Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

‘Discriminatie blijft het fundament van de PVV’, of hoe NRC zich er weer eens makkelijk van af maakt

Aldus de opinie van iemand die we intelligenter achtten dan deze goedkope hondenfluit voor het grachtengordelgelijk

Au. Zelfs Bastiaan Rijpkema, Leids promovendus die bij ons een wit voetje heeft, heeft zijn kroontjespen in policor gedoopt en mag in de Neo-Regressieve Cognacbode de ronkende klikbeet “Discriminatie is en blijft het fundament van de PVV” uitwerken. Want Geertje Wilders is wel tegen bontkraagstraattuig maar niet tegen demonstrerende boeren (wat is dat toch met die West-Nederlandse melkbleke binnenstadbangheid voor landbouwvoertuigen met grote banden die worden bestuurd door mensen die hun dialect wat minder geaffecteerd hebben bijgevijld?). En natuurlijk wil Wilders de koran verbieden en alle moskeeën sluiten, wat ook geen nieuws is want dat wil ie al jaren. Maar dat is dan ook het voorzetje voor Rijpkema’s verwijt, dat zich niet zozeer tegen Wilders’ PVV richt, maar tegen mensen & media die hem ‘gedogen’ omdat ze hem wel eens complimenteren met z’n kennis van de Kamermores, of aan andere partijen vragen waarom Wilders toch zo nodig uitgesloten moet worden van regeringsdeelname. 

Sja. Wilders wil inderdaad moskeeën verbieden. Dan kan je wel zeggen: dat gaat tegen de vrijheid van godsdienst in. Nou en? Wij zijn er niet per se voor (want je schiet je eigen vrijheidsideaal in de voet als je anderen hun vrijheid gaat ontzeggen), maar Wilders vindt wél moskeeën een groter gevaar dan géén moskeeën. Dat is een fair standpunt. Dus wil hij ze verbieden. Dat is zijn gevolgtrekking, en hij moet daarvoor dus wel discrimineren. Of liever gezegd: bestaande (grond)wetgeving bevragen en voorstellen om die te wijzigen, teneinde ons te beschermen tegen (meer) moskeeën en daarmee tegen (meer) islam. Wat hier wel HEEL relevant is, is dat Wilders aan ons, de kiezer, de keus laat: Wel of niet op hem stemmen. Democratisch, niet met dwang, onderdrukking of geweld. Het sluit hém al jaren meer uit, dan het de kiezer voor het blok zet.

Derhalve moet je het bevragen van de vrijheid van godsdienst en de wens tot het inperken van een regressieve ideologie hier niet verwarren met racisme. Wilders is altijd glashelder: niet tegen moslims als mens, wel tegen de islam als ideologie. Dit weekend nog in het Telegraaf-interview (relevante citaten na de breek, voor wie niet langs de betaalmuur komt). Wat dat betreft is het eeuwige emmeren over discriminatie en racisme een ontwijking van de kernvraag die Wilders tracht te stellen, namelijk in hoeverre de islam als ideologie bij liberaal en quasi-christelijk Nederland past en of er (wettelijke) grenzen gesteld moeten worden aan de inherente intolerantie van de Koran jegens andere overtuigingen. En zoals Wilders ook in z’n Telegraaf-interview te kennen geeft: dat zijn uitgangspunten voor politieke onderhandeling aan coalitietafels, geen dictatoriale eisen. 

Hetgeen van het NRC-betoog dus toch weer een stropopredenering maakt op basis van een zelf gekleide bruine karikatuur van de PVV-standpunten. Het lijkt geschreven op een muisgrijze ambitie om bij Ons Soort Mensen te mogen blijven horen en niet om democratische uitdagingen (zowel in de PVV-standpunten als in de islam- en integratieproblematiek) aan een serieuze analyse te onderwerpen - en dat is raar voor iemand die promoveerde op het thema ’weerbare democratie‘ en de grenzen van democratische tolerantie.

Dat de toon (DE TÓÓN!) van Geert daarbij niet op ieders instemming kan rekenen (zelfs bij mensen die niet in essentie tegen hem, zijn partij of zijn standpunten zijn), kun je bovendien hardop en vrijuit laten horen, zonder dat ie je kop er af slaat (vraag dat maar aan die laffe monkelaar van een Geert Mak). Maar probeer de Profeet maar eens op spottende wijze te tekenen en met dat artistiek gearticuleerde argument voor de vrijheid van meningsuiting in je handen een moskee binnen te lopen voor een stevig debat... Maar ja. DAT punt, dat kan dus lekker veilig onbesproken blijven als je Wilders voor racist uitmaakt.

Reaguursels

Inloggen

Gelukkig is Wilders overtuigd van de superioriteit van het Christelijk geloof, gebasserd op de Bijbel. Als iedereen nu Matheus 7:2 even leest, dan weet ook iedereen waarom ie weer 4 jaar op de bank zit..

Epistulae_Morales | 01-03-21 | 10:18

Hij maakt de denkfout aan te nemen (en zelfs als uitgangspunt te nemen) dat een dubbel paspoort een reden zou zijn voor een dubbele agenda.
Terwijl het juist zijn partij is die schimmig is over *buitenlandse* geldstromen en ondersteuning. Je kunt ook gewoon Nederlander zijn om een dubbele agenda te hebben... sterker nog.. Onze geschiedenis is doorspekt met voorbeelden daarvan.

Epistulae_Morales | 01-03-21 | 09:52

Zolang islam met agressie criticasters blijft bejegenen heeft Wilders gelijk.

BorisBonkestoter | 01-03-21 | 07:18 | 1

Ik heb Islam nog nooit iets horen zeggen.. Wie is dat?

Epistulae_Morales | 01-03-21 | 09:54

Het probleem van de islam verbieden is dat als je iets verbiedt, dan moet je dat verbod ook handhaven. En daarvoor moet je een soort gedachtenpolitie optuigen, en die kant moet je niet op willen. De enige andere manier om de invloed van de islam in Nederland te verminderen is een permanente immigratiestop uit Islamitische landen plus het bevorderen van remigratie. Dat zie ik liever dan een gedachtenpolitie.

DutchLion33 | 01-03-21 | 01:18 | 3

Geheel mee eens

Sofa1 | 01-03-21 | 01:37

Dat zijn dan ook precies de programma punten die de PVV heeft. Als je die gelezen zou hebben, dan zou je dat weten. Letterlijk staat er in het programma: Immigratiestop uit Islamitische landen en in Nederland hard sturen op gedwongen (bij criminelen) en vrijwillige remigratie.
Nergens heeft de PVV het over gedachtenpolitie. Dat sleep jij er bij.

Eagle0511 | 01-03-21 | 09:21

Onzin. Je hebt gewoon de wet en, binnen notabene de huidige wetgeving, is heel veel wat extreme moslims doen onder terrorisme wetgeving te scharen. Dan hoef je niet eens naar cultuur of geloof te kijken. Je pakt alles aan, *ook* moslimextremisme.
Maar ik blijf me verbazen over de lafheid van deze brede aanpak die ook extremisten uit eigen gelederen zou beknotten...

Epistulae_Morales | 01-03-21 | 09:57

Ik weet zeker dat zeer velen onder u/ons het hier grotendeels mee eens zijn. Lees het, dit is belangrijk voor het land! ja21.nl/partijprogramma.pdf

Sofa1 | 28-02-21 | 23:27

Ik (wij) woon overigens niet meer in Nederland maar heb uit nieuwsgierigheid het progamma gelezen van JA21. Dat is geschreven met gezond verstand en ik ben het eens met elke letter. Wie is er voor om het gespuis aan te pakken? De rechtstaat eens te ontvlooien? (welke voornamelijk bestaat uit bekeuringen innen) Ondernemerschap aan te moedigen? (dankzij mensen welke hun nek uitsteken hebben anderen een inkomen) Het progamma staat vol logica en rechtvaardigheid maar blijkbaar wil men dat niet want de prognose voor deze partij is twee keer niks.

Sofa1 | 28-02-21 | 23:24

Wilders is gewoon gefrustreerd en ik ook dus ik begrijp hem wel. Het probleem is inmiddels zó groot dat er toch niets meer aan te doen is en nog steeds zijn er velen welke de kwestie niet eens willen erkennen.

'Anastasia', kent u de Disney uitvoering? Rasputin is dood maar blijft beweren niet dood te zijn. Niks meer mee te doen. Aanpassen dus of vertrekken naar een ander land. Het is niet anders.

Sofa1 | 28-02-21 | 23:04

Boos boos vlag verbranden.
Maar echt met een tegenverhaal reageren op wat Wilders zegt, doen ze nog steeds niet.

kloopindeslootjijook | 28-02-21 | 22:46 | 1

Volgens mij is: je bent extremist en we willen niet met jou spelen toch gewoon duidelijk? Matigen of nog 4 jaar oppositie.. Dat is het resultaat.. Wel jammer voor zijn achterban.. want die wonen wel tussen de shit die hij al 15 jaar beloofd op te lossen..

Epistulae_Morales | 01-03-21 | 09:59

Ja dus. Wel tegen de islam, niet tegen moslims. Wel tegen betaalde sex, niet tegen hoeren. Bestaat de islam zonder moslims? Nee. Is Wilders dus tegen moslims? Ja. Is dat discriminatie? Ja natuurlijk is dat discriminatie.

Beste_Landgenoten | 28-02-21 | 22:28 | 10

Dat is het punt niet. Alles wat jou niet aanstaat maar te verbieden, omdat het jou niet aanstaat is geen vrijheid. Iedereen heeft het recht te geloven in nonsens en mag denken, zeggen en doen wat hij wil, binnen de grenzen van de wet. Dat heet vrijheid. Dus ook de vrijheid om te geloven dat homo's ziek zijn, dat vrouwen gestenigd mogen worden en dat een pedofilie roverhoofdman uit het jaar 700 het belangrijkste boek ooit heeft geschreven. Niet mijn dingetje, maar die vrolijke overtuiging mogen aanhangen is ook vrijheid, uiteindelijk ook jouw vrijheid. Jij hebt het recht te geloven dat een geblondeerde beroepsklager met een partij zonder leden, die moslims wil discrimineren, het beste is voor dit land.

Beste_Landgenoten | 01-03-21 | 04:33

Ik ben het wel met je eens, als je anno 2021 nog blijft volhouden dat de bizarre claims op de waarheid in de koran iets met de werkelijkheid te maken hebben ben je ongeschikt. Dus ook tegen islamieten. Net zoals er mensen zijn die PVV-ers niet moeten (geen PVV-ers bij de politie, Marcouch bijvoorbeeld) . Dat is geen discriminatie, want overtuiging is een vrije keuze (hoewel je dat bij islam kunt afvragen). Dus als iemand kenbaar maakt middels een hoofddoek aanhanger te zijn van een verwerpelijke levensovertuiging ga ik liever met iemand anders om, net zoals bij mensen met swastika's op de kleding of antifa-tattoo's.

BorisBonkestoter | 01-03-21 | 07:28

Ik dek oo wel.. is het een IQ test, dat programma van hem, of denkt ie werkelijk dat mensen daarin trappen?

Epistulae_Morales | 01-03-21 | 10:03
▼ 7 antwoorden verborgen

Het reguleren van islamtische gebedshuizen wordt in Nederland maar al te snel gekoppeld aan discriminatie en/of racisme. Dit terwijl er andere landen zijn in de Europese unie waar dit heel normaal is, zoals bijvoorbeeld in Slowakije (zo goed als verboden) of Griekenland (zeer streng beperkt).

btape8694 | 28-02-21 | 21:43

Het fundament van de -huidige- PVV zijn 1.372.941 stemmen.
-
Dág, NRC.

bisbisbis | 28-02-21 | 21:27 | 2

Ach. Hele volksstammen geloven dat de aarde in zes dagen is geschapen door een oude vent op een wolk. Wat zegt het?

Beste_Landgenoten | 28-02-21 | 22:58

Wat een gestuurde vragen. Is dit de kwaliteit van de Telegraaf?

Torwart | 28-02-21 | 19:44 | 2

Ja dat is telegraaf helaas

Bjorn19851111 | 28-02-21 | 22:09

fout in 2 oorlogen... wat denk je zelf..

Epistulae_Morales | 01-03-21 | 10:05

Het barst van de figuren á la Geert Mak die bevlogenheid spelen en gewin nastreven.
Naar die figuren luister ik niet meer. Niet eerder dan nadat ze me hun inkomen opgeven en het aandeel subsidie erin.
Daarna moeten ze hun kloten tonen. Indien die niet van piepschuim zijn, dan pas zal ik naar ze luisteren.

Rest In Privacy | 28-02-21 | 19:34 | 2

Sterker nog, ik zou er tegen willen vechten.

D-Fens_1963 | 28-02-21 | 19:50

De Zak van Mak?
Nee, Mak heeft geen kloten.

Ruimedenker | 28-02-21 | 20:01

Bij figuren als Rijpkema en Sywert zie je toch dat ze ook naar "rechts" kunnen bijten. Die onafhankelijken is dat wat eigen.

Schwanzeleber | 28-02-21 | 19:14 | 1

Er zijn nogal wat verschillen tussen "onafhankelijk" en "met de wolven meehuilen".

Misschien heb je gelijk dat Rijpkema niet weet waar hij over praat, en alleen vanuit zijn idee van "onafhankelijkheid" de tegenstanders van de democratie helpt om de ondergedoken oppositie verder in gevaar te brengen. Maar heeft hij de tegenstanders van de democratie ook al eens belasterd?
Of zelfs maar aangesproken op racistisch gedrag, zoals die toeslagenaffaire?
Niet?
Dan kan jij wel zeggen dat Rijpkema niet weet wat discriminatie is; dat is geen excuus. Als Rijpkema zo dom en onbelezen is als jij suggereert, moet Rijpkema gewoon zijn mond houden.

Dandruff | 28-02-21 | 19:27

Bij figuren als Rijpkema en Sywert zie je toch dat ze ook naar "rechts" kunnen bijten. Die onafhankelijken is dat wat eigen.

Schwanzeleber | 28-02-21 | 19:14

Alles leuk en aardig, maar intussen staat de PVV gewoon buiten spel, dus waarom zou ik op ze stemmen. Dat gaat helemaal niks veranderen. Helaas.

schoneslapert | 28-02-21 | 18:49 | 7

@dijkbewaker | 28-02-21 | 20:07: ik ga wel stemmen hoor, maar JA21 lijkt mij zinvoller dan wachten tot de PVV 50 zetels heeft, die kunnen ze niet uitsluiten en dan moet de VVD kleur bekennen.

schoneslapert | 28-02-21 | 21:52

Benoemen schijnt nog steeds genoeg te zijn.. Oplossen is dan ook wel wat lastiger (zo niet onmogelijk)

Epistulae_Morales | 01-03-21 | 10:01

@schoneslapert | 28-02-21 | 21:52: en jij denkt dat die wel serieus genomen gaan worden, elke partij die een "ander" geluid laat horen en maar groot genoeg dreigt te worden wordt automatisch "uitgesloten" door de zgn. kots kots "Democraten"

Mallepietje1001 | 01-03-21 | 11:46
▼ 4 antwoorden verborgen

NRC is al heel lang niet meer serieus te nemen. Heb vroeger nog een abonnement gehad, totdat ze de Volkskrant heel ruim links inhaalden.

Franker | 28-02-21 | 18:47 | 1

Me too

theo-is-dood | 28-02-21 | 19:12

How dreadful are the curses which Mohammedanism lays on its votaries! Besides the fanatical frenzy, which is as dangerous in a man as hydrophobia in a dog, there is this fearful fatalistic apathy. The effects are apparent in many countries. Improvident habits, slovenly systems of agriculture, sluggish methods of commerce, and insecurity of property exist wherever the followers of the Prophet rule or live. A degraded sensualism deprives this life of its grace and refinement; the next of its dignity and sanctity. The fact that in Mohammedan law every woman must belong to some man as his absolute property - either as a child, a wife, or a concubine - must delay the final extinction of slavery until the faith of Islam has ceased to be a great power among men. Individual Moslems may show splendid qualities. Thousands become the brave and loyal soldiers of the Queen; all know how to die; but the influence of the religion paralyses the social development of those who follow it. No stronger retrograde force exists in the world. Far from being moribund, Mohammedanism is a militant and proselytizing faith. It has already spread throughout Central Africa, raising fearless warriors at every step; and were it not that Christianity is sheltered in the strong arms of science - the science against which it had vainly struggled - the civilization of modern Europe might fall, as fell the civilization of ancient Rome.

Winston Churchill On Islam

J.Thee.Cohen | 28-02-21 | 18:43 | 2

Ja, Winston Churchill was bepaald niet gek.
Hij heeft talloze boeken geschreven en had een scherp verstand en een goed inzicht in de gevaren die Engeland en Europa bedreigden.

staat het bier koud? | 28-02-21 | 18:55

@ J.Thee.Cohen: kijkt u wel uit? Paul Weston werd in Hampshire, England gearresteerd toen hij in de openbaarheid deze woorden voorlas:
" A candidate in the South East European elections has been arrested after making a speech quoting from a book by Winston Churchill about Islam.
Paul Weston, chairman of Liberty GB, was making the speech on the steps of Winchester Guildhall in Hampshire on Saturday after a passer-by complained.
He was detained after failing to comply with a request by police to move on under the powers of a dispersal order.
He was further arrested on suspicion of religious or racial harassment.
Mr Weston, 50, from Dorset, had been reading from Churchill's book The River War, written in 1899 while Churchill was a British army officer in Sudan.
A Hampshire police spokesman said: "The dispersal order was issued following complaints from members of the public about the man's behaviour."

Via de BBC: www.bbc.com/news/uk-england-hampshire...

theo-is-dood | 28-02-21 | 19:18

Het mohammedanisme en haar paleizen is niets anders dan het verspreiden van de "superioriteit" die slechts volledige achterlijkheid en geweld tot gevolg heeft.

"As long as there is this book (Quran) there will be no peace in the world."
William Ewart Gladstone (1809–1898)

“De oorsprong van het volk laat een combinatie zien van obscuriteit en barbaarsheid. Traceer je het begin van hun machtsontplooiing, dan vind je een huurlingenleger en de perfide moord op een prins wie ze eeuwig trouw hadden gezworen. Het is één doorlopend verhaal van door wreedheid verworven rijkdom, vermeerderd door roof. Van verderfelijke huwelijksproblematiek, goddeloze broedermoord, afzetting van vaders door zonen; van flagrante trouweloosheid en onmenselijke wreedheid. Om nog te zwijgen over hun zeden en geloof.”

J.Thee.Cohen | 28-02-21 | 18:40 | 1

O, de laatste was van :
Erasmus 1469? - 1536

J.Thee.Cohen | 28-02-21 | 18:41

Rijpkema:
"Nu kun je van al die individuele voorstellen (in het PVV-verkiezingsprogramma, P.E.) laten zien met welke artikelen van onze Grondwet ze in strijd zijn. Dat hebben anderen en ikzelf elders al gedaan. Het non-discriminatiebeginsel (art. 1), de godsdienstvrijheid (art. 6), het gelijke kiesrecht (art. 4) en de en de onderwijsvrijheid (art. 23) worden allemaal in de kern aangetast."

Over het met voeten treden van het non-discriminatiebeginsel door de volgelingen van de islam (vrouwen-onderdrukking, homo-haat, het verketteren en uitsluiten van 'ongelovigen') hoor je Rijpkema niet. Ook hoor je hem niet over de vrijheids-berovende wens van driekwart van de moslims om het beledigen van Allah of zijn profeet, strafbaar te stellen.

Verder lees ik niets over hoe de islam mensen berooft van hun (godsdienst)vrijheid, door afvalligheid strafbaar te stellen, op zijn minst door uitsluiting en verkettering door de familie en de gemeenschap, en in het ergste geval zelfs met de dood.

Tenslotte is het kiesrecht niet uitsluitend een recht zonder meer, maar is het eveneens gepaard aan het loyaliteitsbeginsel tegenover het land waarvan je ingezetene en burger bent en waarvan je de nationaliteit bezit, én loyaliteit tegenover de beginselen van de democratische, seculiere rechtsstaat die dat land is.

In beide gevallen ontbreken die loyaliteiten bij verreweg de meeste moslims, vooral de Turkse en Marokkaanse. Bij hen is immers de loyaliteit in de eerste plaats gericht op de islam, met zijn wetten en mores die haaks staan op een open, vrije democratische en seculiere rechtsstaat, en in de tweede plaats op het land van herkomst.

Je kunt je dus afvragen of het wel verstandig is kiesrecht te geven aan mensen die met de rug naar deze samenleving staan, haar mores niet onderschrijven en die zelfs bestrijden, en wier loyaliteit vooral - en veelal uitsluitend - het land van herkomst betreft.

Peter Emile | 28-02-21 | 18:39

Als een deuger de afgelopen 40 jaar in een grot heeft geleefd, dan kan ik begrijpen waarom hij zulke wereldvreemde standpunten heeft.

Maar deugers die bv. in Amsterdam of Rotterdam wonen kan ik echt niet begrijpen. Deze mensen krijgen dagelijks te maken met alle ellende die bepaalde bevolkingsgroepen (o.a. de groep waar Wilders op doelt) veroorzaken.

Ik snap echt niet hoe je kan volhouden dat dit een verrijking is voor onze maatschappij als je elke dag wordt nageroepen en beledigd. Dat je in de avond op je hoede moet zijn, omdat er 'jongeren' op straat zijn. Of dat je met je hypocriete kop je kind naar een basisschool 30 minuten verderop brengt, omdat de basisscholen in de buurt teveel Moslims hebben.

Greetjee | 28-02-21 | 18:37 | 1

Precies dat! Dat gaat er bij mij ook heel slecht in.
Ik zie vanuit het Noorden de bruine brigade oprukken, en je ziet het verslechteren in de wijken en dorpen. Maar op de een of andere manier worden daardoor de deugers radicaler.

tis_wat | 28-02-21 | 18:50

Moskeeën zijn niet anders dan de bierkelders uit de jaren 20-30, zij het alcoholvrij.

Zie wat er van kwam, en huiver !

Een van de ronselaars is G. Mak........

J.Thee.Cohen | 28-02-21 | 18:34 | 2

Ik dacht dat de nsdap een reactie was op de economische crisis in Duitsland. Immers, in 1921 hadden de geallieerden de hoogte van de Duitse herstelbetalingen vastgelegd: deze bedroegen in totaal 132 miljard goudmark (conform artikel 231 van het Verdrag van Versailles).
Toen de Duitsers dat niet konden betalen werd in 1923 ook nog het Ruhrgebied (het industriegebied waar het geld werd verdiend) bezet. Daarna ontstond een hyperinflatie.

In tegenstelling tot de situatie in Duitsland, barsten de Gelovigen van het Geloof van de Vrede van het geld. Ik doel dan op de Golfstaten en The Kingdom.

In Duitsland stemden de mensen op de nsdap uit bittere armoede. De nsdap beloofde banen en brood.
Naar mijn mening is er nu juist veel meer sprake van een ideologische strijd. De Ongelovigen in het Westen, die spotten met de wetten van de Profeet (VzmH). Het perfide Westen, waar mannen en vrouwen samen alcohol drinken, waar je mag geloven in wie of wat je zelf wil, waar je homo maar zijn.
Het is dus geen kwestie van economische ongelijkheid, van inkomen of achterstelling. Het is ideologie. Het gaat om de vrijheid die een mens heeft om zijn leven naar zijn goeddunken in te richten in plaats van te leven naar de regels van de heilige Quoran van ongeveer 620 Na Christus.

theo-is-dood | 28-02-21 | 19:37

@theo-is-dood | 28-02-21 | 19:37: armoede in de mohammedaanse wereld is vrijwel identiek aan die toentertijd in Duitsland: alleen gooiden de Duitsers hun beschaving en cultuur overboord, bij mohammedanen kan dat niet......

J.Thee.Cohen | 28-02-21 | 20:39

Een totalitair systeem zoals Islam is nooit democratisch; door invloed van islam te verminderen (en daarmee meteen invloed van buitenlandse mogendheden te verminderen) win je dus aan democratie. Daarnaast is islam intolerant (vrouwen, niet-hetero’s en anders/niet gelovigen).

Me dunkt dat je niet wil dat dat veel invloed krijgt in Nederland. Na de verlichting van christendom nog niet zo lang geleden wordt het ook tijd voor verlichting van Islam.

We willen hier toch geen aparte ingangen voor mannen en vrouwen (en x voor D66-stemmers).

BenDeLier | 28-02-21 | 18:10

Wilders is een democraat, wat je ook van hem denkt.
Sterk punt is dat inderdaad ook moslims denken dat meer immigratie hen uiteindelijk ook niet gaat helpen, Wilders erkent dat ook. De islam, daar ageert hij tegen en terecht.
Bruinhemd Baudet is wat dat betreft een engerling.

Jan Lange3373 | 28-02-21 | 17:43 | 2

Nabrander: Bedenk even goed wat er gebeurt als links het voor het zeggen krijgt; In 4 jaar tijd miljoenen immigranten die een huis, uitkering, islam en zorgverzekering krijgen, Immers, alles beter dan een mariginaal bestaan in NL dan sappelen in een negorij of verteren in een vluchtelingenkamp. Ontmoedigen naar Europa te komen is de enige weg. De finale weg is de grens dicht.

Jan Lange3373 | 28-02-21 | 17:49

Eens, Baudet is gewoon een clown geworden. De zoveelste op rechts.
Die zet zichzelf buitenspel.

tis_wat | 28-02-21 | 18:52

Er is geen enkele partij in de regering die mijn belangen behartigt, dus wat blijft er over behalve PVV of FvD en dan moet je het nog maar afwachten. Heb jaren 70 altijd PvdA gestemd maar die zijn ook niet meer voor mijn doelgroep, jarenlang fulltime werken voor een normaal loon. Waarom zou ik nog gaan stemmen ?

RadioControleDienst | 28-02-21 | 17:42 | 3

PvdA: Wil de laatste arbeider het licht uitdoen?

Jan Lange3373 | 28-02-21 | 17:44

Er zit geen partij in de regering die uw belangen behartigt, dan moet je juist stemmen om die wat sterker te maken. Code Oranje en zeker JA21 is het waard om eens nader te bekijken. Laatstgenoemde (JA21) heeft een programma, dat de VVD en het CDA kan laten doen wat ze al jaren roepen.

bananabanana | 28-02-21 | 17:50

Ik wil mij daar best in verdiepen en wellicht op stemmen maar het kartel zoals dat er nu is is te machtig vrees ik.

RadioControleDienst | 28-02-21 | 17:53

Klaver doet nu ook een ‘Buitenwegje’. Heeft niks met naderende verkiezingen te maken. Alleen moet Graus nader onderzocht worden door het presidium van de TK volgens hem. ‘Om een signaal af te geven’ aan de slachtoffers.
Weet u wat me hier zo aan tegen begint te staan in dit land? Als er een strafbaar feit wordt begaan behoort dat de iure vervolgd te worden, volgens de regels van onze Wetboeken van Sr en Sv. Maar niet - en die tendens zie ik steeds vaker - ‘om een signaal af te geven’. Dat ondermijnt de strafrechtspleging en laat het verworden tot een politiek instrument. In feite bepaalt een politieke agenda dan wie er vervolgd gaat worden en wie niet.
En nu dit geval richting een kamerlid van de PVV. De zaak ligt al bij de Rijksrecherche. Daarbovenop zou dan nu volgens een concurrerende politieke partij vlak voor verkiezingen een zelfstandig onderzoek vanuit de TK moeten komen naar strafbaarheid, of wat? Heeft het OM opeens geen monopolie op vervolging meer, als er ‘een signaal richting mogelijke slachtoffers’ ‘dient te worden afgegeven’? Volstrekte willekeur, als dit gaat gebeuren, voordat het OM klaar is met z’n onderzoek.

Francieux | 28-02-21 | 17:41 | 1

@Francieux: u herinnert zich deze zaak: "Guus Hiddink krijgt boete van 45.000 euro voor fiscale fraude"
Het is JUIST officieel beleid om voorbeelden te stellen, om bekende Nederlanders en plein public zwaarder aan te pakken dan een totale onbekende.

Wat is het hele Wilders-proces anders dan het justitiele apparaat dat wordt misbruikt om een signaal af te geven?

theo-is-dood | 28-02-21 | 17:52

We moeten 'vluchtelingen' opvangen roepen de links partijen. Waarom willen 'vluchtelingen' dan alle shit zoals de Islam in stant houden waarvoor ze gevlucht zijn, WTF?!

Maxx! | 28-02-21 | 17:38 | 2

En er is ook nog eens draagvlak voor hoor ik vele linkschen zeggen nu. Wtf! Draagvlak??

NorthStar | 28-02-21 | 18:30

Die vluchtelingen zijn vaak niet de slimste. Die begrijpen niet dat de oorzaak in hun eigen cultuur/religie/mentaliteit ligt.

Greetjee | 28-02-21 | 18:43

Waarom zouden we moskeeën moeten hebben? Voordat er moslims hierheen kwamen vroeg niemand om een moskee, geen Nederlander die zei: “we hebben een moskee nodig”. Nu komen er ineens moskee liefhebbers in een moskee-loos land wonen en dan moeten er ineens moskeeën worden gebouwd. Ze passen niet bij het landschap en architectuur van Nederland, ze maken de integratie er ook niet beter op. Ook wordt de samenleving in zijn totaliteit er niet beter van: eerder nog meer verdeeld.. dus geef mij nou eens een goede reden dat we hier moskeeën moeten hebben..

timmey | 28-02-21 | 17:20 | 7

@Peter Emile | 28-02-21 | 17:42: Het is geen religie, maar een ideologie. Ik ben het met u eens, maar wat gaan we daar aan doen ??

Vitale-Reaguurder | 28-02-21 | 17:50

@Vitale-Reaguurder | 28-02-21 | 17:50:
Er valt niets tegen te doen, zo lang - zoals nu het geval is - nog steeds een meerderheid van de Nederlanders vindt dat moslims hun gang moeten kunnen gaan met hun discriminerende, vrouwvijandige en vrijheidsberovende "godsdienst". Want anders zijn ze zielig. En wij bovendien racistisch.
Zo lang die mensen niet inzien dat de islam de grootste bedreiging voor de westerse beschaving is sinds de Tweede Wereldoorlog, en dus blijven stemmen op partijen die zich uitsloven in het subsidiëren en faciliteren van deze vrijheidsvijandige ideologie, gebeurt er niets en woekert dit proces van regressie en morele vervuiling door.

Peter Emile | 28-02-21 | 18:04

Afbreken die handel!

Sofa1 | 28-02-21 | 22:44
▼ 4 antwoorden verborgen

Sterk betoog.
-
Wat het stuk in dat NRC zo zielig maakt is -niet gelezen, maar kan het aardig invullen- het totale gebrek aan inhoud om de argumenten van de PVV onderuit te halen. In plaats van rationele punten waarmee zijn ongelijk wordt aangetoond, wordt er met veel omhalen enkel getracht om hem en de PVV stemmer als een slecht mens neer te zetten. Stem je op NX66/MoslimBroederschap formerly known as GroenLinks/PvdA dan deug je en al het andere maakt je een bedenkelijk mens in de ogen van de NPO, NRC, VK-achtige media.
-
Veel van de hedendaagse vraagstukken hebben raakvlakken met oorzaken, die de PVV weg wil nemen of aan wil pakken.
Woningnood, ja doordat je een bevolkingsexplosie hebt vanuit immigratie van voornamelijk islamitische heilstaten is er een woningtekort. Daar kun je niet tegenop bouwen, de instroom is en blijft groter. Het gelul dat die oorlogen daar onze schuld zijn, is totale kwats.
Criminaliteit, ja er is een oververtegenwoordiging vanuit mensen met een islamitische achtergrond. Alle ja, maar komt doordats ten spijt het feit is er.
De islamitische cultuur is nu eenmaal enkel mogelijk met een dictatoriaal regime. In Irak had men na de val van Saddam Hussein wel tig jaar de tijd om het op te bouwen, maar het is en blijft een puinzooi. Van de door Marokko bezette Westelijke Sahara tot aan Pakistan het is overal wel wat, zelfs als het geld uit de grond spuit is de samenleving er een van uitsluiting van bevolkingsgroepen. Puur vanuit de islam.
Het milieu is niet gebaat bij overbevolking. Laat dat nu net een islamitisch speerpunt zijn vanuit de veroveringsstrategie omschreven in de koran.
De bakken met geld die naar de grote EU subsidie verdeel pot gaan, worden en slecht verdeeld en zijn bovenmatig.
-
Enfin, we kunnen nog wel even doorgaan. Punt is, het deugende PvdA/GL/NX66 stemvee ziet dat ook, maar durft het niet onder ogen te zien en zoekt naar redenen om weg te kunnen kijken. Het enige wat dan rest is de roeper van de feiten zwart te maken, nog voordat hij zijn mening geeft.
Dat geeft blijkbaar interne voldoening, terwijl je toch echt de mogelijkheid en vrijheid hebt om je onder te dompelen in de islamitische cultuur.
Maar zelfs Halsema vindt dat niet nodig en vindt dat haar kinderen daar niet middenin hoeven op te groeien. ?.

bananabanana | 28-02-21 | 17:15 | 3

"immigratie van voornamelijk islamitische heilstaten is er een woningtekort"

Graag bij de feiten blijven. De grootste instroom naar NL zijn brave Katholieke Polen die hier paprika's plukken, in slachthuizen werken en bij distributiecentra (BOL) aan de slag gaan.

theo-is-dood | 28-02-21 | 17:55

@theo-is-dood | 28-02-21 | 17:55: volgens mij zijn die 1 miljoen woningen niet voor tijdelijke arbeiders, maar kan het mis hebben.

Hollandse_blauwe | 28-02-21 | 19:33

@theo-is-dood | 28-02-21 | 17:55: Noooo, I don’t think so Theoooo.
De vele alleenstaande meestal mannelijke MOE-‘ers die hier voor allerlei shitwerk komen worden vaak opgehokt in derde rangs huisvesting ( stadse kamers 3 hoog achter, aftandse vakantieparken en niet zelden in stacaravans of chalets ter plaatste van het karwei).
Deze club heeft als arbeidsmigranten eigenlijk zelden primaire intentie hier blijvend te vestigen en dus als belangrijk deelnemer de woningmarkt te betreden.
De (vaak islamitische e/o economische) vluchtelingen uit het Midden Oosten e/o Noord Afrika komen meestal in andere samenstelling en last but not least hele andere intenties.
En dan heb ik de brutale, geef geld, geef huis, geef telefoon West- en Oost Afrikaanse young men in fighting age negers nog maar niet genoemd.

D-Fens_1963 | 28-02-21 | 19:40

Vanochtend in Buitenhof, Twan Huys en Jesse Klaver weer even bashen over vermeende sexpraktijken van Graus in 2e kamer gebouw. Wat een vies NPO spelletje en natuurlijk vooraf besproken. Kotsbeu van de NPO en die Klaver met zijn klimaatgereutel. Maar het zal niet helpen, de PVV wordt de grootste partij.

Vitale-Reaguurder | 28-02-21 | 17:11 | 8

Ik geloof niet dat de pvv de grootste partij wordt. En als dat wel zou gebeuren, gaat hij niet regeren want ze moeten hem niet. Wilders heeft m.i. absoluut goede punten naar ik stem op JA21 omdat die heel misschien mee mogen doen als Rutte een jaar zetels tekort komt.

ikwilgroenrechts | 28-02-21 | 17:50

@ikwilgroenrechts | 28-02-21 | 17:50: Nee, hij gaat nooit regeren, maar er moet een groot blok komen tegen die achterlijke linksche idieeen. Daarom PVV stemmen.

Vitale-Reaguurder | 28-02-21 | 17:57
▼ 5 antwoorden verborgen

Discriminatie begint als je baby bent: je merkt dat er anderen zijn dan jezelf, die weer anders zijn dan anderen. Steeds meer anderen ontmoet je. Allemaal anders. Gelukkig heb je dan nog geen woordenschat ontwikkeld. Helaas verandert dat al heel gauw. En dan ben je goed de loel, want dan wordt je verstandig.

nobodiesunmighty | 28-02-21 | 17:09

Wat racisme is weet ik niet wel dat iemand op een gegeven moment het arische ras bedacht, daarvoor kan ik er in de geschiedenis niets over vinden behoudens de schedelmeter rond 1885 als inspiratie bron voor de rassentheorie.
In deze DNA tijd zou je kunnen stellen dat door de leefomgeving minieme verschillen in het rNA zijn maar er is een soort.

Pensionista | 28-02-21 | 17:08

Het aardige (voor mij) van Geerts ideeën is dat hij vrij vaak zegt dat bepaalde mensen niets in Nederland te zoeken hebben. Een praktisch probleem is dat wij op dit moment niet in staat zijn om ongewenste vreemdelingen het land uit te bonjouren. Voordat we Geerts plannen kunnen uitvoeren moet dat mankement wel hersteld zijn.
De huidige gang van zaken is
1 Iedereen die zijn snuit aan de grens laat zien mag naar binnen
2 Als ze goed en wel binnen zijn zoekt de IND uit of ze wel binnen hadden moeten zijn.
Ik denk dat een aantal mensen het wel met me eens is dat die gang van zaken nogal onpraktisch is. Wil je naar de bioscoop, dan koop je éérst een kaartje, dat kaartje wordt aan de ingang gecontroleerd en dan mag je pas naar binnen. Ik denk dat Pathé het met me eens is dat een kaartcontrole in de zaal, terwijl de film al loopt, een nogal debiele gang van zaken is. Toch voeren wij zo ons "asielbeleid" uit.

JvanDeventer | 28-02-21 | 16:59 | 5

Of Pathé komt achteraf bij je thuis nalopen of jij 3 maanden terug wel een kaart had gekocht. Had jij dat kaartje niet gekocht dan worden er ingewikkelde procedures gestart. Uiteindelijk blijkt na 5 jaar dat er geen weg meer terug is. En de hele familie straffen omdat jij geen kaart had gekocht is ook maar zielig dus blijf maar en een kaartje kopen hoeft voortaan niet meer, dat doet de regering wel voor je.

timmey | 28-02-21 | 17:25
-weggejorist-
ikwilgroenrechts | 28-02-21 | 17:52

Je vergeet 3: ook als blijkt dat ze niet binnen zouden mogen, laten we ze toch binnen en gaan we ze pamperen.

5611 | 28-02-21 | 17:54
▼ 2 antwoorden verborgen

Ach het is weer verkiezing tijd, ze proberen de PVV en FVD zo veel mogelijk zand in de wielen te gooien. En maar brassen en maar leugens en halve of verdraaide waarheden presenteren.

Go wat zijn ze bang.

lex63 | 28-02-21 | 16:54 | 1

En iedereen weer strategisch stemmen en mensen uitsluiten die dit land hebben opgebouwd, mensen laten stemmen die onze democratie niet 'aanhangen' en uiteindelijk kunnen we gaan liggen in het graf dat we voor onszelf hebben gegraven omdat we nooit een oorlog hebben meegemaakt, als autochtone minderheid.

piet7003 | 28-02-21 | 17:09

En wat heeft het voormalige partijkrantje van de PvdA en huidige partijkrantje van D66 geschreven over Lale Gül en Marieke Lucas Rijneveld? Of heeft het daar maar niets over geschreven omdat je daarmee niet scoort bij D66'ers?

MAD1950 | 28-02-21 | 16:53 | 1

Die partijen zijn pas blij als onze koppen door de straten rollen.

piet7003 | 28-02-21 | 17:39

Racisme is weer erg populair bij links in de verkiezingstijd. "Wilders is altijd glashelder: niet tegen moslims als mens, wel tegen de islam als ideologie." Prima verwoord Van Rossem. Dit is niet eens discriminatie en inderdaad ook zeker geen racisme. Islam is veel meer dan een godsdienst, het is een gewelddadige anti-westerse ideologie. Zo kort mogelijk houden en stevig ook.

Cepalislam500mg | 28-02-21 | 16:46 | 4

Ze is niet eens specifiek anti westers geweldadig. Ze is intern geweldadiger naar elkander. Heeft denk ik niet eens wat met Islam te maken. Veeleer met al die mensen met beperkte visie en een kort lontje, stukjes Boem-DNA expressie.
Vindt je overal overigens, bij diverse ideologie en religie sausjes.

nobodiesunmighty | 28-02-21 | 17:13

Midden vorige eeuw was het Midden-Oosten hard op weg om seculier te worden, tot de VS en de USSR zich ermee gingen bemoeien.

Bijna elke goedopgeleide Nederlander van Marokkaanse afkomst die ik ken is prima instaat om zijn/haar geloof te beleven op dezelfde gematigde manier als waarop de gemiddelde Nederlandse Christen dat doet, zonder te hoeven vervallen in gewelddadige en extremistische dogmatiek.

Wat Wilders zegt helpt helemaal niets om Nederlandse moslims te matigen of te ontwikkelen.

Japannert | 28-02-21 | 17:26

@Japannert | 28-02-21 | 17:26: Dat laatste wat u zegt inderdaad, maar het helpt de moslims wel die geen last willen hebben van de fanatiekelingen. Het gaat ook om bestrijden van de irritante opdringerige islam en wat mensen achter hun voordeur geloven, moeten ze lekker zelf weten. Koranverbod of sowieso een boekverbod past daar niet bij.

Cepalislam500mg | 28-02-21 | 18:19
▼ 1 antwoord verborgen

Als je minder EU, minder massa-immigratie, minder identiteitspolitiek en meer democratie wil - dan kom je uit bij PVV/Forum of zelfs de SP. Als je meer van dat alles wil, dan stem je VVD of andere linkse partijen. De VVD is onder Rutte alleen 'een beetje rechts' zo vlak voor de verkiezingen. Rutte's beleid wijst steevast op een D66-agenda.

drs. Levi Samsonov | 28-02-21 | 16:44 | 1

Vandaar mijn gevoel dat we 'f*cked' zijn.

piet7003 | 28-02-21 | 17:15

Je kunt het niet eens verweer noemen die beschuldigingen tegen de pvv. Het is laf en voorspelbaar maar volkomen onjuist. De enige partijen die discrimineren en racistisch zijn is D66, gl, en de pvda. Echte betuttelracisten zijn dit die van elke allochtoon een slachtoffer hebben gemaakt en wel even bepalen waar deze allochtoon allemaal extra recht op heeft. Uiteraard heeft de betuttelracist de touwtjes in handen of wat passender is een zweep. Hilarisch is deze broddel reactie van Kuiken... m.youtube.com/watch?v=ElIyCvfj9l0 er zijn onderhand heel veel voorbeelden te geven waarin deugbeleid en politieke correctheid radicaliseert. Ik vind het merkwaardig dat Bosma 1 van de weinige politici is die dit deug extremisme aan de tand voelt.

Hollandse_blauwe | 28-02-21 | 16:43

Ik ben het er wel steeds meer mee eens dat de doelen die Wilders benoemt op de manier zoals hij het beschrijft onhaalbaar zijn.

Wat dat betreft was het grote voordeel van fortuyn dat die veel beter de woorden zorgvuldiger uitkoos. Inmiddels zijn de 2 20 jaar verder. De islam heeft 20 jaar hier een voet aan de grond gekregen.

Om te gaan zeggen dat de islam hier moet worden verboden is voor nu onhaalbaar.

Dat je zou zeggen dat je geen asielzoekers meer aanneemt uit islamitische landen en enkel nog asielzoelers wilt uit landen die dezelfde normen en waarden hanteren is al een ander veel beter punt.

Opvangen in de regio en daar daadkrachtig in zijn.

Als hier de pleuris uitbreekt klopt Ik ook niet aan in Afrika maar wel in Frankrijk of Polen bijvoorbeeld.

Kluifje | 28-02-21 | 16:41 | 1

Lekker doorpolderen (modderen) dan maar tot we zijn opgeruimd.

piet7003 | 28-02-21 | 17:13

Mijn stem heeft hij. Ik geef toe, ik had liever een positieve stem gemaakt op een programma waar ik achter sta. Maar die route heeft de heer Baudet vakkundig versplinterd. Aangezien het kartel de komende vier jaar toch een feit zal zijn, heb ik liever dat een grote PVV de contouren van het kartel wat duidelijker maakt. Door, gedwongen, het nog wat breder uit te smeren over nog meer partijen om een meerderheid te krijgen. Zodat een brede coalitie met een klein Groen Links en D66 (en Bij1?) een overduidelijk Groen Links/D66/Bij1 programma uit te laten voeren. "Go get them", Kaag en Klaver (en Simons).

HetLichtInHetZuiden | 28-02-21 | 16:41 | 2

Stemmen op de pvv heeft geen zin; stem JA21; misschien tegen hé gevoel in maaar wel een kans om nee te doen

ikwilgroenrechts | 28-02-21 | 17:56

Fijn dat Wilders wat nuance aanbrengt in het PVV programma. Waarom valt het NRC over het vermeende discriminatie van de PVV, maar hoor je ze nauwelijks over de puur racistische profilering door de regeringspartijen bij de toeslagenaffaire. Dat is bewezen en uitgevoerd racisme. Letterlijk minder rechten voor de donkere burger. En dat is dan ok? Godvergeten hypocriet.

van heinde en verre | 28-02-21 | 16:27

Nogal ironisch, ik zie hier op GS de hele tijd banners van D66 met Kaag erop voorbij komen. 'Het is tijd voor nieuw leiderschap' staat erop. Het is alsof ze bij D66 hebben gedacht juist op de donkerste plaatsen moet je het licht verkondigen.

Tashtego | 28-02-21 | 16:27 | 4

Vandaar mijn gaping youporn banner keer op keer. Ik had mijn tel even uitgeleend en sindsdien dacht ik al dat gs een nieuwe sponsor heeft. Ik zal mijj buurman vragen minder te verdwalen voortaan als die zijn vrouw even wil bereiken en ze tel leeg is...

Of zij moet op die site staan even checken zo

Kluifje | 28-02-21 | 17:25

Die banners krijg je door jouw surfgedrag, je bent nieuw op internet ???

Castor12 | 28-02-21 | 17:34
▼ 1 antwoord verborgen

Belgische staatssteun blijft het fundament van de NRC

van heinde en verre | 28-02-21 | 16:19

Niemand overtuigt mij dat het Zwitsers model geldige nadelen kent. Waar wachten wij nou op? Cultuurfaillissement?

Pieterman | 28-02-21 | 16:09 | 5

@van heinde en verre | 28-02-21 | 16:20: Voor ons word er gekozen omdat wij het niet snappen.

piet7003 | 28-02-21 | 17:14

@Epistulae_Morales | 28-02-21 | 16:16:

Dus jij hebt gewerkt voor Bosnische vrouwenhandelaren in Zwitserland, begrijp ik. Waarschijnlijk heb je gelijk dat die dezelfde normen en waarden hanteren als Achmed in de Schilderswijk. Alleen zegt dat niks over Zwitserland of het Zwitsers model.

Anders dan jij denkt zijn gedwongen huwelijken, seksuele verminking, kinderprostitutie, eerwraak en andere islamitische deugden niet genormaliseerd in heel Zwitserland. Je hebt het echt maar over een heel klein groepje mensenhandelaren in jouw omgeving.

Dandruff | 28-02-21 | 19:06

@van heinde en verre | 28-02-21 | 16:20:

Welnee. Je gelooft toch niet echt dat EM elk jaar iets zegt dat eventueel zou kunnen kloppen? En dat dat toevallig net vandaag is?

Dandruff | 28-02-21 | 19:07
▼ 2 antwoorden verborgen

Discriminatie betekent niks anders dan onderscheid maken. Als ik bij de groenteboer ga kiezen tussen een appel en een peer, en ik kies voor de appel, dan discrimineer ik de peer van de appel. Kunnen alle perentelers wel boos op me worden maar ze kunnen beter energie steken in het aantrekkelijker maken van de peer, zodat ik daar de volgende keer voor ga kiezen.

Jos Tiebent | 28-02-21 | 16:07 | 1

Racist!

van heinde en verre | 28-02-21 | 16:21

De PVV is sociaal/economisch vrij links, waar ik zelf geen zak aan heb. Nou ja, welke partij niet?

Dus ja, wat hou je over aan belangrijke punten?
Dubbele nationaliteit afschaffen.
Immigratie moslims naar nul.
Immigratie rest maximaal 3.500 per jaar, permit 5 jaar.
Handhaving openbare orde, mn vwb ‘jongeren’.
Uit EU.
Uitzetting makkelijker maken (geen beroep).

Ben ik dan een nasi? Prima.

Ichneumonidae | 28-02-21 | 16:06 | 9

En welke partijen gaan dat dan voor ons regelen? De komende 4 jaar wordt het weer niets, vrees ik.

ikwilgroenrechts | 28-02-21 | 17:59

@theo-is-dood | 28-02-21 | 16:44:

Soortgelijk voorbeeld uit de krant, paar jaar terug. Ahmed Marcouch (PvdA) zette zich in Amsterdam in om 2 Marokkaanse broers uit te zetten. De heren hadden geen NLs paspoort, waren allebei illegaal, en hadden allebei een strafblad van hier tot Tokyo. Er zijn gewoon redenen te over om die figuren over de grens te schoppen.

Maar de DDR'666 rechter floot Marcouch terug; de crimineeltjes woonden hier al 6 jaar, en konden "dus" niet meer terug als ze dat niet wilden. Ze zouden in Marokko nooit meer kunnen wennen.

Daar zakt toch gewoon je broek van af?
Net als dat DDR'666 wijf dat een Afghaanse verkrachter een zo laag mogelijke straf geeft want "anders moet hij terug".
Niemand kan mij wijs maken dat zulke rechters het beste voor hebben met de samenleving.

Dandruff | 28-02-21 | 19:16
▼ 6 antwoorden verborgen

Of je een voor of tegenstander bent van geertje maakt niet veel uit als je pvv gaat stemmen om bepaalde problemen op te lossen waar nederland mee geterroriseerd wordt.
Wat ik denk dat ze de lockdown en avondklok erin houden en angst door blijven pushen om straks via de post te moeten gaan stemmen. En je raad het al wie er dan als winnaar uit de brievenbus komt. The show must go on.

jitro | 28-02-21 | 16:06

Vervang islam door nazisme en menig professor is het eens met Wilders zijn uiteenzetting. Elke ideologie is een bedreiging voor de seculiere liberale natiestaat. De hypocrisie rond de islam, die er is vanuit een ideologische bondgenootschap tegen het decadente kapitalistische westen, en de katholieke kerk in de jaren 60/70 is stuitend. Intolerantie naar het nazisme mag, want geen religie. Intolerantie naar de islam mag niet, want racisme.
Tegelijkertijd moet de kerk verdwijnen wanneer je wilt dat moskeeën verdwijnen. Gelijkheidsbeginsel en zo. Tjah, dat onze cultuur gebaseerd is op Judeo/christelijke normen en waarden doet er voor de marxist niet toe.
Churchill had gelijk toen hij het had over het voeren van krokodillen en hopen dat je dan maar als laatst gegeten zou worden. Deugen is in deze een pure vorm van lafheid. De nsb-er van nu zeg maar.

RtotheB | 28-02-21 | 15:48

Fortuyn heeft dit hele thema t in een aantal boeken perfect verwoord - Wilders hoeft alleen maar te copy-pasten.
Overigens is het enige idee uit moslim landen wat wel enige waarde heeft het concept rondom 'eerwraak" - maar dan eerder het principe 'oog om oog" - omdat NL rechtssysteem overtreders niet aanpakt maar beschermt.

MaximusAurelius | 28-02-21 | 15:46 | 9

@J.Cash | 28-02-21 | 16:01: wie Fortuijn kende, en wij Groningers kenden hem van eerder, kende hem als een intelligente maar helaas onmogelijke man om mee te werken. Sommige mensen hebben dat niet nodig.. maar hij wel.

Epistulae_Morales | 28-02-21 | 16:21

Zolang er pedo's in de rechterlijke macht zitten gaat elke uitspraak mank.

piet7003 | 28-02-21 | 17:38
-weggejorist-
Kluifje | 28-02-21 | 17:42
▼ 6 antwoorden verborgen

Het Parteikartel heeft nog een waslijst aan Dringende Zaken waar u en mijn geld aan besteed gaat worden die niet in Ons Belang zijn, maar wel als zodanig aan Nederland worden verkocht. Het is dan ook niet meer dan normaal dat We achteraan mogen sluiten bij het uitdelen ervan. Maar stem vooral Parteikartel, dan ben je goed bezig.

De Briemusketier | 28-02-21 | 15:43 | 3

Parteikartel? Serieus?

RtotheB | 28-02-21 | 15:49

Een kartel wit van buiten en geel van binnen. PartEIkartel. Niet zo een lastige toch?

Wokpan1975 | 28-02-21 | 16:02

@Van Rossem: als je zo vaak iedere keer weer stukjes schrijft als reactie op zoveel drogredenen van hoogleraren tot bakfietsmoeders over de PVV dan word je steeds scherper. Een heel goed stuk dit! Dank! Ik bewaar hem. En, je hebt mij overgehaald om op de PVV te stemmen ondanks die verschrikkelijke Dion Graus die voor mij altijd in de weg stond om op die partij te stemmen. Waarom loost Geert die man niet? Dat is toch 1 zetel extra denk ik.

Tiscali-2 | 28-02-21 | 15:36 | 3

Bosma maakt een hoop goed

laurentius | 28-02-21 | 16:04

Dat begrijp ik niet. Fleur. Bosma, en dan Graus. Wie van de drie past niet.

J.Cash | 28-02-21 | 16:04

17 nachtjes slapen nog.

W_F | 28-02-21 | 15:34 | 2

En daarna zitten we nog steeds in dezelfde situatie als nu.. Een stem op links is een stem op de VVD.

miknic | 28-02-21 | 15:46

@miknic | 28-02-21 | 15:46: Maar we zijn dan wel weer 4 jaar af van politici die beloven er wat aan te veranderen. Dat is ook wat waard.

W_F | 28-02-21 | 16:29

De stelling klopt toch gewoon? Zolang Wilders zijn islamhaat niet een beetje tempert en blijft polariseren en haatzaaien en met goedkope oneliners strooien om de Tokkiestemmen te krijgen in plaats van met daadwerkelijke realistische oplossingen voor het integratiebeleid te komen, blijft het gewoon in de kern een anti-islam partij.

Ik ben anti-religieus, anti-islam en tegen het opnemen van meer vluchtelingen, maar ik zal nooit, nooit, nooit op de PVV stemmen vanwege Wilders volkomen van de pot gerukte simplistische en polariserende standpunten.

Ik ben zelfs wel eens met sommige van zijn sociaal-economische standpunten, maar dat is gezien het voorgaande gewoon volkomen irrelevant, het doet er niet toe.

Hij gaat gewoon veel te ver, en zolang hij dat blijft doen, blijft dat, en niets anders, gewoon de kern van zijn partij. De stelling van het NRC is gewoon 100% volkomen correct.

Japannert | 28-02-21 | 15:33 | 20

@RtotheB | 28-02-21 | 16:58: Nee, gebaseerd op geschiedenis en het werk van talloze academici, het is echt geen rocket science: economische ontwikkeling leidt bijna altijd altijd tot secularisering. Groepen wegzetten en polariseren leidt tot extremisme. En dat was ook zo in veel landen in het Midden-Oosten in de vorige eeuw totdat de VS en de sovjet-unie het nodig vonden om oorlogje te spelen.

Japannert | 28-02-21 | 17:11

Hahaha wantrouwende burger, je naam alleen al. Dan weet je meteen dat het paranoia troef is. En... Inderdaad. Goede zelfkennis!

Beste_Landgenoten | 28-02-21 | 23:03

Enkele decennia geleden toen ik nog jong en naïef was, had ik een felle discussie met mijn vader. Het ging over de Islam. Mijn vader, zelf niet van vreemde smetten vrij, vond dat de democratie zijn eigen nest bevuilde door veel moslims binnen te laten. Ik was jong en naïef en was het niet met hem eens. Er zijn gematigde en fanatieke moslims net als er Christenen zijn, vond ik toen. De Islam is geen vredelievende godsdienst, zei mijn vader toen. Er zijn geen gematigde moslims want zij zullen nooit onze wetten boven de sharia stellen en de fanatiekelingen zullen ons met geweld bestrijden als wij niet leven volgens hun waarden en normen. Deze godsdienst zit in het stadium waar het Christendom in de middeleeuwen zat. Je zult het ooit zien kind. Helaas. Hij had gelijk!

Mallenmoe | 28-02-21 | 23:07
▼ 17 antwoorden verborgen

Ik vrees dat er een tijd komt dat er inderdaad islamitische wetgeving gaat komen, christelijke feestdagen worden vervangen voor islamitische et cetera. Dus een complete omvolking. Tot die tijd stem ik Geert om hopelijk de boel wat af te remmen.

WantrouwendBurger | 28-02-21 | 15:31 | 7

@Epistulae_Morales | 28-02-21 | 16:29:
Dat was wel iets eerder dan de verzuiling dacht ik.
Maar je hebt gelijk, de paashaas, paaseieren enz. Met het christendom heeft het weinig te maken.
Jezus is zelfs niet in december geboren.

J.Cash | 28-02-21 | 16:42

@Epistulae_Morales | 28-02-21 | 16:29: Wie er durft te zeggen dat ie het Juulfeest of Joelfeest viert wordt als Germaanse nationaal-socialist weggezet.
Het joelfeest is het Germaanse winterzonnewendefeest. Het duurt twaalf dagen, waarvan de kortste dag van het jaar de belangrijkste is.
Over dat feest is later een gristelijke sausje gegoten

theo-is-dood | 28-02-21 | 17:10
▼ 4 antwoorden verborgen

Prima stuk van Rossem.... wat mij betreft nauwelijks een speld tussen te krijgen.En getuige de zeer dun bezaaide reacties op dit stukje van de normaliter altijd gretig bashende Geert Wilders/PVV haters, staan zij dit keer met de mond vol tanden.

Kowalski11 | 28-02-21 | 15:27

De NPO bij monde van Twan Huys was vanmorgen weer goed op dreef met het besmeuren van de PVV.
Aan het eind van het programma ff met eikeltje Jesus Klaver over Dion Graus en z'n ex volgens beiden moet het presidium van de kamer onderzoek doen.
Selectief want in de tweede kamer is het een ongeschreven wet dat er door de media geen schandalen uitgediept worden, Pechthold van Drimmelen, Kees Verhoef het schijnt dat de sofa in de fractie kamer van D66 niet zo fris ruikt.
Bij het CDA en Denk gebeurt ook wel eens wat dus dan alles maar onder de loep.

likdoorn | 28-02-21 | 15:27 | 3

Toch heeft de NPO wel effect. Hoe de staatsomroep omging met de voorgedrukte aangiftes tegen Wilders is voor mij een van de belangrijkste redenen om PVV te stemmen. (En dan heb ik het over de NPO/NOS website. Tv is al een jaar of 12 de deur uit)

W_F | 28-02-21 | 16:35

Natuurlijk, al 12 jaar. Waarom geloof ik dat gezeik nou nooit. Kom bij heel veel mensen thuis (nu iets minder) maar buiten bij wat zware refo’s nog nooit ergens geweest waar geen tv stond. Alles via het www maar toch overal een mening over. Maar zou kunnen natuurlijk, geloof het alleen niet.

Wokpan1975 | 28-02-21 | 16:52

NL is een particratie bestuurd land. Dat is bijna hetzelfde als een dictatuur, er verandert nooit iets.

piet7003 | 28-02-21 | 17:37

Even voor de duidelijkheid;
NRC demoniseerde Pim to the full!
Kenneljk stonden ze op hun tikmachientjes te jubelen toen Volkert vd Graaf 'm had afgeknald....
En anno nu weer zo'n zwijnerij ?!
Het lux & libertat zit bij dat vod al decennia daar waar de zon nooit schijnt.
De kolere.

MoslimMolen | 28-02-21 | 15:26 | 1

De 'N' blijft voor n4z1 staan, walgelijke mensen die daar werken. Correctie nadat wij zijn uitgeroeid.

piet7003 | 28-02-21 | 17:36

Feitelijk worden conservatief rechtse partijen stelselmatig gediscrimineerd omdat ze niet in de pas lopen in het internationale liberaal democratische kliekje. Partijen zoals CDA kun je niet meer als conservatief of rechts bestempelen omdat ze ver verwijderd zijn geraakt van waar rechts conservatisme voor staat.

Rest In Privacy | 28-02-21 | 15:19 | 4

@No_Code | 28-02-21 | 15:21:
Wie zijn Natiestaat niet bewaakt,
rent straks naakt en opgejaagd
voor zijn leven
door zijn eigen straat.

De Briemusketier | 28-02-21 | 15:23

Ik lees net dat in Nijmegen de verkiezingsbijeenkomst van Forum is beëindigd door de plaatselijke dictator Bruls in de links-extremistische bolwerk. Te druk en er was een tegen-demonstratie. Linkse partijen pakken alles aan (en organiseren vast eea) om rechtse conservatieve partijen dwars te zitten.

Nuuk | 28-02-21 | 15:27

@Nuuk | 28-02-21 | 15:27: er werd ook geflyerd zonder de 1. 5 meter in acht te nemen. Ze moeten die Bruls nou eens een keer afserveren hoor, hij is nogal vooringenomen.

Jos Tiebent | 28-02-21 | 15:50
▼ 1 antwoord verborgen

De term 'discriminatie' betekend niet méér dan 'onderscheid maken'. Als je uit statistische feiten weet dat de kans dat Achmed uitkeringsfraude pleegt 10 keer hoger is dan de kans dat Henk uitkeringsfraude pleegt, is het zowel logisch, nuttig als noodzakelijk dat je Achmed 10 keer vaker controleert. Dat er en verschil is tussen Achmed en Henk komt niet door Henk, dat komt door Achmed.
Om exact hetzelfde soort redenen (namelijk statistische feiten) is het zo dat de autoverzekering in Amsterdam duurder is dan in Tietjerksteradeel; de kans op schade in Amsterdam is nu eenmaal hoger. En daarom ook betalen vrouwen minder dan mannen; vrouwen rijden minder schade dan mannen.
Etnisch profileren is niet altijd correct. Maar waar het statistisch onderbouwd is, is het wel degelijk correct. Maar ja, dit gaat over politiek, en als de politiek de feiten niet wenst te erkennen, moeten die ongewenste feiten maar worden kaltgestellt, inclusief de mensen die de feiten benoemen.
Overigens, waarom is etnisch profileren wél helemaal OK als het ten voordele van die etnische groep is? "Somaliërs zijn erg goed in marathons winnen" is helemaal prima, "Somaliërs zijn erg goed in uitkeringen winnen" helemaal niet prima. Maar beide zijn waar.

Valse_nootjes | 28-02-21 | 15:16 | 1

Zeggen dat een groep van 10 ingenieurs en architecten met een iq van gem. 120 sneller en veiliger een gebouw zullen neerzetten dan een groep van 10 met het iq van gem. 85 is voor eenieder logisch. Trek je deze logica door naar landen ben je een racist.

RtotheB | 28-02-21 | 16:00

Als de islam geen godsdienst was zou je die organisatie dagelijks voor van alles voor de rechter kunnen slepen. Dat er miljoenen lid van zijn maakt niet uit. Maar omdat men kennelijk vindt dat het een godsdienst is zou je die niet mogen verbieden? Onzin. Als politicus moet je dat kunnen zeggen.

Koonkluk Huis | 28-02-21 | 15:16 | 1

Dat komt omdat, als je slim bent, je archaïsche barbarij het beste kunt verkopen als religie, want dan is het ineens niet meer archaïsche barbarij, maar culturele verrijking.
Als een kind een onzichtbare vriend heeft van wie het (zelf)destructieve opdrachten krijgt gaan we met dat kind naar de psychiater voor de plakker 'schizofrenie' oid. Als een volwassene hetzelfde heeft is het godsdienst. Als een groep volwassenen het doet is het religie, en een van staatswege gesteunde organisatie met vrijstelling voor iedere wet die de groep niet uitkomt. Schaal dat nog één stapje op, en de organisatie is het landsbestuur. Wat dat oplevert kun je zien als je de "verdiensten" van een Hitler, Stalin, Pol Pot, Kim, Mao of Mohammed nagaat.

Valse_nootjes | 28-02-21 | 15:23

Ik ga voor Fleur, ik ga voor Bosma, ík ga gewoon voor Wilders, zoals altijd.

uisge baugh | 28-02-21 | 15:15

Meer dan de helft van de Nederlandse moslims is voor de beperking van de vrijheid van meningsuiting, behalve die van henzelf.
Geef Wilders een kontje

Abu Bachouca | 28-02-21 | 15:12 | 1

99,99% is inderdaad 'meer dan de helft'.

Valse_nootjes | 28-02-21 | 15:29

Goed stuk van Rossem. Eenzelfde betoog zou je ook over Thierry Baudet kunnen voeren. Jammer dat je bij hem dan weer wel de NRC-methode toepast en voor de kiezer gaat bepalen wat je van hem moet vinden.

klaasjanhenk | 28-02-21 | 15:12 | 3

Bij Wilders lekken geen appjes uit, de tijden van de brievenbusplassers en ander muitend volk is ook al lang voorbij. Alleen malle Dion is er nog met zijn rare kinks. Maar goed dat valt beter uit te leggen dan met wie je zus wel of niet mee thuis kan komen.

Graaf_van_Hogendorp | 28-02-21 | 15:19

@Graaf_van_Hogendorp | 28-02-21 | 15:19:
Alleen nog moslims schijnen wel te mogen uitmaken met wie hun zussen thuiskomen. Want in hun ogen deugen "ongelovigen" niet.
Maar dat schijnt dan weer progressief, en links te zijn.

bqbq | 28-02-21 | 15:34

Ik maak ook niet uit met wie mijn dochter thuiskomt, wel met wat. Gelukkig is het een slimme meid en hoef ik daar geen strijd over te voeren.

Wokpan1975 | 28-02-21 | 16:40

Het zal niet aan mij liggen, ik stem Geert.

Aan de Niet-op-Geert-stemmers: kom straks niet bij mij zeiken dat het allemaal minder leuk is geworden. Dat heb je dan aan jezelf te danken! Ik help je niet en negeer je volledig, zoek het dan ook maar zelf uit!

Enemy of the State | 28-02-21 | 15:11 | 3

Als jij dan ook gewoon eens 4 jaar je bek houdt omdat je bent buitengesloten omdat je grote leider zich niet kan gedragen, dan ben ik akkoord.

Epistulae_Morales | 28-02-21 | 16:33

@Epistulae_Morales | 28-02-21 | 16:33
U mag er mij dan persoonlijk op aanspreken, dat zal ik immers ook bij u doen t.z.t.
Vergeet niet dat de grote meerderheid van de PVV stemmers gewoon normale beleefde mensen zijn zoals (misschien?) u en ik.

Enemy of the State | 28-02-21 | 16:47

Discriminatie is en blijft het fundament van de islam.

ches | 28-02-21 | 15:09 | 1

Yep, iets met splinter en balk.

Maar blijkbaar staat de PVV te goed in de peilingen. Het is toch ook altijd één kant op bij die linkse krantjes

Roze_bril_drager | 28-02-21 | 17:55

Nederland is/was altijd gidsland. Dan is het nu tijd om de rest van de wereld te laten zien dat de islam teruggedrongen moet worden, terug tot diep in de Afrikaanse woesternij.

Normpje | 28-02-21 | 15:08 | 2

Ik ben voor.

swassannuf | 28-02-21 | 15:17

Stel je Nederland voor als moslims het voor het zeggen krijgen, dan lijkt straks heel Nederland op Amsterdam.

De Briemusketier | 28-02-21 | 15:21

De salafistische islam is geen religie, maar een totalitaire, fascistische, intolerante ideologie die op uitbreiding en onderdrukking uit is. Is daarmee een gevaar voor de democratische rechtsorde en zou niet mogen rekenen op bescherming onder de vrijheid van religie, maar bestreden moeten worden.
En zoals Christiaan Snouck Hurgronje* de Nederlande overheid al eind 19e eeuw waarschuwde: er bestaat geen gematigde islam, alleen stren en nog strenger.

* Lees die biografie!

Tapu | 28-02-21 | 15:07 | 1

Wij hebben een burgemeester,die rustig verteld dat in iedere moslim wel een beetje salafisme zit.

De Profundus | 28-02-21 | 16:56

Mensen die het niet kunnen winnen op inhoud, beginnen altijd over de toon. Voor mij een teken dat ze de discussie al hebben verloren. Ze zijn bijna even erg als de 'ja, maar' discuzeuren die je zowel gelijk geven als ongelijk.

Albert61 | 28-02-21 | 15:07 | 2

Dankjewel voor je inhoudelijke bijdrage. Wat was je punt ook alweer?

BrokenTipi | 28-02-21 | 15:54

Maar ze winnen wel dombo.

piet7003 | 28-02-21 | 17:34

Kappen met partijen, politiek over een andere boeg. Referenda over alle grote vraagstukken en laat het volk aan het woord. Heb je braaf je mening gegeven over standpunten/beleidsregels die je als Nederlander iedere maand in het digitale referendum ontvangt dan aan het einde van het jaar 300 euro netto (25 euro per ingevuld ref) te verrekenen met de jaarlijkse aangifte. Uit te keren in december zodat iedereen er ook iets mee kan. Weg met lobbyisten uit de eerste kamer en er is geen min pres meer van een partij. Hoezo zou een goed onderbouwd (al dan niet extreem pvv-fvd-vvd) immigratie standpunt waar NL zich in kan vinden niet samen kunnen met een klimaat standpunt van de linkerkant? Als dat is wat NL wil...dan gaan we dat regelen! Volgens mij hoeft het niet zo moeilijk te zijn.

snackking | 28-02-21 | 15:06 | 1

Jij hebt Socrates nog niet helemaal uit, zo te horen.

BrokenTipi | 28-02-21 | 15:53

Ik nodig de redactie van de NRC van harte uit om de volgende keer samen met mij boodschappen te doen in Gouda Oosterwei. Demoniseren van klokkenluiders grenst mijns inziens inmiddels aan landverraad.

MickeyGouda | 28-02-21 | 15:02 | 5

Gouda Oosterwei. Ik heb daar vroeger nog wel eens een paar keer doorheen gewandeld met een georganiseerde wandeltocht.
Toen de deelnemers regelmatig door moslimkindertjes met stenen bekogeld werden, is de route blijvend om Oosterwei heengeleid.
Nederlanders passen zich wel aan hoor.

Roadblock | 28-02-21 | 15:27

@Roadblock | 28-02-21 | 15:27: ik kom uit een deel van Nederland waar die Moslimkinderkes in zo’n geval gewoon een vlakke hand correctie kregen en krijgen..
Maar ja.. Gouda he..

Epistulae_Morales | 28-02-21 | 16:36

@Epistulae_Morales | 28-02-21 | 16:36:
Wees zuinig op dat deel van Nederland zolang u het nog heeft.
In het verreweg het grootste gedeelte van Nederland hoef je het niet te wagen, om stenengooiende kindertjes fysiek te corrigeren, en dan heb ik het nog niet eens over moslimkindertjes.
U wordt besprongen door schuimbekkende ouders, die overtuigd zijn van de onschuld van hun prinsjes.

Roadblock | 28-02-21 | 16:53
▼ 2 antwoorden verborgen

Geenstijl dat discriminatie goedpraat. Doel heiligt de middelen, zeg maar. Alles is geoorloofd om bepaalde groeperingen de vrijheid af te nemen.
Ik ga het anders doen, omdat PVV minded Nederland, een afkeer tegen de islam heeft ga ik democratisch op de SGP stemmen! Met standpunten als, de man is boven de vrouw gesteld, huwelijk alleen tussen man en vrouw, het leven is van God, zit ik goed aangezien PVV nooit een kritische noot uit naar de SGP.

mocroGS | 28-02-21 | 14:59 | 21

@Roadblock | 28-02-21 | 17:07:
In het licht van eerdere tegels van mocro ben ik ervan overtuigd dat deze zienswijze niet teveel afwijkt van zijn eigen ideeën. Maar zo niet, laat hij het zich dan vooral niet persoonlijk aantrekken. Verder heb ik in mijn werkzame leven regelmatig een mannelijke leidinggevende gehad, maar dan zijn de verhoudingen gebaseerd op functieniveaus en de bijbehorende verantwoordelijkheden en autoriteit. Dat is toch wel substantieel anders dan een man die denkt mijn meerdere te zijn puur op grond van sekse.

MickeyGouda | 28-02-21 | 19:07

@MickeyGouda | 28-02-21 | 19:07:
Fair enough. Ben het met u eens, dat sekse geen reden voor superioriteit is.
Noch het omgekeerde in deze tijd, waar je in een discussie door 'dames' afgeserveerd wordt op basis van manshaming, toxic masculinity, en white male patriarchy.

Roadblock | 28-02-21 | 21:22

@MickeyGouda | 28-02-21 | 19:07:

Ik werk met vrouwelijke collega's op een afdeling waar iedereen gelijkwaardig is. U bent doorspekt met vooroordelen. Helaas.

mocroGS | 28-02-21 | 22:06
▼ 18 antwoorden verborgen

Het Grote Gelijk van Wilders wordt op vrijwel dagelijkse basis bewezen in dezelfde media die Geert beschimpen. Deze week twee gevallen van ongegeneerde discriminatie van een Nederlandse schrijfster en een Nederlandse striptekenaar.

Dat is blijkbaar normaal.

In een land dat zich in toenemende mate aan het scheiden is langs raciale, religieuze, en identitaire lijnen is het niet meer dan vanzelfsprekend dat Nederlanders OOK een blok gaan vormen en voor de Eigen Belangen in Nederland gaan opkomen.

We zullen wel moeten.

De Briemusketier | 28-02-21 | 14:58

Ah, die kent de Jizyah nog niet.

In staten waar islamitisch recht geldt is djizja (Arabisch: جزْية) een hoofdelijke belasting die wordt opgelegd aan volwassen niet-islamitische mannen die in een leger zouden kunnen dienen[1]. In principe wordt de djizja niet opgelegd aan slaven, vrouwen, kinderen, monniken, ouden, zieken[2], kluizenaars en armen, maar in de zogenaamde Geniza-periode (11de tot halverwege 13de eeuw) van de moslimgeschiedenis was deze lijst uitzonderingen niet van toepassing in Egypte door de interpretatie van de daar geldende sjafitische rechtsschool.[3] Niet-moslimse burgers die de belasting betalen mogen hun eigen godsdienst houden en krijgen een zekere mate van gemeentelijke autonomie. Bovendien hebben ze recht op bescherming van moslims tegen bedreiging van buitenaf, en hoeven ze niet te dienen in het leger. Tegenover het betalen van de djizja staat vrijstelling van allerlei vormen van belasting voor moslimburgers.[4][5][6] Over het algemeen was de last van de djizja echter zwaarder dan die van moslimbelastingen als de zakat, zodat moslims voordeliger uit waren.

De aparte belasting voor niet-moslims is gebaseerd op soera Het Berouw 29: Bestrijdt diegenen onder de mensen van het Boek, die in God noch in de Laatste Dag geloven, noch voor onwettig houden wat God en Zijn boodschapper voor onwettig hebben verklaard, noch de ware godsdienst belijden totdat zij de djizja met eigen hand betalen, terwijl zij onderdanig zijn.

In de gebieden die door de islam werden veroverd fungeerde de djizja als een prikkel om de inwoners te bekeren. Veel joden, christenen en zoroastriërs bekeerden zich tot de islam om aan de djizja te ontsnappen en om zich maatschappelijk te verbeteren.[7][8]

In Perzië werd de djizja betaald door zoroastriërs tot de opheffing in 1884, onder druk van een in India gevestigde zoroastrische organisatie op het toen heersende Kadjaren-vorstenhuis van Perzië.[9][10] In Marokko werd de belasting in ieder geval in 1894 nog geheven, waarschijnlijk is de belasting tot de Franse kolonisatie in 1912 gebruikelijk geweest.

Tot op de dag van vandaag wordt in bepaalde Arabische landen al dan niet officieel de djizja geheven, evenals in verscheidene islamitische landen in Afrika. We zagen deze term van 2014 tot 2019 ook steeds vaker opduiken onder het zelfuitgeroepen 'Islamitisch Kalifaat' van ISIS (IS) in Irak & Syrië.

BrokenTipi | 28-02-21 | 14:54 | 2

Vandaar ook de ‘kopvoddentax’. Als Geert het noemt wordt het afgekeurd, als het bij een vreemde ideologie hoort kraait er geen haan naar. Denkt er nou echt iemand dat Geert letterlijk een kopvoddentax in wil voeren? Geert houdt gewoon een spiegel voor.

Sinterbikske | 28-02-21 | 16:23

Lees eens het boek Dhimmitude van de Egyptisch-joodse schrijfster Bat Ye'or.
Dan weet u daarna de effecten van de Djiza, en de (Jawel) vaak voorgeschreven vernederingen, die de betalers persoonlijk moesten ondergaan bij het afdragen.

Roadblock | 28-02-21 | 17:15

Na ruim 30 jaren stemrecht en mij redelijk verdiept in de politiek in die 30 jaar kan ik nu toch echt wel zeggen dat ik weloverwogen PVV ga stemmen.
PvdA komt niet verder dan “Prins Bernhard belasting”
GroenLinks is een club groene communisten die heult, tegen alle progressieve gedachten in, met de extreme islam.
D66 was onder Hans van Mierlo al vlees noch vis, lieve man, maar nee.
CDA heb ik altijd een stel huichelaars gevonden.
Tot slot de VVD.
Als kind van hardwerkende ondernemers, je kent ze wel.... VVD, TROS-Kompas, Albert Hein, tennis.
Tennis doe ik nog steeds, de rest heb ik eruit geflikkerd, inclusief de VVD.
Die Rutte is mij wel zo tegengevallen.
Ik was groot fan van Bolkenstein.
Nu is PVV totaal niet rechts te noemen, afgezien van de harde opstelling t.a.v. de islam.
Een religie, een ideologie zo u wilt, die zo dominant, intolerant is, zo weinig zelfreflectie, zelfreinigend vermogen en soms dreigend is, verdient niets anders dan kritiek.
En de milde moslim moet zich vooral niet aangesproken voelen, tegen hen is die kritiek dan ook niet bedoeld.
Dan kun je mij racist noemen, prima, wat jij wilt.
Ik heb met geen enkel mens een probleem.
Niet met afkomst, niet met kleur, beroep, seksuele geaardheid of wat dan ook.
Behalve met opdringerige, nooit tevreden, altijd slachtoffer, gewelddadige, intimiderende, bedreigende islamieten.
Geloof mij, ik zo nooit “links-sociaal” stemmen als er nu en beter alternatief was.
Ik wacht op een “rechts-sociale” partij. Hoor ik je zeggen..... eeeuuhh FvD?
Voorlopig niet.
Geert it is.

Ruimedenker | 28-02-21 | 14:53 | 4

U somt het goed op. Mijn stem heeft de PVV dit jaar ook weer.

Weetje71 | 28-02-21 | 15:02

Idem. En ik ga voor Fleur.

schijtzat | 28-02-21 | 15:04

De milde moslim..... Ja ja.
Er bestaat geen milde of gematigde moslim.
Luister eens naar wat Erdogan daar terecht over zegt:
"Deze bijnaam van 'gematigde islam' is erg lelijk, het is respectloos en een belediging van onze religie. Er is geen gematigde of bovenmatige islam. Islam is islam en zo is het." — De Turkse President Recep Tayyip Erdoğan.
De milde moslim houdt u voeten vast, als de salafist u onthoofdt.

Roadblock | 28-02-21 | 15:35
▼ 1 antwoord verborgen

Het sluiten van moskeeën gaat niet in tegen vrijheid van godsdienst, maar ondersteunt juist de vrijheid van godsdienst. Hoezo? Binnen de islam is het verboden om uit de islam te stappen, en daarmee wordt de wettelijke keuzevrijheid van godsdienst door de uitdragers van de islam overtreden. Artikel 6.
Nog afgezien van de vraag of de islam wel een godsdienst is en geen agressieve sekte.

K. Westergaard | 28-02-21 | 14:53

Feiten: 3 gr. steden=60% alloch.+ 1.000.000 al binnen + 400 p/wk instroom+
10-tallen koranschooltjes + > 560 mosketen. moeten we mooi vinden of
anders ben je rassies/ fassies. Strijder GW: al 17 jaar "Verzwaard Arrest"!

Yeoman | 28-02-21 | 14:49

Altijd opmerkelijk hoe fanatiek de media zich keer op keer keert tegen de oppositiepartijen.
Je zou er bijna iets mee gaan vermoeden....

Abject | 28-02-21 | 14:49 | 1

U ziet het maar merendeel van onze landgenoten zit met oogkleppen op achter de TeeVee.

Dwarsdenker | 28-02-21 | 14:56

"IK maak een partijprogramma omdat IK erin geloof", Hmmmmm..... Dus de rest van de partijleden hebben niets in te brengen? Het sluit wel aan bij het niet toelaten van leden.
Begrijp mij niet verkeerd, ook ik zie geen andere weg dan PVV stemmen maar de beperkte openheid zit mij toch een beetje dwars.

Sinclair | 28-02-21 | 14:38 | 5

Omdat het u dwars zit offeren wij ons wel op.

piet7003 | 28-02-21 | 17:32
▼ 2 antwoorden verborgen

Give peace a chance. En Geert.

Normpje | 28-02-21 | 14:37

Zoek de 2 fouten:

Islam: de westerse beschaving is stom!
Wilders: de Islam is stom!
Linkse deugfilosoof: Wilders is stom!

JackStick | 28-02-21 | 14:36

Wilders, en baudet ook overigens, weten toch telkens schoten op open doel te missen. Nooit is er meer vraag geweest naar een fatsoenlijk rechts geluid dan nu. Toch telkens weer te ver gaan, tenminste, ze weten exact tot hoe ver ze volgens de publieke opinie mogen gaan, en telkens er overheen. Weer discussie, weer links in de bal spelen. Ze zijn beiden ook niet geschikt dit land te leiden, met als gevolg dat we weer jaren met die laffe rat van een rutte opgescheept zitten

JDMslut | 28-02-21 | 14:34 | 12

Bij het verzet gezeten toen u wist wie er ging winnen ?

piet7003 | 28-02-21 | 17:32

@jan huppeldepup | 28-02-21 | 14:38: Het woordje "eens" schrijft u met twee e's en een n. Dat is geen """typo""", dat is gewoon heel erg dom. Bijna zo dom als "have" schrijven waar "of" wordt bedoeld - u had tenminste nog één letter goed.

OverdaanDerOnderheid | 28-02-21 | 17:53

Helaas denk ik dat u gelijk heeft

Sofa1 | 28-02-21 | 22:56
▼ 9 antwoorden verborgen

Van Rossem, waarom ga je de politiek niet in?

laurentius | 28-02-21 | 14:33 | 2

Heeft hij toch geprobeerd, daarom is hij zo pissig op Baudet.

jan huppeldepup | 28-02-21 | 14:39

@jan huppeldepup | 28-02-21 | 14:39:
Au, au.
Wilt u soms een ban van 60 dagen?

Roadblock | 28-02-21 | 15:41

Wilders in dit Telegraaf interview weer eens heel helder. Ik heb zeker mijn vragen bij verbieden van koran en moskee, maar zijn uitleg snap ik wel.
Het is ook bijzonder dat juist Wilders populisme wordt verweten. Juist hij is helder in zijn standpunten en houding dat als je dat niet bevalt dan is dat jammer.
Als ik bv naar vvd en groen slinks kijk dan zie en hoor je aan de lopende band niet serieuze voorstellen en reageren op de waan van de dag.

Mooie constatering dat je hier wel kritiek, en heftig ook, kan hebben op Wilders en de PVV maar niet op de islam.
Wilders heb ik nooit anti moslims horen praten, hij is echt altijd duidelijk over de ideologie van de islam. Het zijn 2 woorden die hij echt talloze keren in combinatie heeft gebruikt.

Nuuk | 28-02-21 | 14:33

Ach, wat men ook over Greet zegt en hoezeer hij ook wordt uitgesloten van regeringsdeelname: de PVV hééft invloed op het beleid, hetzij indirect. De VVD en het CDA laten zich op zijn minst inspireren door de populaire cultureel-conservatieve standpunten van de PVV.

Overigens: de Grondwet kan gewoon gewijzigd worden, hoor. Een zwaardere procedure dan een reguliere wet in formele zin, maar het is zeker mogelijk. Dus dat maakt het PVV-programma niet per se onuitvoerbaar. Het gaat meer om die dekselse verdragen..

Overigens ben ik vanmiddag buitengewoon brutaal toegesproken door een snotaap van Marokkaanse afkomst (basisschoolleeftijd), dus ik ben weer eventjes wat pessimistischer over de multiculturele samenleving. Als dat op 17 maart 2021 gebeurt, kan mijn stem zomaar naar Geert gaan. :-P

de IJsman | 28-02-21 | 14:33 | 8

Te laat denk ik, van mij mag u in de stront zakken, dit is wat ze als 'NIMBY' betitelen.

piet7003 | 28-02-21 | 17:31

Hoi Piet Hein!

OverdaanDerOnderheid | 28-02-21 | 17:39
▼ 5 antwoorden verborgen

Virtue signaling.

JackStick | 28-02-21 | 14:33

NRC is toch een Belgische krant? Waarom doet hun mening over een Nederlandse partij ertoe?

Rechtsdraaiend | 28-02-21 | 14:31 | 1

Alle kranten zijn in handen van België.

[x]-Ongeschikt | 28-02-21 | 15:17

De PVV is gewoon die SP met anti immigratiestandpunten.
In 1983 was de SP nog fel tegen de Islam en tegen immigratie Zie hun brochure "gastarbeid en kapitaal" sptransparant.wordpress.com/gastarbei...
Dan zijn er eigenlijk maar 2 verschillen tussen de PVV en de SP. De PVV is niet opgericht met geld van de Chinese Communistische Partij, en de SP heeft zijn anti Islam en aniti immigratiestandpunten los gelaten.
Op bijna alle andere standpunten zijn de PVV en de SP gelijk.
Dus in dat opzicht heeft de NRC wel een klein beetje gelijk.
Maar daarom mag je nog wel op de PVV stemmen als je voor goede zorg en betaalbare woningen bent. Of op de SP als dat meer jouw ding is.

Osdorpertje | 28-02-21 | 14:31 | 2

Eens.

Dwarsdenker | 28-02-21 | 14:38

Ik vond, los van die gift van 400.000 gulden van de Chinese Communistische Partij, nog het meest schokkend, dat die zogenaamde giften aan de partij van SP functionarissen, alleen maar dienden, om hun zwart uitbetaalde salaris wit te wassen.
www.hpdetijd.nl/2010-04-28/sp-heeft-g...

Roadblock | 28-02-21 | 15:49

Degenen die denken door op de VVD te blijven stemmen met als Führer M. Rutte alles bij het oude blijft, hebben echt een groot gat in de hersenpan. Klimaatmaffa staat al met een voet tussen de deur om aankomende jaren iedereen over de klink te jagen en Rutte staat erbij te lachen samen met zijn linkse maatjes. De Lachende Naaier.
Daarnaast wordt clusterfuck De Jonge weer minister van VWS omdat hj alle Befehlen van de Führer het afgelopen corona jaar klakkeloos heeft uitgevoerd. Rutte wordt een ontzettend naar mannetje als je hem voor de voeten gaat lopen. Hoi Pieter Omtzigt!
We gaan gewoon weer met zijn allen vier jaar financieel het schip in. De gemeenten hebben al een voorschot genomen door het verhogen van de belastingen en WOZ want Das Reich komt niet hun financiële afspraken na. Sterke allemaal.

Dwarsdenker | 28-02-21 | 14:30 | 2

Na de zomer zal de collaps van het gebiedje dat ooit bekend stond als Nederland zich voltrekken. Ook al hoop ik dat ik ongelijk krijg.

Here's Freddy | 28-02-21 | 14:51

Je kunt je nick beter wijzigen naar Doemdenken. Desalniettemin ben ik het wel met je eens dat de huidige kliek een fantastisch jaar (om de Jonge maar even te citeren) achter de rug hebben en een hele samenleving schaaps gemaakt hebben.

Cunts-en-kitsch | 28-02-21 | 14:57

De Koran is een haatzaaiend boek. Opruiend. Tot geweld tegen anderen oproepend.
Dus mag verboden worden.
Kees kloost.

Normpje | 28-02-21 | 14:28 | 4

Boeken verbieden... Mja, wat zal ik er van zeggen zonder in Godwins te vervallen.

Roadblock | 28-02-21 | 15:51

@[x] Ongeschikt | 28-02-21 | 14:53: U doet aan taqqyiah.

piet7003 | 28-02-21 | 17:29

Nou jongens, dan ga je het in de woestijn lezen. Ver van hier. Knoop je er ook gelijk een mooie keelsnij-vakantie bij aan. Veel plezier.

Normpje | 28-02-21 | 17:32
▼ 1 antwoord verborgen

Racisme is benadeling van personen op grond van hun ras. Maar wat Geert dan ook precies wil, wil hij op grond van hun Allah-verering, en moslims zijn geen ras. Dat weten de "racisme!" roepers misschien ook wel, maar het interesseert ze niets, want racisme klinkt zo lekker. Dat mag zo zijn, maar het zegt alles over de geloofwaardigheid van zulke "racisme"-bestrijders.

JvanDeventer | 28-02-21 | 14:26

"Als mensen naar zo'n ideologie handelen (de islam), dan vind ik dat ze verplicht het land moeten worden uitgezet."
"In ons verkiezingsprogramma staat een stop op immigranten uit islamitische landen."
Én op asielzoekers.

I couldn't agree more.

Dr_Johnson | 28-02-21 | 14:26

Wie heeft nou interesse wat het NRC schrijft? Alleen lieden die toch al dezelfde mening hebben.

metdedag | 28-02-21 | 14:24 | 1

de 'N' is van n4z1

piet7003 | 28-02-21 | 17:29

Waar er twijfel was is er nu zekerheid: stem naar Greet of Bosma. Gewoon bij gebrek aan alternatief. Kan ik bij Neurenberg II mezelf tenminste in de spiegel aankijken.

de Voorzittert | 28-02-21 | 14:24

Ach ja, die discriminatie. Het mag niet. Maar ook weer wel. Iedereen wordt in gelijke gevallen gelijk behandeld. Oh jij hebt alleen een mbo-opleiding gedaan? Dan mag je bij ons niet komen werken. Wanneer ben je gelijk aan elkaar dan? Ploumen gilt 'alle kinderen gelijke kansen!'
Zit je daar met je downsyndroom en word je niet toegelaten tot de politieschool. 

Het was niet eerlijk. Het is niet eerlijk. Het wordt niet eerlijk.

Leptob | 28-02-21 | 14:23 | 1

De groep mensen die het meeste discrimineren en genocide plegen mogen 'discriminatie' roepen.

piet7003 | 28-02-21 | 17:28

De problemen van gebrek aan integratie zijn, door decennia wegkijken, alleen door zeer drastische maatregelen nog te controleren.
Hele voorsteden zijn een groot drama.

bqbq | 28-02-21 | 14:23 | 1

Kan opgelost worden door autochtonen op te ruimen.

piet7003 | 28-02-21 | 17:27

Alle discussies over de toekomst van Nederland worden gegijzeld door het verleden van ons buurland. En machtsgeile mensen die vooral doctrines over de rest van de bevolking willen afdwingen. Of het nu religieuze doctrines, klimaat doctrines of "herverdeling" doctrines zijn. Feit blijft dat machtsgeile dictators hun wil willen opleggen aan de rest. En dat staat een toekomstsvisie voor ons allemaal in de weg. We verdienen betere leiders....

Odin | 28-02-21 | 14:21

Islam is geen religie maar een set regels uit het Midden-oosten van omstreeks 800 na Christus (Christus, die 800 jaar daarvoor een heel stuk moderner en vredelievender was).

namur62 | 28-02-21 | 14:19 | 4

Islam is een fundament onder het begrip religie. Wat is religie? Datgene wat christendom, islam, boeddhisme, jodendom, hindoeïsme, natuurgodsdiensten.. met elkaar gemeenschappelijk hebben. Ontkennen dat islam een religie is doet de Nederlandse taal geweld aan.

Maar rechters doen ook wel eens de Nederlandse taal geweld aan: Marokkanen zijn een ras, acuut = 1 jaar. Die gast van het NRC leest racisme in het verkiezingsprogramma van de PVV. Dus, anything goes. De sterkste wint.

Rest In Privacy | 28-02-21 | 14:31

@SterF... | 28-02-21 | 14:29: Helaas heb je tekst niet begrepen. Jezus roept nergens en ook hier niet op tot geweld. Wat hij bedoeld dat er vijandschap zal ontstaan tussen hun die in hem geloven en anderen die niet in hem geloven. Nog steeds actueel als je kijkt in hoeveel landen christenen vervolg worden.

drolloman | 28-02-21 | 14:53

@SterF... | 28-02-21 | 14:29: U moet begrijpend leren lezen.
Jezus stelt dat wie hem volgt, fundamentele keuzes zal moeten maken, welke tot aanzienlijke veranderingen in gedrag zullen leiden. En dat zal de omgeving niet zonder slag of stoot accepteren.

De vijanden van mensen zijn hun eigen huisgenoten.
Dat klopt als een zwerende vinger. Het kan worden doorgetrokken naar buren, vrienden, kortom de naasten.
Vandaar ook de geboden "heb uw vijanden lief" en "heb u naasten lief"; het zijn meestal dezelfde mensen.

Arachne | 01-03-21 | 00:06
▼ 1 antwoord verborgen

Ik ben het vaak eens met de islam kritiek van Wilders, maar hoe kun je nou een partij serieus nemen die de Koran wil verbieden (de ironie). Religie is een privé zaak en mensen moeten vooral lekker kunnen geloven en lezen wat ze zelf willen. Daar heeft de overheid in principe niks mee te maken zolang men zich aan de wet houdt. De minder Marokkanen uitspraak was ook idioot, er zijn genoeg geslaagde Marokkanen in NL die hoogopgeleid zijn en hun steentje bijdragen.

Diederik_Ezel | 28-02-21 | 14:17 | 9

Hij zegt toch ook "minder Marokkanen" en niet "geen Marokkanen"? Begrijpend lezen/luisteren te moeilijk voor je?

snakedogman | 28-02-21 | 15:05

"Religie is een privé zaak".
Mja, daar gaat u de fout in.
Het is net zoiets als zeggen- Het communisme is een privezaak, of het nazisme.
De Islam is geen religie, maar een ideologie, die niet achter de voordeur blijft, maar nadrukkelijk acteert voor de voordeur.

Roadblock | 28-02-21 | 15:55

Volgens mij zei hij dit niet maar 'de zaal met mensen', maar ja iemand die gelooft is niet gevoelig voor feiten.

piet7003 | 28-02-21 | 17:26
▼ 6 antwoorden verborgen

Werkt Folkert Jensma nog bij nsb handelsblatt?

komtdatschot | 28-02-21 | 14:16

Goed betoog weer, van Rossem.
Kritiek op een religie is iets heel anders dan kritiek op mensen met die religie.
Net zoals het afwijzen van dubbele paspoorten iets anders is dan het afwijzen van mensen met dubbele paspoorten. Wilders is daar altijd heel principieel in.

Deze discussie draait om het verschil tussen individuen en systemen. Het Westerse democratische systeem is gebaseerd op mensenrechten voor elk individu. Het islamitisch systeem is gebaseerd op het verbieden van individualiteit, en het vernietigen van individuen.
Vernietiging van elk niet-islamitisch individu uiteraard, want haram.
Maar ook elk islamitisch individu; zie de commotie rond Lale Gül. Zelfs haar familie wordt aangevallen vanwege haar boek.

Eenvoudig ezelsbruggetje over de mensenrechtensituatie in een moslimland; "hoe meer islam, des te minder mensenrechten". Mooi voorbeeld van die natuurwet is het islamiseren van Turkije onder Erdogan. Dat ging in Turkije gepaard met het ontslag van 100.000 mensen, en de politieke vervolging van tienduizenden mensen. Bovendien ondersteunde Turkije een reeks bloedige oorlogen in oa Syrië, Koerdistan, Libië en Armenië.

Het is volstrekt legitiem om te pleiten voor het behoud van individuele mensenrechten in West Europa. En dat lukt niet als we blijven islamiseren, zie ezelsbruggetje. Ik ben niet voor een koranverbod; maar zo'n verbod is net zo bespreekbaar als een verbod op mein kampf, of andere nazi-lectuur. Ga daar vooral over in debat, en laat de beste argumenten winnen; met racisme heeft dat niks te maken.

Dandruff | 28-02-21 | 14:16

Feit is - en daar heeft NRC gewoon gelijk in - dat het PVV-programma onrealistische punten bevat die nooit gerealiseerd kunnen worden omdat ze indruisen tegen de grondwet. Rijpkema noemt het discriminatie, ik noem het onrealistische populistische retoriek.
Als deze programmapunten elke samenwerking met andere partijen blokkeren, waarom houdt Wilders er dan zo krampachtig aan vast? Waarom formuleert hij een en ander niet iets redelijker, waarom kiest hij niet voor een stellingname die met de grondwet door één deur kan?
Simpel, omdat bij de PVV de bereidheid tot compromissen - en tot regeringsdeelname volledig afwezig is. Wilders is ingedut, na 15 jaar moegestreden, tevreden met eeuwige oppositie en het blijven afdraaien van zijn versleten plaat. Waarom zou je op zo'n kansloze partij willen stemmen?

Gisteren moest Baudet zich bij Nieuwsuur verdedigen vanwege zijn bereidheid compromissen te sluiten. Let wel, hij werd hier dus aangevallen omdat hij niet, zoals de PVV, tevreden is met een een eeuwigdurend verblijf in de oppositiebankjes.
Dat is hoe de media tegenwoordig rollen. Wilders heeft geen ambitie meer, heeft zichzelf met een idioot partijprogramma kaltgestellt, het gevaar van de PVV is geweken. Wie dus aangepakt moet worden is de man met het realistische programma, die de bereidheid heeft om samen te werken, en dus invloed uit te oefenen. Daar schuilt het gevaar.

Waar die aanpak toe heeft geleid hebben we de afgelopen paar maanden kunnen zien. Verdachtmakingen, pure laster, guilt by association, een couppoging, lafbekken en opportunisten die weglopen uit de partij. En de media-agressie duurt voort. Nog steeds worden uitspraken van Baudet uit hun verband gerukt, zoals nu weer met dat Neurenberg-citaat.

Rijpkema stelt dat de PVV zo langzamerhand het redelijke alternatief voor FvD is geworden. Dat zou je inderdaad gaan denken als je de berichtgeving in zijn krant en elders als enige maatstaf hanteert. Maar het is de omgekeerde wereld. Als je alle opgeklopte hypes en hysterie negeert en gewoon kijkt naar de essentie: de verkiezingsprogramma's, dan steekt dat van Forum toch met kop en schouders boven dat van de PVV uit. Qua realisme, qua redelijkheid, qua uitvoerbaarheid.

Voor mij is de keuze duidelijk.

Leipniz | 28-02-21 | 14:15 | 7

@Papa Jones | 28-02-21 | 14:30:
Welkom bij de club van ex-VVD stemmers.

Roadblock | 28-02-21 | 15:59

Politieke partijvorming druisen in tegen de Grondwet.
Coalitievorming druist in tegen de Grondwet.
Stemmen na ruggespraak druist in tegen de Grondwet (dus hebben we dat er vrij recent uit gesloopt).
De Rutte-doctrine druist in tegen de Grondwet.
De rechter mag niet eens toetsen of wetgeving indruist tegen de Grondwet.

Wat was uw punt?

OverdaanDerOnderheid | 28-02-21 | 16:59
▼ 4 antwoorden verborgen

Tis verkiezingstijd dus de PVV moet besmeurd worden. Laffe honden van het nsb dagblad

Eddy67 | 28-02-21 | 14:15 | 1

Kristalnacht krant.

piet7003 | 28-02-21 | 17:23

Uitstekende, met onderkoelde humor gepresenteerde analyse van het PVV-programma in de NRC, waarbij terloops vier agendapunten werden genoemd die in flagrante strijd in evenzovele artikelen in de Grondwet. Zonder dat in dat programma gepleit wordt voor afschaffing of aanpassing van die Grondwet.
GS zou eens moeten leren zich bij feiten te houden in plaats van zich à la Denk en Bij1 te richten op platte emotie. Haal Kuzu dan gewoon naar binnen.

Ridde Rogter | 28-02-21 | 14:14 | 2

De grondwet stelt toch geen ruk meer voor sinds de spoedwetten worden ingevoerd #teamzimbabwe

IkwilJinekwel | 28-02-21 | 14:26

Vooralsnog vind U dat het tegen de grondwet ingaat. Degene welke erover beschikt maakt dat uit. Flagrante strijd... omg! Ach, opinions are like assholes, we’ve all got one. PS, Geen stijl moet niets leren en u bent vrij om uw abbo op het NRC te vernieuwen en u hier niet meer te ergeren.

Soapytitrider | 28-02-21 | 14:54

Blijft een helder stemadvies. Moet misschien nog wat bijgeVIJLD worden?

Schriever | 28-02-21 | 14:14

Inlegvel voor moslims de komende verkiezingen met het verzoek aan te kruisen wat men het belangrijkste vind. De grondwet of het heilige boekje.

Ambiorix | 28-02-21 | 14:13 | 1

En u vraagt zich echt af wat de uitkomst zou zijn?
Dit is trouwens al eens ge-factchecked door de Volkskrant.
70% vindt de Qur'an belangrijker dan de grondwet.
stellingchecker.nl/fact/70-procent-va...

Roadblock | 28-02-21 | 16:32

De feiten doen weer eens pijn bij de angstige medemens. Kan men zich weer fijn onderling verbaal afrukken met faux masochistische huilkreten. Want Rijpkema en NRC zijn zo links (!?). Droom lekker door over het verkrachten van de rechtsstaat. Blijft in je kelder aub.

jo jo ! | 28-02-21 | 14:13 | 1

Zeker een brouwerskelder?

Roadblock | 28-02-21 | 16:33

"Het leger moet worden ingezet tegen onder meer „islamitisch straattuig, met een bontkraagje en een dubbele nationaliteit”, maar, zo waarschuwt de PVV verderop, niet bij protesterende boeren op tractors."

- Dit is appels met peren vergelijken. In het partijprogramma van de PVV staat duidelijk: "De PVV accepteert de straatterreur niet langer en wil de politie alle middelen geven die zij nodig heeft om de straten van Nederland weer terug te veroveren. Ook ‘s avonds. En als de politie in sommige wijken de orde niet kan handhaven, dan zetten wij het leger in om hen te assisteren." Oftewel dit gaat over iets totaal anders dan een geweldloze demonstratie, zoals die van de boeren. Zo'n demonstratie is absoluut geen vorm van straatterreur.

"Nu kun je van al die individuele voorstellen laten zien met welke artikelen van onze Grondwet ze in strijd zijn. Dat hebben anderen en ikzelf elders al gedaan. Het non-discriminatiebeginsel (art. 1), de godsdienstvrijheid (art. 6), het gelijke kiesrecht (art. 4) en de en de onderwijsvrijheid (art. 23) worden allemaal in de kern aangetast. Je kunt vervolgens ook uitleggen dat het niet zomaar Grondwetsartikelen zijn, maar de kern van onze democratie en rechtsstaat."

- De Islam druist tegen de Grondwet in. Wilders druist daarom tegen de Islam in. Je gaat toch ook niet een chemokuur, of het bestralen van kanker veroordelen omdat het zo agressief is, en ook onschuldige cellen aantast? Het is juist een reactie ergens op, maar dat wordt voor het gemak volledig genegeerd. Pew research heeft bevonden dat meerderheid van moslims vindt dat de Sharia een hogere autoriteit heeft dan Grondwet. Iedereen zou, net als Wilders, tegen datgene moeten zijn dat tegen de wet is. Don't shoot the messenger!

JackStick | 28-02-21 | 14:13

staat en kerk/religie niet gescheiden, fatwa, vrouwenbesnijdenis, aparte ingangen man en vrouw, shariarechtbanken, eerwraak, trouwen met minderjarige meisjes, lijfstraffen, buitenlandse religieuze beinvloeding in NL. D66, Groenlinks en PvdA zijn niet voor , maar ook niet erg tegen

HetOorAakel | 28-02-21 | 14:09 | 1

Dezelfde ingang man en vrouw is heaumeau, en dat mag ook al niet.

marcoplarco | 28-02-21 | 17:43

Zo meteen heerlijk naar PSV-Ajax kijken. En oja, iets over dit topic? 15, 16 of 17 maart stem ik PVV.

JeMotWat | 28-02-21 | 14:07 | 1

Psv-ajax, je doet je naam eer aan.

Wokpan1975 | 28-02-21 | 14:18

“Eert Geert.”
Salueert.

GekkeHenkieNiet | 28-02-21 | 14:05 | 3

Volgens mij verwar jij Geert met Pim.
At your service!

aflaatverkoper | 28-02-21 | 15:21

@aflaatverkoper | 28-02-21 | 15:21: Toch niet amice. Ten tijde van de heer Pim verkeerde ik nog in onwetendheid.
Nu neem ik mijn spreekwoordelijke petje af voor Geert.

GekkeHenkieNiet | 28-02-21 | 15:31

Ik vind overigens dat als je op een herdenking zulke opmerkingen gaat maken over aanwezigen, dat net zoiets is als op de begrafenis van oom Jan, tijdens de herdenkingsdoespraak een sneer uit te delen naar Tante Sjaan, die ook in het gezelschap aanwezig is, over haar slechte kookkunsten.

Geert Mak is gewoon een heel vies naar eng gluiperig mannetje. Gadverdamme, ik zou me vies voelen die vent een hand te moeten geven brrrrrr.

--edit: oeps doe ik het weer, deze reactie hoorde eigenlijk onder keestelpro | 28-02-21 | 13:46 | 5 | reageer | favorietblock --

Knufter | 28-02-21 | 14:05 | 2

Hier is het voornemen dat als ik die Mak ooit tegenkom (bijvoorbeeld in een gezellig Jordanees café) hem bij de lurven neem en hem publiekelijk een draai rond z'n oren ga geven. Dat zal 'm leren!

aflaatverkoper | 28-02-21 | 15:18

Mak is net als Marcel van Dam, die Fortuyn zaliger een "bijzonder minderwaardig mens" noemde. Daarna kwam van links ook nog de kogel die een einde maakte in inhoudelijke politiek zodat links weer verder kon met de vorm.

Bakkeleures | 28-02-21 | 18:15

Als ik mijn zoon vraag de tafel af te ruimen, krijg ik ook naar mijn hoofd "Wáát?? Racíst !!"

Grapje in huize Jones. 'Racist' is zó betekenisloos geworden. Linkse partijprogramma's staan er trouwens vol van, van racisme.

Papa Jones | 28-02-21 | 14:05 | 6

@Papa Jones | 28-02-21 | 15:40:
*Biertje aanreiken doet*
En zeg maar tegen je zoon dat racisme wel eens het fundament van zijn succes kan worden.

aflaatverkoper | 28-02-21 | 15:45
▼ 3 antwoorden verborgen

Discriminatie is gewoon een ander woord voor een chronisch gebrek aan incasseringsvermogen...

Air van Boven Dorens | 28-02-21 | 14:02

"Discriminatie" betekent gewoon: onderscheid. Soms is het verstandig om, uit zelfbehoud, onderscheid te maken.

J.P.Drapeau | 28-02-21 | 14:02

NRC=NPO=D66

glaaf | 28-02-21 | 14:01

Meer overlast in Scheef-eningen, dankzij dom-Links.

Normpje | 28-02-21 | 14:00 | 1

Mooi, meer overlast daar is minder elders. Snap zowieso niet hoe je er last van kunt hebben. Welke pauper gaat nou naar Den Haag / Rotterdam of Amsterdam.

Wokpan1975 | 28-02-21 | 14:13

Angst voor de NRC vriendenkring, angst voor de buurman, angst met samengeknepen billen, de NRC adept!

lanexx | 28-02-21 | 13:59

Geert is een nuttig politicus. Maar een ding is zeker: Hij gaat nooit regeren of iets betekenisvol voor elkaar krijgen. Daarmee is een stem op de PVV eigenlijk een stem op de PvdA.

MPdeH3 | 28-02-21 | 13:59 | 9

Als dat betekent het behoud van NL ben ik voor.

piet7003 | 28-02-21 | 17:22

@aflaatverkoper | 28-02-21 | 15:06: crazy hoort niet in de tweedekamer maar ben het met je eens dat het cabaret gehalte dan fors omhoog gaat.

revolte | 28-02-21 | 17:35

Als hij nooit iets betekenisvol voor elkaar kan krijgen hoe kan hij dan nuttig zijn?

Sofa1 | 28-02-21 | 23:09
▼ 6 antwoorden verborgen

Nog geen 2% van de Nederlandse bevolking leest het NSB Handelsblatt.

Waarom de overige 98% van Nederland dan altijd met die kansloze bagger van dit propagandavod dient te worden geconfronteerd?

Verveling en oh ja, PVV is fout fout fout. Discrimineren op politieke voorkeur is tegenwoordig namelijk heel policor, bon ton, deugend en geweldig. Amen.

Mensdier | 28-02-21 | 13:57 | 1

20 % v/d NL ers maakt de dienst uit in NL, is laatst onder zocht, en dat is de elite HBO en WO, die lezen ook het NRC en hebben geen buurman in jurk.

Uw Verzekeringsadvis | 28-02-21 | 14:12

Ik denk dat nrc exreem iets anders wil,en dat is lekker links blijven anders gaat hun geld kraantje dicht . Ik zeg liever vandaag als morgen .

Bjorn19851111 | 28-02-21 | 13:55

Keurig en duidelijk interview waar ik mij wel in kan vinden. Behalve het dubbele paspoort, mevrouw schepvogel valt daar ook onder.

Schepvogel | 28-02-21 | 13:55

En Denk?

MeneerGuggenheimer | 28-02-21 | 13:53

Racist begint meer en meer een geuzennaam te worden.

Wijze uit het Oosten | 28-02-21 | 13:52 | 2

Dat is het al.

GekkeHenkieNiet | 28-02-21 | 14:07

Als je niet voor racist wordt uitgemaakt door een deuger, dan moet je denken: doe ik wat fout?

Rest In Privacy | 28-02-21 | 14:19

En dit is de grote ziekte in Nederland.
Linkse idioten, net als G. Mak, die hun ongefundeerde abjecte meningen middels een krant (!) over wellicht honderduizenden kan uitstorten. Een krant die publiceert en mensen opvoed en dom houdt en hun lezer ideeen aanreikt zonder hoor en wederhoor. En deze goegemeente wordt op alle mogelijke manier half of helemaal niet voorgelicht zodat ze altijd bepaalde politieke keuzes zullen maken.
De MSM is een verborgen politieke macht. Een propagandemachine.
MSM is voor een zeer groot deel indirect verantwoordelijk voor de teloorgang van Nederland.

appeltjesgroeneweide | 28-02-21 | 13:51 | 10

@vlotterik | 28-02-21 | 14:08:
De meeste mensen zijn niet in staat om hun teloor gaan te overzien in een langgerekt proces zoals dat nu gaande is. Daar zijn visionaire leiders voor nodig. Wij hebben Rutte.

aflaatverkoper | 28-02-21 | 14:58

Het enige wat ons rest is onthouden wie er fout was gedurende de oorlog.

piet7003 | 28-02-21 | 17:21
▼ 7 antwoorden verborgen

Eens Spice. Wellicht dezelfde eigenaar. Mooi om te zien dat schaars rechts geluid zinloos links overstemt. Ook vanmorgen in WNL. Lekker wijf die Leijten. Totdat er geluid uit komt.

Pieterman | 28-02-21 | 13:49 | 3

Dan ligt uw standaard wel heel laag.

Keutels | 28-02-21 | 14:01

Zit er een strontvlieg in uw oog ofzo?

Wokpan1975 | 28-02-21 | 14:08

Was ze half in beeld.

Uw Verzekeringsadvis | 28-02-21 | 14:13

Precies waarom dit NRC stuk niet deugt, waarom ik sympathie heb voor Geert Wilders, maar ook waarom ik niet op hem zou stemmen.
Best een paradox

enternaar | 28-02-21 | 13:49 | 6

Het slechtste van Geert of het slechtste van islam; U vindt het werkelijk een overweging?

Alquest | 28-02-21 | 14:18

@Uw Verzekeringsadvis | 28-02-21 | 14:29:
Een "Nee" is bij verzekeraars meestal de dagelijkse praktijk. U bent een goeie!

aflaatverkoper | 28-02-21 | 14:50
▼ 3 antwoorden verborgen

Thanx Van Rossem!

toetssteen | 28-02-21 | 13:48

NRC Handelsblad. Wat ooit een rechtse krant was is dat inmiddels al lang niet meer. Linkse troep. Je kan beter columns lezen van Wiegel en Syp Wynia. Die volgen nog netjes de rechtse lijn.

Old_Spice | 28-02-21 | 13:46 | 5

@Uw Verzekeringsadvis | 28-02-21 | 14:14:
Die andere gek: even denken.... iets met een getal onder de tien?

aflaatverkoper | 28-02-21 | 14:46

NRC is een krant, en krantenlezers zijn uit de tijd dat er mensen vergast werden. Een krant is voor mensen die nooit voor zichzelf een mening kunnen vormen en slaafs volgen.

piet7003 | 28-02-21 | 17:19
▼ 2 antwoorden verborgen

Volgens Geert Mak wil de PVV een complete bevolkingsgroep de gaskamers in jagen en die mag dat op de staats TV verkondigen zonder weerwoord.
De nuance is ver te zoeken.

keestelpro | 28-02-21 | 13:46 | 7

Mak bedoelde Denk maar vergiste zich door te denken dat dit de tweede partij van Nederland was.

Knufter | 28-02-21 | 14:03

Geert Mak was/is de man die rijk kan worden door zijn eigen groep op te offeren voor 'de goede zaak'.

piet7003 | 28-02-21 | 17:20
▼ 4 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl