Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 53 – Een gênante rel rond werk.nl

Dit is deel 53 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

April - mei 2012

Tijdens de wedstrijd armpje drukken met de nu vertrokken UWV-top was ons voornaamste wapen journalist Siebe Sietsma van RTL Nieuws. Alle publieke bedrijfsgeheimen over niet werkende systemen en corrupte personen hebben we met RTL gedeeld. En die strategie heeft boven verwachting gewerkt. Maar nu we twee van onze drie tegenstanders de deur hebben uitgewerkt, nummer drie in huilmodus hebben gekregen en een vertrouwensbasis hebben met twee divisiedirecteuren en met UWV-eindbaas Bruno Bruins, moeten we bewijzen dat we het vertrouwen van het UWV waard zijn. We hebben ook een zakelijk belang: drie van ons zijn aandeelhouder in Corduroy BV, het door ons opgezette bedrijf dat de polisadministratie beheert.

Wat we vooral hebben gedaan is de UWV-top wijzen op de risico's die kleven aan het systeem werk.nl. Werk.nl is het paradepaardje van de divisie UWV WERKbedrijf, die verantwoordelijk is voor het aan werk helpen van uitkeringstrekkers mensen. Onze waarschuwing is simpel: "werk.nl werkt niet, heeft ook nooit gewerkt en gaat binnenkort gedonder geven". We kunnen niet vertellen dat we deze boodschap ook aan journalist Sietsma hebben meegegeven. We hebben er niets meer over gehoord, maar dat zegt niets. Dat werk.nl niet werkt, is door RTL zelf eenvoudig vast te stellen en bij veel werkzoekenden en insiders ook gewoon bekend. Tot nu toe boeit het niemand, maar dat gaat veranderen, zo leggen wij de UWV-top uit.

De reden dat bijna niemand wakker ligt van een niet-werkend matchingsysteem voor werkzoekenden is eenvoudig: de dienstverlening van het WERKbedrijf is geheel vrijblijvend. Wie een WW-uitkering krijgt hoeft zich bijvoorbeeld niet aan te melden bij werk.nl. Wie dat toch doet en door werk.nl idiote vacatures krijgt voorgeschoteld, schudt het hoofd en gaat langs een uitzendbureau of zoekt zelf een baan. Natuurlijk weten ze dat in Den Haag ook en dat maakt UWV WERKbedrijf tot een favoriet doelwit van bezuinigingen. Bezuinigen op het uitkerings-UWV raakt doorgaans systemen. Als daarbij iets fout gaat, kan dat de uitkeringen raken. Bezuinigen op WERKbedrijf is daarentegen risicoloos. Zo eenvoudig is het.

Het vrijblijvende karakter van de dienstverlening van het UWV WERKbedrijf (het rode UWV) staat in schril contrast met de welverdiende reputatie van bureaucratische boeman die het uitkeringsbedrijf (het blauwe UWV) heeft. Ook dat is eenvoudig te verklaren: de divisie WERKbedrijf is niets anders dan een voortzetting van het in 2009 door het blauwe UWV opgeslokte CWI, het Centrum voor Werk en Inkomen. Dat CWI gaat weer terug op de arbeidsvoorziening en als je ver teruggaat kom je uit bij de socialistische solidariteit en de christelijke charitas van heel lang geleden. De beste blauwe UWV'ers willen ervoor zorgen dat mensen op tijd een deugdelijk berekende, rechtmatige uitkering krijgen. De beste rode UWV'ers willen ervoor zorgen dat mensen linksom of rechtsom een baan vinden die bij ze past. Bij het blauwe UWV staan procedures en automatisering centraal (al merk je dat niet aan het aantal medewerkers). Bij het rode UWV staan mensen centraal. Tot de dag van vandaag gaat dat niet samen.

Waar wij Haverkamp en Bruins op wijzen is dat het falen van werk.nl nu voor het eerst gevaarlijk is geworden. De reden is dat het UWV zich als één organisatie aan de werkzoekenden wil presenteren. Van binnenuit gezien is het voor 99 procent apekool. Er verandert nagenoeg niets aan de systemen en de processen. Het blijft bij logo's, websites en organogrammen. Het zal zelfs tot 2015 duren, ruim zes jaren na de samenvoeging, tot het lukt om op het hoofdkantoor één bedrijfsnetwerk werkend te krijgen.

Naar buiten toe doen alsof je één organisatie bent terwijl er intern niets verandert, is altijd gevaarlijk. Voor het UWV is werk.nl de tikkende tijdbom. Voor het eerst zijn de niet passende vacatures die werkzoekenden krijgen voorgeschoteld niet lachwekkend, maar eng. De werkschuwe klanten van het UWV weten wel beter, maar de goedwillende werkloze chemicus krijgt het benauwd wanneer het UWV een vacature als verfmenger in een fabriek als een zeer goed passende match krijgt voorgeschoteld. Die mensen denken nu opeens dat ze op de vacatures die werk.nl ze voorschotelt moeten solliciteren. Weten zij veel. Dát is waar mijn collega Marjan en ikzelf Bruno Bruins voor waarschuwen. Het is een uiting van goede wil, maar natuurlijk ook een poging om onze nieuwe UWV-vrienden dezelfde informatie te geven die we ook aan RTL hebben gegeven. Meer kunnen we niet doen.

Gelukkig landt ons verhaal bij Bruins, vooral dat van Marjan, die werk.nl van buiten en van binnen kent. Samen hebben we vier jaar voor het CWI gewerkt. Soms komt het wel uit als er nooit iets verandert. Bruins vraagt Marjan om met een onderzoeksrapport te komen. Ik kijk verbaasd toe en dan vooral naar Marjan die eerder zei nooit meer voor het UWV te willen werken.

Het uitvoeren van een onderzoek moet natuurlijk via de managementlijn lopen, maar we kennen de weg. De eindbaas over werk.nl is Solke Munneke, een keihard werkende Groninger die alle vooroordelen over ambtenaren weerlegt, maar ook geldt als een enorme botterik. Werk.nl is Solkes geesteskind, maar hij heeft het systeem niet tot een succes kunnen maken. Marjan werkt met Solke een voorstel uit voor een piepklein onderzoekje – twintig uur werk. Ik blijf overal buiten. Ze organiseert een klein panel van mondige werklozen. Het resultaat is een rapportje (indien werkloos: lees) met een epische afsluiter. Ik neem zelf de vrijheid om CIO Frans Haverkamp te informeren. Uiteindelijk is hij het die dit moois in beweging heeft gezet. Bruno Bruins himself nodigt Marjan en mij uit voor een vervolggesprekje. Hij is als 'eenvoudig jurist' opgelucht dat het niet vol staat met automatiserings-bla.

Dan, nog geen half uur na ons gesprek met Bruins, belt journalist Sietsma met de mededeling dat RTL onze tip heeft opgepakt. 'Er zit een prachtitem op RTL Nieuws over werk.nl aan te komen.' Het komt aan als een kaakslag. Als RTL gaat uitzenden dan zullen ze bij het UWV denken dat wij hier achter zitten. Het voelt als pure horror.

De RTL uitzending komt op zaterdag 5 mei 2010 en leidt mede door de bizarre voorbeelden van idiote matches tot veel hilariteit en boosheid, ook in de Kamer. Een half jaar terug zou ik ervan hebben genoten, maar nu niet. Natuurlijk verandert er op korte termijn niets. Het UWV kan moeilijk op zijn website zetten dat alles met betrekking tot UWV WERKbedrijf geheel vrijblijvend is. En de matchsoftware van werk.nl werkend krijgen is in tien jaar nog nooit gelukt. Zoals altijd wacht iedereen tot de ophef weer weg is.

Er is maar één ding dat echt verrast: het UWV vraagt ons om ze te helpen de matchsoftware van werk.nl werkend te krijgen. Het is het zoveelste wonder.

Reaguursels

Inloggen

Elke week weer een stukje is als een druppel op een steen, met de tijd komt er een gat in. In ieder geval kan niemand in de tweede kamer of de regering zeggen " Wir haben es nicht gewusst"

jan huppeldepup | 19-10-20 | 11:41

Drieënvijftig weken verbijstering over een falende organisatie...

Wijze uit het Oosten | 19-10-20 | 10:32

Ik zeg het simpel: René Veldwijk is òòk een backstabbende smiecht: lekken naar RTL om veranderingen te forceren, zijn eigen BV of bedrijf verhuren aan het UWV, oftewel: hoe langer de chaos duurt, hoe langer hij er ook aan kan verdienen.
Nu weer dit verhaal uit het verleden waarbij hij iedereen er als een klikkend jongetje erbij lapt.
Ik zou niet graag hem als collega of vertrouwenspersoon of sowieso als wat dan ook hebben.
Hij is gewoon zelf ook niet te vertrouwen.
En het wordt dan gepresenteerd alsof hij het allemaal als enige goed voor heeft met de wereld van het UWV, hij weet precies hoe het wel moet.
Gek genoeg zit hij nooit op de positie die daarvoor kan zorgen.

King of the Oneliner | 18-10-20 | 21:34 | 1

Als je bij een overheidsorgaan aan de slag gaat dat ongemakkelijke waarheden negeert en alles onder de mat veegt en stug de koers op 'falen' houdt zou ik ook naar de kamer lekken. Overheids-IT is op dit moment ingericht op mislukken. Het gros van het personeel snapt de materie niet, kan vaak al 20 jaar maar een trucje en alle managementlagen daarboven hebben ook amper een idee en zijn alleen maar bezig met hun eigen hachje. Het is goed dat iemand een keer een kijkje in de keuken geeft over de omvang van dit probleem.

kobuskuch | 19-10-20 | 08:20
-weggejorist-
King of the Oneliner | 18-10-20 | 21:03 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

De rek is uit dit onderwerp.

HoerieHarry | 18-10-20 | 21:00 | 2

Het zou iets korter kunnen inderdaad.
UWV = kudt.
Dan is de boodschap ook duidelijk.

RickyLaRue | 18-10-20 | 21:28

Elke baan is beter dan een WW- of bijstandsuitkering. Behalve ambtenaar, UWV-functionaris of politicus natuurlijk, maar deze drie droombanen zijn slechts voor weinigen weggelegd. Of koning natuurlijk, want dat schijnt ook wel lucratief te zijn. Ik heb al drie keer gesolliciteerd als koning, maar andere uitvreters waren me steeds voor.

Nivelleermarionet | 18-10-20 | 20:57

Mijn buurman leeft al jaren als God in Frankrijk, met een uitkering. Ik kan er wel tegen (ik werk niet in een loodmijn of zo), maar het klopt gewoon niet in dit land.

momusopus | 18-10-20 | 20:51 | 1

U woont er naast?

Gokmaar | 19-10-20 | 11:54

Werk.nl is een lachertje waar niet veel goed gaat. Ooi gaf een werk.nl coach gewoon to dat de sites ruk zijn. Als je een functie wilt aangeven of zoeken kan je alleen maar iets uit een lijst kiezen, als het meer gespecialiseerd wordt staat het er nooit bij en moet je maar iets kiezen waarbij je denkt dat het goed zit. Probleem is dat ook de plaatsers van vacatures hetzelfde probleem hebben en daardoor een hoop vacatures onder een verkeerd rubriek geplaatst worden.
Dan denken al die headhunters maar ook werk.nl dat bv. energietechniek en elektronica onder een dezelfde noemer valt, ik kan je zeggen dat dat erg frustrerend is hoe vaak je uitgenodigd wordt en pas echt duidelijk wordt dat het niet is wat bij je past. En laat ik het maar niet hebben dat wanneer je door de KPN bij een reorganisatie overtallig wordt verklaard ze 3 maanden later met een functie bij KPN aan komen zetten waarbij ik 3x heb moeten uitleggen waarom ik daar geen zin in had.

Sinclair | 18-10-20 | 20:49

Jezus, twintig uur voor dàt rapportje waar nog niet eens de word spellingscontrole overheen gegaan is? Dat noem ik nog eens een lekker klusje. Als daar meer dan twee uur werk p.p. in zit moet je serieus met de auteurs gaan praten en dan ben ik met zes uur totaal echt heel genereus.
.
Veldwijk toont al meer dan een jaar prima aan dat UWV krijgt wat het verdient, maar zo duidelijk was hij nog nooit.

pietvanvliet | 18-10-20 | 20:47

Dank u wel Heer Veldwijk. Elke week weer genieten

Gokmaar | 18-10-20 | 20:16 | 1

Sluit ik me bij aan, leest lekker weg

Camoflage | 19-10-20 | 10:26

In een ver verleden zelf wel eens met werk.nl te maken gehad. Werd door de Dienst Werk en Inkomen al gezegd dat je er helemaal niets aan had.
Tegen de tijd dat een vacature op werk.nl verschijnt is ie al een paar maanden oud en allang vervuld.
Het enige waar werk.nl goed voor is om je quotum te halen bij de verplichte sollicitaties die je moet doen.

Osdorpertje | 18-10-20 | 19:44 | 4

Herkenbaar. Ik had rond die tijd ook het geluk werk.nl te mogen gebruiken - als het al werkte.

Niet alleen waren de matches belachelijk op inhoud, ook locaties waren absurd: bij voorkeur aan de andere kant van het land. Op de vraag hoe realistisch zo'n sollicitatie was en en hoe men dacht over een partner die wel werk heeft in de huidige regio volgden alleen ambtenaren oplossingen.

Uiteindelijk heb ik er geen zak aan gehad, en volgens mij hebben er toch een aantal strijkstokken flink verdiend aan mij.

ScumbaggusMaximus | 18-10-20 | 20:49

@knutsel_ | 18-10-20 | 20:16: Het beste is een Hugo Boss kostuum. Vooral als je in de beveiliging of de logistiek wilt.

King of the Oneliner | 18-10-20 | 21:15

@King of the Oneliner | 18-10-20 | 21:15: Lol, en in het zwart natuurlijk.

knutsel_ | 18-10-20 | 23:24
▼ 1 antwoord verborgen

Al meer dan een jaar lang wordt er wekelijks uit de doeken gedaan hoe we gepiepeld worden door incompetente kartelpolitici. De Tweede Kamer blijkt een volslagen wassen neus en lijkt uit slapende nitwits te bestaan. Er is nog geen enkele kritische vraag gesteld en niemand ter verantwoording geroepen. Er zitten verkiezingen aan te komen en dit is natuurlijk slechte PR, zeker omdat iedereen al decennia zit te slapen. Vertellen dat je als pluchewarmhouddeken uit een coma komt is lastig. De Belastingdienstchaos is tot nu toe beperkt gebleven tot de kinderopvangtoelagen. Het lijkt mij heel erg sterk dat alleen de kinderopvangtoeslag tienduizenden burgers genaaid heeft. De toelagen worden gezamenlijk beheerd en de top is dezelfde. Nog geen enkel Kamerlid heeft gevraagd wie toegang had tot deze lijsten, wie deze lijsten beheerde en of de praktijken daadwerkelijk alleen door de kindertoeslagenafdeling uitgeoefend werden.
Geen enkel Tweede Kamerlid heeft in een jaar tijd vragen gesteld over decennia fraude, incompetentie, corruptie en vriendjespolitiek. Niet een. Wat doen die lui de godganse dag behalve deugen?

Frau Merkel | 18-10-20 | 19:38 | 1

Om dat soort dingen te begrijpen moet je hersens hebben en daar hebben ze in de tweede kamer een groot tekort aan.
Daarnaast is het belastinggeld dus waarom zouden zij zich daar druk om maken.

Nanda81 | 18-10-20 | 22:19
-weggejorist-
Taggart | 18-10-20 | 19:34

Deze organisatie krijgt er denk ik wel 1 miljoen klanten bijna komende 6 maanden, tijd voor re-org?

harry21 | 18-10-20 | 19:33 | 3

Denk je dat het daar nu beter van wordt?

* Il Principe * | 18-10-20 | 19:56

Mag hopen van niet. De werkenden mogen de werklozen betalen. Dat betekent dat loonbelasting sky-high omhoog gaat. Anderzijds een kleiner het aantal klanten bij het UWV is alleen mogelijk zolang NOW achtige constructies van kracht blijven.

Atlantis-95 | 18-10-20 | 20:13

"De werkschuwe klanten van het UWV weten wel beter, maar de goedwillende werkloze chemicus krijgt het benauwd wanneer het UWV een vacature als verfmenger in een fabriek als een zeer goed passende match krijgt voorgeschoteld."

Wat is er precies beter aan een uitkering dan aan werken als verfmenger?

LinkeLotje | 18-10-20 | 19:28 | 17

@King of the Oneliner | 18-10-20 | 21:21: Dat is in het geheel niet overdreven.

Frau Merkel | 18-10-20 | 21:31

@Atlantis-95 | 18-10-20 | 21:31:
Daarom schreef ik als antwoord dat de toeslagen en extraatjes niet allemaal tegelijk moeten wegvallen als iemand wel gaat werken.

LinkeLotje | 18-10-20 | 21:37

@LinkeLotje | 18-10-20 | 21:37: Die toeslagen maken dat meer verdienen net boven minimum niet loont. De crux is dat die toeslagen nodig omdat het leven op minimumniveau onmogelijk wordt. In veel gevallen is het de overheid die de kosten maar op loopt te drijven.

Neem bijvoorbeeld huur. Veel minima wonen in een sociale woning waarover de verhuurder verhuurdersbelasting betaalt. Die komt terug in een hogere huur waarvoor de huurder dan weer extra huurtoeslag krijgt. Oplossing: verhuurdersheffing afschaffen, huren omlaag, huurtoeslag omlaag. Zo maak je mensen minder afhankelijk en loont het meer om meer te gaan verdienen.

Helaas gaat Den Haag alleen maar verder deze verkeerde weg op. Ollongren jaagt de huren als een dolle omhoog, gevolg: nog meer huurtoeslag. En er zijn ook al plannen om voor dat klimaat van ze energie flink duurder te maken en dan de minima te compenseren met, jawel, een energietoeslag. Aaargh!

5611 | 18-10-20 | 23:25
▼ 14 antwoorden verborgen

Deze faalfabriek pompt 20 miljard euro per jaar rond. jaarverslag.uwv.nl/uwv-in-cijfers/fin... Wat mij verbaast is de moeite die het UWV heeft om iemand die jaren recht op WW heeft te voorzien van de juiste opleiding om sneller aan het werk te gaan. Voor reintegratie geleuter zijn duizenden euro`s beschikbaar, maar collegegeld is een brug te ver.

Feynman | 18-10-20 | 19:24 | 3

Dat is mij ook wel eens opgevallen. Een echt opleiding kan er niet vanaf

Mark van Leeuwen | 18-10-20 | 19:31

Volgens mij mág je niet eens een voltijd opleiding gaan doen want je moet beschikbaar zijn voor het aantal uren waar je WW voor ontvangt. Ook al zou je het zelf bekostigen.

knutsel_ | 18-10-20 | 19:33

@knutsel_ | 18-10-20 | 19:33:
Ook niet in deeltijd, ervoer ik toen mijn toenmalige werkgever failliet ging.
Toch gedaan, baantje gezocht via een uitzendbureau en mijn studie in deeltijd gedaan.
Geen seconde spijt van gehad.

De Droit | 18-10-20 | 19:59

53 weken al! Da's bijna net zolang als die smiley die achter mijn nick staat. Veel te lang.

aflaatverkoper | 18-10-20 | 19:22 | 2

De reacties op dit topic zijn voor mij de krenten in de pap. Heerlijk. Wat mij betreft komen er 319 delen. We zitten in mei 2012 dus dat komt wel goed.

Vraag aan de schrijvert: komt er feedback op dit feuilleton vanuit de hoofdpersonen? Zo ja, heel benieuwd.

de Voorzittert | 18-10-20 | 19:55

Precies. Misschien lijd ik zelf aan wanen, maar associaties met de cojona-gekte dringen zich op.

Buridan | 18-10-20 | 23:51
-weggejorist-
newray | 18-10-20 | 19:20

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl