achtergrond

Geenstijl

Code Rood! Gure buitenlandwind maakt ons armer

Ons eigen voedsel is niet meer te betalen. En "het buitenland" drukt onze inkomsten. Maar het is allemaal niet de schuld van onze eigen regering. Het benne de populisten!

Raar verhaal dit. Twee dagen volle kranten over hoe Mark Rutte ons te veel beloofd & te weinig waargemaakt heeft qua economische vooruitgangsverbetering in onze portemonnee, bankrekening & huishoudboekje, omdat de belastingdruk te hoog is en de koopkracht te laag. Komt het Centraal Planbureau vandaag ineens met een nieuwe spin: het is allemaal de schuld van de buitenlanden. En natuurlijk niet zomaar buitenlanden, maar Trump, Brexit en Salvini: "Het Amerikaanse handelsbeleid, de kans op een no-deal Brexit en de instabiele situatie in Italië zijn belangrijke neerwaartse risico’s voor de Nederlandse economie", schrijven de telraamambtenaren. Let op wat daar staat: "Zijn belangrijke neerwaartse RISICO'S". Dat is iets anders dan 'Zorgen voor neerwaartse effecten.'

We willen natuurlijk best geloven dat handelsoorlogen en instabiele Europese politiek in Engeland en Italië slecht zijn voor het vertrouwen bij de beursjasjes die met onze nationale budgetten spelen. Maar op deze manier leest zo'n CPB-relaas ook alsof Mark Rutte ff  uit het Torentje gebeld heeft met zijn Planbureau, en hen met klem verzocht heeft om niet hem, maar De PoPuLiStEn de schuld te geven van de stagnerende economie. Als kers op de CPB-taart is de koopkracht naar beneden bijgesteld. En de spaarrenteverwachting ook. Gelukkig gaat Rutte het bedrijfsleven dwingen om de lonen te verhogen - ohnee wacht dat was slechts festivalpraat. Maar hee, alle guurders hier zijn al self-employed bovenmodaliërs, dus wat zouden we zeuren. De zon schijnt, wij zijn ff een dak repareren voordat Code Geel ons inhaalt.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.