Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De Boze Blanke Man — Rechtse schrijvers & dwarsdenkers: Theo Kars, Boudewijn van Houten, Wim Rietdijk en Bart Croughs

De Boze Blanke Man en de Ondergang van Nederland, deel 17

Succesvolle Nederlandse romanciers prediken zonder uitzondering het narratief van kabinet-Rutte IV. Ze omhelzen onvoorwaardelijk Brussel en de EU, knuffelen de islam, waarschuwen voor de klimapocalyps die alleen maar voorkomen kan worden als iedereen braaf naar Holle Bolle Frenske (Vriend van de Literatuur) luistert, ze waarschuwen voor een dreigende volksoproer van het extreem-rechtse blanke falderappes, waarschuwen tegen de fascistische boeren op hun moordtrekkers en brullen dat Nederland per jaar makkelijk 100.000 alleenstaande mohammedaanse jongeren uit Noord-Afrika, Afghanistan en Somalië kan opvangen want da's goed voor de economie en een probaat middel tegen de vergrijzing, en bovendien de enige manier om een einde te maken aan de walgelijke witte suprematie van de Nederlandse gastheren.

Roomblanke schrijvers met het juiste narratief zitten dagelijks in babbelshows op de treurbuis, vullen alle kranten en weekbladen met hun voorspelbare en obligate prietpraat en winnen alle literaire prijzen met hun geëngageerde romannetjes. De jury's bestaan louter uit stoffige, insipide, non-binaire boekenwurmen van de Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad, en het prijzenfestijn is één grote, schaamteloze circle jerk, een waar bukkakefestijn der staatsruiveniers. Het zal me niks verbazen als vice-premier Kaag binnenkort een Kulturkammer voor door D66 goedgekeurde auteurs in het leven roept, de Nederlandse versie van de Unie van Sovjetschrijvers.

Met weemoed denk ik terug aan dwarsdenkers als W.F. Hermans en Gerard Reve, die door hun eigenzinnige, niet-linkse opvattingen tot personae non gratae waren verklaard in hun geboortestad Amsterdam. Reve en Hermans waren schrijvers en polemisten van het niveau van mijn lievelingsschrijvers Louis-Ferdinand Céline, Curzio Malaparte, Jean Genet, T. S. Eliot, Ezra Pound, Ayn Rand, David Mamet, Gabriele d’Annunzio, Kingsley & Martin Amis, Christopher Hitchens, Theodore Dalrymple en Richard Dawkins.

Moskou aan de Amstel plaatste Reve op de zwarte lijst wegens zijn houding jegens apartheid. Zijn hilarische reactie: op die stad zou een atoombom gegooid moeten worden. W.F. Hermans werd hij door het stadsbestuur van Amsterdam tot paria uitgeroepen nadat hij op uitnodiging van zijn uitgever naar Zuid-Afrika was gereisd om lezingen te geven en over literatuur te praten. Hermans was geen voorstander van apartheid, maar een culturele boycot had volgens hem geen enkel nut.

Theo Kars

Maar de vaderlandse bellettrie kent meer eigenzinnige, rechtse schrijvers. Neem nou Theo Kars en Boudewijn van Houten, die beiden wegens oplichting in de bajes zaten en daar hun eerste boeken schreven. Kars en van Houten richtten in 1964 het literaire tijdschrift Tegenstroom op. De doelstelling: 'Tegenstroom zal alleen die schrijvers aanvallen die irriteren door teveel literaire pretenties, en het zal vooral prikken in de opgeblazenheid van het avantgardisme, zoals dat zich in Nederland uit. Het zal een guerilla gaan voeren om de literaire verhoudingen in Nederland tot de juiste grootte te herleiden.'

De redactie onderscheidde in de heersende Nederlandse verhoudingen drie soorten literatuur. De eerste was die van 'auteurs die conventioneel Nederlands schrijven'. Volgens Tegenstroom waren er in deze groep maar twee auteurs die 'iets te zeggen hebben: W.F. Hermans en G.K. van het Reve'. De rest deed er niet toe: 'De rest schrijft om den brode, doet daarbij journalistiek werk, babbelt voor de radio en doet mee aan spelletjes voor de televisie.'

In het eerste nummer van Tegenstroom werd Harry Mulisch afgefakkeld door Theo Kars: 'Mulisch is een intellectuele – wat iets anders is dan intelligente – uitgave van Lou de Palingboer, hetzelfde verwarde proza, dezelfde quasi diepzinnigheid en affichering van eigen kwaliteiten (Lou noemt zich God, Mulisch een groot schrijver), en hetzelfde boerenbedrog.'

Arno Kuipers in zijn boeiende essay Opkomst en Ondergang van Tegenstroom: "De dure vormgeving voedde de geruchtenstroom over de financiering. De redactie wakkerde die geruchten zelf flink aan in een interview in de Haagse Post van 19 december 1964. De interviewers werden in de ondernemerssociëteit De Groote Club in Amsterdam ontvangen door drie strak in het pak gehulde jonge mannen. Op de vraag 'Wie betaalt Tegenstroom eigenlijk?' antwoordde Kars: 'Ik vind dat een indiscrete vraag, maar ik wil er wel antwoord op geven: Tegenstroom wordt gefinancierd door een buitenlandse mogendheid.' De Haagse post vraagt dan natuurlijk welke mogendheid dat dan is: 'Kars: Dat mogen we niet vertellen.' HP: Wat bezielt die buitenlandse mogendheid? Kars: 'Die heeft er kennelijk baat bij dat de Nederlandse literatuur gezuiverd wordt. Wijzelf worden ook door die mogendheid onderhouden.' Tegenstroom bleek gefinancierd uit de opbrengsten van één van de grootste oplichtingszaken uit de Nederlandse postale geschiedenis. In 1966 volgde de geruchtmakende rechtszaak tegen de oplichters. Kars werd gezien als één van de hoofddaders, Van Houten als belangrijke handlanger."

In 1966 werd Kars daarvoor veroordeeld tot ruim twee jaar gevangenisstraf. In de gevangenis schreef hij de roman De vervalsers, of De opkomst en ondergang van het bediendenwezen (1967). In 1978 werd het boek grondig herzien uitgegeven en later samen met De huichelaars uit 1985 opgenomen in De vervalsers compleet (1992). Boudewijn van Houten publiceerde in 1970 Onze Hoogmoed, zijn roman over de affaire en de amorele vriendengroep die steeds verder het pad van de misdaad opging.

Boudewijn van Houten

Renzo Verwer is bevriend met Van Houten en en kende Theo Kars. Verwer heeft een eclectische website en publiceerde een soms bozig, soms lichtvoetig, kritisch en zeer openhartig boek: De liefdesmarkt (2011). Een cultboek.

Renzo: "Boudewijn is zeer betrokken bij de samenleving. En hij is bovenal reactionair - maar lang niet altijd. Van Houten ziet het woord reactionair ook als een compliment. Van Houten werd een grote literaire toekomst voorspeld, maar grote verkoopcijfers bleven uit. Hij werd steeds meer omstreden, met boeken als Hoerenlopen, Erotisch Dagboek en Fout. Fout was volgens mij het eerste boek waarin iemand wiens vader op enig niveau in de collaboratie werkzaam was geweest, over zijn jeugd en over die vader vertelde."

Van Houten in een interview met Verwer: "De behoudzucht van de mensen die zich constant tegen conservatisme beweren te verzetten, is mateloos. Ze willen nog steeds dat je aan dadaïsme doet, ze willen nog steeds dat je de Internationale zingt, ze willen nog steeds dat je modernist bent zoals de kunstenaars dat honderd jaar geleden waren...Ik moet ervan gapen." "Of ik mezelf geniaal vind? Nooit! Geniaal zijn Dickens, Poe, Andersen...Dus ook geen Mulisch of Grunberg, godbetert. We hebben geen genieën in de huidige Nederlandse literatuur. Ik zie mezelf als heel gewoontjes: een man die van literatuur bezeten is en een zekere literaire ontwikkeling heeft (ontbreekt nogal bij mijn tijdgenoten) en die daarom wel mee zou mogen doen, temeer omdat hij leesbaar kan schrijven. Als ik ergens apart in ben, dan misschien in m'n onconventionaliteit. In tegenstelling tot mijn gesubsidieerde en daarom o zo voorzichtige collega's geloof ik dat het niet zo bijster interessant is als je steeds weer de geest des tijds vertegenwoordigt en met veilige ideetjes komt aandragen die in elke krant staan en in elk televisieprogramma verkondigd worden."

Renzo Verwer over Theo Kars: "Ik vond hem niet vaak boos klinken, maar hij was wel behoorlijk conservatief - in heel wat opzichten. Zo was hij tegen kinderbijslag en schreef:

Half Nederland praat over geboorteregeling; niemand stelt voor de kinderbijslag af te schaffen en geleidelijk te vervangen door een progressief toegepaste kinderbelasting. Uit de hardnekkigheid waarmee kerkelijke autoriteiten de gelovigen proberen te bewegen geen voorbehoedsmiddelen te gebruiken, blijkt duidelijk dat sperma, en niet het bloed der martelaren, het zaad der kerk is"

Dit vindt Verwer een van de mooiste Kars-citaten: 'In het nieuwe schooljaar geraakte ik voor de eerste en tegelijk de laatste maal in mijn leven in de merkwaardige gemoedstoestand die als "verliefdheid" bekendstaat. (...) Op grond van zowel mijn eigen ervaring als van mijn observatie van verliefde mensen ben ik tot de conclusie gekomen dat verliefdheid een door gebrek aan nuchterheid ingegeven overwaardering van een andere persoon is, een roes waarop altijd een kater volgt.'

Wim Rietdijk

Bart Croughs is net zo eigenzinnig als Kars en en van Houten en was een poosje het boegbeeld van libertarisch Nederland. In 1995 verscheen zijn omstreden boek In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon. In dit boek keerde hij zich tegen die drie heilige huisjes van progressief Nederland. In een tijd waarin dat bepaald ongewoon was toonde hij aan waar de pijnpunten van links Nederland lagen. Zaken die met de mantel der liefde werden toegedekt, zoals homohaat door moslims, haalde hij boven tafel. Het boek kreeg een paar zwaar negatieve recensies, maar nota bene het links-activistische Ravage gaf aan dat het boek de vinger op de zere plekken legde. Croughs spotte in dit boek met onder meer Youp van 't Hek en met feministes als Malou van Hintum en Frits Barend.

Croughs over anti-racisme: "Freek de Jonge is een van de anti-racisten die zoveel gezag genoot dat hij helaas op het nippertje de dans kon ontspringen. Toen hij met de zwarte actrice Gerda Havertong op bezoek ging bij blanke racisten in Zuid-Afrika – echte racisten voor de verandering – werd Gerda beledigend behandeld: ze mocht niet naar de gewone wc , maar moest naar een speciale plee voor zwarten. Freek, die in Nederland altijd zo dapper tekeer kon gaan tegen die schandelijke racisten in Zuid-Afrika, stond erbij en keek ernaar, zonder iets te zeggen. Verzetsheld spelen is leuk, maar het moet natuurlijk wel gezellig blijven."

Professor. dr. J.H.T. Joosten (Jos), sinds februari 2006 hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, schreef in het literair-culturele tijdschrift Dietsche Warande & Belfort over het boek van Croughs: Tussen de regels is een aardig psychogram samen te stellen uit deze essays: Croughs woont op een kamer bij een hospita, op zijn nachtkastje ligt Otto Weininger, hij is werkloos en heeft een uitkering, zit derhalve permanent onder de armoedegrens, terwijl de rest van Nederland - allemaal intellectuelen en stuk voor stuk feminist, homo of antiracist - 'een fikse boterham verdient met z’n strijd tegen het racisme'. Het is overigens de schuld van die intellectuelen 'dat nogal wat Nederlanders de aanwezigheid van allochtonen niet als een verrijking beschouwen' . Daar komt bij dat je tot zijn grote verdriet ‘'egenwoordig van een vrouw die er lekker uitziet niet meer [mag] vinden dat ze er lekker uitziet,' omdat 'blanke mannelijke heteroseksuelen de enige bevolkingsgroep vormen die ongestraft beledigd mag worden.' Want dat is overduidelijk: vooral wat betreft man/vrouw-verhoudingen zit er iets niet lekker. Croughs is geobsedeerd door macht en vrouwen, en vooral door de combinatie van de twee. De lezer krijgt overigens - ongetwijfeld ongewild - af en toe wel een vermoeden waarom Crough zoveel moeite met vrouwen heeft. 'Om een recent voorbeeld te geven: kost het draaien van een direct-apartnummer voor heren doorgaans een gulden per minuut, om genoeg vrouwen te lokken mogen die van de 06-bazen geheel gratis bellen (Overigens een schandelijk staaltje van directe discriminatie (...)).'

Croughs gaf nog een poosje een literair tijdschrift uit, 'Reactie', en verdween toen van de radar en reist nu over de hele wereld. Zijn artikelen en essays zijn hier en daar te vinden op internet en nog zeer actueel. Zoals deze: De wetten van het progressieve denken 1. De wet van het abjecte Westen.

"De intellectuelen die voor de nare gewoonten van andere culturen overlopen van begrip, die beweren dat we onze waarden niet zomaar aan de immigranten mogen opleggen omdat waarden nu eenmaal relatief zijn en het uiterst imperialistisch en paternalistisch, zo niet racistisch is om te menen dat onze waarden beter zijn dan die van andere culturen - diezelfde intellectuelen leggen ten aanzien van het verleden vaak wel een grote mate van waardevastheid aan de dag. 

Het koloniseren van Afrika was bijzonder schandalig, de Amerikaanse slavenhouders waren grote schoften, Columbus was een grote schoft, enzovoorts. Ook deze schoften leefden in een cultuur die, dit keer door de afstand in de tijd, beduidend van de onze afweek, maar merkwaardig genoeg is dat geen grond voor clementie. 

Een opmerkelijk verschijnsel, want je zou verwachten dat waarden ofwel als absoluut worden beschouwd - geldig op alle plaatsen en in alle tijden - ofwel als relatief - zowel plaatsgebonden als tijdgebonden. De combinatie van relativisme met betrekking tot plaats en absolutisme met betrekking tot tijd is dus nogal raadselachtig. 

Maar dit raadsel verdwijnt al snel zodra de eerste wet van Croughs wordt toegepast: 'De wet van het abjecte Westen'. Deze wet luidt: 'Bij een conflict tussen westers en niet-westers kiest de progressieve intellectueel voor niet-westers'. 

Door toepassing van de wet van het abjecte Westen wordt het samengaan van cultuurrelativisme en 'tijdsabsolutisme' afdoende verklaard. Columbus versus de Indianen, de Amerikaanse slavenhouders versus de slaven, de kolonialen versus de gekoloniseerden - dit zijn allemaal gevallen van conflicten tussen 'westers' en 'niet-westers'. In deze gevallen zou waardenrelativisme te zeer in het voordeel uitvallen van 'het Westen'. (Bijvoorbeeld: 'je moet de daden van de kolonialen zien in hun tijd, toen vond men dat nu eenmaal gewoon', et cetera.) Bij tegenwoordige conflicten tussen 'westers' en 'niet-westers' past wel waardenrelativisme, omdat dit in het voordeel uitvalt van 'niet-westers'."

Op de valreep noemt de enthousiaste Verwer de natuurkundige en wiskundige Wim Rietdijk (1927-2020), van wie ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord had. Verwer: 

"Wim was politiek incorrect toen dat woord nog niet bestond. Hij was al immigratie-kritisch toen dat echt een enorm taboe was. Ook schreef hij boeiend over leugendetectoren, over rationele liefdesmarkten, over IQ-verschillen tussen groepen mensen, de leugenachtigheid van politici en de onzin van moderne kunst. Tevens is hij Nederlands meest geciteerde moderne filosoof. Zijn ideeën zijn werkelijk allesomvattend. Rudy Kousbroek mocht hem dan ooit een ‘infantiel wereldbeeld’ aanwrijven, er waren en zijn nog steeds liefhebbers van het werk van Rietdijk. Onder hen ikzelf, maar bijvoorbeeld ook televisie- en radiomaker Jan van Friesland. Deze publiceerde Einsteins god dobbelt niet (Aspekt, 2012), waarin hij Rietdijk allerlei vragen stelt over met name diens radicale natuurkundige werk. Journalist Kees Sluys schreef in 1995 naar aanleiding van Rietdijks magnum opus The Scientifization of Culture een beschouwing over het maatschappijkritische werk van Rietdijk."

Verwer vindt dit een van Rietdijks mooiste citaten: 

"Mijn oplossing [voor het drugsprobleem] zou zijn: verplaats het beleid praktisch volledig naar gedwongen afkicken en laat degenen bij wie dit niet lukt rustig sterven aan overdoses. Verslaafden parasiteren op de samenleving en geven vaak overlast. (...) Het wezenlijke voordeel van mijn oplossing is dat de verslaafden makkelijk zijn te vinden en de handelaren nauwelijks."

Van Boudewijn van Houten is zojuist een nieuw boek verschenen, meldt Verwer op de valreep: Doggy Dog en andere verhalen.

Boudewijn van Houten woont al decennia in België: 'Nederland is als een schrijver van wie je in onnozele jaren alles gelezen hebt. Dan blijf je hem zo'n beetje volgen, al zie je er niet zo veel meer in. Nederland is zo klein dat er slechts plaats is voor één enkele literaire stroming. Hoor je daar niet bij, vergeet je literaire leven dan maar. In Frankrijk (en Engeland en andere grote landen) is uiteraard ook een hoofdstroom, maar schrijvers van een ander genre kunnen eveneens voortbestaan - moeilijk, maar ze behouden in een kleine kring een succès d'estime. Neem Cioran: tot vlak voor zijn dood werd hij niet hoog geacht, maar de meest aanzienlijke uitgever, Gallimard, bleef hem toch uitgeven. Op een gegeven moment breken dat soort auteurs soms door, want het publiek heeft kennis kunnen blijven nemen van hun geschrijf - en heel belangrijk: ze hebben zich kunnen blijven ontwikkelen. In Nederland sterven buitenbeentjes af.'

Reaguursels

Inloggen

En toch heb ik bijzonder genoten van “De ontdekking van de Hemel” van Harry Mulisch

Hiram | 16-10-22 | 09:26

Op NPO1 live de Amsterdam Marathon. Halsema deed zojuist het startschot met flink revolver. Leek Calatimy Jane wel.

Cornelis12 | 16-10-22 | 09:03 | 6

@Nederlandop1 | 16-10-22 | 09:10:
Dan ook maar alle vuurwapens vrijgeven en het neerschieten van een medemens uit het strafrecht halen.
Zo drukken we de misdaadcijfers volgens haar.

2voor12 | 16-10-22 | 09:14

Ja ik ga er ook zo heen, vanmiddag de halve lopen, Amsterdam is altijd super.

Whisky | 16-10-22 | 09:18

Succes! Het is lekker loopweer.

Hiram | 16-10-22 | 09:28
▼ 3 antwoorden verborgen

Zou dit dan een oplossing zijn: Verkiezingen, de grootste partijen vormen een regering, de rest is oppositie. De grootste partij levert de MP en de andere partijen leveren naar rato deskundige ministers waarbij aangetekend dat de betreffende minister WEL verstand van zijn vakgebied heeft. (Ruding, Zalm als voorbeeld). Een Min van defensie is een ervaren generaal of kolonel, iemand die verstand van zaken heeft. Ze mogen vier jaar regeren en dan opnieuw verkiezingen. Een minister mag maximaal 2 periodes van vier jaar zitten, daarna mag hij een baan gaan zoeken. Ik denk dat je op deze manier politieke rot tegengaat en dat je daadwerkelijk de bevolking vertegenwoordigd.

de Jager59 | 16-10-22 | 08:55 | 2

U vergeet de topraamtenaren. Die dienen ook vervangen te worden. Luister anders even Argos na , de uitzending van een week geleden. Hoe ze een minister van defensie dwarsboomden om hun eigen falen met mortiergranaten te verbergen.

BrutusBosch | 16-10-22 | 09:04

@BrutusBosch | 16-10-22 | 09:04:
Daarom zou zelfs een puur PVV regering uitdraaien op D66-beleid. De ambtenarenkliek gaan gewoon door hun eigen zin door te drijven en schijt hebben aan de gekozen macht.

2voor12 | 16-10-22 | 09:16

Nederland, het land waar iedereen een mening mag hebben (zolang het maar de juiste is).

Vladmydia | 16-10-22 | 08:53

Goedemorgen!

Bij dit schrijfsel van Thur past uiteraard Boudewijn de Groot's Een Wonderkind van 50.

En inderdaad iemand die Mulisch een Groot Schrijver noemt heeft last van psychosen met de bijbehorende wanen en hallucinaties.

Louter Leuter | 16-10-22 | 08:40 | 2

Mss wel aardig te weten.
Mulisch noemde zichzelf een Groot Schrijver.
Hermans in reactie daarop: Dat zal wel, maar ik ben de Enige Schrijver.

Mulisch was eerst en voor alles hopeloos humorloos.

Ichneumonidae | 16-10-22 | 08:56

Vreselijk saaie boeken, uitgezonderd Siegfried over de zoon van Adolf

Whisky | 16-10-22 | 09:17

Prachtig verhaal van een meisje dat opgroeit op Curaçao, na lang zeuren op een zwemvereniging mag en het uiteindelijk schopt tot twee Olympische Spelen, waar ze tussen het Oost-Duitse dopinggeweld alsnog medailles weet te winnen.

Moet de racistische NOS het weer verpesten omdat ze zo nodig een veldje in de diversiteitsdatabase op true willen zetten: "je was wel een vrouw van kleur he, he, he!? HE!!"

Yesss check! Niet toevallig lesbisch? Ah jammer, geeft niks, toch bedankt voor het verhaal, doei.

John McClane | 16-10-22 | 08:29 | 2

You gotta tick ALL the boxes darling.

Remus McMillan | 16-10-22 | 08:50

Lesbienne - Of, een van de andere 3.724 geslachtsvormen. Al die andere talrijke geslachtsvormen die zich eigenlijk hoofdzakelijk tussen de oren bevinden. Niet politiek correct, deze laatste uitspraak. Dat klopt.

Eigenlijk is het "wokeïsme" eenzelfde uiting als het "samu-swe-ring!!" verschijnsel. wat opdook tijdens de Corona crisis en de bijkomende lockdowns. Hard geschreeuw verspreid over het internet, uiteindelijk afkomstig van een kleine groep mensen die eigenlijk niet goed kunnen doorgronden wat er nu echt in een maatschappij aan de hand is, al dan niet ingegeven door mensen met mentale issues - Wat op zijn beurt onredelijk werd uitvergroot via social media als Twitter, Facebook, etc.

Dit laatste overigens vormt precies het doelwit van de Russen - Verdere desinformatie verspreiden, met het ultieme doel ons hier in de Eerste Wereld te verzwakken en te verdelen. De hoofdredacteur van woke.nl heeft hiermee deze keer een treffend onderwerp te pakken. (Mainstream) Journalistiek omtrent Oekraïne is in de praktijk vaak erbarmelijk van kwaliteit, waarvan de effecten op zijn beurt online (En dus ook hier, in de tegels) vallen op te merken. Zie bijvoorbeeld de Britse Daily Mail die wild sensationeert en speculeert over de slechte gezondheid van Putler. In werkelijkheid zijn hiervoor geen harde feitelijke bewijzen terug te vinden, en zit 'ie nog altijd in het Kremlin.

Nederlandop1 | 16-10-22 | 08:54

Hahaha geweldig gedaan.

de uitbater | 16-10-22 | 08:23

Dat swingt de pan uit....

onbekend | 16-10-22 | 08:36

Nu in de Groene: "Kan ik nog wel een baby op deze opwarmende aarde zetten?"
Nee, ga weg!

Duwbak_Linda | 16-10-22 | 08:07 | 8

@duwbaklinda, niet bang zijn en ja zeggen tegen het leven dat doen die nieuwkomers zeker. Vooruit willen komen doe je al snel als je niet veel hebt. Dat is in mijn beleving ook waar het hier in NL mis gaat, de NL is al lang geleden ingeslapen brood en spelen enzo haha

Whisky | 16-10-22 | 09:15

@Whisky | 16-10-22 | 09:15:
Of de toon wordt gezet door een kleine, maar invloedrijke en zeer luide minderheid die elkaar en het land de put in praten. In mijn omgeving geen bange Sara's die zich afvragen of Moeder Aarde hun Sterre of Hero nog wel kan dragen. Zelfs de militante veganist van verderop vraagt zich hardop af* waar men toch in hemelsnaam mee bezig is.
*Sinds alles ook voor hem wel heel erg duur wordt.

Duwbak_Linda | 16-10-22 | 09:27

Ik zit al op 6.

Kaas de Vies | 16-10-22 | 09:29
▼ 5 antwoorden verborgen

Mijn dochter kleed zich vaak nonchalant( baggy) met kleding van Shein maar na dit nieuwsbericht,
teletekst-data.nos.nl/webplus?p=128
Is ze er ook nog eens recalcitrant in.

steekmug | 16-10-22 | 07:45

Môgge vroege vogels.
Kijk, k kom uit de jaren 80, en die tijd komt niet meer terug. Dat televee ronde tafel interview met die chagrijn van een Ad Melkert tegenover Fortuyn beschouw k nog altijd als een stuk milde Nederlandse horror, met terugwerkende kracht.
.
De pvda man Melkert liep in interviews wel tof te doen, in de Volkskrant, en daar mocht hij geilen op zijn latina vrouw (die nu van hem gescheiden is) en hoe goed hij wel niet kon koken. Melkert, de jankerige arrogante lambal.

chicago river | 16-10-22 | 07:43

Leuk hoor, al die hoogdravende schrijvers, maar uiteindelijk gaat het erom of je in je eigen levensonderhoud kan voorzien en vele kunnen dat niet. Dan is schrijven niet een beroep, maar een hobby en zul je moeten werken voorje geld.

Zoelense Hobbyboer | 16-10-22 | 07:37 | 9

@Après toi | 16-10-22 | 08:57: Weet ik niet, maar ik vrees veel te vaak...

Ichneumonidae | 16-10-22 | 09:00

@Louter Leuter | 16-10-22 | 08:55:
Het was een andere tijd. Als je alleen gaat ploegen en zaaien als je vooraf zeker weet dat het binnen een bepaalde tijd genoeg opbrengt, dan zul je telkens meer van hetzelfde oogsten. Dat is eigenlijk mijn punt.

Duwbak_Linda | 16-10-22 | 09:02
▼ 6 antwoorden verborgen

Er zit hier in de buurt een iets dat het midden houdt tussen een enorme speeltuin en een klein pretpark. Bij de entree is de hele dag onbeperkt patat, frikandellen, kroketten, sauzen enz. inbegrepen. Is eigenlijk iets dat TE leuk is Iets waar vast wel een minister voor te vinden is die dat kapot wil maken want enkele kinderen in het land obesitas ofzo.

Leptob | 16-10-22 | 07:18 | 1

Maak nou geen slapende honden wakker....

de Jager59 | 16-10-22 | 08:44

Goedemorgen trouwens!

steekmug | 16-10-22 | 07:07
-weggejorist-
Leptob | 16-10-22 | 06:56 | 1

Het was weer spannend tot de laatste ronde op Phillip Island Australië.

de uitbater | 16-10-22 | 06:54

Mogghu nu eerst een mok koffie heerlijk.

de uitbater | 16-10-22 | 06:34 | 1

Ja, lekker he? Morge nachtbrakers en dauwtrappers.

horsteknots | 16-10-22 | 06:35

@ratelaar | 16-10-22 | 07:08: Soms krijg ik de indruk dat rechts mainstream is. Sinds Thatcher en Reagan is zelfs links, met hun derde weg, rechts, of althans centrum, geworden.
@steekmug | 16-10-22 | 07:37:
Er zijn al allerlei hoopgevende veranderingen, maar veranderen kost tijd. Eerst moet de wil er zijn. Die zie ik niet bij rechts: zij willen schuilen in het veilige verleden.
(Ik ga nog even proberen te slapen)

cugel | 16-10-22 | 07:47

@cugel | 16-10-22 | 07:47: Kunststof is veel duurzamer dan glas, daarom gaf mijn dochters "linkse" school iedere leerling een glazen drinkfles.
Alsof ze nog geen drinkfles hadden..
Ook zo lekker breekbaar in een kunststof rugzak.

steekmug | 16-10-22 | 08:04

@cugel | 16-10-22 | 07:47:
Kan zijn. Bij mij leeft de indruk dat er een gebrek is aan een goed toekomstperspectief, een gezamenlijk idee, een weg voor uit.
Die leegte, dat gat springen commerciële bedrijven in, die verkopen een betere toekomst een ‘groene’ en ‘klimaatneutrale’ toekomst en een multiculturele samenleving waar diversiteit kracht is en niet leidt tot wrijving en spanningen.
Geatomiseerd en opgesloten in cocons van comfort waar je niets zelf meer hoeft te doen, voor elk probleem is er een commerciële oplossing, van kinderopvang tot je boodschappen thuisbezorgd en na de maaltijd (al dan niet zelf gereid) is er vermaak, digitaal of lineair.
Er is werk voor iedereen en je kunt leven als een koning in de middeleeuwen. Voor iedereen voedsel, een dak boven je hoofd en werk. In slaap gesust in de gedachte dat elk probleem voor je opgelost wordt gaan de meeste mensen hier in mee.
Links en rechts ontmoeten elkaar hier. Ware het niet dat de illusie scheurtjes begint te vertonen.
Huizen worden steeds onbereikbaarder, steeds meer mensen doen beroep op de voedselbank, werk loont niet voldoende meer voor iedereen en de oppervlakkige behoeften bevrediging laat een steeds grotere leegte achter.
Of links of rechts de oplossing is of heeft weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de menselijke maat het uitgangspunt moet zijn. De regering moet faciliteren dat in de samenleving waaruit zij voortkomt en die zij vertegenwoordigd de mens de ruimte heeft zich te ontwikkelen, om initiatieven te ontplooien, om te kunnen individueren.
Daarbij is een goede balans nodig tussen laissez-faire en overheidsbemoeienis nodig. Maar de vraag is op welke principes op welk idee bouw je dat. Wat is acceptabel en wat niet, welke mores wordt lijdend. We zitten in een tijdperk van verandering, een transitie. De klassieke tegenstellingen links- rechts vervagen steeds meer.
Kortom, ik denk dat instabiliteit nog even de norm blijft. Juist daarom is het belangrijk kritisch te blijven. Investeren in fossiel of duurzaam A of B kiezen is kortzichtig en gevaarlijk. Niet wat gunstig is voor de gevestigde orde moet het uitgangspunt zijn wat gunstig is voor jou en mij en zoveel mogelijk landgenoten moet het uitgangspunt zijn. Helaas zijn wij een stuk minder georganiseerd dan commerciële bedrijven en instituten daardoor zijn zij beter in staat hun belangen te pushen en te verkopen als het beste idee. Daar zet ik vraagtekens bij.

ratelaar | 16-10-22 | 08:34
▼ 7 antwoorden verborgen

Lana Del Rey - God knows I tried
youtu.be/sU3LRBh4y8Y

Sometimes I wake up in the morning
To red, blue, and yellow skies
It's so crazy I could drink it like tequila sunrise
Put on that Hotel California
Dance around like I'm insane
I feel free when I see no one
And nobody knows my name

Lafayette | 16-10-22 | 05:12

In de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, waar veel politieke gevangenen vastzitten, zijn zaterdagavond brand en gevechten uitgebroken.
Ook veel demonstranten die bij de recente protesten zijn opgepakt, zitten hier vast. De gevangenis wordt al langer bekritiseerd vanwege mensenrechtenschendingen.
Een ooggetuige meldt aan persbureau Reuters dat in gebouwen vlak bij de gevangenis mensen uit hun ramen hangen en "dood aan Khamenei" roepen.

cugel | 16-10-22 | 04:51

12 jaar Rutte en de EU ook.

zoalsikhetzeg | 16-10-22 | 06:21

@cugel | 16-10-22 | 05:17: Woon er al geruime tijd en heb nog steeds te eten als dat uw commentaar was?

Slough | 16-10-22 | 09:15
▼ 3 antwoorden verborgen

Vol overtuiging kadaverkop-schoppen met de altijd ver-schil-lig-e Adrianus Petrus Wilhelmus Melkert. Met z'n klerkensmoel.

https://nos.nl/artikel/2448452-ad-melkert-blikt-na-20-jaar-terug-fortuyn-was-voorloper-van-trump

LD69 | 16-10-22 | 04:03 | 5

Daar heeft u wel een puntje
Het is dus gewoon een wegkijkert?
Goed dat die partij naar de nul zetels gaat.

Flightless bird | 16-10-22 | 04:28

@Flightless bird | 16-10-22 | 04:28:
"Fortuyn had kennis van zaken, maar dat zette hij in voor effectbejag. Hij was de voorloper van Trump. Ze bespelen de onderbuik".

Die eerste zin kun je politiek van mening zijn maar dat laatste zeg je alleen als je seniel en niet meer terzake bent. Of uiterst rancuneus en links. Godver 20 jaar na dato.
"Hij was de voorloper van Trump" Om dit te zeggen, het slaat helemaal nergens op en is onbeschoft. Als je dit echt van mening bent ben je niet meer dan politiek afval.
Maar dan hoef je ook niet meer geïnterviewd worden, mijn overtuiging.

LD69 | 16-10-22 | 04:41

Klerkensmoel. Treffend omschreven.

dekruidenier | 16-10-22 | 07:49
▼ 2 antwoorden verborgen

Welterusten lieve reaguurders. Het is de hoogste tijd. Tot later! En @.Neon... ik hoop je snel weer te spreken. Dikke kus!

Lady Midnight | 16-10-22 | 03:14 | 1

Sweet dreams, Lady Farafter Midnight ..

LD69 | 16-10-22 | 03:30


Deze man zegt eigenlijk: jonge studentes verpesten het voor de rest doordat ze zo naïef zijn en bijvoorbeeld asielzoekers willen laten komen, zonder dat ze beseffen dat er ook een kostenplaatje aan zit, en ook gaan ze eerst feesten, en dan pas trouwen als ze uitgefeest zijn, min of meer. MGTOW.
www.youtube.com/watch?v=ijn9N7KSs-M&a...

King of the Oneliner | 16-10-22 | 03:13 | 3

De meeste Amerikanen zijn idioten, niet alleen de vrouwen. Dat wisten we toch al?

* Il Principe * | 16-10-22 | 03:48

@* Il Principe * | 16-10-22 | 03:48: Laat ik nou altijd gedacht hebben dat het alleen maar die vrouwen zijn en idioterie grenzeloos is .....goh..tsss.

onbekend | 16-10-22 | 04:01

@* Il Principe * | 16-10-22 | 03:48:
"Dat wisten we toch al?"
Nee, jij dènkt dat dat zo is. Maar jij luistert naar links dus zo verwonderlijk is dat niet.

LD69 | 16-10-22 | 04:24

Zitten we nu naar de elitaire andere kant van elitaire schrijvers te luisteren? Hoezo, bubbellisme? Jamaar: wij zijn pas scribentair elitair. Poeh: moet je ons eens zien. Hoefijzerisme ten top. Ik vind, dat zodra je je eigen bubbel gaat afzetten als beter tegenover een andere bubbel, je aan zelfbevlekking doet. Laat iedereen lekker zijn schrijfseltje doen en hou het daarbij. Al die quotes en moet je toch eens lezen, wie er wel of niet een échte vrije geest is. Al dan niet onder invloed van de immer inspirerende inkomstenbron van mocro maffiosi. Koop dit boek! Sjeminee. De ivorentoren, waar dagelijks tegenaan wordt gespuugd (en terecht) wordt vanuit de roze toren aangevallen. Pot. Ketel.

vladimirows | 16-10-22 | 02:36 | 9

@Basil Fawlty | 16-10-22 | 03:18:
Sorry Basil….
De kop was; “Siem Wulfse vertilde zich aan kilo heroïne.”

Ruimedenker | 16-10-22 | 04:38

Het is walgelijk opgeschreven, niet om door te komen. Maar Vladimirows heeft wél een punt. De kijk-ons-eens-elite.

Komjehiervaker | 16-10-22 | 08:16
▼ 6 antwoorden verborgen

Dank voor alle fijne comments.
Ik heb nu maar 1 ding te zeggen; Weltrusten.
We hebben vandaag de pepers van de 11-jarige geoogst... zijn hobby...
Hebben nu een emmer vol Fatalii pepers...
(1 per maaltijd is al teveel...)
We gaan ze morgen lekker inmaken in potjes zoet-zuur.
Hebben we de komende 5 jaar geen last van aambeien !
Trusten !

MagnificentRon | 16-10-22 | 02:21 | 3

Pepertjes kun je ook prima invriezen….
Trusten Ronnie.

Ruimedenker | 16-10-22 | 02:30

@Ruimedenker | 16-10-22 | 02:30:
Ik hoop door het inmaken wat van de 150.00 Scoville punten kwijt te raken.
Leuke hobby van de 11-jarige, maar we moeten het wel allemaal kunnen eten...!
Gek genoeg kan hij het goed hebben...
Truste !

MagnificentRon | 16-10-22 | 02:39

Die Fatalii's zijn geweldig ! Kanariegele druppelvormige/ puntige vuurvriendjes, ongeveer zo heet als een habanero / madame jeanette. Gulle gevers ook, die planten.

Asteroid-B612 | 16-10-22 | 03:15

OT: Dit gaat over het meest recente Sywert topic.
(Ja sorry, de reactie mogelijkheden (tijden) op GS zijn wat kort tegenwoordig,
wellicht tgv inlfatie ofzo...)
.
Het Sywert topic vat ik samen als: "Sywert heeft een reactie op iets getweet".
Het lijkt me dat GS de (topic) energie beter aan belangrijkere zaken kan besteden...

hotmint | 16-10-22 | 02:20 | 4

@hotmint | 16-10-22 | 02:29:

Wat is heigerig ? Mensen met baan hebben het te druk om de Nederlandse taal op basaal niveau te beheersen ?

Wattman | 16-10-22 | 03:04
▼ 1 antwoord verborgen

Okay, ik ga nu echt richting bed maar wil jullie niet onthouden van dit nummer en het is natuurlijk herfst amigos. De hondjes die op zoek zijn naar de truffels op de flanken van de bergen in Lombardije en dan hier in de risotto worden verwerkt in combi met een mooie fles wijn.
Songe d'automne - Rosenberg trio (2016)
www.youtube.com/watch?v=UnM74cKzULs

Basil Fawlty | 16-10-22 | 02:09 | 5

@Basil Fawlty | 16-10-22 | 02:20:

Fantastisch ! Slaap lekker...

Wattman | 16-10-22 | 02:25

@Basil Fawlty | 16-10-22 | 02:20:

Kwam al zo bekend en authentiek over, spelen kunnen ze wel die zigeuners. Noten lezen hahaha, gewoon spelen met hart en ziel. Niemand kan dat zoals zij dat kunnen.

sweet georgia brown Jimmy Rosenberg
www.youtube.com/watch?v=tAD63neLS5s

Wattman | 16-10-22 | 02:35

@Wattman | 16-10-22 | 02:35:
"Gitano" zoals men ze hier noemt.
Mooi detail. Ze mogen hier spelen oppe straat in Lugano maar dan moeten ze eerst voorspelen voor de eventi Lugano commissie (serieus) en dan krijgen ze een kaart als ze voldoen en mogen ze op straat spelen. Heb je die kaart niet dan is het binnen 5 minuten voorbij.
Begrijpelijk want men wil vooral niet van die Roemenen, Albaniër pauper idioten hebben die echt niet kunnen spelen. Muziek is mooi op straat maar wel presteren.

Basil Fawlty | 16-10-22 | 02:49
▼ 2 antwoorden verborgen

@mijn lieve Neon. Onze deal staat nog steeds. Ik dans met jou dromenland in. Ik ga ook zo. Fijn je weer even gesproken te hebben. Tot later. Dikke kus!

Lady Midnight | 16-10-22 | 02:42

Wat is toch dat gedweep met libertarisme? Hoor je al die rechtse knakkers over, ze vinden dat allemaal gaaf. Maar hebben denk ik geen idee wat het inhoudt, dat hoop ik eigenlijk want waar het voor staat is niets anders dan het onbegrensde recht van de sterkste.

Een libertaire samenleving lijkt mooi in de kern net als het communisme een leuk idee leek maar rekent buiten de menselijke natuur. Zwakkeren moet je beschermen met regels en wetten anders zijn ze genadeloos de klos. Hoor je die libertaire knakkers dan weer niet over, maar ze lopen wel te koop met praatjes over de voedselbank.

En ja hoor, van Amerongen vindt het ook weer een fraai idee. Ook bedenkelijk dat hij een vriendschap met Joost Niemöller heeft of had, dus ik hoop dat zijn laatste stukje samenschrijf met Joost een satirisch bedenksel was van Meester Arthur himself.

Beste_Landgenoten | 16-10-22 | 02:06 | 3

Zo zag ik ooit een docu over iemand de de perfecte wereld voor muizen had gebouwd.
Alles in overvloed, maar dat mocht niet helpen, want ze gingen allemaal kapot

Torquemada | 16-10-22 | 02:31

Libertarisme is inderdaad kansloos, maar volgens mij hoor ik van Amerongen geen pleidooi houden voor libertarisme. Hij schrijft gewoon een verhaaltje over een stuk of wat dwarsdenkers; waarvan er een of twee libertariër zijn of waren.
Zelf is van Amerongen volgens mij redelijk apolitiek.

Dandruff | 16-10-22 | 02:45

Ach, als Bregman gelijk heeft met zijn “alle mensen deugen”, dan zou het libertarisme ook geen probleem moeten zijn, toch?

Vandeanderekant | 16-10-22 | 09:14

Dank je wel Arthur van Amerongen, destijds bracht je een lach op ons gezicht. Met een grote grijns werd het door jullie geschreven boek aan ons overhandigd. Deze datum staat ons in geheugen gegrift, een kras op de ziel. Ons zijn mijn dochter Sylvia Veld en ik zei de gek. Dit is de datum waarop zij bruut werd verkracht en bijna het leven werd ontnomen, door een statushouder. De door dit kabinet 'verafgode' aanvragers cq vluchtelingen worden met bakken binnengelaten en er is niemand, die ook maar iets doet, het tij te laten keren. Dochterlief vocht voor haar hachje en overleefde, zij wel. Zij die staan te oreren in het parlement, hebben geen flauw benul, gewoon helemaal niets, wat dit allemaal teweeg brengt in de maatschappij, tot de ontwrichting het kookpunt bereikt. Zij die democratisch gekozen zijn, brengen Nederland met zachte dwang naar de afgrond. Het is een gotspe, we staan erbij en zien het gebeuren. Blijf schrijven, dank hiervoor.

Lubitch | 16-10-22 | 02:04 | 7

@Beste_Landgenoten | 16-10-22 | 02:11:
De democratie wordt te weinig gewaardeerd in NL, althans door de vaderlandse politiek, het Kabinet voorop en de voorzitter van de Veiligheidsregio's als goede/beruchte tweede.
Het gebrekkige, werkelijk incompetente functioneren van Rutte zoals weer te zien was tijdens de Groningse Gas-enquete was tenenkrommend. Opnieuw beneden alle peil.
Democratie is aan een update toe: 1x in de vier jaar een vinkje zetten is vandaag de dag achterhaald. We moeten naar een systeem vergelijkbaar met Zwitserland: De grootste partijen die samen de meerderheid vormen gaan hoe dan ook samen een regering vormen. En gedurende die vierjarige regeerperiode zijn er ter aanvulling meerder referenda indien nodig. En geloof me: die zijn hard nodig.

LD69 | 16-10-22 | 03:01

@Beste_Landgenoten | 16-10-22 | 02:11: Democratie is gewoon een orgie. Georganiseerde vleessex met veel dipsaus.
In een dictatuur is het eenrichtingverkeer. De grote leider moet goed gemutst zijn, anders zwaait er thuis wat anders.
Een theocratie is een open samenleving waar kinderen zo vroeg mogelijk kunnen worden geneukt. Iedereen en de moeder mag meedoen, zolang er maar geen moeilijke vragen worden gesteld.
Dan is er nog het communisme. Daar waar je mag werken voor de fantastische ideeën von Lapschwanz und Hoi Alcohol und Sohn.
Tja, het valt niet mee he.
Ik krijg trouwens wel aankomende maandag hopelijk een contract aangeboden bij de Jumbo. Ik ben nl tijdrijder en ik denk dat het serieus is, want ze zouden anders de politie er bij halen.

Oprisp | 16-10-22 | 03:02

Diep respect voor dochter Lubitch. Zij heeft meer spirit in haar pink dan die hele laffe Haagse bende bij elkaar.

MickeyGouda | 16-10-22 | 06:06
▼ 4 antwoorden verborgen

youtu.be/G7lgqeO7D5M. Dolly Parton. It's all wrong, but it's all right.

Lady Midnight | 16-10-22 | 01:57

Ettur Kram. Auw.

keestelpro | 16-10-22 | 01:49 | 1

haha oikonnip tem nijz engal suen.

Wattman | 16-10-22 | 02:03

"Big Oil heiress funding ‘Just Stop Oil’ group that threw soup on Van Gogh painting"

A Big Oil heiress is a key funder of a sprawling global network of grassroots climate groups, including the U.K.-based Just Stop Oil, which staged a protest Friday vandalizing a famous painting.

Aileen Getty, the granddaughter of the Getty Oil founder, is the founding donor of the Climate Emergency Fund (CEF), a Los Angeles-based organization that finances several high-profile climate protest groups around the world. Getty, who is a prolific environmental philanthropist, wired $500,000 to CEF shortly after it was founded in 2019, according to the Chronicle of Philanthropy.

Bron :
wattsupwiththat.com/2022/10/15/big-oi...

Zwizalletju | 16-10-22 | 01:43 | 6

@Theodorus.Goldbach | 16-10-22 | 01:49: Als iedereen behalve de die hards inmiddels snapt dat er iets moet veranderen, dan zijn al die actiegroepen dus overbodig. Want het enige dat ze bereiken is “aandacht”. En die is er blijkbaar al genoeg.

Muxje | 16-10-22 | 01:58
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
K1100 | 16-10-22 | 01:38 | 12
▼ 12 antwoorden verborgen

Pit ze pegaje ..

LD69 | 16-10-22 | 01:38

Major League BASEBALL Yankees-Guardians Game over 10 minuten op ESPN !

Torquemada | 16-10-22 | 01:28

Toch het origineel, klinkt beter.
https://www.youtube.com/watch?v=zWas7fEBL2g&ab_channel=newabm

Deze is voor @cugel

Theodorus.Goldbach | 16-10-22 | 01:24 | 1

neonreclame | 16-10-22 |

Deze is mooi man,
Txxx

mvgrt echt gnieten.

pegaje | 16-10-22 | 01:31

@Neon. Ben ik helemaal voor. Gooi er nog maar meer in.

Lady Midnight | 16-10-22 | 01:35

Ik ben weg. Trusten.

K1100 | 16-10-22 | 01:15 | 2

Laat je niet gek maken joh.

Wattman | 16-10-22 | 01:21

Truste

mvgrt

pegaje | 16-10-22 | 01:22

Het gehele "HOE HET IS" en "HOE HET VOELT" is nogal interessant. Desgevraagd denken mensen in meerdere landen w.o. Nederland dat er meer dan 20% moslims zijn in het land. Dat is hun gevoel. Maar zo'n 5% van de Nederlanders zijn moslim en een nogal grote groep daarvan is niet echt heel erg gelovig. Zo zie je maar. Angst is een slechte raadgever.

Theodorus.Goldbach | 16-10-22 | 01:14 | 13
-weggejorist-
vladimirows | 16-10-22 | 02:40

@Wattman | 16-10-22 | 02:23: Goed bezig, eigen onderzoek doet wonderen (is mijn ervaring, tenminste, helaas houdt het nooit op maar daar wist je ook a).. - ah, tegelen op GS is één en al uilen naar Athene dragen voor mij. Desalniettemin heerlijk.
Welterusten en slaap lekker!

anja | 16-10-22 | 02:40

@anja | 16-10-22 | 02:40:

Slaap lekker Anja, met mooie serene dromen over het paradijselijke Nederland dat we ooit waren..

Wattman | 16-10-22 | 02:47
▼ 10 antwoorden verborgen

Zie pegaje | 16-10-22 | 00:58 | Dit Queen nummer is nu toch uniek maar ja.

Dan maar ff wat harder. En een rondje bier van mij.

www.youtube.com/watch?v=bBjkjc08HkY&a...

Mvgrt

pegaje | 16-10-22 | 01:12 | 2

Liedje voor je zeurkous.
http://www.youtube.com/watch?v=6HbZDHfMyXM

Theodorus.Goldbach | 16-10-22 | 01:15

Phantomas | 16-10-22 | 01:11 |

Heerlijk al die mooie vrouwen.

txx Mvgrt

pegaje | 16-10-22 | 01:14

Een dreigende volksoproer.......doet taaltegnies bijna zeer...gna....

onbekend | 16-10-22 | 01:09

"Dwarsdenkers", meh. Ik vind dat maar een matige vertaling van "lateral thinkers" uit het Engels. De Engelse term is neutraal, maar in het Nederlandse "dwars" zit iets van obstructie, rebels zijn om het rebels zijn. De jongerenbeweging van GroenLinks heet niet voor niets zo. En ik heb die associatie ook met het woord dwarsdenkers; dan denk ik niet aan mensen die een ongewone kijk op zaken hebben, maar aan mensen die een pathologische neiging hebben om alles in twijfel te trekken.

Muxje | 16-10-22 | 01:07 | 1
-weggejorist-
Theodorus.Goldbach | 16-10-22 | 01:11

Gisteravond half versuft tv kijkend naar Khalid & Sophie op NPO1 met o.a. de 16-koppige familie Baumgard, bekend van het programma een huis vol, te gast want krijgen eigen realityserie. Hoop geneuzel waarin één van de kinderen vervolgens verteld dat ze violiste is geworden maar dat het moeilijker is voor een getinte violiste dan een blanke violiste om aan werk te komen. Hoppa, tv overgeschakeld naar pawn stars.

Cornelis12 | 16-10-22 | 01:00 | 3

Wie? Wat?

K1100 | 16-10-22 | 01:07

Bij de nieuwe Noorse en Zweedse Tv Series ligt her er ook dik bovenop.
het doet me denken aan .. Family Ties, die Serie , met Micheal J Fox, die altijd zo'n verborgen moraal verhaal bevatte

Torquemada | 16-10-22 | 01:09

Wijlen Fortuyn wilde destijds de grenzen dicht, want dit is "dweilen met de kraan open. Opvang in de regio. We creëren een onderklasse van 1,6 miljoen mensen.”
20 jaar na dato zegt Roderick Veelo: 'Vanuit Afrika zijn met behulp van ngo's zo'n 250.000 illegale bootimmigranten Europa binnengevaren. Het beleid is dweilen met de kraan open.'

drs.Nee | 16-10-22 | 00:59 | 6

@Oprisp | 16-10-22 | 01:59: Mooi woord eigenlijk, "hoender". In het Afrikaans betekent het gewoon "kip" maar in het NL bestaat het geloof ik alleen nog in de uitdrukking "de knuppel in het hoenderhok gooien".
Zo ook met "klip" wat in het Afrikaans steen of rots betekent. In het NL alleen nog gebruikt in "op de klippen lopen" (vooral van een huwelijk).
Tot zover deze korte taalkundige overpeinzing.

Asteroid-B612 | 16-10-22 | 03:34

@Asteroid-B612 | 16-10-22 | 03:34: In het Twents is het nog steeds 'hoonder' als er kippen worden bedoeld.
Ook in de Achterhoek want Normaal had het over vrouwleu en de hoonder die aan de kant stoven, want Bertus kwam op de Norton en Tinus er vlak achteran met de BSA.
Maar op de boer zijn heel wat meer woorden die men niet weet zoals 'de deel', of 'bestrieds op de fiets zitten', etc.
Tegenwoordig oefent men de Gooise 'R'. Al 30 jaar, ik weet het. Maar kan er maar niet aan wennen.
Het ergste hoor je dat bij die van de Wal van Stikstof. Die interesseert het niks, als ze maar hoger op de politieke ladder komt.

Oprisp | 16-10-22 | 05:31
▼ 3 antwoorden verborgen

Blijft toch wel een klassieker voor iedereen die er wel eens of vaker is geweest.

https://www.youtube.com/watch?v=MQcPB1WkISI&ab_channel=LivingColourVEVO

Theodorus.Goldbach | 16-10-22 | 00:54 | 2

@BobDobalina | 16-10-22 | 00:59:

Oh ja, dat hele plaatje was nogal geweldig. Ook een dream come true voor Ice-T dat hij met zijn helden kon spelen.

Theodorus.Goldbach | 16-10-22 | 01:09

Omdat ik vond dat Christy Moore enigszins tekort werd gedaan:
Ride On
youtu.be/7MJRmA99kHc
(no offence, Kpt Sjaak, maar als 'halve Ier' voelde ik me verplicht nog een reactie achter te laten)

PPuk | 16-10-22 | 00:51 | 6

@K1100 | 16-10-22 | 00:55: Ik zou me in Ierland geen 'halve Ier' durven noemen, Ken de cultuur & geschiedenis daar goed genoeg voor. Maar in een GS stamcafé wil ik er wel mijn zielsverbondenheid mee verklaren/onderstrepen.

PPuk | 16-10-22 | 01:08

@PPuk | 16-10-22 | 01:08:

https://www.youtube.com/watch?v=NwjiGDobJqs&ab_channel=Ingen

Theodorus.Goldbach | 16-10-22 | 01:16

@Theodorus.Goldbach | 16-10-22 | 01:16:
Thx, Theo. Je mocht willen dat 'vaderlandse geschiedenis' hier nog onderwezen zou worden, zoals het in Ierland in de opvoeding wordt meegenomen. Honderden jaren bezetting en onderdrukking en een 'potatoe famine' laat wel sporen achter, zacht uitgedrukt.
Ik geloof dat wij beiden wel iets hebben met 'geschiedenis', los van onze verschillende opvattingen m.b.t. bijvoorbeeld de Oekraïne crisis...

PPuk | 16-10-22 | 01:46
▼ 3 antwoorden verborgen

youtu.be/Hlyb-PWnmTc. @Neon. Elvis Presley. Without him. Heerlijk nummer. Vind ik.

Lady Midnight | 16-10-22 | 00:50 | 1

@TheOne48.
TSUNAMI WARNING!
Aardbeving volgend, kracht 8 op de schaal van Fahrenheit. Thermokleding streng aanbevolen als ook een paraplu ivm aanhoudende fallout.

K1100 | 16-10-22 | 00:43

@. K1100. Dank, zo kan het ook natuurlijk. Maar het nadeel is, dat veel nummers er niet op staan. Zeker de minder bekende. Ik ben vooral weg van zijn vroege werk.

Lady Midnight | 16-10-22 | 00:58

@Lady Midnight | 16-10-22 | 00:58:
Was een grapje, zijn hele oeuvre komt nooit integraal op i nternet.

K1100 | 16-10-22 | 01:04

@K1100. En niet iedereen zit daar op te wachten. Gelukkig heb ik al zijn muziek. Ik zit nooit zonder:-).

Lady Midnight | 16-10-22 | 01:21
▼ 1 antwoord verborgen

Is dit het stamcafé?

anja | 16-10-22 | 00:38 | 18

@anja | 16-10-22 | 01:08:

Nou vooruit dan maar.

https://www.youtube.com/watch?v=jhgJV0Pg54Y&ab_channel=HUGEL

Theodorus.Goldbach | 16-10-22 | 01:21

@Wattman | 16-10-22 | 01:15: En ik bied ertegen op: Fluide glacial.. linken mag ik niet (wss zeer terecht) maar je vindt het wel als je het zoekt.

anja | 16-10-22 | 01:58
▼ 15 antwoorden verborgen

Jan Peter Balkenende (CDA) - minister-president in de periode 2002-2010 - is vrijdag benoemd tot Minister van Staat.
JOKE OF THE CENTURY !

Torquemada | 16-10-22 | 00:35 | 6

Nou, dan weet je wie de verkennende gesprekken gaat voeren voordat na de volgende verkiezingen een formateur wordt aangewezen.

PPuk | 16-10-22 | 00:58

Lodewijk Asscher kreeg van de Europese Commissie een nieuw bedachte stee: Oekraïne adviseur.

drs.Nee | 16-10-22 | 01:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Lijkt het stamcafé. Neon is er. Opluchting.

anja | 16-10-22 | 00:39

@Neon. Lekker. Ik houd van Elvis gospel.

Lady Midnight | 16-10-22 | 00:45

@BobDobalina | 16-10-22 | 00:38:

Ondergewaarde band. Wist trouwens niet dat die gitarist een Brit was.

https://www.youtube.com/watch?v=7xxgRUyzgs0&ab_channel=LivingColourVEVO

Theodorus.Goldbach | 16-10-22 | 00:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Afscheid.

https://www.youtube.com/watch?v=TdWEhMOrRpQ

Theodorus.Goldbach | 16-10-22 | 00:32

Ik ga langzaam richting bed. Was weer een interessante en zeer aangename dag hier amigos. En zoals altijd: stay safe friends, stay safe!
That's the Way of the World -EWF (1975)
www.youtube.com/watch?v=8K84YyCZcpc

Basil Fawlty | 16-10-22 | 00:31 | 4

Trusten Basil, slaap lief.

K1100 | 16-10-22 | 00:36

Wisseling van de wacht ik val net binnen van op restaurant, kwam er weer eens achter dat je zelf beter kunt koken dan in een trendy etablissement in Maastricht.. doe mij nog maar een afzakkertje..;) was je rondje Como nog wat?

Smoelensmid | 16-10-22 | 00:44

@Smoelensmid | 16-10-22 | 00:44:
Como is altijd leuk. A la Mestreech of andersom Mestreech wil Como zijn. Como, Lugano, Bergamo, Milano zijn de steden waar de stijl vandaan komt qua eten, mode, design en aan de bar hangen (vanaf 10 uur aan de Franciacorta) en genieten van het leven, heel erg veel genieten van het leven. Pfoaw. Ben dus een vis in het water in Lombardije.
Mooi detail. Zag vandaag een treintjeszaak, was me eerder nog niet opgevallen en piepkleine zaak was dus dicht en door de zon verkleurde verpakkingen van Marklin, Fleischmann etc. in de etalage. Schitterend!

Basil Fawlty | 16-10-22 | 01:34
▼ 1 antwoord verborgen

Camperplekje
70 meter lopen
Resraurant. (Op de camping)
Twee GT's
Een bord grote over de zeebodem kruipende dingen
Een bord Italiaanse sliertdingen met nog wat gedoe.
Lekker en kost geen drol.
Deja vu heeft.

K1100 | 16-10-22 | 00:29

W.F Hermans was getrouwd met een zwarte vrouw ( Emmy Hermans-Meurs ). “Ach Wim, trek het je niet zo allemaal aan”, zei ze toen hij Amsterdam niet meer in mocht. Ik blijf ‘Tranen der acacia’s zijn meesterwerk vinden en de droefheid die er uitspreekt is vergelijkbaar met het werk van L.F. Céline.

Schoolmeester | 16-10-22 | 00:14 | 2

Die vond ik ook heel goed. En de hoofdpersoon -Arthur Muttah- sterft bij mij om de hoek, in Brussel, in de obscure Rue du Cirque, in een bordeel. Aan een hersenbloeding. Een typisch Hermans-slot.

Après toi | 16-10-22 | 00:32

Gedichtje van De Schoolmeester

Een ezel is een heer met een staart,
Dien hy van achteren draagt, als een paard.
Het verschil tusschen ezels en geleerde doktoren
Zit hem soms minder in 't hoofd dan wel in de ooren.

Deksmaat | 16-10-22 | 00:32

Kilo runderlappen.
Spekjes.
Ui.
Champignons.
Prei.
Rode paprika.
Wortels.

Onder het motto, de aanhouder wint, ga ik morgen weer een poging doen een goede stoofpot te maken.

Help?

GKJP | 16-10-22 | 00:11 | 29

@LD69 | 16-10-22 | 01:28: Boeuf is een dikke saus met grote stukken vlees. Daar gooi je een pieper onder. Dus champies maakt niet uit

wilderst | 16-10-22 | 02:13

Eerat het vlees braden en goed gaar laten worden.
Daarna eruit en de rest van de spullen na een kwatiertje het vlees ernij , Half uurtje en alles is gaar.

gato | 16-10-22 | 08:32
▼ 26 antwoorden verborgen

Dus ik zeg zo tegen die barman, tel even op... Hij bleef tellen..!! Dus ik zeg tering..!!

Zegt ie, ja..

Ik zeg, kan toch niet...!!

Zegt ie, ja..

Ik zeg, luister, dat is echt heel veel...

Zegt ie, ja....

Hij is niet zo spraakzaam....

neonreclame | 16-10-22 | 00:08 | 5

@anja | 16-10-22 | 00:44:

Ja, dat gaan we dus niet doen....!!!

Zeg altijd wel netjes doei enzo....

neonreclame | 16-10-22 | 00:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Zwart.

https://www.youtube.com/watch?v=vFwYJYl5GUQ&ab_channel=RoadrunnerRecords

Theodorus.Goldbach | 16-10-22 | 00:03

Zou wel eens een nuttige Kamervraag zijn.

"Nu 'Strelkov' naar Oekraïne gaat sturen wij speciale eenheden om hem te vangen, ontvoeren en berechten?"

Het antwoord is natuurlijk.

"Daar kunnen we niets over mededelen".

Theodorus.Goldbach | 15-10-22 | 23:59 | 1

Putin en zijn bandietenleger van meedogenloze strijders, en nog maakt hij niet veel klaar. Oorlog voeren is blijkbaar toch moeilijker dan de grootste schurk van Rusland zijn voor decennia.

Wattman | 16-10-22 | 00:16

Ah, was een mooie zonnige herfstdag vandaag hier (22 graden, geen wind en herfstzon) dus:
Maze ft. Frankie Beverly
Happy Feelin's, live (1981)
www.youtube.com/watch?v=-y9Wetaqs8I

Basil Fawlty | 15-10-22 | 23:57 | 16

@Wattman | 16-10-22 | 02:53:
Wattman.... Je bent altijd welkom hier. Men heeft ook hier een tekort aan goed opgeleide mensen dus ik denk wel dat jij welkom bent. Maar buiten de Oekraïners laat men nog steeds niet iedereen toe.
Sybil heeft haar bedrijf in Geneve, wealth management, standaard bizz daar maar ik werd van boven tot onder doorgelicht tot en met mijn boxershort om hier in Ticono te wonen. Zij was ok in canton Geneve maar ik in canton Ticino was een ander verhaal. Waarom? Zwitserland is federaal en de cantons zijn eigenlijk kleine landen en als ze je niet leuk vinden dan gebeurt er niks.

Basil Fawlty | 16-10-22 | 03:05

@Basil Fawlty | 16-10-22 | 03:05:

Het blijft een apart land dat Zwitserland, maar ze redden zich prima dus ergens doen ze iets goed.

Persoonlijk zou ik wel naar Canada willen als het hier te bont en onleefbaar wordt in Nederland. Mijn vriendin wil echter nooit en te nimmer weg want ze is teveel geworteld in Nederland en zonder haar geen avontuur over de grens.

Wattman | 16-10-22 | 03:23

@Wattman | 16-10-22 | 03:23: Altijd zwart geld gepakt , dus rijke banken. Geen oorlog gevoerd, ze hebben het goed, maar zijn ook eenlingen, de rest van de wereld kan ze niet schelen. In Ticino zit de Italiaanse invloed, wat het weer leuk maakt. Maar de rest van de Zwitsers hebben dat niet. Daarom zijn de de meren het leukst, Ticino. Kom je in Davos zijn ze zwijgzaam, lopen zo langs je heen, straalt geen hartelijk uit.
Nu zijn de Spanjaarden ook alleen voor zichzelf op de wereld, maar Zwitserland is een land op zichzelf en Spanje eigenlijk ook. Dan is Nederland toch menselijker.

gato | 16-10-22 | 08:44
▼ 13 antwoorden verborgen
-weggejorist-
K1100 | 15-10-22 | 23:52 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen
▼ 4 antwoorden verborgen

Beetje in een dip, omdat ik een paar topics geleden werd gejorist. Het was klein onschuldig kinnesinnetje in Hebreuws.
Sorry daarvoor.

SNAFU | 15-10-22 | 23:42 | 6

Niet je mening geven voortaan.

Rattus | 15-10-22 | 23:54
▼ 3 antwoorden verborgen

Stay strong orka.

Rattus | 15-10-22 | 23:40

Juf: "wie kent een woord met meerdere lettergrepen?".

Jan: "fluiten.".

Piet: "fietsen.".

Klaas: "masturberen.".

"Zo, zegt juf tegen Klaas, 'dat is een hele mond vol.".

'Nee juf, dat is pijpen.".

GKJP | 15-10-22 | 23:39 | 1

Wat een ad remme juf zeg. Ik zou dat niet trekken.
(en LOL uiteraard! XD)

keestelpro | 16-10-22 | 00:23

Sommigen hebben schijnbaar moeiteloos het patent op eeuwige jeugd.
Rod Stewart - Forever Young
youtu.be/mwG6g5boyF4

MickeyGouda | 15-10-22 | 23:31 | 11

@MickeyGouda | 15-10-22 | 23:48: Hoezo, leg uit? - waaah, zelf-edit want drie origenele woorden lijken zwaar onbeleefd, dus anders: hoe boedelt je dat, want ik snap 'm niet.. sorry voor zelf-edit, GS-Joris-jointventure

anja | 16-10-22 | 01:19

@anja | 16-10-22 | 01:19:
Gna. Theo beaamde kort en kernachtig dat de intro van zijn linkje briljant is, Anja.

MickeyGouda | 16-10-22 | 04:37
▼ 8 antwoorden verborgen

Moeilijk stuk, maar graag gelezen, mooi. Ezra Pound en T.S Elliot in één topic, kan ik eindelijk Desolation Row van Bob Dylan bij de barman brengen.
m.youtube.com/watch?v=hUvcWXTIjcU

kroel | 15-10-22 | 23:31 | 1

The carnival is in town...

King of the Oneliner | 15-10-22 | 23:41

Curtis!

Deksmaat | 15-10-22 | 23:39

1 minuutje stilte voor deze jongens.

Want ze laten zien dat van oost tot west ze 1 ding wel zeker weten.

https://www.youtube.com/watch?v=-n2D4giJDyU&ab_channel=RomanShantyr

"Putin Khuylo"

Iemand mee oneens?

Theodorus.Goldbach | 15-10-22 | 23:23 | 1

Ik niet

Rattus | 15-10-22 | 23:37

Deze dan voor @keestelpro die nogal afwezig is.

https://www.youtube.com/watch?v=mvh0n3Gfq7c

Theodorus.Goldbach | 15-10-22 | 23:21 | 1

Wie erotische Nederlandse literatureluul wilt lezen, leest boeken van Heere Heeresma.
En ja, W.F Hermans is far better dan de ook straffe Gerard Reve.

chicago river | 15-10-22 | 23:20 | 8

Van Hermans zijn gelukkig nogal wat videos op het net

vanvandaag | 15-10-22 | 23:57

@Après toi | 15-10-22 | 23:22:
Eens AT!
Alhoewel ik Hermans ook erg goed vind.

J.Cash | 16-10-22 | 00:29

@chicago river | 15-10-22 | 23:25: mooiste titel ooit.

anja | 16-10-22 | 01:24
▼ 5 antwoorden verborgen

Op de juiste plek. Ging iets mis bij Fortuyn topic. My bad.

Mooie kleine anecdote. Was vandaag met de Mrs. over de grens gewipt naar Como en er is niks mooier dan Italiaanse bureaucratie. Een reaguurder hier zei vorige week dat in Italië alles zonder bon gebeurt. Nou nee, alles maar dan ook alles gebeurt met bon en of die bon bij de belastingdienst terechtkomt is een ander verhaal. Dubbele boekhouding en zo.
Voorbeeld. Ik had een mooie lunch genoten met de Mrs. en ik kreeg toen ik de rekening vroeg een bon, tussenrekening, met de naam "Situazione tavolo 9" Hahaha. Er was dus een situatie! Ik betaalde met de creditcard en daarna werd de tijdelijke bon vervangen door een bon met de naam "documento commerciale" Jaja een officieel document is die bon en die moet je volgens de Italiaanse wet tot een straal van 500 meter van het restaurant bewaren want als je die verliest en de polizia je aanspreekt aan en je hebt die bon niet dan krijg je een bekeuring. Echt geen gein. Muwahaha. Geen hond en zelfs de politie neemt het niet serieus maar is dus een wet. Welkom in Italië. Lol!

Basil Fawlty | 15-10-22 | 23:19 | 8

@Basil Fawlty | 15-10-22 | 23:31:
* horentje geitenmelk aanreiken doet *

Kapitein Sjaak Mus | 15-10-22 | 23:42

Ze geven je eerst het bonnetje en dan pas het eventuele wisselgeld, zo getraind zijn ze. Vaak als je zegt laat maar raken ze bijna in paniek. No no, meenemen!

Normpje | 16-10-22 | 07:24
▼ 5 antwoorden verborgen

Theo Kars heeft ook een handboek over vitamines geschreven onder een vrouwelijke nom de plume, ik dacht iets van Het grote vitaminen en mineralenboek, Maaike ... of zoiets. Hier een interview uit Trouw, zat achter betaalmuur, daarom:
'Ik wil zo lang mogelijk mijn eigen jeugdige zelf blijven' (interview Trouw - maart 1996)
'Wie heel oud wordt, eindigt als een neus als Pinocchio, oren als Mickey Mouse, het aangezicht van een bloedhond en de hals van een kalkoen.'

Met de grove kwast schildert Theo Kars (55) zijn schrikbeeld van de ouderdom. Oud worden, met alle uiterlijke verschijnselen van dien, is niet iets om je bij neer te leggen, vindt hij. Met welke middelen hij de genadeloze tand des tijds probeert te tackelen, beschrijft Kars in zijn boek 'De strijd tegen de tijd'.
Een kleine, slanke verschijning met heel veel parelwitte tanden in een zonverbrand gezicht opent de deur van zijn appartement in de Bijlmermeer. Koud teruggekeerd van zijn huis op Ibiza, waar hij even vaak te vinden is als bij zijn vriendin in Amsterdam, steekt Theo Kars onwerkelijk kleurig af tegen de winterse schraalheid van de wijk.

Koffie? Een eenpersoonsverpakking Nescafé wordt opengescheurd. De flat dient uitsluitend als ontvangstruimte, waar dezer dagen journalisten in- en uitlopen om hun verbazing uit te spreken over de krankzinnige onderneming die Kars zichzelf heeft opgelegd: zichzelf zo lang mogelijk jong te houden.
Zijn dag begint niet zonder een handvol vitamines en mineralen (“Ik ben gelukkig een makkelijke slikker”) waarna om de vier uur extra porties vitamine C volgen. Voor het slapen gaan neemt hij een flinke mix van vitamines B, en weer de nodige mineralen. Gemiddeld eens per twee weken injecteert hij zichzelf met een vloeibaar vitaminepreparaat. Smeren doe hij niet, omdat het effect van crèmes “eigenlijk alleen gerieflijk is.” Voorzichtig schuift Kars zijn lange blonde haar uit zijn gezicht en steekt een lichte filtersigaret aan: “Grijs worden gaat bij mij zo langzaam, dat ik verwacht pas op mijn tachtigste alle oorspronkelijke kleur kwijt te zijn. Kijk, hier: een beetje grijzend aan de slapen, maar ik hoop daar nog iets aan te kunnen doen. Niet met verf natuurlijk, met vitamines. Het is uiteindelijk een teken van verval, grijze haren. Net als kaal worden. Nee serieus, dan functioneert er kennelijk iets niet goed. Je hebt ook mannen die niet kalen, maar wel helemaal grijs zijn. Zo'n man als Duisenberg bijvoorbeeld. Ik zou dolgraag op hem experimenteren met vitamine B. Ik weet bijna zeker dat hij zijn donkere kleur haar weer gedeeltelijk terug zou krijgen.”
Zo'n vijftien jaar geleden - als gevolg van de ziekte schizofrenie waaraan zijn toenmalige vriendin leed - begon Kars zich te verdiepen in de helende krachten van voeding. Het boek 'Meganutrients for your nerves', geschreven door de Amerikaanse psychiater H. L. Newbold, werd 'een bijbel' voor Kars, en al gauw experimenteerde hij met grote doses vitaminen en mineralen. Toen hij vervolgens de geneeskrachtige werking vernam van celtherapie (het injecteren van dierlijke cellen) en las over de wonderen van procaïne (een pijnstiller) en de flatterende effecten van cosmetische chirurgie, was zijn toekomst gauw geschetst:

'Als ik nu eens alle kennis die ik over voeding had opgedaan op mijzelf zou gaan toepassen, in hoge doses de vitaminen, mineralen en andere voedingssuplementen zou gaan slikken die een levensverlengend effect op laboratoriumdieren hadden, mij van tijd tot tijd celtherapeutisch zou laten behandelen, en ook nog esthetische chirurgie op mij zou laten uitvoeren, dan moest er toch een grote kans zijn dat ik mijn fysieke en uiterlijke ouderdom tot mijn tachtigste kon uitstellen?'
Theo Kars was 41, toen hij zijn nieuwe, jeugdverlengende levenswijze inzette. Veertien jaar later wordt hij naar eigen zeggen meestal begin veertig geschat. En dat niet alleen. Hij beweert levenslustiger en optimistischer te zijn dan iemand van 35. Van oude kwalen als nachtblindheid en slapeloosheid heeft hij geen last meer, hij tennist uren achtereen, en de leesbril die veel leeftijdgenoten al in de binnenzak hebben zitten, heeft hij nog niet nodig. Bovendien is zijn 'seksuele marktwaarde' nauwelijks afgenomen. Dit laatste is ongetwijfeld een belangrijke drijfveer geweest voor de schrijver van boeken als 'Geisha' ((1972) 'Avonturen op Ibiza' (1980) en 'Vrouwen in bed'(1984). Maar wie Kars ervan verdenkt zichzelf jeugdig te willen houden, uitsluitend met de bedoeling jonge meisjes tussen de lakens te lokken, maakt een oneerbiedige vergissing.
'Ik mag sommige jonge meisjes dan wel seksueel aantrekkelijk vinden, maar verveel mij in hun gezelschap: het zijn boeken met voornamelijk blanco pagina's. Ik ben daarom niet geneigd mij in hen te verdiepen, en geef de voorkeur aan vrouwen en meisjes met enige levenservaring. Die hebben mij meer te bieden.' Aldus Kars in zijn nieuwste boek 'Strijd tegen de tijd'.
De vergelijking tussen vrouwen en boeken heeft Kars overigens van geen vreemde. Niemand minder dan Giacomo Casanova, van wie twaalf delen memoires door Theo Kars worden vertaald voor uitgeverij Atheneum-Polak & van Gennep, schrijft: 'De nieuwsgierigheid naar vrouwen is dezelfde als die naar nieuwe boeken. Daarbij wordt die nieuwsgierigheid óók steeds opnieuw opgewekt, ook al herlees je soms een boek.'

Kars: “Als je je dag in dag uit bezighoudt met het leven van een 65-jarige, laat dat wel zijn sporen na. Casanova beschrijft voortdurend details als 'ik had 32 goeie tanden en nu heb ik er nog maar twee'. Zijn memoires hebben me redenen te meer gegeven om zo lang mogelijk jong te blijven.”
Net als Casanova heeft Kars de reputatie van een onverzadigbare vrouwenverslinder. Of dat waar is of niet, het zou in ieder geval een verklaring geven voor zijn angst op latere leeftijd 'een vieze oude man' te worden.
“Daarmee bedoel ik een man die, wanneer hij aan een vrouw seksuele belangstelling laat blijken, door haar wordt afgewezen op grond van zijn leeftijd. Dat is toch een verschrikkelijk vooruitzicht? Op straat wordt niet meer naar oude mensen gekeken. Althans niet met seksuele interesse. Vreselijk lijkt me dat. Dat lijkt u niet het ergste? Dat je niks meer losmaakt bij anderen? Nou ja, ouder worden houdt natuurlijk meer in dan verlies van seksuele waarde. Ik wil ook niet zeggen dat ouderdom een hel is . . . maar je hoeft je er ook niet bij neer te leggen. Nee, ik vind dat niet onnatuurlijk. Integendeel. Alles wat leeft, wil groter en sterker worden. Mijn drang tot jeugdigheid is dus een heel natuurlijke drang.”
Alvorens zich te verdedigen tegen de verdenking dat 'Strijd tegen de tijd' het boek is van een man die simpelweg bang is om dood te gaan, steekt Kars eerst maar weer eens een sigaret op.
“Ik heb er niets tegen om dood te gaan”, verklaart hij. “Denk dat vooral niet. Dood is voor mij gewoon het einde. Gewoon klaar. Ik vind wèl dat een mens veel te kort jong is. De periode waarin een baby uitgroeit tot een jong volwassene duurt relatief lang. Dan volgt tussen je achttiende en je veertigste jaar een korte bloeiperiode, en daarna is er sprake van een veertig jaar durende neergang. Ik wil mijn bloeiperiode twee keer zo lang laten duren.”

In Kars' nauwkeurige relaas over rimpels en plooitjes, beharing en uitdroging, slapeloosheid en winderigheid, valt op dat de toon opgewekt blijft, ook al worden de meest pijnlijke behandelingen beschreven.

King of the Oneliner | 15-10-22 | 23:19 | 5

@King of the Oneliner | 15-10-22 | 23:43:
Dat is spijtig voor al die dames.

letopuwzaak | 15-10-22 | 23:53
▼ 2 antwoorden verborgen

(vervolg)
Na een half jaar verfraaiende gebitsreconstructie, waarbij al zijn tanden en kiezen in ruim 65 uur door een tandarts geboord, getrokken, geslepen en vervangen werden, noteert hij: 'Twee maanden later beschikte ik, op 51-jarige leeftijd voor het eerst over een vlekkeloos gebit, regelmatig als het toetsenbord van een piano. De onderkant van mijn gebit was voller geworden, evenals mijn mond. Enkele diepe 'fluit'-rimpeltjes in mijn lippen waren vervaagd.'

“Het maakt natuurlijk verschil of je ziek bent en een operatie moet ondergaan, of dat je kiest voor een ingreep. Pijn wordt draaglijker, als je ervoor hebt gekozen. De oude volkswijsheid zegt het al: wie mooi wil zijn, moet lijden.”

Maar Kars beweert toch vooral van het leven te genieten. Hij rookt als een ketter en is niet van plan daarmee te stoppen “omdat het me te veel genoegens bezorgt.” Kars' levensverlengende gedrag vertoont nog wel meer ongerijmdheden. Zo zal hij nooit en te nimmer veilig vrijen.
“Ik ben namelijk helemaal niet bang om aids te krijgen. Die hele anti-aids campagne is ingegeven door puriteinen die de seksuele vrijheid willen inperken. Als je niet tot de risicogroep van verslaafden of homoseksuelen behoort, is de kans op aids net zo groot als de kans dat het vliegtuig waarin je op vakantie gaat een ongeluk krijgt. Ik geloof in mijn eigen onkwetsbaarheid.”

Met Michael Jackson, meester in de fysieke manipulatie, voelt Kars echter geen enkele verwantschap. Hij noemt de zanger “een verschrikkelijk gefrustreerde man die geen vrede heeft met hoe hij geboren is. Jackson wil niet lijken op wie hij is. Maar ik, ik wil juist zo lang mogelijk mijn eigen jeugdige zelf blijven.”

King of the Oneliner | 15-10-22 | 23:19 | 8

@Kapitein Sjaak Mus | 15-10-22 | 23:40: En zijn standaardwerk over propofol?
Heerlijk helder hoofd, als je wakker wordt, dat wel.

King of the Oneliner | 15-10-22 | 23:49

@King of the Oneliner | 15-10-22 | 23:49:
echt hè, even plat, dan een ingreep en dan knal je uit de narcose. Toch raar die vieze scheetjes die je achteraf laat?!

Flightless bird | 16-10-22 | 00:17

@King of the Oneliner | 15-10-22 | 23:45: Was het longkanker? Ik meende slokdarm. Niet dat het veel uitmaakt...

Après toi | 16-10-22 | 00:34
▼ 5 antwoorden verborgen

@Kapitein Sjaak Mus | 15-10-22 | 23:32: waarom zag ik je tegel niet eerder…

Komjehiervaker | 15-10-22 | 23:38
▼ 3 antwoorden verborgen

Tering, wat een lap weer.
Maar ik wil nog wat lekker leesvoer voor later overhouden. Dus reaguren is er verder nog niet bij.

HogeNood | 15-10-22 | 23:14

Wifi is ruk hier ...

Dus ik bellen met Z***O ...

Zegt zo'n stem dat ik moet betalen..!! Ik zeg, ja heb ik gedaan... Maar toen was het gesprek alweer over...

Dus ik denk, dan maar chatten... Dus ik ram op dat knopje chatten.... Doet die het ook niet....!!!!

Stomme providers.....

neonreclame | 15-10-22 | 23:12 | 3

Bij slechte wifi zou ik Zorro niet bellen.

Spring Bruissteen | 15-10-22 | 23:14

Zit je op de camping.

Rattus | 15-10-22 | 23:15

@Spring Bruissteen | 15-10-22 | 23:14: Zligro

Rattus | 15-10-22 | 23:15

Goed nieuws, door Mischa van Diepen:

MH-17 verdachte en oorlogsblogger Igor Girkin liet sinds 10 okt niets horen op zijn Telegramaccount. Rumor has it dat hij naar het front is gegaan. Benieuwd of zijn vrouw/dochter hem terugziet. Doelwit voor Den Haag maar ook Himars.

Daar gaat onze vriend Strelkov.

Après toi | 15-10-22 | 23:12 | 6

@Cornelis12 | 15-10-22 | 23:16:
Het is wel bekend dat hij ondanks zijn lachwekkende 'cosplay' onzin best slim is militair gezien.

Theodorus.Goldbach | 15-10-22 | 23:19

@Après toi | 15-10-22 | 23:28:

Ik zou het zelf wel als een overwinning zien als de SBU hem grijpt. Heel klein beetje genoegdoening, zeker voor de nabestaanden.

Theodorus.Goldbach | 15-10-22 | 23:30
▼ 3 antwoorden verborgen

Nou goed, dit is de kroeg hoor ik...

Moet me toch iets van het hart.
Een stel dat ik ken, alletwee een baan maar nog jong, sociale huurwoning, kan de eindjes niet meer aan elkaar vastknopen. En nou moet er een andere vaatwasser komen!

Dat ding (ouwe) kost wél 350 aan stroom, per jaar.
En dan ben ík een zeur als ik daarover begin!

Ik deed gewoon de afwas met de hand, op die leeftijd.

Papa Jones | 15-10-22 | 23:12 | 12

Ik doe het nog steeds met de hand. Nergens voor nodig, zo'n apparaat.

Graaisnaaiert | 16-10-22 | 00:15

@Papa Jones | 16-10-22 | 00:05: Quick Clean 60 graden hier, uurtje incl drogen, altijd alles schoon.

Sun Classic uit de 2+3 gratis kost amper een dubbeltje per keer. En geen parfum en glansmiddel erin, dat wil ik niet op m'n etensbordjes!

Dik 1 keer per week draaien. Pannen met de hand. Verder goed indelen: ik kan 23 borden en bordjes kwijt. Meer heb ik er niet ;-)

En stroom? Ik denk 0,50 per keer, dus 25 op jaarbasis

wilderst | 16-10-22 | 00:38
▼ 9 antwoorden verborgen

@knutsel_ | 15-10-22 | 23:48:
Het is zijn schuld dat ik bodhrán les ben gaan nemen, uiteindelijk zes van die dingen in het ruim heb hangen en dat mijn lieve Kapiteinse bij tijd en wijle gek van mijn getrommel wordt.

Well below the Valley
m.youtube.com/watch?v=-mjWhMn-VnU

Kapitein Sjaak Mus | 16-10-22 | 00:01

@Kapitein Sjaak Mus | 16-10-22 | 00:01:
Prachtig.

Deksmaat | 16-10-22 | 00:08

@knutsel_ | 15-10-22 | 23:39:
Beslist niet (sorry, cpt). Niemand anders dan Christy geniet meer van het contact met zijn publiek. lees fans:
youtu.be/9stnAVVuIlo
If I get an encore.
Zoals Christy politiek (en sociaal) uitgesproken was (en nog steeds is) is de basis voor de wijze waarop hij gekend en erkend wordt. Christy is een ongelofelijke grootheid in Ierland (en de Irish community abroad, US, Canada, Australië).

PPuk | 16-10-22 | 00:17
▼ 7 antwoorden verborgen

De scribent mag wel eens een paar filosofen lezen.
Ik adviseer de werken van de Vlaming Pier van Montferland en de Waal Jojo Trois Faisans.

Trouwens, Arthur, ook wel Tuur genoemd, is de broeder van Lambiek.

Kapitein Sjaak Mus | 15-10-22 | 23:08 | 3

Ook wel genoemd de vliegende aap.

Pretzel Logic | 15-10-22 | 23:12

@Pretzel Logic | 15-10-22 | 23:12: Tuurke !!

Papa Jones | 15-10-22 | 23:19

Heel even dacht ik dat je Montherlant had geschreven. Maar helaas. Ach, niks is perfect.. drankje op jouw goede aanraders!

anja | 16-10-22 | 01:28

Ik draag deze op aan @At.
https://www.youtube.com/watch?v=Qf0yWQzz0gM&ab_channel=RoadrunnerRecords

Theodorus.Goldbach | 15-10-22 | 23:08

Wat is eigelijk het tegenovergestelde van de boze blanke man?
Het vrolijke getinte wijf?
Kom maar op!

Leptob | 15-10-22 | 23:05 | 1

Hier.

https://www.youtube.com/watch?v=HqYnevHibaI

Theodorus.Goldbach | 15-10-22 | 23:07

"Mandarijnen op zwavelzuur is een boek over de deugd de beste vijand te durven zijn, in de eerste plaats van jezelf, en daarna vanzelf van anderen."
Zo analyseert Hermans kenner Wilbert Smulders.

Roos | 15-10-22 | 23:03

@Neon. Hoi lieve Neon. Lange tijd niet gesproken. We lopen elkaar blijkbaar steeds mis. Was ook een tijdje niet aanwezig. Maar lekker nummertje. Moest wel even wennen aan zijn stem:-).

Lady Midnight | 16-10-22 | 00:00

Volgens mij is het gewoon voor zuipen in de zuipkeet.

Andersdenkend | 15-10-22 | 23:16

Oh ja.
https://www.youtube.com/watch?v=NakAypNTNlw&ab_channel=N.I.B

The sport is war, total war...

Theodorus.Goldbach | 15-10-22 | 23:00

Is dit tevens de kroeg?

Zo ja, dan dit.
https://mobile.twitter.com/KyivIndependent/status/1581379484418441216

Ruhroh.

Theodorus.Goldbach | 15-10-22 | 22:58 | 2

En die MH17-hoofdverdachte waarschijnlijk naar het front bij Kherson. Grappig, want als hij gepakt wordt door de Oekraïners… dan kunnen ze hem volgens mij op basis van het hier verguisde associatievedrag uitleveren aan Nederland. Dat zou toch mooi zijn?

Komjehiervaker | 15-10-22 | 23:09

@Komjehiervaker | 15-10-22 | 23:09:

Denk wel dat ze hem met liefde uitleveren. Dat is nogal een "powerplay" ze hebben zelf genoeg tegen hem voor illegale executies en misdaden tegen de menselijkheid maar dat MH17 ding en internationale gerechtshof weegt politiek zwaarder. Dus ja, als ze hem kunnen pakken dan leveren ze hem wel.

Theodorus.Goldbach | 15-10-22 | 23:37

Ah ja. heerlijk....... dank.

anja | 16-10-22 | 01:30

Veel van Kars' werk verraadt een behoefte om af te rekenen met het kleinburgerlijke leven waarin hij opgroeide. Van een volwassen literaire ontwikkeling is het evenwel nooit gekomen.

Red shirt | 15-10-22 | 22:55 | 2

Eerder non-conformistisch leven.

Cline1982 | 15-10-22 | 23:20

Inderdaad, het is wel precies nuchter nederlands, maar niet echt literatuur, meer de beschrijving van zijn kwajongensstreken en rokkenjagen.

King of the Oneliner | 15-10-22 | 23:54

Als het 22;54 15 Oktober is en de uil hangt in het zwerk en de boze man is geweest is het cafe open.

Rattus | 15-10-22 | 22:54 | 1

Blijkbaar wel!

Deksmaat | 15-10-22 | 23:01

Ik heb een paar boeken van Theo Kars gelezen. Opvallend is 'Praktisch verstand', met allerlei tips over hoe je moet leven en hoe je existentiële problemen kunt oplossen of ontwijken, gelardeerd met spreuken en wijsheden van beroemde denkers en filosofen. Henry de Montherlant iemand? Casanova?
Leuk boek ook om aan vrienden cadeau te geven. Kars vond zichzelf een hedonist, en zijn hoogste streven was genieten (van het leven). Maar om te kunnen genieten, moest je wel heel gedisciplineerd zijn. Alcohol was bij hem uit de boze, net als koffie. En seks met verschillende, het liefst aantrekkelijke, vrouwen was prima, maar er mochten geen kinderen van komen. Verder diende je te zorgen voor ritme en regelmaat in je leven. Dus eigenlijk behoorlijk calvinistisch :-)
Wat ik zelf een tikkeltje hilarisch vond, was dat Kars heel erg van de vitaminepreparaten was. Hoe meer je daarvan slikte, hoe gezonder je werd. Daar heeft hij ook nog een boek over geschreven. Maar ondertussen rookte hij als een ketter en lag hij geregeld onder de zonnebank. Niet alle adviezen van Theo Kars leken me even waardevol.

Après toi | 15-10-22 | 22:51 | 8

@Après toi | 15-10-22 | 23:42:
Veelbelovend:-) toch?

letopuwzaak | 15-10-22 | 23:57

zie mijn kleine comment. lol. Ok, ik wil hem niet tekort doen, maar zijn aforismen waren bijvoorbeeld:
- Men moet altijd respect hebben voor een zeer oud mens. Want om zo oud te hebben kunnen worden zonder problemen, doet hij toch iets goeds. -

Of iets in die trant.

King of the Oneliner | 15-10-22 | 23:58
▼ 5 antwoorden verborgen

Ben ik in de kroeg?

Deksmaat | 15-10-22 | 22:50 | 6

@MickeyGouda | 15-10-22 | 23:13:
Herkenbaar. Heb dat woord ook van een reaguurder geleerd. GS kan ook leerzaam zijn (naast het riedeltje van tendentieus ende zo).
@letopuwzaak | 15-10-22 | 23:20:
Cheers!

Deksmaat | 16-10-22 | 00:23

@Deksmaat | 15-10-22 | 23:00: Jaaa! sorry maar precies mijn gedachte. Wat is het wachtwoord? Willen jullie dan ajb het wachtwoord met mij delen? *zit te trekken en zoeken, in een tas, de jas, meerdere andere mogelijke (broek)zakken* Het is een ramp met het binnenkomen bij de leukste kroeg van NL...

anja | 16-10-22 | 01:33
▼ 3 antwoorden verborgen

Er kwam gisteren iemand met de tip op Netflix voor The Watcher. Vandaag aan begonnen en nu aflevering 5, kijkt echt prima weg zeg!

NoNoVio | 15-10-22 | 22:48

Barman, doet u maar het gebruikelijke en een rondje voor iedereen aan de bar.

ot: Steun de boerinnen en bestel bij boerendingen! https://youtu. be/644UY_ZAAoU
Waarom deze video maar 2098 keer bekeken is is mij een raadsel.

Brabeaulander | 15-10-22 | 22:47 | 4

Dank Basil Fawity en proost!

Brabeaulander | 15-10-22 | 22:50
▼ 1 antwoord verborgen

Excellent! Dit is dus de kroeg. Oh GU en Joris! Rondje van mij!
Michael Wycoff - Looking Up to You (1982)
www.youtube.com/watch?v=MRHKROGzXDo
Oh ja en medereaguurders niet miemelen dat het allemaal niet duidelijk is dat het de kroeg is want geen officiële aankondiging. Dit is de kroeg! Enjoy!

Basil Fawlty | 15-10-22 | 22:45 | 3

Even een slag om de arm houden, vorige keer werd er later echt de kroeg opengegooid. Verwarring en twee kroegen open.
Volgens mij doen ze het erom.

K1100 | 15-10-22 | 22:48

@Basil Fawlty | 15-10-22 | 22:50:
Ik doe gewoon mee hoor.

K1100 | 15-10-22 | 22:59

Nee, dat is dan toch echt: Billy Joel - Piano Man. En dat is niet alleen maar de alcohol die dat zegt hoor! *kijkt diepzinnig-dronken*

anja | 16-10-22 | 01:35


Jawel, ik heb Theo Kars persoonlijk gekend. Hij heeft jarenlang met twee vrouwen geleefd, een huis gebouwd op Ibiza, columns geschreven in de Aktueel, een soort Nederlandse 'poor man's 'Playboy.
Onder andere dit geschreven:

Memoires van een slecht mens deel 1 en 2 3 heeft hij niet gehaald, want overleden (euthanasie) door longkanker.
Avonturen in Ibiza.
Praktisch Verstand. verkochten redelijk tot goed.
Hij was van Gereformeerde huize, en vurig atheïst geworden, ik vond zijn schrijfstijl zeer nuchter, niet bijster meeslepende lyriek, maar puur epiek, het gaat hem om het verhaal. Zelfs zijn denkbeelden vond ik ook niet bijster origineel, alhoewel uiterst consequent en rechtlijnig eerlijk. Maar hij is altijd behoorlijk in de marge gebleven als schrijver.
Hij heeft wel op latere leeftijd alle werken van Casanova, een levensgenieter en onconventionele vrijdenker zoals hemzelf volgens de kritiek zeer vakkundig en goed vertaald in het Nederlands.
Tot zover.
www.dbnl.org/tekst/_tir001201001_01/_...

King of the Oneliner | 15-10-22 | 22:44 | 5

@King of the Oneliner | 15-10-22 | 23:21: Ja, maar uiteindelijk was het egoïstisch eigenbelang. Zoals hij ook die misdaad met postcheques probeerde goed te praten. Het paste allemaal heel erg in zijn eigen straatje.

Après toi | 15-10-22 | 23:26

@Après toi | 15-10-22 | 23:26: Nou ja, eindconclusie, hij was iemand die precies leefde zoals hij wilde, zonder al te veel rekening te houden met anderen, maar uiteindelijk maakt het allemaal niet uit, zoals bij ieder mens, zand erover en weer door.

King of the Oneliner | 16-10-22 | 01:39

@King of the Oneliner | 16-10-22 | 01:39: Dat is een mooie afsluiting.

Après toi | 16-10-22 | 08:25
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik lees geen non-fictie. Een slechte film kost me max. een half uur (als ik het dan nog steeds niks vind, zet ik hem af of ga ik weg), een slecht boek kost me daarentegen gemakkelijk een paar uur.

Daarbij is mij op de middelbare school tot vervelens toe dat broddelwerk van die kansloze kut-boomers door de strot geduwd. Screw you and the horse you came on, Mullisch!

Ik heb wel genoeg Nederlandse literatuur gelezen: ik beperk me nu tot non-fictie en de actualiteiten. In een zaterdagkrant staat ook genoeg geneuzel.

de IJsman | 15-10-22 | 22:30 | 8

@de IJsman | 15-10-22 | 22:36:
Korsakov?

K1100 | 15-10-22 | 22:45

Ach, je kan er in elk geval over meepraten.
En je kan lezen.
Geschreven tekst je hoofd in laten komen.
Dat is tegenwoordig al heel wat.
Van die kleine vierkante dingen die ze 'boeken' noemen, en die kosten een beetje inspanning en maken geen beep-beep geluidjes.

AdvocatusDiaboli | 15-10-22 | 22:46
▼ 5 antwoorden verborgen

Als ik het goed heb begrepen blijven de comments bij het topic langer openstaan. Daarom bewaar ik zoals gewoonlijk dit epos tot de zondag en kan dan alsnog een reactie geven. Maat ik weet nu al dat het interessant zal zijn. Heerlijk leesvoer.

K1100 | 15-10-22 | 22:29

Bart Croughs geloofde heel erg in de rationele mens. Wat nogal opvallend was, omdat hij zelf een erg slecht gebit had, en niet naar de tandarts durfde. Hoezo rationeel?

Après toi | 15-10-22 | 22:28

Als oprecht en onverbloemd fan van W.F. Hermans en DonArturito kan ik alleen maar typen: morgen lees ik dit geweldige (de zoveelste) stuk nogmaals, maar het doet me goed dat er iemand is die beter verwoordt wat ik voel en denk, dan dat ik zelf zou kunnen...

Hoeck | 15-10-22 | 22:26

Maar wie staan er nu op als dwarse rechtse denkers?

thanseeuwen | 15-10-22 | 22:16 | 2

Rechts heeft een beetje last van een rechtse versie van Antifa en BLM en Woke.
Of eigenlijk mensen die zich links noemen c.q. mensen die zich rechts noemen maar eigenlijk last hebben van een soort identity-politics: zich identificeren met vermeend onrecht en gaan dan op jacht.
Zeg maar het soort identiteits-fanatisme waar BIJ1 als een heksenketel ontploft.
Bij Woke jagen op ze elk dingetje dat kan worden uitgelegd als racisme,
bij FvD jagen ze op alles dat al dan niet handig geknipt bij ON als een dreigenment 'tegen ons' demagogisch wordt uitgelegd.
De waarheid kan ze al lang niet meer schelen.
Een blind-boos spel, daar gaat het om.

De SP heeft ter meest linker zijde al een keer een grote schoonmaak gehouden en wat van die antifa-achtigen en andere fanaten eruit geveegd.

Kan bij rechts ook.

AdvocatusDiaboli | 15-10-22 | 22:32

Ik denk dat onze Van Rossem wel ambities heeft.

Après toi | 15-10-22 | 22:33

Wat Arthur wel vaak doet is het hebben klagen over links omdat er vanuit links iets tegen rechts ageert. Maar een inhoudelijke rechtse eigen opvatting neerzetten is dan ook nodig.
Je bent niet alleen rechts omdat je tegen links bent omdat dat zo gezellig is.
Dat is nog niets.
Anders ben je alleen iemand die rechts zegt te zijn.

Je vindt ergens iets van.
En dan blijkt dat een rechtse mening te zijn.
Of niet.

AdvocatusDiaboli | 15-10-22 | 22:15

Theo Kars schreef ook erotisch werk meen ik me te herinneren.

cugel | 15-10-22 | 22:14 | 2

Hij was een hedonist.

Après toi | 15-10-22 | 22:29

@Après toi | 15-10-22 | 22:29:
"Hedonisme is een doodlopende weg – De Groene Amsterdammer" www.groene.nl/artikel/hedonisme-is-ee...
Overigens vond ik Theo Kars een interessante man. Jammer dat je maar beperkt tijd hebt in het leven.

cugel | 16-10-22 | 05:04

Zijn er geen rechtse, dwarsdenkende, boze blanke vrouwen? Ik vraag dit voor een vriendin.

MickeyGouda | 15-10-22 | 22:13 | 14

Nou! Wat goed dat je vraagt. Ik ben vaak, ach wat zeg ik: bijna meestal boos. Op van alles en nog wat. Het is eigenlijk onmogelijk dat er meer energie in het universum bestaat dan in mijn boosheid. Als volwassene nog heb ik de neiging om boos met mijn voet te stampen. En eerlijk gezegd: Dat voelt echt goed! (ook al ben ik bang dat de onderburen boos worden) Dus: ik ben HEEL erg boos, vaak ook, dus reken me in! - maar iets zegt mij dat je dat helemaal niet bedoelde.. sorry.. ik schuif de schuld op de duitser in mij...

anja | 16-10-22 | 01:39
▼ 11 antwoorden verborgen

Geweldig dit. Politieke incorrectheid, ik hou ervan. En hoewel het begrip niet genoemd wordt in dit topic moest ik er direct aan denken: regressief links.

Spring Bruissteen | 15-10-22 | 22:09

Waarbij dient opgemerkt te worden dat een intellectueel (iemand die redelijk wat boekjes leest over verschillende onderwerpen, zoveel dat er wat handige verbanden gelegd kunnen worden) niet perse links of rechts is.

Dat zou immers betekenen dat onafhankelijkheid en vrijdenken, aandacht vragen voor wat anderen liever negeren, waarheid, gerechtigheid,
niet bij rechts voorkomt.
Natuurlijk wel.

AdvocatusDiaboli | 15-10-22 | 22:08

Leesvoer voor zondagmiddag..

Wijze uit het Oosten | 15-10-22 | 22:03 | 4

@Basil Fawlty | 15-10-22 | 22:08: *Paulaner aanreiken doet…*

Wijze uit het Oosten | 15-10-22 | 22:15

Tóch vanavond al gelezen. En lig vervolgens als dommerik in mijn bedstee…

Verderkijkert | 15-10-22 | 22:33

@Wijze uit het Oosten | 15-10-22 | 22:15:
Grazie!

Basil Fawlty | 15-10-22 | 22:34
▼ 1 antwoord verborgen

@LD69 | 15-10-22 | 22:14: Voorwaarde is dat je alle feiten die binnen de redevoering vallen ook kent.

Andersdenkend | 15-10-22 | 22:55

@Neuth | 15-10-22 | 22:19:
Mee eens. In Frankrijk en de UK wordt er veel meer aandacht aan besteedt. In de vorige eeuw hier en in België ook.
Retorica, "de kunst van het spreken in het openbaar", kan enorm helpen om om je meningen goed te formuleren en ook om tot die meningen te komen. Ik denk eigenlijk dat het een middel in de strijd tegen fake-nieuws kan zijn.
Maar 'welsprekendheid' hoeft uiteindelijk natuurlijk niet over 'de waarheid' te gaan.

LD69 | 15-10-22 | 23:48

@Andersdenkend | 15-10-22 | 22:55:
Is dat zo ? Ik denk dat dat in een redevoering of monoloog een voordeel is maar in een discussie juist niet.

LD69 | 15-10-22 | 23:50
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Frankasd | 15-10-22 | 22:01

Rake typering van Mulisch door Theo Kars. Heb nooit begrepen waarom Mulisch zo op het schild geheven is.

Spring Bruissteen | 15-10-22 | 21:53 | 7

@Après toi | 15-10-22 | 22:30: Ik heb ooit eens de ontdekking van de hemel gelezen, vond het een waardeloos boek. Enorm pretentieus, met allerlei verwijzingen daar de mythologie, bijbel, Shakespeare etc. etc. om toch maar te laten zien hoe belezen Mulisch toch was.

Hij beschrijft een vreselijk ingewikkelde methode om iemand de stenen tafelen te laten vinden: engelen die genetische modificatie toepassen (ja ja, Mulisch verwerkt ook nog meteen de nieuwste wetenschappelijke mode), ze gooien om hun doel te bereiken ook nog een meteoriet op iemands kop om hem uit te schakelen. Nou, als je dat allemaal zomaar kunt doen, dan moet het toch een fluitje van een cent zijn om die tafelen direct te vinden, maar ja, dan kunnen we niet lezen hoe belezen Mulisch toch wel niet is. Het is nog pretentieuzer dan Dan Brown. Voor een keer ben ik het eens met Hugo Brandt Corstius: "quasi-diepzinnige kletspraat".

Argyronauta | 16-10-22 | 01:19

@Argyronauta | 16-10-22 | 01:19: Ik vermoed dat de boeken van Mulisch ook gekocht werd door mensen die ze op de salontafel legden om de visite te imponeren, maar er verder geen letter in lazen.

quigg | 16-10-22 | 07:21
▼ 4 antwoorden verborgen

Weergaloos.

drs.Nee | 15-10-22 | 21:50

Good old Wim Bosboom.

Rattus | 15-10-22 | 21:47

Fijn artikel, bedankt.

Wiezewalakristalix | 15-10-22 | 21:44

Boudewijn van Houten heeft inderdaad het prachtige boek 'Onze hoogmoed' geschreven, waarin hij afrekent met zijn voormalige vriend Theo Kars. Een aanrader.

Après toi | 15-10-22 | 21:43

Super column weer tuur!

toetssteen | 15-10-22 | 21:40

Ah! Tuurke! Ik mag u zeer graag lezen en reaguur derhalve nu meteen maar, alvorens in de materie te duiken en nadien de comments al weer dicht zijn.
Hulde voor al uw leesvoer!

Hoeck | 15-10-22 | 21:36

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl