Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De overname van Twitter door Elon Musk is een gevaar voor de vrijheid van meningsuiting

En dat gevaar komt van links

Social

Rond de eeuwwisseling was de opkomst van het opinie-internet reden voor kranten om tegen beter weten in te hopen dat de hype wel over zou waaien. Het internet stond vol met tegengeluiden en dat zaagde aan de stoelpoten van hun tot dan toe onbedreigde macht als curators en poortwachters van nieuws en actualiteiten. Het internet zette zaken als 9/11 of de moord op Fortuyn in andere perspectieven. (Ondergetekende herinnert zich hoe je de volledige naam van Volkert van der Graaf op internet wél kon vinden, op basis van beschrijvingen over hem in de reguliere media.)

Een decennium eerder leidde het vrijgeven van televisie voor commerciële zenders ook al tot morele smelt bij gevestigde media: RTL en co zouden het land overspoelen met niet-gesanctioneerd entertainment. En hoe kan een commerciële omroep ooit objectief nieuws brengen? Nederland zou verloren zijn. Dertig jaar later maken de publieken net zo veel pulp als de Talpahuizen, hebben alle grote namen in omroepland hun eigen productiehuisjes en aanverwante schnabbels en is het ooit toch wel statige Achtuurjournaal verjipt en verjanneket tot dagelijkse voorleessessies met een geheven vingertje. Het enige verschil met de commerciëlen is dat er geen reclameblokken tijdens de uitzending vertoond worden.

En nu dreigt Twitter weer te worden hoe het ooit begon: een laagdrempelig platform voor individuele opinie van mensen die graag hun vrijheid van meningsuiting gebruiken - waaronder om hele domme dingen te zeggen, maar ook om bestaande narratieven te bevragen of uit te dagen. Met meer focus op VvMU, zoals Musk het zegt te willen doen, geef je dus enerzijds ruimte aan een groepje luidruchtige complotzaaiers die coronavaccins als een soort inwendige chemtrails beschouwen, zeg maar de Alex Jones-hoek, maar je permitteert ook hardere vragen over de herkomst van het coronavirus en stevigere stellingname tegen (bepaalde) lockdownmaatregelen. Je gunt een marginaal groepje mopperaars hun luidkeelse twijfel aan het verloop van de Amerikaanse verkiezingen in 2020, of recenter de winst van Macron in Frankrijk, maar je tolereert ook betere vragen en meer informatie over de vermeende Russia Collusion (die niet bestond), de beïnvloeding van Facebook door buitenlandse machten (die geen factor van betekenis was) en natuurlijk interessante kwesties zoals de Hunter Biden Laptop - die zoals we al langer weten, wel degelijk schadelijke informatie blijkt te bevatten, maar waar je letterlijk niet over mocht praten: tweets werden verwijderd, Twitteraccounts geschorst - zelfs die van de New York Post.

Recenter zijn de Twitterschorsing van het satirische account The Babylon Bee (een reden voor Musk om tot koop over te gaan) en de aanval op Libs of TikTok door WaPo een veeg teken dat kritiek op de hyperprogressieve (om niet te zeggen: extreemlinkse) gendergekte not done is, terwijl critici van de Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, wel valselijk mogen beweren dat een nieuwe conservatieve onderwijswet "don't say gay" betekent - wat niet waar is. Dat belemmert CNN noch de Biden-regering om het toch te beweren. Ongeacht hoe je er over denkt: zo kun je dus geen eerlijk debat voeren over een wet.

Maar nog voordat Musk de kans heeft gekregen om de broncode van Twitter open source te maken, The Babylon Bee uit de twitterjail te bevrijden of Donald Trump een invitatie om terug te keren aan te reiken, beleeft met name linksleunend (Amerikaans) Twitter een bizarre paniekaanval die laat zien dat twijfel aan de eerlijkheid van democratische verkiezingen niet per se een conservatief complot is, zoals de sippe MSNBC-meneer in de video bovenaan dit topic bewijst: hij twijfelt alvast aan de vólgende verkiezingen, nu Musk de Twitterscepter overneemt van Wall Street.

Dat (met name Amerikaans) linkstwitter zo verbolgen tot licht hysterisch is over de Musk Move is een de facto bekentenis dat ze over alle maatschappelijke onderwerpen de baas willen kunnen blijven spelen. Het is best wel onthullend hoe ze zich wel degelijk bewust lijken te zijn van de machtspositie die ze hebben over het nieuws en de meeste narratieven, en die wordt nu zichtbaar in hun uitingen van vrees om die macht te verliezen. Zie bijvoorbeeld eenmalig presidentskandidaat Elizabeth Warren. Die hoorde je dit niet zeggen toen Jeff Bezos de Washington Post kocht, of Bill Gates zich met zijn miljarden met het coronabeleid ging bemoeien:

Social

Tegelijkertijd geven dit soort linksmensen het concept 'vrijheid van meningsuiting' en vooral de verdediging daarvan uit handen aan (vermeend) rechtsconservatief. "Vermeend", omdat Musk naar wij dachten noch rechts, noch conservatief is. Maar wel heel erg rijk en kennelijk is dat ook verschrikkelijk genoeg om "rechts" genoemd te worden. Musk is tevens een tikkeltje gek, maar meer geniaal gek dan maniakaal gek en heel erg narcistisch komt ie ons ook niet over. Als Trump het geld gehad zou hebben om Twitter te kopen, zou de linkse zorg begrijpelijker zijn. Maar wat heeft Musk precies verkeerd gedaan toen hij elektrische auto's revolutionaliseerde, extra Starlink-modules naar Oekraïne stuurde om te voorkomen dat de Russen het internet zouden uitzetten, of in zijn pogingen om vervuilende verkeersproblemen op te lossen met tunnels en hyperloops?

Social

De linkse woede voelt allemaal een beetje als de NPO die boos was dat er ook commerciële zenders op tv mogen: ze lijken niet zo zeer bang dat iemand anders ook wat mag zeggen, ze lijken te vrezen dat hún morele monopolie verder verkruimelt. Hun macht was zo lang onbedreigd en vanzelfsprekend dat ze totaal niet voorbereid zijn op een eerlijk debat - en die voeren ze dus ook niet. Op die manier raakten we in Nederland het migratie- en islamdebat al "kwijt" aan rechts, werd kritiek op het coronabeleid het primaire terrein van complotdenkers en is het in bredere zin niet raar dat politiek wantrouwen en complotdenken sterk overlapt bij aanhangers van conservatieve ideologieën.

De weerzin tegen vrijheid van meningsuiting gaat alleen maar groter worden als één kant van het spectrum doet alsof de andere helft het "gekaapt" heeft. Zeker als de conservatieven ook nog gaan claimen dat zij de enige en laatste strijders voor VvMU zijn  - which they will do, en niet geheel zonder reden: links laat het onderwerp niet alleen vallen, ze verwijten anderen dat ze het nastreven én ze proberen het een vieze smaak te geven. Trump in Amerika, maar ook Baudet in Nederland, zijn helemaal niet zulke betrouwbare voorvechters voor vrijheid van meningsuiting. Zij strijden vooral voor hún voetstukken, waar hún achterban knielt om hún denkbeelden te vereren. Trump wilde Hillary opsluiten en z'n eigen (sociale) media bouwen, Baudet wil meldpunten tegen "linkse indoctrinatie" en is van zins om eigen scholen te openen. Dat is geen bredere strijd voor meer of betere VvMU, dat is vooral heel erg Babylonische bouwen aan je eigen gelijk. Wat prima is, want dat doet links net zo goed, maar maak niet de fout om ook de Babylonische spraakverwarring over vrije meningsuiting over te nemen.

De klassieke linkse media en progressieve politici zijn ook geen goede hoeders voor de vrijheid van meningsuiting, omdat ze enerzijds niet willen dat anderen vrijelijk betreden wat zij beschouwen als hún speelveld, maar vooral omdat ze anderzijds bereid zijn het gehele concept van free speech dermate met pek en veren te besmeuren door het als een vies conservatief-rechts concept te framen, dat straks alleen complotdenkers en idioten het concept nog willen omarmen. Het is dezelfde oneerlijkheid waarop het islamdebat ontspoorde en ook de kritiek op lockdowns, mondkapjes en massale vaccinatie met bijbehorende paspoorten heeft onder deze onredelijkheid geleden, en het naar het domein van gekkies geleid. Daar is echt *niemand* beter of gezonder van geworden.

Social

Toen Trump verbannen werd van Twitter, hoorde je met name op links de vergoelijking dat Twitter een commercieel platform is en dus mag doen wat het wil. Toen ze besloten dat Trump geen toegang meer kreeg, was dat geen door een overheid gedicteerde censuur en het snoerde hem zelfs niet letterlijk de mond, het beperkte enkel zijn bereik. We leerden toen wel des te beter wat de impact van Twitter is op de vrijheid van meningsuiting en het bereik van individuele personen - de macht van Big Tech in brede zin blijft in dat opzicht grote reden tot zorg. Maar ook nieuwe eigenaar Musk mag dus doen met het platform wat hij wil. De paniek over zijn overname lijkt ons wat voorbarig - zo veel zal er niet veranderen op de gratis klaterende waterplaats Twitter.com.

Het besmeuren van de vrijheid van meningsuiting als concept, door politici en corporate pers, is echter wel riskant. De aanwezigheid van kapitalisme in een samenleving, is altijd gunstiger dan de afwezigheid van een vrije markt. Zonder vrije markt is het ontstaan van dictaturen, onderdrukking en extremisme veel groter. Jack heeft een goed punt als hij zegt dat "Twitter is the closest thing we have to a global consciousness". Twitter is de dorpspomp die past bij een vrije markt, waar ideeën vrij verhandeld kunnen worden. 

Maar niet ieders geweten werkt hetzelfde, wat het belang voor gemaximaliseerde uitingsvrijheid alleen maar groter maakt. Want de theorie in een vrije samenleving met een goed geïnformeerde massa die open debat kan voeren, is altijd dat slechte ideeën het uiteindelijk verliezen van betere ideeën. En als het concept van het vormen van vrije ideeën tot een zwart scenario wordt gemaakt, tot een kwalijke ontwikkeling of zelfs als gevaarlijk precedent wordt geprojecteerd - dan loopt de vrijheid van meningsuiting pas echt gevaar in verkeerde handen te vallen.

Social
Social
Social

¯\_(ツ)_/¯

Social

Reaguursels

Inloggen

Blanke man, miljardair, eigenzinnig.
Een grotere bedreiging bestaat tegenwoordig niet.
Iemand Musk al een putinlover genoemd?
Laten die mensen hun eigen Twitter oprichten, met hun eigen manier van vvmu.
Lekker iedereen de mond snoeren wiens woorden je niet bevallen.
Een soort JoopNu. nl

Ruimedenker | 27-04-22 | 09:09

Links rechts links rechts, wat ben je toch eigenlijk een fossiel in je denkwijze Rossem

sLinksAmsterdam | 27-04-22 | 09:01 | 2

Als je nou eerst de column even leest, dan wordt het allemaal duidelijk.
De feiten kloppen namelijk. En als je die ziet blijkt die links-rechts tegenstelling in deze censuur discussie vrij relevant. Dat die links-rechts tegenstelling op economisch gebied deels verdwenen lijkt doet daar niks aan af.

Dandruff | 27-04-22 | 09:17

@Dandruff | 27-04-22 | 09:17: fossiel supports fossiel. Sorry heer Dandruff, tegenstellingen zijn voor kleine denkers, ik ga daar niet in mee. Bij tegenstellingen moet ik meteen denken aan kaalkopjes en lesbische blauw geverfde kortharige vrouwen die elkaar ik de haren vliegen.

sLinksAmsterdam | 27-04-22 | 09:20

Ik kan niet wachten tot dat algoritme gepubliceerd wordt. Dan zullen we zien of dat hele Twitter wel zo zuiver en onafhankelijk heeft gehandeld. Als die beerput open gaat…

deugallergie | 27-04-22 | 08:59

Nabrander: Vergeet niet dat Musk zijn advocaten-team op een jochie zette wat open-source privé-jet informatie met de wereld deelde én een duiker die Thaise jochies aan het redden was, beschuldigde van pedofilie.

Dát jongens is de nieuwe hoeder van VvMU. In de beste handen, zo lijkt.

Linkse Zakkenvuller | 27-04-22 | 08:45 | 7

@Sqbar | 27-04-22 | 09:14:
Het zijn van de rijkste man ter wereld brengt af en toe wat discomfort met zich mee, helaas.
Hard knock life.

Linkse Zakkenvuller | 27-04-22 | 09:18

@Linkse Zakkenvuller | 27-04-22 | 09:18:

Je mist toch een beetje de point van de column. Vraag is niet of Elon Musk perfect is, of de nieuwe hoeder van de Vrijheid van Meningsuiting. Dat is hij niet. En eikels heb je overal, links en rechts, en ook in het midden waar Musk zit.
De column gaat over de hypocrisie waarmee links enerzijds censuur op andersdenkenden bejubelt; maar direct in paniekmodus schiet als iemand buiten de linkse bubbel diezelfde macht krijgt. Nog voor Musk iemand ter linkerzijde heeft gecensureerd schreeuwt links al dat het "gevaarlijk" is om anderen dan zijzelf diezelfde censuurmogelijkheden te geven.
En dat jij dat zelfs na lezing niet eens door hebt geeft aan hoe gewend je bent geraakt aan de vanzelfsprekendheid van linkse censuur.

Dandruff | 27-04-22 | 09:28
▼ 4 antwoorden verborgen

"Owning the Libs" is een nihilistische, destructieve ideologie.

Daarnaast, gekke regenboog-docentjes beschuldigen van grooming met Tucker Carlson als Qanon-megafoon, is malicieus en gewoon fucking evil gedrag.

Dat ze Libs of TikTok helemaal kapot mogen maken.

Linkse Zakkenvuller | 27-04-22 | 08:41 | 4

@therealbraindump | 27-04-22 | 09:04: Dat staat volledig buiten kijf. Alleen probeer ik mij van de drogredenatie whataboutism te weerhouden omdat het de discussie doodslaat en elke vorm van (zelf)reflectie ontneemt.

Linkse Zakkenvuller | 27-04-22 | 09:11

@Linkse Zakkenvuller | 27-04-22 | 09:11: heeft niets met whataboutism te maken maar met oorzaak en gevolg. Juist intolerant woke links zou een keer goed in de spiegel naar zichzelf moeten kijken. Vrijheid van meningsuiting betekent ook dat je de mening van andersdenkenden, binnen de grenzen van de wet uiteraard, respecteert,

therealbraindump | 27-04-22 | 09:19

@Linkse Zakkenvuller | 27-04-22 | 09:11:

Als het om de relatie tussen oorzaak en gevolg gaat spreek je niet van een whataboutism. Als linkse censuur op het ene platform leidt tot een nieuw platform dan is het volstrekt logisch die linkse censuur als het grootste probleem te zien.

Dandruff | 27-04-22 | 09:20
▼ 1 antwoord verborgen

Je kan zien aan het open source maken van het algoritme dat Musk ook linkse ideeën omarmt. Als je het manifest van de Free Software Foundation leest (de bedenker van het Open Source concept) dan is het iets dat de SP had kunnen bedenken.

Verder heb ik meer vertrouwen in multimiljardair Musk dan in welke ander multimiljonair dan ook. Het is een typische techneut die niet geïnteresseerd is in politiek maar alleen hoe dingen geregeld kunnen worden.

Sqbar | 27-04-22 | 08:39 | 1

Rechtse mensen houden niet van open source? Gtfo of here :’) :’)

sLinksAmsterdam | 27-04-22 | 09:15

Maar twitter is toch voor mensen die praten? Mensen die kunnen luisteren zijn toch vaak elders?

dasechtgeenstijl | 27-04-22 | 08:27

Goed stuk @van Rossem. Lekker wakker worden zo.

halfvolle glas | 27-04-22 | 08:17 | 1

Helemaal mee eens!

dasechtgeenstijl | 27-04-22 | 08:28

"En dat gevaar komt van links" schrijft GS.
Maar reaguurders blijven schrijven dat de links rechts tegenstelling niet bestaat/verouderd is: rechts mag links dus wel de schuld geven, maar omgekeerd niet.

cugel | 27-04-22 | 08:10 | 2

Wie zegt dat?

halfvolle glas | 27-04-22 | 08:17

@halfvolle glas | 27-04-22 | 08:17: Geen idee.

donkieshot | 27-04-22 | 08:34

Maar free speech wil nog niet zeggen dat er iemand naar je luistert. Ik heb wel wat beters te doen dan 183,9K antwoorden onder een bericht van Elon lezen.

W_F | 27-04-22 | 07:45 | 1

Competitie om aandacht is inderdaad wel een perverse prikkel. Maar dat is net als in het echte leven in hoge mate zelfcorrigerend. Weliswaar krijgt je op de koop toe een volumetrische asymmetrie van onweersproken gekte, wederom net als in het echte leven, waar al sinds jaar en dag tamelijk effectieve oplossingen worden gepraktiseerd.

Mazzelstof | 27-04-22 | 08:08

Ben zelf niet op Twitter en ook geen fan van Twitter, maar dat een flapdrol van D66 die zelf nooit iets gepresteerd heeft commentaar geeft op Elon Musk.
Eerst heel lang afwachten en dan reageren is toch het beleid van D66.

loekdeleeuw | 27-04-22 | 07:43

In het Westen hebben we altijd onze mond vol over vrijheid van meningsuiting. Maar die vrijheid geldt alleen zolang je een mening uitdraagt die niet strijdig is met het woke gedachtengoed. Ben zelf nogal kritisch ingesteld en 9 van de 10 keer wordt mijn mening weggemodereerd, niet omdat ik extreme dingen zeg, maar juist omdat ik redelijke dingen zeg die de redactie niet wil horen. Op Facebook, Twitter,Instagram hetzelfde verhaal. Ze hebben zichzelf verheven tot morele politie, rechter en beul. Blij dat Musk weer eens een knuppel gooit in dat nest van moreel superieure semi deugers.

fatty | 27-04-22 | 07:29 | 3

Nou dat kon maar net door de beugel fatty!

dasechtgeenstijl | 27-04-22 | 08:29

Het gaat een hele tijd veel lekkerder als je alles wat je niet wil horen buiten sluit. Totdat de gezellige intern inclusieve club van de groupthink er achter komt dat er al langer op het verkeerde paard wordt gewed omdat te veel critici te lang zijn genegeerd.

Harry.Langezwaal | 27-04-22 | 08:59

Allemaal jouw perceptie. Maar aan je vooroordelen en uitspraken als moreel superieure semi deugers kan ik al opmaken dat een discussie met jou nergens naar toe zal gaan.

sLinksAmsterdam | 27-04-22 | 09:06

Al zou hij invloed hebben op de politiek, ik denk dat Elon het zeker niet slechter zou doen dan de voorgaande Amerikaanse presidenten. Maar Elon heeft zijn ogen niet gericht op een land maar op een eigen planeet.

W_F | 27-04-22 | 07:23 | 4

Zie, je hebt nog steeds "birthers" en net als mensen die geloven dat de vliegtuigen van 911 hologrammen waren of die geloven dat wereldleiders vermomde hagedissen zijn zullen ze nog in het bejaardenhuis de arme verpleegsters lastig blijven vallen met hun heilige overtuigingen.

Mazzelstof | 27-04-22 | 08:17
▼ 1 antwoord verborgen

Deze gang van zaken is inderdaad allemaal erg instructief en zeer verhelderend. Allemaal heel erg goede punten gemaakt in deze column. Dat is nog een verdienste van extraordinaire magnitude die Musk op zijn lijst mag bijschrijven. Maar het is natuurlijk wel een zéér kritieke situatie, niet te zeggen extreem bizar, dat de prolongatie van (het recht op praktiseren van) kernwaarden van vrije samenlevingen van één persoon zou kunnen afhangen. En toch wordt die consensus breed gedragen dat de vraag wie die persoon zou moeten zijn en of die wel of niet van onbesproken karakter is het meest urgente aan deze situatie is.

Mazzelstof | 27-04-22 | 07:16 | 1

Volledig mee eens. De structuur van onze vrije samenleving heeft grote scheuren.

lekgoot | 27-04-22 | 08:53

Als Musk Twitter gaat misbruiken op wat voor manier dan ook, dan rennen de gebruikers weg en is Twitter daarna een stuk minder waard. Alleen al daarom een slecht idee. Maar dat soort mechanismes snapt links niet. Corporate is evil, alles moet gereguleerd. Daarom zijn ze nu zo bang.

nieuwe_Deen | 27-04-22 | 06:21

Het is nog vroeg, zit net aan mijn eerste koffie, maar dit leest lekker weg. Hopelijk kunnen we de linksachtige woke/cancel cultuur snel ver achter ons laten, of leren ze in ieder geval om te gaan met kritiek.

keistad | 27-04-22 | 05:41 | 1

Die MSNBC-engnek weet precies hoe het werkt. Waar zit die man met z'n gedachten? Zo de waard is vertrouwt hij z'n gasten?

SIogra | 27-04-22 | 04:18

De kern van de hele teloorgang betreft het ziekelijk sarren van redelijke mensen, net zolang totdat zijn niet anders meer kunnen en radicaliseren. The self fulfilling prophecy van links. Het mag een God’s wonder heten dat de ‘gedaagden’ tot op de dag vandaag nog zo kalm blijven. Echter, ik kan deze lijn wel doortrekken, en dat is niet best voor de zelfbenoemde pestkoppen, isolators en vingerwapperaars. Vandaar ook hun angst en krampachtigheid in ELK debat.

Unsinkable-Sam | 27-04-22 | 01:53 | 1

Het begint inderdaad heel erg vervelend te worden.

vander F | 27-04-22 | 02:24

Een van de grootste internet/wereld gebeurtenissen van de eeuw verdient een topic als dit perfect geschreven door Van Rossem.
Wat vandaag (gisteren) gebeurd is kent zijn weerga niet op het gebied van VVMU.

keestelpro | 27-04-22 | 01:35

Goede column. Het monddood maken van andersdenkenden splijt inmiddels veel Westerse landen tot op het bot. Dan hebben we het over censuur, broodroof, lastercampagnes en schijnprocessen; maar net zo goed over cordons sanitairs.

Plus, als de gevestigde media 24/7 kwaadaardige leugens over islamcritici, over Israël, over de oppositie en over iedereen die op de oppositie stemt verspreiden... Dan jagen die gevestigde media natuurlijk een hoop islamcritici, Israël-erkenners, oppositiepartijen en hun stemmers weg. Naar Facebook, Twitter etc. Klaag niet over nepnieuws als je als NPO zelf ook roddel en achterklap inzet tegen hele bevolkingsgroepen die "verkeerd denken". Natuurlijk stoot je die groepen dan af.

Zo zeer zelfs dat complotdenkers die zich nu "rechts" noemen doorgaans dezelfde slogans hanteren als de linkse kerk 10, 20, 40 jaar geleden. Of zelfs nog maar 2 jaar geleden. De angst voor vaccins tegen covid begon met "democratische" politici in de VS die opriepen geen vaccins van Trump te nemen. Vandaar dat de presentatie van sommige vaccins werd uitgesteld tot na de verkiezingen; zelfs vaccinatie is daarmee politiek geworden. Net als bijvoorbeeld huidskleur en geslacht.

Letterlijk alles is politiek geworden; kunst, nieuws, onderwijs, wetenschap, noem maar op. Als "populisten" tegen verdere islamisering zijn dan importeert de EU voor straf tientallen miljoenen moslims extra. Ongeacht de gevolgen.

En dat is eigenlijk best erg. Onze interne verdeeldheid is een veel groter gevaar dan Poetin, Xi en de islam bij elkaar opgeteld. Zij grijpen hun kansen omdat wij elkaar de tent uit vechten. En dat ligt niet zozeer aan twitter, dat begint bij de radicale "middenpartijen" en hun gesubsidieerde mediakanalen.

Dandruff | 26-04-22 | 23:52 | 4

@Anomiemus | 27-04-22 | 00:18:
Onzin, in de VS is de grootste nieuwszender Fox News. Hoe onderdrukt die het "conservatieve" geluid precies?

* Il Principe * | 27-04-22 | 07:39

Divide et impera.

Toki | 27-04-22 | 08:29

@* Il Principe * | 27-04-22 | 07:39:

Dat één enkele nieuwszender niet mee doet aan die censuur maakt de censuur op alle gesubsidieerde nieuwszenders natuurlijk niet ineens oké. Zeker niet omdat de censuur op die gesubsidieerde zenders ook gepaard gaat met grove lastercampagnes tegen onder andere die ene zender die niet mee doet aan de censuur.

Bovendien is het een totaalpakket; we zien ook overal dat geweld tegen "rechtse" journalisten en cameramensen wordt goedgepraat. Dat geldt in NL maar zeker ook voor journalisten van Fox. En we zien zowel in NL als de VS hoe aanklagers heel selectief alleen "conservatieve" mensen aanklagen terwijl alle andere partijen overal mee wegkomen; zelfs wegkomen met oproepen tot geweld en moord. Een beetje zoals twitter wel beschaafde politici verwijdert of verbant, terwijl massamoordenaars zoals de president van Iran gewoon mogen blijven schelden en dreigen.

Dandruff | 27-04-22 | 09:10
▼ 1 antwoord verborgen

We moeten weer eens een beetje leren discussiëren met elkaar en soms accepteren dat we ergens anders over denken. Kan prima discussiëren met mijn linkse collega over dingen, we zijn het stevig oneens, maar daarna is het ook weer goed.

Linkse mensen krijgen steeds meer een complete meltdown als ze eens een ander geluid horen. Daar moet je toch gewoon tegen kunnen?

SailingDuck | 26-04-22 | 23:24 | 1

Die Elizabeth Warren hier boven met haar tweet komt angstig over. Weet je nog waarom president Trump haar Pocahontas noemde? Ik moest weer gniffelen.

drs.Nee | 26-04-22 | 23:43
-weggejorist-
Theodorus.Goldbach | 26-04-22 | 23:11 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Mij valt altijd op dat de mensen die anti Elon/v Rossem zijn eigenlijk geen relevante en too de point argumenten hebben maar slechts vage meningen.
Inhoudelijke zaken die v Rossem aankaart worden niet genoemd.

pejoar | 26-04-22 | 23:11 | 1

Niks nieuws dus, zie het geweldige tegeltje hierboven van Theo.

Kowalski11 | 26-04-22 | 23:24

Link, rechts. Het is maar hoe je ertegenaan kijkt. Iedereen schrijft nu dat de nazi's rechts waren. Maar ze noemden zich nationaalSOCIALISTISCHE ARBEIDERSpartij. Komt u misschien bekend voor? Dat is LINKS.

En ze maakten de VOLKSradio, VOLKSwagen. LINKS.

Maar omdat LINKS het nieuws en de geschiedenis schrijft moeten ze rechts zijn.

Rest In Privacy | 26-04-22 | 23:10 | 4

Geeft maar weer goed aan dat de woordjes die op een papiertje staan geen enkele garantie geven voor de uiteindelijke resultaten wanneer de schrijvers macht krijgen.

Rest In Privacy | 27-04-22 | 00:22

Ze waren links voor hun eigen bevolking en rechts voor de bevolking van hun buurlanden. En dat vinden mensen te ingewikkeld omdat je dan over je mening na moet denken.

W_F | 27-04-22 | 07:28

Als je de geschiedenis begrijpt en had gelezen over dit onderwerp dan wist je dat socialisme erg upcoming was in die tijd. Zie het als een mode verschijnsel. En zodoende noemde veel politieke partijen zichzelf socialistisch want dat wilde de mensen horen. Er was helemaal NIKS socialistisch aan de nsdap. Maar dan ook echt niks.

sLinksAmsterdam | 27-04-22 | 09:10
▼ 1 antwoord verborgen

Het zou pas tof zijn als ie nu gewoon de stekker uit twitter trekt.

kleybeuker | 26-04-22 | 23:09

Er zijn deze week twee goede dingen gedaan:
1] Elon Musk koopt Twitter met goede argumenten (en een hoop geld);
2] Bart Nijman plaatst een en ander op zeer leesbare wijze in een brede, noodzakelijke context.
Ik ben deze week wijzer geworden.

LD69 | 26-04-22 | 22:59 | 1

Sorry, maar ik betwijfel of je daadwerkelijk wijzer bent geworden. Je hebt misschien kennis vergaard.

sLinksAmsterdam | 27-04-22 | 09:18

Het gevaar komt van links? Weet je wel wat je zegt, @Van Rossem? Het leeuwendeel van het reaguurdersvolk anno 2022 onderschrijft het SP-programma.

de IJsman | 26-04-22 | 22:55 | 13

@de IJsman | 27-04-22 | 00:40:
Zwak Ad Hominem, nul inhoud. Is goed, hoor. Als je het zelf ook maar doorhebt.

Rest In Privacy | 27-04-22 | 01:04

@de IJsman | 27-04-22 | 00:40:
De meeste mensen die meer verdienen boeit politiek niet omdat ze er geen last van hebben. Beter makkelijk in gelijkgestemde roeren dan een eigen mening onder bouwen. Waarom de moeite, lach er om met je bekenden. En wie boeit die vrouwen met met kinderen welke hun man nooit hier krijgen. Wanneer gaan al die vrouwen en kinderen terug naar Syrië? Onee die zijn er nog.

mmx | 27-04-22 | 06:41

@de IJsman | 27-04-22 | 00:40: Syriërs zijn de grote verliezers van de globalisering. Van D66 hebben Syriërs al helemaal niks te verwachten. Datzelfde geldt voor alle andere bewoners van achterstandswijken van wie 80% een migratieachtergrond heeft. De grote racisten zitten bij D66 aangezien hun beleid al-tijd nadelig is voor deze groepen.

Bataafje | 27-04-22 | 08:06
▼ 10 antwoorden verborgen
-weggejorist-
DorianneNieuwlaat | 26-04-22 | 22:55 | 3

Links ontwikkelt zich al langer in een enge richting. Of het nu gaat om D66-ers die alleen voor democratie zijn zolang de uitkomst daarvan is dat hun standpunten prevaleren, de cancel-cultuur, of censuur, deze mensen zijn het tegendeel van tolerant en ze vormen een gevaar voor de vrije en democratische westerse samenleving..

Dr. Vigilante | 26-04-22 | 22:54

Hebben we een nieuwe lockdown hiero?
*ongeduldig op horloge tikken doet*

Kameraansteker | 26-04-22 | 22:44

Mooi betoog van Rossem. Dat de wokies nu zo gillen en krijsen om deze overname is omdat zij de controle over het politieke discourt kwijt raken en niet meer 1 narratief kunnen pushen, een mooie ontwikkeling voor iedereen die de vrijheid van meningsuiting lief heeft. Ook op dit forum verkondigen sommigen uit de links liberale hoek dat zij de waarheid in pacht hebben en dat een 'geleide democratie' die voorkeur geniet om sommige geluiden uit de maatschappij te onderdrukken..

therealbraindump | 26-04-22 | 22:41 | 18

@de IJsman | 27-04-22 | 00:38:
Je legt het af tegen kansarme nieuwkomers wanneer zij, voor een veel lager loon, zwart willen werken, en met 5 man op een klein kamertje op de zolder van de boerderij willen slapen.

Als Nederlander, met een Nederlandse bankrekening, en een Nederlands BSN sta je onder heel wat meer controle. Drie keer raden wat er met je gebeurd als de belastingdienst er achter komt dat jij zwart werkt; tot aan de poorten van de hel achtervolgt de fiscus je dan.
Oost-Europeaanse zwartwerker? Foei.... en volgende maand weer in een busje terug naar NL.

Los daarvan; D66 liberaal noemen? Heb je wel op zitten letten de afgelopen jaren? Dat concept is samen met kroonjuwelen het raam uit gegaan. D66 is tegenwoordig voor regels, verboden, controle en een zo groot mogelijke overheid dan wel EU. Wat nou liberaal, het is gewoon VVD Light, die ook de ideologie verlaten heeft voor het pluche.

Rest In Privacy | 27-04-22 | 01:01

@de IJsman | 27-04-22 | 00:38: de woke ideologie is links. Verdiep u eens in de uitgangspunten van het postmodernisme en de impact die dit heeft op de maatschappij.

therealbraindump | 27-04-22 | 07:48

@de IJsman | 27-04-22 | 00:23:

Immigratie is afgelopen decennia een paar keer onderzocht, en de kosten blijven maar stijgen. Het laatste onderzoek van Jan van de Beek gaat uit van 30 miljard per jaar de komende 20 jaar.

Wat het ondernemersklimaat betreft, wat doet D66 dan "niet slecht"?
De standpunten van VVD, D66, GL en PvdA zijn zelfs in verkiezingstijd precies hetzelfde. Alle kartelpartijen staan voor een grotere overheid; hogere belastingen; en meer regelgeving. Op een paar multinationals met voldoende juristen en fiscalisten na is er geen ondernemer die daar blij mee is.
Kijk alleen al naar de voortdurend veranderende wetgeving waar boeren mee te maken hebben gehad; waardor ze voortdurend nieuwe leningen moeesten afsluiten. Terwijl er nu wéér nieuwe regels en zelfs verplichte sluitingen van goedlopende bedrijven aan komen. Dat beleid is niet alleen niet eerlijk; het zorgt voor onzekerheid.
Idem met het rookbeleid waardoor investeringen in speciale rookafdelingen in kroegen en kantines nu weggegooid zijn. Of de per stad verschillende aparte wetgeving waardoor volledig goedgekeurde (vracht-) auto's ineens het centrum niet meer in ogen. Bedrijven worden zo gedwongen hun autopark te vervangen.

Dandruff | 27-04-22 | 08:58
▼ 15 antwoorden verborgen

Jeroen Pauw met zijn productiebedrijfjes, Paul de Leeuw en nog meer van die ‘eerlijke, oprechte, woke,’ links-‘progressieve’ beren mogen smeren wat ze willen, rijk worden van belastinggeld en alles neuken wat zich te goed voelt voor Johnny de Mol. Geen probleem voor de DWDD/M/Op1-altijd kijkers. Ze laten hun hele land uitwonen om er maar bij te horen.
Bart, je bent de beste!

Normpje | 26-04-22 | 22:39

"En als het concept van het vormen van vrije ideeën tot een zwart scenario wordt gemaakt" Dat is natuurlijk wel een van de fundamenten van "critical theory", want de blanke hetero onderdrukker gebruikt ideeën en taal om te kunnen blijven onderdrukken volgens die leer. Als je zomaar toestaat dat mensen zeggen dat mannen geen kinderen kunnen baren, dan ondermijnt dat enorm de woke gedachte dat geslacht helemaal niet bestaat. Het tegengeluid moet gemuilkorfd worden anders gaan mensen zomaar weer feiten en logica gebruiken en komen de woke idealen nooit verder.

Blauwpetje | 26-04-22 | 22:39

wat een lang stuk. en ik snap de titel nog steeds niet.

Ir. Wilhelmus | 26-04-22 | 22:37 | 2

Hier zit tenminste nog een eind aan, dit in tegenstelling tot twitter.
Einde en oeverloos tot aan je sterfbed.
Dat mensen zo hun leven laten beinvloeden ( lees vergallen) zal ik nooit begrijpen.

snapal | 26-04-22 | 22:48

Verschil tussen de geaccepteerde 'vrijheid van meningsuiting' en de echte vrijheid van meningsuiting.

Adriel | 26-04-22 | 22:49

Cambridge Analytics. Zelf heb ik wel eens aan een Business School gestudeerd die zijn naam moest veranderen voor inbreuk op kopierecht. Met al het goede, ik ben oud genoeg om me niet meer op de mislukkingen te focussen.

Maar ik was geen meisje, anders was ik wellicht ook op Exeter belandt. Je kunt niet alles hebben, laat staan een kudtje www.youtube.com/watch?v=PqiZ_gryYUQ

Hetkanverkeren | 26-04-22 | 22:34

Top stuk Bart!

Sinterbikske | 26-04-22 | 22:32

Vroeger op school was het altijd vrij stil als de meester vroeg naar meningen van de klasgenoten/kinderen. Gelukkig gaat dat dankzij internet nu een stuk beter. Als je maar lang genoeg toetsenbordriddert gaat het met de mond ook wel lukken. Met inmiddels het resultaat dat er zo enorm veel meningen over zo enorm veel zaken zijn dat de meeste meningen er eigenlijk niet meer toe doen. Want het zijn maar meningen.

Leptob | 26-04-22 | 22:17 | 3

Een mening doet er niet toe, want het is maar een mening.
Een haarscherpe analyse lebtob.( de ingeschopte open deur ligt op de vuilnisbelt)

snapal | 26-04-22 | 22:23

De meester op school wilde niet je mening weten, maar alleen peilen of je misschien de verkeerde mening had. Dan kon je worden bijgestuurd. Tegenwoordig komt daar ook nog de mogelijkheid van buitensluiten bij, als bijsturen niet lukt.

TheManna | 26-04-22 | 22:43

Ik gaf weleens mijn mening. Werd meteen gebrandmerkt als racist enzo omdat ik tegen onbeperkte immigratie was en vond dat er een tegenprestatie hoort bij een uitkering. Dat was een wijze les; verstandige meningen kun je maar beter niet te breed uiten.

DePsych | 27-04-22 | 08:11

Het gevaar komt van de gebruikers.
Hecht nooit waarde aan wat je leest.
Beter nog, verwijder dat twitter uit je leven en ga fietsen.

snapal | 26-04-22 | 22:14 | 10

@Juffrouw op de fiets | 26-04-22 | 22:43: Heb nog een vos gezien vandaag, beest was half tam, daar kan geen twitter tegenop.
Fietsen is hartstikke leuk.

snapal | 26-04-22 | 22:58

@Juffrouw op de fiets | 26-04-22 | 22:43: Net buiten Leiden ligt een fietspad waar ook koeien lopen.
Ze kennen mi een beetje, als je belt komen ze naar je toe.
Als ze dan aan je jas en fiets gaan likken, is het weer tijd om te vertrekken.
Dag koeien, tot de volgende keer.

snapal | 26-04-22 | 23:08

@snapal | 26-04-22 | 23:08: Dat lijkt me een fijn stukje om te fietsen, koeien zijn leuke beesten.

Juffrouw op de fiets | 26-04-22 | 23:22
▼ 7 antwoorden verborgen

Wat mij in de begintijd zo aansprak was dat iedereen heel benaderbaar was op Twitter. Zo heeft schrijver van dit (geweldige) epistel mij nog geholpen met mijn toetsenbordinstellingen (al zal hij dat zelf niet meer herinneren). Maar ook politici, bv Rouvoet is eigenlijk gewoon een hele grappige man, of bomen met een VVD'er over klassieke muziek.

Maar dat zal wel niet meer terugkomen. Teveel boze mensen nu.

Duwbak_Linda | 26-04-22 | 22:12

Keigoed artikel. Niets toe te voegen.

allemansvijand | 26-04-22 | 22:10
-weggejorist-
Alexander des Burgus | 26-04-22 | 22:10 | 1

Portugal doet je goed, Rossem. Mooi stuk.

The-loopy-cowboy | 26-04-22 | 22:08

Volgens mij was het Elon Musk met name te doen om die pik die zijn vliegtuig volgt. Benieuwd of die dat mag blijven doen nu..

Claude Jacque | 26-04-22 | 22:07 | 1

Dat komt neer op doxxing of stalking. Zeker bij bekende personen ongewenst, en ik snap niet dat het oude Twitter daar niet allang een stokje voor heeft gestoken.

Muxje | 26-04-22 | 22:12

Ik vertrouw die Elon Musk voor geen meter.
Toen ik vorige zomer lekker in de tuin ging slapen vloog er een hele trein (20+ Starlink) satellieten over. Ik voelde me bekeken. Dat gevoel heeft me nooit meer losgelaten. Doe je ding op Twatter. Mij zul je er niet zien.

zwenkwieltje | 26-04-22 | 22:06 | 5

Tweeënveertigduizend van die dingen wil hij op ons loslaten. De waanzin.

MickeyGouda | 26-04-22 | 22:30

@zwenkwieltje | 26-04-22 | 22:17: In de Starlink ontvanger zit GPS, zodat het systeem weer naar welke cell de data voor jouw ontvanger gestuurd moet worden. Die cellen zijn ongeveer 15x15km. www.starlink.com/map De satelliet kijkt echt niet met een camera waar jouw schoteltje staat. Er hangen er ook maar 1 of 2 tegelijk boven Nederland.

W_F | 26-04-22 | 22:31

@W_F | 26-04-22 | 22:31:
Ik hoop van ganser harte dat u gelijk heeft. Ik heb alleen een schoteltje voor gebak.

zwenkwieltje | 26-04-22 | 22:45
▼ 2 antwoorden verborgen

Eens met al het bovenstaande, al is in manipulatieve zin links-rechts narratief al lang gezien. Er is een reden dat ik steeds meer zin krijg in kattenvoer. Mager gehakt is soms meer dan 10 % vet! Google-analytics, ping.chartbeat en zelfs een doodenkele keer een nieuwkomer.

Tweetybird: I Thought I Saw a Pussycat! Zangzaad: www.youtube.com/watch?v=uJ2cEc_TCH8 Vooralsnog een klassieke methode tot zelfdeflatie.

Je mening is pas een mening als die op Twitter staat? Biatches, please?

Hetkanverkeren | 26-04-22 | 22:06 | 1

Op GS telt ook.

W_F | 26-04-22 | 23:07

Dik 40 miljard geven voor een dagelijks groeiende verzameling van digitale tegels. Wat is het plan?

Veepert | 26-04-22 | 22:05 | 9

@djeemsbontjas | 26-04-22 | 22:45: zie die draak maar eens in leven te houden. Is een dure kostganger, zijn levenskracht zit in de hype.

Veepert | 26-04-22 | 22:52

@Veepert | 26-04-22 | 22:52: Hypes zijn te creëren, dat heeft Musk al wel meerdere keren bewezen.
Hij koopt het absoluut niet uit fidele filantropie. Meuk moet centen in het laatje brengen, linksom of rechtsom.
En als daar een hypeje meer om gecreëerd moet worden, dan draait ome Elon zijn daar niet voor om.

"If the product is free, you might rethink what the product really is".
Data is het nieuwe goud, het nieuwe olie.

djeemsbontjas | 26-04-22 | 23:19
▼ 6 antwoorden verborgen

" Toen Trump verbannen werd van Twitter, hoorde je met name op links de vergoelijking dat Twitter een commercieel platform is en dus mag doen wat het wil. "
Ja duh, nogal wiedes. De achterban van Trump is overwegend verongelijkt rechts, dus hen komt dat argument op dat moment even niet goed uit.

RandyBiel | 26-04-22 | 22:03 | 1

Je mist de point, namelijk de hypocrisie dat twitter kennelijk alleen "commercieel" mag zijn als dat ten dienste van de woke heksenjagers is. Nu Musk twitter overneemt loopt links te janken dat dat zal leiden tot gruwelijke excessen zoals gelijke rechten en eerlijke debatten. Terwijl Musk niet eens echt rechts is.

Het klopt wel dat tegenstanders van grof geweld vaak als "verongelijkt rechts" worden weggezet. Maar los van de vraag of dat altijd zo is (nee), zou dat eigenlijk uit moeten maken in een discussie over Vrijheid van Meningsuiting?
Daarover gaat de column die je kennelijk te lang vond.

Dandruff | 26-04-22 | 22:55

Er zou regelgeving moeten zijn om vrijheid van meningsuiting te garanderen op elk sociaal mediaplatform met een groot genoeg aantal gebruikers. Het argument van een vrije markt gaat niet op omdat als een platform eenmaal groot genoeg is het vrijwel onmogelijk is om een concurrerend platform op te zetten.

geenspam | 26-04-22 | 22:01 | 1

Dat was een plan in Hongarije of Polen meen ik: die wilden een wet invoeren die het platforms met een groot marktaandeel verbood om censuur te plegen, behalve zaken die ook bij wet verboden zijn om te uiten, of die (neutrale) huisregels tegen spam en trollen overtreden. Dat idee was trouwens zeer tegen het zere been van de Europese commissie.

Muxje | 26-04-22 | 22:09

Eigenlijk zijn veel topics het hier niet de moeite waard om mn kostbare tijd aan te verdoen. Maar dit soort schrijfsels van Bart herinneren mij weer waarom ik een magenta kroontje op mn nick wil.

ventilatiesysteem | 26-04-22 | 22:00

Twitter begon als een alternatief voor SMSen, niet als "een laagdrempelig platform voor individuele opinie van mensen die graag hun vrijheid van meningsuiting gebruiken"
Never nooit ook geweest, maar dat is normaal op twitter, jezelf mooi praten en peop praten.

Voor de rest heb ik sowieso vragen bij de sokkenpoppetjes van Ruppert Murdoch, en je zou ook even kunnen kijken hoe Elon/Tesla met kritiek omgaan.

Verder was mijn impressie dat Elon het betaald wilde gaan maken, menselijke verificatie hoog zou staan... Dus gewoon een BN'er sloot gaat het worden, want iemand die kritisch tegen over de corona-QR staat en dat zelfs linkt aan een sociaal krediet systeem daarvoor lijkt twitter nu sudoku te plegen door hetzelfde te flikken met een prijskaartje eraan.

PaardenliefhebberVet | 26-04-22 | 21:59 | 2

Als jij het zegt zal vast wel (niet) zo zijn

SinisterNL | 26-04-22 | 22:10

Worden sommige ex-eigenaren/aandeelhouders van Twitter nu niet heel erg rijk en kunnen zij hun verfoeielijk woke shit nu beter uitventen juist vanwege die rijkdom? Beter had het geweest een uitstekende concurrent neer te zetten en het Twitter karretje in de poep te rijden. Maar goed ik ben geen tech miljardair en zal het allemaal wel verkeerd zien.
*Verder sparen doet om uiteindelijk GS te kopen*

Lochos | 26-04-22 | 21:58 | 4

Nee, de twitter bestuurders hadden ongebruikelijk weinig aandelen (een van de redenen dat ze niet op kwamen voor de belangen van de aandeelhouders), en Elon heeft al aangekondigd dat hij 3 miljoen/jaar gaat besparen door het bestuur er uit te knikkeren.

W_F | 26-04-22 | 22:18

@W_F | 26-04-22 | 22:18: Nou zo ziet u maar weer; ik ben duidelijk geen kundige tech miljardair. U waarschijnlijk wel. *stug doorsparen doet*

Lochos | 26-04-22 | 22:22

@W_F | 26-04-22 | 22:18: Is het aantal aandelen per bestuurder niet gemaximeerd? Geen meerderheidsbelang?

Arachne | 27-04-22 | 00:39
▼ 1 antwoord verborgen

Links heeft de "meltdown" omdat ze nu pas mogelijk zien wat ze hebben laten liggen om ' t slimmer aan
te pakken

Zwizalletju | 26-04-22 | 21:57

Kent iemand een Nederlandse webzijde waar vrijheid van meningsuiting geldt? Ik vraag dit voor een vriend.

Mariner | 26-04-22 | 21:56 | 2

Hyves? Ik heb nog een account ter overname. Voor weinig.

TheseDays00 | 26-04-22 | 21:59

Zucht. Het zal een keertje niet een gevaar van links zijn.

Beste_Landgenoten | 26-04-22 | 21:55 | 5
-weggejorist-
Sinterbikske | 26-04-22 | 22:36
-weggejorist-
Kowalski11 | 26-04-22 | 22:49
▼ 2 antwoorden verborgen

Bart is zo verslaafd aan Twitter dat hij daadwerkelijk denkt dat het een relevant medium is. Ondertussen is hij daar vooral bezig met eindeloos dezelfde discussies met hetzelfde kleine clubje mensen dat ook denkt dat ze relevant zijn op basis van het aantal volgers, likes en retweets. Ondertussen amper beseffend dat tov die 18M Nederlanders ze te vergelijken zijn met een handjevol zuipende (semi-) intellectuelen die slap zitten te ouwehoeren in een oud bruin café ergens in een steegje in een grote stad.
Ik zei het vanmiddag al: als alle slapende accounts, trollen, bots en domme Karens (m/v) verwijderd zouden worden, dan blijft er hier in NL in ieder geval bijna niets meer over, behalve hetzelfde volk dat op een boekenbal rondloopt en wat 'journalisten'.

Quantum Suicide | 26-04-22 | 21:55 | 2

Het is inderdaad een grote circle jerk. Vaak gaat het om mensen die in hun vakgebied net niet meekomen. Vroeger kon je nog het aantal tweets bij accounts zien. Dan zag je dat iemand als Ebru Umar (een vrij slechte columnist) gemiddeld 6x per uur een tweet stuurde. Jaren lang, elke dag, Dat soort mensen vinden zichzelf, en hun mening, veel en veel te belangrijk en kunnen hun tijd beter besteden aan het leren van een vak.

Komjehiervaker | 26-04-22 | 22:02

Het *is* een relevant medium zolang als bedrijven/overheden het serieus blijven nemen en beslissingen nemen op basis van wat er op Twitter gezegd wordt.

ZOMG | 26-04-22 | 22:13

En net nu de Europese staatsmedia veelal middels de nationale subsidies en de dreiging van commerciëlen aan de teugel van de politieke elite lopen. Heeft Brussel al verontrust gereageerd?

Harry.Langezwaal | 26-04-22 | 21:52 | 4

@Aristotalloss | 26-04-22 | 23:47: Gemaakt door iemand met een gevestigd belang. Niet echt "debunk".

Het idee dat social media verantwoordelijk is voor fake informatie is enigszins hilarisch. Het meeste wat de EU bericht, is fake en daar is Zuckerberg c.s. dan verantwoordelijk voor.

Arachne | 27-04-22 | 00:37

@Arachne | 27-04-22 | 00:37: "... Gemaakt door iemand met een gevestigd belang. Niet echt "debunk". ..."
Ik zou zeggen: 'Beter kunnen/weten is uploaden!'

Aristotalloss | 27-04-22 | 01:09

Arachne | 27-04-22 | 00:37 |: Ik vind de taalkundige scherpslijperij van die 'Joe' van Red Judaism, indrukwekkend. En de andere heren vinden dat blijkbaar ook.
De heer rechts heeft twee doctor titels (theologie en islamitische wetenschappen) en de heer links is bezig met een promotie tot doctor, blijkbaar in de Arabische taal o.i.d.
Geen kinderachtige jongens dus die bovendien hun reputatie hebben te verdedigen.

Aristotalloss | 27-04-22 | 01:17
▼ 1 antwoord verborgen

Volgens mij heeft Musk niet echt veel interesse in de nederlandse twittermeningen.
Wel in tesla's verkopen.

van stampij | 26-04-22 | 21:49 | 1
-weggejorist-
-Sloppie- | 26-04-22 | 22:20

Mooi artikel. Alleen jammer dat je het niet kunt laten om Trump en Baudet weer negatief te moeten profileren.

kokenrel | 26-04-22 | 21:48 | 2

Dat doen ze zelf toch?

SterF... | 26-04-22 | 21:49

Het grootste probleem met Twitter is dat er voornamelijk debielen opzitten die zichzelf te belangrijk vinden.

Komjehiervaker | 26-04-22 | 21:48 | 8

@Komjehiervaker | 26-04-22 | 22:22: Nee, ik kom door hun niet tot dezelfde conclusie, integendeel. Maar wel goed om te weten dat mensen die iets inhoudelijks te melden hebben volgens jou tot de groep der debielen hoort, interessant.

Kowalski11 | 26-04-22 | 22:38

@Kowalski11 | 26-04-22 | 22:38: de inhoud valt over het algemeen juist vies tegen. Het is vooral een profileringskanaal voor narcisten.

Komjehiervaker | 27-04-22 | 07:15
▼ 5 antwoorden verborgen

Voornaamste reden om woorden te uiten is om (de mening van) anderen te beïnvloeden.

Neuth | 26-04-22 | 21:48 | 1

En daarom schiet links in een stuip. De censuur door big tech, is de laatste jaren zwaar doorgevoerd. De macht om een ander de mond te (kunnen) snoeren en daarmee jouw mening nog sterker te laten horen, dat is waar "links" voor leeft.

Arachne | 27-04-22 | 00:34

Open Twitter alleen om crypto ontwikkelingen wat te volgen

jeweettochniet | 26-04-22 | 21:47

Goed geduid Bart.Eerlijk gezegd had ik deze reactie van links wel verwacht.

Kowalski11 | 26-04-22 | 21:47 | 1

Hahahaha ja hier ook een reactie van links: youtu.be/wDYNVH0U3cs

Cunts-en-kitsch | 26-04-22 | 21:58

We zullen zien hoe de hazen lopen, maar Musk zou bepaalde politici toch de toegang van Twitter kunnen ontzeggen. Dat mag toch wel benoemd worden?
Dat het niet waarschijnlijk is dat dit gaat gebeuren wil ik overigens best geloven.

SterF... | 26-04-22 | 21:46 | 4

@Nuuk | 26-04-22 | 21:50:
Ik ben hier écht een leek in, maar wat is het verdienmodel van Twitter eigenlijk?

SterF... | 26-04-22 | 21:52
▼ 1 antwoord verborgen

De eigenaar van Twitter is gewoon een eigenaar van een bedrijf toch? Het staat een ieder vrij om er wel of geen diensten af te nemen.

Juffrouw op de fiets | 26-04-22 | 21:44 | 3

Ja, en.... wat is je punt?

Kowalski11 | 26-04-22 | 21:49

@Kowalski11 | 26-04-22 | 21:49: Dat het allemaal niet hoeft. Je hebt geen tweets, retweets, likes, dislikes etc nodig. En daarmee denken dat je oh zo relevant bent.
Het is gewoon een verdienmodel van een bedrijf. En dat doen ze goed.
Dit geldt voor bijna alle content maar ik geef toe dat er zo af en toe journalistiek interessante zaken tussen zitten.

Juffrouw op de fiets | 26-04-22 | 22:19

hahaha, men is verslaafd en er is niets anders. Belangrijk is dat journalisten stoppen met volgen en makkelijke kopij kopiëren van bekenden idioten-opinies.

AntiZanicz | 27-04-22 | 00:10

Ik vind het ook wel eens leuk om domme dingen te zeggen. En dan te zien hoe anderen daarmee omgaan. Dät vind ik het állerleukst.

Leptob | 26-04-22 | 21:42 | 2

Precies dit leverde mij op Twitter een ban van een week op. Sindsdien ben ik wat voorzichtiger met de tweetjes.

Kameraansteker | 26-04-22 | 21:47

Dat wordt ook wel trollen genoemd. Maar herkenbaar, het liefst met gestrekt been

Mark van Leeuwen | 26-04-22 | 22:02

Links laat zich in de kaarten kijken, nee laat ze uit de hand vallen.
Werkelijk belachelijk die paniekstuipen, dit wisten we allang dat ze dachten het nieuws te regeren. Nu is er een social hopelijk weer echt iets vrijer van meningsuiting. Of die me nu bevalt of niet….

Dj. Ango | 26-04-22 | 21:42

Twitter is sowieso een beetje sneu.

Cor Netto | 26-04-22 | 21:40 | 3
-weggejorist-
-Sloppie- | 26-04-22 | 21:43

@-Sloppie- | 26-04-22 | 21:43: Ditto. Ik had een account gemaakt "The Friendly Fascist" , met als logo het Italiaanse "fasces" symbool maar dan met een handje die een bosje bloemen vasthield ipv een takkenbos. Ik poste alleen maar onzin en dingen over muziek : binnen een maand eraf getrapt ! Stond NIETS politieks bij.

Asteroid-B612 | 27-04-22 | 00:11

Mooi stukkie Bart. Todo bem ?

quisnix | 26-04-22 | 21:38 | 2

Wil ik net zeggen: Net stukkie!

Geen01 | 26-04-22 | 21:52

Het is Tudo bem (Portugees) of Todo bien (Spaans).

zwenkwieltje | 26-04-22 | 22:13

Mijn mening is dezelfde als die van Gerrit Hiemstra, dan zal ik wel veilig zitten.

Brabeaulander | 26-04-22 | 21:36 | 4

... not ...

Zwizalletju | 26-04-22 | 21:45

Ik heb u nog niet gehoord over een neerslag tekort. Maar u zult vast straks in het stamcafé wel klagen over een droge keel.

BrutusBosch | 26-04-22 | 21:56

Oja? Lul jij ook bij het weer over hoeveel het heeft opgeleverd aan "gratis energie" uit de zon en wind? En hoeveel meer dat was dan verbruikt werd?

Nee man. Een echte Brabeaulander stelt eisen! Zoals dat jouw adem van al die woorden minstens 10 bbq's zorgenloos kan laten fikken - met je veilig.

Kudtkip | 26-04-22 | 22:47
▼ 1 antwoord verborgen

Ach ja. Reaguurders zijn doorgaans de smaakmakers op dit forum.

Met Twitter zal het weinig anders worden. Nu is Elon nogal links draaiend, zou jammer zijn als een rechtsgeluid stil word gemaakt.

Theodorus.Goldbach | 26-04-22 | 21:35 | 2

dat moet maar blijken, komisch dat hij denkt dat iedereen onder eigen naam gaat posten en ook nog gaat betalen. De toekomst is een stuk kleinschaliger, dat is wel duidelijk

AntiZanicz | 27-04-22 | 00:08

Je mag best een eigen mening hebben, zolang 'ie maar op de mijne lijkt.

SoepKip | 26-04-22 | 21:34 | 1

inderdaad, dat denken velen.

AntiZanicz | 27-04-22 | 00:07

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland