achtergrond

Geenstijl

OM: Dood Nederlandse militairen door eigen mortieren schuld van niemand, geen vervolging

Achterstallig onderhoud mortieren te Mali de schuld van niemand.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde eind september 2017 dat het ongeval met een mortier, die twee militairen (Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24)) het leven kostte en een ander ernstig verwondde, was veroorzaakt omdat Defensie de mortiergranaten bij aanschaf niet op kwaliteitseisen controleerde en omdat ze niet onder de vereiste omstandigheden zijn opgeslagen - het was namelijk veel te warm in die containers. Je zou dus denken dat in die logistieke ketting mensenwerk is en er dus mensen voor die nalatigheid vervolgd zouden worden. Maar dat blijkt vandaag dus niet het geval.

"Het Openbaar Ministerie deelde in een persoonlijk gesprek en in een brief de conclusies met de nabestaanden waarom er niemand vervolgd kan worden. Het grootste probleem is volgens het OM dat de directe oorzaak van de vroegtijdige ontploffing niet is komen vast te staan, zo valt te lezen in de brief. Er lagen drie rapporten van deskundigen die niet eensluidend waren. Een door het OM ingehuurde onafhankelijke, buitenlandse deskundige kon ook geen 100 procent uitsluitsel geven."

Tuurlijk, Hennis trad destijds af om de kwestie, en ondanks dat de nabestaanden dit gebaar waardeerden, was het nooit voldoende. Dus nu stappen ze zelf alsnog naar de rechter. De moeder van Henry Hoving, Geertje Groenbroek: "Ik kan hier geen vrede mee hebben en geef niet op. Ons leven staat al 4,5 jaar op zijn kop. Elke keer worden wij geconfronteerd met die lege stoel. Als ik mijn kleindochter zie denk ik vaak: zij zal Henry nooit leren kennen. Dat blijft heel confronterend. Daar hebben ze bij Defensie geen last van."

Kortom, dat wordt een lange en onwaarschijnlijke weg naar vervolging van al dan niet onzichtbare handen in de logistieke keten die leidde tot de dood van hun zonen. Misschien brengt het verlossing, maar nog misschiener niet.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Video - Wybren van Haga betrapt op plakken lobbybrief in motie

Zou hij dat ook zo doen met BVNL-Kamervragen over Willem Engel en Huig Plug?

@Bas Paternotte | 03-08-23 | 13:00 | 90 reacties

Defensie bespioneert illegaal de eigen bevolking

Minority Report in de polder - en voer voor 100 nieuwe Jensenpodcasts

@Van Rossem | 16-11-20 | 08:01 | 0 reacties

Commando's en Rode Baretten over misstanden bij Defensie in nieuw boek "Dood door eigen vuur"

Hey, nieuw boek. Geschreven door Michael Ruperti [advocaat van iedereen die tegen defensie is] en Charles Sanders [verzon kwoots over vliegtuigramp]. En toch geloven we direct dat het inderdaad een onhebbelijke puinzooi is bij Defensie.

@Spartacus | 20-02-18 | 16:29 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.