Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - Selectief rottend geld

Ook al zou u geloven in de goede intenties van centrale banken en politici, we leveren beetje bij beetje in wat ons menselijk maakt: vrijheid.

Tijdje terug is er in dit blog al op het bestaan van digitaal centrale bank geld (CBDC; central bank digital currency) gewezen. Nu tijd om daar wat dieper op in te gaan, want het opent de deur naar totale macht van overheden; een trend die gestopt dient te worden.

Over het verbod op cash heeft ondergetekende al vele malen geschreven, zo ook op dit blog. Vaak wordt financiering van criminele en terroristische activiteiten aangedragen als hoofdreden om cash geld te verbieden. Dit is echter een onzinnig argument en wordt puur ingezet voor de schijn.

De ware reden voor een eventueel verbod op cash is dat negatieve rentes dan echt ingezet kunnen gaan worden en dat de belastingheffing nog efficiënter en effectiever kan plaatsvinden.

Negatieve rente zorgt ervoor dat mensen minder gaan sparen (want dat kost dan geld) en het geld gaan aanwenden om te consumeren en/of investeren (financiële repressie). Probleem is echter dat geld onder het matras voor “lekkage’ zorgt; het negatieve rente beleid wordt daarmee minder effectief. Een verbod op cash zou dit verhelpen.

De andere reden voor de drang naar een verbod op cash is dat in een puur giraal systeem (bijna) alle transacties in de economie zichtbaar worden voor de banken en dus ook voor de belastingdienst. Belasting heffen wordt daarmee vergemakkelijkt. En niet alleen door het inzichtelijk maken, maar ook door het reduceren van de kans op “ontsnapping”; u moet en zal betalen. De belastingdienst kan dan veel fijnmaziger te werk gaan en nieuwe belastingen introduceren die met een cash systeem niet werkbaar zouden zijn.

Maar door technologische ontwikkelingen (ironisch genoeg gestimuleerd door crypto valuta), hebben centrale banken nu het idee opgevat om ook een digitale munt uit te geven, wat vergelijkbare effecten sorteert als een verbod op cash. Deze munt, in tegenstelling tot de gangbare crypto valuta, zou dan gecentraliseerd zijn (de centrale bank bepaalt).

Veel experts vroegen zich af waarom de centrale bank zoiets zou doen. Meestal werd de reden gegeven dat doordat er minder cash geld gebruikt wordt, centrale banken hun invloed op de totale geldhoeveelheid zouden terugpakken (centrale banken bepalen namelijk exclusief het basis geld; cash gedeelte in omloop) en dat de monetaire transmissiekanalen dan beter gaan functioneren.

Door het uitgeven van CBDC (Central Bank Digital Currency) zouden centrale banken in wezen digitaal basisgeld uitgeven en zo aan invloed winnen op de geldhoeveelheid. Echter, hiermee zouden banken wel eens omzeild kunnen worden. Dit (nog theoretische) bezwaar wordt nu opgevangen door te stellen dat de CBDC weliswaar uitgegeven wordt door de centrale bank, maar dat de distributie en verwerking ervan nog steeds via de normale banken zal gaan en dat er bepaalde maxima gaan gelden (caps) waardoor niemand geheel over kan stappen naar CBDC. Zonder deze maxima zou dit het einde van de banken kunnen betekenen, want een CBDC wordt bij de Centrale Bank aangehouden en dus is er geen risico op een bankrun, wat zoveel betekent dat banken alleen nog maar dozenschuivers zouden worden (leuk als je bankaandelen bezit…).

Maar dit is allemaal nog technisch geneuzel; de echte crux zit hem in de totale controle die centrale banken (en dus overheden) potentieel krijgen. Als iedereen (al is het maar een bepaalde hoeveelheid) CBDC moet gebruiken, dan kan de wereld heel snel in een scenario belanden die normaal alleen geschikt is voor een derderangs Sci-Fi film. Centrale banken kunnen dan bijvoorbeeld je CBDC per dag minder waard laten worden, waardoor je geforceerd wordt om het uit te geven. Het geld wordt dan een bederfelijk iets.

Nu deed inflatie dat in wezen al, maar een CBDC kan dat veel gerichter en preciezer aanpakken. Zo zouden centrale banken maxima en minima kunnen instellen op het gebruik van CBDC op bepaalde goederen en diensten (zelfde systeem als voedselbonnen). Dus maar één friet per maand en een minimum bedrag aan groente. Bepaalde diensten en producten kunnen zelfs helemaal kalt gestellt worden.

Ook kan de ontvangende partij gelimiteerd worden uit welke hoek het geld ontvangt. Stel dat een bedrijf verdient aan grijze en groene bedrijven, dan mag het maar een bepaald bedrag aan omzet (of percentage van de omzet) ontvangen vanuit grijs versus groen.

De droom van zowat iedere macro-econoom wordt daarmee bereikt, want alle economische actoren (de bedrijven, u en ik) kunnen daarmee tot de millimeter aangestuurd worden. Eindelijk zal de echte wereld gaan conformeren aan de economische modellen (in plaats daarvan zou dat natuurlijk andersom moeten). Politici die dezelfde “maakbare samenleving visie” hebben (>90% dus), die vinden het maar wat prachtig dat ze nu eindelijk hun idealen kunnen afdwingen.

Net als het verbod op cash, opent CBDC de deur naar totale controle; absolute macht. Zelfs al zouden de centrale banken de CBDC introduceren met caps en andere eigenschappen en daarmee dus niet al het geld vervangt met CBDC, dan nog is het een hellend vlak. Eens geïntroduceerd, is het hek van de dam. Ook al zou u geloven in de goede intenties van centrale banken en politici, we leveren beetje bij beetje in wat ons menselijk maakt: vrijheid.

Daarnaast tuigen wij een (digitale) infrastructuur op waar iedere despoot zijn/haar vingers bij af zou likken. Dus wat als uw goedbedoelende politici en centrale bankiers opzijgeschoven worden door mensen van meer despotische aard?  

Combineer dat met het schandalige vaccinatiepaspoort, het buiten spel zetten van de Tweede Kamer, het feit dat de overheid via haar hulplijnen nu een enorme invloed heeft gekregen op de totale economie, de Green New Deal/Great Reset, en nog meer van zulks, en het lijkt mij duidelijk dat de trend naar totale overheidsoverheersing aan kracht wint. Hoog tijd dat mensen eens ophouden met grazen. Het slachthuis is dichterbij dan men denkt.

Reaguursels

Inloggen

Obsolete metalen schijfjes en verbruikte batterijen hebben uitstekende balistische eigenschappen.
Dat de staat geen geen munt meer heeft is niet de schuld van de kuddeburger maar van het symbolisch boegbeeld. De bankier heeft geen recht op de smaak van het brood van de eter.
Inderdaad zoals eerder gewaarschouwd. Niet aan de mensen hun vreten en cash komen.
Dit negeren is smeken om onheil waarop niet gespeculeerd hoeft te worden.

hallevvezool | 10-05-21 | 16:35

Als de discotheken weer open mogen, kan ik eindelijk mijn plastic consumptiemuntjes weer uit gaan geven. Van sommige muntjes weet ik niet meer bij welke discotheek ze horen, en er zullen er ook wel een paar nooit meer open gaan.
Toch zijn die horecamuntjes ook volstrekt anonieme cash waardedragers buiten het zicht van de fiscus. Ik ga bijkopen.

KayakFun | 10-05-21 | 12:06

De EU is sterk in het meer macht naar zich toe te trekken onder het mom van Corona. Het verbaast me dat (centrale) banken deze smoes ook nog niet zijn gaan gebruiken. Tenslotte is er ook besmettingsgevaar via contanten (al dan niet wetenschappelijk bewezen!).

Butchijo | 10-05-21 | 12:05

Slavernij gaat nog heel groot worden.

I.Q. NUL | 10-05-21 | 10:55

Als het zover is qua alleen digitaal geld, dan lijst in 107 euro in. ;)

steekmug | 10-05-21 | 10:49
-weggejorist-
Troglodyte | 10-05-21 | 10:39

Gelukkig hebben we Bitcoin als alternatief

BrutusMaximus180 | 10-05-21 | 09:13 | 3

Succes met 30 euro transactiekosten elke keer dat je een kop koffie wilt. En dan nog een half uur wachten. Nee dank je. Bitcoin heeft gefaald.
Gelukkig is er Nano.

Gubbe85 | 10-05-21 | 10:06

@Gubbe85 | 10-05-21 | 10:06: er zijn meerdere manieren om opgebouwd vermogen te stallen IPV contant geld. Bitcoin is een optie. De schrijver schijnt dit in zijn paranoïde en nostalgische hang naar schelpen en kralen over

geenjagergeenneeger | 10-05-21 | 12:13

We raken dan weer aan de ruilhandel.

Ben blij dat ik een grote tuin heb. Kan ik groenten telen en die ruilen voor een stukje vlees. Buurman heeft een koe. Kan ik groenten ruilen voor een beetje melk. Weer een andere buurman kan raki stoken.
Zo leven we rustig verder zonder wat voor gezeur van welke Overheid dan ook. Het is alleen jammer dat in Nederland ook OZB geheven wordt.

Haberdoebas | 10-05-21 | 08:15

Een aantal lange en intense EMP aanvallen en er is weinig meer over van de digitale handel en de behoefte daaraan.

Bij een grote internetstoring van een aantal uur is het halve land al in paniek. Laat staan als men een aantal dagen of weken niets digitaal kan doen: niets kopen en niet digitaal communiceren.

Misschien is het goed dat eens mee te maken, dan ziet men dat digitaal geld, net als fiatgeld qua waarde voornamelijk bestaat uit gebakken lucht.

Zoelense Hobbyboer | 10-05-21 | 06:54

We hebben het geheel zelf in de hand. Stop morgen met elektronisch betalen in winkels met een aankondiging "hier uitsluitend pinnen", dan zijn overmorgen bij al die winkels dergelijke bordjes weg. Het is echt een van de zeer weinige dingen die wij als burgers inderdaad zelf kunnen bepalen. Betaal contant, altijd en overal, tenzij het echt-niet-anders-kan!

Rhenium | 10-05-21 | 02:03 | 4

Ik ben groot fan van contant, maar ik heb geen zin in die poeptrage cassières die niet kunnen uitrekenen hoeveel van elk muntje ze uit de la moeten rapen om aan het door de kassa berekende teruggeefbedrag te komen. Veel makkelijker met even "bliep" het kaartje flashen, en worst case nog 4 getalletjes in te geven.

nieuwe_Deen | 10-05-21 | 11:17

@nieuwe_Deen | 10-05-21 | 11:17: daarom ga ik ook altijd naar de zelfscanpleinen in de supermarkten, om cassieres te mijden.

DeCynischeAmbtenaar | 10-05-21 | 11:19
▼ 1 antwoord verborgen

Gewoon de Facebook Coin introduceren. Probleem opgelost

HaaiBaai | 10-05-21 | 00:33

“Dus wat als uw goedbedoelende politici en centrale bankiers opzijgeschoven worden door mensen van meer despotische aard, zoals de Wilders- en Baudetachtigen waar u zo verzot op bent op GeenStijl?”

Bigi Bana Boy | 09-05-21 | 23:24

Met afschaffen van cash in de EU dondert de hele Zuid-Europese economie in elkaar.

klaas24 | 09-05-21 | 22:27 | 2

Hoeveel cash denkt je dat er in de narcostaat Nederland circuleert? Of bent u één van de velen die nog steeds denken dat het allemaal wel
meevalt met corruptie en (drugs)criminaliteit in vergelijking met Zuid-Europa?

Bigi Bana Boy | 09-05-21 | 23:26

De zwarte economie daar zult u bedoelen?

DeCynischeAmbtenaar | 10-05-21 | 11:20

Weer een sterk stuk Alexander Sassen van Elsloo. Gevatte analyse en durft buiten de lijntjes te denken. Hopelijk beseffen steeds meer mensen dat het slachthuis dichter bij is dan men denkt en kan het tij nog gekeerd worden.

SchichtigeSpicht | 09-05-21 | 22:20

De Banken willen het Cash geld afschaffen??? Wake Up!!! er zijn Banken die het Cash geld al af hebben geschaft!!! o.a De SNS Bank, Je kunt daar gewoon geen contant geld storten op je eigen bank rekening....

gijnsteel666 | 09-05-21 | 22:07 | 3

Geldmaat?

MargauxGrandCru | 09-05-21 | 22:48

@MargauxGrandCru | 09-05-21 | 22:48: Dream on, Quote SNS: Bij de SNS kan er geen contant geld direct op de rekening gestort worden. Gaat de klant gebruik maken van contant geld storten dat kan alleen via waarde transport Of gaan de contante gelden nog wel via een rekening bij een andere bank?

gijnsteel666 | 10-05-21 | 08:11

Dat kan gewoon bij de GWK vestigingen

Grifverkeerd | 10-05-21 | 08:36

Ik vraag me af hoeveel zwart geld er rondgaat in de coke industrie.

Totale controle op de economie is onmogelijk. Het uitgavepatroon van mensen valt niet te sturen. Dat willen ze wel, maar het kan gewoon niet.
Dan moet je ook de inkomens van mensen kunnen sturen. Maar ja een miljardair zal het daar niet mee eens zijn. Je moet geldstromen tussen bedrijve3n moeten controleren. Wat moet een bedrijf uitgeven, waaraan. Ze willen het wel, maar hoe meer controle, hoe meer er fout gaat.
Het absolute communistische ideaal.

Mr.Crowley | 09-05-21 | 22:06

Ik zou me kunnen voorstellen dat het wel zal meevallen en wel om de volgende reden: Nederland is een narcostaat. Ik durf te beweren dat het narco-deel van onze economie even groot is als het maffia-deel van de Italiaanse economie (20%% beweren sommigen). Zolang XTC / Coke consumenten (en dus ook de politici die daaronder horen) nog cash nodig hebben om hun dope te kopen zal cash nog wel blijven bestaan. Bovendien moeten de narco-winsten ook weer witgewassen worden en voor dat proces is cash wel handig.

discriminazie | 09-05-21 | 21:58

De markt bepaald de waarde.... zeldzaam is duur. Hoe zeldzaam is een Euro? De ECB kan gewoon zelf bepalen hoeveel dat ze erbij maken. Wat is hier de waarde van dan? Hoe ben je er zeker van dat je spaarpotje dezelfde waarde houdt?? dat ben je niet. Het idee achter Crypto / Bitcoin is super. Er is gewoon een maximum aantal. Hierdoor zal deze altijd meer waarde hebben dan de Dollar/ Euro... etc. want maximum aantal maakt hem zeldzamer. Het enige dat nodig is dat mensen hier meer vertrouwen/ begrip voor krijgen.

Geenjoris | 09-05-21 | 21:46 | 2

Een zeldzame luchtbel is nog steeds een luchtbel.

The_Paul | 09-05-21 | 22:03

Doge is bijna alweer hersteld van de crash van gisteren.

Watching the Wheels | 09-05-21 | 21:45 | 1

Iets met "moon" mompelen doet.

pibasso | 09-05-21 | 23:50

Er ontstaat onherroepelijk een grijs circuit van (digitale) ruilhandel en alternatieve crypto currencies... Zie landen met hyperinflatie... Dus helaas Alexander, no joy...

Odin | 09-05-21 | 21:44

Dat Hawala bankieren gaat nog groot worden. Dan hebben we ook een bank van de liefde.

slowpoke-htb | 09-05-21 | 21:07 | 1

Niet perse verboden. Want "gebruikelijk" binnen "bepaalde" culturen. Maar (kan) ligt natuurlijk wel op het randje van witwassen.

SinisterNL | 09-05-21 | 21:14

Ik zie de verborgen inflatie en begrijp de vlucht naar activa. Doe er zelf aan mee door gefinancierd vastgoed te kopen. Wat ik echter niet snap is het geloof in crypto als vaste activa. Je kunt een miljoenmiljard aan crypto hebben, maar als je er ooit een huis, boot, auto of appartementencomplex voor de verhuur van wilt kopen, dan zal die transactie geregistreerd worden. Al was het maar door de verkoper. Denk je nu echt dat de FED en de overheden ‘hun geld’ laten vervangen door crypto die door een ander is gecreëerd? Waarom zouden ze die macht weggeven en niet hun eigen digitale munt introduceren en de rest verbieden (of kapot belasten)?

cop-forrester | 09-05-21 | 21:04 | 3

Wanneer je elk jaar je cryptobezittingen keurig opgeeft aan de belastingdienst, dan is er geen man overboord.

BrutusBosch | 09-05-21 | 21:05

@BrutusBosch ik snap dat het nu prima werkt. Maar zodra de ECB een digitale munt introduceert waarmee ze op individueel niveau inflatie kan toepassen, Europese belasting kan innen en een houdbaarheidsdatum aan jouw geld kan hangen (je geld moet besteed worden, slecht deel mag je sparen). Waarom zouden ze dan niet crypto waarbij ze die mogelijkheden niet heeft verbieden (of kapot belasten)? Dat een digitale munt er komt, met een digitale wereldmunt van alle gezamenlijke centrale banken, ben ik overigens overtuigd. Lapmiddel om het verval van het huidige systeem weer met 10 tot 40 jaar te verlengen.

cop-forrester | 09-05-21 | 21:10

@cop-forrester | 09-05-21 | 21:10:
Dan zal fysieke opslagruimte steeds waardevoller worden. Als ik weet dat mijn geld over een maand minder waard is dan koop ik er waardevaste goederen voor. Denk aan kunstmest, koperpijpen, enz.

lekgoot | 09-05-21 | 21:15

Wat een slap boek was dat. Een paar nestbevuilers in de marge sprak hij.

van Oeffelen | 09-05-21 | 21:13

Zouden ze wel willen cash verbieden. Gaat niet gebeuren.
Betaal zelf ook vrijwel alles via de NFC chip en bankapp op mijn telefoon.

Wel altijd cash in de portemonnee voor als de elektronische systemen in storing staan.

CarelJan7937 | 09-05-21 | 21:01

Zouden we inplaats van steeds verdergaande consolidatie van financiële netwerken niet weer naar een middeleeuws systeem toe kunnen gaan? Kleine valutanetwerken tussen mensen die elkaar vertrouwen, plus een continue bijstelling van de waarde van zo'n netwerk, of de daarbinnen gebruikte valuta-eenheid, ten opzicht van andere van zulke netwerken. Volgens mij moet dat met de huidige technologie wel mogelijk zijn.

lekgoot | 09-05-21 | 21:00 | 2
-weggejorist-
Langejob | 10-05-21 | 07:04

Je hebt zojuist crypto uitgevonden...

DezeNicknameBestaat | 10-05-21 | 09:02

Geld wordt afgegeschaft en één globale belastingsysteem wordt ingevoerd.

jitro | 09-05-21 | 20:55 | 1

The Matrixx is dichterbij dan u denkt. #
Één Tech miljoen voor D66.

Mart6037 | 09-05-21 | 21:00

Geld is vertrouwen. Als mensen niet meer vertrouwen dat ze er dingen voor kunnen kopen, of met voorwaarden, dan is het snel gedaan.
Alternatief circuit komt er met waardemiddelem die wel hun waarde behouden.
Zoals in veel landen met een hoge inflatie, de vlucht naar de dollar. Of bitcoins. Makkelijk uit te wisselen.

Wim Venijn | 09-05-21 | 20:49 | 1

Inderdaad, stel je doet een klus in Zimbabwe met een waarde van 1 miljoen US dollar dan laat ik mij echt niet uitbetalen in Zimbabwaanse Dollar.

MargauxGrandCru | 09-05-21 | 20:55

Ik geloof er niets van. Ze hebben het allemaal met ons het beste voor...

TonAlias | 09-05-21 | 20:48

Goedkoop wantrouwen tegen centrale banken en overheden zonder steekhoudende argumenten.

van Oeffelen | 09-05-21 | 20:48 | 4

@Mart6037 | 09-05-21 | 20:58: Die knuppel is echt niet goed bij z'n hoofd. Vooral ook omdat de eigen woning al belast wordt middels het eigenwoningforfait. Erger nog, deze wordt belast in Box 1. Deze belasting is een heffing op de inkomsten uit een investering: de "huur" die je jezelf betaalt voor je eigen huis.

Wat mij betreft is het de ECB die maar eens met steekhoudende argumenten moeten komen. Het huidige monetaire beleid is op een hoop wensdenken gebaseerd, niet op gegronde economische inzichten.

Muxje | 09-05-21 | 21:11

van Oeffelen | 09-05-21 | 20:48

Maar inhoudelijk kun je er niet op in gaan begrijp ik?

Dandruff | 09-05-21 | 21:42

omvalbank wankelt en kruideniert op de tarieven voor papieren afschriften.
Waarop de filiaalsluiter en stEUngenieter opa gratis rekent, maar vaders mooi laat bloeden.
+ per jaar 13? cent spaarrente op 15k inleg. De wanhoop de wanhoop, vertrouwen boezemt het niet in in ieder geval.
Spiegels kralen & schelpencatalogus. Klinkt me als een nuttig boek.

hallevvezool | 10-05-21 | 17:38
▼ 1 antwoord verborgen

Anonieme Bitcoin is dan zo gek nog niet. Zie dat echter als een piramidespel. En door de lage/negatieve rente en onzekerheid en verleidelijke koerswinsten worden potentiële slachtoffers gelokt. Als het bijna te mooi en te gemakkelijk is om waar te zijn .......

Mart6037 | 09-05-21 | 20:47 | 2

In hoeverre is de Euro / Dollar geen piramidespel dan. Beetje ongelimiteerd 1 en 0 en papier bijdrukken wat staat er tegenover?

Geenjoris | 09-05-21 | 21:39

De bitcoin is verre van anoniem, je kunt precies zien bij welk ip-adres jouw betaling aankomt. Het probleem is wel, dat als er iets mis is en dat ip-adres is in Ruanda of zoiets, je er weinig tegen kunt beginnen.

Het brein erachter | 09-05-21 | 23:18

Gouden muntjes kopen voor de grotere uitgaven? Een kwart Krugerrand is nu ongeveer € 400. Daar kun je op een zwarte markt toch aardig zaken mee doen zonder dat een CBDC daar iets van in de gaten krijgt. Geld wordt dan weer echt wat het waard is, anders dan de papiertjes die nu naar willekeur bijgedrukt kunnen worden.

Peter-Rissing | 09-05-21 | 20:47 | 2

Het bezit van gouden munten of goudbaren dient u bij uw jaarlijkse belastingaangifte al op te geven. Als u het in bij zich heeft en u wordt aangehouden, volgt tegenwoordig automatisch een fraudemelding en heeft u de FIOD op uw nek. Hier heeft de staat al aan gedacht.

Pierrepoint | 09-05-21 | 20:51

@Pierrepoint | 09-05-21 | 20:51: Shit, da’s jammer als dat inderdaad zo is. Ik heb een armband gemaakt van die leuke muntjes. Die kan ik dus niet gewoon dragen als ik daar zin in heb.

Peter-Rissing | 09-05-21 | 20:59

Ouderwetse ruilhandel zal dan wel een ding worden.

Andersdenkend | 09-05-21 | 20:44

Bartering en moderne kraaltjes, crypto..

BrutusBosch | 09-05-21 | 20:43

De eerste les die ik leerde in het vak Economie op het VWO (toen onderwijs nog iets voorstelde): onze economie kan niet zonder zwart geld. Maar dit artikel toont aan hoe gevaarlijk het is om ons geld aan de banken en overheid over te laten. Wat ik me overigens allang realiseer. Ik hoop dat de ogen van degenen die van cash af willen, of er onverschillig tegenover staan, hiermee de ogen geopend worden.

Toos Bevergeil | 09-05-21 | 20:40

Een mens is minder vrij dan een dier.

Neuth | 09-05-21 | 20:39 | 2

lekker ruilen met een legkip dan

Geenjoris | 09-05-21 | 21:37

Het leven is een stuk leuker als je niet overal gevaren van samenspannende overheden ziet.

BobDobalina | 09-05-21 | 20:33 | 3

Meer tijd over om boos over vaccinaties te worden ook.

dhrat | 09-05-21 | 20:58

Zeer mee eens.

ijstijger | 09-05-21 | 21:06

Vaak ben ik het NIET met u eens, maar nu even wel.

Gokmaar | 10-05-21 | 04:03

Wanneer de vrije markt dood moet.

smdyasc | 09-05-21 | 20:32 | 3

Voor de zoveelste keer: uw wetenschappelijke bewijs voor het bestaan van zo iets achterlijks als de Vrije Markt? Ik draag u hoogstpersoonlijk voor de desbetreffende Nobelprijs voor! Toe dan.

Hetkanverkeren | 09-05-21 | 20:35

@nutsniet | 09-05-21 | 20:48: Hahaha. Geweldig, dankuwel. Weet u wie er vaker niet dan wel een functionele regering op na houden? België en Italië Om van een aantal marktgeoriënteerde grootheden binnen de vaste zetels van de VN Veiligheidsraad nog maar te zwijgen.

Dankzij de heer Rutte is zelfs Nederlandje, formeel één van de oudste democratieën ter wereld, inmiddels weer enkele maanden vrij van zo iets lastigs als een regering. Zelfs al van voor de meest recente verkiezingen! Het moet gek gaan, we hebben tenslotte nog de Hugo de Jonge's van deze wereld, klimmen we weer met zijn allen uit de coronarecessie. Wat dus vooral iets zegt over de definitie van een economische recessie.

Dat gezegd hebbende: mijn economenhoofdje informeert net naar het tegenovergestelde van een recessie. Niks daarvan dus. Hoogconjunctuur is hetzelfde als weer en klimaat verwisselen. Nee, dan arbeidsethos!

Sinds mijn vijftiende, veertig jaar verder inmiddels, en me nu pas dit afvragend. Is het dan echt allemaal maar één grote ratrace?

Hetkanverkeren | 09-05-21 | 21:19

Hier geld vooral "the road to hell is paved with good intentions".

Het is dat ik niet veel verdien maar anders had ik mij geld ook buiten zicht gehouden.

SinisterNL | 09-05-21 | 20:30

Elkaars tegenstrevers op het gebied van economisch denken zijn J. M. Keynes en Milton Friedman. Dit niettegenstaande het feit dat aanbodeconomen de weg van Sigmund Freud zijn gegaan, behalve de Marktdenkers die in Ayn Rand geloven. Volstrekte non-valeurs dus, zoals onze premier.

De variabele du jour is nu blijkbaar CBDC? Want Elon Musk en zo, plus bitcoins überhaupt, want waar bouwen we al die windmolenparken dan wel voor? Douw eens een tulpenbol in je mik, mijn beste. Taste familiar?

En tot zo ver deze wekelijkse aanfluiting. Ik ben 55 en heb net met een voor mijn leeftijd zeer krachtige straal mijn blaas geleegd. En hoe dat dan wel oplucht.

Hetkanverkeren | 09-05-21 | 20:28 | 2

Podverdomme, dus Milton Keynes in de UK is naar hen twee vernoemd? Hah!

SinisterNL | 09-05-21 | 20:33

@SinisterNL | 09-05-21 | 20:33: Het is dat ik filmpjes op Dumpert niet afgespeeld krijg, de ironie, maar haal mejuffrouw IJsselmuiden uit de equatie en ook die Mediahuisinvestering ligt op zijn gat.

Lekker puh. Mijn op 1 na favoriete Sylvana trekt daar dus echt aan een dood paard. E.e.a. volstrekt OT uiteraard, maar toch maar economie, dus wie boeit het?

Hetkanverkeren | 09-05-21 | 20:40

Maar de meeste mensen deugen....
Dus het zal voor het grootste deel ten goede ingezet worden....
Niemand is geïnteresseerd in wat ik op NetFlix bekijk, ik heb niets te verbergen....
Timmerfrans begin echter al akelig op een iets te dikke Lenin te lijken, de geschiedenis herhaalt zich!

Pierrepoint | 09-05-21 | 20:23 | 4

Er zit een behoorlijk verschil tussen niets te hebben te verbergen en alles prijsgeven.

Super Grover | 09-05-21 | 20:52

@Dikkus-Biggus | 09-05-21 | 20:30: wat is uw pincode en de cvc van uw creditcard. Mag ik mee als je gaat poepen en what about neuken?

Hemke-Valsema | 09-05-21 | 21:02

De meeste mensen die deugen hebben absoluut geen behoeft aan de smerige slangenkuil die politiek heet. De bereiken daar dan ook zelden een positie die verschil maakt. Hetzelfde geldt voor carriere maken bij een bank.
Die deugende mensen zijn niet de mensen die ons besturen of ons geld beheren.

DezeNicknameBestaat | 10-05-21 | 09:08
▼ 1 antwoord verborgen

In de VS wordt cash nooit afgeschaft dus als dat in Europa wel gebeurd dan stappen we gewoon over op de Yankee Dollar.

MargauxGrandCru | 09-05-21 | 20:23 | 3

Het bezit van buitenlands geld en ook van klokjes kan heel eenvoudig verboden worden. Net zoals het bezit van goud onder de grote held van links FDR.

Pierrepoint | 09-05-21 | 20:25

@MargauxGrandCru | 09-05-21 | 20:48: nee klopt, maar dat wordt zo steeds meer de criminele hoek ingedreven. De meeste mensen deugen en zijn braaf. De meeste mensen willen iets van hun leven maken en geen gezeik met de overheid. De criminelen pakt men hier niet mee, wel de gewone burger.

Pierrepoint | 09-05-21 | 20:56

Goed stuk maar zolang er ergens in de wereld nog cash is, en mee betaalt kan worden, kan de overheid niet zonder gevolgen compleet digitaal gaan. Genoeg voorbeelden waarbij burgers vreemde valuta accepteren omdat de eigen munt kut is.

WellusNietus | 09-05-21 | 20:22 | 4

Alsof dat een crimineel afschrik ;)

WellusNietus | 09-05-21 | 20:29

Of niemand mag vreemd geld accepteren op straffe van... Zo wordt buitenlandse valuta geweerd.

Ik probeerde online in Duitsland een tijdschrift te bestellen bij de Duitse "consumentenbond".

Onmogelijk, ik had geen Duitse bankrekening. Heb nog geklaagd bij de EU, 0,nul op rekest.

KlaagGraag | 09-05-21 | 20:34

@WellusNietus | 09-05-21 | 20:29: De Timmerfranzen van deze wereld zijn niet geïnteresseerd in criminelen. Wel in het "sturen" van gewone burgers die iets van hun leven proberen te maken en die wat meer te verliezen hebben.

Pierrepoint | 09-05-21 | 20:34
▼ 1 antwoord verborgen

Niets houdt ons tegen om 'token systems' in het leven te roepen.

Schoorsteenveger | 09-05-21 | 20:20 | 1

Het recht om anoniem te kunnen betalen moet in onze grondwet. Onze is dus de Europese grondwet…o wacht…

YesMan! | 09-05-21 | 20:13 | 2

Anoniem? Iets met privicy? Welke privicy? Je zou misselijk worden als je weet wat men reeds over je weet en wat men verder zonder veel moeite over je te weten kan komen. Je woont reeds in het glazen huis dat Orwell beschreef, je hebt het alleen nog niet door.

me163komet | 09-05-21 | 20:16
-weggejorist-
Dikkus-Biggus | 09-05-21 | 20:28

Beetje hypothetisch gepaniekvogel, cash is nog lang niet weg
Wel is cash steeds onbelangrijker
Ik betaal alleen onze werkster cash (want dat heeft ze graag) en verder gaat alles giraal
Net zo makkelijk

Beau_Geste | 09-05-21 | 20:10 | 5

@Beau_Geste | 09-05-21 | 20:17: de wappies zullen gelijk krijgen. Onthoud in 2039 bezit u niets meer. Dat zal wel 2040 worden maar toch bbrrrrr.

Hemke-Valsema | 09-05-21 | 21:07

@Beau_Geste | 09-05-21 | 20:17: Ondertussen heeft China zijn pilot met CBDC afgerond en Rusland aangekondigd die van hen dit jaar te gaan testen. Rusland en China zijn dan ook maar paniekvogels en complotdenkers ofzo. Ben je zo dom geboren of...?

Rusrs | 09-05-21 | 22:00
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Dikkus-Biggus | 09-05-21 | 20:04 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Bitcoin

Demuzieksmaak | 09-05-21 | 20:04 | 3

Die valt binnenkort onder de zelfde noemer als drugs en wapens; bezit, gebruik en handel er in zijn verboden en strafbaar. Die bitcoin is onze overheid een doorn in het oog.

me163komet | 09-05-21 | 20:13

Bitcoin is verre van anoniem. Je bedoelt Monero.

Wollweberi | 09-05-21 | 21:36

@me163komet | 09-05-21 | 20:13:
Kan niet meer. Mensen die dat zeggen, begrijpen niet dat een significant deel van de economie inmiddels draait met systemen die gebruik maken van Bitcoin, Ethereum, Cardano (ADA) enz. Doge is een meme (wel een leuke die overigens al bijna weer hersteld is van de crash van gisteravond), maar veel andere zijn serieus. Telcoin bijvoorbeeld lijkt me ook serieus. Op coinmarketcap.com/nl/all/views/all/ kun je sorteren op groei in de afgelopen 7 dagen. Daar kan geen spaarrekening tegenop.

Watching the Wheels | 09-05-21 | 21:48

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen