Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De Boze Blanke Muzikant - van Einstürzende Neubauten tot Morrissey, Mark E. Smith en Louis Davids

De Boze Blanke Man en de Ondergang van Nederland - Deel 10

Arthur: Ha die Joost! Zeg, jij was destijds de hoofdredacteur van Vinyl, een geweldig en vooral toonaangevend iconisch muziektijdschrift. Vinyl lag op mijn nachtkastje, samen met Hitweek, OOR en de Muziek Expres. De kinderbijbel van Anne de Vries had ik met satanische kreten ritueel verbrand in de moestuin van mijn ouders. Tot mijn bekering tot de punk was ik eclectisch als de pest en woei ik mee met alle muzikale winden. Ik ben een typische traversée du désert. 

Met enige schaamte moet ik opbiechten dat mijn eerste singletjes Ben van Michael Jackson en Isabelle van Les Poppy's waren. Qua muziek was ik zo gay als de neten, denk ik met terugwerkende kracht. 

Omdat ik altijd met oudere hippies omging, draaide ik aanvankelijk veel lieve poezelige vriendelijke hippieshitmuziek. Sweet Smoke met Just a Poke bijvoorbeeld. En toen had ik nog een Molukkers-fase (je kent dat wel, bloedmooie meisjes in het kamp in Lunteren, altijd nasi en bami, hun stoere broertjes op paarse, verchroomde Yamaha's die Bruce Lee nadeden met wurgstokjes en mij beschermden tegen de naziboeren van de Veluwe) met veel Eagles en Doobie Brothers

Op de muur van de HEMA in Ede kalkte ik tijdens de kaping in de Punt RMS en Mena Muria, de wapenspreuk van de Republik Maluku Selatan. Wat dat inhield boeide niet want het ging me om die meisjes. Bij de Eagles hoorde een strenge Molukse dresscode van suède jasjes met slierten, soulbroeken met bespottelijk wijde pijpen, cowboylaarzen met klikkers en verzorgd lang haar. Schelden deed ik in het Maleis met een tempo doeloe-accent. Punk zou een einde aan dit alles maken.

Tussendoor was ik even disco,  maar ik kon nog steeds mijn woede en mijn Weltschmerz niet kwijt! En toen kwam de punk. Beng! Ik verfde mijn haar gifgroen en droeg zijden pyjamajasjes van mijn pa, en in mijn New York Dolls-fase droeg ik vleeskleurige Wehkamp-corsetten van mama. Jij was net als ik punk. Was jij ook zo boos als ik op de wereld? En hoe verklaar je dat Morrissey en John Lydon nu heerlijk rechts zijn, want deze aflevering van de Boze Blanke Man gaat natuurlijk over Boze Blanke Muzikanten. En dan heb ik het niet over Arlo en Woody Guthrie, Joan Baez en Bob Dylan. Veel te soft!

Joost: Hé man. Van dat beeld van jou met groen haar in Ede kom ik niet zo snel meer af. Ik droeg in die tijd leren broeken, leren jasjes en had een snor. Mensen dachten dat ik homo was, en dat vond ik cool, hoewel niet waar. Ook kreeg ik steeds ruzie in de tram, Surinamers met enorme messen, dat was toen heel normaal. Het verschil met nu was dat je er nog gewoon over kon praten. En dat je nog gewoon 'neger' mocht zeggen. Negers waren toen ook supercool, en dan heb je wel gelijk een ding te pakken met punk en Vinyl en new wave, want dat was net zo blank als al die VPRO-kids die ik nu bij Lowlands zie staan. Niks veranderd, maar wel een mondvol over 'multiculti dit en dat' en 'wij zijn de nazi’s'. 

De vraag is natuurlijk of punk rechts was. Punk was, en nu zeg ik niets nieuws, gewoon een enorm fuck you-gebaar. De politiek werd er met de haren bijgesleept, maar 'wij' waren a-politiek! Politiek was de gevestigde orde, of het nu links was of rechts. En 'we' hadden veel problemen met onszelf. Ik zit de laatste tijd weer veel te kijken naar interview-filmpjes met The Ramones op Youtube. Zwaar getraumatiseerde gasten, bakken met frustraties, woede, misbruik, noem het maar op, en dan een soort stripfiguren willen worden en je carrière beginnen met een nummer als dit: "Hey ho, let's go! Hey ho, let's go! Hey ho, let's go! Hey ho, let's go! They're forming in straight line They're going through a tight wind The kids are losing their minds." The blitzkrieg bop In 1976! En iedereen meehossen…! Ik doe er nog even een linkje bij, want de lezertjes van Geenstijl hebben waarschijnlijk geen idee waar dit over gaat. One two three four! 

Man, ik vond me dat toch een potje geweldig! Maar eerlijk is eerlijk, zo vroeg was ik er nog niet bij, met punk. Dat was bij de - achteraf gezien niet zo hele coole - band 999, in 1978 (ik weet het omdat de film The Last Waltz met The Band net in première ging, en wij daar bij waren), in de club The Nashville in Londen. Dit was hun hit. Het ziet er hier heel tam uit eigenlijk. Ik was daar met een vriend op vakantie, wij waren nog helemaal in Frank Zappa, en puur per ongeluk kwam ik daar terecht. Al bij het eerste nummer begonnen al die hanenkammen het complete interieur te vernielen. Stoelen, tafels, bierflessen, elkaar, alles ging eraan, een explosie van pure destructie en woede. Wij stonden tegen de muur gedrukt, het geluid was oorverdovend, de band speelde door alsof er niets aan de hand was, maar of ze de gig ook hebben afgemaakt weet ik niet meer. Dus daar heb je het. De blanke woede. Wat me op de vraag brengt: Heb jij de Neue Welle ook nog meegekregen? Vond je dit ook zo geil? 

Arthur: Andreas Dorau! De Neue Welle! Breek me de bek niet open! Ich möchte ein Eisbär sein im kalten Polar. Dann müsste ich nicht mehr schrei'n. Alles wär' so klar.

Kijk, ik ben opgegroeid nabij de grens met Duitsland en in dier voege groot geworden met Duitse schlagers: Heino, Freddy Beck, Freddy Quinn, Heintje en later Wolf Biermann. Sterker nog: ik bezocht een keer of tien het Schlagerfestival in de Rodahal te Kerkrade, georganiseerd door de onvergetelijke Harry Thomas (dat zijn herinnering tot een zegen mag zijn). Even wat Wikipedia voor de volledigheid:

In 1969 nam Harry Thomas een single op, getiteld Ik ben een homo. De plaat werd uitgebracht op het platenlabel Delta. Eind 1969 trad hij naar voren als voorzitter van de Nederlandse Homofielen Partij, die streefde naar wettelijke erkenning van ‘homofiele’ relaties. In mei 1970 kondigde hij aan dat de relatie tussen hem en zijn vriend eind juni zou worden ingezegend in een Rooms-katholieke eucharistieviering. In 1991 overleed Thomas op 46-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand. Door zijn zwaarlijvigheid kampte hij al jaren met gezondheidsproblemen.

En toen ineens kwam die Deutsche Welle: Einstürzende Neubauten, Fehlfarben. Ken je deze leuke Pruisische verzameldoos van mijn goede vriend, uitgever Vic van de Reijt? 

Ik kom uit Ede en Ede was het dorp met de meeste NSB'ers van Nederland. Neem dit gedicht van Jules Deelder die de Ede-Cultuurprijs (proest & roflol) weigerde vanwege het feit dat mijn bakermat het hoogste aantal NSB'ers kende tijdens de oorlog.

In belommerde dreven
tussen met klimop
overwoekerde gevels
leunt oorlogsverleden
zwaar op het heden
Geur van oud-NSB'ers
die stil zijn gaan leven
komt mij van ver reeds
tegemoet gedreven en
ik weet: Dit is Ede!
Paradijs op de Veluwe!
In éen dezer tuinen
rust Mussert's gebeente
en komt soms z'n geest
uit de grond gerezen
Houzee kameraden!
Verbleekt en verbeten
In zwart uniform en
met één hand geheven
in eeuwige groet aan
òns zware geweten —
Een dolende ziel tussen
zwáar foute heesters
in de ietwat ver-
wilderde Hof van Ede

Ik leerde er wel goed Duits natuurlijk, mede door de schlagers die onafgebroken door de kantine van de Chr. voetbalvereniging DTS'35 schalden, maar ook vanwege de leraar Duits op de Chr. Mavo Beukenlaan, die gewoon nog zijn speldje van de NSB droeg. En toen, op een mooie maandagmorgen in de herfst, hoorde ik ineens deze antifascistische Duitse dansplaat de Deutsch Amerikanische Freundschaft: Der Mussolini! Er ging een wereld voor mij open, na al die kutplaatjes van Heintje en Rex Dildo en Freddy Beck! En toen moesten Laibach en Rammstein nog komen. Die gasten van DAF waren echt boos, wat denk jij? 

Joost: Nou Arthur, ik weet niet of die gasten van DAF nu wel zo boos waren hoor. Ik denk dat ze er vooral veel lol in hadden. Net als de Mazzo, toen ik daar was en iedereen meezong: "Dreh dich nach rechts Und klatsch in die hände Und mach den Adolf Hitler Tanz den Adolf Hitler Tanz den Adolf Hitler Tanz den Adolf Hitler." 

Moet je voorstellen dat dit nu zou gebeuren! Schijt aan die nep-moraal, had de punk-generatie! Maar inmiddels zijn ze alweer zo politiek correct als de neten. We zouden een heel item kunnen maken over punks en nazi's. Fijn om te horen hoe jij in je jongenskamertje helemaal los ging op Der Mussolini. Ik dacht toen wel even ‘zo, kan dat wel?’ maar ik vergiste me want het kon gewoon. Dat was het spannende van die tijd. Grensoverschrijdend. Iets wat nu met ON! weer een negatief begrip is geworden. MAAR JA, ARTHUR…WAAR ZIJN WE NU HELEMAAL MEE BEZIG? VROEGER WAS ALLES BETER? Dacht het niet! Het was natuurlijk fijn om jong te zijn en zo, en opeens bij een groepje te horen, maar als ik nu naar die beelden van toen kijk, zie ik vooral wat ik toen niet zo zag, namelijk een verering van mentale ontsporing. En dat was op zich weer een uiting van een verziekte en verharde tijd. No Future, dat was echt zo. Ik was in die periode best heel somber, en zag om me heen allemaal mensen die niet meer wisten wat ze aan moesten met zichzelf. Waarom voelen mensen zich zo sterk aangetrokken door Einstürzende Neubauten? Waarom werden er massaal zoveel drugs gebruikt? Waarom zagen die kamers eruit als één grote puinzooi? Waar was de liefde, Arthur, waar was de liefde?

Arthur: Kijk, Sid Vicious had natuurlijk de toon gezet qua Boze Blanke Muzikant . Kijk maar naar deze uitvoering van My Way, uit de vrij geestige film The Great Rock 'n' Roll Swindle. En dan hoor je achteraf dat Malcolm McLaren alles bedacht heeft qua Sex Pistols, van de kleding tot de muziek en de boosheid van Johnny Rotten en Sid Vicious. Nick Cave was trouwens ook best wel boos, en vooral met de Birthday Party. Mijn grote held Roger Chapman is volgens mij echt altijd boos. Kijk maar naar deze uitvoering Let's Spend the Night together van Chapo. Om even terug te komen op de punk: ken je de Speedtwins uit Arnhem nog? Hun liedje I hate Football is behoorlijk bozig. Nu weet ik ineens wie heel erg boos waren: Tedje en de Flikkers uit Nijmegen. Dit nummer, man man man. Flikker van Agt het raam uit! En hun bescheiden hit Ik ben een hoer klinkt ook niet echt lief. Hoe zat het met de rest van de Nederpunk eigenlijk, qua boosheid? Professor Vinyl

Joost: Goed punt. Ik kwam net dit filmpje van Soviet Sex tegen. Kende ik niet, en ik dacht dat ik alles wel kende. Die gast die je zo raar rond ziet springen in die Amsterdamse afbraakbuurt is Peter Klashorst. Daar ging ik mee om, kun je nagaan. Peter was eigenlijk nooit boos, hij was meer een soort natuurmens en volgens de laatste berichten leeft hij nog steeds. Het probleem met de Nederlandse punkscene was natuurlijk dat ze alles nadeden. Ik denk dat we beter waren in de tijd van de new wave. Mekanik Kommando uit Nijmegen bijvoorbeeld. Je kreeg toen dat hele industriële. Cabaret Voltaire, noem maar op, monotone woedeverwerking, we wilden allemaal een machine worden, dat was beter. Ook een mentale dwangbuis. Wat begon als een schreeuw werd al snel een gevangenis. Ik weet nog dat ik een positieve recensie schreef over die plaat van Whitney Houston in Vinyl. Het regende opzeggingen! Je had het over Sid Vicious. Wat John Lydon later over hem zei was natuurlijk gewoon waar; wat gebeurt er als je zo’n geestelijk labiel persoon als hij - aan de heroïne verslaafd geraakt door zijn moeder - in de dierentuin van de showbiz gooit? Het ziet er misschien grappig uit, maar het was gewoon triest natuurlijk. En hier het laatste interview met Sid. Kolere. 

Arthur: inderdaad, daar wordt een mens niet vrolijk van. Ik heb natuurlijk ook een hele duistere periode in mijn leven gehad en dan draaide ik bijvoorbeeld de volgende plaatjes. Ik neem aan dat je hier weinig tot niets van kent, en dat pleit voor je. Jello Biafra ken je natuurlijk wel, als voorzanger van de Dead Kennedys.

No Ca$h - Pure Evil

Rise Against - State of the Union

Surf nazis must die - I am angry

GG Allin - crash and burn

Star Fucking Hipsters - Church and Rape

Propagandhi - The Only Good Fascist is a Very Dead Fascist

https://www.youtube.com/watch?v=1Tlwf9A1ivc&ab_channel=stickpunk1

Off With Their Heads - Fuck This, I'm Out

Jello Biafra w/ DOA - I Wish I was in El Salvador

Ceremony - Dead Moon California (Midnight in Solitude)

Godskolere, Joost, wat een pokkenherrie! Vooral die laatste plaat. Overigens is dit allemaal extreem-linkse meuk, waarmee wederom bewezen is dat linksmensen bozer zijn dan rechtsmensen. Maar hoe zit dat nou precies met Laibach, zijn die nou zo rechts? Ze koketteren natuurlijk wel met de Braune Sumpf, maar het zijn natuurlijk ook types van de kunstacademie van Ljubljana, de Slavische naam voor Laibach, en alles is met een flinke knipoog. Ze zijn bijvoorbeeld ook dol op Noord-Korea, getuige dit vrolijke liedje en dit optreden in Pyongyang. Hoe zit dat nou precies met die gasten? 

Joost: Laibach… Ja die gaan ook maar door hè. Dat is nu zo’n groep waarvan je echt niet weet wat je ervan moet denken. Bijvoorbeeld met die tournee door Noord-Korea, waar ze warm werden ontvangen, en ze zeiden er ook bij: 'dit is muziek waar de mensen hier van houden.' Je moet ze eigenlijk live zien. Ik heb dat gedaan in de Posthoornkerk. Banieren. Megafoons. Zoeklichten. Het was regelrecht Leni Riefenstahl. Geen greintje ironie hoor. Ik voelde me daar toen zeer unheimisch. Ik kan niet zeggen dat dit de bedoeling was, want ik had geen idee wat ze bedoelden en ik wilde dat niet weten ook. Eigenlijk vind ik dat je bij kunst nooit moet weten wat ermee bedoeld wordt. Daarom hebben interviews met popsterren ook geen enkele zin. Wat ik jaren gedaan heb, dus ik kan het weten. Wel denk ik dat kunst noodzaak moet hebben, en dat was in die tijd van de punk vaak het geval. Er was niks anders, dus dan ging je maar kunst maken met wat voor handen lag. Was dat woede? Ik denk het wel. Maar volstrekt ongerichte woede. Was het rechts? Was het nazistisch? Was het juist kritiek erop? Het was binnen de ruimte van de kunst alles tegelijk. Wij begrepen dat toen wel, het kringetje zeg maar, en alle reacties erop vonden we 'interessant.' Het was een ongekende tijd, daarna kwam de House en toen was het allemaal voorbij. Vind ik hoor. 

Arthur: Nou Joost, dit was wederom een zeer leerzame expeditie en ik ga een eind breien aan deze editie van de Libelle voor Boze Blanke Mannen. Ik wil eigenlijk afsluiten met Armand. Die heb ik grijs gedraaid hoor, want die man vertolkte mijn woede, Weltschmerz, onvermogen, luddevedu en ander typisch puberleed. Ben ik te min kent natuurlijk iedereen van onze generatie, maar het ultieme protestlied is toch wel De Nederlander is een meelzak

Opa Barend en consorte hebben het grandioos verpest
maar het fiasco is nog lang niet compleet.
Want het is de kleine man die de nek wordt omgedraaid
ook al heeft ie daarvan zelf niet zoveel weet.

De Nederlander is een meelzak je kunt er op blijven slaan hij gaat toch nooit staan.
De Nederlander is een meelzak die niet reageert want dat is verkeerd
en bovendien hebben ze 'm dat nooit geleerd.

De wiebeltax, de BTW en de verzwaring van de autokosten,
en het vliegveld Welschap, de stank in Rotterdam.
De huurverhoging, een kabinet van antieke miniaturen,
de Waddenzee en de blauwe horden van Amsterdam.

De Nederlander is een meelzak je kunt er op blijven slaan hij gaat toch nooit staan.
De Nederlander is een meelzak die niet reageert want dat is verkeerd
en bovendien hebben ze 'm dat nooit geleerd.

De Nederlander protesteert in de stamkroeg bij z'n drinkebroers
en wat vertelt hij het daar toch ronduit zonder schroom.
De Nederlander kankert bij de beeldbuis maar zijn grieven
komen nooit verder dan zijn eigen home-sweet-home.

Want de Nederlander is een meelzak je kunt er op blijven slaan hij gaat toch nooit staan.
De Nederlander is een meelzak die niet reageert want dat is verkeerd
en bovendien hebben ze 'm dat nooit geleerd.

De Chinees van Europa kijkt de katten uit de boom
en als iedereen z'n voordeel gedaan heeft dan komt hij.
En dan heeft ie meteen weer een reden om te lamenteren
want voor de laatste uit de rij is d'r niet veel bij.

De Nederlander is een meelzak je kunt er op blijven slaan hij gaat toch nooit staan.
De Nederlander is een meelzak die niet reageert want dat is verkeerd
en bovendien hebben ze 'm dat nooit geleerd, van huis uit.

Joost, heb jij ter afsluiting nog een paar Nederlandse nummers die de woede van de kleine man uitdragen? 

Joost: Allereerst nog even dit: We zijn de belangrijkste Boze Rechtse Man van de punk helemaal vergeten. Misschien komt dat wel omdat hij bijkans onverstaanbaar is. Ik heb het over Mark E. Smith van The Fall. In dit interview voor de BBC legt hij uit wat zijn probleem is met de massamigratie. Authentieke vent. En dan is er nog Morrissey natuurlijk, maar dit inmiddels veelbesproken. Ik denk dat deze mensen helemaal geen deel uitmaken van welke beweging dan ook. Het zijn mensen die zichzelf vragen stellen. Net als jouw Armand. Dat was ook een punk. En dan, tja, liedjes over de woede van de kleine man? Mmm… Ik ken alleen maar liedjes tegen de kleine man. Zoals dit. Dat vonden de mensen toen misschien leuk. Dat wil zeggen die in de grachtengordel met elkaar, want dat vergeten wel eens; Dat was in de jaren 80 al heel erg normaal, net zoals bij Ischa Meijer en die hele kliek. De openlijke oorlog tegen de arbeiders is al vroeg ingezet. Maar dat is weer een ander onderwerp. Nou, we zijn er weer uit, toch?

Arthur: Dan heb ik nog een mooie afsluiter qua Woedende Kleine Man. Van Louis Davids! En weet je wie deze en andere geëngageerde teksten voor Davids schreef? Jacquel van Tol, zo fout als wat in de oorlog. Zijn zoon Tol Hansse, geboren in 1940, was goed na de oorlog, en met hem sluit ik af. Big City! 

Reaguursels

Inloggen

Ramones voor het eerst gezien in 1978.
GG Allin was wel een boos kereltje, die steeds extremer werd. Kijk die docu "hated in the nation". Nederlandse punk en midden 80-er jaren hardcore staat in het buitenland in zeer hoog aanzien. Wist je niet, he ?
Vinyl was hipster bullshit blaadje. Ze proberen nu nog steeds te doen alsof hun zg. "ultra beweging" (was helemaal geen "beweging") van groot belang was. Onzin, stelde geen fuck voor. Nieuwe kleren van de keizer. Dat weet ik omdat ik erbij was.

Asteroid-B612 | 22-09-22 | 09:19

"maar als ik nu naar die beelden van toen kijk, zie ik vooral wat ik toen niet zo zag, namelijk een verering van mentale ontsporing"

maar als ik nu naar die beelden van nu kijk, zie ik vooral een verering van mentale ontsporing en ben bang dat dat niet goed komt.

bergsbeklimmer | 22-09-22 | 06:57 | 1

Het verschil tussen toen en nu is dat die mentale ontsporing ondertussen mainstream is. Het is de norm is geworden die overal gepropageerd wordt. Dan is het moeilijk terugkomen.

Chuck the plant | 22-09-22 | 08:08

Eerlijk gezegd heb ik het grootste deel van het verhaal niet of nog niet gelezen. Maar ik heb wel diverse linkjes bekeken en beluisterd en daar ging het hopelijk vooral om. Je maakt kennis met de meest uiteenlopende stijlen van muziek en dan blijk je ineens een uur verder te zijn met luisteren.
Heerlijk vind ik dat om al die interesses en invalshoeken te beluisteren. En echt niet alles is goed of mooi wat mij betreft, maar ik merk wel dat ik tegenwoordig meteen verder luister. Iets is niet meteen luide muziek, zoals opa vroeger alles afdeed, maar neem zo’n Ceremony of een Einstürzende nou. Ik probeer dan te luisteren naar teksten als dat gaat of in ieder geval naar de achterliggende structuren en ontdek zo ineens veel meer dan de eerste indruk van een grote brij.
Genieten is dat, voor mij althans.

Verbandmeester | 22-09-22 | 05:01

1972: protopunk v boze blanke iggy punkerder dan alles daarna
"Goodbye, Betsy, I'm going away
I'm sick of you and I don't wanna stay"

merlotponti | 22-09-22 | 02:04

LOL de Snor heeft gezegd dat Baudet geliquideerd moet worden.
Overdrachtelijk natuurlijk. Blij dat ik geen Twitter heb.

entredeuxverres | 22-09-22 | 01:09

Off-topic

Waarom kan ik hier wel tegels bakken en niet in het café ? Btw fijne avond luitjes

Icewallowkum | 22-09-22 | 01:06 | 6

Waarom doe je zo raar stel alleen maar een vraag, kwade dronk ofzo ?

Icewallowkum | 22-09-22 | 01:36
▼ 3 antwoorden verborgen

Wakker worden! Allemaal naar buiten om naar Jupiter te kijken.
Zo dichtbij zie je hem nooit meer.
Pas over 109 jaar is ie weer zo dichtbij.
Het stormt daar trouwens al 5 jaar bizar hard.
Ongekend volgens de experts
Klimaatverandering treft niet alleen ons.
Misschien een idee om iets verder te kijken .
Hij staat in het Oosten.

entredeuxverres | 22-09-22 | 01:04 | 1

Dat is wel heel cool hoop dat ik hem kan zien

Icewallowkum | 22-09-22 | 01:06

Ok, dít is de goede link. Dus

chicago river | 22-09-22 | 01:01

Lekker in slaap vallen met Moon over Marin.

borgmonster | 22-09-22 | 00:34

Trusten, allen.

Geluk.

GKJP | 21-09-22 | 23:53 | 1

Mazzel.

entredeuxverres | 22-09-22 | 00:26

Dank @Arthur. Morgen lekker lezen.

letopuwzaak | 21-09-22 | 23:52

Over boze punkers gesproken, Hans Kok was toch wel de bekendste.

Of is dat een onderwerp voor in het stamcafé? Ik vind onduidelijk met 3 openstaande topics.

Roos | 21-09-22 | 23:48 | 11

@Après toi | 22-09-22 | 00:27:
Desafinado!

letopuwzaak | 22-09-22 | 00:29

Ik kende Hans Kok. Was een enorme zak.

Asteroid-B612 | 22-09-22 | 09:21
▼ 8 antwoorden verborgen

Vergeet Ivy green uit Hazerswoude niet,een van de eerste punkbands

einstein brain | 21-09-22 | 23:42 | 1

Geweldige LP !

Asteroid-B612 | 22-09-22 | 09:21

Mark e . Smith heeft trouwens tegenwoordig een tuin op zijn buik. Geweldige band ,dat wel,the fall

einstein brain | 21-09-22 | 23:40

Hier een bewijs dat het patates-frites is;

m.youtube.com/watch?v=lAGS2Kp4dd8
Bert en Ernie - Pepernoot en appels, beter dan patatess-frites. De appels zijn gezond en maar de pepernoten niet. Pepernoot en appels, uit is weer dit lied.

chicago river | 21-09-22 | 23:29

Deze heb ik al vaker gedraaid hier, maar past bij het topic, Een vroegere afsplitsing van de latere Tröckener Kecks: Frites Modern - Sesamstraat. Amsterdamse Punkband die het nog schopten tot een Amerikaanse Punk verzamelaar. Ze bestaan naar het schijnt nog steeds... youtu.be/Krgf8__hW7s

F. von Zeikhoven | 21-09-22 | 23:18 | 3

Lekker die wanorde in het publiek. Nog geen placering.
Behalve die eeuwig irritante pogoënde suffe Punkers.

entredeuxverres | 21-09-22 | 23:32

Ivy green,ook leuk

einstein brain | 21-09-22 | 23:43

Die verzamelaar heet "Welcome to 1984" en werd uitgebracht door het Amerikaanse blad Maximum rocknRoll, om aandacht te vestigen om niet Amerikaanse/Engelse groepen. Is inmiddels enkele malen heruitgebracht. Mijn band staat er ook op, wij oefenden in hetzelfde hok als Frites Modern.

Asteroid-B612 | 22-09-22 | 09:30
-weggejorist-
Charles Swietert | 21-09-22 | 23:13

Hier pak aan. Een van de mooiste songs die k ken;
m.youtube.com/watch?v=Sp_EJ7Rn1OM
Grover Washington Jr en Bill Withers - Just the two of us (extended version).
De Hawaainse synth solo vind k enorm mooi.

chicago river | 21-09-22 | 23:07 | 1

Oh ja. En de genius Marcus Miller speelt op bas. Check die tonen dan.

chicago river | 21-09-22 | 23:10

Sla dit topic maar even over...

johnyl | 21-09-22 | 23:00 | 1

Waarom zou ik?

entredeuxverres | 21-09-22 | 23:10

Hogeschool dit. Hartverwarmend om Joost weer eens te horen over de tijd dat hij alle dagen half sikker was.

Vinquerev | 21-09-22 | 22:58

Hoewel ik uit een arbeidersgezin kom ben ik nooit links geweest, wel sociaal bewogen. Ook ben ik nooit door een fase gegaan, het was altijd gewoon rechttoe rechtaan dit. Comaverwekkend saai eigenlijk.
L Devine - Boring People
youtu.be/yB6n2GpiqL4

MickeyGouda | 21-09-22 | 22:55 | 7

@entredeuxverres | 22-09-22 | 00:12:
Het rare is dat in mijn herinnering iets heel anders zei n.l. ik zie alleen maar mannen en druiven, Boring! Veel grappiger maar via Google niet meer te vinden. Wazig

entredeuxverres | 22-09-22 | 00:22

@entredeuxverres | 22-09-22 | 00:22:
Gna. 'Mannen en druiven' zou wel de ultieme samenvatting zijn van hetgeen dat de argeloze bezoeker zaal na zaal krijgt voorgeschoteld. In gedachten zie ik 'kortpittig met museumjaarkaart' al een zuinig gezicht trekken.

MickeyGouda | 22-09-22 | 02:35
▼ 4 antwoorden verborgen

Haha, wat een heerlijk jeugdsentiment!
Iedereen en alles altijd naar de klote op de speed, al bestond die term toen nog niet.
Doorhalen, liefst een paar dagen.
Vinyl was mijn lijfblad. Liep alle wazige underground bandjes af.
Inderdaad jezelf dood lachen om DAF, ik dans er nog steeds op tijdens een wilde avond.
Bier drinken in de Muur voor weinig.
Dansen in de Armageddon in het Maupoleum.
Waar ze jaren later nog een lijk in een tapijt vonden in de kelder.
Einsturzende Neubauten heb ik nog gezien in NL centrum.
Of was het Laibach? In ieder geval genieten van keihard gebeuk van staal op staal.
Ik maakte het tijdens dat concert zo bont dat ik zelfs NL centrum uitgetrapt werd omdat ik de stekker uit de versterking trok.
Ik was niet te harden in die tijd. Boos is een eufemisme.
Ik was trouwens geen punk maar New wave. Toch iets modieuzer.
Nu ben ik gelukkig onwijs oud.
Eisbar wordt op mijn uitvaart gedraaid.

entredeuxverres | 21-09-22 | 22:54 | 6

'Ik was niet te harden in die tijd.' Dat klinkt als een schatkamer vol recalcitrante verhalen. Schroom vooral niet om er meer te delen, hoor! ;-)

MickeyGouda | 22-09-22 | 02:43
▼ 3 antwoorden verborgen

Gaat loos in Moskou, vanavond 1300 demonstranten opgepakt. Ze roepen daar gewoon het verboden woord: stop de oorlog.

SterF... | 21-09-22 | 22:54 | 2

Poetin heeft een gigantisch leger aan politie, FSB etc om dit te onderdrukken. Stelt wat hij in de Oekraïne inzet in de schaduw.

Zwizalletju | 21-09-22 | 22:59

@Zwizalletju | 21-09-22 | 22:59:
Natuurlijk, maar de repressie is wel zichtbaar. Laten we hopen dat het de weldenkende Russen ook aan het twijfelen brengt.

SterF... | 21-09-22 | 23:02

Nog bedankt, medereaguurders, voor uw reacties en adviezen op mijn vraag van gisteren over mijn oudste.

Vanavond aan tafel heb ik het haar voorgelegd, voorzien met mijn motivatie, en dat ze daar zelf eens over na moest denken en dat de keuze ook aan haar was.

Nou, dat was niet lang nadenken. Stap terug is een schande, ze vindt dat ze vrije tijd genoeg heeft, ze peinst er niet over, ze blijft voor de goede cijfers gaan.

Dames en Heren, ik heb er één met karakter.

Wel heb ik nu het idee dat ik wat rust in dat mooie, lieve koppie heb gebracht omdat ze weet dat ze een stap terug kan doen, zonder er op aangekeken te worden, en dat de motivatie nu nog beter is, en leuker.

'k Weet niet of ik het goed verwoord.

Maar trots, Dames en Heren, onvoorstelbaar.

Dat wou ik nog even aan u kwijt, nogmaals dank.

Nu nog een versnapering met een peukje.

GKJP | 21-09-22 | 22:54 | 7

Coachen/ motiveren betekent uitdagen en zeker niet terecht wijzen of kleineren. Goed gedaan dus.

Andersdenkend | 21-09-22 | 23:05

@GKJP | 21-09-22 | 23:03:
Ik hoop dat ze op een goede school zit. Welwillende leerlingen daar kunnen docenten wat mee. Geef haar mee dat ze moet samenwerken met het personeel daar. En wens haar geluk, meiden zoals haar hebben we nodig in de toekomst.

SterF... | 21-09-22 | 23:10

Ik herken me er ook in. Zelfde vakken goed, soortgelijke vakken slecht. Het is uiteindelijk goed gekomen met mij. Geen zorgen GKJP, het komt echt helemaal goed. Laat haar gewoon haar ding doen en geef haar de ruimte. Vooral dat laatste. Komt goed!

borgmonster | 21-09-22 | 23:14
▼ 4 antwoorden verborgen

Wat een ongelooflijk vals mannetje is dat toch die Paternotte.De frame-koning van het kabinet.

Kowalski11 | 21-09-22 | 23:13

Waarom boycot het kabinet China niet, voor de omgang met het eigen volk, de Oeigoeren en Taiwan?

Of de VS, die te pas en te onpas al 70 jaar overal binnenvallen waar het ze niet gaait. En dan niet eens een voormalig landsdeel zoals de Russen met Oekraine, maar totaal vreemde staten.

En Turkije, met hun beledigingen en mensenrechtenschennis?

wilderst | 21-09-22 | 22:52 | 24

@entredeuxverres | 22-09-22 | 00:00:

Dat je van onderwerp verandert is mooi, we zijn het kennelijk eens dat die slogan over opium onzinnig was.

Over Irak;
- dat verhaal met die couveuse was inderdaad gelogen, door die Koeweitse;
- de invasie van Koeweit was echter niet gelogen;
- Saddam heeft herhaaldelijk gifgas ingezet tegen Koerden en tegen Iran, google oa "Halabdja";
- Irak kocht verboden chemicaliën in en weigerde inspecteurs toe te laten tot de betrokken fabrieken/opslagplaatsen.

Los van het feit dat alles wat je aanhaalt onjuist en/of irrelevant is. Het is vreemd dat decennialange linkspropaganda jou heeft wijsgemaakt dat de VS onze echte vijand zijn. En dat Hitler, Stalin, Saddam, Khomeiny en Bin Laden allemaal sympathieke mensen-mensen waren. Die het beste met de wereld voor hadden. Ik hoor die lulkoek al mijn hele leven.

En toch bleven al die fellow-travellers lekker hier wonen. Lekker veilig onder de atoomparaplu van de vermaledijde VS.
Want hier mag je schelden op de goeden; in al die linkse en islamitische heilstaten is het smoel houden en sterven.

Dandruff | 22-09-22 | 00:48

@entredeuxverres | 22-09-22 | 00:52:

Je wilt weer van onderwerp veranderen. Begrijpelijk, gezien je onhoudbare slogans.
Maar doe dat dan met concrete onzin, die ik kan weerleggen. En niet met een holle kreet,"cia".
Schiet alleen wel een beetje op, morgen moet ik werken.

A propos. Had je ondertussen al een moordenaarsregime gevonden waar elk jaar 3 mensen naartoe vluchten?
Niet?
Zo ja, heb je ook al uitgezocht hoeveel mensen er jaarlijks naar de VS vluchten?
Wat zegt dat over het decennialange anti-Amerikanisme van linkse en islamitische idioten? Is dat niet gewoon al decennialang achterhaald?

Dandruff | 22-09-22 | 01:11
▼ 21 antwoorden verborgen

Punk Ska protest UK. Jeugdsentiment en zeer actueel
youtu.be/gsS-jp8d90g

small_town_dude | 21-09-22 | 22:52

Ik heb nog een exemplaar van Vinyl met de gratis flexi single van The Smiths. Still Ill. Die werden door de redactie in de kelder van Paradiso handmatig in het magazine gevoegd. Kopen?

Piet Karbiet | 21-09-22 | 22:51 | 2

Was je zelf ook actief muzikant, drs Piet?

Après toi | 21-09-22 | 23:02

Ik heb net, na 6 jaar mijn boeken uitgepakt.
Kwam het blad Virus tegen, heb bijna alle nummers
Ken je dat ook nog. De 80ers. Leuke gasten.

entredeuxverres | 22-09-22 | 00:56

Punt gemaakt. Dank

Zwizalletju | 21-09-22 | 22:50

In de 90 had je nog een gave punk revival met Living Colour

Kolgones | 21-09-22 | 23:21

Mooie column met heel veel muziek uit mijn platenkast.
Een belangrijke band met boze blanke mannen ontbreekt echter. Deze band mag absoluut niet ontbreken.
Test departement.
Bij deze dus.
youtu.be/QBoxBkDGWiw

Arnold Layne | 21-09-22 | 22:47

Wat leuk, een aflevering van The Muppet Show.

SterF... | 21-09-22 | 22:59

Ik mis toch nog een stukje over de EBM, Electronic body music.
Industriële, half militaristische symboliek gecombineerd met elektronische muziek. Lijkt een beetje neonazistisch soms.
Zoals Die Krupps bijvoorbeeld.
Mooie samenwerking met Nitzer Ebb:
m.youtube.com/watch?v=NTvke0Sa78A

Nuchternederland | 21-09-22 | 22:44 | 1

Front 242

Heurtebise | 21-09-22 | 23:10

Mooi stuk weer, ongetwijfeld, ik ga het morgen wel lezen.

Dat terzijde. Ik ben toch wel heel erg blij met mijn kroontje, okay, ik kan geen linkjes meer plaatsen voor de mensen die graag de onderbouwing van mijn punten willen lezen. Maar die Zwitsal is toch niet voor eeuwig? Of duurt dat nog jaren? Hoe dan ook. Je hebt dus ook een blokkeerknop. Je kent ze wel. Die figuren die gewoon helemaal niets hebben te zeggen. Niets te melden. Het gaat gewoon over helemaal niets. Vroeger moest je dan je vingers kruizen en hopen op Joris van dienst. Maar nu kan je ze (ja, ja misschien vind je dat over mijn bijdrages) blokkeren. Heerlijk.

Lang verhaal kort. Neem het maar aan van een scepticus. Dit kroontje is de centjes waard. Zeker nu met die geweldige stukjes over Rusland en Oekraïne. Waarvoor dank!

@GU ik wilde dit linkje voor je plaatsen.

youtubepuntcom/watch?v=ITWXnzcQFV4

Theodorus.Goldbach | 21-09-22 | 22:44 | 18

@Après toi | 22-09-22 | 00:47:
Oordopjes? Voor de zangkwaliteiten?

letopuwzaak | 22-09-22 | 00:51

@Après toi | 22-09-22 | 00:57:
Een hintje?

letopuwzaak | 22-09-22 | 01:02
▼ 15 antwoorden verborgen

www.youtube.com/watch?v=_lqgJxjxR-E

Ik was een jaar of dertien en kon hier wel om lachen, maar bepaalde luitjes in mijn omgeving nam het serieus en was vooral erg boos, en daar kon ik dan nóg harder om lachen. Wat dat betreft ben ik niet veel veranderd, vrees ik.

VBO_B_Niveau | 21-09-22 | 22:43 | 1

ja die waren wel grappig.
Want ik ben gewoon een moordenaar,... EEN MOORDENAAR!

miko | 21-09-22 | 22:52

Ja,ja, ik ben in een flat in Deventer opgegroeid met daarachter een Ambonezen wijk.Die molukse meisjes zijn inderdaad erg mooi als ze jong zijn.En dat van de Eagles en Bruce Lee dat klopt ook.Mooie tijd de jaren zeventig qua muziek.

Kowalski11 | 21-09-22 | 22:43

'Rus, where are you hurtling?
Give an answer!
She doesn't answer.'

Duwbak_Linda | 21-09-22 | 22:42 | 1

Laat ik nou gedacht hebben dat dit al nachttopic was. Nou zie het maar als Russische punk dan.

Duwbak_Linda | 21-09-22 | 23:08

Meelzak? Kan iemand onze koning eens netjes aankleden met kleding die gewoon goed past als hij zit! Ik erger me grauw aan zijn ineengezakte pleefiguur tijdens het voorlezen op de troon vanwege die opgefrommelde jas en hes. Maak die kleding op maat voor wanneer hij zit! Niet als hij staat. En geef hem ook eens les in netjes zitten. Of een hardere stoel zodat hij recht blijft zitten. Wat een wanvertoning !

borgmonster | 21-09-22 | 22:39

Einsturzende Neubauten doet me denken aan een schoolkamp in Dalfsen. In de jaren 80. Mooi zeg was dat. Wat een herrie en wij maar lol hebben. Over een stuw in de IJssel naar een café en midden in de nacht door de sneeuw weer terug. Wat een tijd.

borgmonster | 21-09-22 | 22:34

Schlaflos Nachts, draai ik nog wel eens. De band bestaat nog steeds (weer).
Op oudjaarsavond 1989 heb ik moeten huilen. Ze waren voorbij. De jaren 80, mijn decennium.
Kan helaas geen linkjes plaatsen, maar veel van de muziek, meer de New Wave dan de Punk, is heden ten dage nog actuele muziek voor sommige groepen jongeren én een inspiratiebron. Bijv. The Sound.

De reden waarom velen uit die tijd nu "rechts" zijn is m.i. het gevolg van het politieke en maarschappelijke klimaat. De generaties na ons zijn vertroebeld. Met de sneeuwvlokjes van Gen Z als ergste. Dat "rechts" is niks meer dan gezond wantrouwen, nuchterheid en nononsense.

Heurtebise | 21-09-22 | 22:33 | 3

Naar mate je ouder wordt, verdwijnt de drang om te vernieuwen. Maar je zegt iets interessants, de jaren '80 waren ook mijn jaren, vreemd genoeg hebben de jaren '90 nauwelijks een structuur achter gelaten in mijn hoofd. Met Triviant Genius editie speel ik alles en iedereen van het bord af, maar van de Milennium editie bak ik werkelijk helemaal niks...

F. von Zeikhoven | 21-09-22 | 22:39

@F. von Zeikhoven | 21-09-22 | 22:39: waak er voor nostalgisch te worden. Ook heden ten dage wordt er prima muziek gemaakt. Nog steeds. Het is enkel dat naarmate men ouder wordt de de tijd sneller gaat. Dagen worden steeds korter.

Teruggrijpen op herinneringen is valse sentimentaliteit. Maar zoet zijn ze wel. Zoals die avond tegen middernacht, met de balkondeuren open en het matras op de grond, we zoenden elkaar terwijl The Sound "Unwritten Law" inzet.

Dik 14 jaren later, in Engeland, dacht ik nog eens na te zien of ik een concert van hun kon meepikken. Bleek die Borland het jaar ervoor zich in Wimbledon station voor de trein gegooid had. Tsja...

Heurtebise | 21-09-22 | 23:40

@Heurtebise | 21-09-22 | 23:40: Dit soort verhalen zorgt er dan wel weer voor dat ik nu naar die muziek ga zoeken. Muziek is wat dat betreft nog altijd mijn grootste hobby.

Verbandmeester | 22-09-22 | 04:53

Rare reclame insteek heeft Opel voor de Mokka-e op deze pagina:

Kijk, de dief staat er al bij, zo gewild is ie!

wilderst | 21-09-22 | 22:30 | 3

Niemand snapt de grap omdat iedereen doneert.

keestelpro | 21-09-22 | 22:52

@wilderst | 21-09-22 | 22:56: Maar niks waar ik iets aan heb.

Verder kan en wil ik het niet betalen.

Ik betaal nergens voor op internet, dan is het hek van de dam!

wilderst | 21-09-22 | 22:59

In de veronderstelling dat dit het café is, zoals een oude Ier mij ooit zei:

"The granddaddy off all bluesplayers, J.J. Cale.".

www.youtube.com/watch?v=5WUeOEkl270

Of hij nu echt blues was, heeft mij verder nooit geïnteresseerd, kwaliteit.

GKJP | 21-09-22 | 22:29

"Kijk, ik ben opgegroeid nabij de grens met Duitsland en in dier voege groot geworden met Duitse schlagers:"

Ik voel een band *mimimi*
Verder lezen...

Duwbak_Linda | 21-09-22 | 22:28 | 17

Nie und Nimmer, Schmertz Vergeht zum beispiel :)

Kolgones | 21-09-22 | 23:11

Eens, mooie taal

Kolgones | 21-09-22 | 23:27
▼ 14 antwoorden verborgen

Punk was niet links: we waren niet rijk en we hadden schijt aan alles. Misschien dat we af en toe op andere mensen neerkeken, dat was dan het enige wat links was.

skoftig | 21-09-22 | 22:25 | 2

de echte anarchisten zijn inderdaad niet links, die spugen namelijk op een collectief geregelde maatschappij die socialisme en communisme wel voorstond. maar in de punkscene was er bij vele het besef niet. die waren vooral boos, en degene op wie ze boos waren waren bij voorbat fascisten.
ach, in de krakerswereld ging het er niet zo fijn aan toee als sommige willen doen geloven. Theo en consorten waren behoorlijke hardliners en later is het in menig ander punk/kraakpand ook uit de hand gelopen.
Tik maar eens Vrankrijk en Yoghurt in.

miko | 21-09-22 | 22:31

Ook de punk is een roemloze dood gestorven net als al die andere trendy modeverschijnselen... zo bijzonder is het allemaal niet.

johnyl | 21-09-22 | 23:03

Café?
Hele dag in BE gezeten en ook niet kunnen wandelen in de panelen.
Kom net thuis.
WTF.

Kabinet weggewandeld uit de kamer??.
Sow.
Je kan een hekel hebben aan Baudet. Maar m'n eerste indruk is toch dat hier alle parlementaire regels met voeten worden getreden.

Eten in de magnetron schuiven doet en zo ff verder lezen doet.

reservebelgië | 21-09-22 | 22:25

Sweden, here i come!

steekmug | 21-09-22 | 22:24

Niet alle punk was links, ik bedoel screwdriver,... mwoah die zaten toch echt wel aan de blood and honor kant

miko | 21-09-22 | 22:23

Arthur (en ook een beetje Bart) wordt in steeds grotere mate een inspiratie. Het land verlaten wordt, mede geïnspireerd door zijn (hun) levensvreugde, een steeds relevantere optie...

Lood om oud ijzer | 21-09-22 | 22:19 | 6

@Après toi | 21-09-22 | 22:21: hee die zeg ik altijd

Roos | 21-09-22 | 23:34
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen