Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Waarheen, Mark?

Onzekerheid is het voorportaal van angst - en angst is de slechtste raadgever

We hebben het eens onder elkaar gezet en opgeteld maar kunnen maar tot één conclusie komen: we weten het niet meer. En als wij het niet meer weten, weet niemand het nog. Waar we aan toe zijn, bedoelen we. Twaalf jaar zonder visie bestuurd door een premier die daar pijnlijk trots op is - "Visie als een olifant is die het zicht belemmert" - begint de burger danig op te breken. Onderhand weet niemand in Nederland nog waar ie aan toe is.

Niet alleen de burger begint het op te breken, ook zijn eigen partij. Zo iets een testament is van wat voor beroerde shopkeeper Mark Rutte is, dan is het wel de kaalslag bij zijn eigen vvd. Jarenlang is nergens in geïnvesteerd, behalve in reclamecampagnes. De ene prominent na het andere talent verdween en werd vervangen door adjudantjes, secondantjes en overige achterbankers. Er werd alleen geoogst op de joviale grijns van rubberen Rutte en zijn bereidheid principeloos water bij elk smaakje politieke wijn te gieten. Het resultaat werd louter geteld in hoeveel stemmen het oplevert, en nu is dus zelfs Dilan Yesildinges minister. Een beter voorbeeld dat vlotte woorden bij de voormalige liberalen verder geen enkele diepgang, inhoud of actie behoeven is er niet. De vvd staat voor Vooruitschuiven Van Dossiers.

Dat eeuwige geschuif veroorzaakt schade. Het leidt tot onzekerheid over de (on)betaalbaarheid van energievoorziening en het levensonderhoud, onredelijke angsten over het klimaat leiden tot onredelijke eisen, groeiend gebrek aan woningen wakkert woede aan en een uitverkoop van democratische en rechtstatelijke principes verkruimelt het vertrouwen. Prijsstijgingen en tekorten, vrijheidsbeperkingen en eisen, oplopende sentimenten bij afnemende bewegingsruimte, Langzaam komt het allemaal samen maar als je naar een visie zoekt, moet je niet bij Mark wezen maar naar de oogarts.

Social

Rijendik staan Nederlanders vandaag in Duitse benzinefiles om hun mobiliteit betaalbaar te houden. Zo veel mensen, met jerrycans, dat je twijfelt of het komt door financiële nood, of dat het een protest is. Een protest tegen de peutprijzen, tegen de gasprijzen, tegen de prijzen in de supermarkt en een protest tegen de onzekerheid: wordt de benzine ooit goedkoper, hoe veel duurder wordt het eerst nog en hoe lang kan ik nog in deze auto blijven rijden?

Vanaf 2026 moet het land verplicht aan de warmtepomp. Een paar jaar later mogen er geen brandstofmotoren in nieuwe auto's meer gelepeld worden. Maar niemand weet hoe het stroomnet dat moet dragen. Een deel van de zonnepanelen begeeft het bij te veel zon, het electriciteitsnet is niet berekend op een laadpaal en een warmtepomp bij ieder huis, hoe stook je dan toch warm zonder gas, in welk tempo wordt fossiele brandstof afgebouwd en wat doet dat met de benzineprijs de komende jaren? Biomassa is wel niet wel nee toch niet duurzaam, het gas uit Groningen is gezien de risico's en sentimenten hooguit een tijdelijke gunst om de gesloten kranen van Gazprom mee af te lossen en als het aan de klimaatdrammers ligt gaan wel de kolencentrales dicht, maar niet de kerncentrales open.

Klimaatdrammers die je banden leeg laten lopen, kruispunten bezetten, sluizen blokkeren en basaltblokken op visbodems droppen, omdat de mens volgens hen dreigt af te sterven als de polderpostzegel niet onmiddellijk stopt met het streven naar en het consumeren van een hoge kwaliteit van leven. En het werkt: er is bijna geen land ter wereld dat dezelfde klimaathaast voelt als Nederland, laat staan zo'n haast maakt in beleid. En maar denken dat we als "gidsland" de hele planeet van zichzelf kunnen redden - Nederland is een heel onhebbelijk personage geworden in de internationale klucht van het wereldtoneel.

Social

Maar als leefbaarheid zo'n belangrijk onderwerp is, waarom beginnen ze dan niet bij mensen? Slechtbetaalde flexwerkers die als eerste hun baan op Schiphol kwijt raakten tijdens corona, komen niet terug naar de bagagekelders en de security-poortjes en dat breekt op bij iedereen die er eindelijk weer even tussenuit wil. Maar niet de vraag hoe de onderlaag omhoog getild kan worden telt, het leedvermaak over die vervelende vliegvakantiegangers die na jaren thuisopsluiting niet weg komen is wat ideologisch links lawaai laat maken: Sluit die vliegvelden maar helemaal, beschimp de budgetvliegers en belast hun vrije keuzes helemaal kapot! Het grote verhaal prediken is makkelijker dan de kleine verantwoordelijkheden nemen.

Linkspartijen die pleiten voor verkorte werkweken omdat ze uitslapen en luieren ontspanning en ontwikkeling belangrijker vinden dan economische groei en welvaart, willen de hardwerkende mens juist in hun ontspanning en ontwikkeling beperken. Het globalisme vierde ooit de "global village", maar daar mag niemand meer naar toe? Zorgwekkender nog is het gemak waarmee zelfverklaard verstandige mensen ginnegappen over een "tijdelijke dictatuur" om "het klimaat te redden" - dat is zowel van een zeldzame arrogantie als een veeg teken dat verwijst naar een nabije toekomst van nog meer drang in de Nederlandse duurzaamheidsdwang:

Social

Okee, thuisblijven dan maar? In welk huis precies? Mede vanwege diezelfde klimaatdrammers en hun vervelende drang tot dikastocratische dictaten zit de woningmarkt op slot, al kun je de huisjesmelkende vastgoedhoeren en de uitverkoop van sociale woningbouw aan anonieme investeerders daarbij niet uitvlakken. Ongebreideld meer migranten binnenlaten dan de woningmarkt aan kan en dan gaan roepen dat de statushouders nou eenmaal voorrang moeten moeten moeten krijgen op sociale huurwoningen leidt wel lekker af: zolang de boosheid zich richt op Den Vreemdeling in plaats van op De Verantwoordelijken, kan Hugo lekker blijven blaten over het bouwen van woningen die er vanwege stikstofgekte niet kunnen komen.

En over stikstof gesproken, hoe komt Nederland aan vreten als de boeren worden weggepest? Sure, we exporteren een heleboel en als je dat wat inperkt hoeven we niet meteen te lijden - maar dan moeten de Hollandse supermarkten wel beter betalen voor boter, melk en eieren zodat je niet zoals bij Jumbo laatst naar lege schappen staat te staren als je voor een litertje halfvol naar de winkel komt. Want ook de boer krijgt hogere kosten voor de kiezen - moet daar dan ook nog allerlei klimaatbelasting overheen? En wat gaat er überhaupt met consumptieprijzen gebeuren wanneer minder agrarische producenten een groeiende markt moeten bedienen? Zeker als de graanschuren van de wereld leeg raken, of worden opgekocht door China?

Social

Zo goed als de klimaatdrammers hun weg naar hun gelijk bij de rechter weten te vinden, zo beroerd komt de kleinburger er vanaf. Zo er één graadmeter voor individuele vrijheid in een land geldt, is dat hoe de overheid z'n eigen burgers behandelt en niemand hoeft de toeslagenmisdaad nog toegelicht te krijgen om te weten hoe het daar mee staat. Zet een vinkje verkeerd of vang een euro te veel en de meest naargeestige machine van de Nederlandse Staat - de Belastingdienst - komt je halen en vermalen. De overheid van Mark Rutte is de burger gaan wantrouwen op het niveau van preventieve verdenkingen en dat is een mentaliteit waar niemand veilig voor blijft. Wat die toeslagouders is gebeurd, zou ongewis zijn gebleven als niet een paar journalisten en een paar Kamerleden tot het bittere eind hadden door gestreden om de waarheid boven tafel te krijgen. En nóg is er geen echte erkenning, nog zijn er uit huis geplaatste kinderen kwijt, nog krijgen die arme mensen stapels aanmaningen en nog doet Rutte of z'n lange neus bloedt. Hoe dat soort achteloze omgang met de rechtsstaat (en het rechtsgevoel) ooit de vrijheid, veiligheid en vooruitgang van onze democratie moet borgen - geen idee, maar deze regering weet altijd wel ergens een "onafhankelijke commissie" vandaan te toveren om verantwoordelijkheid voor de waarheid, de werkelijkheid en het herstel verder naar voren te blijven verplaatsen.

Zonder visie moddert Nederland voort en zolang er geld is, gaat dat nog wel even goed. Uber Eats, Bol, PicNic en CoolBlue rijden nog volop rond in de volgevreten polderstond - maar de winkelstraten worden allengs leger. Hoe loopt dit af? JA DAT WETEN WE DUS NIET. Gekmakend, die onzekerheid. Hadden we maar een echte premier en geen winkelmanager in eroderende politieke artefacten die louter bezig is om zijn verleden te wissen en zijn eigen geschiedenis voor zich uit te schuiven.

Reaguursels

Inloggen

Op de meeste punten gelijk, met uitzondering van weer die eeuwige vermoeiende drammerige klimaatveranderingsontkenning en bagatellisering.

De urgentie van het klimaat is 100% echt. De drammers zijn niet de mensen die maatregelen willen nemen, anno 2022 zijn de drammers de mensen zoals hier Van Rossem en talloze reaguurders in de panelen die maar moedwillig blijven doorgaan met het geloven in en verspreiden van desinformatie, het zaaien van ongefundeerde twijfel, en het -zonder daadwerkelijke kennis van zaken te hebben- tegenspreken van de realiteit en de wetenschappelijk consensus

We hadden 40 jaar geleden kunnen en moeten beginnen, maar er was niemand die er iets voor op wilde geven want het was toch maar een hoax, onzin, geen gevaar, lastig, moeilijk, linkse hobby, te duur. Vooruitschuiven en ontkennen tot het te laat is. Het wordt nu echt tijd dat ook de mensen hier dat gaan inzien, hun kop uit het zand trekken, en toegeven dat een houding waarin je liever de wereld naar klote laat gaan in plaats een keer toe te moeten geven dat je ongelijk had, nogal een moreel laffe, ruggegraatloze, schadelijke en verwerpelijke grondhouding is. Maar feitelijk is dat al te laat. De schade is al aangericht alleen nog niet volledig aan de oppervlakte zichtbaar. Alle maatregelen die we nu nemen zijn niet voldoende en hebben pas over decennia effect op het klimaat.

Klimaatverandering is de grote katalysator voor wat we de komenden decennia zullen gaan zien. Het wordt nu natuurlijk al gebruikt als middel van populisten voor politieke en maatschappelijke polarisatie, maar het zal wereldwijd leiden tot voedselcrises, voedselcrises tot migratie, migratie tot geopolitieke en sociale onrust, geopolitieke en sociale onrust tot meer nationalisme, extremisme en populisme, wat weer zal leiden tot protectionisme en economische neergang, meer onrust en oorlog. Het is al aan de gang en is eigenlijk al onherroepelijk geworden. En we zijn op geen enkele manier voorbereid.

En ja warmtepompen zijn symboolpolitiek als het geen onderdeel is van een volledig transitieplan. Maar dat gaat op alle fronten pijn doen en is moeilijk en dat willen de mensen niet. Liever gewoon doorgaan tot het te laat is.

We hebben geen visie, geen plannen, maar willen dus zelf ook helemaal niets opofferen of toegeven. En daarom zijn we gedoemd te mislukken.

Japannert | 03-06-22 | 08:11

Het is allemaal wel relevant, de kritiek van deze blog entry. Maar er spreekt ook een gebrek aan visie uit, ironisch genoeg. Wat stel je dan voor? Het luciferdoosprogramma van een PVV? Je eigen Partij Zonder Programma beginnen en zero points binnenhalen? Rutte is dan wel exact zoals beschreven maar wat kun of mag je anders zijn in de EU? De realiteiten van de "Atlantische" internationale subgemeenschap? En zelfs Ja21 durft niet expliciet zich uit te spreken tegen de monsterachtige verbonden die kleine landen in de houtgreep houden. We weten hoe het blog over Forum oordeelt. Visieloosheid is dus ook wel een feature van het blog zelf, geprojecteerd op de M.P. zelf.

GeenAccount | 03-06-22 | 08:10

Waar is de oppositie? Die is versplinterd. Wilders? Te radicaal. Hij heeft niet eens een partijprogramma, laat staan een partij. Baudet? Een levensgevaarlijke gek. BBB? Ze doen het goed, maar wat wordt het op de lange termijn? Omtzigt? Uitstekend parlementariër, harde werker en dossiervreter. Maar Omtzigt is CDA'er in hart en nieren en veel te pro-Europees. Ja21? Eerdmans laat zich veel te weinig zien. Geen wonder dat Mark zich de ballen uit de broek lacht. Het is om moedeloos van te worden.

Rosaturbinata | 03-06-22 | 08:06

Misschien weet Mark ook wel dat hij de winkelmanager moet spelen totdat het filiaal Nederland voor weinig van de hand gedaan wordt aan moedermaatschappij EU en consorten. Het is niet dom, het is het plan.

marcoplarco | 03-06-22 | 08:04 | 1

Exact. Het is zelfs geen geheim alleen wordt het in wat zoetere termen gepresenteerd. En termen als "fopparlement" worden als gevaarlijk weggezet. Het belangrijkste beleid (buitenland, klimaat, banken) wordt niet eens meer besproken op de fundamenten in dit land maar op de details van uitwerking.

GeenAccount | 03-06-22 | 08:13

Geweldige cortoon weer Cortés!!! Treffender kan niet.

Glas-Plas-Was | 03-06-22 | 08:03

Kunnen we niet beginnen met de klimaatdrammers te cancelen? Daar houden ze toch zo van?

de Jager59 | 03-06-22 | 07:58

Is het niet een idee om de kermis attractie de kop van jut om te bouwen tot de de kop van Rutte ?

van Dam | 03-06-22 | 07:57

En ons goede pensioenstelsel wordt afgebroken met het gedrocht van de WTP. In de afgelopen 10 jaar is de pensioenpot (de spaarpot van de werkende Nederlanders) opgelopen van 1.000 miljard naar 2.000 miljard, terwijl er niet geïndexeerd mag worden en de pensioenen inmiddels ruim 25% gedaald zijn. Met de voorgestelde wet gaan de pensioenen nog verder omlaag, en worden alle risico’s afgewenteld op de gepensioneerden, terwijl de beleggingsdeskundigen, verzekeraars en bestuurders er alkemasl beter van worden, zonder risico. En de gepensioneerden krijgen geen enkel recht.

Leffe Blonde | 03-06-22 | 06:34 | 5

Dit debiteer ik al jaren hier: de ontwikkelingen in pensioenland zijn niet anders te duiden dan de grootste roofpartij sinds de hoogtijdagen van de VOC, en met de aangekondigde ‘hervormingen’ zijn ze alle schaamte voorbij. Dat kan omdat bij a niemand het volgt of interesseert: de aambeien van Gordon zijn belangrijker.

_pacman_ | 03-06-22 | 08:02

je moet je pensioen eerst nog "gezond?" halen. Als je tot je 30e op school zit gaat dat misschien, maar iemand die op zijn 17 begint als straatmaker zeg maar... dat gaat m niet worden. die zijn versleten na 20 jaar.

pieterS | 03-06-22 | 08:05

Als je risico's neemt moet je ook verantwoordelijkheid nemen. Die 2 zaken scheiden is geschift.

pieterS | 03-06-22 | 08:06
▼ 2 antwoorden verborgen

Goed stukje. Ik geloof dat Fortuyn al eens had gezegd dat als Nederland geen betere visie zou krijgen het een beetje zou doormodderen maar geen topland zou worden, zoiets. Hij had gelijk. Beetje doormodderen steeds meer samenhang weg zowel door immigratie als afbraak sociale voorzieningen. We worden steeds meer een soort Amerika maar dan zonder de voordelen van Amerika.

Alexander | 03-06-22 | 03:58 | 1

Hij had / heeft op meer puntjes gelijk.

Toede_Le_Dokie | 03-06-22 | 07:18
-weggejorist-
Chronos_de_beer | 03-06-22 | 03:42 | 1

Belastingverlaging is het antwoord.

Hoop dat jullie nu weer door kunnen ;-)

GizzleMolby | 03-06-22 | 02:10

Er zijn dus mensen die ervoor blijven stemmen. Ik heb een tijdje geprobeerd uit te vogelen: Wie zijn toch die mensen? En ik zie tot nu toe het volgende:
- Mensen die denken dat er geen alternatief is. Compleet blind volk die in Rutte een stabiele staatsman zien in plaats van een calculerende psychopaat. Negeren de destructieve werking van z'n beleid volledig, evenals z'n constante gedraai en leugens. Stockholm syndroom ofzo?
- De gewoontedieren. Zeggen dingen als "Ik weet niet waar MIJN PARTIJ nu mee bezig is." alsof ze een soort verplichting aangegaan zijn om erop te stemmen, ook al zijn ze het niet eens met het gedrag van de partij. Blijven volledig tegen hun eigen belang of voorkeuren in toch steeds een VVD-vakje rood kleuren.
- De egoïsten. Ik ben het er niet mee eens, maar van deze mensen snap ik de logica nog. Werken voor de grootste bedrijven of zitten er anderszins warmpjes ben dankzij het burger-hatende beleid van de afgelopen 12 jaar. Geen behoefte aan verandering. Ze zijn de happy few en het zal ze allemaal worst wezen, zolang het met hen maar goed gaat. Ze kunnen tegelijkertijd het beleid afkraken want ze snappen de problemen wel, maar het interesseert ze niet genoeg. Dus blijven ze VVD stemmen uit eigenbelang.

Kent u een VVD-stemmer die niet in deze categorieën past? Voeg gerust een categorie toe.

Upendo | 03-06-22 | 00:56 | 3

vvd spel je hier op GS met kleine letters, maar dat terzijde.
On topic:
Categorie 4 van vvd stemmers is een groep die werkelijk denkt dat de vvd uit-ste-kend bezig is, waarmee kunnen ze je nooit vertellen, maar helaas is de vvd wel te veel naar links is gaan leunen.
Toeslagenaffaire is ook een kogel van links.
Wat “het is de schuld van links” betekent weet natuurlijk niemand, maar waarschijnlijk bedoelen ze iets met langharige hippies, want daar zijn ze heel bang voor. En communisten, want ze hebben de koude oorlog in hun herinnering.

Analia von Solmsch | 03-06-22 | 01:56

Klinkt nuttig. Enig probleem is: kom met een alternatief. De linkerkant is zichzelf aan het opheffen. Het midden is na jaren aanschurken tegen Rutte uitgehold en op rechts regeert de haat en de waanzin.

Dr_Prepper | 03-06-22 | 06:35

Vlak ook de ambtenaren niet uit! Die zien de vvd als beste manier om zelf hogerop te komen!

Verder eensch met @drPrepper….wat is het alternatief?

Men moet niet vergeten dat de meeste mensen in de ambtenarij en politiek onbekwaam zijn. Dat komt door jarenlang pamperen en het feit dat je eigenlijk niet ontslagen kunt worden bij wanpraktijken. De goeie gaan weg, want overheid is kut. De slechte blijven over. Dan krijg je deze situatie waar men gewoon niet meer weet wat men doet en moet doen om problemen op te lossen…

Dus minder belasting, 75% vd beleidsambtenaren en alle leidinggevenden eruit en dan kunnen wij het gewoon zelf oplossen!

Als_je_me_nou | 03-06-22 | 08:05
-weggejorist en opgerot-
zxcv | 02-06-22 | 23:50 | 2

Drijvende kracht van Nederland is vaak een "struggle voor live" geweest in grote groepen. Zorgen voor droge voeten in menig polder, het bouwen van windmolens, 30 x sneller planken zagen door zaagmolens in het oudste industriegebied van Europa, waar we de Gouden Eeuw aan te danken hebben, dijken om tegen de zee te beschermen, het mennen van vele rivieren en uiterwaarden, het graven van talloze kanalen door blanke, Hollandse, tewerkgestelden (slaven). Grote aantallen sluizen, tunnels, bruggen, havens en viaducten. Vanaf de jaren 50 ging elke straat in Nederland open voor de aanleg van gasleidingen, telecom, water en riool. We legden vliegvelden aan onder zeeniveau. We hadden Philips, Fokker, Daf, Hoogovens, Linoleum fabriek, overal Landbouw, Tuinbouw en Veeteelt op hoogste niveau., droogdokmaatschappijen, Stukgoed, Containers. Dat waren plekken waar mensen zich verenigden. "Das war einmal", wat dat met Rutte te maken heeft? Hij weet dat Nederland geen vuist meer heeft maar slechts verwende, gepamperde, werkeloze, oude, egoïstische één-lingen aangevuld met een zootje ongeregelde gelukzoekers. Het is al vaker gezegd, er is geen reedt meer te doen, alles is af en vol en Rutte geeft het weg. Wij vinden dat niet erg want we zijn volgevreten en ingekakt.

hetgingperongeluk | 02-06-22 | 23:46 | 1

Precies. Proof me wrong!

Somsbestgenuanceerd | 03-06-22 | 07:12

Noch.

Ridocar | 02-06-22 | 23:28 | 2

Tog noch wel, helaas.

SaintNick | 02-06-22 | 23:56

En de heer Rutte gaat zijn truc in Eruopa herhalen. Het is Timmermans ook gelukt. Al zal Rutte mikken op een hogere positie.

balustrade | 02-06-22 | 23:27 | 2

Blijft mij verbazen die totaal incapabele EU Commissie. De Duitsers waren toentertijd wel blij dat faalhals UvdL naar Brussel opgerot was. Of ze nog blij zijn waag ik te betwijfelen.

Louter Leuter | 02-06-22 | 23:34

Denk het niet. Rutte diende een tijd als "useful idiot" voor de EU door NL als pinautomaat beschikbaar te stellen. Maar nu duidelijk wordt dat hij ons land compleet de vernieling in gedraaid heeft en verder ook niks kan, is hij niet meer nuttig, en alleen nog een "idiot". We gaan de aftocht zien.

Schmalz | 02-06-22 | 23:44

Maar het wordt geaccepteerd. Wij laten dit toe. Regering, rechters, zorgverzekeraars, dit land. Wat er ook allemaal gebeurt. Toeslagenaffaire, Rutte, Hugo de Jonge, VVD, D66, CDA, CU, PvdA, Groen Links, asielinstroom, inflatie, absurde brandstofprijzen, almede boodschappen die niet meer te betalen zijn. Alles bij elkaar. Klimaatgekte, stikstof (alleen in dit land, omdat een gek met behulp van de postcodeloterij, zgn goede doelen, naar een rechter is gestapt), van het gas af, koeien die alleen nog de wei in mogen met een vergunning. Een stikstofvergunning om een evenement te kunnen organiseren ... wij laten het toe. Stemmen op dezelfde sh*tzooi, iedere keer weer. Demonstreren? De ME staat direct paraat. Banken, die je laten betalen voor je eigen geld. Contant geld is vies. Zo was daar Corona en nu met een oorlog aan de rand van Europa. De EU, de NAVO. En maar opruien. De consequenties? Wij betalen dat en kijken toe. Het vierde rijk wil een Europese digitale identiteit. Gaat vroeger of later gebeuren. Wij pikken dat. Er is geen wanklank. Dat is de hedendaagse maatschappij in een notendop.

Fi-Bu-Bla | 02-06-22 | 23:27

Maar uiteindelijk is dat Nederlandse electoraat de echte verantwoordelijke.
In 2017 waren ze al van het padje af om de VVD weer de grootste te laten worden en vier jaar later met alle schandalen, leugens, blunders en de hele geschiedenis van achterkamertjes en Rutte doctrine later doen ze het weer. En als we de peilingen mogen geloven de volgende verkiezingen weer. Politieke partijen zijn natuurlijk belangen clubjes. Klaarblijkelijk vertegenwoordigt de VVD de belangen van heel veel mensen lijkt me.

Zapata10 | 02-06-22 | 23:26

Uitstekende artikelen!

Zapata10 | 03-06-22 | 00:24

Rutte, Balkenende, Kok, Lubbers, Van Agt, Joop den Uyl. Niet zo gek dat we ons na zo'n rits reisleiders far up Shit Creek bevinden. Ben bij Barend Biesheuvel opgehouden, voor mijn tijd. Naam doet me denken aan een Donald Duck personage.

Sjors W. | 02-06-22 | 23:20

"de voormalige liberalen".

De vvd is en was geen liberale partij. Het was vooral een conservatieve partij dat volledig achter het koningshuis staat. Dat staat juist haaks op het liberalisme. De vvd-stemmers zijn de conservatieven, een paar liberalen (waar konden die heen?), en de ondernemers die hoopten op ruggensteun (en velen zijn van een koude kermis thuisgekomen). De achterban, de stemmer, is rechtser dan de partij, en de partij is rechtser dan de partijtop.

Louter Leuter | 02-06-22 | 23:17 | 3

Het is eigenlijk wel knap van links, om in een vrij rechts politiek landschap en nog rechtser electoraat toch zo invloedrijk alles naar de kudt te kunnen helpen.

Sjors W. | 02-06-22 | 23:21

@Sjors W. | 02-06-22 | 23:21: Geef nu maar gewoon toe dat de VVD alles naar de kudt heeft geholpen en die zijn gewoon rechts. Meer immigranten? Goedkope werknemers. Open grenzen? Goed voor de handel en de arbeidsmarkt. Pro EU? idem vorige en uithollen nationale democratie, Pro monarchie, pro aandeelhouders, voor uitholling arbeidsrechten, voor privatiseringen. Als dat links is dan was Hayek een socialist,

Zapata10 | 03-06-22 | 00:11

@Zapata10 | 03-06-22 | 00:11: als de VVD handelde zoals Hayek het zag waren we er niet zo aan toe. De realiteit is dat de VVD van Rutte geen ideologie heeft en met alle winden meewaait als men maar de zetels kan bezetten.

HD50 | 03-06-22 | 08:00

Marc Rutte heeft drie visies: macht, macht en macht. Verzwakken van de eigen partij hoort daar ook bij, want in de politiek komt er minstens evenveel gevaar uit de eigen rangen dan uit de oppositie. En arm Nederland blijft maar op hem stemmen, op een liefdeloze, machtswellustige autistische controlefreak, die voor de schermen zijn teflon-glimlach opzet en achter de schermen dictatoriaal zijn zaakjes regelt. Wanneer steken we onze dijken onder Rutte?

Zyprexa20mg | 02-06-22 | 23:04 | 3

wanneer steken we onze dijken door onder Rutte, bedoelde ik

Zyprexa20mg | 02-06-22 | 23:05

De dijken zijn aan het bezwijken doorsteken hoeft niet.

Rennieflox | 03-06-22 | 00:07
-weggejorist-
Yaddaaa | 02-06-22 | 22:57

Rutte zit alleen nog te wachten op de dag dat hij de langstzittende verkoper van het land is. Daarna knijpt hij als een dief in de nacht er tussen uit. Zit dan enkele weken later waarschijnlijk op het gangpad met Zimmerschwanz.

Phantomas | 02-06-22 | 22:57

Goed stuk! Waarvan akte! Tevens machteloos, knarsetandend toekijkend hoe zo’n beetje alles naar de ratsmodé gaat.

Tygetje | 02-06-22 | 22:56

Qua inkomen zijn we een goede middenmoter in de EU maar qua duur land zitten we in de hogere regionen. Daarmee zitten we al aan de verkeerde kant van de streep.
Maar zeg nu zelf: Wat is er in die twaalf jaar Rutte beter geworden in Nederland? Ik kan niets verzinnen.

Zapata10 | 02-06-22 | 22:55 | 9

@Zapata10 | 03-06-22 | 00:05: er is een verschil tussen liberalen en de amerikaanse term liberals. De vvd zou m.i. een liberale partij moeten zijn en niet een partij van liberals.

therealbraindump | 03-06-22 | 07:01

@therealbraindump | 03-06-22 | 07:01: Neo-liberalisme kent haar oorsprong in Oostenrijk, Ordo-liberalisme is Duits. Beide zijn als economische doctrine ouder dan 80 jaar. De overeenkomsten zijn groot maar het Ordo-liberalisme is strakker theoretisch en iets socialer. Tot en met Merkel is dit de heersende Duitse economische stroming geweest. Ja ook onder Schroder.

Zapata10 | 03-06-22 | 07:32
▼ 6 antwoorden verborgen

Prima stuk Rossem, en ik deel het sentiment. Echter, ik heb nog wel hoop dat het ooit goed komt, mede door de geschiedenis.

"Tijdens sterke jaren, ontstaan zwakke leiders. Tijdens zwakke jaren ontstaan de sterke leiders".

helfdane | 02-06-22 | 22:52 | 3

Ik hoop toch niet dat u de jaren 2009-2014 als sterke jaren wilt bestempelen.

Zapata10 | 02-06-22 | 23:05

@Zapata10 | 02-06-22 | 23:05: Nee, maar de jaren '45-'55 hebben wel de basis gelegd om uit de shite te komen en een samenleving goed neer te zetten.

helfdane | 02-06-22 | 23:21

@helfdane | 02-06-22 | 23:21: Zekers, Keynesiaans beleid, Rijnlands model, de tijd van de grootste economische groei die Nederland ooit gehad heeft.

Zapata10 | 03-06-22 | 00:27

Ene meneer Baudet bestormde nog niet zo lang geleden de politiek met exact dezelfde boodschap. Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen.

MarkiesDeBalzaque | 02-06-22 | 22:51

Ik denk dat we nog maar 1 oplossing hebben dames en heren…

In 1972 a crack commando unit
Was sent to prison by a military court
For a crime they didn't commit.
These men promptly escaped from a maximum security stockade
To the Los Angeles underground
Today, still wanted by the government,
They survive as soldiers of fortune.
If you have a problem,
If no one else can help
And if you can find them
Maybe you can hire the A-team

Hendrik_Ijzerbroot | 02-06-22 | 22:50 | 1

Haaha, leuk, zie het zo weer voor mij.

Nico1000 | 02-06-22 | 23:27

Een degelijke beschrijving van het lege vvd, met grijze onbekende muisjes, geleid in de 2e kamer door een nog leger Sofietje.

Ik ben vele jaren actief lid geweest. Vooral lokaal en regionaal actief geweest. Toentertijd ook voor Mark gecampaigned. Het alternatief was Rita, nuf said. Maar hoe komt het dat we die huidige visieloze, ruggengraatloze, nietszeggende vvd hebben?

Een partij met rare slogans tijdens de verkiezingen, die daarna rustig alles weer in de kliko gooit en het tegenovergestelde doet. Voorbeeld daarvan was de formatie met Samson en de ziektekosten. De basis was in rep en roer. Dus werd er landelijk sessies gehouden waar het "uitgelegd" werd. In Zuid-Oost Brabant kwamen Cora en Dijkhof opdagen, waarbij met name Cora het woord voerde waarom het goed was en moest. Dat was donderdagavond. Twee dagen later werd het ingetrokken (Rutte kan niet rekenen, Samson wel). Dat waren voor mij, als lid, de laatste druppels en de emmer liep over. Mijn kruisje gaat niet meer naar de vvd lijst.

Wanneer ging het mis dus? De oude vvd werd "geteisterd" door de lokale partijbaronnen. Die deden de scouting en hadden liberale kwaliteiten op het oog. Opstellen van lijsten was koehandel met regionale spreiding. Dat moest doorbroken worden dus de partijtop trok het naar zich toe, en er kwam een permanente scoutingcommissie olv faalhaas Krikke. Bewezen kwaliteiten en achterban tellen niet meer. Grijsheid en makke schapen des te meer. Zonder dwarsliggers geen spoor. (Einde plek)

Louter Leuter | 02-06-22 | 22:48

„ Dijkhoff gold lange tijd als de kroonprins binnen de VVD, de man die op enig moment Mark Rutte had moeten opvolgen als partijleider. Zeker na het vertrek van Edith Schippers van het Binnenhof, in 2017, waren alle liberale ogen gericht op de huidige fractieleider.“

Wat zat achter het vertrek van Dijkhoff? Waarom heeft Klaas bedankt voor het leiderschap?

theo-is-dood | 02-06-22 | 22:48 | 1

Die had geen zin als een Prins Charles te wachten op de troonopvolging.

gestoptmetroken | 02-06-22 | 23:04

Das godnondeju een goed stuk van Rossem, de spijker op z'n kop.

Jan van Haerlem | 02-06-22 | 22:28

Zo'n gevoel dat je in een slecht aflopende afsplitsing van de tijdlijn terecht bent gekomen. We hadden goud in handen. Hoe kunnen we in godesnaam staan waar we nu staan? Dus
Somewhere out there, another time, a better place. *zwaait naar zichzelf*

Kouwe Kees | 02-06-22 | 22:14

We gaan naar een maatschappij waar een welgestelde elite het behaaglijk heeft en een middenklasse feitelijk geen middenklasse meer is; hard werken en toch in (bijna) armoede leven, over de laagste klassen zullen we het maar niet hebben. Die elite kan leven in een globalistische wereld, de massa kan dat niet.

We gaan naar een EU organisatie. Een samenleving noem ik het niet want daar leven mensen samen op basis van voldoende gemeenschapsgevoel. Het gaat richting een soort VS maar dan zonder trots op land en volk, ondanks dat er daar ook zat problemen zijn. We nemen van hen het kwalijke over namelijk een land te groot om vat te hebben op bestuur, al doen ze dat daar beter met op laag niveau ook verkiezingen, dat laten ze hier wel uit hun hoofd. In de VS heb je tal van werkende armen. Daar gaan we heen

Superrijken zijn de rijken die oorlog met elkaar maken, of burgeroorlog, zie de geschiedenis van Duitsland, het Habsburgse rijk, Rusland, Joegoslavië, het Ottomaanse rijk. De EU is een verzameling volken die geen samenleving zijn, maar de EU als pinautomaat zien. De sterksten gaan overwinnen en dat zijn wij als relatief klein land niet, en zeker niet als land waar linkse wappies het voor het zeggen hebben.

Nuuk | 02-06-22 | 22:00 | 7

@Red shirt | 02-06-22 | 22:29:
De EU wordt door de Fransen bepaald. De Euro is een Franse wens en als voorwaarde aan Duitse eenwording gesteld. Met dank aan decennia aan Duits schuldgevoel. Het achteloos lenen wat normaal is geworden in de EU, inclusief de inflatie, is een Frans/ zuid Europees model. Het model van sparen, hard werken, belastingtrouw is iets van noordelijke landen, maar die zijn ondertussen ver in de minderheid.

Nederland wordt steeds meer een land waar hardwerkende mensen niet rond komen. Bedenk dat beroepen als politieagent, militair, verpleegkundige, arbeider, docent, vroeger wel en nu niet meer kostwinner kunnen zijn in een gezin.

Consultants, managers schijnen overal voor nodig te zijn. Ze produceren niets en worden goed betaald want WO of HBO gedaan en dan eist men een hoger inkomen. Waarom is volslagen onduidelijk. Zo hebben we nu een laste van niet rendabeler die wel dik betaald worden. Feitelijk is dit verborgen werkloosheid en het wordt nog beloond ook!

Nuuk | 02-06-22 | 23:01

@Nuuk | 02-06-22 | 23:01:
Juist de Fransen wilden de rente van de D-Mark, Kohl en Genscher kregen daarvoor de Wiedervereinigung. De ECB zou op de Bundesbank lijken (en onafhankelijk van de politiek blijven) en in Frankfurt gevestigd worden.

De Fransen wilden meteen de ECB besturen. Dat was een beetje te voor de Duitsers. ze hadden al de Standort, dus Duisenberg mocht de 1e helft van de 1e rit, slechts twee jaar als excuustruus opdraven, voordat hij vervangen werd door Jean-Claude Trichet. Opgevolgd door all-what-it-takes Draghi, uit een land dat nog minder tegen rentes kan dan Frankrijk, en nu hebben we een soort Al Kaag, een niet-financiële man, Christine Lagarde.

Louter Leuter | 02-06-22 | 23:28

@red shirt. Vandaar dat er steeds meer dubbeltjes komen.
Maar what the fuck, wij hebben een minister van armoede. Een van de rijkstenlanden ter wereld een fucking minister van armoede Red Shirt

Nico1000 | 02-06-22 | 23:32
▼ 4 antwoorden verborgen

Rutte komt overal mee weg en overleeft iedereen in politiek Den Haag.

thanseeuwen | 02-06-22 | 22:00 | 1

Wat er ook gebeurt hij is nooit verantwoordelijk als primus inter pares. Waait met de wind mee. Knap dat wel, dat geeft ik hem toe, maar enorm leeg. Dit is wat visieloosheid, en niet kunnen rekenen, met zich meebrengt.

Louter Leuter | 02-06-22 | 22:59
-weggejorist-
pjotr nicknaamtov | 02-06-22 | 21:54 | 9
▼ 9 antwoorden verborgen

Rutte staat voor “you’ll own nothing and be happy”, maar dat is dan weer te ver gezocht voor de meesten. Wait and see

davidhasseltoff | 02-06-22 | 21:49 | 2

Het was weer overduidelijk bij de laatste Davos meeting.
Ollongren die uit het niets pleit voor een Europees leger.
Kaag die letterlijk zei;
We leven in een verschrikkelijke tijd maar de mensen moeten er maar aan wennen dat het alleen maar erger wordt.
Huh? Hoezo? Waar moeten we aan wennen, wanneer, waarom, hoe? WTF!
Gaat er in de kamer nog iemand vragen stellen en duiding vragen?
Zijn we al verkocht of is er nog enige inspraak.

entredeuxverres | 02-06-22 | 22:15

Volgens mij zijn mijn nichtje en mijn zus blij met S04 van Stranger Things. Ik was al langer afgehaakt www.youtube.com/watch?v=2WN0T-Ee3q4 Maar Kate Bush?

Heiligschennis!

Hetkanverkeren | 02-06-22 | 21:49

We weten verdomd goed hoe dit zal aflopen, Van Rossem. De problematiek die je beschrijft zal alleen maar verder toenemen. En de gevolgen zullen alleen maar leiden tot meer spanningen, repressie, angst en geweld. En dit keer zal het geen vijf jaar duren tot 'de geallieerden' ons komen bevrijden. Bereid je maar voor op een middeleeuwen 2.0. Een tijdperk dat start met ontheemde paupers die wel weten hoe je een smartphone bedient en in de oplader steekt, maar geen flauw benul hebben van hoe je überhaupt geïntegreerde electronica of een elektriciteitscentrale bouwt. Of een vaccin of antibioticum fabriceert.

Sterker nog, wanneer de bom is gebarsten zal het gros niet eens weten hoe je vuur maakt of een dier moet slachten. We hebben barre tijden voor de boeg. Moeder natuur zal ons hardhandig duidelijk maken dat er geen plek is voor tien miljard mensen op deze aardbol.

Professor Superhirn | 02-06-22 | 21:47 | 1

Dus ook geen pornhub meer?
Godsomme... nu wordt ik wel bezorgd...
Wil je dit soort dingen niet meer zeggen?

nobodiesunmighty | 02-06-22 | 23:14

Een alternatief is er nauwelijks.
Incapabele mensen in het veld met schreeuwers op de zijlijn.

Sinds Rutte de keuze heeft gemaakt om niet met andere, meer nuchtere, partijen een coalitie te vormen is het eigenlijk misgegaan.
12 jaar lang, 3 keer een onmogelijke coalitie. Heen en weer zwalken, gebrek aan daadkracht en richting voor een tegenstrijdig/onmogelijk regeerakkoord .

Vuile achterkamertjes-politiek, de aandacht afleiden van de werkelijke problemen, (klimaat)hysterie gebruiken om onzinnige wetten erdoor te krijgen. Welkom in NL. Dit alles terwijl de gewone werkende burger straks geen vinger meer over heeft om zijn gat te krabben.

In mijn wijsheid heb ik ooit wel eens gedacht om zelf een partij op te richten, een partij waarbij de echt belangrijke speerpunten middels een forum worden beslist. Gewoon een nuchtere partij met bijvoorbeeld duidelijke standpunten over o.a. immigratie, klimaat en koopkracht. Maar vooral voor de werkende burger. Een minister van financiën zou een team zijn van economen en boekhouders. Een minister van defensie zou een team zijn van, u raadt het al.

Zeg maar een soort van internetpartij waarbij u inspraak heeft. Ja misschien zou ik wel 20 zetels krijgen. Ik zou een coalitie moeten vormen, en daar gaan we weer van voor af aan. Standpunten moeten worden herzien, het forum moet worden afgeschaft.... enz. Dat is het mooie aan democratie.

Deze reaguurder is een reaguurder, niet zo welbespraakt, weinig flair en soms iets minder gevat. Zo'n fictieve partij heeft dan ook slechts een fictief bestaansrecht. Hiervoor zijn mensen nodig die dit kunnen uitdragen, het kunnen etaleren via de "gelijkgezinde" mediakanalen, mensen zoals Rutte, mensen zoals Kaag.

Misschien dat,
Misschien als,
Misschien ooit,

Roege | 02-06-22 | 21:41 | 2
-weggejorist-
Chronos_de_beer | 02-06-22 | 21:47

Hij had een kabinet kunnen vormen met de PVV. En het verhaal dat de PVV discrimineert is bullshit, want Wilders is 'slechts' veroordeeld wegens groepsbelediging, Rutte is -in de tijd dat hij nog staatssecretaris was- wel degelijk veroordeeld wegens discriminatie.

me163komet | 02-06-22 | 21:48

Als je problemen en dossiers vooruitschuift dan maak je het het probleem van je opvolger.
Kun je hem de schuld geven van jouw problemen.
Tenzij je de verkiezingen wint, dan moet je ze nog verder naar voren schuiven.

Osdorpertje | 02-06-22 | 21:40

Overigens mooie spotprent weer van Cortés. Schitterend detail, die oude mobiele telefoon in zijn borstzak. Lol!

Basil Fawlty | 02-06-22 | 21:40

Er is nu een soort docu over woke op NPO3. Mijn hemel wat een volk. Het maakt niet precies uit wat je hebt, maar iedere afwijking is welkom. Zelfs een wokie in rolstoel die er een probleem van maakt dat er mensen zijn die haar willen helpen.

Zoelense Hobbyboer | 02-06-22 | 21:36 | 2

Ik ben een paar jaar geleden opgehouden met tv kijken. Ik kan er echt niet meer tegen en zeker hier in Engeland is het woke gezeik al een stuk verder.

Zeebonkus | 02-06-22 | 21:39

@Zeebonkus | 02-06-22 | 21:39:
Ik ook. Alhoewel ik gedurende dag ivm werk altijd Bloomberg TV of CNBC aan heb staan op de achtergrond maar na werk nooit meer. Ik lieg. Ik schakel dan over op youtube en luister muziek maar echt tv kijken zoals vroeger? Al jaren niet meer. BBC is inderdaad volledig afgegleden in de woke world zo ook ITV en consorten. Tijdje wat betaalkanalen gehad maar die werden mij te woke dus ook exit.

Basil Fawlty | 02-06-22 | 21:50

Kudos voor je en reuzenkudos voor die laatste zin.

barq | 02-06-22 | 21:34

Zo'n mooi meisssje .. waarom stofdoek om hoofd gedraaid..?.. het went nooit.. jammer jammer jammer..

grapjasz | 02-06-22 | 21:34

Van een welvarend en redelijk tevreden land naar een land van schaarste dat voorschrijft wat je mag doen , zeggen , denken .
Cancelen zoals nu gebruikt is wel een angstwekkend en onderdrukkend vooruitzicht zeker als je denkt aan ausradieren.

Pensionista | 02-06-22 | 21:31 | 1

VVD; Vereniging Van Dieven

Coolcalmcollected | 02-06-22 | 21:40
-weggejorist-
Chronos_de_beer | 02-06-22 | 21:30 | 2

Ik vind het niet vreemd. Dit kabinet staat al op een andere tijdlijn, een waar niemand meer iets bezit en we een basisinkomen hebben. Dit geldt uiteraard alleen voor hen die de spuiten nemen en zo snel mogelijk overlijden. De rest zal opgeruimd worden.
Mensen er valt niet meer te discussiëren of te debatteren. Ze voeren de Great Reset uit van het WEF die ook nog eens rond 2025 verwezenlijkt moet zijn.
Het volk dus ook de reaguurders moeten opstaan om de toekomst en vrijheid van jezelf en je kinderen veilig te stellen.
Er zullen wel reacties komen als wappie maar er is geen andere reden te bedenken voor dit wanbeleid.

Isan | 02-06-22 | 21:30 | 1

Die reden is er wel degelijk. Arrogantie en incompetentie.
De simpelste reden is vaak de juiste.

Rest In Privacy | 02-06-22 | 21:38

Prima stuk Bart. En oh zo waar daarom ben ik, een jaar voor jou, ook verkast. Ik had geen zin meer in die nonsens. Nu kon ik mij dat veroorloven maar heel veel mensen in Nederland kunnen dat niet. Probleem is ook dat Nederlanders behoorlijk aan de overheidstiet (collectieve sector) hangen en dat een gedeelte van de private sector ook afhankelijk is van de overheid ivm toeleveren. Tsja, dus al die werknemers zitten vast aan hun hypotheek, leasebak, koters e.d. Men kiest ervoor, letterlijk. Zie hoe groot de VVD en D66 waren bij de vorige verkiezingen.
Nederlanders ondanks de 80 jarige oorlog, 80 jaar dus, pffff duurde lang, zijn over het algemeen geen helden en zeer dociel. Dat zie je nu ook. Vraag de gemiddelde man/vrouw op straat en ze willen geen verandering. Alle toestanden? Zolang het ze niet raakt zijn ze niet geïnteresseerd. Verandering moet van de mensen zelf komen en als zij dat in een meerderheid niet willen? Tsja.

Basil Fawlty | 02-06-22 | 21:28 | 4

@Muxje | 02-06-22 | 21:45:
Muxje, je leeft maar 1 keer. Als het je lukt? Doe het. Een van de betere beslissingen die ik mijn leven heb gemaakt. Maakt niet uit waar maar een plek waar je gelukkig bent en in een land dat niet zo verzuurd dominee-achtig is als Nederland.

Basil Fawlty | 02-06-22 | 21:56

Ben dit jaar al 17 jaar weg, grotendeels voor de zelfde redenen en kijk dankzij die jaren dat ik al weg ben steeds meer "at distance" tegen NL aan. Nou weet ik wel dat het paradijs op aarde niet bestaat maar er zijn toch echt wel landen waar het leven een stuk aangenamer voelt en zelfs daadwerkelijk is dan in NL, wie wil blijven moet dat vooral doen maar voor mij voelt het steeds meer als dansen op een vulkaan, die manier van leven zoals het in NL gaat, waar een rijtjes huis zonder blikken of blozen voor 4-5 ton aan Jan Modaal verpatst wordt, om maar een klein voorbeeldje te geven.

zwellevertje | 02-06-22 | 21:59

@zwellevertje | 02-06-22 | 21:59:
Inderdaad. Blijft klassiek als je gaat landen op Schiphol,.die hokjes en vakjes van de steden, dorpen en polders en altijd laaghangende bewolking! Zelfs toen ik nog in Amsterdam woonde werd ik depressief als we door wolken gingen en dan dat grijze, grauwe. Sommige mensen vinden dat mooi (Hollandse luchten!) en dat vind ik prima maar ik was er geen fan van.

Basil Fawlty | 02-06-22 | 22:04
▼ 1 antwoord verborgen

Hoe het het echt afloopt komen we na de zomer te weten, maar ik gok op een gigantische wereldwijde rotklap.

PolarWolf | 02-06-22 | 21:26
-weggejorist-
bier-en-tieten | 02-06-22 | 21:25 | 3

Tsja, wat moet je hier nu op zeggen? Het is de stand van het land en de bevolking wordt steeds meer middelen om invloed uit te oefenen uit handen genomen, verdeeld. Op alle lijstjes daalt Nederland in rang. De eerste generatie die het niet beter krijgt dan de ouders groeit nu op. En maar blijven geloven in de EU, hoe dom kun je zijn.

Sinterbikske | 02-06-22 | 21:24

weer geniaal samengevat! een manager aan het roer die jarenlang pleisters plakt zonder enige vorm van inspitatie laat het liefde zijn nul niks nada deze man durft naast zn bindingsangst nieteens iemand aan te raken. deze kwibus met gebrek aan de menselijke kwaliteiten houdt het daar nog 12 jaar uit. wie hem red red ons of wie red ons.. red hem!

saudara | 02-06-22 | 21:24

Ghe, Long Lying patient.

Piet Karbiet | 02-06-22 | 21:32

Fijn, Van Rossem, dat je nu ook het licht ziet. Mooi verwoord ook.
Maar vvd-stemmers zijn nu eenmaal niet het scherpste mesje in de bestekbak.
Het idee wat de vvd zou moeten voorstellen is nu eenmaal wat de stemmers naar het stemhokje lokt.
Die je niets aan.

Analia von Solmsch | 02-06-22 | 21:19 | 5

@Diederik_Ezel | 02-06-22 | 21:25: Hoezo? Uw huis is inmiddels onbetaalbaar geworden en u betaalt belasting over vermogen waar u geen rendement op krijgt en zelfs een strafboete op moet gaan betalen als je spaart voor je oude dag op een veilige manier. Allemaal door beleid van de afgelopen kabinetsperioden Rutte.

Sinterbikske | 02-06-22 | 21:30

@Sinterbikske | 02-06-22 | 21:30: De VRH hadden m.n. angsthazen last van die hun vermogen tegen negatieve rente op de bank laten staan. Investeren leverde sinds 2012 zo'n 12% per jaar op waar dus nauwelijks belasting over werd en wordt betaald.

Diederik_Ezel | 02-06-22 | 21:37

@Diederik_Ezel | 02-06-22 | 21:37: Ik doe van alles met mijn geld, moet voor mijn eigen pensioen zorgen. Niet iedereen heeft de capaciteiten om zijn geld middels beleggen te laten groeien, laat staan dat mensen door de vele flex banen nu geen pensioen opbouwen. Het is schandalig.

Sinterbikske | 02-06-22 | 21:41
▼ 2 antwoorden verborgen

Mark is over z'n houdbaarheidsdatum heen. VVD stem ik al erg lang niet meer, omdat ze altijd het tegenovergestelde doen van wat er in het verkiezingsprogramma staat. En het continu reactieve/ad hoc beleid in vrijwel elk dossier ipv vooruit plannen om problemen te voorkomen wordt aardig vermoeiend. Maar ja, een erg goed en fatsoenlijk alternatief is er vooralsnog niet. Misschien JA21 in de toekomst.

Diederik_Ezel | 02-06-22 | 21:17 | 1

En zolang je VVD66 blijft stemmen KOMT dat alternatief er niet, tot het te laat is. Je wacht ook niet met je kanker-behandeling 'tot er een alternatief is'

Dergelijke tegeltjes, Diederik, zijn de exacte reden waarom de politieke teneergang maar door blijft etteren. Ondertussen moet er eens hard ingegrepen worden, en dat doe je niet door lafjes VVD aan te blijven kruisen vanuit je eigen zwembad-belang.

Rest In Privacy | 02-06-22 | 21:41
-weggejorist-
Hetkanverkeren | 02-06-22 | 21:16

Te veel aan visie kan je ook danig in de weg staan. Eigenlijk is het best wel zen of mindful van Mark Rutte om zo in het nu te staan. Ohmmmmmmm....

mozaard | 02-06-22 | 21:13 | 1

Een visie is niet iets dat in steen gebeiteld staat, het is ook geen "olifant die het zicht belemmert". Het is een vlaggetje dat in een landkaart geprikt is: daar willen we naar toe. Dan plan je de reis, en stuur je onderweg een beetje bij aan de hand van je moreel kompas. En gaandeweg kan je alsnog bedenken dat je eigenlijk een iets ander doel voor ogen had; dan verzet je het vlaggetje een beetje.

Mindful in het nu staan is ook iets anders dan visieloos op elke crisis reageren.

Muxje | 02-06-22 | 21:39

Ik denk dat het ontzettend belangrijk is om weer een onafhankelijke pers te krijgen, om mee te beginnen.
Zal niet meevallen, ik weet het.

ChalinaRosa | 02-06-22 | 21:11 | 1

Niet van binnenuit. Daar heb je nieuwe initiatieven voor nodig. En die zijn er ook wel. (Maar je bedoelt/hoopt dat die mainstream zullen worden? Wel, daar gaan twee tot drie generaties overheen.)

mozaard | 02-06-22 | 21:16

Rutte, Kaag, Hoekstra, Ollongren, Jetten cs zijn geen leiders. Ze zijn niet deskundig op hun portefeuilles. Ze zijn niet pro-actief, ze zijn zelfs niet reactief. Ze hebben gewoon geen benul. Ze hopen dat problemen vanzelf overgaan. Ze smijten met geld in de hoop dat dat helpt. En als dat niet lukt gaan ze wegkijken en liegen. Trieste is dat er geen alternatief is. ‘Rechts’ is te extreem en ‘links’ is woke. Catharsis of verelendung? Of is dat hetzelfde?

RWrw | 02-06-22 | 21:11

Hier heb ik eigenlijk niets aan toe te voegen. Behalve dan dat het gevoel van onmacht steeds lastiger wordt om even te parkeren of te relativeren. En dan heb ik het nog goed.

Duwbak_Linda | 02-06-22 | 21:04 | 5

@duwbak
Dit is het gewoon. Bij mij komt er een gevoel van onbehagen over de politiek bij. Ik behoor inmiddels bij die 75%.

HoniSoit | 02-06-22 | 21:30

@HoniSoit | 02-06-22 | 21:30: een gevoel van onbehagen over de politiek

Ik ben democraat genoeg om te zien dat ik het nooit krijg zo ik denk dat het goed is. En dat is maar goed ook. Het is het grotere plaatje dat schuilgaat achter: "Het gaat goed met mij, maar slecht met het land." En het gaat steeds slechter, de dossiers stapelen zich op. En nergens in DH enige notie of gevoel van urgentie te bespeuren. Als ze het al benoemen is het voorgekauwde woordvoerderskots die ze oplepelen bij Vrolijk Rechts om critici te adresseren. Het is van nul en generlei waarde.

- Hmm, een gevoel van onbehagen over de politiek zei u? ;)

Duwbak_Linda | 02-06-22 | 21:42
▼ 2 antwoorden verborgen

"Er werd alleen geoogst op de joviale grijns van rubberen Rutte en zijn bereidheid principeloos water bij elk smaakje politieke wijn te gieten." Mooier en/of genialer kan niemand de stand van zake van omschrijven. Chapeau.

zwellevertje | 02-06-22 | 21:02

Pure projectie. Wat als Mark Rutte Sylvana Simons was geweest. En dan Sigrid Kaag als First Lady. En dat Syl de enige is die je echt wil redden www.youtube.com/watch?v=oIPoC6JlP38

Hetkanverkeren | 02-06-22 | 20:59

Thierry Baudet zei bij GeenStijl: ‘VVD en CDA willen Nederland vernietigen’. Nou het huis was te klein.

icicle | 02-06-22 | 20:59 | 8
-weggejorist-
entredeuxverres | 02-06-22 | 21:19

@zwellevertje | 02-06-22 | 21:20:
FvD is een geld verdien machine. Iedereen die naïef of dom genoeg is om er in te trappen brengt bij hen geld in het laatje.

entredeuxverres | 02-06-22 | 21:54
▼ 5 antwoorden verborgen

Markt Rutte. Uw daalder is nog geen gulden meer waard.

NLgaatnaardeklote | 02-06-22 | 20:58

De agenda die Rutte 4 nastreeft en de dagelijkse problemen die burgers ondervinden komen niet overeen. De dames en heren van het kabinet zijn bezig met de top van de maslow piramide terwijl de prijzen voor voedsel, brandstof, wonen enz. enorm toenemen en daardoor de koopkracht van een groot gedeelte van de burgers onder druk komt te staan. Daarbij functioneren belangrijke onderdelen van de Nederlandse samenleving, IC zorg, de energievoorziening, de nationale luchthaven Schiphol, de belastingdienst enz. niet goed. En dan hebben wij ook nog bestuurders, bijvoorbeeld een Hugo de Jonge, die vinden dat burgers ten dienste staan van de overheidsagenda i.p.v. omgekeerd. Benieuwd of Rutte 4 op deze manier de eindstreep gaat halen..

therealbraindump | 02-06-22 | 20:56

Heldere analyse.
Helaas staat de vvd ondanks dit alles nog steeds als grootste in de peilings.
Wel wat gezakt, maar nog steeds bovenaan.

bqbq | 02-06-22 | 20:53

Ach, in het Vondelpark rijdt de helft van de mensen op een Van Moof van € 2.348. Of scholieren op een Knaab fiets van € 2.999. In de Bijlmer stemt in sommige wijken nog maar 10%. Die werken voor een drol op Schiphol. Of slapen in een park.

Piet Karbiet | 02-06-22 | 20:50 | 4

@YoMoms | 02-06-22 | 20:56: Dat denk ik ook. Tot ze het lot wachten van de inmiddels 5.000 afgeslachte Boeren in Zuid Afrika. Dan is de VN stil.

Piet Karbiet | 02-06-22 | 21:05

Dat " dan eten ze maar cake als er geen brood meer is" gedachtegoed floreert nogal in 020, in een overzienbare tijdspanne kon dat wel eens radicaal veranderen, althans, dat mag ik hopen.

zwellevertje | 02-06-22 | 21:07
▼ 1 antwoord verborgen

Hoekstra had toen de keus om alles te stoppen en met Omzigt samen een nieuw soort cda te maken, dan was deze regering er niet gekomen. Helaas pindakaas ging hij liever als judas verder, verraadde Omzigt en werd voetveeg van rutte, ik kots van deze man.

jan huppeldepup | 02-06-22 | 20:48 | 1

Het CDA heeft een coupe gepleegd. De Jonge heeft nooit met 0,1% van de stemmen het lijsttrekkerschap gewonnen. Zo schrijft ook de toezichthoudende accountant die een derde ronde voor schreef.

KillerK | 02-06-22 | 21:21

Ik deel in het gevoel van Van Rossem. Heb het ook al een tijdje. Dat alles nu samenvalt. Alle initiatieven of juist het nalaten van initiatieven die decennia geleden (niet) zijn gestart die tot deze destructie leiden, waar steeds maar weer voor werd gewaarschuwd, vormen de naderende apocalyps. CDA D66 VVD PvdA als hoofdverantwoordelijke partijen. Het is al te laat maar na de totale ineenstorting staan we gewoon weer op met ditmaal de juiste politici aan het roer wellicht een verlicht despoot in hemelsnaam dan maar. Het moet de hard way kennelijk.

Tiscali-2 | 02-06-22 | 20:47

Elk land verdient de regering die het gekozen heeft.

Bevalt het U niet? Doe er wat aan, en wordt zelf actief. Voor de politieke partij van Uw keuze. Flyeren, leden werven, of zelf verkiesbaar worden.
Wanneer U passief blijft, dan rest U slechts optie twee: zinloos geklaag.

Frau_Ferkel | 02-06-22 | 20:46 | 3
-weggejorist-
RickRingers | 02-06-22 | 21:14

Dat komt vanzelf. Straks is een grote groep heel flink de lul, vrees ik.

pibasso | 02-06-22 | 21:16

Oh ja. PVV of FvD politicus worden om bij voorbaat uitgesloten te worden.

sjef-van-iekel | 02-06-22 | 21:19

Waar zijn de hoestende mannen in regenjas die Rutte omver kunnen trekken?

KillerK | 02-06-22 | 20:45

Rutte is niks, een leeg omhulsel.
Typisch een HR manager.
Voegt niets substantieels toe aan het bedrijf maar schuift met personen en procedures.

J-van-de-Bontekoe | 02-06-22 | 20:43 | 2

Niks HR. Hij deed de pay-rolling voor een pindakaasfabriek. Dat doet een intercedente er op vrijdagmiddag naast.

Piet Karbiet | 02-06-22 | 20:57

@Piet Karbiet | 02-06-22 | 20:57:
Nog erger dan ik dacht dus.
Wat ongeschiktheid betreft.

J-van-de-Bontekoe | 02-06-22 | 21:51

Wat een gezeik. Vandaag in het FD : Nederlander was niet eerder zo tevreden over zijn financiën. Ik raad iedereen aan alleen nog maar het FD te lezen.

dubbeltjeopznkant | 02-06-22 | 20:38 | 7

Met dank aan de enorme bull market sinds 2012.

Diederik_Ezel | 02-06-22 | 21:35

Stilte voor de storm.

Wattman | 02-06-22 | 21:36
▼ 4 antwoorden verborgen

Er zijn serieus mensen die nog met het argument komen: ‘wat is het alternatief voor Rutte dan, dat is er niet’. Tegen deze mensen zeg ik: haal uw kop uit uw aars, zelfs Klaver in z’n eikeltjespyjama is nog een betere optie op dit moment.

amateurrr | 02-06-22 | 20:37 | 2

Klaver is niet zo goed met cijfertjes, eufemistisch gezegd. Hij kan wel heel goed Uw geld uitgeven.

Frau_Ferkel | 02-06-22 | 20:48

Nou, de rode lijn in 12 jaar rutte is geld van de burgers verbranden. Op alle mogelijke manieren. En dat gaat ze prima af.

NerdAlert | 02-06-22 | 20:35 | 1

En het stopt niet.

ChalinaRosa | 02-06-22 | 21:00

Spijker. Kop. En er kan geen bal aan gedaan worden, 'want we hebben er op gestemd'.
En zo lang potentiele tegengeluiden vakkundig kapot gemaakt worden door onder meer OM en MSM blijven die paar stugge VVD-stemmers netjes en slaafs periodiek een rondje rood kleuren en denkt een steeds groter deel van de bevolking dat stemmen toch geen zin heeft (wat het dus wél heeft).

EEnzame SchizofrEEN | 02-06-22 | 20:34
-weggejorist-
CantShakeMe | 02-06-22 | 20:33 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Een beetje premier verandert de grondwet net zolang totdat ie voor het leven dictator is. Met toestemming van de meerderheid van zijn volk.

Hadena | 02-06-22 | 20:32 | 1

Dan heb je het spel uitgespeeld.

Zeebonkus | 02-06-22 | 21:37

Volgens mij weet Rutte het verdomd goed. En Kaag ook. Net als Hoekstra.

Bataafje | 02-06-22 | 20:31

Lachen met Mark en de liberale levensgenieters. Op naar het volgende VVD festival!

thanseeuwen | 02-06-22 | 20:28 | 1

Over volgende gesproken: het is wel oorverdovend stil aan het front van de JOVD.

mozaard | 02-06-22 | 21:20

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl