Kredietratten BKR vragen uw hypotheekschuld op
Allemaal voor uw eigen bestwil
Brave Nieuwe Wereld!
De stichting BKR, die uw gegevens als verdienmodel ziet, gaat iets nieuws doen. Vanaf volgend jaar gaat de stichting uw hypotheekgegevens delen met andere kredietverstrekkers, en gegevens van uw leningen bij kredietverstrekkers delen met uw hypotheker. Is natuurlijk allemaal bedoeld om "mensen met schuldenproblematiek te helpen" maar komt in de praktijk gewoon neer op het leven voor mensen met schuldenproblematiek nog een beetje kutter maken. Want uw gegevens zijn van zo'n beetje iedereen, behalve van uzelf. Kan de Vereniging Eigen Huis wel lopen zeuren dat dit een inbreuk op de privacy is, maar u heeft toch niks te verbergen? Of wel dan?
AI gaat "problemen oplossen"
Reaguursels
InloggenDaar staat u dan in een telefoonwinkel een mobiel abonnement met telefoon af te sluiten. De verkoper, een 18 jarige nitwit gaat dan eerst even uw BKR bekijken en ziet uw gehele financiële handel en wandel naast uw hypotheek.
Lijkt me niet echt gewenst.
Data Creep, data verzamelen voor doel A en als doel B dan bedacht wordt is het makkelijk te gebruiken. Het gaat nog veel vaker gebeuren dat een database wordt misbruikt. De Duitsers waren er Ubergoed in in 1938/1945
In 1996 in de hypotheek en financieringswereld gestapt. Ook toen al alle kredieten geregistreerd bij BKR. Klanten gehad met 18 leningen die ze "vergeten" waren. Aankopen Wehkamp, auto op afbetaling, onderhoudscontract motorfiets, pers lening, huurachterstand etc. Ook betalingsgedrag staat geregistreerd. Aggressief gedrag naar schuldeisers, mishandeling van schuldeisers. Laatste betrof een eigen werknemer die een uur later buitenstond na inlevering auto van ons bedrijf.
Dit is geen nieuws en bestaat al zeker 30 jaar.
Mijn probleem met het bkr is dat het geen officieel register is. Het is een stichting, waar het kadaster een officieel register is.
@Atlantis-95 | 08-12-22 | 18:35: Ik heb geen idee wat je bedoelt met 'geen officieel register', maar laat ik je bijvallen met dat de HR besloten heeft dat de basis voor de gegevensverwerking niet een wettelijke verplichting is, maar gerechtvaardigd belang.
In theorie wil ik er wel in geloven, maar in de praktijk gaat een ambtenaar onnodig aan de knoppen draaien omdat de droge, hard uitkomst te 'stigmatiserend' of 'racistisch' is.
Eerder meegemaakt in een ICT-project voor een gemeente om woonfraude te detecteren, was niet eens een AI maar het vooronderzoek was duidelijk. Afkomst (oververtegenwoordiging van een paar specifieke landen) was een sterke indicator, maar dat mocht er niet in.
Dat doen ze al heel lang hoor, ook met studieschulden, mobieltjes op afbetaling en private lease kosten
Ja, maar niet je hypotheek krijgen ze in te zien.
Nog los van wat ik van het BKR vind, de banken willen puur uit eigen commercieel belang geen transparantie op de hypotheekmarkt(*). Dit nog los van het feit dat de Nederlandse incassomarkt grotendeels in buitenlandse handen is. Tel daar bij op dat minister Kaag op de EU wil wachten met het oplossen van de "cowboypraktijken" bij koop op afbetaling en ook al dit gejank is weer puur voor de bühne.
(*) Alsof 2008 een eeuwigheid geleden is.
Moet je vooral de gokmarkt liberaliseren ook...
Je hoeft niet te gokken
Dat gokken gaat straks op ongekende schaal gebeuren met onze pensioenen (ca 1.500 miljard), als de nieuwe Wet Toekomstig Pensioen (WTP) erdoor komt. Dat worden dan letterlijk casinopensioenen.
Net goed, ken zat mensen die leven in luxe, alles op de pof , en nu massaal de schuldhulpverlening in.
“ Het Centraal Insolventieregister (CIR) bevat de gegevens van faillissementen, surseance van betaling, en de Wsnp. Alle rechtbanken zijn aangesloten op het CIR.
U kunt het CIR raadplegen om na te gaan of de Wsnp van toepassing is op iemand. Als de Wsnp van toepassing is, ziet u onder andere wie de Wsnp-bewindvoerder is en hoe u hiermee
Klik: insolventies.rechtspraak.nl/#!/zoeken...
Misschien staat uw buren wel in dit openbaar register..
Iedereen roept weer van Schande!! en Inbreuk op m’n Privacy!!
Maar weet u dan niet dat uw hypothecaire schuld openbaar is? Omdat deze hypotheek staat geregistreerd bij het Kadaster? En dat het Kadaster een openbaar register is? Dus dat je voor €6,95 weet wat voor hypotheek je buurman heeft?
En, als uw buurman een betaal achterstand heeft, dan staat-ie ook al in het kredietregister wat wordt gedeeld met kredietverstrekkers.
@ParadiseLost | 08-12-22 | 19:42:
Niks nieuws. Dat is juist de functie van het BKR
Uit de jiddische moppentrommel.
Sam: wat is een man met een miljoen schuld?
Moos: een rijke man!
De AI komt bij mij niet verder dan, 'betaal minder aan de overheid'.
Misschien moeten ze AI eens inzetten waar kunstmatig de prijzen worden verhoogd met geen enkele relatie tot de werkelijkheid en waar erg inefficient gewerkt wordt.
Belastingen zijn mijn grootste onkostenpost, ruim 50% en ik verdien net onder modaal. Weg ermee.
Zie de relatie tussen een hypotheek van 5 ton en een T mobile abo van 16 euro niet.
De kredietverstrekker straks wel. Die weegt alle leningen even zwaar. Safety first.
Iemand die u geld leent wil gewoon weten of u op tijd uw rente en aflossing betaalt. Vindt u dat zo raar?
@theo-is-dood | 08-12-22 | 13:41: Ja, als ik een zak patat ga kopen vragen ze ook niet om mijn hypotheek.
@Uw Verzekeringsadvis | 08-12-22 | 15:03: koopt u die patat op de pof dan?
@priwax | 08-12-22 | 15:52: Betaal ik € 16 aan T mobile ook op de pof denkt u ?
Toen ik een eigen bedrijfje begonnen was, kreeg ik een behoorlijk arrogant briefje van het BKR. Of ik maar eventjes al mijn financiële gegevens aan hen wilde doorgeven. Ik heb dat geweigerd. Ik ben wettelijk verplicht de Belastingdienst inzage te geven, maar niet om een particuliere instantie te laten meekijken.
Korte tijd later wilde ik van bank veranderen. De bank die ik in eerste instantie had uitgezocht weigerde mij, maar wilde niet zeggen waarom. Nou, ik wist genoeg.
Waarom accepteren we eigenlijk dat een particulier bureau zo'n machtspositie krijgt?
BKR:
„ Hoe komt het BKR aan haar gegevens?
Wij ontvangen van alle kredietaanbieders informatie over de kredieten die je hebt. Dat zijn gegevens over je krediet en over je betaalgedrag en eventuele betalingsachterstanden. Hierbij krijgen we ook persoonsgegevens, zoals je naam, geboortedatum en adresgegevens die in je kredietovereenkomst staan.„
Kortom, niet u, maar uw kredietverstrekker geeft informatie aan BKR.
Eind jaren negentig werden afzwaaiende dienstplichtigen direct aan de poort opgewacht door financieelproductverkopers.
Gehielprikt kanonnenvoer zijn en gerecycled worden.
Overheid is opa en oma. Naief als kleine kinderen, o wauw een glimmend appje.
Geen zorgen om verwerken. Biedt de totaalsolutie en men is in de wolken.
Opa en oma is nu een controller die niet weet hoe het apparaat werkt.
00:00 knippert in de display.
SoFi nummer is alleen voor tussen u en de belastingdienst.
klik hier om ons ook op faseboek te volgen.
Gelukkig is een stichting geen overheid.
SoFi nummer? Wat is dat? Ik kreeg in 1986 een fiscaal nummer. Daarover schreef de Overheid:
Het fiscaal nummer is het nummer waaronder u bij de Belastingdienst bekend staat. Voor anderen heeft het nummer geen betekenis. [...] Het fiscaal nummer wordt alleen voor belastingdoeleinden gebruikt. Nergens anders voor. Dat is een waarborg voor de bescherming van uw persoonlijke gegevens.
(iet mompelend over betrouwbare overheid en zo)
Tegenwoordig worden mensen ook wel makkelijk de schulden in gejaagd. T-mobile die ieder jaar ver voor het contract afloopt contact opneemt dat je een nieuwe telefoon mag uitzoeken. Hoezo MAG uitzoeken? En ieder jaar dat ik mijn sim only abonnement met 1 jaar verlengde maakte ze er standaard 2 jaar van en moest ik weer wekenlang erachteraan bellen. Je huis verbouwen? Goedkope leningen! Als je tegen mensen zegt dat je aan het sparen bent voor een verbouwing of zonnepanelen dan krijg je een preek over lenen en inflatie, gratis geld blabla. Of een creditcard, zie maar eens te regelen dat je per maand wilt betalen wat je ermee uitgeeft. Gedoe! Auto kopen, vraagt de verkoper: wilt u leasen of een afbetalingsplan? Meubels: renteloze lening overal mogelijk.
Ik snap wel dat mensen die zwak in hun schoenen staan extra beschermd moeten worden. Hier alleen een kleine hypotheek en daar moesten we trouwens nog net geen DNA voor afstaan. Dus zoveel zal er niet veranderen denk ik.
Effe v.w.b. de creditcard: daar kun je dus op sparen om vervolgens niet meer uit te geven dan je aan saldo hebt.
Wij doen het al vanaf 1993.
@MK27 | 08-12-22 | 12:41: Waarvoor heb je in Nederland een creditcard nodig? Ik vind het een van de meest nutteloze plastic kaartjes. Ja over de grens hotels boeken moet vaak nog met credit card, maar dit kan steeds vaker met ideal.
@BobDobalina | 08-12-22 | 12:46: Een credit card let wel een hele trits kredietkaarten is voor mi superhandig om aan de bron je uitgaven te scheiden en dus aan het einde van het jaar je boekhouder in min geval vrouw smoelensmid blij te maken, visa voor de auto onderhoud en tank kosten american express voor de luxe uitgaven en reizen dinersclub voor de etentjes en master card voor al het huishoudelijk geneuzel de bankpas voor contant opnemen en de boodschappen zo hoef je aan het eind van het jaar alleen nog maar de afschriften aan elkaar te nieten en af te geven aan de acccountant.
@MK27 | 08-12-22 | 12:41: Wist ik niet. Hier wordt afgeschreven per maand wat we uitgegeven hebben.
@Smoelensmid | 08-12-22 | 13:01: Maar er staat toch niet meer info op je afschrift ivm pinnen. Dan zijn meerdere creditcards wel weer kostbaar lijkt mij?
Ik heb er 1 en het is wel eens praktisch als je wat in het buitenland koopt. Ook Belgische webshops hebben vaak geen ideal.
"Of een creditcard, zie maar eens te regelen dat je per maand wilt betalen wat je ermee uitgeeft"
Ik ken geen creditcard waar dat een probleem is. Mijn Visa betaal ik gewoon iedere maand zelf het openstaande saldo, maar ik kan ook instellen dat ze dat zelf incasseren. Mijn Amex Platinum is eigenlijk niet eens een credit card, maar een "charge card", die schrijven iedere maand het openstaande saldo af.
En op de Visa houd ik soms zelfs een positief saldo aan, is goedkoper pinnen buiten de EU dan met m'n bankpas. Bij een saldo boven de 500 euro betalen ze zelfs rente. Vroeger zelfs meer dan op m'n spaarrekening, weet niet hoe dat nu is.
@BrulSpin | 08-12-22 | 13:17: Daarom nu ik niet meer zakelijk bankier en de huishoud uitgaven op een bierviltje kunnen ik alleen nog de VISA van BMW heb en een bankpas/eurocard die bij mijn kroonrekening hoort.;)
Hebben ze ook de gegevens van je werkgever?
Anders kan je in de praktijk straks ook nog je loonbriefje overhandigen bij de wehkamp. Geef dan de banken ook nog toestemming om je pinbetalingen te delen en icm met het EU gedrocht is the next step dat u wordt geadviseerd minder dure pizza's te kopen. Want kunt u niet betalen en slecht voor u zelf.
Als je een lening aanvraagt .oet je ook salarisstroken overleggen. Die gegevens zijn dus wel bekend bij bedrijven die geld uitlenen.
Vroegsignalering bij het BKR. Eigenlijk een soort van vroegtijdige snelle zaadlozing.
De AI nemen ze over van de pornoindustrie dus uw vergelijk klopt wel.
Wat zie je dan precies, de hoogte van de openstaande schuld of de hoogte van de ingeschreven hypotheek. Dar is nogal een verschil.
Schuldendrama loopt 100% parallel met de 30-jarige neergang van het onderwijs. Verder vonden (verkoop)bedrijven een schuldpapier nog een aantrekkelijke (boeterente) optie, maar die tijden zijn voorbij. BKR is hard nodig, voordat de wokies een generaal pardon... eisen voor de ergste sloebers.
Dat generaal pardon bestaat al. Dat heet “schuldsanering”
We kregen eens een melding dat we bij BKR stonden , we wisten werkelijk niet waarom.
Wij bellen, je moet persoonlijk komen, we zeiden wonen in Spanje, niks mee te maken.
Moest toch naar Nederland, wij naar BKR, wisten nergens van. Toch belachelijk dat je 1700 km moet rijden voor informatie te krijgen, waar blijkt dat de boel niet klopt.
Idem hier, schuldenvrij en toch werd mijn private financial lease geweigerd voor een nieuwe auto. Een telefoontje van de deftige bank uit den Bosch naar de BKR loste het op;) Dus dan blijkt maar weer dat dit dus allemaal voor de bühne is want ze wisselden en toetsten allang gegevens met banken en krediet verstrekkers...
Ooit Ockto gebruikt (om een financieel product via financieel adviseur o.i.d. af te sluiten)?
@Smoelensmid | 08-12-22 | 12:22: schuldenvrij? Geen credit card of ruimte om rood te staan? Dat is dan vergelijkbaar met mevrouw Jacobse.
Onzin ! Je kunt je gegevens schriftelijk opvragen
www.bkr.nl/veelgestelde-vragen/inzien...
Kijk op de site van BKR
@F. Jacobse | 08-12-22 | 13:35: Waarom moet ik rood staan??
Ja laat dat maar aan de AI over: "Computer says no."
Zonder dat een bank-medewerker daar straks nog wat aan kan veranderen gaat de AI bepalen of een lening of krediet kan doorgaan. Nu is dat vaak al leidend, maar het zal alleen maar erger worden.
Wat is het probleem? Dat overeenkomstige kenmerken met een risicogroep een individu kunnen benadelen, terwijl verschillen daarmee minder relevant worden gevonden, ofwel: Een bank gaat geen uitzonderingen meer maken, gebaseerd op risicomijding.
Raar artikel dit. Ik werk inmiddels 13 in financieringsland en het bkr is nagenoeg een onmisbare tool. Juist door de registraties voorkom je meer schuldenproblematiek. Wat weinig mensen trouwens weten is dat je bkr score ook positief werkt.. laat jij altijd goed betaalgedrag zien, dan krijg je juist een betere score.
Zo reguleert men ook de massa's in China.
Artikel zegt dat het wellicht 13 mooie jaren waren, de tabelletjes worden voortaan door een algoritme ingevuld.
Of dacht u dat dit niet een nieuwe hypermarkt met 24 zelfscans en 1 kassapersoon werd?
@ChatBot | 08-12-22 | 12:22: als je dat oprecht gelooft, dan heb je een behoorlijk cynische blik op Nederland en de wereld in het algemeen.
@ChatBot | 08-12-22 | 12:22:
Ik begrijp dat u nog nooit van het BKR had gehoord? Als dat BKR niet bestond dan konden Klaas, Piet en Achmed elke maand bij een andere financieringsmaatschappij een persoonlijke lening voor een auto, tv of nieuwe keuken afsluiten.
Het is toch logisch dat kredietverstrekkers samenwerken in het BKR??
Stierenpoepartikel.
Als je een hypotheek afsluit wordt er getoetst of je andere schulden hebt. Deze staan in veel gevallen geregistreerd bij het BKR (hallo nieuwe telefoon van € 1.500 op afbetaling). Logisch ook, want geld dat je uitgeeft aan andere zaken kun je niet uitgeven aan woonlasten.
Als voorbeeld in het teletekstartikel noemt men ter onderbouwing de financial leasecontracten. Dit is wat vreemd omdat mag worden aangenomen dat de leasemaatschappijen ook beoordelen of de lasten van een nieuw leasecontract passend zijn bij de bestaande financiële situatie van de aanvrager.
De ROZE OLIFANT in de kamer blijven echter de DUO-schuld. Men blijft maar blokkeren dat deze wordt geregistreerd bij het BKR terwijl dat wel goed zou zijn.
Probleem is echter dat de overheid dan keihard wordt geconfronteerd met haar eigen beleid. DUO-schulden worden verstrekt zonder inkomenstoetsing omdat men vaak nog geen inkomen heeft. Terugbetalen is iets voor de toekomst en dat werkt niet zo lekker als je een fopstudie hebt gevolgd maar ook 50K hebt geleend. Denk aan dat jankartikel van een paar weken geleden dan men schrift van een rentestijging van 0% naar een 0,5%.
Waar de overheid bij monde van de DNB en de AFM andere partijen in de nek hijgt met extra regels hanteren ze die bij zichzelf niet.
Ik ken families die het volledige bedrag hebben opgenomen bij het DUO als lage rente consumptief krediet en de studie kosten uit eigen spaarzak hebben betaald.
DUO verstrekt ook leningen van 20 K voor taalcursussen tbv van onze asieleisers
Dus privacy is een argument bij de aanschaf van een huis, maar niet bij een mobiele telefoon. Een lening is een lening.
Niks privacy. Jouw huis en hypotheek staan in het Kadaster geregistreerd. En dat Kadaster is een openbaar register. Dus uw buurman kan daar digitaal opvragen wat uw hypotheek is
Andere partijen zien dus ook dat je nog ruimte hebt in je besteedbaar inkomen. Ze zullen vast iets bedenken waardoor een deel daarvan ook nog bij hen terecht moet komen.
Dat inzicht heeft BKR nu ook al.
BKR is een stichting, dus het woord "verdienmodel" snap ik in deze context niet.
Zelf heb ik veel gewerkt met mensen met schulden, mij lijkt vroegsignalering een goed idee.
Veel mensen met schulden hebben zelf niet alleen weinig sjoege van budgeteren, maar hebben ook de neiging verder te stapelen. Zoals vaker gehoord: "of ik nou €50.000 schuld heb of €100.000, terugbetalen lukt toch niet."
Vroegsignalering en besef en de wil om het op te lossen geeft altijd het beste resultaat (en is het mooiste om te doen in deze hulpverlening).
Ik heb gewerkt met groepen die in een criminele omgeving verkeren. Misschien ook hier maar vroeg signaleren en gegevens delen met allerlei instanties. Preventief vastzetten voordat men een misdaad begaat is een optie. ( sarcasme]
@MK27 | 08-12-22 | 12:09: ook prettig voor bedrijven die dan geen product leveren aan iemand die het niet kan betalen. ;-)
@Mallenmoe | 08-12-22 | 12:11: ik denk dat u jokt.
Aan een stichting is heel goed te verdienen kijk naar de stichtingen in de asielindustrie.
@Roos | 08-12-22 | 12:20: klopt alleen ga je dan voorbij aan het feit dat er ook malversaties bij dd aanvraag plaatsvinden. En als er dan stront dreigt komt alles uit.
Registreert het BKR ook de halal hypotheken?
Als het om persoonlijke leningen gaat, wel...
Jaren geleden ooit eens eens een hypotheek aangevraagd.. klein bedrag rond de 50 K.. werd geweigerd met de mededeling: wij hebben geen gegevens van U en staat ook niet bij de bkr geregistreerd.. ik zeg das toch helemaal prima dan?
Loket ging dicht, en de groeten verder, maar zelf geregeld..
Bkr, banken, verzekeringen, allemaal dezelfde starre logge boevenbende.. leuke diverse spotjes voor een betere wereld, en de coach gaat samen ( daar is het woordje weer ) met jouw alles oplossen..
Geen geld nodig van die gasten, ik doe alles afrikaans betalen, en betaald worden.
afrikaans?
U ontvangt geld (ontwikkelingshulp) van westerse landen? Handig!
Hypotheekgegeens zijn nu al voor iedereen opvraag bij het Kadaster. Daar ging het al fout.
Niet helemaal, als dat niet het geval was zouden ze niet meer worden verstrekt. Een hypotheekrecht is net als het eigendomsrecht op een onroerend goed een heel sterk recht en dit moet voor iedereen kenbaar zijn.
Voor u is geen redding meer mogelijk....
Ik dacht dat dat al lang al zo was, dat je hypotheek meetelde in Tiel.
Achterstallige termijnbetalingen wel en dan pas vanaf 2 of 3 maanden achterstand wordt het genoteerd bij het BKR geloof ik.
Het mooie van de inflatie is dat schulden tegenwoordig ook 17% lager worden.
Ik vind dat altijd zon rare beredenering, mijn eventuele schuld zou mij 17% minder belasten wanneer mijn loon 17% omhoog zou gaan vind ik. Aangezien dat mijn cao 7% stijgt met nieuwe cao volgend jaar ga ik alsnog een aantal procent de bietebrug op.
@Baksteenbakker | 08-12-22 | 12:00: uw schuld wordt 17% minder waard. Bij gelijkblijvende lasten en stijgende inkomsten voelt u uw schuld wel degelijk minder.
Uw schuldlasten blijven vermoedelijk wel gelijk, echter stijgen de lasten van de boodschappen, energie, etc wel onevenredig snel.
@von Bliksum ik bedoelde vooral als persoonlijke last van schuld dat bij stijgen van inkomen inderdaad lager zal voelen. Dat een schuld voor de financiële sector minder waard zou worden wegens inflatie vind ik op persoonlijk niveau niet interessant aangezien loonstijging vrijwel nooit mee gaat met inflatie
Alleen jammer dat de salarissen niet met 17% stijgen voor een gewone werknemer.
Maar de kosten wel.
Dus er blijft minder over om de schuld af te lossen.
En dus komen er meer mensen in de problemen.
Dat soort loonsverhogingen zijn meer voor handig pratende topfuncties waar ze sowieso al onbegrijpelijke salarissen fixen voor elkaar, en er meer bij krijgen per maand dan een normale werknemer überhaupt per maand krijgt.
Terwijl vooral die normale werknemer het nu nodig heeft. Anders krimpt de economie nog meer.
Ja, alleen stijgt mijn inkomen niet met 17 procent.
M'n werkgever ziet me al aankomen...
Ik ben geen minima helaas, die hoeplakee volledig gecompenseerd worden door dit als een dolle nivellerende kabinet.
@Papa Jones | 08-12-22 | 12:28:
Die paar tientjes die ze erbij krijgen per maand... Kan meteen doorgeschoven worden naar de energieboeren, die topwinsten maken op het moment.
Mooi he.
Kliklijnen om pedoseksuelen en kindermishandeling aan te geven? Je bedoelt het telefoonnummer van je plaatselijke politiebureau? Of vind je dat we kindermishandeling maar niet meer moeten aangeven, want privacy.
Die eerste voorbeelden zijn voorbeelden van discriminatie, geen privacy inbreuk. D'r is geen schending van privacy als je buurman belt dat je 5x per week kindjes ontvangt, hoogstens laster als blijkt dat je bijles geeft.
Er is niks mis met controleren op wapens in een stad/gebied met veel steek incidenten mits dit werkelijk willekeurig gebeurd(ipv ethnisch profilerend), het plaatsen van beveiligingscamera's(mits privé camera's niet de openbare weg filmen en openbare camera's niet privéerf filmen), tegen het controleren van het lesmateriaal van scholen of meldmisdaad anoniemlijnen, mits daar iedereen gelijk wordt behandeld ipv op basis van kleur, religie.
Echter mijn financiële gegevens zijn MIJN gegevens, daar heb jij als potentiele geldschieter niets mee te maken. Als je niet kan controleren of ik betrouwbaar ben en mijn schulden kan terug betalen, dan leen je me toch niet of tegen een hogere rente? Dan heb ik tenminste de KEUZE om mijn schulden data met je te delen om te bewijzen dat ik betrouwbaar ben.
Want jij bent misschien betrouwbaar, maar wat als ik diep in de schulden zit en die gegevens komen via via bij wat criminelen terecht die gegevens gebruiken om mij af te persen? DAT is waar privacy voor dient.
Ach, linksom of rechtsom: de surveillancemaatschappij is allang een feit. Ondanks de privacywaarborgen in de wetgeving die in de praktijk gewoon worden omzeild of genegeerd.
@ReyNemaattori | 08-12-22 | 12:07: Ja wat als.... is vaak niet een steekhoudend argument.
Zolang ze niet stiekem mijn vermogen registreren vind ik het best.
Dat doet de belastingdienst wel voor u
Joh, ik heb er geen problemen mee.
Heb je het laatste jaar een hypotheek aangevraagd of omgezet?
Dan weet het BKR en de Notaris en je financieel adviseur alles van je (als je eerlijk bent geweest).
Net als dat de slimme meter heel veel over je verteld aan de energiemaatschappijen, de bank kan zien waar je geld heen gaat, je OV-kaart je reisbewegingen analyseert. etc.
Deal with it.
U heeft ook de CCP als voorbeeld?
Is dit bericht een mening, of is het nog ergens op gebaseerd?
Een constatering icm doorschijning van mening
Wel grappig dat bij menigeen inmiddels het maandelijkse energievoorschotbedrag het maandelijkse hypotheekbedrag overstijgt.
Dit is beiden tragisch en ontzettend herkenbaar. Gas en stroom overstijgen de hypotheek hier..
@Baksteenbakker | 08-12-22 | 11:55: En wat te denken van de zorgverzekering... met 2 volwassenen en 1 a 2 inwonende 18-plussers...
@Papa Jones ik weet niet hoe het bij u is, mijn zorgverzekering is can 103 naar 131 euro gegaan. Vond dit erg schokkend , met overstappen kan ik naar 120 euro wat ik nog altijd een flinke stijging vind. Voor het beeld, max eigen risico en alleen dat minimale tandartspakketje van 2.50 per maand..
Dat zegt meer over je hypotheekvorm of de hoogte van je (resterende) hypotheek of je energieverbruik, dan 't energievoorschotbedrag zelf?
Ik bedoel, ja 600+ euro aan energie in de maand is veel(wel een lekker lage hypotheek), maar dan gebruik je ook veel?
Ik verbruik iets van 800 kuub gas per jaar(2-onder-1 kap, +/-160 m²), da's zelfs tegen 3 euro de kuub nog geen 200 euro in de maand, om dan op de 600 euro in de maand uit te komen moet ik toch 450+ KWh in de maand(meer dan 5500 KWh per jaar) er door jagen (á 85 ct de KWh) om gemiddeld op 600 euro maandbedrag uit te komen? Zelfs al gebruik je 1200 kuub gas, dan moet je nog iets van 4000Kwh er door jagen om gemiddeld op 600 in de maand uit te komen.
Bij 1500 kuub gas moet je 3200KWh er door jagen, da's redelijk normaal verbruik, maar dat kan je enorm inperken door zonneboilers, panelen en isolatie toe te passen.
Ik heb geen hypotheek maar ik heb dan ook geen huis.
Under the bridge? Koud hoor...
De BKR is een stichting.
Moeten die zich niet aan privacyregels houden?
Dat strooit maar rond met allerhande gegevens.
Hebben burgers nog invloed hierop?
Het lijkt allemaal achter dikke muren te worden geregeld welke informatie over jou mag worden uitgewisseld.
Hebben we daar zelf niets over te vertellen.
En dan hebben we ook nog de lobby's.
En is het niet zo dat mensen in de problemen omdat de omstandigheden veranderen. Echtscheiding, door ziekte je baan kwijt, energiekosten, dat soort dingen. En eventjes verhuizen lukt ook niet zo gauw meer.
Als je daar sneller op kan inspelen, ontstaan die schulden ook niet.
www.bkr.nl/veelgestelde-vragen/inzien...
Probeer maar eens een foute registratie bij de BKR weg te krijgen. En door automatisering ziet niemand dat meer. En jij als klant maar proberen dat ongedaan te maken. Ondertussen dag lening of hypotheek. Overheden en automatisering is nooit goed gegaan. BKR wordt een onaangename databank.
Daar ben ik ook bang voor. Het gaat een snoepwinkel worden voor kredietverstrekkers voor het opstellen van risicoprofielen.
100% dat die "AI" gewoon wat queries op een database zijn en dan iets van als de schuld = zoveel procent van het inkomen dan probleem. Leer mij de jubelverhalen van dit soort types kennen. Je komt met een ideetje, even grof uitgewerkt, en zij doen alsof het al bijna productierijp is.
Is niks nieuws hoor, gewoon het uk/us systeem. Experian zit toevallig ook in nl?
@politiekgemotiveerd | 08-12-22 | 11:55: Ik gebruik Experian, omdat ik geen toegang heb tot de BKR. Experian maakt vooral gebruik van kadastrale gegevens en rechtbankgegevens. En die zijn openbaar.
Het meest vreemde aan leningen is dat de overheid een jaar geleden geld TOE kreeg op een staatslening.
En niet besloten heeft even 500 miljard bij te lenen...
Ze snappen er echt helemaal niets van bij de overheid.
Ik neem aan dat daarom de BKR wel een extra vergunning zal krijgen.
Er is maar 1 partij die al 10 jaar ongelimiteerd bijleent... en dat is de ECB. Dat onverantwoord beleid heeft zijn prijs voor ons ooit rijke land, merken de pensioentjes het eerst, ondanks de 1e indexering na 14 jaar.
@hagelkruis | 08-12-22 | 11:55: De ECB leent helemaal niets, de ECB creeert geld uit het niets en leent dat uit of koopt er obligaties van die op de balans komen te staan.
Tja, NL is wel derde op de wereld ranglijst "schulden per huishouden" nogal logisch dat geldverstrekkers graag weten waar die schulden zoal zitten.
www.gfmag.com/topics/news/countries-m....
Dat is simpel, dat zit dus in die hypotheken.
Als je maar 1 variabele hebt in een formule, en je weet de uitkomst, weet je de variabele dus ook.
@Nuchternederland | 08-12-22 | 11:48: Oh, dan is het goed, opheffen dat BKR dan maar.
Dat is selectieve (en dus met opzet misleidende) informatie.
Nederland heeft nl weliswaar hele hoge schulden per huishouden, maar dat zijn vooral hypotheken.
Dat kun je als schuld tellen, maar dan moet je wél de waarde van het huis optellen bij de bezittingen van de mensen. Dan staan Nederlanders ook meteen in de boeken als de mensen met het meeste kapitaal.
Een tweede puntje is dat NL als een an de weinige landen een pensioenstelsel kent waarvoor gespaard wordt. Nederlands staan ook in de top wat betreft spaargeld, als dat mee gaat tellen.
Die "top van de schulden" wordt er altijd alleen maar bij gehaald als er een politiek doel gediend moet worden. Het is in ieder geval niet representatief voor de financiële situatie van de meeste Nederlanders.
@TheEgg | 08-12-22 | 11:58: Daar gaat het niet om, ik vindt het vrij logisch dat geld verstrekkers willen weten waar en bij wie de schulden zitten en waar die schulden uit bestaan.
@zwellevertje | 08-12-22 | 11:53: Nee, want dan heb je opeens twee variabelen als kleine kredietverstrekker zoals een Wehkamp.
@zwellevertje | 08-12-22 | 12:04: Dat zijn we eens. Juist inderdaad omdat bergen consumptief krediet niet te vergelijken zijn met een hypotheek. Maar die ranglijst, daar moet je dus voorzichtig mee zijn.
@TheEgg | 08-12-22 | 11:58: Geef 't nog 10 jaar en dan is al dat opgebouwde spaargeld verdampt of opgestookt, pensioenstelsel omgebouwd naar beschikbare premie en hebben we alleen onze huizen nog....
Zie zeker wel mogelijkheden, maar helaas, de factor politiek. En Timmermans, die ook.
Ik ben niet zo wantrouwend dat ik overal kwade geplande overheidscomplotten in zie. Zo kwaadaardig is de overheid niet. Het is eerst zo dat function creep een min of meer ongepland verschijnsel is dat gewoon stap voor stap gebeurt. Er zijn vaak hele goede redenen aan te voeren om bestaande informatie- en/of surveillance systemen extra functionaliteiten te geven maar het eindresultaat is en blijft een controlemaatschappij. Niemand wil dat, maar het gebeurt onbewust en ongepland wel degelijk. Waakzaamheid en protest is daarom wel geboden.
Fraai staaltje dubbeldenk.
Neemt geen kwade opzet aan
Sluit door beschrijving van de situatie onwetendheid uit.
Verbaasd Pikachugezicht over kwalijke uitkomst.
Protestanten worden verketterd.
Altijd.
Als die function creep zo automatisch gebeurd uit gemakzucht of 'omdat de systemen er al zijn', en het leidt naar iets dat niemand wil, dan moet je daar dus maatregelen tegen treffen. Dat die maatregelen consistent uitblijven, impliceert dus dat de overheid helemaal niet zoveel problemen heeft met een controle maatschappij als jij denkt.
Function creep treedt zo vaak en zo consistent op op, dat dat niet indekken, inmiddels gewoon als incompetentie of kwade opzet beschouwd mag worden.
Als jij & ik als simpele 'ongeschoolde' burgers overal function creep kunnen waarnemen en/of voorspellen, wat de fuck leren ze dan tijdens een opleiding bestuurskunde?
@ReyNemaattori | 08-12-22 | 13:20: Helemaal met je eens. Waakzaamheid en protest is geboden. Mijn punt is meer dat ik geen groot (complot) plan achter function creep zie, maar goedbedoelde en op zich verdedigbare uitbreidingen van functionaliteiten en bestandskoppelingen. Net zolang tot we uiteindelijk wel in een Big Brother maatschappij leven.
Wat hier even vergeten wordt te vermelden is dat alle medewerkers van KPN/Ziggo, of welk internet/telefoonabonnement je dan ook neemt, straks naar je hypotheek kunnen kijken.
Het wordt leuk verpakt alsof het voor de arme medemens is, maar het is simpelweg om nog meer te kunnen gluren.
Daarbij is het hele BKR-systeem gemaakt om mensen die schulden hebben te behoeden voor nog meer schulden. Laatste keer dat ik het checkte kun je niet meer dan 100% van de aankoopwaarde van je huis lenen en heb je je huis als onderhand voor die lening. Grof gezegd heb je met een hypotheek, weggestreept tegen je bezit, dus helemaal geen schuld. Opbokken dus.
@shoarmastoofvlees | 08-12-22 | 11:45: Je vergeet 30 jaar rente. Dat is je schuld.
@Andersdenkend | 08-12-22 | 12:03: in fair enough, maar zou in dat geval niet ook een huurcontract inzichtelijk moeten zijn bij de BKR?
@shoarmastoofvlees | 08-12-22 | 12:05: Huurcontracten kun je opzeggen met 1-3 maanden opzeg termijn.
Ik denk dat ze bij de bank in de broek pissen van het lachen als je belt om je hypotheek op te zeggen. Da's wel een wezenlijk verschil, een betaal verplichting van 30 jaar of een paar maanden.
Neemt niet weg dat de selectiecriteria van helpdeskmedewerkers bij kabelaars, energieboeren & telco's lang niet zo hoog zijn als in het bankwezen(waar je vaak een VOG voor nodig hebt), dus allerhande mogelijk crimineel tuig kan dus schulden opvragen, OOK van politieagenten & ambtenaren: dat maakt mensen nogal chantabel.
Computer says BKR.
Heb ik ook eens gehad. Ventilatortje schoongemaakt, geen gekke geluiden meer.
Ik heb een heleboel te verbergen.
U toch ook?
Ik verberg alles.
Dat wat ik te verbergen heb is ook niet bij het BKR bekend.
That's the whole point van 't verbergen, me dunkt.
Ik heb niets te verbergen, maar niemand mag het weten
Als 90% te dom is om te realiseren dat geld lenen ook daadwerkelijk geld kost dan snap ik dat de overheid als bok op de haverkist klimt. Stop beïng stupid!
Laat staan dat ze zich realiseren dat het hele bedrag met rente terug betaald moet worden.
Dus ook die top hypotheek als de huizenbubble barst én de studieschuld en de persoonlijke lening en het bedrag op de creditcard......
@MK27 | 08-12-22 | 11:43: Die studieschuld is alleen een ding als je pech hebt, vanaf volgend jaar is er weer basisbeurs, maar zitten een aantal studenten nu met dikke schulden + een pleistertje tegen de slagaderlijke bloeding.
Sowieso was beloofd bij het afschaffen dat die studieschuld niet meer zou tellen bij hypotheekbepaling. Boy, that was clearly a lie.
Gaan we nou zeiken als Bureau Krediet Registratie daadwerkelijk krediet gaat registeren? Dan moet je maar geen krediet aangaan als je daar niet in wil staan.
Je hoeft hier niet te wonen.
Sprak van de week met een projectontwikkelaar van een kleinschalig bouwproject van rond de twintig nieuwbouwwoningen. Hij had een koper voor één van de woningen maar het ging nog niet door vanwege de financiering. Koper was bij de bank geweest voor een nieuwe hypotheek en het salaris was ruim toereikend. Hypotheek ging echter niet door want ZZP-er en dus geen vast salaris.
Bij mij was het via de ABN geen enkel probleem om met maar 1 recente belastingaangifte en een prognose van het huidige jaar een hypotheek te krijgen.
Dat verhaal is wat langer denk ik, want als je gewoon 3 jaar goede cijfers kan overleggen is het geen enkel probleem.
Dan doet de ZZP-er iets verkeerd.
Hier om mij heen wonen heel veel ZZP-ers.
Mijn maandelijkse hypotheekbedrag is een schijntje bij wat een ander betaalt aan huur. Of aan een lease-auto.
Maar dat gaat verder niemand iets aan. Optiefen dus.
Was bij de toeslagenaffaire zo'n slimme AI niet de oorzaak van het nogal dom selecteren van slachtoffers?
IF achternaam is niet uit te spreken
THEN onderwerp klant aan wat extra controles
Ik vind het wel een goeie hoor.
@Papa Jones | 08-12-22 | 11:42: Zo lang het blijft bij "dan extra controle" ipv "dan schuldig" zoals bij het toeslagenschandaal, ben ik het helemaal met u eens.
@Papa Jones | 08-12-22 | 11:42: en staat er nog iets achter ELSE ?
@Jos Tiebent | 08-12-22 | 12:25: BASIC 1.0. Als niet aan de voorwaarde voldaan wordt, gewoon naar de volgende programmaregel.
Ja maar je hebt toch ook al Facebook een pinpas en een smartphone toch? en vergeet je slimme meter niet. Ze weten alles al van je dus wat maakt dit laatste kleine beetje nou uit *rechtlul modus uit*
Als dit tot doel heeft te voorkomen dat mensen in de schuldhulpverlening terecht komen, waarmee een beroep wordt gedaan op uw en mijn belastinggeld heb ik er eerlijk gezegd weinig op tegen.
Ik werk in de schuldhulpverlening en heb dagelijks te maken met mensen die denken dat 3 jaar op een houtje bijten alles oplost.
Dat u en ik daar belastinggeld voor ophoesten en hogere prijzen betalen om het verlies van ondernemers te compenseren is ver van hun realiteitsbesef.
En weet dat niet uitsluitend laagopgeleiden zo denken: het gros is goed opgeleid maar missen enig financieel inzicht.
Ik hoop op rustigere tijden maar vrees het knappen van de huizenbubble.
@MK27 | 08-12-22 | 11:49: Het knappen van de huizenbubbel, dat is toch juist goed nieuws voor de meesten? Huizen worden veel goedkoper.
@small_town_dude | 08-12-22 | 11:54: en degenen die voor 01.11.2022 een top hypotheek hebben afgesloten hebben problemen, komen bij ons en malversaties ter verkrijging van de hypotheek en/of onhandige uitgavenpatronen komen aan het licht.
Huis minder waard is bij (gedwongen) verkoop verlies maar de lening moet wel afgetikt worden.
Kopzorgen en relatieproblemen tof gevolg.
Vergeet niet dat dit ook een aanslag pleegt op zorg, gezinsondersteuning etc.
Waar iedereen aan meebetaalt: ook u en ik.
ik ben alleen bang dat we binnen een paar jaar ministers en staatssecretarissen ter verantwoording moeten roepen voor een BKR-affaire...
Wanneer een artikel al begint met "Dat klinkt als science-fiction, maar toch is het actueel" weet je al dat het een verloren zaak is. Bedacht en uitgevoerd door boomers die geen enkel idee hebben waar ze over praten.
Zusje verkaste naar Canada. En maar alles met een creditcard betalen... En dat gelijk afbetalen. Enhancing your credit score heet dat. Ook in het VK. Je mag blij zijn als alles klopt.
Alleen leuk als je veel wil lenen volgens mij en waarom zou je dat willen?
@BobDobalina | 08-12-22 | 12:10: ik kon in de UK niet eens een telefoonabonnement afsluiten van een tientje per maand; geen credit score... Bizar systeem
Het is gewoon belangrijk dat mensen niet in een uitzichtloze financiele situatie komen. Minder op krediet kopen is een oplossing.
' Piet krediet,woont hier niet ! '
Prima actie, nuttig gebruik van AI. Mensen met schulden moet je niet nog meer schulden laten maken dus goed om hiervoor te waarschuwen.
Computer says no.
Hoeft BKR niet te regelen wordt wel ondergebracht bij de Europees Digitale Identificatie waar Van Huffelen gisteren ahar handtekening onder heeft gezet ondanks dat de Tweede Kamer een motie had aangenomen om niet te tekenen.
Trouwens de coalitieslaven (woorden Omtzigt) zijn nu achteraf niet meer tegen de Europees Digitale Identificatie terwijl de CU de motie ertegen wel heeft gesteund.
Dag dag democratie.
Coalitie slaven. Idd, ze kunnen alles op je bordje leggen, slikken zul je. Geintje van de meloen laat ik achterwege.
Nederland heeft ook gefaald een clausule in te laten voegen dat de eID data niet verhandeld mag worden aan derden, maar vervolgens wel tekenen bij 't kruisje.
Alsof je naar een onderhandeling gaat met een non-negotiable, en vervolgens wel tekent zonder dat je wens is gehonoreerd.
Ehmmm. Bij een hypotheekaanvraag hebben ze nu al inzicht in al je schulden (zoals, jawel, een telefoonabonnement), en omgekeerd, alle leningverstrekkers kunnen zien dat je een hypotheek hebt.
Wat is hier nieuw aan?
Het is niet nieuw maar gemakkelijker. Je hoeft dan maar in 1 systeem te kijken in plaats van meerdere systemen.
Dat het niet alleen meer om leningverstrekkers gaat, maar ook als je op afbetaling koopt bij Wehkamp of een nieuw telefoonabonnement afsluit. Iedereen bij Ziggo kan ineens jouw hypotheek bekijken.
@shoarmastoofvlees | 08-12-22 | 11:50: Dat konden ze al, dus ik zie nog steeds niets nieuws.
REAGEER OOK