Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Wees (nog) niet bang voor de EU crypto-euro

Maar wel alvast een beetje

Geweldige timing om uitgerekend vandaag op de puinhopen van de Griekse democratische tragedie te gaan staan, Max!

Patriciër poseert bij de ruïnes van de oude democratie

The War on Cash is geen officieel politiek agendapunt, maar ook geen complot. De vijfhonderdjes zijn al weg, immers, zogenaamd in de strijd tegen (drugs)criminaliteit. Pinautomaten worden ook steeds zeldzamer, want plofkraken. Winkeliers willen om berovingsredenen ook niet te veel cash in huis, maar eveneens niet omdat contante betalingen kunnen leiden tot tijdrovende vragen van de Belastingdienst. Het Koninklijk Huis is gestopt met ceremonieel zijn,  door bij monde van La Reina Máxima te pleiten voor Central Bank Digital Currencies (CBDC's). Sieg Kaag, daarentegen, jaagt mensen juist richting contant kleingeld door alle pinbetalingen vanaf 100 euro op witwassen te checken - iets dat klinkt als onmogelijk veel werk voor een Belastingdienst die al jaren probeert om via de zoekfunctie Windows XP uit te zoeken waar de uit huis geplaatste kinderen van het toeslagenschandaal gebleven zijn.

Maar goed, terwijl crypto door velen als een piramidespel wordt beschouwd, zien onze de ongekozen Europese overlords vanuit hun monetaire monopoly (en dankzij ruime ervaring met hun eigen ponzi-munt, de euro) wel kansen voor geprogrammeerde poen: de ECB sleutelt aan een digital euro. Op de officiële website staan louter lieve woordjes over hoe "A digital euro would not replace cash, but rather complement it. A digital euro would give people an additional choice about how to pay and make it easier to do so, contributing to accessibility and inclusion." Ho wacht, wat? "Bijdragen aan toegankelijkheid en inclusiviteit"? Lieve woordjes, holle termen: de lijn is dun en ieder verstandig mens ontwaart de morele copywriter achter het lege modewoord "inclusiviteit". Niet alleen de lege taal wekt argwaan: logischerwijs maken velen zich zorgen over een crypto-euro: de 'echte' euro is al geen stabiele munt, die zonder de volcontinu stampende geldpersen in de kelders van de ECB in Frankfurt allang zou zijn ingestort. Een digitale variant kan schulden op bank- en staatsniveau simpelweg herprogrammeren en opent op individueel niveau bovendien poorten naar nog "betere" controle op "witwassen" door boeven burgers.

Bitcoin is decentraal, maar een crypto-euro, uitgegeven door een centrale bank, expliciet niet natuurlijk. Je hoeft dus echt geen complotdenker te zijn om te vrezen dat digitaal geld geoormerkt kan worden om te worden besteed volgens de wensen en eisen van het politieke bewind. Een suikertaks is makkelijk te koppelen aan supermarkt-uitgaven: kwestie van de suikerstand van snoep, frisdrank en zoetwaren  in de munt programmeren en een limiet aan je bestedingsruimte hangen. Albert Heijn is sowieso al voor. Idem voor, joh noem eens iets 'verdachts': fossiele brandstoffen. Benzine op rantsoen, de bonnen programmeer je gewoon in de broncode of blockchain van een CBCD. Klinkt best eng, want dat is het ook: verzet wordt futiel als de middelen je worden ontnomen. Maar moet je echt bang zijn?

Tegenover geprogrammeerde beperkingen kunnen ook boetes, zorgpremies of belastingen automatisch uit je digitale portemonnee getrokken worden door centrale banken. We zeggen niet dat ze dat (op dit moment) politiek willen, maar we gaan ook niet doen of we zo debiel zijn om te denken dat het niet technologisch zou kunnen. Bovendien ligt compliance enorm in de menselijke aard en je hoeft niet naar dictaturen te wijzen voor je bewijs: mondkapjes verplichten was voldoende om de slaafse aard van massamensen zichtbaar te maken. Je ziet het ook aan de manier waarop klimaatbesef indaalt door de kracht van herhaling, of hoe brand safety de reclamewereld heeft doodgeslagen en woke denken de zuurstof uit de cultuursector trekt. Reclameblokken tussen programma's of award shows voor films en series lijken steeds vaker op opvoedkundige beleermomenten dan op verkooppraatjes of vermaak. 

Human Compliance
Mensen internaliseren heel snel wat hen wordt ingeprent en veranderen van ontvangers vanzelf in zenders  of, als ze echt lekker willen deugen, in full blown missionarissen die hun medemens eens lekker gaan policen op taal, gedrag en uitingen. Dus, terug naar digitaal geld: Zodra een suikertaks of benzinerantsoen een politieke norm wordt, ligt human compliance op de loer. De daarna wel slinkende maar nooit helemaal verdwijnende groep kont-tegen-de-krib-kopers kan vervolgens via geprogrammeerd geld alsnog worden gedwongen om mee te doen, met instemming van een meerderheid die zich al naar gewenst gedrag liet masseren via reguliere wetgeving en sociale druk.

Toch hoef je niet zo snel bang te zijn voor de digitalisering van de euro, en daaruit voortvloeiende totaalcontrole van je cashflow. Wat in rijke landen met een hoogpolig progressief welvaartstapijt als wens leeft, is nog niet als vanzelf levensvatbaar in andere landen. Nederland is met zijn hoge digitalisering, online dichtheid en extreme welvaartsniveaus een (soms iets gretig) gidsland voor technologische ontwikkelingen, waaronder de kruisbestuiving tussen Europese centralisatie, economische systemen en crypto-geld. 'We' laten Máxima niet voor niets daarover spreken bij het IMF: dat wordt wereldwijd opgepikt en kan tegelijkertijd lokaal vertrouwen wekken: Máxima is een geliefd persoon die zowel boven het volk als de partijen verheven is.

Maar bekijk zulke ontwikkelingen eens met Italiaanse, Griekse of Spaanse ogen. Of met agrarische Franse argwaan, een onderontwikkelde Balkan-blik of een conservatieve Oost-Europese oogopslag. De Europese Unie moet de Balkan hevig subsidiëren om de EU-normen te stimuleren, het Oostblok kreeg (tenminste tot aan het begin van de Oekraïne-oorlog) steeds vaker het boze oog van Brussel op zich gericht omdat het niet progressief genoeg meebewoog met de West-Europese wereldbeelden, in Frankrijk ligt nog altijd in iedere auto een geel hesje paraat (zie ook: de recente brandstofstakingen) en: de ECB-persen staan al jaren te ratelen om de schulden van Zuid-Europa weg te printen. De euro moet alles - economisch - bijeen houden, maar politieke cultuur en economische realiteit zorgen er voor dat men al vanaf de geboorte van de gemeenschappelijke munt alle zeilen bij moet zetten om de munt zélf intact te houden.

Social

Buiten West-Europa hebben alle andere politiek-culturele blokken in de eurozone hun eigen monetaire mores, in economieën die veel grijzer zijn dan de aan belastinggeld verslaafde Nederlandse controlestaat van taxatie innen & toeslagen herverdelen. In minder welvarende landen is cash nog king, en digitalisering geen voldongen norm. Sure, in Spanje en Frankrijk kun je ook overal contactloos betalen en zelfs in de Portugese binnenlanden kennen ze Apple Pay, maar zodra je buiten de onmisbare dienstensectoren (voedsel, brandstof, energie) en de toeristendiensten kijkt, gaat op lokale schaal alles nog met briefjes en muntjes. Leuk dat de lage landen dromen van gecentraliseerd digitaal geld, maar de Griekse boer verkoopt zijn olijvenoogst in fysieke overdrachten van financieel geld, niet met iPhones tegen RFID-chips en laat staan in centrale crypto. Die toekomst is nog heel, heel ver weg. 

Koningin Crypto versus Koning Contant
Dat die toekomst daarbij geen haast maakt, tonen de laatste Italiaanse verkiezingen. Oud-ECB'er en door de centrale macht in Italië ingevlogen helicopterpoliticus Mario Draghi is gretig uitgezwaaid door de kiezers en nieuwe premier Giorgia Meloni wil best de Europese eenheidsgedachte verdedigen door niet aan te sturen op een Quitaly, maar het dichtgooien van de grenzen voor kansloze dobberdrommels staat hoger op haar lijstje dan de economische hervorming van de grijze economie. Dat gaat niet alleen over asielbeleid, noch over een culturele strijd, het is evengoed een middel om de eigen markt te beschermen tegen de import van armoede. Hartstikke leuk dat alle mainstream couranten al maandenlang giftige bijzinnen schrijven over hoe Italië nooit helemaal afscheid genomen heeft van volksheld Mussolini, maar niemand wijdt woorden aan de klassieke plattelandsarmoede van Italië of andere Zuid-Europese landen. En armoede is voornamelijk analoog, als ook grotendeels economisch zwart.

Social

Iedere keer als Timmerfrans een donderpreek tegen verbrandingsmotoren houdt, ejaculeert er ergens een Volkskrantabonnee maar hoezeer de compliance van de onkritische pers hem ook goed gezind is, je verandert door het wegnemen van opties alleen het gedrag van mensen die een alternatieve keuze hebben. Dat geldt ook voor geld. Zonder iPhone geen Apple Pay, zonder pinautomaat geen chartale betalingen en zonder hoogontwikkelde digitale infrastructuur ook geen Europese crypto-economie. Nederland zal zich, met enkele andere Europese lidstaten, ongetwijfeld gretig opwerpen als proeftuin voor programmeerbare poen, maar zolang cash nog altijd grote delen van de Europese Unie regeert, zal de collectieve compliance aan klimaat, consumptie en aanverwante politieke wensen niet zo soepel gaan als het whitepapertje van de ECB wil doen vermoeden. 

Bovendien en tot slot: je hoeft vanuit Nederland maar oostwaarts te kijken om een heel groot en invloedrijk Europees land te zien liggen, waar het belang van Bargeld in je broekzak heel nauw verwant is aan actieve herinneringen aan een politieke betaalmuur die dwars door het land liep. De War on Cash is echt en de cryptowensen van EU & ECB zijn creepy, maar koningin Máxima zal Koning Contant niet zomaar van de troon stoten.

Reaguursels

Inloggen

Gewoon even uit pure nieuwsgierigheid.

lezeres | 01-11-22 | 00:12

Als er zelfs al bij een verhaal over betalen van spulletjes gepaarsebroekt wordt over inclusiviteit, dan gaan terecht alle zwaailichten aan

muppet020 | 31-10-22 | 23:43

Als ze een zwarte markt willen dan moeten ze digitaal geld vooral introduceren.

Overigens, wat mij betreft is de overheid klaar. Ze mogen naar huis. Nederland was/is af en gaat sinds jaren alleen maar bergafwaarts, ergo, overheid blijf nu maar met je tengels af van de knoppen.

Stonecity | 31-10-22 | 23:39

Vroeger betaalde mensen met gouden munten. Kenmerken van een munt zijn 1. Dat de munt breed geaccepteerd wordt als betaalmiddel. 2. Dat hij waardevast is (niet aan bederf onderhevig) en 3 Dat hij een hoge waarde per eenheid gewicht heeft. Nu zal goud niet zo snel terugkomen als betaalmiddel. Maar stel jezelf eens de vraag: Wat kost 50 euro per gram, bederft niet en is makkelijker verkrijgbaar dan cash geld?

Kortom: Het zal niet lang meer duren voordat je op de markt je boodschappen kunt afrekenen met een half grammetje wit.

EenGoedBegin | 31-10-22 | 23:10

Joke's on them, ik betaal altijd in natura.

FogerRederer | 31-10-22 | 22:47

Oh, nou, dan kan ik dus rustig gaan slapen.

ikhebgeenflauwidee | 31-10-22 | 22:38

CBDC's worden volgens mij de basis van helicopter geld.

Iedereen krijgt duizend Euro, maar je zal het uiteindelijk alleen uit kunnen geven aan goederen die onze overlords bepalen goed voor ons zijn, en zal ook een bepaalde houdbaarheids datum hebben.

Of en hoe er uiteindelijk een connectie met "harde valuta" wordt gemaakt is mij nog onduidelijk, omdat ik niet zie hoe ze inflatie onder controle zullen kunnen houden.
Waarschijnlijk is de CBDC een opstap om harde valuta uit te faseren, en wanneer dat gebeurd hebben overheden alle macht die nodig is om economien zoals zij dat willen aan te sturen, en zullen wij enorm veel vrijheden verliezen.

Borrom | 31-10-22 | 22:33 | 1

CBDC zal vermoedelijk de reset moeten worden van het geld, dus mogelijk helemaal niet gekoppeld aan de huidige valuta. Je zult verleid worden het te gaan gebruiken, of gewoon verplicht. Waarschijnlijk gaat het plots snel, misschien na een of ander noodgeval of een nieuwe crisis ofzo, dat is gisssen. Er zijn ook wel tegenkrachten, misschien sterk genoeg. Er zijn wel eens plannen mislukt, veranderd of uitgesteld. We gaan het meemaken.

Ramsesz | 31-10-22 | 22:45

Bedankt van Rossem, na de berichten van de afgelopen dagen werd ik gewoon een beetje somber.

LonelyWanker | 31-10-22 | 22:32

Moet toch denken aan het mooie Juinen als ik die foto zie

DonTrigie | 31-10-22 | 22:07

Ik maak me nog niet zoveel zorgen. De plannen van Swans Timmerschrams hebben over niet al te lange tijd als bij-effect dat we gaan wennen aan black outs. Daarmee sterft elektrische geld vanzelf een zachte dood.

dikketietenhardetepl | 31-10-22 | 22:03 | 2

Of dat is het moment dat *You vil own nozing*
En als je echt honger krijgt dan *You vil eat ze bugz*

keistad | 31-10-22 | 22:13

En vallen geldautomaten twintig uur per etmaal stil.

bisbisbis | 31-10-22 | 22:19

Veel winkels hier die alleen cash willen. Anders ga je maar naar de buren.

Plukkieplukkie | 31-10-22 | 22:01

Oh ja, alleemaal over op BC of iets dergelijks, Justin Trudeau heeft vorig jaar laten zien dat ze daar ook wel raad mee weten.

zwellevertje | 31-10-22 | 21:58

Wel mooi om je hier druk om te maken. In feite help je de belastingontduikers. Die zijn blij met deze strijd voor de vrijheid. Cashloze maatschappij gaat voor Nederland niet zoveel uitmaken. Veel tenten accepteren al geen cash meer. Maar we lossen wel in een klap de gigantische zwarte economie in de knoflooklanden op. Zou toch raar zijn als we alle technologie hebben om dat voor eens en altijd aan te pakken maar dat we dat niet doen omdat we graag met rollen bankbiljetten over straat willen lopen. Beetje dom.

BobDobalina | 31-10-22 | 21:54 | 7

Je bent natuurlijk een tikkeltje naïef als je denkt dat de zwarte economie ooit verdwijnt, in knoflooklanden of waar dan ook. Crypto begon nota bene als een decentraal betaalmiddel. Een silk road, zo je wil.

Van Rossem | 31-10-22 | 22:28

@Van Rossem | 31-10-22 | 22:28: geen idee of crypto nou een goede oplossing is. Moet de eerste nuttige toepassing nog tegenkomen. Maar cashloos betalen is wel een goede zet om belastingontduiking aan te pakken.

BobDobalina | 31-10-22 | 22:58
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Normpje | 31-10-22 | 21:54 | 3

Digitaal betalen, je doet het voor een ander. Alleen extreemrechtse complotwappies die zelf onderzoek hebben gedaan en denken dat ze econoom zijn willen contant.

Ramsesz | 31-10-22 | 21:53 | 2

Aha duidelijk

Drembil | 31-10-22 | 22:34

Dan zal ik wel een extreemrechtse complotwappie zijn die zelf onderzoek heeft gedaan en denkt dat ze econoom is. Oh nee, ik denk niet dat ik econoom ben, ik ben econoom.

KlazienuutZalk | 31-10-22 | 23:12

Het Parthenon! Prachtig restant van oude tempel, die dacht ik door de Turken behoorlijk is vernield in het verleden, en waarvan ze hele stukken hebben verpatst aan Lord Elgin in het begin van de 19e eeuw (de Elgin Marbles, die Griekenland nog steeds terugeist).

Ik was er zelf nog drie jaar geleden, maar toen was het wel een stuk drukker dan op deze foto met WA en Maxima. Het lijkt erop dat de hele Akropolis even is leeg geveegd voor deze fotoshoot. Tsja, verschil moet er zijn, natuurlijk.

Dr_Johnson | 31-10-22 | 21:52

Hoe zat het ook al weer met al die pensioenfondsen van toen 700 miljard die door Brussel leeggeroofd zouden gaan worden ? Ook nooit meer wat van gehoord.

Zwizalletju | 31-10-22 | 21:50

Stel je voor dat een of andere Volkskrantredacteur gaat bepalen wat jij van je laatste crypto-euro kunt kopen.

Duwbak_Linda | 31-10-22 | 21:49

Pfff, crypto en weet ik waar voor zo, hier moeten we ook al beter opletten met wat we uitgeven.

Grap gaat er inmiddels wel een beetje af zo.

GKJP | 31-10-22 | 21:48

September in Madrid. Pinnen op een terras? No es posible solo en efectivo.

Ik mag dat wel.

Louter Leuter | 31-10-22 | 21:46 | 2

Behalve als jij hier meer belasting moet betalen omdat een gedeelte naar Spanje gaat omdat ze te beroerd zijn om hun belasting daar te betalen. Maar moedig het vooral aan.

BobDobalina | 31-10-22 | 21:51

@BobDobalina | 31-10-22 | 21:51:
De Italiaan heeft een hogere koopkracht dan de Nederlander, maar de Italiaanse staat is armer dan de Nederlandse staat (dankzij de BD). Daarom wordt jij door de Nederlandse staat uitgekleed omdat we de Italiaanse staat toch moeten helpen.

Louter Leuter | 31-10-22 | 22:20

''iets dat klinkt als onmogelijk veel werk voor een Belastingdienst die al jaren probeert om via de zoekfunctie Windows XP uit te zoeken waar de uit huis geplaatste kinderen van het toeslagenschandaal gebleven zijn.''

*van z'n stoel afrollen doet*

VBO_B_Niveau | 31-10-22 | 21:45 | 1

Schijnt nog waar te zijn ook , dat Windows XP.

Zbrodj | 31-10-22 | 21:55

Ik ben maar tot halverwege gekomen. Toen gestopt om te zeggen dat al die bangmakerij ook prima kan zonder blockchain, gewoon binnen de huidige situatie. Blockchain maakt het allicht wat makkelijker, maar het is geen voorwaarde.

Komjehiervaker | 31-10-22 | 21:42 | 3

Ga een end fietsen met blockchain. Vergeet niet te smeren.

Louter Leuter | 31-10-22 | 21:47

Zeg Rian, kom je hier vaker?

Red shirt | 31-10-22 | 21:52

@Red shirt | 31-10-22 | 21:52: vertel eens, wat zeg ik voor geks?

Komjehiervaker | 31-10-22 | 21:57

Zie ze daar staan.... Jut en Jul...

Paaldanseres | 31-10-22 | 21:40

Jammer van die foto met de Argentijnse mevrouw. Steeds aanstellerig voordringend (zoals op de Akropolis), aandachttrekkende overdadige kleding, en maar heen en weer vliegen. Ohoh, wat werken we hard. Ze moet eens een voorbeeld nemen aan Kate of aan Mathilde, die lopen steeds een pas achter haar man. Immers, zij ontlenen hun status aan die van haar man en dat zou die telg van Zorrequieta zich ook eens moeten realiseren. En overigens ben ik geen voorstander van digitale munten, betalingen of zoiets.

dathoujetoch | 31-10-22 | 21:38 | 5

Ze is gewoon familie hoor van de Oranjes. Verre achternicht.

BrulSpin | 31-10-22 | 21:44

@BrulSpin | 31-10-22 | 21:44: u gelooft die mythe? Fijn, zo'n trouw oranjeklantje, ".. met me vlaggetje, me hoedje en me toeter.... "

dathoujetoch | 31-10-22 | 21:53
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik hoop heel erg dat GS dit vraagstuk in Nederland op de politieke agenda brengt en houdt. Ontzettend belangrijk. De speech van de koningin (want dat was het, toch?) Vind ik zorgwekkend. Maar goed om te weten, dus dank voor deze post/blog/hoe jullie jonge mensen het essay ook mogen noemen.

anja | 31-10-22 | 21:38

Onze hoogheden zijn niet echt gekleed voor de omgeving waarin ze staan. Ze staan er wat overdressed bij.

Red shirt | 31-10-22 | 21:37 | 2

Ze zijn dan ook nog eens overbodig, dan mag je overdressed zijn.

dathoujetoch | 31-10-22 | 21:45

Het is eerder omgekeerd.
Hoe durven die Grieken ons Geliefd Staatshoofd, Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander, Eerste van Zijn Naam te ontvangen in die oude bouwval?

Geen greintje gevoel voor decorum!

Enfin.
Ze zijn in ieder geval ontvangen door travestieten.
Dat is tenminste nog woke.
www.royalty-online.nl/content/uploads...

Kapitein Sjaak Mus | 31-10-22 | 21:49

Ik wacht al 4 jaar op de voorspelde koers explosie van ripple, vooralsnog echter vooral implosies.

_pacman_ | 31-10-22 | 21:37

De mensheid is opgehouden te bestaan.

Paty | 31-10-22 | 21:35 | 1

Cyberpunk 2077 is zo fictief nog niet.

Cunts-en-kitsch | 31-10-22 | 21:49

Camping in Italië. 10% korting bij cash aftikken.

Quattro Stagioni | 31-10-22 | 21:34

Plus dat topplan Kaag Demonen66 alles boven 100 euries monitoren, gaat helemaal goed komen.

william7055 | 31-10-22 | 21:33

Mijn complimenten
al laat je de rol van onze vorstin en koningshuis
wel een beetje in het midden.
Maakt de riempjes maar vast
zonder diesel.

rechtsdwalendeautist | 31-10-22 | 21:31

Ik zag deze twee mensen van de foto vanavond op TV. Ze zijn op staatsbezoek in Griekenland. Ze kregen ergens koffie aangeboden door een dikke dame in een foeilelijke jurk. Dikke dame vraagt aan Wimlex: "Is dat goed?". Wimlex: "Voor mij wel".
Maar Máxima zei, heel erg geaffecteerd, toen er aan haar gevraagd werd of ze koffie wilde (de dikke dame spraak haar keurig aan met Majesteit): "Een kopje thee als het kan" en ze keek er behoorlijk arrogant bij. Reactie dikke dame: "Volgens mij is het allemaal koffie". Toen begon Wimlex zich ermee te bemoeien en begon te wijzen: "Ja, maar er staan wel theezakjes daar, dus dan moet het ergens zijn". Even later verschijnt er een vent in pak, links van Máxima, met een thermosfles met thee (?) en begint het in te schenken in het kopje van Máxima. Dan trekt Wimlex nog een vreemde grimas, alsof hij denkt: "Was dat allemaal nou zo moeilijk, thee regelen", ook hij kijkt behoorlijk arrogant van zich af; of misschien is het ongemak. Je hoort overal camera's klikken, en je ziet het ongemak bij alle aanwezigen.
Man man man, wat een gênant moment weer. Wanneer schaffen we deze poppenkast af. Wat mij ook altijd enorm verbaast: iedereen buigt als knipmessen voor deze twee, of schiet helemaal in een kramp zodra ze Wimlex en Max zien. Het Koningshuis is echt niet meer van deze tijd en dat iedereen zo krampachtig met de familie Van Oranje omgaat, is ook echt niet normaal.

Dameskonijn | 31-10-22 | 21:30 | 3

Ik vind die foto wel tekenend: allemaal verval en vergane glorie. Die Acropolis weet het. Ooit een centrum van macht en majesteit, maar dat Griekenland heeft sinds die tijd alleen maar verval gekend. Die 2 figuren er voor moeten nog leren dat hun plaats in de geschiedenis voorbij moet zijn.

Nuuk | 31-10-22 | 21:44

@Nuuk | 31-10-22 | 21:44: Ja inderdaad, mooie omschrijving. Tegenover Amalia (nog niet eens 19 jaar en net zo jong als mijn jongste dochter die gelukkig wel een onbezorgd studentenleven kan leiden in Amsterdam) kunnen ze het ook niet maken om op deze voet verder te gaan.

Dameskonijn | 31-10-22 | 21:48

En zowel dan is er altijd nog de yankee dollar.

MargauxGrandCru | 31-10-22 | 21:27

Deze zomer wat restaurantjes bezocht in zuid spanje maar overal waar je met 'card' wil betalen moeilijk kijken en no cash? roepen. Succes met je cbdc.

DrJaap | 31-10-22 | 21:23

Creepy indeed, maar wat een pareltje weer Van Rossem!

2tribes | 31-10-22 | 21:19

Klinkt goed zo'n Europese munt. Zijn we eindelijk van het wisselen af bij de grens.

Lorejas | 31-10-22 | 21:17 | 2

LOL

2tribes | 31-10-22 | 21:19

Hahahaha. Dat was wat zeg!

pibasso | 31-10-22 | 21:19

Bij elk voorstel voor iets met blockchain moet men eerst verplicht vragen: Waarom blockchain; waarom voldoen de bestaande mechanismen niet?

Muxje | 31-10-22 | 21:12 | 1

dat zou beter zijn. er is helemaal geen behoefte aan die metering-the-sun systemen uit USA

AntiZanicz | 31-10-22 | 21:14

Na de Brexit hoeven ze in UK toch niet meer te vrezen. ZO'n restaurant will liever cash omdat ze daarop niet hoeven af te dragen aan de creditcardmaatschappij of bank. Daarbij is cash wel handig om secondair circuit betalingen te kunnen doen. Zoals in de FIOD docu waarbij de onderzochte chinese restarauntketen systematisch alle cash betalingen 's avonds cancelde in de aangepaste kassa. Daarmee kon dan mooi de brigade zwartbetaald worden. DIe zitten hier op een loempia vergunnning of gewoon zonder titel.

AntiZanicz | 31-10-22 | 21:12

In Duitsland betaald iedereen nog overal cash. Vond ik wel een beetje vreemd. De Duitsers zijn altijd zo punktlich en corona trouw, maar dan nog wel gewoon overal cash.

Hiram | 31-10-22 | 21:11 | 9

Het ging over Duitsland.

Drembil | 31-10-22 | 22:37

Duitsland is een vertrouwensmaatschappij. Cash is king. Word is bond, Handschlag ist Vertrag. In Duitsland heerst een ingebakken wantrouwen tegen plastic (zeker als dat buitenlands plastic is). Er zijn ook heel wat plekken waar geen buitenlands plastic wordt aangenomen. Winkeliers hebben geen zin in het aftikken van soms 70 Eurocent per transactie bij hun bank. In Duitsland kun je ook nog gewoon giraal bankieren, met zo'n met de hand ingevuld overschrijvingsformulier in een enveloppe (Banküberweisung). In Duitsland heeft ieder dorp nog één of twee banken, compleet met meerdere medewerkers achter heuse balies. In Duitsland hebben banken 'koopavonden'. In Duitsland kost geld halen of brengen van of naar je bank niets. In Duitsland is het de gewoonste zaak van de wereld om met biljetten van 200 of 100 Euro te betalen. Maar: in Duitsland mag een overschrijving van de ene naar de andere rekening één volle dag duren (internationaal tot drie dagen) en daar weten heel wat banken uitzonderingen op te verzinnen ('Valutatage')

bisbisbis | 31-10-22 | 22:45
▼ 6 antwoorden verborgen

Binnenkort tanken en boodschappen doen in Duitsland en er vervolgens ook pinnen ;-)

oplosmiddel | 31-10-22 | 21:10 | 6

@Drembil | 31-10-22 | 21:42: vreemd dat je er nooit iets van merkt. Net als die dwazen die voor minder dan 20 Euro wellicht 50km rijden en twee uur tijd besteden.

AntiZanicz | 31-10-22 | 22:29

U lult feitenvrij uit uw nek. Ga er eens heen en doe uw boodschappen.

Drembil | 31-10-22 | 22:39
▼ 3 antwoorden verborgen

Bitcoin is een lekke band op een kromme fiets. Net als die andere vehicles. Een electronische munt van een centrale bank wordt gedekt door de overheid achter die bank. Wel zo veilig.

AntiZanicz | 31-10-22 | 21:07 | 1

U heeft er verstand van, banken en overheid, goed dat ze over ons waken.

DrJaap | 31-10-22 | 21:14

De NIETSpresterende Duitse graaifamilie is
weer eens op stap.

Verderkijkert | 31-10-22 | 21:06 | 2

Stond in AD vandaag nog aardig artikel over die graaiers. Na Koningsdag gelijk doorgevlogen naar hun villaatje in Griekenland.

UpdateAvailable | 31-10-22 | 21:07

Korting als je met cash betaalt. We zijn belastingontduikers aan het re-branden als vrijheidsstrijders.

BobDobalina | 31-10-22 | 21:05 | 12

Dat frame van contant betalen = belasting ontduiken is pure onzin. Onze voorouders deden niets anders en in buurlanden doen ze het ook nog. Stop met criminaliseren van contantbetalers!

Drembil | 31-10-22 | 22:36

@Drembil | 31-10-22 | 22:36: nogmaals het ging om het laatste plaatje van de horecatent. Niet de klant.

BobDobalina | 31-10-22 | 22:59
▼ 9 antwoorden verborgen

Cash weghalen gaat sneller dan je denkt. Bankfilialen zijn verdwenen en de meeste geldautomaten zijn van die modellen die je bij Albert heijn e.d. ziet, die zijn binnen een middagje door heel Nederland weggehaald.

UpdateAvailable | 31-10-22 | 21:04 | 4

En of je nou voor of tegen bent, het contactloos betalen gaat gewoon rete simpel. Ff je pas/klokkie/telefoon tegen de terminal houden en klaar. Ben ook voorstander van cash, maar het gemak van contactloos betalen is gewoon heel groot. Je AH bezorgcowboy accepteert ook geen cash en met steeds meer "zelfservice" kassasystemen zal cash gewoon vanzelf verdwijnen. Vooral de nieuwere generaties zullen er zo in meegaan. Hoe minder je hoeft te doen / nadenken hoe beter.

Super Grover | 31-10-22 | 22:15

@Super Grover | 31-10-22 | 22:15:
-
Wacht maar tot straks je parkeerboetes voor je geïnd worden.

bisbisbis | 31-10-22 | 22:22

@Super Grover | 31-10-22 | 22:15: de AH bezorger bezorgt pas wanneer u van te voren betaald heeft.

AntiZanicz | 31-10-22 | 23:45
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl