Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Heel gek. Inflatie nekt Vegetarische Slager

Verkoop biologies eten en vleesvervangers gedaald

Eerst komt het vreten, dan de moraal. Kent u die uitdrukking? In 2020 steeg de verkoop van deugburgers en gretagehakt nog met 34%... tegenwoordig zit de verkoop van D66-rookworsten en BrometBalletjes met VIJF PROCENT in de min. Was u in de coronacrisis nog volop bezig met luxe dingen zoals gezondheid, in tijden van crisiscrisis kiest de consument toch weer voor de portemonnee ipv laffe smakeloze zoutbommen uit het WakkerDier-schap. Liever goedkoop alsdan duurzaam. "We zien dat consumenten nu vaak teruggrijpen naar traditionele recepten. Gewoon vlees dus, dat is jammer." Hee, wat ruiken wij daar voor vreemde luchtjes in het portiek? Het zijn sucadelappen! We koken.

Reaguursels

Inloggen

Elke dag wel ergens een pizza-aanbieding. Lekker!

squadra | 28-09-22 | 13:24

Bij coöperatieve biologiese supermarkt Odin (www.odin.nl/over-odin/winkels/) zijn mijn boodschappen tegenwoordig een stuk goedkoper dan bij de Appie. Vooral bij de zuivel is het verschil enorm. Een wlnkel zonder winstoogmerk heeft toch zo zijn voordelen.

Predateur | 28-09-22 | 12:55 | 5

Iedereen die zegt dat Odin duurder is nadat ze de prijzen bekeken hebben, hoort bij het complot. Feiten bestaan niet

mok | 28-09-22 | 15:00

Odin is ook gewoon een verdien model!

Nico1000 | 28-09-22 | 15:15

Vooral voor zuivel is het verschil enorm.
1.5L melk appie: 2,08. Wat kost dat bij Odin? 1L Jersey melk 2.19 (de enige melk-melk, en niet sojabonenamandelhazelnootmelk). Inderdaad het verschil is enorm.

peterdh | 28-09-22 | 15:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Beste lezer, hier onder in de reacties kan u voor een groot deel de verknipte weerspiegeling van de werkelijkheid lezen van mensen die nog nooit in een stal zijn geweest, maar wel klakkeloos de propaganda van Wakker Dier vreten als gesneden koek. Veel leesplezier!

prutsclown | 28-09-22 | 12:22 | 3

Je kunt beter de propaganda van de vleeslobby vreten, dat de bio industrie een al een sprookje is voor koeien, kippen, varkens etc.

Kowalski11 | 28-09-22 | 12:57

De vegan religie. Ben ik weer de ongelovige!

Veepert | 28-09-22 | 13:22

@Kowalski11 | 28-09-22 | 12:57: Vee heeft tenminste een behaaglijke temperatuur en genoeg te vreten. Veel mensen hebben dat niet meer

mok | 28-09-22 | 15:02

Heeft niets met moraal te maken, ook niet met de wereld willen redden of zo! Ik word gewoon onpasselijk van het idee een dierlijk lijk te eten, had ik als kind al, maar maak met liefde een stoofpotje of biefstuk voor gasten klaar. Ieder zijn ding!

Mallenmoe | 28-09-22 | 11:35

Die vervangende rommel zou goedkoper moeten zijm dan vlees, niet duurder. Zo lqng het duurder is ga ik er van uit dat er belachelijke winsten op gemaakt worden en zal ik het nooit aanschaffen.

Stijl_Loos | 28-09-22 | 11:29 | 6

Zit ook belachelijk veel zout in, om het nog enigzins weg te kunnen krijgen.

bqbq | 28-09-22 | 15:04

Probleem is dat er veel te weinig vraag is. Groter volume is goedkoper product, maar zolang niemand het koopt, komt het niet van de grond. Veel nieuwe aanbieders zou ook helpen, maar kennis, kunde en productiefaciliteiten ontbreken vaak. Ook valt het soms niet mee om kwaliteit goed en constant te houden. Daarom is productie duurder.

mok | 28-09-22 | 15:08

@mok | 28-09-22 | 15:08:
Wat dus allemaal geen probleem had geweest als er vraag naar was. Maar er is geen vraag naar. En dat is niet omdat het duurder is, want het is toch echt al een hele tijd verkrijgbaar. Dus de "opstart periode" om vraag te genereren (het werd reclametechnisch en mediatechnisch nog net niet door je strot gedrukt,) om productie goedkoper te krijgen is voorbij.
Was geen vraag voor, is geen vraag voor, komt geen vraag voor. Pech. Next. Degenen die het zo graag willen kopen mogen dat voor de 'laga-productie-capaciteit'-prijzen doen. Of ze gaan lekker naar de Marqt, de Odin of weet ik wat, waar ze voor 4,99 150 gram veganistische groentenburger mogen kopen.

peterdh | 28-09-22 | 15:38
▼ 3 antwoorden verborgen

Als mens de vegetariër willen uithangen is gewoon dom.

Veepert | 28-09-22 | 11:13 | 12

@Kowalski11 | 28-09-22 | 12:17:
Eet je dan uit empathie geen vlees? Dat is raar, want als je geen dierlijke producten gebruikt zullen de betreffende dieren niet gefokt worden en dus überhaupt geen leven krijgen. Dat is de paradox van het vegetarisme.

Het is dankzij vleeseters en melkdrinkers dat miljoenen dieren een leven krijgen (zonder honger, kou, predatie en andere ellende waar dieren in de natuur wel mee te maken hebben). De vraag is dan, of dat leven het waard is om geleefd te worden en dat hangt weer samen met dierenwelzijn. Ik denk dat vegetariërs en vleeseters elkaar zouden kunnen vinden in het belang van beter dierenwelzijn, als de vegaclub zich niet zo militant, onverzoenlijk en onterecht superieur opstelde.

GnottoBlotto | 28-09-22 | 15:23

naschrift: Met die laatste opmerking over de vegaclub doel ik niet op jou, Kowalski11, maar op de militante tak die in dit soort publieke discussies ook vaak de kop opsteekt.

GnottoBlotto | 28-09-22 | 15:25
▼ 9 antwoorden verborgen

Vegetarisch eten is geen probleem. Kan iedereen aan, krijg je geen depressies van. Met (onbevrucht!) ei/melk kom je niets tekort. Veganistisch eten is voor wie er de discipline voor heeft (Kowalski hier, toch of niet?), maar tekorten in de voeding dreigen.

Wat vegetariërs goed doen is heel gevarieerd eten. Vanwege alle waarschuwingen door vleesofielen. Wij hebben dus geen tekorten. Of je voorbewerkte vleesvervangers koopt of niet maakt niet veel uit. Het westers voedingspatroon bestaat uit zoveel voorbewerkt eten, dat een afkeer van vleesvervangers geneuzel in de marge is.

De CO2 discussie is nog waardelozer. Voor ieder beetje CO2 dat je bespaart komen er meerdere aardbewoners bij die ook CO2 zullen produceren.

Ik wil geen doodgemaakte stakkervee op mijn bord. Punt uit.

zeurmachine | 28-09-22 | 11:01 | 10

Ik zou enorm depressief worden als ik geen vlees meer te eten krijg. En Hitler was ook vegetariër... just saying.

ffnietnu | 28-09-22 | 12:52

@Lu_Tze | 28-09-22 | 15:09: Het gaat er bij mij niet om of het een beest vis of vlees is maar ik eet geen vlees uit de grootschalige niet bio industrie, dus geen kweekzalm geen kweek tilapia shit maar wel wilde kabeljauw en skrei.. wild en het betere Bio grassfed weide rund. Er stond immers vega/vis en geen vegavis ;)

Smoelensmid | 28-09-22 | 17:08
▼ 7 antwoorden verborgen

Vlees is duurzaam en efficient, al het andere vereist meer bewerking, meer fabriek. Dieren kan je in principe overal houden waar gras is. Doe hetzelfde maar eens met de 'vervangers' , dan blijf je steken bij groente en fruit. Wil je verder gaan dan heb je een fabriek nodig, heel duurzaam.

Stonecity | 28-09-22 | 11:00 | 10

@Sinterbikske | 28-09-22 | 11:34: Zeker, als moestuinbezitter weet ik daar wel wat van. De hoeveelheid mest die Nederland nu produceert is veel meer dan we nodig hebben. Er moet een beter evenwicht komen tussen veestapel en akkerbouw. We produceren het meeste vlees voor het buitenland, en blijven nu letterlijk achter met de shit. Dat kan echt veel beter.

CupDCake | 28-09-22 | 12:03

@DankeSchon | 28-09-22 | 11:29 Klopt. Je moet wennen aan anders eten (en anders koken) Als je al gewend was om onbewerkt voedsel te eten is dat niet zo moeilijk is mijn ervaring. En ook wij zijn geen vleesafzeikers maar eten wel bewust veel minder vlees. Ik heb ook geen moeite met vleesvervangers op zijn tijd. En het helpt vast ook dat we hier eigenlijk alles lusten.

CupDCake | 28-09-22 | 12:07
▼ 7 antwoorden verborgen

Het argument dat we omnivoren zijn en *dus* vlees moeten eten is achterhaald. We lopen ook niet meer de hele dag te jagen en verzamelen tenslotte, ook al zijn onze lichamen daar geheel op ingesteld.

Daar hoor je de vleeseters nooit over, want die houden van lui op de bank een biefstukje weg knagen, maar willen er niet meer voor jagen. Dat jagen laten ze opknappen door grote veefokkers, die de beesten keurig in kleine rothokjes vetmesten om ze daarna laf door de kop te laten schieten in afgeschermde industrie-terreinen. Het biefstukje komt onherkenbaar als dier, keurig in plastic naar de plaatselijke supermarkt.

Dus het wie het argument "we zijn omnivoren" gebruikt dient voor de eerlijkheid ook "we zijn jagers" als motto hoog te houden en niet alleen in de kroeg naar de vrouwtjes. Dus, grijp die speer en die pijl en boog en kom in beweging.

Beste_Landgenoten | 28-09-22 | 10:55 | 21

@Smoelensmid | 28-09-22 | 11:39: Wagyu-bief uit Groningen.... alsjeblieft zeg. Dezelfde verpaupering van het 'merk' wagyu dus als voorheen is gebeurd met Ierse biefstuk waarbij de Poolse koe alleen naar Ierland werd getransporteerd om daar direct geslacht te worden. Zo was het opeens kwaliteitsvlees uit Ierland.

Idem met druiven uit het oostblok die getransporteerd werden naar Frankrijk om er daar vervolgens 'Franse' exclusieve wijn van te maken.

Kortom: u wordt beflikkerd door de boer en uw drang naar proletengedrag.

_pacman_ | 28-09-22 | 12:43

@CupDCake | 28-09-22 | 12:10: verbouwen doen wij niet zelf, maar kopen wel liefst biologisch. Hervormingen zijn inderdaad wel noodzakelijk. Maar ja, veel mensen zijn van het “we hebben het altijd zo gedaan, dus moeten we het altijd zo blijven doen” denken.

DankeSchon | 28-09-22 | 12:54
▼ 18 antwoorden verborgen

Gretagehakt…! Daar moet ik nog menigmaal om grinniken. Top!

Dr. Worstenbroodje | 28-09-22 | 10:52

Draadjesvlees van oma met gebakken aardappels en rode kool, heerlijk!

quigg | 28-09-22 | 10:49 | 3

Mijn oma was meer van de wild stoofpot..;)

Smoelensmid | 28-09-22 | 11:40

Jouw oma snapte er niets van... Bij rode kool en draadjes vlees horen absoluut geen gebakken aardappelen maar gekookte of gepureerde aardappelen.

VerganeGlorie | 28-09-22 | 12:27

Kannibaal!

bisbisbis | 28-09-22 | 12:36

Nu is het wachten tot er een vleestax of tax op niet-biologische producten komt. Want dit moeten we niet willen aldus d66 en groenlinks.

Loetjepoetje | 28-09-22 | 10:46 | 1

Onbereikbaar maken, net als verwarming, autorijden en zelfstandig wonen. Dat zal ze leren die kudburgers.
Vvd66 en andere rabiaat linkse partijen weigeren te erkennen dat er teveel mensen zijn. Want iedereen is welkom... behalve die met een andere mening.

ffnietnu | 28-09-22 | 13:51

Ik dacht altijd dat de enige vegetarische slagers, touwslagers waren.

Chuck the plant | 28-09-22 | 10:44

In onzekere tijden, zoals nu, is de piramide van Maslow een schoolvoorbeeld van wat hier speelt.
Men richt zich op basisbehoeften, en hippe en moderne productien die niet lekker zijn, maar je wel deugpunten opleveren, zijn dan minder in trek.
De D66consultants zullen het nog steeds wel bestellen, de kipstukjes zonder stukjes kip, maar hun buren de kleine ondernemer hebben even wat minder behoefte om mee te doen met het deugspelletje.

Nuchternederland | 28-09-22 | 10:40 | 12

@Beste_Landgenoten | 28-09-22 | 11:15: Nee joh, ik zie lekker veel (recalcitrant) reaguren als het teken van echte mannelijkheid.
Lekker vanuit je luie stoel 7162 stukjes per jaar tikken, daar blijf je tenminste lekker fit bij.
Pfff, en dan die stukken over Rusland, dat is pas goede training ;-)

D-Fens_1963 | 28-09-22 | 12:00

@CupDCake | 28-09-22 | 11:30: en een heleboel mazzel. Ken er meerdere die gezond leefden maar wel veel te vroeg doodgingen aan iets naars

ffnietnu | 28-09-22 | 12:57

@Beste_Landgenoten | 28-09-22 | 11:15: jaja, mannelijkheid is ook al tot een zonde verklaard in de d66 ideologie.

Ook ik heb in een slachthuis gewerkt, maar het enige waar ik tranen van krijg is als ik uien haksel.

Veepert | 28-09-22 | 16:07
▼ 9 antwoorden verborgen

Als een vleesvervanger minder energie en water kost om te maken, dan is het toch wel raar dat het product dan toch veel duurder wordt verkocht dan het echte vlees?
Het voorspelbare zakkenvulgedrag dat je ziet als allerlei investeringsmaatschappijen in een bedrijf stappen.

Zeurders | 28-09-22 | 10:38 | 3

Wat denk je van homeopathische "geneesmiddelen"?
Water verkopen voor de prijs van medicijnen.

Beste_Landgenoten | 28-09-22 | 10:40

@Beste_Landgenoten | 28-09-22 | 10:40: Inderdaad is homeopathie een bizarre industrie, met krankzinnige 'wetenschappelijke' onderbouwing. Niet te verwarren met geneeskrachtige plantjes, wat op zich wel kan werken.

Zeurders | 28-09-22 | 10:43

@Beste_Landgenoten | 28-09-22 | 10:40: Wist je dat de homeopathie in het begin zulke megaverdunningen niet kende? Hahnemann paste eerst nog traceerbare verdunningen toe waarbij de conclusie was dat deze al hielpen tegen kwalen. Hij sloeg op latere leeftijd zelf een beetje door. Dat is overgenomen door therapeuten die energetisch werken en in "onstoffelijke" remedies geloven.

zeurmachine | 28-09-22 | 11:08

Gelukkig wordt soja lokaal geteeld en worden er niet hele bossen gekapt en legt het boontje geen duizenden kilometers af.

Vraag me af of de uitstoot werkelijk lager is dan een lokaal stukje vlees.

Keutels | 28-09-22 | 10:37 | 3

Eens, het is vaak een marketingballonnetje, met allerlei discutabele berekeningen om aan te tonen dat de koper van het overprijsde spul wel deugpunten krijgt bij zijn aankopen. Sommige mensen geven graag hun geld uit aan fictieve zaken.

Zeurders | 28-09-22 | 10:41

Ja want het is niet alsof 75 procent van de geproduceerde soja direct naar de voeding van uw lokaal stukje vlees gaat als we dat nu eens zouden minderen hebben we in NL opeens heel veel ruimte om soja te verbouwen

Javaderdepater | 28-09-22 | 11:34

De soja in vleesvervangers komt grotendeels uit Europa. De meeste vleesvervangers worden niet van soja gemaakt, maar van bijv. erwteneiwit. De gemiddelde klinaatimpact van vleesvervangers is 50% van die van vlees. Wat ik persoonlijk nog veel te veel vind trouwens.

CupDCake | 28-09-22 | 12:14

Ik eet alleen vlees van herbivore dieren. Via allerlei natuurlijke bewerkingen hebben die dieren planten omgezet in smakelijk vlees. Dat heb ik honderd keer liever als planten die door allerlei chemische bewerkingen omgezet zijn tot iets wat op vlees moet lijken.

bergsbeklimmer | 28-09-22 | 10:37 | 6

@Beste_Landgenoten | 28-09-22 | 10:51:
Typische BL opmerking. BL maakt dagelijks zijn eigen vega_meuk, oh wacht, dat laat hij anderen doen, ook hij KOOPT het gewoon.

the namster | 28-09-22 | 11:23

@Zeurders | 28-09-22 | 10:42: Slang en krokodil zijn anders goed te eten hoor, en kat schijnt als konijn of haas te smaken.

Sinterbikske | 28-09-22 | 14:34
▼ 3 antwoorden verborgen

Tsja...... principes moeten wel betaalbaar blijven.

Amsterdamsko | 28-09-22 | 10:29 | 1

Eens, vandaar dat het 'groene verhaal' van D66 ehm ook niet gaat worden.

Keutels | 28-09-22 | 10:34

Ik hou het al jaren uitsluitend bij het puur natuurlijke 100% volgroeide visje van de vrouw des huizes hier want daar komt geen bio of wat dan ook voor vervanger hier het huis in..

Nodeloos Kwetsend | 28-09-22 | 10:27 | 3

Heeft u het dan over de geur? Ik snap het even niet meer.

Nuchternederland | 28-09-22 | 10:42

Ik snap het wel hoor. Zo’n Fleshlight lijkt mij ook helemaal niks. Doe mij maar puur natuur.

DankeSchon | 28-09-22 | 11:22

Hopelijk combineert het volgroeide (of is het vol gegroeide?) visje een beetje lekker met worst.

Veepert | 28-09-22 | 16:10

De vleesketen staat op omvallen, in het VK houden iedere week tientallen varkenshouders op, de slachterijen sluiten (van 400 naar 249 nu). Oorzaak is niet de vega-consument maar de structuur/macht van de voedsel-multinationals. De producerende boer is in de val gelopen, in Nederland idem.

hagelkruis | 28-09-22 | 10:24 | 2

Klopt, we moeten eigenlijk weer 'lokaal' gaan kopen. Vlees uit de supermarkt is sowieso niet te vreten.

Keutels | 28-09-22 | 10:39

Die vermindering wordt in o.a. Azië ruimschoots gecompenseerd met gloednieuwe megastallen. Pisvlekje Nederland is er ook niets bij.

Veepert | 28-09-22 | 16:12

Wel interessant. De linkse idealen voor de maakbare wereld komen nu serieus in gevaar wegens 'te duur'. Nu móét de politiek wel nadenken over koopkrachtherstel.
Nou: Elektriciteitsnet nationaliseren? Aparte tarieven voor kWh's gegenereerd uit stroom, kolen, gas, et cetera?

Expert Homo | 28-09-22 | 10:20 | 1

Overheid verkleinen, belastingen omlaag? Zo maar een idee.

radiatorknopje | 28-09-22 | 12:52

Uit een stukje vlees neemt je lichaam veel meer ijzer op dan uit groenten die ijzerrijk zijn.
Dan zou je erg veel van die groenten moeten eten. Dit heeft een internist mij verteld, en is voor mij reden om een paar keer per week vlees te blijven eten.

letopuwzaak | 28-09-22 | 10:18 | 3

U heeft een goede internist. Betreft niet alleen ijzer, vrijwel elke macro en microvoedingsstof uit dierlijke bron is beter opneembaar. Aminozuren, vitamines, mineralen, vetten, en zulks in combinatie met co-factoren die het geheel waardevoller maken dan de optelsom der delen. Die cijfers op de verpakkingen zijn misleidend, uit bonen en quinoa ga je echt niet de hoeveelheid nutriënten halen die er staat.

HerzlichWillkommen | 28-09-22 | 10:23

@HerzlichWillkommen | 28-09-22 | 10:23:
Dit soort aanvullende informatie zou beter bekend moeten zijn, dan kunnen mensen een gedegen keuze maken. Dank voor de aanvulling!
Ook voor vrouwen in vruchtbare leeftijd (door menstruatie kan geregeld licht ijzertekort ontstaan, dit is vrij normaal) is dat belangrijk om te weten.

letopuwzaak | 28-09-22 | 10:30

Kun je nagaan hoe zwaar veganisten het hebben.

Keutels | 28-09-22 | 10:35

Ik ben een bewuste bio consument en als het kan lokale (seizoens) producten met duidelijke herkomst. Multinationals, zoals unilver/de vegetarische slager, kunnen me aan m'n reet roesten. Liever een vlees van de lokale hoeve. Ik kom dan al snel bij de boer, kleine bio speciaalzaakjes en Ekoplaza uit. Kleine ondernemers / productketens hebben helaas niet de voordelen van schaalvergroting.

Ondertussen worden we door stijgende vaste lasten in een wereld gerommeld waar alleen ruimte is voor een paar grote multinationals. Jammer dat dit soort artikelen suggereren dat kleine bioboeren en of nichemarkt met vegaproducten in een complot zitten. Doe normaal, eet gewoon je stukkie vlees. Liefst van de boer om de hoek. En.. Ik snap het, je kunt je euro maar 1x uitgeven. Maar pis niet over kleine ondernemers die het nu ook zwaar hebben.

edelfigurant | 28-09-22 | 10:07 | 6

@Nuchternederland | 28-09-22 | 10:44: No worries, de fout was geheel aan mijn zijde. Ik proef hier op GS soms wel een aversie tegen bewuste voedselconsumenten / producenten. Maar dit artikel valt daar zeker niet onder. Ach.. Het is een heel warrige discussie over veel schijven. Onderaan de streep gun ik iedereen z'n boterham. Persoonlijk geloof ik in bio / biodynamisch. Maar ik zie ook dat er wereldwijd meer monden zijn, dan bio kan voeden. Maar die smerige vleesvervangers snap ik dan ook weer niet, eet gewoon geen of iets minder vlees. Zou ik dan zeggen.

edelfigurant | 28-09-22 | 11:19
▼ 3 antwoorden verborgen

Als iedereen zich nou eens lekker met zichzelf bezig houdt? Kan dat ook nog, stel ouwe wijven? Vreten jullie jezelf lekker darmkanker en een hartinfarct aan vlees, vreten die tofubekken zich voor hun veertigste al een ouwe rimpelige reformkop. Ik denk trouwens dat het gewoon een geldkwestie is. Vega is denk ik duurder. Ik eet overigens vrijwel alleen kip. En dat is geen vlees vind ik zelf.

Bigi Bana Boy | 28-09-22 | 10:07 | 2

Je weet dat het ‘zulke’ mensen niet om minder vlees gaat, maar ook minder dierenleed? Ook kip is een dier, net als een makreel.

Overigens, geniet maar lekker van een stukje kip. Doe ik ook, net als vlees en vis!

DankeSchon | 28-09-22 | 10:35

Vega is inmiddels goedkoper dan vlees. En als je geen vleesvervangers eet maar bijvoorbeeld peulvruchten dan al helemaal. M.b.t. jouw kip, dat is geen rood vlees en daarom beter voor je dan varken of rund.

CupDCake | 28-09-22 | 11:36

Zolang een mens geboren wordt met (grijp)handen, (hoek)tanden en een relatief kort darmenstelsel, behoort een mens evolutionair bezien zeker niet tot de herbivoren.
Ik zou vleeseten dan ook eigenlijk willen laten vastleggen als mensenrecht.
Als we (?) de anti-vleeslobby de kans geven wordt de carnivoor op termijn net zo'n persona non grata als bv de (tabaks) roker.

D-Fens_1963 | 28-09-22 | 10:06 | 7
▼ 4 antwoorden verborgen

Bewerkte plantjes en soja troep met een hoop niet voedzame stoffen.
Eet dan gewoon liever geen vlees.

letopuwzaak | 28-09-22 | 10:06 | 1

Veel plantjes moeten kapotgekookt worden om ze enigzins te kunnen verteren.

Veepert | 28-09-22 | 11:34

Het is mis gegaan op de dag dat mensen het eten op bijgaande foto, de schijf van vijf als fout hebben bestempeld.

Veel dieetgoeroes zijn daarna miljonair geworden door beurtelings te beweren dat iets uit die schijf van vijf niet goed zou zijn. Nu zijn het weer koolhydraten die niet deugen (de aardappelen of pasta) en zelfs fruit (want suikers! Oei!).

Ik ken mensen die al die diëten volgen. Dan eten ze nu geen koolhydraten meer, maar de flessen frisdrank en de alcohol blijven. En je, ook af en toe chips en een chocolaatje. Even afvallen en dan begint het gejojo. Zelf heb ik nog nooit één dieet hoeven te volgen, want ik eet normaal. Misschien moet ik dieetgoeroe worden en retro-eten introduceren, aka de schijf van vijf.

Roos | 28-09-22 | 10:05 | 4

Inderdaad. Gezond en gevarieerd eten van vooral onbewerkt voedsel werkt het beste. En dan in combinatie met luisteren van jouw eigen lichaam. Als je merkt dat je aankomt, moet je óf minder eten, óf meer bewegen.

En niet het standaard gejengel als “Ja maar… trage schildklier”, “Ja maar…ik hou altijd veel vocht vast”, “Ja maar, ik ben nou eenmaal stevig gebouwd”.

DankeSchon | 28-09-22 | 10:45

Maar de schijf van vijf is ook niet meer wat het was.
Zo mag worst niet meer op brood, en meer van dat soort zaken.

Nuchternederland | 28-09-22 | 10:46

Helemaal eens met jou Roos. Ik zeg altijd dat de ellende begonnen is toen de huishoudschool werd afgeschaft en de Allerhande ons allerlei rare liflafjes ging opdringen. Helaas is daardoor de gezonde Hollandsche maaltijd in het verdomhoekje geraakt. Die ouderwetsche Hollandsche maaltijd bevatte wel meestal veel minder vlees dan nu, omdat de mensen minder geld hadden. Toch liepen er vroeger weinig watjes rond. En weinig dikkerds.

CupDCake | 28-09-22 | 11:41
▼ 1 antwoord verborgen

"Volgens marktonderzoeker GfK krijgen vooral de reformzaken en natuurwinkels een omzetdaling voor hun kiezen." Misschien sterft hun klandizie gewoon langzaam uit. Als ik langs zo'n winkel loop en zie wat er naar binnen gaat, denk ik altijd: die zien eruit of ze niet meer lang te leven hebben.

Spring Bruissteen | 28-09-22 | 10:01 | 1

Typische mensen inderdaad.

Keutels | 28-09-22 | 10:41

Het verbaast me dat mensen deze vega rotzooi op hun bord willen hebben liggen. Als je geen vlees wilt eten, prima. Maar eet dan gewoon geen vlees.

Iedere donderdagavond zit Pyscho met zijn Psycho gezon zich te verbazen bij de Keuringsdienst van Waren op TV wat er allemaal afgeklooid wordt met ons voedsel. En dan gaat het nog maar over de producten waar een beetje aan gerommeld wordt.

Vega vleesvervangers spelen Champions League op rotzooi gebied. Wat moet je allemaal wel niet doen om sojabonen eruit te laten zien als vlees, de textuur te geven van vlees, te laten smaken als vlees en dezelfde bereidingsmogelijkheid te gevens als vlees? Had dan gewoon sojabonen gegeten.

Psycho Daddy | 28-09-22 | 10:01 | 6

@DankeSchon | 28-09-22 | 10:41: Onder de noemer bewerkt voedsel kun je waarschijnlijk meer dan 90% van alle voedselproducten in de supermarkt scharen.

Kowalski11 | 28-09-22 | 10:58

@Kowalski11 | 28-09-22 | 10:58: Eens. Om die reden koken wij dan ook veel met verse producten en zo min mogelijk ‘pakjes en zakjes’. Veel smaakvoller en gezonder. En ja, 30/30/30 vlees/vleesvervangers/volledig vega.

DankeSchon | 28-09-22 | 11:20

Vleesvervangers zijn 50% minder belastend voor het milieu dan vlees. Sommige krijgen bij de Appie Nutriscore A. Ik vind ook dat je ze niet te vaak moet eten, maar denk niet dat ze perse slechter voor je zijn dan een kroket, braadworst of vleeswaren. Ik zie ze als een makkelijk middel voor mensen die af en toe geen vlees willen eten. Als je langer geen vlees eet ga je vanzelf andere dingen uitproberen is mijn ervaring.

CupDCake | 28-09-22 | 11:45
▼ 3 antwoorden verborgen

Ben wel benieuwd naar de verkoop cijfers van alle "luxe" goederen. Mensen houden nu de hand op de knip. Sommige hardcore biologische eters in mijn omgeving moeten noodgedwongen ook over op de goedkope meuk. Er is geen geld meer in de sok, en dat gaat alleen maar erger worden. De netflixen en disney abbotjes gaan links en rechts ook al uit. Mijn meelift account is ook al ter ziele gegaan. Gitzwarte tijden.....

petros666 | 28-09-22 | 09:59

Zolang ze de sensatie van een berg heerlijke kipkluifjes of een mooie biefstuk niet kunnen vervangen, gaat het niet lukken om alles vega te krijgen.
Veel te lekker.

Er zijn wel pogingen om de vleessmaak en textuur te vervangen, maar de gemiddelde worst of burger bestaat toch uit samengeperste smurrie met teveel zout erin. Het gaat ze op een dag wel lukken maar zover zijn we nog niet.

Of, ze maken koeien zonder hersenen met aangroeiende billen. Dat kan ook. Dan heb je geen last van dierenleed. Als het maar melk geeft en vlees maakt.

AdvocatusDiaboli | 28-09-22 | 09:56

Niet iedereen heeft de luxe zoals ik en mijn buurtgenoten van een boerderij met een winkel in de buurt waar enkel de eigen producten, vlees, zuivel, eieren, aardappelen (alleen in het seizoen) en streek producten zoals het lokale bier en honing worden verkocht, en dat zonder tussen handel en dus goedkoper dan bij de super. Wil jullie toch aanraden om eens de polders in te gaan en zo'n boerderij te bezoeken. Niet iets voor de boerhaters natuurlijk hier bij GS. Die kijken wel uit. Ze zouden ook zo maar een racefietser tegen kunnen komen en hun dag is volledig verpest.

forecastle | 28-09-22 | 09:56 | 2

Ik woon niet in de buurt van boeren, maar godzijdank hebben sommige boeren een heuse webwinkel. De hogere voedselkosten betalen zich ruimschoots terug middels geen zorgkosten.

HerzlichWillkommen | 28-09-22 | 10:27

Goed bezig voor jezelf en de boeren.

forecastle | 28-09-22 | 10:37

Mijn biefstuk zelf-identificeert als tofu (mijn scharrelkip trouwens ook). Dus ik deug en krijg alle voedingsstoffen binnen die een mens als omnivoor nodig heeft.

TheEgg | 28-09-22 | 09:54

Gisteravond wilde rijst met een paddestoelenmix, omelet en een heerlijke witte saus met veel knoflook, dan mis ik het vlees totaal niet.

uisge baugh | 28-09-22 | 09:54 | 3

Klinkt als een uitstekende aanvulling bij een lekker stuk gebraden kip!

John McClane | 28-09-22 | 09:58

@John McClane | 28-09-22 | 09:58: Alleen als mijn lintworm jarig is.

uisge baugh | 28-09-22 | 10:00

Heerlijk met een zeebaars.

forecastle | 28-09-22 | 10:03

Ik ken bijna geen dikke mensen. Wie zijn die die dikke mensen waardoor ik meer betaal?

Reaaalist | 28-09-22 | 09:51 | 4

@uisge baugh | 28-09-22 | 09:55:
Je ziet ze bij de buurt bingo?

Keutels | 28-09-22 | 10:42

@Keutels | 28-09-22 | 10:42: Nee, bij de gastronomische bijeenkomsten met speenvarkens aan het spit natuurlijk, zelf weeg ik maar 65 kilo.

uisge baugh | 28-09-22 | 10:58

Wij wonen vlijkbij een ziekenhuis. Als u graag dikke mensen wilt zien kan ik u adviseren om eens een tijdje op een bankje bij zo'n voorziening in de buurt te gaan zitten.

CupDCake | 28-09-22 | 11:48
▼ 1 antwoord verborgen

Dat de verkoop van vleesvervangers afneemt verbaast mij want ze zijn constant in de aanbieding.

Osdorpertje | 28-09-22 | 09:51 | 2

Vrouwen kiezen ook steeds vaker voor vleesvervangers. Verontrustende ontwikkeling.

penis-aqua-rosA | 28-09-22 | 09:54

Is mij nooit opgevallen maar producten met een korte houdbaarheid worden standaard afgeprijsd als ze 1 a 2 dagen voor de MHT datum zitten.
Elke cent die je er als winkelier voor kunt vangen is beter dan het spul weggooien.
Als dat met vleesvervangers vaak gebeurd zegt dat iets over de populariteit in de winkel.

niet-creatief | 28-09-22 | 09:55

Als onze wereldredders bij 10% inflatie al afhaken is het slecht gesteld. Met die mensen dan. Niet met de wereld, met de wereld gaat het prima.

Veganisme is bovendien een doodscultus. Vegetarisme is prima. Vlees eten ook. En iedereen die je wil dwingen om iets wel/niet te eten is de vijand.

HerzlichWillkommen | 28-09-22 | 09:51

Ondertussen trekt de samenleving zich niks aan van dit ouwemannen-gemopper. De vegan-restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond en in ieder restaurant heb je vegan op de kaart, waar je dat vijf jaar geleden nog met een vergrootglas moest zoeken. Het is een losing battle, jongens.

Beste_Landgenoten | 28-09-22 | 09:50 | 20

@Kowalski11 | 28-09-22 | 10:44:
Vakantie weet ik niet. En Nederland had natuurlijk ook totaal geen culinaire cultuur. Een gerecht was gebouwd rondom je eeuwige varkenshaasje, schnitzel of biefstuk met gebakken aardappeltjes en een handje haricots verts. Dus ja, wat ga je doen als je het vlees weglaat? Is later met buitenlandse keukens/producten heel veel creativiteit bijgekomen. Presentatie (best belangrijk) is ook totaal veranderd.

Duwbak_Linda | 28-09-22 | 10:58

@Beste_Landgenoten | 28-09-22 | 10:34:

Ik zeg niet dat perse dat geen vlees eten ongezond is (al denk ik van wel) maar dat de gepresenteerde alternatieven aantoonbaar ongezonder zijn dan vlees of zuivel. Lezon!

JJMS | 28-09-22 | 11:10

Met ijs na. En als er wat te vieren was dan kreeg je er een sterretje in gedouwd. *OoooooH*

Duwbak_Linda | 28-09-22 | 11:20
▼ 17 antwoorden verborgen

Zoals Theeuwen al zei, ik heb een hekel aan vlees maar ik eet het uit principe.

uisge baugh | 28-09-22 | 09:50

Op zich kan ik best genieten van een vegetarische maaltijd, mits je die aanvult met wat stoofvlees of een stukje kip.

Osdorpertje | 28-09-22 | 09:49

Gisteren heerlijk pruttelend pannetje zuurkool met worst, zelfs mijn exotische vriendinnetje werd er warm van..

Biobak | 28-09-22 | 09:48 | 1

Andijvie stamppot...

Thanks... Was net aan het bedenken wat er vanavond op tafel moet komen....

neonreclame | 28-09-22 | 09:53

Een klein bordje op de foto met teveel aardappels. (dikmaker) Zeker de helft minder en graag nog wat sla met komkommer en wat sherrytomaten erbij. Gehakt is trouwens behoorlijk in prijs gestegen.

dijkbewaker | 28-09-22 | 09:45 | 6

@John McClane | 28-09-22 | 09:48: generaties lang deden mensen landarbeid en zwaar lichamelijk werk woonden ze in koudere huizen en was en amper openbaar vervoer of autos... koolhydraat arm of vrij is voor velen de nieuwe norm om af te vallen of op gewicht te blijven.. Hier een expert, voordat je losgaat met hou eens op.. www.youtube.com/shorts/DkPX11rk3WQ

Smoelensmid | 28-09-22 | 09:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Afgelopen weekend stoofvlees gemaakt maar dat doe ik dan wel in één keer met 3 kilo vlees, kost maar één keer gas en vriezer mooi vol voor de winter.

Sinterbikske | 28-09-22 | 09:44 | 3

stoofvlees kost veel teveel energie, beter kort bakkend vlees. Overigens wordt er al lang rekening mee gehouden dat vlees een stuk duurder is geworden. Zo kan je nu ook 4 plakjes rosbief kopen voor op brood en meer rosbief om zelf kort te bakken voor de hoofdmaaltijd. Gek genoeg zie ik wijn niet duurder worden.

dijkbewaker | 28-09-22 | 09:52

Crockpot met hoge druk ; uurtje op Electra

Jack010 | 28-09-22 | 09:57

Jawel, veganistische bacon bestaat niet. Natuurlijk kun je het zo noemen, maar dat is wat anders.

Zoelense Hobbyboer | 28-09-22 | 09:50

@Zoelense Hobbyboer | 28-09-22 | 09:50: ja inderdaadheb je wel een punt; het 'klinkt' verkeerd, maar ziet er wel lekker uit.

small_town_dude | 28-09-22 | 10:19

Theoretisch zou vleesloos (en kaasloos) goedkoper moeten zijn. Kan ook wel, maar dan moet je niet die fabriekstroep gaan eten. Gewoon zelf gaan kokkerellen met bonen ed. Maar gewoon een vleesje bakken is wel makkelijker (en dat doe ik dus ook).

Hadena | 28-09-22 | 09:43

Ik moet vlees eten, doktersadvies wegens chronisch ijzertekort. Helaas helaas.

John McClane | 28-09-22 | 09:42

Eten doe je met je gevoel.
Het gebruik van nadenken is daarbij af te raden.
Nadenken is zelden een opwekkende bezigheid trouwens.

Schadenfreude | 28-09-22 | 09:42

Eten is duur geworden, dus als we al iets eten, moet het goed zijn.

Blijkbaar is er niet genoeg vertrouwen in de voedingswaarde van een vegaburger, en alle voedingsstoffen bij elkaar puzzelen in een vegetarische maaltijd is ingewikkeld of misschien inmiddels te duur.

AdvocatusDiaboli | 28-09-22 | 09:41 | 2

Heeft niks met voedingswaarde te maken en uitsluitend met prijs.

Capt. Iglo | 28-09-22 | 09:44

@Capt. Iglo | 28-09-22 | 09:44:
Wat gemalen sojabonen en zaden voor de prijs van een stuk vlees.

Osdorpertje | 28-09-22 | 09:57

Waarom nep vlees eten als je tegen vlees bent?

Openstijl | 28-09-22 | 09:40 | 5

@John McClane | 28-09-22 | 09:43: dat argument gaat alleen op, als je met een trein met uiterlijk van een auto gaat reizen.

Cookieman | 28-09-22 | 09:46

@Kowalski11 | 28-09-22 | 11:01: Een echte veganist is veel creatiever met ingredienten dan een kant en klaar schijf. ik heb veel geleerd van mijn dochter die Vegan is gaan eten tijdens haar studie voeding en gezondheid in Wageningen..

Smoelensmid | 28-09-22 | 11:48
▼ 2 antwoorden verborgen

Liep vorige week door A'dam. Daar hadden ze een winkel waar op de gevel stond 'vegetarisch junkfood'. Gekker ga je t denk ik niet krijgen, afgezien dan van die eettent waar op de gevel stond 'lauw bier en niet te vreten'.

NerdAlert | 28-09-22 | 09:37 | 1

All you can eat worteltjes.

Verbandmeester | 28-09-22 | 10:17

Geitenwollensokkentypes die normaal gesproken ieder labeltje napluizen en die alle E-nummertjes uit hun hoofd kennen tóch aan de unilever krijgen. Ik vind 't knap, yay voor de briljante marketing.
En verder kan ik alleen maar adviseren om ver weg te blijven van alle bewerkte eten, als er een merknaampje op de doos of verpakking staat moet u dat lezen als: "Wij hebben er alles aan gedaan om dit product zo goedkoop mogelijk te produceren en u middels marketing wijs te maken dat het iets goeds is"
Beter eet je gewoon nog een speklapje, is waarschijnlijk gezonder.

elfenstein | 28-09-22 | 09:37

Die vegetarische troep is vaak ook nog ongezond trouwens. Mijn zoontje kreeg op de opvang toen hij 2 was vegetarische smeerworst. Ik ging toen even kijken wat er allemaal in zat. Veel te zout die meuk en dat is zeker voor de nieren van kinderen niet aan te raden.

IslamPislam | 28-09-22 | 09:36 | 3

Vegetarisch eten is goed voor de planeet. De eters gaan namelijk eerder dood.

2voor12 | 28-09-22 | 09:42

Wat denk je wat in bewerkt vlees zit? Pluis dat maar eens uit.

PaulusdeBosrouter | 28-09-22 | 09:56

Classic Nederland: principes zijn leuk totdat het geld op is.

Do-na-zi | 28-09-22 | 09:35 | 2

Niet alleen in Nederland hoor.... da's overal

miff | 28-09-22 | 09:40

Bertold Brecht zei het al: Erst kommt das Fressen, und dann die Moral. Dit soort principes zijn een luxe die je wel moet kunnen betalen.

Mbovenka | 28-09-22 | 11:00

En niet alleen de bio merken, de A-merken en ambachtelijke bedrijven gaan er achter aan. Koop inmiddels ook al wat meer 'huismerk' producten en overweeg zelfs om de lokale bakker te gaans skippen: een heel wit brood bij de bakker: 3,20 maar in de lokale supermarkt 1,00 euro.. We hebben laatst eens een halfje geprobeerd, we snappen nu waarom de andere klanten het kopen.

Fark Mutte | 28-09-22 | 09:34

Kaas, Noten, Bonen, tahoe, tempé. Je hebt geen vlees nodig om lekker te eten. Een of twee keer per week een klein stukje vlees is prima. En dan van dieren die een fatsoenlijk leven hebben gehad.

zeeman73 | 28-09-22 | 09:30 | 12

@normanius | 28-09-22 | 09:34: voor kaas is melk nodig en om melk uit een koe te trekken moet het beest ieder jaar kalveren. Iets meer dan de helft van de kalfjes is stier, daar komt weinig melk uit.
Dan heb je melk, maar voor kaas is ook stremsel nodig. Daarvoor wordt leb gebruikt. Dat komt uit een van de magen van kalfjes - bij volwassen koeien is deze lebmaag zo goed als afwezig en niet geschikt.
Voor kaas worden kalfjes geslacht. Wat zou er met het vlees moeten gebeuren volgens de vegetariërs?
En al zou je geen natuurlijk stremsel gebruiken, wat moet er dan met de stierkalveren (ongeveer 55% van alle kalveren) gebeuren?
Wat zou er met het vlees moeten gebeuren volgens de (flexi-)vleesafwijzers, die wel kaas eten? Weggooien, vernietigen want fout?

Lu_Tze | 28-09-22 | 15:46
▼ 9 antwoorden verborgen

Zwaar bewerkt voedsel is bovendien ongezond.

ratelaar | 28-09-22 | 09:30

Vleesvervangers zijn populair in de voedingsindustrie omdat ze een veel grotere winstmarge hebben. Dat is alles, de rest is marketing.

puszuiger | 28-09-22 | 09:29 | 1

Je kan er vooral prachtig veel vulstoffen in verwerken en dan zelfs zeggen dat dat goed is omdat er geen beestjes doodgegaan zijn. Ze hoeven niet eens meer te pretenderen dat er nog iets van vlees inzit, dit is veel makkelijker zo.

elfenstein | 28-09-22 | 09:40

Rechtse mensen eten veel vlees, linkse mensen eten vegetarisch / veganistisch of biologisch.
Aangezien rechts steeds groter wordt, wordt er weer meer vlees gegeten.
Dit is mijn oordeel, en daar moet u het mee doen.

oldandwise | 28-09-22 | 09:29 | 1

Ik ben rechts en flexitariër, we hebben zonnepanelen, een moestuin, vliegen niet meer uit principe, en eten biologisch. Helaas passen mensen niet naadloos in hokjes.

CupDCake | 28-09-22 | 11:53

Niets is zo lekker als gebraden kio. Zeker als mijn vrouw het klaarmaakt. Van die dikke dij met poot stukken van hanen. Kilo €3,50 of zo bij de Lidl en Aldi. Het is een kunst om die vel eraf te trekken voor het braden. Doe ik dan voor de vrouw. Die vind ik vies. Zo heb je een bord vol kipkluiven en na het eten een bord vol afgekloven kipkluiven en keivette handen. Ik heb dan niet het idee dat ik een kilo kip in m'n maag heb. Maar allee, het smaakt goed.

DitjaarkrijgikAOW | 28-09-22 | 09:28

1.7 miljoen dieren worden er per dag(!) in NL afgeslacht. 620 miljoen beesten per jaar. En het grappige is dat de meeste vleeseters die vegetariërs en veganisten deugende sneeuwvlokjes vinden zelf vaak ook nog ontzettend deugende dierenliefhebbers zijn. Die vermoorden het liefst nog een hondenmishandelaar. Maar 1.7 miljoen dieren per dag door de hakselaar? Maakt niet uit joh. Zolang we het maar niet zien, vergeten en lekker de andere kant opkijken.

YoMoms | 28-09-22 | 09:27 | 13

Dat is inderdaad nog het grappigste. En janken als ergens een hond mishandeld is!

Beste_Landgenoten | 28-09-22 | 10:05
▼ 10 antwoorden verborgen

Over de kwaliteit van het vlees en of al het vlees gezond is, valt best wat af te dingen. Maar voer dat in een fabriek in elkaar is gezet moet je zoveel mogelijk mijden. Dat geldt voor alles en zeker voor vleesvervangers. Bestaat vrijwel altijd uit soja of andere eiwitten die aan elkaar zijn gelijmd en op smaak gebracht met veel zout en troep.

StiekemeBunzing | 28-09-22 | 09:24 | 2

Zoals salami, rookvlees, rookworsten, hamburgers, met steroïden opgekweekte kip?

PaulusdeBosrouter | 28-09-22 | 09:37

Ik heb er absoluut geen moeite mee om een dagje geen vlees te eten. Het probleem ligt 'm in het 1) meer betalen, 2) voor een slechter smakend product, 3) dat meer rotzooi bevat dan het product dat het vervangt.
Liever gewoon een keer wat falafel, een bonensoep of een eitje op de gado-gado dan dat fabrieksafval dat tegenwoordig moet doorgaan voor 'vleesvervangers'.

mr_666 | 28-09-22 | 09:22 | 1

Helemaal mee eens. Ik heb er heel veel geprobeerd, maar veel is niet te vreten. Vaak ook veel te zout. Vrijwel alle producten ruiken en smaken bij het klaarmaken uiteindelijk naar soja. Ik neem dan ook liever een eitje of gooi een zwikkie noten door een salade.

YoMoms | 28-09-22 | 09:29

'vegetarisch' vlees is net als seks met een opblaaspop, of bier zonder alcohol. Je mist toch iets.

small_town_dude | 28-09-22 | 09:22 | 3

Ervaring? Vraag mij altijd af of in de vagina van zo'n pop een naad zit waar je eikel langs schuurt. Weet u dat?

Leptob | 28-09-22 | 09:29

@Leptob | 28-09-22 | 09:29: Ik neuk mijn opblaaspop altijd met een condoom om mijn snikkel. Veiligheid voor alles.

PaulusdeBosrouter | 28-09-22 | 09:38

Het zegt geen reet als je niet vergelijkt met de verkoop van gewoon vlees.

Trekhaas | 28-09-22 | 09:21

Als je de vegetarische vleesvervangende hoera verhalen las/keek op de NPO, Unilever spotjes en bij de policor kranten de afgelopen jaren zou men, als men niet beter wist, denken dat het om een enorme omzet ging. Dus niet
Afzet vleesprodukten Nederland (dus voor Nederlands gebruik) 3.8 miljard.
Omzet vleesvervangend 141 miljoen. Maw een niche markt van 3.7% tov vlees.

Basil Fawlty | 28-09-22 | 09:21

Ik ben er absoluut voorstander van dat zo veel mogelijk mensen overstappen op vegetarisch. Minder concurrentie aan de afnemerskant drukt nu eenmaal de prijzen en dat is dan weer gunstig voor mij.

2voor12 | 28-09-22 | 09:18

Maar vindt Pritt dat dan heel grappig, of leuk of vermakelijk? Deugburgers. Vlees vervangen is dus eigenlijk een vorm van deugen begrijp ik. En alles wat op dat vlak mislukt is natuurlijk reden voor vermaak. Omdat tenslotte toch alles gedoemd is om te mislukken? Schrijven hier de glas half leeg types?

Beste_Landgenoten | 28-09-22 | 09:18 | 6

Ik vind het inderdaad best grappig.

LauweSoep | 28-09-22 | 09:43

@Leptob | 28-09-22 | 09:26:
Volgens mij wordt er niks opgelegd. Je hebt altijd een eigen keuze. Maar blijkbaar is het heel grappig om alles wat bij kan dragen aan een leefbaarder wereld te zien mislukken. De heren geloven daar niet in, dat weet ik, maar het is een zwartgallige houding, om niet te zeggen cynisch en verzuurd. Wat ze juist de deugers verwijten en dat maakt het weer grappig voor anderen.

Beste_Landgenoten | 28-09-22 | 09:48

@2voor12 | 28-09-22 | 09:22: Er worden toch ook dieren vermoord !? Wereldwijd meer dan 150 miljard per jaar! Sterker nog, met de opkomst van de bio industrie zitten vele dieren daarnaast eerst ook nog miserabel opgesloten, worden daarna vaak hardhandig vervoerd en tenslotte simpelweg afgeslacht. En dat eeuwige geduw en gezeur is natuurlijk erg overdreven. Daarbij hoor ik nooit opmerkingen over het feit dat mede door die opkomst van de bio industrie de vleeslobby decennialang de mensen juist ook hebben gepusht om vooral veel vlees te eten, want zogenaamd noodzakelijk.
Maar nee, de vleeseters zijn pas zielig, want de niet vleeseters pakken ook een heel klein deel van de markt en zeuren over dierenleed.

Kowalski11 | 28-09-22 | 09:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Echt wint altijd van namaak.

priks | 28-09-22 | 09:18

Niet te vreten en niet te betalen.
De bubbel spat uiteen

jufrouw theelepeltje | 28-09-22 | 09:18

Heel af en toe een seitan steak, maar dan wel met veel miso, anders zit er geen smaak aan. Voor vegatarische maaltijden gebruik ik meestal paddestoelen. Of kaas. Of pasta. Of pannekoeken. Vegetarisch eten houdt toch niet in dat je het vlees vervangt door iets anders en de rest gelijk laat. Het is gewoon een andere manier van koken.

small_town_dude | 28-09-22 | 09:18

Heel gek , bij de Vegan high tea om de hoek is het ook erg stil en vliegen de mierikswortel amuse's a 12,50 ook niet meer over de balie .

Castor12 | 28-09-22 | 09:17 | 5

@Kowalski11 | 28-09-22 | 10:03: Nee, zo naïef ben ik niet. Maar ik hou het graag bij basisproducten. Niet dat overdreven gedoe.

Verbandmeester | 28-09-22 | 10:21

@Verbandmeester | 28-09-22 | 09:48: Dat is omdat Amerikanen geen koffie kunnen zetten. Dus moeten ze de smaak (of het gebrek eraan) verdoezelen met allerlei toevoegsels.

Mbovenka | 28-09-22 | 10:55
▼ 2 antwoorden verborgen

Dure manier om veel goedkoop zout en te weinig vitamines binnen te krijgen.

Sierstrip | 28-09-22 | 09:14

Halve kilo kikkererwten kost nog geen 2 euro, waarom iemand dan 4-5 euro neerlegt voor 2 'burgers' van totaal 200 gram is mij niet helemaal duidelijk. Net als die verbasterde vleesnamen voor die troep, noem gewoon wat het is! (Al zou dan 90% van die zooi, gebakken kikkererwten met een hoop meuk heten...)

redthehaghue | 28-09-22 | 09:13 | 3

Omdat kikkererwten als een beschimmelde zweetsok smaken, en echt vlees niet. Tenzij je voor veel kruiden of marineren gaat, maar dan smaakt een drol nog lekker.

Kaal-dik-en-lelijk | 28-09-22 | 09:19

Zou de winstmarge voor iedereen (behalve de boer) voor iedereen in de vleesvervangersketen niet gewoon hoger zijn en is dat dit reden waarom we dit door de strot gedrukt krijgen? Net als bij alcoholvrij bier?

Stijlloosadverteren | 28-09-22 | 09:13 | 1

Veel van die O,0 zooi is in het aupermarktschap net zo duur of zelfs duurder dan de varianten met alcohol. Dit terwijl er geen accijns op zit en de BTW laag is in plaats van hoog.

Jack010 | 28-09-22 | 09:17

Heb dat vegetarisch rommel geproefd ,niet te vreten ,
Dus wakker dier blijf lekker vlees eten.

gerrit5042 | 28-09-22 | 09:13 | 3

Hier ook. Heb alle merken wel geprobeerd maar de smaak en geur is gewoon niet goed. En dan heb ik het nog niet eens over al die chemische toevoegingen om het de structuur van vlees te willen geven.

2voor12 | 28-09-22 | 09:15

@2voor12 | 28-09-22 | 09:15: Jawel, ik heb een keer mevrouw Delfts verrast, door zonder dat ze het wist een vegatarische hamburger bij de andijvie op te dienen. (ja hamburger want we zijn niet hoogdravend)
Tijdens het eten van de vegaburger zag ik haar kauwen, stoppen, kauwen en liep ze naar de afvalbak alwaar de inhoud in belandde.
"niet te vreten die hamburger!!"
Voor degene die nu zeggen dat de vegaburger verkeerd gebakken was, zeg ik dat de vegaburger er wel heel smakelijk uitzag.

Delfts Blauw | 28-09-22 | 09:28

@Delfts Blauw | 28-09-22 | 09:28: Ik mag uw vrouw nu al.

pibasso | 28-09-22 | 09:36

Mooi plaatje van een oerdegelijke hollandse maaltijd.

Hellsmurfje | 28-09-22 | 09:11 | 1

Oerdegelijk? Het stelt niet veel voor wat er op dat bord ligt. Ik vind het eerlijk gezegd wat karig en armetierig. Met of zonder vlees: dan eten wij beter.

Red shirt | 28-09-22 | 09:20

Eerlijk, ik eet maar een of twee keer per week vlees. Heb wel eens van die 'vleesvervangers' geprobeerd. Vond ze niet te hachelen. Een vleesloze maaltijd wil ook gewoon prima zonder vlees.

Overigens, m'n pa is jarig. D'r gaan vanavond een paar goeie rib-eyes op de grill.

Spaanders | 28-09-22 | 09:11 | 2

Een seksloos huwelijk zonder seks gaat trouwens ook prima.

IslamPislam | 28-09-22 | 09:14

En een beetje klooien met percentages. 5% van weinig is nog steeds heel weinig. Is dit een verkapte NPO reclameboodschap: "mensen eet toch alsjeblieft weer wat vaker vega". Dit is echt gezever in de marge.

small_town_dude | 28-09-22 | 09:09 | 1

Het is maar 20% duurder ipv 30% dat gaat dus prima als je geen cent te makken hebt.

SailingDuck | 28-09-22 | 09:17

Zodra er een echte crisis is stap ik misschien over op die surrogaatrommel. Dan gaat het om geld, verder is er geen enkele reden om die ongezonde troep te eten.

Zoelense Hobbyboer | 28-09-22 | 09:08

Sukadelappen, maar dan wel van mijn 3-sterren beter leven slager. Niet omdat ik die beesten een goed leven gun, nou, ook wel natuurlijk, maar vooral voor de kwaliteit en smaak.

de visser | 28-09-22 | 09:07

Shit is gewoon te duur.
Ik kan een doos van 20 frikandellen kopen voor wat 2.50.
eem vegan rookworst is 3.50 of zo.

fifi23 | 28-09-22 | 09:04 | 3

Weet je wat we doen. We maken frikandellen onbetaalbaar. Dat zal je leren. Op naar de vegan rookworst!

Klaus Herzog | 28-09-22 | 09:08

@Klaus Herzog | 28-09-22 | 09:08: Nachtmerrie!

Adriel | 28-09-22 | 09:09

@Klaus Herzog | 28-09-22 | 09:08: u dacht dat frikandellenschaarste toeval. Het is een complot!

masahide | 28-09-22 | 09:30

Overigens zijn het de luitjes van D66/GL/PvdA/PvdD die zich het minste zorgen maken over prijzen van voedsel, energie en inflatie over het algemeen. En die onderwerpen zijn ook niet belangrijk voor ze. Hun achterban is tegenwoordig hoog opgeleid en woont ook niet meer tussen de mensen die zich daar wel zorgen om maken.

Zapata10 | 28-09-22 | 09:02 | 3

Is ook vaak een kenmerk van hoger opgeleide mensen, die maken zich (terecht) wat vaker druk over mens, dier en milieu. De lager opgeleiden gaat het meer om bier, shag en goedkope kiloknallers (in willekeurige volgorde).

PaulusdeBosrouter | 28-09-22 | 09:14

@PaulusdeBosrouter | 28-09-22 | 09:14: Die 'lager opgeleiden' van jou moeten werken voor hun vreten. Die hebben geen tijd om zich druk te maken over 'mens, dier en milieu'. Dat is een hobby van mensen die teveel vrije tijd hebben.

Mbovenka | 28-09-22 | 10:50

Waar is Gremdaat (met spekjes enzo) als je hem nodig hebt?

Het Licht | 28-09-22 | 09:00 | 2

Die Paul Haenen is D66.
Zag hem laatst nog in een filmpje hier op GS met Paternotte optrekken en hij treed op op hun congres.

General Dripple | 28-09-22 | 09:08

@General Dripple | 28-09-22 | 09:08: Hij is wel anti-woke. Dus hij houdt zich denk ik gedeisd om niet gecancelled te worden.

small_town_dude | 28-09-22 | 09:11

Ergens besloot ik nooit meer soja te eten. Als ik al 'vleesvervangers' eet, dan op basis van andere proteïne en zeker niet met tarwe eiwit. Of gewoon een eitje, klaar ben je.
Het is allemaal geldklopperij en inderdaad, deug-eten. Niet goed voor mens en natuur en alleen goed voor D66 achtige reclamebureaus in de zuidas.
Walgelijk!!

hallofreen | 28-09-22 | 08:59 | 5

@LangeT | 28-09-22 | 09:02: nee, want ik weet dat de meeste soja verdwijnt naar diervoer.

Geen soja omdat soja eten gepushed wordt door de overheid. Welke bij voorbaat het slecht voorheeft met ons.
Soja werd of niet zo lang geleden beschouwd als on-eetbaar, en staat stijf van zogenaamde anti-nutrieten.

hallofreen | 28-09-22 | 09:06

OP de Zuidas.. ;)

Smoelensmid | 28-09-22 | 09:07

@hallofreen | 28-09-22 | 09:06: Het is niet voor niets dat de Japanners fermentatie toepassen op de sojaboon. Het zit in dezelfde hoek als haaienvlees, dat moet ook een rottingsproces doormaken wil het eetbaar worden.
Als producten zodanig bewerkt moeten worden om eetbaar te zijn dan hoeft het niet voor mij.

Verbandmeester | 28-09-22 | 09:55
▼ 2 antwoorden verborgen

Die producten noemt men dan 'vleesvervangers'.
Dat is misleidend want vlees bevat bepaalde vitaminen en andere voedingsstoffen die niet in de vleesvervangers van bv. de Vegetarische Slager zitten. Deze voedingsstoffen moet je vervolgens uit andere producten halen om aan je portie vitaminen te komen.
Komt nog bij dat vleesvervangers altijd lijken op fastfood als hamburgers, sticks of cordon bleus. Nooit op een karbonaadje of biefstukje.

leo de pejo | 28-09-22 | 08:59 | 1

Er werd laatst gesproken over een vegetarische schijf van vijf. Want gezonder en 'duuurrrjzamer'. Er werd wel aangeraden supplementen te slokken om de gemiste vitaminen binnen te krijgen. Maar wel gezonder hoor!

JJMS | 28-09-22 | 09:02

Gisteren kreeg ik een saucijzenbroodje aangereikt, hartstikke aardig want ze weet hoe lekker ik die dingen vind. Had ze per ongeluk een vegan saucijzenbroodje meegenomen. Ik rook het al direct, maar de smaak was ronduit verschrikkelijk.
Weet niet of 'vegan' ook nog duurder is dan de normale maar ik begrijp wel waarom de hype van die troep weer over lijkt te waaien.

_pacman_ | 28-09-22 | 08:59 | 3

Hier is met Kerstavond de traditie dat er na de nachtmis saucijzen broodjes worden gegeten, een paar jaar geleden stelde onze dochter die toen studeerde aan de WUR voor om Vegan broodjes te maken.. met shitake kastanjepaddestoelen walnoten Brazil noten bleekselderij en truffelpasta.. sindsdien kiest de hele familie en aanhang liever voor een Vegan en gaan de gewone van het menu af .. ze zijn zoveel lekkerder . het hangt dus grotendeels van het recept en je kookkunsten af hoe het smaakt!

Smoelensmid | 28-09-22 | 09:13

die vegan saucijzenbroodjes gooien de varkens zelfs terug.

masahide | 28-09-22 | 09:32

@Smoelensmid | 28-09-22 | 09:13: Dat recept wat u noemt lijkt mij ook heel lekker, maar dat heeft dus niks met een saucijzenbroodje te maken. En wat me het meeste tegenstaat is dat het dan ook een veganbroodje moet heten.
Noem het een shitake-broodje ofzo. Niks mis mee.

Verbandmeester | 28-09-22 | 09:58

Tja, de maag van klimaatkaag.

hagelkruis | 28-09-22 | 08:59

De juf heeft het met de kindertjes van de klas over werken.
Eerst vraagt ze aan allemaal wat voor werk hun vader doet.
Pietje: Mijn vader is bakker. We hebben een bakkerij thuis.
Hij maakt 't lekkerste brood van de omgeving en het gaat ons voor de wind.
Kees:Mijn vader is slager. We hebben een slagerij thuis.
Hij verkoopt het beste vlees dat er is en het gaat ons voor de wind.
Jantje: Mijn vader is stripper in een homo bar. Hij is elke avond weg.
We kunnen er met het gezin goed van leven.
Zo komt de hele klas aan de beurt en daarna mag iedereen naar huis.
"Jantje" roept juf: "kom jij eens even hier.
Werkt je vader echt als stripper in een homobar?"
Zegt Jantje:
"Nee, eigenlijk is hij kamerlid voor Groenlinks, maar dat durf ik tegen niemand te zeggen..!!

small_town_dude | 28-09-22 | 08:58 | 1

Ja, leuk!

horsteknots | 28-09-22 | 09:15

Ja ja, en die Klaas Knot gisteren beweren dat de Euro ons heel veel welvaart heeft gebracht. Lust u nog peultjes? met spekjes?

Zapata10 | 28-09-22 | 08:57 | 2

Ligt eraan wie je definieert als 'ons'. De NL overheid heeft er zeer veel baat bij gehad, wij als particulier evenredig nadeel. Zero sum game dus.

_pacman_ | 28-09-22 | 09:01

De Euro is een politiek project gaven ze laatst eindelijk toe. Vandaag koop je weer wat minder vlees voor dit "project". Benieuwd waar het stopt.

Wattman | 28-09-22 | 09:06

"deugburgers en gretagehakt "D66-rookworsten en BrometBalletjes "
LoL !

PerineumPiraat | 28-09-22 | 08:53

Ik weet zeker dat mijn direct bij de boer gekochte entrecote honderd keer duurzamer is dan die ranzige soja-"burgers".

JJMS | 28-09-22 | 08:53

Ik snap het niet. Je wilt geen vlees eten, maar het moet er wel uitzien als vlees en het moet ook nog eens benamingen hebben als vlees.

LiquoriceDick | 28-09-22 | 08:52 | 4

Het moet vooral ook smaken als vlees.
Een kaasburger is nog wel te doen.

gestoptmetroken | 28-09-22 | 09:10

Omdat het dan beter associeert met vlees.

PaulusdeBosrouter | 28-09-22 | 09:17
▼ 1 antwoord verborgen

Een vegetarische slager is ook niet handig. Mijn slager weet me feilloos de smaakverschillen te vertellen tussen een sukadelap en een nekstuk. Het slagersvak wordt vaak onderschat, zeker door mensen die vlees uit de supermarkt halen en al helemaal door vegetariers.

small_town_dude | 28-09-22 | 08:52 | 3

De welgestelde vegetarische knagers hebben een hekel aan de hardwerkende middenstand. Behalve aan een speltbakker die 5 euro voor een brood vraagt.

JJMS | 28-09-22 | 08:54

@JJMS, die muffe reformwinkels doen het ook goed in die categorie.

Hendrik_Ijzerbroot | 28-09-22 | 08:58

"Enkel met een volle maag kun je nadenken over de zin vh leven" Vertaald naar dit topic; Je valse moraliteit verbleekt nog meer als je geen geld hebt om het te verwezelijken.

horsteknots | 28-09-22 | 08:52

Straks even een kilo verse worst en een kilo gerookte spekjes kopen voor bij de boerenkoolstamppot die ik vandaag ga maken. Voor mijzelf, pa en ex. Zo ben ik dan ook wel weer.

Leptob | 28-09-22 | 08:52 | 9

@tantesidonia | 28-09-22 | 09:10: Dacht dat nog meeviel. Een schouderkarbonade van de supermarkt bakken lukt niet. Door al het water dat eruit komt in de pan ligt ie te koken. Met spekjes heb ik deze ervaring niet.

Leptob | 28-09-22 | 09:18

@tantesidonia | 28-09-22 | 09:10: handje vol slagers in Nederland pekelen en roken spek nog zelf.
Heb jaren bij een groothandel voor slagers gewerkt. Meeste komt van compaxo of Zandbergen.

Jack010 | 28-09-22 | 09:22

Vergeet de 2 liter jus niet.

ploppy | 28-09-22 | 09:40
▼ 6 antwoorden verborgen

Een hoop mensen,net zoals ik hebben het geprobeerd mede de talloze aanbiedingen. Maar het is het toch niet.

BrutusBosch | 28-09-22 | 08:51 | 2

Vega kruimgehakt kun je kruiden en smaakt prima in de pastasaus.

gestoptmetroken | 28-09-22 | 09:14

Hebben we het nou over procenten of over procentpunten?
NOS, ga uw huiswerk doen!

Kapitein Sjaak Mus | 28-09-22 | 08:50 | 1

Ze hebben er de bamiballen verstand van volgens mij.

VP732 | 28-09-22 | 08:53

Vegetarische Slager maakt lekkere produkten, jammer dat hij is ingelijfd door Unilever. Maakt de boel er niet goedkoper op.

Quichegerechtigde | 28-09-22 | 08:49 | 3

Niet goedkoper en niet "duurzamer".

JJMS | 28-09-22 | 08:55

De Unilever formule: hoe kunnen we de ingrediënten van dit product telkens vervangen door iets veel goedkopers en de smaak niet al teveel achteruitgaat, onder het mom van verbeterde receptuur. En de prijs natuurlijk iets omhoog.

priks | 28-09-22 | 09:16

@priks | 28-09-22 | 09:16: Hoe krijgen we er zoveel mogelijk water en gemodificeerd zetmeel in verwerkt...

naglfar | 28-09-22 | 09:39

Deugen mag niks kosten

Rollins | 28-09-22 | 08:49 | 3

U bedoelt: het mag alleen iemand anders wat kosten?

PerineumPiraat | 28-09-22 | 08:56

Dat is precies wat het is: deugen = luxe. Je kunt prima deugen als je het kunt permitteren. Zodra de broekriem aangetrokken moet worden, laten mensen weer hun ware ik zien. Dan worden ze xenofoob en minder naastenlievend.

Zo vallen die lui wel door de mand natuurlijk.

Bakkeleures | 28-09-22 | 09:40

Voila. Exact.

Rollins | 28-09-22 | 11:24

Sucadelappen moeten een uur of 3 sudderen, duur man!

Koning Willy | 28-09-22 | 08:49 | 2

Dat kan in de (elektrische) oven, overdag als de zon schijnt. Eerst aanbraden in boter en dan in een badje ondergedompeld inde oven met wat laurier, peper en kruidnagel. De oven niet te heet zetten, het vocht mag niet koken (water ongeveer 90 graden houden).

small_town_dude | 28-09-22 | 08:55

Vandaar dat er vaak partijen in de surplusverkoopwinkel liggen. Heel betaalbaar. Sommige samenstelsel zijn best wel goed.
Overigens is het vreemd dat de de vleessector hun merkenrecht zo laat versloffen. Hoe kun je iets spek of gehakt noemen terwijl er geen draad vlees of gehakt gebruikt werd.

AntiZanicz | 28-09-22 | 08:48 | 4

@de visser | 28-09-22 | 09:12: lollig maar het spul in de koeling of vriezer heet nog steeds spek en gehakt. Een lollige spellingsafwijking die hetzelfde uitgesproken wordt is niet voldoende.

AntiZanicz | 28-09-22 | 09:32
▼ 1 antwoord verborgen

een vegetarische slager is toch eigenlijk een groenteboer

PietZwart | 28-09-22 | 08:46 | 4

Of een illusionist..

Hendrik_Ijzerbroot | 28-09-22 | 08:50

Is geen vlees noch vis

GU | 28-09-22 | 09:03
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland