Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - Russische roulette met de Fed

De rente op 10 jaars Amerikaanse staatsobligaties heeft de afgelopen weken enorme sprongen gemaakt. De beweging omhoog in de 10 jaars rente (zeg maar de rentevoet die de Amerikaanse regering moet betalen om voor 10 jaar vast te lenen), was niet alleen groot maar ook snel. Het is met name die snelheid die enkele partijen in de problemen heeft gebracht. Nu is het de vraag wat de oorzaak van deze snelle stijging is. Toenemende inflatie is de meest genoemde reden, maar of dat de echte dan wel enige reden is, valt te betwijfelen.  Zo is er een spel gaande tussen de banken en de Amerikaanse centrale bank. De interne spanningen tussen Biden en Warren maken het geheel nog gecompliceerder.

De meest genoemde reden voor de stijging in de 10 jaars rente is de snel toenemende inflatie. In de VS zijn de prijzen van staal en hout met respectievelijk 65% en 60% gestegen in de laatste 6 maanden. Met de grondstofindex op een 8 jaars hoogtepunt, is het duidelijk dat toenemende inflatie niet alleen een Amerikaans fenomeen is maar ook een mondiaal fenomeen.

Er valt echter wel wat af te dingen op de houdbaarheid van deze prijsstijgingen. Zo hebben Covid en de Covid maatregelen de aanvoerlijnen behoorlijk geraakt. Veel sectoren hebben ingeteerd op voorraden en/of productiecapaciteit uitgeschakeld. Nu de vraag sterker/sneller toeneemt dan verwacht (bijvoorbeeld voor bouw, verbouwingen, distributie en zo verder), kan er TIJDELIJK niet voldaan worden aan de vraag. In sommige gevallen is er zelfs sprake dat de vraag niet eens zo hard toeneemt en dat het probleem geheel bij de aanbodzijde ligt. Hierdoor bieden afnemers elkaar op om de (tijdelijk) schaarse goederen te bemachtigen. Dit is een wezen cost-push inflatie gedreven door productie & voorraadproblemen. 

In de agri-producten spelen ook weer factoren zoals stakingen (Argentinië) en exportbeperkingen (Rusland, Argentinië), de enorme groei in aantal varkens en dus varkensvoer behoefte in China (China had vorig jaar last van varkensgriep en zijn nu dus aan het heropbouwen), de wens van overheden om grotere voedselvoorraden aan te leggen (mede door Corona) en La Niña. Veel van deze redenen zijn wederom niet per se permanent te noemen.

Punt is dat inflatie er is, dat deze hard stijgt, maar wellicht tijdelijk van aard is. Iets wat einde 2021 of in 2022 beter zichtbaar wordt. Ondanks deze tijdelijkheid, denkt de markt dat het minder tijdelijk is en dat de Fed de rente zal moeten verhogen om de inflatie in te dammen. Dit terwijl een paar maanden terug iedereen nog de verwachting had dat de Fed tot 2023 de rente niet zou verhogen.

Op zich een plausibele reden voor de stijging in de 10 jaars rente. Echter, waarom is de stijging zo plots en krachtig? De hierboven beschreven inflatoire processen waren immers allang bekend. Sommige marktvorsers denken dus dat er een meer technische verklaring is voor deze plotselinge en stevige stijging in de 10 jaars rente.     

Zo hebben de Japanners (grootste houders van Amerikaanse staatsobligaties) besloten hun “oude” (niet in de index) obligaties te verkopen (ze willen namelijk dat de Fed over gaat op yield curve control; iets wat ik later nog wel eens zal aankaarten op dit blog) waardoor de officiële tegenpartij (de koper) deze positie vaak verzekert door de nieuwe 10 jaars short te gaan (short gaan: verkopen wat je niet bezit; je leent de obligatie, verkoopt deze in de hoop dat de prijs zal zakken; dan koop je de obligatie in de markt voor een lagere prijs en lever je de obligatie weer in bij de partij waar je deze van geleend had. Het verschil in prijs is dan de winst.). Hierdoor kwam er extra verkoopdruk op de obligaties, wat de rente deed stijgen (hoe dit werkt> zie hier).

Een andere reden die aangedragen werd is dat de hypotheekverstrekkers zich aan het indekken waren. Door de stijgende rente gaan de herfinancieringen van hypotheken omlaag, wat de looptijd van hun portefeuille aantast. Dit zorgt ervoor dat de portefeuille gevoeliger wordt (in negatieve zin) voor rentestijgingen. Om dit tegen te gaan, gingen deze partijen dus short in de 10 jaars.

Dit gebeurt wel vaker, maar de grootte is vaak niet zodanig dat het de explosieve sprong in de 10 jaar kan verklaren. Daarom wijzen sommige experts naar de SLR (Supplemental Leverage Ratio). Deze SLR kwam er na de kredietcrisis en moet ervoor zorgen dat banken minimaal 3% (voor kleine banken) en 5% (voor systeembanken) aan kapitaal ten opzichte van hun Total Leverage Exposure aanhouden. Ik zal de lezer de details besparen, maar het komt er in het kort op neer dat banken eigen vermogen moeten aanhouden voor bepaalde posities die zij hebben.

Door Covid namen de spaartegoeden flink op en waren er problemen in de obligatiemarkt. Door de SLR werden banken opeens geconfronteerd met een extra kapitaalsbehoefte door deze extra spaartegoeden. Tevens waren de problemen in de obligatiemarkt dusdanig groot dat de Fed hoopte dat banken niet meer staatsobligaties zouden verkopen (om zo liquiditeit vrij te maken en aan de SLR te voldoen). Sterker nog, de Fed wist dat de overheid veel schuld zou gaan uitgeven door Covid en wilde er dus voor zorgen dat er grote kopers zouden zijn. Maar de banken wilden wel extra staatsobligaties opkopen, maar door de SLR moeten ze dan meer kapitaal aanhouden voor de extra staatsobligaties en dat zagen ze niet zitten.

Hierdoor besloot de Fed (en FDIC) om geld gestald bij de FED en Amerikaanse staatsobligaties in bezit bij banken tijdelijk niet mee te tellen in de SLR berekening. Deze maatregel loopt eind deze maand af.

Mocht de Fed besluiten om deze SLR uitzondering niet te verlengen, dan zou dit tot een verkoopgolf van USD 550 miljard dollar in staatsobligaties kunnen leiden. USD 64 miljard daarvan hebben de banken gisteren uitgekotst, waardoor de 10 jaars rente boven de 1,6% is gestegen. De banken gingen er namelijk lang vanuit dat de Fed de SLR uitzondering met een jaar zou verlengen. Er wordt hiervoor al tijden hard gelobbyd door de banken in Washington. Maar bij de laatste Fed vergadering, zei de Fed niets over de SLR.

Daarbij komt het feit dat binnen de Democraten Biden en Warren nu tegenover elkaar staan op de verlenging van de SLR uitzondering. Biden heeft een stimulatiepakket (cheques en infra) van maar liefst USD 6 biljoen klaar liggen die moet worden gefinancierd. Hij doet dit het liefst als de rente laag is en de obligatiemarkt het aanbod aankan. De huidige onrust zou dus een gevaar kunnen opleveren voor zijn pakket. Warren, die de commissie op Banken voorzit in de Senaat, heeft bezwaar tegen een verlenging van de SLR uitzonderingen. Zij stelt dat de verlenging alleen Wall Street ten goede komt en niet Main Street.

Ik denk dat Warren het onderspit zal delven (als Biden steunpakket in gevaar komt, dan worden de Democraten electoraal afgemaakt). Dan is het dus tussen de Fed en de banken. Het lijkt er op alsof de Fed een soort Russisch Roulette speelt met de banken; bij elke nieuwe veiling wordt de rente hoger en lokt deze beweging meer en meer partijen uit om short te gaan in de 10 jaars obligaties. Mocht de Fed uiteindelijk besluiten om de SLR uitzonderingen te verlengen, dan horen we geen “klik” meer maar een “boem” (of in D66 termen: “pang pang”). De slachtoffers zijn dan alle partijen die short zijn gegaan. Dan krijgen we een short squeeze in de grootste financiële markt ter wereld (cc Wall Street Bets). Spannend dus!

Reaguursels

Inloggen

Stop maar, rente zakt al weer.

van Oeffelen | 15-03-21 | 11:07

Rente kan maar 1 ding doen: omhoog.

DeCynischeAmbtenaar | 15-03-21 | 08:35
-weggejorist-
NoorFati | 15-03-21 | 04:29

Er wordt als een gierende gek geld bijgedrukt in de VS. Het aantal dollars dat direct in omloop is (dus contant geld, betaalrekeningen enzovoort, maar geen spaardeposito's) is in een jaar tijd van 4000 miljard naar 6700 miljard gegaan. Dat is een stijging van 67% ! Google "dollar M1 money supply".

DutchLion33 | 15-03-21 | 04:03

Vrij vertaalt eigenlijk: het maakbare gaat zijn werkelijke prijs betalen

Mark van Leeuwen | 15-03-21 | 00:10

Fed kan volgens mij bij een plots stijgende rente altijd een deel van de obligaties opkopen. Europa doet het nu ook.

mok | 14-03-21 | 22:04

niemand die doorheeft dat bitcoin een pump en dump is.

daan me de korte ach | 14-03-21 | 21:26 | 1

Ja, kennelijk ook de banken, Paypal en miljardenbedrijven.
Blijft u maar aan uw fiat vasthouden Daan, de komende 4 jaar 15% inflatie per jaar.

Toen deze crisis begon was bitcoin rond de 5000 dollar. Als je denkt dat de prijs over 4 jaar minder dan 2000 dollar zal zijn, dan is het een verstandige zet om fiat aan te houden.
Maar het vogeltje op mijn schouder zegt me dat de mensen die aan het begin van deze crisis bitcoin kochten geen last zullen hebben van inflatie de komende 4 jaar.
Maar blijf vasthouden aan uw idee, het heeft iets koddigs die vasthoudendheid, terwijl op al uw rekeningen en betaalkaarten langzaamaan crypto opties worden toegevoegd.

DezeNicknameBestaat | 15-03-21 | 08:17

De VS 10 jaars is gewoon weer terug op het niveau van voor Corona.

wilderst | 14-03-21 | 21:07

Ik laat m’n cryptomunten nog even onaangeroerd

nee_toch? | 14-03-21 | 20:54 | 1

Beetje bijstorten, al is het koopmomentje eigenlijk net geweest.

Het brein erachter | 14-03-21 | 21:54

Snap niks van deze tekst maar ik lees short squeeze en wallstreet bets; welke ticker gaan we kopen?

Baizuo | 14-03-21 | 20:39 | 3

Gme, bb, amc en nok zijn de memestonks.

FogerRederer | 14-03-21 | 20:57

@FogerRederer | 14-03-21 | 20:57: In de NOK kun je prima beleggen. Die noren doen geen gekke dingen en met die enorme oliebel zit er altijd flink wat waarde achter.

Grachus | 14-03-21 | 21:14

@Baizuo: NOK gaat in ieder geval letterlijk naar de maan.

FogerRederer | 14-03-21 | 21:25

Maar hoe kun je de stijgende rentes is Europa verklaren waar de ECB zo goed als rechtstreeks de staatsschuld financiert?

hustler01 | 14-03-21 | 20:37

Dit verhaal over de FED moet je trouwens deze grafiek voor gezien hebben: www.fxstreet.com/news/feds-balance-sh... De balans van de FED verdubbelde tijdens de kredietcrisis van 1 naar 2 biljoen. Dankzij kwantitatieve verrijking in twaalf jaar van 2 naar 4 biljoen. Dankzij corona in twaalf maanden van 4,1 naar 10,3 biljoen. De USA economie is 20,8 biljoen.

Er is dus in een kwartaal evenveel geld verzonnen en in de economie geperst als normaal in bijna vier maanden rondgaat in de USA economie. Er is per inwoner rond de 19.000 dollar verzonnen om corona onder het tapijt te vegen.

Feynman | 14-03-21 | 20:29 | 2

Er zijn in de afgelopen 2 jaar meer dollars bij geprint dan in de geschiedenis van de VS, en toch kom je in je artikel tot de conclusie dat die inflatie 'mogelijk' tijdelijk is? Die QE zal exponentieel moeten blijven groeien om dit systeem in leven te houden... dit begint gewoon Weimar achtige taferelen aan te nemen.

ReyNemaattori | 14-03-21 | 23:23

@ReyNemaattori | 14-03-21 | 23:23: Precies. Als de machine geen brrrr blijft doen na deze laatste ronde aan steun, dan klapt het hele kaartenhuis met een gigantische explosie in elkaar.

Ik verwacht nog meer Brrrr, in ieder geval de komende 3,5 jaar. Dan komen de verkiezingen en mag de nieuwe president de crisis managen.

DezeNicknameBestaat | 15-03-21 | 08:21

Bitcoin fixes this

einz | 14-03-21 | 20:23

Misschien eindelijk de eerste tekenen van back to normal. Het zwaar gesubsidieerde geld krijgt weer een prijs. En zet je dan maar schrap...
¨I cannot come back, I dont know how it works!¨
www.youtube.com/watch?v=0hFa3YHXozA

squadra | 14-03-21 | 20:19

Het merkwaardige is dat het grootste deel van onze economie draait op geleend geld, bijna niemand die een auto of huis direct kan aftikken.

Uw Verzekeringsadvis | 14-03-21 | 20:07 | 9

@Watching the Wheels | 14-03-21 | 20:25: Dat is lijkt mij het dilemma, hoe kan een economie die eigenlijk niet bestaat want men heeft geen geld anders dan geleend geld, bestaan.

Uw Verzekeringsadvis | 14-03-21 | 22:11

@Uw Verzekeringsadvis | 14-03-21 | 22:11:
Zo werkt het al eeuwen. "What is money?" www.youtube.com/watch?v=01IusDeSPE4
Enige verschil nu is dat de overheid hoge schulden aangaat, omdat er te weinig ontstaat uit hypotheken en andere investeringen in vooral zuidelijke landen. Bij ons klotst het geld (credit) daarom over de plinten. Enige wat eng is ... het moet blijven groeien anders krijg je een recessie en we draaien al op zo'n hoog niveau.

Watching the Wheels | 15-03-21 | 00:48

@Helloween | 14-03-21 | 21:25: Als je een woning koopt zonder hypotheek dan doet de notaris een melding hiervan aan de autoriteiten. Dat is de notaris verplicht sinds enkele jaren.

Dr. Worstenbroodje | 15-03-21 | 11:00
▼ 6 antwoorden verborgen

Niet overdrijven "het is een anomalie", een tijdelijke onderbreking in een neerwaartse trend. www.iexprofs.nl/Column/511574/Obligat... Een half procent in een jaar en alleen in de VS en alleen op de lange termijn, niet de korte rentes en er is meteen paniek. Zegt genoeg over het huidige experiment, de risico's zijn duidelijk, maar niet zeker is of dit door zet. Ze zullen geld blijven printen en gaan vermogens die niets doen nog harder aanpakken, daar kun je op wachten.

Watching the Wheels | 14-03-21 | 20:06 | 6

@Watching the Wheels | 14-03-21 | 20:28: Bitcoin trekt wel een keer de stekker uit zichzelf. Voorlopig zijn er nog teveel gelovigen, maar eens stort het pyramide-systeem in elkaar.

Grachus | 14-03-21 | 20:50

@Grachus | 14-03-21 | 20:50: Grappig, om in een artikel dat gaat over het ongelimiteerd bijprinten van 'waarde' ten koste van de participanten in het systeem, om Bitcoin dan een 'pyramide' te noemen. Bitcoin begint de digitale variant van goud te worden, Pornhub kun je ondertussen alleen nog met crypto betalen, Paypal biedt crypto mogelijkheden, Goldman Sachs heeft een cryptoinvesteringspercentage op beleggingsrekeningen.

Maar goed, blijf het een pyramide noemen. Misschien houden de schelpjes wel hun waarde als er een slimmer systeem wordt bedacht, je kunt blijven hopen!

DezeNicknameBestaat | 15-03-21 | 08:33

@DezeNicknameBestaat | 15-03-21 | 08:33: poeh poeh, indrukwekkend hoor. Een site voor zielige mannen, een fintech bedrijf dat een graadje mee wil pikken en een beleggingsinstelling die aan populaire vraag wil voldoen. Heel indrukwekkend. Na meer dan 10 jaar kun er bij de bakker echter nog steeds geen brood voor kopen. Nog steeds is het erg marginaal. Daarnaast is het proces, alhoewel een mooie technologie, veel te duur (het vreet energie) en last but not least: Bitcoin is niet de enige. Nu zijn er al meerdere crypto's en als het gangbaar wordt zullen er nog meer aanbieders volgen. Wie niet tijdig uitstapt gaat met Bitcoin uiteindelijk (veel) verliezen. En goud zal het zeker niet vervangen, omdat goud wel een intrinsieke waarde heeft.

Grachus | 15-03-21 | 09:11
▼ 3 antwoorden verborgen

Laar de ECB het maar niet horen anders kopen zij die obligaties ook nog op.

Uw Verzekeringsadvis | 14-03-21 | 20:02

Voor mensen met bezittingen zonder schulden en met een zekere hoeveelheid spaargelden is een hogere rente een aardige additionele bron van inkomsten. Niet geheel belasting vrij en ook die mensen zullen te maken krijgen met stijgende prijzen, maar ze hebben keuzes te maken. Iemand die geen eigen vrije bezittingen heeft of spaargelden heeft minder te kiezen, die levert in en zal bij moeten lappen om bijvoorbeeld de hypotheek en de hogere rekeningen te kunnen blijven betalen. De lage rente of zeg maar nul rente heeft de mens in slaap gesust. Stel dat de rente daadwerkelijk stijgt dan zullen er nogal wat ruwe ontwakingen plaatsvinden.

Broadsquire | 14-03-21 | 19:53 | 2

U denkt dat mensen met geld hun geld voor rente verhuren aan de bank voor 'additionele bronnen van inkomsten'? Dat was vroeger, toen uw opa nog jong was en er nog redelijke percentages werden uitgekeerd.

De enige mensen met 'een zekere hoeveelheid spaargelden' die dat op de bank hebben staan, zijn mensen met heel weinig gelden.

DezeNicknameBestaat | 15-03-21 | 08:36

De lage rente was ook bedoeld om mensen in slaap te sussen en schulden te laten maken. Het lijkt erop dat het feest voorbij is.

DeCynischeAmbtenaar | 15-03-21 | 08:38

Het valt me op dat die Rutte en ook in mindere mate Hoekstra nu goede sier lopen te maken met een "Corona herstelplan" of hoe dat ook moge heten. Eigenlijk zitten we nu in een oorlogssituatie maar ' straks' als we allemaal een prikkie en een chippie hebben, dan zal onze natie uit den asch herrijzen. Met uiteraard veel windmolens en zonnepanelen. Welkom in Dystopia!

UpdateAvailable | 14-03-21 | 19:52 | 1

Hier heeft Rutte het over: www.weforum.org/great-reset/.

Zijn vriendjes in Davos en Brussel hebben hem waarschijnlijk mooie beloningen in het vooruitzicht gesteld om dit kritiekloos aan Nederland te verkopen.

DezeNicknameBestaat | 15-03-21 | 08:38

Biden vergeet de namen van zijn mensen. Laatst hoorde je hem denken: hoe heet die neger ook alweer die ik op defensie heb gezet. Nou ja, de minister. Pijnlijk om te zien. Ik denk dat hij van de amfetamine af is, nu na de verkiezingsstrijd. Nu gaat het weer om zo oud mogelijk worden. Het maakt niet veel uit, want die Kamela doet al al zijn werk. Hij moet wel eens een keer een persconferentie geven. Misschien dat hij dan weer even een pilletje en een spuitje neemt. En fin, van die man hoef je niks te verwachten.

Rest In Privacy | 14-03-21 | 19:52

Met die inflatie schiet het ook weer lekker op voor mensen die spaartegoeden aanhouden.
Gelukkig nu nog vrij beperkt.

Ichneumonidae | 14-03-21 | 19:51

Maar wanneer dondert het piramide spel nu in elkaar ?

Roze_bril_drager | 14-03-21 | 19:48 | 4

Bij gebrek aan alternatief: nooit.

Binnenbaan | 14-03-21 | 19:52

Great reset is aanstaande.

vluchtelingallergie | 14-03-21 | 19:52

Niet. We zullen een flinke correctie krijgen. De markt is momenteel over de brede linie zeer duur (dit kan een (semi-)permanent effect zijn, omdat de millennials zich niet aan basisregels houden), maar het zijn met name bepaalde aandelen die veel te hoog gewaardeerd zijn en zullen klappen (een Tesla aandeel zal heel veel aan waarde gaan verliezen. Welke idioot betaalt in godsnaam zoveel voor een facebook aandeel). Alleen wanneer is de grote vraag!

Grachus | 14-03-21 | 21:20
▼ 1 antwoord verborgen

"Ik heb eigenlijk ook geen idee wat er gaande is, maar ik brij er maar een ingewikkeld verhaal om heen, dan kan mijn wekelijkse GS factuur ook weer de deur uit".

UpdateAvailable | 14-03-21 | 19:47 | 4

@zbb | 14-03-21 | 20:21: als jij het allemaal snapt, zou je dan deze alinea eens even uit willen leggen:
"Een andere reden die aangedragen werd is dat de hypotheekverstrekkers zich aan het indekken waren. Door de stijgende rente gaan de herfinancieringen van hypotheken omlaag, wat de looptijd van hun portefeuille aantast. Dit zorgt ervoor dat de portefeuille gevoeliger wordt (in negatieve zin) voor rentestijgingen. Om dit tegen te gaan, gingen deze partijen dus short in de 10 jaars."

hustler01 | 14-03-21 | 20:44

@hustler01 | 14-03-21 | 20:44: Je kunt gewoon een beetje leren hoe de financiële markt werkt eer je kommentaar geeft waaruit blijkt dat je niet eens de moeite hebt genomen om iets te begrijpen. Dat heet geestelijke ontwikkeling, maar dat dat voor UpdateAvailable oninteressant is blijkt al uit zijn manco aan kennis van de Nederlandse taal.

zbb | 14-03-21 | 21:02

@hustler01 | 14-03-21 | 20:44: Omdat de rente stijgt, trekt men geen nieuw kapitaal meer aan om de oude leningen uitgegeven en opgenomen te herfinancieren. Hierdoor kan men minder invloed uitoefenen op de looptijd. Die looptijd wil je gelijkmatig houden om 1) risico beperking en 2) de aflossingen zo gelijkmatig mogelijk in de tijd gespreid te hebben. Nu hoopt dat op en loop je het risico dat je de boel in een keer moet aflossen/herfinancieren, tegen wellicht nog slechtere condities, hetgeen dan een bottleneck voor de financiële instelling is.

Grachus | 14-03-21 | 21:24
▼ 1 antwoord verborgen

De schaarste op de chipmarkt baart mij ernstige zorgen. Nu balen we nog van een niet leverbare Xbox of videokaart, maar zometeen is essentiele hardware niet meer te vervangen.

DeWeerman | 14-03-21 | 19:39 | 1

Die videokaart is ook essentiële hardware. Wel eens Mia Khalifa in 240p bekeken?

Grachus | 14-03-21 | 20:54

Schaarsheid doet prijzen stijgen, stijgende prijzen vragen om meer financiering, vraag om meer financiering maakt het geld duurder oftewel de rente loopt op. Hoe die schaarsheid ontstaat dat is de vraag, is het kunstmatig of dwangmatig, maar hoe dan ook het doet iets met de prijs. Er is zo zoetjes aan ook een situatie ontstaan dat nogal wat bedrijfstakken en kapitaal krachtige particulieren zo dik in het geld zitten dat het schreeuwt om een betere beloning (hogere rente inkomsten, anders ligt dat geld maar niks te doen. Uitlenen is thans gevaarlijk omdat de Covid ellende de financiële spankracht flink heeft aangetast, een lening moet wel dekkend zijn. Inflatie maakt uw van euro geen daalder, dus dan graag wat rente inkomsten om het gat te dichten.

Broadsquire | 14-03-21 | 19:36 | 1

Er is weer een nieuwe zeepbel in aantocht op de financiële markten die banken en verzekeraars meesleurt:

"Verstrekker van werkkapitaal Greensill Capital groeide in minder dan tien jaar tijd uit tot een miljardenbedrijf dat wereldwijd opereerde. Nu een faillissement dreigt, is de vraag wie er nog meer in de financiële problemen komen door het Greensill-debacle."

Gevolgen van de geldschieter uit Australië zijn merkbaar in Amerika en Europa.

KlaagGraag | 14-03-21 | 20:06

De US$ kan er alleen maar sterker door worden .

likmegaties | 14-03-21 | 19:29

Marco zou zeggen, een volle Maan.

Student | 14-03-21 | 19:27 | 1

Over mijn banaan

Rest In Privacy | 14-03-21 | 19:39

Een bakker bakt brood.
Een boer laat eten groeien.
Een leraar zorgt dat mensen dingen weten en begrijpen.
Een loodgieter zorgt dat de douche werkt.

Wat doen dit soort beursmensen eigenlijk behalve geld heen en weer schuiven en aftappen vanuit de werkelijke economie waar anderen echt voor werken?
In de natuur heten parasieten.

kloopindeslootjijook | 14-03-21 | 19:24 | 8

Wat die beurs en bankparasieten doen is zichzelf enorme bonussen toeschuiven.

De Profundus | 14-03-21 | 19:57

@De Profundus | 14-03-21 | 19:57: Dat is pas erg als de overheid daarna met belastinggeld de banken gaat redden.

Grachus | 14-03-21 | 21:28
▼ 5 antwoorden verborgen

We hadden nooit over moeten gaan van schelpjes op goud en uit onze grotwoningen moeten komen.

BobDobalina | 14-03-21 | 19:20 | 1

Las even ‘krotwoningen’;).
Maar da’s meer 21e eeuws.

Ichneumonidae | 14-03-21 | 19:55

Goed stuk, goed onderbouwd en informatief. Dank.
Hoewel ik de redevoering niet overal deel.
Jammer dat economie in het algemeen zo weinig exposure krijgt bij Geenstijl.

jemagookniksmeer | 14-03-21 | 19:19

Dit effect wordt versterkt door kwakkelende bedrijven die in dezelfde obligatiemarkt aan het vissen waren naar gratis geld. www.youtube.com/watch?v=CCmdmOr06pY

Feynman | 14-03-21 | 19:16

Ook geen kaas van gegeten. Vraag me wel af wat dit inhoud voor de minimum lonen..... deze blijven al jaren achter op de prijsontwikkeling daar. Leven op de pof daar... En vaak veel urige werkweken.... zodat je baas weer een vette bonus kan opstrijken

Rome | 14-03-21 | 19:13 | 5

@Feynman | 14-03-21 | 19:18: misschien hebt u gelijk.. maar ik verbaas me altijd over de extremen in het land... van straatarm tot steenrijk... zien we terug in straatarme buurten en steenrijke... in bijvoorbeeld derde wereld landen kan dit leiden tot wat hogere criminaliteit... En ommuurde wijken inclusief beveiliging... of je dan een geslaagde samenleving hebt.... daarnaast vind ik een wat een grotere koopkracht voor de lage inkomen niet direct slecht

Rome | 14-03-21 | 19:26

@Rome | 14-03-21 | 19:26: Wij hebben juist geen extremen in dit land. Op Zweden na wordt er nergens zoveel genivelleerd als in Nederland. Ik heb een tijdje in Turkije gewoond en daar hadden lage middenklassers al een full-time werkster heeft. De lage middenklasser in Nederland kan alleen maar dromen dat hij een werkster voor 3 uur per week. Een hogere koopkracht voor lage inkomens is over het algemeen altijd goed, zolang mensen echter nog willen werken. Dus niet zoals in de jaren '70/ begin jaren '80 toen de uitkeringen zo enorm riant waren dat je echt of veel te eerlijk of een debiel moest zijn om dan toch nog te gaan werken. Daarnaast moet het niet ten koste gaan van je concurrentiepositie, want dan ben je uiteindelijk weer verder van huis.

Grachus | 14-03-21 | 21:02

@Rome | 14-03-21 | 19:26 Meer koopkracht is natuurlijk nooit slecht. Het is alleen precies dit one-issue denken samen met de naïviteit dat een economie geen samenhangend systeem is. De relatie minimumloon verhogen en meer koopkracht onderin is zeer tijdelijk. McDonalds verving de bestelbalie door computers, zelfs het A-merk Nike doet al zijn productie in landen waar een kommetje rijst een bio-robot oplevert. Hoe hoger ons minimumloon, hoe meer import en hoe meer mensen in een uitkering. Daarmee daalt onze gezamenlijke koopkracht, en direct erna de koopkracht onderin. Dat je doel nobel is, betekent niet dat de methode of route valide is.

Feynman | 14-03-21 | 21:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Dus wat moeten we nu kopen?

BobDobalina | 14-03-21 | 19:12 | 11

Ligt eraan hoe somber je het inziet en hoeveel rendement/risico je wil.
Van hoog naar laag en van minder somber naar erg somber is het rijtje om in te investeren;
Bitcoin - derivaten - goud - landbouw (grond/producten)

cheops | 14-03-21 | 20:01

Stoffelijke bezittingen die hun intrinsieke waarde blijven houden. Grondstoffen, land en huizen bijvoorbeeld. 2e optie is aandelen van bedrijven en met name die in deze zaken handelen. Dan blijft je vermogen bij een crisis of hoge inflatie het meest waardevast.

Grachus | 14-03-21 | 21:31
▼ 8 antwoorden verborgen

Wapen je tegen inflatie met Bitcoin

Demuzieksmaak | 14-03-21 | 19:10 | 8

en/of aandelen en vastgoed.

Binnenbaan | 14-03-21 | 19:58

en verlies alles in een keer

AntiZanicz | 14-03-21 | 21:00

@BadPatNL | 14-03-21 | 19:52: Daarom hoop ik ook zo dat Tesla het plannetje doorzet dat je hun auto's in bitcoins kan kopen. Waarschijnlijk zullen ze het experiment snel staken en op dat moment klapt die hele Bitcoin rotzooi in elkaar. Bitcoin is leuk voor mensen met geld teveel. Voor degene die voor zijn oude dag oid moet sparen is het uitermate onverstandig. Dan kun je toch echt beter naar het casino gaan.

Grachus | 14-03-21 | 21:07
▼ 5 antwoorden verborgen

De count-down voor de dollar is met Biden gestart. Op naar de big reset.

bigstone | 14-03-21 | 19:10 | 2

Zoek hulp

guile | 14-03-21 | 19:18

Hoe komt u daarbij? Volledig tegen de verwachting van valutahandelaren in is de dollar de laatste maand een tegengestelde ontwikkeling begonnen en heeft flink aan waarde t.o.v. de euro gewonnen.

Grachus | 14-03-21 | 21:11

Ik snap er geen kut van.

Moeki de Meeuw | 14-03-21 | 19:09 | 6

Ik moet sassen.

beldewouten | 14-03-21 | 19:24

@Portnoy | 14-03-21 | 19:11: "Het moet inclusiever, eerlijk en minder racistisch". Als je dat roept zit je altijd goed.

Grachus | 14-03-21 | 21:12
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl