Shell betaalt 0 euro winstbelasting in Nederland
"Winstbelasting betalen past zó niet bij ons bedrijf."
Dat de rechtsstaat door onze hoeders alleen verdedigd wordt als er een paar Friezen op de snelweg staan te blokkeren, maar voor de hoge omes in de dure kantoren met de dikke auto's niets meer is dan een mop die je niet meer hoeft te vertellen om de lachers op je hand krijgen omdat iedereen hem toch al kent, wordt vandaag weer eens pijnlijk duidelijk. Wat we nou weer in wittemannenbolwerk Trouw lezen over Onderkoninklijke Olie. "Winstbelasting betaalt Shell volgens hen al jaren niet meer in Nederland", schrijft misschien wel de beste krant van Nederland. En wie die 'hen' zijn? INGEWIJDEN! Nou dan weet je het wel. Als ingewijden iets zeggen dan klopt het, anders waren het geen ingewijden natuurlijk. "Dat laatste wordt bevestigd door een vertrouwelijk intern document van het ministerie van financiën, waar Trouw inzage in heeft gehad. Daar staat zwart op wit dat Shell in een recent jaar geen cent aan vennootschapsbelasting betaalde." Oftewel: overheid weet wel. Maar overheid doet niets.
Reaguursels
InloggenOver fakenews gesproken rechtstreeks uit de Goebbels heimat sad hot news toestel stiefdochter Adolf H. Angela M. gesaboteerd sad sad.
Heb altijd al een geel hesje
Belastingontwijking is geen belastingontduiking. En niemand hier belt z'n boekhouder op en zegt "Joh, regel eens dat ik meer belasting betaal dan de wet voorschrijft".
Asociaal - wel de tafel leeg eten en vertrekken zonder afrekenen op basis van wetgeving waar je zelf veel invloed op hebt gehad
Ze betalen dan misschien geen winstbelasting, maar bedenk is wat er wel betaald wordt aan belastingen door zo'n bedrijf: loonbelastingen, waterschap, verontreiniging enz. Laten we gelukkig zijn met zulke bedrijven. Die trekken me toch een bak geld Nederland in... Worden we allemaal beter van.
Het belangrijkste punt wordt in dit topic niet gescoord: Omdat Shell al jaren toch geen winstbelasting betaalt, vroegen ze Rutte niet om verlaging daarvan maar om afschaffing van de dividendbelasting.
Wist Rutte dit?
Ja natuurlijk weet Rutte dat. Dit is zo'n old topic, geloof ik. Geldt ook niet alleen voor Shell, maar voor elke toko die groot genoeg is om die macht ende dat recht te claimen.
En toch... Wie gaat er nou belasting betalen als het niet echt moet?
Kopers van Staatsloten.
Wel leuk.
Eigenlijk is Shell voorstander van de winstbelasting. Zij betalen het niet, en elk geld dat zo wel bij de NL belasting binnenkomt, wordt niet opeen andere manier uit hun zak gehaald.
Op dezelfde manier ben ik voor een Boerka belasting van 10 miljoen, betaal ik toch niet. Kan meteen de inkomsten belasting worden afgeschaft. En nu we toch bezig zijn een brillen subsidie, want een brilletje draag ik wel.
En het gepeupel krijgt bijna 0% spaarrente.
De cirkel is rond.
Rijke mensen ook hoor.
De grootste financiële criminelen dragen een stropdas.
Tja, wereldwijd kun je belastingdeals sluiten door verdragen, in NL worden ook deals gesloten... Wanneer dit niet wereldwijd wordt afgeschaft verandert er niets. Geen nieuws onder de wolken dus.
Shell doet niks verkeerd. Volgt gewoon de bestaande wet- en regelgeving. Kan en mag iedereen doen. Als de regering dat niet bevalt moeten ze de wet aanpassen. Als de regering het prima vindt maar de meerderheid van de bevolking niet moeten ze andere partijen in het parlement kiezen. Overigens juich ik iedere methode om minder belasting te betalen toe. We weten allemaal waar dat geld voor misbruikt wordt.
Wat een socialistisch en jaloers gelul. Ze maken slim gebruik van de regels. Als je dat niet wilt moet je de regels aanpassen en niet zo zeuren. En natuurlijk betalen ze bakken met belasting. Ze hebben in Nederland duizenden werknemers. Wat denk je dat die een werkgever aan belastingen kosten? Naast al die tientallen andere belastingen en accijnzen. Belasting is diefstal!
Dat is juist het hele probleem.
Corporates betalen geen belasting profiteren wel mee van alle voorzieningen betaald door belasting.
Belasting die wél betaald wordt door hun werknemers, ja dat klopt maar dan hoeft je baas in het MKB ook geen belasting te betalen omdat hij werknemers in dienst heeft...!
@Johan_Voorhaar: Feit blijft dat het aan de wetgeving ligt, dus het probleem niet perse bij Shell ligt. Belastingontwijking is geheel legaal en je bent een dief in eigen portemonnee als je niet slim van de regeltjes gebruik maakt. Belastingontduiking is echter terecht illegaal. Daar is hier geen sprake van. De bal ligt dus bij de politiek. Als ik als ondernemer een voordeeltje ergens uit kan halen door regeling X toe te passen via een volstrekt legale constructie A en B dan doe ik dat natuurlijk ook. Shell doet niet anders. Ze mogen schuiven op de aangifte waardoor ze onder de streep €0 moeten betalen en het is nog volledig legaal ook. Dat is gewoon geniaal boekhouden. Ben je het daar niet mee eens dan is het enige dat je kan doen de politiek er op aanspreken en het laten merken in het stemhokje als ze zonder *goede* onderbouwing er niets aan doen. (Noot: wat dat betreft kan je jezelf de moeite besparen om het aan de VVD te vragen.)
Belasting is zeker diefstal, dat moeten ze sowieso afschaffen.
Dit, mijne dames en heren, noemen we zedenbederf, ook wel corruptie.
Ik plaats 'm maar even, want ik zie verder niemand hierover reageren :
Dit is precies wat er, achter de schermen, gebeurd zodra lobbyisten bij regeringen opduiken. Dat is waar bedrijven gaan zitten om dit soort regelingen voor elkaar te krijgen. En dit is ook iets, wat je in de meeste media niet eens terugleest.
En dan nog hun buitenlandse medewerkers 30 procent vrijstelling van belasting, dat erbij maakt het nog oneerlijker.
Bedrijven romen steeds meer vermogen af, willen geen belasting betalen, maar verwachten wel dat de overheid meebetaalt aan de milieutransitie, de sociale welvaartsstaat mag wat hen betreft gestolen worden.
Inderdaad - steeds minder mensen draaien op voor het op peil houden van onze verzorgingsstaat die in veel lijstjes hoog scoort. Dat houdt een keer op als er steeds meer partijen profiteren zonder bij te dragen. Legale constructies of niet blijft parasitair gedrag met grote consequenties
Naheffing sturen is het begrotingstekort ook meteen opgelost.
Je kan niet naheffen als het volgens de wet gaat en er dus precies is afgetikt wat afgetikt moet worden. In dit geval €0. Je moet de wet wijzigen, vanaf dan kan je gaan heffen, maar niet met terugwerkende kracht.
Mooi toch! #belastingisdiefstal
lees veel over Rutte en VVD schuld , nimmer erop gestemd maar het zit anders .. onder de socialisten zijn de brievenbus firmas ontstaan want meegraaien en creëren om te mee te graaien (!), eerst de antillen route waar ook nederlandse bedrijven in zaten , en steeds meer Nederlandse bedrijven gingen die rechten zo hoog maken en elders onderbrengen zodat ze amper belasting betalen .. een dure fout / naief van de socialisten // nu bouwen ze dat af onder druk van EU . en er is voor nu 123 geen oplossing voor dit probleem . behoudens het grootbedrijf aaien en paaien om ze hier te houden .. eerlijk gezegd .. ik denk dat Rutte wel moet . hij kan niet anders want als de EU doordrukt en dat doen ze dan zijn de nederlandse internationals in staat (moeten wel) om totaal te vertrekken incl produktie en kantoren
vraag je af waarom gemeentes steeds meer moeten doen qua belasting inning , vrij logisch .. straks wordt ook nog de winstbelasting lokaal gemaakt . zal mij niets verbazen want zo is er meer grip op locaties
En zo zijn er nog vele constructies voor de grote jongens waar u en ik geen weet van hebben.
op Paleis Noordeinde zijn de vermogens ook buiten het zicht van de nederlandse belasting weggemoffeld , je hoeft daar geen international voor te zijn . kwestie van weten en doen en niet bang zijn voor bedreigingen van de fiscus
schandalig en ongehoord
De enige die lachen zijn die Duitsers, die miljardairs familie die zich in glazen koetsjes laten rondrijden, de rupsjes nooit genoeg. Tenslotte moet de geïmporteerde bruid wel iedere dag een nieuwe creatie aan haar kont kunnen trekken.
Krijg hier een inlegvelletje-gevoel bij. Dat we dus zwaar de Sjaak zijn.
Als je geen winst maakt, hoef je geen belasting te betalen. Te moeilijk?
Als je via boekhoudkundige trucjes*
idd zo simpel is het , heel veel kosten maken ten gunste van jezelf / holding
Daarom moet van de VVD de BTW omhoog. Belasting wordt pas betaald bij aanschaf door de consument.
De VVD is er niet voor het volk, de VVD is er voor de zakkenvullers.
En als u durft te klagen wordt u gewoon vervangen door een meer onderdanige burger. Via een Marokkaans akkoordje of zoiets.
BTW verhogen is rondpompen van geld zodat de netto kosten van de ambtenaren salarissen dalen immers via de bedrijven ontvangt de staat zo meer terug vanuit de markt. plat gezegd .. slarissen van ambtenaren omhoog .. dan de BTW ook . kijk even hoeveel CAOs hoger zij afgesloten dit jaar tgv de publieke sector en je weet genoeg... het gaat allemaal erg knellen zo
Waarom zouden ze ook. We hebben toch burgers om belasting te betalen. Zoals we ook burgers hebben die klimaatmaatregelen betalen.
Je vult je eigen zakken ook eerder als je miljardairvriendjes hebt toch Rutte?
Nou en?
Stel je toch eens voor dat Shell wel belasting moet betalen. Wordt er nog meer geld over de balk gegooid. Nog meer aan klimaatonzin, nog meer aan vluchtelingen die geen vluchteling zijn. Shell geeft juist het goede voorbeeld door zo min mogelijk belasting te betalen, liefst geen. Zo denkt en doet ieder mens. Er is niemand die lachend en schuddebuikend belasting betaald zelfs niet diegene die miljardair is en aan zijn belasting afmeet hoeveel er in zijn kassa zit. De rijkere onder ons zoeken alle mazen in de wet om zo min mogelijk belasting te betalen. kap met alle onzin belasting, halveer het parlement, geef Brussel niets meer en ga eens normaal doen overheid. Elk gat wordt met hogere belastingen gedicht. Nooit minder, altijd meer. Het slaven monument is niet voor de donkere medemens, maar voor de altijd maar krommer lopende blanke werkslaaf die gebukt gaat onder de grootste slavendrijver die er is. "onze overheid"
Ja eens. Zondermeer. Belasting is een vorm van diefstal. Onder dreiging (gijzeling/opsluiting) moeten wij geld afstaan. Daar is niets vrijwilligs aan. Belastingontuiding is het enige wat je kunt doen om je geld, als vruchten van uwe noeste arbeid, te behouden.
upbeat | 29-11-18 | 15:21
Belastingontduiking is strafbaar. Belastingontwijking niet.
@upbeat: Er is niets mis met belasting. Het wegennet, politie, gemeentehuizen, straten schoon houden, et cetera betaald zich echt niet vanzelf. Die dingen hebben we nodig, dat onder diefstal scharen is wel erg ver gezocht. Dat we hier in Nederland achterlijk veel teveel belasting betalen is weer een heel ander verhaal.
En Widlers was ooit een VVD-er ;-)
@dijkbewaker
Ga lekker emigreren naar de VS. Weinig betalen en ieder voor zich in een gewelddadige en ontwrichte samenleving. Zie daar onze multinationals zich ook niet snel vestigen. Er mag dan ook een stevige bijdrage gevraagd worden voor hetgeen ze in Nederland krijgen
Het gezegde luidt, in het leven zijn twee dingen zeker, de dood en belastingen.
Voor de rijken gaat dat laatste niet meer op.
Gelukkig gaan ze nog wel deaud.
Ik zie Rutte eerder naar Shell vertrekken na zijn politieke loopbaan dan Unilever.
@Geenstijl Tijd om een #tag #stoptankingshell te starten?
Ha ha ha, iedereen net doen alsof ze verbaasd zijn.
Ja, dat is raar, want dit 'nieuws'duikt al jarenlang met enige regelmaat op in diverse media... Kwalijk blijft natuurlijk, dat geen enkele regering het aandurft dit aan te pakken.
En dat weet dus helemaal niemand ? omdat je het niet verwacht he !! zal je wat vertellen .. iedere wereldspeler betaald 0 winstbelasting in nederland hooguit als ze de rechten hier gedeponeerd hebben maar dat % is de laagste ,,u weet wel de brievenbus firma . ik som even op zodat u weet waarom alles zo goedkoop soms (soms!) is en de bakker etc allemaal verdwijnen omdat ze die slag nooit kunnen winnen .
Ahold , alle supermarkten , olieboeren , verzekeraars , Heineken .. kortom kijk op de beurs en pik ze eruit . u koopt of gebruikt van deze bedrijven ? besef dat ze 0 bijdragen aan de maatschappij behoudens omzet en loonbelasting en lokale belastingen etc. u vraagt zich af waarom de koffie of brood of vlees en kaas zo schofterug duur is in de middenstand ... daarom .. aan belastingen zit er al een gat van minimaal 33 % , het is dus niet schofterig duur . ze kunnen niet anders.
De meerderheid van dit land stemde willens en wetens en overtuigend op de VVD. Tja. Je moet maar een hekel aan je land en je kinderen hebben. Het mag.
Helaas geen meerderheid. Dan hadden we wel 80 zetels gehad.
De meerderheid die het mogelijk maakte dat dit onzalige kabinet ontstond. Maar het is veel zorgwekkender: de meerderheid stemde op PRO-EU partijen. Tja, dan verdien je alles wat je heden ten dage om je heen ziet en hoort. Precies dat.
Als ZZP-er betaal je gewoon het volle pond hé! Eerst alle geïnde BTW per direct afdragen en daarna je winst doorschuiven. Zuur als je op den duur alleen maar belasting na belasting aan het afdragen bent en dan dit soort zaken leest. Zit er serieus over na te denken naar een land in Azie te vertrekken met een niet sociaal systeem dat alleen maar niet-sociaal werkt. De kleinen betalen het waterhoofd-ambtenaren systeem en de linkse hobbies. Ben een beetje moe aan het worden van dit soort nieuws.
Dat kun je doen, maar op het moment dat je aldaar ziek, zwak en misselijk wordt, heb je natuurlijk wel een probleem.
Hier ook als ZZP-er. Je krijgt geen WW/ AOW niets. Tenzij je een onbetaalbare verzekering afsluit hiervoor. De zorg is in Azie ook goed en soms zelfs beter. De gedacht altijd dat we hier in een "ontwikkeld" land leven en alles erbuiten ruk is klopt niet. In tegendeel zelfs, Nederlandse zorg is niet zo best als mensen denken. Foute diagnoses, lange wachttijden, fouten en nu zelfs faillissementen of de goedkoopste medicijnen uit India ipv het betere maar wel wat duurdere alternatief. In Azie betaal je zelf maar je betaalt niet maandelijks ze zorgverzekering. Als je dat geld opspaart al die jaren dan kan je de beste zorg krijgen daar.
@Kuifje-in-Afrika | 29-11-18 | 15:00
Ben ik niet met je eens. Ben zelf dit jaar naar Azië (Thailand) ge-emigreerd. Onze dochter was ziek maar werd geholpen in 1e-klas ziekenhuis: www.medigo.com/en/clinic/thailand/chi...
Ik kan niet anders zeggen dan dat de zorg uitstekend was in dit privé ziekenhuis. Eerst zijn we nog wel langs een aantal regerings-ziekenhuizen en kleine klinieken geweest, waar de zorg overigens wel een stuk slechter was.
Moet overigens wel aangeven dat Thailand wel als Aziatisch land erg goed bekend staat om de kwaliteit van de ziekenhuizen, is niet in alle Aziatische landen zo goed geregeld. Er komen veel medische toeristen naar Thailand.
Een goede zorgverzekering kan je hebben voor ca. 500 EUR per jaar, waarbij je gewoon wordt geholpen in privé ziekenhuizen.
Was ook ZZP-er in NL en werk online voor een bedrijf in de VS (software ontwikkeling). Ik werk momenteel voor een redelijk laag tarief (40 USD per uur), maar ik betaal geen belasting. Dit betekend dus dat ik zo'n 5.500 EUR per maand netto ontvang. Vanwege de lagere kosten en lagere belastingen is dat beter dan wat ik in NL netto overhield van mijn uurtarief (70 EUR per uur).
Dat doe je goed DolfWeerwolf !
unitairy tax zo doen de yanken dat.
wereld wijde bedrijven schuiven met de winsten.
dat is toch al langer bekend.
En onze overmacht doet natuurlijk niks
In Frankrijk zou men nu de tankstations beroven en in brand steken. In Nederland zijn we daar te beschaafd voor.
Denk je dat multinationals in Frankrijk wel winstbelasting betalen?
In Frankrijk vallen burgers andere burgers lastig. Dat is nog kanslozer en bedroevender dan niets doen.
En natuurlijk zichzelf. Na zorgen over hun eigen productiviteit leggen ze weer, u raad het al, het werk neer. Als je achter Shell aan wil moet je achter hun grootste aandeelhouders aan. En ja, dat zijn fondsen als Blackrock waar jan en alleman inzitten.
Waaronder pensioenfondsen. Dus ook veel reaguurders.
De grote banken doen ook weer lekker hun best.
nos.nl/l/2261341
Het houdt niet op, niet vanzelf.
Zorg maar eerst dat die boef Gerrit Zalm voor het gerecht komt. Uiterste corruptie en misbruik van macht.
Want? Heb je ook argumenten?
Nou,onze koning Willem ,die nu ook net als ma veel beleggingen heeft bij shell, laat zich nu mooi door Pinokkio met zijn lange leugenneus voor aap zetten.
Geen enkel bedrijf betaalt winstbelasting; dat doet vnl de consument die de rotzooi koopt, het wordt in de kostprijs berekend. Hetzelfde geldt ook hier voor de burger bij de pomp: de absurde hoeveelheid belasting die erop zit is feitelijk de winsbelasting.
Dus kom nou niet aan met dat ze ook winstbelasting moeten betalen, want dan wordt het nog duurder...
Gewoon de overheid verkleinen, die al jaren uitdijt....
@mrXL
Messcherp en volkomen juist!
Ja, daar zit wel een kern van waarheid in.
Nee, dat is accijns of de omzetbelasting (BTW).
Winstbelasting, (vennootschapbelasting, inkomstenbelasting of winsttaks) is iets anders.
daar komt het idd op nee , minder overheid / hoe meer overheid des te meer grotere bedrijven , ik vind het een neerwaartse spiraal
BTW en accijns is idd aan omzet gerelateerd , de overige belasting wordt wel terdege rekening mee gehouden .. zeker in het MKB immers het eindsaldo is dan inkomen . bij de grotere bedrijven speelt dat minder
Ook de inkomstenbelasting, vennoot, enz wordt uiteindelijk verdisconteerd over de prijs en. Wil Shell meer verdienen (of compenseren voor belasting) -> kostprijs omhoog.
En Shell staat in de top 10 van vervuilende bedrijven. Maar ook die ellende compenseren wij wel met z'n allen via oneindig veel belasting en accijns. Zo zijn wij. Nog wel.
#vanaf vandaag tank ik niet meer bij Shell
Nederland ligt grotendeels onder de zeespiegel in economische termen. In sociale termen is dat een objectieve en collectieve reden en taak voor iedere nederlander om samen te werken. Het is bittere noodzaak. Wie zich ontrekt aan die taak is gediskwalificeerd. De shell wil niet meedoen, net als het criminele tuig van de top 600 in 020 boerkaland bijvoorbeeld. Dat niveau dus.
Wat een onnozel betoog weer. Wat wil je nou eigenlijk zeggen?
@Brie
Mee eens. Onze samenleving is gebouwd op vertrouwen en solidariteit. Onethisch gedrag van bedrijven en "belangrijke personen"/subversieve groepen ondermijnt deze vrijwillige grondhouding
#stiptheidsacties
Shell = top 600 = kuifje = dom en ongeschikt parasitair asovolk
Niet teveel drinken als je reaguurt, Brie.
Het tuig van Vak K. Daar moest men eens tegen optreden.
Zet ze een avondje naast de 'gewone man' in Vak 410
Shell. Wat een verrassing toch maar weer.
Nou he, je verwacht het niet van een multinational.
'In een recent jaar geen cent aan winstbelasting betaalde'. Kan goed kloppen, er kunnen ook verrekenbare verliezen en tijdelijke of permanente verschillen tussen accountingtechnische behandeling en fiscale behandeling zijn, wat ertoe leidt dat de winstbelasting als percentage van de commerciële winst laag of zelfs nul is, terwijl wel aan fiscale verplichtingen wordt voldaan.
Het is natuurlijk ook zo dat Shell aan agressieve tax planning doet waardoor de belastingdruk nul wordt, maar dat is hun goed recht. Het is namelijk aan het parlement om dit te voorkomen, maar er zit volgens mij geen enkele fiscalist in het parlement.
De shell heeft zijn verplichtigingen na te komen, en dient haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Geen belasting betalen is een free ride op kosten van een ander. Dan ben je af.
Belastingheffing is geen morele aangelegenheid. Dat is hetzelfde als zeggen dat de slager zijn eigen vlees mag keuren. Het is wetgeving, waaraan Shell waarschijnlijk voldoet, klaar. Dat wij die wetgeving als (internationale) samenleving mogelijk maken is onze schuld en die van het parlement. Om dat vervolgens te zeggen dat Shell zelf verantwoordelijkheid moet nemen om belasting te betalen is heel naïef. Als ik een mogelijkheid heb om mijn belastingdruk naar 0 teverlagem grijp ik die graag aan, en ik denk 90% van mijn medeburgers evenzo.
Shell komt haar verplichtingen na, maar jij snapt het niet.
Newsflash, multinationals hebben het parlement op de loonlijst staan.
Shell en @kuifje hebben veel in elkaars mars. Niet meedoen in of wonen in nederland, maar wel de gemiddelde nederlander de maat nemen en belazeren.
Ik betaal meer belasting dan jij, druif.
klopt @barryvantiggele, goede toelichting. De oplossing: nationaliseren en onderbrengen in een stichting zonder winstoogmerk.
Kuifje de grootbelastingbetaler neemt het op voor de knijpers en schrapers van de shell (nigeria?). Ga effe in de schaduw zitten dan !
Nationaliseren? Hebben ze in Venezuela gedaan. Geen groot succes.
President-directeur Marjan Van Loon knipt en de regering buigt. Zonder gêne dreigen. Zo gaat dat in een moderne democratie waarin de multinationals het beleid voorschrijven. En het werkt, net als bij die topmanagers die jarenlang aanpassingen aan de excessieve bonuscultuur wisten te voorkomen met het dreigement dat Nederland de beste bestuurders aan het buitenland kwijt zou raken. Shell maakt gebruik van Nederland en moet als elk ander bedrijf gewoon winstbelasting betalen. Anders hoepelt het bedrijf maar op en dat laatste scheelt ook nog eens heel wat CO2 uitstoot.
Wat een dom SP-gelul. Multinationals voegen heel veel welvaart toe, daar is al genoeg economisch onderzoek naar gedaan.
multinationals plukken het geld weg uit een economie ,wat zij maken en leveren kan ook wel zonder die gasten gemaakt en geleverd worden.Geld blijft dan in eigen economie
Ga jij zelf olie boren, Pedro? En bewerken? Succes!
Marjan van loon, door het glazen plafond en dan blijken deze wijven net zulke asoos als de mannelijke collegaas. Het is dus een gewetenloos wijf, met kinderen. Overdag beroofd mamma de samenleving, en benadeelt andermans kinderen, doordat er geen belasting wordt betaald. Savonds leest ze haar larven voor. Wat worden dat voor mensen later?
@pedro300
Juist. Onze toppers weten dat best maar hebben andere instructies. Daar zit het probleem: wie geven die instructies en hoe krijgen we ze zover dat ze betere instructies geven.
Nooit gedacht dat ik als zzp’er dit nog eens kon zeggen: ik maak al jarenlang meer winst dan Shell.
Waar is Rara, als je ze nodig hebt.
Oh nee, toch maar niet.
Grote bedrijven die decennia lang politici na hun wachtgeldregeling in hun boezem hebben gesloten zijn inmiddels dichtgetimmerd voor kritiek en niet meer onderhevig aan veranderingen, met een dikke koninklijke zegel dan weer wel, want schijt aan het volk is van alle tijden en wij zijn niet zoals de Fransen die zich op ludieke wijze van de aristocratie heeft ontdaan.
@Hal
Ze zijn via de Code de Commerce via de achterdeur weer binnengekomen, met wat bovendeskundige hulp die een niet kinderachtige vergoeding wil zien (rente met name).
De burger moet dankbaar zijn dat die bedrijven voor werkgelegenheid zorgen.
De burger moet niet alleen dankbaar zijn, hij moet ook betalen voor die dankbaarheid.
De hoogte van deze betaling is de belasting die anders door die bedrijven betaald zou moeten worden maar nu aan de aandeelhouders en de bestuurders wordt gegeven.
Zeg Mark, leg eens uit, waarom voelt een burger zich onder jouw bestuur ook altijd een domme lul? Nou, waarom?
Zo dankbaar dat je iedere jaar een koe of 10 kippen moet afstaan aan het HK.
Of een van je dochters.
Inderdaad, in de middeleeuwen mocht de plaatselijke shell-directeur er de eerste keer op in de huwelijksnacht. Gezien de argumenten die hier door aso multinationallaven ten beste worden gegeven kunnen we die traditie ook wel herinvoeren.
Mede dankzij Shell komt er de North Stream II pijplijn door de Oostzee. Nu is Poroshenko met zijn fasc-maffiosi nog aan het ruttelen met een onbeduidend haventje aan de Zee van Azov. Straks komt ons gas vrij en blij buiten deze loeders om naar Europa. Dankzij Shell.
@eeuwig
Dat zijn ze te laat, we gaan op windenergie en zonnepanelen het verschil maken!
Zeg Mark leg nog een keer uit waarom die grote bedrijven zo belangrijk zijn voor Nederland. (liefst zonder inlegvelletje.)
Dit geldt voor alle grote bedrijven, niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen. Google, Apple, Microsoft zijn alle vaker voorbij gekomen.
Maar ook de grote medicijnfabrikanten:
www.ad.nl/economie/farmaceuten-behale...
Grote automakers:
www.volkskrant.nl/economie/ook-onderz...
Was al zo in 2013 (en uiteraard toen ook al Shell):
www.volkskrant.nl/economie/shell-en-a...
Nederland werkt daar zelf hard aan mee. We kunnen er mee stoppen als iedereen er mee stopt, maar wat dan. Dan gaat er minder geld naar de vrije markt en meer naar de overheid, zou de overheid de belasting kunnen verlagen, maar geven de consumenten dat geld weer uit aan duurdere olie, auto's en medicijnen.
Meer consumptie is juist goed. NL en D hebben een gigantisch handelsoverschot, juist vanwege ernstige onder-consumptie. Daarmee help je uiteindelijk de hele economie om zeep. Ook irriteert het -terecht- andere landen in EU, die wel van ons kopen, maar wij niet van hen.
De EU als geheel heeft ook een handelsoverschot ten opzichte van de rest van de wereld. Zelfs Italië heeft een handelsoverschot.
de overheid kan geld democratisch herverdelen en beter dan een bank op Jersey
Er wordt al heel veel herverdeeld in Nederland.
Moet je als persoon of MKB-er eens proberen om een of andere belasting niet te betalen...
Genoeg MKB-ers die geen winstbelasting betalen.
Kuif van corrupt multinational partijtje VVD zit hier doodleuk te verdedigen dat multinationals geen belasting betalen, want dat doen ze elders ook niet, of zoiets..
Een beter negatief stemadvies mbt VVD kan niet gegeven worden!
Winstbelasting. Hierboven wordt het al door iemand uitgelegd.
Ja, dus..
En anders legt shell trolletje @kuifje het nog wel een keer uit. Dat de shell moreel lek is, maar waarom dat geen probleem is zolang het verhaal waarom de shell moreel lek is maar waterdicht is.
Mooi rookgordijn om af te leiden van de verschrikkelijke schade die de Linksche gutmensch ons aan doet:
Klimafaat
Tsunami aan kansloziers
Zwarte piet geneuzel
etc etc
Meer meer meer Shell, minder minder minder Groenlinks, D 66 en aanverwant
Als Shell (en anderen) nu wel regulier belasting betalen, is er geld genoeg om al die linkse hobby's te financieren, zonder dat u er last van heeft.
Wegrijden na het tanken zonder te betalen: "deze tank heb ik al via inkomstenbelasting aan Shell betaald"
#teamgeelhesje
Je kan gedachte lezen.
Ik kan me nog herinneren dat het leger er aan te pas kwam bij e.o.a. coffeeshophouder die geen belasting betaalde. euhm euhm the grass company geloof ik.
Logisch dat ze geen belasting betalen, het is toch 'Koninklijke' Shell?
Allemaal nette mensen daar in de Koninklijke familie, kan je niets verkeerds over zeggen, ze zijn ook allemaal steenGodrijk geworden met eerlijke zaken.
Vraag maar aan Wijnand Duyvendak van Groen Links, hij heeft jaren onderzoek gedaan naar Shell et cetera.
Allemaal nette eerlijke mensen.
www.youtube.com/watch?v=HxFKcME5aKw
"Ja maar als ze belasting moeten betalen dan gaat het hoofdkantoor naar het buitenland !1!!!1".
Nou laat maar lekker gaan dan, scheelt ook weer heel wat aan afdracht aan Brussel.
Exact, laat al die zog. onmisbare toplui en hun slippendragers maar vertrekken. Hoeft het land niet verder vol gebouwd te worden met hun megalomane hoofdkantoren. Ga lekker naar Indonesie of Oman. Doei!
Er gaat helemaal geen hoofdkantoor naar het buitenland. Alleen op papier wordt de statutaire vestiging dan ergens in een dubieus land gevestigd, De beroemde brievenbusfirma dus. En de uiteindelijke winstbelasting is uiteraard NUL.
Ik lees niks raars. Je kan een bedrijf toch moeilijk verwijten (binnen de wet) gebruik te maken van de internationele belasting regels, verdragen en wetgeving?
Volgens mij is net in de Tweede Kamer een debatverzoek door de coalitie afgeschoten, maar ik heb misschien niet goed geluisterd. Het kabinet is rechts, dus het bedrijfsleven heeft het makkelijk. De VVD zit niet alleen in het kabinet. Dan toch maar weer een linkse coalitie?
ja en dan nog meer horden uitkeringstrekkers en criminelen importeren.
Blijkbaar heb ik iets gemist.
Dit kabinet rechts?
Hij bedoeld heel links
Belasting betalen past zo niet in mijn portemonnee.
Rutte vind dat de Kon. Shell al meer dan genoeg bijdraagt aan de staatskas dmv
de accijns op benzine, dat verward hij met winstbelasting.
Server van Trouw zit te roken
Lol@ Shell boycot. Daar zal het grootste bedrijf ter wereld echt van wakker liggen: dat Nederlanders de (franchise) pompen voorbij rijden. Ik verbaas me er trouwens over dat die Marionet (Rutte) nog niet in opspraak is gekomen na het Unilever schandaal.
Die arme aandeelhouders van Koninklijke Olie betalen al genoeg accijns bij het tanken, dus ik kan me deze coulance van ons aller overheid prima indenken. Al voel ik me hier als Nederlander zo langzamerhand net een Nigeriaanse pijpleiding.
Helemaal niks betalen is bijna onmogelijk. Je betaalt altijd wat smeergeld aan iemand om geen belasting te hoeven betalen. Maar misschien kan Shell dat wel ergens declareren. Bij mij in ieder geval niet, want ik tank bij de witte pomp. Ben tenslotte een boze blanke racist. Ik weiger uit principe om zwart geld te verdienen.
Zoals ook bij Unilever bleek, als de CEO's van multinationals praten moet Markie zwijgen.
Ik herhaal: politici (genoemde de gevestigde orde) met name die van en voor de elite zitten er alleen maar om de belangen te behartigen van die elite, de bovenklasse, de multinationals, de werkgevers en de banken.
Het klootjesvolk, de onderklasse (en de middenklasse) moeten het flink bezuren. Echter die klassen stemmen wel massaal op de gevestigde orde. Een doel van de gevestigde orde is het leveren van goedkope arbeid vandaar dat het Marrakesh pact gewoon doorgang vindt.
Tot slot: Gij krijg wat gij stemt.
Zo is dat @proAsfalt. De oplossing zonder revolutie: een disruptie stem. Stem voor een onverkiesbare kandidaat van een marginale partij of liever voor een populist. Het gaat om het signaal, ze hebben een flinke por in de zij nodig. Uit zichzelf doen onze volksvertegenwoordiger helemaal niets.
Er is dus helemaal niets veranderd sinds het WIR-schandaal.
Vele jaren na afschaffing van de WIR in 1988 bleken er nog enkele toegekende miljarden uit te staan. Uit onderzoek bleek vervolgens dat deze bedragen waren toegekend aan internationale bedrijven als Shell en Philips.
De WIR-subsidie werd niet uitbetaald als geld, maar als korting op de winstbelasting. Maar ja, internationale bedrijven als Shell en Philips betalen helemaal geen winstbelasting in Nederland, dus konden ze deze gelden ook niet incasseren.
Het niveau van het Trouw-artikel is bedroevend laag. Fiscaliteit is moeilijk te begrijpen door de buitenstaander, maar de manier waarop journalisten keer op keer onzin opschrijven is uiteindelijk niet bevorderlijk, voor niemand. Maar ja, koren op de molen van GS...
Wat valt er niet te begrijpen aan het feit dat Shell geen winstbelasting betaalt en elk ander BV wel?
Dan zou het toch erg makkelijk moeten zijn om uit te leggen hoeveel en waar Shell belasting betaalt. Omdat dit niet gebeurt ga ik ervan uit dat het hoe dan ook stinkt.
Hoi, Mark!
Ze betalen wel in GB, maar in Nederland niet, maar er zijn een grote hoeveelheid bedrijven in Nederland plus de tank-stations.
Internationale bedrijven hebben vele mogelijkheden om hun belasting te optimaliseren. Nederland is niet echt goedkoop met 25% >200k, en dan nog dividendbelasting. Beter is om te concureren met andere landen op die punten en gewoon minder geld wegsmijten naar het importeren van bijstandtrekkers.
Dat jij iets niet begrijpt betekent niet dat NIEMAND het begrijpt jip81.
www.youtube.com/watch?v=HxFKcME5aKw
@ProAsfalt: Ter verduidelijking, elke BV die fiscaal winst maakt, betaalt Vpb. Dus als je geen fiscale winst maakt, betaal je geen Vpb.
Wat Trouw doet, is insinueren dat Shell onterecht geen fiscale winst rapporteert. Dit doet ze door allerlei bedragen door elkaar te gooien, warrige betogen over aftrekposten die niet (of nauwelijks) bestaan, suggereren dat een fiscale eenheid een belastingontwijkingsmiddel is, etc. Het einddoel: het publiek denkt dat het stinkt (zie Frau Merkel).
@overVecht: kijkend naar mijn bul, heb ik sterk het vermoeden dat ik aardig zicht op de materie heb; hoe jij er bij komt dat ik het niet begrijp, is mij dan ook niet duidelijk.
OverVecht snapt het niet, dat is inmiddels wel duidelijk.
@jip81 Het voert verder terug, maar de systematische ondersteuning van de belastingontwijkingspraktijk kende haar hoogtepunt in het door de 5 grote jongens zelf geschreven wetsvoorstel voor de zogeheten Deelnemingsvrijstelling. Een essay van uw hand over hoe zwaar multinationals het fiscaal wel niet hebben in Nederland zie ik met belangstelling tegemoet.
Dat zou u lachend en risicoloos moeten af gaan: ik heb geen bul. Dat zou volgens u moeten betekenen dat ik er geen hol van snap. Toch? Succes, moppie.
Ja, je hebt zoiets als fiscale concurrentie tussen landen. Dat kun je wat inperken door het op Europees niveau te regelen. Via bijvoorbeeld de EU. Maar de gemiddelde reaguurder vindt dat Nederland uit de EU moet stappen. Tsja...
@Hetkanverkeren
Betoogt u dat het concept van de deelnemingsvrijstelling per definitie een vorm van belastingontwijking is. Dat is nogal een stelling. Kunt u hierover uitweiden?
Wilt u dan beweren dat de "5 grote jongens" (ik neem aan dat u doelt op Shell, Unilever, Akzo, etc.) het systeem van de deelnemingsvrijstelling bij invoering in 1893 hebben ontworpen? Heeft u bronnen? Dat lijkt me oprecht interessant leesmateriaal.
Overigens kunt u nergens in mijn posts lezen dat ik vind dat multinationals het fiscaal zwaar hebben in NL. Dat probeert u mij nu in de mond te leggen. Evenals uw stelling dat ik van mening ben dat u "er geen hol van snapt" omdat u geen bul zou hebben. U kent mij duidelijk slecht.
En tijd, of interesse, om essays te schrijven die - naar ik verwacht - bij voorbaat door u als quatsch worden afgedaan, heb ik niet.
Moppie.
@Kuifje-in-Afrika
U heeft het mis, ik ben bijvoorbeeld een groot voorstander van het vervangen van de natiestaten door een federatie van gelijkgeschakelde staten met een gekozen gouverneur en sterk verkleinde parlementen, de Verenigde Staten van Europa:
zonder koningshuizen, zonder contributies, met vrije toe-en uittreding, met één taal voor openbaar bestuur, onderwijs en media, één belasting (op consumptie), een cap over vermogens (via een 100% solidariteitsheffing op vermogens groter dan 1 miljoen), en met een volksleger (in plaats van een professioneel huurlingenleger). Om te beginnen.
jip81 | 29-11-18 | 14:55 | Yep. Het in 1893 (weet u zeker dat u geen historicus bent) vergeten standaardwerkje: Het Belastingparadijs van Martin van Geest et. al. Overigens kwam mij dit verhaal van de deelnemingsvrijstelling voor het eerst ter ore tijdens een college Fiscaal Recht als onderdeel van mijn postdoctoraal. Het is overigens eerder regel dan uitzondering: de naam schiet me niet meer te binnen, maar Nederlandse banken die een bepaald rentevehikel buiten de boek mochten houden van Jeroen Dijsselbloem. Ook als wetsvoorstel door diezelfde banken geschreven.
De deelnemingsvrijstelling is binnen het leerstuk van de bronheffing zo gedrochtelijk dat ik het nogmaals jammer vind dat een uitleg uwerzijds beneden uw waardigheid is. Het typen van dit plempsel kostte me nog geen vijf minuten. En ik ben heel slecht in typen.
@Hetkanverkeren | 29-11-18 | 15:26
- Men hoeft geen historicus te zijn om een jaartal op te zoeken.
- Binnen welk vakgebied precies is 'Het Belastingparadijs' een standaardwerk? In ieder geval niet binnen de belastingwetenschap.
- Hoe de deelnemingsvrijstelling binnen het leerstuk van de bronheffing gedrochtelijk is, is mij een raadsel. De Nederlandse deelnemingsvrijstelling staat namelijk de heffing van bronbelasting, in welk land dan ook, in het geheel niet in de weg.
- Voor het geval mijn vorige post niet duidelijk was: ik heb nooit gesteld dat multinationals het fiscaal zwaar hebben in Nederland. Dus waarom ik daarover een essay moet schrijven ontgaat mij. En u bent het die mijn waardigheid hier in betrekt, niet ik.
- Impliceert u overigens dat een essay schrijven even veel tijd in beslag neemt als het tikken van een plempsel van 7 zinnen? Wederom nogal een stelling...
- Ik hoop dat uw gebrekkige typevaardigheden u niet in de weg hebben gezeten bij het succesvol afronden van uw postdoctoraal.
jip81 | 29-11-18 | 15:52 | Ik heb mijn postdoctoraal niet afgerond, vandaar geen bul: ik kwam er te laat achter dat ik te nuchter ben ingesteld om een goed academicus te zijn. My bad.
Hoewel u zelf met geen enkel fiscaal inhoudelijk argument komt, toch nog een opmerking over de deelnemingsvrijstelling. Wat er zo gedrochtelijk aan is is het forfaitaire karakter. Er wordt niet gekeken naar de feitelijke heffing(en), maar de constructies die de ontwijking faciliteren. Er hoeft nogmaals geen sprake te zijn van werkelijke belastingheffing: het gaat om de schijn ervan binnen de fiscale eenheid.
Ter vergelijking: de forfaitaire rendementsheffing in Box 3 van de inkomstenbelasting. Uw werkelijke renteopbrengsten zijn nagenoeg 0%, maar de fiscus gaat er inmiddels zo'n 20 jaar vanuit dat die minstens 3 % bedragen. Volstrekte kolder, volstrekt onrechtvaardig en, maar dat had u al begrepen, precies de tegenovergestelde situatie zoals die multinationals ten deel valt. Waarmee ik maar wil aantonen dat een rechtvaardige belastingverdeling tussen burger, MKB, en multinationals niet bestaat. Onze economie draait ondanks die supranationale graaiers, niet dankzij. Dat sprookje mag zo langzamerhand wel eens bij het grof vuil.
Tenzij u alsnog met inhoudelijke fiscaaljuridische of - economische argumenten komt hou ik deze "discussie" verder voor gezien. Until we meet again.
PS: het raad u de koekoek dat Het Belastingparadijs niet in de wetenschappelijke canon voorkomt. Het is uitstekende onderzoeksjournalistiek. Net als bijvoorbeeld De Prooi van Jeroen Smit, het beste managementboek ooit in onze taal geschreven.
@jip81 | 29-11-18 | 15:52
Okay, (fiscaal) inhoudelijk dan:
- "Ik heb mijn postdoctoraal niet afgerond, vandaar geen bul: ik kwam er te laat achter dat ik te nuchter ben ingesteld om een goed academicus te zijn. My bad." U hoeft zich niet te verontschuldigen voor het niet hebben van een bul. Het is geenszins een verplichting. M.i. is een nuchtere grondhouding overigens een zeer welkome eigenschap voor een academicus. U had wellicht een bijdrage aan de wetenschap kunnen leveren.
- De deelnemingsvrijstelling heeft nou juist geen enkel forfaitair karakter. De regeling heeft altijd een aantal vereisten gekend om te kunnen worden toegepast. In de huidige vorm: het motief-vereiste, de bezittingentoets en de onderworpenheidstoets. Het idee is juist dat alleen deelnemingen die zich met actieve werkzaamheden bezig houden, danwel afdoende belast zijn, onder de regeling vallen. Hiermee wordt misbruik juist tegengegaan. Dat houdt uiteraard niet in dat misbruik nooit voorkomt, maar dat is bij geen enkele regeling. Overigens wordt dat misbruik weer verder ingedamd d.m.v. de CFC-regels per 1 januari 2019.
- Wat u bedoelt met "Er hoeft nogmaals geen sprake te zijn van werkelijke belastingheffing: het gaat om de schijn ervan binnen de fiscale eenheid."? De fiscale eenheid ziet op de heffing van de belastingplichtige vennootschap zelf, de deelnemingsvrijstelling op het inkomen dat voortvloeit uit de deelneming (dus buiten fiscale eenheid). Het zijn twee verschillende regelingen.
- Ik ben het helemaal met u eens dat Box 3 onrechtvaardig is. Dit heeft echter op geen enkel front raakvlakken met de deelnemingsvrijstelling.
- Uiteindelijk slaat u met uw opmerking dat "een rechtvaardige belastingverdeling tussen burger, MKB, en multinationals niet bestaat" de spijker op zijn kop. Dit heeft echter minder te maken met graai-praktijken, en meer met de inherente verschillen in inzichten wat precies een rechtvaardige verdeling is. Dat is een leuke discussie, maar vooral ook een heel erg lange discussie. Die nogal eens de neiging heeft om te verzanden in emoties, mede omdat iedereen zich benadeeld voelt en - bij gebrek aan voldoende inzicht - al snel het idee heeft dat "de ander" de boel loopt te naaien. Het kan verkeren ;-)
jip81 | 29-11-18 | 16:27 | Voor een non-essay een uitstekend plempsel, complimenten en dank. Uw alinea's 2 en 3, hoewel ongetwijfeld waar, zijn in logische zin in volstrekte tegenspraak met elkaar. De begrippen deelneming en groepsmaatschappij zijn in verslaggevingstechnische zin op zich duidelijk: in de wondere wereld van special purpose vehicles en Rotterdamse rulings is dat niet echt het geval. Mocht het de GS redactie behagen om nog eens een economisch topic te plaatsen, ga ik van mijn kant zeer graag weer met u in discussie.
@Hetkanverkeren | 29-11-18 | 19:30
Ik heb het nog een aantal keer nagelezen, maar ik zie de logische tegenspraak tussen alinea's 2 en 3 niet. Ik heb wel een vermoeden waar uw idee vandaan komt dat die tegenspraak bestaat: u verwijst immers naar verslaggevingsregels (u bent boekhoudkundig geschoold?). De logica van de accountant is een volstrekt andere dan die van de fiscalist. En hoewel er raakvlakken zijn tussen de vakgebieden, hebben ze andere zienswijzen en andere doelen (soms zelfs volkomen tegengesteld aan elkaar). Vanuit een boekhoudkundig perspectief stellen dat de fiscaliteit logica ontbeert is net zo zinloos als vice versa.
Minder vennootschapsbelasting is meer netto winst is meer dividend voor de koninklijke grootaandeelhouder. Nu die dividendbelasting er nog af en Wim Lex kan de sleutels van het koninkrijk in Brussel inleveren.
Ik zou willen dat ik winstbelasting kon betalen.
Je betaalt toch de winstbelasting van Shell enzo?
Owja. Dat dan weer wel.
Dat OverVecht zijn zaakjes niet voor elkaar heeft, is inmiddels wel duidelijk.
Ze houden anders wel een paar mensen van de straat, maar blijkbaar zint dat de PVV, SP en GL achterban niet. Die moeten iedere dag naar de ketchupfabriek in Kogelwaarde.
Dat doen bedrijven die wel winstbelasting betalen ook..
Denk dat ze niet zetten met het feit dat Shell niets betaald, maar dat de middenklasse door Rutte en z'n maffia wordt kaal geplukt door de staat.
Groenlinks-adepten in een fabriek? Laat me niet lachen. Die hebben stuk voor stuk gesubsidieerde banen. Weten helemaal niet van zaken als arbeidsverdringing en zitten vooraan bij het verdelen van overheidsbanen.
Nee, hehe, daar zijn al die internationale belastingroutes voor bedacht. Verdienen in het ene land en vennootschapsbelasting betalen in het andere, duh. Daar hoef je geen ingewijdene voor te zijn.
Je bedoelt: Geen vennootschapsbelasting betalen in het andere land.
Ja hulde voor nog meer vrouwelijke president-directeuren.
Betekent alleen dat de belastingadviseurs van Shell slimme zijn dan de wetgevers in Nederland. Niet de schuld van Shell, wel van regering en parlement die hun wetten onnodig ingewikkeld maken om toch vooral kool en geit te sparen.
Als je slim bent wordt je topman van een groot bedrijf. Als dat allemaal nét iets te hoog is gegrepen met je door papa en mama betaalde Universiteitsgraad dan word je politicus.
Papa en mama betalen een universiteitsgraad? Wat is dit nou weer voor onnozel gezwatel?
Shell doet weinig verkeerd lijkt me.
U heeft 5 decennia lang weggekeken in het stemhokje. Naast een stukje omvolking heeft u ook van harte ingestemd met het ontbelasten van bedrijven als Shell.
Exact.
Wie hier nog verbaasd over is heeft toch echt enige decennia onder een steen geleefd. Of natuurlijk onder de bekoring van boer-zoekt-vrouw, voetbal, en aanverwante slaapmiddelen op de televee. Heel Holland Tukt Verder.
Het wachten is op een echte crisis, dan gaan mischien de ogen open, al weet je het met dit schapenvolk nooit.
Met alle respect. Niet iedereen natuurlijk. Ik denk vooral de VVD stemmers. Ze dachten dat ze stemden op een partij die goed was voor
- MKB
- bescherming rechtsstaat en
- streng asielbeleid
- stevig defensie apparaat
- liberaal
De realiteit laat zien dat de VVD
- vooral goed is voor big corporate,
- tegen MKB,
- corrupt als de pest
- qua asielbeleid linkser dan de pvda
- defensie kapot bezuinigd
- en zeker niet liberaal
En de meeste VVD-ers zullen hard roepen dat het niet zo is en mij dit reaguursel kwalijk nemen, terwijl feit na feit laat zien dat de afgelopen regeringen, door hen geleid, of met sterke participatie, dit zeker deden. In plaats van Rutte eens aa te spreken,,,,
En daarom zitten we met jaren lang Rutte.
Zo. En nu weer koffie.
Ik blijf VVD stemmen. Een fatsoenlijke, rechtse partij.
Paars is hoofdschuldige aan het huidige gegraai en de slechte betalings- en verantwoordelijkheidsmoraal van ( o.a. ) multinationals en banken. Immer, om het CDA buiten de deur te houden hebben PVDA en X66 de VVD carte blanche gegeven om hun neoliberale agenda erdoor te voeren. Nutsbedrijven geprivatiseerd en uitgekleed, marktwerking in o.a. de zorg geintrodcueerd, verdienmodellen in basisboeften geintroduceerd en ga zo maar door. En ondertussen wel kafferen op olicharchen in post-USSR Rusland. Dit is precies hetzelfde, hoe naief kan iemand zijn.
Onder de VVD wordt de beschaving beprijsd en afgebroken, dus niks fatoenslijks aan. Heb je een grote bek, geen scrupules, kom je uit een gefortuneerde familie of heb je geluk gehad, redt je het. Zo niet, kun je niet hard genoeg aangepakt en vernederd worden door die kliek. Empathie is ze vreemd, stelletje sociopaten dat het zijn.
Het enige wat werkt is een totale boycot. Per heden tank ik niet meer bij Shell. Hetzelfde geldt voor Unilever, al wordt dat een stuk lastiger te totaalboycotten.
De koninklijke familie vindt het kennelijk als grootaandeelhouder prima dat Shell niets bijdraagt aan de BV Nederland. Foei!
Bea zit nu op Bonaire, kan je dus niets vragen erover, zogenaamd werkbezoek, kunst kijken.
U bent een Don Quichote, vrees ik.
Die koninklijke familie van ons, die vindt het allemaal best. Al eeuwen lang.
Bij Shell kom ik lang niet meer. Iets met Groningen ofzo.
Het zijn duitse parvenu's - hebben niets met onze Republiek, (uit-)zuigers zijn het, handig geïnstalleerd door Engeland, Duitsland en Frankrijk.
Dan moet je eens lezen hoe ooit, in de achterkamertjes besloten is het industriepark Moerdijk aan te leggen. nl.wikipedia.org/wiki/Haven-_en_indus...
Wie is de grootste gebruiker daar? Juist ja.
Shell betaalt niet, die krijgt.
Maar ze betalen wel ander belastingen. En ze keren hoge lonen uit aan werknemers in Nederland, die dan weer besteed worden in Den Haag en Rotterdam et cetera. Kortom: Shell is goed voor de vaderlandse economie.
Eerlijk je belasting betalen zoals andere normale ondernemers moeten doen zou wel eens veel beter voor de vaderlandse economie kunnen zijn, als die loonbelasting op paar honderd personen 2x-3x modaal.
*kuch* spuit elf spuit weer modder, zo te lezen.
Ik betaal dus geen inkomstenbelasting meer, want ik betaal wel andere belastingen: accijnzen, btw, wegenbelasting, energiebelasting. En dat is goed voor de Nederlandse economie. Zoiets. Kuif?
@Voorjaarsmoe: zou beter zijn als hij benzine zou uitgeven!
Ik zou een goede accountant nemen, Piloot. Multinationals betalen bijna nooit winstbelasting, in Europa niet en in de VS niet. Jammer, maar daar staat wel veel tegenover.
Ik zou een goede accountant nemen, Piloot. Multinationals betalen bijna nooit winstbelasting, in Europa niet en in de VS niet. Jammer, maar daar staat wel veel tegenover.
Belasting betalen is voor paupers.
Dus ook voor mij.
Zelfkennis altijd plus 1.
We gaan zelf wel benzine en gas importeren.
Het klopt, was ook al op t.v.
Hey kijk nou, dit stond vanmorgen al op DasKapital........
En inderdaad, multinationals doen er alles aan om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Of dit nu in NL, UK, USA, CH, AUS, CN of JP is.
Ik had weinig anders verwacht.
Multinationals, banken en bureaucraten 'rule the world'. Nationale regeringen fungeren enkel als doekje voor het bloeden. En dat doekje betalen wij ook nog zelf.
Moeilijke tijden voor Shell?
Hoge omes. Wat een calimero gedrag weer.
Mensen die klagen over calimerogedrag, altijd min veel. Ga toch es weg met je contraproductieve geklaag man. Mag de kleine aub het probleem over de grote benoemen, zonder dat er calimerogedrag wordt geroepen. Het is 9 van de 10 keer een terecht argument.
Hoeft toch ook niet. Ze hebben een land vol belastingslaven waar ieder jaar de zweep een tandje harder overheen gaat. Onder het mom van "de aarde redden" betaal je voor alles drie keer teveel. Welk geld ze vervolgens "weggeven" aan bedrijven als Shell, die weinig met milieu redden te maken heeft. Cirkel is mooi rond dan toch. Nederland is tenslotte keigoed in het nutteloos rondpompen of wegsmijten van belasting geld.
Shell = koninklijk huis = Shell
Nederland-Shell=België
Dat is toch al jaren bekend?
Gewoon die Shell-pomp voorbij rijden. Doe ik ook al sinds ik in blik rondrij. We hebben Shell niet nodig mense.
Maar in ruil daarvoor zorgen Shell en de overheid dat brandstof lekker betaalbaar blijft. Toch?
Dankzij Shell kan Willem Maxima betalen. Ook wat waard.
Dit is de druppel! Er zal wel flink smeergeld zijn betaald.
Multinationals betalen nauwelijks winstbelasting. Zowel in Europa als in de VS.
Zijn er grote bedrijven die wel belasting in Nederland betalen? Dat zou pas een scope zijn geenstijl! Dat de meeste bedrijven constructie gebruiken om belasting te omzeilen weten we wel al. Maar als jullie ons nou eens uitleggen wie er wel belasting betaalt, kunnen we tenminste ergens met een gerust gevoel aankopen doen. Nu kun je Shell boycotten maar benzine moet je weer ergens anders halen. En die betalen misschien ook geen belasting.
Ik weet dat in België multinationals nauwelijks winstbelasting betalen, dus in Nederland zal het niet anders zijn.
Gaaf dat we een 2e kamer hebben die de regering op de vingers kijkt!
Oh wacht...……..
Woordvoerder: "Ik vind vennootschapsbelasting betalen zo niet bij onze Shell passen!".
Vandaar dat Rutte bij hoog en laag volhoud niet naar Brussel te gaan.
Hij gaat gewoon voor een mooi baantje bij Shell als dank "voor bewezen diensten".
Ik krijg bijna compassie met die lui die zo'n 35 jaar geleden de slangen doorsneden bij de Shell tankstations.
Dat deden ze om bewezen terrorist Mandela uit de gevangenis te halen.
En zie wat er nu van dat land geworden is.
Rond die tijd is ook het uitkleden van de werkenden begonnen. "Loonmatiging".
En dan mooie praatjes op onze propaganda-zender dat we 1 vd produciefste landen ter wereld zijn. Ja, dank je de koekoek!
Misschien dit jaar ook maar eens een €0 VPB aangifte doen, ben benieuwd!...
Ben ook erg benieuwd.
Laat even weten hoe het uitpakt? Dan vraag ik zo lang uitstel aan......
@r3msp00r
Ik kan nog wel wat contructies voor je bedenken. Zo ingewikkeld is dat niet. Mijn uurtarief bedraagt 270 eurootjes.
Sinds het VVD tijdperk zeker?
Die zitten er alleen voor de multinationals.
Onze infrastructuur optimaal gebruiken =gewoon schuiven , ook Shell.
REAGEER OOK