300.000 zonnepanelen in een weiland: ja of nee?
Zeg het maar
Social
Solarcentury wil 78 hectare oer-Hollandse grond in de Achterhoek volkwakken met 300.000 zonnepanelen. Dus zeg het maar, stelletje landschapsarchitecten en Nederlandliefhebbers. De vraag is simpel. Meeste stemmen gelden.
300.000 zonnepanelen in een weiland
Zeg het maar
Poll is Verlopen.
300.000 zonnepanelen in een weiland
Zeg het maar
Reaguursels
InloggenZo weinig ruimte in Nederland. Laten we energie gewoon importeren
Ja zonnepanelen zijn beter dan dat we t bos omhakken omdat we gegijzeld worden door pure slechtheid met onze energiebehoefte.
Nee, weilanden zijn beter geschikt om er boerenkool in te zaaien want er is nog genoeg honger.
Hoe erg is t nu?
Klimaatdestabilisatie gaat t hardst met houtkap opzettelijk daartoe. De controle op "snoei" is volledig weggevallen, sinds 2015 en het complete falen van de omgevingsdiensten en uitblijven van de omgevingswet. Incestueus Groningen veroorzaakt altijd zijn eigen problemen. Kan iemand daar de gaskraan weer open zetten? Hoeft het bos niet gekapt.
Kunnen ze onder die 78 hectare zonnepanelen dan niet beter woningen bouwen?
www.leuven2030.be/verhalen/ku-leuven-...
Waarom horen we hier nooit wat van.
Ik denk dat ze dit niks interesseren, iets met geld misschien?
De hele wereld draait om de duit en de fluit.
Het milieu zal ze een zorg zijn.
Als je veel op de weg zit, let dan eens op de berm en middenberm, gigantisch veel troep, kan met weinig investeren grondig geruimd worden.
Er zijn handen genoeg die dit kunnen doen.
Er zijn plekken waar je binnen 50 meter een vuilniszak vol hebt.
Als ik in Noorwegen over de wegen rijd, daar ligt vrijwel niks, het kan dus wel, schoonhouden.
Toch maar liever dan die zonnepanelen in een weiland dan die windmolens waar vogels en insecten massaal omkomen.
Allemaal leuk en aardig maar waar moeten al die miljoenen Afrikanen dan wonen.
Die wonen eronder. Wat is het verschil met een golfplatendak?
Grasslovers
CO2 is NIET de boosdoener (0,04%)! Waterdamp ook niet, maar is wel een broeikasgas (1,5%).
Zal lekker warm worden daar.... deze dingen worden kokendheet => toename van de temperatuur. Goed voor het klimaat?
Zoek even op wet can behoud van energie of wacht met domme opmerkingen plaatsen na je eerste VMBO natuurkunde lesjes
Alleen op daken plaatsen die panelen, dat is prima. De windmolens verpesten ons landschap al meer dan genoeg.
We hebben meer aan windmolens dan aan zonnepanelen. Een zonnepaneel in Nederland is al net zo koddig als een windmolen in Spanje.
@Halal: Nee. Verpest namelijk ook de gebouwde omgeving, vooral woongebieden.
En die zonnepanelen leveren uiteindelijk weinig tot niks op. Maar wel een afvalprobleem.
Beter afbouwen die handel.
@Camo | 12-01-20 | 12:32: windmolens hebben een kleiner afvalprobleem dan een uit beton opgetrokken kolencentrale, los van de brandstof uiteraard, die komt er nog bij.
Eens dat je windmolens moet plannen, en eigenlijk het beste gewoon op de Noordzee of het IJsselmeer moet plempen, en vooral omwonenden een fair share geven in de opbrengsten, zoals in Denemarken, dan heb je dit gezeik niet meer
En gaan ze die dingen er ook weer weghalen en afvoeren en recyclen als de levenduur voorbij is? Of is het effe snel subsidie slurpen, cashen en dan de tyfuszooi met alle kosten van dien voor de gemeenschap laten. Lijkt een beetje op die drugslaboranten die rücksichtlos het milieu verrineweren..
Het zijn zeer goed te recyclen en daarnaast waardevolle materialen. Dus ja.
Denkend aan Holland zie ik elektrische auto's traag door oneindig zonnepanelenland gaan (enz.)
Ik heb alle reaguursels eens nageplozen en ik heb in deze nog wat te melden. Ik voorzie een enorme ramp bij stormen met orkaankracht en hagelstenen zo groot als pingpongballen.
Als je als overheid dan perse overal zonnepanelen wilt neerzetten, waarom dan niet op de daken van distributiecentra en, warenhuizen en fabriekshallen?
De infrastructuur is al aanwezig, en de eigenaren gaan er waarschijnlijk wel in mee voor een kleine vergoeding (minder dan de waarde van de grond die je anders zou gebruiken)
WIj hebben een dak van 5000m2 vol staan met zonnepanelen. De opbrengst is jaarlijks 10% van wat van te voren werd aangeprezen door de technici en de deskundigen dat het zou opbrengen. Nu zat er een shitload aan subsidie op dus de persoonlijke schade valt mee, maar de kosten voor de maatschappij daarentegen zeker niet. Zonnepanelen zijn bij lange na niet rendabel. Klaar. Je moet een oppervlakte van 7 x nederland vol zetten met die dingen om een kwart van Nederland te kunnen voorzien van zonneenergie. Op zijn minst. Maarja, de belastingbetaler betaald, dus wie maalt erom he? Ohja, meer zonnepanelen kon niet, want dat kon het electrischiteitsnet niet aan.
Veel daken hebben te weinig draagkracht. kunnen het gewicht niet dragen. zie AZ stadion.
@peterdh | 12-01-20 | 08:50: er liggen 12 panelen op mijn dak en bij mij zijn die wel rendabel. Dus schijnbaar heb ik een iets minder achterlijke energiebehoefte.
De NaTuUr GaAt KaPoT! Kom laten we gauw hectares en hectares vol plempen met windmolens en zonnepanelen om de natuur te redden....
Landbouwgrond is toch geen natuur man. De Veluwe is deels natuur. Voor de rest houdt het dan wel op in NL.
@_ILT_ | 12-01-20 | 14:19:
Nee, maar het is wel groen. En bovendien ziet men het ook wel zitten om natuur te ‘verduurzamen’ door... Zonnepanelen en windmolens te plaatsen.
Enorme zwarte weides zonnepanelen voor de ‘groene’ economie! We gaan de goede kant op! media.gettyimages.com/photos/wind-turb...
Hoe dan ook we hebben een vette infrastructuur nodig van koperdraad om alle auto's weer 's avonds op te laden en ook te koken. Dan ligt het ook voor de hand om ieder nieuw dak in ieder geval op het zuiden te bouwen plus panelen en waar het kan ieder oud dak vol te leggen met zonnepanelen. In de huidige regeling is het domweg ook een pensioentje van circa 600 euro netto en anders is t een besparing. Een alternatief : Ik ben in een kernenergie Centrale geweest en heb direct voor mijn kinderen jodium tabletten gekocht. Kan dat iedereen aanraden. Maar als t zo veilig is, plaats de Centrale dan maar op het malieveld tegenover de tweede kamer of op de zuis-as. In ieder geval de centrale plaatsen in een zeer dichtbevolkte gebied. Zelf energie producent te zijn is ook gewoon leuk. Kortom daken met zonnepanelen hebben mijn voorkeur.
Energie opslag is vandaag de dag het grootste probleem in deze ontwikkelingen. Zonnepanelen leveren in de winter 10x minder op dan in de zomer. Als je dus je volledige stroom behoefte zelf opwekt heb je dus in de zomer een overschot en in de winter een tekort. Accu’s zijn daarbij geen oplossing. Denk daarbij maar eens aan een auto accu, hoe snel je die leegstart met een vrij kleine startmotor. Met 10 minuten heb je hem leeg. Wat voor accupakket moet je hebben als je je winter-verbruik in de zomer op moet slaan?
Energie kun je omzetten in waterstof, maar voor nu vermindert het in ieder geval de hoeveelheid fossiele brandstof. Een oplossing kan ook een gedeelte zijn . Zou nederland volliggen met panelen dan zouden we dagen hebben dat er geen Centrale hoeft te draaien en ook dat is winst. Dit is al eens gebeurd in Duitsland zonne plus wind energie. dat vind ik nou mooi. Voor wat betreft warmte in huis kun je ook zeer locaal verwarmen.
@Schilder58 | 12-01-20 | 11:47: bij verbranding van waterstof ontstaat er...... WATER, Dan stijgt de zeespiegel! En dat moeten we juist voorkomen...... daarom willen ze daar niet aan.
@WdVteL | 12-01-20 | 08:46: dus het enige middel om energie op te slaan is niet de oplossing.... erg logisch.. Wat zit er tegenwoordig in schultenbrau?
U hebt nog geen electriciteit?
Goed plan.
Het zou beter zijn om de daken van bedrijven kantoren scholen huizen etc er mee vol leggen.
Ik heb zonne-energie. Nog geen dag zonder stroom gezeten. Grote dikke middelvinger naar de stroomleveranciers.
De standaard inverter is afhankelijk van het stroomnet, hoe zit dat met de uwe?
@Ad Hominem Tu Quoque | 12-01-20 | 08:2: het kost ongeveer 100x meer om je af te sluiten van het net, dan de aanpassing op een inverteer dat deze geen netstroom nodig heeft. Die dikke vinger * heet* de stroomleverancier en die zit in uw aars
Het is allemaal een kansloze exercitie.. Zonnepanelen en windmolens. Durft er nou niemand zijn intellect te gebruiken om te pleiten voor kerncentrales?
Idd.. thorium centrales. En auto's op waterstof. Tot die tijd aardgas en lpg.
Allang gedaan, een eind hier onder.
Kernenergie heeft de toekomst, echter wil de GroeneKhmer alleen maar windmolen en zonnepanelen. Want kernenergie is eng...
De kosten van een windmolen zijn vele malen lager dan de kosten voor een kerncentrale. Daarmee is het risico voor de investeerder ook veel lager. Waarom zou je je nek uitsteken voor ettelijke miljarden investering in een kerncentrale, met als risico dat een nieuw kabinet over 5 jaar kernenergie verbiedt? Na Fukushima zagen alle investeerders hoe makkelijk Duitsland besloot met kernenergie te stoppen (ondanks dat er daar nog altijd bruinkool gebruikt wordt voor de energieopwekking!).
U vergelijkt 1 kerncentrale met 1 windmolen. Uw vergelijk is net zo mank als 1 fiets vergelijken met een intercity en dan claimen dat de fiets veel goedkoper in aanschaf is en dat alle forensen tussen Utrecht CS en Amsterdam CS maar met zn allen op die ene fiets moeten stappen.
-
Leest u dit maar even rustig;
-
www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...
@Badderbeest! | 12-01-20 | 12:06:
Zo hee, fijn stuk! Hopelijk schudt het wat aanhangers van de Linkse Klimaatkerk wakker, al is het er maar één.
Interessant dat de schrijver wel meldt dat er een - 1 - leverancier van 100% kernenergie is in NL, maar verzuimt helaas om te melden welke dat is. Nou ja, dan zelf maar op zoek.
Probleem met kerncentrales is dat ons onderwijs geen geschikt personeel levert.
Zelfs onze lievelingsvijand Rosanne Hertzenberger wil meer, meer, meer kernenergie.
www.nrc.nl/nieuws/2020/01/11/luister-...
Mannenhater Herpesberger heeft kennelijk nog een restje verstand, kennelijk zijn niet al haar hersencellen geoccupeerd om vermeende misogynie waar te nemen.
Goed stuk van Herztberger.
"De resultaten van wetenschappelijke studies worden misbruikt om beleidskeuzes te verabsoluteren. Iedereen die het er mee oneens kun je wegzetten als ‘ontkenner’."
En zo is het maar net. Mevrouw verloochent haar exacte opleiding niet, dat is fijn om te zien.
Zolang we nog overal lege daken hebben lijkt het me weinig efficiënt om vruchtbare landbouwgrond in te gaan zetten om zonnepanelen op te plaatsen.
Kost wat, maar dan heb je ook wat.
Ik zie straks veel jeugd spelen op de solarweilanden.
Leuk voor de nieuwe generatie vernielers zo een solarpark.
En er moet ook geen orkaan langskomen, want dan zwaait er wat met de panelen.
Maar ja. Ook worden de panelen niet vernielt zijn het anders tikkende tijdbommen, want ze worden ooit (snel) te oud.
Lood, cadmium en ook verder afval die niet makkelijk te recyclen is.
Nu heeft de EU wat regels voor de fabrikant in zake afval, dacht ik, maar tegen die tijd dat het opruimen aanvalt zijn deze fuseert of verdwenen met gevulde zakken.
In een wei horen koeien. Boeoeoe
Meeste koeien staan op stal, want buiten idyr duur. Boeoe
Ben pertinent tegen.
Wil meer meer meer kerncentrales.
En ja het afval gaan we in UAE storten.
Laten we eerlijk zijn, we hebben die olie straks helemaal niet meer nodig.
Andere (verplichte) inkomsten voor de sjeiks en wij van onze troep af..
Ik zie alleen maar win-win in kerncentrales.
Kernfusie is ook kernenergie.
Alleen rendabel met heel veel (verborgen) subsidie van mijn centen.
Dan kun je die 78 Ha net zo goed gewoon volbouwen en die daken met zonnepanelen versieren.
Zo is dat! Twee vliegen....
Toch spijtig dat ieder zonnepaneel een fossiele back-up nodig heeft. U weet wel, voor als de zon niet schijnt. Komt ‘ie: Zonnepanelen in de EU hebben dus totaal geen zin en bestaan alleen door een gesubsidieerde deug-economie!
In dit geval deug ik lekker mee... Echter alleen om de rekening te downgraden...
Dus uw logica is ook dat je niets aan fietsen hebt want je hebt voor regenachtige dagen toch de auto nodig. En daarom is fietsen niet beter voor het milieu..
Die logica gebruikt mijn dochter van 5 niet eens meer..
Kom op.. doe eens beter je best
Zet ze maar rechtop
Zo lelijk die panelen. Ze vergeten vaak dat een land ook best mooi mag zijn.
Kale monocultuur graslanden zijn mooi?
@Harry058 | 12-01-20 | 04:32:
Da's de schuld van de stikstof he?
Anders stond er nog klaver en mos bij..
In het donker als we veel elektriciteit nodig hebben doen ze niets.
’s Nachts ( dan is het meestal donker) gebruiken we 10% van de electriciteit die we overdag nominaal gebruiken.
@Epistulae_Morales | 12-01-20 | 17:25:
Zoals aangegeven in paragraaf 3.1 is 22 keer zoveel windenergie en 87 keer zoveel zonne-energie nodig. Die ruimte is in Nederland niet beschikbaar, luidt de conclusie.
Panelen zijn leuk op daken maar je gaat er toch geen landbouwgrond aan verspillen...
Waar ik woon is toestemming gegeven voor zo’n 19 ha aan zonnepanelen. Dus al het verkoelende gras weg, en vervangen door hitte afstralende panelen.
Zeg maar dag tegen de bloempjes en bijtjes
Ach, over 30 jaar doen die panelen het niet meer, is 1000 miljard over de balk gegooid, staat heel Nederland vast in de file (op weg naar verplichte arbeid op de staats moestuinen), zijn alle rijke Nederlanders gevlucht, wonen er alleen nog linkse tokkies met kogelvrije vesten en moslims. Bijstand en Aow zijn afgeschaft, de
sharia is ingevoerd door de sharia politie, Rutte en het koningshuis zijn gevlucht naar Canada, Jetten is met zijn vriendje van een flatgebouw gegooid, er is hongersnood, boeren werken in de UK, Canada en de VS. Er zijn geen bomen meer door de wijkcentrales, de temperatuur is daardoor 8 graden opgelopen, de staatschuld is opgelopen naar 2000 miljard door de kosten van de idiote klimaat regelen. In de winter vriezen mensen dood omdat er geen bomen meer zijn en de warmtepompen niet werken. De Nederlandse staat is failliet, de rente is opgelopen naar 15 %.
Met dank aan dit linkse vvd kabinet dat nog geen 1 probleem heeft opgelost, aldus de premier van Denk.
Nou niet zeuren, we hebben volgens Mark Rutte het beste kabinet sinds WOII.
@5611 | 11-01-20 | 22:10: já maar we zijn net aan de WOIII begonnen dus...
Thorium reactor, of zonnepanelen tussen alle spoorrails van Nederland. Mij om het even. Maar niet boven gras.
Serieus goed plan. Hoop dat de overheid mee leest. Word iedereen blij van :)
Heb je wel eens gezien hoe vies het tussen de rails is en blijft...?
Dat wordt elke dag wassen voor de rendementopbrengst.
Plant eerst de middenberm van alle snelwegen maar vol.
Ik zou het over de spoorbaan heen bouwen, dan blijven de treinen ook schoner en bij de aanleg kan het treinverkeer gewoon doorgaan.
@WitteGrunneger | 12-01-20 | 08:25:
Scheelt ook weer uitval van treinen bij vallende blaadjes en witte vlokjes..
Al veel suggesties voor een Thoriumreactor, maar daar verdient Shell (de Oranjes) niks aan, dus dat kunnen we vergeten.
als wij het willen, kan het.
Als SHELL ze bouwen gaat wel.
Leuk zon theorie reactor, maar kom maar eens terug als zo’n reactor er daadwerkelijk staat, werkt en een flinke stad van stroom voorziet.
Zonnepanelen is nu even een hype. En gruwelijk commercieel uiteraard.
Is voor particulieren alleen rendabel door de subsidies. Alhoewel de panelen meer dan 20 jaar mee kunnen gaan is de levensduur van de omvormer zo'n 10 jaar. dan ben je dus weer 1600 euro kwijt voor een nieuwe omvormer.
En op dit moment krijg je nog een dubbeltje voor de teruggeleverde stroom aan het net. Dat gaat binnenkort naar nul.
En als de zonnepanelen op zijn wat doen de dan met het opruimen.
Wil iemand een keer een echte berekening maken?
Zonder commerciele bijwerkingen s.v.p.
Er zitten geen subsidies meer op en 20 jaar x 2900 kWh / jaar = 11.600 euro. Ik heb 5500 betaald.
Je bent gewoon of aan t lullen, of je kunt gewoon dit simpele sommetje niet maken.
Dus je Bente en dumkopf
Kernreactoren bouwen. Kan mooi in EU verband, Bijvoorbeeld tussen Nederland, België en Duitsland. Maar wel snel graag.
In Limburg bedoel je?
Krombaangeschut...
Uhm, doe maar niet. Absoluut desastreus voor het lokale bodemleven. Hier hebben we ook zo'n veld en u verwacht het niet, de bodemgesteldheid onder die panelen is werkelijk om te huilen zo slecht.
De aarde moet dood voor groene energie. Ze hebben werkelijk geen greintje verstand daar bij de GroeneKhmer.
Dat klopt, ik heb eens een keer 50 zonnepanelen uitgewisseld op zo'n veld: Je verkoop er zowat. Het was één drassige modderbende wat nooit weer opdroogt.
@WitteGrunneger | 12-01-20 | 08:29: verkoop=verzoop
En mensen maar afvragen waarom Dela66 en GroenSlinks zo graag van de boeren af willen: zodat er een shitload aan grond beschikbaar komt voor idiote windmolens en achterlijke zonneparken. Straks zijn de weilanden niet meer gevuld met koeien en schapen, maar met deugdoenerij.
@Ome_BW | 11-01-20 | 20:50 |
U vergeet nog alle flats etc. die gebouwd moeten gaan worden op dat boerenland om de vele inlopiërs van een huis te voorzien. Jaarlijks een stad ter grootte van Leiden laten binnen spoelen, en dat jaren achtereen, blijft niet zonder gevolgen.
Nei!!!
Waarom pleuren we niet alle daken op industrieterreinen vol met die dingen? Alle flatgebouwen kunnen ook nog belegd worden, net als bermen langs de snelweg en oh ja zet het veld van de Arena ook maar vol met panelen!
Nog beter: zonnepanelen aan banden leggen (no pun), effectiviteit/duurzaamheid is ronduit twijfelachtig.
Zonnepanelen wegen zwaar en niet alle daken zijn er geschikt voor, zie dat voetbalstadion van AZ dat recentelijk ingestort is... Zonnepanelen in het dak zijn dan weer licht ontvlambaar. www.dagelijksestandaard.nl/2019/08/du... en www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/art...
Paar jaar geleden kwam ik een boer tegen, op (lange) vakantie in Thailand.
Was nogal een informatief gesprek. Hij vertelde mij dat hij met zijn boerenbedrijf gestopt was. O ja? Ja , vertelde hij, ik heb 3 windmolens op mijn land staan. Daarvoor krijg ik ruim 3 ton vergoeding. Dat kan ik nooit met mijn bedrijf verdienen. Kan die man geen ongelijk geven. Zouden wij in deze positie anders gehandeld hebben? Gaat echt om heel veel knaken.
Boeren in NL kregen 50.000 per jaar voor toestaan 1 windmolen op het land met een contract van 20 jaar. 20 x 50 k = 1 miljoen.
Daarom willen de bureaucraten de boeren nu wegpesten zodat de landbouwgrond in waarde daalt en goedkoper aangekocht kan worden voor zonnepanelen en molens.
EnergieTransitie is het nieuwe goud en melkkoe van de overheden.
Ja, dat is namelijk een beter verdienmodel voor de boeren.
Wat we over 10 jaar eten zien we dan wel weer.
Dan eten we electriciteit
Men heeft kennelijk nog niet in de gaten dat zonnepanelen zo ontworpen zijn dat ze alle straling absorberen en uiteindelijk ergens omgezet wordt in warmte. Net als een broeikasgas voorkomen ze dat straling teruggekaatst wordt naar de ruimte. Bovendien onttrekken ze alle zonneenergie van de lokatie, energie die het klimaat maakt. Hetzelfde geldt voor windturbines. Wind die voor een belangrijk deel ons klimaat bepaalt wordt geoogst. Dat zal niet zonder gevolgen blijven met de grootschaligheid die men nastreeft. Het Europeese klimaat gaat inderdaad veranderen door menselijk ingrijpen, maar er wordt naar de verkeerde oorzaak verwezen.
Klopt: achter de windmolens op bv markermeer bij muiderzand zit achter de molens complete windgaten en soms door druk verschil selfs tegengestelde wind. Op t ijsselmeer bij Urk zitten zelfs gaten voor de molens bij westenwind omdat de wind gestremd wordt door die hele grote molens. Het heeft zelfs invloed hoe de (regen) wolken verplaatsen.
Het is echt bizar dat de overheid zoveel schade mag aanrichten aan de natuur onder het mom “duurzaam.”
1 meevaller:
De islam blijft na de huidige demografische verschuiving met de gebakken peren zitten.
En omdat die als prio hebben de doorgeslagen waanzin van geloof hoog te houden hebben ze reeds een technologische achterstand in kennis dat weer recht te breien.
Weet iemand hoeveel subsidie een dergelijk project krijgt?
Tonnen en Tennent heeft miljarden nodig om ze aan te sluiten op het net. Tevens kunnen de huidige kabels de stroom toevoer niet aan. Beter is om alleen nog maar panelen op je eigen dak te leggen. De Roverheid wil dat niet want burgers mogen niet onafhankelijk worden. Die melkkoe mag niet geslacht worden.... Weg met die vervuilende windmolens en zonneweides. Zet zelf panelen op je eigen dak. Wissel van stroomleverancier als ze windenergie of zonneweides gebruiken. Weiger warmtepompen en stroom van wijkcentrales.
Ik begrijp de logica van het volwouwen van weilanden met zonneparken niet. We hebben zeeen van ruimte bovenop daken van distributie centra, industrie, enz, enz. Als ze daarop geplaatst worden verdienen ze dubbel: ze genereren stroom en 's zomers houden ze gebouwen koel doordat ze voor schaduw kunnen zorgen waardoor het dak niet te veel opwarmt.
Is gewoon duurder, want dan moet het dak eerst doorgerekend en mogelijk ook verstevigd worden. Tenzij je gaat beunen, net als bij het AZ stadion...
Grasland neemt net zoveel CO2 op als bos. Dat is dus over als je er zonnepanelen plaatst. Zo zonde.
Zet ze maar op daken van industrieterreinen
Industrieterreinen hebben geen daken
Het probleem is dat het net de geleverde energie in buitengebieden niet aan kan. Drenthe heeft al een stop erop gezet. Wat mij beter lijkt is om te onderzoeken of we die panelenvelden kunnen combineren met de talloze sportvelden in de Randstad die door de week overdag niet gebruikt worden. Bijvoorbeeld een dak van zonnepanelen op kunstgrasvelden.
Zonneparken in Nederland zijn absurd. Die dingen kunnen bij vollast de gehele jaarproductie in ongeveer 900 uren per jaar leveren. En daar moet dan de E netwerken op worden uitgelegd. Nog los van het feit dat andere partijen elektriciteit moeten leveren wanneer de zon niet schijnt. Wanneer het je eigen geld zou zijn kies je echt niet voor een dergelijke oplossingen.
Juist wel, want we praten over subsidie.
Je kunt je heel wat afvragen bij die zonnepanelen. Zouden ze nog zo lucratief zijn als ze niet zo gesubsidieerd waren? Zitten die dingen niet vol met chemicaliën waarmee je een toekomstig afvalprobleem creëert? Wil je dat überhaupt wel op je dak of op je weiland hebben? En is de productie en distributie ervan nou wel zo duurzaam?
Daarbij: ze spelen een prominente rol in de nieuwste verrommelingsronde van de gebouwde omgeving. Was het vanaf de '80-ties vooral kunststof kozijnen plus kunststof plaatmateriaal (Trespa) die het aanzicht van een groot deel van de gebouwenvoorraad aantastte en de bekende 'witte schimmel'-bouw deed ontstaan, nu zien we ook mooie en karakteristieke huizen die nog over zijn verkloot worden door die zonnepanelen....
Zonnepanelen worden niet gesubsidieerd! Als je ze op je eigen dak legt.... Wel subsidie voor bij die zonneweides natuurlijk. Dan kan de Roverheid geld vangen van de burgers voor de afgenomen stroom ....
Chemicaliën in zonnepanelen? Als je bang bent voor siliciumverbindingen zou ik maar niet meer op je favoriete tokkiestrand gaan liggen..
Rot op met die zonnepanelen die na zoveel jaar ook nog eens zeer vervuilend zijn, vol met giftige stoffen
Mij lijkt dat de eigenaar bepaalt, wat hij/zij met de grond doet,
de boer als ondernemer zal voor de knikkers kiezen, net als iedere andere ondernemer.
Als zonnepanelen meer opbrengen dan koeien, of akkerbouw gewassen, is de keuze toch niet moeilijk, zeker als je tegenwoordig als boer de burger tegen je hebt.
Kernenergie! Goedkoop en efficiënt.
Geen spiegeltjes en kraaltjes.
300.000 panelen komt overeen met ongeveer 75 megawatt. Op dat oppervlak kan je 4 eenheden kerncentrale kwijt. Ongeveer 3000 megawatt.
@Kernsplijter | 11-01-20 | 20:09: kernenergie.. Nederland is daar ongeveer 200.000 km2 te klein voor
nou ja, plaats je ze op een hoogte van zeg 2.5meter, kan er nog steeds vee op, zon bij etc etc.
vindt het wel een goed initiatief.
Je kunt er sowieso schapen injagen, ook handig om de boel kort te houden.
Idioot gedoe. Zonnepanelen zijn leuk maar het hele verdienmodel gaat naar de hel op het moment dat je btw moet gaan betalen aan teruglevering. Verder is het idioot een landschap te vervuilen met panelen. Bah!
Dus gewoon zorgen dat je niet teruglevert. Zonne-energie zonder opslag is eigenlijk best wel dom..
300000 zonlicht weerkaatsende panelen, want dat doen ze. Grasgrond absorbeert dit. Ik denk dus dat zo'n puist panelen behoorlijk gaat bijdragen aan het opwarmen van de directe omgeving. En die komen dan nog bovenop de al geplaatste panelen in den lande die de boel al op liggen te warmen. Al zou dt alles niet zo zijn, je moet geen agrarische grond daarvoor aanwenden. Er zijn nog daken genoeg.
Maar als de zo’n weerkaatst en die panelleden energie uit het licht halen, koelt het dan niet af als de grond niet warm wordt?
Zonnepanelen reflecteren juist zo min mogelijk en zijn juist gemaakt om zoveel mogelijk energie te absorberen en om te zetten in electriciteit. Wat niet word omgezet in electriciteit word voornamelijk warmte. Het is dus naast een veld zonnepanelen vaak extra warm. Daarnaast groeit er onder de panelen dus ook bijna niets omdat er gewoon te weinig licht komt.
@Gregovic | 11-01-20 | 20:17:
Plaats maar eens een weerstation in een zonnepark en eentje een kilometer verderop in een open veld.
Welk station zal de hoogste temperatuur registreren? Wat denk je zelf?
Als de er maar geen bizarre subsidies op komen. Ik kan me niets voorstellen bij een 28 meter diepe groenstrook trouwens. Als men hier 10 meter graaft is er water. Verder zie ik geen probleem voor wat eronder leeft. Er groeit wat gras en het wordt donkerder, zoals een bos. Daar groeit ook niks op de grond.
nucleair, nu!
Ja. Volpleuren. Ook met asieleiserts. Elke m2 Achterhoek benutten.
Maar als koeien houden, wildernis creëren, huizen bouwen en zonnecellen plaatsen niet mag... wat moeten we dan met al die weilanden?
Bomen planten?
Ik heb wel eens een erotisch avontuurtje beleef in/op een weiland...
@neonreclame | 11-01-20 | 19:46:
"Beste Penthouse, ik dacht altijd dat de ingezonden brieven niet echt waren, tot op een dag …."
@Rammstein | 11-01-20 | 19:49:
Voor het eggie..!!
Ooit, dat dan weer wel...
@snapal nee volgens de EU mag je niet zomaar natuur beginnen
@neonreclame lol. Ik dacht ook al alleen recreëren blijft dan over ;)
@rammstein lol
@Rammstein | 11-01-20 | 19:49: Lekker rollebollen tussen de koeienvlaaien
Diegenen met zonnepanelen is er over het algemeen tevreden mee, terwijl een tegenstander wel tig redenen heeft om aan te tonen dat ze zwaar onrendabel zijn. (Uitzonderingen bevestigen de regel)
Toevallig ken ik een boer, zijn stal is volgeplempt met zonnepanelen, hij is er niet ontevreden over..
Een dak volgooien is iets heel anders dan een weiland verpesten.
Uiteraard niet.. het is fucking big business.
De reaguurdertjes gier verwarren ook “te duur voor mij” met “niet rendabel”.. dus en fout en eigen schuld vermengen..
Wollen Sie eine totale Klimahysterie?
Oder nür ein Stückchen?
Vreemde is dat de "salderings regel" binnenkort wel wordt afgeschaft. Wat dat betekent ? Dat het voor de gewone particulier/Jan Lul onrendabel wordt om een zonnepaneel aan te schaffen cq de nederlandse daken blijven ongebruikt. Grasvelden , de "longen" van de wereld , gaan eraan. Lekker logisch beleid weer.
Die paar grasvelden die eventueel gebruikt worden voor zonnepanelen hebben geen invloed op jouw "longen".
Snap dat niet, bezorgd om je longen en dan klagen over groene energie, het moet niet gekker worden.
@snapal | 11-01-20 | 19:40: Waar klaagt hij over zijn longen ?
Wel beschouwd jat de overheid hier de door particulieren opgewekte stroom. Het is een grote energieroof.
Batterijen worden steeds beter en goedkoper, met 3 batterijen van 280 ah kan je in de zomer onafhankelijk worden. Probleem blijft de winter dan wekken ze weinig op (niet eens genoeg om je koelkast en tv te laten draaien... Je hebt dus altijd,( ja altijd!) een back up capaciteit nodig. Daarom zijn warmtepompen ook zo slecht :die werken op electra en doen het alleen bij een super geïsoleerd huis. Nog meer druk op het electra net dus ...
Liever panelen dan die stupide windmolens. Gewoon op 1 mtr hoogte zetten. Horizovervuiling valt dan wel mee, boeren blij, groenlinks blij, geen gehakselde vogeltjes meer, boel veel mooi?
How about zonnepanelen op daken.
@Rammstein | 11-01-20 | 19:42:
How about, dat ook?
Waar moeten die weidevogels dan broeden? En wat gaan al die zwarte deksels op de grond doen voor de biodiversiteit van de bodem, denk je?
Al die stapels dode vogels onder die windturbines gaan ook zo stinken op een gegeven moment.
</sarcasme>
Bouw er maar een leuk vinex-wijkje met zonnepanelen op alle daakjes. Met de grootste woningcrisis sinds de jaren 50 in het verschiet is het een slecht plan om alleen de regenwormen een dak boven hun hoofd te geven.
Even 5 minuten gezocht. Laat ik nou eens niet de westerling uit hangen die denkt beter te weten wat ze in het oosten met hun land moeten doen. Weten ze zelf veel beter:
"Het mega-zonnepark moet komen te liggen aan de Masterveldweg, tegen de Duitse grens aan. Dat is een dunbevolkt gebied waar enkele boerderijen staan. Een aantal van die boeren heeft zich gemeld bij Solarcentury, om hun akkers en weilanden ter beschikking te stellen voor het project.
Opvallend is dat Solarcentury vorig jaar eerst een plan maakte voor een kleiner zonnepark van ruim 30 hectare. Waar werd gevreesd voor bezwaren uit de buurt, liep dat helemaal anders, zegt Peter van den Groenendaal van Solarcentury. ,,Ineens wilden nog meer boeren meedoen dan we aanvankelijk hadden gevraagd. Zo is het grote plan ontstaan.”" (bron: de Gelderlander)
Alles is te koop, als je maar meer biedt dan het alternatief en zeker als je het alternatief verbiedt.
@smdyasc | 11-01-20 | 19:31: Toch een vorm van marktwerking. Als de geliefde agrariërs in het Prachtige Oosten van Nederland het een goed idee vinden, wat zouden Randstedelingen zich dan nog druk maken? Laat duizend zonnepanelen gloeien!
@Kuifje-naar-Brussel | 11-01-20 | 19:33:
Marktwerking of aarde redden..
Zeg het maar...
Kan beide natuurlijk...
Geld verdienen en de aarde redden.:.
@Kuifje-naar-Brussel | 11-01-20 | 19:33: Dat is helemaal geen marktwerking. Zonnepanelen draaien op subsidie terwijl de landbouw weggepest wordt. En dat jij als gefrustreerd plattelandskind een hekel hebt aan boeren weten we al lang.
@5611 | 11-01-20 | 20:14: Hoeveel landbouwsubsidie denk je dat er rondgepompt wordt?
@beldewouten | 11-01-20 | 20:17:
Hoeveel denk jij? Per saldo betaalt de Nederlandse boer meer aan EU subsidies dan er terugkomt. Kun je gewoon nazoeken.
@beldewouten | 11-01-20 | 20:17: De EU mag van iedere bier die paar centen houden onder voorwaarde dat dan de voortdurende bureaucratie ook stopt. En de Nederlandse bieren krijgen samen minder subsidie dan jouw geliefde Staatsomroep.
Dus omdat het de boeren geld oplevert moeten wij nu ook in de polonaise, dat het zo'n goed idee is?
Zonnepanelen : betekent gigantische horizonvervuiling en...
waarover onze linkse klimaatgekken je mond maar over proberen te snoeren is,
dat het resultaat van b.v. één zo'n grote paal minimaal elektrisch resultaat oplevert.
Je moet duizenden panelen plaatsen voor enig resultaat voor een klein dorpje b.v.
Had 3 kerncentrales gebouwd. Met de huidige techniek en kennis had dat ons voor eeuwenlang energie opgeleverd.
In ons platte landje plaats je een bomenrij of heg en je zit niets van dat zonnepark.
Zonnepaneel = horizonvervuiling?
Kerncentrale = goed
Beter gaan we ze niet zien.
outdoor | 11-01-20 | 19:28
Hoe noem je die grote magazijnen die heel vaak langs autobanen gelegen zijn?
Toch net zo goed horizonvervuiling, toch worden ze massaal gebouwd.
@Skunk57 | 11-01-20 | 19:43: Tuurlijk, beter nog leg die zonnepanelen in het bos. Brengt helemaal niks meer op maar je ziet er tenminste niets meer van.
@Erikjan79 | 11-01-20 | 19:47: Dus jij cibdtzonneparken een aanwinst voor het landschap. Ga eens naar Sleeswijk-Holstein, dan zie je hoe een Groen Links landschap eruit ziet.
Ik denk dat er een hele grote gas -of olievoorraad onder dat weiland ligt.
Ik hoop op een flinke hagelbui tegen die tijd.
Goede argumenten maar het kernprobleem blijft overbevolking wereldwijd.
Welnee. Is voornamelijk onderproductie en distributie dingetje.
Met een beetje goede wil moet het naar 100 miljard mensen kunnen.
Ik heb enkel last van overbevolking in Nederland
@Polarisator | 11-01-20 | 19:28:
Hopen dat de aarde niet naar beneden valt...
Ik zag een haas lopen in het filmpje.
Het hele feest gaat nu gelukkig niet door.
Of wordt de haas straks in een 28!meter diepe, groene biodiversiteitsZone gepleurd?
Dat was meneer Rutte. Zijn naam is haas.
Urgenda, activistische rechters, graaiende politici die grondroof plegen (want dat is die hele stikstofaanpak).
Dit land heeft een levensgroot antidemocratisch probleem:
"Jurist fileert ’Messiaswaan’ opperrechters Hoge Raad in Urgenda-zaak
’Uitspraak gooit olie op het vuur’
Jurist fileert ’Messiaswaan’ opperrechters Hoge Raad in Urgenda-zaak
Door Edwin Timmer
De Hoge Raad bewijst Nederland een slechte dienst in de klimaatzaak van milieuclub Urgenda. Dat vindt advocaat Lucas Bergkamp. Volgens de specialist milieuaansprakelijkheid hebben ’s lands opperrechters ’met de blinddoek voor een klimaatactivistische positie overgenomen’. Dat is niet alleen schadelijk voor de democratie, na deze uitspraak is geen bedrijf of persoon nog veilig voor klimaatvervolging. „Dit opent een blik wormen. (...) „De Hoge Raad ziet de splinter in het oog van de politiek, die de ’klimaatcrisis’ niet goed zou oplossen. Maar niet de balk in het eigen oog: het ongrondwettelijk uitbreiden van de macht van niet door het volk gekozen rechters. Dat leidt tot slecht beleid waarvoor niemand verantwoording aflegt aan de burgers. Suiker in voeding, alcohol, vlees, vuurwerk, duivenmelken, autorijden, barbecueën; niets is veilig voor de activistische rechter. De kiezer staat buitenspel.”
www.telegraaf.nl/nieuws/1692097176/ju...
(premium)
Geheel artikel onder:
forums.marokko.nl/showthread.php?t=57...
Interessant artikel. Bedankt voor de link
Als Nederland nu een dorp in Australië was, ja doen. Maar daar ligt ons dorp niet..
In de woestijn is het te rechtvaardigen, maar niet op grond die je kunt cultiveren.
Ja dat cultiveren worden die boeren hier zó om gewaardeerd. Je vraagt je toch af met al die waardering wat ze op het malieveld te zoeken hadden...
@Teeweetwee | 11-01-20 | 19:36: Een jaar of 5 geleden werd biomassa telen afgeschoten omdat dat ten koste zou gaan van onze voedselproductie. Een paar weken gelden zag ik dat argument nog voorbij komen.
En nu gaan we diezelfde akkers en weilanden volplempen met lelijke zonnepanelen en dat schijnt wel een goed idee te zijn? Ergens heb ik een afslag gemist...
Aan iedereen hier beneden en komende reaguurders: ik ken een beetje die omgeving en de "opwekkingsdrang" van duurzame energie in de Achterhoek: de betrokken boeren zijn leading in het verkopen/verleasen van hun land en zij weten dondersgoed wat het waard is.
Ze hebben gelijk.
Beetje achter die kutkoeien aanrennen om 04.00 of slapend geld verdienen....
Weer een prachtig stukje Nederland wat ze gaan opwarmen. Het verdienmodel gaat aardig stinken.
Windmolens op de Noordzee en zonnepanelen in Zuid Europa, dat lijkt mij de meest rendabele manier voor energieopwerking en zorgt voor de minste overlast.
Alles uitgevoerd in park vorm.
Zonnepanelen op de daken hier, is ook wel een goed idee, kost geen ruimte en weinig overlast, laten we die eerst maar volplempen.
Die boerderij van u is bepaald geen oerbos.
Kom nooit in de achterhoek. Ze kijken maar.
www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...
al die extra mensen moeten ook nog eens in elektrische auto's rondrijden, elektrisch koken, elektrisch verwarmd worden, etc, etc, etc.
dus moeten al die zonnepanelen weer weg? Toch?
Nee.
(waarom "dus"??)
Precies.
Met onze luchtvervuiling door fijnstof en de vogelpoep. (zie auto), door de weinige zonuren en door dus hoge onderhoudskosten(schoonmaken, maaien, onkruid wieden) halen die zonnepanelen al na zeer korte termijn geen betaalbaar rendement meer. Grote zandbakken met enorme muizenplagen( niet meer gejaagd door roofvogels) ontstaan.
Nee. Zie www.polderpv.nl/, een van de oeropwekkers zonne-energie in ons land, voor jaaropbrengsten.
Ik ben benieuwd hoe hoog de hekken er omheen gaan worden. Er zijn genoeg simpele foefjes om die hele zooi naar kloten te helpen.
Knip jij ze los.?
Ik wil er wel 40 voor 5 tientjes p.s.
Laat er een paartje steenmarters los. Binnen een paar maanden hebben die de helft van de bekabeling kapotgevreten. Je hoeft ze eigenlijk niet eens los te laten, ze komen vanzelf wel. Prima schuilplaatsen voor die beesten, uit het zicht van roofvogels. En ze zijn een beschermde diersoort, dus je mag er niks aan doen. Die knagen de hele boel naar de ratsmodee. En ze komen er pas achter als de boel oververhit en in de fik vliegt of toch wel erg weinig rendement blijkt te leveren na een paar zonnige weken. En dan moet de hele bekabeling vervangen. Met koperdraden. (Zal de koperprijs constant blijven? Ik denk het niet... in de “modellen” wel.)
Dit gebeurt bij onze oosterburen op nogal veel plaatsen. Deutsche Bahn is eigenaar van honderden locaties die zwaar vervuild zijn. In plaats van saneren kiezen ze voor installeren van solar.
Het schuift het probleem weer 30 jaar op....
Solar is aardig, zolang je het op daken installeert, nadat je een grondig onderzoek hebt uitgevoerd dat 't veilig kan.
We worden bestuurd door idioten en graaiers.
Vooral dat laatste.
Noem je dit besturen?
Dat heeft er niets mee te maken; de boeren verkopen/verleasen hun land.
Argumenten,? waarom niet dan?. zelf 30 panelen en ik gebruik helft minder dan opgebracht. Wat is er tegen om een grasvlakte te bedekken met panelen. Daaronder, bloeit de biodiversiteit. Sukkels.
U gaat voor die diversiteit zonder zonlicht?
In deze tijd van populisme zijn argumenten niet nodig, Gewoon van de onderbuik van de mensen gebruik maken.
Kosten baten..??
Biodiversiteit ? Pissebedden en ongedierte gedijen prima in het natte schemer. U spoort niet.
@ja,diedus! | 11-01-20 | 19:21: Hij is wel ervaringsdeskundige.
@Kuifje-naar-Brussel | 11-01-20 | 19:35: 30 zonnepanelen passen op een dak van een loods en dat is een prima plek. Dat heeft niets met zonneparken in een weiland te maken. En in de schaduw van die dingen groeit amper wat, ook al beweert de Volkskrant dat een veld zonnepanelen veel mooier is dan een weiland of een akker.
Oh en als iets op de onderbuik en angstgevoelens speelt dan is het de klimaat kerk wel.
Gooi eerst nou is al die lege daken een keer vol... Idioten.
Mijn dak is heilig..!!
#blijfvanmedakafwaarschuuwnietmeer
www.youtube.com/watch?v=mn3X4WnKrxM
Laten ze eerst alle daken maar een volplempen.
Genoeg ruimte op daken idd. Maar ondernemers (want met zulke opp.'en hebben we het over bedrijfsdaken) zijn terghoudend vanwege: brandgevaar, "hoe krijgen we de daken vol", en het gedoe.
Mag ik een traditioneel Nederlands standpunt in deze discussie onder de aandacht brengen?
Wat schuift het?
* vanuit het hiernamaals een stem meent te horen: "Lechner lekker Lechner lekker Lechner lekker Lechner lekker" *
Onder de zonnepanelen verschraalt de grond als een tierelier, dat wil je toch niet? Ik ben voor een viertal kerncentrales. Zonnepanelen op grote daken. Windmolens weg...
Waar halen we even 80 miljard voor die kerncentrales vandaan? En die zijn er pas over 10 jaar. Tot die tijd niets doen?
@Erikjan79 | 11-01-20 | 19:18: Ja.
Over jouw eerste zin: da's niet waar. Juist bloemen, dus insecten/bijen-> honing, tieren welig bij zonneweides: nlsolarparkdekwekerij.nl/
Over de rest van je betoog: eens! Te beginnen met Thoriumontwikkeling.
@Erikjan79 | 11-01-20 | 19:18:
Waar halen we even tientallen miljarden voor honderdduizenden zonnepanelen vandaan?
@Organische evolutie | 11-01-20 | 19:31: Dat is interessant zeg, dank je wel voor de link!
En wat betalen die gasten dan voor de grond?
Agrarische grond kost niet veel en mag niet bebouwd worden.
Nu maken ze er commerciële grond van.
Grond die heel kostbaar wordt.
De boer krijgt een fooi.
Korte termijn denken...
Ik neem het ze niet eens kwalijk... Ik wil ook als eerste aan de beurt...
Over 20 jaar is alles weer anders...
Juist! Gewoon een smerig één-twéétje tussen politiek en electra-bedrijven. Effe de kleine man overdwars naaien voor een grijpstuiver. Die stikstofcrisis is gewoon een onderdeel van een groots opgezette grondroof.
Ga gewoon voor kernenergie wat de veiligste en meest milieubewuste energiebron op dit moment is.
Kernenergie is velen malen duurder dan wind/zonne-energie. Normaal is geld altijd een argument (wamtepompen ed), waarom nu niet?
@Erikjan79 | 11-01-20 | 19:22:
Duurzaam..??
#kernwoord
Goed plan! zullen we dan het uranium kopen van Iran?
@Erikjan79 | 11-01-20 | 19:22: Houd toch op man. Voordat je 1.000 MW aan zonnepanelen hebt liggen ben je ook een flink eind verder. Belangrijker, zonne-energie is leuk als on juni de zon schijnt maar je hebt er in de winter niets aan en dan heb je ook stroom nodig. Het Duitse energienet staat door onvoorspelbare wind en zon op springen maar wordt nu nog overeind gehouden door conventionele stroom uit het buitenland. Wat als die ook aan de Energiewende gaan?
@Erikjan79 | 11-01-20 | 19:22:
Onzin. Kernenergie is per kilowatt/m2 vele malen goedkoper. En het is 24/7, 365 beschikbaar.
@Stormageddon | 11-01-20 | 20:32:
Bron?
@Erikjan79 | 11-01-20 | 23:08:
Het heeft allemaal te maken met energiedichtheid:
www.sciencedirect.com/science/article...
Dus, per kWh heb je niet alleen het minste oppervlak nodig (die je bij zonnepanelen en wind niet voor wat anders kan gebruiken), de kosten van bouw én sloop én verwerking van het “afval” (wat geen afval is, maar brandstof) verdien je na de helft van de technische levensduur.
www.world-nuclear.org/getmedia/840826...
De kosten zijn per kWh/m2 de verreweg het allergoedkoopste van alle mogelijke energiebronnen. Zeker tov zgn “groene” “hernieuwbare” bronnen. Dat scheelt niet een factor 100, dat scheelt een factor 5000.
Had je ook allemaal zelf kunnen opzoeken, zo ingewikkeld is het niet, er zijn tientallen studies, boeken en artikelen over het onderwerp.
@Stormageddon | 12-01-20 | 01:00:
Ik had ook gewoon even kunnen wijzen op @ProAsfalt | 11-01-20 | 18:26
Daar staat alles eigenlijk ook. Met (andere) bronnen.
Doe er je voordeel mee.
Win win situatie, geen stikstof uitstoot door een boeren activiteit meer en de energie wordt opgewekt zonder uitstoot.
En als de zon weg blijft gaan we over op de vervuilende biomassa- en kolencentrales.
Als ik soms op kantoor ben en uitkijk over Amsterdam Zuidoost, dan zie ik op geen een bedrijfsdak zonnepanelen liggen. Echt nul. Ga dat eens volleggen ipv weilanden.
ja maar dat kan zomaar niet! in Amsterdam doen ze alleen zeggen dat er problemen zijn.
Gooi daken vol.
Scholen, schuren, flats etc.
De bedoeling is nu wel duidelijk.
Boeren dood en landbouwgrond gaat naar de “energiereuzen”.
Nu nog relatief kleine ondernemers die op zekere dag hun toko verkopen aan Eneco/Shell.
De staat maakt grote fouten.
O[ GS zijn zonnepanelen een dikke neen
Want?
Niet rendabel.
Land is voor de boeren.
Er is nog genoeg olie.
Het klimaat warmt NIET op, zonnepanelen moeten suggereren dat dat wel zo is.
Linkse klimaatdrollen moet je altijd tegenwerken, want links is het nieuwe fascisme. Een zonnepaneel is sowieso een uitvinding van links.
Plaats die zonnepanelen lekker op daken van bedrijven e.d.
Zet grond maar om in Bosgrond daar hebben we tenminste wat aan, biodiversiteit en klimaat gezien. Maar ja, aan bos kan geen geld worden verdiend en aan zonnepanelen wel, dus heel Nederland vol met die ondingen want geld is het enige dat telt. Ook de reden waarom we deze problemen hebben, geld.
Kroondomeinen?
Toch niet voor Henk en Ingrid.
Joh....
Ik dacht geld niks uitmaakt...
Het gaat toch om de welzijn en geluk van een ieder..??
Kom je wel eens buiten?
Er is nog zat natuur in Nederland.
@VW, alles ist vorbei | 11-01-20 | 19:05:
Ik heb laatst nog een boom gezien....
Ik ken nog een mooi park in Wassenaar.
" Natuur is voor tevredenen en legen.
En dan, wat is natuur nog in dit land?
Een stukje bos, ter grootte van een krant,
een heuvel, met wat villaatjes ertegen?"
@VW, alles ist vorbei | 11-01-20 | 19:05: waar vergelijk je het mee?
Wanneer je er vanuit gaat dat alles wat nu weiland is vroeger bos was, dan durf ik wel te stellen dat er helemaal geen natuur meer over is in Nederland.
Soortgelijk plan, op iets kleinere schaal, hier aan de Noordkant van Utrecht.
IXZon wil stukken weiland, de groene scheiding tussen stad en dorp volplempten met panelen.
Er is nog weerstand, maar ben benieuwd of omwonenden en andere bezwaarmakers het tegen kunnen houden.
De gemeente heeft immers absurde groene ambities.
Een commerciële partij uit Leiden wil verdienen.
ProAsfalt, dit is te moeilijk voor geschiedenisleraar rutte.
En u mag er aan mee betalen met belastinggeld.
Ik heb die zon al een tijd niet gezien...
Bestaat ie nog.. ??
Nein, nein ,nein.
Idee:
In plaats van zelf zonnepanelen kopen en (laten) plaatsen, zou het toch ook mogelijk moeten zijn om voor een X hoeveelheid tijd het dak van je koophuis / bedrijfspand aan een leverancier van zonne-energie te kunnen verhuren. Waarom gebeurt dat niet?
Dat gebeurt wel
Kost teveel schat ik... eigenlijk de drijfveer achter alles. Geld met hoofdletter G.
Grootste probleem is denk ik toegang tot die daken. Veel gedoe met beheerders, kantoortijden, sleutels, verzekeringen en waarschijnlijk nog veel meer ander geneuzel.
@tiku99 | 11-01-20 | 19:03:
Hoeft. Toegang kan je afspraken over maken in de overeenkomst. Oplosbaar probleem.
Gewoon op daken.. Of ergens in flevoland ofzo.
Stukje Sahara kopen en panelen een waterstoffabriek ernaast
Als dit winstgevend zou zijn dan hadden de boeren zonnepanelen in de weilanden staan ipv koeien.
Nee.
Behalve zonne- en windenergie bestaan er ook andere methoden om energie op te wekken die ik tot nu toe niet in NL toegepast zie worden. We zijn blijven "hangen" in zonne- en windenergie.
Waarom? Heeft misschien met zakelijke belangen te maken. Zou kunnen.
Over het algemeen gesproken denk ik dat afhankelijk zijn van zonne- en windenergie even onverstandig is als afhankelijk zijn van olie, gas en kolen.
Inderdaad, laatste generatie kerncentrales graag. Zet maar in m'n achtertuin(tje). Bij nader inzien, zet maar in het achtertuintje van mijn buurman. Is toch een linkse zwans ende baal hooi.
Het filmpje bewijst dat de gesubsidieerde klimaatdrammers niet logisch kunnen denken. Daarom maar even stapsgewijs, in Jip en Janneke taal. De stelling:
- Op een zonnige dag kan dat enorme zonnepark 22.000 huizen van stroom voorzien.
- En dat dorp heeft minder dan 22.000 huizen, dus door stroomverkoop worden sommige huizen in dat dorp "klimaatneutraal".
Echt?
Nee, dat is een rekenfoefje, want:
- 's Avonds en s' winters levert dat enorme zonnepark niks op.
- 's Avonds en 's winters wordt er dus stroom geïmporteerd.
- Laat de vraag naar energie nou juist 's avonds en 's winters vrij hoog zijn.
- Er staat dus nog steeds ergens een elektriciteitscentrale die op gas, kolen, kernenergie of oerwouden gestookt wordt.
- Die laatste optie, "biomassa", is overigens de meest vervuilende.
- Maar door een ander rekenfoefje is biomassa zogenaamd "klimaatneutraal".
En laten we dit nu eens even doordenken. Stel dat heel Nederland "klimaatneutraal" moet worden. Dus:
- Dat je voor elk huis pakweg 1 hectare zonnepanelen nodig hebt.
- Dat elk huis 's avonds en 's winters nog steeds stroom verbruikt.
- Dat er dus nog steeds ook andere energiebronnen nodig zijn...
Waarom zijn er nauwelijks politici, journalisten of "milieuactivisten" die deze simpele feiten durven overdenken?
Baudet...
Wordt hoog tijd voor waterstofcentrales. Overdag en in de zomer de overschotten omzetten naar waterstof, 's winters en 's avonds de generator laten lopen. Met een beetje mazzel kan waterstof straks door het bestaande aardgasnet. Daarom vind ik nieuwbouw zonder gasleiding niet slim.
Zonde, maar blijkbaar kunnen bepaalde mensen hun agenda doordrukken.
Wat wil je als politici zelf niet meer (willen) nadenken en ambtenaren het niet in hun hoofd durven halen om tegen te spreken (als die al wel hebben willen nadenken).
Terwijl Gelderland geen zonnepanellen meer wil in weilanden:
www.gelderlander.nl/arnhem/provincie-...
Zolang er nog daken van al die distributiecentra vol te leggen zijn niet ook nog eens grasland van boeren volplempen, leg eerst al die dozen maar eens vol.
Dakconstructie niet op berekend.
@hier openen | 11-01-20 | 18:53: dan ben ik toch wel hogelijk verbaasd dat al daar bij die nieuwe grote centra die langs de snelwegen verschijnen ook niet over nagedacht is?
Verzekering voor brand, en idd constructie niet op berekend
Zie voor de gevolgen het stadion van AZ
@hier openen | 11-01-20 | 18:53: En in aanvulling op mijn vorige tegel: als ze met de drone 5 kilometer verder naar het oosten vliegen, wat ligt daar op al die enorme boerenschuren in NordRhein-Westfalen? Juist: zonnepanelen! Hectares van die dingen. Ook op oudere schuren, want op alle schuren.
Kijk hier eens: letterlijk aan de andere kant van de grens: www.google.com/maps/place/Winterswijk...
@ole guapa | 11-01-20 | 18:58: en letterlijk aan de overkant van de weg bij de vorige foto: www.google.com/maps/place/Winterswijk...
@Damoos | 11-01-20 | 18:56: En bij een industrieterreintje, misschien 5 km van de grens bij Winterswijk: zoom maar ergens links of rechts in op een pand en je ziet: daken vol zonnepanelen! Kan dat daar qua constructie en verzekering dus allemaal wel?
www.google.com/maps/place/Winterswijk...
@ole guapa | 11-01-20 | 19:03:
Heb je wel eens gekeken wat de energieprijs voor de consument in Duitsland heeft gedaan over de laatste 10 jaar?
Daar is je antwoord.
@ole guapa | 11-01-20 | 19:03:
www.bnr.nl/nieuws/technologie/1039682...
En ja er zijn zat daken die het wel of na aanpassingen kunnen dragen, helaas gaat het na een tijdje soms toch mis.
Misschien proberen, probéren hoor, om in te zetten op mínder stroomverbruik ipv méér? Het is maar een idee he.
Tot nu toe moedigt 'onze' regering (voor zover ze überhaupt iets aanmoedigen, ze ontmoedigen namelijk vooral, en komen derhalve nooit met iets constructiefs, het komt niet verder dan het honderdduizendste verbod op iets lulligs en wat louter symbolisch is) vooral méér stroomverbruik aan. Alles moet een stekker hebben. Jetten, die vorig jaar nog juichte op Twitter dat de verkoop van elektrische fietsen zo was gestegen! Geweldig! Groen! Ik zie koters van 12 jaar op een elektrische fiets rijden. Dat heet dan 'groen'. Voorheen trapten ze zelf, nu doet de batterij en de energie centrale het voor ze. Dat is geen vooruitgang, maar achteruitgang. Maar mensen, áls er maar een stekker aan zit, dan word het per omgaande heilig verklaard. Hoe meer stroom, hoe beter.
Hoe meer energie, hoe beter. Want dan rinkelt de kassa voor vadertje staat zo lekker he. Er is maar 1 aanbieder van dat product en laat dat nou gvd toevallig nét degene zijn met de meeste geldhonger? En die roept en toetert maar; mensen kóóp die stroom! Is goed voor het klimaat! Echt! Geloof ons!
En de sheeple lopen er en masse achteraan. En ze kopen. En ze verbruiken. En het állerbelangrijkste: ze betálen zich werkelijk schéél ervoor. The Green Deal. Aan mn blanke reet ja.
Economie moet eeuwig groeien, dus minder gebruiken dat gaat hem niet worden.
Zo zag ik deze week een PostNL bakfiets rijden met de tekst : "ik rijd elektrisch!". Op een fiets lijkt me dat niet iets om trots op te zijn.
En er wordt gelijk een concessie vergunt voor minimaal 20 jaar vaak aan een of andere schimmige buitenlandse partij.
Zeg maar green deal cowboys die via wel valide partijen hier de deal closen.
Laten ze eerst maar de daken van het Binnenhof, de ambtswoning van de Burgemeesteres van Amsterdamned en Ed Nijpels beleggen met zonnepanelen.
Gaat niet gebeuren want monumentaal enzo.... KULARGUMENT!
Als we er nou een Natura2000 gebied van maken...
Gewoon ondergronds plaatsen.
Niet moeilijk hoor.
Zonnepanelen in Nederland.. net zoiets als vrede in de moslimwereld.
Het werkt verdomme niet.
Toch schuurt er iets. Als u zelf een dakkapel wil laten plaatsen valt dat nog helemaal niet mee dankzij linkse ambtenarij. Terwijl men met liefde wegkijkt voor deze vorm van landschapsvervuiling. Want zogenaamd groen. Met een inktzwarte rand.
Het gros van de Nederlandse stemmers wil dit, dus doe maar.
Pleur alles maar vol met windmolens, zonnepanelen en warmtepompen.
Verbiedt iedereen om z'n houtkachel of open haard aan te steken.
Sloop het hele gasnet. Hou de bouw van nieuwe huizen maar tegen.
Maar dan ook niet gaan klagen als er een lange, koude, donkere en windstille winter komt en er mensen doodvriezen omdat er geen stroom meer is, of omdat ze de rekening niet meer kunnen betalen.
Ik vraag me wel eens af wat er in die stemmers omgaat.
Het merendeel zal wel 'gewoon' van toeten-noch-blazen weten, maar er moet toch ook een aanzienlijk gedeelte zijn dat serieus meent dat 'de anderen' (= jij en ik, de gewone hardwerkende mensen) maar voor het gelag moeten opdraaien en dat ze zelf buiten schot zullen blijven. De bakfietsbuurt-deugers, denk ik dan.
Heel misselijk als je er goed over nadenkt, ongeveer gelijk aan het gemak waarmee de deugmensch anderen die het niet zo goed getroffen hebben qua woonbuurt klakkeloos mag uitmaken voor 'racisten' als die zich niet prettig blijken te voelen tussen hoofddoeken, soepjurken en baarden.
@EefjeWentelteefje | 11-01-20 | 18:48: Het zijn allemaal kortetermijndenkers zonder verantwoordelijkheidsgevoel. Kunnen de gevolgen van hun daden totaal niet overzien en snappen maar niet dat ze voor het karretje van de grote bonzen gespannen worden. Maar dat is dan mijn bescheiden mening.
Nee, tijdens de verkiezingen was klimaat geen item. VVD repte niet over hun linkse klimaatplannen, dus er is geen mandaat voor. Maarja, alles voor het pluche hè.
@EefjeWentelteefje | 11-01-20 | 18:48:
Ik blijf me ook steeds weer afvragen wat dat toch is? Ik zal ook wel in een 'bubble' leven maar ik ken maar heel weinig mensen die het eens zijn met de zaken die jij beschrijft. Ik vrees toch dat de meeste mensen geen flauw benul hebben van wat er zich in Nederland afspeelt en dat komt tot uiting in het stemlokaal.
Als ik een generatie of twee terugkijk dan werd toen niet het hele huis verwarmd maar alleen de keuken middels het kolenfornuis. Slaapkamers ook niet. Naar bed met een pyjama, slaapmuts en een warme kruik.
@Wekkertje | 11-01-20 | 19:22: Dat was bij ons ook. Maar ik kijk naar het totale plaatje. In mijn jeugd was er geen stookverbod voor onze potkachel, we hadden een Fasto gasgeisertje en stroom. Dat wordt nu allemaal op het spel gezet. We worden volledig afhankelijk van duurzame stroom gemaakt. Slecht plan.
@Joostmochtnietsweten | 11-01-20 | 19:00: Die VVD-stemmers zouden nu toch onderhand wel moeten weten dat ze al jarenlang in de maling worden genomen?
@Schietmijmaarlek | 11-01-20 | 19:47: Als we helemaal overgaan op "duurzame" stroom dan zie ik gebeuren dat betrouwbare stroomlevering iets wordt waar je apart voor gaat betalen, vor bedrijven en de rijken dus. Het plebs wordt via de slimme meter automatisch afgeschakeld bij geen opbrengst
@5611 | 11-01-20 | 20:38: Dat bedoel ik. Mijn ouders waren blij dat ze van de gaspenningen af waren. Het zou me niets verbazen als we er nu energiepenningen voor terug gaan krijgen.
Maak die dingen grasgroen van kleur, iedereen blij...
Men kan dakpangrijzesolarpannen maken, iedereen blij en koeien in de wei.
Ik ben toch meer voorstander van het plaatsen van pannnelen op de daken van particulieren. Dan hebben die er persoonlijk ook nog iets aan, maargoed. Het grote geld zal daar toch nooit voor kiezen. Stel je eens voor.
De grote jongens gaan van particulieren niet te snel rijk worden, vandaar dit baggeridee.
Power to the people toch?
Die energie potentaten willen niet dat de burger of the grid kan leven.
Zij willen het energie monopolie handhaven, ten alle tijden.
Ja man, ziet er prachtig uit zon stel grauwe platen op je mooie karakteristieke huis. Zonnepanelen zijn niet de oplossing. Ze kosten te veel. Nemen teveel ruimte in. Het rendement is wisselend per dag, maand en jaar.
Kernenergie, is de enige hedendaagse techniek die groen is.
Ik ben een natuurliefhebber. Groen, zou je zeker kunnen zeggen. Maar windmolens en weilanden vol zonnepanelen hebben niets met duurzaamheid van doen. Dus neen, boehoe.
Ik zag pas een interview van Roderick Veelo met een Amerikaans milieu-activist die ontsnapt is uit de linkse tunnelvisie. Hij vertelde dat al het kernafval, geproduceerd door alle kerncentrales ooit in de VS, niet meer ruimte inneemt dan 1 voetbalveld van 15 mtr hoog en dat de radioactiviteit lang zo erg niet is als ons altijd is voorgehouden. Als dat waar is, wat ik geloof, dan hebben we de oplossing al lang binnen handbereik. Kwestie van keuzes maken. Flikker dus een eind op met die zonnepanelen en verschrikkelijke teringwindmolens!
Briljant stuk, was dat ! Kerncentrales bouwen is de oplossing , zijn de Teslas ook gelijk schoon.
En bekijk dan ook de Netflix docu over Bill Gates (mind), waarin ze bezig zijn met een reactor die juist op dat afgewerkte kernafval werkt!
Dood- en doodzonde dit. Landschapsvernietiging, en wacht eens even, waar gaan al die weidevogels (voor zover nog aanwezig) straks broeden?
We hebben in NL ruim voldoende aan lelijke daken op lelijke gebouwen.
Plaats daar die (eveneens lelijke) zonnepanelen maar op.
Dit nog los gezien van de enorme kapitaalvernietiging en zinloze geldsmijterij.
KERNENERGIE, NU!
Daar zouden ze eens een mooie sticker voor moeten ontwerpen.
Yep, eens. Zeer mee eens.
Een jurist die voor kernenergie is, daar moeten wij er meer van hebben.
@ProAsfalt | 11-01-20 | 18:38:
Deze jurist gebruikt haar gezonde logische verstand en doet niet aan religie, dat scheelt nogal.
Duurzame energie is goed voor 6.5% van Nederlands energie gebruik. Dat niemand over het over dit getal heeft en overheid en media met andere statistieken dit verbergen, laat wel zien wat een kansloze exercitie de gehele energietransitie is.
Zie hier de echte reden voor die zogenaamde stikstofcrisis, boeren van hun land afkrijgen om vol te plempen met zonnepanelen en windmolems
Zonnepanelen tijdelijk en alleen op daken.
Koeien in de wei, zonnepanelen kunnen het dak op.
Prachtige tegel!
tegelizr.nl/tegeltje/koeien-in-de-wei...
Waarom geen thoriumreactor?
Goede vraag voor Mandy (Slim).
@padbuffel | 11-01-20 | 18:30: Omdat die alleen maar als concept bestaat?
@DebraCadabra | 11-01-20 | 18:35: Uranium is achterhaald. Het radioactief afval (plutonium), dat tienduizenden jaren veilig opgeslagen moet worden in betonnen bunkers. Uit het bijproduct van atoomenergie kunnen kernwapens gemaakt worden. Al deze risico’s zijn te vermijden door geen uranium te gebruiken maar thorium.
Van wie is die grond eigenlijk?
Wordt hier een boer uitgekocht?
Zeker. Hier wordt een Achterhoeker miljonair mee. Zwijgplicht inbegrepen.
@de Voorzittert | 11-01-20 | 18:43:
Ja. Daar zou iemand eens zijn klep over moeten opentrekken.
Maar ja, geld.
300.000 dekt de lading niet eens gelet op het oppervlakte van dat weilandje.
Ik plemp 'm er maar eens weer volledig in. Is al een hele tijd geleden. Alleen jammer dat het volk dit niet leest behalve een paar reaguurders anders zouden de ogen wel open gaan.
Energieverbruik Nederland
Per jaar [PJ]: 3150
Per jaar [Joule]: 3.150.000.000.000.000.000
Per jaar [kWh]: 875.000.000.000
Bronnen:
opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dat...
www.climategate.nl/2019/03/de-energie...
Windmolen
Vermogen M Watt: 3
Vermogen Watt: 3.000.000
Vollastuurrendement: 24,80%
Energie per jaar [Joule]: 23.462.784.000.000
kWh per jaar: 6.517.440
Kosten per object: € 2.000.000
Levensduur: 20 jaren
Kosten per jaar: € 100.000
Operationele kosten per jaar: € 129.000
Opstalrecht: € 20.000
Brandstofkosten: Geen
Totale kosten per jaar: € 249.000
Kosten per Joule: 1,06126E-08
Kosten per kWh: € 0,0382
Kosten per jaar bij 100%: € 33.429.536.751
Aantal benodigde windmolens 3 MW: 134.615
Aantal hectare per windmolen: 25
Benodigde oppervlakte [hectare]: 3.365.385
Oppervlakte Nederland (alleen land) [hectare]: 3.389.300
Percentage bedekking: 99,29%
Bronnen:
www.mo.be/analyse/zoveel-kost-een-win... (2015)
www.groenerekenkamer.nl/wat-levert-ee... (oktober 2009)
www.climategate.nl/2019/03/de-energie...
Kernenergie
Vermogen M Watt: 1000
Vermogen Watt: 1.000.000.000
Vollastuurrendement: 95%
Energie per jaar [Joule]: 29.959.200.000.000.000
kWh per jaar: 8.322.000.000
Kosten per object: € 2.000.000.000
Levensduur: 50
Kosten per jaar inzake object: € 40.000.000
Operationele kosten per jaar: € 120.000.000
Brandstofkosten: Zit in operationele kosten inbegrepen
Totaal per jaar: € 160.000.000
Kosten per Joule: 5,3406E-09
Kosten per kWh: € 0,0192
Kosten per jaar 100%: € 16.822.879.116
Benodigde oppervlakte 1100 MW [hectare]: 6,25
Totaal benodigde oppervlakte: 597,40
Oppervlakte Nederland (alleen land) [hectare]: 3.389.300
Percentage bedekking: 0,018%
Verschil in voordeel van kernenergie: € 16.606.657.635
Bronnen: www.pbl.nl/dossiers/Energie_en_energi... (2015-2020)
www.climategate.nl/2018/09/kosten-ker...
www.kernenergieinnederland.nl/files/2... (november 2011) (PDF alert)
Zonnepark
Energie per hectare [kWh]: 600.000
Energie per hectare [Joule]: 2.160.000.000.000
Kosten per hectare (object): € 600.000
Levensduur [jaren]: 20
Kosten per hectare per jaar (object): € 30.000
Kosten per hectare (huur): € 5.000
Kosten per hectare (exploitatiekosten): ????????
Totaal per jaar: € 35.000
Kosten per Joule: 1,62037E-08
Kosten per kWh: € 0,05833333
Kosten per jaar 100%: € 51.041.666.667
Benodigde oppervlakte [hectare]: 1.458.333
Oppervlakte Nederland (alleen land) [hectare]: 3.389.300
Percentage bedekking: 43,03%
Bronnen:
www.climategate.nl/2019/03/de-energie... (maart 20190
vlb.nl/zonneparken-hoge-opbrengsten-ma... (augustus 2018)
nl.wikipedia.org/wiki/Zonnepaneel
Kolencentrale
Vermogen M Watt: 1000
Vermogen Watt: 1000000000
Vollastuurrendement: 80%
Energie per jaar [Joule]: 25.228.800.000.000.000
kWh per jaar: 7.008.000.000
Kosten per object: 1.000.000.000
Levensduur: 35
Kosten per jaar € 28.571.429
Operarionele kosten per jaar € 40.000.000
VOC € 19.272.000
Rendement steenkool naar elektriciteitsomzetting 35%
Brandstofkosten € 137.406.857
Totaal per jaar: € 225.250.286
Kosten per Joule: 8,9283E-09
Kosten per kWh: € 0,03214
Kosten per jaar bij 100%: € 28.124.143.836
Steenkool
EUR per ton: 61
één ton [kg]: 1000
Energie per kg [joule]: 32.000.000
Totaal energie [Joule]: 32.000.000.000
Totaal energie kWh: 8.889
Kosten E / J: 1,906E-09
Kosten per kWh: € 0,006863
Bronnen:
d66.nl/content/uploads/sites/2/2015/0... (PDF alert) (maart 2015)
nl.wikipedia.org/wiki/Steenkool
www.pbl.nl/sites/default/files/cms/pu... (PDF alert) (13 maart 2019)
Gascentrale (multi-fuelcentrale)
Vermogen M Watt: 1311
Vermogen Watt: 1311000000
Vollastuurrendement: 80%
Energie per jaar [Joule]: 33.074.956.800.000.000
kWh per jaar: 9.187.488.000
Kosten per object: € 1.000.000.000
Levensduur: 35
Kosten per jaar € 28.571.429
Operarionele kosten per jaar € 52.440.000
VOC € 25.265.592
Rendement brandstof naar elektriciteitsomzetting 58%
Brandstofkosten € 407.327.054
Totaal per jaar: € 513.604.075
Kosten per Joule: 1,55285E-08
Kosten per kWh: € 0,05590
Kosten per jaar bij 100%: € 48.914.737.675
Gas
Kosten per kubieke meter: € 0,25
Energie per kubieke meter T = 273 K, p = p0 [joule]: 35.000.000
Totaal energie [Joule]: 35.000.000
Totaal energie kWh: 10
Kosten E / J: 7,143E-09
Kosten per kWh: € 0,025714
Bronnen:
nl.wikipedia.org/wiki/Magnum_(energie...)
www.pbl.nl/sites/default/files/cms/pu... (PDF alert) (13 maart 2019)
nl.wikipedia.org/wiki/Verbrandingswar...
Kolencentrale (multi-fuelcentrale)
Vermogen M Watt: 1311
Vermogen Watt: 1311000000
Vollastuurrendement: 80%
Energie per jaar [Joule]: 41.343.696.000.000.000
kWh per jaar: 11.484.360.000
Kosten per object: € 1.000.000.000
Levensduur: 35
Kosten per jaar € 28.571.429
Operarionele kosten per jaar € 52.440.000
VOC € 25.265.592
Rendement brandstof naar elektriciteitsomzetting 58%
Brandstofkosten € 135.881.759
Totaal per jaar: € 242.158.780
Kosten per Joule: 5,85721E-09
Kosten per kWh: € 0,02109
Kosten per jaar bij 100%: € 18.450.216.864
Bronnen:
nl.wikipedia.org/wiki/Magnum_(energie...)
Biomassa
Is fotosynthese. Een zonnecel heeft bij benadering een rendement van 20%. Fotosynthese is slechts 0,7%
Dan is er 0,2/0,007 factor meer aan oppervlakte nodig. Voor zonneparken is benodigde oppervlakte: 43%.
Voor biomassa is er dus een oppervlakte nodig van 1228% van Nederland.
Voordeel: het wordt een echt groen en bosrijk land.
Nadeel: de ruimte is er niet.
Samenvattend. 100% opwekking
Tweede getal betreft oppervlakte (land) dat benodigd is om tot die 100% te bereiken. Eerste getal zijn de totale kosten.
Windenergie € 33.429.536.751 99,29%
Kernenergie € 16.822.879.116 0,02%
Zonnepark € 51.041.666.667 43,03%
Kolencentrale € 28.124.143.836
Gascentrale (multi-fuelcentrale) € 48.914.737.675
Kolencentrale (multi-fuelcentrale) € 18.450.216.864
Biomassa ? 1228%
Hierbij valt op te merken dat dhr Feynman in verleden heeft gemaakt: hierbij is geen rekening gehouden met energieomzetting bijvoorbeeld van elektriciteit naar waterstof. Dit levert flinke energieverliezen op met als gevolg dat er veel meer energie nodig is, dus nog meer landoppervlakte.
Cijfers, daar houden we van!
Gefeliciteerd u heeft alvast nominatie Langste Plempsel Award 2020 binnen.
Maar interessante cijfers!
Probleem is natuurlijk dat klimaatheisa een religie is geworden. En dus zijn klinische cijfers niet overtuigend genoeg voor extreme groenpartijen als GroenLinks, D66 en VVD. Je wint deze oorlog op hele andere punten helaas.
Valt je het ook op dat ze het altijd hebben over het percentage stroom dat opgewekt wordt door duurzame middelen en nooit over het percentage energie opwekking door duurzame middelen (, wat dus een veel lager getal is).
Ik heb net het boek "Power Density" van Vaclav Smil uit, een aanrader. In dit boek wordt goed uitgelegd wat de opbrengst van elke denkbare brandstof is in relatie met de oppervlakte die nodig is. En zonne energie komt er slecht vanaf. Als je ziet hoe weinig rendement een park op de wereld ter hoogte van Nederland of Duitsland heeft dan schrik je. Als je naar het vermogen van een paneel kijkt dan levert die in een gunstig geval over een jaar maar 15% daarvan op. En ja, kernenergie is daar ook weer de topscorer. Weinig ruimte, klein volume aan afval en voor Nederland zijn er ongeveer 8 tot 10 nodig.
Die cijfers laten niets te raden over. Zeer overtuigend.
Helaas, het is precies zoals de Voorzittert al zegt: het beleid wordt bepaald door gelovigen, en niet door koel logisch redeneren. Het hele klimaatgebeuren is een religie geworden. Analoog aan de linkse kerk.
Lang edoch interessant. Dank u.
Nu heb ik kramp in mijn muiswielspieren.
ProAsfalt | 11-01-20 | 18:26 |
Dat dit niet algemeen bekend is, in een andere vorm, op een andere manier, is mij totaal onduidelijk.
Maar dat krijg je, wanneer Nederland liever naar The Voice of So you Wanna Dancing on Ice kijkt.
Of naar Claudia de Brei.
Kernenergie is ook nog 's veiliger dan vrijwel alle andere vormen van energieopwekking gerekend in doden per terawattjaar.
@Rammstein | 11-01-20 | 19:25:
Ik denk dat het eerder is: dit krijg je als de journalistiek het verdomd om haar werk goed te doen.
Dan is de spreuk van DENK zo gek nog niet: Wie controleert de media?
Nederland kennisland, laat me niet lachen...
Waar blijft die Thoriumcentrale, meneer Rutte?
Is er al een rendabel werkende thorium reactor die zo vanaf de plank gekocht kan worden?
@Miezerig | 11-01-20 | 18:30:
terrapower.com/
@Miezerig | 11-01-20 | 18:30: als je zo redeneert was het wiel zelfs niet eens uitgevonden.
www.deingenieur.nl/artikel/thorium-re...
@Miezerig | 11-01-20 | 18:30: Maakt niet uit. Zet als land een Manhattanachtig (ontwikkeling atoombom jaren 40) project op met knock out budget en onderzoekers met de opdracht om binnen 10 jaar een werkende centrale te hebben die we wereldwijd kunnen verkopen.
Geld is er genoeg, zie hoeveel geld we nu gaan wegsmijten danwel het Wopkefonds.
Zonne- en windenergie: Ik kan er nog inkomen, maar waarom echt óveral in Nederland allerlei "kleine" parkjes??
zo vern**k je echt heel het land. één windpark op zee, één zonnepark in de flevopolder. Is dat nou zo moeilijk?
Johh dan nog red je de stroomvraag straks niet. Het zijn gewoon bagger alternatieven. Beter kunnen ze die windmolens sowieso achterwege laten.
Met de hele Flevopolder vol met die zooi ben je er nog steeds lang niet.
Nog even dit toen ik deze reactie zag van @ meneer Q | 11-01-20 | 18:21 | reageer: "" Moderne kern- en thoriumcentrales zijn veel veiliger en schoner geworden. Zet er 8 of 10 in dit land neer en je hebt geen wind- en solar-energie meer nodig".
Lubbers was de man van de kerncentrales en later van de CO@. waarom denk je? Nou gewoon omdat ze ons zo sterk opfokken dat we uiteindelijk toch akkoord zullen gaan met kernenergie. Iedereen blij.... of ja mocht er wat gebeuren dan gaan we naar de ... en wat maakt dat uit want we zijn een wegwerpmaatschappij geworden met wegwerpmensen en wegwerpnatuur.
Las van de week ergens, meen op de jeaup, hoe de veeteelt het landschap verandert heeft. Nou, wat mij betreft liever groene weiden met koeien, dan 300.000 zonnepanelen voor m’n deur.
Eh, thoriumreactors iemand?
Ja graag!
Ja, op termijn. Tot dan gasturbines.
Meer meer meer reactoren.
De Eu heeft geen bevoegdheid tot de Green Deal. Zij menen dat ze door het uitroepen van de klimaatnoodtoestand alsnog de bevoegdheid hebben hiertoe.
Ze hebben dus niks geleerd van alle fouten in Brussel.
Ik neem aan dat er nog nuchtere politici bestaan die voor de 1000 miljard eerst ten rade moeten gaan bij de kiezer, desnoods middels een referendum.
Wat we momenteel al zien, en nog veel meer gaan zien, is massale opstand van burgers tegen globalisatie en centralisatie. Frankrijk staat zo ongeveer in brand, Polen, Italie, Nederland, Belgie, Brexit -> overal kiest men tegen globalisatie, federalisatie en centralisatie. Geweldige reeks van artikelen in -ter zake onverdachte- Groene Amsterdammer: Frankrijk: www.groene.nl/artikel/hoofddoeken-bij... en Engeland: www.groene.nl/artikel/blijven-is-poli...
Beste quote (uit het Engeland-artikel): Hierin maakte hij onderscheid tussen ‘mensen van ergens’ (Somewheres) en ‘mensen van overal’ (Anywheres). De eersten waren lager opgeleid, geworteld en hechtten aan de groep, aan vaste gewoontes en veiligheid; de tweede groep was hoogopgeleid en mobiel en hechtte aan autonomie, openheid en fluïditeit. Volgens Goodhart had een minderheid van Anywheres te lang hun waarden aan de meerderheid van Somewheres trachten op te leggen en op 23 juni 2016, de dag van het referendum, hadden die laatsten simpelweg gezegd: ‘Genoeg!’
Het zonnepark gaat genoeg energie opleveren voor 22.000 huishoudens. Dat zijn er meer dan Winterswijk telt. Dat maakt deze plaats nagenoeg klimaatneutraal. Aldus het mooie filmpje van Tubantia. Dat sommetje lijkt me buitengewoon interessant, want hoe definieer je, laat staan bereken je, klimaatneutraliteit?
Aannames, productiekosten, schaarste gebruikte materialen, onderhoud, economische levensduur t.o.v. de technische levensduur, aanpassingen stroomnet, voorzieningen voor schommelingen in de productie, kosten en energieverbruik directe backoffice (overhead) etc. Plus dat de wereld ietsje groter is dan Winterswijk. Klinkt meer als een soort microkrediet voor ontwikkelingslandondernemertjes, terwijl je land onder je kont vandaan wordt geplunderd door multinationals.
Voor morgenochtend bij de koffie (nog steeds grieperig). De betreffende ronkende brochure staat vast wel ergens op het interweb. Laterz!
Veeteelt en landbouw is a bah bah voor de export. Wat mij betreft energie opgewekt met zonnepanelen op de plaatsen waar gewoon koeien hadden kunnen grazen dan ook!
Een huishouden gebruikt ongeveer 4.000 kWh en dit zonnepark zal dat vast opbrengen. Maar dat is natuurlijk maar een fractie van het totale energieverbruik inclusief verwarming, auto en alle producten die gekocht worden.
@Sinterbikske | 11-01-20 | 18:29: Veeteelt is het schoolvoorbeeld voor een echte circulaire economie (die modekreet ken je vast wel), door allerlei omstandigheden niet half zo gesloten als mij in principe mogelijk lijkt. De Nederlandse agrarische export bestaat ook uit producten als tabak, cacao, thee en koffie en dat telen we echt niet in eigen land. En als we het over een milieuvervuilende agrarische sector hebben, wat dacht je van al die siergewassen? Al die tulpen c.s. hebben geen enkel praktisch nut (vrijwel allemaal giftig), anders dan al die hopeloos sentimentele Holland promotie. Ecologisch gezien is het pure roofbouw, die ook nog eens ten koste gaat van de voedselproductie. Wereldwijd trouwens, zie Nederlandse rozenkwekers in Ethiopië bijvoorbeeld, een gotspe zonder weerga natuurlijk.
Maar morgen verder. Wel blij dat dat ellenlange epistel hierboven me eraan deed herinneren dat redundancy een wezenlijke factor is bij bovengenoemde investeringen, als noodzaak gegeven de bedrijfsmatige risico's van elke vorm van energieproductie. Plus dat blijkbaar bekend is wat de toekomstige prijzen zijn van grond-/brandstoffen, arbeid, grond etc. Jammer dat de bijbehorende beleggingsadviezen er niet bij staan denk ik dan als simpele bedrijfseconoom.
@witwas | 11-01-20 | 19:10:
Verwarming is met afstand de grootste post. Daarnaast denk ik dat het huidige elektriciteitsnet totaal niet de grote belasting aankan als iedereen b.v. tegen 18.00 thuis komt. Pa plugt zijn Tesla in, de verwarming gaat omhoog, TV gaat aan en moeders gaat elektrisch koken.
Men wordt helemaal niet energieneutraal, want 's avonds wordt er ook energie verbruikt, maar geen zonnestroom opgewekt. Grote kolder dus. Pas als de energie zinvol kan worden opgeslagen of omgezet in een fysieke vorm en dus op het gewenste moment kan worden verbruikt, kan men eventueel energieneutraal worden. En dan moet er voldoende worden opgeslagen voor de zonarme perioden, zoals najaar, winter en voorjaar.
... en elke zomeravond en zomernacht.
Don’t blame it on the sunshine.
*op de grond gaan liggen doet*
Zet er maar een grote kerncentrale neer, veel meer rendement en het landschap blijft onaangetast. Bovendien is 78 ha aan weide ook nog eens verloren voor vogels en ander wild. Die klimaatdrammers zijn compleet van het padje af.
Van mij mag je elke vierkante meter dak beleggen met zonnepanelen, maar laat de open ruimte nou eens gvd met rust!!! Het middel is erger dan de kwaal op deze manier.(Nederland volplempen met molens en panelen)
Ga eerst maar de echte luchtvervuiling aanpakken. Dat CO2 gedoe is alleen maar om ons een business op te leggen, een nieuwe economie. We moeten van het fijnstof af en van het gif dat de boeren spuiten en van veel te veel mensen die hier niet kunnen meedoen omdat ze te stom zijn of gewoon omdat ze niet willen. Duurzaamheid? Geloof je hetzelf? Als het echt om duurzaamheid ging dan waren ze daar een halve eeuw geleden echt mee begonnen. En kijk nou eens naar de NS dat is nog steeds een complete aanfluiting. Rutte CS ze bedriegen je waar je bij bent.
Alles moet wijken voor de CO2 obsessie , de markt ziet dit gat en springt er in gebruik makend van de klimaathysterie en de verwachting dat ze van de overheid geen tegengas krijgen want die hebben toch schijt a/d burgers die het er niet mee eens zijn.
Anders gaan de initiatiefnemers naar de rechter met Urgenda achtige procedures om hun gelijk te krijgen. Het hele land wordt verkloot door de klimaathysterici samen met degenen die er aan gaan verdienen, wij mogen betalen als monddood gemaakte burgers, we moeten gewoon onze bek houden.
Ben je verplicht hier tussen te gaan staan als brandweer?
Zonnepanelen boven droog gras .
Een paar hectare Eucalyptus bomen zonder brandgang zijn misschien
wel makkelijker te blussen.
De brandweer zou zoiets ook gewoon laten uitbranden. Doen ze met huizen in lichterlaaie ook.
@ole guapa | 11-01-20 | 19:26: Opgeruimd staat netjes!
Moderne kern- en thoriumcentrales zijn veel veiliger en schoner geworden.
Zet er 8 of 10 in dit land neer en je hebt geen wind- en solar-energie meer nodig.
Ik heb zojuist een reaguursel geplaatst met getallen.
Met de gangbare capaciteit van een kerncentrale heeft men er rond de 65 nodig om de totale energie behoefte te dekken.
Ze willen de veestapel gaan halveren. Het laat zich raden wat ze met al die grond van plan zijn.
Ik moest laatst op een Airport Weeze. Daar hadden ze mooie carports van zonnepanelen gemaakt. Iedere stad heeft wel een parkeerplaats waar dat kan. Ook een oplossing voor Amsterdam, eindelijk meer parkeerplekken en kan je direct je auto opladen.
Iemand met een productief idee.
Super natuurlijk! Je auto staat lekker in de schaduw of uit de regen. Win - win!
m.airport-weeze.com/nl/carports_met_z...
Nou vind het echt zonde van nederland. Mag ik dat vinden. Volgens die klimaatwappies niet. Toch blijf ik het vinden. Van mooi groen naar lelijk zwart !! Moeten die mooie koeien nou op die zonnepanelen staan!!
Zonnepanelen alleen op daken! Dat Sinterklaas en Zwarte Piet niet meer over de daken kunnen is dan jammer, maar het milieubelang gaat hier voor.
Je bent me voor met deze reactie. Er is daar nog ruimte zat.
En op de vangrail.
Die staan toch op de Deugerslijst om te worden afgeschaft.
Dat vinden de weidevogels vast niet erg, geen enkele last hebben zij van 300.000 zonnepanelen.
Wellicht minder dan van levenloos grasland. De weidevogels zijn reeds jaren gesneuveld. Met de juiste vegetatie rondom de panelen kan het prima een vogelparadijs worden.
Net als bij die vogelvermalers, pardon, windmolens, hoor je hier de Vogelbescherming weer eens niet over... het lijkt er op dat ook die in het complot zitten t.b.v. de allesoverheersende klimaatreligie.
@DeWeerman | 11-01-20 | 18:37: Man man man, ga nou niet lopen doen alsof die vieze panelen een waardevolle toevoeging voor de natuur zijn. Het is hier de Omvolkskrant niet.
300.000 panelen maakt 22.000 klimaatneutrale huishoudens? Als ze dit door heel Nederland doen dan moeten er dus nog 107 miljoen geplaatst worden.
Je vergeet dan dat huishoudens slechts een kwart van de stroom verbruiken, de rest is bvoor bedrijven. Je vergeet ook dat dankzij onze briljante regering (het beste kabinet sinds WOII) we straks nog een keer drie maal zo veel stroom nodig hebben. En dan ook midden in de winter als het een sombere week niet waait zoals tussen afgelopen kerst en nieuw.
Zonnebrandpanelen! Factor 100.
Mensen,
Achterhoekers,
Stem Dan Eens Anders
Ook in de Achterhoek is het eigen schuld, dikke bult. Je krijgt wat je stemt. In dit geval een voorgoed verkloot landschap. Doodzonde.
Je kunt er wat aan dien. Heb ik wel eens gehoord. Laat er een bedreigt dier op die nestjes bouwt en roep die klimaatwauzen erbij. En hop ze gaan een rechtszaakje aan tegen hun eigen zonnepanelen veld . Mooi man. Dat heet ze bestrijden met hun eigen achterlijkheid!!
@tweetybird | 11-01-20 | 18:23: doen naarboven
Op daken, op wegen, op auto's, op kansloze lelijke plekken prima die panelen. Het landschap er totaal mee verzieken is gewoon een slecht plan
Het zijn ideeën! In ieder geval geen horizon vervuiling zoals bv windmolens! Misschien verdient de lokale boer hier ook iets aan!
Waren het maar ideeën, dit is nog ergere landschapsvervuiling. Feitelijk wordt hier in een klap 78 ha groen omgezet in bebouwde grond. Brrrr.
+k
Zo die 'k' is ver van huis.
@keestelpro | 11-01-20 | 18:53:
Absoluut, relatief scheelde het maar 2 cm.
Als dat betekent dat er minder geld naar de Golftirannen gaat ben ik voor.
Scheelt ook weer een hoop vredesmissies als het niet meer nodig is om de olieprijs stabiel te houden.
Kan iemand hier voor me uitrekenen wat het resultaat van co2 vermindering zou zijn als je hier 78ha bos plant ipv panelen neerzetten?
Prima idee. Maar levert geen geld op, dus nee.
Gekapte bomen trouwens wel.
Welke idioot bedenkt dit nou weer?
Stom idee om een grasweide te gaan vol bouwen inplaats dit op de daken van bestaande gebouwen te plaatsen.
Bouw dan dat weiland vol met huizen met zonne collectoren daarboven op.
agree!
Veel liever zonnepanelen geconcentreerd op 1 plek dan overal verdwaald door het landschap en aan de horizon windmolens.
Al eerder getegeld, maar leg die panelen toch op de platte daken op al die bedrijfsterreinen...
Bijkomend voordeel. Daar wordt de energie ook gebruikt scheelt een bulk aan infrastructuur voor het transport. Kleine decentrale energieopwekking is vele malen beter te realiseren omdat het veel minder impact heeft op het elektriciteitsnet.
Juist , dit had allang al moeten gebeuren vanuit Gemeente, want je lost hiermee tevens voor een groot gedeelte het Meeuwen probleem op !
Daar hoor je de "klimaatrukkers '' niet over , dat de Meeuw ervoor zorgt dat andere vogelsoorten zwaar verdrongen worden al decennia.
Maar je hoort dan wel .. sinds kort.. over hoe erg vuurwerk is voor Vogels.
ONTOPIC, met een klein beetje groene stroom maak je ... Waterstof, ja echt.
Maar ja daar valt weinig aan te verdienen.
Leg die Klimaatrukkers maar eens uit hoe het stroomgebruik van de wereld is gestegen sinds de Smartphone, ieder mens gebruikt nu stroom , de hele dag.
Maar toch is die Smartphone het laatste waar ze afstand van zullen doen.
@Torquemada | 11-01-20 | 18:27: Die smartfoon gebruikt vrijwel geen stroom, onzin. De grote hap in het huishouden zit straks in koelen en verwarmen en in de auto.
Daarom moeten al die boeren onteigend worden. Het is weerzinwekkend.
Klopt, dat is het plan. Boeren moeten weg zodat we overal die vieze en nutteloze zonneparken kunnen bouwen.
Ooit gaan we een hoge prijs betalen voor het feit dat we opzettelijk onze voedselproductie om zeep helpen. Denk daarbij aan oorlog maar vooral aan uitval van communicatie en energie. E.n juist die laatste zijn we met wind en zon ook aan het destabiliseren.
Hoeveel energie zou het verbranden van GroenLinks-stemmers opleveren?
Ze doen daarmee wat goeds voor het milieu, er komen meer woningen beschikbaar en GroenLinks verdwijnt bij de volgende verkiezingen. Win win win.
Yep eenmalige uitstoot.
+heel veel!
Het punt is: het is niet alleen GroenLinks maar alle politieke partijen minus de PVV en FvD.
@ProAsfalt | 11-01-20 | 18:31: voor de links angehauchte stemmers mag de VVD nog wel blijven bestaan.
Gezien de indoctrinatie op de scholen zou je kunnen zeggen dat dit een heel duurzame energiebron is.
Wat is er mis om die (on)dingen te plaatsen op al die platte dakken van de duizenden flatgebouwen en opslagloodsen die ons land rijk zijn?
Voedsel heeft meer waarde voor mensen dat deze panelen. Die panelen werken (ik doe een gok) 3/4 van de tijd geen elektriciteit op. Staan alleen nutteloos vruchtbare grond te bezetten. Al die tijd staan gas-turbines stand-by. Want de elektriciteit kan nog steeds niet goed worden opgeslagen.
En al die lui die mopperen op bedrijfspanden, vinden DIT dan wel mooi??
Mijn conclusie is weer eens: het linkse alternatief is veel beroerder dan wat het gezonde verstand wist te bedenken.
Onafhankelijk worden van Russisch gas en Arabische olie, wat is daar links aan?
@DeWeerman | 11-01-20 | 18:22: best een nobel streven. Maar waarom dan niet gewoon ons eigen gas in ons eigen land gebruiken? En waarom ten koste van de boeren? Lekker slim wel. Niet meer afhankelijk van olie maar wel afhankelijk van andere landen voor ons eigen voedsel.
@DeWeerman | 11-01-20 | 18:22:
U droomt. Dat gaat met dit niet lukken hoor. Sterker nog. Als dadelijk alles met elektrieke auto's rijd. Voorspel ik een omhakking van windmolens. Reden. Daarmee ga je de stroomvraag never nooit redden!! Ik denk dat dat zo'n 2032 gaat plaatsvinden!!
Op een ochtend blijken alle panelen te zijn vervangen door zwarte kartonnen borden...
Ja haal de Polen en Roemenen er maar weer bij.
Doe maar. Als ik dan weer 130 mag tenminste.
Shit dat wilde ik net posten.
Laten we eerst de daken vol leggen. Met name die van boeren en bedrijven (denk mn aan die grote distributiecentra).
Land opgeven tbv zonneparken is in Nederland echt belachelijk, doe dat ergens waar het land niet bruikbaar is voor andere dingen - in de woestijn bijvoorbeeld.
D'r vliegen er wel eens wat in de fik.
Als je dat op je dak hebt liggen kun je gelijk je bedrijf afschrijven en verzekeraars doen moeilijk.
las laatst een artikel dat als je 1/8e van de Sahara volbouwt met zonnepanelen je daar ongeveer de wereldbehoefte aan elektriciteit mee kunt dekken. Dat lijkt me dan weer een prima plan.
Als het rendement in zonnig Nederland hetzelfde is als de bejubelde solar roadway, laat dan maar. Linkse hobbies.
Waarschijnlijk kunnen zoveel zonnepanelen niet eens aangesloten worden op het plaatselijke elektriciteitsnet.
Gewoon zeker, niks onwaarschijnlijks aan. Kan gewoon nog niet. En om dat wel te kunnen zal er fors geïnvesteerd moeten worden en dat betaald: de afnemer, u en ik.
Waarschijnlijk kunnen zoveel zonnepanelen niet eens aangesloten worden op het plaatselijke elektriciteitsnet.
Bedankt server
Bueller?
Welke drol is er nou ooit op het idee gekomen dat zonnepanelen en windmolens
minder vervuilend zouden zijn dan bijvoorbeeld gas of kernenergie.
Deze drollen hebben in de jeugd te weinig CO2 binnengekregen.
Waarschijnlijk de zelfde mensen die honderd jaar geleden stonden te juichen dat de auto zo'n mooie schone oplossing was voor alle paardenpoep in de steden en die totaal niet wouden luisteren naar mensen die wat te melden hadden over de rook en stank van die autos
Zonnepanelen op daken van bedrijven. Verzekeraars bedrijfsruimtes en inboedels moeten maar eens minder moeilijk gaan doen qua eisen.
Ieder dak van een hoog kantorengebouw zonder zonnepanelen is een verloren dak, een verloren kans. Echt zonde om een mooi groen grasveld vol zonnepanelen te plempen terwijl er in de steden zoveel daken zijn die niet eens zichtbaar zijn vanaf straatniveau. Pas als al die daken volstaan kunnen we gaan zoeken naar eventuele andere locatie's.
kan daar net over de grens, in Duitsland wel. Zie mijn plempsel waar ik een aantal Google satelliet foto's laat zien, letterlijk aan de andere kant van de grens.
@ole guapa | 11-01-20 | 19:31: het kan gewoon hier wel. Alleen de verzekeraars eisen absurde regeltjes en zijn verschrikkelijk duur.
Liever 10 thorium installaties.
Google eens op: Energie uit ijzerpoeder
@TRUMP | 11-01-20 | 18:07: Ja daar is waterstof en zuurstof voor nodig , dus pure onzin.
@TRUMP | 11-01-20 | 18:07:
Interessant! Dit kan de toekomst zijn voor kobaltvrije accu's en ijzer is er in overvloed!
@A.C.H.M.E.D | 11-01-20 | 18:14:
De uitkomst van die reactie is roest.
@ProAsfalt | 11-01-20 | 18:34:
En van roest kan weer ijzer gemaakt worden.
@keestelpro | 11-01-20 | 18:52:
Mits gij er energie bijvoegt.
@ProAsfalt | 11-01-20 | 19:07:
Of course. Maar in plaats van de energie opgewekt met bijv zonnepanelen op te slaan in accu's maak je van roest ijzerpoeder.
Accu's lopen leeg, in ijzerpoeder blijft de energie 100% bewaard.
Over 10 jaar moet alles weer weg omdat het onherstelbare schade aan dier en milieu veroorzaakt. Enkel nog op gebuwen dus. Gelijk de warmtepomp die de diepgelegen bodemflora onherstelbaar gaat verstoren door temperatuursdaling en lekkages.
Bouw toch gewoon een kerncentrale.
Welnee. De monocultuur van overbemest boerengrasland, dat is pas een natuurbeschadiger. Rondom zonnepanelen is genoeg te doen in termen van flora en fauna.
@DeWeerman | 11-01-20 | 18:19:
Onzin Weerman, de bemesting is al behoorlijk gereduceerd en van de weilanden profiteren tal van vogels en ander wild zoals hazen en reeën. Die zie je echt niet meer terug als het vol zonnepanelen staat.
@Jackson | 11-01-20 | 18:30: Dat is nog maar de vraag. Hier wordt volop onderzoek naar gedaan. En met enige ruimte tussen de panelen kunnen er prima dieren lopen.
@DeWeerman | 11-01-20 | 18:42: Dieren in de panelen? Ik weet niet of ik daar wel een voorstander van ben....
@DeWeerman | 11-01-20 | 18:42: Zet ze op daken van kantoren en andere hoogbouw en laat dat kleine beetje landschap even heel.
@Kuifje-naar-Brussel | 11-01-20 | 18:53:
Beesten daar in tegen
In de panelen droeg ik eens als argument tegen zonnepanelen horizonvervuiling aan. 'Horizonvervuiling bij zonnepanelen, tuurlijk man', beet een medereaguurder mij toe. Ik weet niet meer wie dat was, maar dit bedoelde ik.
Oh nee. Laten we een braak liggend stuk in Achteraffistand land niet gebruiken voor iets nuttigs. Wat een gejank, het is geen windmolenpark die je vanuit Heerlen nog ziet liggen maar een veldje zonnepanelen van 80 cm hoog.
Je kan ook een hybride energiepark aanleggen met zonnewindmolens.
Wat dacht je van de weerkaatsing van de zon. Denk je echt dat er bij zonnepanelen geen haken en ogen voor omwonenden zijn? Zo nee, ook niet bij 300.000 stuk?
De grond eronder in permanente schaduw, dat is slecht voor het leven daar. Wordt arme heel moeilijk te herstellen grond. Wat hierboven wordt gezegd ; kantoren, loodsen, stallen en daken zat in dit kleine landje.
Omnog maar te zwijgen over verloren broed ruimte voor vogels.
@JJMS | 11-01-20 | 18:05: Gras weerkaatst meer licht dan zonnepanelen. Uw veronderstelling is onjuist.
Laat me raden. Randstad bewonert die geen idee heeft waar 'de provincie' nou precies ligt, maar wel met een enorm dédain richting 'die achterlijken' de kosten van je eigen verheven deugmantra's die kant opschuiven?
@DeWeerman | 11-01-20 | 18:18:
Oké Gerrit Hiemstra, heeft u daar een bron bij? Vind ik wel interessant namelijk.
@Lochos | 11-01-20 | 18:13:
Dit is gelul,alsof die pieren zonlicht nodig hebben. In een sparrenbos valt ook amper zonlicht op de bodem,
@miko | 11-01-20 | 19:15: in een sparrenbos groeit er ook niets op die bodem. En ook niet in die bodem. Zelfs de meest eenvoudige levensvormen (schimmels) kom je er niet tegen in de vorm van paddestoelen.
@ole guapa | 11-01-20 | 19:33:
Bodemleven in een beukenbos dan. Landbouw is slechter voor de bodemgesteldheid dan een paar zonnenpanelen.
Ja maar gebruik de grond nuttiger. Plaats de panelen op varkens- of kippenstallen. Of desnoods een clickfarm vol wegbezuinigde ambtenaren.
Een veld vol panelen is in principe een veld vol daken zonder iets eronder.
Alsof we ruimte genoeg hebben in Nederland.
Dit dus
Dan u. whatever eronder staat.
Een zonnepaneel op een studio is ook geen slecht plan. Ik ben voor.
Waarom niet gewoon een kerncentrale erbij?
keestelpro | 11-01-20 | 18:01
Nou ja, dat dus !
REAGEER OOK