Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 44 – Geen amnestie, alleen maar amnesie

Dit is deel 44 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

Mei – november 2010

De schreeuwpartij van UWV-topman David Jongen tegen de verbouwereerde directeuren van Corduroy leek spontaan, maar was terdege voorbereid. Hoewel het onderwerp van gesprek woede over een onwelgevallige white paper was, had Jongen gezocht naar meer dirt. De voor de hand liggende bron van vuiligheid was natuurlijk operationeel directeur Diantha C. en met haar had hij de sessie voorbereid. 

De manager boven Diantha C. en onder David Jongen, divisiedirecteur Paul Dirix, had de Corduroy-directeuren hierover geïnformeerd. Zijn motief: het UWV-bedrijfsbelang, dat niet gebaat was bij een ontsporing. Maar het had dus allemaal niet mogen baten. David Jongen was ballistic gegaan, maar ook uit de bocht gevlogen door off topic te beginnen over een van onze partners, Paul Peltzer. Dat blijkt geen slimme move

Peltzer is een oudgediende bij UWV-voorganger Gak, die bij de oprichting van het UWV naar ons is overgestapt. Als insider is hij voor het UWV op allerlei plekken van waarde en hij is als adviseur en projectmanager veelgevraagd. Zijn laatste project was het project WIA, waar hij als rechterhand van programmamanager Cora S. optrad. 

Net als de polisadministratie in 2007 was project WIA in 2008 volledig ontspoord. Dát wordt Peltzer niet aangerekend – zoiets gebeurt bij het UWV nooit – maar dat hij amoureuze betrekkingen zou onderhouden met zijn manager wel. En dat heeft vermoedelijk weer te maken met de zware beroerte die deze Cora S. heeft opgelopen. Niemand bij het UWV zegt het hardop, maar er heerst een soort van schuldgevoel over wat Cora – binnen en buiten het UWV geliefd – is overkomen. En dat schuldgevoel lijkt zich te ontladen op het hoofd van haar veronderstelde minnaar, Paul Peltzer.

UWV-topbestuurder David Jongen is dus begonnen over een 'affaire Peltzer', die alleen in wandelgangen en rookruimtes bestaat. Peltzer is nooit ergens van beschuldigd. Natuurlijk kan een affaire tussen twee mensen die in een hiërarchische relatie tot elkaar staan niet. Ik had hem daar ook op aangesproken, maar Peltzer ontkende dat er meer was dan vriendschap. Ik had moeten zeggen dat het beeld van een verhouding even erg is als de realiteit, maar dat had ik nagelaten. Dat was een fout, maar uiteindelijk ben ik niet Peltzers baas. Wij zijn een maatschap van gelijken.

Als David Jongen zijn tirade afsteekt en begint over de affaire Peltzer – weer zonder concreet te worden – zit Peltzer al twee jaar zonder werk. Naar eigen zeggen wordt hij bij elke poging bij de overheid een klus te vinden door krachten bij het UWV gedwarsboomd, tot in de top van het UWV. Na onze eerste, schokkende ervaring met David Jongen, ruim een jaar geleden, geloof ik hem. En nu wordt voor het eerst, met getuigen erbij, door de topman van het UWV gemeld dat er een 'affaire Peltzer' bestaat.

We vragen collega Peltzer wat er achter de haatcampagne vanuit het UWV zit. Peltzer zegt dat hij het oprecht niet weet, maar ik ken het UWV voldoende om het te kunnen raden. Peltzer wordt ervan verdacht zijn positie te hebben misbruikt voor het incasseren van kickbacks van inhuurkrachten, bij het UWV geen ongebruikelijke praktijk. Zo'n beschuldiging is even moeilijk te bewijzen als te ontkrachten, helemaal wanneer die niet hardop wordt uitgesproken.

We besluiten dat het tijd is voor onze partner op te komen. Het is nu of nooit: we hebben een heterdaad op topniveau inclusief getuigen. Medio juli gaat er daarom een brief-op-poten uit naar divisiedirecteur Dirix waarin wij opheldering eisen en David Jongen keihard beschuldigen van deelname aan een lastercampagne. Het is het soort brief waarvan je als topambtenaar niet wilt dat die in de publiciteit komt. 

De reactie vanuit het UWV is dan ook volledig in damage control modus. Binnen een week ligt er een antwoordbrief van Diantha C. waarin alles wordt ontkend. Daar bovenop schakelt het UWV het interne integriteitsbureau in om de aantijgingen tegen de eigen topman te onderzoeken. Dat is een slimme zet. Net bij als de interne accountant rapporteert de interne integriteitsafdeling aan de Raad van Bestuur. David Jongen gaat dus worden onderzocht door zijn eigen ondergeschikte.

We ontvangen schriftelijke vragen van de integriteitsbaas en geven ondubbelzinnige antwoorden. Ik verbaas mij erover, want zo ontstaat er een dossier dat je als topman niet in de archieven wilt hebben. Misschien realiseren ze zich dat bij het UWV ook, want begin september worden we uitgenodigd voor een gesprek in de bestuurskamer. David Jongen heeft naast Paul Dirix ook de UWV-topjurist, Gillis Suurmond, erbij gehaald. Ze nemen dit echt serieus. Ik ben er met onze partner-annex-directeur Marjan Schnetz en natuurlijk met partner Paul Peltzer.

Het gesprek verloopt hallucinant. Het begint ermee dat David Jongen ons meedeelt dat hij officieel is vrijgepleit van elke vorm van niet-integer handelen. Voor hem ligt het onderzoeksrapport van de UWV-integriteitsmanager, Frans van Oostrum, waarin dat zou staan. Onze partner Marjan Schnetz, een deugdelijk opgeleide jurist, hoort het met zichtbare verbijstering aan. Daarna wordt het nog gekker als David Jongen beweert dat hij nooit over 'Peltzer' of een 'affaire Peltzer' heeft gesproken. Het is allemaal nooit gebeurd. Even overweeg ik om de enige aanwezige getuige, directeur Dirix, op de man af te vragen of hij kan bevestigen wat David Jongen beweert, maar ik laat het na. Paul Dirix is op dit niveau de enige UWV'er met fatsoen. Ik kan hem niet dwingen om te kiezen tussen de waarheid en zijn positie bij het UWV. Pas als we na de sessie de bestuurskamer uitlopen vraag ik Dirix wat we hier hebben meegemaakt. Dirix is ondubbelzinnig: "Natuurlijk heeft David de affaire Peltzer in het gesprek met Corduroy aangehaald. Ik zat er zelf bij."

De nasleep van het gebeuren is zoals je dat kunt verwachten bij een topbestuurder in damage control-modus. De UWV-jurist stuurt een gespreksverslag ter accordering op dat van geen kant klopt en wij sturen in reactie ons verslag op. Daarna stokt de communicatie. Oppervlakkig gezien hebben we weinig bereikt, maar ik tel mijn zegeningen. In de UWV-archieven ligt nu een dossier over deze bestuurder dat een stuk concreter is dan het achterbakse gefluister over Paul Peltzer. En belangrijker: voor het eerst heb ik David Jongen in real life in de ogen kunnen kijken en de momenten van paniek gezien. Ik weet nu wat mij te doen staat. En ik moet ook handelen, want van David Jongen zijn we anders nog niet verlost.

Naast David Jongen is er nog een verliezer, en dat is Paul Peltzer. Door de ontkenningen van Jongen is hij terug bij af. Diantha C. en de gezichtsloze UWV-sluipmoordenaars gaan gewoon door met hun praktijken. En anders dan David Jongen doen zij dat foutloos. Een laatste wanhoopskreet van Paul Peltzer richting David Jongen blijft vanzelfsprekend onbeantwoord.

Reaguursels

Inloggen

Zit David Jongen nog steeds als bestuurder bij Zuyderland? Fantastisch, dat PvdA partijkartel.

Rest In Privacy | 17-08-20 | 09:24

Wederom bedankt voor dit mooie stukje inkijk!

Vanilla | 16-08-20 | 22:50

Spannend! Is het nog goed gekomen met die Peltzer? En is die gemene Jongen nog gestraft? Ik kan niet wachten tot de volgende aflevering!
Er komen trouwens oude herinneringen bij mij op. Een jaar of twintig geleden kon ik het prima vinden met mijn secretaresse. Dat duurde een jaar of twee. We kregen ongeveer tegelijk een andere functie. Drie of vier jaar later hoorde ik bij toeval dat een stel collega's hadden gedacht dat we een relatie hadden en dat we allebei iets anders gingen doen omdat het uit was. Het idee van een relatie was bij geen van ons tweeën zelfs maar opgekomen!

MAD1950 | 16-08-20 | 22:48

Hoeveel afleveringen krijgen we nog?

JanFTE | 16-08-20 | 21:50 | 1

Hopelijk heel veel

Rest In Privacy | 17-08-20 | 01:31

Wederom een leuke aflevering om te lezen.

" Natuurlijk kan een affaire tussen twee mensen die in een hiërarchische relatie tot elkaar staan niet. Ik had hem daar ook op aangesproken "

Je zit wel altijd aan de goede kant. Net iets teveel van het goede. Trouwens heb je dat penthouse nog te koop gezet of hou je het gewoon in je portfolio ;-)

Ervaringsdeskundige | 16-08-20 | 21:44 | 2

Hij heeft hem toch erop aangesproken: *Peltzer ontkende dat er meer was dan vriendschap*. Dus geen affaire maar misschien verstonden ze zich goed.

jan huppeldepup | 16-08-20 | 22:05

@jan huppeldepup | 16-08-20 | 22:05: Precies ... hij deed weer het enige wat juist was ........... Het is een soort van: ..... de Vietnamezen zijn slecht, Rambo is goed.

Ervaringsdeskundige | 16-08-20 | 22:20

Hoe krijg je het voor elkaar om ergens te werken, en ook de tijd te hebben om zo gedetailleerd logboeken bij te houden?

beldewouten | 16-08-20 | 21:07

Ik werk als externe op dit moment bij een weliswaar veel kleinere soortgelijke semi-overheid club. Nog even. En dan gaat ook daar de deksel van de beerput. Nu al zin in.

The2Amendment | 16-08-20 | 20:34 | 1

CBR, want Pechtold ?

Graaier | 17-08-20 | 08:19

Die David Jongen is nu iets groots bij een groot ziekenhuis.
Waarom belanden faalhazen altijd in de zorg via de baantjescarrousel met duur betaalde baantjes? Is het omdat je daar niks hoeft te kunnen? Of is het omdat daar het geld tegen de plinten klotst?
(En als er voor de handen aan het bed een salarisverhoging moet worden geregeld dan rent de coalitie de kamer uit om te voorkomen dat er gestemd kan worden, maar dat heeft even niets met het verhaal over het UWV te maken.)

Osdorpertje | 16-08-20 | 20:21 | 1

Waarom denk je dat de zorg geprivatiseerd is? Hoogervorst zorgde goed voor zichzelf.

Frau Merkel | 16-08-20 | 20:44

Welcome in the real world. Dit soort excessen gebeuren overal op topniveau.

Odin | 16-08-20 | 19:24 | 1

Op elk niveau. Om dit gedrag te veranderen moet je betere mensen kweken. Of een integriteitstest ontwikkelen.

Kim-Jung-Un | 16-08-20 | 20:40

Leerzame serie.
En onvoorstelbaar en onverteerbaar dat dat zo lang door ettert.
En dat het er op andere ministeries waarschijnlijk precies zo aan toe gaat.

Dandruff | 16-08-20 | 19:17
-weggejorist-
Vackman | 16-08-20 | 19:07 | 1

Ter ondersteuning van René en GS: ga vooral door. Opdat het volk leert wat mensen zonder skin in the game kunnen veroorzaken.

postmodernismisdead | 16-08-20 | 18:52

Zullen we afspreken dat deze monomane rant pas weer gepubliceerd wordt als het afgekoeld is? September of zo ?

oldandwise | 16-08-20 | 18:27 | 1

En gij geleuft dah? (over dat afkoelen)

postmodernismisdead | 16-08-20 | 18:48

Ik zal het even samenvatten; het is niet best.

SterF... | 16-08-20 | 18:24 | 1

Wanneer komt de musical?

antagonist | 16-08-20 | 18:29

Ik lees de bijdragen van René Veldwijk nu al een tijdje. En ook al ben ik groot voorstander van transparantie, het begint langzaam maar zeker op een door rancune gedreven biografie te lijken waarbij van enig zelfinzicht geen sprake meer is. Langzaam maar zeker worden er steeds meer niet ter zake relevante onderwerpen bijgesleept om de personen in kwestie vooral maar meer modder in het gezicht te smeuren. Ik zou liever zien dat deze kroniek zelf geen faalfabriek wordt en of terug gaat naar de feiten of van geenstijl verdwijnt. Aan persoonlijke rancuneuze tirades van uitgerangeerde IT'ers heb ik weinig behoefte.

Rest In Privacy | 16-08-20 | 18:23 | 5

Ja het ligt er nogal dik op.

van Oeffelen | 16-08-20 | 19:19

Ik vind het juist wel interessant. In veel organisaties gebeuren dit soort spelletjes. Ik denk dat veel mensen "op de werkvloer" dat niet realiseren. Uiteraard zal René na al de vuile was buiten gehangen te hebben nooit meer voor een overheids-instantie kunnen werken, maar hopelijk hoeft hij dat ook niet meer te doen.

Het zou goed zijn als meer individuen dit soort vuile was buitenhangen, vooral in geval van overheidsdiensten, in het kader van meer transparantie.

DolfWeerwolf | 17-08-20 | 02:22
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik heb alle afleveringen gelezen, en ik verbaas me elke keer weer meer.....

AdPatat1960 | 16-08-20 | 18:23 | 1

U heeft een sterk hart.

antagonist | 16-08-20 | 18:23

Nederland is en blijft een bananenrepubliek.

Frau Merkel | 16-08-20 | 18:21 | 1

Nee, wij zijn een laf buigend volk. Meh.

antagonist | 16-08-20 | 18:25

Ik blijf het ongelofelijk vinden dat de politiek dit, nogal brisante feuilleton, totaal niet oppakt..

Wijze uit het Oosten | 16-08-20 | 18:17 | 2

Het is net voor de verkiezingen en met Corona is er genoeg ophef om relevant nieuws weg te drukken. Als er wat gaat gebeuren dan is het pas na de verkiezingen. Alle politieke partijen hebben er nu baat bij dat er niets gebeurd, omdat ze er allemaal deel aan hebben. In elke zichzelf respecterende democratie was er al lang een parlementaire enquête geweest.

Frau Merkel | 16-08-20 | 18:21

..... en in de waste basket gooit. Iets wat GS allanghad moeten doen. Ik durf de stelling aan dat er dit jaar meer mensen uit verveling zijn gestorven door dit feuilleton dan door Corona.

azijnseikerT | 16-08-20 | 18:25

Dat is niet netjes om mensen als 'UWV-sluipmoordenaars' weg te zetten. In de Tweede Kamer vond met het ook te ver gaan toen Baudet dat over Carola Schouten zei.

kweethetooknietbeter | 16-08-20 | 18:14 | 2

De opmerking in de Tweede Kamer was er een uit het rijtje Baudet bashen en 'woke' deugen. Baudet had een punt en er werd een woord uit zijn verhaal gehaald om zijn verhaal te onderbreken en een rel te creëren. Arib luisterde niet goed, is het Nederlands te weinig machtig of is buitengewoon doortrapt. Er was helemaal niets mis met de opmerking. De gebruikelijke cancelculturepissebedden sprongen er gelijk op.

Frau Merkel | 16-08-20 | 18:18

@Frau Merkel | 16-08-20 | 18:18: Ze is Marokkaanse, dus zal het laatste zijn.

lovekila | 16-08-20 | 19:06

UWV is kudt, het was niets anders en wordt niets anders dan een geldverslindende faalorganisatie. Nu weten we het wel.

_pacman_ | 16-08-20 | 18:12

Het UWV probeert per individu hun leven kapot te maken door te stellen dat 'bevel is bevel' nu eenmaal de norm is. Uiteindelijk gaat de massa ten onder door gemis aan empathie in de beoordeling.

piet7003 | 16-08-20 | 18:03

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com