achtergrond

Geenstijl

EU Hof van Justitie verdedigt alweer recht op verbieden hoofddoek door werkgever

Dicastocratie!

Ook dat nog!

Ja nja weet je eigenlijk best wel prima en consequent voor een gerechtshof dat is opgericht om u te VERVANGEN. In 2017 verdedigde EU-orgaan het Europees Hof van Justitie na 10 jaar (!) procederen het recht van een Belgische werknemer om medewerkers met hoofddoek te weigeren. En vandaag deed datzelfde Hof het opnieuw, maar dan rond een Duitse drogisterijketen en  kinderdagverblijf. Maar, het is wel een enerzijds-anderzijds-feestje hoor.

"Werkgevers mogen hun personeel verbieden hoofddoekjes en andere religieuze symbolen te dragen, ook al heeft dat tot praktisch gevolg dat gelovigen ongelijk worden behandeld. Maar dan moeten zij wel kunnen aantonen dat hun klanten dat willen. (...) Als die regel tenminste voor al het personeel geldt, en niet specifiek bedoeld is om bijvoorbeeld moslima's te beletten een hoofddoek te dragen of christenen om een kruisteken te dragen. Dan is er geen sprake van rechtstreekse discriminatie.

Maar in de praktijk kan zo'n neutraliteitsregel wel zo uitpakken, erkent het hof. Die hindert immers werknemers die op grond van hun geloof of overtuiging zich op een bepaalde manier willen uitdossen meer dan anderen. Toch is ook dat toegestaan, mits klanten daar aantoonbaar prijs op stellen of als collega's anders ruzie kunnen krijgen. Dan heeft de werkgever er een echt belang bij, en dat is gerechtvaardigd."

Kortom, U de Klant bepaalt het blijkbaar in deze neoliberale markthel. Maar, werkgevers mogen dan weer geen onderscheid maken tussen heel subtiele of heel demonstratieve geloofsuitingen. Want dat zou niet neutraal zijn. Helder! Wist u trouwens dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (geen EU-orgaan) in 2015 na 15 jaar (!) procederen ook al tot dezelfde conclusie kwam? Dan zal het allemaal wel kloppen.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.