achtergrond

Geenstijl

Het onderwijs is links en dat is helemaal niet erg

Le jeune premier Thierry Baudet is een eenmanskruistocht begonnen tegen het "linkse onderwijs" in Nederland en dat is eigenlijk Frans voor het volgende: de universiteit hoefde al niet te veel te weten van Terry toen het nog een aardige D66'er was, vond hem een beetje raar toen ie onder de vleugels van prof. Paul Cliteur verder tijpte aan zijn dromerige, vlaggetjesbeffende fapperije op de 19e eeuw proefschrift over "oikofobie" en lazerde hem subiet naar buiten als postdoc wegens niks kunnen. Jammer. Zoals elke goede klaaglaaf betaamt wijt den Terry het niet aan zichzelf en aan zijn gebrek aan wetenschappelijke precisie, maar aan het "systeem" dat zogenaamd "links" zou zijn. 

Dat is misschien ook wel zo: het onderwijs is bij uitstek de plaats waar we onze samenleving voorbereiden op, eh, samenleven met de waarden die daarvoor belangrijk zijn. Solidariteit, opoffering, een waardering voor kunst en literatuur en het idee dat de klas (het collectief, demense) belangrijker is dan het individu. Dat mag je gerust links noemen. Al sinds Dickens zijn mooie werkje Hard Times schreef over de industriëlen die dat allemaal maar onzin vinden en die alleen maar rekenen en discipline belangrijk vinden (belangrijk voor het zakenleven) is er een dialektiek in de samenleving gaande tussen de "zachte" menselijke kant (vertegenwoordigd door het onderwijs) en de harde kant van het zakendoen en de dikke ik. 

Terry is natuurlijk een salonjonker met boekjes en vleugels en zal nooit en te nimmer laten om te vermelden wat voor geweldige humanistische bildung hij heeft genoten aan de universiteit en zijn gymnasium, maar in zijn jacht naar stemmen sluit hij zich aan bij de Gradgrinds: hij weet namelijk dat zijn electoraat bestaat uit patjepeëers, proleten, bruineschoenenmanagers, dartskijkers, witte BMW-rijders, Rolexfappers en alle andere mensen die maar rechts zijn geworden uit cultuurarmte en de zucht naar muntjes. 

Bovendien mag het onderwijs dan wel links zijn, tot linkse uitkomsten leidt het nauwelijks: de cultuursector kalft jaarlijks af, de patjepeeproleten van de VVD zijn ze sinds ze alle beschaving hebben laten varen alleen maar groter geworden en links heeft sowieso al tijden geen electorale vuist meer om te maken. Natuurlijk komt dat ook omdat men het lot verbonden heeft met de "nobele wilden" in de vorm van de heilloze, cultuurarme en samenlevingvijandelijke islam, maar dat is niet het hele verhaal. In de geseculariseerde tijd waar geld alles is dreigen de Gradgrinds te winnen. Omdat we zo'n wereld van plat geld en "nut" niet willen - kijk maar naar het vreselijke leed dat al die neoliberale ontsolidarisering in de zorg en in het openbare leven veroorzaken - moét het onderwijs dus wel een beetje links zijn om een tegenwicht te bieden aan de krachten van de tijd. 

Baudet moet zich realiseren dat als hij zijn muil vol heeft over "beschaving" hij wel moet erkennen dat juist het onderwijs en de "linkse" waarden die daarin vertegenwoordigd zijn de enige grens zijn tussen ons en de barbarij. Als Terry dus echt terug wil naar een tijd waarin mensen nog eens godverredomme een boek lazen, naar Brahms luisterden en de pil nog in het pakket zat, dan zou hij er goed aan doen om eens wat minder te ranten tegen het linkse onderwijs. Als hij stemmen wil van patjepeeërs en gefrustreerde studentjes-met-bommels-van-pa die hun gebrekkige resultaten niet toe schrijven aan hun luiheid maar aan het systeem dan moet hij lekker verder gaan met zijn kruistocht.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Interview met historicus Martin Harlaar, de schrik van woke en gendergekkies

Historicus Martin Harlaar (Amsterdam, 1956) publiceerde Het gender-experiment. Hoe maakbaar is onze identiteit als M/V/X? en Ben ik wel woke genoeg? Een ontdekkingstocht door het land der Social Justice Warriors.

@Arthur van Amerongen | 27-01-24 | 20:45 | 121 reacties

Carel Brendel: Het verraad van links

Nu de PvdA opnieuw aan het flirten is met de islam en opnieuw het Paard van Troje binnensleept - alsof het politbureau de hele toestand rond Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk vergeten is - leek het mij goed om Carel Brendel te benaderen. Zijn bestseller Het Verraad van Links uit 2007  gaat over de socialistische beweging en de vrijheid van godsdienst.

@Arthur van Amerongen | 20-01-24 | 21:01 | 896 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.