Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Gasprijs explodeert

De gasrotonde kostte tien miljard en faalt. Gewoon geflopt

Aardolie & aardgas zijn schoolvoorbeelden van een totaal gebrek aan prijselasticiteit: zelfs extreem hoge prijzen leiden nauwelijks tot uitvallende vraag, mensen moeten nu eenmaal hun pand verwarmen of naar hun werk. Het energietekort dicteert de prijs, alleen voldoende aanbod kan de prijs temperen. Helaas kost meer produceren of structureel minder nodig hebben jaren.

Nederland probeerde op zeventiende-eeuwse wijze zichzelf het middelpunt te maken met de gasrotonde. Gasnetten internationaal aan elkaar koppelen, zodat we verschillende aanbieders tegen elkaar uit kunnen spelen en wat we niet zelf nodig hebben met winst doorverkopen. De rotonde kostte tien miljard en faalt. Gewoon geflopt. De Rekenkamer zag het sinds 2012 fout gaan.

China heeft een extra vraag naar vloeibaar aardgas dankzij de internationale roep om minder kolencentrales plus een boycot van Australische kolen. Zonder diplomatieke milieulobby en kleine handelsoorlogen met deze communistische heilstaat was de vraag naar gas en de gasprijs een stuk lager. China verbood crypto-delving voor meer controle op geld en minder vraag naar elektriciteit.

Poetin wil via de omstreden Nord-Stream-pijpleiding via Scandinavië meer leveren, en hopelijk tapt Oekraïne niet te veel gas af dat is verkocht aan Europa uit de zuidelijkere gasleiding. Helaas is dat tegen het zere been van de VS, die liever niet hebben dat Rusland ergens geld aan verdiend. Groningen is pas een optie als het echt gaat vriezen. Overal op de rotonde is het gas duur en op.

Een gezin ziet dankzij geopolitieke spelletjes en slechte planning haar energienota met honderden euro's stijgen. Voor de mensen die leven van maand tot maand, betekent dat een maandje zonder boodschappen. Binnen het klimaatakkoord wordt gesproken om woningen gedwongen gasloos te maken, zonder een echte visie wie de kosten van tienduizenden euro's per woning betaald.

Milieudefensie klopt graag bij Shell aan, onder andere met een trol-video dat Shell met olie zou stoppen. Nu hebben we net in het Verenigd Koninkrijk een experimentje gedaan met iets minder olie aan de pomp, en dat was niet goed voor de sfeer. Het heeft mijn voorkeur een energietransitie wat rustiger, goedkoper en gecontroleerd te doen. Vooral omdat complete wijken niet te redden zijn.

Shell voorspelde de vorige oliecrisis, investeerde toen niemand dat deed en werd door deze gok een van de grootste oliebedrijven. Dat deze actie niet herhaald is, zegt iets over het investeringsklimaat. De hetze tegen olie plus de onzekerheid over de pandemie blokkeerde alle investeringen in nieuwe energiebronnen en het aanleggen van voorraden. Nu zitten we met tekorten...

Dankzij deze hoge gas- en elektriciteitsprijzen is veel meer duurzame energie rendabel, maar deze stijgende energieprijzen mochten nooit worden aangenomen in een financieringsaanvraag. Dit heeft veel nuttige projecten nodeloos vertraagd of geblokkeerd. Aangezien we nu niet mogen aannemen dat de prijs hoog blijft, vertraagt de energietransitie nogmaals. We blijven afhankelijk van import.

Problematisch is dat gascentrales functioneren als back-up tegenover fluctuerende duurzame energiebronnen. De wind waait niet altijd, en gasturbines kunnen snel genoeg af- en bijschakelen, daarom zijn er sinds 2010 veertien gebouwd. Een energiemix van wind & gas is nu een feestje van subsidies en woekerprijzen. Duitse (gesloten) kerncentrales waren goedkoper.

Genoeg duurzame energie is een lange termijnoplossing, die al stagneert op voldoende personeel, vergunningen en ons overbelastte elektriciteitsnet. Op de kortere termijn moeten we het hebben van vraaguitval, dat bedrijven en burgers geen gas of elektriciteit meer afnemen omdat ze het niet kunnen of willen betalen. Energiearmoede is geen probleem, maar een barbaarse methode.  

De oplossing voor sociale woningbouw is simpeler, als er maar 1 eigenaar in het spel is, hoort een verplichting tot een volledig geïsoleerde woning. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie was 3 tot 5 jaar, van dubbelglas tien jaar, maar bij deze gasprijzen halveert dat. Het is onzinnig en gevaarlijk om dure uitkeringen en toeslagen letterlijk af te fakkelen in tochtige huurwoningen.

De markt beloonde een paar speculanten die gokten op hoge prijzen en hun voorraden konden verkopen. De markt veroorzaakt ook vraaguitval. Burgers en bedrijven kunnen het stoken niet meer betalen. De markt straft ons genadeloos voor een strategische fout, wij zijn te afhankelijk van andermans fossiele brandstoffen, werden chantabel en worden nu tot het gaatje afgeperst.

Er wordt geroepen dat de markt regeert, maar die blijkt behoorlijk bijziend. Kwartaalcijferfetisjisme heeft het gewonnen van de private planeconomie. Er zijn een hoop investeerders die enorme kansen hebben laten lopen. Niet in de laatste plaats het rijk die liever elk jaar geld weggeeft om te blijven stoken, in plaats van de regie pakt, samen investeert en zorgt dat het doelmatiger kan.

De arbeidsmarkt is duidelijk: Een timmerman heeft een beter salaris en betere baankans dan een psycholoog of pedagoog. De energietransitie en klimaatadaptatie zijn beide processen die beginnen bij de studiekeuze van pubers. Daar zit de toekomst, die moeten alle mooie plannetjes gaan uitvoeren, daar zit de oplossing. Windmolens en zonnepanelen groeien niet vanzelf.

Manipuleren van gasprijzen is handwerk.

PS: Thermostaatfoto via minimamevrouw met een Oud Huis

Reaguursels

Inloggen

Wij allemaal de belastingbetaler moet toch op één of andere manier alle Corona steunmaatregelen die bedrijven hebben gekregen weer terug betalen. Niets is gratis.

PeterJanssen | 10-10-21 | 19:15

Kwam laatst in een woning “van het gas af”. Geen vastrechten en weet ik wat nog meer. Maar vanuit de garage naar de keuken wel een gasleiding aangesloten op een gasfles van minimaal 50 liter op het eerste gezicht. Is dat de toekomst? Lees: idee voor nieuwbouwwoning?

Quattro Stagioni | 10-10-21 | 17:59

Er is geen gebrek aan aardolie en aardgas.
De reden van de te hoge prijzen is een politieke.
Één van de VN doelstellingen in Agenda 2030 is het terugdringen van het gebruik van wat zij “fossiele” brandstoffen noemen, want CO2, wereld redden etc…
De beste en snelste manier om dit voor elkaar te krijgen is door het voor de gewone man onbetaalbaar te maken.
Precies zoals Timmerfrans heeft beloofd.

Bolder | 10-10-21 | 16:22

Volgende zomer loopt mijn drie-jarige contract af en krijg ik niet langer gas tegen €0,69/m3.
Nu dus aan het onderzoeken hoe ik mijn CV-ketel kan vervangen door een biomassaketel (op van die pellets dus) want 2kg pellets leveren evenveel energie als 1m3 gas. 2kg pellets kosten 60 a 70 cent tegen god mag weten hoeveel 1m3 gas volgend jaar kost.

Majoor Pikindewind | 10-10-21 | 15:08 | 1

Emigreren naar Duitschland, daar krijgt u nog steeds subsidie voor uw nieuwe aardgas aansluiting!

Bolder | 10-10-21 | 16:24

We wonen in grote delen van dit land op een zompig moeras. Dus waarom niet terug naar de winning van moerasgas/brongas zoals dat vroeger op boerderijen in de veengebieden van West-Nederland gebeurde? Het zal de energiecrisis niet verhelpen, maar het is vrijwel gratis, hernieuwbaar en het scheelt toch.

Bigi Bana Boy | 10-10-21 | 13:28 | 2

Dat kan op een handjevol plekken, maar daar kan je geen miljoen huishoudens mee stoken. Nutteloos dus.

Old_Spice | 10-10-21 | 14:13

Steek zelf eens een slang in de grond?
U doet me denken aan de mensen die met paard en wagen de supermarkten willen bevoorraden.
Roflol.

Bolder | 10-10-21 | 16:25

Dante schreef het al eeuwen geleden;
Er zijn negen lagen tot de hel en vraag mij in de hoeveelste laag we nu zitten.

Rest In Privacy | 10-10-21 | 12:48 | 1

Nog niet in de laatste.
Daar zaten veel aardbewoners zo’n 80 jaar geleden in.

Als ik het me goed herinner dan waren er verschillende lagen voor verschillende soorten zondaars.
Er is denk ik een extra laag bijgekomen voor hardwerkende, eerlijke mensen.
Die worden door velen tegenwoordig gezien als mensen die onterecht privileges hebben en kansen hebben gehad terwijl anderen die niet hebben gekregen.

Die figuren moeten eens uit hun slachtofferrol komen en de schouders eronder zetten.
Ik ben als langharige metalhead met he le maal niks begonnen. Met hard werken, eerlijk te zijn naar collega’s en mijn werkgevers, hard te ploeteren om een HBO dilloma te halen naast mijn werk en jarenlang tientallen kilometers met het fietsje naar het werk te gaan, heb ik nu een dubbele woonboerderij en een vakantiehuisje.
‘Get off your lazy asses losers and stop complaining’ om het maar eens in goes Nederlands te verwoorden.

Nostra da Mus | 10-10-21 | 13:18

Stop met ontwikkelingshulp, stop met de klimaatwaanzin.
Dat scheelt 10 miljard.
Weg crisis.
Dan inzetten op Kernenergie tot we echt Groen kunnen leveren.

Remus McMillan | 10-10-21 | 11:55 | 1

kernenergie is niet groen en zorgt voor veel te veel problemen. dan kan je beter gas nemen.

isotope 465 | 10-10-21 | 13:16

Zo'n Oostenrijks speksteenkachel is dat niet wat om in een nederlands huis te zetten?
1a2 uurtjes stoken en de rest van de dag warmte in de huiskamer.

steekmug | 10-10-21 | 11:19 | 2

Die zie je ook veel in voormalig Oost-Duitsland. Die worden daar denk ik meestal wel d.m.v. stookolie verwarmd.
En ze nemen wel wat plek in, dat kan een nadeel zijn.

Nostra da Mus | 10-10-21 | 13:36

In zweden bouwen ze ze al eeuwen in de centrale as van het huis.

feiten_en _cijfers | 10-10-21 | 18:16

Gooi open, die Limburgse mijnen! Van de steenkolen maken we gas.
In Godsnaam dan maar windmolens op de Noordzee om waterstofgas te maken.
Dit mengen we met aardgas.
Per provincie een kerncentrale voor de stroom.
Oh ja....onze Leiders in Den Haag.....volkomen ongeschikt, incompetent en incapabel.

Jan Lange3373 | 10-10-21 | 10:51 | 3

Even nagerekend:
Een kuub gas weegt ong 0,83 kg en levert 42Mj. Kost nu 1 euro per M3.
Een kilo eierkolen levert circa 28Mj en kost 0,7 euro per kg.
Het verschil in calorische waarde en de prijs maken eierkolen even duur als aardgas.
Bruinkool levert minder Mj per kg, ong. 18Mj, maar is de helft goedkoper dan eierkolen.

Jan Lange3373 | 10-10-21 | 11:08

waterstof kun je niet bijmengen, je kunt het wel omzetten naar methaan tegen extra rendementsverlies. Daarom wordt bijmengen niet als realistische optie gezien. Ik vraag me zelf af hoe waterstof ooit even duur als electriciteit kan worden als het gemaakt wordt uit stroom, laat staan hoe het even duur als aardgas kan worden. Van aardgas overstappen op elektrische CV, indien je geen geld of ruimte voor warmtepomp hebt, lijkt mij straks goedkoper.

parlinone | 10-10-21 | 12:56

@parlinone | 10-10-21 | 12:56:
Waterstof kun je toch wel bijmengen? Zowat elke cv ketel kan 10%-20% waterstof aan, moet alleen wel getuned worden vanwege de nox emissie.

JdelaT | 10-10-21 | 13:37

En nu allemaal elektrisch gaan rijden! We zijn intussen zover dat we elektra opwekken dmv kolencentrales.. etc en gas van Rusland het grote gevaar moeten we niet.. man man hoe worden we in de zeik genomen.. En de regels vanuit de EU..? Nou ik snap best dat er Balkanlanden zijn die zeggen exit EU .. fijne dag verder..

aardv@rk | 10-10-21 | 10:35 | 2

Google slurpt onze electra

Naall | 10-10-21 | 10:56

Kernenergie is nu goedkoper dan ooit geworden , bouwen maar.

Schipperke | 10-10-21 | 09:37 | 4

@Ds_Dre | 10-10-21 | 11:07: Omdat het risico te groot is. De overheid verandert elk jaar van koers en visie, lange termijn denken kan de overheid niet, dus bedrijven zijn bang dat een kerncentrale nog gesloten moet worden voordat hij in gebruik is. Met als gevolg miljarden euro's down the drain. Zó onbetrouwbaar is de Nederlandse overheid geworden. Overigens willen bedrijven het wel doen, zolang de Nederlandse overheid ze schadeloos stelt wanneer de boel vroegtijdig gesloten moet worden van de Nederlandse overheid, en dat risico wilt de Nederlandse overheid weer niet lopen. Zoals gewoonlijk is het grootste probleem weer de Nederlandse overheid.

Old_Spice | 10-10-21 | 14:17
▼ 1 antwoord verborgen

Dat je in deze door-geïsoleerde woningen de hele dag je eigen scheten inademt is met Corona misschien niet zo handig.

Ron_Paul | 10-10-21 | 09:25 | 1

Onzin, in het bouwbesluit staat dat ventilatie verplicht is.

GSOnafhankelijk | 10-10-21 | 10:19

Over 3 maanden is alles weer normaal, want russen zijn niet gek. Nu even dollen, maar niet te lang, anders wordt door westen en china versneld op alternatief overgeschakeld en snijden ze zich op de lange termijn gigantisch in hun vingers. enne.., april 2020 zat olieprijs nog onder nul, kreeg je geld toe.

louis6227 | 10-10-21 | 09:06 | 3

Die Russen dollen niet, papieren tekenen. Het wachten is op de Duitsers.

gato | 10-10-21 | 09:17

Welk alternatief had u in gedachten?

Otto Normal | 10-10-21 | 09:45

Een aggregaat is niet eens zo duur.
Een paar honderd eurootjes voor een 300W aggregaat.
En een portable zonnepanelen versie bestaat er ook al.

*** bestellen gaat ***

gaffelbaard | 10-10-21 | 09:02 | 3

of neem elektrisch af van buren met vast contract! wel metertje ertussen, nieuw verdienmodel.

louis6227 | 10-10-21 | 09:10

@louis6227 | 10-10-21 | 09:10:
Oh. Die kende ik nog niet. Ga ik niet doen met mijn buren, maar dat ligt aan mijn buren; het type niet-te-vertrouwen mede-NLer waar je geen zaken mee wil doen. Maar ik geef de tip door!

P.s. 300W moest 3000W zijn.

gaffelbaard | 10-10-21 | 09:27

Gooi dan wel je hoofdzekering open, anders kun je wel eens een blaffertje krijgen, zie je je net aangeschafte generator een hupsje maken en tis klaar: In tegenfase op het net gedrukt.

JdelaT | 10-10-21 | 13:41

"We moeten van het gas af." "We willen niet afhankelijk zijn van Poetin." En nou ligt Europa op de rug met de pootjes omhoog en bedelt bij Poetin om meer gas. Wie is er nou gek?

Tjoelker | 10-10-21 | 09:01 | 1

Je moet zorgen dat je onafhankelijk van Timmermans bent. Dat werkt veel beter.

Haberdoebas | 10-10-21 | 09:11

Heb de jaren 50 en 60 nog meegemaakt. Kolenscheppen om warmte te krijgen in je huis, he daar kwam de kolenboer aan, 4 hoog per trap de kolen brengen, weer warmte.
Deze armoede gevoel raak je nooit meer kwijt, wat haat ik die jaren, En nu begint het weer.
Heb een houtkachel en pellitkachel, want gas is er niet in Spanje. Maar de prijs van elektriciteit is zo hoog geworden, Mensen staan om 6 uur op om een wasje te draaien, want dan zakt de prijs even een uurtje. Komt dat armoede gevoel weer aan, dat gevoel van de jaren 50, je raakt het nooit meer kwijt. Jammer.

gato | 10-10-21 | 07:57 | 5

@L. Vis | 10-10-21 | 08:41: Niet zo onbeschoft doen. Deze meneer heeft een goed punt.

halfvolle glas | 10-10-21 | 09:20

@halfvolle glas | 10-10-21 | 09:20: Ga jij je even met jezelf bemoeien, Beetje grote bek tegen een oude vrouw, Goede opvoeding gehad zeker.

gato | 10-10-21 | 09:23

@halfvolle glas | 10-10-21 | 09:20: Sorry, was niet voor jou bedoeld.

gato | 10-10-21 | 10:05
▼ 2 antwoorden verborgen

Al die verspilde en weggegeven miljarden.
We hadden makkelijk met 60 jaar met pensioen gekund. Wat drijft regeringen van de afgelopen decennia toch, waarom is er zoveel haat jegens de eigen bevolking?
Hoe kun je de grootste netto betaler zijn in de EU en nog onder valse voorwendselen-Corona steun- tientallen miljarden doneren aan landen die vertikken hun eigen bevolking financieel uit te kleden terwijl werknemers in die landen ook nog een vroeger mogen stoppen met werken als werknemers in Nederland?
Dan moet je wel spugen op je eigen volk.

Nostra da Mus | 10-10-21 | 07:40 | 6

Dat het woord knevelarij bijna woord van het jaar werd. Onvoorstelbaar dat onze overheid haar burgers knevelt.

KlaagGraag | 10-10-21 | 09:50
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Reems | 10-10-21 | 06:58 | 1

de gevaarlijkste combinatie is die van domheid en tomeloze ambitie. En beiden zijn in overvloed aanwezig in de klimaatdoemsdagreligie.

DutchLion33 | 10-10-21 | 04:09

Iets waar Bloomberg en Zerohedge (en overige buitenlandse media) over hebben bericht maar de Nederlandse niet:
Onze kasbouw, onze groenteteelt en wereldwijd exporteur, is onbetaalbaar geworden, ze schalen af, of stoppen zelfs.
www.zerohedge.com/commodities/dutch-g...

Abject | 10-10-21 | 02:26 | 3

Het zal tijd worden. Jarenlang is die glastuinbouw in feite gesubsidieerd door zeer lage gasprijzen. In Spanje, Portugal en Italië schijnt de zon gratis. Dan is het toch logisch om de productie van paprika en tomaten naar die landen te verplaatsen.
Daarbij komt dat er als die glastuinbouw vertrekt er eindelijk ruimte komt om tussen Den Haag, Rotterdam en Hoek van Holland honderdduizend huizen bij te bouwen

theo-is-dood | 10-10-21 | 10:28

Straks betaal je 15 euro voor een komkommer. ik snap wel dat ze als de dood voor o.a. Bitcoin zijn.

Geenjoris | 10-10-21 | 12:26

@theo-is-dood | 10-10-21 | 10:28: Met het verplaatsen van die productie naar Zuid-Europa komt wel een productiviteits val van 30 a 40%. Dat betekent alsnog gigantisch hogere prijzen voor voedsel. Overigens vind ik het helemaal prima om subsidie te geven op voedselproductie. Is verdomme een eerste levensbehoefte, en dat hebben we jarenlang betaalbaar gehouden in Nederland. Straks wordt het dus onbetaalbaar. En dat kan de Nederlander, met een steeds kleiner wordend besteedbaar inkomen helemaal niet betalen.

Old_Spice | 10-10-21 | 14:23

Mijn Uranium aandelen hebben het goed gedaan, en ik verwacht er nog veel plezier van de komende jaren. In ieder geval meer rendement dan een zonnepanelen installatie.

intrigant | 10-10-21 | 01:18 | 3

Het leuke van uranium en zo, deugfondsen, deug-pensieponfondsen en deugbanken durven hun vingers er niet aan te branden, gelijk defensie-aandelen.
Des te meer koek voor ons.

Abject | 10-10-21 | 02:30

@Abject:
Ik doe al lang niet meer aan aandelen maar daar zou je best eens gelijk in kunnen hebben. De vraag naar die aandelen vermindert maar het rendement/dividend blijft onverminderd.

Nostra da Mus | 10-10-21 | 07:53

@Abject | 10-10-21 | 02:30: Wat het de komende 30 jaar goed gaat doen is inderdaad:
- Aandelen in wapenfabrikanten en hun leveranciers
- Uranium
Er gaat namelijk hommeles komen in Afrika, als we China daar de tent uit gaan vechten vanwege de grondstoffen. De VS, de UK en Australië hebben de toon al gezet door officieel te kiezen voor India, als tegengewicht tegen China. China en Rusland zullen samen tegen het westen gaan strijden. Taiwan zal uiteraard op korte termijn ingelijfd worden. Gas uit Rusland gaan we dan niet meer afnemen, dus kernenergie gaat t worden. Frankrijk kan die zo bouwen dat ze kunnen moduleren. Prijs van Uranium gaat door het dak, maar dat is prima want nog steeds goedkoper dan fossiel in de toekomst. Iedereen gaat zich weer lekker bewapenen tegen de Russisch-Chinese dreiging dus daardoor gaan de aandelen in wapenproductie weer lekker stijgen.

Old_Spice | 10-10-21 | 14:29
-weggejorist-
Stijlloser_from_NL | 09-10-21 | 23:59
-weggejorist-
Stijlloser_from_NL | 09-10-21 | 23:53
-weggejorist-
Stijlloser_from_NL | 09-10-21 | 23:44 | 2
-weggejorist-
Stijlloser_from_NL | 09-10-21 | 23:37
-weggejorist-
Stijlloser_from_NL | 09-10-21 | 23:32

De energieprijs wordt altijd gemanipuleerd. Het heeft geen zin om naar verklaringen te zoeken. Over een paar maanden is er een nieuwe werkelijkheid. We zullen het zien. Maar vergeet de uitleg, die deugt per definitie niet.

van heinde en verre | 09-10-21 | 23:22 | 1

dat de prijs stijgt is niet zo erg, maar die belastingen die meegroeien die wel.

Stijlloser_from_NL | 09-10-21 | 23:41

Verdient*

JaapieM | 09-10-21 | 23:18 | 1

Betaalt*

intrigant | 10-10-21 | 01:15

De overheid wil dat u zuiniger en efficiënter omgaat met energie. Daarom heft de overheid belasting over het verbruik van elektriciteit en aardgas. Door de belasting wordt de totaalprijs van energie hoger. Een hogere energieprijs kan mensen stimuleren minder energie te gebruiken.

Verschuiving van aardgas naar elektriciteit
Het kabinet verhoogt de energiebelasting voor aardgas en verlaagt de energiebelasting voor elektriciteit. De overheid wil hiermee stimuleren dat huishoudens vaker kiezen voor elektrische warmteopties, zoals warmtepompen. Of voor duurzame warmteopties, zoals aardwarmte.

Tja, wat gek allemaal.

EEGlivesagain | 09-10-21 | 23:17 | 3

Ook hoor ik om me heen steeds meer mensen die van plan zijn om volgend jaar zonnepanelen te plaatsen.

Dutch-Super-Evil | 09-10-21 | 23:29

Hoe voelt dat nou, geknecht te zijn?
Lekker veilig of heb je het zelf nog niet door?

Nostra da Mus | 10-10-21 | 07:55

@Dutch-Super-Evil:
Hebben wij ook op ons vorige huis gehad, 20 stuks.
In de winter brachten ze per WEEK 1 kWh op. Als je aan het werk was werd alles wat ze opleverden voor een appel en een ei aan het net teruggeleverd (NUON heeft zelfs een tijdje eenzijdig bepaald dat ongeacywat teruggeleverd werd ze 100 Euro per jaar vergoedden- en ‘s avonds als ze niks opleverden dan moest je dure stroom van het net betrekken.

Tel daarbij op een vergroot brandrisico en vooral niet te vergeten een overheid die je niet kunt vertrouwen lange termijn afspraken na te komen.
Regelmatig lees ik ook dat netbeheerders teruglevering blokkeren omdat het net het niet aan zou kunnen. Dus juist op momenten dat zonnepanelen lekker renderen. Geen idee waar die elektriciteit dan blijft trouwens.

Nostra da Mus | 10-10-21 | 08:02

De gasprijs gaat door het dak omdat het geld, dat straffeloos de economie in is getrokken de laatste tijd, geinvesteerd moet worden en er geen targets meer over zijn. Op de geldmarkt valt niks te halen vanwege de lage rente. Er zijn maar zo veel start-ups. Dus ontstaan overal bubbels: huizen, gas, ...

konjodebonjo | 09-10-21 | 23:00 | 2

U slaat de spijker op zijn kop

HD50 | 10-10-21 | 11:10

De markt bepaald de waarde leerde ik bij Economie. Het feit dat huizen duur zijn komt door tekort. Als de tomaatjes straks duurder zijn komt doordat er minder gekweekt worden. Net als Gas, minder gas = duurder gas

Geenjoris | 10-10-21 | 12:29

Nederland had gas zat maar dat is lekker verkocht aan het buiteland ,want dat was zo goed voor de schatkist van Willem en Maxi

kuus | 09-10-21 | 23:00 | 1

Da’s op zich nog niet zo’n ramp.
Het is echter bijna voor niks aan Italië weggegeven omdat de VS bang was dat dat land banden met Rusland zou gaan kweken.
En het gled dat het aardgas heeft opgebracht is verkwist, aangewend om de eigen bevolking te laten assimileren door een vijandig en gevaarlijk fanatiek religieus inteeltvolk. Eigenlijk had Nederland wellicht beter afgeweest zonder gasbel.

Nostra da Mus | 10-10-21 | 08:09

Terugverdientijd van isolatie is nu misschien gehalveerd, maar kan morgen weer verdubbeld zijn. Ook consumenten hebben last van de bizarre markt "werking". Een warmtepomp van 5000 euro is niet een uitgave die je iedere week maakt

Vunzigheid | 09-10-21 | 22:58

Dit meer waarschijnlijk.

https://www.zerohedge.com/geopolitical/luongo-europes-entire-energy-crisis-manufactured

Ed41 | 09-10-21 | 22:53

Waarom heb ik het gevoel dat de huidige energiecrisis iedereen wel goed uitkomt. We moeten en zullen aan de warmtepompen. En met de huidige gasprijzen wordt het op papier nog “rendabeler” ook. Dat de consument uiteindelijk de rekening betaalt, zal de politiek (Europa) een worst zijn.

kniesoor2 | 09-10-21 | 22:50 | 1

Het komt mij niet goed uit hoor!

RamondeM | 10-10-21 | 10:50

De problemen moeten echt nog veel en veel groter worden. Pas dan gaan de verwende Nederlanders zich realiseren dat je hard samen moet werken en moet samenwerken om een maatschappij in stand te houden.

Migratie. Klimaat. Geopolitiek. Energie. Defensie. Euro. Nederland gaat er pas wat aan doen als de noodzaak er echt is. Tot die tijd zwelgt iedereen gewoon door in z'n eigen geklaag en vetzucht.

Odin | 09-10-21 | 22:47 | 1

kalf en put dus

tectonicos | 10-10-21 | 08:17

in de energie discussie is het onderwerp schaliegas ( Boxtel ) nog niet genoemd

15121937 | 09-10-21 | 22:33

Ik hoop dat het lukt de gasrekening betalen, moet eerst even een wortelkanaalbehandeling overmaken. 2000 euro voor paar uurtjes werk, een paar fotootjes en wat verdoving... hey maar we hanteren echt gewoon netjes afgesproken prijzen

Geenjoris | 09-10-21 | 22:32 | 4
-weggejorist-
Reems | 10-10-21 | 06:01

Die van mij koste 500! Je had er meerdere denk?

john7682 | 10-10-21 | 07:08
▼ 1 antwoord verborgen

Waar is de VS nu met hun grote bek en sancties vanwege de nordstream2. Je zou toch verwachten dat ze europa van gas gaan voorzien. Maar nee. Ze schrijven trots naar hun burgers dat het in de VS allemaal niet zo erg word als in Europa.. Yeah sure..

adam76 | 09-10-21 | 22:29 | 1

Amerika heeft dankzij de Democraten veel minder schaliegas

Ron_Paul | 10-10-21 | 09:19

Na tientallen jaren van links gedram, emo-politiek en morele chantage van partijen als GroenLinks en de PvdA en van groepjes als Greenpeace, Milieudefensie en de duujjjzaamheidsvrouwtjes van Urgenda, zijn we aanbeland bij wat ze allemaal zo graag wilden dat we moesten: de energietransitie.

Het resultaat van dat linkse gedram zien we nu: kapotgemaakte landschappen door hele wouden van windturbines én een energiecrisis die het komende jaar voor paniek, armoe, inflatie en een volksopstand zal gaan zorgen.

Dit komt dus bovenop de woning-crisis die een rechtstreeks gevolg is van o.a. de door 'links' aangedreven asiel-industrie, gecombineerd met een milieu-wetgeving die elk bouwproject onmogelijk maakt vanwege een rugstreeppad, een zandhagedis en een korenwolf.

Benieuwd wanneer linksmensen de schaamluis tot beschermde diersoort benoemen.

Peter Emile | 09-10-21 | 22:28 | 3

Aah mischien daarom dat linksmensen niet zo van het scheren van lichaamshaar zijn.

A.I. van Dee | 09-10-21 | 22:58

Ja, hoe is het met de zandhagedis eigenlijk?

Mark van Leeuwen | 09-10-21 | 23:08

U vergeet te noemen dat de woning-crisis voor het grootste deel veroorzaakt wordt door het monetair beleid van de ECB.

T. Rammel(l)an(d)t | 10-10-21 | 12:16

Vorig jaar heb ik al het standaard dubbel glas inclusief kozijnen van laten vervangen. HR++ boven en HR+++ (triple) beneden. Ook nieuwe deuren met triple glas gekocht en de vloer laten naisoleren. Het resultaat: het gasverbruik van appartementje, terwijl het toch een twee onder een kap huis is. De zonnepanelen dekken het volledige electriteitsverbruik. Toch vraagt energiebesparing ook iets van je gezonde verstand, ik heb pas iemand geholpen die een extreem gasverbruik had en daardoor in de problemen kwam. Deze vrouw had de thermostaat standaard op 23 gr. staan, dag en nacht. Zodra ze het benauwd kreeg deed ze de ramen en deuren open en begreep niet waarom ze zo'n hoge energierekening had. Ik denk dat er erg veel van dit soort mensen zijn en die komen nu allemaal in de problemen.

donkeyman | 09-10-21 | 22:28 | 2

Kwam die vrouw uit t oostblok?

swassannuf | 10-10-21 | 08:30

Nee, 100% NL

donkeyman | 10-10-21 | 09:51

Kernenergie, iedereen een kleine kerncentrale formaat cv ketel in huis, nooit meer gedoe. Wie bouwt hem?

Canis.bonus.es | 09-10-21 | 22:26 | 3

Hoeveel huishoudens zouden er op een onderzeebootmotor kunnen functioneren?

nsfl | 09-10-21 | 22:36

Roep ik ook al jaren

civilian | 10-10-21 | 10:13

Dat wijkjes uit de jaren 50 worden gesloopt, is niet zo raar. Zijn doorgaans in alle opzichten slechte huizen. Verzakkingen, tocht, koud, klein, slecht leidingwerk, veel asbest etc. Dat is het probleem niet.
Het probleem is dat men warmtennetten wil aanleggen in wijken die NIET gesloopt worden. Dát is volkomen onzinnig.

wapster | 09-10-21 | 22:15

Waarom... moet ik voor anderen betalen... www.trouw.nl/binnenland/jennifer-32-m... die geyle neuqseks hebben en het ene na het andere kind er uit gooien. Dan ga ik liever naar de hoeren en heb zelf geyle neuqseks.

Zapata10 | 09-10-21 | 22:10 | 9

youtu.be/sP2tUW0HDHA
(idiocracy)
Maar let wel: Jennifer is ook een dier. En we gaan goed om met mededieren. Afgesproken?
(concretiseer goed doen..).

nobodiesunmighty | 10-10-21 | 07:26

Ik zie een hond, een scooter en een bakfiets. Geld zat dunkt me.

VerganeGlorie | 10-10-21 | 07:40

Jennifer: “ Een energiecoach, die landelijk steeds vaker wordt ingezet bij kwetsbare doelgroepen, hielp ook Distelbrink onlangs het stroomverbruik te verminderen en geld te besparen. “Ik had een vijfentwintig jaar oude droger, die de hele dag stond te draaien omdat hij het niet echt goed meer deed. Dat bleek me me veertig procent van de totale rekening te kosten. Die moest dus de deur uit.”

Als je de hele dag tijd hebt, dan kun je de was ook aan de waslijn te drogen hangen.
Ongelofelijk stom k*tvolk, daar moet een “energiecoach” komen uitleggen dat een wasdroger electriciteit verbruikt.

theo-is-dood | 10-10-21 | 10:39
▼ 6 antwoorden verborgen

Rutte 1,2,3 en Rutte3 +2.0 veroorzaak de vraag vul daarna de behoefte in plus de evenredige lastenverhogingen.

william7055 | 09-10-21 | 22:09

In de huiskamer-ensuite van mijn huurwoning (bouwjaar 1934 of daaromtrent) bevindt zich een zwart marmeren schoorsteenmantel. Ooit stond daar zo'n zwarte, geëmailleerde kolenhaard met van die mica-ruitjes. Nu staat er een grote, ronde vaas met (meestal) bloemen erin. Het rookkanaal, dat naar de schoorsteen op het dak voert, is afgesloten met een stalen klep. Wellicht is de tijd nu gekomen om zo'n pracht kolenhaard antiquarisch aan te schaffen en eens te gaan zoeken naar een firma die nog eierkolen of briketten verkoopt.

Een open haardvuur zou ook nog een optie kunnen zijn; mijn hoogbejaarde buurman, die een appartement identiek aan het mijne bewoonde en die kortgeleden is gaan hemelen, had een open haard die hij nog regelmatig gebruikte.
Mooie reden ook om met zekere regelmaat een rit te maken naar mijn geliefde Ardennen, om daar grootschalig (goedkoop) brandhout in te slaan.

De groenlinkserts en D66-ers die massaal mijn wijk bevolken, stoken er immers ook op los, met hun luxe open haarden en houtkachels, waarvoor ze het brandhout in hun luxe Metsubsidie-Outlanders en Range Rovers aanvoeren.

Peter Emile | 09-10-21 | 22:00 | 2

Heb ook maar een oliekachel in de woonkamer gezet. Stuk goedkoper dan gas stoken. Je moet wat.

adam76 | 09-10-21 | 22:16

Een goede houtkachel geeft meer warmte dan een openhaard. Ook een veel hoger rendement en minder rook (onverbrande houtgassen). Als mijn kachel eenmaal warm is zie ik helemaal geen rook meer uit de schoorsteen komen.
Volgens stovax heeft mijn kachel een rendement van rond de 84% uit mijn hoofd.

A.I. van Dee | 09-10-21 | 23:02

Met die verdwenen 5,1 miljard (waar, gek genoeg, geen politicus of criticus, het nog over heeft) zou er een enorme lastenverlichting kunnen komen.
Maar ja, daar is al 6miljard aan het klimaat beloofd en slechts 1 miljard aan woningen in de komende 10 jaar
Waar heeft de Nederlander direct behoefte aan?

Olleke | 09-10-21 | 21:56 | 2

Behoefte aan teruggave van de belastingrip-off van 40 jaar werken, waarmee iedere kostwinner in Nederland HFL 250.000 min of meer ongeveer heeft bijgedragen aan 't direct financieren van volk wat van parasiteren op en vervloeken van hun weldoeners hun levensdoel heeft gemaakt en al hele werelddelen naar de verdoemenis heeft geholpen.

Milton_Styx | 09-10-21 | 22:05

@Milton_Styx | 09-10-21 | 22:05: de ironie: we sponseren arme landen en hun inwoners reeds 50 jaar. En het wordt daar niet beter.
Nu sponsoren we arme landen, hun inwoners daar en hun illegale migranten hier, en het wordt daar noch hier beter

Olleke | 09-10-21 | 22:16

Het geld voor isolatie wordt weggetrokken door heffingen en nu energiekosten. Ondertussen wordt elektrificatie gesubsidieerd zonder dat we voldoende elektriciteit hebben, en voor molens en panelen geldt hetzelfde, maar aan leveringszekerheid is niet gedacht.
Mogen we nu een andere regering?

Harry.Langezwaal | 09-10-21 | 21:55

Onzinverhaal van Feynman.

masahide | 09-10-21 | 21:51 | 3

Goed onderbouwde kritiek, ik hou ervan.

Duwbak_Linda | 09-10-21 | 21:52

Is niet de eerste keer overigens.

van Oeffelen | 09-10-21 | 22:48

JLdeB legt zijn voeten nog eens op zijn CV radiator die verwarmd wordt door een prima biogas installatie. Stinkt als een achterlijke maar door de hoge schoorsteen ruik je dat pas vanaf 200m. Zelf ruik je hier niks. Wereldsysteem! (O ja, ook nog een Europese subsidie op de brandstof )

jan-lul-de-behanger | 09-10-21 | 21:47

We zijn al ruim een decennium bezig armer te worden, misschien wel langer. Zeker voor jonge mensen kan het zwaar zijn: leenstelsel, woningnood. De eerste naoorlogse generatie die armer wordt dan de voorgaande. En nu hoge inflatie, hoge energierekening (alhoewel, als je toch geen huis hebt). En de enorme kosten voor de energietransitie komen eraan. Nederland wordt reëel gezien armer: reëel loon, reëel bezit, reële koopkracht. Gelukkig hebben we het wel gezellig met elkaar. De beste dingen in het leven zijn gratis.

Rest In Privacy | 09-10-21 | 21:46 | 2

Welkom in Europa! Die euro is zo handig. Dat er voor de rest giga veel nadelen aanzitten weegt hier natuurlijk niet tegenop.

Geenjoris | 09-10-21 | 21:56

Neehoor, dat was na de babyboom al zo

Mark van Leeuwen | 09-10-21 | 23:19

Klinkt alsof ik toch maar eens sokken moet gaan leren dragen.

Lorejas | 09-10-21 | 21:42 | 1

Zeker als je besneden bent.

Rest In Privacy | 09-10-21 | 21:48

Gratis wegwerppallets worden steeds schaarser, Ai tell joe!

VolgendjaarkrygikAOW | 09-10-21 | 21:38 | 2

Waar kan ik in pallets beleggen?

Hadena | 09-10-21 | 21:44

dat wil je echt niet stoken hoor

Geenjoris | 09-10-21 | 21:56

Gaan we Libanon al achterna?

Hadena | 09-10-21 | 21:37

Als we gewoon wat harder in Syrie hadden gevochten dan hadden we nu lekker aan het Isreaelische gas gezeten.
Maar Europa vond het allemaal best wat eng en liet Putin die route afsnijden. Amerika vond het op een gegeven moment ook niet meer zo nodig om voor onze gasprijs te strijden.
Groningen gas kraan dicht is ook van den zotte, die grond blijft nog een eeuwigheid trillen, het grootste probleem is dat we geen fatsoenlijke vergoeding hebben voor getroffenen. Zet die kraan open en maak die huizen trilproof. Nu verliezen zowel de getroffen groningers als de rest van nederland.

PipoClownde | 09-10-21 | 21:34 | 3

Douchen op Israelisch gas, klinkt toch een beetje gevaarlijk.

Rest In Privacy | 09-10-21 | 21:50

Je kan die mensen toch ook een riante woning in een andere provincie aanbieden. Dan blijven er nog miljarden aan gas over voor verbruik in Nederland.

jansma28542681 | 10-10-21 | 06:48

Overheid, geef iedere inwoner van Nederland een gratis ski-overal voor in de huiskamer - probleem opgelost.

HogeNood | 09-10-21 | 21:31

Zo'n snelle prijsstijging kan alleen het gevolg zijn van een vloek, uitgesproken door een tovenaar of een heks.

Usumani | 09-10-21 | 21:31 | 2

Wat heeft Kaag hiermee te maken dan?

Ommezwaai | 09-10-21 | 21:45

Welke heks? Kies maar uit: Halsema, Kaag, Ollongren, Schouten..

Tietmier | 09-10-21 | 22:12

Maar ze komen er wel mee weg.

Kaas de Vies | 09-10-21 | 21:30

@Kaas de Vies | 09-10-21 | 21:30:
Daar heeft u een goed punt ja... Onder Rutte is het nimmer zo'n puinhoop geweest. Wegduiken, liegen en bedriegen zijn zo'n beetje zijn handelsmerk.

Ommezwaai | 09-10-21 | 21:44

Ik heb zo’n ding met pijp door mn kamer, en langs de slaapkamers.

Daar flikker ik dingen in uit een hok.

Uw regering kan me op dit punt gestolen worden.

Gelukkig ook geen zeikende buren hier.

Denkhetnjet | 09-10-21 | 21:17 | 2

lekker he ,ik gooi er nog een blokje op zo ,en het hok hier is nog lang niet leeg .

bowlfabriek | 09-10-21 | 21:29

Ja lekker man, ik lach me die bulte om de prijsstijging van het gas. Bij mij ligt het langs de zijkant van m'n huis, elk jaar 13,5 kuub gratis wegwerp pallets. 6 Dagen halen, zagen en tassen is 6 maanden gratis stoken. En m'n buurman stookt ook.

VolgendjaarkrygikAOW | 09-10-21 | 21:42

Hoe warm zouden ze het stoken in een AZC?

The-loopy-cowboy | 09-10-21 | 21:14 | 5

Dat valt in het niet bij de miljarden die deze (economische) vluchtelingen ons land kosten...

Ommezwaai | 09-10-21 | 21:27

Lekker warm.

van Oeffelen | 09-10-21 | 21:34

Bij de vreemdelingen politie gingen ze aan de ruiten voelen of de asielzoekers thuis ware, Waren de ruiten warm dan waren ze thuis....

adam76 | 09-10-21 | 22:19
▼ 2 antwoorden verborgen

Da’s toch ook gewoon lekker joh, ministertje spelen? Niet gehinderd door enige kennis van zaken vooral voor eigen eer en glorie een beetje lekker aanklooien en prutsen en als het werkt staat jouw naam in de geschiedenisboekjes en als het misgaat is de rekening voor de belastingbetaler, maar die zijn toch allemaal stom en wit en vies en tuf je lekker in de bek, dus boeiend. Met je gasrotonde.

Ceristimo | 09-10-21 | 21:11 | 5

@Denkhetnjet | 09-10-21 | 21:18:
Het zou fijn zijn. Ministers laten zich ook maar weer adviseren door mensen die ervoor hebben doorgeleerd. Ruimte voor bijsturen lijkt klein.

Duwbak_Linda | 09-10-21 | 21:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Gelukkig staat het hele land vol gesubsidieerde windmolens die alle problemen gaan oplossen!

Botte Hork | 09-10-21 | 21:04 | 3

Neeheee!
Het probleem zou juist opgelost zijn als we nog 400.000 extra windmolens zoudwn hebben gehad!

jemagookniksmeer | 09-10-21 | 21:20

@jemagookniksmeer | 09-10-21 | 21:20:
En vergeet de bomengenocide niet! Die biomassa is zeer lucratief, vooral voor de linkse partijen.

Neem deze motie: geplande subsidies voor houtgestookte biomassacentrales stopzetten

Voor:
PVV 20
SP 14
50PLUS 4
PvdD 4
FVD 2
Van Haga 1
Van Kooten-Arissen 1

_______________

Tegen:
Tegen
VVD 32
CDA 19
D66 19
GroenLinks 14
PvdA 9
ChristenUnie 5
DENK 3
SGP 3

www.tweedekamer.nl/kamerstukken/motie...

Gevalletje don't bite the hand that feeds you lijkt me.

Botte Hork | 09-10-21 | 21:45

Volgens de voorstanders zou energie bijna gratis worden ..

Harry.Langezwaal | 09-10-21 | 22:00

Er is werkelijk weer geen touw aan de wekelijkse hersenruft van Feynman vast te knopen.

Deskundigen zijn het erover eens dat deze prijsexplosie niet aan de energietransitie te wijten is; het gaat om een marktuitspatting, met name door het onverwacht snelle economische herstel na het opheffen van de coronamaatregelen. De vraag naar vooral aardgas steeg zo hard, dat de productie ervan, teruggeschroefd tijdens de coronacrisis, het domweg niet kan bijbenen.

Komt wel goed. Als het echt uit de klauw loopt, komt er wel een tijdelijke belastingverlaging (0% btw op gas oid) of andersoortige tegemoetkoming.

En verder loont het toch vooral om periodiek over te stappen of de prijzen vast te zetten. Hier ligt een stuk verantwoordelijkheid bij de consument die toch zijn financiën als een goed huisvader moet beheren. Ik betaal ook met mijn huidige contract ook ca. 15% meer ten opzichte van vorig jaar, maar ik ben in ieder geval goed onder de pannen en krijg nog een leuke tegemoetkoming bij de jaarlijkse eindafrekening.

de IJsman | 09-10-21 | 20:57 | 16

@LD69 | 09-10-21 | 21:45:

Ik ben voorstander van een ruimhartig en overzichtelijk sociaal vangnet, maar er moet naar mijn mening wel worden ingezet en vertrouwd op een zekere mate van zelfredzaamheid van de burger.

de IJsman | 09-10-21 | 23:23

Ja joh, we hebben gezien wat die vaste contracten waard zijn. Die worden en masse verscheurd nu..

Snoorderlag | 10-10-21 | 10:57

@de IJsman | 09-10-21 | 23:23: De burger is juist totaal onbekwaam. Die krijgt een budgetcoach, een energiecoach en een opvoedconsulent op zijn dak.

theo-is-dood | 10-10-21 | 12:50
▼ 13 antwoorden verborgen

Volgens Milieucentraal prijspeil 2021: Prijs stroom = 7 cent + 214% belasting/heffing = 22 cent per kWh Prijs gas = 27 cent + 193% belasting/heffing = 79 cent per m3 Inmiddels zijn de bedragen wat hoger geworden maar het grootste deel van de energierekening van de gemiddelde burger bestaat uit belastingen. Er zit zelfs meer belasting op stroom dan op bijvoorbeeld benzine.

D.Bader | 09-10-21 | 20:55 | 3

Mijn berekening is anders. 6 Dagen halen, zagen en tassen is 6 maanden gratis stoken. Ra ra wat stook ik?

VolgendjaarkrygikAOW | 09-10-21 | 21:46

Komt Kaag goed uit

Slough | 09-10-21 | 21:49

Lang verhaal (of column zoals u wilt) maar ik mis de oplossing. Die hoeft u als GS niet te geven maar dat onderuitgezakte kabinet hoor ok ook nog niet met oplossingen.

johnyl | 09-10-21 | 20:53

Gelukkig heb ik bos bij mijn huis gekocht
600€ de hectare
5 dagen werk en rond de 100 piek aan brandstof , beetje stroom voor blokken zaag
Zitten we weer n jaartje warm.

deathchant | 09-10-21 | 20:50 | 3

Hier ook hout van eigen erf. Maar toch is dat raar. Hebben we zo'n mooie energiezuinige ketel en al, moet je hout stoken.

Duwbak_Linda | 09-10-21 | 20:52

Leuk voor je, maar niet echt een schaalbare oplossing.

Muxje | 09-10-21 | 20:54

@Duwbak_Linda | 09-10-21 | 20:52: Bij ons geen CV ,koken op flessen gas en n boiler voor warm water.
Het is n beetje omslachtig maar t werkt altijd . Ik hoop de kachel te vervangen voor n moeder haard maar dat brengt een halve binnenhuis verbouwing mee

deathchant | 09-10-21 | 20:56

Geen kolen, geen gas, geen kern.... Oeps het licht is uit.

Merlanni | 09-10-21 | 20:48

Meer dan de helft is accijns,
komt vast ook wel terug zoals het kwartje van Cock.

TijdelijkOptimist | 09-10-21 | 20:44

Lekker die strategische gas voorraad. Hoe zou het staan met de strategische olie voorraad? Net zo "goed"?

De Stichting Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten (COVA) is de centrale, onafhankelijke, organisatie die in opdracht van de minister van Economische Zaken en Klimaat,  strategische olievoorraden voor Nederland aanhoudt. 

KlaagGraag | 09-10-21 | 20:42 | 2

Nou dan kan Blok ook weg. Gefaald.
Oh wacht, die gaat al weg.

ChalinaRosa | 09-10-21 | 21:20

De strategische voorraad hoogcalorisch gas (geen stikstof erdoor gemengd) schijnt op 30% van de capaciteit te zijn. Lekker spannend. Zekerheid is maar saai.

Rest In Privacy | 09-10-21 | 21:28

Huurwoningen verplicht isoleren, hoe stel je je dat voor? De huisbaas draait voor de kosten op; de lagere energierekening is voor de huurder. Daarom wordt er niet geisoleerd. Nu kan ik mij best indenken dat zulks geen enkel bezwaar is voor de gemiddelde politicus, nood breekt wet, het klimaat gaat voor, huurders zijn zielig en huisbazen zijn allemaal tuig. Maar zo'n maatregel past in de sovietunie, niet in een normaal land. Schaf eerst die """tijdelijke""" verhuurdersheffing maar eens in het geheel af, dan praten we verder.

Muxje | 09-10-21 | 20:41 | 9

Veel sociale wooncomplexen lopen al achter in onderhoud. Dat wil zeggen dat de huur al vele jaren ruim betaalt voor renovaties. Maar het dekt de potjes van woningbouwcorporaties die andere projecten aan het doen zijn (als ze al niet aan het speculeren waren met dat geld elders zoals bleek in 2008). Kortom dat geld komt niet maar even vrij en vertaalt ook niet in een huurverhoging. Wel het punt dat de verhuurder geen energieleverancier mag spelen wat een toenemend probleem is bij projecten die energie leveren voor de complexen en geen (roerend) onderdeel meer zijn van het complex zelf. Dat wil zeggen geen vrije keuze meer voor een deel van de bevolking. Oeps.

GeenAccount | 10-10-21 | 08:27
▼ 6 antwoorden verborgen

Het is hier nog 24 graden binnen met alle ramen en schuifdeuren open. Nergens last van.

Henk de Vries2074 | 09-10-21 | 20:40 | 3

Hier buiten nog 20 gr.

van Oeffelen | 09-10-21 | 21:34

U woont in Accra, Ghana?

Tietmier | 09-10-21 | 22:18

Wij barsten van het gas. Genoeg om de hele wereld decennia lang van gas te voorzien.
Maar we ziiten wat te zeuren over Groningers. Diezelfde Groningers heb ik niet gehoord toen het steenkool in Zuid-Limburg werd geëxploiteerd. Met ook de nodige nadelen.
Waarom halen we geen gas uit de Waddenzee? Omdat zo'n installatie er niet fraai uitziet? Er is niet één zeehond die onder dat uitzicht lijdt.

Lentehaas | 09-10-21 | 20:40 | 3

Iets met een vrouw met een Hart.

Nederlander1 | 09-10-21 | 20:43

Een zeker deel van de bevolking is bang dat op den duur de zeebodem zover daalt dat de Waddenzee niet meer droogvalt, zoals nu 2x per dag. En die gedachte is niet ongegrond.
Maar het blijft niet bij dat probleem, er is namelijk ook een oplossing, misschien zelfs meerdere: ik denk bijvoorbeeld aan regelmatige zandsuppleties vergelijkbaar met die voor de kust van Den Haag en omstreken. Of we vragen GroenLinks/Greenpeace om regelmatige rotsblok dumpingen.

LD69 | 09-10-21 | 21:29

Toe maar, de hele wereld nog wel. Dat we nog heel veel gas hebben klopt wel. Alleen zijn in de afgelopen 5 jaar zo’n beetje alle vergunningen vertraagd en gefrustreerd door de linker kant. Nu zitten we in NL dus met een tekort aan productie met name door de afknijp van Groningen maar ook door teruglopende reserves in de Noordzee. Er is genoeg maar we mogen er van de staat niet heen boren. Officieel overigens niet maar zoals gezegd worden de vergunningen gewoon niet uitgegeven zodat het dan lijkt alsof je zo lekker groen bezig bent zonde aan het beleid te komen.

HA BIER!1! | 10-10-21 | 17:24

Nauwelijks geïsoleerd vrijstaand huis uit 1850 hier, ongeveer 500 kuub, ik stook met 2500 kg houtpellets de hut warm en dan niet 20 graden maar warm, kosten ongeveer 750-800 euro per jaar, zo kan het dus ook.

zwellevertje | 09-10-21 | 20:38 | 4

@Ambiorix | 09-10-21 | 21:03: Altijd handig om niet afhankelijk van anderen te zijn, dat blijkt nu ook maar weer.

zwellevertje | 09-10-21 | 21:13
▼ 1 antwoord verborgen

U wordt continu belazerd.

ademende aarde | 09-10-21 | 20:37 | 1

Waar je bijstaat.

Nederlander1 | 09-10-21 | 20:39

Gas leveranciers in schurken landen!

Verhoog uw verkoopprijzen!!! Nederland gooit de prijzen nog een paar keer over de kop met belastingen. Dus pak uw fair share terug van de middleman (overheid)

We kunnen toch alleen maar buigen en slikken.

Remi A. | 09-10-21 | 20:33

Maar de aarde warmt toch op enzo? Wie heeft er nog een kachel nodig dan?

Botte Hork | 09-10-21 | 20:33 | 2

Niemand! En mocht het een beetje koud worden, dan ga je in je blootje lekker tegen je lief liggen onder een berenvel.

aflaatverkoper | 09-10-21 | 20:49

Nederland de Congo van Europese grondstoffen. Alles is op en uitgegeven.

McCain | 09-10-21 | 20:32

Ach meneer Feynman, wij worden koploper in de klimaatplannen. Dat is het enige dat telt in die Haagse koppies.

Duwbak_Linda | 09-10-21 | 20:27 | 3

In Albanië ligt dat inderdaad heel anders. Trouwens, waarom ga je daar niet wonen?

Ridde Rogter | 09-10-21 | 20:34

@Ridde Rogter | 09-10-21 | 20:34:
Waarom neem je eigenlijk de moeite om te reageren?

Duwbak_Linda | 09-10-21 | 20:41

@Ridde Rogter:
Ander land maar over jouw soort die je alles maar klakkeloos door de strot kunt duwen ga ik de ballen uit m’n broek lachen.

Schapen die zelf de deur naar de slachtbank openen…

Nostra da Mus | 09-10-21 | 20:43

ik denk dat die laatste opmerking de lading aardig dekt. Het is knetterharde marktmanipulatie. Er is geen tekort, het is gecreëerd, kunstmatig

Dr.Utker | 09-10-21 | 20:27 | 1

Gecreëerd, zoals zo'n beetje elk politiek gewenste uitkomst...

culture_vulture | 09-10-21 | 21:22

Die gasrotonde mag dan falen, maar ik vind dat er de laatste, pak em beet, maanden wel heel erg veel crises zijn. Je zou bijna gaan denken dat er een kwade hand achter zit. Maar dan kan niet, want op deze aardkloot wonen enkel engeltjes.

Rest In Privacy | 09-10-21 | 20:27 | 2

Nee joh... Niets aan de hand.

Gezien de sterftecijfers van Nederland en Engeland "daalt" de bevolking naar het aanbod toe met 6 maandelijkse pieken.

Remi A. | 09-10-21 | 20:35

Met een bevolking die bang is kan je alles doen.

Roadblock | 09-10-21 | 21:02

Vraagje; wie verdient er aan de hoge prijzen? Niemand stelt die vraag…

FordPrefect | 09-10-21 | 20:26 | 9

Marktwerking door verkoop van staatsbedrijven leek zo'n goed plan.

Schemerlamp | 09-10-21 | 20:52
▼ 6 antwoorden verborgen

Why, this car is automatic
It's systematic, it's hydromatic
Why, it's gas lightning

Nederlander1 | 09-10-21 | 20:25

Is er eigenlijk een dossier waar de afgelopen tien jaar geen enorme puinhoop van gemaakt is?

Zapata10 | 09-10-21 | 20:24 | 4

Dossier Verhulst.

PolderTaliban | 09-10-21 | 20:32

Kan eigenlijk niet één bedenken.

ChalinaRosa | 09-10-21 | 21:23

Het overkomt Rutte c.s. allemaal alleen maar. Corona OK. Maar ook stikstof, woningnood, asiel/immigratiecrisis... Visieloos aanmodderen en doekjes voor het bloeden.

Rest In Privacy | 09-10-21 | 21:38
▼ 1 antwoord verborgen

net verlengd bij eneco, ga van eur 0,89 naar eur 1,21 per m3.

DommeNeger | 09-10-21 | 20:22

Hebben we het over de prijs van gas,of over de belastingheffingen over de prijs van gas ?

Jimmy Mc Clure | 09-10-21 | 20:22 | 1

U stelt een belangrijke vraag.

Adriel | 09-10-21 | 20:25

Enige logica is ver weg bij de privatisering van de energiebedrijven; afgelopen voorjaar waren de prijzen laag, voorraden laag na de winter, ondanks de te mogen verwachten expertise zou je denken dat de energiebedrijven dan direct inkopen op de lage prijzen ten behoeve van de afgesloten contracten van de afnemers en om de gasvoorraad fysiek aan te vullen. Of dat gedaan is, is de vraag maar vooral is denk ik ook gaande dat toen de gasprijs met de olieprijs mee ging stijgen er van de voorraad is verkocht en ook de hoeveelheid contactueel vast afgesloten ten behoeve van de vaste contracten van de afnemers. Dit vooral om het eigen rendement en kwartaalwinst op te schroeven ten behoeve van de eigen portemonee en die van de aandeelhouders.
Nogal korte termijn denken uiteraard, en vanuit de natte duim hoop en stille verwachting dat de prijzen wel weer zullen gaan dalen om nog voldoende gas (contractueel vast en laag van prijs) op papier in te kunnen kopen om de klanten te kunnen bedienen en er alsnog aan te kunnen verdienen.
Zulks is speculatie van de hoogste orde, en is zelfs frauduleus te noemen m.i., hoe dat juridisch hard te maken weet ik niet maar dit gaat helemaal nergens meer over.
De rekening wordt nu heel makkelijk bij de afnemers gelegd maar is feitelijk de schuld van de erg makkelijke privatisering en het wegschuiven van de verantwoordelijkheid door de politiek die dit niet in de hand heeft blijkbaar.

GuruOuwehuru | 09-10-21 | 20:21

Ik heb nooit gesnapt waarom gas uit Rusland en Turkije, naar oost Europa en Duitsland via Nederland moest. Vanuit de Noordzee gaat het meeste naar het VK, en ook daar de de route via Nederland niet erg logies.

W_F | 09-10-21 | 20:16 | 3

Je snapt het nog steeds niet. Er komt geen gas uit Turkije.

Sinterbikske | 09-10-21 | 20:23

Weer zo’n onleesbaar stuk halve waarheden en hele onjuistheden. Windmolens en zonnepanelen gaan NOOIT in onze energiebehoefte kunnen voorzien. Opslag van enige importantie bestaat niet en de waterstofeconomie zal een nog veel duurdere farce worden dan de gasrotonde . Elektriciteit omzetten naar waterstof halveert nogmaals het rendement van de hele keten. Maar dat kun je de klimaatfascisten niet wijsmaken. En als ze het wel weten, boeit het ze niet.

getergde kaasboer | 09-10-21 | 20:16 | 3

Waterstof is tegenwoordig een PR dingetje van Shell, en heeft weinig met klimaatfascisten te maken.

W_F | 09-10-21 | 20:18

Gasopslag is er wle in de vorm van lege gasvelden, echter ligt de meeste opslag in vaste leverings contracten waar nogal speculatief mee wordt gehandeld alszijnde korte termijn erg winstgevend. Probleem is dat je dan nu om te kunnen leveren als energiebedrijf nieuwe contracten moet afsluiten voor hogere prijzen.

GuruOuwehuru | 09-10-21 | 20:26

Inderdaad, ik zat het ook vol verbazing te lezen. Ik heb doorgaans wel resonantie met Feynman maar hier vinden we elkaar niet. Windmolens en zonnepanelen zijn symboolpolitiek pur sang. Het rendeert niet en zal dat ook nimmer gaan doen. Voor onze economie en de kosten van de consument lijkt het een goede zet maar op energie-technisch niveau is het bullcrap. It's time to go nuclear.

Kaposi_Sarcoom | 10-10-21 | 00:57
-weggejorist-
PolderTaliban | 09-10-21 | 20:16 | 1

Wat een toeval, de opgedrongen energietransitie gaat niet snel genoeg volgens hen die over ons leven beslissen en opeens verdubbelen de energieprijzen.

2voor12 | 09-10-21 | 20:15

Was volledig te verwachten.
Olieprijs deed 1,5 jaar geleden het omgekeerde.

Kaas de Vies | 09-10-21 | 20:15

Slochteren 1960: 4522 miljard m3 gas ontdekt. Dat is 4522 000 000 000 m3
Het gemiddelde gasverbruik van een gemiddeld huishouden: 1500 m3 per jaar (wij doen 900 m3 met een gezin van 5 in een A-label huis)
Dat is 3.014.666.666 huishouden jaren. Er zijn minder dan 8 miljoen huishoudens in Nederland, brengt het totaal op 376 jaar gas voor 8 miljoen huishoudens.

helodia | 09-10-21 | 20:15 | 6

U rekent buiten Joop den uil. Die vond het een geweldig idee om ons gas voor een vriendenprijs aan Italië te verkopen.

The7thGuest | 09-10-21 | 21:26

Het gas werd verkocht omdat we het mogelijk niet meer nodig hadden ivm kernenergie. En zo konden we er nog flink aan verdienen. Hierbij het antwoord hoe we alsnog in onze energiebehoefte kunnen voorzien.

Karel17 | 09-10-21 | 22:01

@Karel17 | 09-10-21 | 22:01: Ik dacht altijd dat het was omdat Italie het anders van de russen zou kopen.

Wollweberi | 09-10-21 | 22:56
▼ 3 antwoorden verborgen

Is het mogelijk dat leveranciers alleen nog met variabele contracten gaan werken?

Toetsenbordcomplex | 09-10-21 | 20:13 | 3

Denk het wel. Ze wringen zich nu al in allerlei bochten. Als het er op aan komt zijn het ook gewoon boeven.

PolderTaliban | 09-10-21 | 20:19

@PolderTaliban | 09-10-21 | 20:19:
Maar wanneer de prijzen weer dalen zullen andere aanbieders met die klanten gaan lopen toch? Marktwerking.
Of is dat te simplistisch gedacht?

Toetsenbordcomplex | 09-10-21 | 20:25

@PolderTaliban | 09-10-21 | 20:19: voor een ieder die denkt, mij prijs staat voor 3 jaar vast, kleine aanbieders zullen failliet gaan bij aanhoudend hoge prijzen en dan mag u ook de variabele prijs betalen

Incitatus | 09-10-21 | 20:27

Het structurele probleem blijft onze afhankelijkheid van artefacten. Enige oplossing is extinctie of evolutie.

Neuth | 09-10-21 | 20:11

Deze winter zal ik dus met 3 truien aan lopen en het stoken aan de appartementen beneden en naast me overlaten. Dit land is helemaal kapot.

tsirojeggew | 09-10-21 | 20:10 | 1

En de appartementen boven je. De leidingen worden dan immers warm en die lopen door jouw woning. ;-)

de IJsman | 09-10-21 | 21:00

per woning betaalT..

Rudy Mentaie | 09-10-21 | 20:10

Iedereen weer een simpele Honeywell. Ik vind niks ranziger dan wanneer ik, als ik net uit bed kom de woonkamer binnenloop waar het al voorgeprogrammeerd twintig graden warm is. Bah. Geen idee wat de temperatuur 's winters in mijn slaapkamer is maar het raam staat altijd op een kier en never nooit verwarming aan. Het is pas lekker onder een dik dekbed wanneer de omgevingstemperatuur keikoud is. En dan als je net wakker bent, zo'n ranzige warme woonkamer binnen wandelen. Gadverdamme.

Leptob | 09-10-21 | 20:09 | 5

Net gekeken, de slaapkamer is 13 graden. In de huiskamer staat de vloerverwarming van oktober tot april op 20 graden.

PolderTaliban | 09-10-21 | 20:20

Wij doen alle verwarming steevast uit, niet alleen als we het huis uit gaan - al is het maar een uurtje - maar óók ongeveer een uur voordat we gaan slapen. Al jaren. Niets is lekkerder dan 'lepeltje-lepeltje'-slapen onder een dekbed in een ijskouwe slaapkamer; we hebben daar twee klapramen standaard open staan. Ook 's winters.

Peter Emile | 09-10-21 | 20:48

Eens. En sterker nog, ik heb de hele cv verwijderd in de slaapkamer. Nooit zou ik daar gebruik van maken.

bigstone | 10-10-21 | 06:24
▼ 2 antwoorden verborgen

Want? Zij heeft nu geen bier meer?

Frans_van_Arkel | 09-10-21 | 20:09

Beetje klaar met Andijk. Het wijf begint te zeiken dan ik geen biertje meer mag.

SinisterNL | 09-10-21 | 20:04 | 2

Probeer Wervershoof eens, schijnt dol te zijn.

Sinterbikske | 09-10-21 | 20:16

Leg haar dan uit, dat je, elke keer dat je bier drinkt, je je opoffert voor het klimaat door tijdelijk CO2 op te slaan in je lijf. ;)

Rest In Privacy | 09-10-21 | 20:39

World events do not occur by accident. They are made to happen, whether it is to do with national issues or commerce; and most of them are staged and managed by those who hold the purse strings.
Denis Healey
www.theguardian.com/politics/2015/oct...

steekmug | 09-10-21 | 20:03 | 1

Er was een tijd dat ik mijn vraagtekens zou hebben gehad bij deze bewering van Mr. Healey. Die tijd is voorbij.

MickeyGouda | 09-10-21 | 20:13

Wie is hier nu eigenlijk de Zwitsal...

Smoelensmid | 09-10-21 | 20:00 | 1

Gij of ik?

Toetsenbordcomplex | 09-10-21 | 20:11

Zie vorige topic.

VanBukkem | 09-10-21 | 20:00

Geld aan verdienT..

Smoelensmid | 09-10-21 | 19:59 | 4

"per woning betaald."
Ik ga ervan uit dat de huisregels niet voor de schrijvers gelden?
"Tenenkrommende taal- en spelfouten leveren u een ban op. Lees uw reactie terug alvorens te posten."

Met_baard | 10-10-21 | 00:46

Ah, taal nazi's be like.

funkyd | 10-10-21 | 10:16

@funkyd | 10-10-21 | 10:16: kom kom, we zitten hier niet op Twitter of andere sociale media waar het gros de instelling heeft van "je begrijpd toch wat ik zech?". Dezelfde (stagiair) spelfouten zie je bij de gehele msm, maar die hebben dan weer niet van zulke mooie huisregels.

Met_baard | 10-10-21 | 11:22
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl