Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De Boze Blanke Man - Willem Oltmans, de boze eenmotorige mug

De Boze Blanke Man en de Ondergang van Nederland, deel 20 (tevens Stamcafé voor voetbalhaters)

Willem Oltmans (de vrede zij met hem) was enige tijd mijn buurman op de Westerkade in de Amsterdamse Jordaan. Beiden hadden we een kamer ter grootte van een schoenendoos, de huur bedroeg 140 gulden.

Tegen Trouw zei hij over dat hokje: "In Zuid-Afrika, waar ik vijf jaar geleden uitgeflikkerd ben, had ik een schitterende flat. Dit hier is zes bij zes. Kleiner kan eigenlijk niet. Maar ik ben tevreden. Wat moet ik nog meer? Ik vind het ook wel leuk om een tijdje met zo weinig geld uit te komen en zo klein te wonen. Eigenlijk woon ik hier heel joyeusement. Daar in de hoek slaap ik. Het bed is niet opgemaakt, het is hier een beetje een troep, er moet gestoft worden en zo. De werkster komt pas morgen. Ik ben misschien een nicht, maar ik ben niet zo'n nicht die ervan houdt in de keuken te gaan dribbelen. Ik ben een vent, dus ik kan dat niet. Ik kan niet stofzuigen. Ramen zemen, dat is mijn werk niet. Dat is voor dames. Ik mis m'n vleugel, daar is het hier te klein voor. Normaliter speel ik elke dag."

Willems hok stond tot de nok vol met zijn onuitgegeven memoires, met de hand opgeschreven in bruine cahiers. Ik heb er wel eens eentje gelezen uit beleefdheid. Dat viel niet mee,want er was - hoe zal ik het niet al te vals uitdrukken - een enorme discrepantie tussen zijn vermaarde eloquentie en zijn talent als scribent. Oltmans' verhaal over zijn verblijf in de Nederlandse Ambassade in Pretoria (waarheen hij noodgedwongen gevlucht was) en hoe hij op het hoogste niveau in Den Haag werd tegengewerkt, werd door diverse kranten en tijdschriften om uiteenlopende redenen geweigerd. Martin van Amerongen, de hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer, probeerde het warrige verhaal te herschrijven, gaf de moed op en schoof het door aan redacteur Max Arian. Die gaf het weer aan mij, het retejong van de Groene. Willem was inmiddels mijn buurman niet meer. Ik heb er twee dagen aan gewerkt en volgens mij is die versie uiteindelijk geplaatst. Willem Oltmans had, zo bleek achteraf, volkomen gelijk met zijn beschuldigingen aan de Nederlandse overheid en kreeg zes miljoen gulden vergoeding van de staat. Zijn biograaf Edwin van Rooyen schreef er dit over.

Oltmans reputatie als boze man werd schitterend bevestigd door de legendarische bitchfight met Adriaan van Dis. Een echt ziedende Willem zien we in de hilarische Interprovinciale Oranjequiz van Rob Muntz en Paul Jan van de Wint. Oltmans en oranjoloog René Zwaap zaten in de jury van de quiz, waaraan 's lands grootste Oranje-fanaten deelnemen. Oltmans voelde al snel nattigheid toen Muntz over IG Farben, Zyklon B en Prins Bernhards betrokkenheid daarbij begon, en over de vraag hoe het negerslaafje heette dat Prins Bernard van zijn vader kado kreeg na een lange reis door Afrika (Toto). Toto is later professor geworden in de Verenigde Staten, maar dit terzijde. Willem Oltmans wordt steeds woedender op Muntz, die hij nog erger vindt dat een ordinaire straatjunk. Oltmans, die was opgehaald in een limousine, ontploft als hij hoort dat hij terug naar Amsterdam moet met de trein.

Toch kon je best lachen met Willem, vooral als hij op hete zomeravonden ging cruisen in het park of bij de pisbakken op de Wallen. Dan zag ik hem 's avonds vertrekken vanaf zijn kot aan de Westerkade, in hotpants en een minuscuul hemdje, en moest ik grinniken. Willem viel niet op mij, wat ik dan wel weer beledigend vond. Mijn moeder zou hebben gezegd: 'Willem is een vreemde snijboon en dat is ie.' 

Bart Luirink schreef een prachtig verhaal over Oltmans' seksuele escapades.

Bij een filmvoorstelling over de vervolging van homo's op Cuba die ik medio jaren tachtig in het Amsterdamse Kriterion bijwoonde, verliet hij al na drie minuten luidruchtig de zaal: 'Propaganda! Propaganda! Het is een CIA-film!' schreeuwde hij. Het vroege vertrek weerhield hem er niet van om na afloop toch deel te nemen aan een paneldiscussie over de film. Homovervolging op Cuba? Me reet! 'Op de Maleçon, de boulevard van Havana, is het één groot cruise-festijn. Ze vliegen gewoon tegen je op,' snierde Oltmans, wiens zinnen altijd enkele octaven hoger eindigden dan ze begonnen. De televisie-aanvaring met Adriaan van Dis, die begrijpelijkerwijs twijfelde aan Oltmans' grote betrokkenheid bij tal van internationale kwesties, was amusement van de bovenste plank. Luns' banvloek over Oltmans was vanzelfsprekend een schande, ook al bezorgde het de man een reputatie als journalist die hij op grond van al die slecht geschreven, onsamenhangende, van hele en halve complottheorieën aan elkaar hangende publicaties niet verdiende.

De herenliefde was geen specifiek onderwerp van gesprek, maar jongens kwamen bij elk onderdeel wel een keer om de hoek kijken. Of ze liepen langs ons tafeltje en kregen, indien goedgekeurd, een hartelijke glimlach van mijn disgenoot toegeworpen. Oltmans onderwees me zijn levensmotto: dat je je twee keer per week moest laten 'doorblazen' omdat 'het' anders 'verkroepoekte'. Jongens oppikken op straat was part of the game, maar hij raadde me wel aan hierbij enige voorzichtigheid te betrachten. Want wat hem overkomen was! 'Vorige week in Hillbrow, uur of elf 's avonds. Een prettig heerschap en geen klachten over de service delivery. Maar na de seks zag ik dat een broche – een erfstuk van mijn moeder dat altijd op mijn nachtkastje ligt – verdwenen was. Razend was ik! The bastard! Ik heb mijn vrienden wakker gemaakt en we hebben hem naar het politiebureau gebracht. Daar hebben ze het jong flink aangepakt, dat konden we horen. Maar niks. Ik zeg: jij gaat met ons mee terug. Ik dacht, hij heeft het ding ingeslikt. Thuis hebben we kranten uitgespreid en zijn kleren uitgetrokken. Schijten zul je, schijten, kreng!'

Een overzicht dat het vakblad de De Journalist maakte van 'het dossier-Oltmans' leest als een in grote haast opgestelde plot van een spionageroman, zelfs op het tweede gezicht onuitgeefbaar. Een medewerker in de VS van Vrij Nederland die door mensen van de ambassade in diskrediet wordt gebracht bij Amerikaanse media en bij zijn bronnen in het Congres. Die vervolgens adviseurs van president Kennedy in contact brengt met prins Bernhard en andere tegenstanders van het beleid van de Nederlandse regering, vooral van minister van buitenlandse zaken Joseph Luns, om Nieuw-Guinea als laatste Nederlandse kolonie in de Oost nog een tijdje te houden. En die dan nadat Nieuw-Guinea onder Amerikaanse druk eenmaal toch is afgestaan aan Indonesië, van de minister beslist niet bij de eerste-steenlegging mag zijn van de nieuwe ambassade in Washington.

Trouw: De eerste keer dat Oltmans werd ontslagen vanwege zijn particuliere buitenlandse beleid was in Rome in 1956. Hij deed het relaas drie jaar geleden nog eens in HP/De Tijd: hij was medewerker van de Telegraaf en nam zich voor om Soekarno te interviewen, die daar zou aankomen voor zijn eerste bezoek aan Europa als president van Indonesië. 'Niet doen!' telegrafeerde hoofdredacteur Stokvis hem per ommegaande terug. Uiteraard ging hij toch. Er verscheen een mooi verslag van in Elseviers Weekblad, er gingen brieven van de Nederlandse ambassadeur in Rome naar Stokvis en toen vloog Oltmans er bij De Telegraaf uit.

Het bezoek was de tweesprong voor de aristocratische journalist, die met steun van een in de kinine vergaard familiefortuin de wijde wereld introk, schrijvend voor wie hem hebben wilde, schrijvend wat hij wilde. Soekarno mocht die eigenwijze Nederlander wel en zag hem als een manier om te communiceren met het land waar hij niet welkom was. Ze raakten bevriend. Maar met die spreekbuisfunctie van Oltmans viel het vervolgens wat tegen. Niet alleen de Telegraaf, maar ook de NRC, het Handelsblad en Het Vaderland zegden, op één en dezelfde dag, de relatie op. Een jaar later vestigde Oltmans zich, als vluchteling zoals hij zelf zei, voor 25 jaar in de Verenigde Staten.

In de loop van zijn rechtszaak heeft Oltmans degenen die hem wilden helpen wel eens tot wanhoop gedreven. De Nederlandse Vereniging van Journalisten, die aanvankelijk zijn proceskosten betaalde, trok de handen van hem af toen hij ex-BVD-chef Docters van Leeuwen in Nieuwe Revu een Gestapo-chef noemde. En hoewel hij daar later zijn excuses voor maakte, kwam het tussen hem en de journalistenbond toch niet meer goed.

Wie het slagveld overziet begint zich af te vragen wie er nu dommer was: het ministerie dat met de blote hand een nog zeer kwieke bromvlieg probeerde te slaan, of die bromvlieg die maar rond blijft zoemen tot wanhoop van bijna iedereen.

Oltmans kreeg de bijnaam De eenmotorige mug, hem gegeven door voormalig minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns. Regisseur Theo van Gogh vatte ooit het plan op om een televisiereeks samen te stellen over het leven van Oltmans. De in 1997 verfilmde gesprekken tussen de twee journalisten kwamen later op een dvd terecht onder de titel 'De eenmotorige mug' en zijn hier integraal te zien. Ik moest een traantje wegpikken toen ik die beelden weer zag van Theo en Willem. Dat waren nog eens tijden.

Reaguursels

Inloggen

Mooi hoor. Oltmans. Nostalgie ook. Kreeg ook even zo'n week gevoel rond mijn kinderborst. Wat zou hij toch van de Breij hebben gevonden? Of al die zakkenvullers in die praatshows. Soekarno wist wel wat liquideren in het Soendanees was.

Vinquerev | 27-10-22 | 09:15

De staat moest Oltmans 8 miljoen gulden schadevergoeding betalen. Netto! Dus ca. 16 miljoen gulden bruto. Allerhoogste schadevergoeding ooit door de Nederlandse staat uitgekeerd aan een individu. Toch knap van die Oltmans. Na een strijd van ruim 50 jaar. Hoe hij dat heeft volgehouden is een raadsel. Zou niemand kunnen.
Na ontvangst van dit geld heeft Oltmans gelijk een vleugel piano gekocht en een enorm appartement op het Singel in Amsterdam. Hij leefde daar ca. 4 a 5 jaar voordat hij stierf aan kanker (euthanasie). Hij zorgde er wel voor dat zijn dood wat eerder wereldkundig werd gemaakt dan het feitelijk was omdat hij graag nog even de reacties op zijn dood wilde aanhoren en zien.
Na zijn dood is de Willem Oltmans Stichting opgericht. Deze is actief geweest maar volgens mij nu al een tijd niet meer. De website is uit de lucht en de Willem Oltmans Stichting facebook pagina al jaren niet meer bijgewerkt. Ben benieuwd hoeveel miljoenen daar in zitten, in die stichting, Of zaten.... tja.
Levenspartner van Willem, Peter, is ook overleden, ik denk nu zo'n 10 jaar geleden.
Aparte vent die Willem. Je houdt (hield) van hem of je haat(te) hem. Geen tussenweg denk ik.
Luns haatte hem. Dat is een feit.
Overigens is het interessant of het koningshuis achter die enorme schadevergoeding zat. Sommigen zeggen dat. Dat het koningshuis druk uitoefende om die enorme schadevergoeding uit te keren aan Oltmans. Als dat klopt, is het dus interessant om te achterhalen waarom dat was... Oltmans wist veel van het koningshuis; Beatrix, Claus, Bernhard etc... misschien wist hij wel teveel??

Droef Toeter | 27-10-22 | 08:59

De fiets met speciale fietsprothese van de 6-jarige Karlijn uit Enschede is gestolen. Die prothese vervangt haar ontbrekende onderarm. Mijn voorstel: deze fiets jatten is hem vanaf nu ook écht nodig hebben. Soms is er iets te zeggen voor die Sharia.

MickeyGouda | 27-10-22 | 08:53

Is het eindelijk wat spannender... Kan niet wachten tot ze de beer terughalen.

Komjehiervaker | 27-10-22 | 08:12

Zolang je geen rode capuchon draagt is er niets aan de hand. Watjes.

VP732 | 27-10-22 | 08:20
▼ 1 antwoord verborgen

25,2 graden op 27 okt 1937.
20,0 graden op 12 nov 1926.
25,0 graden op 27 okt 2022.
Vroeger noemde we het een zeer zachte herfst, nu klimaatramp.
Volgens mij is het een natuurlijk verloop van perfecte omstandigheden door luchtstroom vanuit Afrika.

zoalsikhetzeg | 27-10-22 | 07:43 | 8

@Ridde Rogter | 27-10-22 | 07:47: klets niet, toen was 'ie plat en moest je 'm gewoon op tijd omdraaien.

Dr. Blechtrummel | 27-10-22 | 08:43

Ik kan alleen maar denken aan de valse wolfspin, die knus in zijn holletje zit om mij op enige moment ergens te bespringen. Genoeg vorst om deze krengen in één keer uit te roeien, dat zou fijn zijn. Maar goed, Moeder Natuur staat doorgaans niet zo open voor verzoeknummers van ons sterfelijken.

MickeyGouda | 27-10-22 | 08:49

@MickeyGouda | 27-10-22 | 08:49: schijnt dat pepermuntolie met water sprayen helpt. Ik ga dat doen op de drempels van de buitendeuren.

VP732 | 27-10-22 | 08:56
▼ 5 antwoorden verborgen

Amsterboem,

Opnieuw een plofkraak in Amsterdam. Een geldautomaat op het Buikslotermeerplein in Noord is vannacht opgeblazen. De omgeving van het winkelcentrum is ruim afgezet en een explosievenverkenner van de politie is ter plaatse om te controleren of er nog explosieven zijn achtergebleven

Cornelis12 | 27-10-22 | 07:41 | 2

"We denken dat alle explosieven weg zijn, maar pin ons er niet op vast."

VP732 | 27-10-22 | 08:23

Wanneer bouwen ze die dingen nou eens in de gevels van moskeeën? Dan zul je zien hoe snel het ophoudt. Wel een dikke laag staal aan de achterkant natuurlijk.

The Green*Machine | 27-10-22 | 08:25

Goedemorgen nachtploeg!

Verguisd en wederopgestaan…

*Koffie zetten doet..*

Wijze uit het Oosten | 27-10-22 | 07:40 | 4

Goedemorgen Wijze, dit keer een extra sterke bak, lekker!

Whisky | 27-10-22 | 08:05

Ook goedemorgen, Feniks uit het Oosten.

VP732 | 27-10-22 | 08:24
▼ 1 antwoord verborgen

Het nieuwe Italiaanse kabinet-Meloni vaart direct een rechtse koers. Schepen vol migranten die door NGO’s naar Italië worden gebracht, zijn niet langer welkom.

Onder de vorige regering zijn er vanaf begin dit jaar bijna 79.000 migranten aangekomen. De regering-Meloni wil dat stoppen. Drie nieuwe ministers zijn er direct mee aan de slag gegaan.

Cornelis12 | 27-10-22 | 07:38 | 3

Nou, een goed begin is het halve werk.

VP732 | 27-10-22 | 08:24

Die gaan nu rechtstreeks naar Europoort. Wel zo efficiënt.

WhiteShark | 27-10-22 | 08:36

In de T: „We stevenen af op een nieuw record”, zegt demograaf Jan van de Beek. „De oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne buiten beschouwing gelaten, is Nederland gewoon een te aantrekkelijk land voor migranten. Zolang er geen fundamentele verandering komt in het migratiebeleid, zullen de migratiecijfers records blijven breken.”

Is dit dan de wal die het schip gaat keren?
Môgge!

Roos | 27-10-22 | 07:19 | 13
▼ 10 antwoorden verborgen

oud Nieuws. Even wat later, moest honden... nou ja.
* Nederlandse bevolking fors gegroeid door... inderdaad. Voor de RTL kijkers vast nieuws. Komt doordat de Nederlanders minder kindertjes krijgen.
* Capitool-onderzoek ligt even stil.
* President Israël blij met ophef over uitspraken Kanye West.
* We zijn korter gaan douchen en kopen vaker tweedehands. Zou dat nu toch komen?
*Zeker vier Europese landen gebruiken Israëlische spionagesoftware om de oppositie dwars te zitten en de eigen onderdanen in de gaten te houden. Nederland heeft ook spionagesoftware.
* Vluchten naar en door Europa wordt steeds gevaarlijker. Dodelijker zelfs. EC probeert toegang via Balkan nog verder te dichten.
* Het dak en de bronzen elementen van het Paleis op de Dam worden gerenoveerd! Goed besteed geld van de burger?
Het weer: deels bewolkt, 14 graden (waar blijven die mooie beloofde hoge temperaturen?)
De koffie: een hele normale, wel versgemalen bonen uiteraard, plak krentenwegge met dik roomboter.

EEnzame SchizofrEEN | 27-10-22 | 07:09 | 1

Het echte nieuws in deze ligt in het woord 'krentenwegge'. Wat is dat, soort krentenbol (die absurd zachte broodjes met rozijnen Erin verwerkt) of iets anders?
Uiteraard dank voor het kompakte edoch behapbare nieuws, en een fijne ochtend gewenst!

anja | 27-10-22 | 09:27

@lezeres | 27-10-22 | 07:05:
Lieveschattebout, k zal je wat vertellen.
Had ooit een eerste date, en k dacht ; we gaan naar de bioscoop
Simpele ziel als k ben koos k "the Ring" uit, die Japanse horror.

chicago river | 27-10-22 | 07:19

@chicago river | 27-10-22 | 07:19:
Meid heeft halve film alleen maar op mn rechterschouder gelegen en zei om de 5 min. "Ik wil hier weg!" Kijk. Zo een Casanova ben k dus. Met mn horrors.

chicago river | 27-10-22 | 07:22

Maar lieverd, lieve Chicago. Die film was ook echt enorm eng!!! Dan moet je ook echt een dame treffen die dol is op echt enge horror films! Die zijn maar dun bezaaid dus..... Zonde want jij bent nog wel zo'n enorme lieverd! :-)) X

lezeres | 27-10-22 | 07:28
▼ 1 antwoord verborgen

Willem Oltmans, Joost Niemöller, Karel van Wolferen, Stan van Houcke (wie?), Arnold Karskens, wat hebben deze mannen gemeen?

Schrijver, journalist.
Door vakgenoten verstoten.
Bovenmaats ego.
Complot gelovers.

Mannen met kwaliteiten, maar miskend. Ruziezoeker voor de aandacht. Weinig besef van eigen tekortkomingen, neiging tot externaliseren van hun collegiale miskenning en professioneel falen en daarmee vanzelf al gevoelig voor complottheorieën.

Levert vermakelijk schouwspel op voor de buitenwereld maar tegelijk een meewarig och gottegot. Jongens toch. Kwaak kwaak kwaak. Het sneue van grote geesten die zich verlagen tot kissebis en kwaadsprekerij.

Beste_Landgenoten | 27-10-22 | 06:37 | 3

Nou, dat past bijna op iedereen wel. Behalve dat schrijver/journalist zijn dan.

Tiscali-2 | 27-10-22 | 07:44

I see what you did there.

Beste_Landgenoten | 27-10-22 | 07:49

En allen een behoorlijk narcistische inslag.

Komjehiervaker | 27-10-22 | 08:15

'Paus waarschuwt nonnen en priesters: kijk geen porno!' Dat is namelijk dé manier om de duivel in huis te halen. Môge guurders! Het is maar dat jullie het weten.

MickeyGouda | 27-10-22 | 06:14 | 10

@horsteknots | 27-10-22 | 06:30:
Sommige levenslessen zijn helaas harder dan andere horsteknots. Dat tweede linkje was in dat opzicht heftig.

MickeyGouda | 27-10-22 | 08:28

@SoepKip | 27-10-22 | 07:29: Dat dacht ik dus ook. Dit gáát niet over mij, dus ik vind het prima. En verder roerend eens met wat Cornelis zegt.

anja | 27-10-22 | 09:32
▼ 7 antwoorden verborgen

ROSWOS/ 5 kwartieren schema: ochtendsport - corvee - wassen - ontbijt - inspectie.

ratelaar | 27-10-22 | 07:23

George !!
Merci Lafayette.

Mongeaulie waarsguwt | 27-10-22 | 08:53

Laisse béton // Renaud // POMPLAMOOSE ft. Erik Miron
youtu.be/sEVRwGr8KzE

Lafayette | 27-10-22 | 04:54

Philip Glass is zo ontzettend mooi! Dank laatste :-)) x

lezeres | 27-10-22 | 07:08

+190000= 17,8 mio…
No comment.

Ruimedenker | 27-10-22 | 03:43

Ik ga mijn bed opzoeken, is één meter naar achteren. Alles is hier binnen handbereik :-).
Trusten en slaap lief.
TheOne48, zie je morgen weer.

K1100 | 27-10-22 | 03:31 | 5

Slaap lekker. En dat het een mooie ochtend wordt.

Lafayette | 27-10-22 | 03:49

Je bent echt zo'n enorme lieverd, K1100, knuffels en kusjes van mij :-)) Xxx

lezeres | 27-10-22 | 07:11

Lieve TheOne48, ik kan er momenteel wat minder zijn, hier in het Stamcafé. Vind ik niet fijn. Misschien kunnen we emailadressen uitwisselen. Dan weet ik gewoon wanneer er iets speelt. Ook als ik
niet reaguur op GS blijf ik betrokken bij je! Xxx

lezeres | 27-10-22 | 07:18
▼ 2 antwoorden verborgen

Mn beoer had er een pokkehekel aan, maar k vind het mooi';
m.youtube.com/watch?v=EMRJT2ebvAk
Mark Knopfler - Brothers in Arms, live.

chicago river | 27-10-22 | 03:25 | 1

#teambroer.

TheOne48 | 27-10-22 | 03:27

Desperado - Antonio Banderas - Cancion del Mariachi
youtu.be/w5fLGWrHouk

Ay, ay, ay, ay
Ay, ay mi amor
Ay, mi morena
De mi corazón

Lafayette | 27-10-22 | 03:18 | 3

Ja bij jou is het pas 09:30
Hier vier uur.

K1100 | 27-10-22 | 03:29

Slaap lekker (Fantastig toch) [feat. Eva de Rovere] van Diggy Dex
Dank voor ‘t meespelen!
Afsluiten met een heerlijk nummer.
Doei!

Ruimedenker | 27-10-22 | 03:17 | 2

Doei Ruime, was wel even leuk!

TheOne48 | 27-10-22 | 03:20

Vond het wel een uitdaging, moet je vaker doen.
Slaap lief.

K1100 | 27-10-22 | 03:26

27 Oktober….
Ik mag niet zeggen dat het een heerlijke nacht is.
Maar eigenlijk is dat het wel.
Windstil, temperatuur als een vroege lentenacht.
Geen spin, geen slak, geen mug.
Tennis in korte broek.
Eigenlijk een dramatische nacht, reden om je vast te plakken, soep te smijten, puree te pleuren.
Ach, ik doe het er maar mee.

Ruimedenker | 27-10-22 | 03:09 | 3

Ben er al aan gewend hier. Nu nog 20° buiten. Morgen weer 27°.
Blijft zo deze week. Vreselijk :-)

K1100 | 27-10-22 | 03:19

Maar die vliegen! Spuitbu gif gekocht, petje mee ingespoten en mijn schoenen. Beetje rust. De rest, benen ,armen en nek met Deet. Zelfs de tijgermuggen laten het dan afweten.

K1100 | 27-10-22 | 03:21

@K1100 | 27-10-22 | 03:19: Maar we hebben maanden hitte gehad, zomers kan je beter in Nederland zijn. Het jaar begon slecht, heel veel regen, de Ebro delta was een puinhoop, een en al modder. Daardoor zoveel vliegen dit jaar, denk ik. Altijd wel in september en oktober , maar dit jaar is een plaag.

gato | 27-10-22 | 04:33

@TheOne48 | 27-10-22 | 03:24:
Ja, dan moet je een paar honderd investeren. Een 40 inch kost geen drol. Regelmatig bij de Lidl of Aldi. Kost ook minder stroom.

K1100 | 27-10-22 | 03:36

@K1100 | 27-10-22 | 03:36:
Ja weet ik, maar geen behoefte aan. Alstie stuk gaat koop ik een ander. Van de ouwe stempel zeg maar:)

TheOne48 | 27-10-22 | 03:40
▼ 4 antwoorden verborgen

Plaat 4!
Voor een goede nachtrust, Nederlandstalig
Cup dubbel D

Ruimedenker | 27-10-22 | 02:43 | 10

@K1100 | 27-10-22 | 03:06:
Ja!
Jij bent écht goed in kudtkwisjes!
Je hebt met straatlengte gewonnen.
Lekker nummer.
Zwoele stem.
Slaap lekker .. ding.

Ruimedenker | 27-10-22 | 03:13

@Ruimedenker | 27-10-22 | 03:13:
Dank je. Zoekmachines en een beetje denkwerk over de aanwijzingen doen het. Ken het nummer niet.

K1100 | 27-10-22 | 03:15
▼ 7 antwoorden verborgen

Plaat 3
1967
A tenement, a dirty street
Walked and worn by shoe less feet
Inside it's long and so complete
Watched by shivering sun
Old eyes in a small child's face
Watching as the shadows race
Trough walls and cracks and leave no trace
And daylight's brightness shuns

Ruimedenker | 27-10-22 | 02:33 | 8

@TheOne48 | 27-10-22 | 02:49:
Duh... alles is elektrisch, twee powerbanks , twee tablets, drie telefoons, één fietss, drone, accu boormachine, jumpstarter, laserpen, wlkie talkies en dan ben ik vast nov iets vergeten. Komt me duur te staan al ik dat dan nog nodig heb.
Oh jam hogedrukspuit.

K1100 | 27-10-22 | 03:11
▼ 5 antwoorden verborgen

Plaat 2
Zeilen met Lionel Ritchie

Ruimedenker | 27-10-22 | 02:26 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Plaat 1…
Hint..
Oude house disco in 020, brand, engelen.

Ruimedenker | 27-10-22 | 02:04 | 12

@chicago river | 27-10-22 | 02:21:
"Come with me" DJ Waxweazle?

chicago river | 27-10-22 | 02:28

@TheOne48 | 27-10-22 | 02:26:
Ik ben een ouwe lul. Heb zoveel muziek gehoord en ik onthoud ook nog wat ik niets vond. Dagelijks last van ;-)
Elke avond hier Arrow Rock.

K1100 | 27-10-22 | 02:29

@K1100 | 27-10-22 | 02:29:
Aha, toch knap. Ik ben ook een ouwe lul, ok 5 jaar jonger.
Ik had meer met Arrow Jazz, bestaat niet meer :(

TheOne48 | 27-10-22 | 02:33
▼ 9 antwoorden verborgen

Ok.
Heeft er iemand zin in een spelletje?
“Raad de plaat” bijvoorbeeld ?
Ik heb 4 muziekjes die ik kan delen, maar niet mag linken, want Ui.
Zeg het maar…
Doe je mee?

Ruimedenker | 27-10-22 | 02:02 | 5

Dit is heel lastig, Ruime.
Iets van de Rolling Stones. of die dode DJ? Verder zou k het niet kunnen weten vriendelijke vriend.

chicago river | 27-10-22 | 02:14

@chicago river | 27-10-22 | 02:14:
Graven!
Opeens weet je ‘t.

Ruimedenker | 27-10-22 | 02:24
▼ 2 antwoorden verborgen

Misschien nét te jong (52) om het verhaal Willem Oltmans te begrijpen.
W.O. ken ik natuurlijk als luis in de pels, als pain in the ass.
Z’n stem, homosensueel, Aziatisch, zou ik direct herkennen, maar daar is alles mee gezegd.
Jammer, want ergens houd ik wel van dwarsliggers.

Ruimedenker | 27-10-22 | 01:59

Goeie nacht allen.
Niet zo bezig met poltieke kwesties du moment.
Een nacht song dan maar;
m.youtube.com/watch?v=emRAZ9S86Us&...
Guns n' Roses - Ain't it fun ( van het Spaghetti af lbum

chicago river | 27-10-22 | 01:51 | 2

Dit nummer is oorspronkelijk van ROCKET FROM THE TOMBS die later opsplitten in de DEAD BOYS en PERE UBU. De Dead Boys namen "ain't it fun" ook op. Het is geschreven door Cheetah Chrome, met wie ik weer speel. Hij pakt ieder jaar wel een zakje munten van de Guns & Roses cover.
Origineel :
www.youtube.com/watch?v=Hh0HKfnAl5o

Asteroid-B612 | 27-10-22 | 05:03

Gefeliciteerd 17,8 volgens CBS, kom tandje erbij dan zitten we volgend jaar op de 18! Mooi getal, weet u nog wat u voelde toen u 18 werd. Motor/ auto in het bereik. De vrijheid om eropuit te trekken. Prachtig.

Kaitseliit | 27-10-22 | 01:34 | 4

Ik meende gisteren te begrijpen dat je binnenkort naar Estland afreist. Correct? Of onbescheiden vraag?

PPuk | 27-10-22 | 01:49

@PPuk | 27-10-22 | 01:49: dat klopt helemaal. Zou morgen al willen vertrekken, maar dat gaat helaas nog niet.

Kaitseliit | 27-10-22 | 02:02

@PPuk | 27-10-22 | 01:40: zou ik in mijn schuur moeten duiken, heb kenteken plaat van mijn eerste motor nog.

Kaitseliit | 27-10-22 | 02:03
▼ 1 antwoord verborgen

ik heb het artikel niet helemaal uitgelezen maar wat ik heb gelezen vond ik boeiend

habemuspapam | 27-10-22 | 01:17

@redactie, ik gebruik mijn iPad en het is irritant om door een kilometers lange tekst te moeten scrollen voor het stamcafé. Maak een extra topic aub, zien we ook meteen welke cijfers ome Tuur op zichzelf haalt.

Icewallowkum | 27-10-22 | 01:08 | 16

@TheOne48 | 27-10-22 | 02:09:
Maar dan ben ik wel een illegaal. Ga ik ook om bed, bad en brood vragen. Gratis camping kijkt me wel wat. Best goed restaurant hier.

K1100 | 27-10-22 | 02:16
▼ 13 antwoorden verborgen

truste pegaje

PPuk | 27-10-22 | 01:09

Ik lees dat de beschikbaarheid van de lievelingsdrank van mijn camper een probleem gaat worden in Europa. Gelukkig heb ik een volle tank. Genoeg om in het zuiden te komen. Portugal haal ik ook wel als het moet. Maar.... de terugweg? Geen idee hoe lang dit gaat duren. Grote kans dat ik in februari weer terug kan en anders blijf ik maar hier en plak mijn vollgende verblijf er maar aan vast. Eigenlijk een goed idee alleen mag je maar een half jaar blijven maar who cares.

K1100 | 27-10-22 | 01:03 | 1

Helemaal niet, eruit zeg ik.
Kan zelf ook niet terug, jeetje, maar ben resident, dus blijf gewoon in mijn huis. Maar wil toch echt naar Nederland. Zal wel mee vallen , toch.

gato | 27-10-22 | 08:13

Interessante verschijning die Oltmans. Excentriek en ook wel charismatisch.

"Rechter Bart Punt, die het proces van Willem Oltmans tegen de Staat voorzat, vermoedt dat het Koninklijk Huis ervoor heeft gezorgd dat de journalist uiteindelijk een schadevergoeding heeft gekregen. Punt schrijft dit in zijn inleiding bij deel 65 van de Memoires van Oltmans, dat zojuist is verschenen."

www.ewmagazine.nl/nederland/achtergro...

Wattman | 27-10-22 | 00:41 | 3

Oltmans liet zich niet cancellen. Never.

PPuk | 27-10-22 | 00:57

Joehoe. Ik heb appeltaart... kom naar dit café!

letopuwzaak | 27-10-22 | 00:32 | 2

Oh, jummie !!

Papa Jones | 27-10-22 | 00:50

Zo jammer dat ik jou gemist heb lief vriendinnetje:-)) Xxx

lezeres | 27-10-22 | 07:31

Poll:
[ ]Eén Stamcafé
[ ]Twee Stamcafé's

K1100 | 27-10-22 | 00:23 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Nog goede rock & roll nummers om te beluisteren in dit café? *sleurt chips, bier en wijn naar dit café*

letopuwzaak | 27-10-22 | 00:18 | 8
▼ 5 antwoorden verborgen

Komt Julius Vischjager ook nog aan de beurt? Die mag ook niet ontbreken in het rijtje kleurrijke journalisten.

Arnold Layne | 27-10-22 | 00:16

Weer leuk om te lezen! Tweede helft lijkt wat rommelig of snel afgemaakt, maar goed. Interessant is het nog steeds.

VP732 | 27-10-22 | 00:15

Jullie zijn woest aantrekkelijk vanavond maar verkies toch te gaan slapen.
Oant moarn.

Duwbak_Linda | 27-10-22 | 00:14 | 1

Slaap lekker. Groot gelijk.

letopuwzaak | 27-10-22 | 00:29

Prachtig Esther.

RickyLaRue | 27-10-22 | 00:14

@RickyLaRue | 27-10-22 | 00:14:
Het is weer even wat anders:-). Maar stiekem vind ik deze reguliere versie ook gewoon erg leuk
youtu.be/ZD8YPY8RBQc. De beste man leeft dus gelukkig nog heb ik vernomen in het andere café!

letopuwzaak | 27-10-22 | 00:16

Nu die voetballers zijn opgejorist naar voetbaltopic en wij hier met z'n allen lekker literair bezig zijn, dacht ik:

Menu-nonsens

O! Holland, is je taal niet schoon?
Gebruik die dan en doe gewoon.

Duwbak_Linda | 26-10-22 | 23:56 | 4

Ik spreek geen “Hollands.”

Icewallowkum | 27-10-22 | 01:08

“Quidquid Latine Dictum, Altum Videtur”. We houden nu eenmaal van vreemde talen. Frans voor voer.

Muxje | 27-10-22 | 01:13
▼ 1 antwoord verborgen

Statement dhr. Oltmans: “ik ben mijn eigen baas, ik ben eigen baas in eigen brain”. Om daarna een shitload aan tegenwerkingen over zich heen te krijgen. Kenmerk was dat hij o.a. opponenten van de regering ging opzoeken (Soekarno, Bouterse etc.) en daarvan keurig zijn verslag uitbracht of stakeholders informeerden, meestal met een uitkomst welke haaks op het zorgvuldig opgebouwde narratief stond. Door al zijn controverses en affaires wilde zelfs de journalistenbond hem niet langer meer bijstaan. Enfin, een kleurrijk figuur met een totaal eigen visie blijkbaar.

Unsinkable-Sam | 26-10-22 | 23:54

Waar ik vorige week aangaf Arthur's toenmalige column met de grootst mogelijke moeite had doorgeworsteld gebiedt de eerlijkheid mij nu te zeggen dat ik heb genoten, van begin tot eind. Dank, Arthur. De 'ondergang van Nederland waardig'.
Oltmans, everybody's pain in the ass, tot de koninkijke familie aan toe. Het interview met Adriaan van Dis. Alles leek weer even tot leven te komen.
En tegelijkertijd dringt opnieuw het besef door dat journalistieke armoe tegenwoordig meer en meer hoogtij viert.
Heimwee? Geenszins. Maar Arhtur's column was een 'reis door een verleden' langs plekken die in mijn geheugen werden wakker geschud. Dank daarvoor. Heerlijk beschreven.

PPuk | 26-10-22 | 23:54

Komjehiervaker | 26-10-22 | 23:44 |

Pardon, u heeft een verleden waar u niet over wilt praten? vertel.

mvgrt

pegaje | 26-10-22 | 23:50 | 3

Jij begint erover.

Komjehiervaker | 26-10-22 | 23:58

@Komjehiervaker | 26-10-22 | 23:58:

Nee hoor jij maakt het vies. met je( Heeft hij aan je gezeten?)

Rare gedachten heb je als je daar meteen aan denkt. Brrr

mvgrt

pegaje | 27-10-22 | 00:16

Gelukkig ben ik dus niet de enige die overal seriemoordenaars ziet. ;-)

MickeyGouda | 27-10-22 | 06:00

Ik kan heel veel zeggen over de heer Oltmans maar dat doe ik maar niet.

Goedenavond allen in het cafe en neem er een paar van mij, ik zet even een plaatje op van Oltmans.

www.youtube.com/watch?v=PzwWyuH1Yto&a...

mvgrt

pegaje | 26-10-22 | 23:40 | 1

Heeft hij aan je gezeten?

Komjehiervaker | 26-10-22 | 23:44

*kende.

'Kon' is de verleden tijd van kunnen.

de IJsman | 27-10-22 | 01:00

Wederom hulde, Tuurke/Arturito!

Hoeck | 26-10-22 | 23:18

Elk topic van Heer Arthur zorgt ervoor dat mijn hele avond-planning in de soep loopt, waardoor mijn witte / bonte was niet gedraaid wordt, waardoor er een afwas blijft staan, en waardoor ik niet toekom aan het bellen van iemand die ik al zou lang zou moeten bellen. Via Van Amerongen's linkjes namelijk, zit ik dan uren gekluisterd aan mijn laptop. Altijd weer een garantie voor Genoegen met een grote G.

Peter Emile | 26-10-22 | 23:16 | 4

Een neger met een grote…

Komjehiervaker | 26-10-22 | 23:21
▼ 1 antwoord verborgen

Okay, Dirty zal deze niet echt wezen en met Taylor Swift zou ik best een verkennend beschuitje willen eten, maar wat nou weer XTina? www.youtube.com/watch?v=7kEwGXLdbZ8 Zo veel mooier, voller dat zij is.

Hetkanverkeren | 26-10-22 | 23:16

"Hij had toen jaren in een eenkamerwoning te Amsterdam geleefd van een bijstandsuitkering."
"Na twee miljoen gulden aan advocaatkosten te hebben voldaan, kocht Oltmans van het resterende bedrag onder meer een Steinway-vleugel en een penthouse aan het Singel te Amsterdam, dat hij Huize Kok-Van Aartsen doopte, naar de toenmalige premier Wim Kok en minister van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen." (Wikipedia)

Mooie lul.

Duwbak_Linda | 26-10-22 | 23:16 | 9

@Duwbak_Linda | 26-10-22 | 23:55: Het zijn juist dit soort variabelen die immense impact kunnen hebben op de vorming van lid en aanverwante zaken.

Komjehiervaker | 26-10-22 | 23:59
▼ 6 antwoorden verborgen

Theatrale man.
Veel poppenkasterij onthuld.
Een land is rap verkocht.

hallevvezool | 26-10-22 | 23:15

Soekarno tegen Oltmans: ‘ik heb jou doorrr’.

Colin.Fart | 26-10-22 | 23:14

Dat hele schrijverswereldje lijkt wel een .................

Piet-Kietelaar | 26-10-22 | 23:07 | 1

Yup, lekker incestueus met elkaar bezig zijn.

Komjehiervaker | 26-10-22 | 23:15

O o o,

apek00l | 26-10-22 | 23:06

"On ouvre la bouteille et on ferme le pantalon".

Mooie klassieker van Oltmans, die ik nooit zal vergeten.

Peter Emile | 26-10-22 | 23:02 | 1

Is een aanpassing van je nick in Pierre Emile nu niet vanzelfsprekend ;)

Smoelensmid | 26-10-22 | 23:19

In (volgens mij) 1994 vloog Lubbers (en nog wat ministers) met de KLM naar Jakarta voor een staatsbezoek.
Oltmans was ook in dat vliegtuig, net als ik trouwens. Ik heb Oltmans toen nog gesproken, hij liep met een dekentje om door het vliegtuig want hij kon niet slapen (net als ik trouwens).
Hij vertelde mij dat hij informatie had over corruptie in de aanstaande overeenkomsten tussen Nederland en Indonesië.
Er was toen ook gedonder in Jakarta met Oltmans want hij werd overal geweigerd ondanks zijn contacten met de regering van Indonesië.
Hij was nergens welkom.
Intelligent en een prettig mens was hij wel.

Polycynisch | 26-10-22 | 23:00 | 1

Niks zeggen, je ging even sigaren halen?

F. von Zeikhoven | 26-10-22 | 23:18

Nooit iets van zijn hand gelezen, en misschien maar beter ook. Zo blijft hij op z'n voetstuk staan. Z'n tv optredens vond ik altijd fenomenaal. Speel ze nog met enige regelmaat af. Puur genieten.

Paty | 26-10-22 | 22:59

Oltmans. Wat mis ik hem. Wat zou het geweldig zijn om hem met Thierry Baudet te zien. Natuurlijk botsen die persoonlijkheden. En dan Gideon erbij, waar Willem onbeschaamd op geilt.
Helaas, de valse nicht is er niet meer. Ik hopp dat hij in de eeuwige darkroom heftig van bil gaat met Gerrit Komrij.

Arnold Layne | 26-10-22 | 22:55

Willem Oltmans uncut over Israel, Irak, en 11 september. Hij vond de Amerikanen de nummer één oorlogscriminelen van de wereld.
www.youtube.com/watch?v=biQZVqAWjeQ

sir Ockels | 26-10-22 | 22:53 | 2

Oltmans was een leuk figuur, maar is nooit het meest heldere licht geweest op geopolitiek vlak.

Komjehiervaker | 26-10-22 | 22:55

Geen speld tussen te krijgen, hoe hard die interviewer het ook probeert.

zwellevertje | 26-10-22 | 23:54

Oltmans doet me denken aan de boze blanke schrijver W.F. Hermans, die - tussen zijn rokersrochelhoest door - ook zo verontwaardigd te keer kon gaan tegen Van Dis.

gestoptmetroken | 26-10-22 | 22:52 | 4

Komrij was ook n topper !
Pauw was als de dood voor die man...

Torquemada | 26-10-22 | 22:59

@Robert Haynes | 26-10-22 | 22:57: Een paar jaar geleden in DWDD, stond vDis de Proza te verheerlijken van een Rapper, die daarvoor een levende kat op de snelweg uit de auto gooide...

Torquemada | 26-10-22 | 23:01
▼ 1 antwoord verborgen

Kahlid&Sophie vanavond: de NS Boekenprijs door Publiek..
Wouke van Sterrenburg laaiend op de opstoker Baudett
Marcel van Roosmallen helemaal beteuterd.. zegt dat soort boeken mag nooit meer meedoen, anders oneerlijk.
En Eus zegt dat Baudett gewoon vet gewonnen heeft ook zonder manipulatie...

Torquemada | 26-10-22 | 22:51 | 6

@Torquemada | 26-10-22 | 22:57: Ah zo. Dat lijkt mij behoorlijke zelfkwelling. Denk ik, heb het nog nooit bekeken.

Komjehiervaker | 26-10-22 | 23:20

Vind Eus steeds beter te pruimen, geeft zijn eigen mening, doet hij goed.

gato | 27-10-22 | 08:25

@gato | 27-10-22 | 08:25: maar die Zeus praat zo slaapverwekkend. Lees liever zijn columns in de krant.

Kattie | 27-10-22 | 09:27
▼ 3 antwoorden verborgen

Lieve SterF, had de avond hiervoor een super leuke, gezellige avond gehad, maar samen met vriendin heel veel wijn genuttigd, en daarom een beetje overenthousiast toen ik je in het café zag, sorry. Ben altijd weer blij je te zien, maar met een flinke slok op reageer ik soms niet meer zoals het zou moeten. Nou ja... beter te enthousiast dan te lauw! Heb nu eenmaal een zwak hartje voor jou! Tot gauw weer SterF Xxx.

lezeres | 27-10-22 | 07:44

Trix, dat sekreet !

Tobi | 26-10-22 | 22:47

Iemand met karakter, zijn er weinig van.

Uw Verzekeringsadvis | 26-10-22 | 22:46 | 3

En toch dikke maatjes met Bernard, de grondlegger van de Uitverkoop van Nederland.

Torquemada | 26-10-22 | 22:54

Dat treinongeluk van een interview met Van Dis. Dat is gewoon cultureel erfgoed.

Duwbak_Linda | 26-10-22 | 22:45

Hahaha, die quiz van Muntz.. janken van het lachen.. Zo jammer dat dit soort geouwehoer niet meer gemaakt wordt

de bier | 26-10-22 | 22:45

Allemaal voor mijn tijd, dus interessant om te lezen @Arthur.
Roos, zit je al vastgelijmd?

letopuwzaak | 26-10-22 | 22:39 | 1

Volgens mij zit ze nog vast in het vorige topic;)

Smoelensmid | 26-10-22 | 23:26

Mooi verhaal van Amerongen, dank. En iemand die weet dat ie gelijk heeft en daar geen concessies in doet is ook vaak irritant en Oltmans blonk daarin uit. Hemeltergend irritant, maar ik vond het stiekem wel mooi dat hij in zijn latere levensjaren toch al dat geld had. En als belastingbetaler (wat ik toen nog lang niet was) zou ik er erg van balen dat door zo een laakbaar handelen van de overheid, in het hele proces, het Nederland zoveel geld heeft gekost.

rederijker | 26-10-22 | 22:32

Oltmans, mis dat soort mensen, er gebeurde tenminste wat.

Fra Lippo Lippi | 26-10-22 | 22:27

SOEKARNO

Rattus | 26-10-22 | 22:25

Zomergasten 1999 - Sonja Barend - Willem Oltmans in 'Hier is..... Adriaan van Dis'
www.youtube.com/watch?v=ieZSWAUg9yA
Oltmans werd aangevallen door de Journalistiek> van Dis
En Satire door Koot en Bie, zoals tegenwoordig Lubach dat voor zijn rekening neemt...

Torquemada | 26-10-22 | 22:25 | 1

Oltmans had acteur moeten worden, had een topcarriere kunnen hebben in Hollywood, als Duitse officier in WO II films. Gewoon onder zijn eigen naam (nou ja, Wilhelm i.p.v. Willem): "Meine Herren, achtung, hier ist Hauptsturmbahnführer Oltmans."

Zenzeo | 26-10-22 | 22:25

Pr0n maakt de ziel zwakker. Zo komt nou de duivel binnen. Gelukkig noemt de Paus geen reaguurders bij naam die dus bezeten moeten zijn. Stop er mee!

www.telegraaf.nl/nieuws/560243844/pau...

Lorejas | 26-10-22 | 22:24 | 2

Ga zo weer een paar engelen uit elkaar trekken.

Sinterbikske | 26-10-22 | 22:36

Religie en sexualiteit is altijd een verkrampte combinatie geweest.

Red shirt | 26-10-22 | 22:46

Vermoeiende man, die Oltmans. En wat was hij trots op zijn 'vriendschappen' met dictators.

Après toi | 26-10-22 | 22:23 | 1

Vergeet Pr.Bernard niet..

Torquemada | 26-10-22 | 22:26

Dank voor de link.

toetssteen | 26-10-22 | 22:21

Oltmans, een excentriekeling met karakter.

Yor_Kok | 26-10-22 | 22:20

mooi stukje

miko | 27-10-22 | 04:20

Journalisten en veiligheidsdienst schijnt nogal een ding te zijn of niet?

Neuth | 26-10-22 | 22:13

Ik denk dat de helft van de Reaguurders niet weet over wie dit eigenlijk gaat.

Hadena | 26-10-22 | 22:10 | 7

Ken hem wel, won eindelijk van het KH, kreeg 2 miljoen. Een man die je nooit vergeet, recalcitrant. Maar kreeg wel gelijk. Toen verdween alles op internet van hem, zelfs op Wikipedia. Niet lang genoten van zijn geld, te vroeg gestorven.

gato | 27-10-22 | 04:23
▼ 4 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl