Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Heel Nederland is een rouwstoet in Ede

De sfeer slaat om, en dat snappen we onderhand ook wel. Kopie/plak van een Amsterdamse agent, over de oorlogshel die "jaarwisseling" heet:

Jij ook de beste wensen, makker

Legaal oorlogje voeren op 31-12

Vannacht stond de nachtdienst tijdens Oud & Nieuw op het programma. Ik ben verbaasd en verbijsterd wat ik allemaal met mijn collega’s heb aangetroffen. Het is tegenwoordig niet meer een tolletje dat in een put wordt gegooid, zodat ‘ie een grappig gorgelend geluidje maakt en vervolgens met een klein plonsje knalt. Het is tegenwoordig leuk om hoogwaardige explosieven naar spullen en mensen te gooien. 

U moet zich voorstellen dat u in dienst komt en omstreeks half 10 uw eerste melding krijgt om te gaan naar een gebied in Amsterdam West. Uw opdracht is om te spotten of het gebied schoongeveegd moet worden door de mobiele eenheid. Is het gebied nog wel veilig voor hulpverleners en de bewoners? Nou, de toon was wel meteen gezet. Eenmaal in het gebied aangekomen, wordt meteen duidelijk dat dit een brongebied is voor terreur, vernieling en destructie. Links van me zie ik een scooter die in de brand staat. Delen van de scooter waren al helemaal gesmolten en je kon zien dat de scooter al even in de brand stond. Ik ruik het gesmolten plastic van de scooter en voel de warmte van de vlammen door het glas van de auto heen. Het is het eerste ‘materiële’ slachtoffer dat we zouden aantreffen die nacht. 

Nog geen twintig meter verderop zie ik rechts van ons een kledingcontainer in brand staan. U weet wel, een kledingcontainer vol tweedehands kleding dat een tweede leven zou gaan krijgen bij mensen die dat hard kunnen gebruiken. Het enige wat overbleef was rook, stank en een hoop schade. Zo nu en dan hoor je flinke knallen, alsof je in een oorlogsgebied bent beland. De knallen zijn zo hard, dat alarmen van auto’s, scooters en zelfs gebouwen afgaan. Groene en rode flitsen van vuurpijlen die door de woonwijk heen schieten, op zoek naar nieuwe slachtoffers. Een straat verder haalt iemand het in zijn hoofd om een vuurpijl naar onze auto te schieten. Gelukkig schiet hij langs onze auto, en komt even verder bij mensen voor de deur tot ontploffing. Gelukkig stonden daar geen mensen, want dat had verkeerd af kunnen lopen. Weer een straat verder zien we op de gevel van diverse woningen een enorme oranje gloed opdoemen.

Om de hoek zien we een auto die volledig in de fik staat. De vlammen schoten meters de lucht in en we zien dan ook dat de banden van de auto al helemaal versmolten waren met het asfalt. We worden aangesproken door een omwonende die het huilen nader stond dan het lachen. “Waarom doen jullie niets? Ik heb me nog nooit zo onveilig gevoeld.” Tja, wat kunnen wij doen? De hele stad lijkt wel in de brand te staan. We zien dat de auto geïsoleerd stond, zodat deze geen schade aan andere auto’s of gebouwen kon veroorzaken. Hier komt de brandweer dus niet voor, die is al veel te druk met andere branden. Het lijkt wel een slechte B-film. Laat de auto maar uitbranden, we kunnen nu inderdaad niets doen. We geven aan de meldkamer aan dat de wijk tot een soort van anarchie is verworden, waar het op 31-12 kennelijk legaal is om oorlogje te voeren met de buurt. Hoe is het zover gekomen? Is dit het nog wel waard?

"Hier werd voorkomen dat een flatgebouw in brand vloog"

Even later rijden we door de Admiraal de Ruijterweg waar we diverse keren grote nitraatbommen voor onze auto krijgen. Het geeft een enorme knal en doet niet af aan de explosie van een handgranaat. We zien een aantal fietsers aan de overkant fietsen, als er plots een grote bom naar deze groep fietsers gegooid wordt. Een fietser krijgt hem vlak naast zijn fiets gegooid en zag het gelukkig op tijd. Door de enorme explosie schrikt de fietser enorm, maar weet gelukkig te voorkomen dat hij keihard op de grond valt, of erger, gewond zou raken door het explosief. Je spreekt dan diverse mensen aan die in de straat stonden waar het vandaan kwam, maar ja, wie heeft het gegooid? Je kunt kwalijk de hele straat aanhouden. Ook lagen er kerstbomen bij een vuilcontainer en hoorden we dat er mensen met jerrycans deze bomen in de brand wilde steken. Hoe is het zover gekomen? Is dit het nog wel waard?

Kort na het inluiden van het nieuwe decennium, krijgen we de melding te gaan naar een woningbrand. In een bovenwoning zouden de vlammen eruit schieten. Eenmaal ter plaatse zien we inderdaad bovenin een woning een enorme rookontwikkeling. De bewoners zijn gelukkig door omstanders allemaal al uit de woning gehaald. Mensen staan op straat te huilen dat hun huis en haard in de brand staat, met al hun dierbare herinneringen die in vlammen opgaan. Iemand vond het een goed idee om een vuurpijl via een open raam bij de bewoners naar binnen te schieten met als gevolg een behoorlijke woningbrand. De brandweer was snel ter plaatse en begon met blussen. Ondertussen zag ik met mijn collega’s dat het plein achter de straat weer zo’n oranje gloed had. Eenmaal bij het plein aangekomen, was er een enorme brand midden op het plein. De vlammen schoten meters hoog de lucht in. Het was het plaatselijke speeltuintje dat volledig in vuur en vlam stond. Zo’n honderd mensen stonden eromheen om te kijken hoe de wipkippen vloeibaar werden en vergingen tot as. Huilende kinderen die overstuur waren dat hun speeltuintje in de fik stond. Het is treurig, bedroevend en buiten alle normen en waarden dat mensen dit kennelijk nodig vinden om een ‘leuk’ oud en nieuw te vieren. We hebben op linie moeten staan om vrij letterlijk het plein schoon te vegen om de brandweer de ruimte te geven om de brand te kunnen blussen. Hoe is het zover gekomen? Is dit het nog wel waard?

Overal in de wijk zien we rokende ondergrondse containers en brandende vuilnisbakken. We zien in de Kinkerstraat nog een hele winkelpui die er kennelijk is uitgeblazen met zwaar vuurwerk. We zien een bushokje waar het glas volledig van is weggeslagen door een explosie. Zo kregen we een melding in Geuzenveld van een grote autobrand. Er stonden in totaal vier auto’s in de brand met een enorme vlammenzee als gevolg. De brandweer Badhoevedorp moest er aan te pas komen om verdere schade aan andere auto’s, of nog gevaarlijker, de flat in de directe nabijheid te voorkomen. Ik spreek dan brandweermannen die er meer en meer dan klaar mee zijn. Totale vernietiging en vernieling van andermans goederen, het bewust mensen in gevaar brengen door vuurwerk op de weg te gooien, naar fietsers, naar hulpverleners. Hoe is het zover gekomen? Is dit het nog wel waard?

Ik ben er klaar mee. Wat mij betreft schaffen we dat vuurwerk helemaal af. Als mensenlevens zodanig in gevaar komen, kun je niet meer schermen met ‘het is traditie’. Kennelijk zijn we als maatschappij niet (meer) in staat normaal om te gaan met zulke gevaarlijke explosieven. De vraag is hoe het zover is gekomen. Een ding weet ik wel zeker: ik vind het het niet meer waard.

Mark Achterbergh Copier

#isdithetnogwaard #vuurwerk #gtpa #oudennieuw

Dag speeltuintje

Reaguursels

Inloggen

Amsterdam oogst wat het jaren lang heeft gezaaid: niet optreden, pappen en nat houden. En de agent van de straat halen en vervangen door Boa's en camera's. En omdat het een puinzooi is in Amsterdam, mag heel Nederland bloeden voor het wanbeleid in die *(&stad.

loser | 03-01-20 | 08:00
-weggejorist-
MisterC | 03-01-20 | 04:07

Sodom en gomorra.
Vuurpijlen,,legaal of niet, zijn sowieso gevaarlijk. Kunnen makkelijk de verkeerde kant in schieten met alle gevolgen vandien.
Amateurs die eens per jaar midden in de nacht in vaak benevelde met vuurwerk aan de slag gaan, het is gewoon onverantwoord.
Handhaven lukt beter bij zero-tolerance. Niet te doen voor politie om legaal en illegaal spul te onderscheiden om 12 uur ‘s nachts.
Consumentenvuurwerk kan beter verboden worden.
Verder moet uitschot in NL veel en veel harder aangepakt worden, maar dat lukt niet met de huidige politiek, korpsbestuurders, rechterlijk apparaat en media.

kempenaer | 03-01-20 | 01:19

Anarchie staat of valt niet bij de beschikbaarheid van vuurwerk. Wat hier nodig is, is de sterke arm van politie en goede rechtspraak.

Montesquieue | 02-01-20 | 23:45

Zo lang we de mentaliteit van de Nederlandse opvoeder niet willen veranderen zal je de burgers van alles moeten verbieden of afnemen. Was met de jaarwisseling in het buitenland. Vuurwerk, het zwaarste wat je bedenken kan en bij de supermarkten te koop is begon op oudejaarsavond 5 over 12 en was om 1 uur afgelopen. Mentaliteit.

A.S. Perien | 02-01-20 | 23:43

Hahaha, die agent denkt dat wat hij heeft gezien iets met vuurwerk te maken heeft. Haal het vuurwerk uit de winkels en alle problemen zijn opgelost. Wat een komedie. Het is het welverdiende loon van kartelstemmers dat ze in deze hel moeten leven. En het gaat nog veel erger worden. Ik kan niet wachten op alle geenstijl artikelen van 2020 en dan vooral die op zondagochtend van M. de Hond. Misschien dat er dit jaar iets begint te dagen bij de deugende meute.

hustler01 | 02-01-20 | 23:42

Als ze nu al illegaal vuurwerk hebben, zouden ze dat dan niet meer kopen als je het legale vuurwerk verbiedt? Nitraatbommen en dergelijke lijken mij niet legaal. Brommers in de brandsteken is illegaal, net als auto's in de brand steken. Een speeltuintje in de hens steken is illegaal. Kort om alles wat de agent omschrijft is al illegaal. Stel je gaat nu legaal vuurwerk illegaal maken. Ga je dan handhaven? Ga je al die mongolen op pakken en een nachtje vastzetten? Natuurlijk niet, daar is de mankracht niet voor. Simpel weg iets verbieden betekent nog niet dat het weg gaat, dat zien we wel met harddrugs. Die mongolen die dit doen zijn het probleem. Pak die aan, maar dat wordt onmogelijk gemaakt door politiek en rechters.

supah | 02-01-20 | 22:15 | 1

Wat Supa zegt. Amsterdam vreet zijn eigen dog food gekweekt op tolerantie en weg kijken. Daar is geen legaal stukje vuurwerk of enigszins normaal gedrag aan te pas gekomen.
Oorzaak > gevolg

Overnijd | 02-01-20 | 22:34

Snap er geen hol van: cellencomplex staan leeg. Zat werklozen die echt wel willen werken.
Maar onze D666 rechtertjes zijn te slap om keihard snelrecht toe te passen. Onze weekhalzige OvJ te slap om maximaal te eisen. Onze wetgevende macht lees:regering te slap om- daar waar nodig- de wet aan te passen. Gek he dat de gemiddelde diender ongemotiveerd de straat op gaat.
Totdat een dictator of een narco opperhoofd de macht overneemt in dit land.

strawdog | 02-01-20 | 21:52

Nergens in de wereld is het zo'n klerezooi als in Nederland tijdens de jaarwisseling . Niet zo vreemd allemaal in het buitenland worden Nederlanders ook gezien als een zeer onbeschoft en onverschillig rotvolk .

leo59 | 02-01-20 | 21:40 | 3

Inderdaad.

DeterioraSequor | 02-01-20 | 22:36

Precies.

A.S. Perien | 02-01-20 | 23:49

Je schaamt je onderhand voor wat Nederland geworden is. Doodzonde.

kempenaer | 03-01-20 | 01:21

En ondanks dit alles zie je het stemgedrag niet echt veranderen van de gemiddelde NL-er. "Het moet anders " Roept heel NL., om vervolgens hondsgetrouw hetzelfde vakje in te vullen ! SUKKELS !

Kim-Jung-Un | 02-01-20 | 21:36

700+ reacties, en dat is niet zo gek.
Wat hier heeft plaatsgevonden is de oogst van 35 jaar gedoogbeleid, pamperen, appeasen en wegkijken. Ik woonde in de jaren '80 in Den Haag en zag het toen al misgaan. 'Vreugdevuren' midden op de weg, de politie kwam kijken, draaide om en dat was het dan. Dagen smeulde het nog na. Elk jaar moest het groter, op een gegeven moment werden leegstaande woningen geraust voor de keukenkastjes e.d., ging er allemaal op. En wat de gemeente allemaal al niet probeerde om de kindjes het naar de zin te maken. Een jaar hadden ze een soort deal met een lokale piratenzender op TV om heel de nacht films uit te zenden. Dat zou 'de jeugd' dan bezig houden. 'Beverly Hills Cop', '48 hours' en 'The Sting', dit was nog net voor de video boom. Resultaat nul, en op een gegeven moment dacht men het met georganiseerde vuren te kunnen behelpen. Maar het vandalisme bleef, de knallers bleven, en we gedoogden ons een slag in de rondte, en de pubers van toen zijn de vijftigers van nu. Hele generaties zijn nu opgegroeid met het idee dat men kan doen wat men wil en men heeft geen boodschap aan de ander. 'No Fear' in je achterruit, of een stuiterende middelvinger, dat is de mentaliteit van de Nederlander geworden.
En zo is de waanzin van de grote stad als een olievlek over het land verspreid en is het inmiddels jaarlijks gebruik om zoveel mogelijk je medemens het leven zuur te maken. Hulpdiensten en politie zijn letterlijk om op te spugen, en dat doet men dus ook al jaren. Ferme bestraffende preken van politici met 'handen af van onze hulpdiensten' maken geen indruk bij de generaties egocentristen die denken dat de wereld begint en eindigt bij hun kleinzielige gepiel met rotjes en vuurpijlen.
En dus wil men nu een vuurwerkverbod, want de situatie is uit de hand gelopen. Welnu, dit gaat totaal niets worden omdat de wil in dit land om echt een grens te trekken er niet is. Men wil en durft niet te handhaven, men wil altijd maar aardig gevonden worden. De agent moet de aardige oom blijven die je een aai over je bol geeft als je de auto van de buurman in de hens hebt gezet.
Gedoogbeleid is als een oud Nederlands spreekwoord: zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En o, wat is Nederland na al die decennia een stinkende rottende pusbuil geworden.
Er gaat dus niets veranderen, ga daar maar vanuit. Men wil er niet aan, men durft het niet. Want wat men nu nog kan doen, is keihard, en dat kan men gewoon niet.
Men moet weken vantevoren een avondklok afkondigen. De bekende figuren die zich hebben misdragen, moeten een waarschuwing krijgen. Als de avondklok is ingegaan, en er hangen nog mensen zonder geldige reden op straat, veroorzaken overlast of wat dan ook, oppakken en tot na Nieuwjaar de cel in. Niks geen discussies. Lastigvallen van hulpdiensten idem dito, laat de cellen maar vollopen. En na afloop hebben ze een strafblad en staan ze te boek voor het volgende jaar. Zo kun je het tij nog keren, maar dat zie ik in fluwelen handschoentjesland niet gebeuren. Dus eind 2020 begint de vlammenzee en anarchie weer opnieuw, en weer erger, met meer doden en meer schade.

Datsun_Cherry | 02-01-20 | 20:57 | 1

Als Hagenees geboren in Spoorwijk in de sixties (Ok Boomer) kan ik mij de veldslagen (ook toen al) tijdens oud en nieuw nog herinneren. Op zich is er niet heel veel veranderd anders dat alles direct onder het breed politiek, bestuurlijk en maatschappelijke vergrootglas ligt. Mijn advies zou zijn; calm down want uiteindelijk keert de wal het schip.... Beetje VOC misschien maar toch

Popeye657 | 02-01-20 | 21:25

Eigen schuld. Het hele jaar thee drinken met dat gespuis, tja, dan heb je geen gezag meer

captainobvious | 02-01-20 | 20:48

Ach, we willen met z'n allen toch een samenleving waarin elk individu zichzelf volledig kan ontplooien zonder dat ie ook maar met iemand anders rekening hoeft te houden? We willen toch een samenleving waarin iedereen recht heeft op alles en niemand ook maar iets verplicht is tov anderen?

Wees blij dat dit soort doelen tot nu toe maar 1 nacht / dag per jaar volledig gerealiseerd worden. Want we blijven werken aan een samenleving die het hele jaar op dit soort principes gebaseerd is.

ZomaarEen | 02-01-20 | 20:39
-weggejorist-
Veepert | 02-01-20 | 20:34

Als je illegaal een handgranaat in bezit hebt en je wordt daarmee gesnapt, ga je onherroepelijk fink voor de bijl. Het is zo simpel: al het illegale vuurwerk onder de wapenwetgeving ( Wet Wapens en Munitie) laten vallen en overtreding dienovereenkomstig zwaar straffen.

D.Ormin | 02-01-20 | 20:21

Stelletje ongelofelijke zeikstieren. Gewoon verantwoordelijkheid nemen ipv afschuiven en huilen.

Balgesjaakt | 02-01-20 | 20:18

Ik vier oud en nieuw steevast buiten Nederland. Was nu in Spanje, waar het vrij ordentelijk verliep. Zijn er mensen die dat vuurwerk in Nederland nog leuk vinden?

Rest In Privacy | 02-01-20 | 20:13

--Nog geen twintig meter verderop zie ik rechts van ons een kledingcontainer in brand staan.--
Het bedrijf dat die container daar neer heeft gezet is wel erg naief. Het is 2019, dan weet je dat je zo'n container vuurwerkproof moet afsluiten. Dat doet de PTT ook met de brievenbussen.
Overigens wordt die afgedankte kleding in die containers verwerkt tot poetslappen of gedumpt in de Derde Wereld.

theo-is-dood | 02-01-20 | 19:36 | 1

Niet altijd. Soms komen ze in 3e wereld landen gewoon terecht op de lokale markt. Waar die kleren dan weer verkocht worden.
Goede-doelen-fraude noemen ze dat, dacht ik.

gaffelbaard | 02-01-20 | 20:16

"Tja, wat kunnen wij doen?"
"Tja, wat kunnen wij doen?"
Heren, het beste wat u kunt doen is rond 9 uur 's avonds onaangekondigd kluiscontroles uitvoeren bij bejaarde jachtaktehouders. Dan voelt u zich vast weer erg nuttig!

theo-is-dood | 02-01-20 | 19:17

Beetje wat ik ook ervaarde in Amsterdam op bezoek. Wanneer je al bang moet zijn of je bakfiets er straks nog wel is of dat je raam het niet begeeft en of j e nog wel veilig de straat op kunt met die enorm zware illegale vuurwerkbommen is het ineens niet meer zo'n leuk feest. En dan inderdaad de ravage onderweg naar het station, leek wel oorlogsgebied. Het kan echt zo niet meer.

Jan, Leiden | 02-01-20 | 19:16

Net op NOS journaal werd GS in een autobrandenitem genoemd, en niet eens negatief. Het kan dus wel.

Alco-de-Holist | 02-01-20 | 18:48

Stop wereldwijd met de productie van vuurwerk.
Haha
Hoe wil je dat bewerkstelligen?
Is dit nog nieuws? | 02-01-20 | 17:20

Ik zei KNAL-vuurwerk. Dat spul niet meer produceren.
Sierspul, vooruit, dat wel.
En wat mij betreft alleen afgestoken op goed open verzamelplekken per gemeente. Laat daar de liefhebbers hun ding doen.

En alles buiten die zones is no-go voor siervuurwerk en dito 'vreugdevuur'.

Sjefke7807 | 02-01-20 | 16:24 en Verbandmeester | 02-01-20 | 17:31
Alle speciale hulpprojecten Breda Noord ten spijt (het is als 50 jaar ontwikkelingshulp aan Afrika - er ontwikkelt nauwelijks iets), zo rolt het schuim ter stede daar.
Dit is eigenlijk extra reden om nog harder op te treden, want prijzige lokale subsidieprojecten als Grote Broer & Grote Zus sorteren duidelijk hun effect niet.
wegwijzerjeugdenveiligheid.nl/instrum...
Maar ook rond mijn voordeur in centrum zuidwest - dat staat in een topic hieronder ergens.

Afijn, alsnog de fijnste wensen voor 2020 - stay nice...

Kudtkip | 02-01-20 | 18:34

Berlijn
twitter.com/Chris__Lee_/status/121216...
Straatsburg
youtu.be/s5dwQaXdP1k
youtu.be/vAK7qyw82kk
Parijs
twitter.com/sotiridi/status/121213509...
Leipzig (politie waarschuwt voor linkse terroristen!?)
www.dpolg.de/aktuelles/news/dpolg-war...
Brussel, België
twitter.com/WouterAvet/status/1212476... en volgens De Standaard moeten we de alcohol verbieden (en volgense NLse politici het vuurwerk, tja ... ik snap ze af en toe ook niet meer) twitter.com/destandaard/status/121247... maar ... "Het was beter dan vorig jaar, ..." sceptr.net/2020/01/politie-brussel-bl...

Dit was maar een kleine selectie mensen. Verder commentaar overbodig. Oordeel zelf.

gaffelbaard | 02-01-20 | 18:30

Dat gezin wiens woning in vlammen opging, mag ik vragen naar de etnische afkomst of doet dat er helemaal niet toe?

Sans Comique | 02-01-20 | 18:24

Wat hij beschrijft is de eerste patrouille van Robocop. 'Nuff said.

Sans Comique | 02-01-20 | 18:15

Dat worden weer veel "Foeigesprekken" vrees ik

Dutch_Viscount | 02-01-20 | 18:05

Nee ik ben geen Helmonder maar afgelopen jaar hebben wij 's avonds gezellig buiten in publieke ruimte met buren wat biertjes gedronken rondom een kleine vuurkorf en er werd hier en daar wat siervuurwerk afgeschoten.
Het was hartstikke gezellig en natuurlijk de volgende dag alles weer netjes opgeruimd. Volgens mij is deze problematiek echt iets stedelijks want hier in de dorpjes is eigenlijk weinig aan de hand.

Brabeaulander | 02-01-20 | 17:56 | 1

Hier was ook niks aan de hand. 45 minuten geweldig vuurwerk bij een goede achtergrond (geen mist en droog). Bijna geen knallen, alleen van siervuurwerk en niks gesloopt. Ik denk dat het er mee te maken heeft dat in een dorp iedereen elkaar kent en eventueel aan durft te spreken, dat is al genoeg. Maar in steden ben je veel anoniemer, degenen die vinden dat ze gezien moeten worden omdat ze speciaal menen te zijn zie je ook meteen want daar wil je niet langs lopen, en verder kijken ze vaak niet verder dan de voordeur. Ik ben blij dat ik niet in een stad woon, (kom er echt zo min mogelijk) nadeel van een dorp dat er steeds meer mensen uit de stad komen wonen en dat dat meestal het karakter van het dorp niet ten goede komt omdat het een verschil in mentaliteit is.

brie-de-penis | 03-01-20 | 11:39

Ik woon in een plaats naast Ede, ik was in Ede bij vrienden, Ede Veldhuizen, het leek wel oorlog ja, 9 ! auto's uitgefikt, leuk hè ? gezellig oud en nieuw vieren, dit is het gevolg van de aanpak van die gore linkse lapswanzen, ik zal verder maar niks meer schrijven want dan krijg ik een ban, ben echt woedend en zwaar teleurgesteld, wat is dit, het is te ver gegaan, veeeeel te ver, sommige figuren luisteren alleen maar naar geweld, kapotslaan die klootzakjes, dat zal ze leren en anders niks want hersenen hebben die klootzakjes niet en die ouders ook aanpakken, laffe Hollanders zijn we, we laten het gewoon gebeuren, ga lekker deaud dan allemaal en nooit meer zeiken, moet je maar anders stemmen stomme poezen, domme poesjes gaan altijd nog eerst deaud, toch ? Ik heb verder gelukkig geen probleem en voel mij altijd echt heel erg veilig dankzij mn eigen vuurwerk..... Fijn tweeduizendtwintig trouwens nog voor iedereen en vooral voor de reaguurders en de redaktie van GS

goedgeheugen | 02-01-20 | 17:50 | 2

Oohh, het waren linkse lapzwansen die met vuurwerk gooiden en auto's in de hens staken. Nou,ik vrees dat als je de populatie zou onderzoeken je een behoorlijke laagbreinigheid en een sterke voorkeur voor rechts zou aantreffen.

BenZen | 02-01-20 | 18:24

@BenZen | 02-01-20 | 18:24:
Dat is niet wat de politie in Duitsland ervan denkt. Die waarschuwt voor ze.
www.dpolg.de/aktuelles/news/dpolg-war...

Wat daarvan waar is? Ik weet het niet. Maar goed geheugen is dus i.i.g. niet de eerste of de enigste die met links extremisme een link lijkt te leggen.

gaffelbaard | 02-01-20 | 20:31

Wanneer wordt het illegale vuurwerk nu eens verboden ?

piet7003 | 02-01-20 | 17:47 | 3

Je weet wat illegaal betekent?

drijflijk | 02-01-20 | 18:02

@drijflijk | 02-01-20 | 18:02: illegaal betekent dat het oogluikend toegestaan wordt als je het per rubberboot importeert.

M.C.Escher | 02-01-20 | 18:36

Ik hoor diverse politici, politie- en justitie-mensen roepen dat al dat geweld “onacceptabel” is. Dat is een opvallend intelligent en moedig statement, want zo had ik het nog niet gezien. De veroorzakers zelf waarschijnlijk ook niet.
Dat betekent gelukkig dat dit de laatste keer was met al dat geweld en dat het volgend jaar allemaal goed komt.

Ridde Rogter | 02-01-20 | 17:44 | 1

Ja, daar vallen de schellen van je ogen, hè? D66 heeft dus helemaal gelijk. Besturen is voor echte professionals die er voor hebben gestudeerd met ruime bestuurlijke ervaring en kennis ook. Die kunnen elkaar ook veel beter benoemen dan dat aan amateurdemocraten over te laten.

Sans Comique | 02-01-20 | 18:59

Nederland wordt met de nieuwe generatie toch meer een mietjesland, daar hoort ook bij geen vuurwerk. Oogartsen, huisdieren en ik ook blij. Heeft dus ook zijn voordelen.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 17:20

Illegaal vuurwerk is illegaal. Verbieden heeft geen zin want het is al verboden. Pakkans voor afsteken moet worden verhoogd.

p3xxx | 02-01-20 | 17:16 | 2

Pakkans vergroten en ZWARE straffen. Als verboden wapenbezit, waarbij ieder stuk vuurwerk telt als één wapen.

Berend_Breedreet | 02-01-20 | 18:06

@Berend_Breedreet | 02-01-20 | 18:06: zoiets ja! Treurig relaas van de agent maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er in geen enkel incident dat beschreven is legaal vuurwerk in het spel is. Verbieden lost niets op, maar klinkt wel lekker deugend.

nietoftochwel | 02-01-20 | 20:09

Ik blijf er bij: hoofdoorzaken zaken zijn een opstapeling van lage intelligentie (en ik bedoel dan niet per se de intelligentie die met IQ-tests gemeten wordt), cultuurdissonante opvoeding van vooral puberende jongens, destructieve effecten van zogenaamde wetenschappelijke pedagogie en gebrekkige tot totaal afwezige correctiemechanismen als sociale controle en strafwettelijke correctiemechanismen.
Kortom grotendeels gevolgen van de culturele revolutie van de 68-ers (waar ik overigens zelf ook aan heb bijgedragen - mea maxima culpa).
De voor de hand liggende oplossing lijkt mij een contrarevolutionaire opstand en dan zelfs niet slechts cultureel. Als bejaarde, nu het laatste gedeelte van mijn driedelig avondgebed: Bedankt voor vandaag, Sorry voor vandaag en ASJEBLIEFT voor morgen. ;-)

WirMachenMusik | 02-01-20 | 17:15

Beste dagboek ...... (Zie hier weer een reden om vuurwerk te verbieden)
Tot de volgende keer.

Digitaal Smoelwerk | 02-01-20 | 17:13 | 1

In deel 2: lucifers, jerrycans en benzine.

Is dit nog nieuws? | 02-01-20 | 17:21

Er spelen een aantal problemen door elkaar heen die de chaos in de steden veroorzaakt.
1 ) Chronische onder capaciteit van de politie
2) Bestuurders stellen verkeerde prioriteiten waardoor politie niet kan of mag handhaven
3) Politie stelt zelf verkeerde prioriteiten (IFTAR, bevoordeling anders gekleurden en vrouwen)
4) Lekken binnen de politie mede door tribale belangen van agenten
5) Onderbetaling van agenten, waardoor het lastig is goede agenten te krijgen.

Oplossing:
1) verdubbel het budget voor de politie
2) Politie moet zich focussen of kerntaken (geen iftars, geen communicatiedeskundigen etc.)
3) halveer de boetes maar verhoog de pakkans met factor 2
4) 10% salarisverhoging voor agent op de straat
5) verdubbel of verdrievoudig de inzet van politie bij oudejaarsavond en andere feesten die veel overlast veroorzaken. Dit verhoogt de pakkans en meelopers zullen snel afdruipen waardoor de politie tegenover een kleinere groep staat.

p3xxx | 02-01-20 | 17:13 | 1

Wat hier nog ontbreekt: rechtspraak die afschrikt.

Montesquieue | 02-01-20 | 23:53

Als ik het zo lees dan heeft die agent eigenlijk niet eens zo heel veel gedaan die nacht behalve dan kijken. Een soort van betaalde ramptoerist. En dat hij verbaasd en verbijsterd is?!? Is die man wereldvreemd? Raar verhaal.

InSight | 02-01-20 | 17:07 | 4

@Uw Verzekeringsadvis | 02-01-20 | 17:25: Dus zijn werk niet goed gedaan.

Sans Comique | 02-01-20 | 19:00

Dat dus, hij zoekt naar, oorlogsgebied, vindt het en besluit er niks mee te doen.

marrretje | 02-01-20 | 19:18

***Als ik het zo lees dan heeft die agent eigenlijk niet eens zo heel veel gedaan die nacht behalve dan kijken***
Dat komt waarschijnlijk ook dat de politie voor de Oudjaarsrellen te weinig bevoegdheden heeft gekregen Zou het een idee zijn om in bepaalde buurten een avondklok in te stellen? Dus iedereen blijft binnen tussen 20.00 en 4.00 uur? Ga je toch de straat op zit je meteen twee dagen vast. Klaar

theo-is-dood | 02-01-20 | 19:25
▼ 1 antwoord verborgen

Zie best wel veel reaguurders naar dubbelpastpoortiërs wijzen. Duindorp is redelijk heel gebleven o.a. omdat de toegangswegen afgesloten werden voor "Ze pakken ons alles affiërs" en "we mogen in dit land ook nix meer zeggiërs". Tussen de "Ze pakken ons alles affiërs" en "we mogen in dit land ook nix meer zeggiërs" die ik op de tv geïnterviewd zag worden zaten maar bar weinig dubbele paspoortiërs. Met traditie heeft het huidige vuurwerk niets te maken, dat is geen vuurwerk, dat zijn bommen. De politie kan daar niet tegenop. Qua aantal wegbezuinigd door rechtse politici ( tenzij je VVD kabinetten en VVDers op de betreffende ministeries onder links schaart) en het belagen van hulpverleners heeft ook helemaal nix met traditie te maken, Gewoon met tuig. Maakt niet uit van welke kleur of nationaliteit. Gewoon tuig gaat trouwens ook te keer zonder vuurwerk. Kijk maar eens naar het gedrag van voetbalsupporters als hun club verloren heeft. Aanpakken die idioten

BenZen | 02-01-20 | 16:57

Tien vijftien jaar geleden kon ik niet de Kinkerstraat in want kreeg rotjes naar mijn kop gegooid en een tyfus grote bek als ik daar iets van zei. Ik moet eerlijk zeggen dat het in west de afgelopen jaren rustiger is geworden. Heb een jonge hond die nog veel uitgelaten moet worden en tot een uurtje of half vijf ging dat zonder problemen op oudejaarsdag. Mocromafia, autobranden, drugsoverlast, inbraken en geweld is hier een veel groter probleem dan een week rotjes gooien. Ik snap die hele discussie niet behalve dat er weer een verbod komt op iets wat miljoenen mensen plezier geeft. Volgend verbod is een biertje op het terras en de echte problemen blijven liggen.

Incidentje-doorlopen | 02-01-20 | 16:46
-weggejorist en opgerot-
SpicyMchaggis | 02-01-20 | 16:46

Handhaven. Desnoods militairen inzetten. Minimumstraffen hanteren. De gevangenissen zitten dan weer vol ja. Maar dan is het zoals vanouds weer relatief rustig tijdens oud&nieuw, en hoeven de goeden niet te lijden onder de kwaden. Een foei-gesprek gaat echt niet helpen. Dat werkt al jaren niet meer'de ongein wordt ieder jaar erger en erger.

Wel vrij sukkelig dat de dienders zich lieten beschieten. Vuurpijl op je afgevuurd? Is een aanslag met explosieven. Kogel retour.

Pianoman | 02-01-20 | 16:41 | 1

Tot het jouw omgevallen fles is die je niet meer op tijd rechtop kreeg? Doe eens normaal man.

Pot Vol Koffie | 02-01-20 | 17:57

Het is niet het vuurwerk, dat )*%kertuig doet toch wel wat het wil. Onderbuik zegt dat het al 60% scheelt als je mensen met zware vergrijpen hun nederlandse paspoort laat versnipperen (want dubbel paspoort) en in uitzetdetentie vast laat zetten. Straten schoon aub.

toerbaas | 02-01-20 | 16:31 | 2

Paspoort versnipperen prima, maar ook die van het white trash graag.

canis lupus | 02-01-20 | 16:40

@canis lupus | 02-01-20 | 16:40: De wet stelt dat iemand niet statenloos mag worden. Dus voor dubbelpaspoortbezitters heb je dus meer mogelijkheden. Of moeten, wanneer het tegen zit opeens dubbelpaspoorters wel dezelfde rechten hebben als éénpaspoorters? Als het geen voordeeltje oplevert?

Sans Comique | 02-01-20 | 18:40

Hebben ze wel koffiepauze gehad nog?

Lorejas | 02-01-20 | 16:17

Ligt het allemaal aan het vuurwerk of is dit gewoon een zwakke staat? Als je je niet kan handhaven, maar moet terugvallen op verboden, dan lijkt dat de makkelijkste weg, maar is het dan niet een teken dat je het als staat iet aankan? Dat je de autoriteit en de legitimiteit ergens verspeeld hebt? Datje niet in staat bent een bepaalde moraliteit over te brengen, waardoor je niet de leider ervan bent, maar het lijdend voorwerp? En dan verder... Is het pistool gevaarlijk of de aap die hem vasthoudt? Dit hele verhaal is in Amsterdam.... En het een graadmeter van hoe zwak de tradionele partijen zijn. Dit zijn geen ondeugende boeren in Garyp of Oldenzaal.... Dit is tuig..

Pedante-aap | 02-01-20 | 16:15 | 3

Helemaal mee eens. De regering is het lachertje geworden van bepaalde delen van de bevolking. Wie zaait zal oogsten. Pappen en nathouden en de wet niet handhaven, zo simpel is het.

pjisonline | 02-01-20 | 16:39

Er moet méér met scherp worden geschoten, maar ja; de-escalerende instructies hè.

canis lupus | 02-01-20 | 16:42

Handhaven is rechts, dus een vies woord in Amsterdam.

Sans Comique | 02-01-20 | 18:55

Precies mijn idee van wat oud&nieuw is verworden, een anarchistische war zone.
Ook opvallend, vóór de officiële afsteektijd van vuurwerk klapten die onvoorstelbaar harde granaten en bommen all over; rond middernacht prachtig siervuurwerk, en uren na de officiële afsteektijd begonnen die bommen weer.

Mijn feest is het zo niet. En als je dat dan toch met vuurwerk wil doen, heb ik maar 2 opties.

* Stop wereldwijd met de productie van knalvuurwerk, zodat je siervuurwerk overhoudt. Zo hoef je niet met lamme maatregelen van verbod dit en dat de kloten - dat resulteert in de volgende frustratie van géén handhaving.
* Organiseer stads- en dorpsvuurwerk waar de liefhebbers mee afsteken.
Maken ze er samen een grote siershow van, op een klein geconcentreerd gebied.

Op die manier is handhaving overzichtelijker: iedereen die het waagt buiten die zone vuurwerk af te steken (of sowieso vuur aan te richten!) krijgt wel lik op stuk. Desnoods van de ME, zoals nodig was in Breda Noord.
www.omroepbrabant.nl/nieuws/3131318/A...
Al vervloek ik dat.
En minstens nog omdat er speciale toezichtscamera's collectief gesloopt weren.
www.bndestem.nl/breda/vier-verdachten...
Tsjeuzis, slechts 4 aanhoudingen vanwege geen ID op zak!

De hulpdiensten en ordetroepen moeten bijkans met gepantserde trekkers d'r op af om dat anarchistische tuig in te dammen. Dat tuig richt hun vernielzucht op medeburgers en die ordetroepen etc.

Wat mij betreft mogen volgend jaar in dit soort gebieden de waterkanonnen door straten karren - al een week voor oud&nieuw.
Nèh, eigenlijk wens ik dat tuig hun brandstapel - met hen er bovenop.

Ps. @ Mark en collega's, take care.

Kudtkip | 02-01-20 | 16:08 | 4

Stop wereldwijd met de productie van vuurwerk.
Haha
Hoe wil je dat bewerkstelligen?

Is dit nog nieuws? | 02-01-20 | 17:20

@Sjefke7807 | 02-01-20 | 16:24:
En het was echt ooit veel beter hoor Sjefke. Ik heb er gewoond en kan je melden dat het tien jaar geleden lang niet zo erg was. Twintig jaar geleden was de wijk overigens nog overwegend blank.

Verbandmeester | 02-01-20 | 17:31

@Verbandmeester | 02-01-20 | 17:31: Dat lijkt me stug. Ik heb daar 20 jaar geleden op een basisschool gewerkt. Daar was ruim 80% van allochtone komaf.

2Little2Late | 02-01-20 | 19:18
▼ 1 antwoord verborgen

Was mevrouw Halsema ook op straat om middernacht ?

verichrome | 02-01-20 | 16:00 | 1

Nee die was met een onklaar gemaakt alarmpistool aan het spelen.

The2Amendment | 02-01-20 | 17:42

Heeft niets met vuurwerk te maken. Het hele jaar door zijn er autobranden en is er vandalisme. Niet handhaven dat is het probleem

duhhaag | 02-01-20 | 16:00

"De sfeer slaat om, en dat snappen we onderhand ook wel".

Ja, en jullie laten je hierin bepaald niet onbetuigd zeg. Wat is dit, een poging om het alhier zo gehate nu punt en el de loef af te steken in termen van moraliserend activisme?

Gen. Maximus | 02-01-20 | 15:40

@Mark Achterbergh Copier. Als je pas wil gaat handhaven op oudejaarsavond ben je te laat. Hoeveel boetes hebben jullie als politie uitgedeeld voor Oud&Nieuw voor het illegaal afsteken van illegaal vuurwerk? Toen had het waarschijnlijk geen prioriteit en hebben jullie de andere kant op gekeken (wat bijna onmogelijk is als overal op straat al vuurwerk word afgestoken). Dus dat volk heeft het signaal gekregen dat alles mag en gaat steeds verder om de sensatiehonger te bevredigen met als hoogtepunt complete anarchy op Oud&Nieuw.

JanP999 | 02-01-20 | 15:38 | 3

Ligt het aan de politie of aan jaren van bezuinigen op de politie. Het tekort aan agenten is groter dan het tekort aan leraren. Alleen het tekort aan agenten blijft. Als agent kun je zelfs niet roeien met de riemen die je hebt, want je hebt geen riemen meer. In Amsterdamn alleen moeten er minstens duizend agenten bij.

HoniSoit | 02-01-20 | 16:19

@HoniSoit | 02-01-20 | 16:19: Waar de agent op straat vooral behoefte aan heeft is een daadkrachtig bestuur dat achter de agenten blijft staan als er stront komt. Vooral behoefte aan mandaat en uitgebreidere bevoegdheden en middelen en een cultuuromslag bij de rechtsprekende macht. Maar als je bestuurders zelf uit de kraakscene komen kan ik me voorstellen dat je als agent helemaal niet weet wat je aan je superieuren hebt. Die zijn voornamelijk met politiek bezig.

Sans Comique | 02-01-20 | 19:06

@HoniSoit | 02-01-20 | 16:19: In tegenstelling tot wat u beweert is de politiesterkte de laatste jaren telkens toegenomen. In aantallen FTE's.
Ik weet alleen niet bij welke onderdelen? HR & Communicatie, Iftarbegeleiding, Beleidsplannen schrijven, Interculturele Begeleidingsadviseurs, Deradicaliseringsmedewerkers?

theo-is-dood | 02-01-20 | 19:29

Ja jammer vroeger wel plezier van gehad mijn zoontje was door het dolle heen van de opwinding. Het is te idioot zwaar vuurwerk. Ik ben wel heel benieuwd nu het illegale vuurwerk uit China, Belgie, Polen niet gestopt kan worden ze in vredesnaam gaan handhaven. Overigens waren in Duindorp wat mannen opgepakt en daar bleef het rustig....

bijna_raak | 02-01-20 | 15:36 | 1

Wij hadden vuurwerk, dat stak je af en je deed een paar passen achteruit. Pasop! Gevaarlijk! Tegenwoordig sprint je naar en duik je in de dichtstbijzijnde greppel.

Sans Comique | 02-01-20 | 19:09

De platte petten moeten ook maar roeien met de riemen die ze hebben. Het probleem is dat hun geweldsinstructie en bewapening tekortschiet en dat ze zich niet alleen gesteld zien voor verharding van de criminaliteit (denk aan de schietincidenten met AK-47's, de explosieven bij plofkraken et cetera), voor corruptie in het korps, voor falend diversiteitsbeleid in de eigen organisatie, voor onvoldoende steun en bescherming vanuit de politietop en de politiek, maar ook voor algemene verruwing in de maatschappij. Het belangrijkste is echter de toenemende kloof tussen mensen die het zich financieel kunnen permitteren om zich het hele jaar door beschermd te weten (waarbij ze ook nog aan de nodige touwtjes kunnen trekken als ze vinden dat hún melding prioriteit moet krijgen) en mensen die elke dag maar weer moeten afwachten of ze veilig hun flat of galerij in kunnen of beter nog een blokje om kunnen lopen. Die laatste groep krijgt dan ook nog te horen van de 'u-vraagt-wij-draaien' adviesorganen dat het juist veiliger wordt op straat, dat de meeste mensen heel gelukkig zijn en dat eventuele gevoelens van onveiligheid eigenlijk niets meer zijn dan onzindelijke oprispingen van de onderbuik (of een populistische breinaanleg). Je hoort je eigenlijk te schamen als je je niet helemaal senang voelt als bijvoorbeeld de kalk van het plafond van je woonkamer komt als er in het portaal van je woongebouw vuurwerk wordt afgestoken omdat dat zo lekker na-echoot, dat is de boodschap. De politiemensen op de werkvloer weten dat er nog maar een heel dun laagje vernis over de Nederlandse beschavingstraditie zit, maar als klokkenluider in Nederland kom je er bijna net zo bekaaid af als een kaalgeplukte crimineel (voor zover die echt bestaan). Nog even en niemand wil dat werk nog doen (politieagent, brandweerman, SEH-medicus) en dan hebben we een écht probleem, vuurwerkliefhebber of niet.

Schulzie | 02-01-20 | 15:36

BEste politie,
Het moet voor jullie wel walgelijk zijn om overal te lezen dat er meer gehandhaafd moet worden. Dat is precies wat jullie doen, maar de zaak is zodanig uit de hand gelopen dat het niet meer te handhaven. Een giftige cocktail van drank, drugs en vuurwerk. Naar jullie chef wordt niet geluisterd. Doe eens wat anders. Doe als de buren, de leraren en de verpleging: ga staken. Maak gewoon eens je punt. Kondig nu al aan dat je met het volgende Oud en Nieuw thuis zult blijven.Doe dat wel met zijn allen, anders ben je erbij. Het is nergens voor nodig dat jullie je bloot blijven stellen aan gevaar wat willens en wetens in stand wordt gehouden. Er moet een vuurwerkverbod komen, en de horecatijden moeten worden aangepast. Tevens zou drugsgebruik niet langer gedoogd moeten worden, maar nu eerst een vuurwerkverbod. Dwing het gewoon af, anders gaat het niet gebeuren. Zelfs dooie kinderen maken geen bal uit. Blijkt nu.

Poes Fiep | 02-01-20 | 15:24

30 jaar pappen en nathouden, niet handhaven, fopstrafjes voor daders en nul pakkans voor het plegen van misdrijven. Dan krijg je dus de Oud&Nieuw anarchie die we nu al jaren zien gebeuren. En oplossen van deze Gordiaanse knoop is echt niet zo moeilijk. Hooligans krijgen huisarrest/meldplicht met de jaarwisseling, ga eens handhaven en vervolg daders actief! En laat de politie en ME actie ondernemen! Met tuig ga je niet in discussie, die krijgen 1 waarschuwing en daarna gaat de lat erover! Werkt uitstekend in andere landen, bijv. in Belgie en Frankrijk. Ook in Oost Europa weten ze hoe het hoort, de locals maken dat ze weg komen als de oproerpolitie arriveert met toeters en bellen.

pukkiepuk | 02-01-20 | 15:24

Begrijp me niet verkeerd, ik heb echt diep respect voor de hulpverleners die in deze shithole moeten werken. Maar come on, wat is nu het echte probleem, consumentenvuurwerk? Nee natuurlijk niet! Dat zelfs de schrijver het niet over de daders heeft.... dat deze daders er steeds weer mee wegkomen. Dit heeft geen ene f#ck met traditie te maken. Vuurwerk verbieden lost NIKS op. Dit zijn explosieven die al illegaal zijn. En zijn er geen explosieven, dan zijn er wel stenen en benzine.

Het is het asociale k#tvolk van alle kleuren wat overal schijt aan heeft en er mee wegkomt. In mijn ogen criminelen die kei en keihard aangepakt moeten worden, desnoods met het leger. Herstel de orde in dit f#cking pauperland, ben weer de baas!

Rest In Privacy | 02-01-20 | 15:20 | 2

Er moet ten alle tijden worden voorkomen dan mensen verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden. Dat ligt altijd aan iets anders. Als mensen met klinkers naar agenten gooien moeten klinker straten vervangen worden door asfalt. En als brand wordt gesticht in een flat is het de schuld van IKEA die de bank niet brand werend heeft gemaakt of de bewoner die de bank daar neer heeft gezet. Waar zijn we beland?

JanP999 | 02-01-20 | 15:24

Heeft niks met vuurwerk te maken, alles met ontbreken van handhaving.

jan99 | 02-01-20 | 15:16

In 1975 liep ik kilometers met de fiets aan de hand, want mijn dynamo deed het niet (meer). De agent die mij aanhield had mijn naam en adres en ik wist, dat hij zou controleren of ik liep.
In 1980 werd Beatrix koningin. De platte petten hadden meer angst voor de stok, dan de krakers, die klappen kregen.
Er moest ME komen en antroposofische ondersteuning voor eenieder, die klaagde.

GEDOGEN werd het nieuwe woord.
Gedogen, het werkwoord dat iedere diender en gezagsdrager wijzigt in een stinkende vaatdoek. Daar kun je niet mee schoonmaken.

GEDOGEN, het resultaat klinkt als een lul op een drumstel.

BraadWorstLul | 02-01-20 | 15:10 | 7

@Zo Ontzettend Moe | 02-01-20 | 15:35: Afgelopen zaterdag in de Limburger voorop: Cowboys bij de politie.
Sorry dat ik je verdere files niet geef want er worden "meer" mensen besodemieterd.
digikrant.limburger.nl/html5/reader/p...

grindbak | 02-01-20 | 15:50

@Is dit nog nieuws? | 02-01-20 | 15:44:
Lijkt er wel op...
Bedankt voor de link!

Zo Ontzettend Moe | 02-01-20 | 15:53
▼ 4 antwoorden verborgen

Vroeger. Vroeger had je Nederland. Soort van. En de Spanjaarden. Die waren heel vervelend want die hielden al tachtig jaar delen van Nederland bezet en deden ook nog stom tegen Nederland. Nederland had al ook al de witte Nederlandse man verjaagd. Want die was ook stom en al helemaal geen gay, genderneutraal, of wat anders alternatiefs. Ze waren weggejaagd over land en zee want dat volk deugde niet en werden spottend de Geuzen genoemd. Haha. Maarja, die Spanjaarden kregen steeds meer invloed. Dat was ook niet leuk en bovendien stom. Dus toen toch maar de hulp ingeroepen van de Geuzen. Je moet wat. Binnen een week was die Spanjaard en z'n matties huilend naar zijn moeke gerend want stom en ging niet zo lekker meer. En ook was hij zijn bril kwijt geraakt. De Geuzen hadden wel afgesproken dat zij nu wel weer mochten blijven. Dat mocht natuurlijk, want Nederland was altijd al een beetje bang voor de sterkste of diegenen die zich zo voordoen en kregen zowaar allerlei belastingvoordeeltjes. Dat kon makkelijk want dat geld werd gewoon weer opgehaald bij de gewone burgers die je toch nooit openlijk hoorde klagen. Eat that.

Mark van Leeuwen | 02-01-20 | 15:08

"Je spreekt dan diverse mensen aan die in de straat stonden waar het vandaan kwam, maar ja, wie heeft het gegooid? Je kunt kwalijk de hele straat aanhouden.¨

Eh dat kun je wel, totdat iemand de persoon aangeeft wie het geweest is. Getuigen genoeg zo te zien.

Insan3 | 02-01-20 | 15:02 | 2

Of gewoon leger inzetten, traangas, rubber kogels, waterkanon. Aanpakken dat tuig.

Insan3 | 02-01-20 | 15:03

Sippenhaft is niet altijd een slecht idee.

Reaganmania | 02-01-20 | 15:08

Beste Mark,
Allereerst hartelijk bedankt, dat jij daar wilde staan voor onze veiligheid. Al die figuren die vinden dat jij niks hebt gedaan, moeten maar eens een oudejaarsnacht met je meelopen, dan druipen ze huilend af. Ik vind het meest trieste aan deze situatie, dat de politie volledig in de steek wordt gelaten door de politiek, de rechterlijke macht en vaak ook door de burger. Die Akerboom van jullie is 2 jaar bezig geweest met de aanschaf van tasers, terwijl die dingen overal op de wereld al gebruikt worden. Politici gillen om beurten: "van onze hulpverleners blijf je af", maar dat is alleen stoer doen voor de camera. Jetten van '66 was zelfs tegen de aanschaf van tasers, stem daar dus nooit op. Minimum gevangenisstraf is wel het minste, dat je zou mogen verwachten als je aangevallen wordt, maar zelfs dat is er niet bij.
Sterkte bij je werk.

HoniSoit | 02-01-20 | 15:00

Het vuurwerk is niet het probleem. Het probleem is de complete wetteloosheid die het gevolg is van wegkijkende politici en justitie. Als je nu vuurwerk verbied, is dat pure symptoombestrijding. Het zal mogelijk één of twee jaar lijken alsof het probleem is opgelost, maar uiteindelijk komt het dubbel zo hard weer terug bij de volgende aanleiding.

EenGoedBegin | 02-01-20 | 14:53 | 4

Dan veranderd dat het Nieuwjaarsdag om 0.00 uur geen siervuurwerk te zien is van brave burgers maar de rest van December dezelfde overlast en criminaliteit

JanP999 | 02-01-20 | 15:28

@NeusNeus | 02-01-20 | 15:03: Ja weer eens ongeremde politie haat etaleren. Denk je dat 2 agenten opkunnen tegen een met halve granaten bewapende meute. Jij zou ze natuurlijk met een arm op de rug in bedwang houden maar we zijn niet allemaal van die geweldenaren.

bijna_raak | 02-01-20 | 15:43

@bijna_raak | 02-01-20 | 15:43: en hoe lost een vuurwerkverbod dit op, minkukel? En die agenten kunnen backup inschakelen. De ME bijvoorbeeld.

NeusNeus | 02-01-20 | 16:26
▼ 1 antwoord verborgen

Het zal vast niet aan de 'jongeren' liggen toch? Vergelijk met Staphorst:
"@HjansenPol: Jaarwisseling @Staphorst @Rouveen @IJhorst is zonder incidenten verlopen. Mooi stukje samenwerking vrijwilligers/stewards/politie. Vele inwoners zetten zich al jaren onafgebroken in tijdens deze nacht waarvoor dank en
@respect! 'k Wens een ieder een veilig en gezond 2020."

jip_86 | 02-01-20 | 14:44

Ghe, het lijkt wel oud en nieuw uit de jaren 80. Geeft altijd weer zo'n warm thuisgevoel. Maar eh, zodra ee weer zelf mogen 'handhaven' hoor ik het wel. Dus zonder dat ik me in bochten moet wringen omdat er een toevallig nog geen 18 was, zich gediscrimineerd voelde of wat dan ook. Tot die tijd zul je het nog even zelf moeten oplossen.

Mark van Leeuwen | 02-01-20 | 14:43

Wat een bullshit. Als je jarenlang niet handhaaft, de-escaleert, met de staart tussen de benen wegrent, enzovoort, in dit soort wijken, moet je niet verbaast zijn dat het er goddeloos aan toe gaat daar.

Dat is nog geen reden om dan de overige 16 miljoen mensen in NL een verbod op te leggen, omdat je te laf bent om aan te pakken.

Ga eens goed handhaven in die wijken, goed recherchewerk doen, en domineer dat tuig eens. Dan gaat het heel anders, en hoeven onschuldige burgers er niet weer het zoveelste verbod te krijgen, wat voor dit tuig toch niet werkt, want dat vuurwerk is sowieso niet legaal gekocht.

NeusNeus | 02-01-20 | 14:43 | 2

Ik word er ook een beetje qots misselijk van dat de enige oplossing voor “het probleem” iedereen alles verbieden is.

Urbanus_2.0 | 02-01-20 | 14:50

Ja wat een bullshit idd, precies wat jij zegt. Wat daar gebeurt heeft helemaal niks met normaal consumentenvuurwerk te maken, meneer zegt het zelf al in zijn verhaal. Explosieven blabla, echt wtf, hoezo hoort dat bij de traditie? Pak dat godskolere tyfusvolk eens een keer echt aan, met het leger of weet ik veel. Maar pleur op met je verbod, dat lost dit niet op.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 15:03

Hoe het zo gekomen is is wel duidelijk.
1) Bezuinigingen op de politie en politiek gekonkel (PVV steunt motie van SP om de bezuinigingen tegen te houden niet, want dat is geen 'plan' en dat soort dingen).
2) Integriteit van Politie en OM wordt steeds meer in twijfel gebracht door schandalen (OR van de politie b.v.)
3) Rechters houden niet van agenten en geven te vaak zielige relschoppers gelijk.
4) Continue reorganisatie en toename van management-functies binnen de politie
5) angst-cultuur binnen OM en de politie wordt bevorderd; Dick Schoof is ook alweer de baas (oh nee, per 1 maart pas)

ParadiseLost | 02-01-20 | 14:35 | 1

In deze analyse over het handhaven kan ik me goed vinden. Het andere probleem met de medelanders dat nooit benoemd mag worden speelt hier doorheen.

ecologiste | 02-01-20 | 14:59

En, Mark? Die gast die de vuurpijl naar jullie schoot. Heb je die opgepakt? Of "lukte"dat niet? Misschien moeten jullie, de dienders, eens op gaan treden. Ik snap dat het een stuk lastiger is dan een stoute automobilist staande houden. Maar toch.... doe eens gek, zou ik zeggen. Het is een beetje makkelijk he? Dat vuurwerkverbod. Gaan we bij branstichting de aanstekers verbieden? Gaan we bij kraken de huizen verbieden? Gaan we bij dronkenschap drank verbieden? Bij te hard rijden de auto's? Jam het is de tendens in dit gave land om de laatste adem uit de bevolking te persen met allerhande verboden, en als dat niet kan een extra tax of accijns. Maar misschien moeten we de oorzaak aanpakken en nit het symptoom. Grow a pair, Mark. En pak het tuig wat misbruikt van de situatie maakt eens aan in plaats van zielige jankstukjes te typen.

Maximus Cesar | 02-01-20 | 14:30 | 1

Precies dit. Het is echt tekenend dat deze agent liever een verbod voor alle burgers oplegt, zodat ie met oud en nieuw relatief onschuldige normale mensen kan bekeuren, ipv dat ie hier handhavend optreed. Dat durft ie niet namelijk.

NeusNeus | 02-01-20 | 14:44

1. Deze Amsterdamse "agent "is een drama queen.
2. Niet iedereen beschikt over voldoende geld & middelen om oorlog te gaan voeren in bijv. Syrië.
3. In plaats van een totaalverbod zou men ook kunnen toestaan om gedurende het hele jaar door vuurwerk af te mogen steken. Meer spreiding, dieren en bejaarden kunnen eraan wennen, en de lol gaat er dan snel af.

Baron Clappique | 02-01-20 | 14:28 | 2

Dan hoop ik dat ze 's nachts als u ligt te slapen zwaar vuurwerk voor uw deur afsteken, kunt u er alvast aan wennen.

Stratum | 02-01-20 | 14:33

"Meer spreiding, dieren en bejaarden kunnen eraan wennen"

Boy, are you crazy.

Dr_Johnson | 02-01-20 | 16:51

"De vraag is hoe het zover is gekomen. Een ding weet ik wel zeker: ik vind het het niet meer waard."

Als hij hem zelf niet beantwoordt dan veroorloof ik me een wedervraag: hoeveel symptoombestrijding maatregelen gaan we nog nemen voordat we het onderliggende probleem tackelen?

Gen. Maximus | 02-01-20 | 14:18 | 2

Iedereen weet het probleem maar niemand durft het te benoemen.

ZZP-er | 02-01-20 | 14:30

En toen Geert iets van "minder" suggereerde waren de politieke rapen gaar.

ZZP-er | 02-01-20 | 14:31

Dit verhaal geeft dus aan dat de politie de veiligheid van de burgers ook niet meer kan garanderen. Is dat niet *de* reden dat er politie is, en wij als samenleving het geweldsmonopolie aan deze politie hebben overgedragen?

Wat nu, dan? Politie opheffen en zelf maar weer voor onze eigen veiligheid zorgen? Dat mag natuurlijk niet van Den Haag, maar blijkbaar is de Nederlandse overheid dusdanig incompetent dat ze daadwerkelijk geen enkele van haar primaire taken meer volbrengt;

Veiligheid van burgers garanderen: [X] Ongeschikt
Fatsoenlijke infrastructuur: [X] Ongeschikt, want het land staat vast
Gerzondheidszorg: [X] Ongeschikt, wabnt ieder jaar duurder en slechtere service

Maar gelukkig staat het wegsluizen van miljoenen belastingpoet naar andere bananen republieken als een huis, en is de overheid voornemens vrouwenquota in te stellen.

Man, man, man.

ViagraFalls | 02-01-20 | 14:15 | 3

Vergeet de miljarden aan de EU ook niet.

ZZP-er | 02-01-20 | 14:32

En het klimaat, daar gaan we toch 1.000 miljard tegenaan gooien om (misschien) een onmeetbare 0.00007 graden verkoeling te realiseren.

5611 | 02-01-20 | 15:04

Ik denk zelf dat er niet zozeer naar het product (vernieling, vuurwerk, mishandeling) gekeken moet worden maar naar de daders.
En in plaats van die producten specifiek aan te pakken, moet men kijken naar degene die deze ' producten' maken. En daar een modus voor vinden.1

1. Vuurwerkschade aan je oog omdat je geen vuurwerkbril droeg? Jammer maar niet gedekt door de verzekering.
2. Je kind steekt een persoon neer, of zet een flat in de fik met dodelijke gevolgen? Net als bij valse honden, de eigenaar ook aanpakken. Jouw kind, jouw verantwoording. Mag je lekker een aantal jaar verblijven op een paar afgedankte boorplatformen van Shell die tot gevangenis zijn omgebouwd.

Johanvb | 02-01-20 | 14:08 | 1

1 kanker en je rookt, jammer maar niet gedekt door de verzekering.
Auto ongeval en meer dan 1 verkeersboete per jaar? niet gedekt.
Neergestoken omdat vriendje pycho is, niet gedekt.
Inbraak omdat u in een kansenwijk woont, niet gedekt.

2 waarom niet kind spuitje?

Is dit nog nieuws? | 02-01-20 | 15:42

Yup de nieuwsjaarnacht was weer eens een het is pas leuk als de brandweer politie en ambulance macht geweest *kots*
Vuurwerk op zich is niks mis mee maar het gaat erom welk vuurwerk en wie
het afsteekt!
In het boerendorp waar mijn moeder woont waren het deze keer geen finnen maar veel laag IQ blanke tokkies bij elkaar die zwaar onder de drugs en alcohol zwaar illegaal vuurwerk naar alles en iedereen aan het gooien en schieten waren.
Een grote coniferen heg en schuur bij de taxicentrale vloog in de brand waardoor de brandweer moest komen.
De Brandweer werd aggressief en met lawinepijlen en nitraatbommen begroet.
1 lawinepijl vloog door een zijruit van een geparkeerde auto omtplofte en vatte meteen vlam.
Ruiten van woningen gingen eraan en iedereen was ineens buiten!
Een mat partij brak uit op straat tussen de tokkies en de brandweer.
Vele bewoners gingen meematten op de brandweer te ontzetten.
Die tokkies voelen niks als ze drugs ophebben dus je ramt je helemaal de tyfus!
De politie moest nu wel komen en honden werden losgelaten op de tokkies.
Na dat de tokkies afgevoerd werden kwammen er 2 ambulances om de gelukkig lichte wonden van de brandweer en de bewoners te verzorgen.
1 ding is duidelijk Tuig en Vuurwerk gaat niet samen.
En als Nederland steeds meer een tuigland word kan men niks anders als verbieden!

captain-caveman | 02-01-20 | 14:06

Het enige wat hier nog helpt is een fascistisch bewind met een paramilitaire politie, zoals vroeger de guardia civil in Spanje.

critter | 02-01-20 | 14:04 | 1

Daar zou de overheid wel eens op uit kunnen zijn. Met instemming van haar burgers die helemaal murw zijn.

Mr.Crowley | 02-01-20 | 14:47

Afschaffen is wat mij betreft prima, maar bedenk wel dat deze vuurwerk idioterie slechts een symptoom is van een veel groter onderliggend probleem. Een probleem dat er zogenaamd niet is...

Lood om oud ijzer | 02-01-20 | 14:03

Je bent een juut, geen servicemedewerker. Meer schieten.

beldewouten | 02-01-20 | 14:01 | 3

Precies!!

Maximus Cesar | 02-01-20 | 14:32

Als een agent ook maar 1 centimeter buiten zijn boekje gaat is ie erbij en is zijn baan kwijt etc. Lekker makkelijk, hoe iedereen hier schreeuwt om meer geweld vanuit de politie. Terwijl iedereen weet hoe deze mensen met handen en voeten gebonden zijn door de wet. GElukkig trouwens.

Poes Fiep | 02-01-20 | 15:28

@Poes Fiep | 02-01-20 | 15:28: doe niet zo serieus. Chuck Norris kan ook schieten als zijn handen en voeten gebonden zijn.

beldewouten | 02-01-20 | 16:04

" Uw opdracht is om te spotten of het gebied schoongeveegd moet worden door de mobiele eenheid. "

En? Is dat uiteindelijk gebeurd?

omanders | 02-01-20 | 14:01 | 1

Als ik het goed begrijp is dat schoonvegen van hetzelfde kaliber als je tuinpad bladvrij vegen op een stormachtige herfstdag.

B.Spiritus | 02-01-20 | 14:04

Met het afschaffen van vuurwerk neem je slechts een gedeelte van de ellende weg. Dingen in brand steken blijft nog steeds mogelijk.

HypoPseudo | 02-01-20 | 14:00

Wat hier beschreven wordt heeft weinig tot niets met legaal vuurwerk te maken maar betreft handelingen en zaken die al verboden zijn. Handhaven gebeurt niet dus de typisch Nederlandse reflex is dan meer verboden verzinnen. Om nu het bouwmarkt-vuurwerk te verbieden dat “vader&kids samen met de buurtjes” afsteken is zinloos. Het is het zoveelste verbod op alles wat leuk is en pure symboolpolitiek.

The Customer | 02-01-20 | 13:58

Een voorbeeld. Wij kijken op een winkelstraat, winkels beneden, daarboven 3 verdiepingen met apartementen, niet goedkoop. Een van de bewoners gaat met vrouw en kind, in het bijzijn van een wat oudere man en vrouw (ouders?) wat vuurwerk afsteken. Het begint voorzichtig. Maar na afloop zijn de plantenbakken van het aangelegen uitzendbureau totaal vernield en is het portiek een vuilnisbelt. Is dat de schuld van Den Haag of gewoon een kwestie van mentaliteit. Vuurwerk brengt veel beroerde dingen in mensen naar boven. Daar kan geen handhaving tegenop.

Broadsquire | 02-01-20 | 13:56

Agh wat een aangedikt jankverhaal. De echte oorzaak van deze zooi laten ze voor het gemak even weg. Tokkies en finnen. Gelukkig is adam geen voorbeeld voor de rest van Nederland. Aub zet een hek om dat circus heen.

mona-toetje | 02-01-20 | 13:55

"Coalitiepartijen VVD en CDA willen, ondanks de oproep van de politie, voorlopig niet dat er een algemeen vuurwerkverbod komt. Er moet worden ingezet op handhaving, vinden de partijen "
Wilt u volgend jaar weer uw wijk zien afbranden en weten hoe het is om in een oorlogsgebied te wonen, stem dan vooral VVD en CDA... haha.....

johnyl | 02-01-20 | 13:54 | 5

Stem gerust Groen Links want handhaven is zo rechts, krijg je er ook ontelbare immigranten gratis bij.

Broadsquire | 02-01-20 | 14:28

@johnyl | 02-01-20 | 14:10: Gaat niet werken. De gewenste situatie die u beschrijft bestaat voor aanvang verkoop consumentenvuurwerk, dus 29-12 al en ook dan handhaving nul. Begin daar eens mee dan kijken we daarna wel verder.

5611 | 02-01-20 | 15:07

@johnyl | 02-01-20 | 14:10: die "overzichtelijke" situatie die jij beschrijft bestond hier in utreg heel december en toch werd er niet gehandhaafd, terwijl je je af en toe in Aleppo waande.

Wat gaat er precies gehandhaafd worden in een totaalverbod wat nu nog niet gehandhaafd wordt? Let me guess, de goedwillende burger die om 12 uur siervuurwerk afsteekt om het nieuwe jaar in te luiden?

Gen. Maximus | 02-01-20 | 15:30
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat paard maar weer lekker achter de wagen spannen met de 'verboden'. De oplossing is HANDHAVEN en de rechtspraak aanpassen! Dan laat je ook niet langer de goeden onder de kwaden lijden. Onze lijders zijn geen leiders; DAT is het probleem!!!!

pigadaki | 02-01-20 | 13:53 | 1

onze lijders zijn hedonisten uit op persoonlijk gewin en áanzien'. In het zicht van de camera's met de grijns in de aanslag maar met hun eigen verborgen agenda's die hun machtige netwerken consolideren waarin alles dat de camerá s niet mogen registreren uitgeleefd wordt...

pigadaki | 02-01-20 | 13:57

Ja jongens en meisjes, Nederland is een gaaf land toch?
Misschien heb ik vroeger te veel Clint Eastwood films gekeken maar ik ben van mening dat er rond oud en nieuw ( maar eigenlijk altijd ) gewoon geschoten moet worden met scherp, zonder pardon, eerst schieten, daarna niet praten.
Personen die geraakt worden mogen op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis.
Geen vergoeding van de medische kosten, eerst betalen, dan hulp. En anders bloed je maar lekker leeg op straat.
Wanneer dit de norm wordt, houd het vanzelf een keertje op. Nederland zou een beetje mooier worden. Het aantal mensen dat denkt dat het normaal is om oorlogje te spelen met oud en nieuw zal afnemen.
Maar ja, wanneer een agent alleen al zijn wapen uit het holster haalt moet hij volgens mij al een verslag maken van 10 kantjes in drievoud.
Ook komt er weer een beetje meer ruimte in Nederland voor de normale mensen, we krijgen minder files, lucht wordt schoner.
En ja, ik ben ook jong geweest. Maar nee, ik heb nooit de behoefte gehad om vuurwerk te gooien naar anderen of om dingen te slopen die niet van mij waren.
Had het ook gewoon heel kort kunnen opschrijven: gewoon neerschieten die teringlijders.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 13:52 | 3

Ik heb het ook al vaker gezegd, met name over degenen die hulpverleners belagen: Schiet. Ze. Nou. Eens. Een. Keer. Neer.

Alco-de-Holist | 02-01-20 | 13:59

De Judge ten tijde van Clint Eastwood was geen D666-er maar iemand die bijdroeg aan orde en rust. De bontkraagjes en trouwstoeten etc etc etc weten maar al te goed dat het hier een gebied van pappen en nathouden is. Ze kijken hun ogen uit in weekdierenland.

daytripper | 02-01-20 | 14:05

Is inderdaad DE oplossing. Overal leger snipers op daken plaatsen en de eerste die een poot verkeerd zet een 3e oog drbij.

Dirty-Harry44 | 02-01-20 | 14:06

Politie en Rutte zagen dat alles op schema loopt

rein9576 | 02-01-20 | 13:52

Een verbod op 'burenruzies' tijdens 'explosieve' dagen als Oud en Nieuw is wellicht het volgende .. :)
Een goede buur is beter dan een verre vriend, blijkt maar weer.
www.telegraaf.nl/nieuws/1406972398/na...

Yumi | 02-01-20 | 13:51

Hoe is het zover gekomen? Is dit het nog wel waard? Nee, maar als het knettergekke wetteloze losgeslagen handhavingsloze Amsterdam het maatgevende der dingen wordt, is dit het vanzelfsprekende eindresultaat. En in de nabije toekomst betreft het dan niet alleen deze vuurwerkwaanzin.

Fijnstoffer | 02-01-20 | 13:51

Bij ons in de straat ging alles redelijk goed. Slechts één persoon wist zich niet te gedragen en kreeg politie op bezoek om hem terecht te wijzen. Dat was onze lichtgetinte straatgenoot met een kort lontje die zich regelmatig misdraagt.

devil13 | 02-01-20 | 13:48
-weggejorist en opgerot-
Banana008 | 02-01-20 | 13:46

Ja dat is wel even iets anders als brave belastingbetalende burgers op elke hoek van de straat aan een soort van Gestapocontrole onderwerpen waar jullie de rest van het jaar druk mee zijn. U kunt gelukkig weer een heel jaar bijkomen van de schrik.

KingReaper | 02-01-20 | 13:45 | 1

Dat is dan ook het enige waar ze goed in zijn.

5611 | 02-01-20 | 15:10

Je zou ook gewoon Amsterdam af kunnen schaffen. Of de andere steden waar dit gebeurd. Ik heb een geweldige jaarwisseling gehad, zonder brandende auto's, scooters, speeltuinen en huizen of flats. En gewoon vuurwerk kunnen afsteken (ook illegaal spul). Geen bekogelde Politie, Brandweer of Ambulances hier. Kan het te maken hebben met de omvolking van de steden? Met de normen en waarden van de nieuwe """Amsterdammer """ of """stedeling"""?

GWBA | 02-01-20 | 13:45 | 1

Nee, in een dorp hier vlakbij is een vuilcontainer in de brand gezet en zijn er grote informatieborden van een muur afgeblazen. In een ander dorp zijn auto's in de fik gegaan. Het is niet alleen voorbehouden aan de stad.

RamondeM | 02-01-20 | 14:33

Alles in het verhaal is al verboden. Handhaven is het probleem. Vuurwerkverbod en er zal nog steeds nitraatbommen zijn (al verboden) en auto's in de fik worden gestoken.
Avondklok instellen voor het gebied.

Wim Venijn | 02-01-20 | 13:44

Even kort door de bocht: de politie moet stoppen met zich te verkopen als hulpverlener. Er moet maar eens wat meer focus op handhaving. De politie stelt zich te kwetsbaar op in o.a. filmpjes waarin ze kinderen een knuffeltje geeft na een ongeluk. Maar ook in dit soort foto's. Waarom worden er geen waterkanonnen meer ingezet? Lijkt mij een vrij humaan wapen om de mensen, die de ballen nog hebben om een politieuniform aan te trekken, te beschermen.

Leptob | 02-01-20 | 13:44 | 2

De handhaver is de ME geworden, waarbij de politie moet inschatten of er gehandhaafd moet worden= de ME ingeschakeld moet worden.
Daar gaat het fout.

Nuchternederland | 02-01-20 | 13:57

Goed punt. Niks mis met een verfrissende douche als je koppie wat oververhit is geraakt door alle drank en pillen zou je zo zeggen, en het imago van de popo zou er flink door in aanzien versterkt worden.

EefjeWentelteefje | 02-01-20 | 15:22

Ik vind vuurwerk en knallen prachtig en bij een nieuwjaarswisseling horen. Maar toen ik enkele jaren terug nog een trotse inwoner van een achterstandswijk in Arnhem was, heb ik weliswaar nooit zulke waanzin als in A'dam gezien, maar wel...
>>> wekenlang knallen, ook in de ondergrondse vuilniscontainers met schade en onrust tot gevolg.
>>> bij herhaling een 'spontaan' aangemaakt vuur midden op een groot kruispunt. Met de auto omrijden dus, en waarom eigenlijk?
>>> ook bij herhaling is vuurwerk naar mijn auto gegooid, met een brandplek op de motorkap en de nodige stress tot gevolg.

Ik ken mensen met huisdieren voor wie de periode voor Oud en Nieuw echt een crisistijd is. Ook toen we een kindje kregen en daarmee gingen wandelen merkte ik pas hoe het rond gooien van vuurwerk je gevoel van veiligheid ondermijnt. Als volwassene heb je zaken wel in de gaten, maar een klein kind is echt bang en ziet niks aankomen.

Ik woon nu in Antwerpen waar het in mijn buurt (toegegeven, het nette nieuw-Berchem) doodstil was tot 12 uur en daarna was het na 10 minuutjes knallen en pijlen door een groep bij een kruispunt helemaal gedaan. Een dag later zag ik in een Zeeuws dorp met misschien 10.000 inwoners uitgebrande containers en werkelijk overal vuurwerkafval. Nederlanders zijn gezelliger dan Belgen, maar is dit nog gezellig?

Waarom niet 77 miljoen euro verdelen over gemeentes en gecontroleerd op bepaalde plekken afschieten? Zo behoud je een belangrijke en mooie traditie, maar dan wel op een manier die beter past bij het moderne denken. Ik bedoel, we rijden ook niet meer rond zonder gordel.

drs. Levi Samsonov | 02-01-20 | 13:43 | 4

In België is alles beter... (dikke tranen van de lach over de wangen biggelen heeft).

Rest In Privacy | 02-01-20 | 14:23

@Langshetrandje | 02-01-20 | 14:23: op de wegen, stakingen, pensioenen, mentaliteit, ruimtelijke ordening, werkloosheid, bureaucratie, taalvaardigheid en de staatsschuld na is bijna alles beter.

drs. Levi Samsonov | 02-01-20 | 16:09

@drs. Levi Samsonov | 02-01-20 | 16:09:

De jaarwisseling is daar vele malen relaxter dan in Nederland, mooi vuurwerk boven de Schelde en op een paar Borgerhouters na houdt iedereen zich vrij goed aan het vuurwerk verbod. Wel benieuwd waar je precies woont in Berchem.

sprietatoom | 02-01-20 | 16:22
▼ 1 antwoord verborgen

Waar je overigens niets over hoort... Hoe verloopt de jaarwisseling eigenlijk in Polen en Tsjechië waar al dat zware illegale vuurwerk vandaan komt...?! Is het daar ook zo'n teringbende als hier of komt het bij ons door een ander 'geïmporteerd' probleem...?!

Nemo_Tenetur | 02-01-20 | 13:42 | 2

Daar heerst gemeenschapszin en worst het nieuwjaarsfeest in familoe en vriendenkring veelal thuis gevierd en gaat men om 12 uur naar een georganiseerd vuurwerk. Het zelf afsteken is daar veel minder.

devil13 | 02-01-20 | 13:50

@devil13 | 02-01-20 | 13:50: Klopt . Zelfde in BelaRussia .. gemeenschapszin... heb het meegemaakt . Kom daar hier es om. Was een geweldige belevenis ... was even weer 40 jaar terug.

daytripper | 02-01-20 | 14:09

En dan gaat Raymi Sambo vrouwen lopen slaan....

Raspatat | 02-01-20 | 13:40 | 1

Zoenen is uit en een vrouw een hand geven doen sommige culturen zo.

Yumi | 02-01-20 | 13:55

VVD en CDA willen vuurwerk niet verbieden....
Klaver wel....
Tsja zal ik dan maar weer eens GL gaan stemmen? ooit gedaan heel heel vroeger toen ze nog geloofwaardig waren.
Flikker die rotzooi NL uit. Verboten in NL. Gevolg: rust voor mens, dieren, planten, het hele ecosysteem (wat er nog van over is), schoner milieu... iedereen die wordt aangehouden met vuurwerk vette bekeuring. Mensen die willen knallen: ga lekker naar het buitenland en huur een huisje daar of pak een hotel zoals nu mensen et dieren moeten doen omdat jullie eikels zonodig macho knalgedrag moeten vertonen. Het is niet mijn schuld dat jullie gefrustreerd zijn. reageer dat af op wie er verantwoordelijk voor zijn. Sukkels. En Rutte cs zijn nu IMHO moordenaars. Laat die lachende VVD-lullo Marcouch het vuile werk opknappen.

ecologiste | 02-01-20 | 13:39 | 12

Dat wij gefrustreerd zijn????????

tsjajaja | 02-01-20 | 14:25

@tsjajaja | 02-01-20 | 14:25: ik vermoed van wel. Waarom ga je knallen? Waarom zo'n agressie tegen dieren, mensen en natuur? Knallen dat is toch de associatie met oorlog? Met jagen? Met lood, buskruit en fijnstof in het milieu? Make love no war. Gefrustreerden: broken hearts are for assholes.

ecologiste | 02-01-20 | 15:05
▼ 9 antwoorden verborgen

Zowel politie als justitie hebben geen aanzien meer en dat hebben ze vooral aan hunzelf te danken. En nu moet heel Nederland dus de dupe worden van jarenlang wanbeleid en fop straffen.

trekarm | 02-01-20 | 13:38 | 4

Nou, half Nederland he. Ik zou doodgelukkig zijn als dat kutvuurwerk voorbij was. Ik werd afgelopen maand elke nacht wakker geknald.

Poes Fiep | 02-01-20 | 15:32

@Poes Fiep | 02-01-20 | 15:32: Wat moet u in een kutbuurt wonen dan.

2Little2Late | 02-01-20 | 18:59
▼ 1 antwoord verborgen

020-Gaza zo een lieve inclusieve genderneutrale stad met lieve linkse burgerfeeks Femke zonder nogo areas, top600 tienerboefjes en drugsmaffiaprobleem.... haha

HetOorAakel | 02-01-20 | 13:36 | 4

Nog altijd beter dan een dorp bestaande uit figuren als u die continu struikelt over zijn eigen voeten omdat verder kijken dan zijn neus lang is een onoverkomelijke opgave is.

JanAmsterdamEnzo | 02-01-20 | 13:52

En dansende Femke in een bloemetjesjurk geeft nu subsidie voor het slopen van diesels, voor haar milieuzone. Dus koop een sloopdiesel en grijp je kans. Op is op.

MistaRazista | 02-01-20 | 13:59

020 Gaza is slechts bijnaampie voor 2 stadsdelen wijsneus. Nogo areas noemen we jouw dorp.

Lorejas | 02-01-20 | 16:13
▼ 1 antwoord verborgen

In honderden dorpen in de provincie is NIKS voorgevallen bij/met het vuurwerk, probleem is dat Nederland in WETTEN en afwezige moraal wordt geregeld/geregeerd via de zeik in de randstad-immi-wijken, nou gefeliciteerd, als je een land daarop moet regeren, dombo's. Pak die hap eens aan, is toch een afgekaderd/overzichtelijk probleem...

grindbak | 02-01-20 | 13:36

De schade en schande van oud en nieuw. Fietste vandaag van 020 Zuid naar West, het lijkt wel of er oorlog is geweest, overal wat een bende.

Broadsquire | 02-01-20 | 13:36

Als vuurpijlen en "bommen" worden gegooid naar fietsers, rouwstoet, hulpverleners dan houdt t gewoon op. Dan moet t helaas verboden worden. Geen zin...? Natuurlijk heeft dat zin een vuurpijl en een groot rotje kun je niet afsteken zonder je plek te verraden. Georganiseerd vuurwerk is dan een heel mooi alternatief, hoewel zelf vuurwerk afsteken natuurlijk het mooiste blijft.

Schilder58 | 02-01-20 | 13:35 | 3

Dat is al verboden, vuurpijlen en bommen gooien. Nog meer verbieden zal weinig uitmaken.

Wim Venijn | 02-01-20 | 13:38

@Wim Venijn | 02-01-20 | 13:38:
En waxinelichthouder?

piloot47 | 02-01-20 | 13:45

Georganiseerd vuurwerk wordt betaalt uit de gemeentekas, dus dan moet ik voor nog meer onzin gaan meebetalen waar ik geen gebruik van maak of wil maken.

tsjajaja | 02-01-20 | 13:53

Hoe is het zover gekomen? Is dit het nog wel waard? Het antwoord op deze vraag is heel simpel: Omdat we het hebben toegestaan en het is het niet waard.

devil13 | 02-01-20 | 13:35

alles wat kapot is lekker laten liggen. over 2 jaar valt er niks meer te slopen.

Henk P | 02-01-20 | 13:34 | 2

Heel goed idee. Lekker laten verrotten de buurten, ook geen vuil meer ophalen.

Baron-barry | 02-01-20 | 13:47

Vrijheid is een mooi goed maar niet in handen van gekken. Verbied dat vuurwerk maar want de schade is te groot.

Simon_GS | 02-01-20 | 13:33 | 1

Inderdaad, verbied dat legale vuurwerk maar, dan komt het allemaal goed.

Nuchternederland | 02-01-20 | 14:00

Dus dan komt er straks een totaalverbod op vuurwerk, alleen door een paar losgeslagen debielen uit de grote steden/Randstad, en die verzieken het dan weer voor 'de rest van Nederland'. En bedankt he!

XverderNix | 02-01-20 | 13:33 | 4

@JanAmsterdamEnzo | 02-01-20 | 13:53:
Nou, dan snap ik wel waarom A'dam de omliggende gebieden, cq de ' achtertuin' (over de ultieme top van grachtengordelarrogantie gesproken) van Amsterdam wil inlijven bij de Amsterdam-marketing strategie, krijgen de omliggende gemeenten ook nog die toeristen hierheen ('graantje meepikken' noemen ze dat) omdat er een buitengebied ineens de 'merknaam' Amsterdam meekrijgt.
Ik moet er niet aan denken, Amsterdam Firework City zeker en dan bedoelen ze de de Rijp of Wormer, maar Wormer is geen 'merk' en Amsterdam wel, schijnt.
Nee, Amsterdam is zo 'trots', het Halsema-woord van het jaar 2020, zoek het dan zelf ook maar uit met jullie toeristen, niets olievlek-gedrag, die etterende puist die 'merk' Amsterdam heeft is al vaak genoeg geknapt.

Yumi | 02-01-20 | 14:04

@JanAmsterdamEnzo | 02-01-20 | 13:53: Een paar ja. Stel het zouden er 17.000 zijn over het hele land verspreid (volgens mij nog een hoge aanname), dan hebben we het over 0,1% van de bevolking.

2Little2Late | 02-01-20 | 18:56
▼ 1 antwoord verborgen

Hier in Brabant hebben we heel veel vuurwerk afgestoken en er was niets aan het handje. De klachten van die politieagent komen hier niet voor. Sommige straten hebben blijkbaar centjes gelapt want het was kwaliteitsvuurwerk dat in de lucht ging. De politieagent is niet goed op de hoogte want door houders in de verpakking gaan de vuurpijlen naar omhoog, en niet horizontaal naar de voordeuren van mensen.

Kijk hier hoe netjes bij mij in de wijk vuurwerk werd afgestoken, gewoon verstandige volwassen mensn.
www.flickr.com/photos/70756908@N04/49...

Een algeheel vuurwerkverbod gaat hier in Brabant tot felle protesten leiden. Laat ze dat maar voor de stad Amsterdam doen en ons met rust laten.

Minister Grapperhaus op NOS-journaal, hoofdcommissaris van politie op EenVandaag, partijen VVD en CDA in de NOS-app van vandaag, dat de klachten zich slechts richten op het gevaarlijke vuurwerk en niet het legale vuurwerk. Dus iedereen die legaal vuurwerk heeft afgestoken hoeft zich geen slecht mens te voelen die iets verkeerds doet. De politieagent heeft het ook niet begrepen en zit maar na te papegaaien wat hij denkt dat ze bedoelen, en betrekt het normale legale vuurwerk er ook bij in zijn klachten. Het is omdat hij als agent faalt en niet vooraf in de wijk was om die kledingcontainer brandwerend te suiten. Hij zit een propagandaverhaal te houden om alle vuurwerk te verbieden, maar zo is het door niemand gezegd. Hij heeft de autocue van het NOS-journaal verkeerd opgevat, het gaat slechts om het illegale vuurwrrk, de cobra's met nitraat erin. Een agent moet zijn wijk kennen, daar wordt hij voor betaald. Hij moet weten waar ze de cobra doen. Daar moet hij gaan optreden en de daders oppakken. Als hij dat niet doet moet hij zich geen politieagent noemen. De politie in Suriname kan het namelijk wel.

Brabant hier | 02-01-20 | 13:33

Het is niet het legale vuurwerk dat dit veroorzaakt. Het zijn de compleet doorgeslagen idioten die met illegale rommel willens en wetens dingen vernielen. Dat heeft niks meer met vuurwerk zelf te maken. Als dat verboden is dan vinden ze wel wat anders. Bovendien zijn de regels al ingekort en mag en overdag niets afgestoken worden. Toch gaat er tussen kerst en oud en nieuw al het nodige de lucht in, dat is al verboden. Een totaalverbod gaat dit gedrag niet veranderen.

elco485 | 02-01-20 | 13:31

Ik zat gisteren met mijn zoon van 11 het jeugdjournaal te kijken. Bij het onderwerp “vuurwerk opruimen” werd een groepje moslimjongeren in beeld gebracht die samen met enkele vaders vuurwerk aan het opruimen waren om zo “dichter bij god” te komen... Echt zo’n frame, het opruimen van vuurwerk koppelen aan positieve aandacht voor de islam, wie bedenkt dat? “Blanke jeugd veroorzaakt overlast met vuurwerk en onze vredelievende moslimbroeders ruimen dit voor ons op...” Terwijl de realiteit is dat vooral criminele randgroep jongeren van allochtone (en vaak ook moslim afkomst) de grote steden juist veranderen in banlieues tijdens oud en nieuw en ik persoonlijk nog nooit een moslim met een prikstok gezien heb die de rotzooi van zichzelf laat staan van een ander opruimt... Maar dat is dus wel de propaganda waar het Jeugdjournaal mijn zoontje mee vergiftigt... Oordeelt u zelf maar, echt totaal niet voor de camera in scène gezet of zo, vanaf 11.15 min: jeugdjournaal.nl/uitzending/46788-avo...

Mark zit te Dutten | 02-01-20 | 13:29 | 6

"Dichter bij god'??, daar hebben moslims efficiëntere manieren voor.
Meestal is het een ander die 'god' eerder dan verwacht treft.

Yumi | 02-01-20 | 14:12

@enra | 02-01-20 | 14:00:
daar moet de les 'welom in mijn land' dus beginnen, of je drijft in je stront de deur uit of je ruimt op en dan komt er eindelijk een wel een efficient en opvoedend verbod, dat op schoonmakers in AZC's, gewoon lekker in de stront laten zitten, het is hun eigen stront immers.

Yumi | 02-01-20 | 14:14
▼ 3 antwoorden verborgen

Er is gewoon totaal geen respect meer. Niet voor de hardwerkende man, niet voor de leraar, autoriteit in het algemeen, het gezag, de regering, de politie.
Zie je al doordat ze gewoon een bom naar de politie auto gooien; worden niet keihard opgepakt.
Respect moet je afdwingen en macht moet je constant zeker stellen, zeker als je uitgedaagd wordt door een stelletje snotneuzen, al dan niet van allochtone afkomst.

King of the Oneliner | 02-01-20 | 13:28

je kunt het vuurwerk wel verbieden maar het meeste dat je leest is brandstichting. Is dat dan ook over? Of wordt het voor de lol in brand steken van andermans eigendom ook al verboden? Het enige dat het probleem oplost is een verbod op oud- en nieuw.

jan-lul-de-behanger | 02-01-20 | 13:28 | 1

ook een goed idee. Ik stem voor.

Poes Fiep | 02-01-20 | 15:33

Wat kunnen wij doen? Handhaven godverdomme en als er niet genoeg mankracht is gaan staken, doe iets!
De schuld ligt bij Den Haag, jullie eigen werkgever, daar zit het ergste soort criminelen dat er bestaat!

ugur | 02-01-20 | 13:26 | 1

Handhavers zijn bestuurde welzijnswerkers, ze mogen een pak aan maar optreden ho maar, ze moeten de "dialoog" aan. Optreden betekent soms iemand in de lurven durven pakken en een flinke schop onder de kont te geven!

lanexx | 02-01-20 | 13:42

Mark Achterbergh Copier heeft helemaal gelijk dat ie er helemaal klaar mee is, als ik zo zijn oud en nieuw ervaring lees, zou ik dat ook zeker zijn.

Zelf steek ik geen vuurwerk af, woon in een dorp in de Betuwe vlak bij de Duitse Grens en bij mij in de straat valt het met vuurwerkoverlast reuze mee, Hier gaan ook alle vuurpijlen nog gewoon de lucht in in plaats van richting mens en dier, hier kan ik rustig met mijn hondje om 23 uur nog een rondje lopen zonder bestookt te worden en hier werd ik zelfs de volgende dag vrolijk verrast, toen ik een groepje jongens zag lopen die met hun skelter met een aanhangertje alle rotzooi en uitgebrande vuurpotten, die anderen hadden laten liggen, aan het verzamelen en opruimen waren. (ja ze zijn er nog, normale goed opgevoede kinderen)
Een landelijk vuurwerkverbod zou hier dus totaal overbodig zijn en goed willende mensen hun jaarlijkse knalvertier afnemen.
En ik denk dat, zoals het met oud en nieuw hier bij mij gaat, het zeker in 97% van Nederland zo gaat, gewoon gezellig, geen gedonder en vooral respect voor mens en dier en zeker voor de mensen die je, als het fout gaat, uit de stront komen halen zoals Politie-, Brandweer- en Ambulancemensen.
Met een algeheel verbod in heel Nederland tref je dus vooral de normale Nederlander die voor de lol en zijn familie wat vuurwerk afsteekt,.... maar ja, als het verboden is mag het niet meer.
Maar die ratten die vuurwerk gooien naar hulpverleners blijven dat toch wel gewoon doen, die halen hun zware en nu al verboden vuurwerk gewoon uit België of Polen, want daar kun je het hele jaar door cobra's kopen en met onze open grenzen rijden ze er gewoon vrolijk Nederland mee binnen.
Misschien moet de politiek eens met een andere oplossing komen dan met meteen een verbod op vuurwerk voor iedereen, misschien moeten ze in de probleemsteden, dorpen en wijken eens wat strenger handhaven, preventief fouilleren en heb je illegaal vuurwerk, dan direct oppakken en een week opsluiten ongeacht leeftijd, heb je te veel gezopen en je hebt vuurwerk op zak, meteen in beslag nemen en alleen tussen 12 en 01 afsteken en loop je daarna nog met vuurwerk op straat, dikke boetes uitdelen en gooi je bommen, want vuurwerk is het allang niet meer, naar hulpverleners, direct oppakken, poging tot doodslag en een strafblad.
Maar nee het is NL dus die 3 % zal het wel weer vergallen voor de rest.

tsjajaja | 02-01-20 | 13:26 | 4

yep, en zo zal het gaan, zachte heelmeesters maken stinkende wonden en onderhand zijn A'dam en de andere grote 'inclusieve' steden grote etterbuilen die ze (platte)landelijk gaan uitsmeren, iedereen onder smurrie, iedereen en nverbod, want handhaven, dat kunnen ze niet, mogen ze niet trouwens, de shredder gebruiken wel, dat moet.

Yumi | 02-01-20 | 13:32

Ik kom uit dezelfde regio maar ben ook bekend met de randstad. Het verschil is groot. Wat mij betreft bepalen ze per gemeente of het wel of niet mag. Ik denk dat het probleem niet zozeer het vuurwerk is, maar alcohol en een gebrek aan opvoeding.

elco485 | 02-01-20 | 13:37

@elco485 | 02-01-20 | 13:37: Dat per gemeente vuurwerkvrije zones instellen kan al lang. Als het in Amsterdam-West of Duindorp een puinhoop is, stel je dus daar een verbod in. Ook dan zal het probleem handhaving zijn ofwel lost niets op.

5611 | 02-01-20 | 13:52
▼ 1 antwoord verborgen

Het is toch ongeveer ieder jaar hetzelfde gedoe, iedereen is weer geschokt en er moeten maatregelen genomen worden, er wordt vandaag en misschien morgen nog even over gepraat en dan gaan we gewoon weer tot de orde van de dag.

Jelle1951 | 02-01-20 | 13:24

Buurtvaders inzetten in Amsterdam-West.

grietmetgroenefiets | 02-01-20 | 13:23 | 5

@lanexx | 02-01-20 | 13:49: Daar hebben ze het niet gedaan. In AD staat een stukje over buurtvaders in Utrecht in 2017, het waren er ruim honderd, en dat was blijkbaar een succes. Burgemeester Van Zanen bedankte ze. Ik kan niet linken.

grietmetgroenefiets | 02-01-20 | 14:10

@grietmetgroenefiets | 02-01-20 | 13:35:

Eingelijk staat daar / zeg jij; al die Marokkaanse ouders falen, er zijn er in een wijk met tienduizenden maar een paar met gezag, de rest is gewoon een grote fail, alle Marokkaanse ouders, op die paar, vnl van de moskee en bezig de jongeren dichter bij allah te brengen, na zijn faalhazen en miskleunen als het op opvoeden aankomt.

En jij denkt dat die religieuze lullen met ideeën uit t Rifgebergte en de anti-democratische , anti westerse koran wel een goed effect hebben wat de NL samenleving ten goede komt, als ze maar dichter bij 'god', allah dus, komen?
Alsof dit geen simpelweg zieltjes winnen is maar iets 'nobels' moet voorstellen.
Waar zijn de betwetervrouwtjes met de fietsjes dan, zoals jij, doe het zelf, trek je vrouwenmond open tegen die marrokanen met vuurwerkbommen en zorg dat JIJ, als vrouw, respect krijgt ipv die religieuze islamlullen.

Want daar gaat die 'opvoeding' van die 'burgervaders' (walgelijk samenleving infantiliserend woord trouwens (net zoals vadertje Drees en Mutti Merkel) al mis en geen wonder, dat preken ze zelf in de moskee; de vrouwtjes zijn ondergeschikt.

Yumi | 02-01-20 | 14:29

@Yumi | 02-01-20 | 14:29: 'Buurtvaders' zijn gewoon vrijwillige handhavers van Turkse en Marokkaanse komaf die al heel lang in bepaalde wijken worden ingezet en dat werkt.

grietmetgroenefiets | 02-01-20 | 17:49
▼ 2 antwoorden verborgen

Volgens mij ontstaan branden in speeltuinen auto’s niet door vuurwerk, maar door brandbommen en nu al illegale bommen. De politie doet huilie huilie, maar moet eens rechercheren naar onruststokers en handelaars van illegaal vuurwerk.

LibertyCity | 02-01-20 | 13:22 | 3

Tjonge, wat een simpele ziel ben je.

Derealist! | 02-01-20 | 13:26

De pklitie doet niet huilie huilie, maar constateert een aantal feiten en verhaalt hoe zij dit ervaren. een vrij nuchter verhaal.

me163komet | 02-01-20 | 13:28

Inderdaad. Preventief fouilleren, preventief vastzetten en gebiedsverboden en preventief arresteren voor de volgende 5 jaar. Overigens: de anarchie is import.

Zoemert | 02-01-20 | 13:33

Heeft koningin Halsema al een reactie gegeven?

Is dit nog nieuws? | 02-01-20 | 13:22 | 6

Ja zeker ... dat ze het geweld en de intimidatie jegens hulpverleners onacceptabel vindt en daarom versneld aan de slag wil met verbod vuurwerk in Amsterdam.

Simon_GS | 02-01-20 | 13:37

@netniet | 02-01-20 | 13:34: Bru no heeft ook het een en ander aan illegaal vuurwerk afgestoken dus wordt wat lastig.

5611 | 02-01-20 | 13:54
▼ 3 antwoorden verborgen

Ja, dit zijn de gevolgen van gedoogbeleid, bezuinigingen op de politie en knuffelen van criminelen. Blijf vooral op VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66 stemmen, dan wordt het gegarandeerd allemaal nog veel erger!

MAD1950 | 02-01-20 | 13:22 | 1

Neuu hoor, ze blijven gewoon weer op dezelfde kliek stemmen want omgekocht door meer duiten in het loonzakje en dat werkt! De overige zaken worden weer voor lief genomen........

Troyan horse | 02-01-20 | 13:36

Als er iemand het lef zou hebben om es een berekening te maken wat de import van bepaalde groepen allochtonen dit land een ellende heeft gebracht ipv het eeuwige gejodel van de NPO en kakelkranten over "bijdragen" aan Nederland . Het klinkt hard maar alles wat in "slecht" is zijn aanhangers van pedo Mohammed zwaar oververtegenwoordigd of het nu gaat om toeslagen fraude, beslag op de gezondheidszorg , islamitisch "onderwijs" , ramkraken , drugshandel , verkrachtingen, kopschopperij op scholen, winkeldiefstal .. enz enz enz. roept u maar!
Maar goed : Nederland wil zwijgend ten onder gaan moet ik constateren. Maar we hebben de foto's nog en ik heb het mogen meemaken .. Inderdaad mevrouw, meneer : het touwtje uit de brievenbus . Ik heb mogen meemaken dat het vaasje van Rutte glansde... onvergetelijk.

daytripper | 02-01-20 | 13:21

Kwestie van prioriteiten stellen, als ik zie hoe vaak ik als ondernemer een overheidspipo op bezoek krijg, wat totaal overbodig is. Besteed geld van deze Pipo’s en al die overbodige beleidsambtenaren aan agenten op straat, met een knuppelmandaat.

Dutch_Holland | 02-01-20 | 13:21
-weggejorist-
Klimaatketter | 02-01-20 | 13:20

Begin er maar eens mee om die rondtrekkende horden opgeschoten, opgeschoren en opgefokte strontjeugd aan te pakken. Hier liepen ze ook al de hele week door de wijk met een rugzak vol zware knallers, kliko's en andere spullen op te blazen. Paar keer weggejaagd van de parkeerplaats maar dan krijg je een grote rotsmoel van ze. Met hun debiele bontkraagjes. Totaal geen opvoeding van thuis meegekregen en totaal geen respect voor de openbaar en publieke omgevingen, laat staan respect voor andermans spullen. Dat treiterende zwerven door de wijken van die roedels mispunten die alles opblazen wat los en vast zit, dat moeten we aanpakken, niet die families die tussen 22:00 en 02:00 een gezellig knallend uiteinde hebben en hun eigen rotzooi de andere dag weer opruimen. Oh en weer een fatsoenlijke conferencier op oudjaarsavond ipv die kakelkip van een de Breij met haar infantiele quatsch.

Conan de Rabarber | 02-01-20 | 13:20 | 3

Of die piepmuis van een Marc-Marie. Zouden ze bij de NPO een LHBT-quotum hanteren voor ongrappige conferenciers?

threeheadedmonkey | 02-01-20 | 13:31

Hun opvoeding thuis bestaat uit het van jongs af aan inprenten dat je van kufars alles mag stukmaken - en tenslotte de kufars zelf.

piloot47 | 02-01-20 | 13:49

en zet ook eens alle leuke dingen er naast, alle mensen die wel genieten en zich (kunnen) gedragen.
maar nee altijd weer het negatieve uitdrukken om je gelijk te halen. blijkbaar is dit weer een "grote" steden probleem. in de kleine stads en dorp keren geen problemen. Alleen maar mensen die feest vieren

Henk P | 02-01-20 | 13:20

En waarom wordt nooit breed uitgemeten in de media wat de straffen zijn van opgepakte mensen die illegaal vuurwerk smokkelen/verkopen of vuurwerk misbruiken? Ik denk zelf omdat de straffen niet afschrikken.

VP732 | 02-01-20 | 13:19

Vrij kortzichtig om te denken dat een verbod dit ge-eikel zal voorkomen. Nederland is aan het vervallen en dat heeft verschillende oorzaken.

Vuurwerk is daar geen oorzaak van.

fapkoning40 | 02-01-20 | 13:18 | 2

Maar wel een deel van het probleem.

Klimaatketter | 02-01-20 | 13:21

Klopt. Slechts een symptoom.

daytripper | 02-01-20 | 13:23

Ja verbieden van vuurwerk kan, en vervolgens siervuurwerk (categorie fietslampje) handhaven en de rest (categorie bom) gedogen verwacht ik.

Euriool | 02-01-20 | 13:17

Als je oud & nieuw in de jaren 80 in Den Haag bewust hebt meegemaakt is het nu maar een slap aftreksel ervan en de komt gelukkig omdat de politie er nu bovenop zit. Niet dat ik het goed praat maar dat zogenaamd geschokte zijn is ook al ruim 30 jaar. Vroeger was het meer vechten tegen andere buurten in weken voor oudjaar, kps, Spoorwijk, Laak enz en moest jezelf bommen van strijkers maken nu koop je ze op bestelling. ME hulp moest er komen vanuit Brabant enz enz. Als er een verkoop verbod voor zwaar vuurwerkt in Europa komt is 80% van de problemen in 1 keer weg.

vinzDH | 02-01-20 | 13:17

Ja het is het nog waard. Net als 's nachts de mogelijkheid hebben om geld te pinnen, als men dat nodig acht. Het is het ook waard om te blijven vechten voor normen en waarden en bovenal voor de Nederlandse fatsoensnorm, waar wij elkaar in konden ontmoeten, ongeacht wat wij achter onze voordeur doen en deden.

Wat zwak, laf en misselijk is, is om goedwillende burgers steeds verder in te perken omdat er nieuwkomers zijn, die niet om kunnen gaan met de algemeen geldende fatsoensnorm. Het tegemoet komen aan 200 kudt marokkaantjes, die vanuit bastion Utrecht de wijde omgeving onveilig maken met hun polfkraakjes. Of sujetten die menen dat een fatsoenlijk volksfeest met oud en nieuw er toe dient, dat speciaal zij kunnen molesteren en terroriseren.

Het openlijk uitspreken voor en steunen van inperking van de goedwillende burger om te komen tot oplossingen die baden in pseudo-tevredenheid, is één van de meest kwalijke bewegingen die momenteel in ons mooie Nederland gaande zijn. Niet alleen los je het probleem niet op maar maak je de lijst met mogelijkheden voor de goedwillende burger korter en korter en diens leven steeds onaangenamer.

Men is de controle kwijt en aan het eind van dit jaar is de lijst verder ingekort en de atmosfeer hier nog ondraaglijker.

netniet | 02-01-20 | 13:17

Vind het een ontieg;lijk moeilijke kwestie, het vuurwerkverbod.
Ben al snel tegen verboden, en heb vroeger ook wel strijkers en al dat spul afgevuurd.
Vond toen al ook niet iedereen tof.
Maar verbieden?
Maar wat ik dit jaar heb gehoord, leek meer op Bosnie-Servie in de jaren 90, dan een Rotterdam-Rijnmond gebied t.t. oudjaar.
Tis dat mijn huidige hond er goed tegen kan (hij wel), anders was ik gerust naar de granaatwerper toegelopen denk.
-
Conclusie: nee, geen verbod.
Conclusie: of toch maar wel?
Kom er maar niet uit.
Kom er niet uit, uit deze morele discussie.
/het is 13.13. Tijd voor een /*PLOF!*

chicago river | 02-01-20 | 13:15

"De vraag is hoe het zover is gekomen"

Vraagt dit raadslid van de VVD zich dat echt af?

omanders | 02-01-20 | 13:15

De oplossing lijkt mij niet zo moeilijk. Overtreders aanhouden en financieel aansprakelijk stellen voor alle geleden schade. Uitkleden tot op het bot. Handhavingskosten, schoonmaakkosten, medische kosten, materiële kosten, enz. Desnoods hun hele leven lang, tot hun schuld aan de maatschappij terug betaald is.

Stijlloze bezoeker | 02-01-20 | 13:15 | 1

Dan gaat het druk worden bij het justitiëel apparaat . Volledig onuitvoerbaar . Je moet het schorem bij de deur stoppen.

daytripper | 02-01-20 | 13:32

De foto stoort me. Als ik het goed zie heeft de linker-agent (of agente, dat zie ik niet helemaal) een duimpje omhoog.
De foto spreekt het bericht dat eronder staat enorm tegen, dat zal wel onbedoeld zijn, maar het versterkt het softe imago van de Nederlandse agenten.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 13:14 | 1

Als dit je nu al stoort zal je zelf wel een enorme zeikpaal zijn.

Derealist! | 02-01-20 | 13:29

Vuurwerk is een seizoensprobleem en een meer stedelijk seizoensprobleem. Handhaving (en het gebrek eraan) is een continu probleem en een landelijk probleem.

Raspatat | 02-01-20 | 13:12

Er is al ruim tien jaar zat voor controle opsporing en handhaving. Belastingopbrengst klotst al jaren tegen de plinten, macroeconomisch gaat het fantastisch. Er kan wel duizendmiljard naar klimaatgekte. Maar. Nog steeds bezuinigingen op politie en justitie. Wie is al tien jaar de baas? Rutte en zijn meelopers. Ergo: Rutte cs willen deze zooi. Bewust. Waarom? Volk moet dom en arm blijven, dan houd je de macht met fabels over schuld en schaamte. Vuurwerk verbieden nee, ellende zit in de grote steden, grootste deel van het land geen problemen. Illegaal vuurwerk als wapentuig wel keihard aanpakken. Direct waterstraal met traangas op de groep.

Cepalislam500mg | 02-01-20 | 13:11

Straffen, straffen, veel en veel harder straffen. Gooien met zwaar vuurwerk gaan veroordelen als terroristische aanslag, bezit van illegaal vuurwerk gelijkstellen aan wapenbezit en dito bestraffen, minimumstraf wapenbezit (inc messen) naar 2 jaar onvoorwaardelijk. Straffen, straffen,veel harder straffen. Verder:

Veel meer geld naar politie
Die bizarre bureaucratisch hel voor dienders afschaffen of verplaatsen naar administratief burgerpersoneel. Desnoods defensie inzetten voor handhaving, na terdege instructie en distributie rubberkogels.

Als je een land laat regeren door neoliberale boekhoudertjes krijg je dit, benieuwd wanneer het eerste vuurwerk op het Binnenhof door de ramen gaat en de boel in de as legt. Misschien dat ze dan wakker worden, miezerige prutsertjes die het zijn...

Homer P. Simpson | 02-01-20 | 13:10 | 2

AMEN

RobinWeekendMeisje | 02-01-20 | 13:17

Juistem.

VP732 | 02-01-20 | 13:19

Deze zin " Hoe is het zover gekomen? Is dit het nog wel waard? " Praat eens met je baas.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 13:09

Pak gewoon eens een keertje een groot aantal van deze relschoppers op en ga ze helemaal uitchecken; er is altijd wel wat te vinden. Doe eens je politiewerk.

King of the Oneliner | 02-01-20 | 13:08 | 6

@born2killn00bs | 02-01-20 | 13:13: Tuurlijk heb je ook Nederlandse tokkies, zoals in Veen of Duindorp. Maar heb stellig de indruk dat het aanvallen van ambulancepersoneel en het onteren van rouwstoeten aan een andere clientèle is toe te schrijven.

Reaganmania | 02-01-20 | 13:28

Vroeger kreeg je een flinke draai om je oren van de wijkagent als je wat geflikt had. En als je daarover bij je ouders ging zeuren kreeg je er nog een want dan had je dat blijkbaar verdiend.
Het hele softe opvoeden van tegenwoordig samen met de import is het probleem. Men erkent geen enkele vorm van gezag meer. Dan krijg je dit soort taferelen vanzelf.

elco485 | 02-01-20 | 13:51

@Arnold Layne | 02-01-20 | 13:14: Vergeet ook niet de totaal verpolitiekte top van de politie. Waardeloos volk, vooral bezig met politiek-correct indammen van bevoegdheden van de mensen op straat. De hele dag bezig met inclusiviteit en diversiteit.

5611 | 02-01-20 | 14:00
▼ 3 antwoorden verborgen

Het heeft niets met vuurwerk te maken en dat weet die diender ook wel.
Dit jaar was voor het eerst een deel van Vianen een slagveld, 12 auto's uitgebrand, ME inzet noodzakelijk enz. enz.
Welk deel? De hagen, klein Finland!
30 jaar wegkijken, vergoelijken, onder de mat vegen en stelselmatig ontkennen. DAT is de oorzaak meneer Coupier! En dat weet u best!

Calixtus | 02-01-20 | 13:08 | 1

in amsterdam west wonen geen finnen , hier wonen keurig nette nieuwe Nederlanders, met ook een extra noord Afrikaans paspoort .Daar kan het dus nooit aan liggen .

sparrow | 02-01-20 | 13:12

Je kunt zeggen wat je wilt, maar in dit soort situaties mis je Prins Bernhard.

Reaganmania | 02-01-20 | 13:08 | 2

Die was handig genoeg om er goed aan te verdienen.

Ridde Rogter | 02-01-20 | 13:20

@Ridde Rogter | 02-01-20 | 13:20: Die had wel het lef gehad een statement te maken.

Reaganmania | 02-01-20 | 13:30

Als kind wachtte je (super zenuwachtig) tot het 12 uur was, gaf je iedereen een hand en vloog je naar buiten om je legale vuurwerk af te steken. Ook op latere leeftijd kwam het niet in je op om ook maar iets te slopen / in de fik te steken maar schijnbaar is het nu elk jaar een wedstrijd welke stad het beste een golfoorlog na kan doen. De oorsprong van vuurwerk is om de boze geesten uit het oude jaar te verjagen maar schijnbaar is dat in de vergetelheid geraakt en gaat ook niet meer normaal herstellen. Daarom kappen met dat vuurwerk en een ider die toch afsteekt / sloopt keihard straffen.

Bertussie | 02-01-20 | 13:08 | 1

De boze geesten in dit land laten zich steeds moeilijker verjagen, wellicht ook een oorzaak naar steeds zwaardere middelen te grijpen

Damoos | 02-01-20 | 13:49

Wat een slordig geforceerd tranentrek opstel met gekeurd en legaal verkocht vuurwerk als antagonist.
We hebben het tover legaal vuurwerk toch? Huisgemaakte explosieven en illegaal vuurwerk zijn namelijk al verboden, net als het eerder afsteken van legaal vuurwerk.
Misschien is het een idee om eens naar dat verbod en de bijbehorende handhaving te kijken alvorens met kinderlijke naïviteit voor een totaal verbod te pleiten.
Check direct ook even de locatie gegevens van alle incidenten tijdens en rondom de jaarwisseling.
Oh en als je een oudejaarsavond in Nieuw-West al ervaart als een oorlogsgebied en er blijkbaar met klamme handen aan terug denkt zou ik aanraden je carrière bij de Amsterdamse politie nog eens te heroverwegen

BertDeBillenMan | 02-01-20 | 13:08 | 2

kan je wel lezen ? En fotos bekijken ? Ik denk van niet.

neolib | 02-01-20 | 13:20

Precies dat! Dat gel.l over afschaffen van vuurwerk terwijl er al decennia lang geen oplossing is tegen illegaal vuurwerk. Grenzen staan open, alles sleep je overal vandaan zo naar Nederland. Daar helpt geen enkel verbod aan als je toch niet handhaaft. Kortom een verbod lost niets op. Behalve dan de 21procent BTW over 77 miljoen die de staat dan misloopt. Gewoon streng handhaven en zwaar straffen. Gepakt met illegaal vuurwerk? 10 jaar cel. Gepakt bij het veroorzaken van brand? Ongeacht leeftijd, 5 jaar cel plus straf voor veroorzaakt letsel. En ja. Ik ben ook voorstander van mensen levenslang het land uitgooien. Maar met open grenzen zoals in deze bananen monarchie heeft dat geen enkel effect.

DanskeRob | 02-01-20 | 13:25

We hebben de regels en wetgeving wel, maar onvoldoende capaciteit om te handhaven. Dit weet iedere stakker die zich met dit soort vandalisme bezighoudt. De zorg, het onderwijs, het leger en de politie. Stuk voor stuk wegbezuinigd om oa de nieuwe Nederlanders te onderhouden. Allemaal dachten ze dat er een substantiële bijdrage vanuit die groep zou komen. Nu zitten we te kijken met grote groepen nietsnutten en is het geld voor de basistaken van de regering op.

Bill Cosby | 02-01-20 | 13:08

Mijn oude buurt.
Nou het is heel simpel. Het is oorlog.
Lees het internet maar op na.
De ukkies waar jullie bij de "bekende" snackbar toen onderdanig mee zaten te slijmen, trekken jullie nu over tafel en zijn baas.
Hier in het randstaddorpke:
Een plofkraak, 7 afgebrande autos, 8 bushokjes, brand in een school, een buurthuis en brandweermannen, die bekogelt zijn met vuurwerk. De politie stond erbij en keek erna.
Are you serious?

MistaRazista | 02-01-20 | 13:07 | 1

Yep, precies dit. Slijmen en vriendelijk zijn tegen die jongens zo werd door de hoofdcommissarissen verteld.

Bill Cosby | 02-01-20 | 13:10

Vuurwerk en bepaalde wijken in bepaalde steden lijken het probleem te zijn. Die problemen zijn sociale problemen en beperken zich niet allen tot vuurwerk. Alleen rond oudjaar voelen veel mensen alsof er meer mag en dan is het hek al snel van de dam. Gewoon het gevoel.

Hoewel ik voor een vuurwerkverbod ben is het ook duidelijk dat je er nog lang niet bent. We moeten eens met z'n allen kijken naar wat er fout gaat, waarom gezinnen zodanig uit elkaar vallen, moreel, zingevend, sociaal -- dat alles een probleem wordt: gedrag, werken, drinken, omkijken naar elkaar enzovoorts.

GeenAccount | 02-01-20 | 13:06

Dat vuurwerkverbod komt er niet.
En morgen hebben we het er niet meer over.
Volgend jaar wel weer.

Papa Jones | 02-01-20 | 13:05 | 3

Al komt het vuurwerkverbod er wel, wat willen ze doen? handhaving bestaat niet, men kan nu ook al buiten de tijdszone van 31/12 18:00 en 01/01 02:00 ongestraft afsteken wat ze willen.

Ze doen het vaker, strengere wetten voorstellen voor problemen waar al wetten voor zijn maar handhaving ontbreekt

Gevolg is ook voor de nieuwe wet ontbreekt handhaving = alles gaat door zoals het was

niemand specifiek | 02-01-20 | 13:09

@niemand specifiek | 02-01-20 | 13:09: Behalve WEER voor de mensen die het wel netjes doen...

VP732 | 02-01-20 | 13:21

@VP732 | 02-01-20 | 13:21: Precies, bij een totaalverbod blijft het in dit soort wijken ongestraft oorlog en die brave huisvader in Schubbekutteveen met een vuurpijl wordt aangepakt. De Nederlandse overheid in een notendop.

5611 | 02-01-20 | 14:04

Gewoon het leger inzetten met een carte blanche.
In oorlogsgebied geldt oorlogsrecht wat mij betreft.

Superior Bastard | 02-01-20 | 13:04 | 11

Inhoudelijk geen reactie dus "ok boomer".... #faal

Grijskijkert | 02-01-20 | 14:00

@Grijskijkert | 02-01-20 | 14:00: wat moet ik dan zeggen op zulke lulkoek? Hoe kun je inhoudelijk reageren op een aanname? Hij kent me niet maar en doet zomaar een aanname. Moet ik dan een verhaal afsteken dat ik een rambo ben zoals hij?

Moonwarrior | 02-01-20 | 15:40
▼ 8 antwoorden verborgen

Beste politieagent. allereerst dank voor het delen. En sterkte met handhaving. Want daar zit het probleem: scooters en kleding containers worden in de fik gestoken, door tuig. Er wordt met vuurpijlen op jullie auto geschoten en die gaat 'gelukkig' mis... Het verbaast me eerlijk gezegd dat je zelf niet door hebt hoe ongelofelijk verontrustend dit soort opmerkingen voor burgers is.

Jullie worden beschoten en doen niks. Behalve je schouders ophalen. Nu begrijp ik wel dat jullie als agenten hier ook niet veel aan kunnen doen. Maar het toont wel een totaal gebrek handhaving. Aan opsporen, oppakken en bestraffen. Jullie worden uitgelachen, maar zijn er zelf trots op dat jullie de-escalerend te werk zijn gegaan. Het sterft van de wapens in Amsterdam, maar hoe vaak wordt er huiszoeking gedaan op adressen die gewoon bekend zijn? Zo zijn er legio voorbeelden. Maar nu gaan pleiten voor een vuurwerkverbod is in mijn ogen laf verschuilen achter een pseudo oplossing, van de mensen die wij als burgers het geweldsmonopoly hebben gegeven.

Dr_Prepper | 02-01-20 | 13:04 | 15

@TeeJee | 02-01-20 | 14:30: Het lijkt me dat u de werkelijke naieveling bent, als u verwacht dat een vuurwerkverbod gaat helpen. Het zal alleen maar meer als provocatie van de autoriteiten gezien worden. Het zal de invoer van illegaal vuurwerk doen exploderen (pun intended) en het zal de agent op straat alleen maar meer tot doelwit maken. Als u, en de u gelijken, nu al stellen dat er geen capaciteit is voor handhaving. Wie gaat dat vuurwerkverbod dan handhaven. Juist: niemand. En zo breekt de rechtsstaat met elk verbod een stukje verder af.

Dr_Prepper | 02-01-20 | 15:14

@JanAmsterdamEnzo | 02-01-20 | 13:22: Hier zijn we het heel erg eens. Ik bewonder uw socialistisch hart, en sluit me daar ten dele bij aan. Echter heb ik enige kennis van scholen in west. En daar huist nu eenmaal een aanzienlijke groep die geen enkele ambitie heeft om zich te conformeren aan een systeem waarin je met enkele jaren hard werken een redelijk comfortabel leven op kan bouwen, als je ook met enkele klappers wel meteen op weg kunt naar een ton. En meer. Dit zijn geen slachtoffers van een systeem, maar uitwassen van een maatschappij met verschillende sociale structuren en de daarbij horende moraal.

Dr_Prepper | 02-01-20 | 15:18

@Dr_Prepper | 02-01-20 | 15:14:
Mijn reacties gaan helemaal niet over het verbod. Het gaat je allemaal duidelijk boven de pet, met je achterlijke kritiek op de mensen die op de straat het in ieder geval nog proberen.
Je bent een gevalletje van veel blaat, maar geen wol.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 21:47
▼ 12 antwoorden verborgen

Dit zijn de vruchten van de multikul. Sommige mensen zijn er heel rijk van geworden, andere hebben er een mooie baan van gekregen als politicus of ambtenaar. Wij dragen de ellende.

Moonwarrior | 02-01-20 | 13:03

Dit soort ellende wordt door de Staatsomroep stelsmatig verzwegen. Het zou ' bepaalde' partijen natuurlijk te veel in de kaart spelen. Hulde NPO en het politieke kartel. Jullie zorgen voor een onleefbaar land voor onze nazaten!

Harrie7949 | 02-01-20 | 13:02

Beste politieagent die dat hele epistel geschreven heeft. Het probleem is niet vuurwerk. Het probleem is dat jij en je collega's falen. Dat al jaren doen, en alles uit de hand hebben laten lopen.

Maak mij niet verantwoordelijk voor jullie falen. Ik betaal belasting volgens een sociaal contract: Ik betaal belasting, jullie hebben het monopolie op geweld en beschermen mij. Ik kom mijn kant van het contract na. Nu jullie.

TheEgg | 02-01-20 | 13:02 | 14

@TeeJee | 02-01-20 | 14:36: Hij krijgt commentaar van mij op zijn "Wat mij betreft schaffen we dat vuurwerk helemaal af." Want, nogmaals, dat is niet het probleem.

TheEgg | 02-01-20 | 14:49

@TheEgg | 02-01-20 | 14:49:
Je letterlijke tekst is:
"Het probleem is niet vuurwerk. Het probleem is dat jij en je collega's falen."

Dat is je commentaar. Zeiken op de mensen die het op straat nog proberen, die werkelijk nog enige moeite doen terwijl ze geen enkele ruggensteun krijgen uit de leiding, politiek en een deel van de bevolking.

Dus beperk je commentaar dan ook tot de politiek, en niet op de harde werkers. Lutser!

Rest In Privacy | 02-01-20 | 21:49

@TeeJee | 02-01-20 | 21:49: Dat de politiek er de schuld van is dat zij falen, betekent niet minder dat ze falen.
Dom, nukubu, lutser. Denk je dat schelden je argumenten sterker maakt?
Overigens vind ik die nukubu wel interessant. Zelf politieagent? Maar als jij nou even zorgt voor dat draagverlof, dan hoeven jullie mij ook niet meer te beschermen. Zo lang ik als brave burger echter al mijn wapens in een kluis heb liggen (en daar al voor door 3 hoepels per jaar moet springen), en elk crimineeltje ze gewoon meedraagt, mag jij het voor me oplossen, daar draag ik dan ook nog eens 50% van mijn inkomsten voor af.

TheEgg | 03-01-20 | 00:21
▼ 11 antwoorden verborgen

Natuurlijk gaat een vuurwerkverbod niet helpen. Het meeste leed wordt nu al veroorzaakt door illegaal vuurwerk, dus dat zal niet minder worden.
Wat wil je doen? Illegaal vuurwerk voortaan handhaven als "heel erg-illegaal vuurwerk"? Het meeste wordt sowieso veroorzaakt door de primaten die het vuurwerk afsteken.
Zo moeilijk is het allemaal niet...
Net als alcohol: Als je er niet mee om kan gaan, blijf er gewoon van af!
Ik hou zelf van siervuurwerk en haal de dikkere, legale cakes. Maar, daarbij let ik dus wel op anderen, haal er geen flauwekul mee uit en na afloop ruim ik het op. Zo blijft de overlast zo beperkt mogelijk.

zuivergeweten | 02-01-20 | 13:02

Hoe groter de chaos en van gevoel machteloosheid, hoe groter de glimlach van de NWO kaders en dus ook het uitschot dat de EU leidt. Chaos,angst en onzekerheid oproepen is een onderdeel van zeer bewust beleid. Bange mensen zijn makker.

hertogvanzottegem | 02-01-20 | 13:02 | 1

kijk, daar zijn ze op uit. Een land vol met makke en bange schapen die gewillig elke kant oplopen die de herder (Juncker en consorten) ze opsturen. Je begint bij het stoppen van aanpakken van criminelen zodat mensen zich onveilig voelen. Dan maak je het bijna onmogelijk om jezelf effect te verdedigen en de politie maak je ook vleugellam. Dan ben je geheel overgeleverd aan de regering om je te beschermen van de ellende die ze hebben gecreerd.

Moonwarrior | 02-01-20 | 13:09

We kunnen hier dagelijks vernemen dat dit land kapot is gemaakt.
Verklooid door nutteloze zuurstofverbruikers en slappe Haagse hap met daarnaast een boekhoudershoofd als chef Blauw.
Is het dan raar dat de jeugd die opgroeit in deze tijd denkt dat als alles dan toch kapot moet, dat kunnen wij ook en zelfs veel beter?
Het gedrag van de hedendaagse jeugd is een afspiegeling van de vernietigingsdrang van het zogenoemde kader dat momenteel aan het bewind is met slechts consumerende binchwatchers als ouders.
Dit alles is gewoon loon naar werk en je krijgt wat je verdient.

Sjekkie | 02-01-20 | 13:02

Hoe het zover heeft kunnen komen?
1. Je zit in Amsterdam. Het misbruik van (illegaal) vuurwerk is slechts een zichtbare uitspatting van de latente puist die het onkundige (linkse) bestuur van je stad heeft opgekweekt.
2. Door ook landelijk niet te handhaven op misdragingen en/of actief genoeg op te sporen van illegaal vuurwerk en de softe straffen. De prioriteiten van de politietop lagen en liggen daar niet. En de overheid kan op dit moment niets anders dan lappen met beloftes en in het uiterste geval een niet te handhaven verbod op te leggen. Geldt niet alleen voor vuurwerk overigens. In de praktijk heeft het nul waarde en geen kans op een goede lange termijnwerking. Regeren is vooruitzien, daar is het misgegaan. Al jaren geleden dus.
3. Ouders schieten opvoedkundig zwaar tekort. Meer is daar simpelweg niet over te zeggen.

VP732 | 02-01-20 | 13:01

Mooi al die verhalen maar waar blijft het daadkrachtig en daadwerkelijk optreden?

Eppo | 02-01-20 | 13:01 | 1

Naderhand doet de diender gewoon aangifte bij de politie als die beschoten is met een vuurpijl. Dat zal ze leren, die kwajongens!

Jacques_SiConto | 02-01-20 | 13:22

Ik vind het allemaal erg dubbel. De incidenten, of nee de vele incidenten suggereren inderdaad dat het beter is dat het afsteken van vuurwerk verboden wordt. Want een mensenleven is veel meer waard. Wat ik me dan echter weer afvraag waarom moeten de goedgezinden weer zwichten voor dat paupervolk? Hier in het dorp heeft iedereen keurig zijn vuurwerk afgestoken met behulp van de bijgeleverde vuurpijstandaarden. Geen vuurwerk naar anderen gegooid. Er is gewoon een groot deel van de jongere generatie door en door verrot. Dat concentreert zich grotendeels in de grote steden. Het zal wel niet benoemd mogen worden maar ik weet wel een bevolkingsgroep waar de ouders het compleet af laten weten.

exqueeseme | 02-01-20 | 13:00 | 1

In mijn (rand)stadswijk ook: alles goed gegaan, geen onvertogen woord en in goede gemoede. Een landelijk verbod helpt niets. Misschien als tijdelijk lapmiddel in de oorlogswijken een apv, maar wat die in zou moeten houden...? Een samenscholingsverbod?

VP732 | 02-01-20 | 13:04

Ik werd gisteren al intens verdrietig van al het nieuws over de vernielingen en het geweld - mag ik zeggen, 'aanslagen', want daar lijkt het inmiddels méér op - en nu opnieuw.
Ook ik ben inmiddels 'om'. Hou er maar mee op, deze traditie was ooit leuk, toen mensen zich nog wisten te beheersen, niet toeterzat of met een kop vol pillen de hele nacht aan zooien gingen maar gewoon een aantal uren gezellig feest vierden. Toen er nog zo iets bestond als 'opvoeding', en je grenzen kennen. Toen mensen het nog normaal vonden om hun eigen pokkezooi zelf op te ruimen, in plaats van altijd maar te wijzen naar 'instanties' die dat voor hun moeten doen.
Toen ik nog niet dagelijks in de krant hoefde te lezen over alweer een schietpartij. Nou ja, vult u zelf maar aan.

Allemaal m.i. het gevolg van het stuitende gebrek aan handhaving in dit land. In combinatie met lachwekkende 'straffen', als - lees: ALS - er ooit iemand zo dom was om zich te laten oppakken en veroordelen.
Wat voor handhaving, daar heeft onze overheid hoegenaamd geen geld voor, weetuwel... een schandaal dat je waarschijnlijk alleen maar pikt als je dus vooral niet weet waar al ons belastinggeld in de praktijk wèl naar is uitgegeven. Of als je het willens-en-wetens niet WIL weten. Zie GL, X66, PvdA, CDA en VVD stemmers.
Zalig zijn de armen van geest, zei Jezus al. Hij had gelijk, maar anders dan hij het waarschijnlijk bedoelde.

EefjeWentelteefje | 02-01-20 | 13:00 | 2

... en voor ik het vergeet: mijn diepste respect voor Mark, en al zijn collega's agenten, hulpverleners, brandweer, en zorgverleners die de zooi weer hebben mogen opruimen. Wat een tyfuswerk. Ik zou er allang de brui aan hebben gegeven. U allen bent ware HELDEN.

EefjeWentelteefje | 02-01-20 | 13:03

@EefjeWentelteefje | 02-01-20 | 13:03: Vergeet niet: de media schotelen u iets voor vanuit de brandhaard. Net zoals het leek of de zwartepietendiscussie overal in Nederland speelt.

VP732 | 02-01-20 | 13:06

Amsterdam is, wat europa gaat worden, als we op de zelfde voet doorgaan, zoals het eu beleid nastreeft, en wat de onze regeringspartijen ook graag willen. Gevolg, complete anarchie, waar de overheid geen grip opheeft, en de gewone burger het slachtoffer van wordt.

vluchtelingallergie | 02-01-20 | 12:58 | 2

complete anarchie
_________

Is dit niet wat ze willen, zodat, als het echt fout gaat, mensen bereid zijn om nog meer macht over te dragen aan de machthebbers, lees de EU.
De argumenten, om die macht (dan maar) nog meer over te dragen, worden door het toelaten van anarchie juist geschapen.
Anarchie, bewust veroorzaakt door het creëren van een structureel tekort van handhavers, en een falend beleid (dat ook moedwillig lijkt) van de overheid.

Kijkeensaan | 02-01-20 | 13:17

Met dit verhaal en de vele andere voorvallen mag van mij dat vuurwerkverbod er asap komen. Je snapt niet dat VVD en CDA tegen een verbod zijn "want niet te handhaven!" Ik kan ze vertellen: nu is er ook totaal niet meer te handhaven, al zou je het leger inzetten.

Ome_BW | 02-01-20 | 12:57 | 3

Het heeft niks met vuurwerk te maken. Weet jij hoe ze die auto's en die containers in de fik zetten? Echt niet met vuurwerk hoor.

Pel de pinda | 02-01-20 | 13:05

Ze hebben nog nooit wat gehandhaafd en A'dam is daar wat trots op, 'dwars' noemen ze dat, Halsema voor op, alles om het gespuis in de watten te leggen, hoe meer je voor ze kruipt hoe eerder ze 'beschaafd' worden, schijnt, werkt niet, maar goed, ogen dicht is het advies en geldautomaten sluiten, vuurwerk verbieden, binnenkort komt er nog een verbod op het verbranden van auto's :), kun je daar ineen aangifte van doen ipv "tja, jammer maar het bewijs is verbrand, toedeloe, koop maar een nieuwe, wel elektrisch he!"

Ze hebben het decennia laten versloffen en nu is de generatie knuffelrat groot geworden en komen er nog veel, veeeel, veeeeel meer.

Het is tot nu toe alleen erger geworden, omdat de getallen aan de verkeerde kant van de balans oplopen; jongeren die kotsen op Halsema, het westen en haar politie, terwijl zij maar blijft hielenlikken.
Dit vuurwerkgedoe is slechts een symptoom.
En daarom moet het bestreden worden, zelfde idee als het sluiten van pinautomaten, waarbij cash en dus privacy afgeroomd worden.

Yumi | 02-01-20 | 13:14

@Pel de pinda | 02-01-20 | 13:05: Oh zeker wel, onze kleine zit op het kinderdagverblijf hier om de hoek en ernaast ligt een skateboard-ramp dat altijd een jongeren-hangplek is. Die lui daar hadden op die plek een vuurwerkbom gemaakt en gingen daarmee de container in de fik zetten die tegen het gebouw van het kinderdagverblijf stond. Gelukkig hadden ze dat bij het kinderdagverblijf door en is er meteen politie etc gebeld. De rotjongens waren 'm alleen wel op tijd gesmeerd. Een auto of container in de fik zetten kan heel gemakkelijk met een vuurwerkbom. De meeste autobranden (niet perse met oud en nieuw) worden trouwens met een simpel aanmaakblokje op een band veroorzaakt. Een vuurwerkbom is een goede tweede als er maar genoeg warmte vrij komt (idem bij containers).

Ome_BW | 02-01-20 | 14:07

Ik heb in 1 van de armste wijken in een middelgrote stad in NL gewoond. Ik zag als een berg, tegen de jaarwisseling op. Wat gebeurde er? Niets. Nooit zo n rustige jaarwisseling gehad. Waarom gebeurde er niets? Mensen waren zo arm, dat ze geen geld hadden voor vuurwerk. En ze respecteerde diegenen die nog een derde hands autootje konden betalen. Die werden dus ook met rust gelaten. Ondanks al die armoe waren de mensen opgevoed , sociaal en vriendelijk naar elkaar. De oorzaak van de "vuurwerk" ellende moet ergens anders worden gezocht. Wellicht krijgen sommige "jongeren" teveel geld...

oostermoer | 02-01-20 | 12:56

Vroeger toen ik in Joegoslavië woonde om twaalf uur uur lekker samen met de buren in de lucht schieten. Hint: niet met vuurpijlen.

Ruud Hazes56616330 | 02-01-20 | 12:56 | 2

Heb in Servië eens een boompje per ongeluk om geknald.

kwark001 | 02-01-20 | 13:05

Dat is ook achtelijk ! Hint; kogel komt ook weer naar beneden .

sparrow | 02-01-20 | 13:17

en in amsterdam oost was het vuurwerk een dagenlang festijn, waar aboutaleb met zijn rotterdamse erasmusbrug nog een puntje aan kon zuigen. wat opvallend was, is dat al deze dagenlange spektakelstukken exact voor de verschillende coffeeshops waren. Zo gek toevallig. Nou lekker 2020 allemaal en blijf je snoep lekker eten om deze ellende te kunnen vergeten. Als je maar genoeg snoept, dan krijgen we in 2021 vast nog spectaculairder vuurwerk. Zorg je er wel voor dat je je vuilnis niet te vroeg aan de straat zet en je glas netjes scheidt van je karton? Kots

Rest In Privacy | 02-01-20 | 12:55

Ahhh 020, waarvan de burgermeesteres heeft opgeroepen tot meer geld voor onderwijs en de politie. Niet alleen meer geld, maar ook meer samenwerking wenst Halsema.

Dezelfde Halsema die onlangs het succesvolle zakkenrollersteam opdoekte, waarmee het ook gedaan is met de leuke videootjes van boevenspotter Jamie. Iets met het probleem niet willen zien, maakt dat het er niet is.

En nu Amsterdamse politieagenten die ervoor pleiten om vuurwerk af te schaffen, opvallend overeenkomstig met de mening van landelijk GroenLinks. Betreffende agenten hebben goed begrepen hoe te acteren voordat ook hun team in het vizier van Halsema komt.

BubbelWater | 02-01-20 | 12:55 | 2

Vuurwerk verbieden heeft geen zin, althans dat illegale gedeelte zal daardoor alleen maar groeien en is alleen zwaarder spul.
Drugs is ook verboden, werkt niet.
Vuurwapens zijn verboden maar elke crimineel heeft er een en ook voor niet criminelen is er heel makkelijk aan te komen.

Dutch_Holland | 02-01-20 | 13:03

@Dutch_Holland | 02-01-20 | 13:03: Ik zag net een prachtige tweet van Elise de Windt op Twitter voorbij komen:
Als burgemeester Halsema in haar nieuwjaarstoespraak de rest van Nederland gaat prijzen, wil samenwerken met de rest van Nederland en waarschuwt voor superioriteitsgevoelens ten opzichte van de rest van Nederland, dan betekent dat maar een ding:

HET GELD IS OP!

BubbelWater | 02-01-20 | 13:07

In ander nieuws: dokter klaagt dat hij gewonde mensen moet verzorgen, uitvaartondernemer klaagt dat mensen maar dood blijven gaan en boer klaagt dat zijn koeien zoveel poepen.

If you can't stand the heat, stay out of police work.

Lerp | 02-01-20 | 12:54 | 2

Kijk, ze bestaan nog, mensen die parmantig een paar scheve vergelijkingen uitpoepen en dan denken het reaguursel van 2020 gescoord te hebben.

Conan de Rabarber | 02-01-20 | 13:05

Politie-agent is een van de meest ondankbare beroepen. Jij moet in weer en wind en op de gekste tijden de straat op om er toch nog wat van proberen te maken nadat de politici (en de benoemde commissarissen, vriendjes van politici) je het werk onmogelijk hebben gemaakt. Het land stoppen ze vol met criminelen die lachen om de politie (of denken jullie dat al die Albanezen respect hebben voor een agent) en zo gauw een agent wel hard optreed wordt die door 24 instanties kapot geknepen.

Moonwarrior | 02-01-20 | 13:13

Heel leuk zo'n verbod maar er wordt hier (kut-randstad) dan ook niet gehandhaafd. Volgens kan menig agent binnen lopen met boetes uitschrijven. Scheelt heel wat verzekeringswerk en najanken op twitter/Fleesboek. Desnoods incognito en preventief fouilleren. En wanneer er naar je gegooid wordt zijnde een brandweer, dan zet je die mieterse spuit toch op die groep? Is gelijk hun kut-vuurwerk nat. Amen, Blote Bertus heeft gesproken.

Blote Bertus 2000 | 02-01-20 | 12:54 | 1

Of een blusvliegtuig, is je blote Bertus ook gelijk schoon.

Jezusaapje | 02-01-20 | 15:47

KATER NA KNALLEND UITEINDE

Nu de rust weer teruggekeerd is en de kruitdampen verdwenen zijn, hebben wij de balans opgemaakt van afgelopen nacht. We zijn als politie onder andere bezig geweest met deze zaken:

40 meldingen waarbij vuurwerk overlast is ervaren;
14 branden;
9 brandstichtingen;
1 verkeersongeval;
6 meldingen van geluidsoverlast;
1 vermissing;
9 meldingen van jeugdoverlast;
1 autodiefstal;
2 zware mishandelingen;
2 bushokjes zijn vernield;
2 woninginbraken.

Ondanks al deze meldingen hebben de meeste mensen waarschijnlijk een geweldig uiteinde gevierd. Toch zijn er 9 mensen die dit jaar moeten beginnen zonder auto omdat deze in brand gestoken of gestolen is. Ook zijn er twee mensen, die mishandeld zijn, die vast terugkijken op een andere jaarwisseling dan zij van te voren bedacht hadden.
Al deze zaken zijn in onderzoek en wij doen hard ons best om de daders die hiervoor verantwoordelijk zijn voor de rechter te krijgen.

En dat is wat wij elk jaar weer doen; ons uiterste best om alles voorspoedig te laten verlopen, daar zijn wij hulpverleners voor. Samen met collega’s van de Ambulancedienst en de Brandweer staan we er elk jaar weer.
Ondanks landelijke campagnes en een groot gedeelde mening dat je van hulpverleners af moet blijven, zijn er toch ook bij ons weer incidenten waarbij hulpverleners bestookt zijn met (zwaar) vuurwerk. Maar liefst zes keer. En dat is zes keer te veel naar onze mening. De brandweer uit Ede komt morgen aangifte doen nadat een blusvoertuig van hun beschadigd is.

Mocht je informatie hebben of meer weten over de bovenstaande onderzoeken dan horen wij dat graag!
Je kan ons bereiken via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Een privé bericht via Facebook mag uiteraard ook.

Ondanks de “slechte” start hopen wij dat 2020 een mooi jaar wordt waarin veel goede voornemens zullen lukken en slechte gewoontes zullen stoppen.

#PolitieEde #HappyNewYear #Vuurwerk #Hulpverleners

SpeurHaan | 02-01-20 | 12:54 | 3

u vergeet de doden en gewonden te melden.
"Toch zijn er x mensen die dit jaar moeten beginnen zonder man/vrouw/partner/kind/oog/hand/been/etc.."

boerk | 02-01-20 | 13:01

Op de branden na klinkt het als een doordeweekse dag......
Komt op mij over als een excuus.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 13:37

Ik ben benieuwd naar een uitsplitsing per buurt daar. Ik durf te wedden dat er een buurt er uit springt en dat de naam met een V begint.

5611 | 02-01-20 | 14:28

De vuurwerkoorlog rond oud en nieuw lijkt alleen maar te escaleren.
Gemeentes moeten vuurwerk verbieden, en in plaats daarvan mooie vuurwerkshows door professionele bedrijven laten uitvoeren, zoals in veel andere landen.
Centraal ergens, op een veilige plek, en gratis.
Al het versnipperde vuurwerk kan niet tippen aan de kwaliteit van een vuurwerkshow.
Het is weggegooid geld met een hoop ellende als spinoff.
Veel mensen zullen zo'n alternatief wel zien zitten als dat meer rust en veiligheid betekent.

Kijkeensaan | 02-01-20 | 12:54 | 3

ja want illegaal vuuurwerk daar kom je dan niet meer aan, natuurlijk, dan wordt t pas echt illegaal!

En de bewoners in west verander je daar ook al diepgaand mee, bijkomen voordeel zal zijn dat ze hun kids van 12 jaar ineens binnen gaan houden in de nacht, het hele jaar door natuurlijk, want die cultuur pak je meteen even mee, het mag dan al 30 jaar daar een teringzooi zijn, 1 keer per jaar een vuurwerkshow tussen de grachtengordeldieren in bakfietsen gaat het echt oplossen.

Yumi | 02-01-20 | 13:00

oh ja en 'gratis'.. dat bestaat niet.

Yumi | 02-01-20 | 13:02

In de kleinere gemeenten, waar weinig mis gaat, is na zo’n verbod helemaal geen show. En als er niets te doen is... De meeste mensen willen helemaal niet van huis naar zo’n show gaan. Liever in de straat en dan weer naar binnen. Afijn, Waarom blijven mensen denken dat met een verbod op vuurwerk er geen toestanden meer zullen zijn? Verbodsfetishisme.

Lafayette | 02-01-20 | 13:07

Het enige dat nog wordt gehandhaafd in dit land (én met 100 procent pakkans) is de maximum snelheid.
Verder wordt er niets meer gehandhaafd.
Dus een zoveelste verbod is totaal zinloos.

Als de Nederlandse leeuw zich niet meer laat zien, dansen de hyena's en de bavianen in de straten.
Sowieso heeft die Nederlandse leeuw zijn ballen, zijn tanden, zijn klauwen en zijn geweldsmonopolie allang ingeleverd.

"Handhaving" is rechts, om niet te zeggen extreem-rechts, om niet te zeggen nazistisch, dus dat moeten we niet willen in dit land.

Maar het klimáát, mensen, het klimáát, dat is pas écht een bedreiging van onze veiligheid. Daar kunnen we niet genoeg miljarden aan uitgeven, om die dreiging te weerstaan. dá's pas weerbaarheid! Wat zeurt u nou over uw huis dat in de hens vliegt, over uw opa die bij de pin-automaat wordt doodgestoken, of over uw brandende auto waarvoor u zo lang gespaard hebt?!

Peter Emile | 02-01-20 | 12:53 | 7

@Japannert | 02-01-20 | 13:16: Je vraagt je bijna af waar GS de topics mee vult. Waarom niet meer topics over regenbogen en eenhoorns?

VP732 | 02-01-20 | 13:24

En @Emile : weer roerend met u eens!

VP732 | 02-01-20 | 13:28
▼ 4 antwoorden verborgen

Amsterdam West...

de Botte Bijl | 02-01-20 | 12:53 | 4

en toch denk ik dat er onder slachtoffers ( huis bezitters / auto bezitters ) weinig mensen zijn met een dubbel paspoort zijn

sparrow | 02-01-20 | 13:18
▼ 1 antwoord verborgen

Foei gesprekken op AT.5 uitzenden misschien.

roy3573 | 02-01-20 | 12:52

Ik stel een soort van Purge nacht voor waarbij je ongestraft jacht mag maken op dit soort plebs. Het plebs (in niet alleen in 020-Gaza) wat al lang en breed begonnen is. Duidelijk is inmiddels wel dat de Trias Politica het (ook nu weer)_ structureel laat afweten. CDA en VVD laten daags na Oud & Nieuw al vast weten dat u als nukubu weinig aan handhaving (van bestaande wet- en regelgeving) kunt gaan verwachten. Maar blijf vooral wensen voor 2020 natuurlijk.

Grijskijkert | 02-01-20 | 12:52

Stel voor om de vreugdevuren, het vuurwerk, de strandcross en de Nieuwjaars duik te combineren in 2020. (Unilever)

Rest In Privacy | 02-01-20 | 12:51

Het probleem is dat zolang mensen als deze agent praten over "De maatschappij" en niet over waardoor of door wie dit komt, er NOOIT iets gaat veranderen. Ik vroeg het onlangs nog aan de maatschappij, maar hij/zij/het had geen actieve herinnering van het gebeurde. Ik overweeg nog of ik de maatschappij via de rechtbank aansprakelijk ga stellen, net zoiets als bij de stikstofrechtspraak. We hebben toch recht op een veilige straat? Daar moet de overheid zich toch voor inspannen? Als we opeens 100 km/uur moeten rijden en alle bouwprojecten moeten on hold en alle boeren gehalveerd, dan vraag ik me af wat er zou kunnen gebeuren om dit ge-etter en gesis te stoppen en de schade te verhalen op veroorzakers en bij minderjarigheid op de verwekkers van deze kklieden.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 12:51

Het sisvolk heeft genoeg inkomsten uit drugs om heel Amsterdam op te blazen. Alleen maar een kwestie van tijd en bestuurders van het kaliber dat er nu zit

zorgeloos-type | 02-01-20 | 12:51

Ahja, weer de oproep om vooral vrijheden in de perken. Het nieuwe jaar is weer begonnen hoor. Weer een jaar om meer regeltjes in te voeren, meer belasting, minder vrijheden. Ga ik ook in 2020 weer niet in mee.

Ik ben niet gevoelig voor dit soort onzin. Vuurwerkregels zijn eerder strenger geworden, niet soepeler. Als overlast toeneemt ligt het probleem dus duidelijk ergens anders, logische conclusie.

De enige conclusie kan dus zijn dat we vuurwerk gewoon het hele jaar door kunnen legaliseren!

DerUnterMensch | 02-01-20 | 12:50 | 2

Ik stel voor dat we bij jou in de straat beginnen.

Grijskijkert | 02-01-20 | 12:54

@Grijskijkert | 02-01-20 | 12:54:
Ik verwacht geen problemen, dus geen enkel probleem. Alleen duurt het zo lang als je het per straat gaat doen.

Laten we het per 2 steden doen (waarbij mijn stad dan bij de eerste twee is). En dan elke dag legaliseren we het in 2 meer steden. Is het halverwege het jaar in heel Nederland legaal.

DerUnterMensch | 02-01-20 | 13:27

Ik lees niks over het aantal arrestaties en de hoge boetes die zijn uitgedeeld en wanneer ze voor de rechter moeten komen voor hun daden,
Dit is meer het verhaal van een oorlogscorrespondent dan dat van een handhaver van de wet. De burgers kennen dit beeld wel en ook de machteloosheid die de politie uitstraald.

Damoos | 02-01-20 | 12:50 | 3

Groepsaansprakelijkheid. Nog zoiets. Ze kunnen onmogelijk zien wie uit de groep iets gegooid heeft. Ze kunnen dan niet de hele groep oppakken om het de volgende dag rustig uit te zoeken. Ze kunnen je waarschijnlijk niet eens langer dan zes uur vasthouden. Regel het. Zoek naar mogelijkheden binnen de wet of pas deze aan. Die pet past ons allemaal.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 12:54

@Je_zeulende_zusje | 02-01-20 | 12:54: exact, in het voetbal is het ook mogelijk om bussen uitsupporters terug te sturen door het toedoen van enkele supporters of complete vakken leeg te laten door 1 afgestoken fakkel.

bots! | 02-01-20 | 12:59

@bots! | 02-01-20 | 12:59:
Yup. Het is dan ook ineens mogelijk grote tijdelijke cellencomplexen in te richten voor vervelende dronken dropjes.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 13:03

Het gooien van vuurwerk naar anderen zou bestraft moeten worden als poging tot doodslag en het in de fik steken van auto's e.d. als brandstichting. Dat is het toch !!!
Pak er volgend oud en nieuw een paar honderd op en straf ze, maar dan wel echt. Geen fopstraffen. Het jaar daarop is het een stuk rustiger.

boccelullus | 02-01-20 | 12:50

Het wordt tijd dat jullie weer meer met beeld gaan doen, want die lange teksten heb ik allemaal geen geduld voor.

Roy020 | 02-01-20 | 12:49

Het probleem in een notendop. We hebben regels maar die worden niet gehandhaafd. De politieman doet een noodoproep omdat hij zijn eigen werk niet gedaan heeft (opsporen illegaal vuurwerk), niet doet (lekker doorrrijden want wat moet je dan?) en niet zal doen (ga het vuurwerk in zijn geheel maar verbieden). Waarom moet ik daar onder lijden? Ik koop een pot van 5 tientjes en steek dat aan en geniet er van. En dat gewoon om 0:05. Niemand tot last en de straat mag meegenieten. Probleem zijn die zware nitraten, lees cobra's en daar moet je nou net op handhaven. Dus zielig verhaal dit: nee? Dit is het resultaat van jarenlang niet handhaven. Dus hup, ga je werk doen.

Behangdelul | 02-01-20 | 12:49 | 1

Als vandalen een stapel kerstbomen in de fik wil steken door deze eerst te overgieten met benzine uit een jerrycan, heeft dat niets maar dan ook helemaal niets met vuurwerk te maken. Het is gewoon tuig en moet als zodanig aangepakt worden. Ben het dus 100% eens met het bovenstaande eens. Ik steek niets (meer) af, maar heb er zeker geen last van als een ander dat wel doet.

JayJay | 02-01-20 | 13:04

Helaas was de burgemeester ff niet beschikbaar in 020. Die was druk met het schrijven van briefjes zodat de illegalen die verantwoordelijk zijn voor veel van de ellende die de hulpverleners tegenkomen alsjeblieft niet lastig gevallen worden.
Wat is het toch een lieve stad. Ze krijgen waar ze al jaren om hebben gevraagd.

The2Amendment | 02-01-20 | 12:49

Hoe het zo ver heeft kunnen gebeuren? Door jarenlang krankzinnig slap beleid. Er moet gewoon consequent met de lange lat geslagen worden tegen al die jeugdpuisten en ander ellendig volk. Rammen en snoeihard beboeten als je er eindelijk een hebt opgepakt. In de cel ermee en gelijk weer de straat op als agent. De administratie komt over twee dagen, als die lamlul zijn roes heeft uitgeslapen. Oh ja, en volgend jaar O&N zit je preventief in de cel van 30 december t/m 2 januari. Alles is maar met de mantel der liefde bedenkt. Oh we moeten respect hebben voor elkaar.. Alsof die ellendelingen dat voelen of daar over nadenken. Ze kennen enkel de wet van de straat en die moet zo hard zijn als een lange gummiknuppel in de nek. Wie niet luisteren wil moet voelen.

Zalluf | 02-01-20 | 12:48

Illegaal vuurwerk blijkt de meeste overlast te veroorzaken, dus mijn gevoel zegt dat je dat dan het beste als eerste kunt verbieden.

harrievanzanten | 02-01-20 | 12:47 | 5

Iets dat verboden is nog een keer verbieden?

DitjaarkrijgikAOW | 02-01-20 | 13:00

"I see what you did here :)"

klamme.vla | 02-01-20 | 13:03

Wees gerust, het was uiteraard cynisch bedoeld, hoewel ik onze MP al vaker heb horen zeggen dat cynisme niet de oplossing is.

harrievanzanten | 02-01-20 | 13:05
▼ 2 antwoorden verborgen

Als 'inclusief' Amsterdam dan een vuurwerkshow voor t (ook daarvoor belastingbetalende) gepeupel gaat houden, dan ben ik benieuwd waar, niet het centrum of de haven aldaar uiteraard, zo arrogant willen ze niet mer zijn , aldus Halsema, nee, gewoon in west, Bos en Lommer, daar mag dan de hele grachtengordel met kroost en al heen fietsen met de brandbare bakfietsen om eens echt tussen hun geliefde cultuurverrijkers naar een groot vuurwerk te gaan kijken via hun iphones. FEEST voor IEDEREEN immers!

Yumi | 02-01-20 | 12:47

Maar waarom gaan ze niet achter de nitraatbom gooiers aan? Dat zijn toch aanslagen. Het lijkt er op dat het leger ingezet moet worden als de agenten dit simpelweg niet aan kan. Noodwet of noodtoestand uitroepen. Kampement en internering kamp inrichten in de haven en het tuig grootschalig oppakken. Maximaal vast zetten.

P-unit | 02-01-20 | 12:47 | 1

Politie agent mag je 3 dagen vastzetten, soms nog langer in het bureau. Gewoon doen. En schade betalen, en zelf repareren. Alleen, niet in een groep, dat zijn ze niet meer zo dapper.

Nichtsneues | 02-01-20 | 12:52

Handhaven is ook zo on-Amsterdams en een rechtse hobby, dat moeten we niet willen in deze lieve stad.

In 1970 veegden ‘De Jannen’ de Dam schoon, al het langharige tuig dat overlast veroorzaakte werd verwijderd. De gemeente wist daarna niet hoe snel ze die nieuwe situatie moesten bestendigen. Dus: doe eens iets, gemeente.

Nichtsneues | 02-01-20 | 12:47 | 2

1970. Al was daarvoor veel minder aanleiding dan nu in Amsterdam -West.

Ridde Rogter | 02-01-20 | 12:50

@Ridde Rogter | 02-01-20 | 12:50: situatie is vergelijkbaar , marine personeel werd altijd lastig gevallen , vriendinnetjes werden als ze gingen uitzwaaien geteroriseerd. Ook toen blonk stadbestuur uit in niet handhaven. Hierdoor nam marine personeel 'het recht in eigen hand ' , maar wilde wilde bovenal voorkomen, telkens nog lastig gevallen ( of geteroriseerd door die lieve hippies ) te worden. Dat voor de dam gekozen was, komt ook dat veel marinepersoneel, van oudere collega's van eerste hand de ervaringen overgeleverd hebben gekregen, over de oorlog in Nederlands indie. Juist het moment dat symbool stond voor hun die leden in de oorlog werd compleet 'ontheiligd 'door mensen die zich terorisered opstelden naar Nederlands leger ( en politie als die niet lief genoeg was ) . Maar goed in Linkse pers ook toen al werd een vertekend beeld gegven en de nadruk gelegd op 'recht in eigen hand nemen . ( en arm lieve hippies die nooooooit iemand kwaad doen kregen de bekende slachtofferrol )

sparrow | 02-01-20 | 13:26

Weet je wie er ook helemaal gek was op grote explosies?

Mr_Natural | 02-01-20 | 12:46 | 6

Oppenheimer ?

boccelullus | 02-01-20 | 12:52

Bomber Harris?

wiener mit pommes | 02-01-20 | 12:58

Topper Harley ?

van_Heutsz | 02-01-20 | 13:07
▼ 3 antwoorden verborgen

De burger kiest de regering, de regering maakt de wetten, de rechter past toe en de politie voert uit.

De burger kiest hiervoor.

Is dit nog nieuws? | 02-01-20 | 12:45 | 3

De rechter is onafhankelijk en past de wet toe met zijn eigen d66 perceptie.

Bram-Jr | 02-01-20 | 12:53

De burger krijgt een lijst leugenaars om uit te kiezen, de leugenaars zelf maken er een bende van, de rechter vindt dat hij én persoonlijk niet verantwoordelijk is én boven de leugenaarsbende staat, de politie moet met interne tegenwerking met te weinig mensen met gevaar voor eigen leven de boel maar oplossen.
Zo, dan klopt het beter.

Dezenaamhier | 02-01-20 | 14:21

Oeps, alweer een barst in ons vaasje...
Fijn dat onze agenten wakker worden.

wiener mit pommes | 02-01-20 | 12:45

Ik schaam me rot dat ik me ook dit jaar weer niet aan het vuurwerk geërgerd heb.

Gerard de Boer | 02-01-20 | 12:45 | 1

Ai, u lijdt tolerantieschaamte.

Papa Jones | 02-01-20 | 12:48

We weten precies hoe het zover heeft kunnen komen. Maar ja, een sterke ruggengraat is niet iets waar Nederlanders om bekend staan. Wel lekker meebuigen en jezelf wijsmaken dat het tolerantie is.

opblaasschaap | 02-01-20 | 12:45

Geef politie en hulpverleners toestemming om op oudejaarsavond met (rubberen) kogels te schieten op idioten die met zwaar vuurwerk naar mensen gooien en al die andere ellende veroorzaken. Minder IQ-gemankeerd tuig uit "veilige" landen binnen laten zou ook helpen, vermoed ik zo. Rutte, lees je mee?

Toos Bevergeil | 02-01-20 | 12:45

Het valt me op dat de problemen zich vooral voordoen waar Zwarte Piet -al dan niet onder druk- is afgeschaft.

goedverstaander | 02-01-20 | 12:44 | 1

Duindorp?

Ridde Rogter | 02-01-20 | 12:45

Heeft iemand die olifant in de kamer al ontdekt? Schijnt maar een kleintje te zijn daar in A-west.

Pieter Breydel | 02-01-20 | 12:44

Ik zit op een A4tje het aantal arrestaties, voorlopige hechtenissen en veroordelingen te tellen. Dit gaat volgend jaar nog erger worden.

Feynman | 02-01-20 | 12:43

Het wordt steeds heftiger aldus de mensen die niets over de vorige eeuw geleerd hebben...

Dauthi | 02-01-20 | 12:42
-weggejorist-
AtomicGeforce | 02-01-20 | 12:42 | 2

Hier in het dorp heel veel vuurwerk afgestoken. Vrijwel geen schade. Het verschil? Geen import sisvolk hier dat het nodig vindt om de oorlog uit het thuisland mee te brengen.

De vries, Henk. | 02-01-20 | 12:42

Politie moet gaan handhaven i.p.v. huilie huilie verhalen schrijven.

Arkan Sonney | 02-01-20 | 12:42 | 1

Och och, keyboard-strijdertje.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 12:51

Dit heeft niks met vuurwerk te maken maar met Amsterdam west...

Oromis | 02-01-20 | 12:42 | 1

Dit

Madrox | 02-01-20 | 13:15

Geen regel en geen verbod zonder handhaving. En de bottom line is: Er is geen politieke wil om meer geld uit te geven aan politie en justitie. Er is geen politieke wil om duidelijke, goed uit te voeren regels en wetten in elkaar te zetten.

Kijk naar de puinhoop rond de toeslagen, kijk naar het boerkaverbod, kijk naar het drugsbeleid. Goede, uitvoerbare regels en bijbehorend budget. Daar begint het mee.

SjonnieC | 02-01-20 | 12:42 | 3

Laten we beginnen met opnieuw de grenzen te bewaken zodat illegaal zwaar vuurwerk niet binnen gesmokkeld kan worden.

MoonBeebe | 02-01-20 | 12:45

@MoonBeebe | 02-01-20 | 12:45: Ik zou eerder de grenzen bewaken zodat illegale mensen niet binnen gesmokkeld kunnen worden. Keuzes keuzes

The2Amendment | 02-01-20 | 14:04

Vaak wordt gewezen naar handhaving die zouden falen. Maar hoe moet je handhaven in een totaal verhufterde maatschappij? Waarbij sleutelkinderen tot laat ronddwalen zonder enig toezicht, opvoeding, bijbrengen van discipline? Nota bene omdat beide ouders aan het werk zijn of te moe om op te voeden omdat ze werken? Ouders die 'vriendjes' zijn met hun kinderen en alles wat hun prinsje of prinsesje doet fantastisch vindt? Of ouders die al lang hebben opgegeven en meedoen met drank, coke en wat dies meer zijt. De neergaande spiraal van normen en waarden is ons als samenleving aan te rekenen. Maar dat ongemak laten velen liever een deur voorbij gaan (want geen zin of teveel moeite) en houden velen daarmee deze toenemende problemen in stand.

klamme.vla | 02-01-20 | 12:41 | 1

Een verbod op vuurwerk is dan ook vooral niet onder ogen willen zien wat er echt mis is in Nederland. De politieke elite woont echter ver weg van de toestanden. Die klagen vooral dat de buren aan het knallen zijn en dat het zo’n geldverspilling is, maar staat op middernacht wel buiten te kijken naar het vuurwerk.

Lafayette | 02-01-20 | 12:45

Optyfen met je verbod, als zo’n burger daar verteld “waarom doen jullie niks” en het repliek als “Tja, wat kunnen we doen” komt zien we al waar het probleem ligt. De politie moet hun taak uitvoeren en het tyfus-tuig van de richel van de straat plukken, de rechterlijke macht moet ze eens echte straffen op leggen en de smerige politici moeten de kern van het probleem aanpakken. Wettelozen paupers, allochtoniërs en ander tuig wat gewoon keihard aangepakt moet worden.

HaatAth3ist | 02-01-20 | 12:41 | 1

Probleem ligt echt niet bij de agenten op straat.
Al een keer Bureau Burgwallen gekeken? Duidelijker kan het je niet gemaakt worden.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 12:53

Misschien moeten we het maar eens een jaar afschaffen en kijken hoe ongelooflijk naïef dat is. Het zal resulteren in nóg meer illegaal vuurwerk, meer gevaarlijke opslag, meer invoer van illegaal vuurwerk langs criminele routes en nóg meer vandalisme rondom nieuwjaar en de maanden ervoor.

Nohara | 02-01-20 | 12:41

Heeft weinig met vuurwerk te maken en veel met onopgevoede hufters - al dan niet import - die het niets kan schelen als de samenleving stuk gaat.

bleached | 02-01-20 | 12:40

Nu kan de EU eens laten zien dat ze werkelijk iets kunnen betekenen en een algeheel Europees vuurwerk verbod realiseren.
Totale waanzin wat er gebeurd.
Verbieden, aanpakken, handhaven en per gemeente een vuurwerkshow regelen.

Van_hot_naar_her | 02-01-20 | 12:39 | 2

Heeft niks met vuurwerk te maken maar met de tokkies die het misbruiken. In west zijn dat 99% finnen

Oromis | 02-01-20 | 12:44

@Oromis | 02-01-20 | 12:44: Daarom, gewoon een Europees totaal verbod op vuurwerk.
Het is van de zotte dat in bv in Polen en Italie bijna legale handgranaten te koop zijn.
Volgend jaar het leger alle wijken in waar het ellende is en laten zien wie de baas is in dit land.
De tokkies of de overheid.

Van_hot_naar_her | 02-01-20 | 12:51

En hoeveel van die etters (die al een week voor oud en nieuw de buurt aan het terroriseren waren met vuurwerk en nu nog) heeft deze agent op de bon geslingerd?

drs. P | 02-01-20 | 12:39

Op de Antillen wordt ook veel vuurwerk afgestoken. Buiten dat men al dagen voor het uiteinde knalt zijn er vrijwel geen incidenten. Amper letsel of schade. Het vuurwerk wel zwaarder.
Vuurwerk is niet het probleem, het gedrag natuurlijk wel. Nederland zit vol hufters, maar ook met gefrustreerde mensen die graag uit het keurslijf willen.

Lafayette | 02-01-20 | 12:39 | 3

Daarvoor hoef je echt niet naar de Antillen maar kun je woon in de meeste gemeentes in het land kijken. De gebieden waar het goed gaat komen alleen niet in het nieuws.

Hunter S. Thompson | 02-01-20 | 12:44

@Hunter S. Thompson | 02-01-20 | 12:44:
Eens. Echter de provincie telt blijkbaar niet.

Lafayette | 02-01-20 | 12:48

@Hunter S. Thompson | 02-01-20 | 12:44:
Inderdaad.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 12:53

Make Amsterdam Great Again. Vrij naar de grote denker.

Eierbal-is-fijn | 02-01-20 | 12:38

Je moet zulke jongeren gewoon aanspreken op hun gedrag en ze adviseren naar huis te gaan en gedichten te schrijven. Dat snappen ze echt wel en dan is het meteen afgelopen..

Ridde Rogter | 02-01-20 | 12:38

Gezeur over vuurwerk afschaffen terwijl er geklaagd wordt over kerstbomen en jerrycans met benzine....

De algemene verloedering, daar is deze meneer klaar mee.

Is dit nog nieuws? | 02-01-20 | 12:38 | 5

@Oromis | 02-01-20 | 12:45:
Wat heeft racisme er mee te maken? Hier in Den Haag in ieder geval is vuurwerkoverlast en vandalisme meer een probleem van roomblanke pvv/fvd stemmende Tokkies.

Japannert | 02-01-20 | 12:51
▼ 2 antwoorden verborgen

Het is een indrukwekkend stuk.
Alleen de agent trekt de verkeerde conclusie.

Papa Jones | 02-01-20 | 12:38

Zou beginnen met bij die extreme gevallen de rotzooi minimaal een week te laten liggen. Laat die auto maar staan. Ff laten bezinken.

Forwaards | 02-01-20 | 12:37 | 2

Leuk als paupers jou auto in de fik steken.

Is dit nog nieuws? | 02-01-20 | 12:39

Ja. Dat zal ze leren!

halfvolle glas | 02-01-20 | 12:39

Wel benieuwd wat voor handgranaat zij bedoelen, ze zijn er duidelijk nog en blijkbaar in goede gezondheid, waaruit ik zou afleiden dat de explosie dus niet vergelijkbaar was. Een typische (concussion) granaat heeft toch wel een effectieve radius van een paar meter.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 12:37 | 2

Daarmee het gooien vergoedelijken? Omn een vuurwerkbom zit geen stalen behuizing...

Is dit nog nieuws? | 02-01-20 | 12:40

Wat een politiek correcte reactie....

Here's Freddy | 02-01-20 | 12:41

En nog even iets over taalgebruik: dat 'ik ben er klaar mee' van iedereen. Dat lost niets op, je wilt blijkbaar zeggen dat het moet ophouden omdat jij dat wilt, en dat is het. En die Akerboom: 'Dit kunnen we niet normaal blijven vinden.' Het 'met zijn allen' was blijkbaar even weggevallen. En hij wil 'initiatieven in de wijk'. Zelfs ik word daar agressief van. Zolang de hele bevolking van Nederland wordt behandeld als een entiteit die gemanaged moet zie ik geen kans op vooruitgang.

grietmetgroenefiets | 02-01-20 | 12:37 | 1

O ja, en als ze toch een 'initiatief vanuit de wijk' willen, dan zetten ze die buurtvaders maar weer in. Heb ik één keer gezien op het Mercatorplein toen ze een opstand verwachten vanwege een door de politie neergeschoten Marokkaan en dat werkte prima. Oudere Turken en Marokkanen met handhavingshesjes.

grietmetgroenefiets | 02-01-20 | 13:14

In België is er ook een vuurwerk afsteek verbod. Heeft dat geholpen? Nee.

BigKnor | 02-01-20 | 12:36

Soms komen er feelgood filmpjes voorbij van tuig dat zelf gewond raakt.
Deze jongen heeft "h'm" al een jaar lang niet meer tussen duim en wijsvinger kunnen nemen.
www.geenstijl.nl/4727981/nieuwjaarsna...
Als ie legaal verwerk had gebruikt dan had ie één dag lang een zere duim gehad.

Osdorpertje | 02-01-20 | 12:36 | 1

Tja dat filmpje is leerzaam, duim omhoog stekend ................ oh wacht.

jan huppeldepup | 02-01-20 | 13:42

Gelukkig kun je bij de volgende jaarwisseling de hele wijk niet meer in. Dat wordt een no-go area zoals de banlieues in Parijs. Daar heerst het gezag van de overheid niet meer, daar hebben ze andere wetten.

lulleficatie | 02-01-20 | 12:35 | 4

En een totaal vuurwerkverbod, wat dus helemaal niets helpt.

Hunter S. Thompson | 02-01-20 | 12:41

@Hunter S. Thompson | 02-01-20 | 12:41: klopt. Haal je het toch gewoon in Polen....

MoonBeebe | 02-01-20 | 12:49

Laat ze dan ook maar lekker creperen in zo'n wijk als er een brandweer of ambulance nodig is. In Molenbeek rukte de brandweer alleen nog maar uit onder politie begeleiding. De grote vraag blijft waarom West Europa koste wat het kost kapot moet.

sprietatoom | 02-01-20 | 14:51
▼ 1 antwoord verborgen

Niet langer verschuilen achter kutsmoesjes. Algeheel verbod. Handhaven waar mogelijk. Lange adem. Overal preventief fouilleren mogelijk maken. Niet voldoen aan sommatie = preventief oppakken.
We worden geregeerd door een stelletje rubberen sjembekken. Stoppen met kul als supersnelrecht en onacceptabel. Loopt de strafrechtketen vast - los het op! Daar worden jullie rijkelijk voor betaald. Te weinig blauw? Keuzes! "Maar demense doen het toch wel" is slechts argument om dan ook maar te stoppen met belastinginning. Do your fucking job gewoon eens een keer.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 12:35 | 1

Dát. Algeheel verbod en dan keihard asnpakken. Ze doen of het oorlog is? Prima dan krijg je oorlog. Maar dan wel met de mariniers.

Teeweetwee | 02-01-20 | 12:41

Ik ken nog wel iemand die 2 delen 90% verrijkt Uranium-235 heeft liggen. Lijkt me leuk om dat bij volgend Oud en Nieuw mee te nemen naar Amsterdam-West en die 2 helften op elkaar te knallen. Want die standaard overlast, met cobra's en zo, die kennen we nou wel.
Ik zoek nog wel wat vrijwilligers om te komen opruimen op 1 januari.

skoftig | 02-01-20 | 12:35 | 1

Moeten wel stukken van minimaal rond de 11 kilo zijn. Dat knalt wel lekker. Japans vuurwerk eigenlijk.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 12:38

Als je agent bent, en je wordt bestookt met vuurwerk dan trek je je wapen, geeft een waarschuwings schot en als dat niets oplost, schiet je gericht.

Lt-Kol Kilgore | 02-01-20 | 12:34 | 2

Vervolgens word je geschorst, moet een advocaat betalen om vervolgens ontslagen te worden en aan de schandpaal genageld te worden.

Bolhoed | 02-01-20 | 12:43

En ben je daarna werkloos met een strafblad...

winkelwagenmuntje | 02-01-20 | 12:48

Al met al een normale jaarwisseling dus.

Ja politie, waarom doen jullie niets? Ik vind het allemaal smoesjes van de politie en gezagsdragers.

De volgende ontwikkeling is dat er burgerwachten ingesteld worden. Zij zullen wel geld gebruiken als hun spullen en levens in gevaar komen. En terecht.

Mokum Kosher | 02-01-20 | 12:34

Ik heb een klein stukje gelezen maar ik wil nu vast reageren. Welke naïve sukkel heeft dit geschreven? Onder welke steen heeft hij de afgelopen 30 jaar gelegen? Is dit zijn eerste week bij de politie?

djs | 02-01-20 | 12:33 | 5

@Oromis | 02-01-20 | 12:37: want? Met legale vuurpijlen steek je niks in brand? Is ook weer zo'n kudtsmoesje. Het gaat niet km legaal of illegasl. Het gaat om scheepsladingen idioten die elk jaar gekker moeten doen en steeds meer schade en letsel veroorzaken. Een vuurpijl door een open raam schietn, dan ben je niet goed bij je hoofd. En wasrom moetdn scooters en auto's in de fik? Doe normaal!

Teeweetwee | 02-01-20 | 12:45

@Teeweetwee | 02-01-20 | 12:45: Tja in amsterdam west verzinnen ze wel weer iets nieuws hoor. En vuurwerk hebben ze daar toch wel ookal wordt het verboden. Het zit daar vol met finnen

Oromis | 02-01-20 | 12:58

@Papa Jones | 02-01-20 | 12:36:

Blijkbaar hoort deze mindset bij de selectiecriteria

djs | 02-01-20 | 15:11
▼ 2 antwoorden verborgen

Het probleem is niet het vuurwerk maar het tuig en jaren lang slap optreden van justitie. Waarom gaat het in grote delen van het land gewoon goed? Hier bijna geen knal gehoord voordat het was toegestaan, om 00:00 uur iedereen gezellig naar buiten, drankje erbij, vuurwerk kijken en om 1 uur zat iedereen weer binnen, niets aan de hand en zo gaat het in de meeste gebieden. Omdat er dan wat idioten rondlopen, vooral in de grote steden, waar men niets tegen doet moet de gewone brave burger maar weer zijn pleziertje inleveren? Daarbij lost het niets op, dat tuig wat nu met vuurwerk rotzooit gaat bij een verbod natuurlijk niet bij paps en mams op de bank zitten, die slopen nog steeds de stad. Kijk maar naar parijs dat een algeheel vuurwerkverbod kunt, een groot drama.

Hunter S. Thompson | 02-01-20 | 12:33 | 4

dit.

Metaalenzo | 02-01-20 | 12:39

Nee hoor... de meeste gebieden is trgenwoordig 3 dagen lang oorlog.

Teeweetwee | 02-01-20 | 12:46
▼ 1 antwoord verborgen

Anarchie gaat nog eens heel groot worden in 020 west

Karel Kruizenruiker | 02-01-20 | 12:33

Oudejaarsnacht is slechts een uitvloeisel van tientallen jaren carte blanche voor rellend tuig. Inbraken, vandalisme, lichte zedenzaken, autodiefstal, het heeft allemaal een oplospercentage van <1%. Kortom: men doet wat tie wil en dat wordt steeds gekker, goedkoper en leuker om zelf te filmen voor de likes.

de Voorzittert | 02-01-20 | 12:33

Ik zou wel eens een kaartje willen zien van de wijken met vuurwerkoverlast, afgebeeld op de wijken met veel allochtonen. Gewoon; harde gegevens, niet een links of rechts wensbeeld.

ole guapa | 02-01-20 | 12:33 | 7

Dan trek je de verkeerde conclusie, namelijk een van correlatie en niet relatie. De relatie is niet vuurwerk/vandalisme- allochtoon, de relatie is vuurwerk/vandalisme -lagere klasse, en vervolgens met het feit dat illegaal vuurwerk makkelijker te verkrijgen en goedkoper is dan ooit. Daarom doen roomblanke achterstandswijken als ook gewoon mee. Het heeft met afkomst verdomd weinig te maken. Schilderswijk bijvoorbeeld was een kutwijk met kutvolk toen het volledig blanke onderklasse was, en het is een kutwijk met kutvolk nu de onderklasse een kleurtje heeft. Er is wat dat betreft echt niet zoveel veranderd.

Japannert | 02-01-20 | 13:04

En het stemgedrag. Het zal me niets verbazen wanneer we een oververtegenwoordigdiging PVV en FvD zien. Het zijn niet de scherpste messen uit de keukenla die dit gedrag vertonen.

Red shirt | 02-01-20 | 13:08

@Oromis | 02-01-20 | 13:00: Ja natuurlijk.
Dat hebben we allemaal gezien sinds het verbod op vreugdevuren officieel werd.

Van_hot_naar_her | 02-01-20 | 14:58
▼ 4 antwoorden verborgen

Vervelend om te zeggen maar het zijn vooral kennelijk de Marokkanenwijken waar dit veel voorkomt. Dan zouden we vuurwerk met oud en nieuw afschaffen, wegens een totaal falend immigratiebeleid van PvdA, GroenLinks enz.

Bovendien, het in brand steken van auto's is al verboden.

Ik zou zeggen, geef minder uit aan immigratie, en schuif dat geld naar handhaving. 2 vliegen in 1 klap.

Gewinflipt | 02-01-20 | 12:32

Heel veel respect voor jullie werk.
Tja ... deze wereld ken ik dus niet. De andere kant van de medaille.
Dus ik begrijp hun weerzin tegen vuurwerk.
Het blijft wel jammer dat een leuke buurttraditie kennelijk zo volkomen kan omslaan in geweld en agressie.
Er verdwijnt steeds meer gemoedelijkheid uit dit land.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 12:32

"Wat mij betreft schaffen we dat vuurwerk helemaal af."

Deze gedachtegang is mede oorzaak van alle ellende. Zo'n beetje alles wat in dit artikel beschreven is, is allang verboden, inclusief de explosieven. Wat we nodig hebben is niet nòg meer verboden, maar handhaving. Zolang de figuren die dit flikken ermee wegkomen zal dit door blijven gaan.

Peter_K | 02-01-20 | 12:32 | 1

Dit dus.

omanders | 02-01-20 | 13:57

Mark Achterbergh-Copier is niet alleen agent maar ook VVD-raadslid en voorzitter van de Amsterdamse Juridische Vereniging...
Moet je iemand in deze positie nu echt nog uitleggen, dat politiek, justitie en politie het zélf helaas zover hebben laten komen? Dat de-escaleren in plaats van regels handhaven geen oplossing is maar een vorm van wegkijken?

En nu, als zelfs het wegkijken voor de geweldige shitzooi niet meer lukt, moeten de goeden maar wéér onder de kwaden lijden. Wéér een geval symptoombestrijding waarbij het vuurwerk ipv de raddraaiers -lekker veilig- als oorzaak wordt aangewezen. Pak nu gvd eens één keer het échte probleem aan!

bart1234 | 02-01-20 | 12:32 | 2

De VVD is toch die partije die het over dat vaasje had waar we voorzichtig mee moeten zijn. Nou Mark, I've got news for you: Het vaasje is al kapot, ongeloofelijke naieve dropveter. En wat ga je nou doen? Afgezien van naieve moralistische zeikstukjes insturen naar Geenstijl?

Thierry-Rosette | 02-01-20 | 12:50

Femke, (ik bedoel de burgermeester die wegens sexisme niet bij haar naam genoemd wil worden) wil het wanbeleid van de afgelopen 3/4 andere burgermeesters afwentelen op de rest van nederland, want na jaren niet handhaven weten ze niet meer hoe het wel moet (zonder zelf te blijven deugen).
www.telegraaf.nl/nieuws/95795566/hals...

Dezenaamhier | 02-01-20 | 13:50
-weggejorist-
De Evangelist | 02-01-20 | 12:31 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

"Mensen staan op straat te huilen dat hun huis en haard in de brand staat, "

Klagen mensen nu ook al als hun haard in de brand staat? WTF?

En voor alle vuurwerk-verbieders hiero : wat denk je dat ze dan gaan doen, gezellig thuisblijven en pim-pam-petter ? Dacht het niet.

Eierbal-is-fijn | 02-01-20 | 12:31

Ja, het is het waard.

3Xniks | 02-01-20 | 12:30 | 1

Jij bent dus een van dat tuig? Rot op naar Verweggistan, landverzieker

New Quacka | 02-01-20 | 12:32

Amsterdam west. De balineu die volgens RTL niet bestaat in 2020.

sjef-van-iekel | 02-01-20 | 12:29 | 1

Banlieu

Papa Jones | 02-01-20 | 12:32

Die lui die nu de boel verstieren doen dit dus echt niet met een doosje kanonslagen, maar halen hun vuurwerk toch over de grens... Aangezien je 0, 0 garantie hebt dat deze lui ineens stoppen als er een vuurwerkverbod is dupeer je hiermee vooral de mensen die het wel gewoon leuk en gezellig doen.

Zolang het tuig het idee heeft dat de pakkans nihil is blijven ze dit toch wel doen.

a4p | 02-01-20 | 12:29 | 6

@New Quacka | 02-01-20 | 12:36: De politie kan iedereen oppakken die voor 31 december 18.00 vuurwerk afsteekt. Daar is geen verkoopverbod voor nodig. Dat doen ze echter niet. Te druk met snelheidscontroles en fietslampjes controleren. Dan ook niet klagen.

The2Amendment | 02-01-20 | 12:54

@New Quacka | 02-01-20 | 12:36: Dat is al zo voor 29-12, als consumentenvuurwerk in de verkoop mag. Iedereen die dan rotzooit met vuurwerk, is strafbaar. De schaal is dan veel kleiner maar handhaving nul. En dat zou ineens verbeteren als je gewoon vuurwerk verbiedt?

5611 | 02-01-20 | 12:57

@New Quacka | 02-01-20 | 12:36: Kunnen ze nu buiten de legale afsteektijden ook al. Doen ze niet. Zie *daar* het probleem. Een verbod betekent helemaal niets als er niet gehandhaafd wordt.

Mbovenka | 02-01-20 | 13:07
▼ 3 antwoorden verborgen

Tja daar het alleen in bepaalde wijken is daar het illegalen vuurwerk door de overheid zelf laten verkopen en de wijk daarna dicht maken tot 2 januari. Win win, zij hebben een paar uren *lol* en de resr heeft rust.

jan huppeldepup | 02-01-20 | 12:29

"U moet zich voorstellen dat...", schei uit man doe toch gewoon je werk of zoek een ander baantje, zeikerd.

van Oeffelen | 02-01-20 | 12:28 | 2

Ik denk dat u maar eens een dienst moet meedraaien. Bizarre dingen die agenten meemaken voor een mager loon en slechte organisatiestructuur. Je kunt moeilijk in je eentje een horde mongolen bedwingen met de jaarwisseling. Dat zie je wel terug in het geweld tegen hulpverleners.

deugfoob | 02-01-20 | 12:34

@deugfoob | 02-01-20 | 12:34: Je kan heel makkelijk in je eentje een horde mongolen bedwingen. Je pakt een geweer en van een afstandje knal je de grootste relschoppers een kogel door hun kop. Moet je zien hoe snel het probleem opgelost is.

Thierry-Rosette | 02-01-20 | 12:47

Verhuisd. Auto staat voor het eerst buiten met oud/nieuw. Kan wel huilen, bezaaid met kleine brandplekjes. Siervuurwerk mooi man. Verbod verbod verbod. Please.

Normpje | 02-01-20 | 12:28 | 8

U heeft het zelf uitgelokt. Expres je auto buiten parkeren terwijl je weet dat er vlakbij vuurwerk gaat worden afgestoken. Hopelijk betaalt de verzekering helemaal niks. How dare you !!!

The2Amendment | 02-01-20 | 12:55

Tja ik vermoed toch verzekerings bedrog hier, gewoon je auto expres buiten laten staan en dan de verzekering bellen.

jan huppeldepup | 02-01-20 | 13:36

@Normpje | 02-01-20 | 12:47:
Dan pakken ze een schroevendraaier of een priem, ik heb altijd een mes bij me, en niet om te zien of iemand bloed.
Als je je auto had gesproeid dan had het waarschijnlijk minder geweest, maar het blijft zuur.

Jezusaapje | 02-01-20 | 15:05
▼ 5 antwoorden verborgen

Verbied vuurwerk in Amsterdam-West, dat is alles wat ik hierover kan zeggen. In gebieden waar minder allochtonen wonen loopt het niet op een dergelijke manier uit de hand. Overigens was het in Oost opvallend rustig.

grietmetgroenefiets | 02-01-20 | 12:27 | 2

Cobra’s, dat is zwaar vuurwerk te vergelijken met een accupakket van 90 kWh, waren altijd al verboden. Dus dat hele vuurwerkverbod komt van de ChristenUnie en volgt op tal van verboden voor de bühne (vvdB).

Trumme | 02-01-20 | 12:32

Ja, want zonder vuurwerk kun je geen auto’s in brand steken.

djs | 02-01-20 | 12:36

Dat soort vuurwerk is al verboden, daarom is het ook illegaal vuurwerk he... en dingen in de fik steken is vandalisme en reeds verboden, en op mensen of auto's zware (nitraten?) vuurwerk schieten is poging tot mishandeling, en is ook al verboden.

Al me al is het al verboden en het werkt dus niet. Dus gaan we rotjes verbieden die nog geen deuk in een pakje boter slaan, want redenen.

Erg logisch allemaal. Het gevolg van een totaalverbod is dat, je geloof het niet, er NOG MEER gevaarlijk vuurwerk zal zijn, en helemaal geen normaal vuurwerk meer (want verboden). Lekker bezig!

Hier in Drenthe weinig last, gewoon overdag wat jongelui met de carbidbussen en 's avonds wat vuurwerk in het weiland, mooi toch?

Groeten! En oja, aan de reaguurders en redactie een goed 2020.

harry21 | 02-01-20 | 12:27 | 1

Goed gesproken harry. Ik zag vorig jaar een docu over de Italiaanse familie die Cobra’s produceerd en over de gevolgen net zo naïef reageerde als kalifaatmeisjes. Laat ze een Europees export verbod voor die Italianen regelen.

Trumme | 02-01-20 | 12:35

Even over de titel bij dit epistel..
Een rouwstoet bekogelen met vuurwerk.
Hoe laag kun je zinken met je debiele kop?
Respect voor de rouwstoet leider welke er dus gewoon wel op af stapt en korte metten mee maakt.

normanius | 02-01-20 | 12:27

Ik vrees dat het slopen, vernielen en stichten van branden met de jaarwisseling sowieso alleen maar zal toenemen, los van het vuurwerk. Hulpverleners worden echt niet alleen maar in Amsterdam gezien als 'fair game'. Het lijkt ook wel alsof er een soort schuldomkering plaatsvindt: 'ja, ik liep inderdaad met 2 jerrycans benzine rond om geparkeerde auto's in de hens te steken, maar die kutpopo handhaaft ook niet en daarom moest ik wel', zoiets.

Schulzie | 02-01-20 | 12:27

De slechtste eigenschappen van vele culturen verzamelen zich in grote steden die bestuurd worden door mensen die niet de kwaliteiten bezitten een kinderfeestje te organiseren.
Niet zonder grootschalige kindermisbruik & corruptie. Naast de eindeloze budgetten om toch "succes" te claimen.

Er is iets mis met ons lands- en stadsbestuur.

Jan Passant mk2 | 02-01-20 | 12:26

Ik lees dingen als bommen, jerrycans en in de fik staande scooters en auto's. En dan de conclusie trekken om legaal vuurwerk te verbieden.

DoOne | 02-01-20 | 12:26 | 5

Wanneer komt dit wet er nou eens door die het verboden maakt scooters en auto's in de fik te steken!!!111een

harry21 | 02-01-20 | 12:29

@Papa Jones | 02-01-20 | 12:28: En wat moet ik met m'n fucking knalerwten?

DoOne | 02-01-20 | 12:40

@DoOne | 02-01-20 | 12:40:
Inleveren bij het politiebureau !
Maar eerst de pardonregeling afwachten he.
Anders wordt u ter plekke gearresteerd.

Papa Jones | 02-01-20 | 12:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Tja... Amsterdam-Nieuwwest. Totale achterbuurt waar de Nederlandse staat zijn gezag al lang verloren heeft. Helaas moet ik er werken maar anders zou ik het gebied mijden als de pest.
En vuurwerk verbieden zal misschien wel iets helpen maar auto's en speeltuintjes in de fik steken gaat ook prima zonder vuurwerk hoor.

staat het bier koud? | 02-01-20 | 12:26

Vanuit de randstad een aantal jaren geleden verhuisd naar een middelgroot dorp (12.000 inwoners) in Limburg. Heerlijk; geen ellende op straat; vrijwel alleen siervuurwerk op een enkele zware knap in de verte buiten het dorp na. Welgeteld 1 kapotte vuilnisbak aangetroffen op mijn ochtendwandeling op 1 januari. Je kunt nog gewoon naar buiten met kinderen om 12.00 en wordt van alle kanten gelukkig nieuwjaar gewenst. Ik kan me de jaren inde Randstad nog wel herinneren; weken van tevoren begon het vandalisme al; op oudjaarsnacht bleef ik noodgedwongen thuis om schade aan huis en auto eventueel te kunnen voorkomen. Ik ga nooit meer terug.

yiyin | 02-01-20 | 12:25 | 2

Binnenkort ook in Limburg.

Is dit nog nieuws? | 02-01-20 | 13:16

Tja gelijk heeft u, goed gedrag in de randstad en politie, twee verschijnselen die daar zeer zelden zijn treffen zich.

jan huppeldepup | 02-01-20 | 13:32

Dit heet Jihad! Het heeft niks met vuurwerk te maken.

Amsterdam-West, in Utrecht grote problemen in Kanaleneiland, Ondiep en Overvecht... Rara. wat die wijken met elkaar gemeen hebben. Door het niet benoemen van dit probleem, het weigeren op te treden door de politie (het hele jaar door lekker deëscaleren). De politie van Amsterdam is hiermee zelf mede schuldig aan het probleem.
Lekker makkelijk om weer om meer verboden te vragen waarmee goedwillende burgers weer meer vrijheden worden afgenomen. (Ik steek zelf niet eens vuurwerk af).

Ga eerst eens een keer de bestaande verboden handhaven (illegaal vuurwerk en de afsteektijden) voor je weer een of ander kutverhaal begint af te steken waarin de daders en oorzaken volledig onbenoemd blijven...

Antiquerulant | 02-01-20 | 12:25 | 2

Alles begint bij opvoeding en dat gaat met name met de cultureel anders ingestelden fout.

deugfoob | 02-01-20 | 12:35

Precies wat u zegt

pibasso | 02-01-20 | 14:01

"Verbied alleen datgene wat je kunt controleren en bestraffen, maar doe dat dan ook consequent!" - eerste les pedagogiek op de kweekschool (1966). Dat heeft voor mij in 40+ jaren voor de klas prima gewerkt. Mijn leerlingen snapten dat en hadden er respect voor.
Kennelijk heeft onze overheid al lang geleden besloten om dit adagium los te laten in verband met de pecunia. Zo moesten de conducteurs weg uit het openbaar vervoer, moest minder blauw op straat, enz. enz. Wel werden er honderden regeltjes bedacht om de samenleving veiliger en leuker te maken, maar handhaving was er niet - en dus kwam de chaos. Zwartrijden, grote bek en geweld tegenover gezagsdragers, want we wilden een anti-autoritaire opvoeding. W zien de gevolgen.
Als gevolg van dit vrijgevochten gedrag krijgen we nu poortjes op de stations, meer conducteurs in het openbaar vervoer, enz.
Maar ik ben bang dat de geest allang uit de fles is, en helaas alleen maar met grof geweld weer in die fles terug te stoppen zal zijn.
Dat lieden die sowieso al weinig op hebben met autoriteit, met name ook van vrouwelijke zijde, misbruik maken van de situatie is alleen maar 'logisch'.
De overheid moet zich imho kapot schamen dat men het zover heeft laten komen.

L.E. Raar | 02-01-20 | 12:24 | 1

En zo is het.

falconwood | 02-01-20 | 12:31

“Kennelijk zijn we als maatschappij niet (meer) in staat normaal om te gaan met zulke gevaarlijke explosieven. De vraag is hoe het zover is gekomen?”

Nou, wie gaat het vertellen?

Ruler | 02-01-20 | 12:24

wij hebben voor de deur vuurwerk afgestoken, tot half2 en toen de volgende dag de rommel opgeruimd....

wwweetikveel | 02-01-20 | 12:23 | 7

@Papa Jones | 02-01-20 | 12:33:
Nou, ik voed mijn kinderen op dat men zelf hun rotzooi dient op te ruimen..

NeetNormaal | 02-01-20 | 12:38

@Papa Jones | 02-01-20 | 12:40:
Ok dan! Goed bezig.
Hier komt "de Gemeente" overigens alleen de hoofdwegen wat schoonvegen volgende week ergens.
in de wijken komen ze niet.

Goed om te zien dat er "bij ons" in de loop van 1 januari alles netjes opgeruimd was.

NeetNormaal | 02-01-20 | 12:45
▼ 4 antwoorden verborgen

Beste Mark, allereerst bedankt dat jij en je collega's toch, tegen wil en dank, getracht hebben om enige orde te scheppen in de anarchie die "nieuwjaar vieren" heet. Echter, het verbieden van vuurwerk zal een averechts effect hebben. Er kan altijd illegaal vuurwerk worden gehaald en dat zal in toenemende mate ook gebeuren, met alle gevolgen van dien. Daarbij zullen de eencelligen die geen vuurwerk hebben kunnen bemachtigen zich nog meer gaan vergrijpen aan publieke en andermans eigendommen. De enige echte oplossing is keiharde straffen voor de raddraaiers. Maar met D66 rechters, softe bestuurders en krimpende budgetten in het gevangeniswezen is dit een kansloze missie. Het is heel erg te moeten constateren, maar onze maatschappij en ons land is door en door verrot. Ik hoop dat jullie de overige 364 dagen van 2020 deze traumatische ervaring kunnen vergeten en jullie werk in goede gezondheid willen voortzetten. Nogmaals dank aan alle hulpverleners!

osta | 02-01-20 | 12:23

Een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Ik ben vóór.

En al die laagvoorhoofdige troglodieten die tijdens Oud en Nieuw zijn opgepakt vanwege ernstige misdragingen: de standaardstraf moet worden dat die zich volgend jaar op 31 december 2020 om 12.00 uur melden om opgesloten te worden, en pas weer op Nieuwjaarsdag om 12.00 uur worden losgelaten.

Dr_Johnson | 02-01-20 | 12:22 | 5

@deugfoob | 02-01-20 | 12:36: Onzin, voor 29-12 wordt er ook niet gehandhaafd en dan bestaat de situatie zoals u die hier wenst.

5611 | 02-01-20 | 13:02

@deugfoob | 02-01-20 | 12:36:

Inderdaad. Indien in Nederland geen legaal vuurwerk meer verkocht mag worden, want verboden, dan zullen verreweg de meeste mensen zich daar bij neerleggen. Die gaan echt niet met zijn allen naar België en Duitsland om daar illegaal vuurwerk in te slaan.

Dat betekent uiteraard niet dat je van dat illegale vuurwerk af bent. De tokkies die dat toch al kochten in het buitenland, zullen dat voorlopig blijven doen. Maar ze zijn makkelijker aan te pakken, want kunnen zich niet meer "onopvallend" verschuilen onder al die "legale" afstekers; die zijn er immers dan niet meer. Steekt iemand vuurwerk af, dan is hij automatisch strafbaar.

En wat je zegt: het afsteken van vuurwerk wordt de afwijking, niet langer de norm. Het zal op termijn de weg gaan van het roken. Ook daarvan kon niemand het zich 20 jaar geleden voorstellen dat het overal verboden zou worden. Toch is dat nu de praktijk; zelfs de loopgravenoorlog met de kleine (éénmans) café's hebben de rokers verloren. Zo zal het ook met vuurwerk gaan.

Dr_Johnson | 02-01-20 | 14:14

@deugfoob | 02-01-20 | 12:36: Alle knallen voor 19:00 op 31-12 zijn al VERBOTEN. Maar daar zie ik ook weinig handhaving in, dus waarom zou dat anders zijn als tussen 1900 en 1:00 het ook verboden is?

harry21 | 02-01-20 | 16:18
▼ 2 antwoorden verborgen

De politieleiding had een zekere autonomie moeten behouden. Zichzelf verkocht aan de hoogstbiedende. De jonge politie mensen zien het verband niet. Ze weten niet beter. Gelijk hebben ze door veilig in hun auto te blijven.
Akerboom vraagt om hogere straffen. Stel u wat straffer op en eis liever. Dit schiet niet op.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 12:22

Op oudejaarsavond: kerstbomen al aan de straat, kledingcontainers open, open ramen.... niet handig natuurlijk.
En hoe krijg je een ondergrondse vuilcontainer in de brand? heb je toch een pasje voor nodig en kun je dus ook de dader achterhalen.

Vrijheidsstrijder | 02-01-20 | 12:22 | 2

Vloeistof en een lucifer krijg je wel door het gleufje daar hoeft deze niet voor open.

voldemort | 02-01-20 | 12:28

dit heeft niks met vuurwerk of oud en nieuw te maken, dit zijn figuren die het hele jaar door dag in dag uit alles kapotmaken en de maatschappij structureel ondermijnen. op oudjaarsdag komt het toevallig op deze manier tot uiting, een vuurwerkverbod is is slechts symptoom bestrijding, net zoals oud en nieuw geheel afschaffen. het probleem zal er alleen maar groter door worden.
als meneer de politieagent de problemen echt wil aanpakken, moet hij de saboteurs bij het zijn leidinggevenden, OM en rechterlijke macht oppakken, wegens plichtsverzuim en landverraad.
doe dat desnoods een keer op 1 April, misschien dat er dan wat mensen wakker worden.

zorg(elijke)staat | 02-01-20 | 12:22

Zolang het illegale vuurwerk met tonnen de grens overkomt, heeft een verbod voor legaal vuurwerk geen zin. De straffen voor het hebben/verkopen/vervoeren van illegaal vuurwerk moet veel strenger. Daarvoor geen taakstraffen!!
Daarnaast is Oud en Nieuw een feest wat heel veel mensen op de been brengt en dat moet blijkbaar gepaard gaan met een hoop overlast. Ook daar zou de politie veel makkelijker tegen moeten kunnen optreden. Maar ja, je moet als agent de-escaleren en bruggen bouwen (Op je muil)

maartsen | 02-01-20 | 12:21

Het leest als het opstel van een lagere scholier, inclusief het door elkaar gebruiken van tt en vt. Maar goed, het is Amsterdam, het is oud en nieuw, waarom laat je dan in vredesnaam je raam open ( @ woningbrand )? Waarom is die container voor ouwe kleding niet op slot gedaan of zelfs weggehaald? En als je weet hoe het vorige jaren is gegaan zet je je auto of brommert toch ergens anders? Kijk, idioten heb je altijd maar een hoop ellende is te voorkomen en daar hoef je echt geen Captain Hindsight voor te heten.

Graaisnaaiert | 02-01-20 | 12:21 | 7

@Papa Jones | 02-01-20 | 12:30:
Wegzetten? In ieder geval uit de hotspots vandaan waar geknald wordt. Bij kennissen, in de parkeergarage ( desnoods van een winkelcentrum, die gaan 's avonds toch dicht ), gewoon even creatief nadenken.

Graaisnaaiert | 02-01-20 | 13:28

@Graaisnaaiert | 02-01-20 | 13:28:
Hm.
Ik dacht nog even aan een paar dagen naar de Veluwe.
Maar nee, dan wordt er weer ingebroken, deze dagen.
Zeker als je auto niet voor de deur staat.
Toch maar jezelf ingraven dus.

Papa Jones | 02-01-20 | 15:22
▼ 4 antwoorden verborgen

Het is ook zo dat de overheid de burger steeds meer in de hoek drijft met allerlei regeltjes en beperkingen, dat de overheid al lang niet meer gehoord wordt door de burger, en dat er allerlei kostenverslindende maatregelen door de strot van de ondernemers en burgers wordt geduwd. De overheid is verworden tot de meest onbetrouwbare partij om zaken mee te doen.,
Als die burger dan een avondje de vrijheid krijgt, dan escaleert dat tot in het extreme. En helaas moeten harde werkers (die jammerlijk genoeg het gezicht vormen van die overheid) hier het gelag voor betalen. Je kan wel aan symptoon bestrijding doen, maar de oorzaak, die blijft.
Klinkt je de theorie vreemd in de oren? Voedt je kinderen maar eens jarenlang loeistreng op, en laat ze dan eens een middag zonder toezicht. Kijk wat er gebeurt.

Tuinhekje | 02-01-20 | 12:21 | 2

Mooi gezegd. Geweldsmonopolie verkwanseld (mijn eerdere reaguursel), maar de brave burger tot het extreme toe gemuilkorfd.

kapotte_stofzuiger | 02-01-20 | 12:22

@kapotte_stofzuiger | 02-01-20 | 12:22: Inderdaad, voorheen was de politie een zaak van de overheid, echter rond 2008 is er een B.V. van gemaakt, check de KvK van de politie. Een kenmerk van een B.V. is dat het presteren moet, winst moet maken. Naar de burger toe vertaalde zich dat in sluiting van allerlei bureau's, en de naarstige jacht op absurde boetes voor kleine vergrijpen. De politie is verworden tot een deurwaarder voor allerlei instanties, waarbij iedere menselijke maat verdwenen is. Met dat de politie een bedrijf geworden is, is het niet meer vanzelfsprekend dat het geweldsmonopolie uitsluitend aan dat bedrijf wordt toegekend, alsook dat de handhaving op straat niet meer exclusief bij de politie ligt. De burger of de ondernemer weet het niet meer, er kan zomaar "een mannetje" bij je bedrijf opduiken die van "een vage instantie" is en die duizenden euro's boete's mag opleggen. De mogelijkheden tot verweer zijn (volg het nieuws) minimaal. Hiermee creëert de overheid het klimaat op straat, waar wij als burger, maar waar ook de handhavers mee te maken hebben. De massale import van wettelozen en statenlozen die niets te verliezen hebben heeft hier ook in behoorlijke mate aan bijgedragen. Zulks ook ten koste van de reeds jarenlang geintegreerde nieuwkomers, door de polarisatie ondervinden zij dubbel de lasten van het op Brussel gerichte overheidsbeleid.
Hadden we maar iemand die "Holland First" uitvoerde als overheidsbeleid.

Tuinhekje | 02-01-20 | 12:42

Jongeren...

5611 | 02-01-20 | 13:05

Pfff, wat een verslag en dan als eindconclusie dat vuurwerk verboden moet worden. Zijn baas zal tevreden zijn. Zeg dan gewoon dat er voor bepaalde wijken of steden een avondklok ingesteld moet worden die vervolgens ook streng gehandhaafd wordt.

witwas | 02-01-20 | 12:20

De staat heeft haar geweldsmonopolie verkwanseld ten gunste van politiek correct gedrag en financiële belangen. Nu de kans groot is dat je mes in je ribben krijgt, een kogel door je kop of simpelweg tot moes wordt geslagen als je een andere burger wijst op zijn of haar gedrag, doe je dat simpelweg niet meer, met anarchie zoals we dat nu nog in deze periode van het jaar meemaken.

Vuurwerk is een aanleiding, maar de daadwerkelijke oorzaken liggen dieper.

kapotte_stofzuiger | 02-01-20 | 12:20

TL;DR : Het lijkt hier wel oorlog.

Eierbal-is-fijn | 02-01-20 | 12:20

Het in de brand steken van (al dan niet ondergrondse) containers, auto´s of kerstbomen gebeurt meestal met jerrycans met benzine. Benzine verbieden dan maar? Vuurwerk steek je aan met een aansteker of lucifers. Lucifers verbieden dan maar? En daarna de tondeldoos en de takjes.

Ze schrijven toch zo graag torenhoge boetes voor een paar km te snel, waarom niet nu voor misbruik van vuurwerk?

bergsbeklimmer | 02-01-20 | 12:20

Ik las onlangs dat op Malta vuurwerk alleen door speciale vuurwerkclubs mag worden gebruikt. Prima alternatief. Als vuurwerk je hobby is, ga maar een certificaat halen en je bent helemaal het mannetje wanneer je de buurt mag voorzien van een mooie en veilige show.

Ik vind dat een mooi alternatief om de "traditie" niet te hoeven verbieden.

Diotima | 02-01-20 | 12:19 | 2

Dat lijkt mij een hele slimme oplossing. Dat kan geen enkele beleidsambtenaar hier bedenken.

pibasso | 02-01-20 | 13:59

Wat voor certificaat heb je precies nodig om een lontje aan te steken? Ik koop elk jaar gewoon legaal vuurwerk. Om dat af te steken hoef je echt geen rocket scientist te zijn hoor. En ik heb totaal geen behoefte om professioneel vuurwerk (shells etc.) af te gaan steken.

2Little2Late | 02-01-20 | 17:26

Scherpschutters op daken en een klein wetje die dat mogelijk maakt. Meer is niet nodig.

Ridde Rogter | 02-01-20 | 12:19

Haha nooit echte oorlog meegemaakt deze snowflake.

azijnseikerT | 02-01-20 | 12:19

De hetze tegen vuurwerk is goed bezig, allemaal dingen erbij halen die niks met consumentenvuurwerk te maken hebben om het verbod er door te drukken.
Massa "immigratie" (is geen sprake van immigratie, laat staan assimilatie) kost meer levens, ook alcohol en dat achterlijke voetbal levert jaarlijks meer schade op dan dat het oplevert.
Nu weer een jankverhaal van een of andere wout wiens organisatie ook constant fakenews omtrent vuurwerk de wereld in slingert.
Klagen over vuurwerk DAT AL ILLEGAAL is om LEGAAL vuurwerk te verbieden is zo stompzinnig dat ik het met geen woorden kan beschrijven.
Illegaal vuurwerk blijft toch wel binnenkomen dus levert een totaal verbod helemaal niks op, leer toch godverdomme eens na te denken.
Maar goed, relativeren is de Nederlander niet goed in zo blijkt.

Zie bijvoorbeeld de wapenwet discussie in 'Murica, er zijn 100X zoveel wapens dan dat er mass shooters zijn maar de Nederlander is overtuigd van zijn gelijk dat het beter zou zijn om alleen politie en criminelen wapens te laten bezitten.
Gevallen zoals onlangs in die kerk laten ze gemakshalve maar weg want dat komt niet zo goed uit natuurlijk.
Vermoeiend, simplistisch en narcistisch volkje is het ook.

Libertariër91 | 02-01-20 | 12:18 | 3

heeft u ook oplossingen?

horsteknots | 02-01-20 | 12:23

@horsteknots | 02-01-20 | 12:23:
Oplossingen zijn er in principe al, men moet beter handhaven en wat mij betreft veel hardere straffen uitdelen.
Hier een voorbeeld,
Geweld tegen hulpverleners is 5 jaar cel zonder kans op strafvermindering, wie gepakt wordt met illegaal vuurwerk krijgt een enorme boete (begint met €10,000) en moet zich ieder jaar met oud en nieuw (of wat mij betreft voor de kerst al) melden om zo in de cel geplaatst te worden tot 1 januari 20:00.
Doen we met achterlijke voetbal tokkies ook, dus kan hier ook prima.

Mensen die met drank op achter het stuur kruipen een levenslang rijverbod opleggen, heb je het nodig voor je werk? Jammer dan, ga maar ander werk zoeken, kan je dat niet? Dan verhonger je wat mij betreft maar onder een brug, play stupid games win stupid prices.
Zonder rijbewijs rijden straffen met minimaal 5 jaar cel.
Mensen die in illegaal vuurwerk handelen straffen zoals we dat met mensen zouden doen die in wapens/explosieven handelen.
Kan allemaal, kwestie van de wetten verscherpen en beter handhaven.
Heeft u verder nog iets inhoudelijks te melden op mijn reactie of was uw vraag die m.i. sarcastisch bedoelt was omdat u verder er niks tegenin kon brengen het enige?

Libertariër91 | 02-01-20 | 12:54

@horsteknots | 02-01-20 | 12:23: Laten we eens beginnen met te handhaven als er nog geen vuurwerk verkocht mag worden, dus voor 29-12. Als dat lukt dan kun je gaan kijken naar de aanpak op oudjaar. Als dat niet lukt heeft geen enkel verbod zin.

5611 | 02-01-20 | 13:08

Mark Rutte heeft NL verder gesloopt / gedegeneerd, het landschap verdoosd en de natuur verkloot. Oud/nieuw is niet meer dan een afspiegeling van Ruttelandje Anno 2020.

BinAardig | 02-01-20 | 12:18

Vuurwerk is sowieso niet "mooi". Keiharde knallen en 2 seconden wat heldere kleuren. Nou, nou, wat is dat genieten.

King of the Oneliner | 02-01-20 | 12:18 | 3

Weet je wie niet mooi is? The Queen of the oneliner...

VerganeGlorie | 02-01-20 | 12:47

Dit stukje tekst geeft precies het probleem weer: Er gebeurt van alles dat niet door de beugel kan en wat doet de politie? Niks, lekker ijn de auto blijven zitten.
Nog meer verbieden, met dezelfde lakse houding van de politie, ja nee dat gaat werken :')

kaztoolkeen | 02-01-20 | 12:18 | 2

En die laffe burgers blijven ook maar in hun huizen zitten.

Papa Jones | 02-01-20 | 12:23

@Papa Jones | 02-01-20 | 12:23:
Als die iets doen dan wordt er hard opgetreden door de overheid. Iets wat dan eigenrichting wordt genoemd.
En diegene die dit doen zijn vaak jongemensen die het niks doet een strafblad. Heeft totaal geen zin om te sraffen.

Rest In Privacy | 02-01-20 | 13:08

Amsterdam... Meesters in verbieden. Waar hele volksstammen vervolgens gewoon schijt hebben aan het betreffende verbod. En terecht. Zet er maar een batterij BOA's op volgend jaar. Lees het wel in de online krant.

Onno Barendsen9337 | 02-01-20 | 12:17

Dus zonder vuurwerk kan men geen scooters, auto's, kledingcontainers etc meer in de fik zetten? Of is het iets anders? Dat je in dit land maar van alles en nog wat kan doen zonder dat er consequenties aan verbonden zijn? Handhaven is niet nodig, kan niet want geen capaciteit maar een verbod is zoveel makkelijker.

sparka | 02-01-20 | 12:17

dah fuc*k zoontjes . wat nu weer ??

newray | 02-01-20 | 12:17

Het probleem is dus niet het vuurwerk, maar nitraatbommen en mensen die met jerrycans benzine over straat zeulen.
Ik denk dat een burgerwacht meer zoden aan de dijk zet dan een vuurwerkverbod.
Kan me niet voorstellen dat mensen het nog langer tolereren dat hun wijk in de hens gestoken wordt.

Papa Jones | 02-01-20 | 12:17 | 1

In de wijken waar het mis gaat, is het moment van burgerwachten al lang verstreken. Dan moet je daar full-SWAT rondlopen.
En volgens zeggen betalen we belasting om de politie die taak uit te laten voeren.

Maytheforcebewithyou | 02-01-20 | 16:09

Hier was het wel gezellig en het vuurwerk mooi. Tof dat we dat zo kunnen doen. Misschien eens nalopen in welke buurten het misgaat en daar iets aan doen ipv het hele land te straffen?

Ramsesz | 02-01-20 | 12:17 | 1

Eens. En wat betreft die buurten: die staan allang op de radar, maar wegens de ban op etnisch profileren ploeteren we lekker verder.

Maytheforcebewithyou | 02-01-20 | 13:51

Ja joh. Dat krijg je als je 364 dagen per jaar he-le-maal niks doet om tuigh op te pakken. Een surveillance wagen eens per dag door de wijk laten rijden zonder te stoppen, want oh oh het zal eens escalleren..
Dan kennen ze geen grenzen meer en hebben ze het idee dat alles kan en mag. Want da's wat ze elke andere dag van het jaar namelijk ervaren. Zij zijn king-of-the-road. De straat en de buurt is van hun. Zij heersen. En dan verwacht je dat ze met de jaarwisseling plots respect hebben voor de politie? Tikkie naïef wel.

marcoplarco | 02-01-20 | 12:16 | 3

Ik denk dat de agenten zelf wel willen, maar van hogerhand niet mogen of niet kunnen door ondercapaciteit.

FrankVeer | 02-01-20 | 12:18

Het is inderdaad een cultureel en opvoedkundig dingetje. Dit gedrag is geïmporteerd. Zolang dat niet ophoudt, blijf je dit houden en wordt het erger.

culture_vulture | 02-01-20 | 12:45

@FrankVeer | 02-01-20 | 12:18: en advocaten die niets liever willen dan dat criminelen vrij op straat rond kunnen lopen.

3*links=rechts | 02-01-20 | 14:36

Nederland heeft geen probleem, het is de randstad en enkele andere steden met een probleem. Laat De Rest Van Nederland met rust.
Verbieden heeft geen zin, dit zijn geen rotjes die je bij de bouwmarkt uit het vuurwerk magazijn haalt.

Bladie | 02-01-20 | 12:16 | 1

Nederland heeft geen probleem? Vuurwerk is niet het probleem. Gebrek aan handhaving is het probleem. Het hele jaar door. Neem bijvoorbeeld de drugs laboratoriums in Brabant. Ook zo’n grote stad?

Raspatat | 02-01-20 | 13:07

Ok, en nu? Oud en nieuw maar verbieden dan?

Lerp | 02-01-20 | 12:15

Nu vraag ik me echt 1 ding af en misschien mag ik het niet doen, maar zijn het echt blanke Nederlanders die oorlog aan het voeren zijn? Ik ben ook jong geweest en ja ik heb ook kattenkwaad uitgehaald met vuurwerk, maar ik en mijn vriendjes staken geen dingen in de brand of gingen moedwillig dingen naar de kloten helpen. Ik vraag me dan ook echt heel erg af of dit niet de 5e kolonne is, die hier verantwoordelijk voor is.

UnderCovert | 02-01-20 | 12:15 | 5

Wat een gelul gasten. Even dat onderbuikje laten rommelen. In mijn jonge jaren sneuvelde er ook wel het een en ander. Allemaal keurige jongens uit keurige families. En kijk eens naar Duindorp. Die zien er vrij wit uit allemaal. Tussen de tatoeages welteverstaan.

kokkie klaphaak | 02-01-20 | 12:34

@kokkie klaphaak | 02-01-20 | 12:34: Blank. Niet wit, blank.

marcoplarco | 02-01-20 | 12:36

@marcoplarco | 02-01-20 | 12:36: Inderdaad, gewoon blanke tokkies. Die hadden we vroeger ook. Woonden in bepaalde achterstandswijken en in de woonwagenkampen. Maar nu is die groep nog groter geworden door de allochtone tokkies en die vermeerderen zich in een veel hoger tempo dan de blanke tokkies.

FrankVeer | 02-01-20 | 13:39
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik ben voor een vuurwerkverkoop maar ben bang dat het onvoldoende zal zijn om dit te voorkomen. Oud en nieuw is een soort vrijbrief geworden om brand te stichten en te slopen. Ik denk dat het vanuit het strafrecht moet worden benaderd. Vuurwerk in de wapenwet en bezit en/of afsteken hiervan als zodanig vervolgen en veroordelen. Als ik op straat een handgranaat gooi kom ik hier ook niet mee weg.

Die nare vent | 02-01-20 | 12:15 | 2

*vuurwerkverbod

Die nare vent | 02-01-20 | 12:15

Oud en nieuw is een soort vrijbrief geworden om brand te stichten

dit los je dus niet op door vuurwerk te verbieden

Oromis | 02-01-20 | 14:30

De problemen spelen zich altijd af op locaties met tokkies en allochtonen. Ik ben ook voor afschaffen van vuurwerk, maar heb niet de illusie dat je daarmee de totale anarchie kunt voorkomen. Het zal hooguit iets beter beheersbaar worden.
Laten we beginnen met het benoemen van dadergroepen en laat politiewoordvoerders niet langer spreken over 'relatief onrustig'. Het is fucking oorlog ieder jaar, en dat wordt steeds erger. Laat OM en rechterrs elke eerste week van het jaar hun agenda uitruimen en massaal lik op stuk geven aan raddraaiers.

Captain Pervert | 02-01-20 | 12:14

Marokkaanse wijk: Marokkanen probleem

Archon | 02-01-20 | 12:14

Hij moet nog even oefenen voordat hij een volwaardige reaguurder is, qua sarcastische punchline, maar de inhoudelijke boodschap is volstrekt duidelijk en ik ben het 100 % met hem eens; totale anarchie op Oud en nieuw, dit kan niet langer zo.

King of the Oneliner | 02-01-20 | 12:14

Rouwstoeten verbieden.

Is dit nog nieuws? | 02-01-20 | 12:14 | 1

En toeterrouwstoeten al helemaal.

obi1 | 02-01-20 | 12:29
-weggejorist-
frank4444 | 02-01-20 | 12:14

Nu wachten op de tokkies die hun 'traditie' komen' verdedigen, en "o drama, straks mag niets meer!!", "het is illegaal vuurwerk waarmee dit gebeurt", kop ze maar in.

DeBelastingbetaler | 02-01-20 | 12:13 | 1

Het vuurwerk verbod komt er gewoon en ze zullen inderdaad handhaven op plaatsen waar niet gelijk discriminatie geroepen wordt.
Daarnaast is het ivm de eu regels vrij verkeer van mensen en goederen nog maar de vraag of dit werkelijk kan, zolang het binnen de eu legaal te koop is kan Nederland niets

Idiot456 | 02-01-20 | 13:29

Zo langzamerhand verworden steeds meer delen van grote steden in ons kikkerlandje, tot banlieu's...... oh wacht....

LoesjeP | 02-01-20 | 12:13

Amsterdam -West? In Breda was de ME uitgerukt. In Den Haag stond halve stad in brand etc. Tuig heb je overal.

Gazelle | 02-01-20 | 12:13

Een gevolg van de multiculturele samenleving?

stikstofhelp | 02-01-20 | 12:13

Sorry een vuurwerk verbod zet geen zoden aan de dijk.
Je moet een #alcoholverbod instellen. Dit scheelt zo veel meer.
Je hebt nu 3/4 doden en 100 gewonden per jaar?
Alcohol doet dat met gemak in een maand.
Tienerzwangerschappen, huiselijkgeweld, verkeersslachtoffers, de kosten voor de lever transplantaties en levercirrose etc.. etc.. En ook minder vuurwerkslachtoffers.

Begin gewoon bij het begin.. #alcoholverbod

Dlareg | 02-01-20 | 12:12 | 11

@voldemort | 02-01-20 | 12:24: Dus? Vuurwerk is toch voor veel mensen ook geen probleem?
Het enige dat ik zeg is dat als je over een vuurwerkverbod nadenkt je zeker ook over een alcoholverbod moet nadenken.

Dlareg | 02-01-20 | 12:27

U bent al een tijdje van de alcohol af, denk ik tussen de regels te lezen. Chapeau!!

pibasso | 02-01-20 | 13:57

@pibasso | 02-01-20 | 13:57: Nope, ik doe elke week wel een biertje. Ik vind alleen een vuurwerkverbod niet echt een oplossing.

Dlareg | 02-01-20 | 14:11
▼ 8 antwoorden verborgen

Alsof het afschaffen van vuurwerk ook anarchie, bandeloosheid en vandalisme laat ophouden.
Het probleem is niet vuurwerk. Het probleem is dat jarenlang lafhartig wegkijken zich uitbetaalt in mensen die menen zich niet meer aan de wet te hoeven houden, mensen die denken te kunnen doen wat ze willen, oorlogje spelen. En die mensen hebben gelijk, ze komen er immers mee weg.

JanVergoor | 02-01-20 | 12:12 | 3

Volledig mee eens

NeetNormaal | 02-01-20 | 12:14

En ik ook. Vooral niet de oorzaak aanpakken.

skoftig | 02-01-20 | 12:29

Maar wee je gebeente als je je autogordel niet omhebt.
Dat bonnenboekje moet wel vol he.

hotnot | 02-01-20 | 13:23

Vreemd, ik heb met meerdere mensen uit mijn omgeving gesproken die op verschillende plekken in Nederland oud en nieuw hebben gevierd. Afgezien van af en toe een 'vlinder' hebben zij en ij heel veel mooi vuurwerk gezien, gezellig met buren binnen of buiten geborreld en is er geen onvertogen woord gevallen of zijn er onlusten gezien. Zou het zo zijn dat we nog meer dan in voorgaande jaren we alleen maar de rotzooi op het nieuws aan het gooien zijn? Zou zo maar kunnen om er weer een verbod door te duwen....

kunnenzedanniks | 02-01-20 | 12:09 | 9

Maar ligt het dan aan het vuurwerk of aan het schorem in Amsterdam-west? In Groningen gezellig een glaasje gedronken en een paar sierpotten afgestoken, geen enkel probleem. Waarom moet een fatsoenlijk burger steeds meer vrijheden inleveren? Omdat politie en justitie het tuig niet meer de baas is? Dat is de wereld op zijn kop als je het mij vraagt!

God bless Atheism! | 02-01-20 | 12:42

@God bless Atheism! | 02-01-20 | 12:42: Dat laatste dus...

kunnenzedanniks | 02-01-20 | 12:45

Precies wat u zegt. Hier was het vooral gezellig met veel mooi vuurwerk. Lijkt meer iets voor vogelaarwijken met veel allochtonen en autochtone onderklasse.

pibasso | 02-01-20 | 13:56
▼ 6 antwoorden verborgen

Meer agenten op straat en handhaven...
Nog meer verbieden zonder handhaving is leuk voor de bühne.

NeetNormaal | 02-01-20 | 12:09 | 2

Vanaf 1 januari zijn in 020 een fors aantal politiebureaus gesloten na 6 uur om meer agenten op straat te hebben. Ben benieuwd.

Piet Karbiet | 02-01-20 | 13:22

@Piet Karbiet | 02-01-20 | 13:22:
Gewoon meer agenten aannemen en fatsoenlijk belonen..
Maak het interessant voor oud-militairen. Mannen/vrouwen met overwicht, normen en waarden en welke om kunnen gaan met macht.

NeetNormaal | 02-01-20 | 14:05

Grapje!
Het wordt idd steeds heftiger.
Hoewel bij ons in het dorp “slechts” 2 autoruiten opgeblazen.

Ruimedenker | 02-01-20 | 12:09 | 1

Bij ons is een rubberboot opgeblazen. En ook nog een vliegtuig de lucht in gevlogen.

goedverstaander | 02-01-20 | 12:40

Tzeezus.
Niks gewend.

Ruimedenker | 02-01-20 | 12:08 | 3

Beschrijf jouw jaarwisseling eens?

Koning Willy | 02-01-20 | 12:48

Zie hierboven...
Vrij rustig.
Zelf iets te veel drank.
Blij dat ik niet in zo’n oorlogswijk woon.
En voor iedereen die de popo afbrandt,
Tegen een stel losgeslagen, dronken, dopies is niets te beginnen.
Zeker niet, als de politie niet hard mag optreden en te weinig mankracht heeft.

Ruimedenker | 02-01-20 | 13:42

@Ruimedenker | 02-01-20 | 13:42:
Hier kun je wel tegen optreden door vroeg en veel te surveilleren. En direct in te grijpen.
Helaas ontbreekt het aan mankracht door de immer gekorte politiemacht door wensdenkende bestuurders.

HA BIER!1! | 02-01-20 | 14:30

Nu begrijp ik waarom sommige mensen voor een vuurwerkverbod zijn.
Wat een complete chaos zeg! Maar dit is dus Amsterdam.
Nederland heeft niet zozeer een vuurwerkprobleem. Amsterdam heeft een anarchie probleem.

keestelpro | 02-01-20 | 12:07 | 14

Me dunkt dat hier een avondklok en een samenscholingsverbod, hard gehandhaaft, had moeten worden ingevoerd.

omanders | 02-01-20 | 13:17

Kortom, er wordt niet meer gehandhaafd.
Waarom betaal ik nog belasting?
Is dit het nog wel waard?

J-van-de-Bontekoe | 02-01-20 | 13:59
▼ 11 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl