Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

BankBlog - Helikoptergeld door Corona

Geef mensen voor de komende drie maanden een basisinkomen, verschaf verliescompensatie aan bedrijven...

lalala geld


De econoom Milton Friedman heeft ooit eens de term helikoptergeld bedacht. Hij toonde in een verhaal aan wat de effecten zouden zijn als de centrale bank geld direct aan de burgers zou geven (vanuit de helikopter naar beneden gooien over het volk). Het idee kreeg weer de nodige aandacht toen Bernanke, het toenmalige hoofd van de Fed, deze term gebruikte als een mogelijkheid om deflatie tegen te gaan. Vorig jaar kreeg een soortgelijk “gratis geld” idee ook de nodige aandacht: MMT (Modern Monetary Theory). Deze theorie stelt dat overheden/centrale banken geld kunnen blijven printen zolang de inflatie niet stijgt. In dit perspectief past ook het oude idee van een basisinkomen, die nu gepropageerd wordt door de totalitaire Bregman. Het is een grote hoop aan ellendige ideeën (ik heb er de nodige stukken over geschreven en de nodige vlogs over gemaakt), maar ik zie het nu als de enige manier om een systeemcrisis te voorkomen. 

De corona-maatregelen zijn namelijk zo ingrijpend, dat deze de economie geheel plat zullen leggen. De economie, in breedste zin des woords, had al vele onderliggende problemen door fout economisch, fiscaal en monetair beleid. Net als met corona zijn de getroffenen met al aanwezige onderliggende problemen degenen met de hoogste kans om er aan te sterven. Als er dus niet kordaat en snel wordt ingegrepen, dan is een systeemcrisis onafwendbaar. 

Social

Het betalingsverkeer stokt, schulden kunnen niet meer voldaan worden, opdrachten worden ingetrokken en nieuwe worden niet meer vergeven, mensen verliezen hun baan, bedrijven vallen om en de banken zullen lijden. Dit lijden kan zulke vormen aannemen dat klanten en de tegenpartijen van de banken het vertrouwen verliezen, waardoor het gehele bankwezen kan omvallen. 

En als banken van een land failliet gaan, dan gaat men ook twijfelen aan de overheid van het desbetreffende land (zogenaamde doom loop). Net als corona, wordt de hele wereld dan geïnfecteerd en alles wat wij economisch gezien als normaal achten, is dan niet meer. De kredietcrisis zal een feest zijn in vergelijking met deze systeemcrisis. Een dergelijke crisis zal zorgen voor een langdurige economische depressie, met honger, sociale onrust, politieke spanningen (zowel binnen landen als tussen landen). Het is armageddon.  

Nu hebben de meeste overheden, zo ook de onze, de nodige maatregelen aangekondigd. De één wat extremer dan de ander, maar de richting waar het beleid zich naar toe beweegt is duidelijk: enorme fiscale verruiming. Centrale Banken de wereld over doen in principe precies hetzelfde en slaan de handen ineen met de overheid (zij geven schulden uit en de centrale bank koopt ze op). De ECB heeft zelfs een extra pakket van EUR 750 miljard aangekondigd, enkele dagen nadat ze al een pakket had aangekondigd (een teken van zwakte en paniek als je het mij vraagt, maar goed). 

Ons kabinet geeft ZZP’ers EUR 4000, vult inkomens aan tot het minimum, werkkapitaalkredieten worden deels gegarandeerd door de overheid zodat banken meer bereid zijn deze te (blijven) verschaffen en zo verder. Deze maatregelen zijn erg gelijkend op de ideeën die ik in de intro heb  benoemd. Echter, deze gaan nog niet ver genoeg en vooral niet SNEL genoeg. 

De voorstellen die er nu liggen moet nog aangekleed worden en dan moeten ambtenaren alle aanvragen goedkeuren en dan na een week of 7 (of langer) heb je kans iets te krijgen. Het huis staat in brand, en de bureaucraten gaan er 7 weken over doen om te bepalen of je wel recht hebt op gratis blusmateriaal. 

Ze moeten de aangekondigde maatregelen nu uitbetalen en achteraf checken. En ja, natuurlijk gaat dit tot onterechte uitbetalingen leiden, maar het alternatief, een systeemcrisis, is miljoenen keren erger. Zo snel mogelijk handelen is de crux in het voorkomen van een systeemcrisis, want als de domino’s eenmaal vallen, is het te laat.

Zoals gezegd, is de snelheid de sleutel, maar dan moeten de maatregelen wel groot genoeg zijn. Ons kabinet zou dus groter moeten inzetten. Geef mensen voor de komende drie maanden een basisinkomen, verschaf verliescompensatie aan bedrijven, laat de overheden niet minder maar juist meer opdrachten uitschrijven (zo zegt Rijkswaterstaat nu doodleuk opdrachten af terwijl Rutte op TV zegt dat het kabinet ondernemers en burgers niet zal laten vallen!). Verder moeten alle belastingen de komende drie maanden worden geschrapt. Een soort moratorium moet worden opgelegd om de komende drie maanden in financiële zin niet te laten plaatsvinden. Gaat nooit in zijn geheel lukken natuurlijk, maar wat er gedaan kan worden, dat moet worden gedaan. 

Deze maatregelen zijn normaliter idioot en contraproductief, maar in de huidige corona-setting, het enige wat ons van een systeemcrisis kan afhouden. Door deze maatregelen zal de overheid enorm groot aanwezig zijn in de economie (en ons persoonlijk leven), iets wat ik echt verafschuw, maar op korte termijn van levensbelang.

Het probleem is echter dat als deze maatregelen worden getroffen, ze tijdelijk van aard dienen te zijn. En daar zal de schoen gaan wringen; ik zie politici niet zo snel de gratis geldkraan dicht draaien. En dan gaan we via een andere route ook weer af op economisch onheil. Maar dat is een (zeer groot) probleem voor morgen. Nu moeten we eerst snel en groots blussen. Laat de helikopters maar komen!     

Reaguursels

Inloggen

Nou ben ik geen principieel tegenstander van een laag (!) basisinkomen, zeker als dat qua kosten van handhaving of bureaucratische ellende scheelt. Maar om nou gelijk alle bedrijven ook nog eens te gaan steunen met gratis geld? De overheid heeft geen eigen geld, dus dat geld komt ofwel uit belastingen (dus de nog wel productieve of vermogende delen van NL) ofwel uit nieuw geprint geld dat daarmee de waarde van bestaand geld afkalft (inflatie/minder deflatie) of uit leningen, dus in feite uit belasting\inflatie in de toekomst.

Kunnen we niet bedrijven tijdelijk hun werknemers laten ontslaan (die leven dan van dat basisinkomen) en dat moratorium op belasting vervangen met eentje op álle niet discretionaire betalingen en vaste lasten van bedrijven\mensen, mits (!) die niet in staat zijn om ze te betalen?

Dus heb je een reserve, dan betaal je zelf. Heb je die niet dat springt een staatsfonds bij, zonder al teveel controle vooraf, dat collectief relatief goedkoop geld leent tegen nog altijd absurd gunstige tarieven "dankzij" de interventies van de Centrale Banken. Je kunt stellen dat je voorlopig slechts de rente moet betalen die de overheid betaalt voor dat fonds, plus 1%. Zodra het virus terug z'n hok in gemept is gaan we eventueel kijken hoe snel je kunt terugbetalen zonder jou of je bedrijf kopje onder te laten gaan, en hoeveel mensen ten onrechte hulp hebben aangevraagd terwijl ze wél eigen vermogen konden inzetten, met bijbehorende sancties...

Wol | 21-03-20 | 18:26 | 5

@Wol | 21-03-20 | 19:11:

Met dit verschil dat Italianen geen zin hebben om af te betalen, losten ze vroeger op door simpelweg de Lira te devalueren. Sparen in Lira's had dus ook weinig nut. Wel hebben ze het grootste eigen woning bezit van de EU. Italië en Griekenland hadden natuurlijk nooit in de Euro mogen zitten maar het politieke doel van de EU was belangrijker.

sprietatoom | 21-03-20 | 19:37

Dan moet je voor wie het nodig heeft ook (hypotheek)aflossingen doorbetalen, en/of huur indien vrije sector, want dat gaat vaak niet uit een basisinkomen.

CynicalBastard | 21-03-20 | 19:37

@sprietatoom | 21-03-20 | 19:37:
Inflatie is ook een soort verdekte belasting, die in feite wordt betaald door iedereen die (spaar)geld en contanten bezit. Iemand moet betalen, linksom of rechtsom. De belastingbetaler, de geldbezitter\spaarder, de crediteur of de debiteur. En de overheid produceert zelf niks, dus die crediteur én debiteur zijn we zelf, ongeacht de gekozen weg. Tenzij we buitenlandse investeerders\crediteuren kunnen vinden die zot genoeg zijn om ons te betalen voor een crisislening of hun investering door inflatie te zien verdampen.

@CynicalBastard | 21-03-20 | 19:37:
Voor zover ze dat niet uit eigen middelen kunnen betalen en\of met een verhoging van de vrije hypotheekruimte, ok, dan moet dat. En uiteindelijk zullen de meesten het gewoon moeten terugbetalen. Wat ze net zo goed moeten doen als "de overheid" het voorschiet, want ze zijn zelf de bron van geld voor die overheid.

Wol | 21-03-20 | 22:08
▼ 2 antwoorden verborgen

Nog geen helikopter gezien. Zeker weer alleen voor de Randstad?

Rest In Privacy | 21-03-20 | 18:10

Ik zou het wat breder willen zien. De komende 3 jaar romen we de winst van die bedrijven af om de oorlogskas weer aan te vullen. Kijk eens wat er bij die multinationals aan dividend is uitgekeerd de laatste jaren. Ook zijn er eenpitters met tonnen aan pensioenvoorziening. Ik zou er een beetje voorzichtig mee omgaan. Daarnaast gaan die 3 maanden gewoon 6 maanden worden.

Crossing_The_Rubicon | 21-03-20 | 17:49

geen zorgen, er is zat geld: links nederland wilde nog niet zo lang geleden de nederlandse economie beroven van plm 600 miljard voor hun onzinnige groene gewouwel, dat geld kan nu zinnig besteed worden om de economische gevolgen van de coronacrisis te beteugelen

me163komet | 21-03-20 | 17:06 | 1

Dat is wéér belastingverhoging en bijgedrukt EU geld.

Cepalislam500mg | 21-03-20 | 19:00

Alles klinkt beter dan de grote jongens (KLM, Unilever, whatever) te redden met ons belastinggeld. Dan overleven ze nu even, vervolgens een ontslagronde en daarna weer bonussen en dividend! Deja vu naar de bankencrisis

Rechtsdraaiend | 21-03-20 | 16:03

Ze zullen wel met Eurobonds komen op korte termijn, raken we nog meer zeggenschap kwijt.

sprietatoom | 21-03-20 | 15:43 | 2

Merkel was tegenstander maar heeft nu al aangegeven er toch over na te willen denken.

Harry Turtle | 21-03-20 | 16:17

@Harry Turtle | 21-03-20 | 16:17:

Dan reken maar dat het gaat gebeuren. De EU in stand houden door de landen onslosmakelijk vast te klinken aan de Euro via die bonds. Nederland en Duitsland als grootste verliezers. Nog meer overdracht van soevereiniteit, lees een artikel hierover in FTM dacht ik.

sprietatoom | 21-03-20 | 17:06

"natuurlijk gaat dit tot onterechte uitbetalingen leiden"

Snel blussen werkt als dit 1% betreft, niét als dit 80% onterechte betalingen opwekt.
En dat is wat nu gebeurt: iedereen en ze malle moer is bezig failliete of nepbedrijven etc. in de ramsj te gooien richting overheid, want gratis geld zonder controle.
Net als: één coronahoester kan je bestraffen en de stam blijft intact. 15 miljoen coronahoesters = einde.

HeelStijl | 21-03-20 | 15:34

Ondernemers hebben de afgelopen 10 jaar goed geboerd en weinig belasting betaald. Schofterig dat de werknemer, die er alleen maar op achteruit gaat, nu zijn bij elkaar geschraapte belastingcenten wéér naar ondernemers ziet gaan. Het ondernemersrisico is dood. Bedankt Rutte...

* Il Principe * | 21-03-20 | 15:00 | 3

Wat let je. Word ook ondernemer!

mrjixies | 21-03-20 | 15:33

51% is weinig. Of 36% vennootschapsbelasting?
Plus nog tig gemeentelijke en provinciale belastingen om over de energiebelasting maar te praten. U is gek.

Trumme | 21-03-20 | 15:35

Hahaha. Zeker nog nooit ondernemer geweest? Er zijn zoveel kleine ondernemers die proberen om goed werkgever te zijn voor hun personeel, dat zij zelf een matig inkomen hebben. En als een medewerker dan op wintersport of skydiven een been breekt, mag hij opdraaien voor de kosten. Gaat de tent failliet? Dan krijg je bijstand maar wordt je ook vaak gekort. Het MKB klimaat in NL is echt niet zo fijn hoor!

Rechtsdraaiend | 21-03-20 | 16:00

Na het loslaten van de goudstandaard begon de ellende, er werd toen een eindeloze schulden economie opgebouwd door politici en banken. We verzuipen in de schulden zowel particuliere als bedrijfsschulden dit was al het geval voor de Corona crisis, het enige wat nu veranderd is, men kan de crisis nu de schuld geven van hun eigen falen.

von Amsberg | 21-03-20 | 14:49 | 3

Hypotheek schulden zijn hard gedaald net als de staatsschuld. Banken en verzekeringsmaatschappijen moeten grotere bufffers houden ivm. de crashtest. Sinds de crisis in 2008 is er veel verbeterd ook particulieren kunnen niet meer à la DSB lenen.
Deze crisis is de grootste sinds WO2 daar is het systeem vrije markteconomie niet tegen bestand.

Trumme | 21-03-20 | 15:40

@Trumme | 21-03-20 | 15:40: Vrijemarkteconomie is overal tegen bestand, vermist er snoeihard word opgetreden tegen kartelvorming en monopolisten.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 16:03

@Trumme | 21-03-20 | 15:40: Kunt u mij aangeven hoe groot deze buffers dan zijn? (Tier 2 aub van onze banken) Persoonlijk denk ik minimaal. Van 4% naar 10% stelt nog weinig voor .Het totale plaatje van schuld willen mensen niet zien, zij accepteren geen verlies.

von Amsberg | 21-03-20 | 19:18

Plots weet je het, je word een toyboy escort zzp'er.
Kan ik ff vangen zonder tegenprestatie?, ik heb geen werk door het coronavirus.

steekmug | 21-03-20 | 14:41 | 2

Je kan toch een duikerspak aantrekken.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 16:06

Heb je al een KvK nummertje?

Peerkeoud | 21-03-20 | 19:29

Iedereen weet nu dat het straks anders moet maar als het voorbij is,gaan we toch weer op de oude voet door. Want we leren slecht.

Giotto | 21-03-20 | 14:41

Ik heb nog een paar 50.000 Reichsmark biljetten van mijn opa.......

(Het kunnen ook 500.000 reichsmark biljetten zijn, dat zou ik even moeten nakijken)

Hiram | 21-03-20 | 14:34 | 1

Waarschijnlijk 500.000, een brood was duurder.

sprietatoom | 21-03-20 | 15:45

Ik ben het er mee eens; een soort van 2020 variant van het tientje van Lieftinck.
Stel, het lukt mij dit als ondernemer financiel te overleven en dat lijkt mij te gaan lukken, dan nog lijd ik enorme verliezen. Overheid, wees niet bang voor mensen die misbruik gaan maken; als geheel overleven we dan.

Zoltan | 21-03-20 | 14:16

"... om een systeemcrisis te voorkomen"
Correctie: het is de enige manier om te verhullen dat de nieuwe economische realiteit in essentie een crisis-systeem is: het maximaal uithollen van toegevoegde waarde ten faveure van twee fictieve (bedachte) zwarte gaten: rente en belastingen, waardoor kosten fictief zo hoog mogelijk worden gemaakt, ten koste van winsten en met name vrij besteedbaar inkomen.
Mensen en kleine bedrijven worden arm en afhankelijk gemaakt/gehouden en bij het minste zuchtje tegenwind het kaartenhuis in elkaar stort.

jemagookniksmeer | 21-03-20 | 14:14

Wat een onzin. Hoeveel maanden moet je dan gratis geld gaan uitdelen? Tot einde noodmaatregelen? Tot de economie hersteld is? Tot het virus is verdwenen? Dat kan lang duren. En wie geef je dan wel/niet? Dus fun-beroepen mogen flierefluiten en zorg/handhaving etc mag keihard doorbuffelen onder risico's? Hoe krijg je mensen daarna weer aan het werk? En daarbij, gratis geld lokt vaak crisissen uit. Valt dan het systeem niet juist om?

Ik heb geen onmisbaat beroep, of hoe die lijst ook heet, en ik werk gewoon door. Ik neem aan dat dit voor velen geldt. Dus hoezo gratis geld?

Rest In Privacy | 21-03-20 | 14:13 | 2

Het is geen gratis geld. Het komt ook niet bij de mensen maar bij de grote jongens terecht. Het kost waarde, geld wordt minder waard. Waardoor jij straks voor hetzelfde geld minder kunt kopen. Mensen op straat begrijpen dit niet en zien alleen maar dat alles duurder is geworden. Dat komt door het minder waard zijn van hun geld.

Patatter | 21-03-20 | 14:22

Uh, leuk dat je het concept inflatie even uitlegt. Maar wat heeft dat te maken mijn argumenten tegen een basisinkomen, wat voor burgers toch echt op gratis geld neerkomt?

Rest In Privacy | 21-03-20 | 14:27

21-03-2020 | 14.00
30 patiënten overleden, 637 nieuwe patiënten, in totaal 3631 positief geteste personen

RickRD | 21-03-20 | 14:04

Moet Rutte zn 1000 Euro eens uitkeren

Fijn_dat_je_er_bent | 21-03-20 | 14:01 | 2

Nee, die was voor elke werkende Nederlander.
Dit helikoptergeld is zo ongeveer voor iedereen, behalve de gewone werkende Nederlander.

jemagookniksmeer | 21-03-20 | 14:37

@jemagookniksmeer | 21-03-20 | 14:37: die beuren hun salaris gewoon door ondanks dat er duizenden thuis zitten.
Vacantiegeld wordt in mei keurig uitbetaald. Dus wat valt er te klagen?

Trumme | 21-03-20 | 15:43

Verder zijn er wel maatregelen getroffen. De EU gaat veel geld bijdrukken en aan pensioenmaatschappijen geven om daarmee te investeren. Ze hopen dat dat daarmee naar alle mensen toe druppelt.

Daarbij de hoofdregel van de economie vergetend: geld heeft zelf geen waarde maar is een afspiegeling van de totale waarde van waar het voor staat. Een land, diensten, alles. Meer geld bij dezelfde waarde betekent dat er per geldeenheid minder waarde is. Geld wordt minder waard. En omdat uw geld gelijk blijft en de EU en pensioenmaatschappijen meer geld hebben is het slechts een verschuiving van waarde naar hen.

We hebben veel meer aan gewoon het uitstellen van belastingbetalingen met een jaar. ZZP-ers investeren in ruimtes, apparatuur, hebben leningen. Bijstand is niks voor hen. Het zijn wel degelijk bedrijven. Als je bedrijven helpt, dan allemaal op dezelfde manier en niet de kleine achterstellen.

Patatter | 21-03-20 | 13:58

Drie maanden basisinkomen indiceert dat het virus daarna vertrokken is. De eerste vaccins zullen dan bij langer na nog niet klaar zijn. Ook interessant wat er in Amerika gebeurt overigens. Naar schatting zijn 2,25 miljoen Amerikanen vorige week hun baan verloren. Het sociale vangnet is daar minder gunstig dan hier. De cijfers zijn nog steeds oplopend, waar zal het ophouden?

Nicolas Arcissus | 21-03-20 | 13:52

Simpel voorbeeld, en de kern van het kapitalisme:
Iemand die veel kapitaal heeft, krijgt per dag/maand meer geld binnen zonder één vinger uit te steken, en wordt ook nog eens automatisch rijker ook (rente op rente) kan nog meer huizen kopen om te verhuren, simpel gezegd.
Iemand die straatarm is, wordt gedwongen om het enige wat hij heeft, namelijk zijn tijd en zijn energie goedkoop te verhoeren, omdat hij geen keus heeft.
En dat, beste mensen, is in een notendop het kapitalisme.
Aan de andere kant, zorgen de rijken ervoor dat er nieuwe uitvindingen etc worden uitgerold.
Het communisme is hier een reactie op, maar werkt ook niet door het ingebouwde egoïsme, en machtsmisbruik en dwang. Een arbeider onder het kapitalisme heeft in ieder geval nog zijn "vrijheid".
Een arbeider onder het communisme heeft zelfs dat niet meer.
We hebben in de historie al diverse systemen gezien:
jagers/verzamelaars in stammen
een elite kaste met veel onderdanen
een elite met veel militairen , rijkdom komt vooral door roven, slaven doen het werk (Rome) Nazi's.
Hard kapitalisme (Noord en Zuid-Amerika
zacht kapitalisme (Rhineland-model) verzorgingsstaat, democratisch-socialistisch
hard communisme (Pol Pot, Noord-Korea, Stalin)
zacht communisme Oost-Duitsland, Cuba.
BTW: Nixon schafte de goud-geld connectie af. Sindsdien is geld niets anders dan credits in een videogame. Punten die je verdient door in actie te komen, en die je weer kan verzilveren om bijvoorbeeld een mooi groen kogelwerend vest te kopen in de virtuele webshop...
Zo dat was het weer, u ziet, ik heb overal verstand van.

King of the Oneliner | 21-03-20 | 13:51 | 3

Volgens mij ook. We leven nu even in een periode van zeg zo'n honderd jaar, waar de meeste mensen in de wereld als middenklasse mogen leven. Dat is de uitzondering. Straks weer gewoon werken voor een paar centen om te vreten te hebben en niet te verhongeren. En verder geen gelul over "ik wil met passie werken en mezelf kunnen zijn". Tenzij je bij de heersende klasse gaat behoren en met passie de kudtburgers in het gareel gaat houden.

Graaier | 21-03-20 | 14:28

Kapitaal is een productiemiddel. Hoe rijker de rijken worden, hoe meer ze onderling concurreren om de (schaarse) arbeider. Dus rijker wordende kapitalisten worden op termijn gevolgd door rijker wordende arbeiders. De wet van vraag en aanbod geldt ook op de arbeids- en kapitaalmarkt. Op korte termijn zijn kapitalisten en arbeiders elkaars tegenstanders, op lange termijn zijn het elkaars bondgenoten. De reden waarom de arbeiderssalarissen in het Westen stagneren is vrijhandel met derde-wereldlanden: kapitalisten investeren daar, en daar stijgen de arbeiderssalarissen wel.

petersteenkamp | 21-03-20 | 15:18

@petersteenkamp | 21-03-20 | 15:18: Ja, dat concept wilde ik ook nog schrijven in mijn mini-mini cursus economie en maatschappijvormen.
tegenwoordig is een arbeider zo duur, dat er zo veel mogelijk naar robots/automatisering/ algoritmische zelfdenkende systemen wordt gezocht. De volgende stap dus, waar we nu midden in zitten.
Feodalisme -slavernij, ongeschoolde arbeiders via lopende band systeem - geschoolde arbeiders -mechanisering -automatisering -ICT - outsourcing en globalisme - zelfdenkende robots.

King of the Oneliner | 21-03-20 | 16:11

In 2008 was er een crash. De aex ging van 550 naar 180.
Op het iex forum zeiden de doemdenkers dat dit het einde van het kapitalisme was. Beurs zou naar 100 gaan. En de wereld zou totaal anders zijn.
In januari 2020 staat de aex op 632 en kost een pandje van 80m2 een miljoen euro in 020.
Er gaat geen ene reedt veranderen.

sjuul69 | 21-03-20 | 13:50 | 2

Helemaal mee eens. De mens heeft het geheugen van een sinaasappel. Uw opmerking daarentegen bewijst voor u het tegendeel.

Hiram | 21-03-20 | 14:28

@Hiram | 21-03-20 | 14:28: Mwah, nog geen 200 jaar geleden de kades in aan de eens zo mooie grachten en verkeerde de meerderheid in armoede. Een kernwapenconflict over echte crisis en die tijden zijn er binnen de kortste tijd weer. Het is alleen maar de vraag wanneer, niet of.

Graaier | 21-03-20 | 14:32

Help iedereen behalve ZZPers natuurlijk want daar heeft Wiebes een hekel aan.

Patatter | 21-03-20 | 13:49

Moet ik steeds meteen denken aan die duizenden "kapperszaken" die zijn opgestart met 10.000 euro startersgeld en waar je nooit iemand binnen ziet.
Wedden dat die als eerste in de rij staan voor steungeld....
Evenals aan die pipo net bij de Nieuwe Maan die vindt dat de overheid maar de kosten moet gaan betalen van die islamitische begrafenissen nu de kisten niet naar het "thuisland" vervoerd kunnen worden (uiteraard inclusief kosten 10 jaar grafrecht)...

A333aan | 21-03-20 | 13:48 | 1

Islamieten moeten een grafrecht tot in de eeuwigheid hebben.

de honden blaffen... | 21-03-20 | 14:20

Wat een onzin. Er moet een cordon om de ouderen, zwakkeren en zieken heen tegen Corona infectie. We moeten bejaardenhuizen, zorgflats en ouderen steriel van alle voedsel middelen voorzien tot er een vaccin is gevonden. Het is zinloos om al het werk stil te leggen en een economische ramp te veroorzaken . Ik verwacht dat corona visussen blijven en gezonde mensen gaan er niet aan dood. Dus met mondkapjes op, gewassen handen en handschoenen aan naar het werk en waar mogelijk thuiswerken. Iedereen werkeloos omdat bedrijven failliet zijn, is nog een veel grote ramp en gratis helicoptergeld uitdelen ook. Stop geld in de zorg, breng die onder Rutte weggesaneerde IC bedden razendsnel terug en produceer wat je nodig hebt. Maar geen triljarden aan economische schade maken terwijl er slechts miljarden nodig zijn om dit zorg probleem aan te pakken.

vlotterik | 21-03-20 | 13:45 | 4

"... en gezonde mensen gaan er niet aan dood."
In welke bubbel leef jij? Ik wil je hier wel de ontelbare rapporten, ooggetuigenverslagen, verhalen van medisch experts, verzorgenden en familieleden van overledenen doorlinken die het tegendeel bewijzen, maar zoek dat zelf maar allemaal op.
Dat mensen er niet aan dood gaan zolang ze gezond zijn: dat klopt. Maar dat bedoelde je denk ik niet.

De waard zijn gast | 21-03-20 | 15:19

@De waard zijn gast | 21-03-20 | 15:19: kom eens met feiten links raporten. Geen mijn buurman zei verhalen.

mrjixies | 21-03-20 | 15:38
▼ 1 antwoord verborgen

Eerst nog maar eens zien of dat beloofde geld er echt komt en bij de juiste personen terechtkomt. Als je als horecaondernemer nu je personeel in de ww hebt gestopt maar nog wel afhaal/bezorgen doet ben je waarschijnlijk al het bokje en krijg je niks of veel minder.

Aan de andere kant, het geld is er in principe wel, NL heeft de laatste 10 jaar behoorlijk bezuinigd (op koste van de burger/ondernemer) dus de staatsschuld kan wel wat hebben.

klaas24 | 21-03-20 | 13:44

Kijk nog eens goed naar je laatste aanslag met daarop de WOZ waarde van je woning. Het kon wel eens een lang afscheid worden.

Broadsquire | 21-03-20 | 13:39

De wereldeconomie was voor Corona al een 85 jarige patient met onderliggend lijden die op een IC bed lag van het ECB en de FED.

Harry Turtle | 21-03-20 | 13:37 | 4

@Trumme | 21-03-20 | 13:45: Oh ja, dat we gaan betalen voor die gasten die al jaaaaaren eerder met pensioen gaan....

A333aan | 21-03-20 | 13:51

@Trumme | 21-03-20 | 13:45:
Onzin, grootste probleem van de Eurozone heet Deutsche Bank.
Ook in het keurige noorden hebben we de kredietcrisis 'opgelost' met nog meer goedkoop krediet en geld bijprinten.

Harry Turtle | 21-03-20 | 16:10
▼ 1 antwoord verborgen

Een voorstel voor hyperinflatie dus, what could possibly go wrong?

“Net als met corona zijn de getroffenen met al aanwezige onderliggende problemen degenen met de hoogste kans om er aan te sterven.”

Wordt dat niet eens tijd?
Zombie-bedrijven en overheden met bovenmatige schulden zijn door gratis geld van de ECB alleen maar meer gaan lenen. Nederlandse pensioenfondsen zijn verplicht om Staatsobligaties te kopen.... en daar geld op toe te leggen (van de Nederlandse werknemer dus). Italië waar de staat straatarm is, maar de bevolking rijker dan in Nederland betaalde op staatsobligaties tot voor kort minder dan 1% rente. Dan weet een kind dat het systeem ziek is. Omdat sparen wordt bestraft en lenen wordt beloond. (Zeker in Nederland waar je ook nog eens belasting betaalt over een, veel te hoog, fictief rendement.)

In crisistijd komen zwakheden opeens in beeld en kun je niet langer wegkijken. Dat geldt voor alle bezuinigingen in de zorg. En dat geldt ook voor de euro, de EU (‘vluchtelingen’-crisis op crisis) en de ECB. Dan kun je weer opnieuw de kool en de geit proberen te gaan sparen. Of je gaat eindelijk zorgen voor één of meerdere (noord en zuid) valuta waar strikte regels voor gelden en waarvan de waarde belangrijker is dan het politieke (EU) doel. Anders kunnen we met onze euro’s straks de kamer gaan behangen. Net als in de Weimarrepubliek.

benjeallanggek | 21-03-20 | 13:36 | 1

Precies, plus wat vlotterik | 21-03-20 | 13:45 | zegt. Nu de gouden standaard weer invoeren en rentes omhoog!

Der Lehrer | 21-03-20 | 15:00

Waar komt die 4000 euro voor ZZP-ers vandaan? Eigen volk eerst? Onderaan vallen de grootste klappen, net als 12 jaar geleden. Iedereen hetzelfde basisinkomen en volgend jaar zien we verder. Deal?

DeWijdeWereld | 21-03-20 | 13:36 | 5

@Trumme | 21-03-20 | 13:46:
Niet als ze oudedagsreserve hebben opgebouwd. Dan kunnen ze verrekken.

Der Schnitzeljäger | 21-03-20 | 13:47

@Der Schnitzeljäger | 21-03-20 | 13:47: Vermogenstoets is tijdelijk afgeschaft.

Muxje | 21-03-20 | 13:58

@Muxje | 21-03-20 | 13:58:
Wedden dat er een achteraf controle komt en dan ben je alsnog de klos.

Der Schnitzeljäger | 21-03-20 | 15:08
▼ 2 antwoorden verborgen

Misschien moet het systeem totaal anders?

Gomezlopez | 21-03-20 | 13:28

En bedankt voor het paniekzaaien.
Net zo iets als wanneer de regering/Rutte zegt: NIET hamsteren!
Iedereen rent als een dolle naar de supermarkt.
Nou ja, oproepen tot ... is strafbaar, dus daarom doe ik het maar niet.

King of the Oneliner | 21-03-20 | 13:25 | 4

Zal weinig zin hebben denk ik, zodra de eerste domino steen begint is een reset onvermijdelijk en zal de hele Euro ongeldig worden verklaard.
Kun je de briefjes nog wel als toiletpapier gebruiken.
Eten hamsteren is zo gek nog niet, maar niet vanwege een Corona lockdown.

Harry Turtle | 21-03-20 | 13:42

@Harry Turtle | 21-03-20 | 13:42: zo snel gaat dat niet, Euro blijft betaalmiddel alleen met hyperinflatie, landen hebben tijd nodig om eigen munt/briefgeld te drukken tot die tijd kun je dan voor 50 euro een zak aardappelen halen bij de boer of 2 broden bij de lokale molenaar. Goudklompjes of ruilhandel zal booming worden ook.

lenny | 21-03-20 | 13:48
▼ 1 antwoord verborgen

Laat die banken lekker de banken zijn... en geniet van de Lente.

dhrat | 21-03-20 | 13:22 | 2

Hier een gure harde oostenwind.

Der Schnitzeljäger | 21-03-20 | 13:46

@Der Schnitzeljäger | 21-03-20 | 13:46: Met een tuin op het westen staat het huis er tussen en voel je daar niets van,

Crossing_The_Rubicon | 21-03-20 | 17:53

Geef iedereen met een sofinummer en een bankrekening 2000 euro extra krediet het welke voor de banken door een staatsgarantie wordt gedekt. Iedereen die het nodig heeft kan dat opnemen. Simpel, snel en zonder rompslomp. Probleem met een druk op de knop geheel opgelost.

ceesreis | 21-03-20 | 13:20

Ik lees het niet eens. NEE. Mogen de volgende generaties weer voor betalen zeker. Wat niet kan want de middelen zijn niet oneindig. Dus uiteindelijk zullen zij er met hun leven voor betalen terwijl wij drie maanden op de reet zitten. Ga maar ergens geld lenen als je niet eens drie maanden kan overbruggen. Doegies.

grmblll | 21-03-20 | 13:18 | 3

Dat is dus precies wat het is: Geld lenen voor de drie maanden overbrugging.

LesPaul | 21-03-20 | 13:40

Komen er dan nog volgende generaties?, Sukkel!

Wrak | 21-03-20 | 14:23

Voordat er gestrooid gaat worden met geld, bedenk dan eerst:
- Hoe verhouden de huurprijzen zich tot de bouwwaarde van de panden;
- Hou verhoudt de rente van hypotheken zich tot de lening ansich (huis kopen van 300K betekent 300K rente en 300K aflossing);
- Hoe belangrijk is het dat banken zoveel geld ontrekken aan de portemonnee van mensen;
- Alle belastingen: landelijk, lokaal, het waterschap en die op energie stijgen elk jaar zoveel mogelijk. Ook boetes worden elk jaar flink verhoogd;
- De EU dwingt elk jaar meer inkomsten af bij de aangesloten landen.
Dit zijn de 5 grootste bloedzuigers. En als ze bloed ruiken, gaan ze nog veel harder zuigen. Hoe meer bloed er is, hoe groter ze worden, hoe harder ze kunnen zuigen en des te zwakker wordt de uitgezogene. Het toedienen van bloed heeft geem nut meer.
En bloed kan je vervangen door geld in dit geval.

Leptob | 21-03-20 | 13:18 | 2

Het is gewoon overheidsbeleid om wonen achterlijk duur te maken want hoge huizenprijzen betekend hoge geldcreatie en dat levert op de korte termijn economische groei op. De ondergang van onze economie wordt er tevens ook door veroorzaakt maar die rotzooi mag een toekomstig kabinet en bevolking oplossen. Na ons de zondvloed is al heel lang officieel beleid.

Solar666 | 21-03-20 | 13:39

Het privatiseren van de sociale huursector is een van de domste dingen die gedaan is. Was in feite gewoon gemeenschapsgeld weggeven. Daarnaast exploderende huren die via een rondpompsysteem gecompenseerd moesten worden.

Der Schnitzeljäger | 21-03-20 | 13:45

Één ding. Nooit (gemeenschaos)geld (geen schrijffout) gaan uitdelen. Hoe stupid can you get. Sloop die onderbewuste marxistische dwangneurose nou eens uit je hoofd. Ja leuk. Wat dan wel Cepa.
Nou. Veel makkelijker: geen belasting heffen. Geen omzetbelasting, geen loon- en inkomstenbelasting, en met vermogens- erf- en schenkbel had al lang geleden gestopt moeten worden. Net als met toeslagen. Zo beloon je werken. Want gewerkt zal er moeten worden. Door iedereen. Uitkeringstrekkers krijgen niks meer, alleen soep bij uitdeelplekken. Maar alles wat ze verdienen mogen ze houden.
Jaja Cepa en wie betaalt dat? De EU, de euro! EU bank is al jaren euros aan het bijdrukken en ook NL braafste jongetje van de EU is inmiddels bereid om enorme EU schuld aan te gaan. Honderden miljarden. Idioot natuurlijk, maar als je iets doet, doe het zo. Simpel.

Cepalislam500mg | 21-03-20 | 13:16 | 14

@Kluukluuk | 21-03-20 | 14:36: Volgens mij moet de ruil economie weer een beetje terug brengen. Werken en produceren moet lonen. Staatssubsidies verkloten de economie. Belasting heffen aan de ene kant en toeslagen en uitkeringen en subsidies aan de andere kant is alleen maar rondpompen en daar worden alleen (semi) ambtenaren beter van.

Cepalislam500mg | 21-03-20 | 19:20
▼ 11 antwoorden verborgen

In 2008 werkte de magie van centrale banken nog wel. Het was voornamelijk een fictief probleem doordat banken onderling elkaars fictieve waarderingen en fictievr boekbalansen niet meer vertrouwden. Oplossing? Fictief geld met fictieve waarde vanuit het niets toveren en rondslingeren.

Nu is er echter een probleem in de reële economie. Productie, distributie en consumptie liggen daadwerkelijk op hun gat. Daar valt geen denkbeeldig getalletje op een bankbalans tegenaan te smijten als je het mij vraagt.

haddem | 21-03-20 | 13:15 | 2

De centrale banken hebben met QE en negatieve rente alle nucleaire wapens al reeds gebruikt. Ze hebben nu nog helicopter geld, die gaat gegarandeerd zorgen voor hyperinflatie en dan is de reset voltrokken. Alle nutteloze en non productieve leden van de samenleving zullen smeken om autoritaire maatregelen want zij hebben na de reset niks bij te dragen aan de economie. Geen vak geleerd, geen product waar echt behoefte aan is....

Solar666 | 21-03-20 | 13:43

@Solar666 | 21-03-20 | 13:43:
Alle politici en 70% ambtenaren weg. Banken worden weer dienstverlenend. De vuilnisman krijgt beter betaald dan de IT’er, etc. Wat een mooie toekomst.

benjeallanggek | 21-03-20 | 18:18

Hoeveel geld houden mensen nu in hun zak nu ze het niet kunnen verkwisten in de Kalverstraat of PC Hoofdstraat? Nu ze niet naar de kroeg kunnen?

Sans Comique | 21-03-20 | 13:14 | 3

De winkels zijn hier gewoon open hoor.
Kroegen dicht maar leuke restaurants met creatieve ondernemers gaan ineens afhalen of bezorgen mogelijk maken.
Die verdienen steun.

Berbaar | 21-03-20 | 13:24

@Berbaar | 21-03-20 | 13:24: De winkelstraat hier in Amsterdam Zuid is misschien wel open. Maar tenzij je een supermarkt bent is 90% omzetdaling gebruikelijk. Aldus heel veel winkeliers in de straat.

TheBurnerMan | 21-03-20 | 13:30

Zolang de salarissen in de huidige vorm worden doorbetaald zal er gepot worden. Ook is het consumentenvertrouwen nul nu. Alle grote aankopen worden uitgesteld dus in die branches zullen de hardste klappen vallen

Trumme | 21-03-20 | 13:49

In Iran wordt de bevolking over een paar weken weer naar buiten gejaagd ( officieel heet "het de maatregelen worden versoepeld" ) omdat ze economisch volledig spaak lopen, zie Teletekst pag 127.
Oftewel, dat wordt massasterfte daar. Mag hopen dat het hier niet zover komt.

Graaisnaaiert | 21-03-20 | 13:13 | 1

Daarom door werken als je geen risicocategorie bent.

De mensen die lockdown eisen hebben liever dat iedereen crepeert dan enkel de zieken. Misschien denken ze dat niet bewust. Maar dat is wel de realiteit,

China moeten mensen weer aan het werk. Iran zie je het nu ook gebeuren. Je kan je maar zo lang ontrekken aan de economie.

TheBurnerMan | 21-03-20 | 13:33

Gratis geld bestaat uiteraard niet. We gaan minstens 10 jaar bloeden aan inkomen door belasting, tering naar de nering, pensioenen verdampen nog meer door komend minimaal half jaar. Verwacht dat het leven flink anders gaat worden. Voor onze jonge mensen betekent het tenzij absolute topfunctie nog veel langer doorwerken, die betalen een hele hoge prijs. Maar een andere uitweg in deze crisis is er ook niet. Helaas.

Jan, Leiden | 21-03-20 | 13:10 | 5

De rente vliegt omhoog dus dat is goed voor de pensioenfondsen die kunnen weer staatsobligaties opkopen. Dat is veiliger dan de beurs.

Trumme | 21-03-20 | 13:51

niet per se. Als je uitkeringen omlaag doet en de grenzen dicht, ambtenaren halveert en het geld niet meer over de balk smijt, ben je er zo weer bovenop.

Der Lehrer | 21-03-20 | 15:06

Jonge mensen die GroenLinks zijn moeten niet zeuren. Die waren voor de corona zo stom om zich de rest van hun leven bizar hoge belastingen te laten aanpraten voor die klimaatgekte. Daar komt nu corona nog even tussendoor. Niet zeuren nu, of straks iets realistischer stemmen = geen huidige machtspartijen.

Cepalislam500mg | 21-03-20 | 19:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Druk op Funda, iedereen wil zijn huis nog ff dumpen nu er wellicht nog een paar schapen over zijn.

Harry Turtle | 21-03-20 | 13:10 | 3

2 e hands auto s ook voor een grijpstuiver in de aanbieding.
(Uiteraard niet bij merkgarages.)

joppo0 | 21-03-20 | 13:12

Paniek!

Is dit nog nieuws? | 21-03-20 | 13:14

Als je nu nog moet verkopen ben je te laat.

Trumme | 21-03-20 | 13:52

Misschien kunnen we beter helicopters gaan hamsteren dan schijtpapier.

squadra | 21-03-20 | 13:09 | 1

Electrische dronemobiel aanschaffen.

steekmug | 21-03-20 | 13:24

Dat Coronavirus is de sloopkopgel voor het MKB en wie neemt hun plaats is? Exact! Dat zijn de grote multinationals.

Nehemia | 21-03-20 | 13:08 | 5

@Sans Comique | 21-03-20 | 13:11: Het zijn allemaal gefaseerde stappen om die centraal geleide wereldregering door te voeren. Maak de stappen ook niet al te groot, anders zou het wel eens op kunnen vallen. Een heel geraffineerd spel van de boven ons gestelden.

Nehemia | 21-03-20 | 13:15

@Sans Comique | 21-03-20 | 13:11:
Klopt, dat hele ZZP gebeuren had nooit mogen worden opgetuigd. Die mogen al blij zijn met een basisuitkering waarvoor ze mogen werken straks.

Jan, Leiden | 21-03-20 | 13:17

@Sans Comique | 21-03-20 | 13:11: dat werk dat ze deden zal voor een deel toch moeten gebeuren. Dat huizen tekort is niet plots verdwenen. Bouwbedrijven zullen gewoon weer mensen in dienst gaan nemen ipv. zzp’ers inhuren. Hetzelfde geld voor de postorderbedrijven en transport.
Terug naar loondienst.

Trumme | 21-03-20 | 13:55
▼ 2 antwoorden verborgen

Gratis helikopter geld terwijl de bitcoin nog laag staat. kom maar op!

W_F | 21-03-20 | 13:05

Een ambtenaar die gewoon door betaald krijgt, sommeert een ZZP'r zijn werk neer te leggen. Ziek Hijl.

ron9129 | 21-03-20 | 13:05

Dus Europa gaat ons redden!!!

David000000007 | 21-03-20 | 13:03 | 1

Als eerst maar die Green Deal er door is, dan komt alles goed.

Sans Comique | 21-03-20 | 13:12

Een maandje zonder inkomen en de meute begint te schreeuwen om bailouts en helikoptergeld.
Na een maandje.
Dit is geen systeemcrisis maar een faillisement waiting to happen.
Stelletje communisten!!11!

pjotr nicknaamtov | 21-03-20 | 13:01 | 6

@joppo0 | 21-03-20 | 13:19: Ben het totaal met u eens. Kantekening is dat we niet precies weten hoe gevaarlijk het nu echt is. China is geen echte graadmeter, door misinformatie CH. overheid. Italie ligt in lockdown. Er kunnen 1000-den lijken achter de deur liggen, maar ook niet. Er worden lijken afgevoerd voor verbranding. Als de curve overal hetzelfde is, als in China. Komt Italie er met een aantal 1000 doden meer er ook bijna van af, koffiedik kijken. We hebben alarmerende beelden gezien, en aan de andere kant weten ook nog steeds niet waar dit virus toe in staat is, ook de experts niet, die werken vanuit statistieken verkregen door andere overheden. Ik probeer het zoveel mogelijk in het midden te laten. Niet in doorslaan en niet te gemakkelijk achterover zitten. Persoonlijk denk ik dat we achteraf pas, een goede analyse kunnen maken op basis van onze eigen cijfers. Het kunnen vergelijken met landen als Duitsland, Belgie, Frankrijk en Engeland. Plus de maatregelen van dat desbetreffende land en orgopvang. Het wordt een koe in de kont kijken, ben ik bang voor. Uiteraard komt er na deze crisis, met een x aantal doden, 400 doden, 4000 doden of 400.000 doden een onderzoek. Door dezelfde lapzwansen die weer een commisie-tje nodig hebben voor de pecunia's. Ik denk zelf dat er op GS een meer volwaardige commissie zit van duizenden, die in totaal veel meer informatie hebben uit de media dan die lapzwanzen ooit bij elkaar zullen vinden. Kon je die maar eens inzetten als commissie.

Kluukluuk | 21-03-20 | 13:57
▼ 3 antwoorden verborgen

We worden genaaid, kijk allemaal naar Jensen.
Legt het heel goed uit.

m-kwadraat | 21-03-20 | 13:01 | 3

Jensen begrijpt er niks van ben ik bang.
Maar genaaid zeker. What else is new.

jan99 | 21-03-20 | 13:03

Weet niet Jan. Wordt wel heeeel erg paniekerig gedaan. Ze halen mensen terug uit China, vakantie volk uit risico gebieden worden binnen gehaald zonder maatregelen quarantaine testen... etc.. en dan boem paniek zaaien bij de eerste besmetting. Dramatisch aangekondigd op prime-time TV. Een briefje... paniek al om.. ze voeren de maatregelen langzaaaaaam op. Boem iedereen thuis. Bankenunie erin en wat ze nog meer willen doen verplicht rommel in je lijf laten spuiten boeren moeten deaud dat soort shit. Verspil noooit een goede crisis. (Die je zelf start)

David000000007 | 21-03-20 | 13:13

Als het grondig zou worden aangepakt zou 3 tot 4 weken algehele isolatie genoeg zijn, want de incubatietijd is een week of 2. Maar zoals het gaat moet de ellende eerst veel groter worden voor de geesten rijp zijn. Dat wachten we dus maar af.

jan99 | 21-03-20 | 13:01 | 2

Precies! Zachte heelmeesters ..

DaisyC | 21-03-20 | 13:13

Ik vraag me af wat er gebeurt als de isolatie weer wordt opgeheven. Denk dat het feest dan weer van voren af aan begint. We zullen het zien in China.

Der Schnitzeljäger | 21-03-20 | 13:39

In tijden van beperkte productie en haperende logistiek zorgt extra geld alleen maar voor heel veel inflatie. Spaargeld verdampt dan en klaplopers gaan er met de buit vandoor. Heel slecht idee dus.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 12:55 | 2

Schuld verdampt ook.

Sierstrip | 21-03-20 | 14:12

@Sierstrip | 21-03-20 | 14:12: Ik heb geen schuld, de overheden en banken hebben wel schulden. En daar zit die schuld goed, schulden overhevelen naar burgers is een slechte zaak.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 15:08
-weggejorist-
frank4444 | 21-03-20 | 12:55 | 2

Drama drama.... gewoon alles op een laag pitje zetten en later de kraan weer open draaien. Paniek paniek ....

Koning BongoBongo | 21-03-20 | 12:54

Gdvr net twee boetes van het CJIB in de bus, meteen geschreven dat ik niet kan en niet ga betalen ....

Der Schnitzeljäger | 21-03-20 | 12:53 | 4

Jij kan tenminste nog een dag langer zonder wc papier. Mazzelaar!

Mark van Leeuwen | 21-03-20 | 12:56

Ik gun u nog minstens 100 jaar waarover onze overheid vermogensbelasting misloopt over die twee vrijwillige bijdragen.

W_F | 21-03-20 | 13:10

@Koning BongoBongo | 21-03-20 | 12:54:
5 en 8 kmh te hard waar je 70 mag. 44 en 65 euro. Grom.

Der Schnitzeljäger | 21-03-20 | 13:37
▼ 1 antwoord verborgen

Ik ga vanmiddag hier ook de geldkraan open zetten voor mijn buren. Er zit alleen nog wat onderdruk in de leidingen

Mark van Leeuwen | 21-03-20 | 12:53 | 1

Prima, dan loopt het geld richting u.

Is dit nog nieuws? | 21-03-20 | 13:16

"En als banken van een land failliet gaan, dan gaat men ook twijfelen aan de overheid van het desbetreffende land (zogenaamde doom loop)"
Frappant, dat doe ik reeds een aantal decennia, twijfelen aan de roverheid....
Maar wellicht ben ik de enige.

watmagjenogwel | 21-03-20 | 12:50 | 3

We zijn tenminste met z'n tweeën en "de reaguurder" kennende is er wellicht ook wel een derde en vierde te vinden.

BenBinnen | 21-03-20 | 13:51

Nummer drie meld zich, present!

benjeallanggek | 21-03-20 | 17:35

We zijn al (enige tijd) met zijn vieren.

Cepalislam500mg | 21-03-20 | 19:32

In een verbrand bossengebied groeit iets later weer van alles. Over honderd jaar heeft niemand van ons het er nog over en zijn verschuiving van nu een zege voor dan. Toegegeven, je hebt er nu niets aan

Mark van Leeuwen | 21-03-20 | 12:50

Lekker met andermans geld strooien! Hup, 50-60 miljard in handen van een premier die nog geen jaar geleden Shell 2 miljard cadeau wilde doen.
U begrijpt t, de miljarden zijn gratis geld voor de economie, wat er over blijft is voor U.

DinkyToy | 21-03-20 | 12:49

Trump zet ook de geldkraan open. WIe is tegen? De Dems. Die spuien holle frasen en doen niets. Laat het volk maar verrekken. Het is weer duidelijk wie er wel opkomt voor de gewone Amerikaan.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 12:49 | 3

Weet niet of de vs er goed aan doet,rente op nul en schuld is gigantisch.
en nu de olieprijs ook zakt

Roger-Rabbit | 21-03-20 | 12:50

@Roger-Rabbit | 21-03-20 | 12:50: Schuld? Voor het maken van geld hebben ze gewoon een knop. Indrukken: 500 miljard dollar erbij.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 12:53

Ik snap heel goed dat het allemaal een beetje spannend is en dat langdurig thuis zitten frustrerend werkt. Neemt echter absoluut niet weg dat sommige reaguurders zich echt gedragen als een stel hysterische, paranoïde vrouwen.

Is iedereen de koude oorlog, Chernobyl, olie-crisis, millennium bug, 9/11, 2008-crash, deepwater horizon, Fukushima en daarbij behorende doomsday verhalen al vergeten?

Zoals we hier in het zuiden altijd al roepen: Hollanders zijn helemaal niet nuchter maar juist knettergek.

MagnesiumC | 21-03-20 | 12:44 | 6

@Lupuslupus | 21-03-20 | 13:08: O en wat de oliecrisis betreft, ook heel weinig van gemerkt behalve dan dat alle vuilniszakken gehamsterd waren en ik na mijn werk met lege handen stond. Dat was het wel zo'n beetje.

Lupuslupus | 21-03-20 | 13:09

@Sans Comique | 21-03-20 | 13:26:

Wat van belang is is dat we de productie op peil houden. Als we accepteren dat er twee hele slechte maanden aankomen dan is er op zich niet zoveel aan de hand. Ja er gaat een hele grote groep kwetsbare mensen eerder sterven dan we hadden gedacht en dat is echt heel erg. Tegelijkertijd besteden we aan eten, drinken, kleding, wonen en sparen in 2020 nog steeds ons volledige inkomen. In mijn ogen is het een tijdelijke liquiditeitskwestie. Als we elkaar een beetje de ruimte geven is er ultimo 2020 geen extreme schade.

Dat neemt echter niet weg dat we verantwoordelijkheid moeten nemen voor de kwetsbaren in deze situatie en dat wegkijken echt heel kostbaar kan worden. Dus nuchter maar wel reëel, geen hysterie en ontwrichting maar geduld.

Joffri | 21-03-20 | 14:11
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik hoor geen enkele maatregel die eist extra bijdrages van de (super)rijken. Zoals altijd lijken die buitenschot te blijven. De gewone man mag de economische schade net als bij de bankencrisis ophoesten.

Die hebben geen enkele kans om onder de verplichte bijdrages, belastingen en toeslagen uit te komen. Terwijl de (super) rijken nauwelijks iets doen dan zich terugtrekken in hun corona vrije bunkers.

Zij steken hun kop in het zand om straks te doen alsof er niets is gebeurd. Blijven graaien en verdommen het om hun eerlijke deel bij te dragen anders dan op vrijwillige basis. De schijnvertoning van Altruïsme.

roevka | 21-03-20 | 12:44 | 3

De "super rijken" stellen bij elkaar niets voor als je het vergelijkt met alle midden inkomens. Is allang aangetoond dat als je al het geld van de "super rijken" afpakt je nog geen deuk in een pakje boter kan slaan.
U mijn beste man, is besmet geraakt met communisme: de "gewone" man boos maken zodat de macht gegrepen kan worden.

johndeer | 21-03-20 | 13:08

@johndeer | 21-03-20 | 13:08: nou 5% van de wereldbevolking heeft de helft van al het geld in handen dus u vergelijking gaat niet echt op hoor

mrjixies | 21-03-20 | 16:05

@mrjixies | 21-03-20 | 16:05:
Die 5% zijn niet de ‘superrijken’ hoor. Het zou zo maar kunnen dat u bij die 5% hoort. Ruim de helft heeft namelijk helemaal niets, hooguit schulden.

benjeallanggek | 21-03-20 | 17:27

Alle belastingheffing 3 maanden stoppen? Dat kost een kwart van 240 mrd als ik mn cijfers paraat heb. Dus nog 60 mrd. schuld erbij. Dat lijkt met wat ruig Alex bovenop wat er al is toegezegd. Gelukkig is nog steeds een meerderheid aan het werk dus kan gewoon belasting betalen. Gerichte maatregelen lijken me zinniger. Maar goed, een artikel waarin je niet afgeeft op het gevoerde beleid is ook niet leuk om te schrijven.

kokkie klaphaak | 21-03-20 | 12:42 | 4

Ze kunnen ook de oudedagsreserve die in b.v. koopsom- en lijfrente polissen zit vrijgeven. Dus dat je deze op kunt nemen zonder revisie rente of inkomstenbelasting.

Der Schnitzeljäger | 21-03-20 | 12:56

@Der Schnitzeljäger | 21-03-20 | 12:56: Ja, goed idee. het levert nu ook niks op.

streknek | 21-03-20 | 13:16

@streknek | 21-03-20 | 13:16:
Afkopen heeft inderdaad op dit moment niet zoveel zin omdat de polissen door de crisis flink in waarde zijn gezakt. Gaat meer om de langere termijn. Maar de regering zal dan wel weer blij zijn met al die revisie rente en inkomstenbelasting. Tot de zelfstandigen straks met pensioen gaan ....

Der Schnitzeljäger | 21-03-20 | 13:35
▼ 1 antwoord verborgen

Eens waren we bijna onze staatsschuld kwijt door braaf de hand op de knip te houden.
Maar onder Balkenellende en alle opeenvolgende VVD kabinetten, hebben we al jaren lang geleend geld gratis over iedereen en z'n moeder uitgestrooid.
Party like it's 1999.
Maar nu is het feest voorbij, de taart is op en de geldjunkies kunnen niet meer van het financieel infuus af.
Wordt het misschien niet weer eens tijd voor een serieuze premier met een bekwaam kabinet, in plaats van die lachende man met z'n circus vol plucheklevers en doorgedraaide carriere politici ?

spoilerfreak | 21-03-20 | 12:38 | 1

Hoe hard heeft Nederland gewerkt, dat er ondanks alle bezuinigingen en afdrachten aan de EU en de subsidies die hier verstrekt worden en de hoge werkeloosheid, het geld nog steeds tegen de plinten opklotst.

Sans Comique | 21-03-20 | 13:28

We zien het milieu als probleem en dat is het misschien ook. Maar we vergaten andere dreigingen. Wellicht veel grotere. Vreemd dat China nimmer op zijn gedrag is aangesproken. Gedoe met virii is daar al veel langer een dingetje.

Sierstrip | 21-03-20 | 12:38

Mooi toevallig allemaal.
Deutsche Bank was feitelijk al gecrashed en Italïe heeft al aangeklopt bij het ESM waar wij € 200.000.000.000 voor garant staan. Spanje zal dat ongetwijfeld ook doen.

Deze pandemie komt de financiële wereld en landen die al op breken stonden bijzonder goed uit.

laagvliegert | 21-03-20 | 12:36 | 7

@Miezerig | 21-03-20 | 12:41: De babyboomers. Dat zijn de gezegenden die nog val alles konden profiteren en de rest hapt in het stof.

Nehemia | 21-03-20 | 13:18

@Miezerig | 21-03-20 | 12:41: Als dat pensioengeld vorige maand in aandelen zat, is daar nog maar 600 miljard van over

ZKH EénOog | 21-03-20 | 13:28

@ZKH EénOog | 21-03-20 | 13:28: 1600 miljard min 20% =1280 miljard.
Ruim voldoende om de volgende 40 jaar de pensioenen te betalen,zelfs zonder inleg vanaf nu.

De Profundus | 21-03-20 | 15:13
▼ 4 antwoorden verborgen

Het heeft het grote voordeel dat je niet mee naar de supermarkt hoeft te lopen om wc papier
Die behoefte kan je dan ook vervullen met die mooie Eurobiljetten .

likmegaties | 21-03-20 | 12:35 | 1

Zelfs daar is de euro niet geschikt voor.

roevka | 21-03-20 | 12:47

Leuk! Gratis geld! Waar gaan we het uitgeven? horeca oh wacht dicht. Hamsteren. hmm , alles is op. Dan maar online bij picnic. shit,,bezorgen voorlopig niet mogelijk. Dan maar een jaar abbo op pornhub?

inderdaad geen stijl | 21-03-20 | 12:33 | 1

Vaste lasten?

Rest In Privacy | 21-03-20 | 12:34

Ja, ja, we gaan er allemaal aan, we weten het nou wel, heur!

Montgomery Burns | 21-03-20 | 12:33

Ouders in de bijstand kregen van de gemeente een fashioncheque voor hun kinderen. Risico is wel dat ze naar de Douglas voor zich zelf rennen. Overheid zou nu ook een creditcard met tegoed voor de AH oud kunnen uitgeven. Dan is de kans op oppotten een stuk kleiner.

Schemerlamp | 21-03-20 | 12:32 | 2

Gaat iedereen 2x zo hard hamsteren. Strak plan.

Muxje | 21-03-20 | 12:34

@Muxje | 21-03-20 | 12:34: Dat valt wel digitaal aan te passen hoeveel van elk product gekocht mag worden.

steekmug | 21-03-20 | 13:41

In Hongkong meen ik dat de overheid ook een bedrag beschikbaar heeft gesteld aan iedere burger

Kellyanne | 21-03-20 | 12:31

paar jaar geleden had geenstijl over de Nederlandse pensioenpot die onder toezicht van de EU was gekomen. Toen werd verteld dat theoretisch gezien de pensioenpot ingezet kan worden voor andere doeleinden. Het zou zomaar kunnen dat ie ingezet gaat worden.

yeps | 21-03-20 | 12:30 | 3

Wat denk je zelf als je 1+1 op gaat tellen?

laagvliegert | 21-03-20 | 12:37

@ja,diedus! | 21-03-20 | 12:56:
Welk rekenmodel gebruikt u? Bij het rekenmodel van Timmerfrans kom ik uit op vele miljarden.

F. Jacobse | 21-03-20 | 13:28

In het artikel staat dat ZZP'ers 4000 euro krijgen. Dat klopt niet. Ondernemers krijgen 4000 euro. ZZP'ers kunnen aanspraak maken op de bijstandsuitkering.

GeenHeil | 21-03-20 | 12:30 | 5

Ik heb nog geen 4000 euro gezien...

Muxje | 21-03-20 | 12:42

Heel recent nog 4000 euro subsidie als je een elektrische auto koopt. Ook is er 4000 euro gratis geld al je je huis energiezuinig maakt. Ook deze keer gaat Den Haag4000 euro van de ene burger verschuiven. Schijnbaar ziet Den Haag iets bijzonders in het aanbieden van graties geld ter hoogte van 4000 euro. Wat moet het toch lekker voelen als je politicus of ambtenaar met dit geld van anderen mag strooien.

Graaier | 21-03-20 | 12:44
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik heb een vermoeden dat onze overheid ook wel weet dat het serieus is en de tijd beperkt. Er worden wereldwijd ongekende economische maatregelen getroffen om het systeem draaiende te houden. Zeggen dat het nog sneller moet is een open deur, ik denk dat elke overheid dat zelf ook graag wil.

beldewouten | 21-03-20 | 12:30 | 2

Die hebben te maken met ambtenaren die het uit moeten voeren.
Die zeggen morgen is weer een dag.
Ik wacht nog steeds op vergunning van mijn uitbouw.

Miezerig | 21-03-20 | 12:46

@Miezerig | 21-03-20 | 12:46: de ambtenaren op dit niveau werken zich de ballen uit de broek. Maar dat is niet leuk om te horen natuurlijk.

beldewouten | 21-03-20 | 15:26

Elke Corona dag is een dag waarop vele, vele miljoenen schade wordt geleden.
Er zijn al zoveel winkels, branches en ondernemers die stil liggen en waar tegenover de reguliere uitgaven geen inkomsten staan. De kruik gaat te water tot hij barst.

Broadsquire | 21-03-20 | 12:29

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Uitsluitend de voor NL strategische industrie + distributieketens financieel ondersteunen, anders is dit het einde van de € en tevens van het opgespaarde kapitaal van ca. € 2 triljard in pensioenfondsen. Hyperinflatie wordt dan ons deel met als resultaat dat het grootste deel van NL aan de bedelstaf gaat. Overigens zal de wereldeconomie weer gewoon fors aantrekken ná de crisis. Dus niet paniekeren,dan doen uitsluitend doemdenkers.

Eendragtmaaktmagt | 21-03-20 | 12:28

Je kunt het aan Kaag vragen, die maakte ook binnen een week 13 miljoen over naar de PLO.

Piet Karbiet | 21-03-20 | 12:28 | 1

Houdt dat mens in de gaten, voor we het weten hevelt ze nog meer geld over naar haar terreurvriendjes, want zielig en covid en zo.

Abject | 21-03-20 | 12:30
-weggejorist-
frank4444 | 21-03-20 | 12:27 | 2

Het blijft grappig dat die gast die een systeemoorlog (wereldoorlog) in 2020 voorspelde (en een tijdje geleden in een artikel op GS stond), nu indirect sort-of gelijk krijgt: de corona-pandemie is een systeemcrisis, het is 2020 en een vette pandemie heeft op veel vlakken dezelfde gevolgen als een wereldoorlog.

Varende_Reaguurder | 21-03-20 | 12:26 | 8

@Papa Jones | 21-03-20 | 12:35: Haha. Heerlijk nuchter antwoord. Ik maak een parallel naar de life of Brian van monty python, er staan zoveel profeten profetisch te doen. 1 moet er dan wel de profeet zijn.

Kluukluuk | 21-03-20 | 13:01

Ieder jaar wordt er door iemand een systeemkrisis voorspeld. Wanneer die dan een keer komt heeft de laatste die het voorspelde niet automatisch gelijk.

Sans Comique | 21-03-20 | 13:32

@Sans Comique | 21-03-20 | 13:32: Net als dat jongetje die altijd wolf riep,totdat iedereen er niet meer van schrok..
En toen kwam de wolf echt.

De Profundus | 21-03-20 | 15:19
▼ 5 antwoorden verborgen

Zou er nog geld over zijn na de corona crisis?

Mr.Crowley | 21-03-20 | 12:26

Hopelijk zit er nog een aanvoerleidinkje in om die rocket fuel erin te blazen, een Cubaanse sigaar en vuurwerk

Idiot456 | 21-03-20 | 13:23

Als ze erin zitten dichtlassen vanaf de buitenkant aub.

steekmug | 21-03-20 | 13:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Probleem, Oplossing, Reactie.
Heel grote stap voorwaarts, klein stapje terug.
Repeat.
Probleem, Oplossing, Reactie.
Heel grote stap voorwaarts, klein stapje terug.
Repeat.

KutFilosoof | 21-03-20 | 12:25 | 1

En dat van een KutFilosoof.

Cunts-en-kitsch | 21-03-20 | 12:36

Ik ben benieuwd of bijvoorbeeld piloten nu ook gewoon het volledige salaris krijgen doorbetaald bij KLM. Het lijkt me dat iedereen, ambtenaren die nu niks te doen hebben inclusief gewoon even pas op de plaats moeten maken. Iedereen een basis die zonder werk zit, geen euro meer. En kom dan niet ja maar hypotheek van 4k, die keuze voor dat grote hou maak je toch echt zelf.

Coronapleepapier | 21-03-20 | 12:23 | 7

@Coronapleepapier | 21-03-20 | 12:39: Als u jaren voorruit moet op uw geld, dan zitten we in een situatie waarbij dat geld geen ruk meer waard is. Dat is een schijnveiligheid.

Kluukluuk | 21-03-20 | 12:56

@Kluukluuk | 21-03-20 | 12:56: als dat het geval is inderdaad. Maar zo'n vaart zal het wel niet lopen. Paniekzaaiers genoeg, ik doe niet mee aan die onzin. Ik heb als zzper ook genoeg werk dus verdien zolang ik naar klanten kan gewoon geld. En met de gesloten horeca bespaar ik weer bakken met geld, dus bijna win-win situatie.

Coronapleepapier | 21-03-20 | 13:05
▼ 4 antwoorden verborgen

Dit gaat veel dieper dan de corona crisis en een financiële dip. De hele financiële markt gaat gigantisch crashen en een georganiseerde systeem reset is onvermijdelijk. Op geopolitiek vlak gebeuren er ook rare dingen, Amerika trekt zich uit nucleaire verdragen, oefent voor het eerst sinds tientallen jaren weer met raketten die nucleaire bommen kunnen dragen en de eerste nucleaire onderzeeër is in gebruik. Ook heeft het Pentagon met alle hoge piefen een simulatie gedaan voor een low target nucleaire oorlog met Rusland. Rusland in een beginnende oorlog met vriendje van Amerika, Saudi-Arabië. Crisis, financiële crash, (oorlog? ) . Het is bijzonder hoe na elke crisis de bevolking door shock als makke schaapjes naar de slachtbank worden gebracht, de Shokdoctrine van Naomi Klein is een mooi boek daarover. De wereld gaat er binnen 10 jaar heel anders uit zien. Macht zal worden verdeeld of globaal gecentraliseerd worden.

SchichtigeSpicht | 21-03-20 | 12:23 | 3

Yep.

Kaas de Vies | 21-03-20 | 12:28

Leestip: Disunited nation; the scramble for power in an ungoverned world door Peter Zeihan. Gaat over de wereldorde die door Amerika wordt gecontroleerd, maar meer en meer wordt overgelaten aan anderen. Amerika trekt zich steeds meer terug van het wereldtoneel.

Wensbaar Denken | 21-03-20 | 12:38

Het opzeggen van nucleaire verdragen zat er al heel lang aan te komen. De oude nucleaire raketten voldoen al heel lang niet meer. Ze zijn niet nauwkeurig genoeg, als je milt op de Gazastrook dan kunnen ze net zo goed aan de verkeerde kan van Israël terecht komen. Ze zijn te groot en te vies. relatief kleine boem maar zelfs als je goed mikt zijn de gebieden er omheen ook 100'en jaren onbewoonbaar. Tijdens de koude oorlog telde de aantallen, niet de betrouwbaarheid. De race naar de Maan begon met bemande capsules op de bestaande nucleaire raketten. Toen bleek al snel dat de toen nog nieuwe raketten een veel te lage betrouwbaarheid hadden. Sindsdien zijn ze vaak slecht onderhouden dus dat zal nu niet beter zijn. Ze zijn ook veel te langzaam en makkelijk te onderscheppen, steeds meer landen kunnen dat. En het onderhouden en oplappen van die oude systemen word voor zowel Rusland als de VS te duur. De ontwikkeling van nieuwe kernbommen en nucleaire raketten duurt vele jaren. Toet nu toe zijn de nieuwe kernbommen alleen getest in simulaties op supercomputers. Het ministerie van energie heeft de grootste supercomputers, en dat zijn alleen nog maar de supercomputers die officieel bestaan. Inmiddels zijn zowel Rusland als de VS klaar om de nieuwe ontwerpen te testen, waarvoor het verdrag van tafel moest. Het maakt niet zo veel uit er het eerst een streep door zette.

W_F | 21-03-20 | 12:58
-weggejorist-
frank4444 | 21-03-20 | 12:23 | 2

M.i. is de achterliggende zorg de maatschappelijke ontwrichting. Zie jaren 20 - 30 vorige eeuw.

Schriever | 21-03-20 | 12:23

Weet u wat het probleem is van mensen die te lang zijn geïnfecteerd met het hebzuchtvirus (mentale indoctrinatie door het kwaad van de wereld)?
.
Dat zij oprecht geloven dat economie = god, en een mensensamenleving = maakbaar. Het woord crisis kennen zij louter in termen als 'verlies' en dus proberen zij alles op alles te zetten om te blijven 'winnen'. Met geld, aldus.
.
Geen notie van de natuur. Geen notie van de evolutionaire functie van een crisis.
Nee, al geld verdienend blijven steggelen, week na week, over 'dé oplossing' die er niet is. Een oplossing van de barmhartige samaritaan. Een oplossing van 'investeren'. Een oplossing van het kwaad wat zij zelf niet zien.
.
Dhr. Sassen van Elsloo is hier het perfecte voorbeeld van. Bedoelt het goed, schrijft begrijpelijke stukjes die niet eens vervelend zijn om te lezen en gelooft heilig in de maakbaarheid van de samenleving.
.
Welnu, ik niet en nooit gedaan ook. Ménsen maken de samenleving, niet de middelen. En al zeker niet het machtsmiddel genaamd geld. Het machtsmiddel zorgt voor de ongelijkheid en geld strooien vergroot die ongelijkheid.
.
Dit is een crisis en de oplossing ligt bij de mensen, álle mensen. Die in hun leven genaamd 'tijd' nu bewuster leren zijn van zichzelf en hun omgeving. Die juist meer naar binnen leren keren in plaats van zich richten op afhankelijkheid van geld of de overheid. Dat is een goede zaak, in een niet leuke crisis.
.
Nee, geld is niet de oplossing. Geld is het kwaad van de wereld.

Mensdier | 21-03-20 | 12:23 | 11

@Mensdier | 21-03-20 | 12:42: Iemand die produceert, slaat zijn arbeid op in producten. En is dus rijk in producten. Je kunt een mens wel zijn geld afnemen, maar je kunt hem niet dwingen harder te werken. Immers dat is slavernij. Vandaar dat geld wordt gezien als de bron van het kwaad. En de keuze voor die visie wordt aangedreven door afgunst. Leer leven met afgunst. Als mensen niet jaloers zouden zijn, was een ongelijke verdeling geen probleem. De natuur is niet eerlijk, de natuur is. Een hond is blij met wat de natuur hem geeft. Leer daar mee leven. Je kan het.

Sierstrip | 21-03-20 | 14:27

@King of the Oneliner | 21-03-20 | 13:50:
Iemand die straatarm is, wordt gedwongen om het enige wat hij heeft, namelijk zijn tijd en zijn energie goedkoop te verhoeren, omdat hij geen keus heeft.

Als het loon van de arbeider de hoeksteen van de economie wordt, ondervang je een heleboel misstanden. Daarnaast is afschaffing van rente en interest een goed begin. Dat breekt tevens de macht van de banken. Wie echt kapitaal heeft, kan dat, voor zichzelf en anderen, laten werken. De opbrengst is de beloning.

De rijken zorgen niet voor nieuwe uitvindingen. Ze financieren de uitvinders, die hun intellectueel eigendom kwijt zijn.

Arachne | 21-03-20 | 14:53

De zucht naar geld is de wortel van alle kwaad.

Arachne | 21-03-20 | 14:54
▼ 8 antwoorden verborgen

Mondiale ophokplicht van slechts 1 incubatietijd, vitale beroepen maximaal beschermd de boel draaiende laten houden, de rest van de mondiale economie zoveel mogelijk bevriezen.
In die tijd maximaal testen op antilichamen.
Na die 3 weken zijn de meeste brandhaarden gedoofd en daar waar er branden oplaaien zit men er direct bovenop.
Wat zie ik over het hoofd?

Ben-Bataaf | 21-03-20 | 12:20 | 5

Het enige dat je mist is dat deze handelingen een aantal keren zullen moeten worden uitgevoerd. Dit virus gaat niet meer weg en we kunnen .NL niet oneindig isoleren. Een vaccin zou helpen maar de mensen die daar verstand van hebben geven aan dat dat nog even zal duren.

Maar het is maar een griepje.

Joffri | 21-03-20 | 13:10
▼ 2 antwoorden verborgen

Die 4k is alleen voor getroffen zaken die ook echt een zaakje (fysiek) hebben.
In hoeverre je kan zeggen dat je getroffen bent door de maatregelen.... geen idee.

Ik ben wel benieuwd of er al zzpers zijn die bbz krijgen, en hoeveel mensen?

Gijsbert | 21-03-20 | 12:18 | 3

Nee,. Oude uwv regelingen zijn per direct afgeschaft en het is wachten op nieuwe.
Het blij krediet heeft een commissie van 3,9%.naast aflossing en rente.
De rest is allemaal aan het overleggen uit angst iets zonder controle weg te geven aan de burger en later verantwoordelijkheid voor moet nemen.

Er wordt uiteindelijk niks weggegeven. Het blijft immers wel Nederland

Polarisator | 21-03-20 | 12:24

Aanvraag periode voor BBZ is 13 weken. En die termijn wordt in vredestijd vaak al niet gehaald.

Slystar | 21-03-20 | 12:45

Met de komende noodpaketten voor Italie (700 miljard) en Spanje (500 miljard) is de euro klaar voor een reset. Verwacht zelfs al zo snel als volhende week het intrekken van de valuta dor de ECB en de vervanging daarvan door een of andere crypto.

De virus-lockdown is het gedroomde scenario voor zo’ n operatie. Het systeem is zo kapot dat ermee doorgaan, en vooral met het ontrafelen ervan, veel slechtere resultaten gewft dan een harde reset.

Glasgow Argus | 21-03-20 | 12:18 | 4

Wat toevallig allemaal hé, ook grappig dat Bill gates overal weer opduikt in dit probleem met al zijn liefdadigheid en vaccinatie clubjes. zou bijna gaan denken dat het er om gedaan is.

keistad | 21-03-20 | 12:27

Sinds Middelkoop zei goud goud goud ben ik mij in goud verdiepen.
Veel verder dan alle 20 verschillende goud delf programma's op natgeo en disc kom ik niet maar wel wel alles over sleusboxes.

Miezerig | 21-03-20 | 12:28

@Miezerig | 21-03-20 | 12:28: Goud is het enige echte geld. Alle andere vormen, zoals het huidige massaal aanwezige fiat geld, zijn te makkelijk bij te maken en te verspreiden. Maar 10.000 euro goud per gezin is wel een aanradertje voor jezelf en volgende generaties, om economische echte crises goed door te komen. Niet wat we nu meemaken. Dat is gerommel in de marge. Maar een echte met honger en massaal geweld in de straat.

Graaier | 21-03-20 | 12:57
▼ 1 antwoord verborgen

Als we dit Corona geld nou gewoon weghalen bij de Green Deal van Frans Timmermans dan wordt dat geld tenminste nog goed gebruikt.

Osdorpertje | 21-03-20 | 12:18 | 3

over de green deal zullen we waarschijnlijk de komende jaren niets meer over horen. Zelfde als Greta. Op zich heeft deze crisis ook wel weer positieve kanten.

yeps | 21-03-20 | 12:27

@yeps | 21-03-20 | 12:27:
Het verdienmodel staat al in de steigers dus ik ben bang dat ze daar gewoon mee doorgaan.

Graaisnaaiert | 21-03-20 | 12:52

@yeps | 21-03-20 | 12:27: Hear, hear. Denk ik ook. Er is geen geld meer voor linkse hobbies. De CO2 uitstoot is nog nooit zo laag geweest. Parijs doelen voor 2030 worden dit jaar al gehaald. Green fuck deal kan de prullenbak in. Net als die onzinnige plannen om van het gas af te gaan. Weg ermee. Windmolens. Opzouten. Meer dan 1 % van het BNP aan de EU betalen? DOEI, BEKIJK HET MAAR :-)

FrankOngerust | 21-03-20 | 13:16

Iedereen al voorbereid op het einde van het normale leven zoals we het kennen? Klaar voor communisme 2.0?

keistad | 21-03-20 | 12:17

Ambtenaren moeten wel begrijpen dat als de echte economie weg valt, zij ook aan de beurt komen. Alhoewel ze eerst met begeleiding van de gewapende macht bij boeren langs gaan om de oogsten op te eisen voor zichzelf. Dan zijn ze een seizoentje later toch aan de beurt.
Iedereen zit op hetzelfde, met 20 km per seconde door het universum razende, ruimteschip.

Polarisator | 21-03-20 | 12:16 | 3

Dat kunnen ze wel willen, maar omdat de seizoenswerkers naar huis zijn moeten ze zelf oogsten, zie jij een ambtenaar werken en zijn handen vies maken

Idiot456 | 21-03-20 | 13:16

Polarisator | 21-03-20 | 12:16
Kijk, jij bent een van de weinigen die het begrijpt.

watmagjenogwel | 21-03-20 | 13:50

@Idiot456 | 21-03-20 | 13:16: Ook de ambtenaar moet eten. De kans bestaat dat er een verschuiving van de macht optreedt en de ambtenaar te werk gesteld wordt. De loop van een geweer, kan een gedragverandering afdwingen.

Arachne | 21-03-20 | 14:45

@Miezerig : Belastingschijven werkt niet echt. Je kunt best in schijf 3 zitten als zwembadmanager, maar dan verdien je nu niks. En andersom.

Azijnist | 21-03-20 | 12:16

Misschien een beetje zwarte opmerking nu, maar zullen we de erfbelasting eindelijk eens afschaffen?

Ik pleit hier al jaren voor.
Het is de goorste belasting ooit.

Kaas de Vies | 21-03-20 | 12:16 | 9

Ha,ha, ha, Kaas, ha, ha, ha, u heeft nog vertrouwen in de roverheid? Ha, ha, ha,... ik kom niet meer bij, de leukste grap van de dag.

watmagjenogwel | 21-03-20 | 13:48

@Polarisator | 21-03-20 | 12:20: Een gespreid bed dat door je voorouders bij elkaar gewerkt is. En ook een gespreid bed moet gelucht, verschoond en onderhouden worden.

Arachne | 21-03-20 | 14:43
▼ 6 antwoorden verborgen

Als wij het niet doen, doen Italië, Griekenland, Spanje en Frankrijk het wel. En wie kan daar voor opdraaien, juist. Wij lijden, en straks nog meer. De euro is het slechtste idee ooit. Zeker nu is het ieder land voor zichzelf.

Wim Venijn | 21-03-20 | 12:16 | 2

Waar zijn Balkenende en Zalm als je ze nodig hebt...

Dwarsdenker | 21-03-20 | 12:31

Ze kunnen dan beter iets van IOY briefjes drukken, zeg maar voedselbonnen of tegenwoordig een pinpas met een bedrag erop.

Miezerig | 21-03-20 | 12:15 | 1

IOU, oftewel bij pokeren. Doen we nu ook al...

potverdrie | 21-03-20 | 12:39

Benieuwd of de Euro nog bestaat over 3 jaar en zo ja wat hij dan nog waard is.

sprietatoom | 21-03-20 | 12:14 | 2

Nee en niks.

Zatkniss | 21-03-20 | 12:16

@Zatkniss | 21-03-20 | 12:16: Ook de inkt en het papier voor de eurobiljetten komt tui China.
Spelletje gaat giraal gespeeld worden,terug met die keiharde gulden.

De Profundus | 21-03-20 | 12:20

In Belgie doen ze dit deels al, direct krediet geven en later checken. Verder stel ik voor we de schuldige fors laten betalen: De Communistische Partij in China, zij hebben dit Chinese bio-wapen laten ontsnappen. Niet u en ik.

Piet Karbiet | 21-03-20 | 12:14 | 11

@squadra | 21-03-20 | 12:43:
The business of China is business; the business of the US is war.
Amerikanen denken in weken of tot de volgende verkiezingsronde.
De chinezen denken in eeuwen. Zij zijn meer dan bereid 3 stappen terug te doen, om 10 of 20 jaar laten weer 2 stappen vooruit te zetten.
De chinezen bestuderen anderen veel intensiever dan menigeen weet.

Mike Pompeo (die dikke met de constante grijns op z'n bolle toet) deelde NATO in november 2019 mee, dat China de nieuwe vijand was.
De VS zijn oppermachtig, meer dan 800 militaire bases BUITEN de VS en een uitgebreide marine, kunnen iedereen tot vijand of terrorist verklaren. Het is meer dan opvallend dat landen zijn, die of niet volgen (als een hondje) of die de macht en status van de VS benaderen. Het heeft niets te maken met mensenrechten en democratie.

Het is een feit dat China buitengewoon gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheden en kansen die het westen hen bood. Neem een Apple die zijn Iphones in China laat maken, want dan zijn, door de lagere aanschafprijs, ze voor meer mensen bereikbaar (Tim Cook). Dat Apple schandalig hoge winsten maakt door de Iphones door slaven in elkaar te laten zetten, vermeldt hij niet.

China heeft varkenspest en vogelpest gehad en nu Corona en is in afwachting van een sprinkhanenplaag, die momenteel oost Afrika teistert. Of de Chinezen hebben hun zaakjes niet op orde, zelfs de meest kritischen wijzen dat van de hand, of China wordt gestraft door God (het ooit meest atheïstische land beleeft een enorme groei van christenen) of China wordt gestraft door een andere hand, een die vindt dat hij voor God mag/moet spelen.

Arachne | 21-03-20 | 14:41
-weggejorist-
Kluukluuk | 21-03-20 | 21:51
▼ 8 antwoorden verborgen

Kom maar door met helikopter geld, koop er direct fysiek goud voor.

Harry Turtle | 21-03-20 | 12:14 | 3

@postmodernismisdead | 21-03-20 | 12:25:
Ik heb nooit begrepen waarom mensen hun goud hebben ingeleverd.
Het blijft verrassend goed als je het een mooi plekje in de tuin geeft.
Dat trucje zal ook niemand meer intrappen. Inkopen voor dollars die later devalueerde.

roevka | 21-03-20 | 13:14

De zzp'r is het grootste slachtoffer. Ambtenaren en uitkeringsgerechtigden krijgen hun geld gewoon op tijd. Ik ga mijn handen goed wassen, dan kan ik tenminste ook schone handen ophouden. Uitstel van betaling van wat? Geen inkomsten, geen belasting!

ron9129 | 21-03-20 | 12:14 | 2

De zzp'r bestaat niet. Sommigen hebben hun tassen al dan niet zwart gevuld en anderen hebben niets en moeten sappelen.

ik_wacht_niet | 21-03-20 | 12:23

@ik_wacht_niet | 21-03-20 | 12:23: Eens. Ik word moe van types die er schijnbaar alle belang bij hebben om de zzp-ers als een homogene groep neer te zetten om vervolgens een voor hun welgevallig wereldbeeld er op te projecteren. Zzp-ers

JanFTE | 21-03-20 | 12:46

Het maakt niet uit welke regeling ze gaan invoeren, het gaat er om hoe ze hem gaan uitvoeren. Eenvoud is key. Zodat er zou weinig mogelijk ambtenaren mee belast worden - Lees; de boel kunnen verkloten.

Whatsupp | 21-03-20 | 12:13 | 2

Duurt nu al te lang. Gaan komende dagen./ weken/ maanden heel wat bedrijven omvallen. Daarentegen wordt 'onze' nationale trots, de KLM, op de been gehouden.

AntonJansen | 21-03-20 | 12:15

Basisinkomen?

Dat gaat er niet komen in deze neoliberale samenleving waar de onder- en zelfs de middenklasse gratis en onder erbarmelijke omstandigheden moet werken zodat de bovenklasse er met de poen vandoor kan gaan.

Met een basisinkomen moeten de uitbuitende bazen veel en veel te veel doen om zorg te dragen voor betere omstandigheden en dat willen zij niet. Bij diverse bedrijven is het verboden om je ziek te melden. Denk maar niet dat zij van dat harde rigide beleid af willen.

Het volk zal echt anders moeten gaan stemmen maar dan krijg je het klimafaat nog harder erbij.

Het is treurnis troef.

ProAsfalt | 21-03-20 | 12:12 | 4

Leuk dat gratis geld, alleen zal het niks meer waard zijn. Zie bv wit Rusland in 2017. Hebben al 3x een nieuwe munt moeten invoeren.

Zatkniss | 21-03-20 | 12:19

Lees eens een boek over hoe het vroeger was. Beetje vanaf 1920 naar het jaar -5000.

Badd Pritt | 21-03-20 | 12:37
▼ 1 antwoord verborgen

GeenStijl dat pleit voor het basisinkomen... Oké jongens, genoeg gelachen, nu weer verder met Rutger Bregman bashen!

Zenzeo | 21-03-20 | 12:12

Ben eerder bang voor een economische instorting, met vervolgens zomaar een (burger) oorlog, dan voor dat wel weer overwaaiende virus. Belangrijk om niet alleen je huis vol te proppen met eten e.d. maar ook met verdedigingsmiddelen.

AntonJansen | 21-03-20 | 12:12

Lief dagboek,
--
Dag 7 in lockdown, ben nu 2 kilo aangekomen en begin verschijselen van alcoholisme te vertonen. Ook kom ik er net achter dat de vlucht die ik voor morgen, geboekt had naar het mooie Nederland is gecanceld en dat er geen vluchten zijn tot eind april. Verder is er ook nog eens 10cm sneeuw gevallen en volgens de lokale gerrit hiemstra zakt de temperatuur vandaag naar -10. Maar misschien wil de helicopter die geld gaat strooien mij ophalen?

Mark_D_NL | 21-03-20 | 12:11 | 1

Wat is die 2 kilo nou procentueel gezien.

Gijsbert | 21-03-20 | 12:22

Nee, die economie gaat instorten, daar kun je gif op innemen. Hou maar vast rekening met een soort sowjeteconomie voor de komende tien jaar. Als we er überhaupt ooit weer vanaf komen.

VanBukkem | 21-03-20 | 12:11 | 1

Volgend jaar om deze tijd zijn we allemaal in overheidsdienst, zitten we allemaal in de ambtenaren-CAO, welke op zich niet verkeerd is trouwens.

VanBukkem | 21-03-20 | 12:15

Paniekzaaiers. Angst is een slechte raadgever.

Southpark | 21-03-20 | 12:11

Is dit weer zo`n belofte van Rutte?

RickRD | 21-03-20 | 12:11

Hey, eindelijk voor mij ook eens "gratis geld"

Karel Kruizenruiker | 21-03-20 | 12:08

Het wordt nu één zieligheidsfestijn nu de overheid praktisch een blanco cheque heeft afgegeven. Iedereen is zielig en heeft dús recht op gratis geld. De rekening wordt later betaald.

ik_wacht_niet | 21-03-20 | 12:07

A black swan. Ik denk dat de overheden en centrale banken niet meer bij machte zijn om het tij te keren. Het probleem zit namelijk veel dieper. Het direct geld verstrekken en het totaal roekeloos printen van geld zal de inflatie uit de pan doen stijgen. Onvermijdelijk daarbij is dat de rente weer gaat stijgen. Wat denk je wat er gebeurt als de banken omvallen, omdat ze weer tot in hun nek onverantwoord geld hebben geleend/uitgeleend? En wat als mensen klaar zijn met de staatsobligaties waar alleen maar negatief resultaat op te halen is?

We zitten in een gigantische bubbel en die is zojuist geknapt..

www.cnbc.com/2019/09/04/the-big-short...

Voorbeeldige burger | 21-03-20 | 12:07 | 1

Juist het probleem zit dieper omdat ze sinds de kredietcrisis eigenlijk niets hebben opgelost.

Kaas de Vies | 21-03-20 | 12:15

Als ze nu geld gaan uitkeren per slachtoffer van Corona, dan verwacht ik dat bepaalde landen in de EU gaan vertellen dat de hele bevolking besmet is.
Sommige mensen 2 of zelfs wel 3 keer.

Is dit nog nieuws? | 21-03-20 | 12:07

Of alle schulden doorschuiven naar onze kinderen en dan massaal geen kinderen meer nemen.
Wedstrijdkrokodil | 21-03-20 | 12:04 | reageer
Nogmaals gelachen
dank.

maasdonk | 21-03-20 | 12:06

Haha, geld drukken en uitdelen zolang niemand in de gaten heeft dat het maar gebakken lucht is, lijkt me een strak plan om gegarandeerd alles op de snelste manier naar de klote te helpen.

zwellevertje | 21-03-20 | 12:06 | 5

@zwellevertje | 21-03-20 | 12:23:

Landbouwgrond is ook een goede belegging, maar je hebt dan wel jaarlijkse kosten. Overigens is de bitcoin nog steeds een goede belegging heb er nu 40. Heb ze wel al heel lang, dus weinig betaald.

Dutch_Holland | 21-03-20 | 12:30

@Dutch_Holland | 21-03-20 | 12:30: Ja, als je een van de eerste was ben je nu wel binnen ja, ik ben en was altijd voor landbouwgrond,die blijft z'n waarde altijd houden, in welke vorm dan ook, als betaal middel of als productie middel, alleen jammer dat je die niet op kunt pakken en mee nemen .

zwellevertje | 21-03-20 | 12:39

@zwellevertje | 21-03-20 | 12:23: Tja als je shitcoins gaat verwarren met BTC dan is het ook gewoon beter uit de markt te blijven.

Libertariër91 | 21-03-20 | 12:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Helikoptergeld wordt opgepot.

BrutusBosch | 21-03-20 | 12:06 | 1

Alles naar de moskee.

De Profundus | 21-03-20 | 12:49

De bank garantie betekent toch dat de hoge heren hun bonussen en exorbitante salarissen blijven behouden

hatschjoe | 21-03-20 | 12:05

De systeemcrisis was én is onafwendbaar. De schuldenberg is over de jaren enorm groot geworden, het geld heeft tegen de plinten op geklotst. Er is níks veranderd t.o.v. 2008, sterker nog, het is alleen maar erger geworden. Het systeem was onhoudbaar op de lange termijn.

De Coronacrisis is de black swan die het in een kleine stroomversnelling heeft doen belanden, maar het was sowieso wel gebeurd.

einz | 21-03-20 | 12:05

We stevenen af op een systeem crisis in Amerika hamsteren ze geen wc rollen maar wapens.

Miezerig | 21-03-20 | 12:04

# kaas de vies , hartelijk gelachen om dit idee,mijn dank is groot!!!
Voorts is het een bizarre toestand dat ,,we the people,, vrijblijvend verzocht dit dat en zo wil of niet te doen en vervolgens houdt naar mijn schatting25% zich er niet aan!!
Lockdown/staat van beleg in aantocht.

maasdonk | 21-03-20 | 12:04 | 1

Welk idee, ik heb er veel. Ik ga voor kwantiteit niet voor kwaliteit.

Kaas de Vies | 21-03-20 | 12:19

Ik zou het niet weigeren, maar voor mij zou het volstrekt onnodig zijn. Ik werk in een bedrijfstak die behoorlijk corona-bestendig is (dus bedrijf gaat niet omvallen), kan best een paar maanden 100% thuiswerken en heb een prima inkomen. Hoeveel procent van Nederland zit ook in die omstandigheden? Dat is dan het percentage ‘weggegooid’ geld.

Azijnist | 21-03-20 | 12:04 | 7

@Azijnist | 21-03-20 | 12:10: Mwah, wat als de diervoedingswinkels dicht gaan. Dan eet de hond gewoon weer wat de pot thuis schaft. En als je bij de bioindustrie hoort ben je afhankelijk van de koopkracht van de burgers die vlees kopen. Ook jouw geld komt niet uit de lucht vallen. Iemand betaalt iemand die jouw betaalt etc.

Graaier | 21-03-20 | 12:15

@Graaier : Diervoeding, niet huisdieren. Koeien, kippen, geiten, schapen, buffels, varkens. Waarvan wij vlees en zuivel lekker blijven hamsteren.

Azijnist | 21-03-20 | 12:19

@Azijnist | 21-03-20 | 12:19: Ik begrijp uw stelling, maar moet Graaier hierin gelijk geven. De economie is een keten van betalingen, de zwakste schakel bepaald de sterkte van de keten

Kluukluuk | 21-03-20 | 12:37
▼ 4 antwoorden verborgen

Of alle schulden doorschuiven naar onze kinderen en dan massaal geen kinderen meer nemen.

Wedstrijdkrokodil | 21-03-20 | 12:04 | 3

Precies! Op naar de Wallen...!

F. von Zeikhoven | 21-03-20 | 12:07

Een failliet land achterlaten voor de hordes 'wir schaffen das'?
Ik denk dat ze dan ineens geen trek meer hebben in Europa.
Geven we het feitelijk terug aan de natuur.
Ook goed.

Abject | 21-03-20 | 12:16

@Abject | 21-03-20 | 12:16: Ik denk dat MIJN zoon, en alle andere kinderen die nog even door moeten daar heel anders over denken. Uw reaktie is niet erg sociaal.

Gokmaar | 21-03-20 | 13:23

Wat voor de economie en de beheersing van deze crisis van belang is, en waar niemand het over heeft, is het terugkeerprotocol.

Heel veel mensen waaronder ondergetekende zijn al herstellende van corona. Hoe lang na klachten mag ik weer de openbare ruimte in? Gaan we ons eerst laten testen? Hoe lang na klachten kan ik het nog verspreiden?? Niets daarover. Dit is een ENORM risico.

Eigen topic waard

Joffri | 21-03-20 | 12:03 | 5

Nederland moet als de wiedeweerga eigen testen gaan produceren, dwing de industrie (oorlogsrecht) om aan de slag te gaan (of zet de directie tegen de muur) en dan eenieder die denkt besmet te zijn geweest testen, is men besmet&genezen, dan subiet het arbeidsproces in, gedwongen. Want oorlog.

Abject | 21-03-20 | 12:20

Ben je wel positief getest?

Er zijn genoeg mensen die roepen dat ze het hebben, die denken ook zo dat ze het niet meer kunnen krijgen.

Gijsbert | 21-03-20 | 12:24

@Gijsbert | 21-03-20 | 12:24:

Nee. Dat wilde ik wel maar de klachten waren niet erg genoeg. Alle symptomen gehad en de laatste keer dat ik ziek geweest ben was in 1997, ziekte van pfeiffer. Bij mij geen twijfel. Nb ook een korte link naar zuid-korea..

Joffri | 21-03-20 | 12:36
▼ 2 antwoorden verborgen

Die helikopters komen niet. Dat kunnen die rancuneuze ambtenaren niet verdragen. En basisinkomen in slavernij.

postmodernismisdead | 21-03-20 | 12:03

Ik ben benieuwd hoe lang banken het kunnen volhouden zonder betalingsverkeer en hypotheekinkomsten. Een maand, twee?

Ik vind altijd die 'bankentests' leuk. Dat ze een spreadsheetje draaien en dat dan 'test' noemen. Corona. Dat is een bankentest.

Voor wat mijn inzicht waard is: het garantstelsel stelt geen biet voor op het moment dat het nodig is.

Het is een paraplu die steeds paraat staat maar bij nood blijkt niet uitgeklapt te kunnen worden en daarnaast niet waterdicht te zijn.

Knufter | 21-03-20 | 12:03 | 1

Wat was het Basel 1, 2, 3?
Italiaanse banken anyone?

Miezerig | 21-03-20 | 12:19

Geen goed plan. Dat geld moet ergens vandaan komen. Beter is het om de betaaltermijnen van bepaalde credit- en debetposten te verschuiven, wat overigens al gebeurt. In het ergste geval kunnen bepaalde posten in zijn geheel worden kwijtgescholden. Het is niet oké dat iedereen en zijn moeder zijn eigen politieke idee er probeert door te drukken. Daar is dit echt niet het moment voor.

GeenHeil | 21-03-20 | 12:02 | 6

@GeenHeil | 21-03-20 | 12:10: De verschuiving van betaaldata moet gepaard gaan met kwijtschelding van een deel van de schulden. De druk wegnemen om te moeten betalen lijkt me zeker een zinnige maatregel. Het eruit filteren van het tuig is de uitdaging.

Frau Merkel | 21-03-20 | 12:50

@Frau Merkel | 21-03-20 | 12:50:

Exact, zo is het. Jouw laatste zin, dat is denk ik vooral een probleem voor later. Koolmees zei het al: het gaat er nu om dat we zo snel als mogelijk overgaan tot betalen en we hopen dan maar dat er geen misbruik van de situatie wordt gemaakt. Dit is geen citaat, maar een zeer losse parafrase en hij heeft betrekking op ZZP`ers en ondernemers.

Maar het geldt eigenlijk ook voor particulieren. Ik heb het wat dat betreft makkelijker, als financieel planner, omdat de banken waar ik voor bemiddel hun maatregelen laten gelden voor min of meer al hun klanten, ongeacht of die klanten betalingsproblemen hebben of niet.

GeenHeil | 21-03-20 | 13:01

Geld kan en wordt uit het niets getoverd. Zoek maar is op hoe geld creatie werkt. Angstaanjagend vind ik het dat alle centrale banken (en dus ook de Federal reserve) in particuliere handen zijn.

A.I. van Dee | 21-03-20 | 17:33
▼ 3 antwoorden verborgen

De hele overheid moet naar huis.

Ik ben dus vuurwerkbrillen aan het verzamelen voor zorgpersoneel omdat ze gebrek aan alles hebben.

Gewoon een derdewereldland tegen eerstewereldprijzen.

Goed verkloot allemaal weer. Weg met de overheidseconomie, ontsla alle bestuurders... het wordt echt beter!

Kaas de Vies | 21-03-20 | 12:02 | 2

Ik hoor echt bijna niemand dat bijna 8 weken geleden iemand een spoeddebat aanvroeg,hij werd weggelachen!Wat had je in die 8 weken allemaal kunnen doen?
Te triest voor woorden dit!

SpicyMchaggis | 21-03-20 | 12:13

@SpicyMchaggis | 21-03-20 | 12:13:
Jawel. Ik ben dus voorstander van een lijst met mensen van het eerste uur en deze in de krant te publiceren. GeenStijl wil hier denk ik niet aan.

Kaas de Vies | 21-03-20 | 12:27

De FED "redt" de beurs met 750 miljard, de ECB wil ook zoiets.
Maar wat heeft het MKB hieraan.
Neem als voorbeeld Boeing. De bestuurders daar hebben afgelopen jaar maximaal aandelen ingekocht. Nu willen ze gered worden. Verkoop de aandelen maar, desnoods tegen dumpprijzen.

Pimp my Voortuin | 21-03-20 | 12:02 | 3

De beurs is nog maar aan het begin van een instorting.
Over 2 tot 3 maanden staat de Dow op 15.000, zo niet eerder.

Maya de Blij | 21-03-20 | 12:40

Inderdaad goed voorbeeld voorlopig heeft de top van Boeing tot het eind van dit jaar afgezien van beloning dwz ze zijn nu gratis aan het werk

Idiot456 | 21-03-20 | 12:58

@Maya de Blij | 21-03-20 | 12:40: En zo niet (veel) lager...

squadra | 21-03-20 | 13:01

Andermans geld uitgeven of graties geld uit het niets toveren. Politici houden ervan. Voorkomt gedoe op de korte termijn. Maar voor de lange termijn en minder zichtbaar zorgt het voor allerlei shit. Niet doen. En als het echt, echt, echt moet om honger en geweld te voorkomen, ok. Maar ook nog. Zo weinig en zo kort mogelijk.

Graaier | 21-03-20 | 12:01

*Naar buiten rennen doet...*

Wijze uit het Oosten | 21-03-20 | 11:58 | 1

Can you hear me running, can you hear me calling you?
Mike + The Mechanics - Silent Running (On Dangerous Ground)
www.youtube.com/watch?v=i17mgRK3GX8

De_Veelvraat | 21-03-20 | 11:59

Die helikoper vliegt toch al dagelijks over de AZC's?

Eparchus | 21-03-20 | 11:58 | 1

Die zit in een “holding pattern”
Duurt ook nog wel nog even voor ie aan de grond staat. Helaas (geld) dat niet voor Nederlanders. Geen gratiess alles.

Flightless bird | 21-03-20 | 13:10

Ik wil als gewone loonslaaf die wel door moet blijven werken ook wel 4000 euro gratis geld. En niet alleen de ZZP'ers die willens en wetens zich nergens voor verzekerd hebben want dan hielden ze zo lekker veel over.

2voor12 | 21-03-20 | 11:57 | 11

@2voor12 | 21-03-20 | 12:35: Je praat aardig voor je beurt, en niet de eerste keer, die ZZPer is door de roverheid gedwongen om dat te zijn, o.a. Kwiebus is daar verantwoordelijk voor. En NEEN ik ben geen zzp'er maar een gepensineerde oude l*l. Ontiechelijk afgunstig gel*l kan jij plempen.

watmagjenogwel | 21-03-20 | 13:06

Het zou helpen als de regering de idiote belastingdruk radicaal naar beneden brengt. BTW naar 4% en 15%, inkomstenbelasting nooit hoger dan 30%.

marcoplarco | 21-03-20 | 14:27
-weggejorist-
peerdy | 21-03-20 | 20:08
▼ 8 antwoorden verborgen

Of iedereen ontslaan en alleen nog maar allochtonen aannemen. Dan komt alles goed.

Kaas de Vies | 21-03-20 | 11:57 | 4

@Superior Bastard | 21-03-20 | 12:03: nog nooit hier een artikel gelezen, is dat leuk?

Kaas de Vies | 21-03-20 | 12:24

Dus feitelijk was mutti Merkel een groot ziener met "Wir schaffen das".

Dwarsdenker | 21-03-20 | 12:45

@Dwarsdenker | 21-03-20 | 12:45: Het zijn volgens mij misverstanden. Zo vermoed ik dat Kennedy eigenlijk zei: ¨Ich bin kein Berliner¨. En zei Mutti Merkel in het echt: ¨Wir schaffen das nie...¨

squadra | 21-03-20 | 13:05
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen