Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Persvrijheid in Nederland vooral onder druk van België (en bekrompen brand safety)

NoG nOoIt Zo LaAg!1!!

Ah, de jaarlijkse persvrijheidslijst. Fijn zelfbevlekkingsmomentje voor het vaderlandse journaille, waarin ze het weer eens lekker over zichzelf mogen hebben. De enige dag in het jaar, ook, waarop politici het vermeende leed van de pers wel eventjes op hun schouders willen nemen want oh oh oh wat is het toch erg gesteld met de persvrijheid in Dit Land. En dan de rest van het jaar weer lekker rapporten geheim houden, Wobverzoeken zwart verven en een magneet langs het kortetermijngeheugen met actieve herinneringen halen. Is het nou werkelijk zo beroerd met die persvrijheid in Nederland, en denken een stel Frambozen dat te kunnen beoordelen? Het juryrapport begint met Peter de Vries, maar die werd helemaal niet omver geschoten vanwege zijn journalistieke pet, die droeg er op dat moment eentje als 'adviseur van een kroongetuige'. 

Als je de ANP'tjes leest over het rapport, lijkt het alsof de persvrijheid in Nederland vooral lijdt onder incidenten (molotovs in Groningen, een fakenews-sticker op een NOS-jas tijdens een boerenprotest, agressieve media-bejegening bij coronademo's). Maar de lijstenmakers merken óók fijntjes op dat de meeste (gedrukte) media in handen zijn van slechts twee stinkend rijke Vlaamse mediafamilies, wat weer een directe oorzaak is van kritische onvrede bij mensen die zich níet herkennen in het morele sausje waar die kranten mee gedrukt worden. En op de treurbuis is bijna alles linksleunende eenheidsworst met staatssubsidie, met een vleugje RTL, dat op zijn beurt weer door de commerciële bekrompenheid van woke & brand safety geplaagd wordt. 

Het juryrapportje rept ook over de hardere toon (en trollen) op internet, een klaagzang die gretig bezongen wordt in de systeempers. Maar werkt dat ook geen twee kanten op? Zijn de continue aanvallen vanuit links op bijvoorbeeld Wierd Duk, of hee waarom ook niet: op de stamtafel van Johan Derksen, dan géén "abuse and trolling" die (kunnen) leiden tot terughoudende nieuwsgaring of zelfs zelfcensuur? Hoewel we hier echt geen lofzang op het treurige buurthuis Ongehoord Nederland willen zingen: is de aanhoudende verkettering van dat amechtige omroepje óók geen vorm van abuse? Of is dat soms iets heel anders? 

Maar goed, van RTL en Nu tot WNL schrijft iedereen in het krappe binnenkringetje weer hetzelfde op: het is de schuld van "incidenten" tegen journalisten. Terwijl incidenten als format meer schade aanrichten. Een format dat gehanteerd wordt door onderbetaalde freelancers op tijdelijke contracten, in dienst van omroepen waar het gratis geld voor totale onthechting van de samenleving heeft gezorgd, of in dienst van Vlaamse miljardenbedrijven die de geldmachine voeden met uw verontwaardiging en daar vervolgens verontwaardigd over gaan doen. De diepere doodzieke mediamoraal is een groter gevaar dan enkele incidentjes in een verhit jaar van pandemie en psychische nood.

En jajaja we zijn er zelf net zo schuldig aan het wapperen met de waan van de dag maar wij schrijven dat tenminste over onszelf op in plaats van met de kromme knook naar de gemiddelde nieuwsconsument te wijzen, die ook maar gewoon moet leven in hetzelfde medialand dat de grote uitgevers en commerciële belangen voor ons scheppen - ook al strookt de inrichting van dat landschap nog zo slecht met hun eigen perceptie van de wereld, waar de zielige vluchteling in de media een kansloze veiligeland-migrant kan zijn in de ogen van lezer, of waar volgens de pers een levensgevaarlijke pandemie in de perceptie van veel kijkers gewoon een gemeen griepje is. Die chronische tegenstelling is natuurlijk niet de schuld van eenzijdige berichtgeving door gelijkgestemde mensen, die wordt uiteraard veroorzaakt door de onwil van een deel van het volk om te assimileren in de Hogere Deug! Maar goed, aan de overkant zijn sommigen inderdaad ook wel erg doorgeslagen in hun aversie jegens de pers. Richt maar eens een camera op een groep Marokkaanse jonger... oh wacht nee, verkeerde voorbeeld, sorry.

Enfin. Zo geeft de berichtgeving over een Frans nattevingerlijstje wat ons betreft ook een verkeerd beeld, door media(bedrijven) die uit hun raam kijken en niet in de spiegel. Nederland 'gekelderd' op de persvrijheidslijst? Sure, ongetwijfeld, maar echt niet vanwege Peter de Vries, een Fake News NOS sticker of wat andere incidentjes. A propos. Wanneer wordt de tuimelende Nederlandse score op de vrijdenkersranglijst bekend gemaakt? En verder waren 2020 en 2021 gewoon hele rare jaren - voor iedereen.

Reaguursels

Inloggen

persvrijheid is er als u mee gaat in het overheids narratief.

Spychopaat | 04-05-22 | 07:59

Het werkt zo in deze wereld dat een goede naam vele deuren opent. Indien het merk, het logo, de naam en de mensen er achter eenmaal besmet zijn geraakt, dan herinneren sommigen zich dat nog een decennia lang en zullen daar naar handelen. Een aantal pers-labels zijn er zelf verantwoordelijk voor dat hun naam besmet is geraakt. De gedupeerden roepen nu om (jawel) ‘harder straffen’.

Doe er mee wat ge wilt, het is slechts mijn visie en dus totaal onbelangrijk.

Unsinkable-Sam | 04-05-22 | 02:06

Onzin allemaal. Persvrijheid wordt vrijwillig beperkt omdat de journalistiek als een schoothondje achter woke en genderneutraalheid aanloopt.

Je zou toch eens iemand beledigen met de waarheid.

Rest In Privacy | 03-05-22 | 23:33
-weggejorist-
Aap Noot Miesje | 03-05-22 | 22:59

Trinidad en Tobago op 25 en wij op 28, beetje ongeloofwaardig.

Wattman | 03-05-22 | 22:26

Ik heb niet de illusie dat de grote kranten fundamenteel andere invalshoeken krijgen als ze niet gehouden zouden worden door die twee Vlamse groepen. Maar ik vind het geen gezonde situatie evenmin als die slechte reacties op WOB-verzoeken. De akkefietjes tegen de journalisten interesseren mij minder (ik vind het vooral belangrijk dat de staat de journalisten vrij laat) en volgens mij is de staat actief in het beschermen van de misdaadjournalisten. Toch een beschamende 28e plek, niet gezond. Niet zo een gaaf land inderdaad...

rederijker | 03-05-22 | 22:22 | 2

25 jaar lang de Volkskrant gelezen, redelijk objectieve krant, ook al was ik het politiek vaak niet eens met hun standpunten. totdat de Belgen de boel overnamnem

fatty | 04-05-22 | 07:02

Uiteindelijk kon ik de vele woke en slachtoffer verhalen van iedereen met een kleurtje of allochtone achtergrond niet langer verdragen. De continue nadruk op hoe slecht wij blanke Nederlanders wel niet zijn en hoe onze geschiedenis slechter is dan de geschiedenis van alle slachtoffers en allochtonen in dit land. Dat wij eigenlijk niet meer zouden mogen bestaan en dat zo snel mogelijk alle referenties aan onze geschiedenis uit onze samenleving moet verdwijnen. Als blanke Nederlanders worden we geacht heel deze onzin te financieren en voor de rest moeten we onze bek houden. Ik kon er echt niet meer tegen. Geswitched naar GS en geen moment spijt gehad, hier mag de waarheid nog gezegd worden.

fatty | 04-05-22 | 07:07

Als journalisten op pad gaan, niet voor waarheidsvinding maar om mensen te sarren, en dan raar opkijken als ze op hun bek getoefeld worden dan noemen we dat in oud Nederlands eigen schuld.
Of als journalisten eenzijdige berichtgeving de norm vinden en aandikken met nep nieuws, dan moeten ze niet raar opkijken als ze leugenaars worden genoemd.
Nederland staat op een beschamend lage plek door eigen toedoen van de pers en crimineeltjes die hun gang kunnen gaan.
Ik ben niet onder de indruk.

Bakkeleures | 03-05-22 | 21:44

De vrije journalistiek bestaat - in het algemeen - niet meer. Wiens brood men eet wiens taal men spreekt. Gelukkig nog enkele uitzonderingen. In de politiek is het tussen de politiek en het journaille symbiose "we worden er samen beter van" De meeste MSM zijn inmiddels vileine activistisch media geworden. Voorbeeld: NPO en RTL met het weer bericht "het regent weer ergens "is gevolg van klimaat verandering, opwarming van de aarde" Ik volg dagelijks Duitse, Oostenrijkse, Zwitserse MSM , zowel TV als press. Dan zie je behoorlijke verschillen. Geen klimaatwaanzin, maar zeker ook andere nou ja.
Heel vroegha had je het idee, dat journalistiek grotendeels objectief en onpartijdig was "het stond toch in de krant" tenzij zij gelinieerd waren aan een bepaalde zuil. Nu is de MSM aan een nieuwe zuil: Telegraaf: VVD, Volkskrant: PvdA/SP, NRC: D66, Trouw: Groenlinks met de bijbel. NPO: D66
En met de NPO heb ik het grootste probleem. Die kranten kun je opzeggen. Maar die NPO D66 indoctrinatie bijv. "Kaag film" wordt betaald van mijn belastinggeld. En dat vind ik een probleem.

PieterPassant | 03-05-22 | 21:21

Nieuws is een gewoon een product wat verkocht wordt.
Wat verkoopt het beste? Datgene wat je doelgroep graag leest of luistert of kijkt.
Maar hoe kom je aan dat nieuws? Hoe kom je aan de nieuwtjes aan de scopes, aan de achtergrondinformatie? Dat kan door eigen onderzoek, door napraten of naschrijven wat anderen ook al wisten, Reuters ANP enz. Maar het kan ook door wat anderen je gunnen. Zie de hollende meute achter politici aan. Maar als je erg aardig bent als journalist voor sommige politici of bestuurders zal je wat meer gegund worden dan journalisten die kritisch schrijven.
En dus zal de werkgever van de journalist vaak verlangen dat de journalist niet op gevoelige teentjes trapt. Nieuws is nooit onafhankelijk. Ook al om dat de journalist zelf ook een mening heeft.
GS is geen nieuws maar opinie. Een kijk op het nieuws. Dat mag best gekleurd zijn. Als je andere opinies wenst dan ligt het internet voor je open.

Zapata10 | 03-05-22 | 21:05 | 2

Nieuws is vooral sturing in beleving. Voor alle kanalen wordt vooraf bepaald wát op het lijstje staat, hoe compleet het verhaal gebracht wordt of met welk sausje en in welke volgorde het gebracht wordt. Veel zaken die er wel toe doen passeren de revu niet, of als ze er niet omheen kunnen zo beknopt mogelijk. Nieuws is eenrichtingsverkeer geworden van bestuur naar volk.

NiCeY | 03-05-22 | 21:19

"als je erg aardig bent als journalist voor sommige politici of bestuurders zal je wat meer gegund worden dan journalisten die kritisch schrijven"

De meeste politieke journalisten zijn véél te aardig voor de zittende macht. Inderdaad te streng kan betekenen dat de politici niet meer willen praten met je, ook nogal ongezond want dat wordt iets te klef samen. Kijk maar naar Xander van de Wulp, Frits Wester en vele anderen die te aardig zijn voor het kabinet.

Wattman | 03-05-22 | 22:41

Het zijn afgezien van de aanslag op De Vries, die niks met zijn hoedanigheid van journalist te maken had, dus veelal aanvallen van wappies. Well done. Laten we die eens gaan aanpakken met alle middelen rechtens.

BobDobalina | 03-05-22 | 20:50

Kan iemand me uitleggen wat een krant is? Mijn oma heeft het er over als ze over de katten van vroeger vertelt.

Frau Merkel | 03-05-22 | 20:48 | 2

Die werden vroeger toch gedrukt toen we bezet waren? Daar ging het toch om vrijheid? Levensgevaarlijk. Nu gaat het toch meer over omzet en opbrengsten van kranten? Is dat ook levensgevaarlijk?

nobodiesunmighty | 03-05-22 | 20:52

In Huize Merkel waren zelfs de katten belezen?

MickeyGouda | 03-05-22 | 20:52

Mooiste is nog dat we het wel in alle media het mogen hebben over die persvrijheid die we dan zogenaamd niet hebben.. Hoe dan?

tiku99 | 03-05-22 | 20:42

Ik pers iedere dag. Wát een vrijheid én verlossing.

In-To-Graphics | 03-05-22 | 20:40 | 1

Trouw, elke ochtend dat rondje langs de wakkere voormalige verzetsvodjes. Maar dan de GS en een bakkie. Oh, yeah www.youtube.com/watch?v=qKYQNtF11eg Het is die kokhalsreflex waar je immuun voor raakt.

Hetkanverkeren | 03-05-22 | 20:52

Onderdrukken of overschrijven, wat is erger. De pers wordt in Nederland niet onderdrukt door boze machten, maar ze neemt wel netjes over wat de linkse consensus rondzingt, ze schrijft over, van elkaar, van de regering en van linkse woordvoerders. Ik vind overschrijven minstens zo kwalijk als onderdrukken.

Blauwpetje | 03-05-22 | 20:40

Zal tijd worden dat de journalistiek ook is een keer gebruik gaat maken van die vrijheid.Op een paar na.Politici zijn niet voor die vrijheid blijkbaar als je kijkt naar het niveau vragen beantwoorden.

van stampij | 03-05-22 | 20:35

Een hoera voor de Nederlandse pers en de onverlaten die de dappere Nederlandse journalisten lastig vallen dienen keihard gestraft te worden.

thanseeuwen | 03-05-22 | 20:32

Persvrijheid je mag je eigen pers kiezen ?

HaaiBaai | 03-05-22 | 20:32

De vraag is: wie zijn toch die mensen die op D'66 stemmen? Maar dit zag iedereen van ver aankomen...

First Contact | 03-05-22 | 20:31

Wat vindt Joop eigenlijk van journalisten?
Nou, dit
Joop Visser - Journalisten
youtu.be/h4_nzJAsLU0

Arnold Layne | 03-05-22 | 20:27 | 2

leuk.

nobodiesunmighty | 03-05-22 | 20:56

heel raak.

Colin.Fart | 03-05-22 | 23:47

Ik zag al heel vroeg het belang van persvrijheid in. Vanaf mijn 12e bracht ik dagelijks soms met gevaar voor eigen leven het nieuws bij de mensen. Ben wel eens gigantisch op mijn bek gegaan met die vracht kranten aan mijn fiets. Maar ik had alles over voor persvrijheid.

Leptob | 03-05-22 | 20:26 | 2

Ik denk nou komt er een mooi verhaal over de oorlog, duitsers, heldhaftige verzetskrant verhalen, maar nee.

tiku99 | 03-05-22 | 20:45

Ik dig lebtop wel. 13 was ik. Maar kon wel mooi mijn eerste vinyl scoren ver voor mijn vriendjes geld hadden.

Lorejas | 03-05-22 | 21:06

Dubbel post?

Kameraansteker | 03-05-22 | 20:24

Het Nederlandse MSM nieuws bestaat (in mijn beleving) uit lofzangen op moslims, lofzangen op de EU, lofzangen op de wanende regering van dat moment, lofzangen op meer meer meer immigratie, lofzangen op alles wat links van de VVD zit, lofzangen op alles wat woke as fuck is, lofzangen op allerlei volkomen bespottelijke klimaat waanzin.

Dan zijn ze volkomen eensgezind in het haten van alles wat Amerikaans is en niet op Biden of Clinton wil stemmen, ze haten vrijheid van meningsuiting, ze haten de Gewone Man met (te) weinig geld, ze haten de middenklasse, ze haten mensen met een baan en ze haten mensen die voor hun baan naar hun werk moeten rijden in een auto.

Eigenlijk haten ze iedereen behalve zichzelf. En dat heet dan "nieuws".

Dat wist ik alláng.

Dutchbeaurouge | 03-05-22 | 20:21 | 1

Het verschil met rusland is dat je hier nog over de oorlog mag schrijven zonder in het gevang te komen, goed over poetin schrijven is echter al de grens. Voor de rest is de propaganda bijna net zo erg.

jan huppeldepup | 03-05-22 | 20:25

Brand safety.... mmm... Zoiets als een merk ingebrand op je rechter-bil? Wie gaat er als eerste bij GS?

horsteknots | 03-05-22 | 20:17 | 1

ps: GS is een blog. Grote invloed maar geen gedoe.

horsteknots | 03-05-22 | 20:22

Wat staat op het graf van een journalist " geen verdere vragen". Welke schoenen dragen ze* Skandalen*.

jan huppeldepup | 03-05-22 | 20:16

Currently in prison: 0
Is Micha Kat al weer vrij of is hij geen journalist meer?

Niet_Van_Hier | 03-05-22 | 20:13

Grappig. "Het wordt tijd voor harder optreden en zwaardere straffen." Intussen stemt de grote meerderheid van de Nederlanders op partijen die slapper optreden en lichtere straffen willen. Bovendien loopt het overgrote deel van die zo bedreigde journalisten continu propaganda te maken voor die partijen. Heeft nu echt niemand van die journalisten door dat ze tegen hun eigen belang in handelen en dat de roep om "harder optreden en zwaardere straffen" binnen de Nederlandse context pathetisch en belachelijk is?

MAD1950 | 03-05-22 | 20:13 | 1

/Het wordt tijd voor harder optreden en zwaardere straffen/ Aldus de VVD sinds jaar en dag als er verkiezingen aankomen.

Zapata10 | 03-05-22 | 20:16

Journalisten maken het ook niet heel makkelijk voor zichzelf met de overwegend links leunende woke onzin die je in alle kranten en online media (met GS als één van de weinige uitzonderingen) tegenkomt. Er is te weinig tegengewicht voor de main stream linkse media vol idiote artikelen waar ze je dagelijks mee confronteren. Eindeloos doordrammen over dezelfde zaken ipv los laten en veel problemen volstrekt negeren. Zaken als inflatie, prijs stijgingen, file problemen, huizen prijzen, immigratie problemen of uberhaupt een stukje toekomst visie krijgen minder aandacht dan Derksen die ergens een Kaars insteekt of Overmars die iemand een foto van z'n doelpaal stuurt. Een eindeloze stroom van emotionele, feministische en self serving onzin ipv objectieve rapportage van actuele problemen die het hele land raken.

bukkakekampioen | 03-05-22 | 20:12 | 1

Er zit een knop op uw AB.

-veggiejurist- | 03-05-22 | 20:19

Die gozer in Urk was overigens een verslaggever van PowNed.
Er zullen heel wat mensen zijn die het lastig vonden om te kiezen.
Een lul van een kerkganger of die klootzak van dat guurrechtse omroepje.
Beide mensen waren natuurlijk stom bezig, maar iemand voor z’n flikker rijden is bijzonder fout, ook al was ie vervelend provocerend bezig.
Maar om dan te stellen dat het héél ernstig gesteld is met onze journalistieke vrijheid gaat mij wat ver.

Ruimedenker | 03-05-22 | 20:11 | 1

Het is echt een enorme lul, maar hem aanrijden omdat hij met een 1.5 m lang microfoonstangetje vragen stelt bij een kerk die doelbewust kiest af te wijken is veel fouter dan een journalist irritant kan zijn. .
Mensen konden gewoon nee zeggend voorbijlopen

Shoarmamasutra | 03-05-22 | 23:28

Woke treurbuis.....
.
Ken je die mop over Johan Derksen?
Nou, hij komt niet.
Enge magere ventjes van D666 blij.

MoslimMolen | 03-05-22 | 20:08

Woke is erger dan de zwartgelakte documenten na een WOB verzoek met z'n cancelcultuur voor afwijkende meningen.
Maar volgens de linkse journalisten moeten wij ons zorgen maken over de houdgreep van rechts.
Dan zijn de journalisten die aan zelfcensuur doen toch zelf het probleem?

Osdorpertje | 03-05-22 | 20:08

Oh nu wordt het wel ineens tijd voor harder optreden en zwaardere straffen in Dit Land, Goedemorgen Nederland. Ik hoor en lees *hint hint* de hele tijd niet anders dan dat zwaarder straffen niet werkt.

Duwbak_Linda | 03-05-22 | 20:07

De term msm bestaat niet voor niks en is zeker geen hol gezegde.

WasHetMaarMakkelijk | 03-05-22 | 20:05

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl