achtergrond

Geenstijl

Marinier werd yogadocent bij defensie, helpt strijders met stress, burn-outs en trauma's

Ja, mooi

Iwan, marinier, meerdere uitzendingen gedraaid, zo wijd de wereld strekt. Zelfs naar Nepal, India en Bali, al was dat op eigen initiatief, zonder luchtsteun. Het leven als militair trok zijn weerslag, en soms moet je er dan even tussenuit. Hij stapte overspannen, iets te frosty de Himalaya in, en kwam terug als yogadocent. Het kan verkeren. Maar vervolgens introduceerde hij yoga dus bij het korps mariniers, en dan ben je toch een mooie hoor. Want het is maar al te makkelijk dat 'gedoe' weg te lachen, al snel lijken poses te acrobatisch en sequenties te complex. 

Totdat je een keer minstens een minuut echt goed en diep vanuit je buik ademt, je voelt hoe dit je vaguszenuw activeert en je dus uit de fight or flight komt. En als je het serieus neemt, gooi er dan nog wat Eckhart Tolle tegenaan, d.w.z; desidentificeer je van je gedachtes en emoties, identificeer je met het bewustzijn dat die gedachtes en emoties louter aanschouwt - want dat is wie je misschien wel in essentie bent - en wees in die hoedanigheid gewoon aanwezig bij wat er zich aandient.

Maar goed. Aangezien zelfs het korps door Iwan inmiddels ook overstag is, hier een oprechte vraag aan de panelen. Staan jullie open voor / hebben jullie ervaring met deze vormen van zelfzorg, of stuit het nog altijd op dezelfde tegenzin? Hele aflevering vanaf 20:30 na de breek.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Video - Wybren van Haga betrapt op plakken lobbybrief in motie

Zou hij dat ook zo doen met BVNL-Kamervragen over Willem Engel en Huig Plug?

@Bas Paternotte | 03-08-23 | 13:00 | 90 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.