3e maand op rij RECORDINFLATIE. In januari was uw leven 7,6% duurder dan vorig jaar
Weet je wat we doen: we kopiëren het topic van vorige maand en voegen januari toe.
"Ja dat komt toch ineens wel heel dicht in de buurt bij die 8% geprojecteerd door het Centraal Bureau van Tendentieuze Statistiek. In november 2021 was het leven nog 5,9% duurder dan november 2020, en afgelopen december was dus 6,4% duurder dan de december daarvoor. Die stijging in november die sinds 1982 niet aangetikt is was natuurlijk al een record, maar daar gaat december dus rammend overheen."
Nou, en in januari werd dat record dus opnieuw verpulverd, want afgelopen januari was uw leven maar liefst 7,6% duurder dan de januari daarvoor. "Belangrijkste oorzaak voor de grotere prijsstijging is de duurdere energie. Ook voeding stijgt sneller in prijs. In januari waren voedingsmiddelen, dranken en tabak 4,2 procent duurder dan een jaar geleden, terwijl dat in december nog 2,6 procent was."
Gelukkig stijgen de lonen evenredig mee GEINTJE mensen met een fulltime baan melden zich ook gewoon bij de voedselbank. De CAO-loonstijging in 2021 is slechts 2,1%.
Reaguursels
InloggenAls je overwaarde op je huis wil, als je aandelen ooit wil verzilveren, als je je politici de schulden laat vergroten; dan neem je dit voor lief, en meer. Want zonder gaat alles terug naar een wat eerlijker niveau. En dan mag je nogmaals dokken, want de keizer heeft geen kleren.
Om inflatie tegen te gaan moet je de rente verhogen. De ECB heeft 1 taak: inflatie op 2% houden. Daarvoor is een rente van 1,5 a 3 % op dit moment nodig. Toch houdt zij de rente op -0,5%. Waarom? de ECB heeft een nog hoger politiek doel: De Euro overeind houden, en wat is er mooier dan een spread van 7,5% tussen rente en inflatie... zo verdampt de staatsschuld van Italië en Griekenland, maar wel net zo hard als jouw spaarpot, koopkracht en pensioen. Als het bestaat is dit 'the great reset'. Als geld niets meer waard is maar ook niets kost, is er straks geen schuld meer. Carl Marx maakt een sprongetje in z'n graf.
Nee, wij AOW-ers/gepensioneerden krijgen er geen 2.1% er bij, wij krijgen namelijk helemaal..... niets!!
Het leven is 7.6% duurder geworden, en door de ontkoppeling van de AOW met het minimumloon, ook nog eens 7.5%.
Dat is dus een achteruitgang van 15.1%.
Dank je wel kabinet Rutte4, dat wordt dus nooit meer op VVD, D'66, CU en CDA stemmen!!!!!
Valt allemaal best mee. Die 15 procent is "gevoelsinflatie". Is allemaal niet echt. U heeft er geen last van u voelt het alleen in uw portemonnee.
Portemonnee weg doen en vrolijk doorgaan.
Met tanken ook gewoon altijd tanken voor 40 euro en niet helemaal vol gooien. Dan zie je niks van inflatie. Geeft een goed gevoel.
Deflatie toch?
Minder productie door stops in toeleverketens dus minder produkten om te verkopen.
Prijsopdrijving van wel gemaakte goederen om aandeelhouders tevreden te houden.
Enorme geldcreatie wat tot geldontwaarding leidt.
Stijgende rentetarieven.
Stijgende consumentenprijzen.
Consumenten die steeds minder uit te geven hebben door stijgende vaste kosten en lasten.
Een vicieuze cirkel is het.
Ik merk het nu al bij de boodschappen en dan moet de afrekening van de energie nog komen.
Raar. Volgens Mark Rutte ging bijna iedereen erop vooruit dit jaar.
We gaan er ook 2% op vooruit. Mensen met een winkel gaan er zelfs 8% op vooruit.
@Urbanus_2.0 | 02-02-22 | 13:07: AOW-ers en gepensioneerden gaan er niets op vooruit. 15.1% achteruit, en dan niet te vergeten de afgelopen 12 jaar op de nullijn, dus ook nog eens 20% achteruitgang er bij.
Niets voor niets dat er een minister van armoede komt.
Volgens D66 is inflatie een dekentje van extra geld wat het echte geld laat stikken en dan gaat het geld dood.
Vergeet niet dat als je je maanlasten per week betaald, dat dat je kosten ook verminderd met 75%.
Inflatie is de toename van de hoeveelheid geld in omloop. (je inflateert een ballon met lucht) niet een stijging van de prijzen. Dat is enkel een gevolg.
Het is niet de producten die duurder worden, maar de waarde van het geld dat lager wordt. Inflatie is de manier waarop we de kosten van de gemaakte schulden van voor en tijdens de coronatijd gaan terugbetalen
Nee, inflatie is minder kunnen kopen met de munteenheid. Dat kan vele oorzaken hebben.
@Rennieflox | 02-02-22 | 12:46: Ja, Rutte 4!
Spaar geen centen, maar mooie momenten.
Als niemand meer eten/drinken koopt/kan kopen, blijft alles over voor de voedselbank, alwaar we het vervolgens gratis kunnen afhalen.
Kijk heldere simpele oplossingen. Klein puntje waar haalt u te eten indien de supers collectief failliet zijn? De boeren alhier worden ook al uitgekocht.
blijft toch gek dat al dat bijgeprinte fiat er niets mee te maken heeft.
Dat is alleen omdat de term inflatie verkeerd wordt gebruikt. Prijsstijging is niet inflatie. Het bijdrukken van fiat is dat wel. Dat uit zich in prijsstijgingen, oa van energie
Meer armoede is meer criminaliteit, binnenkort ook bij u persoonlijk merkbaar.
Wordt gewoon een koopkrachtrecessie.
Maar Rutte gaat ons redden.
Bij de huiseigenaarvriendelijke VVD circuleren plannen om de OZB te verdubbelen om zijn megalomane plannen te financieren.
Koopdepressie bedoel je, we hebben de koopkrachtrecessie al 10 jaar in de kiezen
Het kabinet-Balkenende II schafte op initiatief van de VVD de OZB voor huurders af. Nu wil die zelfde VVD de OZB voor huurders weer invoeren. Het kan verkeren...
Werkt goed dat Zimbabwaanse Model bij de ECB gecombineerd met hoge grondstofprijzen. In ieder geval lekker inclusief.
Ik verwacht dat de reëele inflatie oploopt tot zo'n 21% aan het eind van 2022.
35.1% in ons geval (AOW/pensioen)
Want voorbij Lobith houdt de inflatie op he
De geldpers blijft draaien voor Italie, niet voor Nederland. De inflatie is daarentegen voor alle Eurolanden.
Ons is een harde waardevaste euro verzekerd. U begrijp we zij er weer ingetuind!
We leren het nooit.
Wij ?
Onze volksverlakkers bedoeld u
@Het leven is zwaar | 02-02-22 | 10:50: Wij kiezen deze "volksverlakkers" toch echt zelf, keer op keer.
@Martinus.J | 02-02-22 | 11:02: ik kan me niet herinneren dat we hiermee hebben ingestemd, iets .et referenda enzo
Marktwerking, dames en heren, marktwerking en zo min mogelijke bemoeienis van de overheid.
Opkopen van obligaties door de ECB is gezonde marktwerking. "whatever it takes"...
Als dit 'zo min mogelijk' is, wil ik niet weten wat het maximum is.
En de gepensioneerden krijgen er helemaal niets bij, terwijl de koppeling van de AOW straks ook nog eens wordt losgelaten. De rijken worden steeds rijker, en de rest kan afsterven.
Ja, ik ben gepensioneerd en ik ben zo blij dat ik extra mag bijdragen aan alle mooie dingen die dit kabinet voor Nederland tot stand brengt! Brusselse baantjes voor onze politici. De salarissen van de Taliban-ambtenaren. Raketten voor Hamas. Huizen en Mieles voor zielige vluchtelingen uit Marokko en Algerije. Subsidie voor Artsen Zonder Grenzen, die deze zielige vluchtelingen naar Europa brengt. Oh, wat worden er toch mooie dingen gedaan van het geld dat ik niet krijg.
@MAD1950 | 02-02-22 | 10:52: Fake news. Graag een ban voor deze reaguurder. Het zijn AEG's. Geen Miele's.
Gepensioneerden..... zijn dat niet de mensen die het land hebben opgebouwd?
@Martinus.J | 02-02-22 | 11:05: Nee, het land was er al toen zij werkten. Zij hebben wel optimaal kunnen profiteren van de welvaartstijging en hebben er relatief weinig voor hoeven doen. Veel konden al rond hun 60ste met pensioen, terwijl ze op hun dertigste begonnen na 10 jaar op kosten van de staat studeren. Dit geldt uiteraard niet voor ieder individu, maar als geheel heeft deze generatie het niet slecht gehad. De generatie die begon met werken direct na de WOII is bijna helemaal dood.
@Martinus.J | 02-02-22 | 11:05: nee dat is ondertussen al de generatie daarvoor
@BobDobalina | 02-02-22 | 11:58: Begonnen met 20 jaar in het speciaal onderwijs (moeilijk opvoedbaren). Heb alles gebroken wat maar te breken viel. Pensioen 66 jaar/1 maand.
wie zou je als Rutte IV de schuld geven van inflatie en prijsstijgingen: de Euro landen die al aan het begin hun boekhouding niet op orde hadden en nog steeds hebben, de EU netto ontvangers, Draghi en Lagarde , VS die Nordstream 2 tegenhoudt vanwege geopolitieke en commerciele belangen of Putin die gas levert
Ik vertrouw ze allemaal niet, gaan alleen voor eigen belang.
Het is vanzelfsprekend de schuld van de niet gevaccineerden...
@BadPatNL | 02-02-22 | 10:43: Nee, van Wilders en Baudet. Weet u dat nou nog steeds niet? MSM-modus uit.
Onze woke overheid moet na het jarenlang negeren van de Groningse aardbevingen nu opeens haar moraliteit tonen. Nee we halen geen gas meer uit Groningse bodem. En dat terwijl er nog voor langere tijd voldoende gas in de bodem zit. Had nou eens 25 miljard geïnvesteerd in de huizen van de Groningers om ze aardbevingsbestendig te maken. Nee, in geval van nood (gas tekort) moeten grote bedrijven afschalen qua gasgebruik, alsof dat gratis is! Volgens mij zijn ze in Den Haag volkomen van het padje af en regeert de Woke.
Moraal kwijt, woke regime; schuld van de VVD!
Ach ja. Het grootste probleem is het voor de mensen die een inkomen hebben dat net genoeg is om te wonen en te eten. Voor het merendeel geldt toch: als alles duurder wordt en je inkomen stijgt niet mee: dan maar iets minder kopen denk ik dan maar.
Inderdaad u en de Kaag’s en Jetten’s van deze tijd zullen er wellicht geen hinder van ondervinden.
En de regering geeft niet thuis. Maar die zitten op duur pluche.
Lekker de grens over voor mijn levensmiddelen, benzine en alle andere geneugten des levens. Ze kunnen de rambam krijgen in dit gaaf pokkeland. Alleen de benzine al tot 35ct per ltr goedkoper en dan heb ik het nog niet over de boodschappen gehad.
Rutte en consorten kunnen de pleures krijgen.
inflatie 7%, krapte op de huizenmarkt, energieprijzen die de pan uitstijgen en 700 nieuwe nederlanders per week binnen laten. Nee gaat prima zo!
Hoe lang blijven al die economen eigenlijk nog roepen dat de hoge inflatie "tijdelijk" is?
Alle inflatie is tijdelijk zolang je geen tijdspanne benoemt, uiteindelijk word er wel weer een nieuwe munt ingevoerd of een her-valuering gedaan.
Uiteindelijk is alles tijdelijk natuurlijk. In Zimbabwe en Venezuela loopt de inflatie nu ook terug.
Nederlandse economen roepen dat. In andere landen wordt dat niet geroepen hoor. Daar wordt serieus ingegaan op oorzaken van inflatie en verwachtingen.
Jouw leven is ook tijdelijk
Maar wat is de inflatie dan voor de folks met een vaste energiecontract?
Geen idee. Ik heb een nul-op de meter woning. Betaal niet voor energie, krijg meestal geld terug.
@BoerKoekoek | 02-02-22 | 11:04: en nu nog meer terug!
Bewust gecreëerde belasting om de schulden voor de paupers van de EU op te hoesten.
We zijn hard op weg naar een tribale samenleving. Sluit je aan bij een motorclub, of richt er zelf eentje op.
Er stond gisteren nog een staatssecretaris te praten over dat we eerst alles nog eens op een rijtje moeten zetten en de accijnzen op benzine niet zomaar omlaag kunnen. Want daarmee kunnen we misschien toch het autogebruik verminderen want dat willen we allemaal om het milieu te sparen. Benzine en brandstof het worden dezelfde melkkoeien als de alcohol en sigaretten accijnzen. U wilt uw huis verwarmen dat is luxe tenzij een warmtepomp van een door groen links gecertificeerde installateur.
De installatiebedrijvenlobby heeft een stevige vinger in de pap bij de vvd. Net als veel bedrijfsorganisaties trouwens.
Die haard krijgen ze alleen m'n dode vingers uit, na dat akkefietje in Texas, vertrouw ik die energieboeren en politici voor geen meter.
En trouwens, 'het leven is ... duurder geworden' is zo relatief. Voor mij gaat het totaal niet op denk ik. Eerder goedkoper. Kosten voor restaurantbezoek, lunches en borrels bijna volledig weggevallen. Autogebruik ongeveer 60% minder in vergelijking met vroeger, minder kleding nodig gehad ivm, thuiswerken, een vakantiereis overgeslagen vorig jaar. Mijn leven is zeker 7,6% goedkoper geworden de laatste 2 jaar.
Idem. Geen F1, geen festivals.
Maar extra afgelost.
Maar wij kennen een gezin en pa is vrachtwagenchauffeur. Niet internationaal. 3 zonen. Die hadden die uitstapjes sowieso al niet. Gelukkig koopwoning maar die hebben serieus last van de prijsstijgingen.
Ik zou m’n nick veranderen in “small_world_dude”.
Small town dude. Voor die 7,6 procent heeft u heel wat plezier moeten laten. Nu komt daar nog eens 7,6 extra kosten bij.
Hoeveel krijgen rijksambtenaren er bij?
Bij de nieuwe CAO, voor 2022, een loonstijging van 2%.
Lonen in NL kun je ook niet volledig laten meestijgen als werkgever, het is nu een bizarre situatie. Als je de lonen evenredig laat stijgen zou je ze ook weer moeten laten dalen in de toekomst, en dat kan in NL niet. Dus tja, jammer.
Niet dat ik er verstand van heb, maar als de lonen stijgen, dan stijgen de prijzen toch mee?
Hoezo? Tuurlijk kan dat wel. Lekker doen zou ik zeggen. Maar dan niet vreemd opkijken als de prijzen daarna weer stijgen, of dacht iemand dat bedrijven het niet doorberekenen. Ik maak liever 10% winst over €100,- dan over €90,-.
Dankzij de lagerente- en gelddrukpolitiek zijn de pensioenpremies de afgelopen jaren door het dak gegaan. Gevolg : de pensioenfondsen puilen nu uit met zo'n 2000 miljard euro vermogen. Dan betekent 7,6% inflatie dus een koopkrachtverlies dat in nominale termen uitgedrukt 152.000.000.000 beloopt (152 miljard 7,6% van 2*10^12). Het modaal inkomen staat op 38.800 euro per jaar, dus het koopkrachtverlies op pensioenen door inflatie staat gelijk aan het arbeidsinkomen van 3.9 miljoen modaal verdienende Nederlanders. Conclusie : we zijn ons land in hoog tempo aan het slopen. Maar dan ook TOTAAL aan het slopen. . . .
7,6% is nog altijd fors minder dan de beleggingswinsten van diezelfde fondsen. Je berekeningen slaan als een tang op een varken.
Wie is er schuldig aan de inflatie?
@Klaas_de_Waal | 02-02-22 | 09:57:
Ik ben geen econoom, slechts een leek, maar ik zou zeggen - iemand die er meer/echt verstand van heeft moet me maar corrigeren als het niet zo is - de ECB, die al vele jaren de geldpersen overuren heeft laten maken om allerlei schulden van bepaalde landen (vnl in het zuiden van de EU) te verzachten, heeft hier een grote bijdrage aan geleverd.
@* Il Principe * | 02-02-22 | 09:54: 1)die beleggingswinsten verdampen tegenover de toename van de verplichtingen van pensioenfondsen ten gevolge van die lage rente. 2) die beleggingswinsten zijn grotendeels dansen op een vulkaan, want de geldpers, en niet de reële economische ontwikkelingen hebben de beurs gestuwd; correctie volgt, bovendien dalen de obligatieportefeuilles straks flink als er wél monetair op de rem wordt getrapt . De bijdrage van de pensioensector aan onze welvaart is op dit ogenblik, lange zowel als korte termijn, negatief. Bovendien is het grotendeels verkapte staatsschuld, want raad eens waar die fondsen van hun toezichthouder 'veilig' in moeten beleggen ?
"In januari was uw leven 7,6% duurder dan vorig jaar"
Toch krijgt in de nieuwe kabinetsplannen iedereen er geld bij, wellicht niet genoeg om de hoge inflatie van dit moment echt te compenseren, maar toch.
Alleen de AOW en de pensioenen blijven stilstaan, zoals ze al meer dan 10 jaar stilstaan. En die pensioenfondsen zijn wel een stelletje zeikerds, hoor:
"De Nederlandse pensioenfondsen zijn er in januari een stuk slechter voor komen te staan. Volgens onderzoeksbureau Aon is hun financiële positie verslechterd door tegenslagen met beleggingen."
Ja, de AEX - en andere beurzen dan waarschijnlijk net zo - heeft ten opzichte van half november ca 10 % moeten inleveren, maar vergeten wordt dat sinds het hevige maar korte bloedbad aan het begin van de coronapandemie - ergens eind maart, begin april 2020 - de koersen sky-high zijn gegaan.
Maar bij pensioenfondsen zie je vaak dit: als het met de aandelen goed gaat, zitten ze te miepen dat ze veel last hebben van de lage rente; en als de rente weer wat opkrabbelt, o, gossie, dan doen de investeringen in de aandelen het weer slecht.
De lage rente is waarmee ze hun verwachte rendement moeten berekenen van dit kabinet. Daar gaat het mis.
Sinds 2000, sinds dit land zich overgeleverd heeft aan de EU: Crisis na crisis na crisis, zuur na zuur na zuur. Voor 2000 gingen bewoners in dit land er elk jaar sprongen op vooruit maar daarna, toen dit land meer en meer in de ban was en zich overgeleverd was aan de EU, is het een en al crisis. En toch wil de achterlijke VVD u nog steeds laten geloven dat de Nederlander erop vooruit is gegaan dankzij de EU.
Voor 2000 was m.n. alleen jaren 90. Eind jaren 70 en '80 was het ook niet zo'n groot feest meen ik...
Normaal gesproken zou de centrale bank de rente bijstellen. Maar wij hebben geen centrale bank meer. Alleen nog een pinautomaat voor knoflooklanden.
Het is bizar, ik ben ruim 200 euro meer gaan verdienen per maand en toch houd ik niets over. Sterker nog, ik kan niet eens fatsoenlijk mijn hobbies meer uitoefenen.
Die inflatie is nog tot daaraan toe.
In de Paarse Broek een artikel dat de Europese ambities van Nederland om een grotere rol in de EU te gaan spelen te hoog gegrepen zijn door gebrek aan kennis en mankracht.
De volslagen misplaatste arrogantie ten top van een Narcostaat geregeerd door weekdieren die door de hele wereld wordt uitgelachen en alleen maar dient als pinautomaat.
Rutte en Hoekstra die even een Verhofstadtje&Van Baalentje gaan doen in Oekraïne is een ander staaltje van misplaatst en potsierlijk gedrag.
Niet waar.
Toch best knap dat Nederland in z'n eentje wereldwijde inflatie kan regelen. Dat moet haast wel "de regering" zijn.
De hoge belastingen in de Europese EU landen nekken ons. In de VS is aardgas 13x goedkoper dan in Nederland. Rutte wil meer regie door de overheid, lees nog hogere belastingen. Welkom in Nederland.
Prijsstijgingen, later lach je erom. Mijn opa betaalde 5 gulden huur per week.
Zie je wel! Gulden terug nu!
Laat maar oplopen die inflatie.. goed voor mijn schulden...
Mits je loon netjes meestijgt natuurlijk.
En wat denk je dat dit met je pensioen doet?
@ElliptischeFunctie | 02-02-22 | 09:35: EN met je AOW'tje
Ik ben al bezig euro biljetten te printen in de loods. Soort van doe het zelf burgerlijk mee-denken. Hoeft de Europese Bank dat niet meer te doen. Zo krijgen we samen de inflatie er onder (of er boven... kies uw smaakje).
@ElliptischeFunctie | 02-02-22 | 09:35:
Mijn pensioen zit in landbouwgrond, huizen en crypto ongevoelig voor inflatie.
@wakker worden | 02-02-22 | 09:37: Haha, als jullie denken dat de huidige generatie afhankelijk kan worden van pensioen en AOW dan mis je het grote plaatje. De werkenden van nu zullen alles tijdens hun werkzame leven bij elkaar moeten sparen vrees ik. Op een paard wedden (pensioen) is allang verleden tijd. Je moet echt een mandje aandelen, vastgoed, obligaties etc hebben om een leuke oude dag te hebben.
@ElliptischeFunctie | 02-02-22 | 09:35:
Je moet oog het heft in eigen handen nemen en niet laten afhangen van zo’n suf pensioenfonds.
@small_town_dude | 02-02-22 | 09:41:
Klopt fiat geld is niet meer dan een handig hulpmiddel om je dagelijkse spullen te kopen.
Je wilt toch niet afhankelijk zijn van iets waarvan overheden zo makkelijk de waarde kunnen manipuleren: printen printen en nog eens printen.
@nobodiesunmighty | 02-02-22 | 09:39: Dat is heel goed, een participatie maatschappij. Iedereen kan zo meedoen.
@ElliptischeFunctie | 02-02-22 | 09:35: ik ga er van uit dat ik me dood mag werken. Pensioen gaat er echt niet meer zijn. Of het verdwijnt in een economische crisis of het word door Brussel opgeëist met de belofte van een EU pensioen dat er vervolgens nooit komt.
Laatst inflatie van 74%. De doosjes tissues met balsem (90 stuks) gingen zowel bij de Plus als bij de Coop van €0,80 naar €1,39. Ik snuit mijn neus wel weer in een katoenen zakdoek. Oh nee, corona, mag niet.
Cool Best zelfs in de aanbieding van 1 euro naar 1,50
stoeptegel kan ook.
Wat een luxe, pak gewoon een pleerol.
@knutsel_ | 02-02-22 | 09:41:
Tip sla altijd een velletje over, om niet de poep bacteriën van je voorganger aan je neus te wrijven.
@knutsel_ | 02-02-22 | 09:41: weet je wel wat toiletpapier tegenwoordig kost, en dan bedoel ik niet het grijze schuurpapier
@Linke Soep | 02-02-22 | 09:48: Nou, dan maar ouderwets "ophalen" die neus.
Gelukkig wel 0% btw op groente en fruit. Niet dat de winkelier dat keurig gaat doorberekenen aan de consument, of dat we dat kunnen controleren, maar dat is toch wel een feestje waard...
Niet voor 2025 want de belasting dienst kan dit niet eerder realiseren.... wrakke computersystemen enzo......
@Blonde Nel | 02-02-22 | 09:31:
Er is vast wel ergens een stagiair die dit voor €500 kan fixen...
@Blonde Nel | 02-02-22 | 09:31:
In WordPerfect 5.1 kun je de macro's toch aanpassen ?
@Subietzometeenstraks | 02-02-22 | 09:38: vroegah was alles beter?
@Subietzometeenstraks | 02-02-22 | 09:38: Zeker. Met shift-F7 zoek en vervang de percentages van 9 naar 0%. Klaar.
Inflatie de aanjager van verandering en herverdeling van kapitaal van de ene kleine groep naar de andere komt eens in de vijftig jaar voor. Gewoon rustig blijven en niet teveel willen raak je alleen maar teleurgesteld van.
Die benzineprijzen bij jullie zijn echt unholy. 2,20 langs de snelweg bij Shell. Rutte lacht zich kapot.
Bij deze prijzen had het aandeel Shell op 60 moeten staan, quod non. Dus zal ook wel weer gaan dalen.
@van Oeffelen | 02-02-22 | 09:30: Shell ziet daar weinig van terug, het is meer name het kabinet wat hard lacht...
Gelukkig blijft er wel genoeg geld over voor klimaat en vluchtelingen. Always look on the bright side of life .
Vluchtelingen zijn schaarse grondstoffen.
@ChatBot | 02-02-22 | 09:26:
Die we ZO hard nodig hebben...
Aan geld geen gebrek… dat is juist het probleem, capiche?
@Air van Boven Dorens | 02-02-22 | 09:31: Waarom als ongeschoolde voor een loontje gelijk/minder dan de bijstand gaan werken.?
Maar gelukkig komen er iedere week 500 raketgeleerden en apothekers bij!
Het is vandaag 02-02-2022 en in de vs hetzelfde 02/02/2022 .Tikje off topic maar ik dacht ik zeg het toch maar even. Hoop dat de it systemen het aankunnen.
De echte uitdaging ligt bij: January 19, 2038, at 3:14 a.m. UTC
Spaar Bitcoin, geen Euro’s.
Ook de lockdowninkomstenverliescompensatie even meenemen.
Met name de horeca en detailhandel zullen dit instrument hanteren.
Na mijn herseninfarct ook bij de voedselbank terechtgekomen. Ben toch wel erg blij dat er zoiets bestaat. Probeer maar eens een voedselbank te vinden in het buitenland. Bedankt Nederland voor jullie vrijgevigheid!
Er moeten geen voedselbanken bestaan maar de staat moet er voor zorgen dat de burgers voldoende te eten hebben. Dat is het sociaal contract. Kan of wil de staat dat niet dan is ze nutteloos geworden en moet ze optyfen. De randvoorwaarden van het bestaan dienen gegarandeerd te zijn en niet aan charitatieve instellingen overgelaten te worden.
@Zapata10 | 02-02-22 | 09:24: Dat er een voedselbank existeert, al vele jaren, is mijns inziens een signaal dat de staat al lang geen sociaal contract meer wil. De staat=regering en ambtelijke instituten=mensen-individuen die dit uitvoeren.
@nobodiesunmighty | 02-02-22 | 09:42: Dat krijg je als je zonodig liberaal/populistisch rechts wilt stemmen. Jullie clochards hebben het toch zelf gezocht.
@Bigi Bana Boy | 02-02-22 | 09:45: Huh, VVD/D66/CDA/CU/PvdA regeren al decennia. Nu besef ik dat het partijen zijn die alles bouwen op de aanbod economie maar volgens mij noem jij dat niet populistisch.
@Bigi Bana Boy | 02-02-22 | 09:45: Haha, u maakt het wel heel bont. Al jarenlang een linkse regering die dit veroorzaakt heeft, en u legt de schuld bij rechts? Da's toch wel een knap staaltje van ombuigen.
@2Little2Late | 02-02-22 | 10:15: Noem eens een linkse partij op die niet meegewerkt heeft aan het liberaliseren, privatiseren en het afstoten van taken door de overheid? Ik zou denken dat alleen de SP niet meegegaan is in die liberale onzin.
Voor we weer los gaan op “Den Haag”, weet wel dat de huidige torenhoge inflatie een mondiaal verschijnsel is. Dus nee, niet de schuld bij Rutte, de EU, de ECB of “links” leggen. En Baudet en Wilders gaan dit ook niet voor ons oplossen.
Stemmen in mijn hoofd mompelen iets over een globalistische agenda.
Als je miljarden Euro's creeert waar geen waarde tegenover staat, veroorzaak je inflatie. Dat is dan geen "verschijnsel" maar beleid. Dus wel degelijk de schuld van EU/ECB en dus ook van Rutte die dat allemaal best vindt. Dat die bedoelde inflatie nu gierend uit de hand loopt komt door aanvullende stommiteiten van dezelfde "bestuurders".
@Schmalz | 02-02-22 | 09:31: En hoe verklaart dat de inflatie buiten de Eurozone?
Maar hoe de regering reageert is wel hun pakkie aan. Een immigratie stop 10 jaar geleden had wonderen verricht op de huizenmarkt, en een spaarpot gemaakt van heb ik jou daar. Iedereen zag dit aankomen. Misschien was er dan zelfs geld genoeg om lekker socialistisch te spenderen op uitkeringen, pensioenen en ziektekosten. Uw droom had uit kunnen komen!
@Bigi Bana Boy | 02-02-22 | 09:36:
Misschien omdat de geldprinter ook daar overuren draait?
@MarkiesDeBalzaque | 02-02-22 | 09:29: Please….. wereldleiders zijn niet eens in staat op een zuippartij in een bierbrouwerij te organiseren, laat staan een globale agenda.
Nee, maar als het mondiaal met de economie zeer goed gaat willen ze wel met de eer gaan strijken.
@Bigi Bana Boy | 02-02-22 | 09:39:
U denkt dat ze in Davos het hele weekend naar dvd'tjes van Friends zitten te kijken?
Een groot verschil met 1982 is dat toen de spaarrente 5.5% was. Nu verdampt geld waar je bijstaat.
Dus geen rente als je opspaart en als je het uitgeeft krijg je er steeds minder spullen voor. Ik own binnenkort echt nothing meer. Bedankt WEF.
Dus: beleggen!
@van Oeffelen | 02-02-22 | 09:30: Precies! En huizen
@small_town_dude | 02-02-22 | 09:34: juist. Al duizenden jaren betrouwbaar beleg. Naast kaas.
Nu alleen nog even volledige opdraaien voor de schulden van een paar sedert de middeleeuwen bestaande Italiaanse banken - en wij zijn weer helemaal bij.
De oorzaak van dit alles ligt natuurlijk geheel en al bij het perverse monetaire beleid dat al vanaf de jaren 70 wordt gevoerd en wat na de kredietcrisis van '7/'8 aan zijn eindspel bezig is. De schuldenberg is zo hoog dat het rente-instrument volledig onbruikbaar is geworden. Het vertrouwen in fiat geld neemt af en dat geld gaat op zoek naar zaken die wel intrinsieke waarde hebben.(Gresham's Law). De beste definitie van inflatie is dan ook 'meer geld op zoek naar dezelfde hoeveelheid goederen'. En met de hallucinante geld creatie van de centrale banken in de afgelopen jaren praat je momenteel over héél veel meer geld.
Hebben aubergines intrinsieke waarde? youtu.be/XTU4r8uIZic
Gresham was toch dat slecht geld altijd wint van goed geld? lees non-intrinsiek van intrinsiek?
Het geweldige land waar de voedselbank een gewoon iets is.
De voedselbank is een prima initiatief. De meest gehoorde klacht van de gebruikers is wel dat de parkeerplaatsen wat aan de kleine kant zijn. Moet echt iets aan gebeuren.
Mag ook wel een keer na 10 jaar vrijwel geen inflatie.
U bedoelt vrijwel geen officiële inflatie.
De werkelijkheid ligt natuurlijk al jaren anders.
Noemt u anders eens 3 zaken die minder dan 20% duurder zijn geworden in de afgelopen 10 jaar.
Wat zou de inflatie zijn als de huizenprijzen wel worden meegeteld?
www.dnb.nl/actueel/algemeen-nieuws/ou...
Het gaat dan om de OOHPI die nu niet wordt meegeteld.
Die is zo'n 6% omdat je in de orde van 20% (bezit) tot 30% (huur) aan wonen uitgeeft zou dat moeten meetellen.
Zeg 25% meetellen.
Zeg ik het dan goed dat het om minstens 1.5% extra gaat op het gewone inflatiecijfer? Eerder meer lijkt me.
Met voor de meeste meeste mensen de grootste uitgave is dat veel meer. Geen wonder dit huizenprijzen nooit in het inflatie mandje hebben gezeten.
@Deflatiemonster | 02-02-22 | 09:12: "veel meer" Reken dat dan eens voor? Wat is er mis met de stelling dat men 20% (bezit) tot 30% (huur) aan wonen uitgeeft?
@chefren | 02-02-22 | 09:15:
Met de huidige huurtarieven zijn de kale woonlasten vaak meer dan de helft van het maandinkomen. Huren can 1200 euro per maand zijn tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Voor een nog wel betaalbare sociale huurwoning komt geen Nederlander meer in aanmerking.
De huizenprijzen horen niet in de inflatiecijfers te zitten, de woonlasten wel. En die zijn niet 1 op 1 te vergelijken. Dat neemt niet weg dat die woonlasten ook fors gestegen zijn, met name de huren.
@Muxje | 02-02-22 | 09:41: Hoi Muxje, =Waarom= horen ze er niet bij? Dat ontgaat me volledig. Als ze er altijd al bij hoorden en de salarissen (en AOW etc...) erop zouden zijn aangepast dan konden de leraren en politieagenten nog wel in bijvoorbeeld Amsterdam wonen. Dit kan best de kern van de ontwrichting van onze samenleving zijn.
@MarkiesDeBalzaque | 02-02-22 | 09:22: Eens, het is vooral voor de mensen die wat minder verdienen een ramp.
Gelukkig hebben we nu wunderkind en multi-talent Kaag aan het roer, dus geen zorgen mensen! Nadat deze mevrouw vakkundig een vroegtijdige exit via de achterdeur maakte bij Buitenlandse Zaken zal onze vrouwe u en mij behoeden van economische malaise. Heb vertrouwen, blijf betalen en alles komt goed.
Maar hoeveel procent is een mensenleven minder waard geworden?
Dat is gemakkelijk in te schatten: ongeveer omgekeerd evenredig aan de hoeveelheid instroom van zandbakkische religies en de mate van toekeren van andere wangen door Joods-Christelijk traditioneel denken.
Een mensenleven is in termen van zorgbudget ongeveer 80.000 waard voor de NL overheid. Linkje zoekt u zelf maar. Daarmee zou je kunnen zeggen dat zonder indexatie een mensenleven in Januari tov vorig jaar 7,6% minder waard is geworden.
Hangt van de maatschappij af, in Rusland, China, Afrika is dat al tegen nul.
What goes up, must come down. Bovendien jaaarenlag heel laag geweest. Dus niet zo zeuren als het eens een jaartje wat hoger is. Stay invested!
Ok boomer.
Oh nice dus binnenkort wordt de benzine weer 1 euro per liter. Wacht ik daar effe op.
What goes up, must go down.
Dan maar snel uit de aandelen.
Stop met beleggen!
....jaaarenlag../? Misschien wat langer in de dungeon ware beter geweest.
you will have nothing and you will be angry.
En hungry...
Houd ze arm en blootsvoets...
Het enige wat je hier tegen beschermt, is (jong beginnen met) investeren. De markt heeft vorig jaar +30% gedaan en de meeste goede bedrijven verhogen elk jaar hun dividend. Zie bv Shell of ASML wat net het dividend met 100% verhoogd heeft.
Met een beginnersbudget is dat dividend allemaal kruimelwerk hè? Daar koop je geen huis van als starter.
Daar verzinnen Mark en zijn rekenmeesters wel weer een list op. Betalen zult u.
@de Voorzittert | 02-02-22 | 09:00: Ik doelde meer op AOW'ers die klagen over afnemende koopkracht ivm geen indexering.
@Ommezwaai | 02-02-22 | 09:00: Die list heet dividendbelasting. Bestaat al een tijdje.
@Diederik_Ezel | 02-02-22 | 09:04:
Dikke klappen maken met je AOW'tje en klein pensioentje.
Inderdaad. Goed spreiden ook. En gewoon doorinvesteren.
@Duwbak_Linda | 02-02-22 | 09:11: als je een klein pensioentje hebt heb je in het verleden niet hard genoeg gewerkt of teveel uitgegeven.
@BoerKoekoek | 02-02-22 | 09:39:
Maar natuurlijk. Terwijl een behoorlijk grote groep werkenden het niet eens meer redt zonder staatssteun (toeslagen).
ASML doet het anders niet zo lekker qua koers dit jaar.
In november nog 770, nu 604.
Daar ga je dan met ruim 20% daling.
daar helpt geen procentje dividend aan.
@Diederik_Ezel | 02-02-22 | 09:04: Kijk ff op de SVB site wat/hoeveel een AOW uitkering is. Open je ogen.
@Nuchternederland | 02-02-22 | 09:46: Heb het zo'n 10 jaar geleden gekocht, familie van me bijna 20 jaar geleden. Ondertussen mijn grootste holding, maar ik had maar eerder geluisterd...
@wakker worden | 02-02-22 | 09:47: Daarom moet je dus investeren voor de oude dag.
Het zou toch wat zijn als Rutte's opdracht van de EU (NL debt/GDP nivelleren tot op het niveau van Spanje/Frankrijk middels grootschalige import van Syriers) compleet uit de handloopt en resulteert in een Weimar-republiek-achtige hyperinflatie.
www.ft.com/content/304c8a23-aa5d-44a3...
Please use the sharing tools found via the share button at the top or side of articles. Copying articles to share with others is a breach of FT.com T&Cs and Copyright Policy. Email licensing@ft.com to buy additional rights. Subscribers may share up to 10 or 20 articles per month using the gift article service. More information can be found at www.ft.com/tour.
www.ft.com/content/304c8a23-aa5d-44a3...
Investors are betting that persistently high inflation will force the European Central Bank to raise interest rates more than once this year, in a challenge to the central bank’s insistence that it expects to freeze rates at historical lows at least until next year.
Please, dear god, yes. Normaliseer de huizenprijzen.
Dat kan alleen met een hypotheekrente aftrek naar 0. In combinatie met het volplempen van werkelijk elk weiland in Nederland. Met allemaal te kleine vinextuintjes waar we ooit flink spijt van krijgen.
@de Voorzittert | 02-02-22 | 08:59: De woningmarkt heeft maar twee dingen nodig: een klein beetje geduld tot de generatie '45 - '55 versneld gaat omvallen een daarmee huizen & kapitaal vrijmaakt. En ten tweede het direct stoppen van de grenzenloze import van asieleisers.
@_pacman_ | 02-02-22 | 09:22: En dat laatste is dan ook precies het probleem. Want dat gaat met deze regering nevernooitniet gebeuren.
Er is nog altijd dé manier om de zaken rooskleuriger voor te stellen:
de rekenmethode.
'Om al die inflatiecijfers toch te kunnen vergelijken is de Europees geharmoniseerde methode (HICP) bedacht. Volgens deze methode bedroeg de Nederlandse inflatie over heel 2021 2,8 procent.'
(de T.)
Dit klopt toch gewoon? Probleem is dat die 2.8 voornamelijk door de laatste maanden bepaald wordt en de stijging vrolijk doorzet
Mooiste is ook wel dat als biefstuk te duur wordt dan vervangen ze dat door gehakt en drukken ze zo de inflatie. Want nederlanders kopen dan de biefstuk niet meer omdat t te duur is, is de redenatie
Als je in januari 0.1% inflatie hebt, en ook in feb en in maart enz tm november,
en in december opeens 10%, dan is de gemiddelde inflatie toch slechts 0,92% en kunnen we rustig weer gaan slapen.
Geen stres, Kaag zit er bovenop.
Persoonlijk heb ik in al mijn contracten altijd een indexering opgenomen. En bij elke nieuwe klus bepaal ik door terug te kijken hoe veel de kosten zijn toegenomen en verhoog ik mijn tarief evenredig. Whisky en beluga zijn immers ook niet goedkoper geworden het afgelopen jaar. Om nog maar te zwijgen over een goede kreeft of een flesje bubbels. Het moet niet makkelijk zijn voor de gewone arbeider om nog rond te komen, maar ook de boven hen gestelden hebben zo hun uitdagingen. Het is niet allemaal 24 karaats goud dat er blinkt, er zit regelmatig 18 karaats tussen.
Dit is zo slecht, dit had voor een grapje van Claudia de Breij door kunnen gaan.
@_pacman_ | 02-02-22 | 08:56: Herman Finkers, ben jij dat?
@_pacman_ | 02-02-22 | 08:56: Weet u dat wel zeker? Ik heb haar nog nooit op een grapje kunnen betrappen.
Het is de schuld van Rusland. En Wilders, want die komt nooit met oplossingen. Weet je wie het wel goed doet? De EU en Biden.
U was wat sneller dan biggie big kon typen geloof ik.
U vergeet Baudet nog.
En met terugwerkende kracht, Orange man bad, natuurlijk.
De regering komt bij ons altijd geld eisen omdat ze zoveel aan ditjes en datjes willen uitgeven. Misschien moeten we dat eens omdraaien: "hee politici, we hebben xx miljard te besteden en dit zijn onze eisen. Wie formeert een kabinet die dat gaat regelen?"
De contouren van het nieuwe elan van ons kersverse kabinet worden al goed zichtbaar. Zelfs de oude wijn in nieuwe zakken moet duur worden betaald.
Ik zie eea somber in. Megainflatie, Oekraïne, Biden, te veel nieuwkomers etc. Ben een optimistisch man maar dit wordt niet leuk.
Was het de afgelopen jaren wel leuk dan?
Doet me met weemoed denken aan de tijd dat een modale koopwoning, een modale middenklasse auto, jaarlijks gewoon één of twee maal per jaar op vakantie met je modale twee kinderen…… allemaal te doen was met 1, één, modaal salaris. Ééntje dus.
Was in ieder geval in de jaren 80 van de 20e eeuw nog zo.
Wat er daarna allemaal niet is fout gegaan.
En bereken daarbij eens wat het gulden-salaris van uw vader nu in euro’s zou zijn. En dan was het ouderlijk huis nog afbetaald ook.
Tja, wat wil je als we werkers importeren uit landen als Polen en we moeten concurreren met de BRIC landen. Wel lekker goedkoop je dakgoot geschilderd en plastic troep van AliExpress natuurlijk, maar tegelijkertijd zijn we bezig met een 'race to the bottom' als het om onze lonen gaat. Onze politici jagen dit ook nog eens aan door open grenzen en samenwerkingsverbanden en goedkope import.
Die andere landen zitten ook niet stil, ze zijn allemaal bezig met investeren op plekken waar dat zin gaat hebben en houden zich een stuk minder bezig met genderstudies.
Daarnaast heeft een gezin uit de jaren 80 geen twee televisies, telefoons en een internet verbinding nodig.
Dit dus. Het heeft me een fors aantal discussies gekocht om aan mijn (jaren '50 geboren) ouders uit te leggen dat het toen nogal een ander leventje was. Mijn vader werkte, mijn moeder thuis bij de kinderen. En we hadden een goed leven.
Probeer dat nu maar eens. Eénverdienen kan praktisch niet meer. Of je moet in een kartonnen doos willen wonen.
Verder helpt het natuurlijk zeer om de schaarste in toeleveringsketens kunstmatig aan te jagen door containerschepen onnodig in quarantaine te plaatsen, zelfs als bij het lossen geen fysiek menselijk contact nodig is.
www.nrc.nl/nieuws/2022/02/02/haven-ro...
Gemeente: "Wat, 2.1% loonsverhoging? Dan kan de gemeentebelasting weer omhoog!"
Hoogheemraadschap: "Wat, 2.1% loonsverhoging? Dan kan de waterschapsbelasting weer omhoog!"
etc, etc, etc...
Hier in t dorp gaat de afvalheffing met 17% omhoog en ozb met 8% :)
En vergeet ook niet de ambtenaren die inflatie compensatie eisen.
@brawler | 02-02-22 | 09:13: Tja en hier halen ze het dan i.p.v. om de 2 weken nog maar eens om de 4 wkn op. GFT containers.
@wakker worden | 02-02-22 | 09:50: He, dat ken ik. AVRI?
@ChatBot | 02-02-22 | 09:20: Vergeet de pleerollen en pennenvergoeding niet.
Ach, gisteren zat een econoom op NPO nog te beweren dat als de prijzen nu stabiliseren op deze recordhoogte de inflatie volgend jaar gewoon 0% is en mensen dus niet zo moeten zeiken over dit tijdelijke effect.
Dan heb je er als economoom niet veel van begrepen.
Hangt er van af waar deze figuur “economomie” heeft gestudeerd. Niet elke universiteit onderwijst nog in feiten hè, een mening is belangrijker.
@J-van-de-Bontekoe | 02-02-22 | 08:55: feiten ZIJN een mening. Sluit UvA modus af.
@J-van-de-Bontekoe | 02-02-22 | 08:55: Economormoon wellicht. Niet naar gevraagd.
Inflatie voedt zichzelf door het inprijzen van verwachte inflatie. Als de markt 8% verwacht, wordt het dat gewoon als iedereen daarop anticipeert.
Onze hele economische infrastructuur is blijkbaar gelinkt aan de gasprijs. Of bedrijven zien hun kans schoon prijzen omhoog te drukken en "energie" als smoes te gebruiken..
Inhaalslag. Kreeg je ook na de introductie van de euro. Uiteraard netjes uit de boeken gehouden door het CBS maar mijn calculatortje zei toch echt wat anders.
Vorig jaar als zzp'er al minder verdiend, komt de inflatie eroverheen en wordt de energierekening van Vandebron ook nog eens dubbel zo duur. Nog los van alle politieke schandalen. Het verbaast me wat er moet gebeuren om de bevolking de straat op te krijgen.
De bevolking is jarenlang in slaap gesust. En als je nu dit soort dingen bespreekbaar maakt, dan gaan ze het vergelijken met landen waar het *nog* erger is en dan "valt het hier nog wel mee".
Zit hier nou ook de verhoging van de huizenprijzen in meegerekend, of doen ze dat nog steeds niet?
Voor warmte zit ik op zo'n warmtemonopolie aangesloten, slechts 7% van mijn warmte komt van gas, daarmee wisten ze wel de prijs bijna te verdubbelen.
Die worden strategisch nog steeds uitgesloten van de inflatieberekeningen.
Het enige voordeel dat dit nadeel hep, is dat er meer en meer weerstand komt tegen dit idiote kabinet. Misschien is een great reset van onze """democratie""" wel het uiteindelijke gevolg. Al zal dat een beetje wishfull thinking zijn. *mijmert verder*
Ik twijfel daar niet aan. De wal keert het schip.
Wat een armoede! Dit wordt alleen maar meer en meer. Wat dacht je van al die huidige loon banen waar je tegenwoordig niks mee kan (huis kopen etc), zoal in de bouw, landbouw en winkels. En dan ondertussen maar hiervoor meer en meer mensen uit Oost Europa in vliegen. Gaat helemaal verkeerd!
Denk ook aan vitale sectoren als onderwijs, politie, zorg. Als samenleving hebben we die heel hard nodig, maar we wensen er niet fatsoenlijk voor te betalen.
En ondertussen ook miljarden naar de andere EU landen overmaken om het "EU-sprookje" in stand te houden.
REAGEER OOK