BANKBLOG - Gaan we door of is de beurscrash aanstaande?
De consument geeft alsmaar aan dat het de hand op de knip wenst te houden.
Paar weken terug was het onderwerp van de bankblog nog dat de financiële markten het negatieve effect van het Corona virus onderschatte. De beurs heeft sindsdien een veer moeten laten. Vraag is nu (nogmaals) of dit het begin is van de beurskrach of dat de strategie van de afgelopen 10 jaar (buy the dip), nog steeds van kracht is.
Sinds 2009 was slecht nieuws goed nieuws voor de beurzen. Het slechte nieuws zorgde er immers voor dat de centrale banken keer op keer ingrepen en de markt overspoelde met liquiditeit. Deze zocht zich een weg naar voornamelijk financiële waarden zoals aandelen, obligaties en vastgoed. Ieder stukje slecht nieuws wordt door handelaren gezien als een soort legale frontrunning actie; als je weet dat er een grote koper ten tonele zal verschijnen, ga je nu stukken kopen om deze vervolgens tegen een hogere prijs door te verkopen aan de grote koper.
Nu waart het Corona virus al een tijdje rond en de negatieve impact om de economie begint ook wat duidelijker te worden. Het economisch nieuws tot dusverre, was in ieder geval genoeg voor de Fed (Amerikaanse centrale bank) om de rente met 50 basispunten (0,5 procentpunt) te verlagen. In andere landen houden de centrale banken de situatie nauwlettend in de gaten en geven ze allemaal aan dat als ingrijpen nodig wordt geacht, dat ze het dan ook daadwerkelijk zullen doen (deze centrale banken proberen met alleen de belofte al een effect te sorteren).
Er gaan ook stemmen op om overheden te laten ingrijpen door de fiscale teugels wat te laten vieren, wat zoveel betekent dat ze de tekorten moeten laten oplopen. Dit kan op vele manieren (tijdelijke belastingverlaging, tijdelijk meer overheidsuitgaven, gratis geld, en zo verder). De consument zou dan volgens sommige tekstboekjes meer geld en meer vertrouwen krijgen en dus meer gaan consumeren. Meer consumeren betekent meer economische groei en dus bingo.
Echter, de consument geeft alsmaar aan dat het de hand op de knip wenst te houden. Daarmee wordt de effectiviteit van bovengenoemde maatregelen juist weer (deels) teniet gedaan. Menig expert stelt dat dit ligt aan het feit dat dit soort acties wordt gezien als iets tijdelijks en dus niet iets waar altijd op gerekend kan worden, waardoor het consumentengedrag niet veranderd. Sterker nog, de ingreep zou zelfs averechts kunnen werken door het “waar rook is, is vuur” effect (consumenten gaan dan juist nog meer sparen.
Daarom opperen sommigen experts om de ambtenaren een flinke loonsverhoging te geven. Zodoende zouden meer mensen voor de overheid gaan werken waardoor het bedrijfsleven wel zal moeten volgen (anders raken zij personeel kwijt).
Maar als een ziekte zoals Corona er voor zorgt dat gehele leverantieketens stil komen te vallen, gaat meer liquiditeit vanuit de centrale banken dan echt zoveel zoden aan de dijk zetten? Gaan ze in één keer meer produceren? En stel dat de consument “gratis” geld krijgt en daarmee extra gaat consumeren terwijl het aanbod van goederen stokt? Dan is het enige wat gecreëerd wordt inflatie. Het lijkt er dus wederom op dat het ingrijpen van centrale banken en overheden vooral tot uiting zullen komen in de financiële markten en niet zozeer in de “reële” economie.
Dus toch weer buy the fucking dip? Wall Street is de week toch weer positief gesloten, Foxconn verwacht tegen het einde van maart weer op volle kracht iPhone-onderdelen en dergelijke te kunnen produceren, VIX (volatiliteitsindicator die als risico proxy wordt gebruikt door beleggers) is weer in elkaar gezakt, en zo verder. Het lijkt er dus op dat de BTFDippers wederom hun gram kunnen halen. Nu is Corona eigenlijk niet het grote gevaar, dat zijn de fundamentele problemen die al jaren niet worden aangepakt, deze hangen allemaal samen met een teveel aan schulden.
Wat de meeste centrale banken en overheden hebben gedaan sinds de laatste schuldencrisis (startpunt van deze ellende is eigenlijk 1971), is het stimuleren dan wel faciliteren van nog meer schulden. De compositie is veranderd ten opzichte van 2008 (wie de schulden bezit en het type schuld), maar iedere persoon met een beetje boerenverstand weet dat het ene gat opvullen met het andere geen houdbare strategie is. Die afrekening gaat er komen en veel van de professionele beleggers die aan de BTFD doen, weten dit ook wel. Maar tot die tijd is het beter voor iedereen om mee te dansen op de vulkaan. Après nous, le déluge!
Reaguursels
InloggenZolang emoties een rol spelen, doet de theorie er niet toe.
Stel, je laat een aap (bv een chimpansee) de economische keuzes maken, zou het dan slechter of beter uitpakken?
Ik denk dat het niets uitmaakt. 2008, negatieve rente, torenhoge huizenprijzen en armoede tegenover puissant rijken, en nu dit weer, niemand van die gasten heeft enig idee.
De jongens en meisjes die op de UvA of VU economie studeren worden opgeleid voor een bullshit studie. Waarmee je toch lekker je zakken kunt vullen later.
Meeh, elke 10 jaar gaat er iets fout, jaren 70 jaren 80 jaren 90 en 00's hebben allemaal een mooie crisis gehad, dus heb moet nog fout gaan. Maarja wat is fout. Never let a good crisis go to waste. De een zijn dood is de ander zijn financiering.
In ieder geval gaan we ten onder. door incompetentie wanbeleid en foute keuzes
Elk stuk over financiële markten / beurshandel waarin de analogie "dansen op de vulkaan" voorkomt is verdacht en dus zonder waarde.
Een dip door aankomende economische achteruitgang, dat is wat lastiger dan de gebruikelijke dips.
Meer ziekenverzuim
Minder import
Minder export
Meer zorgkosten (meer premie in 2021/2022)
Minder omzet en minder winst
Als 2a3% van de oude mensen dood gaan, dan komt er heel wat vastgoed vrij.
Het wordt tijd dat corona de shell raakt, dan komt rutte persoonlijk corona in elkaar slaan.
Het is in ieder geval geen dip voor obligaties. En met vastgoed zou ik ook voorzichtig zijn. Goud is zeker een optie nu binnen de EU door een vrij belangrijk land wordt nagedacht om toch maar weer een goudstandaard te gaan hanteren. Voor de aandelen kan de recente top minus 30% een eerste instapmoment zijn. Dan 30% vanaf de bodem (nul) een tweede. Makkelijk zat toch?
Zou het dan toch komen door het voortduren achterstellen van de gepensioneerden die steeds armer worden en dus veel minder kopen maar wel als groep steeds groeit. En nee de meesten zijn geen bankdirecteur, geen captain of industry en zeker geen politicus geweest die zich ten koste van anderen hebben verrijkt. In mijn geval heb ik na 17 pensioenjaren inderdaad zoveel ingeleverd dat ik wel uitkijk om dure uitgaven te doen. Dan is mijn spaarpotje wel erg snel leeg. Dus geen nieuwe vloerbedekking en geen nieuw bankstel alhoewel ik dat vroeger toch tamelijk snel werd beslist. Een nieuwe auto? Nou daar is helemaal niet aan te denken. En je 70er jaren huis eens onderhandel nemen? Waar zou je dat van moeten doen.
'Buy the dip' is natuurlijk altijd een goede strategie, dat is een open deur. De vraag is 'wanneer raken we de bodem?'. Die is heel wat lastiger te beantwoorden.
Corona groeit eponentieel, mensen zien nog niet aankomen wat er gebeurt. Over 10 dagen hebben we meer dan 10.000 besmetingen. Aan het eind van de maand meer dan 100.000. Luchtvaart en toerisme lopen serieuze averij op. De AEX gaat onder de 500 duiken, dat is zo goed als zeker.
Korte termijn (<1 jr) is er een aanbod schok gekomen die nog lang niet hersteld is en het is waarschijnlijk dat dit nooit meer hetzelfde gaat worden, hier gaan fundamentele wijzigingen uit komen. Van de aanbod schok heeft de economie een klap gekregen, die nog te overwinnen zou zijn. De aanbod schok is zich nu (heel) langzaam aan het herstellen.
Het probleem is dat de aanbod schok nu naadloos overloopt in een vraag schok, iedereen is voorzichtig geworden en stelt investeringen uit, dit is het punt waarop beide elkaar gaan versterken. Een vraag schok kan een centrale bank dempen, een combinatie nauwelijks. Dit zullen we moeten uitzitten, wordt waarschijnlijk een recessie (die eigenlijk pas over 2 jaar zou komen maar nu versneld is).
Middellange termijn (>1 jr) komt er een vaccin, waardoor de voorzichtigheid weer minder wordt en de vraag schok verdwijnt. Dat is punt waarop de economie uit het dal begint te klimmen.
Er is maar ÉÉN ding wat de overheid MOET doen: NIET bezuinigen maar ook niet extra uitgeven. Door de uitgaves stabiel te houden krijgt de economie een bodem aangereikt waardoor de recessie minder wordt. Dat komt omdat door de stabiele uitgaves ook het vertrouwen minder een knap krijgt.
De krantenberichten worden geschreven door "financieel specialisten". Hun beroep is het omhoog praten van huizenprijzen en beurskoersen.
Dus als de consumentenprijzen stijgen heet dat "inflatie" maar als de beurskoersen en huizenprijzen stijgen dan wordt dat "een goed draaiende economie" genoemd.
Zelfs als de huizenprijzen omlaag gaan (zoals tussen 2008 en 2013), was de voorspelling standaard elk jaar "volgend jaar stabiliseren de huizenprijzen en het jaar daarna gaan ze weer stijgen". Uiteindelijk kregen ze gelijk maar pas na een paar foute voorspellingen.
Van beroep paranoist?
@Toverkol | 07-03-20 | 15:41: nee, hij heeft gelijk, economen zijn als de horoscoop in de Story of de Privé; totale bullshit en pseudowetenschap.
Mijn werkverschafferraar CQ uitkering instantie, doet ook speculeren op de beurs.
Ik houd mijn hartje vast.
Allemaal leuk en aardig, dat speculeren hoe de beurs reageert op een buitenwereld vol corona en zo...
Meer is er ook iemand die een beetje kan inschatten wat de beurs gaat doen, als blijkt dat er een paar snelle jongens al een weekje of twee de corona over de beursvloer zelf staan te blaffen?
Van De beursvloer naar; 3 hoog achter thuiswerken.
De rente is helemaal niet verlaagd vanwege economie, maar om de oliedomme gedachte dat dit rust zou brengen in de markt en de zware druk van Trump. Zie de werkloosheidscijfers voor februari die vrijdag bekend zijn gemaakt, die zijn uitstekend. De huizenmarkt in de VS is zwaar oververhit, dat gaat door de lage rente alleen erger worden, net zolang totdat de bubbel weer knapt. Pas dan hebben we echt een probleem
Dat rente instrument is jaren geleden hier in de EU al gesloopt door Mario Draghi. Bij de volgende crisis valt er idd. niets meer te stimuleren.
Nou fijn dat die Corona mogelijk eens even heel wat pensioenkosten gaat drukken dan... /cynisme uit.
Economie vind ik altijd razend complex en chaotisch qua factoren die op elkaar inwerken op onverwachte manieren. Er zou geen conjunctuur meer zijn als we het werkelijk konden beheersen, dus het blijft koffiedik kijken. Maar... in een economie die is ingericht op minstens 2% inflatie, is het dan niet altijd een buy the dip? Ok, het kan ineens heel erg omlaag, maar als daardoor ook economische neergang of deflatie ontstaat, pompen de CB's het net zo hard weer op, op (lange) termijn. Whatever it takes.
Nu iedere schijn van "onafhankelijkheid" verdwenen is, zie ik eigenlijk drie keuzes:
1. Overstappen op een "harde" munt die niet gemanipuleerd kan worden door een CB of overheid. Gezien gangbare economische theorie en politieke en lobbybelangen, fat chance...
2. Een CB die zogenaamd onafhankelijk is, maar feitelijk elke schuldencrisis "oplost" door schuld goedkoper te maken met lagere rente, daarmee een nog grotere bubbel creërend, die dan weer met hetzelfde middel moet worden "verholpen". Generaties kiezers\overheden uit het verleden gooien de schuldenberg op de schouders van kiezers in de toekomst.
3. Gewoon het begrotingstekort printen met nieuw geld. Geen schulden voor later, maar geldontwaarding voor nu. Eventueel kan de "onafhankelijke" CB bepalen hoeveel min\max om de 2% inflatiefetisj te bevredigen.
Zou ik met kennis van nu toch kiezen voor optie 3.
Razend complex?
1.De goudstandaard is verkwanseld.
2.De euro is geen flikker waard.
3.De pensioenpot van 1600.000.000.000 wordt door Europa gesnaaid.
4.Nederland groot geworden door export,naar de kloten door import.
Fantastische Black Swan zoals je ze zelden ziet. Koop Lufthansa. Koers gehalveerd, schoot vrijdag 10% omhoog na aankondiging van kostenbesparingen. Aantal besmettingen is aan het stabiliseren, aantal herstelden schiet omhoog, ligt nu al op 71% voorChina waar het allemaal begon. Over een jaar weet niemand meer hoe je corona achrijft.
Ik wacht nog steeds geduldig. Er zit wat mij betreft nog zeker 20% lucht in de beurs koersen. Zodra alle landen in de wereld 30%+ coronabesmettingen melden en de globale produktieketen op zijn dieptepunt zit verwacht ik een AEX van rond de 450. Tegen die tijd nog maar eens de cijfertjes napluizen. Of als individuele aandelen op mijn lijstje het bedrag aantikken wat ik in gedachten heb. ING rond de 5 euro, of Shell rond de 17 euro. Het blijft echter altijd een gok wanneer in te stappen, dus dat moment moet iedereen maar voor zichzelf bepalen.
Beurzen zullen overigens nooit in één keer naar beneden gaan. Er zijn altijd momenten waarop centrale banken weer geld bijdrukken of insinueren dat te gaan doen, waarop de beurs door koopjesjagers weer even omhoog gaat. Of de economie daadwerkelijk aantrekt is beter te bepalen aan de hand van andere indices, zoals globale schipping (BDI), vrachtwagen transport cijfertjes, en bijvoorbeeld geldcirculatie (grafiekjes van de FED).
@OudeNederlander | 07-03-20 | 14:33: u wacht te lang., dan bent u te laat. De beurs loopt vooruit, die wacht niet op het eerste herstel.
Burgers van Nederland. Het spijt de regering u mede te moeten delen dat u wederom de broekriem aan zult moeten halen. De hooggeschoolde werkkrachten en wetenschappers die onderweg zijn om onze economie Corona-bestendig te maken ondervinden enige vertraging aan de Turks-Griekse grens.
Het stuk mag wel even langs een taalnazi als daar budget voor is. Liefst voordat het gepubliceerd wordt.
Ik zie aan enkele reacties hier dat ik niet de enige ben die problemen ondervind bij het laden en gebruiken van de site...
Beetje drama vandaag. Zijn de batterijen leeg of zo?
@Toverkol | 07-03-20 | 14:09: Probeert Brussel de bandbreedte van bepaalde sites af te knijpen?
Vermoed zoals bij de aanslag op de Twin Towers wel een recessie, maar dan een meer heftige, maar daarna wel weer een herstel. Ambtenaren salaris verhogen komt grotendeels terecht bij Rijksambtenaren en die zullen vermoed ik vooral sparen, minder uitgeven, heeft geen effect. En lagere ambtenaren zullen sparen omdat pensioenen te laag zijn?
Ik heb nog 50 miljard Deutsche Marken in een ouwe sok, ik maak me geen zorgen.
Ostmarken mag ik hopen, anders valt de FIOD nog vanmiddag bij u binnen.
@Nivelleermarionet | 07-03-20 | 13:58: Reichsmarken.
Nu we het toch over geld hebben:
De Staat der Nederlanden heeft nog een flinke stapel dood goud opgebaard
liggen 'ergens' in een vreemde kluis en daar wordt helemaal niets mee gedaan.
'Ergens' houdt in dat eigenlijk niemand weet wat de lokatie is van dit eigendom van de (ware) Nederlandse bevolking.
Nu ons betaalmiddel allang niet meer gedekt hoeft te worden door deze
tegenwaarde in natura, ligt deze goudschat roemloos, eerloos en naamloos
te verroesten in een kluis 'ergens'. Ligt het er eigenlijk nog wel?
Ondergetekende stelt derhalve voor om dit dode kapitaal weer eerlijk
in roulatie te gaan brengen.
De bende-van-150 kan bij de bekostiging van al hun hersenscheten daar dan eerst een beroep op doen en niet de bevolking hier in eerste instantie voor uit te persen.
Over een miljardje hier en een miljardje daar zal dan beter worden nagedacht is de gedachte. Sjouwen met goud is zwaar werk weet u.
Als Ruttup het weer eens heeft over dit ''prachtige rijke land'' dan heeft hij
het over deze goudschat en niet over de inmiddels verarmde bevolking.
" Sjouwen met goud is zwaar werk weet u."
Daarom ligt het dus opgeslagen pipo.
Economie heeft niks met de beurs te maken. Zolang er nog genoeg geld het systeem in wordt gepomp en elke andere manier(rente) om je geld te stallen geen optie is, duren de bubbels voort. Die fuik zijn we al lang ingezwommen.
Ik ga met een kleine positie voor Krach.
Rest staat op Icesave.
Heeft u trouwens al een (aanspreek)titel voor de positie die u gaat bekleden als De Grote Schoonmaak is geweest?
*oprecht benieuwd is*
@VP732 | 07-03-20 | 13:44:
Coronanel.
Ik snap het nooit. Als een land 20.000 miljard schuld heeft zoals de VS, zijn zijn er toch ook partijen die 20.000 miljard tegoed hebben? Is dat dan China of wie zijn die schathemeltjerijke mensen?
Zelfde in Europa: schuld schuld schuld maar je hoort nooit van de schuldeisers.
Is wel op te zoeken wie de schuldenaren zijn van de VS. Gewoon ff opzoeken.
Je kan toch gewoon een obligatie kopen. Of ga je dan meteen schreeuwen dat je nog geld terug krijgt?
Komt door Olie en andere grondstoffen. Zolang de olieprijs nog in dollars is, zullen beleggers het vertrouwen hebben in de munt. Dus een enorme bubbel. Paar miljard meer of minder virtueel geld maakt dan ook niet meer uit.
In VS is die staatschuld geen probleem: zouden ze in de VS twee jaar dezelfde belastingdruk hanteren zoals die in NL is, dan zouden ze binnen 2 jaar de staatsschuld af kunnen lossen.
Idd ligt de tegenpositie van die schuld voor een fors deel in China. Echter China maakt zich daar niet druk om, zouden ze dat wel doen dan zou de dollar dalen in waarde en dus ook de chinese positie, dus gebeurt het niet.
De staatsschulden in de Eu zijn wel een groot probleem omdat de belastingdruk al de hoogste ter wereld is en nog maken de overheden schulden....
Als men wilt dat de consument gaat consumeren, dan zal de overheid wat moeten doen aan de btw (17%!), De zorgverzekering, en de energiekosten.
Dan praten we wel verder.
Ja, die BTW die kan wel omlaag. En om de overheidsinkomsten te garanderen wordt dan de belasting op loon wat verhoogd.
De overheid gaat nooit minder belasting ontvangen tenzij door zoiets disruptiefs als een oorlog. De rest is allemaal vestzak broekzak overhemdzak jaszak.
En de eerste schijf Inkomstenbelasting moet fors naar beneden, paralel aan verlaging van de bijstand. Zodat werken meer loont. Die 1e schijf is de afgelopen jaren alleen maar verhoogd door Pinokkio ...
Jammer genoeg helpen BTW verlagingen niet veel. Mochten we een paar jaar geleden bij de kappers en fietsenmakers aanschouwen. Die gingen naar het lage tarief en inplaats van dat door te berekenen aan de klanten, zag men het als een mooie extra marge.
@Knufter | 07-03-20 | 13:27:
Da's niet helemaal waar. De overheid heeft belasting voor het (internationale) bedrijfsleven FORS verlaagd.
Nederland is een inrichting met banken, zetels en klimaattafels.
Wallstreet is helemaal niet positief gesloten eind van de week, vrijdag werd met een verlies van 0,98 % gesloten.
Het hele financiële systeem is erop gericht een klein aantal families heel rijk te houden en rijker te maken.
Hele maatschappijen worden volkomen leeggezogen doordat deze families zoveel macht hebben.
De politieke kaste mag er warmpjes bijzitten zolang zij netjes deze agenda uitvoeren.ondertussen is de gewone man de klos, tot slaaf gemaakt en mag voor een miezerig bestaan zichzelf dood werken.
De Droit is een kapitalist pur sang, begrijp me niet verkeerd, maar het huidige systeem heeft niets meer te maken met kapitalisme.
Het is een piramidespel dat op termijn onhoudbaar is en zal blijken te zijn.
De ineenstorting is nabij en wordt uitgesteld door normale burgers via belastingen, z.g. klimaatmaatregelen te dwingen het laatste wat ze nog hebben af te staan.
En dat zal onherroepelijk leiden tot een grote reset. Ofwel oorlog, ofwel revolutie, ofwel de totale ineenstorting.
En de kans is groot dat wij dat nog gaan meemaken...
Eensch
Tja, probeer het systeem maar eens te veranderen ten goede voor de midden en onderklasse terwijl dezelfde klassen meestal totaal geen moeite willen doen om hun situatie te verbeteren. Of klakkeloos op dezelfde politici blijven stemmen die hun gratis geld beloven en nooit waarmaken.
Ik heb inmiddels opgegeven om omstanders bewust van te maken wat aan de gang is en wat zij zelf kunnen doen. Ze zoeken het zelf maar uit. Ik zorg wel goed voor zichzelf.
Eensch; uw zienswijze verklaart idd heel veel. Met name de 'onstuurbaarheid' op een positieve uitkomst van deze ontwikkeling.
Het kapitalisme regeert, de rest crepeert!
@vluchtelingallergie | 07-03-20 | 13:34:
Nogmaals: dit heeft niets met kapitalisme te maken.
Die term wordt er aan de haren bijgesleept...
@De Droit | 07-03-20 | 13:37:
Dit snap ik niet, het kapitaal regeert toch, alles voor de winst, ten koste van de gewone burger!
@De Droit | 07-03-20 | 13:37:
Inderdaad, met kapitalisme heeft het niets te maken.
Ik had moeten zeggen, het kapitaal regeert, de rest crepeert!
Die grote reset is waarop deze families aansturen. Voor hun snijdt het mes aan twee kanten: een crash levert weer mogelijkheden op om nog meer aankopen te doen voor noppes, en tevens zal het grote publiek smeken om meer (schijn)veiligheid wat kansen biedt om nog meer politiestaat uit te rollen.
Kijk eens naar de koers van Deutsche bank de laatste tijd en je weet hoe laat het is .
bij mij is het nu 13:33
Meer liquiditeit? Het geld klotst bij de banken inmiddels tegen de plinten, ze weten niet meer waar ze het moeten stallen (en bij de centrale banken stallen kost ze inmiddels geld). En vanwege allerlei strengere regeltjes (zowel van de bank als van de wetgever) is het veel moeilijker geworden het geld uit te lenen. Mijn accountmanager bij de bank was dolblij met het nieuws dat de Belastingdienst eindelijk werk gaat maken van het stuwmeer aan schulden van DGA's aan de eigen BV; als ze dat gaan aanpakken dan zullen die DGA's in drommen bij hem voor een lening aankloppen.
Nee, het laatste wat de banken nodig hebben is liquiditeit. Als de centrale bank het echt nodig acht de geldvoorraad verder te vergroten, dan kunnen ze in dit stadium echt veel beter wat helicoptergeld gaan uitwerpen.
Ja en met die lening lossen ze dan hun lening aan de BV af, en dat geld komt dan weer bij diezelfde accountmanager van diezelfde bank terecht.
Maar dat had die accountmanager nog niet begrepen zeker? Het laatste wat je bij een bank nodig hebt is een "accountmanager".... alleen maar een hindernis om bij de backoffice te komen.
Nog even wachten en dan olie kopen met scheepladingen tegelijk ging bij de vorige prijs dip ook perfect, tankers voor anker vlakbij havens, zodra prijs oploopt de handel in met die drab, binnen 3 maanden 25 tot 40% rendement, prijs gaat nog wat zakken nu tot 35 ongeveer daarna richting 100 dollar uit Nederland kopen wegzetten buiten euro zone, je moet wel wat hebben aan middelen natuurlijk wij klootjesvolk moeten bloeden maar shell vitol en zo nog wat anderen werken zo en cashen link op deze manier
Ah ja, 12 jaar geleden was platzak en stemde links. Door de krediet crisis ging ik me erin verdiepen waarom armen armer worden en rijken rijker... sindsdien geprobeerd mindset van de rijken over te nemen. En dat met succes! Met een paar eurootjes begonnen en tegenwoordig zit ik steeds meer warmpjes bij. Ik ben (nog) niet rijk, maar wel erg welvarend en ga tegenwoordig zonder geldstress door het leven.
Laat die crash maar komen. Aandelen worden op die manier een koopje. Ik zou zeggen grijp je kans, doe je huiswerk en beleg in solide bedrijven met aantrekkelijke dividend. Houd dat vol en over 10 jaar zit je ook warmpjes bij, terwijl pensioenen worden afgeschaft.
PS> nog een tip: houd je vermogen uit het zicht van linksgraaiende kennissen.
Ik snap die teneur nooit, alsof het voor schrijver en veel reaguurders fijn is als de AEX op 200 punten komt te staan.
Heel simpel, dan heeft u die leaserT en laptop (niet meer reaguren...) allang ingeleverd en staat u 's avonds bij de gaarkeuken.
Zodra mensen zich bedenken dat hun bedrijfspensioenfondsen (vooral die) of voor velen hun hypotheken met aandelen te maken hebben, is het al een stuk minder leuk.
Geen idee van die 200 punten, maar het inleveren van overbodige luxe en weer met zijn allen bezig zijn met de basis lijkt me exact wat de westerse mens nodig heeft.
@Mensdier | 07-03-20 | 13:36: Dat zal voor veel mensen niet meevallen. Kijk maar eens naar de gigantische hoeveelheid onzin waar je je geld aan kwijt kunt. Moeilijk om afscheid van te nemen. Het beste is om daar dan ook niet zo erg aan mee te doen.
De rente is historisch laag, welke rente?
De grote jongens en landen kunnen tegen een min lenen.
Dat is helikopter geld voor de elite maar vind zijn weg niet naar het volk. Die zit al jaren op de nul lijn.
Is het dan gek dat het volk die wel allerlei verhogingen krijgen gaat bezuinigen waar het wél kan.
Ja, dat vat het wel samen. De verbrassers van ons geld mopperen dat wij niet genoeg meer (kunnen) uitgeven.
Met zulke mensen aan de top van politiek en banken is een crash wel een gegeven voor de toekomst.
de beurs heeft niks met de echte economie te maken is alleen maar emotie, hoe meer geld er op de beurs rond gaat hoe meer emotie er mee speelt immers de bedragen van inleg willen ze niet verliezen.
Uw commentaar geeft inderdaad aan dat u uiteen bananrepubliek komt. Of van Mars, dat kan natuurlijk ook.
Is er niemand die zo'n stukje even doorleest, voordat het wordt gepubliceerd?
De consument dat (die)
markten het effect onderschatte (onderschatten)
de centrale banken overspoelde (overspoelden)
negatieve impact om (op)
de consument dat (die)
veranderd (verandert)
het bedrijfsleven zal moeten volgen, anders raken zij (raakt het)
En toen ben ik maar gestopt met lezen.
Alexander Sassen van Elsloo heeft mogelijk een andere bedoeling met zijn stukkie dan een lesje Nederlandse taal. Had hij daarover geschreven zou iedereen beweren al Nedrlands te kennen/kunnen/kannen.
@Jan Passant mk2 | 07-03-20 | 13:11: Oh, zit het zo!. Hij kán het dus wél, maar wil nu geen Nederlandse les geven.
Met al dat gepiep om punten en Komma’s is de essentie u hoogstwaarschijnlijk ontgaan.
@Toverkol | 07-03-20 | 14:13: gepiep over
@Toverkol | 07-03-20 | 14:13: Over punten, komma's en het wel of niet aan elkaar schrijven van woorden heb ik het nog niet eens gehad. Ik leg niet op elke slak zout, maar zoveel taalflaters in een topic, dat kan echt niet.
@Jan Passant mk2 | 07-03-20 | 13:11:
Geloel, Jan. Iemand die een artikel schrijft dient de Nederlandse taal te beheersen. In jouw redenatie zou iemand die wel correct Nederlands schrijft dus een lesje Nederlandse taal presenteren. Kom op, zeg.
Geld is het kwaad van de wereld.
Een crash is hard nodig, zodat iedereen de kans krijgt om te gaan beseffen dat geld het kwaad van de wereld is. Sinds de mens niet meer betaalt voor arbeid, maar slechts voor winst, kapitaal en/of macht over andere mensen, is geld het kwaad geworden. Met beleggers als propagandaslaafjes van het kwaad.
Het is tijd.
Accepteer dat de wereld die wij met zijn allen hebben ontwikkeld niet voor iedereen goed is gebleken en accepteer nu de gevolgen: leer een echt vak en ga eens echt werken. Met dat financiële geneuzel overwin je de revolutie niet heur.
Onzin. Geld is in principe een ruilmiddel. Politici die scoren met "eerlijk delen" van dat geld zijn weer wel het kwaad van de wereld. Net als hun "financiële experts" die opperen dat meer meer meer ambtenaren een hoger hoger inkomen moeten krijgen zodat de bedrijven wel moeten volgen. Richting de crash.
Geld is niet het kwaad van de wereld. Het financiële systeem is het kwaad. Het geld circuleert ten gunste van het grootkapitaal en de vertegenwoordigers daarvan zoals in detail beschreven door Thomas Piketty. Daar hopen de astronomische bedragen zich op. Geld wat niet langer ten dienste staat van de burgers. Degenen die kunnen beleggen pikken enkel de kruimels mee. Geld zou primair een ruilmiddel moeten zijn. Dat is het niet meer sinds notabene wij Nederlanders dit speculatieve systeem cq windhandel bedachten ihkv de tulpenmanie.
Geld is slechts een gereedschap. Het echte kwaad van deze wereld is socialisme. Dat maakt op den duur alles kapot.
@Jan Passant mk2 | 07-03-20 | 12:57: Een ruilmiddel inderdaad, maar dan tegen 'iets van waarde'.Dat kan een brood zijn of een ton staal etc, maar ook een item waarvan de waarde afhankelijk is van 'vertrouwen' of 'geloof'. Bovendien kunnen banken dat ruilmiddel langs die weg zelf scheppen. Van het oorspronkelijke idee van een ruilmiddel is geen sprake meer.
Als u geen geld meer wil, zal ik u mijn rekeningnummer even geven. U blij, ik blij, net als mw Toverkol. De kinderen zullen een mooie tekening voor u maken.
@Toverkol | 07-03-20 | 14:16: geef maar. Ik zal het storten wanneer uw kinderen niet meer kunnen tekenen door uw hebzucht.
De FED heeft toch afgelopen weekeinde onwaarschijnlijk veel fiat geld in de makten gepompt ? Lijkt me een beetje een rigged game. Tja, dan maar even wachten met instappen.
Salaris verhoging voor ambtenaren? Zeker een ideetje van ambtenaren.
Nee, dat doen ze niet zelf. Daarvoor hebben ze een interim ingehuurd van jouw centen.
Niks aan de zeis,ik maak me pas zorgen als er 100 miljoen besmettingen zijn en nu is het fractioneel op een wereldbevolking van 8 miljard, de mensen blijven toch wel consumeren en zolang de moedertjes met auto de kids droppen 500 meter verderop,terrasjes vol zitten en ieder gezin 2 auto's voor de deur heeft staan e.d. hebben de meeste mensen geld zat.
Mijn consumptiegedrag is nog precies hetzelfde en dat geldt voor 99% van de bevolking en het coronavirus is koren op de molen voor hedgefondsen die verdienen bakken met geld met de waan dat de gehele wereldeconomie in mekaar zou klappen omdat 0,00007% besmet is met een griepvirus.
De ECB heeft in opdracht van de EU (onafhankelijk mijn neus) een immens kaartenhuis opgebouwd omdat project EU/euro niet mag falen. Er is amper groei in Europa en dat kleine beetje is gekocht met gratis geprinte euro’s. Zelfs in de zogenaamde goede tijd werd de rente niet verhoogd en dus is alle kruit verscho.... op. Een klein beetje tegenwind, zeg een krachtig virusje, en het kaartenhuis stort in. Daarna worden de schuld en alle opgebouwde schulden natuurlijk niet neergelegd bij de EU/ECB maar bij de ‘onvoorziene Corona ramp’ en Jan met de Pet die voor het fiasco mag betalen. Alles om het megalomane Brussel overeind te houden. Inmiddels is de belastingdruk in Nederland onder Rutte alleen maar toegenomen maar staat al vast dat de Overheidsschuld over enkele jaren sowieso toeneemt. (Kunt u googelen.) Nu nog even een Frans Timmermans klimaat-politburo eroverheen. En u hebt het plaatje compleet. Goed weekend allemaal!
Zolang ze nog in sprookjes geloven, de handelaren, is er niets aan de hand. Ene gat wordt opgevuld met schulden uit een ander gat. De realiteit met de echte economie is totaal zoek. Zolang het vertrouwen er nog is dat er nog meer schulden gemaakt kan worden, en virtueel geld bijgeklikt wordt, gaat het nog goed. Inmiddels zoveel bubbels dat als er eentje barst, de hele flikkerse bende instort. Tot die tijd, maak schulden. Want de rekening komt uiteindelijk altijd bij de belastingbetalers. En van een kale kip....
Een land vol inwoners op een hoop gooien gaat niet er zijn meerdere groepen,
een klein deel heeft geld en geen zorgen gaan meer sparen om dat er gewaarschuwd wordt voor lagere pensioenen en hogere lasten en zijn bang voor problemen in de toekomst zeg 25%.
Dan is er een kleinere midden groep met hoge lasten en even veel inkomen sparen dus weining 35%
Dan is er een grote groep van mensen die het niet rond krijgen een evenwichtig uitgave patroon 40%
Onze overheid is de grootste prijs verhoger die er is, gewoon omdat het kan.
De groei van de economie in de hele EU is de afgelopen jaren alleen maar gekomen door de import van asielzoekers. Die krijgen massaal bijstand, zorg, huurtoeslag etc, etc.
Die kosten zijn opgehoest door de werkenden en gepensioneerden. Die hebben netto steeds minder te besteden en houden de hand op de knip. Begrijpelijk, maar dat helpt de economie niet.
Nederland is overvol en loopt inmiddels overal vast, lasten worden alleen maar hoger door de Roverheid en de gemeenten. Voedselbanken kunnen het niet meer aan en er zijn te weinig arbeidskrachten (terwijl er 1 miljoen langs de kant staan en uit hun neus vreten - bijstandstrekkers en werkzoekenden)
Dat gaat dus fout, de dure klimaathoax maatregelen en de idiote stikstof en PFAS regels zullen dit alleen alleen nog maar verergeren. Nog maar meer werklui uit Polen etc halen? En waar moeten die wonen?
Deze doodlopende weg moet doorbroken worden. De vraag is hoe en door wie ?
Kramp in je rechterarm?
@* Il Principe * | 07-03-20 | 13:05: Kijk, beste kindertjes: het Godwin principe in de praktijk!
Als ze de rentes omhoog gooien (wat zou moeten) dan stort de hele Europese Unie en de Euro in. Heel zuid Europa is zwaar gefinancierd en zij kunnen hun schulden (aan het Noorden) niet meer afbetalen als die rentes omhoog gaan. En dan zijn de Timmerfrans en al die andere kornuiten hun baantjes en macht kwijt. Dus de rentes blijven lekker laag hoor. Ten koste van onze pensioenen. Iedereen lekker D66 blijven stemmen.
Dat was ook het doel van de renteverlagingen. Iets wat heel erg was, iets minder erg maken
Geniale Cortés tekening.
Van mijn part crasht die beurs. De meesten van ons hebben er hoe dan ook toch niets aan wat die nummertjes en grafiekjes daar allemaal wel of allemaal wel niet doen. Ik verdiende twintig jaar geleden niet veel, tijdens de economische crisis niet veel en nu nog steeds niet veel. Crisis? Hoogconjunctuur? Het verschil is voor mij als professionele Vbo-B'er niet of nauwelijks merkbaar, dus dat hele gedoe op de beurzen zal mij wel een beetje aan mijn achterste oxideren zeg maar. Wolf of Wall Street vond ik dan weer wél een leuke film. Als ze nu eens in dat format het financiële nieuws brachten, kijk, dan werd het misschien nog ooit eens iets met mij!
Niet teveel drammen, dat werkt averechts.
@kwark001 | 07-03-20 | 12:44: De eerste vandaag. Gelegenheid(financiën) maakt de dief.
Je realiseert je toch hopelijk dat je met dit soort commentaar mensen juist ontmoedigd om nog te reaguren? En dat GS er juist bij is gebaat dat mensen participeren en op die manier clicks genereren, waardoor betere reclameinkomsten volgen?
Er zijn instellingen die geld verdienen aan een crash.
Banken bestaan om zoveel mogelijk geld te drainen uit de samenleving en dat te betalen aan de belanghebbenden. Er zijn instellingen die een deel van het personeel dat het minste inbrengt er standaard uitgooien elk jaar. Dus dan begrijp je wat er er overblijft na een tijdje.
En de meeste burgers snappen het allemaal toch niet, merken 10 jaar later pas dat er iets niet klopt, dus het gaat gewoon door. En na een tijdje mogen Henk en Ingrid gaan er weer opnieuw voor opdraaien.
Het is een businessmodel. En het werkt prima.
klopt!
Ambtenaren een flinke loonsverhoging geven? Van welke planeet komen deze "experts"? Maar goed, laat dat coronavirus maar lekker z'n ding doen. Ik zit heerlijk vanachter mijn computertje de ineenstorting te bekijken. Cheers! *plop*
Rente verlagen is geen optie, de ECB onder Draghi heeft die al tot 0,5% verlaagd
plus de geldpers roodgloeiend laten lopen
Je zou zeggen dat de beurzen de paniek rond Corona zo'n beetje achter zich hebben gelaten
maar kijkend naar gisteren blijkt de spiraal vooralsnog weer neerwaarts te kunnen
Koele hoofden hebben deze dagen niets te zeggen op de beurzen
terwijl je je toch mag afvragen of een dip van meer dan 15% realistisch is;
verwacht men nu werkelijk dat alle vraag naar ieder (beurse genoteerd) product ook ruim 15% zal dalen
Beurskoersen worden deeld bepaald door emotie, in dit geval vooral door blinde paniek, blijkbaar
Sorry - 0.5
Het kan altijd naar beneden, alleen zijn veel mensen daar niet meer aan gewend.
Van Oef heeft de afgelopen weken al een aantal maal gewezen op wat je wel en wat je niet moet doen. Wel had je dus al lang die jongens moeten hebben die met het vaccin bezig zijn, Gilead, Novovax en nog een paar. Van Oef staat ruim, zeer ruim in de + hier. Ook goud, zoals door van Oef vermeld, gewoon erin als een klein buffertje. Plus een paar uitgekiende baskets, custom structured products, step down barrier reversed convertibles met coupons van 12-13% en barrières van - 40%. Voor dat laatste moet U wel specialistische kennis hebben en aangesloten zijn bij een serieuze partij (dus niet zo'n ballentent als ABN of ING, eerder een Goldman, Deutsche of Credit Suisse).
Voor de aandelen die nu sterk gezakt zijn: Shell en dergelijke, als je het geld niet nodig hebt gewoon laten zitten, eventueel nog een beetje erbij in verband met het hoge dividendrendement, maar dat zou weleens naar beneden kunnen als de olieprijs Verder daalt. Obligaties (goede bedrijfsobligaties) zijn mooi blijven liggen, geen centje pijn. Buy the dip is lastig, want timen kun je niet, er gaat geen bel. Wat je wel weet is dat cybersecurity en technology de trends zijn dus die gaan als eerste weer naar boven spuiten du moment dat duidelijk is dat heel China weer aan het werk is (op dit moment 70%) en de ECB aangeeft dat er gesteund gaat worden.
Als je op dit moment het geld niet nodig hebt is er niets aan de hand. En dat is eigenlijk de basisregel bij beleggen: beleg nooit je laatste cent of wat je morgen nodig hebt. Ook al gaat het om 20 euro of een paar miljoen.
Steeds naar jezelf verwijzen in de derde persoon is best wel raar.
@threeheadedmonkey | 07-03-20 | 12:31: ik dacht altijd dat hij over zijn hond had.
@threeheadedmonkey | 07-03-20 | 12:31: een steeds groter aantal mensen verwijst naar de tweede persoon enkelvoud "je" als hen iets gevraagd wordt over zichzelf te vertellen. Dat is echt een gruwel. Bijna net zo erg als "hun hebben".
Wel raar dat je je eigen werkgever (Deutsche Bank) weer even promoot. Verder niets mis met je betoog, Hans! Had jij trouwens nog contacten bij Evonik?
Fysiek goud is je verzekering tegen overheidsfalen. Je wordt er niet rijk van, maar in barre tijden behoudt goud zijn koopkracht. Als de goudprijs fors stijgt, betekent dat dat papiergeld in waarde daalt. Wat weer betekent dat het geldsysteem onder druk staat.
Met al dat helikoptergeld worden onze eigen wieken gekort. Uw vermogen op de bank wordt steeds minder waard. Straks kan de inflatie op het circuit in Zandvoort gaan rijden met rokende banden.
"Uw vermogen op de bank" in euro's zeker. ik kijk wel uit, hooguit een paar uur om het van de ene naar de andere investering over te boeken.
@W_F | 07-03-20 | 12:37: U bent een verstandig mens. Eigenlijk is het zachte dwang van de bancaire sector om je vermogen uit te geven of te investeren. Edelmetalen, stenen, grondstoffen en crypto's kunnen een optie zijn.
@Nehemia | 07-03-20 | 12:44:
Of om minder/niet te gaan werken.
Braaf zijn, werken, sparen,... het heeft toch allemaal geen zin meer?
Het 'goed doen' wordt ontmoedigd door alles razendsnel in te pikken en te 'herverdelen' naar 'het kwade'. Of het gaat op aan het stimuleren (want belonen) van/in de zieligheidsindustie die steeds grotere vormen aanneemt en waar kennelijk steeds meer ambtenaren voor nodig zijn.
De uiteindelijke 'winst' is dat je steeds zwakkere burgers krijgt.
En als er dan met de handjes gewapperd moet worden, dan moet dat door vrijwilligers gebeuren; alwéér door die (vaak dezelfde) paar brave borsten; die vertel je dan dat mensen die vrijwilligerswerk doen zo ontzettend gelukkig worden daarvan...
Meer geld naar de eu club dan komt alles goed.
Ze gaan waarschijnlijk weer niet lasten verlagen maar 'investeren'.
Lasten verlagen van grote bedrijven bedoel je. Het gaat pas ECHT goed met NL als Amazon en Starbucks de volledige middenstand hebben kapotgebeukt.
@* Il Principe * | 07-03-20 | 12:19:
Hey, vrije markt a la VVD.
Het is uiteindelijk beter voor iedereen. Wie alleen onderweg de klappen krijgt staat er niet bij.
Maar misschien kan Rutte het uitleggen.
# Daarom opperen sommigen experts om de ambtenaren een flinke loonsverhoging te geven. Zodoende zouden meer mensen voor de overheid gaan werken waardoor het bedrijfsleven wel zal moeten volgen (anders raken zij personeel kwijt). #
Welke experts ?
De experts die toevallig zelf ook ambtenaar zijn?
Het probleem is dat een winkelkarretje voor velen een mandje is geworden.
Alsof je het casino binnenloopt en alle gokverslaafden vrijstelling geeft van hun schulden...
Een gemiddeld casino kent zijn klanten en gaat geen gokschulden aan. Lijkt mij.
Bij beleidsmakers, en ook bij Alexander, heerst het hardnekkige geloof dat de consument de hand op de knip WENST te houden.
Dit is maar voor een zeer klein deel waar.
De groepen die van origine het hardst bijdragen aan de binnenlandse consumptie en exponentieel meer marginaal daaraan bijdragen tijdens hoogconjunctuur, dat zijn gezinnen.
En laten het nou juist diezelfde gezinnen zijn die totaal geen rek meer hebben in hun financiële uitgavenpatroon: alles gaat op aan vaste lasten, met name woonlasten en belastingen. Het gevolg van globalisering en koopkrachtbeleid sinds de kabinetten Balkenende. Deze groep WENST niet de hand op de knip te houden, maar heeft geen andere keuze.
De enige groep die de hand traditioneel op de knip wenst te houden, is een relatief grote groep rijke ouderen; op hogere leeftijd heb je nou eenmaal wat minder consumptiewensen en wat je wel nodig hebt, wordt veelal via de publieke sector door de belastingbetaler opgehoest.
Sterker nog, continu verhalen over korten op pensioenen en een spaarrente van 0,0% geeft verdomt weinig vertrouwen aan de burger.
Klopt. Maar dat hebben de meeste gezinnen natuurlijk wel te danken aan combinaties zoals een hypotheek van 5+ keer het bruto loon en een 24 urige werkweek normaal vinden.
@Epistulae_Morales | 07-03-20 | 12:37:
Jij denkt toch niet dat dat de meeste gezinnen zijn?
Wat zeggen jullie als 'experts' van de financiële markt: is het handig om nu een huis te kopen met maximale hypotheek voor 1.6 procent en daarnaast nog een lening? Of kan je beter wachten tot de financiële markt in elkaar valt?
Nope.
Hoe meer schulden, des te minder valt er in de toekomst bij je te plukken.
Want gegarandeerd dat de rekening van het financiële wanbeleid van Europese banken bij de burger wordt neergelegd.
Gewoon lekker doen dus.
Gegarandeerd hoge werkeloosheid straks, onrustige samenleving, zou even wachten.
Niets kopen in Nederland. Ga ergens anders kijken , het oosten bijvoorbeeld. Nederland zal de komende jaren alleen maar krimp vertonen enn dat gecombineerd met veel sociale onrust.
Stenen worden alleen maar meer waard. De bouwgrond wordt bewust klein gehouden. Schaarste drijft de prijs op en tel daarbij het surplus op van alle invasieve exoten. Onroerend goed is een prima investering, maar onthou dat de bank (mede)eigenaar van je huis blijft totdat het is afbetaald en als er een financiële crisis komt lachen hun het hards en is de woningeigenaar die zijn lasten niet meer kan ophoesten de zogeheten sjaak.
Geen expert uiteraard, maar als je de mogelijkheid hebt, kan je denk ik beter in een ander land kopen (emigreren). Heb je de mogelijkheid niet: het huizentekort gaat niet minder worden de komende decennia. Dus ik vraag me af of een crash veel effect gaat hebben op de huizenmarkt. Wellicht dat je vooral wat effect zal zien in een dure stad als Amsterdam.
Dus: moet je ergens wonen en ben je niet van plan te emigreren, dan kan je net zo goed nu kopen. Zeker als het in een niet al te dure stad is.
Als je nog jong en single bent is een appartementje op een goede lokatie wellicht een goede investering. Kan je hopelijk relatief snel afbetalen en als je dan later een relatie hebt kan je ervoor kiezen om elder te gaan samenwonen en ondertussen wat bijverdienen aan de verhuur van je appartementje.
@Mark_D_NL | 07-03-20 | 12:23: ja. Uiteraard moet je kopen op plekken waar geen schaarste is, en blijft. Je moet altijd kopen waar niemand wil en ooit wil wonen omdat ze nog steeds 40 jaar achterlopen
Het is mooi dat de rente heel laag is, maar helaas de huizen peperduur. We hebben na een neergang van 6 jaar nu een opgang van 6 jaar achter de rug die het hele gaatje keurig gedicht heeft. Dus zou even wachten,een paar jaar of zo.
Onroerend goed zal voorlopig blijven stijgen. Een aantal oorzaken: huizen zijn schaars, en massa-immigratie zal dat verhogen. Daarnaast zorgen lage rentes voor hoge asset prijzen. Hoe hoger de rente, des te lager relatief gezien de asset prijs variatie. En huizenprijzen stijgen relatief mee met inflatie.
Overigens: het prijssegment is zeer belangrijk: er zal altijd meer behoefte zijn aan goedkope woonruimte. En daarnaast lokatie, lokatie en lokatie.
@Toverkol | 07-03-20 | 14:21:
Wacht nog maar eens 6 jaar. Dan is het 30 jaar geleden dat er troep producten zoals de proest 'aflossingsvrije' hypotheek op de markt kwam.
"Daarom opperen sommigen experts om de ambtenaren een flinke loonsverhoging te geven. Zodoende zouden meer mensen voor de overheid gaan werken waardoor het bedrijfsleven wel zal moeten volgen (anders raken zij personeel kwijt)".
Tuurlijk. Nog meer uitgaven door de staat. Dat zal helpen. Antwoord: natuurlijk niet. Wie moet die kosten dan weer ophoesten?
Dan kun je natuurlijk net zo goed volgens dezelfde redenering nog een miljoen immigranten uit Afrika ophalen.
Is ook consumptie.
Hoe groter de collectieve sector, des te zwaarder dat drukt op de economie.
De economische activiteit en toegevoegde waarde van de ambtenarij is niet
positief te noemen.
In landen als Griekenland en Frankrijk is dat een molensteen om de nek.
Meer ambtenaren, ik moet er niet aan denken.
@Broadsquire | 07-03-20 | 12:14:
Met landen als Griekenland en Frankrijk?
Wat dacht je van Nederland?
Grootste overheid van de EU landen.
De beurs heeft ook corona. Zodra de paniek toeslaat is het gedaan.
Alleen al het feit dat Inovio *aankondigde* in April met clinical trials te gaan beginnen en de verwachting heeft in December een miljoen vaccins te kunnen hebben obv hun productiecapaciteit (uiteraard op voorwaarde dat die trials succesvol zijn) liet het aandeel 67% stijgen in een dag.
@Epistulae_Morales | 07-03-20 | 12:42:
Is aardig gestegen, al bijna 3 keer zoveel waard geworden. Volg het nu ook een anderhalve week sinds iemand het hier ergens noemde. Ook nog eventjes een beetje meegegokt met een klein bedragje.
Nog meer ambtenaren voor de overheid? Laat me raden, een ambtenaar? Een overheid voegt geen waarde toe aan het BNP beste zogenaamde expert, maar kost alleen maar. En in +31 leidt dit ook nog eens tot minder efficientie bij de overheid en hogere kosten. Een heel grote reden waarom mensen hun aankopen uitstellen, beste expert, is het gebrek aan vertrouwen in juist die overheid.
Mijn conclusie: Ontsla aub die zogenaamde expert.
Een ambtenaar kan wel degelijk een toevoeging zijn aan het BNP, alleen niet direct maar wel indirect. De overheid faciliteert allerhande projecten en bevordert werkgelegenheid. Je kunt van achter je bureau natuurlijk denken dat alle ambtenaren luie nietsnutten zijn (en dan zit u er niet ver naast) maar ze voegen al met al wel degelijk iets toe.
Dus niet zo somber en bekijk het van de positieve kant. Probeer het eens.
@Busverhuur | 07-03-20 | 12:34: Zolang 2 of 3 (semi)ambtenaren per 100 fte werkende niet-amtenaren hebt is dat prima. Maar Nederland zit daar ver boven.
Dat is een beetje een onzinnig statement.
Als u zelf uw kinderen onderwijs moet geven, wat ik voor uw kinderen niet hoop, dan bespaart u dat zelf tijd en dus verlies op uw economische waarde. Dus er zit economische waarde in een ambtenaar.
Wat niemand wil toegeven is dat die economische waarde juist maximaal is bij een minimaal loon, maar dat is een andere discussie.
Ambtenaren hebben wel degelijk een waarde. Je kunt er slaap pillen van draaien. Organen oogsten..
Eh trouwens, de boel klapt geheid een keer, is al een paar keer geroepen, recentelijk:
USA China handelsoorlog
Usa Iran gedoe
Nu corona
Olie gedoe Bitcoin gedoe .com bubbel
En ik zal er vast nog wel een paar vergeten zijn. Zolang de geldpers aan blijft en de staatsschuld overal oploopt gaat het een keer mis.
Is de staatsschuld toegenomen?
Laat ik nu menen dat.....
Die geldpers is ook een heel belangrijke reden. Je kan geld blijven drukken, maar er bij elke sprong is er ook weer een moment dat je landt. En hoe hoger je springt....
@botbot | 07-03-20 | 12:06:
In sommige landen neemt het af, maar de meeste nemen fors toe. The Donald alleen al zit met een begrotingstekort van bijna 5%
Bijna alle valuta zijn al gebakken lucht en kunnen oneindig bijgedrukt worden, dus dat klapt niet. Als productie naar lagelonenlanden verhuist krijgen we ook geen massawerkloosheid, maar ontstaat er een grotere groep mensen die hard moet werken en arm blijft. Korte termijn: een aantal landen ziet in dat met hun huidige olie productie ze met enorme olie reserves blijven zitten als in een jaar of 10 de vraag naar olie 5x kleiner is, en dumpen nu zo veel mogelijk olie in de markt zolang het tenminste nog iets waard is. Zolang u geen investeerder in olie winning en olie infrastructuur bent hebt u nergens last van, afgezien van niet werkende infrastructuur omdat er geen hond meer in wil investeren.
Te verwachten is dat we wereldwijd een monetaire omslag gaan krijgen. De blockchaintechnologie of soortgelijke systemen zullen het landschap ingrijpend gaan veranderen. Ook India heeft nu zijn deuren geopend voor crypto's. Nu kan het interessant zijn om daar je geld in te investeren omdat het nog in de beginfase zit.
@* Il Principe * | 07-03-20 | 12:15: klopt inderdaad, maar hij heeft ook een uitgave tekort van 15% ongeveer dus 10% overschot minimaal op dit moment
Mensen houden hun hand niet op de knip... Door de vele lasten verzwaringen van de afgelopen jaren blijft er simpelweg niets extra's over om uit te geven. Zou wel willen uitgeven... maar als er niets overblijft wordt dat lastig.
Eensch
niets overhouden komt vooral doordat mensen te hoge eisen aan hun woning stellen. En heel veel vrijwillige vaste lasten aangaan, zoals verzekeringen en TV.
Ik houd de hand wel degelijk op de knip. Ik wil niet afhankelijk zijn van deze onbetrouwbare overheid voor mijn levensonderhoud of pensioendatum.
Klopt. Levensonderhoud, verplichte verzekeringen en belastingen zijn een duur geintje aan het worden. Sparen kan ook haast niet meer. En als je het kan, levert het niks meer op. Triest om dan ook nog toe te moeten kijken hoe ons geld met bakken tegelijk over de grenzen wordt gegooid.
@W_F | 07-03-20 | 12:29: Hoge eisen? Niet hier hoor.
Doet de site het alweer fatsoenlijk of crasht die nog steeds iedere keer? Gisteravond was het niet te doen. T laden lijkt (wat) beter te gaan.
Crasht elke keer. Niet echt een uitnodiging tot investering, nietwaar?
@Mensdier | 07-03-20 | 12:51: Ik ben overgestapt op een andere browser en heb geen last meer.
REAGEER OOK