UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 54 – Werk.nl 2.0 en de geboorte van een zombiesysteem
Dit is deel 54 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.
2012
We zijn na tweeënhalf jaar weer aan het werk voor het UWV, in dezelfde gebouwen, maar in een totaal andere wereld. Het rode UWV WERKbedrijf is ruim drie jaar na te zijn opgeslokt door het blauwe uitkeringen-UWV nog steeds een losstaande club. Behalve kantoorgebouwen delen de twee UWV's een Raad van Bestuur, anderhalf duizend niet-programmerende automatiseerders in de automatiseringsdivisie en het bekende clubje belastinggeld vretende leveranciers: Capgemini, CGI en IBM.
Collega Marjan en ik zijn binnengehaald omdat werk.nl, het kernsysteem van UWV WERKbedrijf, werkzoekenden niet koppelt aan passende vacatures. Wij weten van tien jaar terug hoe werk.nl in elkaar zit en waarom het koppelen van mensen aan werk toen al niet werkte. Veel van wat er vanouds misging – en niemand boeide – had te maken met verkeerde stuurdata. Zo was werk.nl niet bestand tegen postbusadressen. Als de gemeente Amsterdam een vacature op werk.nl plaatste met adres 'Postbus 202, 1000 AE AMSTERDAM', dan kreeg zelfs de werkzoekende om de hoek deze niet te zien. Werk.nl bleek geen woon-werk afstand te kunnen bepalen wanneer er een postbus in het spel was. Alleen het oplossen van dit postbussenprobleem leverde de voorganger van UWV WERKbedrijf al enkele miljoenen euro's per jaar op. Werk.nl-baas Solke Munneke hoopt nu dat wij dergelijke kunstjes gaan herhalen en zodoende werk.nl uit de pers te krijgen.
Wat ons helaas is ontgaan is dat werk.nl na de overname door het UWV compleet is herbouwd door UWV-huisleverancier CGI (bekend van). Gek is dat niet voor een systeem dat dateert van eind jaren '90. Maar nu wordt het twijfelachtig of we nog iets hebben aan onze kennis van destijds. We horen ook dat het UWV af wil van het klassieke matchen van werk.nl. Het motto van het nieuwe werk.nl is 'Zoeken en Vinden'. Werk.nl 2.0 moet werkzoekenden en werkgevers activeren om naar elkaar op zoek te gaan. Natuurlijk is het een methode om van het niet werkende geautomatiseerde matchen af te komen, maar voor het openstellen van de data is natuurlijk ook veel te zeggen. "We willen het Google van de Nederlandse arbeidsmarkt worden", zo horen wij.
Hoe het "Wij Worden Google" uitpakt horen we al snel. De nieuwe bestuursvoorzitter Bruins wenst een demo van het nieuwe werk.nl. Bruins vertelt graag dat hij in zijn studietijd heeft bijverdiend als ober en zoekt nu naar een vacatures voor obers in de buurt van Den Haag. Werk.nl biedt hem stapels vacatures aan, maar er zit er geen bij die ook maar lijkt op een baan als ober. Onderzoek wijst uit dat de software ervan is uitgegaan dat Bruins een typefout heeft gemaakt en niet 'ober' maar 'over' heeft bedoeld. Wat werk.nl de UWV-bestuursvoorzitter voorschotelt zijn alle vacatures waarin het woord 'over' in de vacaturetekst voorkomt. Iedereen die wel eens met Google iets heeft opgezocht, weet dat Google een zoekopdracht niet aanpast zonder dat te melden, maar dit is de overheid.
Een andere populaire anekdote is die waarin iemand zoekt naar een baan als PR-functionaris en zich geconfronteerd ziet met een vacature voor een prostituee. Onderzoek leert dat de programmeurs van werk.nl 2.0 gek zijn op het werken met wildcards. Om zeker te stellen dat iemand die een baan zoekt als accountant ook vacatures krijgt getoond waarin wordt gevraagd naar accountants wordt er bij de PR-functionaris ook gezocht naar andere vacatures waarin woorden voorkomen die beginnen met de letters 'PR'. En zo komen de prostituees bovendrijven.
Natuurlijk worden deze fouten weggewerkt, maar het leert ons twee dingen. Allereerst dat er hier op grote schaal wordt gewerkt door broddelaars. Maar we concluderen ook dat we UWV WERKbedrijf hier niet kunnen helpen. Wij kunnen hooguit bij de data.
Ondertussen wordt het klassieke matchen ook nog steeds ondersteund door het nieuwe werk.nl. Ook daar is het effect van de vernieuwing dramatisch. Het oude werk.nl bevatte een peperdure, gespecialiseerde match engine van het bedrijf WCC. In het nieuwe werk.nl is deze software gewoon overgenomen, zonder ook maar iets van de verbeteringen die WCC in tien jaar heeft doorgevoerd te benutten. Een groot deel van het werk.nl herbouwproject blijkt gewoon werkverschaffing geweest.
Navraag bevestigt het beeld dat werk.nl grotendeels herbouw van een bestaand werk.nl systeem is geweest. Huisleverancier CGI heeft met extreem lage tarieven een aanbesteding voor herbouw van werk.nl gewonnen en de klus rendabel gemaakt door een horde jonge en onervaren automatiseerders op het UWV af te sturen. Onder de zwakke aansturing vanuit het UWV zijn deze mensen erin geslaagd om een nieuw werk.nl systeem te bouwen dat aanzienlijk slechter is dan het oude systeem dat nagenoeg hetzelfde deed. Het werk.nl-systeem dat wij aantreffen is het eerste echte zombiesysteem dat ik in mijn loopbaan tegenkom. Het UWV was beter af geweest als dit project, net als alle andere grote projecten, was mislukt. Helaas is iets herbouwen dat al bestaat zo gemakkelijk dat dit niet is gebeurd.
Als ik navraag doe, hoor ik dat het werk aan werk.nl 2.0 permanent wordt geaudit door een gespecialiseerd bedrijf, de Software Improvement Group. De SIG-auditors zijn, zoals alle bedrijven die de overheid adviseren, gespecialiseerd in het hanteren van ambtelijk correct taalgebruik in hun rapporten. Als ik na veel moeite een SIG-rapport in handen krijg (op papier helaas) lees ik echter teksten die glashelder zijn. De essentie ervan is dat het nieuwe werk.nl nauwelijks te onderhouden is. De SIG beschrijft een werk.nl 2.0 dat de moeder is van alle complexe bedenksels die de mensheid heeft voortgebracht. Het staat er niet, maar wie goed leest kan haast niet anders dan concluderen dat stoppen de enige oplossing is. Uiteraard is een dergelijke oplossing politiek niet te verkopen. En dus gebeurt na verloop van tijd het onvermijdelijke: de SIG wordt door UWV de laan uitgestuurd en niet vervangen door andere pottenkijkers. Aan de pijnlijke auditrapporten komt zo een einde.
Bij alle software-ellende die we nu weer tegenkomen staat één ding voor mij vast: ik ga niet uit de school klappen. We zijn weer gewoon een leverancier die zijn ding doet. Natuurlijk kijken we verder dan onze neus lang is, maar de oplossingen moeten worden gevonden binnen de speelruimte die het UWV ons gunt. Ik ben er ondertussen ook achter gekomen dat de misstanden bij het UWV misschien veel groter zijn dan elders – de Belastingdienst, Defensie en de Politie mogelijk uitgezonderd – maar niet uniek. En in 2012 heeft de politiek dat ook door. Er wordt gesproken over een parlementair onderzoek. Ik zie het als een gouden kans om de noodklok te luiden over de wantoestanden bij de Nederlandse overheid als geheel. Die kans laat ik niet lopen.
Naschrift: Het is een spoiler, maar gezien het belang van werk.nl in crisistijd meld ik het toch: Werk.nl is nu in 2020 nog steeds het zombiesysteem dat ik hier beschrijf. En mede omdat UWV WERKbedrijf een nog veel groter probleemsysteem heeft, is het nagenoeg zeker dat werk.nl de komende tien jaar niet op de schop gaat.
Reaguursels
InloggenAutomatisering begint met het bestuderen van het bedrijfsproces dat geautomatiseerd moet worden, en eindigt een groot aantal stappen later met een werkend systeem dat voor de gebruikers nuttig is. Bij deze stappen hoort een informatieflow. Bij grote projecten moeten deze stappen door een groot aantal verschillende mensen gedaan worden, en als deze informatieflow onderweg stokt (bijvoorbeeld door een stap uit te besteden aan India waar de mensen geen idee hebben wat er in Nederland speelt) dan kom je uiteindelijk met een product dat niet aansluit bij de gebruikers.
Ik lees dit nog steeds elke week met interesse.
Ik denk dat het fundamentele probleem bij de overheid is dat je in de politiek macht verkrijgt door sociaal te netwerken. Degenen die veel borrelen, vergaderen en hun zelf-promotiebabbel langdurig geoefend hebben, komen in posities van macht terecht, en degenen die kennis van zaken hebben door zich in de materie te storten, niet.
Ik had eind jaren 90 een computerbedrijfje, verkocht computers (bouwde alles zelf), servers, audio/video editing systemen, en tja, op een gegeven moment vroeg een klant of ik een programma kon maken. Die klant was een scheepsmakelaar, en of ik dan iets kon maken dat wensen van klanten kon opslaan en daar de kenmerken van schepen bij kon zoeken (en andersom). Dus dat deed ik. En dat werkte. Leuk klusje. Ik heb verder nooit een opleiding gehad, alle kennis vergaard via boeken en experimenteren. Het lijkt me zo onvoorstelbaar simpel om vacatures bij mensen met bepaalde skills te kunnen zoeken, rekening houdend met bv. postcodes. Om dan te bedenken dat er letterlijk miljoenen worden gespendeerd om zoiets te maken en dat het dan niet eens werkt. Dan denk je inderdaad bij jezelf, je kan beter bij de overheid de boel oplichten en jezelf verrijken in plaats van fatsoenlijk werk te leveren, dat is veel lucratiever.
Hier: het onderzoek van de commissie Elias naar het ICT falen van de overheid in stripvorm. Leest makkelijk weg:
ibestuur.nl/magazine/commissie-elias-...
Leuke link !
De auteur van bovenstaande "kroniek van een faalfabriek" (Rene Veldwijk) staat op pagina 3 :-)
Probeer het eens bij de overheid. Die heeft geld zat voor nutteloze experimenten.
Ik begin nu al Diantha C. te missen .......
Er gebeurt te weinig, De factor 'evil' lijdt eronder.
Schrijf haar maar weer in deze soap.
Alle reaguurders hebben inmiddels een dopamine snelweg aangelegd na 10 jaar smartphone gebruik. Zo'n artikelreeks als d'n deze is voor velen al te zware kost. Wat mij het zwaarst valt is de machteloosheid van alles. Nederland is zo'n klein land maar eigenlijk al te groot om een beetje efficiënt te managen. Misschien moeten grote software boeren eerst op eigen kosten een systeem ontwikkelen wat werkt en dat een overheid het daarna afneemt en nog hooguit betaald voor de implementatie ervan.
'Betaalt' bedoel ik.
Zelfs ik, als beroepsgenoot van de schrijver (begonnen als database administrator, later als applicatie ontwikkelaar gewerkt, en tegenwoordig werkzaam als business intelligence specialist) volg het verhaal al niet meer aandachtig.
In het begin was het interessant, zeker vanuit een beroepsmatige interesse. Inmiddels weet ik wel dat de overheid zich maar al te graag door IBM en Cap laat oplichten, en dat overheid en ICT gewoon niet samen gaan.
Blijkens dit stukje interesseert het de auteur inmiddels ook al niet meer dat er jaarlijks bakken met belastinggeld over de balk worden gegooid.
Lekker 54 weken klagen over een voormalig opdrachtgever!
Niet vergeten eerst uw zakken gevuld te hebben, uiteraard.
Mmm ja shoot the messenger! Dat is effectief werken.
"anderhalf duizend niet-programmerende automatiseerders in de automatiseringsdivisie"
Dit is de kern van elk probleem in de ICT&Overheid discussie.
Nouuuu, die programmeurs bakken er meestal ook niet veel van met hun malotige programeertalenfetisch waar geen touw aan vast te knopen is.
@aflaatverkoper | 25-10-20 | 19:43:
Laatst iets gelezen of gezien (weet niet meer wat of waar) waaruit simpelweg bleek dat de grotere ICT bedrijven in Nederland, Cap Gemini e.d., simpelweg management-berijven zijn in Nederland, die het programmeerwerk laten doen door goedkopere bedrijven uit India e.d. Die dan dus software moeten gaan schrijven over Nederlandse wetgeveving, beleid en procedures. Hoezo een recept om alles fout te laten gaan?
"Ongeveer 40 procent van de grotere it-projecten die worden uitbesteed faalt, zo bleek in 2016 uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam." : www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5026421...
Waar het uiteindelijk op neer komt wordt in hetzelfde artikel genoemd: ""Als je geld van jezelf aan jezelf uitgeeft ben je er kritisch op, maar wie geld van een ander uit moet geven aan een ander, doet dat een stuk makkelijker." naar Milton Friedman. En dat is omdat wij als burgers het toelaten en liever dit soort artikelen die dit al 54 weken aan de kaak stellen afzeiken. Want daarmee geven wij ook ons eigen falen toe. Al sinds 1995 (wanneer begon deze kroniek te vertellen?) laten wij dit gebeuren van ons belastinggeld.
Wat is het doel van dit hele lange verhaal dat al maanden duurt?
Dat de overheid en ICT projecten geen gelukkige combi is zal iedereen nu wel duidelijk zijn.
Ter leering ende vermaek hoe de overheid werkt.
Krijg je tenminste nog wat geld terug van het geld dat verbrand werd aan de beschreven puinhopen.
@Epistulae_Morales | 25-10-20 | 19:28:
Het lijkt me meer gaan over hoe de grote ICT bedrijven de overheid een oor aan naaien.
@aflaatverkoper | 25-10-20 | 19:39: Nog meer over hoe de overheid zich door ICT bedrijven een oor LAAT aannaaien.
Merkwaardig dat zoveel mensen dit miet meer lezen maar dat nog wel willen laten weten. Als je een krant koopt, lees je toch ook niet al artikelen en gaat vervolgens klagen dat je sommige artikelen niet leest.
@Epistulae_Morales | 25-10-20 | 19:28: Waar kan ik die centen halen? Wil ook graag mijn zakken vullen en verdienen aan het UWV. Kom ik daarna hier lekker en column maken en zeiken over hoe slecht ik me er bij voel, net als de schrijver van dit te langdurende epistel.
@5611 | 25-10-20 | 20:45:
Maar wat ga je doen dan?
Het probleem oplossen?
Nooit zeuren over zaken die je niet kunt veranderen.
@HoerieHarry | 25-10-20 | 23:36:
Ahhh "we kunnen het niet veranderen". Met je kop tegen de muur slaan, en zeggen: "Tja het is nu eenmaal zo". Stap 1 is het probleem aan de kaak stellen. Maargoed, dat is al not-done volgens jou. Het is nu eenmaal zo. Dat heet ontkenning. Als je niets ziet dan is het er niet. Met die tactiek zijn we de afgelopen 30 jaar op wat meer vlakken in de problemen geraakt. Dat komt dus door mensen met dezelfde visie als jij. "Niet zeiken over zaken die je niet kunt veranderen". Dat geld dus ook volgens jouw voor het immigratiebeleid. Tja we hebben nu eenmaal getekend. Dat kunnen we niet meer veranderen. Of voor de klimaat waanzin. We hebben immers getekend daarvoor. Dat kunnnen we niet meer veranderen. Bullshit Harry. Er is geen wil om het te veranderen. WIj zeiken liever kronieken als dit af, omdat ze te lang duren. We kijken liever weg, leggen ons erbij neer, en komen liever met doodoeners als:
"Ja het is nu eenmaal fout, kost ons miljarden, en is moelijk aan te pakken, maar als JIJ er iets op aan te merken hebt, moet je je bek houden, want JIJ als individu komt niet met een oplossing". Ik neem aan dat je de werking van de media snapt in het politieke spectrum? De media kaart dingen aan. Demense winden zich erover op. De politiek pikt dat op, en ofwel zij veranderen hun beleid om zetels te behouden, of de oppositie pikt het op om zetels te winnen. Iedereen die er als burger zich er over op windt omdat HIJ zelf geen oplossing klaar heeft staan de mond snoeren omdat HIJ (naast zijn 40 urige werkweek als niet-politicus in een compleet ander vakgebied) geen oplossing heeft klaar staan , is kortzichtig en dom.
@5611 | 25-10-20 | 20:45: papieren kranten hebben een maximaal aantal pagina's, en dan gaat het ene artikel ten koste van het andere. Internetkranten zoals GS hebben daar geen last van dus klagen heeft geen nut. Deze serie gaat niet ten koste van andere artikelen. Als een serie je niet interesseert kun je hem overslaan.
Ik ben eerlijk. Heb niks met de faalfabriek. Met werken hou ik me sinds mijn pensionering al helemaal niet meer bezig. Geniet alleen nog maar van het leven.
Waarschijnlijk hebt u er ook niet mee van doen gehad!
Aan het aantal reacties te tellen is menig reaguurder net als ik afgehaakt. Het lezen van deze kroniek staat nog op mijn to do list, het lijkt me een uiterst waardevol inzicht in het falen van de overheid. De fragmenten die ik er uit las waren een en al herkenning van mijn ervaringen met de overheid. Het is inmiddels wel een flinke kluif geworden met 54 delen, and counting.
Persoonlijk wacht ik op het allerlaatste deel, om alles daarna in 1 ruk te lezen. In dit tempo zal dat dus over een jaar of 40 zijn,
Het UVW is straks het grootste bedrijf van Nederland met de meeste werknemers.... of leden, hoe zullen we het noemen?..
RGEs
Revenue Generating Entities
Deze kroniek is net als een oplevertermijn van een IT-systeem in de overheid: schier oneindig.
Of was dit het advies van de psychiater: schrijf het maar van je af?
Nou, het eerste jaar gaat is het klagen over het UWV en ondertussen wel je stukje software 10x over de kop laten gaan en er miljoenen mee opstrijken. Dat voelt dat niet lekker en voor/om zijn geweten gaat hij weg. En nu komt ie vrolijk weer lekker zijn zakkenvullen. Dit is geen klokkenluider, dan ben je onderdeel van het probleem en probeer je niets anders dan je handen schoon te wassen. Deze mag net zo hard achter de tralies gezet worden. Kan mij niet herinneren dat ik belasting betaal om iemands villa mooi aan te kleden.
@lovekila | 25-10-20 | 22:01:
Leuk om telkens te ranten op de boodschapper, maar maakt dat het probleem minder erg dan ofzo? Ik snap niet wat jouw bijdrage hier mee te maken heeft. Als die hufterige klootzak van een buurman naar je toe komt rennen om je te vertellen dat je huis in de fik staat. Ga je hem dan afzeiken omdat het een lul is, met een te groot ego, die zijn geld op een dubieuze manier verdient, of ga je de brandweer bellen en beginnen met blussen?
@peterdh | 26-10-20 | 07:38: Wanneer mijn buurman me vertelt dat mijn huis in de fik staat en helpt bij het blussen, dan heb ik een goede buurman. Kom ik er vervolgens achter dat hij heeft mee geholpen de boel aan te steken, dan is ie net als de schrijver onderdeel van het probleem en heeft ie met mij een nieuw probleem. Daar zit toch echt een verschil tussen. Aangezien de schrijver hierboven het recht in hand neemt om hier openbaar te klagen (en dat mag hij), mag ik er dik op ranten en zal ik bij elke aflevering dan ook weer doen. Deze meneer met zijn dik gevulde zakken is geen slachtoffer.
Ik volg dit dossier al maanden met belangstelling. Uiteraard kan ik als buitenstaander geen vingers op zere plekken leggen, maar heb wel een sterk vermoeden over tenminste één belangrijke reden waarom dit project hopeloos is mislukt.
Ik heb veel van dit soort ICT projecten binnen de overheid zien mislukken en er slechts één succesvol binnen budget uitgevoerd zien worden, dat was binnen een ZBO (Zelfstandig Bestuur Orgaan). De belangrijkste reden dat dit lukte was volgens mij dat een inhoudelijk betrokken lid van de directie opdrachhtgever was, en dat niet alleen pro forma. Hij gedroeg zich gedurende de hele looptijd als opdrachtgever, zat er van dag tot dag bovenop, liet zich geen knollen voor citroenen verkopen en en was een (positieve) horzel in de nek van de vernatwoordelijken voor de software-ontwikkeling.
En, heel belangrijk, hij had niets anders aan zijn hoofd dan uitsluitend dit project en - evenzo belangrijk - hij had elke dag contact met de (uitstekende) projectmanager over werkelijk alles wat voor het project van belang was.
Zijn deskundigheid, betrokkenheid en niet-aflatende bemoeienis en zichtbaarheid als opdrachtgever waren succesfactoren bij ontstentenis waarvan vrijwel elk ICT-project binnen de overheid bijna zeker tot mislukken is gedoemd.
Klinkt als een Product-Owner binnen de Scrum filosofie. www.scrum.org/resources/what-is-a-pro...
@Feynman | 25-10-20 | 19:05: Gelukkig was dit krankzinnige jargon niet aan dit nuchtere directielid besteed.
Heerlijk hoe Japke d-Bouma met dit soort opgeblazen jargon hier ook onlangs nog weer grandioos de draak stak.
www.nrc.nl/nieuws/2020/10/20/de-verke...
@Prinsemarij | 25-10-20 | 19:24: Iemand die de stakeholder wensen vertaald naar iets waar een development team wat mee kan noemen ze binnen het scrum framework een product owner. Dat scrum ondertussen vervuild is met allemaal lege management bullshit, wil niet zeggen dat de term 'product-owner' jargon is. Dat is gewoon een functie omschrijving.
Mmm, wel grappig @prijsenmarij, is dat "narratief" in het artikel opduikt als zo'n hopeloos woordje jargon. Terwijl ik me kan herinneren dat dat bijvoorbeeld best vaak genoemd en geschreven wordt hier op gs. Oftewel met "vakjargon" (tussen haakjes omdat ik persoonlijk vind dat deze dingen geen hol met jargon te maken hebben) kun je soms dingen gewoon begrijpelijker in 1 woord uitleggen. Omdat simpelweg elke boerenlul zeker op internet, gewoon met 1 druk op de knop even op Wikipedia bv kan kijken wat bv een product owner in scrum is en wat scrum überhaupt is. Liever dat, dan dat je je als auteur van een artikel in allerlei bochten gaat wringen om dingen te beschrijven en véél meer woorden moet gebruiken en je verhaaltje minder pakkend wordt.
@peterdh | 26-10-20 | 06:43: zeker net een cursus “agile” gehad?
... en zoals te doen gebruikelijk slaapt de overheid verder. Ook dit laat pRutte als landmijn liggen voor zijn opvolger. Tien jaar lang niets doen. Je moet het lef maar hebben.
Wat is het verschil tussen een zombie en een weerwolf?
Zombies hebben hun reukzin verloren.
Z'n staart
zombies zijn dommer.
Jeumpie... is deze onzin pas bij 2012!?
Ja, en nog steeds gaat in 2020 jouw belastinggeld naar deze onzin toe. Kun je nagaan.
"broddelaars"; een goede typering van de meesten die in de ICT werkzaam zijn.
Beste René, kent dit verhaal ook ergens een einde..... ik begon bij deel 20 ofzo al een beetje de aandacht te verliezen..... moeilijk om de aandacht erbij te houden.... maar dat zal wel aan mij liggen.
Haha precies dit.
Mwah, het ergste is dat dit een verhaal is wat eigenlijk onze hele overheid typeert.
Als de ICT-projecten bij de overheid op een juiste manier zouden worden uitgevoerd, dan scheelt dat 5 miljard euro aan kosten op jaarbasis. www.ad.nl/binnenland/overheid-kan-5-m...
Ik hoop in 2100.
@Feynman | 25-10-20 | 18:55: Net of ict-projecten elders wel altijd goed gaan. Ik denk meer aan echt nieuwe oplossingen. Concreet voor werk.nl wat vooral om gebruiksvriendelijk matchen gaat: bestel 3 domeinnamen w1.nl w2.nl en w3.nl. Publiceer de database definities en vraag om voorstellen, stel slimme eisen, niet dat de leveranciers groot en lomp moeten zijn maar wel dat de broncode ter beschikking van UWV wordt gesteld voor security audits en noodgevallen (misschien nog beter om door uwv betaald alles open source te laten zijn, zo wordt overheidgeld het netste ingezet), iedereen kan er wat aan hebben!). Kies de drie beste aanbieders en die mogen de 3 sites dan beheren. Elk jaar vervang je de minst succesvolle door een volgende aanbieder. Het aardige is dat zelfs eenmanszaken zo een kans krijgen. Enige wat telt is =beter=. De drie sites gaan een fractie kosten van de huidige site en stuk voor stuk beter zijn.
@chefren | 25-10-20 | 22:05:
"Net of ict-projecten elders wel altijd goed gaan". Nee, dat zegt niemand. Maar ik hoop dat je het wel met me eens bent dat als elders zoveel projecten zo hopeloos fout gaan, zo hopeloos gemismanaged worden, en zo hopeloos veel geld kosten, dat dan elk normaal bedrijf heel snel hopeloos failliet had gegaan. Wij accepteren het, en bijven gewoon tekenen bij het kruisje (als burger in het stemhokje) en laten deze waanzin gewoon doorgaan. Met ons geld.
De WW was ooit een fatsoenlijk vangnet waar je netjes verzekeringspremie voor betaalt. Vervolgens heeft een bepaalde groep dat vangnet helemaal uitgehold en hebben ze de WW opbouw gehalveerd, waardoor je nauwelijks nog WW maanden krijgt als je bedrijf failliet gaat. Weer zo'n voorbeeld van de verrapzakking.
Hier zie je ook weer die het meeste betaald hebben, krijgen het minste!
Lees eens een krant, volg het nieuws eens, i.p.v. onzin te raaskallen. De WW opbouw werd verminderd omdat er genoeg geld in kas was. Er waren dus te weinig werkelozen en ook waren de WW ontvangers gemiddeld lager ingeschaald dan WW betalers.
@Epistulae_Morales | 25-10-20 | 19:34: Onzin, de opbouw is gehalveerd wat betekent dat je de helft van de tijd recht hebt op WW als je afgestudeerd bent en een aantal jaar hebt gewerkt.
@Epistulae_Morales, en @stipje.
Jullie hebben beide en beetje (on)gelijk. Eerst konden in 2000 de premies voor WW omlaag vanwege het gunstige economische klimaat en er genoeg geld in kas was.
www.trouw.nl/nieuws/premie-ww-kan-rui...
Om vervolgens in 2016, www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ww-u... , diezelfde WW korter te maken. Waarschijnlijk omdat het te duur was en de overheid liever de voorzieningen voor mensen uitkleed om te bezuinigen, dan belasting te verhogen omdat dat verkiezingsgewijs beter is. Het weer verhogen van de belasting heeft iedereen last van. Het uitkleden van de WW alleen een beperkte groep, waartoe iedereen met een baan denkt nooit aan te gaat behoren.
En zo zijn dus veel meer zaken door de overheid wegbezuinigd, uitgekleed, versobert of zelfs opgeheven. In plaats van geld te besparen op, onder andere, vlakken zoals het complete mismanagement van ICT projecten.
www.ad.nl/binnenland/overheid-kan-5-m...
Maarja he. We vinden het blijkbaar allemaal best. Want we stemmen erop. En we zeiken liever stukjes waarin dit wordt aangekaart af, zoals dit artikel (zie deze hele tegel-draad over het afzeiken), dan dat we ons richten op het probleem. Beter de boodschapper doodchieten, dan ons eigen onvermogen (want dat is het) te etaleren en toe te geven dat we zelf toegeven dat we als burgers dit allemaal laten gebeuren van ons belastinggeld.
@peterdh | 26-10-20 | 07:07: Pet afnemen doet
REAGEER OOK