Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 49 – Met de vrachtwagen naar Limburg

Dit is deel 49 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

  Woensdag 6 t/m vrijdag 8 juli 2011

De "Ambtenaar K.-affaire" laat eens temeer zien dat automatiseringsfiasco's of een UWV dat adresfraudeurs faciliteert veel minder impact hebben dan een geval van ambtelijke corruptie. Verspil 100 miljoen euro aan niet werkende software of faciliteer grootschalige adresfraude en er wordt wat gemopperd, maar een ambtenaar met een BV'tje die zijn eigen mensen inhuurt, dat is onacceptabel.

Zoals steeds staan mijn vingerafdrukken ook op deze nieuwe affaire. En dus gebeurt het onvermijdelijke: UWV-topman David Jongen, van wie ik weet dat hij onder druk domme dingen doet, heeft wéér een emotioneel incontinent moment. Het gebeurt in een vergadering met een aantal UWV-managers. Tijdens die vergadering doet topman Jongen een bijzondere uitspraak: "Kan iemand er alsjeblieft voor zorgen dat er een vrachtwagen over René Veldwijk heen rijdt!"

Er zijn branches waar grof, oorlogszuchtig, of zelfs dit soort maffioos taalgebruik door de beugel kunnen. De overheid is niet zo'n branche, integendeel. Laat niemand denken dat de ambtelijke subcultuur vrij is van machismo of een teveel aan testosteron, maar een oproep tot moord, ook als zo'n oproep een uiting van frustratie is, is ondenkbaar. Terughoudendheid is de norm, zeker bij een topman in vergadering met zijn onderdanen (ook bij de echte maffia overigens).

Een van de aanwezigen is Jan Blaauw, secretaris van de divisie gegevensdiensten. Blaauw is binnen het UWV een van de dragers van de ambtelijke cultuur en de normen en waarden, goed en slecht. Blaauw en ik hebben met elkaar te maken gehad en mogen en respecteren elkaar, zonder dat we bevriend zijn. Directiesecretaris Blaauw is nog meer geschokt dan de andere aanwezigen. Natuurlijk informeert hij mij niet, maar hij is voldoende geschokt om de gebeurtenis met anderen bij het UWV te delen. En zo bereikt het bericht van de gebeurtenis mijn oren.

Ik geloof geen moment dat de UWV-topman mij naar het leven staat en mijn informant evenmin. Het verhaal werkt vooral op de lachspieren en toont weer aan hoe ongeschikt deze man voor zijn functie is. Verder kan ik er niets mee. Maar dan vertelt de informant dat het vrachtwagenverhaal een achtergrond heeft. Want minister Henk Kamp is zwaar misnoegd door de "Ambtenaar K.-affaire". In plaats van corrupte constructies uit te bannen heeft hij ze zichtbaar gemaakt en de verantwoordelijke daarvoor heet David Jongen. "Overmorgen moet David te biecht bij minister Kamp, met het dossier van Ambtenaar K. onder zijn arm", vertelt mijn informant lachend. "Maar dat is niet alles. David moet nog een dossier meenemen naar minister Kamp, het dossier Veldwijk. En dat gesprek over jou is al overmorgen." Mijn informant verkneukelt zich hoorbaar. Ik niet. Deze informatie is goud waard, vooral omdat David Jongen redelijkerwijs niet weet dat ik die heb. Ik heb David Jongen bij de ballen.

Met moeite wacht ik nog een dag, maar de volgende dag, een dag voor zijn gesprek met minister Kamp, stuur ik David Jongen een e-mail waarin ik meld dat zijn vrachtwagen-uitspraak mij heeft bereikt. Elke verkeerd geciteerd woord gaat leiden tot een ontkenning, dus dat doe ik niet. Ik houd het bij de mededeling dat ik, hoewel ik niet denk dat hij zijn oproep meent, mensen op de hoogte ga stellen van de geuite bedreigingen. Ik wil dat hij denkt dat minister Kamp morgen met mijn e-mail in handen tegenover hem zit. Het dreigement moet het werk doen. Ik ga in het echt geen boodschap aan minister Kamp sturen.

De e-mail blijkt een schot in de roos. Binnen drie uur krijg ik een vrachtwagen over mij heen e-mail retour. Ik zie het helemaal verkeerd. David Jongen heeft juist een enorm hoge dunk van mij en vent die mening juist uit. Het is groteske en totaal doorzichtige bullshit, maar de mail is natuurlijk niet voor mij bedoeld maar voor minister Kamp. Het bewijst dat David Jongen echt angstig is. En anders dan bij de eerdere affaire-Peltzer ontkent hij nu niet dat heeft opgeroepen tot geweld tegen mijn persoon. Ondanks dat alle getuigen van zijn dreigementen UWV'ers waren durft hij dat risico niet te nemen.

Natuurlijk krijgt David Jongen een lief mailtje van mij terug, maar natuurlijk pas na het gesprek met Henk Kamp. Ik heb er alle vertrouwen in dat David Jongen een erg vervelend gesprek heeft gevoerd over het 'dossier Veldwijk'.

Een maand later doet bij het UWV het gerucht de ronde dat David Jongen gaat vertrekken. Hij zou naar het verre Zuid-Limburg vertrekken om daar ziekenhuisdirecteur te worden. Het gerucht blijkt juist. Na Ketenmanager Franke is nu ook topbestuurder Jongen exit. De enige foute UWV-manager die er nog zit is directeur Diantha C., maar aan haar kleeft niet de geur van egotripperij, persoonlijke afrekeningen of corrupte vrienden. Diantha is alleen weg te krijgen door een minister met oog voor verspilling van belastinggeld. En daarvoor hoef je, ook in tijden van crisis zoals in 2011 (en 2020), niet in Den Haag te zijn.

- - - - - - - - - 

Natuurlijk weet ik niet of David Jongen zichzelf met zijn 'vrachtwagen-uitspraak' de das heeft omgegaan. En als zijn gesprek met minister Kamp over het 'dossier Veldwijk' is verlopen zoals ik hoopte, dan nog zal het eerder de spreekwoordelijke druppel zijn geweest. Jongens dramatische conduitestaat als eindverantwoordelijke bestuurder voor alles dat met automatisering had te maken was reden genoeg om de man te bewegen tot een nieuwe carrièrestap.

Het is zelfs mogelijk dat andere acties van mijn kant de werkelijke nagels aan Jongens doodskist waren. De corrupte cultuur op het hoofdkantoor was een publiek geheim. Op verzoek van VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg had ik al eens een compilatie van een aantal publieke corruptie-geheimen verzameld, waaronder uiteraard de ambtenaar K.-casus. Ik had nadien over deze lijst zelfs gesproken met de op een na hoogste ambtenaar op het ministerie, Plaatsvervangend Secretaris-Generaal Ric de Rooij. Het kan haast niet anders of de nieuw aangetreden VVD-minister Kamp zal via een of beide kanalen een verontrustende boodschap hebben ontvangen. Dat Kamp ook mijn dossier wilde hebben is in dat geval ook niet verbazend. Er zijn meerdere wegen die naar David Jongen richting Limburg leidden. 

Naschrift: David Jongens ervaring als automatiseringsbestuurder kwam ook bij zijn nieuwe werkgever, Atrium MC, weer tot zijn recht. Door een fusie met een ander ziekenhuis ontstond ziekenhuis Zuyderland MC en daarmee een Zuid-Limburgse too big to fail situatie. Ziekenhuis Zuyderland stond bovenaan de lijst van financieel zwakke ziekenhuizen, maar voor een faillissement-zonder-doorstart zoals in de Randstad hoeft dus niet te worden gevreesd.

Vanuit Zuid-Limburg heeft David Jongen naderhand de belastingbetaler mogelijk nog meer geld gekost dan eerder als topman van het UWV: minstens een half miljard bij een klusje voor de Belastingdienst. Met 's mans UWV falen erbij komt de totale rekening die dit ene individu de belastingbetaler heeft opgeleverd in de buurt van de miljard euro. Enkele Kabinetsleden uitgezonderd is dat vermoedelijk een unieke prestatie. 

Reaguursels

Inloggen

Soms loopt zo'n drama goed af. Hubert Möllenkamp, aka de Maseratiman, zit in de nor. Maar soms loopt t niet goed af. Tjibbe Joustra, die gouden kranen in zijn persoonlijke plee in t UWV gebouw liet zetten, loopt nog steeds vrij rond. Weten we niet genoeg over die man om m definitief te demaskeren?

Mark Smeeks | 21-09-20 | 15:17

Nu snap ik waarom het hier bij Zuyderland zo'n puinhoop is.

Ik zou bijna zeggen: "Kan niet iemand eens met een vrachtwagen over David Jongen heenrijden?".

Nee, niet echt natuurlijk En het zal helaas waarschijnlijk ook niet veel uitmaken ook. Want zelfs als hij echt op straat zou komen te staan, dan krijgen we er toch wel weer een andere corrupte bestuurder voor terug.

frut666 | 21-09-20 | 12:32

Toch snap ik iets niet aan die David Jongen. Hij is directeur van hert UWV, René Veldwijk is een externe inhuurkracht. Daar hoef je dan dus geen vrachtywagen overheen te sturen, diens contract kun je gewoon opzeggen.

Kees Maf | 21-09-20 | 09:33 | 3

Sorry voor de typo's en, krent dat ik ben, ik ga geen kroontje kopen.

Kees Maf | 21-09-20 | 09:34

Vermoedelijk was hij onmisbaar omdat niemand anders wist hoe bepaalde programmen werkten.

jan huppeldepup | 21-09-20 | 11:39

Als je kunt reaguren, kun je ook gewoon wat euries schuiven om het Roze Weplok levensvatbaar te houden. Je beroepen op krentschap is zoooo 2019.....

Grijskijkert | 21-09-20 | 12:14

In één zin samengevat: die Jongen kan beter zijn groot rijbewijs halen. Amirite?

Buridan | 21-09-20 | 08:27

Top dat GeenStijl hier een podium voor biedt. Ook respect rii Veldwijk. Klokkenluider is niet zonder gevaren. Boks auwe!

OuweOuweLekkerMauwe | 21-09-20 | 00:10

Anno 2011 kwam David Jongen dus niet weg met een doodsbedreiging. Anno 2020 komt Akwasi er wel mee weg. The times they are a-changin'.

MAD1950 | 20-09-20 | 23:22 | 2

Significant verschil:
David Jongen>bleekscheet>UWV-"top"man>verguisde "white privilige"
Akwasi>gekleurd>"woordkunstenaar">opgehemelde minderheid

MK27 | 21-09-20 | 08:24

Dàt dus plus wat MAD1950 zegt. Niet dathet allemaal wat uitmaakt: de toon is gezet en voor sommigen is de penetrante meur die er vanaf walmt de gewoonste (en deugende) zaak van de wereld.

Grijskijkert | 21-09-20 | 12:10

Omdat we tegenwoordig nogal gemakkelijk praten over miljarden. Denk ik nu, wat maken we ons druk in dit artikel over 1 of 0,5 miljard.
Als we ze zelf niet uitdelen gaan ze dan niet gewoon naar Zuid Europa en Frankrijk.
Alles wat wij braaf inlopen op het tekort van de overheid zien ze in de EU als steun voor een nieuwe uitdeelronde.
Prioriteit zou moeten zijn,
1. niets meer bouwen, is toch alleen maar voor immigranten die een leven lang gratis mogen wonen. 400 immigranten per week daar bouw je niet tegenop om nog een enkele nederlander in te voorzien, laat je niets wijsmaken.
2 Breng in plaats van dit UWV verhaal de situatie van de betreurenswaardige werkende mens ten opzichte van de uitkeringstrekker in beeld.
Ook al bewijs je zoals ik hier al las een grote groep reaguurders hier geen goede dienst mee. Jammer maar doe eens meer recht aan de werkenden.

G.M.I.M. Pet | 20-09-20 | 23:19

Ik kan er na al die afleveringen geen touw meer aan vastknopen. Maar gelukkig heb ik de essentie wel te pakken. Het UWV is een pracht van een instelling, helemaal eerlijk en totaal niet corrupt, net als onze rechtsstaat en overheid.

Rest In Privacy | 20-09-20 | 21:38

Tenenkrommend.

Niet dit feuilleton, maar het feit dat een incompetente bestuurder een miljard kan wegpissen...

Wijze uit het Oosten | 20-09-20 | 20:58

Duurt wel wat lang, maar heerlijk zoals in detail David Jongen afgeschminkt wordt. Prototype PvdA bestuurder.

Rest In Privacy | 20-09-20 | 20:39

Faalfabriek.... Ik vrees dat deze katern net zo lang door gaan kan als het bestaan van dat gedrocht. Ook dit weekend ligt geheel werk.nl plat omdat men ergens aan sleutelen moet. Stel je voor dat Microsoft op deze wijze Windows-gebruikers voor een vol weekend af zou sluiten van hun pc.
Incompetentie, uw naam is UWV.

Abject | 20-09-20 | 20:27

Gekonkel en geduw en getrap heb je in elke organisatie.
Maar wat opvalt, hoe hoger in de boom, hoe groter de leugens.

Onderin vind je mensen die met toewijding kwaliteit proberen te leveren (totdat ze murw zijn na een paar jaar). Bovenin gaat het om de pegels.

kloopindeslootjijook | 20-09-20 | 18:50 | 2

Uiteindelijk gaat het altijd om de pegels.
Totdat je ze hebt en dan maakt het allemaal niet zo veel meer uit.

jaimelavie | 20-09-20 | 19:11

De mensen met toewijding en kwaliteit zijn vaak en doorgaans extern ingehuurde vaklieden (verreweg de meest die ik (als externe inhuurkracht) ken. Het interne (altijd klagende "want in het bedrijfsleven"-)ambtenaren volk is vaak met hetzelfde stinkende sop overgoten. Iets met "monkey see, monkey do". Als externe (en ja: dikbetaalde) ICT inhuurkracht durf ik te stellen dat de BV Nederland heel makkelijk met 30%-40% minder departements ambtenaren toe kan, zonder dat werkende meneer/mevrouw belastingbetaler daar ook maar iets aan narigheid van meekrijgen.

Grijskijkert | 21-09-20 | 12:23

Dank hr Veldwijk! Door het verwijzen naar bestaande e-mails en andere bronnen wordt een zeer gefundeerd en duidelijk beeld geschetst over een prutserige organisatie en volkomen onbekwame personen.
Zoals velen zeggen, alleen door dit op te schrijven en transparant en traceerbaar te maken, kan hopelijk het parlement hier ook meer mee doen. Ik hoop dat er parlementsleden meelezen!

taalnazi | 20-09-20 | 18:35 | 1

Op enkelen na snappen ze het niet en die het wel snappen houden zich stil omdat zij allang hadden moeten ingrijpen, waardoor het hun falen ook is.
Iedereen heeft er belang bij om het stil te houden.. echt iedereen.

Epistulae_Morales | 20-09-20 | 19:46

Kunnen we het UWV niet gewoon opheffen?

Diederik_Ezel | 20-09-20 | 18:34 | 3

Lijkt mij prima maar dan zitten er ineens een hoop reaguurders zonder inkomsten.

jaimelavie | 20-09-20 | 18:49

Maar ja, bij wie moeten die werkloos geworden ex-ambtenaren zich dan melden voor hun uitkering?

The2Amendment | 20-09-20 | 18:50

Is dit alles wat er is? We zijn nu net een stuk in 49 delen. Aan het einde zijn we allemaal de klos....

King of the Oneliner | 20-09-20 | 18:30 | 2

Dat is de belastingbetaler altijd.

Mr.Crowley | 20-09-20 | 18:32

De Nacht van de Lange Messen in slow motion.

King of the Oneliner | 20-09-20 | 18:26

Af en toe neem ik de moeite om een deel te lezen. Bijna allemaal dezelfde strekking. Elke keer denk ik dan voor wie is dit nu opgeschreven? Je kan dit met jumbojet grote letters op de Dam publiceren er gebeurt helemaal niks mee. Je zou verwachten dat al die lui van hun bed worden gelicht en achter de tralies verdwijnen, dat alles onder curatele wordt gezet, dat ministers aftreden enz. Maar er gebeurt niets mee.

Tiscali-2 | 20-09-20 | 18:17 | 1

Ach het zijn toch leuke informaties om aan je familie te vertellen voor het volgende verjaardagsfeestje. We lezen wel in de krant hoe het afgelopen is met dat feestje.

jan huppeldepup | 21-09-20 | 11:38

'oproep tot moord'. Mjah. Nee.

konjodebonjo | 20-09-20 | 18:06

De schrijver heeft zich met zijn vaardigheden jaren weten te handhaven en heeft dus dankzij zijn vakmanschap weten te handhaven in een omgeving van prutsers. Hij heeft dus enorm geprofiteerd van deze situatie.

Astroturfer | 20-09-20 | 18:04 | 4

@King of the Oneliner | 20-09-20 | 18:22:
U moet natuurlijk wel bedenken dat u zonder deze persoon van niets geweten zou hebben.
U weet nu waar uw belastinggeld naar toe gaat.

Mr.Crowley | 20-09-20 | 18:30

@Mr.Crowley | 20-09-20 | 18:30: Ja, nou ja, één troost: het geld blijft zo'n beetje circuleren in Nederland, hopelijk.
Maar: zoveel geld spenderen om het UWV te digitaliseren is echt belachelijk.

King of the Oneliner | 20-09-20 | 18:48

Als je een beetje snapt wat Veldwijk schrijft, blijkt dat hij in 1 maand een systeem heeft opgeleverd waar het UWV 5 jaar lang niet in slaagde en is zijn hele verdere geschiedenis bij het UWV verder een geschiedenis van het voorkomen dat het UWV zijn systeem wilde elimineren omdat zijn systeem in de weg zat van corrupte zelfverrijking en vriendjespolitiek met het doel juist NIETS op te leveren wat werkte..

Epistulae_Morales | 20-09-20 | 19:52
▼ 1 antwoord verborgen

Kan een persoon een miljard schade veroorzaken?
Dat kan alleen in een ernstig zieke cultuur.

Mr.Crowley | 20-09-20 | 18:02 | 2

Kan een persoon een miljard schade veroorzaken zonder dat het openbaar wordt of hij niet levenslang krijgt? Dat kan alleen in Nederland met een kartel tweede kamer. VVD 33 Stemmen weer, wen er maar aan.

jan huppeldepup | 20-09-20 | 18:08

Was Eric Staal niet zo iemand bij Vestia? En dat was ook een ernstig zieke cultuur.

FrankVeer | 20-09-20 | 22:38

En nog komt er geen enkele reactie uit de Tweede Kamer. Waarom zitten die lui daar?

Frau Merkel | 20-09-20 | 17:59 | 2

Die hebben toch een doventolk en die had nog niet gereageerd.

jan huppeldepup | 20-09-20 | 18:03

De schrijver geeft zelf het antwoord: Verspil 100 miljoen euro aan niet werkende software of faciliteer grootschalige adresfraude en er wordt wat gemopperd, maar een ambtenaar met een BV'tje die zijn eigen mensen inhuurt, dat is onacceptabel.". Het is de politieke cultuur in Den Haag dat ingewikkelde dingen die niet populair zijn met rust worden gelaten. Ook al kost het miljarden, het levert geen zetels op voor de partij.

Graaier | 20-09-20 | 18:06

Dus als ik goed begrijp bent u niet dik bevriend met David Jongen? Als je een miljard belastinggeld in het zand zet van de belastingbetaler, hoeveel blijft er dan nog voor jezelf aan de strijkstok hangen, ik vraag dat voor een vriend.

jan huppeldepup | 20-09-20 | 17:58 | 2

Hij zal een leuk salaris hebben gehad en zijn inkomen zal waarschijnlijk nog steeds naar behoren zijn.
Erik Staal van Vestia heeft het finacieel ook niet zo slecht.
Dat kan alleen in Nederland. In de USA straffen ze dat wel af.

Mr.Crowley | 20-09-20 | 18:04

Bij de ambtenaren zouden de 6 hoogste salarisschalen moeten verdwijnen.
Uiteraard met de betreffende personen.
Vervolgens wordt verantwoordelijkheid ingevoerd en wordt ontslag eenvoudiger gemaakt.
Dan een extern bureau inhuren dat onderzoek doet naar efficiëntie en effectiviteit.

pejoar | 20-09-20 | 17:57 | 4

@jan huppeldepup | 20-09-20 | 17:59:
Dat hebben we toch al?
#boeren #(werkende) burgers #buitenlui

Cadaver | 20-09-20 | 18:53

Ah! Een extern bureau inschakelen. Gesproken als een echte ambtenaar. U zit vast op een bepaalde positie en u wilt carrière nog maken binnen onze overheid?

Enter Yeti | 20-09-20 | 19:01

Werk een ambtenaar tegen en zijn/haar wraak zal zoet zijn.Ik kan het weten ben er mee getrouwd.

flesje | 20-09-20 | 19:20
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Frau Merkel | 20-09-20 | 17:54

pfff schrijf een boek ofzo, wat een vermoeiende onleesbare epistels

Peterhooft | 20-09-20 | 17:54 | 6

@de Voorzittert | 20-09-20 | 18:22: Was het maar kritisch...

Mark van Leeuwen | 20-09-20 | 19:30

@de Voorzittert | 20-09-20 | 18:22: Een aantal mensen vindt dit helemaal niets, dat is inderdaad je goed recht. Maar sla het dan over en negeer het, prima.

Want er zijn andere mensen die dit super vinden plus is het van algemeen belang dat publiek wordt hoe malafide de UWV-top functioneert. Doorgaan dus!

5611 | 20-09-20 | 21:01
▼ 3 antwoorden verborgen

Prachtig epistel wederom. Dank Hr Veldwijk.

Gokmaar | 20-09-20 | 17:42

'Zoals steeds staan ook mijn vingerafdrukken op de affaire.' Is dit niet net zoiets als zelfmoord? Of niet meer kunnen ontkennen dat je een van de schuldigen bent?

Leptob | 20-09-20 | 17:34 | 1

Onderdeel van het probleem, zakken rijkelijk gevuld en daarmee medeschuldig inderdaad. Zei bij aflevering 1 al dat het rancuneus klonk allemaal. Tis 49 weken vingerwijzen en proberen de klokkenluider uit te hangen.

lovekila | 20-09-20 | 19:34

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl