Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Skaveren. Hoe een koe een kaas maakt

Is wel zo

De patatbalie is niet de enige safaribestemming waar Tom Staal zijn plopkap in prikt.

Tom is nogal culinair onderlegd, vindt Tom. Wij vinden hem vooral nogal een vreetsnob die van culinair klagen een consumptiemodel heeft gemaakt, maar soit. Smaken verschillen. En Tom neemt zijn hongerhobby serieus, want hij maakt ook culi-televee (of "food vlogs", zoals de hippe jeugd dat placht te noemen) op zijn Kanaal van Staal. Zoals hieronder, over koeien en kaas uit de Rest van Nederland. 'Wat ga ik nou naar koeien en kaas zitten kijken', denk je dan, maar dat dachten wij ook maar toen het eenmaal aan stond bleek het toch wel ontzettend zen, zo'n stief kwartiertje skaveren met Staal. En je leert nog wat, over kaas. En koeien. Zin in kaas nu. Of koe.

Reaguursels

Inloggen

Op de site gekeken uit nieuwsgierigheid naar de kaas. Tis wel aan de prijs hè.

decaliter | 23-09-18 | 12:36

De vetten in de melk met horns is anders, dus dat heeft te maken met de horn.
Niet bepaald wetenschappelijk, oftewel man weet niet waarover hij praat.

BasBr | 23-09-18 | 10:06 | 1

Als je het woord hoorn goed had gespeld had ik je mening nog serieus genomen.

decaliter | 23-09-18 | 12:32

Denk dat zelfs Marianne Thieme hier wel een blokje kaas durft te eten. Wat een prachtbedrijf en wat een enorme liefde voor het vak. Hoop dat de consument stopt met kiloknaller troep te kopen en dat boeren ook hun best doen de dieren zo'n goed mogelijk leven te gunnen. Hoop in de toekomst meer van dit soort leuke filmpjes te zien, dat geeft een mens hoop :)!

zeertegendradig | 23-09-18 | 00:19 | 1

Denk je echt dat boeren die niet zo dieren houden als hij minder goed voor hun dieren zijn ?

elevator | 23-09-18 | 13:18

Ken dit bedrijf goed. Ik kom er vrijwel wekelijks. Veel respect voor. Ook voor hoe ze met de grond omgaan. De diversiteit van het bodemleven. Maar dit zijn dan ook geen domme jongens. Heb eens op hun website zitten lezen. Bijvoorbeeld die mineralenhuishouding in de bodem, het duizelde me aardig.
Verder betaal je het. Een kilo kaas kost wel wat. Maar dan heb je ook wat.

Francieux | 22-09-18 | 21:58 | 1

Een beetje zweverig , niet onderbouwd verhaal maar wel een product met meerwaarde .

elevator | 23-09-18 | 13:20

Geweldig filmpje, geweldige boerderij, geweldig bedrijf TOP!!!!

Mich2007 | 22-09-18 | 21:33

Hoe een koe een kaas vangt. Goeie vent! Als ze het nou eens bijna allemaal zo gaan doen en dan allemaal wat minder eten en wat meer betalen.

Watching the Wheels | 22-09-18 | 21:04

Volgens mij is dit de enigste Nederlandse boer die Jersey koeien heeft met hoorns .
Is de rest nou zo dom of hij zo slim ?

elevator | 22-09-18 | 20:41 | 4

Hier ook Jersey koeien met hoorns. Is wel aardig gevaarlijk maar gaat nog goed tot zover.

Pelikaanduif | 23-09-18 | 06:45

Blijft toch de vraag waarom bijna iedereen koeien wil hebben zonder hoorens , het heeft wel een reden .

elevator | 23-09-18 | 13:36

Wat de beste man omschrijft klopt aardig. Het systeem van lage kostprijs moeten hebben in NL omdat de consument goedkoop voedsel wil past geen gehoornde koeien bij. Dan zitten ze te dicht op elkaar. Daarnaast is het ook gewoon gevaarlijk. Vooral voor de boer. Jerseys zijn van nature een rustig ras, heb daarom ook wat jerseys met hoorns. Hoef je bij Holstein koeien niet te doen. Daar zijn hoorns levensgevaarlijk.

Pelikaanduif | 24-09-18 | 00:39
▼ 1 antwoord verborgen

geweldige bijdrage, dit is hoe je koeien moet houden! dankjewel Tom!

Padre Grassi | 22-09-18 | 20:22 | 1

Nee , dit is ook een manier hoe je koeien kan houden .
Deze kaas is voor een niche markt voor rijke mensen , niks mis mee .
Maar koeien gebruiken hun hoornen niet zachtzinnig om de rangorde in koppel te bevestigen .

elevator | 23-09-18 | 13:25

Was dit een advertorial? Ben kaasliefhebber, maar daarnaast kijk ik ook altijd met plezier naar Tom. Ik zat te wchten op een vervelende vraag van Tom, maar aan deze vriendelijke en vakkundige man zijn die moeilijk te stellen.

JvanDeventer | 22-09-18 | 19:16

Ik krijg van dit filmpje zo'n zin in deze goede/lekkere kaas.

frisenfruitig | 22-09-18 | 18:41 | 3

Mijn telefoonnummer is bekend bij de redactie.

Kaas de Vies | 22-09-18 | 19:00

@Kaas de Vies,
Maar jij hebt altijd maar één staafje in de aanbieding.

kleurdoosje | 22-09-18 | 19:36

Prima filmpje! Ik heb altijd een hekel aan eetprogramma's van wannabe koks, die net doen alsof ze verstand hebben van eten en niets weten waar iets vandaan komt. Maar filmpjes over produktkennis van eten, ja, daar kan je een liefhebber aan herkennen. Tom gazodoor!

The Exorcist | 22-09-18 | 18:40 | 1

Op YouTube zijn honderden kanalen die bijzonder de moeite waard zijn. Teiltje onder je kin en kijken maar!

Eric Newby | 22-09-18 | 19:10

Lekkere kaas van gezonde koeien.

frisenfruitig | 22-09-18 | 18:38

topkaas. ik bestel daar al jaren met enige regelmaat.

bert.s | 22-09-18 | 18:21

babybel is gore fabriekskaas.

Padre Grassi | 22-09-18 | 20:24

Tom was weer TOP.
Ik zie liever onze city-slicker Tom op de boerderij dan die miep van Jaspers.

Kenome_Jodas | 22-09-18 | 17:35

Dus melk en kaas komt uit een koe?

stiefelen | 22-09-18 | 17:34 | 6

Verbandmeester | 22-09-18 | 18:19
Niet helemaal.
Eerst smelten ze de kalfjes in grote ketels met wat zout en laten ze rustig inkoken tot er een pasteuze wittige substantie ontstaat, dat is de wrongel.
Die gooien ze, na afkoeling tot 26 graden, in kaasvormen en dan persen ze het water eruit.
Dat is zo'n beetje de basis.

Eric Newby | 22-09-18 | 19:29

Eerst komt een kalf. En daardoor melk. Kaas wordt gemaakt van melk.

kleurdoosje | 22-09-18 | 19:45

kleurdoosje | 22-09-18 | 19:45
Ga weg.

Eric Newby | 22-09-18 | 19:54
▼ 3 antwoorden verborgen

Goed initiatief van Remeker en ik ben blij dat in mijn regio ook gehoornde koeien rondlopen waar de kalfjes gewoon bij staan. Ik geef liever wat meer uit voor zo’n product, zodat de boer ook dit systeem kan blijven volhouden. En ja, de boer levert ook kalfsvlees en dat is verdomd lekker.
Mooi filmpje gemaakt door Tom en ik heb dan ook met plezier geld gedoneerd.

Verbandmeester | 22-09-18 | 17:28

Heerlijke kaas.

Je kan ook bestellen op de webwinkel van de kaasmaker.

www.remeker.nl/webwinkel/

Kaskensj | 22-09-18 | 17:06

Ons eigen Country life programma. Veel respect voor de boeren, en vooral voor boeren die biologisch bezig zijn. Zo heeft de natuur een kans, de consumenten een beter gezondheid en de boer kan wat verdienen met hun eigen winkel. Het is jammer dat er zoveel boeren ermee ophouden of weg trekken uit Nederland, dat jongeren geen boer meer willen zijn. Dit vanwege de vele regels van de EU.

overcoat | 22-09-18 | 16:57 | 1

Heeft de natuur meer kans door biologisch boeren ? En is het beter voor je gezondheid ? Dit zijn aannames .

elevator | 23-09-18 | 13:33

Wat leuk, een koe met hoorns.

JI-HAAT | 22-09-18 | 16:57

Ik vind dit echt geweldig om te zien. Geenstijl, doe dit ff meer... daar hebben we de NPO niet voor nodig. Dit is superleuk om te zien, informatief en noem het maar op. Respect voor onze boeren.

NakedJehuty | 22-09-18 | 16:48 | 2

Boer zoekt koe.
Tom zoekt boer.

EEnzame SchizofrEEN | 22-09-18 | 16:53

Koe vindt boer tom...

Ries13 | 22-09-18 | 18:35

Volgende keer graag een reportage over hoe het gras groeit.

medusa324 | 22-09-18 | 16:47

Als ik de verkooppunten bekijk in mijn stad en google maps er op los laat, kom ik uit bij een Mac Donalds.

EEnzame SchizofrEEN | 22-09-18 | 16:45 | 1

Lol

kleurdoosje | 22-09-18 | 19:29

Blij van.

027 | 22-09-18 | 16:40

Culinair facisme altijd +1. Kaas van Rijpenaer is goed als je het een beetje betaalbaar wil houden, meeste supermarkten hebben het wel

Bokito ergo sum | 22-09-18 | 16:37

Eigenlijk hebben die koeien het best wel goed. Beter dan wij.

VanBukkem | 22-09-18 | 16:28 | 1

Dat het goed gaat met de koeien kon de boer opmerken als ze schijten nadat ze zijn opgestaan.
Gaat het met jou wel goed? ...
Ik schijt ook al ik net ben opgestaan, tot dusverre is dat wel goed, 's morgens.
Helaas is dat tegenwoordig iedere keer als ik opsta!

kleurdoosje | 22-09-18 | 19:43

Leuk item. Fijn om te zien dat Tom tussen al het drinken soms nog een hapje eet.

Irnerius | 22-09-18 | 16:27

Doe dan op zijn minst een link naar de webshop erbij. U denkt toch niet dat ik de mancave ga verlaten?

Blasfemie | 22-09-18 | 16:26 | 1

Heb je het filmpje wel tot het eind gekeken?
Hier, hoef je niet meer te typen: www.remeker.nl/webwinkel/

EEnzame SchizofrEEN | 22-09-18 | 16:40

Ik heb gister voor het eerst en laatst een Roemeens kaasje gegeten.
Die kaas was vies!

brughslurph | 22-09-18 | 16:24 | 2

Op Sardinië hebben ze ook kaas voor de liefhebbers,de maden lopen eruit.
De Culies aldaar verorberen ze met huid en haar.

De Profundus | 22-09-18 | 17:50

Fraai om de kringloop in de praktijk te zien. De massale veehouderij is echt doorgeschoten. Volgende keer een varkensboer?

Frau Merkel | 22-09-18 | 16:18

Kaas is vies, of was het Kaas de Vies?

de uitbater | 22-09-18 | 16:18

Koeien maken geen kazen noch vangen zij hazen.
En dat is een waarheid als een koe.

keestelpro | 22-09-18 | 16:16

Kaas komt toch uit de supermarkt?

Is dit nog nieuws? | 22-09-18 | 16:15 | 1

Jep, gesealed in plastic. Die Tom weet er echt de ballen van, wat een afknapper.

Eric Newby | 22-09-18 | 17:45

Varkensgeitenboerenkool. Leerden we op de boerenschool.

Memek | 22-09-18 | 16:08

Nu heb zin in kaas.

_Fly66_ | 22-09-18 | 16:03

Moet Remeker niet met twee kaas?

Mr_Natural | 22-09-18 | 15:51 | 2

Da's de geitenkaas.

Petrus Poortwachter | 22-09-18 | 15:52

En met drie kaas is het witte kaas.

Mr_Natural | 22-09-18 | 16:28

Koopt Nederlandsche kwaliteitswaar.
Zoals een Remeker kaas.
Prima. Nu iets met bier. Voorstellen?

kloopindeslootjijook | 22-09-18 | 15:44 | 1

Gulpener.

ballenvanstijl | 22-09-18 | 22:03

Interessanter dan die interviews van onze nietszeggende politici.

Yperiet | 22-09-18 | 15:35 | 2

Deze mensen weten tenminste waar ze het over hebben. En als ze iets niet weten zeggen ze dat gewoon, zonder er omheen te lullen.

Jeff Hawke | 22-09-18 | 16:13

Ik vond het heel interessant. Ik heb wat geleerd over koeien, hun hoorns en klauwen, wat ik nog niet wist. Mineralendepots, het is heel logisch eigenlijk.
Mooie dieren hoor, deze Jersey koeien. Ze doen me een beetje denken aan de heilige koeien in India, die ogen zijn nóg mooier vind ik. Koeien, runderen zijn geweldige dieren. Prachtige video van Tom, dankjewel Tom!

kleurdoosje | 22-09-18 | 19:22

Word er nog ergens in het filmpje verteld hoe ze aan stremsel komen?
Hebben ze zorgvuldig weggelaten lijkt mij. Moet een pasgeboren kalf voor worden geslacht, stremsel komt uit de maag van het geslachte kalf. De meeste kinderen die besluiten vegetariër te worden, weten dat niet...
Er is een kunstmatig verkregen alternatief beschikbaar, maar er zijn consumenten die het verschil proeven.

hotnot | 22-09-18 | 15:35 | 5

@ Petrus Poortwachter | 22-09-18 | 15:50 |
Als melkveehouder heb je niets aan stierkalfjes, dus lijkt het me vrij logisch dat je ze in die hoedanigheid aanbied voor consumptie.

normanius | 22-09-18 | 15:58

Petrus Poortwachter | 22-09-18 | 15:50
kalfsvlees??

miko | 22-09-18 | 16:16

@normanius: Hee, fok nee, ik ben geen sjw'er, ook geen vegetariër. Veels te ingewikkeld. Ik stelde alleen maar dat in het filmpje niet verteld word hoe ze aan stremsel komen, die kaasmevrouw benoemt het terloops in haar verhaal.
Ik vpel me beledigd....

hotnot | 22-09-18 | 16:22
▼ 2 antwoorden verborgen

Er zijn dan mensen die altijd moeten zeggen dat koemelk alleen voor kalfjes is en dat de mens de enige soort is die nog ná z'n zoogtijd melk drinkt. Ze vergeten dan dat de mens ook de enige soort is die robotjes laat rondrijden op Mars en z'n brood in plakjes snijdt.

kom hoe heet ie | 22-09-18 | 15:34 | 1

Ach,die melk zal me worst wezen maar dat zuigen aan tepels na de zoogtijd regels grote tijden.

miko | 22-09-18 | 16:15

Gemekker uit Remeker.

keestelpro | 22-09-18 | 15:28

".... Tom neemt zijn hongerhobby serieus...."
Skaveren, kan ook afgeleid zijn van "scavenger", dus als hij honger heeft, dan vreet alles hij alles wat los/vast/dood is (of geleefd heeft) - zie ook aasgier.........

Muchnadt | 22-09-18 | 15:26

Kaas, Hollandser kan niet

vanrechteren | 22-09-18 | 15:12 | 6

Oh wacht, je bedoelde natuurlijk de oer Hollandse Gruyère, Camembert en Zwitserse kaas.

Kapitein Stijlvol | 22-09-18 | 16:14

Die koeien zien er niet echt Hollands uit.

keestelpro | 22-09-18 | 16:18

In Frankrijk schijnen ze ook kaas te maken.
En in België, Spanje, Zwitserland, Italië, Engeland, Duitsland, Denemarken... afijn.

Eric Newby | 22-09-18 | 17:41
▼ 3 antwoorden verborgen

Op 5.35 tieten (brightness op 100% zetten).
De rest kan je overslaan. Geen dank.

de Voorzittert | 22-09-18 | 15:09 | 3

Uiers?

kleurdoosje | 22-09-18 | 18:12

Inderdaad! Ik meen zelfs een popperig tepeltje te zien!

Ries13 | 22-09-18 | 18:33

Was dat bij de boerin toen ze voorover de bak in leunde?
Mooie knappe boerin hoor! Leuke boer ook, prachtige boerderij!
Ik zal mijn zoon attenderen op deze kazen.

kleurdoosje | 22-09-18 | 19:25

Als ik aan kaas denk zie ik een raar mannetje in een oranje opblaaspak.

keestelpro | 22-09-18 | 15:06 | 2

what has been seen cant be unseen

rifraf | 22-09-18 | 15:13

Dus dat.

Gele Beer | 22-09-18 | 16:06

REAGEER OOK

bespaartips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken