Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 38: Niet doen

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 37, vandaag deel 38. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

Woensdag 13 juli 2016  

Als ik na het ontbijt mijn laptop open klap, zie ik dat ik een e-mail heb ontvangen van Duzuzu Trading. Het bedrijf is bereid om de bonusregeling nog interessanter te maken. Ik ontvang 8% commissie van alle verkopen die ik realiseer, tot een maximum van EUR 3000 per maand. Bovenop mijn basissalaris.

Het lijkt me nog altijd een vreselijke baan. Hardcore sales verrichten. Met targets werken. De hele dag op pad zonder ook maar één collega te zien.

Vanmiddag het ik twee afspraken met Hetty. Eerst een gesprek over mijn persoonlijke voortgang, daarna het periodieke maatjesgesprek met Freek. Het is te hopen dat ze niet op de hoogte is van het aanbod van Duzuzu Trading. Werk moet worden aangenomen. Altijd. Wie het ook aanbiedt. Tenzij het om prostitutie of dwangarbeid gaat. Nu zou ik kunnen stellen dat de positie bij Duzuzu Trading een bepaalde vorm van dwangarbeid is, maar ik vermoed dat Hetty daar niet in mee zal gaan.

Voordat ik bij de gemeente naar binnen stap, haal ik een broodje haring bij de visboer die naast het gemeentehuis zit. Ik ben één van de weinige Turken die broodjes met vis eten. Maar misschien komt dat omdat verse vis nogal prijzig is in Turkije.  

Als ik even later tegenover Hetty zit, valt me op dat ze geen stekeltjes meer heeft. Haar platte coupe ziet er merkwaardig uit. Zo ken ik Hetty niet.

“Met mij is alles goed,” zeg ik als ze vraagt hoe het met mij gaat.  

Hetty staart naar haar scherm en zegt: “Ik zie hier dat je hebt gesproken bij twee bedrijven afgelopen week. Hoe is dat gegaan?”

“Best goed. Even afwachten wat eruit komt, maar de gesprekken verliepen prima.”

“Maar wacht eens even,” begint Hetty dan. “Duzuzu Trading zie ik hier staan, klopt dat? Hebben ze je een aanbod gedaan?”

Ik haal mijn hand door mijn haar, aarzel even, en zeg dan: “Ja, maar ze willen dat nog aanpassen, en misschien dat...”

“Niet doen,” onderbreekt Hetty me. “Dat is geen goed bedrijf. We hebben slechte ervaringen met ze. Ze nemen veel mensen aan, maar bijna niemand komt door de proeftijd. Vooral allochtonen. Daar zijn ze gek op. Tijdens hun proeftijd verwachten ze van je dat je jouw hele netwerk platbelt om spullen te verkopen. En daarna mag je vertrekken. En dan kun je weer opnieuw beginnen. Nee, ik zie graag dat je weer aan de slag gaat, maar dit aanbod zou ik niet aannemen.”

Woensdag 13 juli 2016, even later  

Ik heb een uur vrij totdat ik moet opdraven voor het maatjesgesprek. Ik besluit buiten te wachten. Op het pleintje voor het gemeentehuis neem ik plaats op een bankje en verstuur berichten naar enkele vrienden. Aan Mehmet vraag ik wat hij aan het doen is. Bij Altan informeer ik of hij nog altijd plannen heeft om, net als ik, dit najaar de hadj te volbrengen. Ik stuur Simon enkele data waarop we kunnen tennissen. En Simone stuur ik een hartje.  

Mehmet is thee aan het drinken. Altan twijfelt nog. Simon bevestigt een datum. En van Simone krijg ik een hartje en een kus terug.

Freek is vroeg. Tien minuten voor het maatjesgesprek zie ik hem op het plein verschijnen. Ik roep hem, waarop hij naar me toe komt gelopen. Ik wil hem zijn hand schudden, maar in plaats daarvan steekt hij zijn vuist naar me uit met de bedoeling dat ik mijn vuist tegen die van hem duw. Enigszins onwennig voldoe ik aan zijn verzoek. En daarna trek ik zijn capuchon af. “Af dat ding, als Hetty je zo ziet krijg je meteen korting.”  

Freek glimlacht en zegt: “Binnenkort ben ik rijk Eren. Ik word rijk!” En dan trekt hij de capuchon weer over zijn hoofd.

Terwijl we naar binnen lopen vertelt Freek dat zijn demo nu echt helemaal is afgerond. “Die zooi is helemaal strak getrokken en afgemixed. Is echt briljant geworden. Iedereen in de industrie luistert ernaar.”  

Vandaag wil Freek zijn song laten horen aan Hetty. Haar laten zien dat hij goed bezig is. Haar overtuigen van het feit dat hij ontheven moet worden van alle plichten zodat hij zich volledig kan focussen op zijn muziekcarrière. “Weet je,” zegt Freek, “zo lang al die plichten in zijn hoofd rondzingen, komt mijn creatieve flow nog niet volledig los.”  

Ik weet niet of het een goed plan is om Hetty te confronteren met de brouwsels van Freek. Kans is klein dat Hetty fan is van rapmuziek, en dan nog, als ze wel van rap houdt, is het maar de vraag of ze het werk van Freek zal waarderen.  

Als we plaatsnemen in de bespreekkamer richt Hetty zich meteen tot Freek. “Ik heb vanmorgen al met Eren gezeten en heb het gevoel dat hij steeds dichter bij een baan komt. Hoe gaat het me jou, Freek?”

Freek steekt zijn wijsvinger op en zegt: “Wacht even.” Hij pakt zijn mobiele telefoon, maakt enkele vegen met zijn vinger, en zegt dan: “Ik wil je graag iets laten horen, is dat goed?”  

Hetty haalt haar schouders op en knikt. “Goed,” zegt ze.

Freek tikt op zijn telefoon en prompt klinkt een stevige beat, al snel gevolgd door de rappende stem van Freek.  

Hier is ie dan, Lijpe Freek, ik verdien meer geld, week op week

Elke dag tel ik mijn centen, word gewoon rijk met me talenten

Kijk in wat voor huis ik woon, er is niemand zoals ik, geen kloon

In m’n Bentley aan het stuur, luister naar mijn woordenvuur.

Was even werkloos, heb nu die bitches en ho’s

Maak nu de beste beats, met champagne op de beach

Luister naar mijn skills, ik breng je die echte thrills

En mijn money blijft maar komen, Beverly Hills waar ik ga wonen

Lijpe Freek in de huis, zwemmend in cash voel ik me thuis

Vloeiend naar nummertje één, zoals Freek is er geen een!

Terwijl het nummer vordert zie ik dat Hetty haar lippen steeds steviger op elkaar drukt. Dan, na een kleine drie minuten, is de martelgang muziek voorbij.  

“En?” vraagt Freek enthousiast. “Wat vond je er van?”

“Nou,” zegt Hetty. “Het is… Dit is niet helemaal mijn type muziek. Eigenlijk. Ik hou meer van… ach, dat maakt ook niet uit. De vraag is waarom je me dit laat horen?”

“Helder toch? Ik heb die beats gemaakt en ik ben degene die de rap doet. Deze song gaat over een paar maanden de radio helemaal overnemen, begrijp je?”

“Nu ja. Iedereen zijn hobby,” zegt Hetty aarzelend.

“Hobby?” reageert Freek. “Nee nee, dit is geen hobby, dit is mijn werk. Ik ga hiermee geld verdienen. En niet zo’n beetje ook.”

“Geld verdienen?” Een diepe frons verschijnt op het gezicht van Hetty. “Hoe werkt dat dan precies?”

“Nou,” zegt Freek, “Mensen gaan mijn muziek kopen en betalen voor mijn optredens.”

“Muziek kopen? Ze betalen geld voor hetgeen je me net liet horen?”  

“Zeker weten, dit is wat mensen willen,” zegt Freek. “Dit is wat de jeugd wil”

“Nou,” reageert Hetty. “Misschien. Maar, zelfs als ze het zouden willen, mensen betalen toch niet meer voor muziek? Alles wordt toch gratis van het internet gehaald?”

“Niet alles. Voor iTunes en Spotify moeten ze betalen. Dat levert mij geld op. En met optredens ga ik ook veel verdienen. Ga daar maar van uit.”  

Hetty kijkt Freek bedenkelijk aan. “Ik weet niet hoor,” zegt ze.

Freek duwt zijn handen tegen elkaar en maakt een smekende beweging. “Maar,” zegt hij. “Dit alles gaat veel sneller als ik me echt volledig op mijn muziek kan concentreren. Daarom wil ik graag vrijstelling aanvragen. Van de sollicitatieplicht.”

“Weet je Freek,” reageert Hetty. “Als jij geld kan verdienen met muziek, dan zijn we daar allemaal blij mee. Maar tot dat moment zal je toch echt aan de plichten moeten blijven voldoen. Zo is het nu eenmaal.”

Reaguursels

Inloggen

Dit dagboek is een beetje als een druiper, als je niet naar de dokter gaat kom je er nooit meer van af.

RickRD | 22-07-19 | 09:34

In Turkije is verse vis duur, dus koopt ie n broodje haring. Er zijn maar weinig Turken die dat doen. Logisch. De vis wördt dürüm betaald. Knieörtjö

grapo | 22-07-19 | 01:49

Hoe groot is de kans dat Eren Yilmaz Alptekin is?

Mocro070 | 22-07-19 | 00:25

Deze rubriek is net een kakkerlak. Je kan stampen wat je wilt, het leeft gewoon weer voort.

Sprinkhaan | 21-07-19 | 23:05

Freek is vast een grote fan van Famke Louise. En van Diederik Samsom. Hol, a-melodieus gebabbel met een dreun eronder dat ze "rap" noemen. Of zoiets. Famke ziet er wel lekker uit, maar die kale warmtepompglibber mag van mij wel de WW in.

Nivelleermarionet | 21-07-19 | 21:34

Kan de serie ook in 1 artikel komen? Ik heb het voornemen om elke week 1 iemand te verblijden met Eren's leven maar het printen van de afzonderlijke afleveringen neemt veel tijd in beslag.

Promedio | 21-07-19 | 20:41

Freek is een ware woordkunstenaar, dat zie je gelijk.

threeheadedmonkey | 21-07-19 | 20:37

Overigens vind ik het wel goed. En verhelderend inkijkje in hoe wij geld weggooien in dit land. Wel doorgaan. 1000 keer beter dan die vreselijke cartoonist die helaas niet door de politie permanent is weggemoffeld.

Fantabulosa | 21-07-19 | 19:11 | 2

Nou nou, smaken verschillen, maar om daar iemand voor op te sluiten.

Ruimedenker | 21-07-19 | 19:17

Die Neqschot, het bewijs dat censuur soms wel nodig is

wilmeister00 | 22-07-19 | 11:26

Gezellig op de Hadj. Beetje bijscholen, altijd goed.

Fantabulosa | 21-07-19 | 19:08

Topstukkie van Eren weer.
Blijf je voor terug komen.
Fijne verkansie allen verder.

Berbaar | 21-07-19 | 18:44 | 6

Berbaar vindt het een topstukkie, wat is ie toch lekker dwars en eigenzinnig. Of gewoon een vermoeiend voorspelbare troll natuurlijk.

Harry Turtle | 21-07-19 | 19:05

@Aap Noot Miesje | 21-07-19 | 18:56:
Neuh, verkansie dus tot ergens volgende maand.
Mogelijk, misschien.

Berbaar | 21-07-19 | 19:23
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Trumme | 21-07-19 | 18:33

Social Network Marketing is echt iets als je wilt dat de rest van je familie een hekel aan je krijgt. Heb zelf ook 2 van die figuren in mijn familie die ook steeds in die "snel rijk" schema's trappen. Dat hebben ze weer iets dat ze voor 2 keer de prijs van het Kruidvat of de Etos moeten inkopen en dan proberen ze het aan mij voor 4 keer de prijs te verkopen. Uit schuldgevoel en omdat het familie is koop je wat, en na een paar maanden als de hele familie wat gekocht heeft stort de verkoop in en houden ze op met de verkoop van het desbetreffende product. Heb al 7 jaar een tube Herbal-life in badkamerkastje staan van mijn laatste liefdadigheidsaankoop. Iedere keer als ik dat kastje open doe dan staat ie er nog.

Osdorpertje | 21-07-19 | 18:33 | 3

Je bedoelt multi level marketing (MLM)?

Graftak | 21-07-19 | 19:08

Er zal ongetwijfeld een term voor zijn maar ik lees zeg maar tupperwareparty, familie vraagt dat na drie keer slaan niet meer, de rest leert sneller.

Aap Noot Miesje | 21-07-19 | 19:14

“Heb al 7 jaar een tube Herbal-life in badkamerkastje staan van mijn laatste liefdadigheidsaankoop. ”

Zeven jaar na die aankoop heb je het er nog over en was het de laatste keer dat je iets kocht omwille van je naaste familie. Ik ben blij dat ik geen familie van je ben, je zou maar al zeven jaar dat gezeur moeten aanhoren. Get over it dude, life goes on

bicycle | 21-07-19 | 19:16

Maatjesharing, maatjesgesprekken, een herhaling van dat "gewoon" afgrijselijk lijpe stuk "rap". Krijg het gevoel toegehapt te hebben en aan een lijntje gehouden te worden. Een soort literaire martelgang.

Kan de dosis niet verhoogd worden naar een pagina per dag? Zit maar in spanning te wachten tot er iets wezenlijks gebeurt. Naar mensen die haring eten kijken kan ook live, en er zal vast wel een enkele verdwaalde allochtoon bij zitten. Dit zijn klifhangers waarbij de tenen al op de bodem van de ondiepe afgrond staan.

Wol | 21-07-19 | 18:22

“Muziek kopen?, mensen betalen toch niet meer voor muziek? Alles wordt toch gratis van het internet gehaald?”
Ik mag die Hetty wel, eindelijk een ambtenaar die de wereld buiten hun eigen sprookje kent.

Vrijstelling van de sollicitatieplicht is trouwens zo geregeld, je hoeft alleen maar je uitkering stop te zetten.

W_F | 21-07-19 | 18:20 | 1

Neem een tatoeage in je nek en kom op
Blote voeten naar je sollicitatiegesprek.
<> Ironisch bedoeld <> wat helpt is duidelijker worden: je krijgt een/twee/drie jaar inkomensondersteuning van de overheid. Punt! Daarna mag je intrekken bij familie of terug naar je eigen land of onder een brug slapen.

theo-is-dood | 21-07-19 | 19:58

Ik was heel even blij door een deel van de titel... niet doen... dacht dat hij zou kappen met deze shit. Touw halen gaat.

EvT | 21-07-19 | 18:14 | 1

Dat, of werken/lezen/reaguren/ademhalen.

Verder bij de gamma, waard om te twijfelen qua setting. Of gewoon kutgrappen maken natuurlijk, da's het beste en nog waar ook. Soort van disclaimer.

Aap Noot Miesje | 21-07-19 | 18:22

Die Bandirah,... heeft die nog wat te doen op Zondag.? Dit is zo slecht . Gooi dit op de zondagochtend. Om 5 uur s'morgens of zo.

miko | 21-07-19 | 18:13

Fuck, dacht echt terug van vakantie straks is die Eren opgebokt, ruimt lekker op.
Heb me dus schuldig gemaakt aan wensdenken en moet dus weer verplicht op de blaren zitten.
PS heb naar wat schedeltjes gekeken in Otranto, resultaat van een bezoek in 1480 van Eren's voorvaderen nl.wikipedia.org/wiki/Ottomaanse_aanv... (gezellig verhaal........ not), hoe gaat hij deze ere(n)schuld voldoen of is dat alleen op blanken van toepassing?

bwanabanjo | 21-07-19 | 18:07 | 1

Ik heb liever Kouwes terug.

tragic1911 | 21-07-19 | 18:44

Hetty die een bijstandgerechtigde adviseer een aangeboden baan af te wijzen.Echt serieus? Geloof het zelf gast ! Bring Kouwens back, zou ik zeggen !

Inter-D | 21-07-19 | 18:05 | 4

Zijn audiocolums waren fantastisch.
Maar DWDD maakt alles kapot, ook Dijkshoorn.

Harry Turtle | 21-07-19 | 19:01

@kotelet Dijkshoorn was niet Starf*cker. Jaap Stalenburg was Starf*cker.

knutsel_ | 21-07-19 | 19:58
▼ 1 antwoord verborgen

Fucking hell, de spanning begint nu toch echt ondraaglijk te worden. Wát een verhaal.

Tietmier | 21-07-19 | 17:52 | 4

@hotnot | 21-07-19 | 18:08:
De helft? Die G-spot van GS had het destijds over 208 delen, dus 4 jaar in dit tempo. Of was dat een grap?

Wol | 21-07-19 | 18:30

Er komt ook een eind aan, hoop ik. Maar anders zou Eren nog aan het schrijven zijn. Stiekem hoop ik aan het eind iets in de trant van macdonalds ofzo, of nee sorry macdonalds. Als het maar geen aankondiging voor een vervolg hier is, een keer was al leuk genoeg. Je mag toch dit wat korter in de comments doen voor gratis, of is dit de lat?

Aap Noot Miesje | 21-07-19 | 18:49
▼ 1 antwoord verborgen

Hetty is een stuk aardiger voor Eren dan voor Freek.

Ruimedenker | 21-07-19 | 17:47 | 5

@snapal | 21-07-19 | 17:57:
Ieder All-in resort in Turkije heeft een Dr.Fish.
Vis is goedköper dan döner.

Ruimedenker | 21-07-19 | 18:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Stukjes zijn niet onaardig, maar dat eeuwige beklemtoon dattie een bizondere turk is wordt ik een beetje moe van (ik hap een haring, doen turken meestal niet). Maar mischien is die borstklopperij van hem juist wel heel turks. En wie ben ik dan.

BenPakdee | 21-07-19 | 17:42 | 5

@RickTheDick | 21-07-19 | 17:44:
Wat niet? fictief is fictief.
Als fictief gelardeerd wordt met feitjes, dan is dat om de fictie te vergroten, zodat fictie overgaat in het "zou kunnen",
Resumerend? flauwekul blijft flauwekul.

snapal | 21-07-19 | 18:05

Vereist moed om je anders te gedragen als de gemiddelde Turk.
Voor je het weet ben je een Gulen fan en Erdogan s klauwtjes reiken ver.

snapal | 21-07-19 | 18:11
▼ 2 antwoorden verborgen

Volgens mij hikt Hetty tegen een burnout aan. Verplichte omgang met totale debielen. Dit is slavernij. En nu moet ze ook nog op heropvoedingskamp tegen racisme. Maar ze is half Indisch en ze heeft met haar Surinaamse man twee best donkere kinderen. Wat een ellende.

RickTheDick | 21-07-19 | 17:41 | 2

Er wordt in de wandelgangen gefluisterd dat als je besmet bent met een "drop of the tar" dat je dan niet naar de cursus hoeft. Is uitsluitend voor cisgender witte mannen en vrouwen. Geheel Groenlinks id gemeenteraad, dus. Ook onze FvD vrouwe hoeft niet vanwege Indisch!!

BenPakdee | 21-07-19 | 17:44

@BenPakdee | 21-07-19 | 17:44:
Deze uitdrukking kende ik nog niet. Betekend het dat je heel erg langzaam van begrip bent? Dat het jaren kan duren voor het druppeltje valt?

Osdorpertje | 21-07-19 | 18:19

Wanneer stopt dit?

Lochos | 21-07-19 | 17:38 | 2

Bij “eenmaal”, dat zie je toch?

Ruimedenker | 21-07-19 | 17:49

Mijn idee, het gaat maar door ....

Wekkertje | 21-07-19 | 19:10

Eren op de zwarte cross komt volgende week.

Rest In Privacy | 21-07-19 | 17:38 | 1

Op zijn Püch !

Ruimedenker | 21-07-19 | 17:51

Ebru....... niet weg te slaan. ;)

kotelet | 21-07-19 | 17:24

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen