Een op drie (!) gezinnen straks in energie-armoede, "hoge winsten leveranciers voorlopig niet extra belast"
Energiearmoede, een soort ziekte van Lyme veroorzaakt door de teek MARX FLUTTE
Nationale inflatie: 11,6%, supermarktinflatie: 18,5%, koophuis: 98% duurder dan in 2013 en inmiddels volstrekt onhaalbaar voor 'normale starters' en klap daar dan nog eens een stijging energiekosten van 108% (!) en stijgend bij op. Ja, dan krijg je eenderde van dit land wel de energiearmoede in natuurlijk.
"Nu nog zijn 1 miljoen huishoudens meer dan 10% van hun inkomen kwijt aan gas en stroom, maar dat worden er 2,5 miljoen, verwacht Essent. Zij krijgen te maken met zogenoemde energie-armoede: door de enorme stook- en stroomkosten wordt het doen van andere vaste uitgaven, zoals huur of hypotheek en de boodschappen, zo goed als ondoenlijk."
Energieleverancier Vattenfall meldde vorige week ook al ongeveer hetzelfde onder de vermelding dat jaarnota's met zo'n VIERDUIZEND EURO stijgen, en ook Eneco meldt gelijksoortige cijfers. Essent, Vattenfall en Eneco zijn verantwoordelijk voor zo'n driekwart van de Nederlandse energieleveringen.
"We hebben de overheid nodig om de pijn van de hoge prijs te verzachten,” zegt Essent-topvrouw. Ja, heel begaan allemaal. Maar waar komen die "hoge winsten" van energieleveranciers dan vandaan die vervolgens "voorlopig niet extra belast" worden?
Maar ondertussen hè: "HOGE WINSTEN ENERGIEBEDRIJVEN VOORLOPIG NIET EXTRA BELAST"
Social
Reaguursels
InloggenToen de olieprijzen negatief waren, sprong toch ook niemand bij? Ik vol dus helemaal niets voor zo'n windfall tax. Al je geld van Shell wil, koop dan aandelen. Met het dividend kun je de prijsstijgingen opvangen en de koerswinst is mooi meegenomen.
We gaan 'onze' oorlog winnen om eerst ons eigen volk uit te hongeren. Best origineel.
Nou, nee. "hoge winsten leveranciers voorlopig niet extra belast" - De volgende kop wordt: "Het kabinet valt, en Mark Rutte treed af, als premier".
We moeten allemaal de broekriem aantrekken, behalve als je energieleverencier bent, dan moet je vooral winst maken om te kunnen investeren in gesubsidieerde windmolens om het klimaat te redden, hoge bonussen en riante salarissen te kunnen betalen om te kunnen concurreren op de krappe arbeidsmarkt.
En af en toe een ‘solidaire’ tweet de wereld inslingeren in de trend van: wij sponsoren de pride week, iedereen moet kunnen zijn wie xi/xer is. *Oekraïens vlaggetje* Want maatschappelijk betrokken...
Oh, ja en we hebben gewaarschuwd voor energie armoede. Doei!
#ratelaar. Precies! Waarom denk je dat je tegenwoordig uit tientallen " providers" kan kiezen? Niet omdat die firm's geen winst maken
Energie leveranciers zijn beurs genoteerd, ofwel aandeelhouders die hiervan profiteren
Waarom worden die bedrijven niet extra belast mevrouw Kaag? In het door u bewonderde buitenland gebeurt dat wel!
Wat zou er vervolgens met de de extra inkomsten voor de staatskas gebeuren? Uitdelen aan het volk? Ha, ha. Kwartje van Kok fantasieen.
In andere landen is de overheid nog aandeelhouder (bijv. EDF in Frankrijk) dan kun je deze maatregel makkelijk invoeren. het zijn in NL geprivatiseerde nutsbedrijven. In andere landen hebben ze in dit geval beter nagedacht. KLM is de overheid wel aandeelhouder dat helpt niet echt voor de meeste Nederlanders. Behalve dan voor het personeel wat bij KLM werkt.
Je moet die bedrijven niet extra belasten. Je moet de overheid een keer wat beter met de taxpoet om laten gaan.
@Happy People | 11-08-22 | 14:53: eindelijk iemand die het snapt! Kaag heeft geen benul van financiën of economie. Zo iemand moet je geen geld geven. Die heks kan maar één trucje: geld laten verdwijnen.
We blijven nog lang afhankelijk van fossiel,dat blijkt wel.
Dit kwam van de VN toen vele reaguurders nog geboren moesten worden.Toen al hel en verdoemenis over opwarming ,als angstdatum werd jaar 2000 genoemd....
twitter.com/fomocapdao/status/1556772...
Inmiddels een kwart eeuw verder, bealve Atlantis, welke gebieden/steden zijn er nog meer ondergelopen? En dan niet Valkenburg zeggen,
En de regerende partijen keken ernaar en..... deden niets..
Dit dus.
Mijn vader ging 2 jaar geleden naar het verzorgingstehuis(jawel dat kon toen nog)
Net op tijd blijkbaar.Hij woonde in een oud jaren 30 huurhuis,huisbaas deed niets aan isolatie.Heb zijn oude gegevens eens ingevoerd bij Gaslicht.
Gigagasverbruik altijd.3400 m3,ondanks dat hij maar deel huis verwarmde.
Goedkoopste aanbieding 10000 euro.
Vader leefde van 1200 AOW ,en had nog een beetje spaargeld.
Kaag :"Met z'n allen een beetje armer"
Er zijn veel schrijnende gevallen, het is onvoorstelbaar waar we beland zijn met die volledig vrije energiemarkt.
@Wattman | 11-08-22 | 13:09:
Inderdaad, gisteren zeiden ze in Nieuwsuur ook dat die scherpe snelle prijsstijgingen ook kwamen doordat de markt het voor het zeggen had gekregen.
Met een premier die zelfs het aanleggen van de wintervoorraad deels laat doen door Gasprom,what else possible could go wrong?
Er zitten zeker schrijnende gevallen bij, maar minstens zo zeker is dat een aanzienlijk deel van de bevolking boven zijn/haar stand leeft.
Yep. Sparen lijkt wel een vies woord tegenwoordig. En prioriteiten stellen kan ook wel eens lastig zijn.
Probleem is dat geld lenen tegewnoordig maar 1 muisklikje of swipe weg is, geld lijkt bijna gratis en dan is het wel heel verleidelijk voor een hoop mensen om te denken dat het terugbetalen wel los zal lopen...
Ik ben poepiezuinig. Enegierekening is 100 euro per maand ( ongeveer ), staat een klein buffertje op de rekening om vervelende verrassingen op te vangen en verder hou ik rekening met grotere uitgaven ( lees: die doen we maar even niet ) om toekomstige vervelende verrassingen op te vangen.
Ben in het verleden door schade en schande wijs geworden, en dat nooit meer. eerst de rekeningen betalen, dan kijken wat er over blijft en daarvan zo snel mogelijk een buffertje opbouwen en pas dan is er ruimte voor de geldvretende leuke doch overbodige extra's. Zeker in deze tijd is het heel prettig als je weet dat je pasje het blijft doen en er geen vervelende rekening op je ligt te wachten als je weer thuiskomt...
Hier ook! Twee inkomens! Alles kunnen dragen op 1 inkomen. Maar de energienota die van 150 euro naar 1600 euro steeg is wat veel van het goede.
Je klinkt als een verstandig en verantwoordelijk mens.
@de IJsman | 11-08-22 | 12:38:
Dat was ik vroeger niet maar je leert snel als Murphy bij je op de deur klopt. Rustig slapen zonder problemen is het grootste goed wat er bestaat, ben ik achter gekomen.
@Graaisnaaiert | 11-08-22 | 12:43:
Same here. Maar je moest eens weten hoe weinig mensen leren van hun eerdere fouten.
@de IJsman | 11-08-22 | 12:46:
Ja, jammer genoeg wel, inderdaad. 1x de ondergrens en er dan ook nog eens doorheen zakken is meer dan genoeg in een mensenleven, lijkt me.
Het blijft raar, zittend op onze eigen gasbel (en daar is er echt nog genoeg van) betalen we toch de hoofdprijs. Al zou je Groningen leegpompen en daarvan 10 cent per m3 in een Groningen huizen fonds stoppen dan moet dat toch kunnen?
En we hebben het nu over die grote jongens, wat dacht je van de windmolen boeren? Die nu recordwinsten maken maar zodra de prijs weer keldert gebruik kunnen maken van een minimum tarief. Maximum tarief kan dan toch ook?
Ik vond de optie van Annemarie van Gaal wel goed, ieder huishouden krijgt een x kWh per jaar voor een gereduceerd tarief. Gesubsidieerd door de overheid. Bij hoger verbruik meer betalen.
Haha, ja, dat gaan we dus niet doen. Oplossingsgericht denken snijdt rechtstreeks in de verdienmodellen en is dus communisme / fascisme, dus Stalin & Mussolini dus slecht. Nee, de "vrije" markt muss sein, ook al faalt de overheid compleet in de functie van marktmeester...
Ach, Heineken ook 1,3 miljard winst en toch de prijs met 6% omhoog. En dat allemaal omdat de energieprijzen stijgen en er dus volgend jaar ook 1,3 miljard winst gemaakt moet worden.
Ja, de oorlog in Oekraïne en Corona. Je weet toch.
Alcohol is een nutteloos luxeproduct, dus dat is het eerste wat je van de lijst kunt schrappen als je geld wilt besparen.
1.3 miljard is te weinig...
Moet meer worden...
Rupsje nooit genoeg...
Nationaliseer de grote energiemaatschappijen maar net zoals in Frankrijk en Duitsland gebeurd is.
De vrije energiemarkt werkt niet voor iedereen is wel duidelijk geworden.
Dat gaat in Nederland met VVD D6 CDA PvdA niet gebeuren. Die zijn zo marktverdwaasd als de pest.
@Zapata10 | 11-08-22 | 12:24:
We gaan zien wat voor lelijks die vrije energiemarkt gaat brengen maar het ziet er heel somber uit. De cowboys doen wat ze willen in dit land.
Mag niet van de EU (behalve Duitsland en Frankrijk natuurlijk).
vanwege de 'vrije' markteconomie, komen dit soort ontwikkelingen uiteindelijk steeds neer op privatiseren van de winsten en socialiseren van de lasten. Het is één grote overdracht van kapitaal van overheid en volk naar bedrijven en rijke aandeelhouders.
Als zelfs Duitsland dit terugdraait door te nationaliseren weet je het wel.
@Wattman | 11-08-22 | 12:18: Die hebben er ook 40 jaar over gedaan om daar achter te komen. Waarom blijven mensen toch altijd weer in vage economische theorieën geloven? Economie is geen wetenschap.
Het enige waar Rutte wel invloed op heeft laat ie na.
We moeten maar eens de straat op, op een manier waarvan ze bij attractie alleen van kunnen dromen
Kamervragen van een overbodig Kamerlid: "Is het kabinet bekend met de foto bij het artikel "Een op drie (!) gezinnen straks in energie-armoede, "hoge winsten leveranciers voorlopig niet extra belast"" (Geenstijl, 11 augustus 2022)? Kijkt Kabinetslid dhr. Jetten volgens u ongemakkelijk op die foto?" Antwoord: "Ja, het kabinet is bekend met het artikel en de foto. De zienswijze van het geachte Kamerlid wordt niet gedeeld. Hoewel het zeer wel mogelijk is dat dhr. Jetten op het moment dat de foto genomen had last had van een of meerdere ongemakken, wil dit nog niet zeggen dat hij op de foto ongemakkelijk kijkt."
Leuk he, die privatisering en liberalisering van de energieleverantie?
Dan zou er fijne concurrentie komen, en kon de consument lekker goedkoop energie 'inkopen'. Precies zoals het op het spoor allemaal een zegen zou worden, als de zaak maar geprivatiseerd werd. En de ziektekostenverzekeringen zijn ook bere-goedkoop geworden door alle privatisering.
Enfin, deze chaos is jaren lang voorbereid, met dank aan de hele neoliberale politieke mainstream, van GL tot aan de VVD.
hoge winsten? Hoge heffingen, accijnzen en belastingen die de overheid er op vangt.
De arbeidsmarkt is krap: laten we nu stoppen met subsidies, dan kunnen die mensen echt gaan werken, nu ze ook nog een baan kunnen vinden.
En er moet een heel cohort aan arbeidskrachten zijn losgekomen. Ik althans wordt nooit meer gebeld met het zoveelste fantastische energieaanbod.
Het ergst van alles is natuurlijk dat er helemaal geen energie tekort is. Er is voldoende stroom, er is voldoende gas. Maar enkel het idee dat er op termijn een tekortje kan ontstaan was reden om alle energie tarieven enorm omhoog te gooien.
Met rara politiepet megawinsten tot gevolg.
In Frankrijk mochten de tarieven maximaal 4% stijgen en guess what, er is geen enkel energiebedrijf failliet gegaan.
Marktmanipulatie en verder niets.
Er is inderdaad geen echt tekort. Wat men daarom zou moeten doen is een maximum opleggen voor de prijs op de energiehandelsmarkten.
klopt. er is geen energietekort. Er is ook geen graantekort, of tekort aan vlees of kaas of chips. de prijzen worden de hemel in gespeculeerd, zodat er opnieuw overdracht van kapitaal van burgers en overheid naar bedrijven en rijke aandeelhouders plaatsvindt.
Inderdaad… energie hier is als insuline in de Verenigde Staten: onnodig duur door wanbeleid.
Een Nederland zonder Rutte en Kaag en zonder VVD en D66 stemmers. Wat moet dat een fantastisch land zijn.
Ik zou bijna zeggen: een gaaf land.
Het bizarre is dat er helemaal geen energie crises is. Wordt gecreëerd door EU en NL zelf.
Klopt, er is olie en gas in overvloed. We hebben kernenergie, Jesse’s biomassa, zon, wind, kolen en waterkracht. We zijn veel efficiënter geworden in verbruik en impactreductie. Maar het is niet genoeg, want dat vermaledijde dekentje stikstof dat precies over ons landje is komende liggen…
Wij blijven gewoon onze kennis verkopen. Hier kun je goed van eten...
Celebrities als Kim Kardashian en zo produceren met hun privéjets 500-600 keer meer CO2 per jaar dan de reaguurders hier. Zij kunnen dat zolang al die miljoenen mensen hun beauty- en modeproducten blijven kopen. Zolang niets aan dat privé vliegen gedaan wordt blijf ik houtkachel stoken met gratis wegwerppallets van mooi schoon hout. mijn CO2 is tenminste recycke CO2 en geen nieuwe CO2.
Mijn cv-ketel staat de hele winter uit. De houtkachel verwarmt het hele huis, elk uur wat hout erbij doen van 's ochtends 8 tot 's avonds 10. 's Nachts gaat hij uit. Trouw daarom een boerendochter, die hebben dat nog in hun genen zitten.
Dit zijn mijn ervaringscijfers: 6 dagen pallets halen, zagen en tassen is 6 maanden gratis stoken. Ik heb 13,5m3 hout per jaar nodig voor een 1000m3 huis. Ik stook nog maar 350m3 gas per jaar voor het warme water en koken.
Maar ik heb sinds deze maand zonnepanelen en die leveren stroom als een tierelier. Ik ben nu mijn meterkast aan het verzwaren van 1x35 naar 3x25A. Dan komt er een inductiekookplaat en een elektrische doorstroomboiler voor warm water. Dan kan ik van het gas af. Joepiiieee!
Voor elektra krijg ik tegen mijn huidige contractprijs €875 per jaar terug en voor gas €600. Maar dit stijgt straks nog veel. De zonnepanelen zijn dan in een jaar of vier terugverdiend. Ik ben vanaf maart weer gratis pallets gaan zoeken en heb nu in augustus al genoeg gezaagd hout voor 1,5 jaar stoken. Geld ligt op straat, je moet er alleen voir bukken!
Pallet-hout is prima om de haard mee aan te steken, dat vurenhout brandt echter zo snel dat je denk ik een aardige palletverwerkingsfabriek moet hebben om 1.000 m2 warm te stoken / houden in de winter. Gewoon een paar kuubjes eiken voor een lokaal prijsje scheelt een hoop rugklachten en gesjouw.
Dat vuren hout is ook niet mijn ding, vorig jaar 2 maanden geprobeerd. Het is zo weg en de kooltjes knappen alle kanten op. 6 kuubjes berk / eik gemengd voor 340 Euro, laat de essent maar wegblijven hiero.
@_pacman_ | 11-08-22 | 11:35:
Een kilo eikenhout geeft evenveel warmte als een kilo pallethout (grenen, iep, es, Amerikaans hardhout, populier, berken, douglas). Je hebt 1,3x meer pallethout nodig dan eikenhout. Ik zei al 13,5m3 pallethout per jaar om een huis van 1000m3 warm te houden. Gekloofd eikenhout kost al meer dan €125 per m3, pallethout is gratis. En elke dag 2 uurtjes hout zagen is goed voor de lijn want half Nederland lijdt aan obesitas.
@Xaffier | 11-08-22 | 11:57:
Europallets zijn van grenenhout, maar wegwerppallets zijn van houtsoorten lichter dan vuren- en grenenhout want dat is te duur omdat het mooi blijvend timmerhout is, pallethout blijft niet mooi, ook niet als het geverfd is.
@_pacman_ | 11-08-22 | 11:35: Precies, ideaal om aan te maken, maar eenmaal aan gaat er een blokkie eik of beuk op... paar ecofans om de warmte door de kamer te waaien en tis heerlyck knus en warm.
Scheelt, ik hoef ook geen 1000m³ warm te stoken.
Snap wel dat gratis hout beter is dan overpriced haardhout bestellen. Heb flink wat gevallen takken(Ø 10-20cm) verzameld, gezaagd en gekloofd in April, immers: voor Pasen geklooft is met Kerst gestookt!
@ReyNemaattori | 11-08-22 | 12:11: precies, ik geloof er ook in , en het is knus dat James Herriot gevoel in je tweed jasje met warme voetjes bij het knetterende vuur, alleen ik schrijf gekloofD
Oftewel, in plaats van torenhoge energierekeningen af te tikken kun je als modaal-plusverdiener beter de boel afsluiten en in je 2e optrekje in Zuid- of Oosteuropa gaan zitten om de winter te overleven. 6 maanden hier, 6 maanden daar. Wordt het ook koud maar is het financieel wel te doen, plus daar kun je nog wel ongestraft de haard aandoen. En nu is het nog betaalbaar, als iedereen die 6000 euro extra per jaar in baksteen investeert in plaats van naar de Vattenfall overmaakt wordt het snel duurder. Maare, wees verstandig, in dit land is lekker leven niet meer te betalen.
Moet je alleen wel een hypotheekje afsluiten, voor 6000 euro koop je geen huis.
Ongestraft de haard aandien zal je van een koude kermis thuiskomen, want 90% van de warmte gaat direct doir de schoorsteen. Dus sowieso een pellet- of houtkachel. Maar dan moet je vrouw er elk uur hout in doen.
@Papa Jones | 11-08-22 | 11:16:
Voor 15 tot 20K al wel, in de wat armere streken ( ben er al naar aan het kijken ). En als je 40K kunt aftikken wordt het al een heel ander verhaal. Of je huurt gewoon wat. Maar als je nu moet beginnen met sparen terwijl je per maand meer uitgeeft dan wat er binnenkomt is het inderdaad een lastig verhaal.
@Twee Jeetjes: dat weet ik, het was een voorbeeld. Ben opgegroeid met een binnenhaard, het rook erg lekker en was gezellig maar de echte warme kreeg je gewoon van de cv.
Hoe dan ook, met de prijsontwikkelingen hier en de weigering van de kabinetten om direct aan beteugeling te doen maar ipv daarvan geld naar subsidiecircuits en controles achteraf smijt - met alle gevolgen van dien - is het heel simpel, zorg voor een plan B.
Ik heb al een plan B, nog wel, geen idee of dat goed blijft gaan en dus wordt er hoe dan ook naar een plan C gekeken, in ieder geval als back-up van plan B.
In Spanje heb je geen verwarming, zit je echt in de kou. Dus dan wordt het elektrische kacheltjes kopen.
@Graaisnaaiert | 11-08-22 | 12:42: Ja...
het is dat mijn kinderen hier nog op school zitten, anders zou ik het zo doen.
Linkje is geexflateerd
Vrolijk word je er niet van. Maar echt heel veel kan de overheid er ook niet tegen doen. Puntje bij paaltje komt het allemaal neer op schaarste. Het is niet dat er door de overheid wordt besloten dat we eventjes de inflatie uit de spuigaten laten lopen, de voedselprijzen gigantisch laten stijgen en de energierekeningen laten exploderen. Ja je kan belastingen tijdelijk opschorten. Maar dan loopt het begrotingstekort weer gigantisch op. Je kan geld gaan lenen en uitdelen aan de mensen die het zwaar hebben. Iemand andere ideetjes? Wellicht iets wat wel werkt?
Minder mensen, minder vangnetten en vooral minder mensen afhankelijk van vangnetten. Zo’n 2,5 miljoen mensen in NL zijn niet / nooit in staat (geweest) in enige mate zelf hun eigen broek op te houden maar een smaldeel van hen schreeuwt om het hardst dat alles de schuld is van die misselijke mensen met inkomen en / of eerlijk opgebouwd vermogen.
Dat is de enige werkende doch volstrekt onhaalbare oplossing in dit rubberen tegel land.
Verdienmodellen er tussenuit trekken. Prijsmaximalisatie. belasting op arbeid aan de onderkant drastisch naar beneden en tegelijkertijd het minimumloon omhoog.
Je zou kunnen kijken waarom de gasprijs hier twee keer zo hoog is als in andere EU-landen.
Als we niet van plan zijn om uit de Euro te stappen maakt een hogere staatsschuld niet uit. Lekker hoog laten worden net als Zuid Europa.
De overheid kan er heel veel aan doen, Theoke
Ze zouden van een percentage belasting per m3 of kWh naar een vast tarief kunnen gaan.
Dan krijg je dus niet minder inkomsten maar minder meerinkomsten. Extra import heffingen op quinoa van een euro per kilo, scheelt ook weer een paar miljoen. Vaker dan 2 maal per jaar een retour vliegen de tyfus belasten.
Dan stop je met het toelaten van mensen die geen recht hebben om hier te verblijven en je maakt werk van het uitzetten.
Je stopt met mensen in de bijstand geld geven maar gaat over tot nood lenigen. Dus huur, kleding en voedsel geven is prima. Maar geen geld. Dan kan er makkelijker bijverdiend worden, kun je af van toeslagen. Zonder huurtoeslag gaat de kale huur naar beneden, worden huizen goedkoper. Met deze besparingen ben je weer minder belastingen nodig. Dan kun je nadenken over een vast tarief met een vrije voet voor de laagste inkomens.
@Humsico | 11-08-22 | 13:24: of niet in een vereniging van overheden besluiten God weet hoeveel miljarden bij te drukken. Gaven ze het aan du mensuh, dan zouden die het opzij zetten en niet uitgeven. Dus is het via de bank op de beurs terecht gekomen , waar ze nu werkelijk alles de moeder speculeren. En dat is niet de eerste keer.
Eigenlijk niet te geloven... gisteren op NPO1 was CEO Essent er en naderhand de CNV....... allemaal "moord en brand" want dit is niet meer op te hoesten voor de burger. Gelijk wordt er weer geroepen over "hoger inkomen / hogere uitkeringen, toeslagen systeem etc"....... maar niemand die er over heeft om de idiote opstapelende accijzen, heffingen, energieopslagen, btw etc verlagen. Wij hebben de hoogste gasprijs van EU......... poe poe poe
Dan zijn we toch ergens kampioen in.
We geven de schuld aan de politiek en ondertussen kijken we naar programma's die er échte toe doen: stompzinnige spelprogramma's, verschrikkelijke "muziekprogramma's" doorspekt met valse emoties, nietszeggende (ver)huisprogramma's, kook- en roddel rubrieken, etc. Ondertussen klagen over de toenemende prijsstijgingen maar massaal een statement maken gebeurt niet want je zal maar zo'n cultureel en informatief programma missen......
Het is alsof je in een parallelle wereld leeft niet waar?
In goede jaren repareer je het dak. De jaren van economische voorspoed liggen voorlopig achter ons, de meesten onder ons hebben hun gratis geld verbrast aan onzin en nu de economische wind draait is het andermans schuld dat ze de pineut zijn. Dat de overheid een disfunctionerende club wensdenkers met verkeerde prio’s is draagt bij aan het draaien van de wind maar heeft niets te maken met de leunsteul socialisten die graag anderen de schuld geven en willen laten betalen.
— Democracy: The God That Failed is a 2001 book by Hans-Hermann Hoppe, containing a series of thirteen essays on the subject of democracy. The book "examines modern democracies in the light of various evident failures" which, in Hoppe's view, include rising unemployment rates, expanding public debt, and insolvent social security systems. He attributes democracy's failures to pressure groups seeking increased government expenditures, regulations and taxation and a lack of counter-measures to them. —/
en.m.wikipedia.org/wiki/Democracy:_Th...
Euro 95 kost hier 1,24 euro per liter (Gibraltar), in Nederland het dubbele. Het kan stukken goedkoper dus.
Dit gaat over de gasprijzen en over de elektriciteitsprijzen. Niet over uw vervoermiddel.
@Zapata10 | 11-08-22 | 10:40: Dan koop je een benzineaggregaat en dan zijn de benzineprijzen wel ineens relevant voor de kosten van electra.
@Zapata10 | 11-08-22 | 10:40: Het gaat over energie, en daar valt de brandstof ook onder.
Hier net over de grens in Duitsland 1.57 euro voor de Euro 95. vanmorgen getankt, 40 liter 62.80 euro. is ook nog veel, maar ten opzichte van Nederland?
@Jee-Dee | 11-08-22 | 11:00: Mensen kunnen hun energie rekening niet betalen. Sinds wanneer kan je bij Eneco tanken?
haha 1,24 ! blijf dan maar rondjes om de kerk, nee sorry de apen rijden dan ;)
Wij zijn het volk
U zegt het maar ik denk dat we toch in het algemeen moeten oppassen...... zodra de gewone burger zich dadelijk helemaal klem voelt zitten, dan kan er snel een lont in het kruitvat wat gaan doen. En daar vrees ik echt voor
De Russen zitten er warmpjes bij deze winter.
Het "rijke" Nederland...
In dit land klotst bij het over grote deel van de inwoners het geld nog tegen de plinten. En die blijven VVD stemmen omdat dat, dat nu eenmaal de partij is die voor het 'geld' opkomt. De rest wordt zoet gehouden met een karige uitkering maar daar hoeven ze dan ook niets voor te doen.
Zie zon partij op de democratisch manier maar eens weg te krijgen.
VVD D66 CDA PvdA is 1 pot nat. (PvdA zie CETA)
@Zapata10 | 11-08-22 | 10:39: Klopt die huilen mee met de wolven in het bos om er zelf ook een graantje van me te pakken. of in ruil voor wat priveleges als burgemeesters posten enz. Allen behorend bij het old-boys netwerk
Ik hoop dat die mensen een beetje een warm gevoel krijgen als ze deze horrorwinter terugdenken aan iedereen die ze voor wappie uitgemaakt hebben als er iemand zei dat Nederland voor energie minder afhankelijk van het buitenland zou moeten worden. Er zijn inderdaad nog voor honderden jaren genoeg olie en gas reserves, en daar mag u nu de portemonnee voor omkeren.
De Nederlander ziet in iedereen een complotdenker.
Het All Time High record van de gasprijs van gisteren is alweer verbroken.
Gisteren 8% erbij en vandaag nog maar eens 2%.
www.theice.com/products/27996665/Dutc...
gelukkig praat de coalitie vandaag over de hoge prijzen. Denk dat ze de accijns nog hoger maken want het is nu een gemakkelijke cash cow.
Ik snap het niet Spartacus. Gisteren nog in de plempsels gelezen dat we hier niet moeten klagen, sommige mensen in het buitenland hebben het nog erger! Dus die 1/3 die hier straks naar de voedselbank moeten, die jammeren gewoon wat voor de bühne.
Tja liberalen. Hebben ze zelf voor gekozen. Want 1 keer toeslagje en mensen waren om. De PvdA/groen-(s)links helpen ook lekker mee.
Dit heeft niets met liberalisme te maken. Maar met een verdwaasd kwaadaardig broertje er van. Ordo-liberalisme.
@Zapata10 | 11-08-22 | 10:27: marktwerking is niet per definitie slecht. Daar waar sprake is van marktfalen is er een rol weggelegd voor de overheid. Wat er m.i. nu niet goed geregeld is is dat winsten voor het individu zijn en verliezen voor zoveel als mogelijk worden afgewenteld op het collectief.
@therealbraindump | 11-08-22 | 10:32: Nutsvoorzieningen moet je niet vermarkten. Dan krijg je sowieso verminkte marktwerking. Zie de zorg.
@Zapata10 | 11-08-22 | 10:36: dat de energiemarkten zijn geliberaliseerd is m.i. een goed besluit geweest. Bij het privatiseren van de zorg heb ik wel grote twijfels, temeer omdat hier niet echt sprake is van een markt. En let wel, ook wanneer de overheid allerlei taken naar zich toetrekt heeft dit een prijs, namelijk bureaucratie en 'budget gestuurd gedrag'. Het gaat om een gezonde balans zapata.
@therealbraindump | 11-08-22 | 10:32: daar lijkt het inderdaad wel op, dus ben aardig eens met wat je schrijft
niks
@therealbraindump | 11-08-22 | 10:43: dit is in mijn optiek niet correct. Energiemarkten open gooien heeft niet geleid naar een lagere prijs en/of beter product. We kunnen veel beter energiecentrales kleiner maken en in "handen" geven van de inwoners met overkoepelend een overheidsorgaan om zeker te zijn. Het is met een vrije markt een cowboy markt geworden en ook internationale grote spelers installeren hier allerlei zaken met subsidie en de winsten gaan naar het buitenland. Beter lokaal houden zodat elke NLér "aandeelhouder" is en dus ook profiteert - het is een basis behoefte
Er is niks liberaals aan dit kabinet. Eerder socialistisch en corporatistisch. Geen greintje Thorbecke laat staan Adam Smith te bespeuren, in geen velden of wegen.
@be_careful | 11-08-22 | 11:00: de energiemarkt is niet alleen een lokale markt maar ook een internationale markt. In dat laatste geval heb je gewoon grote spelers nodig voor een equal level playing field.
De echte machthebbers in Nederland; het grootkapitaal zoals de energie maatschappijen, Shell (gas Groningen miljarden verdiend), vastgoedhandelaren en huisjesmelkers (prins bril), Koningshuis, de D'66 grachtengordel en rechterlijke macht, omroepbobo's. De machtelozen in dit land; Jan Modaal en PVV stemmers.
Vattenfall: Oh shit, de overheid gaat winst extra (beprijzen) belasten, nu vraag ik maar minder geld voor mijn producten ....
uhm... Nee, zo werkt dat niet, prijzen worden alleen maar hoger met belasting. Belasting en accijnzen vormen een exponentiële factor voor de prijzen waar we nu staan. Winst bij de energiebedrijven is noodzakelijk om duurzaamheidsinvesteringen te doen. Dus extra belasting? Nee, daar betaalt de overheid toch alleen maar meer asielinstroom van en doet niks om jouw koopkracht te herstellen door belastingen te verlagen. Dus nee, No New Taxes!
Prijzen worden naast belasting mede gevormd door vraag & aanbod. Open NordStream 2 niet en je hebt een tekort. Een door de beleidsmakers noodzakelijk tekort, want we zijn 'De Laatste Generatie' die het klimaat kan redden. We moeten af van fossiele brandstoffen!!
Ga je tegen de mensen zeggen dat we de kranen sluiten voor het klimaat, dan zal de bevolking niet achter je staan, zeg je dat je de kranen sluit om Putin een hak te zetten, dan doen we massaal mee en offeren we onze koopkracht graag op. Alles tegen Putin immers, de ware situatie zul je nooit weten of willen begrijpen.
Fossiel stoppen in dit stadium is je reinste genocide waarbij Mao een kleuterklas lijkt. Geen fossiel betekent geen elektriciteit(want 89% is fossiel opgewekt), dus ook geen gas- of waterdruk, geen koeling in supers, geen transport over de weg, spoor of water. Geen hospitalen, brandweer / nooddiensten, geen kunstmest of landbouwmachines...
Hoeveel mensen denk je dat pre-industrieel Nederland kan voeden? 5-6 miljoen max wellicht?
't zou fijn zijn als die klimaatdrammers ons eerst nieuwe schoenen laat kopen voordat ze ons dwingen de oude weg te gooien...
Wij hebben ons zelf in dit hoekje geverfd.
Dit is de uitkomst van jarenlang de bubbel opblazen , we konden alles , huisje kopen of huren voor de hoofdprijs, nieuwe keuken erin en dan de badkamer ook maar even onderhanden. De pakket boer rijdt af en aan.
Zzp'ers schrijven tarieven waar je u tegen zegt.
En we stonden in de rij bij ze.
Het kon niet op , ff een pizza laten brengen door zo'n fiets slaaf, de barsten zaten er al lang in, maar u heeft het niet willen zien. Dat waren problemen voor de paupers en Tokkies.
U had het immers goed , levend op de pof.
Waarom zou u anders stemmen?
Nu met Rutte vier komt de rekening van alle afbraak en bezuinigingen, de bende die er gemaakt is door marktwerking en vooruitschuiven. En dan komt die klap , en nu allemaal jankende in n hoekje. U heeft het gewoon niet willen zien want u zat met Samantha en n zak chips zich druk te maken over de teennagels van Gordon , bij voetbal inside.
Scherp !
Veel erger was nog dat mensen die het wel zagen voor alles wat mooi en lelijk is werden uitgekafferd.
@Zapata10 | 11-08-22 | 10:31:
Daar heeft u een heel goed punt
@Zapata10 | 11-08-22 | 10:31:
Dit dus. Echt niet iedereen is een debiel maar het is veel makkelijker om met de lemmingen mee te hollen de afgrond in dan altijd maar weer "die ene" te zijn die het vingertje opsteekt en zegt, ja maar...
Juist!.. Maar vergeet niet dat de mensen die het wel aan zagen komen voor rotte vis werden uitgemaakt.. En dat waren en zijn nu juist vaak de mensen die hun huishoudboekje wel op orde hadden en dachten, er klopt iets niet.. En juist die mensen worden nu het hardst gepakt.. Ze vallen buiten alle toeslagen en belastingvoordelen.
@Graaisnaaiert | 11-08-22 | 10:46:
Ik heb er dus best moeite mee , dat er nu geroepen wordt dat politici hun oog niet op de bal houden, terwijl er gewoon toe gelaten word, dat remkes voor Rutte dit Frankenstein kabinet ritselt. Er geaccepteerd word dat de 2e partij in dit land geweerd wordt uit de formatie, want stom. En NL blijft stil zoals ik ergens las net , het geld klotst nog tegen de plinten op , dus laat maar gaan in den haag.
Werkelijke niks werkt naar behoren in NL ,maakt niet uit blijkbaar.
De onderklasse is leeg gezogen en geknecht met toeslagen en dergelijke.
Op naar de middenklasse, daar is het goed toeven , en er is veel van.
En het geld stroomt omhoog
En dan te bedenken dat de crisis van 2008 , nog maar 14 jaar geleden is.
Toen hebben slimme lui wel zo ontzettend hun zakken kunnen vullen op onze kosten, en nu laten we ons dwingen hetzelfde truukje nog eens te doen. En weer blijft het stil.
Zoals ik al zei ze willen het niet zien.
@de bier | 11-08-22 | 10:49: Wij kennen dat. Jarenlang alles qua inkomsten in het huis steken. Geen vakanties, geen dure uitjes, af en toe een leuke cursus, maar verder vooral investeren. Dat heeft nu sinds dit jaar geresulteerd in een goed onderhouden woning die in principe “energieneutraal” is. We moeten alleen nog wat zonnepanelen hebben en een dikke batterij voor de volledige onafhankelijkheid. Qua energielasten zitten we nu al laag, maar theoretisch zouden we straks zonder een netwerk moeten kunnen draaien.
En dan gaan we daarna wel weer sparen voor een vakantie.
@Verbandmeester | 11-08-22 | 11:08:
Gaaf , goed gedaan! Hier zoeken wij weer vooral voedsel autonomie.
Want het gekochte energie verbruik is al laag, deze winter de houtkachel vervangen voor hout CV, dat scheelt alweer flink. Gas is flessengas alleen om te koken. Ik hoop nu ook wat te gaan sparen voor meer autonomie in electriciteit
In Spanje begon het al eerder, Electriciteit ging het dubbele kosten, gas hebben we haast niet in Spanje. Toen dacht ik al, dit gaat niet goed en kocht geen kleding meer, bestelde niets, alleen toen mijn computer kapot ging. Nu de levensmiddelen , ook hier in Spanje, pakje roomboter ineens 3.99. Ging eens opletten, alle prijzen zijn omhoog gegaan, Dus niet alleen in Nederland, ook in Spanje.
Wanneer staat het volk eens echt op?
Nederlanders?
Elke dag staan ze op, om te zwoegen voor de kost.
In Nederland nooit.
Pas als de middenklasse uit de vuilnisbak moet eten, en dat gaat dus niet gebeuren.
Toen met die Tachtigjarige Oorlog, en de Belgische Opstand, en Anton de Kom was goed bezig maar werd toen het land uitgezet naar Nederland waar hij toen tegen de Duitse bezetter ging protesteren. Oh ja, ook nog die Februari Staking tegen de moffen en de Sexuele Revolutie en Baas in eigen Buik, en Make Love not War. Daarna kwam de Mammoetwet voor het onderwijs en bleef het sindsdien rustig zij het dat sexueel wangedrag achteraf nog zwaar wordt gestraft. Vraag het aan Ali B.
Welk volk bedoelt u, het Nederlandse volk? Dat staat NOOIT op, neem dat maar van mij aan.
Heel misschien, als ze geen hap meer te vreten hebben, en hun huis gevorderd wordt voor de zoveelste golf asielzoekers, dan is er een kans dat ze opstaan. Maar dan is het al te laat. Dan zitten Rutte en Kaag en de rest van de kliek ergens in een ver buitenland te klagen over die ondankbare en domme, autochtone Nederlandse paupers.
In Amerika staat ULTRA MAGA op. Hier? Nee. Het is te laat. Amerikanen hebben nog een kleine kans ondanks "fortified" verkiezingen, hier is het hopeloos.
Ik ga investeren in de incasso business!
Zodra mensen echt hun huis worden uitgezet kunnen mensen met veel geld voor bijna niks de vrijgekomen huizen opkopen
Spik&Span incasso's?
@steekmug | 11-08-22 | 10:33:
Gisteren een energieboer in een actualiteitenprogramma. Het nieuwe incasseren. Dat noemen ze tegenwoordig "warme incasso's, in samenspraak met de client". Oh ja, en winstbeperking werd overheen geluld en blondie de interviewster liet het er maar bij, want "doorrrrrr".
M'n ogen rolden over de vloer...
@steekmug | 11-08-22 | 10:33: Firma BOS. Betalen of Slaag.
@Fijn_dat_je_er_bent | 11-08-22 | 10:20:
Wel een idee. Als ik nou een incassobureau opstart met een makelaardijstak en een aannemersbedrijfje ernaast is het heel simpel, betalen, beslagleggen, verbouwen en 1 asilio per 12 vierkante meter huisvesten.
Kassa.
Jammer alleen dat ik een geweten heb maar ach, de eerste keer mensen op straat jagen schijnt het ergste te zijn, daarna raak je eraan gewend.
@Fijn_dat_je_er_bent | 11-08-22 | 10:20: Gaaf. Doe mij er maar 2. Ga ik die voor veel geld verhuren aan stompzinnige woke millenials die hun geld hebben verspild aan macbooks en vanilla latte's in plaats van te investeren in een woning.
Maakt ook niet, eventuele hogere belastingen komen dan toch maar terecht bij weet ik veel wat. 0.02 % lastenverlichting ofzo, dat dan weer teniet wordt gedaan door een stijging 2% van een andere belasting. We weten allemaal hoe dit gaat. Ik zou zeggen: overheid doe alsjeblieft niks, dan maak je iig niet meer kapot.
En dan hebben we Timmerfrans nog met zijn ambitieuze plannen
Verraad is het. Het heeft niks met een vrije markt te maken.
Weijers die fijne D66er heeft op aandrang van de EU al in 1994 het proces van privatisering van de energiesector in Nederland in gang gezet. Want er moest marktwerking en concurrentie komen en als u dan kon kiezen tussen de verschillende aanbieders zou het veel goedkoper worden. Idem met de zorg. We hebben het gezien.
Davos sekteleden zijn maatschappelijk neo marxistisch en economisch corporatisten. Zeg maar een soort Chy-na extra lite.
edit oops dit was een reactie op of Rutte, Kaag, Jetten cum suis rechts waren.
Ik denk meer dat het vanuit de EU gaat, want in Spanje is hetzelfde aan de gang. Frankrijk weet zich altijd overal uit te draaien, Merkel ook, maar die is er niet meer. Dus ook Duitsland gaat de bietenbrug op. Dus Rutte doet wat de EU wilt, ga er maar aan staan als burger. We zitten kompleet vast.
We kunnen allemaal maatregelen bedenken en daar over argumenteren, maar zolang dit halfgare kabinet er zit komt er toch niks van terecht, wat je ook bedenkt. Deze club wil niks, kan niks en schuift alle problemen op andere bordjes.
Uit het artikel.
“Jetten, Vijlbrief en Van Rij wijzen er verder op dat al zo'n 70 procent van Nederlandse olie- en gaswinsten naar de staat gaat. Dat gebeurt via de normale vennootschapsbelasting en aparte heffingen die er zijn voor bedrijven die grondstoffen uit de Nederlandse bodem mogen halen. ”
Dus maar 30% is voor de bedrijven en 70% gaat naar de overheid, dan is de oplossing toch simpel?
Je zou het zeggen he, maarja, de corona centjes moeten even snel terug verdiend worden...
Lees FD vandaag. Het aandeel in de consumentenprijs van overheidsheffingen is nergens zo hoog als in Nederland.
Maar dat is voor het milieu, dat begrijpt u vast
Wat zal er een hoop vastgoed vrijkomen. Komt goed uit!
Ze geven gewoon toe dat ze hun werk niet kunnen doen? "We kunnen het niet meten". Wat is dat voor gelul. "Ze kunnen efficiënter zijn gaan werken". Ja ja. Geef er maar weer een draai aan.
Vroeger had je een ingenieur die mede bepaalde waar.geïnvesteerd moest worden mbt risico’s, nu is dat de bedrijfskundige die met wat parabooltjes de winst maximaliseert en de jurist die het risico bij de overheid legt.
Ik hoor niemand over de negatieve milieu-effecten van het massaal weggooien van paspoorten bij binnenkomst in Nederland. Geert, zeg daar eens iets van.
In Finland gaan geruchten dat Fortum een kolenergiecentrale niet opstart omdat ze meer economisch belang hebben bij de schaarste en dus hoge electricitsprijzen.
Houd de ogen nu toch in vredesnaam eens op de bal. Het leeuwendeel van de energienota (in mijn geval meer dan 70%) vloeit al naar de staat. Stop met het roepen om steeds meer belastingverhogingen die toch nooit aan de burgers ten goede zullen komen.
Zie FD heden 11 augustus. Nederland heft hoogste belastingen op stroom en gas. Voor de consument uiteraard.
Mag je niet zeggen maar onze sociaal-democratische zorgstaat is compleet aan het instorten. En het resultaat lijkt op wat vroegah Oost-Duitsland heette.
* nog maar eens een poging om naar de VS te emigreren doet *
Gewoon meelopen met de stoet migranten uit Zuid-Amerika.
U zult zuinig leven. Dit is de klimaat waanzin in actie. Als we niet besparen dan maar onbetaalbaar maken zo denkt Jetten. En die eigenwijze mondige klote burger maar eens laten voelen hoe het zit. En de politieke kaste via lobbyisten, bijbaantjes en commissariaten de zakken laten vullen uiteraard. Ideologisch gestuurd nepotisme.
Hoge omzet = hoge winst. Stijgen de prijzen, dan neemt je winst toe zelfs als je dezelfde marges aanhoudt (in %). Allemaal niet zo schokkend.
Geen zorgen. Zodra men het er in Den Haag na een paar weekjes vakantie weer aan toe heeft gaan ze er vast eens goed naar kijken en vooral scherp in de gaten houden.
En erover praten
Het is een complexe bedoeling, mijn omzet is nu€1,5 miljoen hoger per jaar maar mijn kosten zijn met €1,8 miljoen gestegen. Is allemaal niet zo eenvoudig.
De energietransitie is een strop om de nek van iedereen en wordt steeds strakker.
Eerst betalen voor de subsidie van wind en zonne-energie , daarna wordt energie duurder want de afname van zon en windenergie gaat voor.
Echter gaat er geen centrale uit en die kosten worden doorberekend.
Daarnaast de tientallen miljarden om het net aan te passen, uw netwerkkosten.
Alleen kerncentrales kunnen een oplossing zijn , maar daar is het eigenlijk al te laat voor.
Geen belastingverhoging voor de energiereuzen omdat het wel 2 jaar zou duren om het in te voeren en omdat ze niet weten waarom ze die extra miljarden winst maken. Tja.... wat niet kan, kan niet toch? He??? In diverse EU landen en zelfs in dat exEU land waar ze volgens de EU allemaal stom zijn hebben ze het wel ingevoerd! Misschien dat kleine Robbi Jetten even wat raad daar moet vragen?
Follow the lobby.
Uit het artikel:
“ Jetten, Vijlbrief en Van Rij wijzen er verder op dat al zo'n 70 procent van Nederlandse olie- en gaswinsten naar de staat gaat. Dat gebeurt via de normale vennootschapsbelasting en aparte heffingen die er zijn voor bedrijven die grondstoffen uit de Nederlandse bodem mogen halen. ”
Dus de oplossing ligt bij de overheid.
Waarom denk de gemiddelde Nederlander dat hogere belastingen de oplossing voor elk probleem zijn?
@theo-is-dood | 11-08-22 | 10:17:
Omdat ze dom zijn, belastingen moeten flink verlaagd worden. Inkomstenbelasting Flattax van 30% tot 500.000,- daarboven 50%.
VPB voor eerste 2 miljoen 15% daarboven 25%.
Btw voedsel, medicijnen en energie 0%
Overige btw 21%
Erfbelasting 0%
1e en 2e Woningbezit geen aftrek maar ook geen belastingen meer.
@MargauxGrandCru | 11-08-22 | 10:06: Je bedoelt "Het probleem is de overheid".
Want oplossen doen ze niks.
Ik zag een tiktok dat in Frankrijk die stijging nog een beetje mee valt omdat de energiesector nogsteeds van les habitants is.
De prijzen van fossiele brandstoffen zijn in mijn beleving hoog om drie redenen; er is de afgelopen decennia weinig geïnvesteerd in nieuwe bronnen omdat de groene kerk erop aanstuurt dat we op korte termijn geen fossiele brandstoffen meer mogen gebruiken. Logisch dus dat bedrijven niet staan te springen om te investeren, dat moet namelijk met tien miljarden tegelijk. Dit veroorzaakt schaarste. Hogere belasting is daarom niet de oplossing, dat vertraagt investeren nog meer. De groene kerk moet op de knietjes en harde afspraken maken met de energiebedrijven over de toekomst. De torenhoge belasting op de eindproducten, diesel, benzine, gas zijn een oorzaak. De politiek vreet gretig mee uit de ruif, zonder ook maar iets toe te voegen. De prijzen kunnen makkelijk meer omlaag, er is geen politieke bereidheid. De laatste reden is de door de politiek en centrale banken gecreëerde geldontwaarding.
100 procent eens
U vergeet speculatie
Het is maar 1 reden. We vinden Venezuela, Rusland en Iran stout. En die mogen niet meer meespelen. Er is geen schaarste. Bij echte schaarste zijn er pompen zonder brandstof.
We gaan 4000 euro per aansluiting meer betalen. Kijk even naar uw straat of uw wijk, hoeveel huizen dat zijn en doe dat even x4000.
@intrigant. Waarom moeten ze ineens heel veel investeren? Gebruiken we ineens super veel meer? Ze zouden moeten investeren in " groene" energie en dat doet een Shell volgens hen al heel veel. De belangrijkste redenen is zoals u schrijft de geldontwaarding. Als je lid bent van de club ( EU) moet je lidmaatschap betalen en je ook aan de regels houden. Als 60% ( bv Italië en Frankrijk)dat niet doen krijg je superinflatie
@nuchterbekeken | 11-08-22 | 10:02:
Leg eens uit hoe dat werkt dan. Die speculaties?
Als ik een oliefuture koop, dan jaag ik de prijs omhoog?
Zie: www.ig.com/nl/grondstoffen/olie/hoe-t...
@thesmul | 11-08-22 | 10:07: Shell is 10 jaar terug helemaal gestopt met ‘groen’. Wegens niet rendabel. Was nog ‘ophef’ over. Wellicht zijn ze nu weer begonnen, maar da’s vanuit marketing. Shell is, net zoals Tata, Schiphol en Pernis een altijd liegende entiteit.
@thesmul | 11-08-22 | 10:07: er is slechts beperkte bewezen voorraad die binnen afzienbare tijd gewonnen kan worden. Oliemaatschappijen moeten continu investeren in exploratie en ontwikkeling van olievelden om de voorraad op peil te houden. Een deel van de grote winsten is dat ze die grote uitgaven nu niet doen omdat Greta en Timmerfrans dat niet willen.
@Alquest | 11-08-22 | 10:56:
Toch ben ik blij dat ik een zootje Shell heb gekocht. In maart 2020. Voor onder de €11
Allemaal een beetje armer.. toch?
Is beleid.
Voor de overheid is het minimaal budgetneutraal, die leveren echt niks vrijwillig in.
De werkelijke prijs van energie valt nog mee, wat het zo idioot duur maakt zijn alle extra belastingen en milieutoeslagen. Bij een kleine prijsstijging werken deze extra's dubbel zo hard door in de prijs. Ja, Rutte en Co weten wel hoe ze de Nederlanders kunnen ontdoen van hun geld en inkomsten.
Glas,plas was... alleen dan hoopjes duurder
Dat veel mensen in een laagconjunctuur financieel in de problemen komen geeft aan hoe dun het ijs is waarop mensen moeten schaatsen. Een bewijs dat de balans tussen inkomen en uitgaven scheef is. De overheid corrigeerd dat met verschillende toeslagen en andere ondersteuning maar ook dat geeft aan hoe weinig financiële ruimte veel mensen hebben. Dit kan deels worden opgelost door niet boven de stand te leven maar ook door mensen een fatsoenlijk salaris te betalen. Wanneer ik soms naar personeelsadvertenties kijk...
Uh, als je moet compenseren met tig toeslagen en andere vormen van financiele ondersteuning is het wellicht wijs eens te kijken of je bijvoorbeeld de inkomstenbelastig en accijnzen eens kunt verlagen…
Niet alleen dat, kijk eens wat er met de huurprijs gebeurt als er na, pak hem beet 15 jaar een sociale huurwoning op de markt komt. Heeft niets meer met inflatie te maken. En dit is dan nog maar één dingetje.
Het brutosalaris is anders best in orde, het gaat om het verschil tussen bruto en netto. En wat een werkgever nog bovenop het brutoloon van de werknemer moet betalen.
Ik ben het eens met Red Shirt. Voor veel mensen is de balans tussen inkomen en uitgaven niet meer prettig, zeker niet voor de mensen die geen recht hebben op allerlei toeslagen.
Ik vraag altijd heel erg door als mensen zeggen dat ze moeilijk kunnen rondkomen (want soms denk ik ja, ja) maar er is een groep die net voldoende verdient om alle lasten te betalen en eigenlijk weinig overhoudt voor boodschappen of leuke dingen. Vaak hard werkende mensen.
Bedoel je niet hoogconjunctuur? We gaan een periode tegemoet van minder welvaart. Het geld printen stopt, rente wordt hoger, er gaan meer mensen met pensioen en komen minder werkenden bij. We vinden het nodig tientallen miljarden in de EU te steken, en in Corona maatregelen, om niet te spreken over honderden miljarden voor klimaat plannen. Als we die keuzes anders maakten, kon de belasting flink omlaag.
Wie veel neemt moet veel geven. Het hele toeslagenstelsel is een farce om de diefstal te verhullen, om zelfstandigheid onmogelijk te maken en om talloze ambtenaren in dienst te hebben die de regering kan aansturen. Het is totaal overbodig.
Hoppa, we gooien 'm er nog maar een keer in. Jaartje geleden,
Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall verkoopt 49,5 procent van het windpark Hollandse Kust Zuid aan het Duitse chemieconcern BASF voor 1,6 miljard euro. BASF gaat de energie gebruiken voor haar chemie fabriek in Antwerpen. Komende maand start de bouw van het windpark voor de Zuid-Hollandse kust. Het gaat om 140 windturbines die gezamenlijk 1,5 gigawatt stroom opwekken, wat gelijk staat aan het verbruik van anderhalf miljoen huishoudens.
Het windpark komt 18 kilometer uit de kust tussen Den Haag en Zandvoort en wordt - even - het grootste windpark ter wereld. De windmolens worden grotendeels zonder subsidie gebouwd; de Nederlandse overheid zorgt voor de vergunning, het bodemonderzoek en de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk.
BASF heeft alweer een deel doorverkocht aan Allianz.
Die molens staan er trouwens al, en het ziet er niet uit. En wat subsidie betreft, ze krijgen gewoon groene aftrek van belasting en compensatie per Kwh. Als u leest dat de stroomprijs negatief is, dan krijgen zij 20 a 30 cent per kwh vergoed. Daarom draaien windmolenparken ook nog gewoon wanneer de stroomprijs negatief is.
Hoe kunnen ze nu hoge winsten maken als de energieprijzen te hoog zijn.
Dan zouden ze juist op de marge moeten zitten.
Dus ze maken misbruik van een crisisachtige situatie.
En ze komen er mee weg.
Zo werkt dat blijkbaar.
Hoewel Frankrijk onlangs wel ingreep.
Het is best pervers.
"ze"?
@Beste_Landgenoten | 11-08-22 | 09:58: Hullie
@Humsico | 11-08-22 | 10:17: WEF + Bill Gates en Hunter
nl.m.wikipedia.org/wiki/Had-je-me-maa...
Hogere lonen, lagere prijzen, stem op mij
De term energiebedrijven was wat ruim, bedrijven als essent en greenchoice zitten in een ander schuitje dan Shell en Exxon
En, het probleem wordt erger. Immer komt er iedere week 1000 man armoede extra bij.
Is wel zo.
1000 x 25000 EUR p/j.
@sjef-van-iekel | 11-08-22 | 10:12:
U vergeet de kosten van de begeleiding. Verdeeld over ieder ministerie, provincie en gemeente.
Als ik hier op mijn vakantieadres zie hoeveel Nederlanders nog kunnen investeren in wat verondersteld wordt lichaamsverfraaing, zit er nog zat vlees op de botten.
Letterlijk en figuurlijk.
Dat bedoel ik. Twee pakjes sigaretten per dag, twee kratten bier per week en voor tweeduizend Euro aan tatoeages op het blubberlijf
Je schiet geen reet op met extra belasting, beter kan je de tarieven aan banden leggen en een maximale indexering per jaar zetten. De bedrijven hebben sowieso een leveringsplicht. Op die manier voorkom je explosieve stijgingen. Overigens kan je je afvragen of je voor 1e levensbehoeften een vrije markt wil. Denk aan zorg/openbare diensten/sociale woningen/scholing etc. Iedereen betaald daar graag belasting voor mits het goed besteed wordt. Alle luxe goederen kan je prima aan de markt overlaten.
Pas op, mensen hebben hier na de ondergang van Keynes heilig in geloofd ruim 40 jaar. De markt lost alles op en als je niet mee kan komen ben je een loser en ligt dat aan jezelf. Jouw denkwijze is een shockerende ommekeer daarin.
En dit is geen links idee. Fortuyn bijvoorbeeld daar ook mee.
Nutsbedrijven heetten ze toen. Sommige dingen moet je gewoon niet in de markt zetten. Het enige effect is dat de salarissen aan de top 4 keer over de kop gaan en de dienstverlening slechter.
De overheid meer invloed geven, zeker met stoethaspel Rutte aan het roer, is een recept voor ellende
Wat werd de warmtepomp hier gehaat. Wat ben ik blij dat dit ding hier staat. De huidige situatie was te voorzien. Gas = afhankelijk. Elektriciteit = onafhankelijk. Want elektriciteit kan je overal uit maken.
eens, in 2019 zo'n hybride pomp laten plaatsen. 24 panelen op het dak (misschien nog een paar erbij) en een opvangboiler voor de eerste 100 liter tapwater (elektrisch verwarmd). Ons gasverbruik is gekelderd. Stroom is wel toegenomen, echter wordt met dit soort zomers grotendeels goedgemaakt door de panelen. Ik mis alleen de ontwikkeling van thuisopslag zodat we onze eigen overtollige energie kunnen opslaan voor 's avonds en 's nachts.
Bedankt voor de goede tips.
Heeft u al een waterzuiveringsinstallatie op uw volkstuin?
Iemand die de toekomst kan voorspellen reaguurt niet op GS maar zit ergens op de carribean.
@therealbraindump | 11-08-22 | 10:00: geitekop in de fik steken en wat psychadelische kruiden en..... voorspellen maar.
@therealbraindump | 11-08-22 | 10:00: Cultuurfilosoof Brozozowski 1906, De toekomst herkent men niet men maakt haar zelf. ;)
Doe verdomme eens wat aan dat perverse belasting bedrag wat bovenop de energiekosten komt.
ACCIJNS en BTW!!!
Das 2 derde van de gehele rekening!
Ruwe energie prijs is maar paar dubbeltjes gestegen.
Maar nadat de staat er overheen gepist heeft ineens 3x zoveel!
dat was 2/3. Nu ongeveer 1/5.
Uw overheid zorgt goed voor zichzelf en zal er met alle middelen voor zorgen dat eigen budgetten niet gekort hoeven te worden. Rutte heeft in het verleden belastingverhogingen “verkocht” als bezuinigen, dan weet je het wel.
@flame_me | 11-08-22 | 09:57: Juist, maar ze blijven het maar herhalen dat het de accijnzen zijn die het meeste van de rekening uitmaken. Als je zo geloofd in de heilige marktwerking is de realiteit hard.
@flame_me | 11-08-22 | 09:57: Op benzine en diesel is het toch echt stukken meer.
@Hiesjes | 11-08-22 | 10:15: Ja maar daar schuilt het grootste probleem niet.
@Hiesjes | 11-08-22 | 10:15:
Nog steeds niet zoveel als je claimt. Bovendien verlaging van accijns op benzine verhoogt alleen maar de vraag waardoor het duurder wordt. Benzine is deels een luxe product omdat het ook voor recreatieve ritten wordt gebruikt of deels fietsritten vervangt.
Begrijpt Spartacus trouwens het verschil tussen de supermajors (die inderdaad veel winst maken) en de Europese verkopers van elektriciteit en gas die als ze niet oppassen failliet gaan (zoals Uniper, E.ON).
Dergelijke nuances zijn nooit relevant in het publieke debat.
Energieleverancier = oliebedrijf = Shell = bedrijf waarvan Jan Lul facturen krijgt = bron van al het kwaad volgens Yasser Klaver
@HerzlichWillkommen | 11-08-22 | 09:54:
Vandaag gaan de fractievoorzitters van de regeringspartijen praten over de inflatie en energieprijzen.
Daar komt vast weer een voorstel uit voor weer een extra subsidietje voor de minima. Waarvan het uitzoeken en uiteindelijk uitkeren net zo duur wordt als het subsidiebedrag
Nederland is een breekbaar vaasje, inderdaad, en M. Rutte heeft het met 1 lompe armzwaai s-t-u-k-g-e-s-m-e-t-e-n.
Al eerder vandaag aangehaald door theo-is-dood in GS kroeg maar hier nog een keer link naar FD artikel deze ochtend.
"Nederlandse energieleveranciers vragen hoogste prijzen van Europa"
archive.ph/LMJYY
Houdt de deksel nog maar even op deze snelkookpan. Des te harder knalt deze er straks af. We werken langzaamaan naar een fijne climax toe. De energie- en asielcrisis gooien nog wat fossiele olie op het vuur.
In dit soort tijden kom je erachter wat een fijn beleid NL de afgelopen decennia heeft gevoerd. Te starten bij het verkwanselen van de aardgasbaten. Vanaf de jaren '90 het privatiseren van de energiebedrijven en het openbaar vervoer. En later de marktwerking in de zorg en het vernachelen van het onderwijs. Tot slot nog de fijne manier hoe Zalm ons de € heeft bezorgd. En heden, als klap op de vuurpijl een compleet incompetente regering die zijn oren steeds meer naar Brussel laat hangen (energietransitie, ja het moet anders, maar had massaal ingezet op kernenergie).
Laat de hele boel maar in elkaar sodemieteren. Ja, het gaat pijn doen, maar dat doet het nu ook al. Zorg desnoods dat je je afsplitst van een groot Europa en ga verder met een aantal andere landen die qua handel, normen en waarden wat meer in onze lijn liggen. Denk aan het Verenigd Koninkrijk, Vlaanderen, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en andere Scandinavische landen.
Goed idee maar ik denk dat onze Scandinavische buren niet op ons zitten te wachten. Hoogstens Vlaanderen en onze Duitse broeders... laat Luxemburg maar buiten want die voegen niets toe van waarde
Het zou inderdaad het beste zijn. Toch vrees ik dat de massa weer in slaap wordt gewiegd door de media en daardoor een revolutie weer uitblijft. Ook als er verkiezingen komen vrees ik dat er weinig zal veranderen.
@Kartelmaster2000 | 11-08-22 | 09:51: Stel je nederig op en begin met zoeken van geestverwanten. Die zullen er heus zijn mag ik toch hopen.
@Guy_Tare | 11-08-22 | 09:53: Ik verwacht - mede door de boeren - dat er nu wel een andere tijdsgeest aanbreekt.
Ach wij die al veertig hebben gewaarschuwd zijn verketterd, uitgescholden, geïsoleerd, belachelijk gemaakt. Voor communist/ fascist uitgemaakt. We waren ouderwets en gingen niet met de tijd mee. Het is niet fijn om op deze manier achteraf gelijk te krijgen.
@Von Bliksum | 11-08-22 | 09:59:
U bedoelt dat Brussel stopt met het uitdelen van miljarden euro’s aan landbouwsubsidies? Die Jan Modaal via zijn inkomstenbelasting betaalt?
@theo-is-dood | 11-08-22 | 10:37:
Nee de toeslagen waren half Nederland van leeft, dat was een goed idee.
@J.Cash | 11-08-22 | 10:45:
Die Toeslagen is net zo belachelijk. Vooral omdat de burger niet snapt dat het een sigaar uit eigen doos is.
Eerst geld in de vorm van LB en IB afdragen, en dan weer een fooi terugkrijgen als Toeslag
Technisch: Lubbers en Kok hebben ons de Euro bezorgd. Zalm was slechts de "beul."
Maffia praktijken in NL met energie leveranciers en de energie belasting 20 jaar geleden hadden we gloeilampen alles energie klasse f en betaalden we pak weg 200 gulden per maand , nu met led lampen alles zuiniger etc etc betaal je minstens 200,- euro terwijl ons wattage verbruik aanzienlijk is gedaald ! We worden gewoon keihard genaaid en slappe schapen in NL die het niet tegen de laffe herders durfen op te treden ! Ook Energie leveranciers zijn vieze schoften die dreigen direct met contract ontbinding als je net iets te laat bent ! Ook dat in NL schofterig breng stress bij minima en modaal ! Alle info nummers moeten gratis bereikbaar zijn ook voor mensen met Pre Paid vooral deze mensen kunnen geen telefonische schoften aan de lijn krijgen ivm lange wachttijden ivm personeels tekorten dus geen regeling meer schulden etc etc dit wordt erop of eronder winter seizoen 22/23 het zijn nog boeren die een beetje de tanden laten zien maar Nederlanders zijn zelf ook een beetje slappe hap dit door teveel toeslagen etc etc die men heeft gekregen ! Minimum loon belasting vrij tot 1800 euro 2e baan geen extra loonheffingen bijvoorbeeld ! Mensen die harder willen werken voor extra geld worden bestraft in Nederland ! Fijne vakantie verder nog !
Lucht het op?
Wie heeft in vredesnaam die Jetten minister van energie gemaakt. Die kan nog geen watt van kuub onderscheiden en moet ons door de grootste energiecrisis in de laatste 50 jaar loodsen? Daarnaast schittert Kaag door afwezigheid en hoewel ik dat normaliter een zegen zou vinden begint het nu stilaan gênant te worden. Het is fascinerend hoe Rutte het voor elkaar gekregen heeft om alle poppetjes op de verkeerde plek neer te zetten...
We hebben gekregen wat ons is voorgeschoteld en waar men massaal op heeft gestemd. In aanloop naar de verkiezingen zal Omtzigt, BBB en Ja21 massaal worden aangevallen door de media, want gevaarlijk voor hun eigen positie. Het is vooral jammer dat het grote gros van het volk dit niet ziet.
met elk kabinet Rutte is wel gebleken dat je geen enkele inhoudelijke kennis van zaken nodig hebt om minister te zijn.
Het is al echt gênant, wat een verschrikking.
De twee d66 ministers willen er niet aan:
"En als je dat niet kunt meten, is de redenatie, dan is het ook niet mogelijk er een extra belasting op te heffen.
Er zou dus een schatting gemaakt moeten worden en daar wil het kabinet zich niet aan wagen. "
Gek daarom wil doorgaan met de geschatte heffing op vermogen van de burger.
"Omdat de belastingdienst blijft rekenen met fictieve rendementen heeft de forfaitaire spaarvariant veel weg van de spaartaks, die door deskundigen en burgers als oneerlijk werd beschouwd.
In het ideale scenario belast de fiscus het daadwerkelijke rendement. Maar die methode is praktisch erg lastig, omdat de fiscus dan van ieder individu van alles moet verzamelen. De waardestijging van spaargeld, vastgoed, aandelen en crypto bijvoorbeeld. Daar zijn de ICT-systemen van de belastingdienst niet op toegerust, ziet Koos Boer, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Leiden.
www.trouw.nl/economie/wie-veel-spaarg...
Als het moeilijk wordt kan een generieke oneerlijke manier nu opeens wel. Maar bij de multinationale vrinden ban Rutte niet.
ik denk dat ik van het laatste spaargeld maar een John Deere en een hooivork ga kopen. Daar heb je meer aan dan de boel opsparen op dit ogenblik.
Wordt loonwerker!
Pohhh das mien merk!
Link onder "zo'n VIERDUIZEND EURO" klopt niet
Als je even doordenkt wil Essent vooral dat de overheid voorkomt dat zij niet oninbare rekeningen hebben.
Inderdaad, goed gelezen. Aan de andere kant: als je ziet hoeveel van je rekening uit allerlei vaste kosten bestaat, dan wordt het voor sommigen al lastig om de rekening te betalen ook al verbruiken ze niks. Een minimumtarief invoeren is ook riskant omdat in andere landen energieleveranciers daardoor al zijn omgevallen.
Tja, dan moeten ze ook maar niet zoveel cake eten.
Hogere winstbelasting dempt de put niet. Het gros van de energie rekening is belasting. De opbrengst voor de overheid gaat nu door het dak heen. Het boven budget bedrag kunnen zij prima teruggeven aan de burger.
Onzin, daar is een hel mooi staatje van gemaakt gisteren. Kan je terugvinden hier op GS. Alle belasting er af en je houdt nog 80% over.
Door gasloos en het belastingvoordeel en mijn 3 jaar oude tarieven, kreeg ik bij een voorschot van 0 nog steeds 220 euro toe.
Waar blijven de VVDers en CDAers die gaan brullen dat het aan de mensen zelf ligt omdat ze roken, drinken, huisdieren hebben, lui zijn enz?
Daar hebben ze groenlinks en d666 voor.
@elfenstein | 11-08-22 | 09:44: Nou dacht het toch niet. D66 is ook een asociale partij maar die past in het rijtje VVD CDA.
Scheelt natuurlijk altijd wel , niet roken drinken geen huisdieren en een schop onder je hol ;)) De buurvrouw heeft 4 honden drie rokende SUVs , 2 AGA fornuizen en 2 CV ketels, ik hoorde haar laatst zowaar al iets mompelen over zonnepanelen ;)
@Zapata10 | 11-08-22 | 09:45:
Allemaal onderdeel van dezelfde kliek, het ligt alleen aan het onderwerp wie de missie krijgt om het uit te dragen. De achterban van d666 en GL leent zich er mooi voor, die zitten toch al tot de nek vol met plaatsvervangende original sin schaamte en dat moet ergens heen.
Als ik zie dat Miep Modaal anno 2022 rondloopt met voor drieduizend euro aan tatoeages op het lubberende lijf,
Ja. Dan ligt het aan de mensen zelf dat ze aan het einde van de maand geen geld over hebben.
Wat een d*m betoog. Begrijpt u werkelijk niet dat de werkende middengroepen die niet/amper aanspraak kunnen maken op het Nederlandse toeslagenfestival financieel in de knel komen met dergelijke prijsstijgingen? Deze mensen vormen de backbone van de Nederlandse samenleving. Heeft niets met barbeques of hard autorijden van doen. Do the math!
@therealbraindump | 11-08-22 | 09:48:
Volgens mij heeft iemand het trollenhok niet goed afgesloten.
Veel mensen merken het nu hooguit aan de boodschappen en/of die paar tientjes welke de energieboer er op de bevoorschotting bovenop gegooid heeft. De echte klap gaat voor velen pas komen als hun energiecontract afloopt.
Armoede is natuurlijk net wat je er onder verstaat. Persoonlijk zie ik alleen maar over de top welvaart. Al eens aangehaald: Schiphol. Met zijn allen lekker vliegen en zowel passagiers als organisatie beiden verbaast kijken naar een stapel koffers die maar blijven liggen en niet het vliegtuig in willen. Dan ben je toch gewoon massaal dronken van de welvaart?
@Kapitein Sjaak Mus | 11-08-22 | 09:51: Hahaha, die is echt goed. Het trollenhok niet goed afgesloten.
@HeadsUp | 11-08-22 | 10:35:
Duizend punten voor HeadsUp.
En dan zouden we de exorbitante zorgpremie bijna vergeten voor de steeds meer uitgeklede zorgpolis. Ook daarin speelt immigratie een aanzienlijke rol maar alleen de vergrijzing wordt hiervoor als boosdoener aangewezen.
Exorbitant? Heeft u wel eens uitgezocht hoeveel procent van de zorguitgaven wordt gedekt door de zorgpremie?
Die driekwart van Nederland weer terugkrijgt via zijn ZorgToeslag?
Die premie moet juist omhoog. De uitgaven voor zorg stijgen met acht procent per jaar
@theo-is-dood | 11-08-22 | 10:47: De driehoek mijnheer, de driehoek. Heeft u wel eens in de zorg gewerkt? Pim zei het al. Blijf met je poten van de collectieve sector af als je bedrijfje wil spelen.
"hoge winsten leveranciers voorlopig niet extra belast"
Nee, natuurlijk niet. We gaan Häagen-Dazs toch ook niet extra belasten als het een zonnige zomer is geweest? Laat die bedrijven eerst de normale belastingen eens afdragen en zet wat meer in op 't tegengaan van de bekende belastingontwijkingstrucjes.
Mooi he, marktwerking bij een nuts voorziening
Zoals je om je heen ziet zijn de prijzen aanmerkelijk lager dan vroeger
@Mark van Leeuwen | 11-08-22 | 09:41: ? Vroegah stookte je voor een paar tientjes per maand.
@Zapata10 | 11-08-22 | 09:46: En zeven gulden eigen bijdrage ziekenfonds meen ik, met alle zorg die je nodig had
Natuurlijk worden die winsten niet worden belast. Dat zijn namelijk geen Nederlandse bedrijven. Shell ook volledig Brits. Toen ze zware verliezen (20 miljard verlies Shell in 2020) hadden had niemand het ook over een belastingverlaging.
O, wat een slachroffers zijn we toch allemaal met elkaar. En weet je wat? Als die stoute energiebedrijven nou eens extra zouden worden belast door de overheid, dan zou het allemaal minder erg zijn? En als we een andere MP hadden gehad dan was dit allemaal niet gebeurd? Is dat het?
Ja als we de afgelopen 40 jaar niet neoliberaal gestemd hadden dan was onze energiesector niet verkwanseld en hadden we zelf veel meer invloed gehad.
37% van je gasrekening bestaat uit overheidsheffingen, nergens anders in Europa is dit zo achterlijk hoog. WIl jij soms beweren dat onze overheid niet deels verantwoordelijk is voor deze energiecrisis?
@usb stok | 11-08-22 | 09:44: Toch blijft iedereen hier in de delta van Europa wonen, er moet toch wel iets? zijn..
@usb stok | 11-08-22 | 09:44: Het viel nooit op omdat het voor de meeste mensen een redelijk bedrag leek wat ze kwijt waren aan energie. Nu de bedragen plots enorm toenemen gaan ze de rekening eens goed bekijken en realiseren ze hoe ze gefopt zijn de afgelopen jaren.
Dat van die MP klopt wel.
@Zapata10 | 11-08-22 | 09:43: Op zich was het best mooi om te zien hoe veel geld er verbrast is door de gemeentes die eigenaar waren van de gemeentelijke energiebedrijven. Ik bedoel dus vanaf het moment dat ze verkocht werden en er ineens honderden miljoenen toegevoegd werden aan de algemene reserve.
Ik denk dat de mensen eerder 20% van hun inkomen kwijt zijn aan energiekosten dan 10 %.
Inkomen na belasting, 1400 euro p/maand. Huidig termijnbedrag 380,-!
Die 800 euro subsidie krijg ik als zelfstandige niet losgepeuterd bij de gemeente, ze blijven het afketsen op dat mijn inkomen niet te bepalen is.
Je pense que je vais manger du brioche.
@Slystar | 11-08-22 | 09:44: Dan kan ik je op weg helpen met de tip voor de aller aller lekkerste en ambachtelijke brioche everr, reis je af naar Formies Fr Rue Raoul Delvaux
De traditionele bakkerij van ene tandeloze Sébastien Meurant telefoon 03 27 60 02 42
@Slystar | 11-08-22 | 09:44:
Dan heeft u recht op alle mogelijke Toeslagen en subsidies
Wen er nou maar aan! Fossiele energie wordt bijzonder duur omdat er steeds minder van over is en ook omdat het wordt ingezet als politiek wapen. De toekomst ervan is dus niet rooskleurig. Als we slim zijn, zoeken we zsm naar bronnen die meer zekerheid bieden op lange termijn, zoals zon, wind en atoom. En ook niet onbelangrijk, iets minder energie verbruiken. Op de lange termijn nog even afgezien van klimaat waar toch geen reaguurder in gelooft, is het onverstandig om te blijven inzetten op olie en gas.
Er schijnt nog wat gas, slechts een beetje, over te zijn onder Groningen.
Eerlijk is eerlijk, beter geen olie of gas. Maar in een keer het stuur om gaat niet. Jammer dat er geen vooruitziende blik met daadkracht is
Wat heeft een gezin met weinig inkomen deze winter daaraan BL? Daarbij, de energietransitie kost tijd, iets wat links liberale ideologen maar niet willen begrijpen. Maar de wal gaat dit schip echt wel keren BL. Zelfs Jetten heeft de kolencentrales weer vol aangezet. Reality kicks in.
Om maar te zwijgen over de 76 miljard kuub onder de Waddenzee.
Deze reaguurder is zeker van antropogene klimaateffecten, soms verkoelend maar meestal verwarmend.
Verder ben ik het met je eens dat atoomenergie samen met wind en zon vol ondersteund moet worden.
Heb je wel technici nodig en geen social media managers. Benieuwd wie het energienet verder gaat verzwaren.
En als we nog slimmer zijn dan maken we haast met een upgrade van het elektriciteitsnetwerk.
Allemaal prachtig, maar zodra bestuurders op de muziek vooruit gaan lopen wordt het huilen. Dingen hebben tijd nodig, zoals doorontwikkelen van nieuwe technieken, bouwen kerncentrales etc. Op dit moment kunnen we nog niet zonder fossiele energie. Dit toch willen doordrukken is waanzin. Al zullen sommigen het eenvoudige leven van het land wel een romantisch alternatief vinden (totdat het realiteit is).
In bv. Rusland en in de Zwarte Zee is naar ik dacht nog wel het nodige gas te vinden. Om de een of andere, mij onbegrijpelijke, reden lijkt Europa dat niet te begrijpen.
@Bootvisser | 11-08-22 | 09:40: Ho ho, het moet eerst fout gaan, of bijna fout. Vooruitziende blikken zijn niet gewenst
Nou het punt is juist, niemand drukt dit erdoor maar we worden voor het blok gezet door Rusland en de de situatie in het buitenland! Deze crisis is geen binnenlands product deze keer.. Dat zo'n omwenteling tijd kost is logisch maar we zullen toch eens moeten, al was het maar omdat over vijftig jaar fossiel echt wel zo'n beetje op raakt. En tot dit tijd zal het steeds duurder worden.
Zou ook kunnen zeggen dat we (EU) ons meer dan noodzakelijk afhankelijk hebben gemaakt van Rusland. Kip of ei (of Merkel).
Volgens mij is er voorlopig nog meer dan genoeg fossiele energie. Dat je duurzamere alternatieven wil stimuleren lijkt me prima plan, maar moet wel haalbaar zijn. Te snel te veel willen heeft ons nog afhankelijker gemaakt van Russisch gas. Onszelf het stenen tijdperk in drammen lijkt me mogelijk nog slechtere uitkomst voor klimaat en milieu.
@Bootvisser | 11-08-22 | 09:40: Voor uw informatie, dat netwerk was uitmuntend met zelfs een bijna volledig backup netwerk voor de stroom en een derde energienetwerk voor aardgas. Het backup netwerk zit inmiddels vol vanwege alle teruglevering en het gasnetwerk wordt niet verder uitgebreid en zelfs op veel plekken weggehaald.
Zon en wind zijn leuke bronnen om energie uit te halen, maar dat werkt alleen met opslag goed; zie daar de kracht van Noorwegen waar ze overtollige windenergie gebruiken om stuwmeren vol te pompen.
Als ik zomaar niet meer op komen dagen bij mijn werk dan krijg ik ook niet betaald, waarom krijgen deze lui allemaal wel betaald zonder enige tegenprestatie? Sterker nog, ik denk dat we zoals België het beter zouden doen ZONDER overheid.
Zijn er extra winsten? Ze kunnen maar een keer in de zoveel tijd prijzen aanpassen, afhankelijk van mensen hun contract. Als ze zelf de energie van te voren hebben ingekocht en meer dan ze aan verplichtinhen hebben zijn ze spekkoper. Maar de meesten zullen klanten nog maanden of soms jaren een oude prijs moeten geven terwijl ze inkopen tegen de prijs van nu.
Er zijn al enkele energiemaatschappijen omgevallen. In Duitslansld liggen er aan het infuus. In Frankrijk en het UK mogen de ptijzen niet zomaar meestijgrn en daar zijn ze massaal van faillisementen gered.
Volgens mij worden er nu alleen variabele contracten aangeboden, waarbij de prijzen ieder moment door de energieboer kunnen worden aangepast. Ook mijn verlenging die ik gisteren aangeboden kreeg.
@Bomenknuffelaar | 11-08-22 | 09:41: Maar er lopen nog steeds oudere contracten met een vaste lage prijs, die van mijzelf loopt vanaf nu nog 2 jaar door met een vaste lage prijs omdat ik dat toevallig in de goede periode heb afgesloten. Dus shoarmasutra heeft een punt. Ik heb zelfs het idee dat je bij nieuwe contracten zo enorm veel betaalt omdat er nog oudere goedkope contracten lopen waarbij mensen eigenlijk te weinig betalen.
Het lastige met inflatie is dat alles duurder wordt maar nooit meer goedkoper. Lonen stijgen niet snel genoeg mee dus de komende jaren wordt inbinden. Zet de kachel maar uit deze winter.
Zou wel goed zijn als Nederland nu eens een jaar lang de Albert Heijn gaat negeren. die werden echt te megalomaan met hun miljoenmiljard vestigingen.
De EU is het antwoord, de EU is het licht. De EU heeft de oplossing voor al uw problemen. De EU schept orde in de chaos. Stop met je te verzetten tegen het opheffen van dit land als soevereine staat en het doen opgaan in de Super Staat EU. En angst dat U Rutte en Kaag zal verliezen als uw leiders? Ongegrond. Zij zullen vanuit de glazen paleizen in Brussel over U waken. Wees gerust.
Klopt, in bijna alle EU-landen zijn de energiekosten voor eindgebruikers een stuk lager, terwijl we in Nederland op een enorme gasbel zitten. Typisch Nederlands verschijnsel: linkse bureaucratie en een paar multinationals (met gezamenlijk monopolie) maken Nederland schreeuwend duur. Tijd om te harmoniseren met de overige EU-landen.
@Festen | 11-08-22 | 09:38: Dat willen de andere, met name zuidelijke, EU landen helemaal niet. Iemand moet toch netto betaler zijn en dat kan beter Nederland zijn dan Italië, Portugal of Frankrijk.
Het is nog maar de vraag of energiebedrijven grote winsten gaan behalen. Ga er maar vanuit dat een gedeelte van de klanten de rekening niet kunnen betalen.. En waarom pleiten de energiebedrijven ervoor dat de overheid deze categorie klanten financieel moet gaan ondersteunen? Maatschappelijke betrokkenheid of eigen belang?
Eigenbelang. Stop de tijd.
@elfenstein | 11-08-22 | 09:43: En een joker.
"hoge winsten leveranciers voorlopig niet extra belast"
Had iemand anders verwacht van onze overheid ? Die daar in Den Haag alles behalve zitten om de belangen van de Nederlanders te behartigen. Die voor de hele aardkloot de portemonnee trekt en zijn eigen volk de kolere laat genieten.
twitter.com/PieterOmtzigt/status/1557...
Hoe erg moet je dit land haten om te blijven stemmen op partijen die deze ellende faciliteren.
Toch bijzonder om te lezen dat Hongarije het minste inkomensverlies heeft.
Maar verder weet je toch hoe het gaat in Nederland? Inkomen doet er niet toe, hoge prijzen worden door kabinet gebruikt om energietransitie af te dwingen. En verder is er vast iedere dag wel weer een woke onderwerp waar D66 zich druk om kan maken en mee profileert en mee afleidt. En tot nu toe werkt dit gewoon uitstekend. En werkt het niet meer, dan verzinnen media wel iets.
Kabinet komt hier gewoon mee weg. Ook omdat het welvarende deel vd bevolking lekker met het vingertje wijst naar het niet welvarende deel, dat ze maar energie moeten besparen, geen auto rijden, geen vlees eten enzo.
Zo werkt het tegenwoordig in Nederland. En tot nu toe effectief, want we hebben echt weer hetzelfde kabinet.
We barsten van het gas.
Zelfs de koeienstront zou nuttig gebruikt kunnen worden.
Niet in Nederland olv VVD666
Van het water ook. In deze delta van Europa verzuipen we er in. En toch droogte..
Ik benoem het elke keer weer in dit soort topics, het minst zorgwekkende is niet aankomende winter. Dat zijn de winters er na. Als huidige situatie blijft zoals ie is, dan moeten we niet raar gaan opkijken dat je over een jaar naar de 12000 tot 15000 euro aan energiekosten gaat per jaar. Dat is meer dan 1000 euro in de maand en voor heel veel mensen is dat praktisch hun volledige nettoloon.
En de mensen die dat zich wel kunnen veroorloven gaan dan gedwongen worden om te besparen op andere zaken.
Actie had allang en breed genomen moeten worden. Het is zeer spijtig als je in Groningen woont, alleen het kan niet anders dat de gaskraan daar weer opengaat. Een scenario zonder Groningen is de doodsteek voor Nederland en gaan we Italië en Griekenland achterna.
Dat de regering hier niets aan doet en totaal geen visie aan tentoon spreidt is normaal al meer dan genoeg om voor een minister een aangenomen motie van wantrouwen aan de broekpak te krijgen.
Maar ja, de coalitiepartijen houden elkaar vast. Liever land naar de kloten dan partijbelang opgeven.
Visie, hahahaha, laat maar lopen. Boerensector ausradieren want heideveldjes en zandverstuivingen, opvangplekken voor asielzoekers per oekaze aanwijzen i.p.v. een volwassen immigratiebeleid uitvoeren, verhuurdersheffing en lekker cashen voor de overheid i.p.v. woningen voor jongeren, hahahaha.. Het is werkelijk onvoorstelbaar hoe dit kabinet met de rug naar de samenleving staat, dedain en decadentie regeren.
Ons kabinet kan helemaal niks. Wat in andere landen wel kan, krijgt ons kabinet niet voor elkaar.
Maximeren van de gasprijs voor consumenten (Frankrijk): kan niet.
Zwaarder belasten overwinst energiebedrijven (Engeland): kan niet.
Ons kabinet staat erbij en kijkt ernaar.
Ja, het enige dat ze voor elkaar kregen was 800 euro overmaken naar sloebers die wellícht ook betalen voor energie (en hoeveel ze dan betalen, wat maakt het uit joh...)
Wat een gruwelijke onkunde.
Ons kabinet is ook niet bepaald soeverein meer. De EU, het WEF, de grote multinationals, NGO's, regeren dit land. Zo'n Rob Jetten is niet meer dan een domme trekpop. Het is geen toeval dat juist figuren zonder enige dossierkennis of baggage opeens op zeer belangrijke posities terechtkomen. Dat zijn de ideale trekpoppen. Ik merk ook op dat onze media Rob Jetten afschermt van kritiek. In al die analyses en uitingen van zorg over sterk stijgende energieprijzen, treft Jetten 0 blaam, laat staan dat hij überhaupt wordt genoemd.
In Frankrijk is de energiegigant genatiknaliseerd wegens megaverliezen. In UK massafaollisementen in de energiesector
@Shoarmamasutra | 11-08-22 | 09:37: Die megaverliezen hebben niks te maken met maximaliseren van de gasprijs. De kosten daarvoor komen niet ten laste van het energiebedrijf.
Gelukkig weet men je wel te vinden als je aan de onderkant van de maatschappij denkt te kunnen graaien. Dus meid met uitkering die eens iemands haar knipt bijvoorbeeld. Dat is gelukkig wel juridisch helemaal dichtgetimmerd. Bloeden zal ze!
Terecht. Parasieten zijn het die zich verrijken ten kosten van goudeerlijke belastingbetalende en personeel in dienst hebbende ondernemers. Dat soort zwartwerkend geteisem kun je niet hard genoeg aanpakken. Veroordelen tot hoge geldstraffen en laten betalen voor de rest van hun leven. Dat zal ze leren.
Daarom, mijn mening. Wat dat betreft kun je dan maar beter een bureautje oprichten voor genderneutrale hemafrobieten teneinde hen terug te laten keren in de maatschappij en hier dikke subsidies voor opstrijken. Dat doet het financieel beter en is wel geaccepteerd
Als je iemand kunt knippen met een uitkering kun je gewoon gaan werken. Erger is de ondernemer die zich al groen en blauw betaalt, keihard aan te pakken bij een faux pas.
@J.Cash | 11-08-22 | 10:12: Helemaal waar, en drie sociaal rechercheurs hebben ook weer een dagbesteding. Die ondernemer heeft liever dat zijn centen in veelvoud verdampen aan het UVW met haar onmogelijke software dan drie tientjes aan uitkering
Dankzij D66 is energie nergens in Europa zo duur als in Nederland. Dit komt door energiebelasting, opslag klimaatransitie, netwerkkosten en Btw. De kosten voor de inkoop van energie zijn daarom maar een fractie van wat de consument uiteindelijk betaalt. Alles om de D66 en andere klimaatdrammers tevreden te stellen.
En van een riant salaris te voorzien, dan is wel alles declarabel, inzichtelijk en begrijpelijk
Jep de energierekening bestaat voor een groot deel uit bullshit kosten, gaat nergens over.
Want dat komt door D66?
We hebben top ministers voor elk van onze probleemgebieden, Woningbouw, Financien, Defensie, Klimaat. Het komt dus allemaal goed.
Zijn ze al begonnen ? Of zijn ze zich nog aan het inlezen hoe het reilt en zeilt op zo'n ministerie.
@DrachiR | 11-08-22 | 09:40:
Lezen? U schat ze nog best hoog in, wel.
Ha! Zoals Essent het verwoord lijken de energie kosten prioritteit nummer 1. Toegegeven de energierekening betalen is belangrijk, maar die andere kosten waarrmee we het lastig krijgen zoals huur/hypotheek en eten gaan toch echt voor.
De gemiddelde D666 aanhanger zal nu nog harder roepen dat we juist nu nog meer Europa nodig hebben. Kaag zal wel met de kruiwagen klaar staan om onze zuiderburen te spekken na de verkoop van ABN (tegen verlies)...
Zit niet zo te zeiken over die energieboeren, die doen precies wat ze moeten doen.. het zijn ondernemingen, die zijn er om winst te maken.
Het probleem zit in de aanloop en het -door de ECB, EU en landelijke overheden gebouwde- raamwerk.
Er is schaarste gecreeerd, overheden heffen hoge accijnzen op alles wat energie is, die accijnzen gaan mee omhoog.
Waar overheden nu alles doen om duidelijk te maken dat energieboeren dikke winsten maken doen ze er ook alles aan om jou de andere kant uit te laten kijken... Diezelfde overheden zijn nl bezig om de kas flink te spekken.. hebben nog wat terug te halen na Corona.
Als jij meer verdient doordat je de markt mee hebt vind je het ook niet eerlijk als de overheid uit het niets een wet bedenkt om je meer te laten betalen dan afgesproken. Datzelfde gaat op voor die energieboeren.
Dit betreft geen winst maken, maar pure, perverse hebzucht, afkomstig van een aantal psychopaten - In de vorm van woekerwinsten.
@Nederlandop1 | 11-08-22 | 09:26: Ik probeer het nog een keer (rekenen blijkt toch moeilijker dan gedacht)
Als je een product verkoopt voor 100E en je hebt daarop een marge van 20% verdien je (100-(100x 0.8))=20E
Omdat overheden de markt overspannen laten worden, lees: tekorten, oorlogsgereutel etc, gaat de prijs plots met een factor vijf omhoog.
De inkoopprijs was 80E, die word nu 400E.
De energiemaatschappij neemt dezelfde percentuele marge, nl 20%, dus: 400/0.8=500
Percentueel is de marge gelijk, absoluut gaat hij van 20E naar 100E
Je kan het noemen wat je wil, maar dit is zoals het werkt in de handel, welke handel dan ook. Het is niet zo dat bedrijven plafonds hanteren voor hun marge. Het percentage is waarnaar gekeken wordt, de rest is marktwerking. Die... is en blijft veroorzaakt door overheden.
@DatInternetDingetje | 11-08-22 | 09:32: (Arrogant) Op emotie spelen en sneren, helpt uw argument niet. Een vat olie gaat intussen bv. ook alweer voor onder of rond de $ 90. Verlagen oliebedrijven, de prijzen aan de pomp ? Nee, al het extra geld (In de vorm van woekerwinsten), dat bevalt wel lekker.
Vroeger waren het nutsbedrijven, dus winst was niet het doel. Maar: het verzelfstandigen van deze bedrijven zou beter zijn, door marktwerking zouden de prijzen automagisch dalen. Die utopie heeft natuurlijk nooit gewerkt, ever.
Komt nog bij dat je factuur voor de helft uit belastingen en opslagen bestaat, dus rutte liegt dat hij weinig kan doen, hij harkt meer geld binnen dan ooit.
Winstmatiging zou de regering sieren, maar nee, ‘kan niet’.
Beste argument om basisvoorzieningen niet over te laten aan de vrije markt. Zeg maar wat een beetje rechtse rakker wil, overheid voor de kerntaken, rest vrij laten. Nu hebben we het omgekeerde, de overheid bepaalt alles maar de kernzaken, ov, zorg, infra en energie laten ze aan de "markt" die in Nederland de facto monopolies zijn die kunnen doen en laten wat ze willen.
Dat nog even afgezien van het feit dat als er crisis is, die bedrijven ook een morele verplichting hebben om niet als een soort Oom Dagobert in hun pakhuis in de centjes te blijven zwemmen maar hun maatschappelijke verantwordelijkheid moeten nemen en hun winst even op plan 2 zetten ten gunste van hun klanten, zeg maar heel Nederland. Het grote probleem is dat je geen keuze hebt, overstappen naar een Duitse aanbieder van gas water en licht kan dan ook weer niet, heel gek eigenlijk.
@Analia von Solmsch | 11-08-22 | 09:36: Het heeft onder andere wel nieuwe goed betaalde functies opgeleverd, dat dan weer wel. Uiteraard op kosten van de eindgebruiker
@elfenstein | 11-08-22 | 09:37: Jammer dat je niet zo goed gelezen hebt wat ik schreef.
Het probleem zit hem niet in het feit dat nutsbedrijven beter zouden zijn (daar werd destijds ook geld weggepist alsof het water was).
Het probleem zit hem in het feit dat de overheid heel hard MARKTWERKING roept terwijl ze zelf aan de knoppen blijven draaien.
De basis van jouw energieprijs is de inkoopprijs van die energie. Overheden hebben die inkoop omhoog laten schieten door schandelijk beleid, vervolgens hebben ze daarop nog een stevige schep accijnzen gegooid en zie daar... de energiemaatschappijen hebben het gedaan.. /oh nee.
Er hoeft echt niets mis te zijn met marktwerking. Ga winkelen en je ziet dat er echt wel prijsverschillen zijn. Alleen die inkoop prijs en die accijnzen... die blijven!
Sterker nog: hoe meer jij (nu) je verbruik gaat minderen, op gas/water/electriciteit, om kosten te willen besparen, hoe meer zij (bijvoorbeeld) de leveringskosten gaan verhogen. Feitelijk wordt je gestraft.
Deze bedrijven zijn helemaal niet blij met al die bespaar adviezen en milieu tips voor de consument!! Dan gaan immers de inkomsten erop achteruit.
Hun schoorsteen moet en zal blijven roken.
Linksom of rechtsom deze bedrijven incasseren gegarandeerd een minimaal vast bedrag per consument.
Best wel creepy waar je weinig tegen kunt doen!
Precies. Het zijn vieze verdienmodel spelletjes. Mijn hele huis geisoleerd. Over led en ga maar door. Duizenden euro's uitgegeven. Maar die energie rekening is er niet minder op geworden. Maar niet meedoen met het spel kost je nog meer geld.
@DrachiR | 11-08-22 | 09:46:
Precies dat dus. Ik zou het bijna maffia spelletjes willen noemen ..
Het eerste plaatje zegt eigenlijk wel genoeg, ik ga maar eens een extra sterke koffie zetten nu het nog kan.
Allemaal de schuld van oorlog in Oekraïne.
Het gevonden excuus, en het smoesje, inderdaad.
Als dat het geval zou zijn dan heeft vrijwel niemand wat te zeuren. De mensen die denken dat een proxy oorlog voeren met Rusland over desnoods de laatste Oekraïense rug het beste idee ooit is zijn zeer sterk in de meerderheid. Maar goed, ook weer niet zo vreemd, heb nog nooit een oorlog gezien waarin idiotie in een spiraal naar de bodem niet de norm was. In ieder geval zie ik geen andere toekomst dan dat deze zelfbereide gifbeker helemaal moeten worden leeggedronken nu. Arme, arme volgende generatie.
Ik snap de kritiek hier niet - voor al die knulletjes die zich omschrijven als rechts giechel) dit is de ultieme vorm van vrije markt economie - multinationals en andere machtige vrije marktpartijen bepalen de politiek
Nee, de rechter bepaalt de politiek.
Volgens mij begrijpt u niet helemaal hoe onze socialistische staat werkt en wie daar precies beter van worden. Nederland heeft geen vrije markt maar een tot de max dichtgetikt systeem van leegroven en dan nét genoeg weer teruggeven zodat ze niet beginnen te rellen. Een écht liberaal rechts beleid ziet er anders uit en is alleen mogelijk als eerst de overheid z'n waterhoofd verliest. Gaat dus niet gebeuren,
Ik snap jouw (links-rechts?) manier van denken niet
@Mark van Leeuwen | 11-08-22 | 09:25: Ik snap de giechel niet.
@D-Fens_1963 | 11-08-22 | 09:47: Hij heeft plezier neem ik aan
Dat is niet waar, fake news. Het neo liberalisme is juist uit gevonden tegen anarchistisch kapitalisme, zodat overheden een arm in de economie hebben om zo voor eerlijke concurrentie te zorgen en nieuwe markten te creeren. Het neo liberalisme is letterlijk een hybrid tussen vrije markt kapitalisme en communisme.
U krijgt waar u op stempt. Kan wat mij betreft nog een paar stapjes gekker.
Nu nog een gruwelwinter des deauds.
Yes... nieuw ziekteverzuim: ziekmelding door kou
Ik kan me niet herinneren dat er ook maar iemand op Urgenda gestempt hebt in Nederland?
De huidige grootste 'oppositie' partij - en derde partij van Nederland - dient als een soort van vliegenvanger En dat werkt prima!
Dus idd hieroor krijgt u wat u stemt.
@martn | 11-08-22 | 09:20:
Harder werken, word je warm van.
Op de zaak brandt de kachel!
@DatInternetDingetje | 11-08-22 | 09:26:
De politici die zich (namens ons!!) hebben gecommitteerd aan die doelstellingen zijn zover ik weet gewoon weer herkozen. Urgenda heeft de overheid aan de afspraken gehouden door gang naar de rechter.
Ik zou zeggen dat we geregeerd worden door een kliek die zo goed is in overstijgend denken dat ze de godganse tijd met hun hoofd in de hemel zitten, maar contact met de aarde wel een beetje zijn kwijtgeraakt.
En nog steeds staan er geen hordes met fakkels en hooivorken voor de poorten van energiebedrijven en in Den Haag.
Zolang tokkies nog met het vliegtuig op vakantie kunnen naar hun all-in tokkiehotel dan zal het allemaal wel meevallen.
En ik zie de onderste laag van de samenleving nog steeds dure sigaretten kopen, mensen met een uitkering nog steeds auto rijden, Tokkiekinderen nog steeds met het duurste speelgoed en elektrische steps/fietsen hebben.
Iedereen klaagt maar het kantelpunt is nog steeds niet in zicht.
Precies. Cor en Don hebben het weer ouderwets druk gezien de rijen op Schiphol. En als mensen geld tekort komen zouden ze ook eens een keer wat harder kunnen gaan werken of zorgen dat ze meer gaan verdienen. Dat gehuil hier altijd. Zelf nemen ze geen verantwoordelijkheid en geen initiatief, maar vooral hard janken dat alles zo duur is en ze het allemaal niet meer kunnen betalen. En of de overheid het maar even voor ze wil oplossen. Zwaktebod.
Ja maar we MOETEN toch wel op vakantie?
Tja, geef het volk brood en spelen
Eén ding vind ik wel geruststellend in deze zware tijden: dat Rob Jetten onze minister van energie is. En zo mogelijk nóg geruststellender is, dat mevrouw Kaag minister van Financiën is.
Met zo'n koppel op die twee posten moet het wel goed komen met onze portemonnee en de energierekening!
Kaag houdt de ogen op de bal, de VN. Want uiteindelijk zijn alle mensen 1.
Kaag heeft nog nooit iets over onze portemonnee gezegd. www.99woorden.nl/vijf-weken-kaagmens/... kletst over van alles en nog wat behalve over waar ze het over zou moeten hebben.
Inderdaad ja, met die twee is het wel een heel slechte B-film.
Juist van een kale kip kun je geen veren meer plukken.
Dit is grotendeels faalbeleid en keuzes van overheden en ECB en dan klagen over leveranciers.
Over armoede gesproken, sinds wanneer is hier de mogelijkheid om te reaguren ook aan inflatie onderhevig.. reacties zijn op de zelfde dag al gesloten?
Servert te duur geworden om extra reacties op te slaan?
Het grappige is dat GS een afspiegeling van de maatschappij is. Degenen die het minste bijdragen klagen het hardst.
@J.Cash | 11-08-22 | 10:17: Tja.. d'r is ook nog volk wat wel werkt om de bitterballen en bier te betalen en niet de hele dag kan F5'en kijken of ik Rest in Privacy / KeestelPro van de troon kan stoten.
@ RiP / Kees : no offence!
Frankrijk gooit de prijzen aan de pomp ook omlaag over een paar weken. Diesel gaat naar 1,50
Loont het dan om even op en neer te rijden ?
@Meneertjehetheertje | 11-08-22 | 09:24:
Hoeveel liter benzine mag je eigenlijk meenemen het vliegtuig in?
@Meneertjehetheertje | 11-08-22 | 09:24:
Nee maar ik bedoel daar kan het wel
@elfenstein | 11-08-22 | 09:30: Een beetje Boeing 737 doet rond de 20.000 liter, dus dan kan die jerrycan van jou er ook wel bij.
@marcoplarco | 11-08-22 | 09:53:
Ok dan, zo terug.... Moet ik nog iets meenemen voor iemand, flessie wijn, kaasje, zoiets? Het begint écht weer op vroegah te lijken, toen reden we ook iedere week naar D. voor de halve straat, drank en peut halen.
@elfenstein | 11-08-22 | 09:58:
Zou een kleine oude tankwagen kopen en daar gaan tanken voor je NL buren en jou een optie zijn?
@J.Cash | 11-08-22 | 10:19:
Nah, het zou kunnen natuurlijk maar het valt wel een beetje op. De stationwaggie vol met 20l jerry's, gaat prima. Was destijds ook niet meer dan een schnabbeltje, leuk om de brommer van op te voeren.
Hoe drukken hogere belastingen de prijs voor de consument? Ik ben meer voor een prijsplafond voor energieboeren, zoals dat in Belgie en Fr*ankrijk ook is gedaan.
Exact mijn gedachte.
Immers, extra belasting zal alleen maar leiden tot extra doorbelasting naar de consument, omdat ze hun investeerders tevree willen houden.
Prijsplafonds is inderdaad een directere en veel effectievere manier om winsten in te dammen. Daarbij is die oplossing bij wet al geregeld (in situaties als deze wanneer armoede dreigt) en kan de minister van financiën dit zonder stemming meteen realiseren.
Alhoewel er dan wel de kans bestaat dat ze voor te lange duur dat plafond zullen aanhouden. Maar dat is bijzaak.
Enige waar NL daadwerkelijk progressief in is, is het belastingstelsel op namelijk hoogste in Europa.
Sluikse, gedwongen transitie.
@horsteknots | 11-08-22 | 09:15:
idd. Alles moet kapot..
Build Back Bad
Dit land .Duurste gasprijs van Europa las ik gisteren hier.
Het lijkt wel een soort zelfkastijding.
Nederland is koning duur met zo'n beetje alles. En toch willen mensen wel vrijwillig inleveren, in de kou zitten, niet meer op vakantie, water op rantsoen en een kartonnen doos om in te wonen. Er moet haast wel iets in het water zitten, anders is het niet meer te verklaren.
@elfenstein | 11-08-22 | 09:16:
Met de huidige waterstand wordt dat goedje ook nog eens minder verdund!
@elfenstein | 11-08-22 | 09:16: cocaïne, onversneden.
@Acidstain | 11-08-22 | 09:28:
Dus dat is dat witte spul onderin de ketel als ik 'm weer eens vergeten ben uit te zetten?
Partyyyyy!!!!
De zeldzame plantjes in ons land zijn belangrijker dan de mensen die er leven.
25+ miljard euro voor de zeldzame plantjes en de bevolking leeft in armoede. De klimaatdrammers hebben maar één doel voor ogen en dat is de krimp van de bevolking, want ja natur altijd +1.
En dat terwijl wij ook gewoon dieren zijn...
En vaak ook nog eens zeldzame plantjes die wij hier zelf aangelegd hebben en van nature niet eens voorkomen.
Klimaat is een stopwoordje geworden om niet in discussie te hoeven. Vraag me wel eens af wat nou precies het effect is van bijvoorbeeld 10 miljard aan het klimaat stuk te slaan, wat heeft het opgeleverd voor ten eerste Nederland en ten tweede de wereld?
@Zoelense Hobbyboer | 11-08-22 | 09:19: Hoe durft u vragen te stellen over de uitgaven voor het klimaat!11!!! U bent zeker kLiMaAtOnTkEnNeR??
@usb stok | 11-08-22 | 09:17: aangelegd nirt altijd. Veel van die arme gronden zoals heidegebieden en bossen zijn arm gewotden omdat men de heideplaggen stelselmatig naar de akkers verplaatste en de schapen de rest lieten kaalvreten
Als het te veel gibg stuiven werden er bomen op gezet voor goedkoop ondersteunhout in de kolenmijnen
Die zeldzame plantjes zijn zeldzaam in Nederland omdat we in onze rivierdelta van nature rijke grond hebben. Die zelfde plantjes doen het elders op van nature arme grond prima.
Met Kaag als Minister van onzichtbaarheid blijft het voorlopig wel zo.
Vattenfal en Eneco komen op me over als twee struikrovers die met gebruikmaking van de donkerheid, hun slachtoffer in elkaar slaan en beroven. Daarna geven ze heel begaan het slachtoffer een doekje voor het bloeden geven zodat zijn kleding niet besmeurd raakt. En de roverheid kijkt toe en zegt dat het goed was.
-geven
De verbruiksmanager-app kan het niet meer bijhouden. U moet uw termijn bedrag verhogen. Twee dagen later: u moet uw termijn bedrag verhogen. Het is momenteel erg druk bij de klantenservice, neem later contact op. U moet uw termijn bedrag verhogen. Ja okayy ik kijk in 2023 wel een keer als WWIII is gestart, dan boeit het toch niet meer.
Hier idem. De verbruiksmanager app gaf vorige maand aan dat ik 140 euro meer had geproduceerd dan verbruikt. De maand daarvoor was het 130 euro terug, de maand daarvoor 120 euro. Ik ben benieuwd of ik deze maand de 150 euro terug ga halen. Ik heb mijn maandbedrag voor energie (stroom want geen gas) weer moeten verlagen. Zit nu op 13 euro per maand, veel lager kan denk ik niet. Maar goed, hopelijk krijg ik toch nog leuk wat terug volgend jaar. Het zijn zware tijden.
@BoerKoekoek | 11-08-22 | 09:16: Ik krijg steeds de melding dat mijn maandbedrag niet meer overeenkomt met mijn verbruik, wat natuurlijk onzin is. Mijn verbruik is hetzelfde gebleven.
Het maandbedrag komt alleen niet meer overeen met die idiote gásprijzen.
Subliem verschil.
Misschien toch tijd dat de echte Volkspartijen, van oudsher met 'Jan Modaal' als achterban de handen in een slaan en de invloed van het kapitalisme eens in gaan perken. Een monsterverbond met bijv. PVV, SP, PvdA, Ja21 met misschien nog 50+ en/of Christen Unie. Weg met de ideologie dat het leven bestaat uit alleen maar geldverdienen.
Ik geloof dat ze met BBB erbij meer kans maken.
Oh al dat ingrijpen van overheid en EU is nu ineens de schuld van het kapitalisme? Nou dan moet er maar meer overheid komen. Net zolang meer overheid tot alles functioneert en iedereen happy.
Het probleem met een volledig open kapitalistische beleid is dat excessen en misbruik zijn toegestaan. Aan de andere kant is volledige socialisme ook een hel. De balans zit in het midden.
Stop met het syndroom van extra belasting!
Dat is eigenlijk nooit de oplossing.
In dit dossier vergeten we namelijk dat de Nederlandse schatkist ook progressief meelift.
Waarom niet belastingen op energie naar beneden? (Liefst voor eeuwig).
Voorbeeld. In een normale situatie harkt de Nederlandse staat 5 miljard binnen.
Door deze uitzonderlijke markt is dit nu 8 miljard.
Dan gaat het tarief omlaag opdat er max 5 miljard binnenkomt. Dus 3 miljard aan verlaging.
Zo kan je namelijk ook aan prijsstabiliteit werken....... ben ik nou zo intelligent of laten jullie je weer uitspelen door Mark Rutte en schieten jullie voor de 100ste keer in zijn verdeel en heers tactiek.
Als ik mag geloven gaan Jan en alleman aan de houtskool of zoals ik vorig jaar al aan de petroleum.
Maw, laat er maar een nieuwe berekening op los.
Onze overheid is rupsje nooitgenoeg. Denk je nu echt dat die meer belastinginkomsten af gaan staan? Die ambtenaren vinden echt nog wel ergens een projektje om dat geld op te maken hoor
@NLgaatnaardeklote | 11-08-22 | 09:15: het mag geloven......
Nederland, hoogste energieprijzen van Europa.
Gek hè.
Onze overheid heeft in al haar wijsheid besloten dat het veel beter is dat zij beslissen waar ons geld heengaat dan dat wij dat zelf mogen doen. Want wij deugen onvoldoende. En vrije burgers zijn veel lastiger en onafhankelijker dan burgers die zuchten onder torenhoge rekeningen. Dus wat hebben ze toen in Den Haag bedacht? Precies, belasten, btw, heffingen, belastingen op heffingen en ga zo maar door.
We hebben straks gewoon mensen die uit kostenoverweging hun huis niet meer kunnen verwarmen, of in de schulden raken om hun huur/hypotheek te kunnen betalen. Derdewereldlandpraktijken zijn dit, ik hoop dat onze leiders trots op zichzelf zijn.
Lekker 12 graden in je huis, goed voor je longen.
Ze willen het zelf, goed voor het deugen, kijk mij eens kou lijden, drie truien aan maar hey, alles voor het miljeu he?
Nederland moest toch van het gas af? Poetin helpt een handje.
Meende toch dat Poetin wel wilde blijven leveren.
@Ichneumonidae | 11-08-22 | 09:47: Zeker wel, maar Poetin valt ook Oekraïne binnen en bedreigt verder nog even de stabiliteit in Europa.
Gaat me om dat met name Europese beleid van afgelopen tijden het Poetin ook wel makkelijk heeft gemaakt. Lees wel eens dat Poetin een meesterschaker is. Dat geloof ik niet. We hebben onze eigen verdediging tot gatenkaas gemaakt.
@Duwbak_Linda | 11-08-22 | 09:57: Wat heeft Europa eigenlijk te maken met de oorlog Rusland-Oekraïne? Naar mijn idee niks, is niet onze oorlog. Enfin, daar denken velen anders over. Prima.
Enige wat ik zie is dat de 'sancties' totaal averechts werken en de Europese burgers het gelag mogen betalen. Samengevat: achterlijk gedoe.
@Ichneumonidae | 11-08-22 | 10:06: Ongeacht ons standpunt over die oorlog, het is hoe dan ook van invloed. Alleen al vanwege grondstoffen en veiligheidsvraagstuk. Kunt nu niet meer Oekraine laten vallen en weer zaken doen met Rusland alsof er niets gebeurd is.
@Ichneumonidae | 11-08-22 | 10:06:
Het geld koomt met bakken bij onze overheden binnen, want de premies en heffingen lopen gewoon door. Zeker over de hogere prijzen. Een normaal kabinet ( of desnoods de EU ) had een heffingsmaximum ingesteld van zeg 5%. Daar maar even wat minder de Sinterklaas uithangen. Maar goed, zoals het nu gaat kunnen we alleen maar hopen dat we dagelijks meer "Krimmetjes" gaan zien zoals gisteravond. Hoe eerder de Rus terug de grens over, hoe beter voor iedereen.
Koekel eens Don’t pay UK.
Ja, top idee. Die BKR-registratie die je er als wanbetaler gratis bij krijgt gaat je leven ook een stuk eenvoudiger maken de komende jaren.
@Spaanders | 11-08-22 | 09:23:
Dat BKR, zijn daar aandelen van? Ik zou nu instappen, die gaan het heel druk krijgen.
@elfenstein | 11-08-22 | 09:28: Nope. maar Visa is een goed alternatief!
@Geertje W | 11-08-22 | 09:32:
Als ik terugdenk aan m'n jonge jaren en hoe ik daarmee omging: Slecht advies.
Laten we dat maar niet doen KdW. Het wordt onherroepelijk afgesloten en exclusief aanmaningen en incassokosten - ze komen je geld echt wel halen, desnoods wordt er beslag op je huis of auto gelegd - zit je ook nog eens met het probleem dat als je opnieuw wil worden aangesloten zo'n leverancier waarschijnlijk iets heeft van, nou, nee. Meneer houdt dus van activistje spelen, he. Daar houden wij niet zo van, hier. Meneer gaat maar naar een andere leverancier met zijn idealen.
Als je psychische en/of lichamelijke problemen ervaart door stress t.g.v. financiële problemen, ga naar de huisarts. Die kan jou doorverwijzen het zorgtraject in. Psychologen, psychiaters en maatschappelijk werkers staan dan (tegen een flink uurtarief) tot je beschikking om je te helpen van de klachten af te komen. Kost hooguit je volledige eigen risico. Maar dan kan je ook verder zonder eigen kosten praten met een medisch specialist over hoe kut het allemaal is. Financiële problemen oplossen is niet hun taak. Ze horen het verhaal aan en zeggen 'nieuwe afspraak over 3 weken, het beste ermee'.
Zorgkosten lopen uit de hand. Laten we daar eens een onderzoek naar doen.
De horror, ik sterf liever van honger en kou.
Maar Leptop, in de GGZ zijn er ook tekorten, de S&P indexprijzen van EFT's GGZ staan al sky high! Gaat iedereen dit doen dan stijgt je voorschot op de maandpremie ziektekostenverzekering deze winter al naar het niveau van 2030: 600,00 euro, want vrije markt en marktwerking is een goed iets...
De GGZ is een groot zwart gat qua financiering, verzekeraars hebben nul inzicht in wat er precies gebeurt bij behandelingen. En elke poging dat wel te krijgen zal uiteraard op extreme weerstand stuiten van VVD-lobbyclubs en linksen. Tussendoor ook even lekker adverteren met "maak gebruik van je zorgverzekering", ja op die manier hollen we het systeem wel uit.
De zorg moet verplicht elk jaar 10% saneren, alleen zo'n drastische maatregel kan de bende in toom houden.
Grote personeelstekorten op de arbeidsmarkt. Als we om te beginnen al die semi-nutteloze parttime vrouwtjes nou eens gewoon full-time gaan werken komt er meer geld binnen in de gezinnen en zijn er meer bannen ingevuld zodat we geen apothekers uit Aleppo hoeven te importeren. Een win-win noemen we dat.
Vroeger kon de vrouw kiezen of ze wilde werken of niet. langzamerhand werd de morele druk (emancipatie) zo groot dat de vrouw 'moest' gaan werken. Opvoediong kinderen werd daar door een probleem, dus kinderopvang moest worden geregeld (kostte bakken met geld). En inmiddels is er geen weg terug meer en dus ook geen keuzevrijheid meer, omdat alles zo duur is geworden. Als de vrouw ook naa de 40 urige werkweek gaat, kan ze meer dan de helft wegbrengen naar de kinderopvang. Voor alleenstaande moeders met kinderen, is het helemaal niet te doen om meer te gaan werken, omdat ze haar toeslagen kwijt raakt en door meer te gaan werken minder over houd. Sterker nog in de bijstand met de toeslagen heb je meer geld per maand als dat je werkt. Bijvoorbeeld: alleenstaande ouders in de bijstand hebben maar liefst 650 euro meer te besteden dan wanneer ze aan het werk gaan voor het minimumloon.
De meeste werkgevers zijn er beetje huiverig om parttime vrouwtjes te nemen, dan komt ze niet want kind ziek, dan komt ze later want kleuterschool enz. Maar misschien iets met thuiswerken of zo?
Regelt u dan even een buslading parttime vrouwtjes die op de kids letten bij de KDV's?
@johnyl | 11-08-22 | 09:16: Er worden steeds minder kindjes gemaakt dus dat verhaal houdt geen stand.
Vrouwen willen dezelfde rechten als mannen, well here you go.
Zullen we gewoon de helft van die vergaderende ambtenaren eens ontslaan, zo onze overhead inkrimpen en die gasten eens echt werk laten doen?
@elfenstein | 11-08-22 | 09:19: Ik zie een win-win situatie ontstaan (alweer 1). Als alle vrouwen full-time aan de slag gaan (ook bij de KDV's trouwens) zal het aantal kinderen vanzelf afnemen. Das ook nog eens erg goed voor deze planeet. Want het grootste probleem is het aantal mensen, niet de veroorzaakte vervuiling. Invoering van een progressieve kinderbelasting zou een mooie 1e stap zijn. Zijn we ook meteen van die maar aanfokkende mossels en corendon-klanten af.
@J-van-de-Bontekoe | 11-08-22 | 09:25:
Onder Rutte en Co. is hoeveelheid ambtenaren inmiddels geëxplodeerd. In mijn omgeving wemelt van de ambtenaren. Die zitten meer in de zon of zijn op vakantie dan dat ze werken. Ik vraag mij nog steeds af hoe dit toch mogelijk is.
@Bakkeleures | 11-08-22 | 09:24: zelfde rechten willen ze graag. Zelfde plichten een stuk minder.
@johnyl | 11-08-22 | 09:16: If you cant't feed them, don't breed them. Begin maar eens met het afschaffen van alle subsidies rondom kinderopvang. Verder een progressieve kinderbelasting in voeren. 1e kind gratis, 2e kind 25k aftikken, 3e kind 50k, 4e kind 100k, 5e kind en later 250k per stuk. Scheelt ontzettend bij de wildgroei aan kinderen vooral in zwakke sociale segmenten.
@BoerKoekoek | 11-08-22 | 09:28:
Wilt u mij plechtig beloven dat u nooit de politiek ingaat?
@BoerKoekoek | 11-08-22 | 09:32: Wanneer kan ik op u stemmen?
Nederlanders werken amper meer, want ze vinden zichzelf te goed. Hoop ouwhoeren, maar ze kunnen vrij weinig.
@brawler | 11-08-22 | 09:58:
Spreekt u voor uzelf?
@BoerKoekoek | 11-08-22 | 09:32: Ook mijn stem is voor u. Verkiesbaar stellen graag.
En onthoud dit is een keuze van de overheid. Het is zo opgelost als simpelweg de gaskraan open wordt gezet en fossiele energie centrales aangezet / opgevoerd. Het is allemaal een bewuste keuze.
Helemaal mee eens! Compenseer de mensen in Groningen substantieel en bouw op grote schaal aardbevingsbestendige woningen en het energieprobleem verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Dat had vijftig jaar geleden al moeten gebeuren trouwens...
@Aristotalloss | 11-08-22 | 09:07:
U vraagt wel wat van dit kabinet en Rutte in het bijzonder. Die lieden kunnen nog geen dag vooruit kijken.
@horsteknots | 11-08-22 | 09:11:
Vol trots zei ie nog over de Hemcentrale: "Wij sluiten hem." Het ding is inmiddels goeddeels ontmanteld, terwijl er weer met volle kracht op kolen moet worden gestookt in de resterende energiecentrales. En maar lopen te zeuren over kernenergie dat dit inmiddels de oplossing is. Er is nog geen begin gemaakt met het uitbreiden van kerncentrales.
@Aristotalloss | 11-08-22 | 09:07: En dan? Wij hebben hier een overheid zitten die dan het gas voor 35 cent de kubieke doorpompt naar Duitsland, want contract, en tegelijkertijd mag de Nederlandse consument een marktconforme prijs betalen, want geliberaliseerde energiemarkt.
Ik verwacht nog een kleine strubbeling in de kracht dit najaar: Wanneer de temperaturen in Duitsland overdag naar onder de 5 graden Celsius dalen, draait Rusland Nordstream1 dicht. In deze markt kan dit voor de Nederlandse consument met een variabel modelcontract de m2 prijs voor gas wel eens gaan pieken op 10,00-12,50 de m2, er zit geen hier in Nederland maximum op de prijs zoals ze in andere EU landen wel hebben ingesteld.
@BadPatNL | 11-08-22 | 09:31:
Absurd dat de overheid de energie cowboys hun gang laat gaan.
Wie haalt het in godsnaam in z'n hoofd om onder deze omstandigheden de belasting op energie en eerste levensbehoeften zo hoog te houden?
Alleen Max Prutte haalt dat in z'n hoofd.
De man is al heel lang over de houdbaarheidsdatum!
Rutte kijkt waarschijnlijk -net als een beurshandelaar- op een overzicht wat er allemaal binnen geharkt/gestolen is richting schatkist. Als er iets over is, wordt het weer uitgegeven aan de speerpunten van o.a. D66.
@Aistotallos: nee, hoor. Dit is doelbewust beleid van het kabinet om de energietransitie te versnellen. Daarom zijn de kosten hier extra hoog en zal het zo blijven. Dat zegt het kabinet echt zelf: hoge energieprijzen versnellen energietransitie.
Dat een flink deel van de bevolking hierdoor in de problemen komt, interesseert ze niet. (Of het is ook een methode om arbeidsmarktparticipatie te stimuleren, kan ook nog).
Het mooiste is dat ze bij de Covid vooraan stonden om geld over grootbedrijven en de fucking KLM uit te storten. Waar Air France nog dagelijks driedubbel over de grond van het lachen van rolt. En met het terugbetalen? Mwoah...
Nee, ik kan iedereen die in de problemen komt of dreigt te komen adviseren gewoon lekker bij te gaan beunen. Zo zwart mogelijk. Het 21e eeuwse equivalent van een brood stelen, wat van de kerk mag omdat je anders doodgaat van de honger. Als je op Rutte IV moet wachten, en dat na 2 jaar Covid. Hun luxeproblemen met die klimaatproblematiek, asielverslaving, Pfasgeneuzel, energietransitie, achterstanden bij instanties en ga zo maar door. Ze zoeken het maar uit.
Dat wordt dus weer proletarisch winkelen, in de vorige eeuw ook niet ongebruikelijk. Wat moet je anders?
Ik opteer de invoering van schandpalen.
@Ommezwaai | 11-08-22 | 09:05: Voor de kabinetsleden bedoel je? Of gelijk ook maar alle kamerleden erbij?
@Ommezwaai | 11-08-22 | 09:05:
Kielhalen tijdens de Pride
Wat je anders moet? WERKEN. Geld verdienen. Ga maar een krantenwijkje lopen. Vraag je baas om meer uren. Neem een bijbaantje. En niet steeds bij de overheid aankloppen voor hulp. Verlies je dan je toeslag? Wat denk je waarom die toeslagen überhaupt in het leven geroepen zijn? Neem verantwoordelijkheid voor je gezin.
A propos gezin: sticht geen gezin als je het je niet veroorloven kunt.
Als de energiebedrijven maar wel de winst investeren in het verzwaren van ons stroomnetwerk... Of is dat een utopische gedachte? Hoogstwaarschijnlijk sponsoren we een aantal dure auto's, huizen en vakanties van de aandeelhouders en directie.
Hopelijk dan tenminste nog dure EVs?
De energiebedrijven zijn niet de netbeheerders. Dat heeft men jaren geleden gesplitst, met dit als gevolg. Wel dikke winsten schrijven maar niet investeren in de infra.
Nederland heeft een dictator nodig.
Je zou ook kunnen zeggen dat we die reeds hebben...
@ReyNemaattori | 11-08-22 | 09:09: Nah, een empathische dictator dan :-).
Toch wel goed gelukt die privatisering van deze markt en de gezondheidszorg... Man, man.. Wat stort de politiek ons toch in de ellende. Nitwitten.
Dat heeft mij ook van meet af aan verbaasd, de privatisering daarvan. Naar mijn idee was er juist met deze twee sectoren niets aan de hand.
Heel slim ook om levering en verkoop te scheiden. Zo hoeven Essent en Vattenfall niet te investeren in een bestendig netwerk maar kunnen ze de dikke winsten fijn in hun broekzak steken terwijl straks het licht uitgaat omdat er niet is geïnvesteerd in de infrastructuur.
Lekker gewerkt pik.
@Ichneumonidae | 11-08-22 | 09:08: De gezondheidszorg had op het laatst wachtlijsten van hier tot Tokio.
@Aristotalloss | 11-08-22 | 09:11: Ik heb dat toen niet zo bijgehouden, maar is dat nu veel beter?
@Ichneumonidae | 11-08-22 | 09:12: Volgens mij loopt het al vele jaren op rolletjes behoudens dan de toenemende vergrijzing die steeds meer druk geeft.
@Aristotalloss | 11-08-22 | 09:17:
Daar hangt inmiddels wel een heel fors prijskaartje aan... Verzekeraars maken woekerwinsten. Het mag wat kosten.
Ondertussen staat de dutch TTF gas futures ook op een all time high. Voor het einde van het jaar op de 300, Lets go!
Wat een Robje is het ook.
Zelfs in het conservatieve Verenigd Koninkrijk worden de extreme winsten nu afgeroomd. Wie durft hier nog steeds te zeggen dat Rutte links is?
Zal niet z'n eigen idee zijn... Hij is niet alleen links, hij heeft inmiddels communistische trekjes gekregen. De Brezjnev van de Lage Landen is het geworden.
De enige vrienden die Rutte nog aan de rechterkant heeft zijn de multinationals, de megagrote globalisten.
Rutte is niet rechts, Rutte is een corporatist.
REAGEER OOK