Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De Boze Blanke Man - Vroeger was alles beter

De Boze Blanke Man en de Ondergang van Nederland, deel 11

De lijfspreuk van de Boze Blanke Man is natuurlijk: vroeger was alles beter. Die mantra is van alle tijden, getuige deze sketch van de vergeten grootheden Ton van Duinhoven en Dimitri Frenkel Frank. Het Grote Ongenoegen was een televisieserie met pareltjes als de Grijze Gehaktbal. 

Naarmate ik ouder word - het leven is als een rol toiletpapier: hoe dichter je bij het einde komt hoe sneller het gaat - denk ik als vermeende BBM'er ook wel eens dat vroeger alles beter was. Maar daar klopt natuurlijk geen biet van, want het Nederland van mijn jeugd was afgrijselijk, burgerlijk, strontvervelend en saai. Het enige vertier in de prille jaren zestig was een mogelijk nucleair bombardement door de Sovjet Unie. Dit schitterende filmpje van de overheid, met de angstaanjagende titel Als de bom barst, zou vandaag de dag zo weer kunnen worden ingezet door de veelvuldig onderscheiden oorlogsveteraan Sjoerd Rimmer Sjoerdsma. 

Elke Nederlandse burger ontving toentertijd een pakket in de brievenbus met daarin vier brochures met informatie over wat te doen bij een nucleair bombardement. De Koude Oorlog is in volle gang en de dreiging van de atoombom lijkt reëel. In de eerste brochure, met de titel 'Wenken voor de Bescherming van Uw Gezin en Uzelf', staat informatie over wat te doen bij een bombardement en fall-out (stof dat door een explosie radioactief wordt). De andere boekjes gaan over het geven van eerste hulp, welke voorraden van voedsel aangehouden moeten worden en een toelichting over bombardementen, atoombommen, falll-out en bescherming.

Wij hadden thuis een Eerste Hulp-kistje dat gebruikt kon worden als er een atoombom op de Vogelbuurt in Ede gedropt mocht worden. Er zat wat gaas in, een paar flesjes en een folder. En verder moesten we onder de trap gaan zitten als het moment daar was. Als reactie op al die onzin schreef Harry Mulisch het hilarische pamflet 'Wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf, tijdens de jongste dag'. 

Maar verder gebeurde er niks in Nederland, althans niet in de bubbel van mijn herinnering. Ik ben op 4 november 1959 geboren en ondanks mijn olifantengeheugen moest ik toch even de krantenkoppen op de voorpagina van het Algemeen Handelsblad van die dag er bij pakken: windhoos teisterde camping op Ameland; koffie opnieuw duurder; zusters van diakonessenhuis ziek; negers schieten op politie en brandweer (in Chicago) en als klap op de vuurpijl: oudste man van Nederland overleden. Verder kostte een liter bier toen tussen de 47 cent en 1,04 gulden, een brood tussen de 20 en 44 cents, melk tussen de 16 en 35 cent en een kilo kaas tussen de 1,58 en 3,48. Tabak kostte toentertijd tussen de 50 cent en een gulden, maar ik begon pas 13 jaar later te roken. De top vijftien van november 1959 van het tijdschrift Muziek Expres is één groot feest van herkenning. Op 1 Rocco Granata met Marina, op 2 de onvergetelijke Caterina Valente met Sweetheart, My Darling, Mijn schat, op 3 Cliff Richard met Living Doll, op 4 Paul Anka met Lonely Boy en op 5 de legendarische Fouryo's met Zeg niet nee

Ik lag twee maanden in de couveuse dus ik weet zeker dat ik die nummers toen moet hebben gehoord in het Julianaziekenhuis in Ede. 

De jaren zestig kan ik me alleen maar voor de geest halen aan de hand van de diverse hitlijsten. Naast ons woonde een katholieke familie. Rooms, zoals mijn moeder ze smalend noemde. De oudste dochter zat in de zomer topless te zonnen in de tuin, die van de onze werd afgeschermd door een houten schutting met klimop. Door de kieren zat ik uren te gluren naar het buurmeisje. Haar hippiebroers hadden lang haar en droegen bont gekleurde shirts met spiegeltjes en gerafelde spijkerbroeken. Ze draaiden de hele dag keiharde muziek, die mama als duivels omschreef. 

De buurjongens lieten mij toe in hun slaapkamers, waar ik de onbegrijpelijke hoezen bestudeerde van Pink Floyd, Yes, Genesis, Jimi Hendrix en T. Rex. Aan de plafonds waren visnetten gespannen waarin stukken kurk en lege flessen Mateus Rosé dobberden. De muren waren volgeplakt met foto's uit de Muziek Express en de Popfoto. In geuren en kleuren vertelden de buurjongens over het popfestival van Kralingen, in een mysterieus taaltje vol onbekende uitdrukkingen als: je weet wel, te gek, wow, en stuff. Het Polygoonjournaal bracht beelden van het popfestival Kralingen: naakte vrouwen in de modder, dansend op een onbegrijpelijke brij van klanken van wat achteraf Jefferson Airplane bleek te zijn. 

De jaren na Kralingen werden een kwelling. Oorlogen teisterden het Midden-Oosten en Vietnam, treinen werden gekaapt en ik werd geteisterd door maar één obsessie: neuken. De zomers waren broeierig en vooral strontvervelend en sommige hits stonden maandenlang bovenaan in de Top 40, zoals Do You Love me van Sharif Dean, Angeline, de blonde sexmachine van Peter Koelewijn en Donna van 10CC. De hele wereld draaide om seks en ik verveelde me dood op de speelweide van het zwembad, onder de rook van de glasvezelfabriek. Het weekblad Story verscheen voor het eerst en de Golden Earring speelde in de later gesloopte markthallen van Ede. Bioscoop Buitenlust vertoonde iedere vrijdagavond om 11 uur een seksfilm. Ik snakte naar de dag dat ik achttien zou worden. 

Ik was jaloers op Oswalt Kolle, die de hoofdrol speelde in films met titels als Geheimen van de liefde. Films onder de zestien jaar selecteerde ik - aan de hand van de foto's en het filmblad Skoop - op de hoeveelheid bloot. De vijf van de vierdaagse was een topper met zeker zes keer niet-functioneel bloot. De broeierige films over Angelique - vol woeste zeerovers en Arabieren en de blote ruggen van vrouwen die gegeseld werden door brute slavenhandelaren - voldeden niet langer aan de voorwaarden van mijn fantasie. 

Rond mijn zestiende liftte ik naar Saint-Tropez want ik wilde filmster worden, de enige remedie om uit de moordende verveling van Ede te ontsnappen. Ik kende het oord alleen maar van Louis de Funès, met scènes op een naaktstrand en in een nudistenclub. En ik wist dat Brigitte Bardot in Saint-Tropez rondliep en dat ik haar kon oppikken in een etablissement dat Esquinade heette. Met BB was ik net zo vertrouwd als met mijn rechterhand en gezinsdozen Kleenex. 

Speciaal voor mijn werkreis naar Zuid-Frankrijk was ik met mama wezen winkelen bij de firma Toes in de Grotestraat in Ede. Mama zei dat ik me netjes moest aankleden als ik ging solliciteren. Ik vertrok in een feestelijk zwart colbertje van papa, een hagelwit T-shirt en een charmante knickerbocker. Ik kwam 's avonds laat op de liftplaats in Breda aan, met mijn bordje 'Saint-Tropez' in de hand. Er stond een gigantische rij tot op het bot vervuilde backpackers langs de snelweg. Die liep ik voorbij. Ze begonnen te krijsen dat ik helemaal achter in de rij moest aansluiten. 

Na vijf minuten stopte er een Porsche met een meneer in een zalmkleurig pak. Hij zei dat hij casting director was. Die avond at ik voor het eerst in mijn leven slakken en kreeft en dronk ik Château Lafite Rothschild Pauillac. De volgende dag nam ik huilend afscheid van 'tonton'. Hij propte een biljet van duizend franken in mijn hand en ik was meteen getroost. Dit verdiende veel beter dan een krantenwijk. Het geluk werd tijdelijk verstoord toen er een paar dagen later heel vieze geelgroene korsten in mijn witte onderbroek zaten. Een 'griepje van de piemel', stelde de verpleegster van de gratis geslachtsziektenkliniek in Marseille mij gerust terwijl ze een enorme glazen buis met daaraan een rubberen bal met vloeistof in mijn eikel propte en ik zowat tegen het plafond knalde van de pijn. Toen ik terugkeerde naar Ede - mama moest geld overmaken naar een postkantoor in Marseille zodat ik mijn treinkaartje kon betalen - werd het tijd om punk te worden en richting Amterdam te verkassen. 

Ik weet niet precies wanneer de ondergang van mijn Nederland - een Nederland waarover ik dus totaal niet nostalgisch ben - werd ingezet maar vermoedelijk begon die in Amsterdam in de jaren tachtig. De stad was één groot zuipend, neukend en drugsgebruikend vlooienmatras, of het nou hetero's of holebi's betrof. Iedereen deed het met iedereen en iedereen leek aan latexallergie te lijden. Biseksualiteit was net zo vanzelfsprekend als demonstreren tegen Zuid-Afrika, speculatie, Outspan-sinaasappelen en kernwapens.

Amsterdam werd pas echt Sodom & Gomorra na de Kroningsrellen. De eerste Koninginnedagvieringen die daarna volgden, waren ongekende anarchistische feesten met een hoog queens- en krakersgehalte. Alles mocht en alles kon. Het epicentrum van de feestvreugde lag in het homoghettootje tegenover hotel L'Europe. Begin jaren tachtig stonden er op Koninginnedag makkelijk een paar duizend gillende geile nichten aan de Amstel, in de Halvemaansteeg en op de Halvemaansbrug. Het waren de hoogtijdagen van Manfred Langer, de eigenaar van Chez Manfred en later de IT.

In een sombere bui denk ik wel eens dat die knettergekke feesten de prelude waren voor het totale losslaan van Nederland, met SBS-programma's als Over de Rooie als katalysator en de waanzin na het halen van de Europese titel door het Nederlands elftal in 1988 als apotheose. Alles kon en alles mocht, vond men van Maastricht tot Den Helder en van Vlissingen tot Almelo, en bij voorkeur in Amsterdam. Nederland werd een totaal losgeslagen bende. Ik heb me goed vermaakt in die tijd, maar om nou te zeggen dat vroeger alles beter was? Tijdens mijn tropenjaren in Zuid-Amerika raakte ik de realiteit in het tragische moederland langzaam maar zeker kwijt. Een helicopterview is prima maar nieuws vergaren over Nederland via internet is geen betrouwbare bron. Ik ga maar eens lekker plaatjes draaien van Cornelis Vreeswijk, die kon ook zo lekker boos worden. Vooral toen hij twee hoeren mee naar huis nam, die bij nadere inspectie kerels bleken te zijn. Beng beng!

Reaguursels

Inloggen

Nou meneer van Amerzoden, de reactieteller blijft laag staan.
Reaguurders houden meet van linksbashen, corrupte volkvertegenwoordigers door het slijk halen of belasinggeld wegsmijters aan de schandpaal nagelen.

Ellenlange verhalen of literatuurfiguren beschrijven is nogal saai.

Piet-Kietelaar | 25-09-22 | 08:16 | 2

Nee hoor, ik lees dit graag. Maar wat zou ik hier aan toe moeten voegen? Of tegenin moeten brengen? Als ik thuis een boek lees schrijf ik ook geen reacties onderaan de pagina's.

Dandruff | 25-09-22 | 08:43

Grappig. Ben ongeveer van dezelfde leeftijd maar ik ervaar het precies andersom allemaal. Maar goed ik ben ook getogen in die tegenwoordig te noemen stinkstad en niet in Ede.

Tiscali-2 | 25-09-22 | 07:51

Was het nu maar weer zo saai...

ploppy | 25-09-22 | 03:53

Arthur lijkt mij een door en door verveelde man, die niets van zijn eigen leven maken kan.

Ad_Hoc | 25-09-22 | 01:43

Die Ton Van Duinhoven wat een mannetje was dat zeg, echt een vergeten komiek.

www.youtube.com/watch?v=ifQFykHnKSA&a...

Ik ga hier echt stuk van txxx Arthur voor het noemen van Ton Van Duinhoven,gooi er een neut in van mij levensgenieter dat je bent.

pegaje | 24-09-22 | 23:38

Volwassen mensen die hun moeder nog steeds 'mama' noemen,.neem ik niet serieus. Verontrustend.

Sliptong | 24-09-22 | 23:17

Toch wel het moment dat je weet dat je 'over the hill' bent als je nostalgisch terug denkt aan vroeger. Beetje 'kon ik maar terug naar vroeger' van hoe heet die zanger ook al weer?

Theodorus.Goldbach | 24-09-22 | 23:08 | 1

Janus, Janus pak me nog een keer?

entredeuxverres | 24-09-22 | 23:13

Overal atoom schuilplaatsen

KlaagGraag | 24-09-22 | 22:55 | 1

Juist o.a. in het Vondelpark onder de brug van de van Baerlestraat, live The Golden Earing, Livin Blues, Cuby en zo voor weinig. Feest op de Caladonian, de Kosmos etc.

P. Breidel | 24-09-22 | 23:45

Vroeguhr, de jodium pillen tegen de cariës en de fluor pilletjes tegen de fallout. Ohhhh, ik word oud..

KlaagGraag | 24-09-22 | 22:53

Ik mis een verwijzing naar het cultuurblad 'Hitweek' (1965-1969 en later Aloha).

Polycynisch | 24-09-22 | 22:50

Goeie ouwe tijd de jaren 80, elke keer als een vliegtuig overvloog keihard roepen "De Russen Komen" en onder je kastje duiken op de lagere school. We worden oud.

Wiezewalakristalix | 24-09-22 | 22:26

Over hoe we voorgelogen worden door de "publieke"; net een interessant item over Iraq. Ook hier nog even een stukje indoctrinatie over klimaatverandering. Het zuiden van Iraq (Basrah) zou de de effecten van de klimaatverandering in extremis voelen. Ze vergeten te melden dat Saddam en later IS de moerasgebieden ruwweg zuid van Bagdad heeft/hebben laten uitdrogen. Dat heeft dus niets met klimast te maken maar gewoon het afknijpen van rivierstromen om bevolkingsgroepen te intimideren en zelfs te laten uitsterven. Maar dan toch weer die NPO-conclusie en herhaling "klimaatverandering"...just saving.

Nederlanddraaitdoor | 24-09-22 | 22:24 | 1

Het kenmerk van de NOS is dat ze altijd iets vergeten te melden.
Halve waarheden vertellen.
Ik heb vanavond stomtoevallig een aflevering van 2 vandaag gezien.
Ik zat echt met mijn oren te klapperen.
Eerste item was corona prik, te lage opkomst.
700000 mensen uitgenodigd.
Volgende week horen we hoeveel er gekomen zijn.
Marion aan het woord, die maakte zich ernstig zorgen over de lage opkomst.
Want je weet maar nooit wat ik uit mijn lab tover.
Laatste shot, dit geloof je niet. Dat was een vrouw die zei, nou ik denk dat er eerst weer doden moeten vallen voor mensen voor het nieuwe vaccin gaan.
Ik ga daar niet op wachten.
Daarna gelul over co2 neutraal mammoet gras. Willen boeren niet want moet 10 jaar groeien.
Derde onderwerp ben ik vergeten want ik zit aan de wijn en heb daarnaast blijkbaar een prima zelfreinigend vermogen.
Is dit eigenlijk al cafe?

entredeuxverres | 24-09-22 | 23:10

Wat een heerlijk stuk melancholische duiding.
Geweldig. Dank u wel.

grapo | 24-09-22 | 22:23

Klopt. De jaren 70 en 80 en zelfs nog begin jaren 90 waren kut. Dorpen waren saai, doods en burgerlijk, de steden smerig en crimineel. Geen entertainment en technologie zoals nu. Zure regen en vervuiling. Junks. Werkloosheid. Verzuiling. Te veel haar op rare plekken. Bruine interieurs en bloemetjesbehang.

Vliegvakanties andere luxe goederen en diensten die nu standaard zijn waren alleen voor de rijken. Enige wat beter was misschien was huisvesting, tenminste als je een baan had. Nog wat meer ruimte en minder mensen.

Ons welvaart- en welzijnsniveau is er dankzij globalisering -en dus ook de EU- gewoon enorm op vooruitgegaan.

Japannert | 24-09-22 | 22:21 | 6

Dit gaat over Staphorst, probeer Amsterdam eens. Huisvesting was ook toen kut. Daarom is men in 1966 met de Bijlmer begonnen, zo een broedhok dat flat heette, wel ruim, deed gewoon 450 Florijnen. De rest over die EU is apekool, even in verdiepen. De gulden was veel te sterk, daarom zijn we met die Euro giga in het pak genaaid. Nederland zat over de hele wereld met o.a. toonaangevende technologie, bijna allemaal verdwenen.

P. Breidel | 24-09-22 | 23:52

@P. Breidel | 24-09-22 | 23:52: Wel eens van ASML gehoord? Of van ASMI? Nederlandse bedrijven.

Après toi | 25-09-22 | 00:57

@Ovenvers | 24-09-22 | 22:45: Ik was er toch echt bij. Geboren in 1968 en grotendeels opgegroeid in klein stadje. Het was ontzettend kut vergeleken met nu.

Japannert | 25-09-22 | 08:54
▼ 3 antwoorden verborgen

Apart. Ik ken dat verhaal over een rijke dure auto rijder van mijn ex.
Uit de tijd dat hij ook voor het eerst alleen, met weinig geld, naar het Zuiden ging liften. Begin jaren 80.
Hij hoefde alleen te pijpen voor een compleet verzorgde reis, naar zuid Spanje in dit geval.
Ach ja, zei hij altijd. Ik ben er niet trots op maar ik kwam op plekken waar ik anders nooit zou komen en die vent was echt tof.
Zou die man jarenlang heen en weer gereden zijn om jongens op te pikken.
Of was het normaal gedrag van dure auto liefhebbers.
Ik heb zelf in die tijd als vrouw zijnde heel Nederland doorgelift zonder problemen en later met hem, heel Europa zonder een centje pijn.

entredeuxverres | 24-09-22 | 22:10

Ha, dat verstoppen onder de trap voor de atoombom, schitterende animatiefilm is er over gemaakt met dank aan o.a Roger Waters hdflixtor.com/watch-movie/watch-when-...
Is hier eerder dit jaar ook al eens gepost.

Sinterbikske | 24-09-22 | 22:01

@Arthur,
Ha, weer een lekker lang stuk. Altijd een genot om te lezen. Deze bewaar ik voor morgen. En omdat dan niet meer kan reageren bjj deze nog bedankt voor je vorige stukjes.

K1100 | 24-09-22 | 21:57 | 1

Anche io!

Roos | 24-09-22 | 22:38

Ja, Amsterdam in de jaren tachtig herinner ik me nog goed. Het was inderdaad een zuip- en feestfestijn. Veel lol heb ik er gehad, vooral nadat er een nachttrein reed tussen Utrecht - waar ik toen woonde - en Amsterdam. Amsterdam in de jaren negentig herinner ik me ook nog. Begrafenissen en crematies. Soms meerdere per week. Steeds bezocht door hetzelfde volk, dat langzaamaan uitdunde omdat ze zichzelf begroeven en cremeerden. Ik heb in die tijd van meer dan de helft van mijn vriendenkring afscheid moeten nemen. Komplete kroegen stierven uit en gingen dicht, doodgaan was de norm, ik was gewoon verbaasd als ik iemand zag die nog leefde. In de loop van 1998 kon ik er niet meer tegen en stopte ik met uitgaan en begrafenissen. Sindsdien heb ik geen vrienden meer. Of vroeger alles beter was? Neuh. Of het nu beter is? Geen idee. Maar het maakt niet uit. Ik heb geen tranen meer.

Albert61 | 24-09-22 | 21:57 | 5

Dit gaat over een subcultuur iig. Bij mij bleef iedereen leven in ieder geval.

John McClane | 24-09-22 | 22:09

Mensen gaan dood, vroeger of later. Al mijn vrienden van toen zijn ook dood. Al mijn vijanden ook. En nog veel meer mensen van toen maar daar heb ik me nooit druk om gemaakt. Dat deden ze om mij ook niet. Ik heb nog tranen genoeg maar lach liever want dat is veel leuker.

Zapata10 | 24-09-22 | 23:45

Idd bijzondere tijd. Oneindig verdriet en uitbundig feest. Kan me nog goed herinneren dat we ieder weekend in de vip bar in de IT naar de foto's aan de muur staarden en nieuws uitwisselenden wie er nu weer overleden was. Goeie drugs en een waanzinnig uitgaansleven. Stukken minder agressief en lekker tolerant, maar met een grauw rouwrandje.

shoarma4belgium | 25-09-22 | 00:55
▼ 2 antwoorden verborgen

Vraag ik me af; hoe zou later iemand terugkijken op laten we zeggen, de jaren 2020-2030?

Rest In Privacy | 24-09-22 | 21:55 | 3

Vergelijkbaar. Je kijkt vooral terug op je bijzondere jonge jaren, wanneer die ook waren.

Komjehiervaker | 24-09-22 | 22:05

De panische jaren.
De hysterische jaren.
De jaren van de Wetenschap.
De kuddegeest jaren.
De leugenachtige jaren.
De sprookjes jaren.
De eerste volksverlakkerij jaren.
De tweede grote volksverhuizings jaren.
De val dood jaren.
Samengevat, de stompzinnige jaren.
Niet klagen want ik ben expert dus ook niet vragen waarin.

entredeuxverres | 24-09-22 | 22:34

Toen men nog wat kon doen aan de invoering van het sociale kredietsysteem.

vanBarchum | 25-09-22 | 00:34

Verdomd lekkere space muziek op StuBru maintenant!

Sinterbikske | 24-09-22 | 21:55

Leest lekker weg dit.

VP732 | 24-09-22 | 21:50

Ik herinner mij de 80's ook als een donkere tijd: de wereld -en het land- was niet zo intens verbonden als nu. Internet bestond nog niet. Om 23:30 had je de 'dagsluiting' van de NOS, en dat was het. Het gaf aan de andere kant wel een stuk meer vrijheid! Tot slot was het de tijd van de heroïne-epidemie: overal zag je snelwandelende geraamten door de steden stiefelen. Best griezelig.

Ovenvers | 24-09-22 | 21:49 | 5

@wijsvinger | 24-09-22 | 22:06:
En daarna ochtendgymnastiek door Ab Goubitz met aan de vleugel Arie Snoek;
"Goedemorgen luisteraars, staat u allen klaar?".

CLoVis | 24-09-22 | 22:21
▼ 2 antwoorden verborgen

Vraagje aan medereaguurders. Hadden jullie ook stomme meisjes in de klas die danspasjes deden op ABBA en dergelijke? Of was dat meer iets voor noordoost?

Duwbak_Linda | 24-09-22 | 21:48 | 5

Geen idee. Wij hadden geen meisjes in de klas.

wijsvinger | 24-09-22 | 22:01

Nee, wat een absurde gedachte, belachelijk!
Ik rende als 15 jarige alleen in de pauzes van school naar huis om dansjes te doen op Saterdaynightfever.
Dat deden alle intelligente meisjes in het Westen.
Wat een zieke gedachte, ABBA, nooit van mijn leven.

entredeuxverres | 24-09-22 | 22:45

@Sinterbikske | 24-09-22 | 21:53: Echt niet, die BSB is uit begin 90, sterker de keyboard speler uit die begeleidingsband Dennis Gallo speelt nog steeds in Orlando, zowel alleen als met de Blue Stone Circle band (ex house band Margaritaville).

P. Breidel | 25-09-22 | 00:11
▼ 2 antwoorden verborgen

Slechte ervaringen vergeet je of stop je weg. Vraag maar aan neurobiologen. Iets met synapsen.

Après toi | 24-09-22 | 21:47

Krakerscafes als De Rioolrat, De Koevoet en Vrankrijk. Junks op en rond de Zeedijk. In de trein naar Zaandam zaten ze te chinezen. Stad Radio Amsterdam die rebels nieuws bracht. Emma voor concerten. Fabiola. Van Thijn die met pek en veren uit de Staatsliedenbuurt werd verjaagd. Bluf!, het weekblad van Wijnand Duyvendak. KNSM eiland. Het Einde van de Wereld. Cineac Damrak. Parisienne voor de doorlopende rukfilm. Het Pillenbruggetje.
Mooi en lelijk tegelijk was die tijd.

Arnold Layne | 24-09-22 | 21:43 | 1

Mooi nederland zonder afgedwongen normen en waarden wat altijd nodig is om iets leefsbaar te houden. Oftewel de post 1968 beweging die ten grondslag ligt aan de teloorgang van Nederland. Die generatie was toen 18-28 en is nu de generatie van rond de 70. En nu worden die oudjes aan de deur beroofd door veelal import. Lang leve de vrijheid. Maar vrijheid is helemaal niets zonder interne normen en waarden of eventueel extern opgelegde normen en waarden in de vorm van enige mate van hierarchie.

appeltjesgroeneweide | 24-09-22 | 21:48

"Nederland als losgeslagen bende". Ik denk vooral aan Amsterdam, en dat was ALTIJD al een losgeslagen bende. Kijk eens 'rondom het ouderkerksplein' van Roeland Kerbosch. Opgenomen in de 60's.

Ovenvers | 24-09-22 | 21:40 | 1

De kroningrellen volop meegemaakt. De hele dag er midden in gezeten. Was die dag een echte burgeroorlog met bizarre geweldsexplosies

Cornelis12 | 24-09-22 | 21:38

Ede dat is nog steeds een durp. Prima wiet hebben ze dan weer wel daar bij het station

schillenboer | 24-09-22 | 21:36

Je redeneert inderdaad vanuit je eigen bubbel Tuur. Ik ben van 1962 en ik vond mijn jeugdjaren verre van afgrijselijk, strontvervelend en saai.Op alle gebied van sex, film, muziek, drank, uitgaan was het in Nederland in mijn beleving allemaal vrijheid en blijheid.

Kowalski11 | 24-09-22 | 21:35 | 1

De vrijheid om verslaafd te raken aan alle lichamelijke noden, de ziel heftig verwaarloosd. Misschien wel de grootste snobs van nu zijn de hippies en vrijheidsstrijders uit de jaren '60 en '70.

vanBarchum | 25-09-22 | 00:31

"Aan de plafonds waren visnetten gespannen waarin stukken kurk en lege flessen Mateus Rosé dobberden"

In de jaren '70 hadden veel mensen van die netten met grote stukken kurk en groen glas in hun woonkamer hangen. Jan des Bouvrie bestond nog niet, maar ieder deed zijn eigen ding.

Duwbak_Linda | 24-09-22 | 21:35 | 2

Tynaarlo 3.

Après toi | 24-09-22 | 21:48

Of een camouflage net van Lou Lap uit de Reguliersbreestraat

P. Breidel | 25-09-22 | 00:13

Het Grote Ongenoegen was in de jaren 70 misschien vernieuwend en grappig, het komt nu wel erg gedateerd over. Kan er met de beste wil van de wereld niet om lachen in ieder geval.

Spring Bruissteen | 24-09-22 | 21:32

1976, tiener, postkantoor, foldermolen met postbus 51 folders in zeker 4 talen, dacht toen ' dat stimuleert toch niet om de Nederlandse taal machtig te worden ' was oprecht verbaasd.

Cornelis12 | 24-09-22 | 21:31

Mooi om te lezen, veel herkenning ook al ben ik wat jonger. Maar die windhoos op Ameland was dacht ik begin jaren zeventig, met een stuk of wat dooien ook nog.

goedverstaander | 24-09-22 | 21:26 | 2

Volgens mij was er in 1967 ook een windhoos.

Arnold Layne | 24-09-22 | 21:33

@Arnold Layne | 24-09-22 | 21:33: 1967 4 doden, gezin uit raam "gezogen". Ik was met ouders op boot in Uitwellingerga waar de hoos ook langs trok. Hagel alsof er een vrachtwagen grind op dek werd gestort.

Dwaalgast | 24-09-22 | 22:17

Gaaf stuk! Lach me rot.

donkieshot | 24-09-22 | 21:26

Lekker stuk dit.

Dutchbeaurouge | 24-09-22 | 21:22

Alleen de hel die islam heet was toen nog niet in grote getale geïmporteerd.Begin van het einde.

van stampij | 24-09-22 | 21:19 | 1

In die tijd waren de eerste gastarbeiders Italianen die in de mijnen werkten, zijn gelukkig gebleven en hebben ijssalons en restaurants geopend. Die islam golf is een gevolg van het 4 jarige verdrag met Marokko voor 4000 gastarbeiders. Zouden weer ophoepelen.

P. Breidel | 25-09-22 | 00:16

Jaja dat was nog eens muziek :)

drs. P | 24-09-22 | 21:18

ik zal het nooit vergeten. Ik was begin 20 en was voor het eerst op Gran Canaria., alleen. Eerst een Ier , met allerlei foto voorstellen. No thank you. Nog geen uur later een Duitse huisvrouw. Komst du heute abend mal vorbei? Ik denken dat het om een avondje uit eten zou gaan. Op zich was ik toen technisch al geen maagd meer, maar dus duidelijk ongelooflijk naïef.

Gezegend met een prima conditie: Ausdauer was voor haar iets heel Nederlands. Een tiental jaren verder begon ik dat hele swingen pas beter te begrijpen. Dat geeft een scheef perspectief op de liefde trouwens. Daar snap ik niets van: www.youtube.com/watch?v=kFduy8qQIOg

Hetkanverkeren | 24-09-22 | 21:16

Als je op een bepaalde leeftijd komt denk je terug aan hoe mooi vroeger alles was. Toen ik als 16 jarige de CVB bank binnen kwam lopen werd ik begroet met mijn eigen naam 'dag meneer Leptob wat kan ik voor u doen?' En dan nam ik 100 gulden op. Wel vrijdags voor 17:00 uur want in weekend de bank gesloten. Toen de pinautomaten kwamen was ik blij: altijd geld opnemen. En nu denk ik: het was toch veel leuker om even bij de bank naar binnen te wandelen. Ach ja....

Leptob | 24-09-22 | 21:15 | 6

@Flightless bird | 24-09-22 | 21:30:
Ik betaal regelmatig contant. Met je ‘mag niet meer’

YoMoms | 24-09-22 | 21:37
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat heerlijk om te lezen dit.

Duwbak_Linda | 24-09-22 | 21:13 | 4

@Après toi | 24-09-22 | 21:50: Doch stel ik mij immer constructief op..

Duwbak_Linda | 24-09-22 | 21:53
-weggejorist-
555tothe666 | 25-09-22 | 08:06
▼ 1 antwoord verborgen

Ede bekend van de Pride.

thanseeuwen | 24-09-22 | 21:11 | 1

Kreeg heel wat meer aandacht in het 8 uur journaal dan de opstand in Iran. Iran ; na 15 minuten 15 seconden. Maar ja NPO66 is uiteraard vóór de hoofddoek.

namur62 | 24-09-22 | 23:35

Inmiddels zijn we weer terug bij 1959 qua moraal.

_pacman_ | 24-09-22 | 21:08 | 3

Op het moment van publicatie 1958

P. Breidel | 25-09-22 | 00:19

Zijn er toch nog dingen die wel de goeie kant opgaan.

vanBarchum | 25-09-22 | 00:28

Sjoerd RIMMER Sjoerdsma,..

The Felchmeister | 24-09-22 | 21:07 | 1

Hahaha... en veelvuldig onderscheiden, door zichzelf.

donkieshot | 24-09-22 | 21:28

Doomsday.

Longhorn | 24-09-22 | 21:02

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland