Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Halve eeuw Afghanistan

Dit zag iedereen aankomen, behalve Sigrid Kaag.

Er is in 20 jaar 50.000 USD per Afgaan uitgegeven. Met dat soort geld kan je met lage lonen een waar paradijs scheppen. Het werd een shithole. Sommige moeders duwen hun baby's door het prikkeldraad, andere moeders gooien baby's in het prikkeldraad. Zie hier een Noorse soldaat met een baby in een vliegtuig. Een ander militair vliegtuig werd bestormd en nam 823 passagiers mee.  

De vluchthaven is een plek geworden waar wapens, bagage, kogelvrije vesten en gepantserde wagens worden gedumpt. De drie ingangen van het vliegveld zijn een chaos, de Amerikanen kunnen niet te veel mensen toelaten, en buiten is de Taliban bezig met hun visie op crowd control, mede op verzoek van de VS. De Taliban is zeer content met het vertrek van al die intellectuele oppositie.

Het advies aan Nederlanders was om iets oranjes mee te nemen, maar de 62 Nederlandse militairen om ze uit de mensenmassa te halen zijn zoek. Andere landen zijn al maanden met evacuaties bezig, inmiddels per helikopter. Sigrid Kaag en Ank Bijleveld: jullie hadden de luchtmobiele brigade daar allang moeten hebben. De VS, het VK en Duitsland geven het goede voorbeeld.

De president van Afghanistan Ashraf Ghani vluchtte uit Kabul toen de Taliban daar aanbelde. Hij weigerde een onvoorwaardelijke overgave, de vorming van een interim regering en een vredige machtsoverdracht. Het Afghaanse leger verloor, vluchtte of deserteerde naar de Taliban. Een Afghaanse soldaat is wel te huur, niet te koop. Dit zag iedereen aankomen, behalve Sigrid Kaag.

Geplaceerd, dus dikke prima

Op 9 juli was de Afghaanse overheid in 141 districten in controle, in 167 werd gevochten en 90 waren in handen van de Taliban. Na 20 jaar wederopbouwmissies viel het land in enkele maanden. Elke politicus die verwachtte dat de jarenlange terugtrekking van de VS geen nekschot voor Afghanistan zou worden, kent het land niet. Laat ik proberen het zo kort mogelijk samen te vatten...

Afghanistan had in 27 april 1978 een staatsgreep door de KGB. Dit was tegen het zere been van de Truman en Carter doctrines: Olie uit de Perzische Golf is een strategisch belang. De Amerikaanse bemoeienis in Afghanistan begon met de duurste geheime missie uit de geschiedenis vanaf 3 juli 1979. De CIA gaf directe steun aan de Mujahideen, vooral de stingers waren later welkom.  

De Sovjet-Unie trok 24 december 1979 Afghanistan binnen om tien jaar tegen onder andere de Amerikaans gesteunde en opgeleide Mujahideen te vechten. Toen ze uiteindelijk terugtrokken, bleven Moskou en Washington de strijdende partijen steunen. De Taliban nam als derde hond het zuiden en Kabul in met steun van duizenden Al-Qaeda strijders en diverse Arabische landen.

De Taliban bestond toen nog maar een paar jaar, maar de meeste leiders hadden eerder tegen de Sovjets gevochten als Mujahideen, de meeste veteranen in hun legers ook. (PDF p18). De Taliban is daarmee van voor tot achter opgeleid, bewapend en gefinancierd door de CIA. De afgelopen twintig jaar oorlog in Afghanistan is een gevolg van twintig jaar koude oorlog binnen Afghanistan ervoor.

Afghanistan is sinds de jaren zeventig onafgebroken in oorlog geweest, een theater voor proxyoorlogen. Er lopen nog een paar bejaarde Afghanen rond die überhaupt weten wat vrede is. Een oorlog die intern verder gaat; lokale milities bevrijden nu dorpen van de Taliban. De vicepresident hergroepeert de anti-taliban partijen in de Panjshir vallei ten noorden van Kabul.  

Continue tribale of religieuze oorlogsvoering is het enige wat het gros van de bevolking kent. Democratie is een complex systeem dat drijft op een vrije pers, een goed geïnformeerde kiezer en goed werkende politieke partijen, dat mist in Afghanistan nog alle drie. Wederopbouw is in extreem moeilijke missies altijd een sluitpost geweest, daarmee verander je een land niet fundamenteel.

De Taliban heeft een gezegde: You have the watches, we have the time Het was een kwestie van tijd dat Westerse legers zichzelf financieel uitputten, of politiek hun draagvlak verloren. Afghanistan is nooit veroverd door de Sovjets, nooit door de Amerikanen. Ik vraag me af waarom ons kabinet verwachtte dat Afghanistan heel zou blijven, terwijl het al een halve eeuw verscheurd is.

De Taliban heeft verzocht aparte jongens en meisjes klassen te maken. Eerder werd er al op demonstranten geschoten. De Taliban kondigde in de stad Khost cleaning operations aan tegen een voormalige CIA militie. Kabul lijkt vredig, daarbuiten gaat het slechter. Turkmenistan sloot de grens voor vluchtelingen, Oezbekistan opende tentenkampen.

Het Nederlandse debat over Afghanistan had een moment waarbij iedere Afghaan die ooit iets via een lokale aannemer voor een Nederlands geleidde missie gedaan had, een evacuatie en verblijfsvergunning moet krijgen. Zeer barmhartig, maar mag er dan ook per vergelijkbaar decreet een streep door de verzonnen stikstofcrisis zodat we een miljoen woningen kunnen bouwen?!

Met open armen ontvangen is makkelijk, met een beschikbare woning iets moeilijker.

Reaguursels

Inloggen

Afghanen opvangen die "ons geholpen hebben"? Eh, was Nederland nou niet in Afghanistan om de Afghanen te helpen? Wie heeft nou wie geholpen?

DutchLion33 | 22-08-21 | 18:55 | 1

Duizenden Afghanen die in BE asiel - meestal mannen tussen de 20 en 50 jaar kregen demonstreerden paar dagen terug in Brussel met als leus "jullie laten ons in de steek!". Ja, dacht ik toen, laten we jullie dan maar met een parachute en een geweer boven Afghanistan droppen.

drs. Levi Samsonov | 22-08-21 | 19:58

Mag de kraan dicht?

D-Fens_1963 | 22-08-21 | 18:19

De meeste mensen die worden teruggehaald uit Afghanistan zijn mensen die op vakantie waren in het moederland. Moeten wij ze nu voor de tweede maal terughalen met alle risico, en wat heb je daar te zoeken als je vluchteling bent...

appies | 22-08-21 | 17:55 | 1

Op vakantie naar een laat waar je uit gevlucht zou zijn... midden in een burgeroorlog. Eigen risico, alle gemaakte kosten keurig op verhalen.,

drs. Levi Samsonov | 22-08-21 | 19:58
-weggejorist-
gvtqizfckra | 22-08-21 | 16:59

@Feynman,

Alleen de taliban zijn verantwoordelijk voor de misdaden van de taliban.
Ter vergelijking, iets over wapenleveranties in een ander conflict.

Tijdens de tweede wereldoorlog leverden de VS miljarden aan wapens en grondstoffen aan de Russen, ondanks dictator Stalin. Dat maakt de VS nog niet schuldig aan de Russische invasies van Hongarije (1956), Tsjechoslowakije (1968) of Afghanistan (1979).
De VS zijn zelfs niet schuldig aan de grootschalige massadeportaties, massamoorden en etnische zuiveringen door de USSR aan het eind van de tweede wereldoorlog. Het met grof etnisch geweld "verschuiven" van diverse landsgrenzen kostte miljoenen mensen het leven, en ontheemde miljoenen anderen.

Daarbij had Stalin had het rode leger toestemming / opdracht gegeven "alle vrouwen tussen 8 en 88" te verkrachten. Niet alleen Duitse, maar ook Poolse, Joegoslavische, etc; Stalins Joegoslavische bondgenoot Tito sprak Stalin daar nog (vergeefs) op aan.
Zelfs gevangenen uit het Duitse concentratiekamp Ravensbrück werden door hun rode "bevrijders" verkracht. Een schandaal dat in de CPN (nu GL) zelfs in de jaren '80 en '90 nog onbespreekbaar was. www.trouw.nl/nieuws/het-grote-zwijgen...

Is het reëel daar de VS de schuld van te geven?
Lijkt mij niet. Terwijl het destijds toch al wel vrij duidelijk was dat Stalin een behoorlijke klootzak was. Stalin was nota bene een bondgenoot van Hitler. Samen verdeelden ze Europa in 1939, en samen vielen ze datzelfde jaar Polen binnen.
In 1940 gaf Stalin opdracht om in het Poolse Katyn tienduizenden Poolse politieke gevangenen te vermoorden. Zo kwam er in de Russische concentratiekampen namelijk weer plek voor tienduizenden politieke gevangen uit de Baltische staten. Die staatjes werden vlak daarna veroverd door de USSR, geheel conform het verdrag met nazi-Duitsland.

Roosevelt en Churchill hebben dat allemaal geweten. Zoals ze ook wisten dat Stalin de decennia daarvoor al miljoenen mensen had vermoord tijdens diverse "zuiveringen". Daarbij werd Stalins voormalige vriend Trotski zelfs tot in Mexico achtervolgd en vermoord. Iedereen wist ook dat Stalin in 1932/1933 een opzettelijke hongersnood had gecreëerd in Oekraïne, de Holodomor, waaraan tussen de 2,5 en 7,5 Oekraïners stierven. Het idee daarachter was Russificatie; Russen moesten een meerderheid vormen in deze "deelrepubliek". In Kazachstan leidde soortgelijke politiek tot circa 1,5 tot 2,3 miljoen hongerdoden; Kazachen vormden de jaren daarna nog maar 38% van de bevolking.

En met die Stalin werkten Roosevelt en Churchill dus samen.
We kunnen daar nu van alles van vinden, maar destijds was het een noodzaak omdat het gevaar Hitler groter was dan het gevaar Stalin. De vijand van mijn vijand is mijn vriend; zo werkt dat.
En in de Koude Oorlog was dat niet veel anders; de VS steunden vaak automatisch de tegenstanders van de USSR. En met recht, want alle USSR-satellietstaten waren brute dictaturen. Dat het beleid van de VS in Afghanistan verkeerd uitpakte is tragisch, maar niet de schuld van de VS.

De doelstellingen van de taliban zijn islamitisch, niet Westers.
Net zoals de doelstellingen van Stalin socialistisch waren, niet Westers.
Het Westen heeft niks te maken met de misdaden die islamisten en socialisten begaan namens hun eigen religies. Ook al hebben ze soms vanwege een gezamenlijke vijand geprofiteerd van Westerse hulp.
We moeten echt af van dat linkse dogma dat iedereen die (massa-) moorden pleegt per definitie onschuldig is. Dat klopt gewoon niet; mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid.

Dandruff | 22-08-21 | 15:51 | 3

QED.

Dr_Johnson | 22-08-21 | 16:57

Veel staten werken nu samen met buitenlandse strijdkrachten om macht uit te oefenen op het moderne slagveld: proxy wars. Er is wel degelijk iets geregeld internationaal. Verantwoordelijkheden die van toepassing zijn op staten die hulp verlenen aan buitenlandse partners die zich schuldig maken aan ernstige schendingen van het internationaal recht: ongeacht of de Verenigde Staten de controle behouden over de partijen bij het conflict, het internationaal recht schrijft voor dat de Verenigde Staten nog steeds verantwoordelijk kunnen zijn voor eventuele onrechtmatige handelingen van de partijen bij het conflict waaraan zij steun verlenen. Een prominent vrijwaringsmechanisme is het Wapenhandelsverdrag , dat ondertekenaars verbiedt om bepaalde wapens te leveren als ze zouden worden gebruikt bij gruweldaden hetgeen natuurlijk is gebeurd in de laatste veertig jaar in Afghanistan. Meer dan 100 staten hebben het verdrag geratificeerd, de Verenigde Staten, Rusland en China – drie van de grootste grote wapenleveranciers ter wereld – hebben het verdrag echter niet geratificeerd.
treaties.un.org/pages/viewdetails.asp...
De Leahy-wetten of Leahy-amendementen zijn Amerikaanse mensenrechtenwetten die het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Amerikaanse ministerie van Defensie verbieden militaire bijstand te verlenen aan buitenlandse veiligheidstroepen die de mensenrechten ongestraft schenden.
en.wikipedia.org/wiki/Leahy_Law
Deze verantwoordelijkheden zijn wel allemaal een dode mus want wat echter ontbreekt, is een effectief geheel van mechanismen om al deze verplichtingen af te dwingen van de Verenigde Staten, verreweg de grootste wapenexporteur ter wereld en dé losbandige sponsor van proxy-troepen die zich onderscheid om bepaalde verdragen niet te ratificeren en haar eigen wetten niet na te leven. Meer dan een decennium nadat Blackwater-soldaten Iraakse burgers op het Nisour-plein in Bagdad hebben afgeslacht, blijft de Amerikaanse regering dezelfde soldaten in dienst houden verantwoordelijk voor dat onmenselijk geweld. Er is niet één internationale rechtsregel die deze ruimte regelt in de grijze zones van het internationaal recht, maar meerdere, verschillende, en in sommige gevallen overlappende.

faraday | 22-08-21 | 18:19

@faraday | 22-08-21 | 18:19:

Irrelevant verhaal omdat je de werkelijke wereld niet in je verhaal betrekt. In de werkelijke wereld moet een democratisch land soms samenwerken met een dictator, om een nog gevaarlijker dictator te verslaan. Maar dat maakt van die democratie nog geen dictatuur.

Men kan geen bosbrand blussen met een waterpistool.
Geen doorgebroken dijk repareren met een wattenstaafje.
Evenmin kan men grote en machtige dictaturen zoals die van Hitler en de USSR verslaan met eeuwige onderhandelingen en een A-team dat honderden wapens leegschiet zonder iemand te verwonden. Oorlogen zijn nooit schoon. Dat er bij het verslaan van moorddadige dictaturen burgerdoden vallen en mensenrechten geschonden worden is tragisch, maar niet de schuld van die democratieën. Hitler had gruwelijke bombardementen zoals op Dresden kunnen voorkomen door...
Polen niet binnen te vallen!

Of anders door zelf geen gruwelijke bombardementen uit te voeren op steden zoals Rotterdam en Londen. En het nietsvermoedende Spaanse dorpje Guernica. Of door geen totenkopf massamoordenaars in te zetten tegen ongewapende dorpen. Of door geen concentratie- en vernietigings- kampen te bouwen. Hitler begon die oorlog en pleegde ook de meeste oorlogsmisdaden, dat was nota bene zijn doel; "lebensraum".

En dat weet jij ook, vandaar dat jij in onze vorige discussie hartelijk lachte om verdronken Amerikaanse zeelieden. Het is iedereen wel duidelijk dat jij het Westen en de Westerse democratieën haat.
Mag ik vragen welke genocidale religie jij aanhangt?
Socialisme of islam, of iets anders?

Dandruff | 22-08-21 | 20:00

Hebben KNMI en het OMT al code rood afgegeven voor Afghanistan?

nobodiesunmighty | 22-08-21 | 14:45

Het voltallige journaille komt uit de lucht gevallen over de TALIBAN maar verdringen OORZAAK en GEVOLG:
“Operatie Cyclone (1979 tot 1987) was een geheime Amerikaanse militaire operatie begonnen door president Jimmy Carter in 1979, waarbij de inlichtingendienst CIA de Afghaanse moedjahedien financieel steunde in het verzet tegen de bezetting van Afghanistan door het Rode Leger gedurende de Afghaanse Oorlog (1979-1989). NA DE AANSLAGEN VAN 11 SEPTEMBER WERDEN DE VOORMALIG BONDGENOTEN ONDER DE NAAM TALIBAN VIJANDEN TIJDENS DE OORLOG IN AFGHANISTAN (2001-heden).”
Zie nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Cyclon...
De CIA maakte de historische fout door islamitische groepen uit de hele wereld aan te moedigen naar Afghanistan te komen -waaronder Osama Bin Laden – en pompten er vanaf 1979 samen met Saoedi Arabië miljarden en miljarden in “Washington’s jihad express” tegen de Sovjets.
Ze voorzagen niet alleen miljarden aan wapens en logistiek voor het opbouwen van deze islamitische groepen maar accepteerden ook de eis van Pakistan dat zij zouden beslissen hoe dit geld zou worden uitgegeven met natuurlijk de opleiding van rekruten in hun madrassas tot gewelddadige jihadisten.
Ze wisten dat deze mensen fanatiek waren, en hoe feller ze waren, hoe feller ze tegen de Sovjets zouden vechten.
In deze zinloze oorlog negeerden ze het feit dat ze het huidige monster creëerden: de TALIBAN.
Overigens maken ze er zelfs geen geheim van dat de TALIBAN het product is van hun proxyoorlog tegen de Sovjets:
Vraag van journalist (in 1998) aan Brzezinski, dé architect van Washington’s Jihad express:
“En u heeft er ook geen spijt van dat u het islamitisch fundamentalisme heeft gesteund, dat wapens en advies heeft gegeven aan toekomstige terroristen?”
Antwoord Brzezinski:
“Wat is belangrijker in de wereldgeschiedenis? De TALIBAN of de ineenstorting van het Sovjetrijk? Sommige opgewonden moslims of de bevrijding van Centraal-Europa en het einde van de koude oorlog?”
dgibbs.faculty.arizona.edu/brzezinski...
Wat heeft datzelfde journaille toch een kort geheugen: als er een wereldwijde terroristische organisatie is opgezet die de VS (en Saoedi-Arabië) hebben betaald tijdens de Afghaanse oorlog sinds 1979 zijn Amerikaanse opdrachtgevers toch verantwoordelijk?
De CIA gooide brandstof op het vuur van de Afghaanse Jihad en heeft die oorlog gesocialiseerd doordat elke idioot met een blaffer werd erkend als rebellenleider zolang hij bereid was een marionet te zijn.
Ook legt hetzelfde journaille de schuld van vluchtelingen aan dictators en/of Islam fanatisme maar ze houden hun mond over de oorzaak: militaire interventies in Afghanistan, Irak, Libië en Syrië en nog vele andere landen.
Media die ‘onze oorlogen’ hebben toegejuicht of zelfs gepleit voor de invasie van Irak op basis van leugens en nu doen alsof ze zich grote zorgen maken over het menselijk leven, democratische vrijheden en vrouwenrechten in Afghanistan: walgelijk!
Men had daar niks te zoeken echter sinds Vietnam blijven Amerikanen doen waar ze goed in zijn, weer een misdadige proxyoorlog bekokstoven met 'Saigon 1975' in Kabul nu.
Hun bemoeienis in al die stabiele dictaturen hebben tot nu toe enkel onnoemelijk menselijk leed veroorzaakt met miljoenen doden en dito vluchtelingen.
Afghanistan, wat zijn ze toch weer goed bezig, godbetert ook in naam van God!
En zo modderen we maar door.
Uncle Sam gooit de boel plat en wij mogen hoe dan ook de vluchtelingen pamperen. Zijn wij nou zo dom of…?

faraday | 22-08-21 | 13:20 | 9
▼ 6 antwoorden verborgen

De Afghanen die hier al zijn en die hier nog naartoe komen, kosten ons per stuk heel wat meer dan een schamele vijftigduizend dollar....
-
(en voor die prijs krijgen wij er nog niet eens een echte oorlog bij.... )

bisbisbis | 22-08-21 | 12:33

Het advies om iets oranjes mee te nemen was niet zo slim. Ze komen daar om in de sinaasappels en mandarijnen.

squadra | 22-08-21 | 12:25 | 1

Het artikel -op RTL nieuws geloof ik- lezend was dat advies waarschijnlijk vooral gegeven om deze mensen makkelijker te kunnen onderscheiden van de locals: ben niet 1 Nederlandse voornaam tegengekomen tussen de citaten.

2tribes | 22-08-21 | 13:49

Ook op Geenstijl zie je het. Van die blanke deugers (ook al ontkennen ze een deuger te zijn) die vinden dat het onze morele plicht is om die mensen te helpen.

Wake-up call voor zulke wereldvreemde deugers: Die mensen (Moslims en dit geval Afghanen) willen NIET zoals wij worden. Je kan ze helpen, maar ze hebben alleen interesse in ons geld. Verder hebben ze niet de intentie om hun cultuur en religie te veranderen, ook al is dat de oorzaak van hun problemen. Sterker nog, ze willen dat wij net als hen moeten worden.

In dat soort landen is het dweilen met de kraan open. Haal ze hierheen en de problemen van hun thuisland zullen ze hier vrolijk gaan voortzetten.

Hefbrug | 22-08-21 | 12:14 | 1

Ooit waren de mensen van Afghanistan boedhisten en hindoeïsten. Tot de moslims uit het kalifaat arriveerden. Nu is het land 99% moslim. Een geluk! Want islam =vrede.

squadra | 22-08-21 | 12:58

Ook zo'n mooie dooddoener; we gaan daar de strijders opleiden/omscholen tot......
Ja tot wat eigenlijk?
Het enige wat je kunt doen is wapens (in?)leveren alvorens te hebben geïnstrueerd hoe ze te bedienen.
En je poen inleveren.
De rest is een illusie.

D-Fens_1963 | 22-08-21 | 11:57

Is er dan geen generaal geweest, kolonel, sergeant majoor die gezegd heeft er moet een plan komen. Nog beter ik maak alvast een plan. Op MiBu niet één ambtenaar die zegt zullen we eens wat doen. Dit is geen achteraf praat in de zin van achteraf is iedereen slim. Maar gewoon dit zag iedereen al aankomen. Nobelprijswinnaars in Frankrijk en Engeland bijv. Dit is zo zwak, 3 ministers die nix kunnen en kompleet ongeschikt zijn plus een kompleet incompetent apparaat erachter. Man wat schaam ik me als Nederlander.

Schilder58 | 22-08-21 | 11:31 | 5

@theo-is-dood | 22-08-21 | 13:13:
Citaat uit Time Magazine: “ The Afghan force-building exercise was so completely dependent on American largesse that the Pentagon even paid the Afghan troops’ salaries. Too often that money, and untold amounts of fuel, were siphoned off by corrupt officers and government overseers who cooked the books, creating “ghost soldiers” to keep the misspent dollars coming.“

theo-is-dood | 22-08-21 | 13:19

En alleen met hun eigenbelang bezig zijn, van ons belastinggeld.

Ben5570 | 22-08-21 | 15:27

@theo-is-dood | 22-08-21 | 13:19: 80-90% van de hulpgelden van amerika voor afghanistan zijn terecht gekomen bij....... amerikaanse bedrijven, helpt wel ja...

Ben5570 | 22-08-21 | 15:30
▼ 2 antwoorden verborgen

T zal wel al gezegd zijn hier maar van die $50.000 per Afgaan is maar een fractie in Afghanistan besteed. T grootste deel bleef in de USA in de vorm van betalingen voor wapens en soldatenlonen. Alleen de ingehuurde Afghanen verdienden iets. Verder heb je de investeringen in politie en leger en schooltjes. En trek daar dan vanaf alle schade die de Amerikanen veroorzaakt hebben aan infrastructuur en gebouwen. Ik denk dat je dan per saldo negatief uitkomt qua kosten en baten voor Afghanistan.

Mark Smeeks | 22-08-21 | 11:26

@Watching the Wheels | 22-08-21 | 11:10: Ik heb Derksen lange tijd als de invloedrijkste man in voetballand beschouwd. Daar wil ik het verder dan ook bij houden.
Als er geen voetbal is hoef ik hem niet te zien/horen.
Ook zijn ouwe lullen muziek niet.

D-Fens_1963 | 22-08-21 | 11:36

@Watching the Wheels | 22-08-21 | 11:10: Hahaha ja, zo had de linkse deugkerk het hier in een probleemwijk eens het lumineuze idee een vrouw als wijkagent neer te zetten. Die kreeg niet eens een hand laat staan de handjes op elkaar.

D-Fens_1963 | 22-08-21 | 11:42

Beetje simpel volgens mij. De zaakgelastigde (plv. ambassadeur) in Kabul was Cees Roels en die is m gesmeerd. De ambassadeur mw. C. Wijgers is, samen met een noodteam, een paar dagen geleden gekomen. Die zit nu bij de luchthaven in een noodkantoortje. Gewoon even de kranten en info goed lezen voordat je oordeelt. Derksen had dus gelijk.

P. Breidel | 22-08-21 | 14:23
▼ 1 antwoord verborgen

Vrouwen op defensie is niks met niks. Zie ook Hennes. Teveel kletsen (zie trouwens ook BUZA min. Kaag die tijdens de val van Kabul zat te kletsen met Ploumen en Klaver om de invloed van links te vergroten in de regering) en niet doorpakken of risico's nemen. Prima in vredestijd, maar oorlogssituaties vergen andere kwaliteiten. Actie is meer voor mannen of, want er zijn natuurlijk ook uitzonderingen, iemand als Margaret Thatcher.

Met lieve woordjes over genderneutraal kom je niet ver in Afghanistan. Graag in het vervolg iemand op defensie die daar ook zijn sporen heeft verdiend. En Kaag, laat die omhoog gevallen heks nog maar even doormodderen. Des te dieper wordt haar val.

jochum1980 | 22-08-21 | 10:49

In deze is het totale falen van onze beleidsmakers weer een zege.
We hebben de ruimte simpelweg niet meer om nog meer mensen te husivesten, elk jaar circa 100.000 mensen!?! Hoe dan???
Srebenica 2.0, daar faalden we ook.
Wijze les die de Molukkers ooit ook leerden; help Nederlanders in oorlog nooit want we laten je gewoon stikken.

Jan Lange3373 | 22-08-21 | 10:43 | 1

Onzin, ruimte zat, slechts 7 á 8 % is NL is bebouwd. Maak er 9% van en de woningnood is over. Check Boelhouwer TU Delft. Iets minder goedkope paprika's en varkensvlees etc. exporteren en probleem opgelost. Wél lokale overheden in de gaten houden die steken de grondopbrengsten in hun zak (Utrecht /GL wethouder en PvdA burgemeester) recent 100 miljoen over gehouden aan Merwede.

P. Breidel | 22-08-21 | 10:47

Ja, overal lees je nu - ook hier in de comments op GS - de vraag waarom we in jezusnaam 20 jaar in Afghanistan hebben gezeten, terwijl nu blijkt dat de Taliban het hele land in een zucht en een scheet herovert: 20 jaar gesneuvelde militairen en miljarden down the drain.

Toch is eea heel goed verklaarbaar. Kijk, na 9/11 wilden de Amerikanen de schuldigen straffen: Al Qaida dat zich comfortabel in Afghanistan had genesteld, en met name uiteraard de 'breinen' achter de aanslag: Osama Bin Laden en zijn trawanten.

Maar al snel kwam de gedachte op: ja, maar als we die lui even snel liquideren en daarna onze hielen lichten, zal dat land een kweekvijver voor terroristen blijven, en kunnen we in de toekomst nog veel meer aanslagen van het kaliber 9/11 verwachten. We moeten in dat land de 'voedingsbodem' wegnemen door daar democratie te brengen en het land 'op te bouwen'.

En daar heeft het hele westen zich totaal op verkeken. Er is in die 20 jaar een 'sort of' democratisch bewind in Kabul geïnstalleerd, men heeft geprobeerd een goed functionerend Afghaans leger op te bouwen dat later zelfstandig de Taliban en Al Quaida zou kunnen bestrijden, en zijn hier en daar wat schooltjes en ziekenhuizen opgezet, maar op Kabul na is Afghanistan een middeleeuwse, tribale samenleving waar al die westerse initiatieven totaal geen wortel hebben geschoten.

Syrië idem dito. Mali zal uiteindelijk ook een enorme deceptie worden. De lessen die we als westen moeten trekken uit al die mislukkingen, is dat we niet moeten proberen dat soort landen ons westerse, verlichte, democratische model op te leggen. Daar zijn ze totaal niet aan toe, en als ze daar op enig moment wel aan toe zijn, zal dat van die mensen zelf uit moeten gaan.

Beter is het om het westen te beschermen tegen de instroom van mensen uit de derde wereld, die hier alleen op de welvaart afkomen. En mochten er in de toekomst wederom aanslagen van het kaliber 9/11 plaatsvinden, dan moet je inderdaad alleen de 'breinen' in die landen liquideren. Zoals uiteindelijk die Bin Laden is gepakt in zijn 'hideaway' in Abbottabad in Pakistan, en zoals die Iraanse generaal Suleimani is geliquideerd.

Dr_Johnson | 22-08-21 | 10:36 | 10

@Dr_Johnson | 22-08-21 | 13:06:

Tot die conclusie moet je wel komen, en nee, dat is niet iets wat ze 'heus wel hadden kunnen inschatten'. De tragiek hier is nu juist dat eea totaal verkeerd werd ingeschat.

Dr_Johnson | 22-08-21 | 13:08

@bisbisbis | 22-08-21 | 12:39: Inderdaad. Tel daarbij op dat Rusland die regimes onvoorwaardelijk steunt en bewapent en het prima vindt dat Iran de boel destabiliseert. Dat lijntje doortrekken en niets doen dan heb je in no time een nieuw groot conflict rond Israël. En dan zijn de Amerikanen er weer. Vergeet ook de oliebelangen niet.

P. Breidel | 22-08-21 | 14:30

@bisbisbis | 22-08-21 | 12:39:

"de Talibaan met honderden miljarden dollars. Daar kun je een aantal landen toch heel aardig mee destabiliseren..."

Dat soort geld betalen de Chinezen helemaal niet aan de Taliban, of wie dan ook. Ze knijpen alles en iedereen af, en proberen eigenaar van allerlei zaken te worden, en op die manier hun invloed te vergroten. In de EU doen ze dat oa door infrastructuur op te kopen of erin te investeren: havens - Piraeus is volledig Chinees - en spoorlijnen aan te leggen (bv in het voormalige Joegoslavië).

En de 'oliebelangen', waar P. Breidel | 22-08-21 | 14:30 weer over begint, spelen altijd op de achtergrond een rol, dat zal ik niet ontkennen, maar zijn niet de primaire beweegreden om complete oorlogen te beginnen. Die olie, en andere grondstoffen, kun je eenvoudig bemachtigen door er een goede prijs voor te betalen, en hier en daar wat machthebbers om te kopen. Is allemaal veel goedkoper dan er bezettingslegers heen te sturen.

Als dát de enige reden zou zijn, waarom heeft de VS dan niet allang Venezuela bezet? Venezuela herbergt de grootste olievoorraden ter wereld, meer nog dan Saoedi-Arabië. Het ligt lekker dichtbij, je zou er een vervelende communist weg kunnen krijgen (Maduro), en ik denk dat het gros van de bevolking meer achter je staat dan de Afghanen in Afghanistan.

Dr_Johnson | 22-08-21 | 14:47
▼ 7 antwoorden verborgen

Afghanistan is best wel een groot land... er wonen ook best wel veel mensen... en na 20 jaar soepsidie/hamburgers/en beetje kopvodvrij/onderwijs etcetc. wil het merendeel van die gasten allemaal in Holland komen wonen... zelfs Ik begrijp dat wel.

grapjasz | 22-08-21 | 10:31 | 3

Volgens mij nemen die islamieten het niet zo nauw met de mensenrechten, dat fenomeen zie je hier ook van de exotische import. Kijk een paar afleveringen Opsporing Verzocht en Bureau Hengeveld voor een zuiver beeld. Wat ik achterlijk vind is die religie fanatiek blijven aanhangen terwijl je vrij bent te kiezen. Met die religie (Taliban=theologie student) heb je in het westen niets te zoeken.

P. Breidel | 22-08-21 | 10:43

@P. Breidel | 22-08-21 | 10:43: Al eens van een vijfde colonne gehoord, hier heb je er één.

kapt.Jerkoff | 22-08-21 | 11:23

Al lezend bekruipt mij het gevoel dat er veel "zieners" en "kenners" reageren. Zwaartepunt ligt op op te hoesten kosten en verdeling van sociale huurwoningen en gratis geld. Dus allemaal types met goede banen die het systeem financieren. Pas dan heb je recht van praten over deze onderwerpen. Anders, aldus Margaret Thatcher: The problem with socialism is, that you eventually run out of other people's money.

P. Breidel | 22-08-21 | 10:15 | 1

Je hebt altijd recht om over deze onderwerpen te praten, maar het is makkelijk om aan de ontvangende zijde te zeggen dat het allemaal socialer moet.

stiffy | 22-08-21 | 10:32

I too, have a dream to have my country back...

2tribes | 22-08-21 | 13:44

Ik ben benieuwd hoeveel leden van het Afghaanse 'leger' dat massaal deserteerde zich nu melden voor asiel. Wat mij betreft wordt iedereen die in dienst was van het Afghaanse leger voor eeuwig uitgesloten voor asiel. Hadden ze maar moeten vechten.

drs. Levi Samsonov | 22-08-21 | 09:43

700 vakantie vluchtelingen in kabul MOETEN terug via air free belasting? dat zijn bijna 40 duizend vakantie "vluchtelingen" per jaar naar kaboel?
Laat ziet dat asiel beleid oplichterij is voor eigen gewin, gefaciliteerd door ordinaire linkse dieven die in de asiel industrie "werken".
Zodra de asiel papieren zijn ingediend en er aanspraak kan worden gemaakt op alle rechten en voorzieningen vertrekt men blijkbaar weer voor "vakantie".

28 | 22-08-21 | 09:39 | 1

In Antwerpen wonen 8.000 Afghanen... in Frankfurt 20.000... in Amsterdam... we hebben genoeg gedaan. Het Afghaanse leger wilde met 350.000 man niet vechten, dus veel succes met de Taliban dan.

drs. Levi Samsonov | 22-08-21 | 09:44

Verenigde Staten hebben de rechten en vrijheden van vrouwen in Afghanistan vernietigd.
In Afghanistan waren vrouwen, sinds begin jaren 1960 vrij en konden studeren en afstuderen aan universiteiten. Afghanistan was erg in trek bij hippies (flower children/peace,love,freedom) op weg naar india. Ook
Afghaanse vrouwen waren gekleed in ‘mini-rokjes’.
De V.S. waren niet blij met de socialistisch regering in Afghanistan daardoor zijn ze begonnen de islam strijders ‘Moedjahedien’ (die ze nu ‘terroristen’ noemen) te financieren, bewapenen , militaire training geven en hierdoor het islamitisch fundamentalisme hebben gesteund waaruit het huidige monster de TALIBAN is ontstaan.
Tenslotte kijkt u zelf maar:
www.arte.tv/de/videos/081554-001-A/af...

faraday | 22-08-21 | 09:32 | 4

@kapoerewiet | 22-08-21 | 10:04:
U hebt de documentaires van Arte die ik heb meegezonden in mijn inzending duidelijk niet bekeken, welke landen die grenzen aan Afghanistan liepen/lopen niet in Uw 'lappen'?
Overigens is het over vrouwenrechten tijdens die periode dat het onderwerp uitmaakt.
Omdat Afghanistan van toen is geëvolueerd van een socialistische seculiere staat naar een Islamitische staat nu.
Het bewapenen, trainen en financieren van de Jihad door de VS met Saoedi Arabië is het resultaat van "Saigon 1975" in Kabul nu.

faraday | 22-08-21 | 13:10

@faraday | 22-08-21 | 13:10: In Istanboel en Casablanca als voorbeeld lopen prachtige vrouwen onbedekt rond. Kijk je in Anatolië en het Rifgebied is het 100% anders. Zo was het in Afghanistan (en vele andere landen) volgens mij ook.

P. Breidel | 22-08-21 | 14:39

@P. Breidel | 22-08-21 | 14:39:
In Afghanistan waren vrouwen, sinds begin jaren zestig vrij en konden studeren en afstuderen aan universiteiten. Afghanistan was erg in trek bij hippies (flower children/peace,love,freedom) op weg naar india. Ook Afghaanse vrouwen waren gekleed in ‘mini-rokjes’.
www.arte.tv/de/videos/081554-001-A/af...

faraday | 22-08-21 | 14:44
▼ 1 antwoord verborgen

Een land zoals Afghanistan moet je compleet loslaten, geen enkele inmenging. Uiteindelijk moet de bevolking zelf in opstand komen tegen de gruwelijke wreedheden van religieuze barbaren. De Taliban maakt geen schijn van kans als er daadwerkelijk miljoenen en miljoenen Afghanen wreedheden en repressie niet meer accepteren. Het voortdurende vooruitzicht op mogelijk asiel met een eigen huis, wasmachine e.d. maakt veel jonge mensen te passief. Kijk naar al die busladingen en vliegtuigen vol jonge mannen. Die zouden in opstand moeten komen tegen de Taliban. En laten we nu niet eens selectief medelijden hebben, want wreedheden, ellende en verdriet loopt als een rode draad door de geschiedenis. Er zijn zoveel mensen op aarde die beter verdienen. We kunnen ze tijdelijk lokaal steunen in buurlanden en in overleg daarmee, maar daar zou het bij moeten blijven. De rest is echt aan het Afghaanse volk.

stiffy | 22-08-21 | 09:28 | 2

Tegenover die busladingen vluchtelingen zijn er 40 miljoen Afghanen van wie het merendeel de islamitische achterlijkheid, misogynie en de papaver-business van de baardmannen helemaal oké vinden en geen poot uitsteken om dat te veranderen. Laten we dat niet vergeten.

Joris Beltsin | 22-08-21 | 09:40

@Joris Beltsin | 22-08-21 | 09:40:
So true, maar heeft ook met ontbreken van educatie in de rurale gebieden te maken, de meeste arme drommels weten gewoon niet beter. De mensen die naar Europa komen, hebben het relatief goed en derhalve ook toegang tot internet en andere hedendaagse technologieën. De kritische massa die nodig is voor een permanente omslag, gaat daardoor simpelweg nooit bereikt worden.

2tribes | 22-08-21 | 14:24

Goed stuk. Maar de invloed van Saudi Arabië mist/wordt niet voldoende genoemd en die is niet onbelangrijk.

Deal tussen de VS en het olie koninkrijk. Kijktip: Documentaire "bitter lake", staat op YouTube en op vimeo.

Montu | 22-08-21 | 09:15

"Democratie is een complex systeem dat drijft op een vrije pers, een goed geïnformeerde kiezer en goed werkende politieke partijen, dat mist in Afghanistan nog alle drie"
je mag Afghanistan ook vervangen door Nederland/Belgie/EU....

isotope 465 | 22-08-21 | 08:31 | 5

Verhuis dan naar Afghanistan? Als alles toch hetzelfde is, heb je daar in ieder geval zonniger weer. Maar iets zegt me dat je maar een beetje zit te klagen en voor geen goud zou willen verhuizen naar dat land.

Beste_Landgenoten | 22-08-21 | 09:16

Je vergeet het belangrijkste fundament: een goed functionerende rechtstaat en een OM, politie en hun politieke bazen die bereid zijn het te verdedigen en dus te handhaven.

BASinnic | 22-08-21 | 11:28
▼ 2 antwoorden verborgen

Aantal Afghanen in Nederland, 1996–2003
1979 begin burgeroorlog

1996 4.500
1997 7.200
1998 10.700
1999 14.600
2000 19.800
2001 24.300
2002 28.400
2003 30.900
2011 31.823
2019 49.100

2021 ???

In periode 1979 - 1996 4.500, 265 per jaar.
daarna explodeerd het gewoon.

VanderGeelen-Coppens | 22-08-21 | 07:46 | 1

Een beetje wat wij aan griep- en corona doden hebben.

Sans Comique | 22-08-21 | 09:17

Een sterke uiteenzetting van uw betoog hr. Feynman, uiteraard voorzien van de nodige onderbouwing, chapo.
Helaas is de werkelijkheid nog veel schrijnender dan dat u hier weer geeft.
Mede dankzij de drie van den haag is deze missie na de val van de regering in Kaboel, stuitend te noemen.
Wij kunnen onze onmacht tonen door hierover te schrijven.

Zitvlak | 22-08-21 | 07:35 | 5

@Joris Beltsin | 22-08-21 | 09:48: Typisch gevalletje Stuurman/Wal. Ik heb uw kennelijke bijdrage gemist en zie uitsluitend commentaar, klopt dat?

P. Breidel | 22-08-21 | 10:04

@P. Breidel | 22-08-21 | 10:04:
Klopt als een bus. Ik heb over veel meer zaken een mening zonder zelf bij te dragen. Net als u en iedereen.

Joris Beltsin | 22-08-21 | 10:14
▼ 2 antwoorden verborgen

Plotseling schrok ik wakker. Droomde van Sigrid Kaag in een boerka en Hugo de Jonge met een haatbaard en een AK-47. Rutte die de Taliban 1000 euro beloofde als ze hem spaarden, maar gek genoeg geloofden de haatbaarden hem niet. De Hagaban kwam eraan, maar ze hadden beloofd geen wraak te nemen als de huidige Haagse radicaal-linkse junta zich zou overgeven. Rennende politici op het Binnenhof, pang-pang roepende militairen die tevergeefs probeerden de Brengers van de Vrede te stoppen. Wat een akelige droom, ik hoop dat ik er morgen geen actieve herinnering meer aan heb.

Nivelleermarionet | 22-08-21 | 02:29 | 1

Kaag in een boerka, dat komt voor, hugeau met een baard, werkelijkheid, rutte de 1000 euri beloven , verleden tijd, zo kan ik nog wel wat op noemen.

Zitvlak | 22-08-21 | 07:28

Deel 1
Pathans appear to regard the following attributes as necessarily
associated with Pathan identity (cf. Caroe 1962, Barth 1959):

1. Patrilineal descent. All Pathans have a common ancestor, who
lived 20-25 generations ago according to accepted genealogies.
Though genealogical interest is considerable, knowledge of accepted
genealogies varies both regionally and individually. The acceptance. of a strictly patrilineal descent criterion, however, is universal.

2. Islam. A Pathan must be an orthodox Moslem. The putative ancestor, Qais, lived at the time of the Prophet. He sought the Prophet out in Medina, embraced the faith, and was given the name of Abd-ur-Rashid. Thus, Pathans have no infidel past, nor do they carry in their history the blemish of defeat and forcible conversion.

3. Pathan custom. Finally, a Pathan is a man who lives by a body of customs which is thought of as common and distinctive to all Pathans. The Pashto language may be included under this heading — it is a necessary and diacritical feature, but in itself not sufficient: we are not dealing simply with a linguistic group. Pathans have an explicit saying: ‘He is Pathan who does Pashto, not (merely) who speaks
Pashto’; and ‘doing’ Pashto in this sense means living by a rather exacting code,”
Barth Fredrik, Ethnic groups and Bounderies, blz. 119

Dit schreef Fredrik Barth in 1969 en schreef hierover ook al in 1959. Barth is een van de beste Pathanen/Pashtunkenners.
(Ooit deed ik bij de UvA Archeologie en Geschiedenis van Zuid en Zuid-Oost Azië, maar je maakt wel eens een uitstapje naar elders)

Deel 2
Ach moet ik dat hier memoreren. De Durandline (1892) Mortimer Durand en de Emir van Afghanistan, Abdur Rahman Khan, trokken een grenslijn op de kaart. Verdamme laten de Pathanen, de grootse stam dar in die omsterken nu ineens aan beide zijden van die grens zitten.
Zouden ze die lijn erkennen, echt erkennen? Wat denkt u?

Stel u nu voor, er is een groep die zich zeer vereend voelt. Men meent af te stammen van één voorvader die notabene door Mohammed zelf bekeerd is. Nooit zijn ze overwonnen of gedwongen bekeerd en het spreken van hun taal, het Pashto, is niet een taalkundige kwestie, maar Pashto moet je “doen” met alle oeroude gewoonten die daarbij horen.

Denken ze nu werkelijk in het Westen dat je dit soort op zichzelf zeer fiere mensen die hele Westerse democratie natie-building-rimram kunt opdringen?

Er is helemaal geen natie, want de Pathanen zijn wel de grootste groep, maar ze zijn niet alleen. Afghanstan wordt hier in het Westen gezien als een land. Belachelijk.

Waar wil ik nu naar toe? Wel het volgende.
Ik weet niet alles, maar ik ben een onderzoeker.
Een minister weet ook niet alles, maar die moeten goeiste onderzoekers inhuren en er naar luisteren.
Hoi mevr. Kaag en voorgangers van twintig jaar. Waarom deden jullie dat niet. kudtklunzen die jullie zijn.

Ideologisch doorgesnoven machtswellustelingen. Over de identiteit van een van de belangrijkste groepen in die contreien. hadden deskundigen heel veel kunnen vertellen, als ze maar ingehuurd werden. Ik ben maar een eenvoudige krabbelaar, maar op de wereld zijn er vast antropologen die het nog veel beter weten dan ik, een eenvoudige boeruhlul op dit gebied.

Dan hadden die echte wetenschappers jullie kunnen vertellen dat het niet zou lukken. Over dat soort zaken gaan generaties heen en dan heb je ook iemand als Ahmad Shah Massoud nodig of de voormalige koning van Afghanistan Mohammed Zahir Shah.

Had trouwens beter opgelet wat de Russen deden. Die pakten ook hun biezen. (Heel netjes trouwens en ondersteunden de achtergebleven regering met geld totdat dat op was. Geen “Amerikaanse” chaos)

Het is om te grienen! Doe ik niet want op vliegveld wordt al genoeg en echt geleden.

Goed lieve, leesschermkinderen dan nog een verhaaltje ter afsluiting, gesprekje tussen een Strijder in dienst van het Westen met zijn tegenstrever zijn “vijand” van de Taliban.

Rees, Phil, Dining with Terrorists. blz 89 (2005)
“ Majid was a victim rather than an architect of the destruction of
his country. The guns he carried were forced upon him. He had a
simple, straightforward manner. He was also an accomplished liar. As
with other commanders and warlords that I had met in Afghanistan,
lying without a hint of compunction or embarrassment came more
easily than searching for truths.

An event on the battlefield revealed his casual deceit. A gun battle
was taking place one afternoon and he was calling the shors from his
bunker. From behind the mud wall, I peered gingerly through my
binoculars; dust obscured the Taliban forward posts. It was hard to
tell whether the enemy had been hit, or whether the mortars landed
short of their intended target, falling onto the rock and sand of no-
man's-land.

Once the battle had subsided, | asked Majid if anyone had been
killed. ‘I don’t know,’ he said. ‘Let's ask them.’ Surprised by his logic,
I watched as he tuned into their radio frequency. The Taliban com-
mander on the front line was called Rohani. Majid spent a few minutes
speaking to him in Pashto. ‘They say they have dead and wounded
men,” he told me. ‘They asked us to send a vehicle to help carry their
dead and wounded. But we will not. They are our enemy.”

Much later, I had the tape recording of the discussion tramaheted.

Majid: ‘Are you OK, Rohani?’

Rohani: ‘With God’s blessing, we're fine. There's nothing to be
concerned about here. Don’t worry.’

Majid: ‘May God bless you.’

Rohani: ‘May you be well. Can we do anything for you? Give my
regards to our comrades.”

Perhaps deceit is simply the way of life on the battlefields.

“They are our enemy” vs “May God bless you”

U voelt-um? Evocatus

Evocatus | 22-08-21 | 02:00 | 2

Kom kom, niet zo bescheiden.

squadra | 22-08-21 | 12:12

Hartelijk dank voor deze bijdrage.

de Jager59 | 22-08-21 | 12:52
-weggejorist-
-PR- | 22-08-21 | 01:52 | 1


De heks komt er volledig weg mee.
Het volk is gewoon te dom om haar af te serveren.

Ervaringsdeskundige | 22-08-21 | 01:22 | 2

Ze doet het (deels) prima. Waarom zou je bijvoorbeeld haast moeten maken bij ex-asielzoekers, die vervolgens weer op vakantie gaan in het land waaruit ze zogenaamd zijn gevlucht?

druipsmurf | 22-08-21 | 01:50

Het werd geen shithole country. Het is gewoon altijd een shithole country gebleven.

Ik begrijp niet waarom al die Afghanen die voor Nederland gewerkt zouden hebben een vrijpas zouden moeten krijgen om naar Nederland te kunnen reizen.

Barmhartigheid, of hebben we te maken met een soort massa-hysterie die door een grote groep door emotie gedreven mensen (kuddegedrag) wordt aangestuurd?

Wie kent niet de uitspraak “help me to help you”? Afghanen werd gevraagd om tegen riante betaling (!) Nederlanders te helpen om Afghanen in Afghanistan te helpen. Dus je helpt als Afghaan zijnde Nederlanders om jou en je volk in Afghanistan te kunnen helpen. Want was dit geen “opbouwmissie”, waar vele miljoenen aan Nederlands belastinggeld ten behoeve van al deze mensen is gespendeerd?

Waarom heeft Nederland dan een soort ereschuld in te lossen? Wat is dit voor omgekeerde wereld denken?

Maar stel je eens voor dat er uitzonderlijke gevallen zouden zijn waarbij je kunt concluderen dat mensen asiel in Nederland, en niet in de regio (lees: Pakistan, het land dat de Taliban al die tijd heeft gesteund en mede verantwoordelijk is voor het feit dat Afghanistan een shithole country is gebleven en dus het eerst verantwoordelijke land zou moeten zijn om een schuld aan het Afghaanse volk in te lossen), waarom moet dan letterlijk iedere Afghaan die op een of andere manier met Nederlanders heeft samengewerkt ineens in aanmerking komen voor asiel in Nederland?

In onderstaande link is te lezen over een of andere Duitse muts (het land van de ‘wir schaffen dass’ idioten) die vindt dat Afghanen die werkzaamheden voor de politiemissie hebben verricht, allemaal (!) voor asiel in Europa in aanmerking zouden moeten komen. Letterlijk worden schoonmakers ook genoemd;
www.nrc.nl/nieuws/2021/08/21/de-afgha...
Welke idioot gelooft nu werkelijk dat schoonmakers gevaar zouden lopen? En hebben wij inmiddels niet geleerd dat schoonmakers importeren uit dit soort landen rampzalige gevolgen heeft voor ons land?

Blijkbaar zijn bij vele mensen door deze massa-hysterie dus de stoppen volledig doorgeslagen, ook in de Tweede Kamer (een feit dat overigens reeds genoegzaam bekend is bij de meerderheid van de trouwe GeenStijl lezers).

Maar dan nog tenslotte het idee dat wij jonge Afghaanse mannen, die fysiek sterk genoeg zijn om te vechten en bovendien aldaar over meer dan voldoende (Amerikaanse) vuurwapens beschikken van goede kwaliteit, hier zouden ‘moeten’ opvangen.
Laat deze mannen lekker voor hun land gaan vechten! En mochten zij daartoe niet bereid zijn, dan zijn zij geen knip voor de neus waard.

Waarom zouden wij dan dit LAFFE volk een permanent (want dat is wat het in de praktijk zal worden) verblijf in Nederland cadeau gaan zitten doen?

Of Kaag nu wel of niet heeft gefaald als minister van BuZa interesseert mij nu even niet. Deze massa-hysterie moet gewoon stoppen, voordat wij anno 2021 wederom met een nieuw ‘2015’ worden geconfronteerd.

En ja, indien je dus op een wachtlijst staat voor een sociale huurwoning, dan ben je de komende jaren gewoon flink de lul. Want dit volk krijgt - wat men in de politiek ook zegt - gewoon voorrang.

Kompromat | 22-08-21 | 01:19 | 4

Toch bekruipt me het gevoel dat de Duitsers het op termijn gaan Schaffen, maar dan op een andere manier als die oude Merkelhafte DDR-dame denkt. Want als de laarzen gaan stampen dan is het écht nodig dat Nederland de grenzen dichtgooit.

Nivelleermarionet | 22-08-21 | 02:44

Goed verwoord, precies mijn gedachten, dank!

pjisonline | 22-08-21 | 08:04
-weggejorist-
Polymeros | 22-08-21 | 08:14
▼ 1 antwoord verborgen

De gebruikelijke zooi in een islamitisch land.
En wij maar opruimen en geld geven.
En overheden met hun naïef denken die er nog steeds niks van snappen .

pejoar | 22-08-21 | 01:14

Een democratie bouw je op een middenklasse, de vrije pers en politiek komen daarna pas.

Zonder middenklasse, geen democratie.

van heinde en verre | 22-08-21 | 00:59 | 1

Met moslims wordt het ook al moeilijker.

2021 sla ik ff over | 22-08-21 | 01:08

#SigridKaagkanookalniks

Holein1 | 22-08-21 | 00:27

Zit ik in een parallel universum of is iedereen in slaap gevallen?

many-more | 22-08-21 | 00:22 | 2

Beide misschien?

Pardoes | 22-08-21 | 00:46

Sowieso dat eerste. Dat tweede is hier nogal onwaarschijnlijk. De kans is groot dat men nu op zoek is naar de avondwinkel die nog open is, voor een paar laatste blikken bier.

2021 sla ik ff over | 22-08-21 | 01:07

Gewoon tussen het schoonmaken door.

many-more | 22-08-21 | 00:07

Het is een shithole, die mensen leven in het stenen tijdperk. Zag een docu voorbij komen dat ze Afghaanse "militairen" probeerden te trainen. Die gasten waren vrijwel allemaal analfabeten, willen vooral hasjiesj roken en kunnen niet eens tot 3 tellen (letterlijk). Heeft geen enkele zin om daar te interveniëren, of je moet er 100 jaar blijven om generaties lang onderwijs, overheid, leger etc op te bouwen.

Diederik_Ezel | 21-08-21 | 23:34 | 1

Westerse media heeft haar bevolking 20 jaar wijsgemaakt dat onze mannen daar voor een belangrijke reden stierven en dat onze aanwezigheid, net als die in Mali, enorm nuttig en belangrijk was.

Dan roep je een verantwoordelijkheid over jezelf af. Nu moeten we op de blaren zitten.

Inferi0r | 21-08-21 | 23:58

Sigrid fapproduct Kaag heeft grof gefaald, opzouten met dat misbaksel.
Vroeger werd je voor een taak/baan met enige verantwoordelijkheid gescreend...
Gehuwd en onderhorig zijn aan een Palestijnse terrorist was een zekere afwijzing.
Ze is dan ook al eens weggetrapt bij Buitenlandse zaken toen haar stiekeme gelazer met die terrorist uitkwam.
Begrijp niet hoe het mogelijk is dat dit wijf in ons landsbestuur zit...

Hendrikaatje | 21-08-21 | 23:30

Ik probeer het me voor te stellen.. Je bent Afghaan (of een ander importproduct van de zieligheidsindustrie) je hebt een vrouw en twee dochters en je bent op een of andere manier in nederland terecht gekomen als vluchteling uit een erg gevaarlijk vader, moeder of onzijdigheidsland, al naar gelang je wokenessstatus.of religieuze persuasie. Je hebt je een staatsburgerschap in weten te lullen en je komt ergens in een kaartenbak te staan. Je staat te boek, ergens, als uitkeringstrekker, werkzoekende of, bjj hoge uitzondering, ergens op de loonlijst. Het leven is goed. Huisje, boompje en een geit voor die speciale gelegenheid en ineens weet je het: Je gaat op familiebezoek in het land van herkomst, met je hele gezin! Het land is rood vanwege een niet nader te benoemen virus, en donkerrood wegens de conflictdreiging met een niet nader te benoemen religieus gebaseerde groepering. Niet ontoevallig dezelfde club theedrinkers waar je al eerder voor gevlucht was, maar hey! In elk geval, het is geen goedkoop reisje, en zo vaak doe je het niet, dus we gaan gelijk een maandje of twee, drie. Ik vraag me serieus af hoe het soort gesprekken gaan met de desbetreffende behandelend gemeente ambtenaar, schooldirectie, werkzoekbank (heette vroeger GAK geloof ik) of, $deity verhoede, je baas, als je doodleuk meldt dat je eventjes teruggaat naar waar je vandaa gevlucht bent. Je moet toch wel een speciaal soort ambtenaar zijn als je niet ter plekke die mensen hun paspoort afneemt, ze een gratis ticket geeft en ze vooral heel veel succes wenst bijnhun verdere leven elders. Ik zou het niet kunnen. En oh ja, we krijgen er nog een paar bij... ik weet echt niet hoe lang dit nog goed blijft gaan. Misschien moet ik maar gewoon economisch vluchteling worden.

PolarWolf | 21-08-21 | 23:07 | 5

@Inferi0r | 21-08-21 | 23:51:
Er zitten altijd twee kanten aan een medaille, dat verhaal van jou is er één.

de honden blaffen... | 22-08-21 | 00:31

Veel gestudeerd hebben en dan kijk 'is' rond zeggen... Kijk EENS rond is het!

Ali Bundii | 22-08-21 | 00:51

@Ali Bundii | 22-08-21 | 00:51: "Kijk es rond" kan wel, staat ook in de Grote Van Dale.

Argyronauta | 22-08-21 | 01:42
▼ 2 antwoorden verborgen

Nederland wil altijd iedereen maar helpen, maar denk eens aan je eigen burgers. Eén keertje maar, oké?

Want stel je voor: je bent heden ten dage een jongere, met een studieschuld, en elk baantje betaalt ongeveer 11 Euro per uur.
Een huis kost tegenwoordig een half miljoen.
Overal om je heen hoor je:rabarber rabarber rabarber taal, elke week wordt er wel iemand op straat doodgestoken of gestoken.

Asielzoekersgezinnen hoeven zich alleen voort te planten, maar daar kom jij voorlopig niet aan toe, voordat je gesetteld bent.

U kent de unieke tactiek van de koekoek wel: hij kaapt in feite de ingebouwde moederliefde van een willekeurig, vaak veel kleinere vogel, die zijn uiterste best doet om het koekoeksjong, dat haar eigen kinderen lekker stiekem uit het nest geduwd heeft, lekker groot te brengen en vet te mesten met de beste wormen.
En als hij dan groot is zegt het koekoeksjong: doei, bedankt stelletje losers en sukkels! Bye, bye!

King of the Oneliner | 21-08-21 | 22:54 | 1

Precies dat.

pjisonline | 22-08-21 | 08:07

80-90% mannen op de foto in het ruim.

Cunts-en-kitsch | 21-08-21 | 22:52 | 2

Bijzonder inderdaad, vooral kijkend naar het lot van achtergebleven vrouwen en meisjes.

many-more | 21-08-21 | 23:02

De rest komt via familiehereniging.

de honden blaffen... | 21-08-21 | 23:07
-weggejorist-
SergeantPierlala | 21-08-21 | 22:48 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Volgens Pew Research wil 99% van de Afghanen dat de Sharia de wet van het land is, en 61% wil dat de Sharia ook voor niet-moslims geldt. De Afghaanse bevolking is daarmee een van de radicaalste islamitische volkeren ter wereld. De Taliban zijn geen buitenlandse beweging, maar een uiting van de inheemse cultuur. En als we teveel van die lui toelaten als "vluchteling" dan leggen we de basis voor een toekomstige Talibanbeweging in Nederland.

DutchLion33 | 21-08-21 | 22:47 | 2

Onzin natuurlijk, meeste Afghanen in Nederland zijn ook nauwelijks moslim. Met moeite cultuur moslim te noemen. Als je zelf niet gezegend bent om een boel mooie Afghaanse vrouwen te kennen: kijk eens om je heen naar alle interviews van NOS, Telegraaf, AT5, Omroep Brabant met Afghaanse meisjes in Nederland: ze lopen er stuk voor stuk een boel geiler bij dan uw eigen dochters.

En dit betreft dames die notabene nog in Afghanistan zijn geboren en volgens u de Sharia willen.

Inferi0r | 21-08-21 | 23:53

@Inferi0r | 21-08-21 | 23:53: De NOS en andere mainstream media? Die vertellen een van tevoren bepaald verhaal en zoeken daar een voorbeeldpersoon bij. Of die voorbeeldpersoon representatief is voor de hele groep is niet van belang.

DutchLion33 | 22-08-21 | 18:51

Wel uniek, deze situatie, waarbij rechtse politici zich uitspreken vóór het opnemen van asielzoekers. Je krijgt toch het gevoel dat dit onnatuurlijk is. Tot je beseft dat geen stok te dol is als het erom gaat links ermee te bashen. Beetje zoals die plotselinge liefde voor homo's, zodra er een marokkaantje bij betrokken was.

Dus nee klinkt een beetje gratuit, die rechtse kritiek. Wat niet wegneemt dat het inderdaad met een beschamende traagheid wordt uitgevoerd, dat redden van onze privé asielzoekers..

Beste_Landgenoten | 21-08-21 | 22:42 | 5

Ik word hierdoor weer -gejorist en opgerot- maar ik kan niet anders dan concluderen dat jij onderdeel bent van de D66 incrowd. Je zit te dicht bij Kaag omdat je alle besluiten en gedragingen uit die hoek een warm hart toedraagt. Ik daag GeenStijl uit om open kaart te spelen over jouw identiteit en jouw trillen gedrag hier in de panelen . Heil Sigrid

-PR- | 22-08-21 | 01:39

Is toch totaal helder dat over de ruggen van vluchtende Afghanen politiek bedreven wordt? En niet van de fraaiste soort. Opeens is iedereen begaan met onze tolken en lokaal personeel. Opmerkelijk denk ik dan. Ik denk dat het toch apart moet voelen voor sommige politici, daar ze nu opeens roepen om gratis Mieles en huurwoningen voor vluchtelingen uit Oeboeloeboemistan.

Beste_Landgenoten | 22-08-21 | 07:21
▼ 2 antwoorden verborgen

Uit de tijd dat de Amerikanen nog vonden dat de Talibs/Mujahideen nog op een mission from God waren en er miljarden inpompten.
youtu.be/A9RCFZnWGE0

chausson61 | 21-08-21 | 22:37

De Afghaanse tolk in NL spreekt geen Nederlands. Wat raar.

KlaagGraag | 21-08-21 | 22:35 | 2

Logisch. Zou jij het durven om ontmaskerd te worden?

nicolai | 21-08-21 | 23:50

Hallo, op missie wordt Engels gesproken. Of denk je dat de rest van de NAVO Nederlands heeft geleerd?

Mokum Kosher | 22-08-21 | 00:52

Afghanistan is al dertig/ veertig jaar een shithole. Af en toe wordt er een pauze ingelast maar daarna vrolijk verder. Niet te redden, deze contreien. Loslaten en de sluis goed doseren.

Dr. Blechtrummel | 21-08-21 | 22:29 | 2

Het was een prachtig en vrij land tot het Westen en Rusland er besloten hun eeuwige en alles vernietigende conflict uit te vechten. Dat mag wat mensenlevens en generaties de kop kosten.

Kunnen wij daarna onze handen weer wassen in onschuld en de lokale mensen de schuld geven van alles.

Inferi0r | 22-08-21 | 00:00

@Inferi0r | 22-08-21 | 00:00: nu begin je wel een beetje uit je nek te kletsen ,maar vooruit het is weekend

bowlfabriek | 22-08-21 | 00:49

Maar toen wij daar zaten heette het toch veilig en mochten ze toch niet naar hier vluchten ?!
Me dunkt niet onbelangrijk, hadden een paar landen er toch niet beter met een paar man kunnen blijven. Het leger blij, NPO blij en onnozel Nederland blij, af en toe de NPO er naar toe hoe goed we het daar doen. Trouwens nu vindt de NPO het ineens niet meer goed wat we er deden.
De getallen die je nu hoort 100, 700 vluchtelingen, zijn de gebruikelijke leugens, bereid je maar vast voor op vele tien duizenden.
Boeren moeten nu toch echt stoppen hoor om hun huizen te kunnen bouwen.
Bouw ook groot genoeg, kunnen hun Opa's en Oma's er ook in. Want die lopen natuurlijk ook groot gevaar.

G.M.I.M. Pet | 21-08-21 | 22:25 | 2

Anders gezegd... 37 miljoen inwoners bewonen Afghanistan. Er zijn maximaal, volgens bronnen, Google ff, 72.000 Taliban aanwezig. 5 miljoen vluchtelingen.
Het verzet van Afghanistan, met ongeveer 100 man, heeft 1 provincie, nog altijd in handen. Msm nieuws.
Wat een verhaal! Waar is de film, serie, saga?
Alibaba en de 40 rovers.

Wisselend_2014 | 21-08-21 | 22:42

@Wisselend_2014 | 21-08-21 | 22:42: ja, die Westerse bronnen die ook voorspelden dat Kabul minimaal nog maanden in handen zou zijn van onze eigen Westerse puppet Ashraf Ghani.

Die diensten die voorspelden dat de Taliban vanaf dag 1 iedereen een kopje kleiner zou maken in plaats van strategisch nette Engelse interviews te doen en een algemene amnesty af te kondigen.

Die Ghani die vooral druk was om 169 miljoen dollar (onze belastingcentjes) in zijn tassen en helikopters te krijgen en, naar nu blijkt, geen moment met de verdediging bezig is geweest. Niet van Kabul en niet van heel Afghanistan.

Laten we luisteren wat die Westerse superieure intelichtingdiensten van ons nog meer over de Taliban weten, want die blijken er echt kijk op te hebben!

Inferi0r | 22-08-21 | 00:13

Schaamteloos dat Prinsengracht concert, volgepakt op elkaar zingen ‘al die Amsterdamse mensen’ terwijl het grootste deel import uit de provincie is en de rest van Nederland vrijwel niets mag. Vind het zelf een mooi feestje, kijk het ieder jaar, maar het contrast met de demonstratie van de evenementen branche van vandaag in diezelfde stad vind ik net iets te groot.

Sinterbikske | 21-08-21 | 22:22 | 2

Massahysterie begeleid door kutmuziek.
Is mijn mening hoor...

jaja | 21-08-21 | 22:26

Is Helsema er ook, met of zonder antislavernij-speldje? Zoontje met of zonder pistool? Mannetje ook, of is die än de klus in de tweede of derde woning?

dathoujetoch | 21-08-21 | 22:57

Feynman maakt vorderingen. Meestal is zijn/haar beschouwing een verzameling nieuwszaken, maar het is hak en tak werk. Nu eindelijk een goed leesbaar verhaal over 1 onderwerp. Dat geeft rust, en rust is goed voor de ziel.

LV-225 | 21-08-21 | 22:21

Natuurlijk was Sigrid Kaag wel op de hoogte van de toestand in Afghanistan. Net zoals Mark Rutte ook al jarenlang op de hoogste was van het onrecht in de toeslagenaffaire.
Maar zij heeft het genegeerd.
Want als je op de hoogte bent moet je de regie nemen.
En als je de regie neemt ben je ook verantwoordelijk.
En verantwoordelijkheid kan Sigrid Kaag niet gebruiken.
Zij zit midden in de kabinetsformatie en daar wil zij de Groene Khmer en de PvdA aan de formatie toevoegen zodat we een kneiter linkse kabinet krijgen zodat alle D'66 stokpaardjes worden doorgevoerd.
Want zodra zij iets doet voor de Afghanen wordt het onderdeel van de onderhandelingen. "OK, je mag Afghanen evacueren, maar dan moet je de Groene Khmer opgeven"
Dan kan je even geen Afghanen gebruiken. Die moeten maar wachten tot er een nieuwe regering is. Een D'66 PvdA Groene Khmer regering met een premier van de VVD maar waar Sigrid Kaag aan de touwtjes trekt.

Osdorpertje | 21-08-21 | 22:20 | 3

Is een idee. Maar ik denk dat het zo niet in elkaar steekt.

Otto Normal | 21-08-21 | 22:26

Ik zie het anders. Laten we er van uit gaan, dat het grote van de jongens en meisjes op locatie al lang en breed wisten dat dit er aan zat te komen. Er wordt echt wel onderling geluld, de geruchten stromen naar boven tot de militairen top geen andere keus meer heeft om ook de hoogste leiding te vertellen: jongens, we weten dat er iets op stapel is, waar zijn de plannen.'
De top in het MinDef zal Bijleveld gemaild hebben (ff WOBben).Zij zal, als ras politicus, hier een agendapunt je van gemaakt hebben en het hebben laten versloffen. Vanuit haar jaren ervaring op de werkvloer (NOT!) zal ze als ras manager gedacht hebben aan werkgroep, klankbord, commissie, overlegorgaan...
Kaag heeft ondertussen precies hetzelfde gedaan, maar vervolgens al haar (beperkte en kortzichtige) aandacht in de formatie gestoken. Die was helegaar, neven nooit niet meer geïnteresseerd in zo'n zandbak land of wat verre zeikerige NuKuBu's.

EEnzame SchizofrEEN | 21-08-21 | 22:40

@EEnzame SchizofrEEN | 21-08-21 | 22:40:
Dat klinkt logisch en aanneembaar.
Mensen op de werkvloer waar niet naar geluisterd wordt en ministers die met hele andere dingen bezig zijn.

Osdorpertje | 21-08-21 | 23:23

Op de zender CGTN soms uitstekende content
Hier een interview door de Chinese Mariëlle Tweebeeke, Tian Wei ,met de Taliban woordvoerder.In t Engels en geen Iraanse Kaagpoppenkast met hoofddoek "uit beleefdheid"
Zakelijk worden de goede vragen gesteld:
Vrouwenrechten/kledingvoorschriften
"Is de regering wel inclusief?"(inclusief lijkt overal wel in de mode nu...)
"Is dit alles niet een grote PR stunt van jullie?"
Enz
youtu.be/bTpHSrDlbTE

chausson61 | 21-08-21 | 22:20 | 5

@LV-225 | 21-08-21 | 22:37: ik opteer inderdaad voor uw rake voorstel om filmpjes uit Brabant van een grote banner/waarschuwing te voorzien. Dat kan een hoop ellende voorkomen.

Inferi0r | 22-08-21 | 00:06
▼ 2 antwoorden verborgen

Zelf opgegroeid met Afghanistan in oorlog of bezet in het nieuws, gaat niet meer goed komen tijdens mijn leven, helaas.

ptrck | 21-08-21 | 22:19

Nederland wil helemaal geen buitenlanders, maar laten ze wel binnensijpelen door slappe maatregelen. Wees duidelijk ipv kapotte vliegtuigen en gevlucht ambassadepersoneel als argument aan te voeren.

Slappe gedoe begon al met de Molukkers, Chinezen en later de Surinamers.
Geef een duidelijke ja of nee af en niet dat mensonterende ontwijkgedrag,

Ondertussen is Nederland volgestroomd met buitenlanders vanuit alle windstreken vanwege dit slappe gedoe. En het ettert maar door...

CarelJan7937 | 21-08-21 | 22:16 | 7

Molukkers waren Nederlanders, hebben gevochten aan de zijde van de Nederlanders, is land beloofd, maar toen Nederland dat niet kon waarmaken kwamen ze naar Nederland, en werden daar als ongewenst gezien. Nederland blijkt op dit vlak steeds aan de verkeerde kant te staan, de mensen die aan de kant van Nederland staan laten ze in de stront zakken, maar wel allerlei zogenaamd zielige vluchtelingen binnenhalen die we nooit meer terug kunne sturen. Het is een verdienmodel, de advocaten, betaalt van ons belastinggeld, de Miele wasmachines, alle clubjes die die arme mensen moeten helpen. Alle integratie schooltjes. Ik ben voor het sterk beperken van instroom, maar dat achterbakse gedoe om eerst van mensen gebruik te maken en daarna te denken dat je ze als een oude jas kan weggooien, schaam je.

oh nee he | 21-08-21 | 22:34

@oh nee he | 21-08-21 | 22:34:
Molukkers hadden een duidelijke ja moeten krijgen, dus ook in dienst moeten blijven van het NL leger.

Afrikanen die momenteel de Amsterdamse Bijlmer bevolken hadden een duidelijke nee moeten krijgen. Zie ze dagelijks flessen water en blikjes vis halen in de Aldi. Wellicht zijn ze illegaal en al veel te lang in dit land. Generaal pardon lijkt me ok in deze situatie, hadden in het verleden een duidelijke nee moeten krijgen.

CarelJan7937 | 21-08-21 | 22:54

@oh nee he | 21-08-21 | 22:34: U heeft helemaal gelijk. Molukkers zijn sowieso geen buitenlanders.

ronaldmvj | 21-08-21 | 22:56
▼ 4 antwoorden verborgen

Na 20 jaar proberen er een normaal land van te maken is het nu wel duidelijk dat het nooit zal gaan lukken.
Handen er van af trekken, hoe lullig het ook is voor het grootste deel van de bevolking.
Niet blijven trekken aan een dood paard.

jaja | 21-08-21 | 22:16

Toch opmerkelijk dat de Denen wel een streng asielbeleid kunnen uitvoeren, ondanks dat links aan het roer staat, het kan dus wel…wellicht komt het door de hete adem van de rechtse politiek aldaar. De criminaliteitscijfers, kosten, terreur etc…misschien is Denemarken wel een mooi alternatief voor laten zeggen over een jaar of 10 als NL 20 tot 22 miljoen inwoners heeft….

Hollandse_blauwe | 21-08-21 | 22:14 | 6

@Hollandse_blauwe | 21-08-21 | 22:34:
Er rest dan niets meer. Ik ben het eens met uw tegel, maar ik denk dat de eeuwige erfzonde, die ons is aangepraat, maakt dat de Nederlandse politiek bijna kritiekloos tegenover immigratie staat.

SterF... | 21-08-21 | 22:42

Denemarken beseft dat het sociale stelsel niet houdbaar is als je ze binnen blijft laten.

Zapata10 | 22-08-21 | 00:14

@Hollandse_blauwe | 21-08-21 | 22:34:
Oostenrijk: Der Mord an einem 13-jährigen Mädchen erschüttert Österreich. Am Samstag war die Leiche der Niederösterreicherin auf einem Grünstreifen neben der Viktor-Kaplan-Strasse in Wien gefunden worden. Sie war gegen einen Baum gelehnt.

Schnell war klar: Das Mädchen war unter Drogen gesetzt und erwürgt worden.

Am Montag erfolgte der Durchbruch der Ermittler. Die Polizei nahm zwei afghanische Asylbewerber fest, einen 16- und einen 18-jährigen Mann. Ein Bekannter von ihnen hatte sich bei der Polizei gemeldet, wie die «Krone» schreibt.

theo-is-dood | 22-08-21 | 15:35
▼ 3 antwoorden verborgen

Islam is vrede

P-unit | 21-08-21 | 22:13 | 2

Vrede of wrede?

ronaldmvj | 21-08-21 | 22:57

P-unit
Maar niet vreten, want daar dreigt nu alweer een tekort aan.

van der g | 21-08-21 | 22:59

Geen cent nooit meer naar Afghanistan en geen Afghaan er meer in.
Het is einde oefening over en uit. En daar moeten we eigenlijk blij mee zijn.

van der g | 21-08-21 | 22:10 | 5

@SterF... | 21-08-21 | 22:20: we zijn ze ook. niets schuldig, zelfs die tolken niet. We doen het omdat we mensenlijker zijn dan de Taliban. De meeste van ons dan....

Inferi0r | 22-08-21 | 00:03

@van der g | 21-08-21 | 22:34: 'we', je weet wel onze grote vriend Amerika, heeft ze zelf in de jaren 80 en 90 in deze ellende gestort: toen het nog een vrij en welvarend en liberaal land was.

Datzelfde Amerika, dat 'we' altijd steunen in ons buitenland beleid.

Inferi0r | 22-08-21 | 00:04
▼ 2 antwoorden verborgen

Of die indiaan sturen om die 700 Nederlanders op te halen.

Watching the Wheels | 21-08-21 | 22:05

@Watching the Wheels | 21-08-21 | 22:05: kleintje pils om de boel wat op te leuken op het vliegveld.

P-unit | 21-08-21 | 22:14
-weggejorist-
SergeantPierlala | 21-08-21 | 22:01

"Adjusted for inflation, the U.S. has spent more on Afghanistan’s reconstruction than it did on the Marshall Plan to rebuild Western Europe after World War II." Van de Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction.

Vula | 21-08-21 | 22:01 | 1

Leeuwendeel is wel naar eigen mensen en eigen industrie gegaan. Dat salaris van die Afghaanse tolken stelt geen drol voor. Voor iets 'simpels' als een kamp opzetten of zelfs afbreken werden wel continue Amerikaanse contractors ingevlogen.

Oorlogje voeren is voor Amerika gewoon een populaire manier om te denivelleren.

Inferi0r | 22-08-21 | 00:21

Uit Foreign Policy:
-/-Amid all of this regional angst, China is quietly attempting to secure its interests in post-U.S. Afghanistan. Beijing has reportedly been actively engaging with Kabul on construction of the Peshawar-Kabul motorway, which would connect Pakistan to Afghanistan and make Kabul a participant in China’s massive infrastructure and investment plan, the Belt and Road Initiative. Up until now, Kabul has resisted participation in the initiative to avoid getting on the wrong side of Washington. Beijing is also building a major road through the Wakhan Corridor—a slim strip of mountainous territory connecting China’s westernmost province of Xinjiang to Afghanistan—and onward to Pakistan and Central Asia, complementing its existing road network through the region. Once completed, these new thoroughfares should enable Beijing to pursue its goals of increased trade with the region and natural resource extraction in Afghanistan.—/-

theo-is-dood | 21-08-21 | 21:59 | 1

Vanaf daar gaat de pijpleiding naar Turkmenistan.

Frau Merkel | 21-08-21 | 22:20

Meneer Feynman, het enige wat we vieren vandaag, is dat de McDonalds een halve eeuw geleden in Europa is "geboren". In het pittoreske Zaandam!

Ergens mis ik uw melding van de NSB'ers van de Nederlandse ambassade, die net als de kapitein van Costa Concordia, het niet drijvende schip des Afghanistans verliet, terwijl zij nog tot de orde werden geroepen.

Kunnen deze mensen tegen de muur gezet worden, of hoe zit dat tegenwoordig?
Je vertegenwoordigt een land, beter dan een schip. En je f*cking vlucht voor de situatie? Wow. Just wow.
Werkelijk Geen Stijl, om je landgenoten in de steek te laten, om zelf beter heil te zoeken. Met die verantwoordelijkheden!
Voorbeeldfunctie, direct afstraffen. Of terug op de C17, met een zitplaats in de wielophanging, om mensen te redden in Afganistan..
Dank voor uw artikel en een fijn weekend

Wisselend_2014 | 21-08-21 | 21:49 | 7

@bigstone: 50 jaar geleden niet.

Portnoy | 21-08-21 | 22:15

Cees Roels hemelt zichzelf wel op op LinkedIn.
Senior Diplomat with 41 years working experience in international affairs - in Europe, Africa and Asia - in (post)conflict areas like Afghanistan, the Great Lakes in Africa and Western Balkans. Highly skilled in Crisis Management, Development Cooperation, Consular Management, Corporate Social Responsibility, Government, European Integration, and Human Rights/Humanitarian Law. Strong community and human interest focus. Professional graduated in International Law at Leiden University. Experienced exploration diver.

BrutusBosch | 21-08-21 | 22:36

@Wisselend_2014 | 21-08-21 | 22:12:
Hennie Huisman zei al over Zaandam: Je moet er geboren zijn om ervan te kunnen houden.

En zo is het. De doordringende dikke geur van cacao, de benauwende geur van zetmeelproductie van Tate en Lyle, de geur van linoleum, waarvan je weet dat het gaat regenen omdat De Lum stinkt.
Het ruikt naar thuis.

Nogmaals Nicolaas Beets aan het woord over de Zaanse Meisjes.
www.youtube.com/watch?v=DLFORzxfXlQ

Arnold Layne | 21-08-21 | 23:50
▼ 4 antwoorden verborgen

Sigrid Traag.

Usumani | 21-08-21 | 21:48 | 8

@Watching the Wheels | 21-08-21 | 22:04: meer Sigrid Vaag. Ik snap maar weinig van die heks.

Kopieerapparaat | 21-08-21 | 22:18

Ank Mijnenveld?

ronaldmvj | 21-08-21 | 22:21

@jaja | 21-08-21 | 21:58:
Siegfried Blaag
Siegfried Plaag
Siegfried Gestaag
Siegfried Kech
Siegfried Maag(zweer)
Gifgrid Vraag

Maar de mooiste is:
Siegpatat Kaag.
Ook vanwege de McDonalds die het nodig vond om als eerste neer te strijken in mijn territorium.
De Mister Maccie zoals de McDonalds op de Vermiljoenweg werd genoemd was binnen de kortste keren het terrein van Turkse hangjongeren.

Arnold Layne | 21-08-21 | 23:18
▼ 5 antwoorden verborgen

Dit is dan wel guitig net als IS is de Taliban nu veel beter in de PR: Taliban soldiers wearing U.S.-made gear mock iconic World War II image of Marines raising flag on Iwo Jima in 1945. Ze hebben zich jaren voorbereid in Pakistan en Quatar. Waneer doen we daar wat aan.
www.dailymail.co.uk/news/article-9914...

P-unit | 21-08-21 | 21:45

Klaag werd door D66 en de media verkocht als topdiplomaat en grote kennis encontacten in M.O. Tja.

WieboWW | 21-08-21 | 21:45 | 4

Topluller en grote bek.

ZZP-er | 21-08-21 | 21:55

Bovendien uitermate fragiel vrouwtje. Bij de minste tegenstand voelt ze oprechte woede. Zet haar t.o. Poetin en ze rent gillend de kamer uit.

tectonicos | 21-08-21 | 21:59

Afghanistan is dan ook niet in het Midden-Oosten.

Vula | 21-08-21 | 22:01
▼ 1 antwoord verborgen

Het enige positieve dat uit dit dossier komt, is dat Siegfriet Kraag onmogelijk nog een rol kan spelen in de politiek, zij is uitgerangeerd, klaar, over en uit,

smdyasc | 21-08-21 | 21:44 | 5

daar vergis je je in, ze heeft de macht geroken en ze is het nu aan het pakken, ze gaat de komende jaren zeker niet weg. Zie grote voorbeeld Rutte, die blijft ook maar zitten

Stijlloser_from_NL | 21-08-21 | 22:20

Als dat zou zo werken zou pRutte al lang weg zijn geweest. Het is een hydra.

Frau Merkel | 21-08-21 | 22:22

Reken hier helaas maar niet op.
Er is simpelweg al teveel geïnvesteerd in het mens, om haar in deze machtspositie te manoeuvreren, uitrangeren zou kapitaal vernietiging zijn.
Het is nu een kwestie van even doorbijten, daarna damagecontrole, aandacht afleiden met een kwestie waar haar kwaliteit weer geëtaleerd kan worden (nog even uitzoeken waar ze eigenlijk wel goed in is), een een leuke houten voor de televisie regelen.

EEnzame SchizofrEEN | 21-08-21 | 22:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik kan me nog een intervieuw herinneren van n dikke 20 jaar geleden met een Russische generaal, Rusland had zich net teruggetrokken uit Afganistan. Hij wenste de de westerse coalitie heel veel succes. “ wat denken jullie te bereiken wat ons in 25 jaar niet gelukt is?
De nederlandse generraal van dienst zei dat onze troepen beter uitgerust en getraind waren dan de Russen. Het zou ons wel ff lukken. Maar natuurlijk meneer de generaal.

Crankhead | 21-08-21 | 21:42 | 4

@aflaatverkoper | 21-08-21 | 21:49: die Russische Generaal zei nog zoiets van” als er 100 Taliban op je af komen om te vechten, en je schiet er 97 dood, dan blijven die 3 overgebleven gewoon komen. Doodgaan is voor hen geen straf maar n beloning, ze worden den martelaar. Je junt nooit winnen” dat is me altijd bijgebleven.

Crankhead | 21-08-21 | 21:52
-weggejorist-
davidhasseltoff | 21-08-21 | 22:54
▼ 1 antwoord verborgen

En wat is de moraal van dit verhaal?
Misschien iets van je niet met landen bemoeien die kansloos zijn?
Ik weet het niet.

jaja | 21-08-21 | 21:37 | 5

Fout. Afghanistan is hartstikke rijk aan grondstoffen. De Chinezen hebben de eerste contracten. Wij de rekening, dat dan weer wel

bigstone | 21-08-21 | 21:59

@bigstone | 21-08-21 | 21:59:
Wat hebben wij dan verdiend aan de tijd in Kunduz?
Dat heeft alleen maar geld gekost.

jaja | 21-08-21 | 22:01

@jaja | 21-08-21 | 22:01: Een mooie post voor Jaap de Opschepper als secretaris generaal bij de NAVO.

EenGoedBegin | 21-08-21 | 22:12
▼ 2 antwoorden verborgen

Dolkomisch: -/-
Despair in the Empire of Graveyards
Or Gilbert and Sullivan Come to Afghanistan, Depending on Your Perspectiv—/-
Klik: www.unz.com/freed/despair-in-the-empi...

theo-is-dood | 21-08-21 | 21:36

Over het record aantal C 130 Hercules passagiers. Aanvankelijk werd 640 opgegeven als het aantal, maar daarbij werden kinderen niet meegeteld. 823 is het aantal met kinderen. Wanneer je daarover nadenkt, dat kinderen van geen gewicht waren (politiek en qua kilogrammen), dan zie je in een flash de werkelijkheid: ze werden letterlijk over het hoofd gezien.

Eeuwig..Op..Vakantie | 21-08-21 | 21:36 | 2

Euh,, het was geen Herc hoor waar die 823 mensen in gepropt werden!

infidel103 | 21-08-21 | 21:55

Dat vliegtuig liet bijna iedereen in Katar uirstappen. Dat kleine stukje lukte nog wel.

Bataafje | 21-08-21 | 22:58

Goed geschreven, Feynman. Daarom krijg je een gratis spellingsles van me: Drie zelfstandige naamwoorden: de jongens, de meisjes, de klassen. Tussen twee zelfstandige naamwoorden staat nooit een spatie. Het huis, de sleutel, de huissleutel. De jongens, de klassen, de jongensklassen. Correct is dus: "... aparte jongens- en meisjesklassen." Graag gedaan!

Rhenium | 21-08-21 | 21:35

In schijtlanden moet je niet willen zijn. Dat wordt onvermijdelijk een 'cluster fuck' waarin de goede bedoelingen de weg naar de hel plaveien en de eigen arrogantie onverbiddelijk blootleggen in pijnlijke repercussies.

aflaatverkoper | 21-08-21 | 21:34

Toch zijn er ook kleine lichtpuntjes:

"Griekenland heeft een hek van 40 kilometer aan de grens met Turkije gezet. Het is een aanvulling op het bestaande hek van 12,5 kilometer en het is uitgerust met een hi-tech, automatisch bewakingssysteem. "Ons land zal geen toegangspoort naar Europa zijn voor Afghaanse migranten", zegt de Griekse minister van Migratie."

Ik pleit al ik weet niet hoe lang voor het neerzetten van Orban hekwerken op de landsbuitengrenzen van de EU. Maar ik begrijp dat Griekenland dit hek zelf heeft betaald. Het plaatsen van hekken lijkt me nou juist bij uitstek een EU project, want alle lidstaten hebben er baat bij dat die voortdurende golven landverhuizers - binnenkort zijn het dus honderdduizenden Afghanen - worden gestuit.

Maar de complete landsbuitengrens moet van hekken worden voorzien, anders verplaatsen de hordes zich gewoon naar waar ze nog wel makkelijk de EU in kunnen banjeren:

"Toch blijven er mensen oversteken, want de grens is 208 kilometer lang. De hekken beslaan maar een klein deel, dus sinds de bouw zijn de routes simpelweg verlegd. Eén optie is via Bulgarije, weet de burgemeester van Soufli. Een andere populaire route loopt nu door zijn gemeente, die precies tussen de twee hekken in ligt."

Het Volkkrant commentaar luidt:

"Het waterbedeffect illustreert meteen waarom hogere muren, hittecamera's, geluidskanonnen en drones geen duurzame oplossing zijn. Mensen die bereid zijn onderweg te sterven vinden altijd wel een route"

Ja, nu heb je dat 'waterbedeffect' nog, maar als de hele EU grens op deze manier wordt afgegrendeld, dan is het m.i. toch echt een duurzame oplossing.

En het moet, het moet echt, want de tijd dringt.

Dr_Johnson | 21-08-21 | 21:33 | 8

@Dr_Johnson | 21-08-21 | 22:04: Ik vind een mijnenveld niet rigoreus, als deze achter een hoog hek met prikkeldraad ligt, met borden met daarop: 'verboden toegang, ten strengste verboden overheen te klimmen, hier mijnenveld, helemaal eigen risico, wij herhalen...'

Alsdan | 21-08-21 | 22:39

@Frau Merkel | 21-08-21 | 22:25:

"Je moet ze de motivatie ontnemen om te komen."

Dat hoor ik ook vaak van de kant van de Gutmenschen, alleen zeggen die dan dat je ervoor moet zorgen dat mensen het dáár net zo goed en welvarend krijgen als wij hier. Ik weet nooit hoeveel miljoen miljard die lui daar dan voor willen uittrekken, want altijd moeten ''wij'' daarvoor zorgen.

"Het moet hier erger zijn dan daar."

Tsja, maar dat is het dus niet, en zal het in hun ogen ook nooit worden. En gelijk hebben ze; familie en bekenden die hier al zitten, sturen allemaal geld naar het thuisland - meestal van hun bijstandsuitkeringen plus toeslagen - dus velen daar denken dan: tering, daar moet ik ook heen! Dan word ik net zo rijk en kan ik ook gewoon geld opsturen.

En dan kunnen er wel veel van die lui in de asielprocedure afgewezen worden, maar daarmee heb je ze nog niet het land uit. Eerst gaan ze het nog maar weer eens proberen, en daarna nog eens - het bekend procedure-stapelen - en ook daarna blijft het gros gewoon, en Nederland slaagt er niet in ze uit te zetten: want de thuislanden 'werken niet mee', of de situatie daar is nog niet echt 'veilig', of hun kinderen hebben inmiddels vriendjes en vriendinnetjes en doen het zo leuk op school en ze willen allemaal dokter worden, etc.

Nee, ik geloof heilig in een strenge (buiten)grensbewaking: wat er niet inkomt, hoef je ook niet uit te zetten. En lukt die bewaking op zeker moment echt goed, dan zingt dat zich rond in die landen, en zullen minder mensen op pad gaan naar die onneembare hekken. Of in wrakke bootjes stappen die gewoon teruggesleept worden naar waarvandaan ze zijn vertrokken.

Dr_Johnson | 21-08-21 | 22:42

@Dr_Johnson | 21-08-21 | 22:42:
Als ik hier expliciet uitleg hoe dat heel snel te regelen is heb ik een joris en daar heb ik geen zin in. Het sluit niet helemaal aan op de voorstellingen van de Gutmenschen. Het terugslepen door de Grieken is een eerste aanzet. Er zijn inderdaad nog wat administratieve maatregelen te nemen voor degenen die het al geprobeerd hebben.

Frau Merkel | 21-08-21 | 22:54
▼ 5 antwoorden verborgen

Woningen zijn helemaal niet moeilijk, de officiële norm is nog steeds 14 weken. De Nederlander moest wel iets langer wachten maar ach, daar lachen ze in Den Haag om.

FW Ta-183 Huckebein | 21-08-21 | 21:32

Moeten wij die mensen die voor Nederlands geld hun land verrieden (soort NSB'ers) hier naartoe halen? Alzo die 'NL' 'vluchtelingen' die daar op vakantie waren?
Ach, ze vluchten voor de islam en blijven hier die islam aanhangen dus vluchten om oneigenlijke redenen....
En wij, belastingplichtigen, mogen ze voor de rest hunner levens verzorgen.
Bedankt bestuurderen!

Hendrikaatje | 21-08-21 | 21:31 | 1

Dat vond ik ook vreemd:
Hoe kun je op vakantie naar een land waaruit je gevlucht bent wegens ernstig levensgevaar?

Alsdan | 21-08-21 | 21:53

En het Kaag-effect
Boven ons afgeworpen
Bleek een blindganger

Schoorsteenveger | 21-08-21 | 21:30

Ze hadden dat geld net zo goed aan mij kunnen geven. In beide gevallen weggegooid geld.

Plaque-doctor | 21-08-21 | 21:30

Controleren we trouwens wel op prik of test voordat we die lui het vliegtuig inlaten?

Muxje | 21-08-21 | 21:28 | 1

Testen voor evacuatie? Klinkt heel
Hugo!

P-unit | 21-08-21 | 21:30

'Continue tribale of religieuze oorlogsvoering is het enige wat het gros van de bevolking kent'
Dat lijkt me een doorslaggevend argument om ze hier niet naartoe te halen.

beetje.jammer.dit | 21-08-21 | 21:26

20 jaar tijd en veel geld in Afghaans leger gestoken wat 4 x zo groot is dan de Taliban. Gaat meteen op de vlucht op moment dat ze op eigen benen moeten staan. Tja dan is er dus niet veel draagvlak onder de Afghaanse bevolking. Zoek het maar fijn uit dan. Mijn kinderen willen ook weleens betaalbare woonruimte

Bibop | 21-08-21 | 21:24 | 1

Zijn opgeleid door Nederlandse instructeurs. Dan weet je het al. Rennennn.

bigstone | 21-08-21 | 21:51

Ik zou zeggen; gooi alle gelukszoekers in Nederland eruit en laat de échte vluchtelingen uit Afghanistan binnen, wedden dat dit er minder zullen zijn als die gelukszoekers die we nu hebben?! Want laten we niet onze ogen sluiten; als je je baby overgeeft aan militairen in de hoop dat je kind zal overleven en het wellicht nooit meer terugziet dan ben je wel écht wanhopig hoor.

potjandorie | 21-08-21 | 21:24 | 2

..even over die 700 “Nederlanders”..zijn dat niet heel toevallig mensen die ooit gevlucht zijn uit Afghanistan omdat er geen enkele manier was waarop ze daar veilig konden leven.. maar nu een paspoort hebben en ondanks alle eerder bezwaren nu wel op bezoek konden daar??

Hoezathetookalweer | 21-08-21 | 21:28

spijker op zijn kop, zelfde zie je in Bosnie en Kosovo, hebben blijkbaar geld genoeg. zouden ze van Stefke Blok een factuur krijgen voor de repatrieeringskosten.

vranac | 21-08-21 | 22:00

Hoeveelheden jongeren tussen 25 en 30 jaar zijn op zoek naar een woning en wat vinden zij ervan dat deze nieuwe Nederlanders met voorrang worden gehuisvest en zij dus nog langer op een woning moeten wachten.

WieboWW | 21-08-21 | 21:21 | 9

@Koning BongoBongo | 21-08-21 | 21:25: Hoor toch echt andere verhalen van jong volwassenen die geen woning kunnen krijgen.

WieboWW | 22-08-21 | 08:37

@WieboWW | 22-08-21 | 08:37: Mijn punt is dat dit niet dagelijks groot uitgemeten wordt... Maar ja .. slechte propaganda past niet in het policor plaatje dus zoveel mogelijk hush hush..

Koning BongoBongo | 22-08-21 | 09:12

@Chupa-mos | 21-08-21 | 21:49: ik ben nu werkeloos met een studieschuld. De lonen stijgen voor geen meter. Tevens zoek ik een andere woning, vanwege een relatiebreuk. Alleenstaand zonder kinderen. Op dit moment zoek ik een studio van max 800 euro inclusief gwl, omdat ik iets anders niet kan betalen.

Maar daarnaast. Mocht ik wel werk hebben, dan kom je op de huizenmarkt niet verder als bijvoorbeeld conducteur, verpleger, etc etc. Ik heb daar laatst eens naar zitten kijken, puur uit nieuwsgierigheid. Want mocht ik vlak voor het einde van mijn WW nog geen werk hebben, dan moet ik uitwijken naar minder betaalde beroepen. En een conducteur mag blij zijn als deze 1800 netto vangt. Tov de huurprijzen is dit niet te doen.

Sociale woningbouw is een drama. Gigantische wachttijden. En urgentie voor een alleenstaande man zonder kinderen. Dat bestaat niet bij gemeentes.
Particuliere huur gaat helemaal over de kop. Mocht je al een woning vinden die minder dan 1000 euro p/m kaal kost, dan verwachten zij op zijn minst 3 keer dat bedrag qua maandelijks inkomen.

Dus stel je eens voor Chupa. Je verdient 1800 euro per maand als conducteur. Je moet noodgedwongen elders wonen. Als je al 10 jaar staat ingeschreven voor sociale huur, dan heb je geluk. Heb je jezelf 2 jaar geleden ingeschreven. Succes dan maar. Particuliere huur? Hahaha vergeet het maar.

Terug naar de studententijd. Huur maar een studio of in zijn ergste geval een kamer.

Pikboom | 22-08-21 | 10:30
▼ 6 antwoorden verborgen

In een emmer passen 500 muizen, maar als je ze aanstampt wel 600. Dat is Nederland aan het doen.

bigstone | 21-08-21 | 21:20 | 1

Gestampte muisjes; lekker op de boterham.

Wobbelplatte | 21-08-21 | 22:11

Ik zou niet weten waarom we ze hierheen zouden moeten halen. We hebben ze daar jarenlang geholpen, wat schrikbarend veel gekost heeft. We hebben ze bescherming geboden, bewapend, getraind en opgeleid en wat hebben we ervoor terug gekregen? Niets! Het enige wat we wilden was een gemotiveerd leger en politiemensen met goede wil. Het werd weinig anders dan een volkje wat liever op hun luie islamitische reet bleef zitten. Ze hebben geen donder voor hun eigen land gedaan. De taliban meldde zich en zonder dat er serieus weerstand tegen geboden is, werd het hele land in een paar weken overgenomen. De door ons opgeleide militairen zetten zonder enige schaamte direct een talibanpetje op. Dan zeg ik, nou prima. Redden jullie je maar fijn daar. Ze willen het zelf niet eens. Succes met jullie Taliban, maar begin nou niet te zeiken dat jullie hulp nodig hebben.

Kopieerapparaat | 21-08-21 | 21:19 | 3

Eensch...

Air van Boven Dorens | 21-08-21 | 21:23

Dat krijg je er van als je wel millitairen trained maar geen leiders aan de macht zet die vertrouwen genieten onder de bevolking.

Alsof jij of je opa bij de Grebbeberg zou blijven liggen als je de generaals, ministers en koningin met alle centen zou zien en horen vluchten. Inderdaad, niet dus.

Als we echt zo superieur en slim zijn hadden we dit gewoon beter geregeld.

En de Noordelijke Alliantie laat zien dezer dagen dat we degelijk tienduizenden Afghanen zich bereid zijn dood te vechten terwijl ze eigenlijk geen kans hebben.

We hebben met al onze intellegence en intelligentie een paar puppets aan de knoppen gezet die bewezen niets konden, corrupt waren, laf waren, en geen steun genieten. Incompetentie door ons aangewezen en uitgekozen. Dus ons past vooral schaamte en bezinning.

Inferi0r | 21-08-21 | 21:25

Inderdaad, het land is het niet waard.
De mineralen in de bodem daarentegen...

Nuchternederland | 21-08-21 | 21:28

Zelfs las je alleen kijkt naar de uitgaven van Amerika dan is die 50k/afgaan aan de lage kant. Als je de uitgaven door de rest van de wereld er bij op telt kom je dicht bij een ton per Afgaan. Maar het grootste deel komt natuurlijk terecht bij jan modaal die voor de wapenfabrikanten werken, niet bij de militairen en al helemaal niet bij de Afghanen.

W_F | 21-08-21 | 21:18

Zoek eens op een wereldkaart, Nederland en vergelijk de verhouding met andere landen. Dan besef je dat we NIEMAND kunnen opnemen en verzorgen de rest van zijn leven.

bigstone | 21-08-21 | 21:17 | 1

In de17e eeuw regeerden wij alles. VOC mentaliteit, kom daar nog eens om.

dathoujetoch | 21-08-21 | 21:54

ja, die zullen het weten

AntiZanicz | 21-08-21 | 23:36

@AntiZanicz | 21-08-21 | 23:36: ja, als je begrijpt dat hun vertrek en het terugkomen op de afspraken de hoofdoorzaak is van deze ellende, dan wel. Maar ik wed dat je het filmpje niet eens gezien hebt en gewoon wat droeftoetert. En daarom: je mening is niks waard. Prettige dag!

BrokenTipi | 22-08-21 | 12:30

Als al die "je bent welkom" deugers nu eens als gastgezin zouden optreden, zou dat veel schelen.
In de stad 82K waarin ik woon is sinds 2016 slechts 1 x gebruik gemaakt van deze regeling.
Misschien iets voor geenstijl om dat landelijk te onderzoeken.
www.coa.nl/nl/logeerregeling

2_amazing | 21-08-21 | 21:14 | 1

Wie zou er in deze moderne tijd met twee gezinnen in een huis kunnen wonen? Het is al een wonder dat mensen als mijn grootmoeder tijdens de oorlog een vast onderduikert hadden en dan ook nog als veilighuis voor gezinnen op de vlucht de spijkerlaars.

AntiZanicz | 21-08-21 | 23:36

"Er is in 20 jaar 50.000 USD per Afgaan uitgegeven."

Ik vind het een koopje, een schijntje. Jan vd Beek heeft eens berekend dat een asielzoeker die hier de rest van zijn leven slijt, aan uitkeringen, huisvesting, gezinshereniging, en nog zo wat, ca 1 miljoen euro kost. Gemeten dus vanaf het moment dat hij hier arriveert tot aan zijn dood, zeg een periode van 40/50 jaar.

Dus ook die duizenden tolken, fixers en 'eitjesbakkers' en hun grote gezinnen gaan ons weer flink op kosten jagen.

Dr_Johnson | 21-08-21 | 21:12 | 1

het is flauwekul, die 50.000 is over 20 jaar. en dan nog niet waar.

AntiZanicz | 21-08-21 | 21:55

@Feynman; kunnen we ophouden over onbeduidend details als aparte schoolklassen voor meisjes en jongens. Aparte jongens- en meisjesscholen hadden we nog maar vijftig jaar geleden in Nederland ook nog.
Bovendien komt het nog overal ter wereld voor: Single-sex education is practiced in many Muslim majority countries; while in other parts of the world it is most popular in Chile, Israel, South Korea, and English-speaking countries such as Singapore, Ireland,[2] the United Kingdom, Hong Kong, New Zealand, South Africa and Australia
Bron: Wiki

theo-is-dood | 21-08-21 | 21:12 | 5

Die meisjesklas bestaat niet meer. De Taliban is bezig alle vruchtbare vrouwen vanaf 15 jaar uit te huwelijken aan een Talib, www.youtube.com/watch?v=6a96uiJ58Ko

Feynman | 21-08-21 | 21:58

Bij sommige katholieke scholen maar ik zat in jaren 50 in een gemengde klas en al mijn oudere broers en zusters ook dus vertel geen flauwe kul.

WieboWW | 22-08-21 | 08:40

Pas op m'n 16e jaar kwam ik op een gemengde jongens en meisjes school. Maar die zaten vanaf de fröbelklas al zo op school. Mens wat liep ik achter. Verkering krijgen, daar heb ik een paar jaar over gedaan, andere jongens waren veel bijdehanter en kaapten de meisjes voor m'n neus weg.

VolgendjaarkrygikAOW | 22-08-21 | 10:15
▼ 2 antwoorden verborgen

Kaag heeft alvast maar weer een eind gemaakt aan die irritante Afghanisteam Hollanders die er de hele tijd met haar Formatietijd vandoor gingen bij de persplebejerts. Ze liet het ANP roeptoeteren dat er nu geen Jessiehulpjes en zo meer te vinden zijn in heeel daarzo niet. Dus morgenavond om deze tijd ist alles endlich endlöst. Geen persparasiet hoeft het nog in its hoifd te hijsen om Kaag daar nog wat over te vragen vanaf maandag 00:00 uur.
Nu dus maar wachten tot Ridder Kroon er ook nog even naar achterblijvers gaat zoeken...

F. von Zeikhoven | 21-08-21 | 21:11

Stop is met kaag belachelijk te maken, het is onnodig. Ze kan het zelf veel beter!

jan huppeldepup | 21-08-21 | 21:11 | 1

is = eens

Stratum | 22-08-21 | 01:30

En nu, moet ik nu medelijden hebben met de Afghanen...?

Air van Boven Dorens | 21-08-21 | 21:09 | 3

Ja, want op de foto's zie je een onschuldige baby en zielige vrouwen met kinderen die representatief zijn voor de gehele Afghaanse bevolking.

Reebensteeltje | 21-08-21 | 21:14

@Air van Boven Dorens | 21-08-21 | 21:15: condooms droppen vanuit bommenwerpers. Dat verwachten ze nooit. Briefje erbij hoe dat ding om de palmboom moet.

Kopieerapparaat | 21-08-21 | 21:28

Mij is nog niet duidelijk waarom Engels-sprekende Afghanen die zich tolk noemden en dik werden betaald zonodig "gered" moeten worden. Behoren die automatisch tot de 1% van de Afghanen die niet de sharia willen?

Sneerpoets | 21-08-21 | 21:09 | 2

En wie zegt dat ze niet alles wat ze hoorden en zagen doorgaven aan de Taliban

theo-is-dood | 21-08-21 | 21:14

Snap ik ook niet. De Nederlanders waren daar als bondgenoot USA. Als gevolg van de aanwezigheid van NL-ers, vonden sommige lokale inwoners betaald werk; mogelijk goed betaald "want risico dat zij de toorn van de Taliban over zich afriepen".
De logica dat alle Nederlandse burgers nu levenslang het gehele levensonderhoud voor zo'n werknemer, diens hele familie en diens nakomelingen zou moeten betalen, ontgaat mij.

Wering | 22-08-21 | 12:29

flauwekul, men moest osam zoeken en opruimen, bush deed er wat te lang over en daarna durfde men niet meer weg totdat ex-pres Bonkers zich het snoep liet afnemen en de talibs een makkie in het vooruitzicht stelde. zonder iets terug te krijgen

AntiZanicz | 21-08-21 | 21:54

Onzin, in 20 jaar hebben de Amerikanen er nauwelijks iets uit de grond gehaald. Als ze hadden gewild was die bodem allang leeg en was jij nu niet meer van die plaatjes aan het posten.

Inferi0r | 21-08-21 | 23:56

@Inferi0r | 21-08-21 | 23:56: Zonder een stabiel land is er weinig ruimte om infrastructuur aan te leggen. China was ook al bezig met die kopermijn maar besloot te vertrekken uit veiligheidsoverwegingen.

Neuth | 22-08-21 | 09:43
▼ 2 antwoorden verborgen

“Democratie is een complex systeem dat drijft op een vrije pers, een goed geïnformeerde kiezer en goed werkende politieke partijen”
Mooie omschrijving.
Maar dat is niet alleen in Afghanistan niet gelukt hè.

J-van-de-Bontekoe | 21-08-21 | 21:07 | 2

Dat gaat in Nederland volgens mij ook niet helemaal goed. Wat dat betreft zijn we ook een soort zandbakland.

GoedGaan | 21-08-21 | 21:13

@GoedGaan | 21-08-21 | 21:13: Het grootste verschil met onze democratie is dat het hier rivierzand in plaats van woestijnzand is.

W_F | 21-08-21 | 21:23

Feynman dropt ff wat hyperlinks

klimaatsloper | 21-08-21 | 21:04

Ga weg met je luchtmobiele brigade. Altijd maar zeiken over de Nederlandse missie daar en nu moeten militairen ineens hun leven op het spel zetten om wat vakantiegangers terug te halen. No fucking way.

Bubske | 21-08-21 | 21:03 | 4

Vakantiegangers die het land eerst ontvlucht waren wegen gevaarlijk en zo, en die na het krijgen van de verblijfsvergunning aldaar op familiebezoek gaan...

Air van Boven Dorens | 21-08-21 | 21:12

Ik zou terughaalvrijwilligers werven onder Afgaahnse statushouderts..

F. von Zeikhoven | 21-08-21 | 21:14

@Air van Boven Dorens | 21-08-21 | 21:12: eens..

Hoezathetookalweer | 21-08-21 | 21:34
▼ 1 antwoord verborgen

In Nederland gaat het ook lekker, weer een kopschopper in Katwijk..

P47Thunderbolt | 21-08-21 | 21:02

Die 62 militairen zijn niet zoek, maar werken thuis. Conform de defensie-coronarichtlijnen. Maar je kunt met ze chatten via Teams. Dat dan weer wel

AnitaDik | 21-08-21 | 20:58 | 2

Met regenbooggezicht!

Faant | 21-08-21 | 21:03

die 62 zijn van bbe. die lopen daar niet te marcheren maar zitten gewoon in de stad. heel dat getier dat het niet functioneert is volkomen ten onrechte.

AntiZanicz | 21-08-21 | 21:52

Hoe zit het eigenlijk met het aantal besmettingen? Of heet dat nu Afghanen?

Dubbelepunthoofd | 21-08-21 | 20:57 | 1

Afg(h)aande op het aantal besmettingen daar moeten we oppassen wat we in huis halen.

P47Thunderbolt | 21-08-21 | 21:06

"Continue tribale of religieuze oorlogsvoering is het enige wat het gros van de bevolking kent. Democratie is een complex systeem dat drijft op een vrije pers, een goed geïnformeerde kiezer en goed werkende politieke partijen, dat mist in Afghanistan nog alle drie."
Dat is welhaast op Nederland van toepassing. We hebben de klimaterreur, de groene Khmer, de Kulturkammer, een scheutje moslims in de grote steden, de woke diversiteitssneeuwvlokjesdreintrein en dat alles gedomineerd door een partijkartel van 2% van de bevolking met de EU als stille stoker en finacierder van dit alles. De vrije pers is grotendeels verleden tijd, al had de Volkskrant, kudtkrant, vandaag een stuiptrekking of een verkeerd zittend boertje. De kiezer is amper geïnformeerd, want 15 jaar toeslagenknevelarij is nauwelijks bekend bij de kiezer en hetzelfde kartel blijft gekozen worden. Over de politieke partijen valt weinig meer te zeggen wat niet al gezegd is: kortwieken! De Afghanen komen al hierheen, dus binnenkort ook bij u in de achtertuin!

Frau Merkel | 21-08-21 | 20:56 | 14
-weggejorist-
Frau Merkel | 21-08-21 | 23:17

@Frau Merkel | 21-08-21 | 23:17:
Tja, dan hebben we een andere beleving als je denkt dat je in Nederland geen buren hebt om je te onderhouden of een fatsoenlijke boterham kan verdienen (al is die 20k van harte gegund), maar je praat alsof je uit Rabat naar het paradijselijke Duitsland bent geëmigreerd, haha. Sowieso kun je afvragen hoeveel je nog kunt bijdragen aan een maatschappelijke discussie als je al jaren weg bent. Óf ik even wil rondkijken in de Nederlandse randstad.

SterF... | 21-08-21 | 23:32

SterF : ik kan me niet voorstellen dat u in een grotere gemeente woont. Uw beleving van onze maatschappij doet mij vermoeden dat uw ergens in een klein dorpje op het platteland woont. Of in een ommuurde villawijk. Anders kan ik me niet voorstellen dat u niet de ervaringen van FM danwel zelf hebt ervaren of van uw kennissenkring hebt meegekregen.

strawdog | 22-08-21 | 00:58
▼ 11 antwoorden verborgen

Laten we ook niet vergeten hoe de Nederlandse politiek de kiezer/Nederlander Afghanistan heeft ingerommeld. Het was het toen NAVO baasje Jaap de Hoop Scheffer (CDA) die het verzoek deed bij toenmailg MinDef Henk Kamp (VVD) en MinBuza Ben Bot (CDA) en die konden natuurlijk niet weigeren want dat zou gezichtsverlies (oelala) betekenen voor Den Haag en de Hoop Scheffer bij de NAVO. D66, bij monde van Bert Bakker, was eerst tegen maar stemde later natuurlijk voor (what's new). Draagvlak, het magische uberbullshit woord in Den Haag, bij de kiezers/Nederlanders voor die missie is er echter nooit groot geweest en zelfs nooit een meerderheid (dus geen hindsight).
"Gevecht om het draagvlak voor de missie in Afghanistan"
www.trouw.nl/nieuws/gevecht-om-het-dr...
"Tegenslagen Kunduz-missie verzwegen om politiek draagvlak niet te verliezen"
www.trouw.nl/nieuws/tegenslagen-kundu...

Basil Fawlty | 21-08-21 | 20:55 | 1

Vergeet ook niet hoe Jolanda "stekkerdoos" Sap met zaadvragende ogen en een nat mutsje overstag ging met een vervolg missie in dat "failed country" land na een vlammend betoog van aarts leugenaar Rutte. .

zwellevertje | 21-08-21 | 22:01

De stikstofcrisis is alleen verzonnen als je totaal geen ruk geeft over biodiversiteit en het intrinsieke bestaansrecht van soorten Feynman. Goedkoop scoren, evenals in de titel, waar je Kaag dan even benoemd.

SterF... | 21-08-21 | 20:54 | 17

@Sr Semtex | 21-08-21 | 22:00:
Dat begrijp je er niet veel van, maar goed, voel je gelukkig.

SterF... | 21-08-21 | 22:11

@SterF... | 21-08-21 | 21:12:
Het laatste stukje oerbos is bij mijn weten al een decennium geleden gekapt. Ik zeg niet dat we niets meer aan biodiversiteit moeten doen. Ik stel dat het huidige beleid vanuit de EU en de daaruit voortvloeiende stikstofcrisis niet effectief is. Waarom heeft Nederland 200 natura2000 gebieden en Duitsland 6? Duitsland is ietsje groter. We moeten zuinig zijn op de natuur die we hebben, maar complete bossen rooien zodat er een paar soorten in die ene lokale habitat neerstrijken is dom. De vleesproductie is een ander logisch gevolg van Brusselse besluiten. Laat de markt het regelen en niet Frankrijk via Brussel. Het grootste deel van het EU budget gaat nog altijd naar de landbouw als ik het juist heb. Het is subsidie voor de Fransozen.

Frau Merkel | 21-08-21 | 22:48

@Frau Merkel | 21-08-21 | 22:48:
"complete bossen rooien zodat er een paar soorten in die ene lokale habitat neerstrijken is dom"
Dit verzin je zelf, of op zijn minst een overdrijving als je die paar heidegebieden bedoeld.

Dat de huidige landbouwsubsidies achterlijk zijn en vooral een Frans dingetje ben ik het met je eens.

Alles aan de markt overlaten is niet zo slim, als het gaat over vleesproductie. Het principe dat we stikstof importeren om de veestapel te voeden is toch niet zo moeilijk?
Soja = eiwit = aminozuren = stikstof.

SterF... | 21-08-21 | 23:08
▼ 14 antwoorden verborgen

De Taliban in Afghanistan is een door de VS geconstrueerd virus, net als IS in Syrië/Irak. Dat virus werd door de Amerikanen op een gecalculeerde manier ingezet tegen 'de Russen (Soviets)', waarbij geen rekening werd gehouden met de werkelijkheid dat dit virus zich ook kan keren tegen de Amerikanen zelf. Dat is de Afghaanse zijde van het verhaal. Aan de Amerikaanse zijde van het verhaal tref je een schier onuitputtelijk wapenarsenaal aan dat vanuit Amerika wordt/werd getransporteerd naar oorlogsgebieden zoals Syrië en Afghanistan. Voor het industriele complex van wapenproductie in de VS maakt het niet uit wat er met de output gebeurt, als die output maar nuttig of nog beter: nutteloos verdwijnt in oorlogsgebieden. Waarom waren de Amerikanen aanwezig in Afghanistan (en Syrië)? Om ervoor zorg te dragen dat de afzet van wapens maximaal is. HET probleem waarmee Amerika nu kampt is: waar moeten nu al die wapensystemen heen, waar kunnen de nieuwste uitvindingen worden getest in de oorlogspraktijk? Het zal daarom niet verwonderlijk zijn, wanneer president Biden binnenkort weer een nieuwe gerechtvaardigde oorlog ontketent. De druk van binnenuit wordt groter en groter.

Eeuwig..Op..Vakantie | 21-08-21 | 20:53 | 2

Azië is een goede kandidaat. China heeft een prijzenbubbel op de woningmarkt. Dat wordt weer een leuke crisis. Hopelijk worden de beelden wel weer beter op TV; dat retro-groen van de Golfoorlog mag wel weer eens. We moeten heel hard weer zelfvoorzienend gaan worden.

Frau Merkel | 21-08-21 | 21:00

Taliban bestaat sinds 94. Werd dus door vs niet ingezet tegen de russen
Dat waren mudjahedin.. ook geen fijn clubje maar wel een ander clubje..

VolleBak | 21-08-21 | 22:02

Ik ben te dom om te beseffen waarom 'we' ons sowieso bemoeien met landen in die regio. Als 'wij' hen niet de middelen zoals internet beschikbaar stellen hoeven we er ook niet bang voor te zijn. Laat ze daar lekker in hun eigen sop gaar koken. Wij hoeven hen niet op te leggen hoe ze met elkaar om moeten gaan. Wij willen dat de mensen daar met elkaar omgaan zoals wij hier met elkaar omgaan. Het werkt niet. Als je als meisje opgroeit met een burka, dan weet je niet beter dan een burka. Het Westen zit alleen maar te stoken in het Midden Oosten. En is zelf de oorzaak van alle ellende daar. Leven en laten leven.

Leptob | 21-08-21 | 20:51 | 1

Precies, het “westen” is de bron van veel ellende op de wereld.

IkwilJinekwel | 21-08-21 | 20:53

FInanciële uitputting van de Amerikanen is nooit echt een issue geweest. Veel van het uitgegeven geld was toch al bestemd voor de defensie-industrie, en veel van het uitgegeven geld komt terug in Amerikaanse zakken. De industrie brengt via andere kanalen ook geld in het laatje. Om dezelfde reden kan het tamelijk arme Rusland zich toch een moderne defensie-industrie veroorloven. Je zou kunnen zeggen dat het een kwestie van willen is.
Er is eerder sprake van een mentale uitputting.

Muxje | 21-08-21 | 20:50 | 1

En het feit dat als je laat zien écht geen democratie/mcdonalds te willen, het wel een keertje klaar is.

SterF... | 21-08-21 | 20:56

Machthebbers kun je in dat soort landen vervangen, maar zolang je niets aan de godsdienst doet, vervallen ze altijd terug naar de middeleeuwen, ook de geest moet bevrijd worden.

smdyasc | 21-08-21 | 20:50

Man die Biden is cluster fucked. USA not happy.

P-unit | 21-08-21 | 20:49

Het meeste van het door de US uitgegeven geld is uitgegeven aan bedrijven uit de US, ook wel het military industrial complex genaamd.

Montgomery Burns | 21-08-21 | 20:47

Dat beeld van die mevrouw die vol in haar buik werd gesprongen staat op mijn netvlies gebrand. Daar komt deze baby nu bovenop. Wat mensen elkaar aandoen. Het is niet te bevatten.

MickeyGouda | 21-08-21 | 20:47 | 2

Het gaat niet veel beter worden vrees ik. Het gaat niet tot over de grenzen beperkt blijven.

Frau Merkel | 21-08-21 | 21:02

@Frau Merkel | 21-08-21 | 21:02: „Wer halb Kalkutta aufnimmt, hilft nicht etwa Kalkutta, sondern wird selbst zu Kalkutta!“ — Peter Scholl-Latour

ChalinaRosa | 21-08-21 | 21:27

Ik zie kapitein Kaag binnenkort ook wel als eerste het zinkende schip verlaten. Laffe diplomaten.

watazooi | 21-08-21 | 20:47

Ook geinig : Biden haalt Afghanen GRATIES op uit hun shithole country. Amerikaans staatsburgers moeten echter 2000 dollar betalen voor de evacuatie.

Asteroid-B612 | 21-08-21 | 20:46 | 5

Fake nieuws: iedereen moet betalen of niemand: news.yahoo.com/us-citizens-being-aske...

En dit gaat over mensen die op eigen gelegenheid in Afghanistan op vakantie waren. Niet voor mensen in dienst bij of in opdracht voor Amerikaanse overheid.

De belastingen in USA zijn om een reden relatief laag. Betalen voor andermans verkeerd gelopen vakanties kan er dan niet vanaf.

Inferi0r | 21-08-21 | 21:11

flauwekul en hoe zou je geld kunnen vragen van mensen die niets hebben. daarbij horen ze bij de militairen die zeker ook niet betalen.

AntiZanicz | 21-08-21 | 21:51
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat droegen ze in guantanamo bay ook meen ik?

Wobbelplatte | 21-08-21 | 20:49

Lezersvraag: die Afghaanse knul in bezit van Nederlands paspoort die in Afghanistan op familiebezoek was en nu weer terug is in Nederland is dus voor de tweede keer gevlucht. Gaat hij nu eerst weer naar AZC ?

Bibop | 21-08-21 | 20:43 | 6

@me163komet | 21-08-21 | 20:55: Je krijgt dus al gratis asiel, huis, ziekenfonds en taalcursus. De nieuwe Afghaanse dimensie is dat Nederland je nu ook nog gratis mag komen ophalen

theo-is-dood | 21-08-21 | 21:01

@me163komet | 21-08-21 | 20:55: schering en inslag, ook in somalië, angola (vreemd), eritrea, sudan, en vele andere landen.

AntiZanicz | 21-08-21 | 21:50
▼ 3 antwoorden verborgen

Middeleeuwse taferelen.

Wobbelplatte | 21-08-21 | 20:43 | 1

Wat wil je? Met middeleeuws volk.

miko | 21-08-21 | 21:19

“Op Ramstein US Airbase in Duitsland zijn meer dan 2000 Afghaanse evacuees aangekomen. In het welkomstcentrum wordt men opgewacht door een imam die hen als eerste begroet.”

Kots kots kots

Fele | 21-08-21 | 20:43 | 8

waarom vliegen die vliegtuigen van Ramstein niet onmiddellijk door naar de US of A? Kunnen die ook hun deel aan vluchtelingen opnemen.

me163komet | 21-08-21 | 20:56

@Frau Merkel | 21-08-21 | 20:51: Om kotsmisselijk van te worden inderdaad.

ChalinaRosa | 21-08-21 | 21:02

Je vlucht voor de islamisten en wordt welkom geheten door een imam?

Shoarmamasutra | 21-08-21 | 23:13
▼ 5 antwoorden verborgen

Wat we daar zien is niet wat we dénken dat we daar zien. Alsof wij weten wat daar achter de schermen is gebeurd en nog steeds gebeurt. Alleen al het weggeven van een compleet uitgerust Afghaans leger aan de taliban. Dat is echt niet een tactische fout op het laatste moment, na 20 jaar in dat land.

Zuurteregelaar | 21-08-21 | 20:42 | 2

Is wel iets om over na te denken ja. Zoveel domheid bestaat niet.

HD50 | 21-08-21 | 21:50

Die 50.000 USD moet je uitsmeren over meerdere jaren. Investering in de toekomst. Oh....

Lorejas | 21-08-21 | 20:38 | 2

50k investeren bij zo'n institutional traders organization, zie dan hoe uw vermogen stijgt elke maand.

Adriel | 21-08-21 | 20:44

Het zijn daar wel allemaal gelovigen, potentieel kiezersvolk voor het CdA.

dathoujetoch | 21-08-21 | 20:38 | 3

Maar hebben ze wel een Coronapas, vragen vragen.

IkwilJinekwel | 21-08-21 | 20:40

En voor de Linksekerk

HD50 | 21-08-21 | 21:00

Jullie willen de islam en sharia? Jullie willen vrouwen in zwarte doeken? Julie spugen op het westen, democratie en vrijheid van meningsuiting?

Ok, zoek het lekker uit dan. Met je ongeletterde dorre zandbak.

Ok,

Eduardo- | 21-08-21 | 20:35 | 3

Vol met ruwe olie en diverse grondstoffen die momenteel erg in trek zijn.

Andersdenkend | 21-08-21 | 21:21

Veel grondstoffen waaronder lithium en dat hebben we hard nodig maar China heeft dat al geclaimd.

WieboWW | 22-08-21 | 08:44

50.000 daar had je elke afghaan een eigen arsenaal voor kunnen laten kopen, dan konden ze het werkelijk onder elkaar laten uitvechten. wel fuck it, je kunt mensen die niet geholpen willen worden helpen. net zo min als in Somalië. beter besteed je dat geld aan landen die er iets meer mee doen

miko | 21-08-21 | 20:34 | 4

Dit soort landen en volkeren worden niet geholpen met 50.000 pop er tegenaan te gooien. Die lui wíllen niet eens geholpen worden. De bemoeienis van de VS en bijvoorbeeld Nederland is onwelkom, ongewaardeerd, overbodig en werkt alleen maar verstorend.
En wat heeft onze aanwezigheid daar opgeleverd? Laat ik het voor jullie uitrekenen: niets. We hebben er onze tijd verknoeid, mensenlevens ervoor gewaagd én verloren, geld weggesmeten en heel veel mensen ongelukkig gemaakt.
En dat geldt voor alle "vredesmissies" waar we ons voor laten strikken. Al die missies zijn in het belang van voornamelijk de VS en brengen uiteindelijk geen vrede maar alleen nog maar meer ellende. Uruzgan, Mali, Libië, Srebrenica en tal van andere plekken waar het NL leger naartoe moest en met de staart tussen de benen terug kwam. Telkens weer.
Dus laten we stoppen met defensie in te zetten voor deze oneigenlijke taken en laat ze ons land verdedigen. Maar niet in den vreemden.

Bakkeleures | 22-08-21 | 08:02
▼ 1 antwoord verborgen

Feynman, de VS geeft het goede voorbeeld? Wat heeft u gerookt?

Rotterdammert1965 | 21-08-21 | 20:33 | 2

Qua evacuatie dan. De Fransen hebben het helemaal goed voor elkaar, maar daar is terugtrekken dan ook de specialiteit van het huis

Incitatus | 21-08-21 | 21:03

@Incitatus | 21-08-21 | 21:03: dat blijkt ook nogal overdreven, veel voorbereid maar bij de uitvoering moet alles ad-hoc geregeld worden en is veel geluk nodig.

AntiZanicz | 21-08-21 | 21:48

De luchtdebiele brigade?

miko | 21-08-21 | 20:32 | 2

Ja dahag!
Weet je wat dat kost om die daar paraat te houden.

NiCeY | 21-08-21 | 21:21

haha, nooit in dienst geweest?

AntiZanicz | 21-08-21 | 21:47

$50.000 per Afghaan. Ik ben even Knock out.

Leptob | 21-08-21 | 20:32 | 8

@Watching the Wheels | 21-08-21 | 22:07: Dat is Keynesiaanse theorie, en niet waar. Toen de VS demobiliseerden na ww2 leidde dat tot een grotere economische groei in plaats van een recessie.

DutchLion33 | 21-08-21 | 22:49

@Watching the Wheels | 21-08-21 | 22:07: het is 9% en waar heeft u het over? Dat met op een uitgave van 100 wellicht 20-25 terug zou krijgen aan belastingen is geen reden er nog maar een schepje bovenop te doen.

AntiZanicz | 21-08-21 | 23:03

Maar 4 jaar uitkering.

Shoarmamasutra | 21-08-21 | 23:11
▼ 5 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl