achtergrond

Geenstijl

Raadsvragen LPF over rellen Intocht Eindhoven

Op 8 november (!) was al bekend dat (PSV) hooligans kwam rellen bij de Sintocht als KOZP zou komen. Overheid deed niks. Was Eindhoven een set-up?

De Francisco's, Dolfjes, Saskia's, Rosanne's en Vlaamse Meubelblaadjes mogen dan moord en brand schreeuwen om een zooitje vuilbekkende Maaskantjes die met rechterhandjes stonden te zwaaien naar KOZP-terrortuigh - het steekt toch allemaal even anders inelkaar. Zo werd de LPF Eindhoven al op 8 november getipt dat lokale hooligans zich er tegenaan zouden bemoeien, twee dagen later gevolgd door nog meer hooligans uit nota bene België. Info, waarover ook De Driehoek Eindhoven beschikte, tenminste als het goed is. En waarom ging het uitgerekend in Eindhoven mis? Waar uitgerekend de omstreden Jeffrey A. aanwezig was - en heel toevallig ook VICE en NRC? En dan die tweet van burgemeester Jorritsma? Kan dat allemaal zomaar? Alleen maar allemaal vragen.

Raadsvragen LPF Eindhoven

1. Wanneer heeft de Kick Out Zwarte Piet groep aangekondigd om tijdens de intocht in onze stad te gaan demonstreren? En wanneer hebben de tegendemonstranten dat gedaan?

2. Welke afspraken zijn er gemaakt met de actiegroep KOZP en de  tegendemonstranten en kunnen wij inzage krijgen in alle onderliggende documenten?

3. Hoe zijn deze afspraken tot stand gekomen en welke afwegingen zijn  er gemaakt? Wat is het advies geweest van de politie? Graag een uitgebreide reconstructie.

4. Was u op de hoogte van alle berichten die al een week op social-media circuleerden waarbij mensen massaal werden opgeroepen om tegen Kick Out Zwarte Piet te demonstreren en waar al zeer dreigende reacties op kwamen? Wanneer bent u hierover geïnformeerd?

5. Waarom hebt u als burgemeester er toch voor gekozen om de demonstratie door te laten gaan ondanks al deze dreigementen aan het adres van de Kick Out Zwarte Piet groep terwijl u ook  eindverantwoordelijk bent voor de veiligheid en de openbare orde in onze stad?

8-10 november. Hooligan Clubjes melden zich op Facebook

8-10 november. Hooligan Clubjes melden zich op Facebook

6. Hebt u overwogen om de demonstratie op een andere plek in de stad  plaats te laten vinden? Zo ja, welke locaties had u op het oog en waarom heeft u er toch voor gekozen om de demonstratie op het Catharinaplein te laten plaatsvinden, naast de intocht, dus bij de kinderen?

7. Er was veel politie inzet om de demonstratie in goede banen te leiden. Hoeveel agenten zijn er precies ingezet en hoeveel agenten zijn er bij deze schermutselingen gewond geraakt?

8. Hoeveel heeft de hele beveiligingsoperatie rondom de demonstratie van KOZP gekost?

9. Onlangs heeft het ED een poll gehouden met de vraag: Moet ondanks het recht op demonstraties, protesten tijdens de intocht van Sinterklaas verboden worden? Een grote meerderheid, 88 % was voor een verbod. Gaat u naar aanleiding hiervan in de toekomst tijdens de intocht van Sinterklaas protesten van de KOZP verbieden om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen? Zo nee, waarom niet?

Burgemeester Jorritsma heeft op de dag van de intocht een  twitterbericht verstuurd waarin hij oproept tot een dialoog. Bij dit  bericht is ook een link geplaatst naar een YouTube filmpje van de leider van de Kick Out Zwarte Piet groep Jerry Afriyie,  die in het verleden is veroordeeld voor mishandeling van een agent.  Deze mishandeling gebeurde in Gouda, ook tijdens een demonstratie tijdens de intocht van Sinterklaas. Door deze tweet is de zweem van partijdigheid ontstaan. Kamerlid Bosma (PVV) heeft zijn verontwaardiging  over de tweet zelfs in de Tweede Kamer uitgesproken (zie link (vanaf 13:30, maar hele inbreng kijken mag ook - red)

10. Bent u het met ons eens dat deze tweet uiterst ongelukkig is, in  het bijzonder door de link die bij het twitterbericht is geplaatst? Zo  nee, waarom niet?

\

11. Was de burgemeester op de hoogte van de veroordeling van Jerry Afriyie?

12. Bent u het met ons eens dat door deze tweet de zweem van  partijdigheid is ontstaan wat niet had moeten gebeuren? Zo nee, waarom  niet?

De discussie over Zwarte Piet speelt al vele jaren. De tegenstanders  wilden in eerste instantie af van de gouden oorbellen en fel rode lippen  van Piet, nu moet ook de zwarte kleur verdwijnen en zijn zelfs de  roetpieten onderwerp van discussie omdat roetstrepen niet goed zichtbaar  zijn op mensen met een donkere huidskleur. Dus kunnen alleen blanke  personen roetpiet spelen en u raad het al, dat is weer racistisch.

13. Bent u het met ons eens dat het veranderen van het uiterlijk van  Zwarte Piet de discussie niet stopt maar juist aanwakkert? Zo nee, waarom niet?

14. Vindt u ook dat de organisatie van de intocht van Sinterklaas  zelf heel goed zelf kan bepalen hoe Zwarte Piet eruit moet zien in de  toekomst? Zo nee, waarom niet want we hebben immers al Disco Pieten en  K3 Pieten, en er was geen demonstratie voor nodig om die verandering te  bewerkstelligen.

(via)

Moet je dat willen, zo'n veroordeelde pipo met NCTV-aantekening in je VeiligheidsRegio?

Moet je dat willen, zo'n veroordeelde pipo met NCTV-aantekening in je VeiligheidsRegio?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.