Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 65 – Van kennisvernietiging naar administratieve corruptie

Dit is deel 65 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

2012 – 2013, 2016 – 2017

In 2016 is duidelijk dat we van de directie van WERKbedrijf niets meer hoeven te verwachten dan wat warme woorden. Het echte machtscentrum bij het UWV, de divisie automatisering, heeft een directeur die het ook wel welletjes vindt. Dat het WERKbedrijf mensen inhuurt om simpele software te bouwen die het UWV zelf niet van de grond krijgt, is al een schande. Dat ze de door ons gemaakte software niet eens in beheer kunnen nemen, maakt het allemaal nog veel pijnlijker.

Ikzelf heb nu voor het eerst de mogelijkheid om van nabij te zien hoe het proces van beheer werkt. Ten tijde van de polisadministratie is de divisie automatisering als hoofdschuldige aan het fiasco zo klein mogelijk gemaakt en daarna is het beheer bij het door ons opgezette Corduroy terechtgekomen. Daarmee ging de deur meteen weer dicht. Ik ben alleen aandeelhouder en dividendcouponknipper van een naar mijn mening ten dode opgeschreven bedrijf. Enkele keren per jaar vertellen de Corduroy-directeuren mij hoe extreem en permanent tevreden het UWV wel niet is, Directeur Diantha C. voorop. Ik zie het volgens hen helemaal verkeerd. Diantha heeft Corduroy zelfs een prestatiebonus van 25.000 euro toegekend (op een omzet van circa 3 miljoen).

Dan lekt iemand in 2012 mij een concept memo dat onder Directeur Diantha de ronde doet. Het stuk is geschreven door haar rechterhand Robert van Wijngaarden en heeft de informele werktitel: "High~T eruit, Corduroy eruit". De haat staat nagenoeg zwart op wit, heel erg on-UWV. Het toeval wil dat we diezelfde week nog een aandeelhoudersvergadering hebben. Ik schuif ze de memo voor en zie de wereld van de twee Corduroy-directeuren voor hun ogen verbrokkelen. Ze hebben zich jaren laten belazeren. Overigens zorgt Diantha's formele manager, directeur Melanie Maatman, ervoor dat het hele initiatief doodloopt. Dit is niet de stijl van het UWV en dus al evenmin van Diantha C., de cultuurdraagster bij uitstek.

Die UWV-stijl is de kille sluipmoord die altijd werkt. Die sluipmoord krijgt begin 2013 gewoon zijn beslag: het beheer over een hele stapel applicaties wordt opnieuw Europees aanbesteed, alleen onder de grote huisleveranciers. Corduroy mag niet eens meedoen: véél te kleine speler, schaal is alles. De opgebouwde kennis wordt zo de nek omgedraaid. Van kennisoverdracht naar de nieuwe beheerder Capgemini komt helemaal iets terecht. Geen interesse. Na de overdracht schrijft directeur Bevers nog een uitgebreide inventarisatie van openstaande overdrachtspunten die gewoon niet worden opgepakt. Weer komt er geen reactie, niet eens een kennisgeving van ontvangst. Het kan allemaal omdat de Belastingdienst en het UWV niets spannends met de loonaangifteketen en de polisadministratie willen doen en Den Haag niets meer durft. En iedereen, zeker Capgemini, kan een systeem in de lucht houden waarmee niets gebeurt.

Maar bij het WERKbedrijf ligt het dus anders, hoewel niet minder krankzinnig. Ik wil beginnen met de overdracht van het systeem waarmee werkgevers WAJONGers kunnen vinden en met ze in gesprek komen, het mooie systeempje dat door de UWV-organisatie ook al is verneukt. Ik vraag onze opdrachtgevers hoe we het gesprek zullen aanknopen met de beheerclub. Het antwoord volgt prompt. Afstemming is onnodig. Alles wordt gewoon from scratch opnieuw gebouwd. Ik wijs de mannen erop dat er al een ton of vier in het systeem zit en dat dit bedrag zomaar over de kop kan en dat niet de beheerclub maar het WERKbedrijf als "gedwongen winkelnering klant" de rekening krijgt doorgestuurd. Dit kan toch niet waar zijn?

Maar het is dus wél waar. Het UWV WERKbedrijf is zo zwak dat de automatiseerders grotendeels eigenstandig bepalen wat ze voor de klant doen en welke rekening ze daarvoor opsturen. Het is een vermoedelijk unieke en beslist perverse constructie, een ontspoord softwarebedrijf dat niets kan en alle macht heeft, een organisatorische tumor van enorme afmetingen. Ik heb moeite om te geloven dat het WERKbedrijf zo weinig heeft in te brengen over hoe zijn budgetten worden besteed.

Natuurlijk is de UWV beheerclub helemaal niet in staat om het systeem te herbouwen. Ik stel ze daarom voor dat we gewoon met elkaar om de tafel gaan en alles doorlopen. Opeens zitten we met vijftien man aan tafel, coördinatoren, managers, teamleiders, iedereen die zelf niet programmeert. En dat bijna elke week weer. Ik stel voor dat ze nog even van het systeem zelf afblijven maar de zogenaamde beheerschermen overnieuw bouwen. Met dit soort schermen regel je bijvoorbeeld in hoe codes worden omgezet van het ene naar het andere stelsel of kun je antwoorden op veel gestelde vragen laten zien aan de gebruiker. In totaal gaat het om een twaalftal, heel eenvoudige schermen voor de interne applicatiebeheerder, zo eenvoudig dat we de code allang in een dag of drie hadden gemaakt. Misschien doen ze hier een maand of zo over, maar dan hebben we wel samen houvast.

En zo geschiedt. Wij leveren de relevante documentatie, er wordt lekker doorvergaderd en ik wacht af. Maandenlang zien we geen software of software die niets doet. Daarna nemen onze opdrachtgevers ons apart en krijgen we te horen dat de stand aan ontvangen rekeningen en doorbelastingen boven de half miljoen is uitgekomen. En de software die sowieso niet meer dan een manmaand werk zou mogen kosten doet het nog steeds niet. Ik vraag of ze dit als opdrachtgever van de beheerders gewoon maar te slikken hebben. Het antwoord is weer bevestigend. Directeur Tof Thissen en zijn hele entourage hebben niets in te brengen en geld speelt uiteindelijk geen rol. Maar ondertussen is er dus nog helemaal niets van het kernsysteem herbouwd. Als ze daarmee doorgaan en het dan op miraculeuze wijze wel lukt, dan gaat de rekening naar de 2 miljoen en zijn we drie jaar verder.

Ondertussen doe ik wilde pogingen om te begrijpen hoe de beheerders een paar werken werk hebben opgepompt tot boven de vijf ton, maar zelfs met alle gestapelde fantasie kom ik niet eens in de buurt – niemand overigens. Natuurlijk zijn er de vele vergaderingen en ik weet eigenlijk niet eens hoeveel mensen er dat beetje software bouwen. Een collega die wat inzage krijgt in doorbelastingen ziet allerlei activiteiten vermeld die vast wel zijn uitgevoerd, maar niet voor ons. Er wordt door de beheerders duidelijk geschoven met uren en kosten. Tof Thissens WERKbedrijf wordt als zwakste plek door de automatiseerders gebruikt als dumpplek voor uren.

Zelfs wanneer er daarbij nergens sprake is van persoonlijke zelfverrijking – weinig kans – zijn wantoestanden van dergelijke omvang ook bij de Nederlandse overheid ongehoord. Het is maar goed dat wij een rijk en best wel integer land zijn.

Reaguursels

Inloggen
-weggejorist-
Ewah1987 | 15-02-21 | 14:46

Na dit deel 65 is mijn beeldvorming over ICT bij de overheid nog steeds ongewijzigd. Ik vermoed dat ik niet meer episodes nodig heb om van mening te veranderen.
Het is wellicht tijd om een aantal verbetervoorstellen te doen die een politicus kan oppakken. Schrijf eens over het ICT gilde. Hoe maken we dat tot een succes?
www.ubrijk.nl/service/rijks-ict-gilde...

Jan de Vries | 15-02-21 | 12:32

Het verhaal over UWV illustreert een dynamiek die op veel plekken optreedt waar geen druk heerst om op inhoud of laten we zeggen "hands on resultaat" te managen. Op die plekken ontstaat, wellicht door de menselijke natuur binnen de grotere organisaties, een soort simulacrum van werk. AL het werk, elke presentatie, conferentie, elk rapportje dient nu om te verhullen dat er complete stilstand is bereikt en de organisatie alleen nog maar met de organisatie bezig is.

GeenAccount | 15-02-21 | 07:54

Kan ik ergens alle afleveringen in 1 x downloaden en printen. ?

strawdog | 14-02-21 | 23:46 | 1

Met de beroemde GGD download knop kan dat.

Godderwrake | 15-02-21 | 12:18

Het UWV gaat nooit onderzocht worden. Wanneer bekend zou worden hoe dit monster jarenlang de boel heeft besodemietert met medeweten van politiek en rechtelijke macht breekt er opstand uit waar Eindhoven bij zou verbleken.

john7682 | 14-02-21 | 23:03 | 1

Er wordt zoveel geld weggepist en verduisterd, al decennia lang. Heb jij ooit een opstand gezien?

DezeNicknameBestaat | 15-02-21 | 07:50
-weggejorist-
Rest In Privacy | 14-02-21 | 22:42 | 2

Ik wacht met smart op deel 1 over de saga van de Belastingdienst (inclusief Toeslagen).

R30 | 14-02-21 | 21:27

Het is heel eenvoudig: het doel van softwarebedrijven in de overheidsbranche is om software NIET af te krijgen. Als het af is, is er geen werk meer. Dan krijgen programmeurs minder werk, minder loon en nog veel erger, de baas minder bonus. Weg met de extra's. Zelfs de Ferrari moet terug naar de garage (hij moet ook wel eens een beurt hebben).

Rest In Privacy | 14-02-21 | 20:39 | 2

En mocht je dan wel in het stadium komen dat iets "af" is en werkend is dan verzin je heel snel een versie 2.0 daar kun je verdomd makkelijk over lobby-en met de verantwoordelijke ministeries in Den Haag. Zo creëer je een paar jaar laten weer een nieuwe geldbubbel. Kijk naar de BAG 2.0, de nieuwe WION, de LV-WOZ. etc etc allemaal nieuwe methodieken en nieuwe standaarden om geld binnen te harken.

muggetje | 15-02-21 | 11:14

Follow the money heeft hier wel een longread over. D66 speelt grote rol bij ICT aanbestedingen, je komt iedereen omstebeurten overal tegen. GL heeft dat inmiddels in de wind en zon energiemarkt. Hele sterke lobby's die bezig zijn zichzelf te verrijken.

Localhero | 14-02-21 | 20:22 | 1

Tof Thissen die kennen we nog. Die was kamerlid van Groen Links. Heeft zich dus ook in de UWV faalfabriek binnengewurmd.

Mijn GS nick magnie | 15-02-21 | 16:34

Wanneer komt het boek uit?
Ga je dit nog bundelen in een boek eigenlijk?

Barre_de_k | 14-02-21 | 19:58

Er staan minstens 2 taalfouten in die ik er met de zondagborrel nog uit kon halen. Jammer want dit is nog steeds een serieus onderwerp.

Kan er wellicht ook al eens een tussenstand komen hoeveel geld er al is weggegooid?

Bootvisser | 14-02-21 | 19:36 | 1

U bent zelf ook geen woordkunstenaar. Er moet een komma achter ‘Jammer’ en ‘ook al eens’ is overbodig. Na tussenstand zou er moeten staan: .... worden verstrekt van de hoeveelheid geld (nog beter: het bedrag) die (dat) al is weggegooid (nog beter: verspild).

laatste_waarschuwing | 15-02-21 | 12:27


Diantha C. - De ultieme natte droom van menig 'Fee' burner.

Ervaringsdeskundige | 14-02-21 | 19:33

Iedere keer stijgt mijn bloeddruk weer tot gevaarlijke hoogten...

Miljoenen die gewoon weggepist worden.

En onze regering en controlerende Tweede Kamer?

Tumbleweed.

Wijze uit het Oosten | 14-02-21 | 19:32 | 3

Te brisant.

de visser | 14-02-21 | 19:39

En niemand snapt het nog, zoveel gaat er fout

de visser | 14-02-21 | 19:40

En het zou de door en door verrotte ambtenarencultuur genadeloos bloot leggen

de visser | 14-02-21 | 19:41

Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen klachten heb over het UWV. Ze doen echt helemaal nergens moeilijk over. Volgens mij liggen ze daar bij het UWV ook op hun rug met de pootjes omhoog, vinden ze alles wel best.

VanBukkem | 14-02-21 | 19:18 | 1

Ik heb achteraf gezien, ook een heel makkelijke tijd bij het UWV gehad, ik ben zeker 2 van de 3 jaar niet in beeld geweest.

vluchtelingallergie | 14-02-21 | 19:41

Kunnen we deze 65 delen samenvatten in een refrein van een liedje dat Frans Bauer gaat zingen?

Leptob | 14-02-21 | 19:07 | 1

Dan wordt het allemaal wat begrijpelijker voor je?

Mark van Leeuwen | 14-02-21 | 21:56

Die zelfingenomen toon van Veldwijk staat me eigenlijk al vanaf deel 1 tegen. Wanneer stopt Geenstijl eens met deze eigenpijperij?

ED-209 | 14-02-21 | 18:46 | 4

Maf dat dit zwaarder weegt dan een miljard wegpissen

Mark van Leeuwen | 14-02-21 | 18:52

De toon.......... Hee, waar heb ik dat meer gehoord?
Wanneer neemt u eens kennis van de inhoud?

Roadblock | 14-02-21 | 19:00

Ik kijk al reikhalzend uit naar het onderzoek over de aanpak, verkwisting en ander falen wat betreft de bestrijding van corona!

vluchtelingallergie | 14-02-21 | 19:06
▼ 1 antwoord verborgen

Voelde als cold turkey de afgelopen 2 weken. Blij dat we weer doorgaan.

Piet Pirenne | 14-02-21 | 18:40 | 1

Dat was ook bij mij het geval, ik miste het "feuilleton" zeer en ben blij dat het terug is. Reality check! Ik begrijp dat het voor veel mensen te ingewikkeld is en ook ongeloofwaardig maar meneer Rutte die op dit moment in een jaar zo'n 100.000.000.000 euro wegplast zonder degelijk plan, en zonder bezig te zijn met enige backup of versterking aan te brengen, bewijst dat het UWV niet het enige overheidsonderdeel is dat "niet zo best functioneert". Ik begrijp dat de gezondheidszorg afgelopen dagen al weer aan het gillen was dat als er nog een dag vorst zou zijn dat de botbreuken-afdelingen compleet op tilt zouden gaan. Flink op inzoomen met de talkshows zou ik zo zeggen? Oh jee oh jee oh jee, en dat in een winter die zoals ik het nu inschat niet in de top 30 van de afgelopen 100 jaar gaat komen. Treinen al bijna een week uitgevallen, waarschijnlijk omdat ze alle diesels als "overbodige milieuvervuiling" de deur uit hebben gedaan? De deltawerken zijn gebaseerd op eens in de 10.000 jaar (en dat naar aanleiding van minder dan 2000 doden...). Nu willen mensen van het gas af en dan bij een 1 op 100 winter 20000? mensen laten doodvriezen of zo? Zie: nl.wikipedia.org/wiki/Winter_van_1708... voor een eens in de 1000 jaar winter. Mensen als Jesse Klaver hebben geen 1 op 100 idee wat worst-case ontwerpen inhoudt. Zelfs al warmt de aarde op, dan nog kan het hier af en toe maanden op rij vriezen en in totaal meters sneeuw blijven liggen waardoor het fysiek vastloopt.

chefren | 14-02-21 | 20:26
-weggejorist-
TheBigKirth | 14-02-21 | 18:37 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Deze ongelooflijke faalfabriek gaat ook maar door.

RickRD | 14-02-21 | 18:33 | 2

Ik heb het donkerbruine vermoeden dat dit verhaal naadloos op alle overheidsdepartementen van toepassing is.

Roadblock | 14-02-21 | 19:02

@Roadblock | 14-02-21 | 19:02: Precies. Dit is hoe het werkt in de gehele overheid. We mogen blij zijn dat ze nooit besloten hebben dat brood een 'human right' is, anders stonden we dagelijks drie uur in de rij voor een halfbakken roggebrood.

DezeNicknameBestaat | 15-02-21 | 08:14

Het is niet nieuw, dat er miljarden belastinggeld in het bekende ict putje verdwijnt.
Gebeurt al sinds 1986. Het vervelende hieraan is, dat het maar doorgaat.

ben01 | 14-02-21 | 18:28 | 1

Het is net zo'n dossier als "de vluchtelingen".

Ommezwaai | 14-02-21 | 19:07

Het lijkt er heel erg op dat het UWV er alleen maar is om de ambtenaren van het UWV aan het werk te houden, inclusief alle nevendiensten. Is dus gewoon verkapte werkeloosheid.
Dat ze een partij als Capgemini inzetten lijkt mij puur om een rookgordijn te creëren voor alle betrokken partijen.
De tijd zal het leren, onze Roverheid kennende, en zeker de Lachende Leugenaar, blijft dit helaas tot in den treure doorgaan.

Camoflage | 14-02-21 | 18:27 | 8

Ja he he, Dat heb ik hier al vaker schreven. Dit hele ICT verhaal hier is onzin, het moet juist niet functioneren, dat is de bedoeling. Er zijn veel meer werklozen dan banen. Iedere gemeente heeft duizenden werklozen. Als het ICT systeem zou werken,.. maar geen banen, wat heb je dan aan het een werkend ICT systeem? Waar we wel wat aan hebben is mensen die een baan hebben bij het UVW en hun hypotheek kunnen betalen. Waarom denk dat de overheid de 36urige werkweek heeft ingevoerd? Iedere ambtenaar leverde 4 uurtjes in zodat er meer mensen aan het werk konden bij de overheid. Nu wil Rutte het liefst het uwv opheffen en de hele overheid privatiseren maar daar verarmt hij de bevolking mee. Waarom zijn er zo veel WAO'ers/Wajongeren, als iedere werkloze tot de bijstand vervalt, dat kunnen de gemeenten niet betalen, dus spreiden. De middelgrote gemeente waar ik woon leeft 1 op de 7 huishoudens van een uitkering, ww/iaow/wao/wanjong/bijstand. Bij mij in de straat brandt bij enkele woningen om 7 uur 's ochtens het licht. Dan hebben we een hele arme bevolking, die niks kunnen kopen daardoor groeit het leger van werklozen nog meer.

RdeFriesch | 14-02-21 | 21:13

@RdeFriesch | 14-02-21 | 21:13:
Het lijkt erop dat u niet veel heeft kaas gegeten van economie: Armoede wordt juist gecreëerd door verborgen werkeloosheid in stand te houden. Door de verborgen werkeloosheid op te heffen zou een deel van deze mensen wel nuttig werk gaan doen en bijdragen aan de welvaart.

kortebroek | 15-02-21 | 11:01

@kortebroek | 15-02-21 | 11:01: Werkloosheid wordt niet in stand gehouden, het is er nu eenmaal. Waar wil je die banen vandaan halen?

RdeFriesch | 15-02-21 | 13:57
▼ 5 antwoorden verborgen

Maak me maar wakker als dit verhaal in 2034 teneinde is.

HoerieHarry | 14-02-21 | 18:20 | 1

Met Rutte aan het roer veranderd er geen moer.

Ommezwaai | 14-02-21 | 19:05

Hoor en wederhoor?

van Oeffelen | 14-02-21 | 18:10 | 5

Kom, kom, van Oef, als je maar iets van overheid en ICT-projecten weet, dan weet je ook dat er geen antwoord komt.
Als jouw Rutte in de afgelopen 10 jaar iets aan de ambtenarij geleerd heeft, is het hun falen verdoezelen, en feiten aflakken.

Roadblock | 14-02-21 | 19:06

@van Oeffelen | 14-02-21 | 19:18:
Daar val ik even van mijn stoel af.
Als ik iemand een hardcore VVD-er vond was jij het wel.
Compleet met Corpsbal, dikke sigaar, en een huis in Zwitserland.
Wat heeft je doen veranderen?

Roadblock | 14-02-21 | 19:26
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat zou Jort Kelder hier nou eigenlijk van vinden?

Ommezwaai | 14-02-21 | 18:08 | 2

eerst aan Mark vragen.

isotope 465 | 14-02-21 | 18:18

Dat het allemaal wel heel erg lang duurt

miko | 14-02-21 | 18:19

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland