achtergrond

Geenstijl

Bassiehof – Dat WEF-tasje van Mark Rutte is mal en moet weg

Pepijn van Houwelingen (FvD) heeft een punt

FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een grote obsessie met het World Economic Forum (WEF). Inmiddels heeft hij voor tienduizenden euro’s zo niet meer aan Kamervragen gesteld over de NGO en lobbyclub van voorman Klaus Schwab.

De jaarlijkse bijeenkomst in het Zwitserse Davos bestaat sinds 1973. Het grootkapitaal, politici, journalisten en intellectuelen komen bijeen om te discussiëren, te babbelen en te borrelen.

Het is een soort Bilderbergconferentie (die eerste was in 1954, sindsdien decennia onder voorzitterschap van Bernhard, Prins der Nederlanden) on steroids. Waar de Bilderbergconferentie bestaat uit enkele honderden genodigden bestaat de dagenlange bijeenkomst in Davos namelijk uit duizenden gasten. Ander verschil is dat de bijeenkomsten van het WEF grotendeels openbaar zijn, journalisten mogen verslag doen van paneldiscussies en dergelijke. De Bilderbergconferentie is niet openbaar toegankelijk.

Waar de Bilderbergconferentie al langer onder vuur lag in de Tweede Kamer werd het WEF pas écht sexy tijdens de coronacrisis toen Amerikaanse complotdenkers op de kwestie sprongen – The Great Reset, boek van Schwab – en toen kon Forum voor Democratie natuurlijk niet achterblijven.

Dat leidde naast doodsaaie Kamervragen over grotendeels openbare informatie, wél tot dit uitermate amusante filmpje van niemand minder dan die andere FvD’er Gideon van Meijeren die minister-president Mark Rutte op een leugen wist te betrappen over zijn contacten met Schwab.

Enfin, complotdenkers gaan dus al enige tijd met het WEF op de loop en kunnen op social media niet vaak genoeg benadrukken welke hun onwelgevallige types deelnemen aan de bijeenkomst (daarbij zorgvuldig deelnemers als Donald Trump, Vladimir Poetin en Jair Bolsonaro verzwijgend).

Desondanks loopt Rutte al 5 of 6 jaar zichtbaar rond met een werktas met daarop het WEF-logo. Dat liet hij zich eind vorig jaar ontvallen aan niemand minder dan Huig Plug, een coronawappie die daarna werd veroordeeld voor het bedreigen van Rutte. “U kent mij, we gooien niets weg als het niet stuk is.”

En dat werden dus serieus (vervolg!)Kamervragen van Van Houwelingen die deze week beantwoord werden. De vragen 3,4 en 5 van de FvD’er zijn echter helemaal niet zo gek. Leest u even mee.   

“Vraag 3 Waarom gebruikt hij speciaal deze tas om spullen mee naar zijn werk te kunnen nemen? Hij zou immers ook een tasje van de Albert Heijn kunnen gebruiken of Shell of Unilever, of van zijn favoriete sportclub?

Antwoord De door u genoemde tas bevalt de minister-president goed.

Vraag 4 Is de minister-president het ermee eens dat het ongepast zou zijn voor hem in zijn ambt om met een tasje van Shell of Unilever rond te lopen? Zo ja, waarom is het dan niet ongepast om een tasje van een andere private organisatie zoals het WEF te gebruiken?

Antwoord Het WEF wil een inspirerend platform bieden voor de uitwisseling van ideeën over de oplossing van wereldwijde vraagstukken, en kan niet vergeleken worden met de door u genoemde bedrijven.

Vraag 5 Is de minister-president zich ervan bewust dat hij door zo’n tas te gebruiken een bepaald signaal afzendt naar de Nederlandse bevolking, en wellicht ook naar prof. Klaus Schwab?

Antwoord Dat is niet het geval.”

Van Houwelingen heeft wel een punt. Een tasje dragen van Shell of Unilever zou zeer ongepast zijn voor een regeringsleider omdat de burger daar enige distantie van zou mogen verwachten.

Hoe dat precies zit met die subliminale boodschap naar Schwab weet ik niet, het gebruik van de WEF-tas is wel degelijk een vermijdbaar signaal naar de Nederlandse bevolking gezien de vele reacties en discussie op social media en dat al vele jaren.

Het heeft in het beste geval iets weg van een studentikoze grap, in het slechtste opruiing. Gaarne een nieuwe maar non-descripte tas, minister-president.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Rutte over Rafah - don't mention the hostutsjus

Het steenkolenhebreeuws van onze minister-president aan vooravond EU-top

@Pritt Stift | 21-03-24 | 16:20 | 194 reacties

Argentinië en de Libertarische droom, deel 3

Vorige week in deel 2 (en zie ook deel 1), werd vastgesteld dat Milei weliswaar president is, maar in de verste verte niet een meerderheid heeft in de senaat noch in de Kamer van Afgevaardigden. Hij zal dus per decreet moeten regeren en de voorstellen die hij heeft gedaan hebben die route ook gevolgd. Maar kan dit juridisch?

@Alexander Sassen van Elsloo | 21-01-24 | 19:33 | 105 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.