Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Het onderwijs is links en dat is helemaal niet erg

Le jeune premier Thierry Baudet is een eenmanskruistocht begonnen tegen het "linkse onderwijs" in Nederland en dat is eigenlijk Frans voor het volgende: de universiteit hoefde al niet te veel te weten van Terry toen het nog een aardige D66'er was, vond hem een beetje raar toen ie onder de vleugels van prof. Paul Cliteur verder tijpte aan zijn dromerige, vlaggetjesbeffende fapperije op de 19e eeuw proefschrift over "oikofobie" en lazerde hem subiet naar buiten als postdoc wegens niks kunnen. Jammer. Zoals elke goede klaaglaaf betaamt wijt den Terry het niet aan zichzelf en aan zijn gebrek aan wetenschappelijke precisie, maar aan het "systeem" dat zogenaamd "links" zou zijn. 

Dat is misschien ook wel zo: het onderwijs is bij uitstek de plaats waar we onze samenleving voorbereiden op, eh, samenleven met de waarden die daarvoor belangrijk zijn. Solidariteit, opoffering, een waardering voor kunst en literatuur en het idee dat de klas (het collectief, demense) belangrijker is dan het individu. Dat mag je gerust links noemen. Al sinds Dickens zijn mooie werkje Hard Times schreef over de industriëlen die dat allemaal maar onzin vinden en die alleen maar rekenen en discipline belangrijk vinden (belangrijk voor het zakenleven) is er een dialektiek in de samenleving gaande tussen de "zachte" menselijke kant (vertegenwoordigd door het onderwijs) en de harde kant van het zakendoen en de dikke ik. 

Terry is natuurlijk een salonjonker met boekjes en vleugels en zal nooit en te nimmer laten om te vermelden wat voor geweldige humanistische bildung hij heeft genoten aan de universiteit en zijn gymnasium, maar in zijn jacht naar stemmen sluit hij zich aan bij de Gradgrinds: hij weet namelijk dat zijn electoraat bestaat uit patjepeëers, proleten, bruineschoenenmanagers, dartskijkers, witte BMW-rijders, Rolexfappers en alle andere mensen die maar rechts zijn geworden uit cultuurarmte en de zucht naar muntjes. 

Bovendien mag het onderwijs dan wel links zijn, tot linkse uitkomsten leidt het nauwelijks: de cultuursector kalft jaarlijks af, de patjepeeproleten van de VVD zijn ze sinds ze alle beschaving hebben laten varen alleen maar groter geworden en links heeft sowieso al tijden geen electorale vuist meer om te maken. Natuurlijk komt dat ook omdat men het lot verbonden heeft met de "nobele wilden" in de vorm van de heilloze, cultuurarme en samenlevingvijandelijke islam, maar dat is niet het hele verhaal. In de geseculariseerde tijd waar geld alles is dreigen de Gradgrinds te winnen. Omdat we zo'n wereld van plat geld en "nut" niet willen - kijk maar naar het vreselijke leed dat al die neoliberale ontsolidarisering in de zorg en in het openbare leven veroorzaken - moét het onderwijs dus wel een beetje links zijn om een tegenwicht te bieden aan de krachten van de tijd. 

Baudet moet zich realiseren dat als hij zijn muil vol heeft over "beschaving" hij wel moet erkennen dat juist het onderwijs en de "linkse" waarden die daarin vertegenwoordigd zijn de enige grens zijn tussen ons en de barbarij. Als Terry dus echt terug wil naar een tijd waarin mensen nog eens godverredomme een boek lazen, naar Brahms luisterden en de pil nog in het pakket zat, dan zou hij er goed aan doen om eens wat minder te ranten tegen het linkse onderwijs. Als hij stemmen wil van patjepeeërs en gefrustreerde studentjes-met-bommels-van-pa die hun gebrekkige resultaten niet toe schrijven aan hun luiheid maar aan het systeem dan moet hij lekker verder gaan met zijn kruistocht. 

Reaguursels

Inloggen

Op de VU wordt bij elk eerste hoorcollege van een vak bij rechtsgeleerdheid Trump genoemd. Toegevoegde waarde? Nul. Hiervoor was het Wilders, of de PVV. Ook wordt bij rechten zeer het 'Europese ideaal' gepromoot bij vrijwel elk vak, terwijl het toch écht Nederlands recht is dat gedoceerd wordt. Enige kritische EU geluid dat ik heb gehoord was nog wel bij het vak Europees recht, dat zegt wel genoeg.

Docenten moeten doceren. Als ze graag over de politiek willen praten, dan moeten ze allereerst met wat meer komen dan simpele one liners en het liefst buiten de universiteit, die neutraal dient te zijn.

SlimmerAlsJij | 24-06-18 | 23:25

De linkse trollen, die na dit Joop-verhaaltje zo in hun nopjes waren, schitteren weer in hun onvermogen om te reageren op vragen van reaguurders die het wel hebben begrepen. Dat krijg je er natuurlijk van als je links bent alleen maar omdat je leraren je links hebben onderwezen. En intussen wel de illusie hebben dat je er goed over nagedacht hebt.

benjeallanggek | 24-06-18 | 20:51

Kap toch 'ns een keer met dat 'Terry'

HypoPseudo | 24-06-18 | 20:34 | 1

Laat ze maar, dan weet je meteen dat je een linkse trol aan de lijn hebt.

benjeallanggek | 25-06-18 | 02:07

De ware gelovige is opgestaan. Spot zonder onvertogen woord, wordt nu ook al gecensureerd.

wimaa | 24-06-18 | 16:40
-weggejorist-
wimaa | 24-06-18 | 16:36
-weggejorist en opgerot-
doskabouter | 24-06-18 | 16:21
-weggejorist-
doskabouter | 24-06-18 | 15:51

Warrig stuk. waaruit ik niet kan opmaken wat Zentgraaff nu eigenlijk van het onderwijs vindt. Hij gebruikt ook woorden die ik niet begrijp: fapperije, klaaglaaf, ranten, Gradgrinds,. Met "cultuurarmte" zal hij wel cultuurarmoede bedoelen.
Zentgraaff schijnt te denken dat het zakenleven "hard" is en het onderwijs "zacht". Mensen zoals ik, die in beide hebben gewerkt, zullen gemerkt hebben dat je dat zo niet kunt zeggen.
Ik denk dat Zentgraaff een beetje haast had toen hij dit schreef.

JvanDeventer | 24-06-18 | 15:17

Mijn complimenten aan Thiery Baudet dit hij dit soort meningen boven tafel weet te krijgen. Ga zo door Thiery, mijn steun heb je voor deze goede zaak.

Goedzo | 24-06-18 | 14:57
-weggejorist en opgerot-
dildoswaggins69 | 24-06-18 | 14:19

Lekker bezig Grunberg. Waar Baudet tegen ageert is de promotie van "de multiculturele samenleving" als het hoogste goed, blanken-zijn-slecht-want-ooit-kolonialisme, kinderen verplicht naar de moskee, politieke partijen demoniseren in die kinderkoppies (Volkertjes fokken dus), enz. Dat zijn gewoon gevaarlijke praktijken, die jij in dit stuk nu graag even niet belicht. Valt me tegen.

Upendo | 24-06-18 | 14:19
-weggejorist-
First Contact | 24-06-18 | 14:15

Wat een slecht stuk. Het is klinkklare onzin dat links het collectief hoog heeft staan en rechts niet. Eerder is het verschil dat links naïef denkt alles en iedereen te kunnen helpen en dat iedereen goede bedoelingen heeft. Grappig is dat dat dan weer met geweld moet worden afgedwongen. Denk aan Hilter, Stalin, Pol Pot en Mao, om maar een paar linksen te noemen. Ook wil links graag mensen helpen, maar mogen anderen het betalen. Ze bedenken niet dat iemand het ook moet verdienen en gemotiveerd dient te blijven om dat te doen. En dat is het wezenlijke verschil met rechts. Rechts is realistischer en heeft geen weg met ons houding.

kortebroek | 24-06-18 | 14:08 | 2

Zo is dat!

JvanDeventer | 24-06-18 | 17:25

Helemaal mee eens

Jacktheflipper | 24-06-18 | 19:32

Het gaat er niet zozeer om dat het onderwijs links of rechts hoort te zijn, maar het gaat om de kwaliteit van het onderwijs. Onderwijs is dat je bepaalde basale vaardigheden (competenties) worden aangeleerd zodat je mee kunt draaien in de maatschappij en dat je jezelf kunt ontplooien. De onderwijssector is alleen vergeten dat het voor hun scholieren/studenten mee kunnen laten draaien in de samenleving het belangrijkste is. Daarnaast vind ik het vreemd dat pas halverwege de middelbare school het duidelijk wordt voor de leerlingen wat de competenties zijn waarvoor geleerd moet worden. Als je weet wat je moet gaan leren, dan kun je meer gemotiveerd raken om je die competenties je eigen te maken. Of juist niet, maar dan weet je tenminste wel waar je jezelf mee zult gaan hebben.

Competentie-gericht onderwijs kan het beste gebeuren als de ouders van scholieren net zoals studenten zelf de boeken moeten gaan betalen. Als er iets niet deugt aan de boeken, zoals die van maatschappijleer/burgerschap, dan kunnen de ouders (of een belangenvereniging van ouders) druk uitoefenen op de school en de boekendrukkers. Gaan die echter onredelijke eisen stellen, zoals het ontkennen van de Holocaust, de evolutietheorie of het idee dat alles op natuurlijke basis altijd beter is dan op de "smerig chemische synthetische troep"-basis, dan kan de onderwijsgevende kant dit altijd ridiculiseren via de media bijvoorbeeld. Maar goed, met sommige religieuze onderwijsinstellingen kan dit beter soms andersom worden gedaan.

Ook is het goed dat er gekeken wordt naar seculier onderwijs gegeven op openbare scholen. Misschien moeten we wel helemaal af van seculier onderwijs, omdat dit simpelweg faalt. Religieuze en ideologische stromingen de school uitdrukken werkt niet, want dan gaat men er juist harder tegenaan trappen. Bijzonder onderwijs geeft de onderwijsinstelling tenminste een morele visie, zodat deze minder onderhevig is aan decadentie. Kijk maar eens naar algemeen christelijk (ook wel interconfessioneel geheten) onderwijs; Het is in feite een openbaar onderwijs voor iedereen toegankelijk, maar de school kan wel leraren weigeren die niks hebben met het christendom, zodat hard werken en waarheidsvinding hoog in het vaandel blijven staan. Dit soort scholen heb ik liever met een atheïstische/agnostische/humanistische grondslag en niet met zo'n zweverige pedagogische grondslag zoals je dit kunt zien met nieuwe onderwijsvormen nl.wikipedia.org/wiki/Bijzonder_onder... , zodat reli- en cultgekkies en voor de rest nog wat communisten niet het onderwijs komen verzieken.

Jostifiel | 24-06-18 | 13:18 | 1

"Bijzonder onderwijs geeft de onderwijsinstelling tenminste een morele visie, zodat deze minder onderhevig is aan decadentie."

Pardon, een morele visie? Oh dus religie heef moraal en seculier niet? Hahahaha nou precies omdat dit soort meningen nog steeds bestaan heb ik ultiem de schijt aan bijzonder onderwijs. Vooral omdat men zich daar altijd heel bijzonder voelt.

Mag ik een teiltje?

Beste_Landgenoten | 24-06-18 | 16:30

De haat tegen links zit hier wel erg diep. Ik word een beetje moe van de polarisatie tussen links en rechts. En klopt het nog wel dat de huidige jongere generatie onderwijzers en leraren "links" is? Waaruit blijkt dat? Het gaat om een goede balans. Als het goed is begin je je nog financieel arme leven links met idealisme en solidariteit en ben je zo rond je pensionering een rechts individu geworden, omdat je je zuur verdiende spaargeld wilt houden. Daartussen moet je een mix zien te vinden, zodat het leven leuk is. Baudet zal ook in de loop der jaren veranderen. Zie Pechtold en D66, waar het jeugdige elan ver te zoeken is.

Mannes | 24-06-18 | 12:49 | 5

Het probleem op dit moment is (ja ik had ook super-links onderwijs, gymnasium) dat je slechts gevoed wordt met 1 politieke visie. Er is weinig ruimte voor discussie, debat en argumenten. Er wordt een lijn uitgezet en als je daar van afwijkt dan ben je fout, zit je er naast, of ben je verkeerd opgevoed.
Ik ben bijvoorbeeld klassikaal door de leerkracht gevraagd om te verdedigen waarom mijn ouders de Telegraaf lazen. Dat noemt met indoctrinatie en is een gevaar voor de samenleving. Ik geloof ook in de balans die jij vermeldt en ik ben van mening dat die balans meer kans maakt om te bestaan in een rechtsere maatschappij.

Dubz | 24-06-18 | 16:12

Dubz | 24-06-18 | 16:12
Grappig om te lezen dat je dus nog steeds een Telegraaf-lezer bent gebleven, zo maak ik op uit je tekst. Zo zie je maar: Je valt als appel nooit zo ver van de boom, onderwijs of geen onderwijs.

Beste_Landgenoten | 24-06-18 | 16:32

Het heeft zeer weinig te maken met wat ik wel of niet lees, maar wel met het feit dat ik op dat moment zag dat een Linkse maatschappij niet in staat is om objectief naar informatie te kijken en vooral haat wat het niet zint.
Jouw reactie is daar een voorbeeld van.

Dubz | 24-06-18 | 16:46
▼ 2 antwoorden verborgen

Anne FLeur Dekker over GS/Bart Nijman: "Ik mag Bart Nijman trouwens graag. Hij is eigenlijk best linksig en stemt volgens mij Partij voor de Dieren, dat rechtse is gewoon hun verdienmodel.’"

www.volkskrant.nl/mensen/anne-fleur-d...

Xirdalan | 24-06-18 | 12:44 | 2

Dat is een sterke opmerking. Maar het zat er bij haar al heel lang aan te komen. Afkomst verloochen je niet. Uiteindelijk spreekt ze toch meer de taal van de sociale omgeving van haar jeugd. Wat op zich prima is, ze is als een van de weinigen uit het links-activistische milieu bereid geweest om zich niet dogmatisch en star op te stellen. Kenmerkend ook dat ze direkt werd uitgekotst door links, die reflex is daar behoorlijk sterk.

Beste_Landgenoten | 24-06-18 | 16:43

Zegt eigenlijk al genoeg over de eigendunk van zichzelf links noemende mensen.

Pierre Tombal | 24-06-18 | 17:05

Het onderwijs op zich is niet links, er werken blijkbaar te weinig rechtse mensen.
Dus, waar blijven die rechtse docenten die het onderwijs inwillen dan?

kloopindeslootjijook | 24-06-18 | 12:41 | 1

kloopindeslootjijook | 24-06-18 | 12:41,

Wat een onzinargument.
Je stelt dus dat linkse kerkgangers te weinig ethisch besef hebben om normaal met kinderen om te gaan, en dat we het onderwijs *dus* aan andere religieuzen over moeten laten?

Dan moeten we links dat ethisch besef maar gewoon aanleren.
Gedegen en dus objectief onderwijs is een vorm van beschaving.
Er zit ook niemand op "rechts" onderwijs te wachten.

Dandruff | 24-06-18 | 12:47

Hoe je het ook uitlegd, dit ijverzuchtig plempsel van Zent laat weer eens zien, hoe gelijk Baudet, Wilders, Hiddema, Bosma en hun getrouwen hebben en hoeveel linksche trollen dit forum bezoeken.
Ben je een beetje de trollen van Farizeeër azardinges kwijt, komen de linksche deugtrollen weer vanonder hun steen en dat mag hoor.
Baudet en gelijkdenkenden gaan toch aan het rechtse eind trekken, want linksche deugmenschen willen ook niet onder sharia komen, als puntje bij paaltje komt.
Wegmetons gaat niet standhouden, éénmaal andermaal......

Theo-Pim-Riv | 24-06-18 | 12:39 | 1

GS is gewoon een Maakbare Samenleving linkse site, die af en toe wat over 'finnen' trollt.

Xirdalan | 24-06-18 | 12:42

Zentgraaff noemt in deze column precies 0 controleerbare feiten en precies evenveel inhoudelijke argumenten. De column bestaat dus uit een hoop vooroordelen over mensen die hij niet kent en een hoop karikaturen van ideeën die hij niet kent.
En daar wordt dan een conclusie uit getrokken.
Maar natuurlijk is die conclusie dan volstrekt onjuist.

Eerst maar even wat feiten op een rij zetten.
Alle waarden waar links *zogenaamd* voor zou staan zijn in geen enkele linkse heilstaat ooit bereikt. Echt nog nooit. Integendeel; als je wilt weten hoe extreem slechte arbeidsomstandigheden; kinderarbeid; hongersnood; dode bossen; ijzeren gordijnen etc er uit zien, dan is een boek over een socialistisch land naar keuze verhelderend.
De linkse claim dat strenge censuur, dictatuur en concentratiekampen uiteindelijk leiden tot een betere samenleving, hebben ze dus nooit waargemaakt.

De enige maatschappijen waar die *zogenaamd* linkse idealen zijn bereikt zijn, "toevallig", de kapitalistische samenlevingen. Waar niet alleen linkse, maar ook rechtse en christelijke mensen in grote lijnen naar dezelfde idealen streefden.
Dezelfde idealen?
Jazeker, en die idealen zijn dus helemaal niet links.
Links is alleen de gedachte dat die idealen bereikt kunnen worden door censuur, totale dictatuur, concentratiekampen en killing fields.

Maar het is juist omdat socialisten oprecht geloven niet zonder slavernij en genocide te kunnen, dat zij hun *zogenaamde* idealen nooit ergens in de praktijk konden brengen. Slavernij en genocide zijn geen verrijking, maar leiden juist tot totale domheid van de samenleving. Niemand durft zelf te denken, niemand durft iets te verbeteren, niemand durft een fout te benoemen. Het is een natuurwet dat socialisme altijd tot extreme armoede leidt, en daarmee zijn alle eventuele verdere idealen onhaalbaar want onbetaalbaar.

Terug naar Nederland.
Ook hier komt links niet verder dan censuur en dictatuur door (gewelddadige) intimidatie van andersdenkenden. Alle *zogenaamd* linkse idealen die hier vooral dankzij de christelijke en liberale partijen zijn bereikt, gaan ondertussen failliet. Aan linkse dogma's als ongecontroleerde massa-immigratie; het gedogen en zelfs belonen van uitkeringsfraude; smijten met geld naar vijandige dictaturen; het dik subsidiëren van iedereen die ons haat; etc.
Vergis je niet, al onze vangnetten zijn over 20 tot 40 jaar verdwenen.
Dankzij de multikul.

En ondertussen wordt het plebs nog steeds geïndoctrineerd met in 1968 bedachte, en sinds 1968 achterhaalde slogans. Met kwaadaardige en vaak tot geweld leidende laster, tegen elke dissident die de feiten benoemt. Op scholen en op de staatsmedia.
Daar is alles mis mee.
Als scholen "rechts" zouden zijn, zou iedereen weten waarom.
Het is niet omdat links nog nooit gelijk gehad heeft dat zij wèl een soort "recht op indoctrinatie van kinderen" verworven hebben.

Dandruff | 24-06-18 | 12:19 | 4

A.U.EnLeven | 24-06-18 | 12:27,

Wel of geen internet is helemaal niet de discussie.
Vraag was of leraren hun kinderen mogen indoctrineren met achterhaalde dogma's, ooit bedacht door despoten als Stalin, Hitler en Mao.

Dandruff | 24-06-18 | 12:42

@Dandruff: dus dat die dogma's zo in het hoofd van al die leraren zitten heeft helemaal niets met internet te maken?
Mwah, dan onderschat je internet tot op het niveau 'olifant in de kamer'.

A.U.EnLeven | 24-06-18 | 12:50

A.U.EnLeven | 24-06-18 | 12:50,

Het is eerder andersom.
Ik merk dat heel veel mensen er dankzij internet achter komen dat linkse dogma's als "immigratie = verrijking"; "islam = vrede"; "EU = welvaart"; "feitenkennis = fascisme"; etc niet kloppen.
Op de Staatsmedia en in de zelfbenoemde "kwaliteitskranten" is geen noemenswaardige kritiek op die dogma's te horen.
Daar hoor ik de zogenaamde "experts" direct na de arrestatie van Michael P al weer janken "als we gewelddadige gekken levenslang opsluiten, dan kan iedereen zomaar levenslang worden opgesloten". Totaal de weg kwijt, die NPO.

Het is niet voor niets dat links het internet aan banden wil leggen.

Dandruff | 24-06-18 | 13:15
▼ 1 antwoord verborgen

De wereld verandert voortdurend in een chaotisch spel van golven. Het kind moet leren zich aan te passen in die steeds veranderende wereld; vakkennis veroudert snel en wordt dus irrelevant en daarom moet je volgens de linkse premier Kok 'een leven lang leren' om niet te verdrinken in die chaos. Het vernieuwende onderwijs preekt zoiets. Focus ligt op gedrag en roeren in de ziel.

Voor mij moet onderwijs juist zijn als een rots in de branding. Beproefde kennis, beproefde methodes en beproefde waarden aanleren, zodat je sterk en niet willoos meedrijft op elke golf van verandering. En je leert dat niet elke golf 'even veel waarde' heeft. Veel kennis veroudert namelijk helemaal niet.

marjen | 24-06-18 | 12:13 | 4

De grap is dat veel conservatieven technische innovatie interessant vinden; juist omdat techniek an sich waardenvrij is.
Een overheid die zich bemoeit met het onderwijs is allesbehalve waardenvrij. De autonomie van de deskundige VO docent - vroeger vaak academisch geschoold - is zeer ondergraven.

marjen | 24-06-18 | 12:34

marjen | 24-06-18 | 12:13,

Helemaal mee eens.
Als ongeveer de helft van de pabo-studenten al niet kan hoofdrekenen en zelfs niet kan spellen...
Wat hebben hun latere leerlingen dan aan lerarenkennis over jaarlijks veranderende theorieën over gedragskunde?
Helemaal niks.

A.U.EnLeven | 24-06-18 | 12:26,

Marjen gaat helemaal nergens aan voorbij.
Gedegen "ouderwetse" lessen in hoofdrekenen en spelling sluiten lessen over internet niet uit. Ik kreeg op de lagere school (jaren '70) ook gewoon les in aardrijkskunde en geschiedenis, en allerlei andere zinvolle zaken.
Maar kinderen worden nu veel te veel opgezadeld met politieke onzin over Trump, over Wilders, over de islam. Kinderen moeten zelfs op bezoek bij de moskee, en daar knielen en bidden.
Die tijd kan echt veel beter besteed worden.

Dandruff | 24-06-18 | 12:39

@Dandruff: "Maar kinderen worden nu veel te veel opgezadeld met politieke onzin over Trump, over Wilders, over de islam. Kinderen moeten zelfs op bezoek bij de moskee, en daar knielen en bidden."
Dit is exact wat ik bedoel met:
"dat het onderwijs er klakkeloos in meegaat en de 'kennis van internet' als marketing met Eurotekens in de ogen aan de jeugd verkoopt."
Misschien had ik wat meer nadruk moeten leggen op hoe dat de jeugd indoctrineert. Want ik ben het geheel met je eens verder: dat er wel ruimte kan zijn voor louter technische kant van internet, echter de (morele) indoctrinatie van leraren en hun eigen deugverslaving beter achterwege kan blijven.

A.U.EnLeven | 24-06-18 | 12:48
▼ 1 antwoord verborgen

Het gaat denk ik niet om de voornamelijk politiek linkse oriëntatie van de onderwijssector. Probleem is dat de eigen politieke voorkeur als enige correcte mening wordt gepromoot en dat er geen ruimte is voor voor- en tegenargumenten. (In het Westen groeien de populistisch partijen - je moet je leerlingen leren afvragen WAAROM dat is, en niet dat dat SLECHT is. Daar hadden we vroeger meneer pastoor voor en die is gelukkig in de jaren zestig het land uitgeschopt. Naar Rome. Als je je leerlingen hebt uitgelegd WAAROM de dingen zijn zoals ze zijn mogen ze daar ZELF een waardeoordeel over uitspreken, gebaseerd op ONS waardesysteem (niet stelen, niet doden, niet echtbreken, enz.)
Dat leidt tot onsmakelijke vertoningen als de uitreiking van een boekje dat waarschuwt voor het gevaar van fascisme aan een jongen die het best gescoord had voor het landelijk geschiedenisexamen op zijn school. (Een hoog gehalte 'voor lul zetten', dat past een leraar niet. Qua empathie zit het niet helemaal snor met deze leraar, imho).
Dat wegzetten van alles en iedereen met een andere kijk op de wereld dan jijzelf als fascist is zo godvergeten vermoeiend. Slaat elk debat dood, maakt het onmogelijk om de kloof tussen 'links' en 'rechts' te dichten.

DebraCadabra | 24-06-18 | 11:49

Zentgraaff vergeet iets in zijn epistel. Dat links het enige zou zijn dat tussen ons en barbarij staat mag misschien een kern van waarheid bevatten, maar we noemen dit pas links sinds 1789. Voor elke andere "goede" periode die daaraan vooraf ging praten we in termen van -ismes en overheersing. Termen die we tegenwoordig juist reserveren voor veranderingen die we als minder leuk of positief beschouwen, zoals het nazisme dat feitelijk gewoon een doorgeschoten vorm van sociaaldemocratie is.

Waarmee aangetoond dat niet iedere verandering, of progressieve gedachte zoals zichzelf links noemende mensen dat graag noemen, iets is dat wij met zijn allen zouden moeten nastreven. Een behoudende, conservatieve, kracht is daarmee belangrijk om te radicale politieke beslissingen tegen te kunnen gaan. Helaas trapt de meerderheid van Nederland met open ogen in de linkse neiging om dergelijke krachten als "gevaarlijk" af te schilderen en zowel agressie als geweld daartegen te gedogen. Het mooiste is nog wel dat elke verandering die voor hun persoonlijk niet zo goed uitpakte de schuld zou zijn geweest van rechts, terwijl per de linkse definitie rechts juist tegen die verandering moet zijn geweest. Logica en (linkse) emotie gaan duidelijk niet samen, dus dat die laatste onze scholen beheerst is inderdaad heel erg fout. Zeker ook als we het hebben over wetenschappelijk onderwijs.

Pierre Tombal | 24-06-18 | 11:46

"het onderwijs is links en dat is helemaal niet erg".

Nou ja, in socialistische heilstaten, zoals het grote linkse anti-voorbeeld van de socialist uit de vorige eeuw, daar is het eerste wat overgenomen wordt altijd het onderwijs. Altijd onderwijs eerst.

Dat heeft een reden en kan dus best erg zijn. Ik kom dagelijks heel gewone mensen tegen die woordperfect de halve waarheden en politiek gewenste uitkomsten reproduceren die zij ieder uur en elke dag horen op hun radio- en TV. Of in het geval van kinderen: van hun linkse leerkrachten.

Onbewust van het feit dat zij dus helemaal niet de zelfstandig denkende mensen zijn waar zij zichzelf voor aanzien. Ik heb wel eens prima mensen gevraagd waarop zij de uitspraak "Trump is een clown" baseren. Het maakt ze boos, want dwingt ze te zoeken naar redenen die zij niet goed kunnen omschrijven. Terwijl iedereen en zijn stiefmoeder dat roept. Toch?

Jan Passant mk2 | 24-06-18 | 11:35

Toch super grappig om te zien: Dat een uit de toon vallend stukje op de bijna-verkettering van Zentgraaff kan rekenen. Afvalligheid wordt net als bij de islam bestraft, dus tot zover de acceptatie van andere meningen.

Beste_Landgenoten | 24-06-18 | 11:21 | 5

Kritiek is bestraffing? Andere meningen moeten geaccepteerd worden? Wat een onzin. Je hebt geen recht op acceptatie van je mening. Je hebt het recht je mening te uiten en anderen hebben dan het recht daarover hun mening (bijvoorbeeld in de vorm van kritiek) te uiten.

Lozewoorden | 24-06-18 | 12:14

nikolaos | 24-06-18 | 12:10 |
Ja vreselijk inderdaad. Om het netter te zeggen: Baudet IS geen wannabe intellectueel, maar Baudet gedraagt zich als een wannabe intellectueel. Dan koppel ik het gedrag los van de persoon zelf. Dat gedrag kan hij altijd weer veranderen, bijvoorbeeld onder invloed van wat extra (links) onderwijs.

Beste_Landgenoten | 24-06-18 | 12:15

Beste_Landgenoten | 24-06-18 | 11:21,

Wat een onzin, hoe wordt Zentgraaff bestraft dan?
Is er een dodelijk fatwa over hem uitgesproken?
Is er gedreigd zijn huis te toilet-paperen?

Welnee.
Zentgraaff loopt wat te schelden, en sommigen schelden terug.
En weer anderen komen met een gedegen antwoord.

Dandruff | 24-06-18 | 12:53
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
doskabouter | 24-06-18 | 11:11 | 1

Vergeet niet dat de mogelijkheid om je "zachte" menselijke kant te etaleren wordt betaald met de centjes die worden geconfisqueerd van de harde kant van het zakendoen en de dikke ik.
In een wereld met louter groenlinksche mensen zouden de tulpenbollen weer snel op het menu staan (wel onbespoten uiteraard).

Plaktong | 24-06-18 | 11:08

Ja leuk artikel maar in de Marxistische zin: de onderliggende tegenstelling in Wilderisme alsmede Baudetisme komt naar boven drijven in de positie van het roze blog. Het populistische element zit niet te wachten op puur rechtse behoudendheid of "terug-naar-19-eeuwse-glorie" treurnis. Maar de progressieve idealen die Nederland gebracht heeft tot wat het was zijn ook welhaast doodverklaard en met goede reden. Dus rechts moet link(s)er worden enzovoorts. Of een toekomstvisie ontwikkelen die meer inhoudt dan een grabbelton of een vreemd geloof in de macht van de heilige Markt.

Zentgraaff lost het conflict ook niet op maar plamuurt er lekker overheen. Toch wel een soort bouwvakker als om de fijnere zaken gaat. Maar hij heeft zijn eigen rol te beschermen als publieke opinie leider natuurlijk.

Link en rechts gerakker en geblaas zijn bieden kapot. Het midden is bevroren. Een soort van post-politiek is misschien een weg maar eerst moet er een hoop losgelaten worden aan infantiel geloof, bijvoorbeeld over de menselijke natuur.

GeenAccount | 24-06-18 | 11:01 | 1

De wetenschap over de menselijke natuur is nu eenmaal infantiel. Het geloof zal tot het volwassen worden van die wetenschap de weg in het midden bevroren houden. De balans tussen extremen die eigenlijk niet dichotoom zijn, zal zodoende dichotoom worden uitgevochten. Enige oplossing voor dit conflict is met zoveel mogelijk volk (het gemiddelde) in het midden te willen blijven.
Echter, de gemiddelde mens kiest nu eenmaal liever een kant, in het midden is men ongezien en ongehoord. In een extreem krijgt men aandacht, op internet.

A.U.EnLeven | 24-06-18 | 11:30

Pas toen ik de comments las, kreeg ik het idee aan het echte stukje te beginnen.
Jaren geleden, voordat ik gedesillusioneerd uit het onderwijs was gestapt, zag ik het als mijn belangrijkste taak om de methode voor het doen van goed onderzoek en het bereiken van de daaruit volgende conclusie, goed over te brengen. Mijn vak, biologie, was leuk, maar ondergeschikt hierin.
Zentgraaf heeft nooit in mijn klas gezeten. Als hij dat wel had gedaan, dan had hij dit stukje anders opgebouwd en niet enkel een defensieve reflex getoond.
Jammer. Bij deze nogmaals: altijd eerst jouw onderzoeksvraag helder maken. Hou goed in de gaten of je bij het bereiken van de conclusie ook daadwerkelijk antwoord geeft op de onderzoeksvraag. De stelling van de heer Baudet is dat de onderwijscultuur overwegend links is. De hierop voortbordurende gedachte is dat de linkse standpunten per indoctrinatie bij de leerlingen naar binnen worden geramd (dat was nou juist de reden dat de heer Baudet op deze school langs kwam). Zentgraaf zegt dat dit goed is en zelfs dat de heer Baudet hier dankbaar voor moet zijn. Feitelijk is dit vergelijkbaar met de mededeling dat god goed is en als je dat niet gelooft je naar de hel gaat. En dat laatste, daar waren we, volgens mij, nou juist zo dankbaar voor dat we dat niet meer zomaar hoeven te accepteren. Zentgraaf is daarmee vertegenwoordiger van de linkse kerk geworden, de vervanging van de oorspronkelijke kerk, die ook voor de mens oordeelde wat goed was.

Heer Hugo de Waard | 24-06-18 | 10:59 | 1

Hear, hear!

benjeallanggek | 24-06-18 | 20:42

Tuurlijk is het onderwijs links, heb je ooit rechtse kinderen gezien? Rechts is een pakket van waarden die je pas aangeleerd krijgt als je een klootzak moet worden in de maatschappij om te overleven.

Artan83 | 24-06-18 | 10:56 | 1

Artan83 | 24-06-18 | 10:56,

Islamitische kinderen zijn relatief vaak extreemrechts.
Door indoctrinatie, thuis, in de moskee, op islamitische scholen en door andere islamitische kinderen.
En links onderwijs draagt uit dat dat "mooi" is.

En verder, rechtse waarden hebben niks met "een klootzak worden" te maken. Er is geen enkele rechtse partij die onze sociale zekerheid af wil schaffen, of die streeft naar herinvoering van kinderarbeid of afschaffing van milieubeleid. Er is in de politiek alleen discussie over de precieze invulling van die idealen.
En scholen moeten zich daar gewoon buiten houden, of alle standpunten objectief belichten.

Dandruff | 24-06-18 | 13:03

Dat er veel linkse opvattingen zijn in het onderwijs is 1 ding, dat er nul ruimte is voor rechtse opvattingen is ongezond en een slechte voorbereiding op de maatschappij. Voer discussies, wees kritisch, probeer te begrijpen hoe een ander tot zn standpunt kom, draai de rollen om en val je eigen aan argumenten of verdedig die van een ander. Dat soort oefeningen zijn buitengewoon leerzaam en nuttig in de rest van je leven maar ik heb niet de indruk dat daar nu veel ruimte voor is.

noerg | 24-06-18 | 10:54

En ook Arie Slob is uitgegleden, want hij pleitte voor het vak 'burgerschap' dat steviger behandeld moest worden in de scholen.
'Burgerschap' is een misleidend woord voor een politiek correcte attitude.
Kinderen moeten leren milieubewust te zijn, participerende burgers te zijn, het multiculturalisme te omarmen, discriminatie te bestrijden, zich te onthouden van homofobie, gezond te eten en zich de overheidsrichtlijnen op het gebied van relaties en seksualiteit eigen te maken.

marjen | 24-06-18 | 10:42 | 4

Wat op zich een heel goede zaak is. Je kunt daarna altijd nog een egoistische cynische, altijd klagende burger worden, als alles toch blijkt tegen te vallen.

Beste_Landgenoten | 24-06-18 | 11:15

Eendragtmaaktmagt,
Nee, dit is niet MIJN mening; het is een omschrijving van wat het vak 'burgerschap' volgens mij betekent. Van mij mag zo'n vak direct naar de prullenbak. Zeker het bijzonder onderwijs heeft al een stelsel van waarden en normen; daar hoeft de overheid niet in te roeren.

marjen | 24-06-18 | 11:17

Beste_Landgenoten | 24-06-18 | 11:15,

L*lkoek, het gaat om de definities.
Als kritiek op de islam "discriminatie" is, waarom is kritiek op het christendom dat dan niet?
Volgens de linkse kerk mogen religies die slavernij en genocide prediken nooit bekritiseerd worden, dat klopt.
Maar waarom moet het onderwijs dat uitdragen?
Of vind jij dat het onderwijs ook moet uitdragen dat het christendom nooit bekritiseerd mag worden?

Beide linkse stellingen zijn totale onzin.
Kinderen moeten gewoon leren rekenen, lezen en spellen.
En les krijgen in belangrijke zaken als geschiedenis, aardrijkskunde, biologie.
Alleen als ze goed onderlegd zijn kunnen ze zich een gedegen eigen mening vormen.

Dandruff | 24-06-18 | 13:35
▼ 1 antwoord verborgen

Het niveau van de reaguursels is weer bedroevend op het moment dat de de geenstijlpik waar de reaguurders aan kluiven plots geen rechtskronkelend zaad spuit.
Ga eens met feiten en logische argumenten tegen hem in. Ik zie alleen maar janktegels met de tekst: nietes, het onderwijs is links (zegt hij zelf ook) en dat is SLECHT! Dat is geen argumentatie en al helemaal niet met feiten.
Ik ben het met zentgraaff eens want: als het onderwijs niet inclusief is, hoe gaan we al die import anders naar een hoger niveau trekken? Dat is precies wat er gebeurt. De hbo's hebben last van een tsunami van moslima's. Nu de jongetjes nog.

pinosjet | 24-06-18 | 10:37 | 2

Het is vrij simpel: Docenten horen neutraal te zijn en leerlingen/studenten zo de ruimte te geven zelf een mening te vormen. Studenten op universiteiten zijn gemiddeld veel te links. Dat heeft voor een deel te maken met het vaak zorgeloze milieu waar ze uit voort komen (velen zijn simpelweg wereldvreemd), maar wordt voor een groot deel gevormd door linkse docenten op de middelbare school en universiteiten. Dat hoort gewoon niet. Het is prima om links te zijn, zolang je zelf tot de conclusie komt dat dit volgens jou het juiste is. Niet onder invloed van mensen die van overheidsgeld worden betaald om jou kennis bij te brengen maar vervolgens hun drang tot zieltjes winnen voor de Linkse Kerk niet kunnen bedwingen. Er is een breed scala aan voorbeelden van dergelijke linkse indoctrinatie en in dit flutstukje van Zentgraaff wordt het nog eens beaamd. Er zijn geen goede argumenten voor te verzinnen.
"Als het onderwijs niet inclusief is, hoe gaan we die import anders naar een hoger niveau trekken?"
Wow, jij hebt er wel even goed over nagedacht zeg! Ik denk dat "inclusiviteit" niet zozeer het probleem is voor reaguurders. Wel het schaamteloze promoten van massa-immigratie en de EU bijvoorbeeld. Die import trek je naar een hoger niveau door ze kennis bij te brengen, dat waar het onderwijs voor is. Reaguurders hebben het bij het rechte eind en ik zie hieronder genoeg steekhoudende argumenten.
Ps. Zentgraaff, je stukjes zijn van een bedroevend niveau de laatste tijd.

Verkneukelaar | 24-06-18 | 11:04

Waarom moeten we "die import" naar een hoger niveau trekken? Is het niet veel slimmer om de Linkse (Ja, LINKSE) "vluchtelingen" industrie te verbieden deze import hierheen te halen om daarmee grote hoeveelheden subsidiegeld bij elkaar te harken. Misschien moeten we organisaties zoals Artsen zonder Grenzen als extreem schadelijke organisaties (die ze feitelijk zijn) te gaan behandelen en ze gewoon verbieden.
-
Het is verregaand belachelijk dat een bevolking gedwongen wordt een religie te importeren die draait om het vernietigen van alles wat niet tot die religie behoort.
Alleen omdat een paar Linkse organisaties daar even vreselijk veel subsidiegeld mee kunnen binnenharken.

moitambien | 24-06-18 | 11:05

Wat een pretentieus lulverhaal dit. Onderwijs hoort neutraal te zijn, niet politiek-gedreven. Wat ze doen is de kinderen hun eigen wereldbeeld opdringen. Indoctrinatie door ons onderwijssysteem. Niet per se door te liegen over zaken, maar voornamelijk door dat deel van de waarheid te vertellen wat in je eigen linkse wereldbeeld past.
En dan dit, dit slaat alles:
"Baudet moet zich realiseren dat als hij zijn muil vol heeft over "beschaving" hij wel moet erkennen dat juist het onderwijs en de "linkse" waarden die daarin vertegenwoordigd zijn de enige grens zijn tussen ons en de barbarij"
De enige grens? Wat maakt linkse waarden zo mooi? Het feit dat door die 'waarden' nu hele volksstammen zijn die zonder na te denken uit Syrië afkomstige vluchteling in huis te halen, denkend dat iedereen die vlucht zielig en goed is. Er zijn heel wat terroristen gevlucht, baardje bij de grens afgeschoren, bloed van de handen gewassen en op weg gegaan naar de 'welkom in mijn huis woning'-landen. Door links onderwijs scheidt je ons niet van de barbarij, je haalt de barbarij er met oogkleppen op mee binnen. Er wordt niet meer rationeel gedacht vanwege dit linkse onderwijs. Schoolvoorbeeld is toch wel Angela Merkel, die rücksichtslos scandeerde 'welkom in ons Europa' en nu pas aan het bijdraaien is. Helaas te laat.

De waard zijn gast | 24-06-18 | 10:35 | 1

Onderwijs indoctrineert altijd per definitie. Het gaat erom dat de indoctrinatie nuttig is voor de ontplooiing van de leerlingen/studenten voor hun verdere loopbaan. En misschien moeten we af van seculier onderwijs. Rare ideeën haal je niet uit de scholen met neutrale kleding. Scholen hebben mijns insziens een visie nodig, bij mijn voorkeur agnostisch-humanistisch, en kunnen daarop hun lerarenbestand op aanpassen.

Jostifiel | 24-06-18 | 13:31

"Bruine schoenen managers" ha ha ha ha ! Hoe
komt ie erop. Zwarte schoenen ook mooi maar bruine vind ik persoonlijk mooier qua kleur.
Moeten niet bij het onderwijs zijn maar bij de kweekschool,PABO heet die marxistische/leninistische beroepsopleiding.
Dáár wordt het gif gemaakt en op kweek gezet. Onze leraren zijn steevast allemaal Groenflinks en DDR66 stemmers: een enkele Christen daargelaten. Het onderwijs in NL was 40 jaar geleden al heel erg links. Het grote voordeel is wel dat pubers zich afzetten tegen alles en iedereen,dus ook tegen de linkse kerk. Gelukig maar.

Eendragtmaaktmagt | 24-06-18 | 10:27

Onderwijs is al jaren heel links.
Daardoor kon de linkse politiek, van bv Hitler en Stalin, hun rampzalige politiek doordrijven door de jeugd op school al met hun idealen te vergiftigen. Precies zoals de Linkse politiek vroeger het Nationaal socialisme en het Communisme de bevolking door de strot heeft gewrongen heeft huidige Linkse politiek ons die rampzalige multiculti door de strot gewrongen.... via de school en de links gehersenspoelde leraren. Vandaar wel die (gedwongen) uitstapjes naar Moskee maar niet naar een kerk.

moitambien | 24-06-18 | 10:22

Yernaz zei het al!

Mahatma | 24-06-18 | 10:20
-weggejorist-
zwaanshals | 24-06-18 | 10:18

Zentgraaf is een leraar.

Uw Verzekeringsadvis | 24-06-18 | 10:16

Het linkse thema 'de verbeelding aan de macht' is de basis van tal van - mislukte - onderwijsvernieuwingen. Op 'natuurlijke' wijze leren werd het ideaal. Traditionele kennis was ballast.
En en draait om 'mensvorming' waarbij een soort ideale nieuwe mens het uitgangspunt is. Kennis werd vervangen door 'attitudes,'
Spreiding van kennis leidde tot de afbraak van de kennis.
Lees ook Frank Furedi 'De terugkeer van het gezag'.
Mooi citaat van Cecil Grant dat deze onderwijsfilosofie - want het is een filosofie - mooi samenvat:
'Je zou geen enkel kind dat leert schrijven ooit moeten vertellen dat een letter fout is ... elk dom kind en dom mens is het product van ontmoediging ... geef de Natuur de vrije hand, dan zou er niemand meer dom zijn.'

marjen | 24-06-18 | 10:11 | 1

Dit dus!
Ik heb zo het vermoeden dat jij de jaren 1970 - 1990 behoorlijk bewust hebt meegemaakt (net als ik), klopt dat?

EefjeWentelteefje | 24-06-18 | 11:54

34 reaguursels weggejorist.
Het gaat goed met het vrije woord.

arbeid_loutert | 24-06-18 | 10:09 | 1

Yep. En ik vroeg mij alleen af wie de Zent zou kunnen zijn en noemde 2 namen.

Mahatma | 24-06-18 | 10:21

Typisch Zentgraaf. Eens links altijd links. Maar die tijd is kennelijk voorbij. Maar de PvdA is overal nog vertegenwoordigd. Van Burgemeester tot gewoon ambtenaar.

Rest In Privacy | 24-06-18 | 10:06

Er kunnen meerdere motivaties zitten achter een dergelijk stuk tekst.
Ik hou het even op het met een omweg duidelijk maken dat het dichotoom denken in algemene zin wordt gestimuleerd door een overmaat aan nullen en enen en dat sinds de intrede van het internet het onderwijs drastisch is verworden tot een dichotoom demoniseerveld in plaats van een circulair (opgebouwd lineair-progressief) geheel van ontwikkeling der jeugd.
Wat Thierry Baudet ermee te maken heeft: internetfilmpje op een school waarin de dichotomie werd blootgelegd. Waarom de hoofdverantwoordelijken voor opvoeding (ouders) niet in het verhaal voorkomen, geen idee.

A.U.EnLeven | 24-06-18 | 09:53
-weggejorist-
Graaier | 24-06-18 | 09:45

Zentgraaff... geregeld schrijf je uitstekende stukken .. zonder meer. En als je Baudet wil afzeiken , dat mag uiteraard. Maar het probleem is dat, ook nu weer, er een verzameling onzin geproduceerd wordt waar de honden geen brood van lusten.
Daarmee wek je de schijn van een persoonlijke frustratie . Ik zou zeggen , want ik ga de kolder echt niet weerleggen : beterschap!

daytripper | 24-06-18 | 09:38 | 2

Eens. Wat een dom stukje tekst is dit zeg.

zwartzondersuiker | 24-06-18 | 09:41

Helemaal eens. Je hoort kinderen te informeren over alle facetten van het leven. Niet alleen het linkse perspectief. Zo krijgen we uiteindelijk een communistische heilstaat waar niemand zich persoonlijk ontwikkeld.

reagluurder010 | 24-06-18 | 09:48
-weggejorist-
Katoentje | 24-06-18 | 09:37

Het linkse journaille wil ook een penthouse. Veel meer kan ik niet maken van dit slecht / niet onderbouwde warverhaal.

HaatbaardKnipper | 24-06-18 | 09:02

Biechttijd :) Ik dacht werkelijk dat Zent opgeschoven was en de meest wakkere GS redacteur was. Hij poste de juiste memes. Maar het is niet meer dan dat, memes posting. Jammer.

Rest In Privacy | 24-06-18 | 08:55 | 14

Heb vandaag wel een overdosis GS zo, haha. Mooie avond vast!

Rest In Privacy | 24-06-18 | 17:15
-weggejorist-
Rest In Privacy | 24-06-18 | 17:20
-weggejorist-
Rest In Privacy | 24-06-18 | 17:46
▼ 11 antwoorden verborgen

Het Onderwijs is zeer eurofiel politiek indoctrinerend en niet seculier. Dat hoort niet. Ik vind dit niet passen op/bij GeenStijl. Dit soort columnisten en meningen zijn de norm en te vinden in de MSM

frisenfruitig | 24-06-18 | 08:53

Ik zie bij mijn kinderen, dat er een sterke nadruk ligt op alle morele dilemma’s. Een 10 jarige die op school te horen krijgt dat Trump fout is, het milieu kapot gaat door de mens, vrouwen minder kansen hebben).

En 10 jarige behoort te leren rekenen schrijven, kreatief te werken. Morele standpunten kan het tzt. zelf vormen als het heeft geleerd voor zich zelf te denken. Wanneer moraliteit moet worden onderwezen... dan gaarne in debat, met de juiste leeftijd en niet vooringenomen. Het is voor een kind overigens dramatisch om met de paplepel te worden gevoed met een instelling dat onze cultuur, geschiedenis en levensstijl verwerpelijk is. Een progressief denken moet mijnsinziens altijd gebeuren met de status quo als referentie en niet een of ander utopische zichtswijze welke door het doorgeslagen links tè prominent aanwezig is in het onderwijs.

mazel_tov | 24-06-18 | 08:44 | 2

Hear hear.

reagluurder010 | 24-06-18 | 09:54

... second that..

Adminsan | 24-06-18 | 10:10
-weggejorist-
Themistocles | 24-06-18 | 08:29
-weggejorist-
MoltisantiBeer | 24-06-18 | 08:13

Ik heb nooit wat gemerkt bij mijn kinderen, de ene is een meisje, interesseerde zich totaal niet voor politiek.
Mijn zoon studeerde aan de universiteit in Utrecht geschiedenis, nooit iets gemerkt, later een tweede studie erbij, omdat het meer een LOI cursus leek, zei hij, toen had hij historische economie, dat was zowel colleges in
Amsterdam als Erasmus, nooit wat gemerkt.
Hij zei altijd, ik ben realist, niet links of rechts.
Maar dat was jaren geleden , ik weet niet hoe het nu is.

gato | 24-06-18 | 07:50 | 1

Bij mijn studie ook weinig van gemerkt, en dat was in de geesteswetenschappen. Wel docenten / profs die links (PvdA) waren, maar dat lieten ze buiten het doceren, laat staan dat er werd gedemoniseerd richting 'rechts'.

Er werd ons trouwens wel verteld dat je voor een echte wetenschappelijke studie in Groningen / Utrecht / Nijmegen etc moest zijn, en voor een links-ideologisch programma moest je naar de UvA.

raskol | 24-06-18 | 08:20

Is Zentgraaff een bewuste luis in de pels bij GS voor de publiciteit, of is hij het levende bewijs dat het onderwijs de leerlingen inderdaad verderfelijk links formateert?

Genoegelijk | 24-06-18 | 07:45 | 2

Naar ons toe is het in ieder geval tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend. Dat dan weer wel..

merel veld | 24-06-18 | 07:48
-weggejorist-
arbeid_loutert | 24-06-18 | 09:39
-weggejorist-
swebe | 24-06-18 | 07:45
-weggejorist-
First Contact | 24-06-18 | 07:44 | 1
-weggejorist-
merel veld | 24-06-18 | 07:35

Universiteiten zijn instituten van indoctrinatie, niet van educatie. Als je klaar bent gaat het hersenspoelen door via media en showbizz. Helaas zijn mensen tegen die tijd zo geindoctrineerd dat ze iedere vorm van kritisch denken zijn kwijtgeraakt.

Freija | 24-06-18 | 07:05

Onderwijs is niet links of rechts. Daar wordt geen Politiek bedreven. Daar "leer"je. Anders leer jee er alleen links of rechts te zijn. Het is geen HitlerJugend school!.

Jan Onbewoond | 24-06-18 | 06:36 | 3

Wel eens maatschappijleer gehad? Zeker in de jaren 80 een enorme linkse indoctrinatie. En wat denk je? Keek ik laatst een boek in van MBO niveau 3, en toen heb ik geleerd dat ik geen vooroordelen moet hebben. Als je een marrokaan ziet die op straat met gereedschap aan een auto bezig ziet is hij een monteur. Suikerfeest kan ik als kaaskop ook gewoon vieren.

HoezoStom? | 24-06-18 | 07:45

Waarschijnlijk niet naar school geweest?

Genoegelijk | 24-06-18 | 07:46

Het ligt misschien ook een beetje aan de school waar je op gezeten heb. Bij ons viel het ook wel mee. Waar m'n broertje nu zit is het wel anders.

reagluurder010 | 24-06-18 | 10:01

Leraren, professors en rechters zijn dikwijls links (D66). Dit komt omdat zij geen zelfstandige ondernemer zijn, maar allemaal hun loon beuren vanuit de schatkist. Zij denken dat het geld ons op de rug groeit..... 70% van de leraren stemt op D66 of op GroenLinks. PvdA is out of time.

sociaal_econoom | 24-06-18 | 04:39

Zentgraaff zou Dalrymple eens moeten lezen; het boek 'Door en door verwend'.
Daar worden treurige voorbeelden gegeven van de verloedering van het onderwijs.
Grof gezegd komt het neer op het natuurjongetje Emile, dat vrij en blij in de natuur zelfontdekkend is geworden. Dat is de maatstaf van de onderwijsvernieuwing geworden, een fantasie-jongetje dat Rousseaux had bedacht. Een soort jonge onbedorven edele wilde.
Natuurlijk te sentimenteel en buiten de werkelijkheid. Maar links is sowieso buiten de wekelijkheid.
Intussen werd degelijk onderwijs helemaal afgebroken. Trainen, stampen, competitie, presteren, intellectueel gezag; het werd allemaal verdacht gemaakt onder de linkse herders.

marjen | 24-06-18 | 03:39 | 1

@marjen. Kraakheldere analyse, kan ook ik bevestigen na het hele onderwijsgebouw te hebben doorlopen en er 30 jaar te hebben gewerkt.

daytripper | 24-06-18 | 09:41

Leuk overganalyseerd en overrelativerend stukje, helaas is de boodschap het tegenovergestelde van hoe het in de praktijk werkt. Een aandoenlijke poging, maar dit verhaal hoort meer thuis op een dromerig blog van een 16 jarige.

hijger | 24-06-18 | 02:18
-weggejorist-
EnzoIshet3 | 24-06-18 | 02:14

Prima stuk, niets meer aan doen!

litebyte | 24-06-18 | 02:01

Tijdens het lezen keek ik even: is dit Zentgraaff ? Ja, dit is Zentgraaff.

boccelullus | 24-06-18 | 01:55 | 3
-weggejorist-
Diepe Vuist | 24-06-18 | 01:58

Yep hier ook.

Braboblanke | 24-06-18 | 03:57
-weggejorist-
merel veld | 24-06-18 | 07:32

Jee wat een zielig stukje droevenis, nooit een universiteit van binnen gezien en dan zo afgeven op zij die wel.

28 | 24-06-18 | 01:41

Gelukkig verkeerde ik in de omstandigheden om op een particuliere school terecht te komen... Echter, als ik de huidige generatie schoolboeken doorneem (wat wel eens gebeurd), dan zie en lees je direct de linkse mening van de boekopstellers ... van feiten>>> naar meningen, dat is het huidige onderwijs blijkbaar.

Dus zonder dat ouders het doorhebben worden neo-socialistische meningen en Wereldbeelden opgedrongen. Niemand die hier om heeft gevraagd, wel clubjes gestudeerden welke dit doen en zich hier helemaal ok bij voelen. Het is pure zwakte en gluiperige methodiek om jongelingen te beïnvloeden met een eenzijdige doctrine.

In mijn optiek kun je jonge mensen het meeste bijbrengen door er ‘onafhankelijke onderzoekers, denkers en/of redenaars‘ van te maken.

Dan ben je pas een groot leraar...

Veluwse-Eikel | 24-06-18 | 01:40 | 1

Ja helemaal mee eens. Dat probeerde ik wel met mijn leerlingen. Doormiddel van het geven van zoveel mogelijk 'open opdrachten.' Waardoor ze zo veel mogelijk moesten putten uit hun eigen interesses en reservoir. Dan krijg je heel persoonlijke en eigen resultaten, in plaats van eenheidsworsten.

kleurdoosje | 24-06-18 | 02:37

Wat een onzin! Links is altijd fout en vies, overal, dus ook in het onderwijs!

Eenhoorn7 | 24-06-18 | 01:30 | 3

Doe normaal. Links is de ideologie van de vrede en de barmhartigheid, de liefde en de openheid. Accepteer dat of je krijgt klappen.

RickTheDick | 24-06-18 | 01:41

Links is vrijwel uitgestorven, echt links dan - het huidige corporatisme heeft nauwelijke iets met links noch rechts te maken. We zijn al een tijdje terug bij af als het gaat om politieke ideologieen.

litebyte | 24-06-18 | 02:05

rechts ook, nog viezer

pedro300 | 24-06-18 | 07:41
-weggejorist-
ChupaChupa | 24-06-18 | 01:30

... aldus een links georienteerde Zentgraaf.
Hoe linkser je denkbeelden op de uni, hoe groter je kansen op een plekje binnen de cirkel van de linkse elite. En die zitten overal op sleutelposities. Het onderwijs is één van de fundamenten waarop onze Sociaal Marxistische maatschappij leunt. Normen en waarden worden toch grotendeels op school bijgebracht. Maar wiens normen en waarden? Zentgraaf heeft waarschijnlijk zelf niet door hoe manipulatief het onderwijs in elkaar steekt. Integendeel, hij maakt er nog propaganda voor ook.

Oblast68 | 24-06-18 | 01:03

Oh ja over uitsluiten gesproken, Waarom worden de leerlingen niet toegelaten ?
Volgens mij durfen de leraren de confrontatie niet aan want er waren nog genoeg stoelen vrij. Is dit kleuterschool gedrag de nieuwe strategie van links ( voorbeeld: gemeenteraad Rotterdam/Amsterdam ). En dan dat degenererende handje afvegen van die rosenmuller.
Het demoniseren is weer begonnen .Net zoals bij Pim en Geert.
Open je ogen/oren zentgraaff , Wie is hier nou verkeerd bezig?

Datgingniegoed | 24-06-18 | 01:01 | 1

Thierry Baudet begint zich steeds meer te ontpoppen als de nieuwe Pim Fortuyn. Het verschil met Wilders is... als Geert iets roept dan luistert er niemand - als Thierry iets roept dan luistert iedereen met aandacht.

sociaal_econoom | 24-06-18 | 04:46

Onbevooroordeeld onderrichten, alle facetten toelichten, verschillende standpunten uitdiepen, alle voors en tegens voor het voetlicht brengen en zo leerlingen in staat stellen om zelf, geïnformeerd een mening te vormen en in de toekomst in staat zijn om zelf allerlei informatie op te zoeken uit te diepen om ook dan zelfstandig in staat zijn om een mening te vormen. Zo zou het moeten zijn. Eind 70, maatschappijleer, 10 punten aangereikt gekregen die je een cijfer moest geven in volgorde van belangrijkheid. Aan pubers voor alle duidelijkheid. Veel geld verdienen op 1 en een groot huis op 2 gezet, uitgezet in een assenstelsel waarna de vraag werd gesteld of ik inderdaad ultra rechts was?, Ben in lachen uitgebarsten, niveau nihil op het atheneum, toen al.

bwanabanjo | 24-06-18 | 00:43

Rantgraaf is altijd goed voor reaguurdersbait, well played

Zuurbes | 24-06-18 | 00:30 | 2

Yup, hij zou bij deze gelegenheden zijn nick kunnen aanpassen naar Volkert van der Zentgraaff.

Crusher | 24-06-18 | 01:36

U bedoelt Rantgraf als agit-prop boodschapper ? Daar hebben we er al genoeg van in de mediaas (hoi van Jole !). Rantgraaf ontstijgt vaak nauwelijks het niveau van een brugger die een opstel voor maatschappijleer moet inleveren: roept wat, onderbouwd nauwelijks en al helemaal niet overtuigend. Dus gaap & next.

Grijskijkert | 24-06-18 | 06:48
-weggejorist-
Mahatma | 24-06-18 | 00:28 | 1

Weer een poepstuk van de Zent.

Mahatma | 24-06-18 | 00:25

www.spiegel.de/international/germany/m...
OT: De Sociaal Democraten hebben reeds drie geheime vergaderingen gehouden, om aanstaande verkiezingen te bespreken. Zij houden dus serieus rekening ermee, dat Merkel gaat vallen. In dat geval gaan zowel CSU nationaal als de CDU ook in Beieren het verkiezingspad op. Artikel hierboven in 2 delen; pagina 2 is het interessantst.

Eeuwig..Op..Vakantie | 24-06-18 | 00:20 | 3

tnx. *schietgebedje doet*

Rest In Privacy | 24-06-18 | 00:34

Bavaria gaat zijn hun muil opentrekken. Dat betekent oorlog.

Ongeblustekalk | 24-06-18 | 00:52
-weggejorist-
kleurdoosje | 24-06-18 | 02:47

@Zent;

Le jeune premier Thierry Baudet is een eenmanskruistocht.....
Terry toen het nog een aardige D66'er was, vond hem een beetje raar toen ie onder de vleugels van prof. Paul Cliteur verder tijpte aan zijn dromerige, vlaggetjesbeffende fapperije op de 19e eeuw proefschrift over "oikofobie" en lazerde hem subiet naar buiten als postdoc wegens niks kunnen.......
Jammer. Zoals elke goede klaaglaaf betaamt wijt den Terry het niet aan zichzelf en aan zijn gebrek aan wetenschappelijke precisie, maar aan het "systeem" dat zogenaamd "links" zou zijn.........
Terry is natuurlijk een salonjonker met boekjes en vleugels........
humanistische bildung hij heeft genoten (ik dacht al waar blijven de Duitse toespelingen, versus beroepsvorming Aus-bildung geeft goed weer wat er wordt bedoeld namelijk: Algemene vorming is voor de elite en beroepsvorming voor het gepeupel......
Baudet moet zich realiseren dat als hij zijn muil vol heeft over "beschaving" hij wel moet erkennen dat juist het onderwijs en de "linkse" waarden die daarin vertegenwoordigd zijn de enige grens zijn tussen ons en de barbarij.....
Als hij stemmen wil van patjepeeërs en gefrustreerde studentjes-met-bommels-van-pa die hun gebrekkige resultaten niet toe schrijven aan hun luiheid maar aan het systeem dan moet hij lekker verder gaan met zijn kruistocht......
Nou Zent ik hoop zeker, dat hij lekker verder gaat en bij U proef ik toch een beetje linksch gif en enige ijverzucht,
zucht.

Slurfje | 24-06-18 | 00:18 | 1

Dat lucht best wel op, tegen jezelf praten.
Ga eens bier halen, doe je wat nuttigs.

Ongeblustekalk | 24-06-18 | 00:48

@zentgraaff.
Wat een wazig stukje is dit nou weer. Heb het interview nog ff gekeken en vind het geweldig dat Thierry de confrontatie aangaat in het hol van de leeuw. Lache ,Thierry was uitgenodigd maar als blikken konden doden. De hele linkse “kerk” kreeg er van langs met als klapper het communistische kopstuk Rosenmuller ff lekker op z’n plek gezet. Waar komt die afgunst/haat vandaan tegen de waarheid? Als ze nou op een eerlijke manier de discussie aangaan en elkaars denkbeelden weten te respecteren zou het een heel stuk beter gaan. En nee ik stem geen FvD maar ik begin dit uitsluiten door de linkse flank onderhand spuug ziek te worden.

Datgingniegoed | 24-06-18 | 00:16 | 3
-weggejorist-
Slurfje | 24-06-18 | 00:19

Hear, hear!

benjeallanggek | 24-06-18 | 00:33

Precies. Hoe meer van dit soort incidenten je ziet hoe meer je beseft dat Baudet gewoon gelijk heeft, hoezeer het onderwijs links is georiënteerd en geïndoctrineerd. Als je nooit ergens iets van zegt, nee dan valt inderdaad niet op hoe erg het is. Als je ertegenin gaat komen bepaalde reflexen, en daarmee de ware aard van die lui, duidelijk naar voren. Laatst nog iemand gesproken die het idee had dat Baudet zichzelf vooral als merk in de markt aan het zetten was en het niet voor idealen deed. Reactie van mijn kant: nou als je doodsbedreigingen krijgt, je voordeur beklad en poep door je brievenbus krijgt is dat echt niet omdat je jezelf zo nodig als merk in de markt wil zetten.

Braboblanke | 24-06-18 | 04:29

Start met een rechtse mening een account op Joop, en al snel zullen je reacties, zonder reden van opgaaf, geweigerd worden. Hier op GS, met mééstal, wat rechtsere invalshoek kan DKS reaguurder van het jaar worden.
Op scholen wordt je als rechtse leerling/student door de meeste leerkrachten voor minderwaardig gehouden. Bij een enkele rechtse leerkracht, ondervinden linkse jongeren geen enkel probleem.
Uiteindelijk blijkt de rechtse invalshoek eigenlijk heel wat opener dan die van links. Het linkse gedachtengoed verdraagt meestal slecht de mening van de ander. Vandaar waarschijnlijk dat men daar graag schurkt (what's in a name) tegen de islam.

benjeallanggek | 24-06-18 | 00:12 | 2

Lol een vriend van mij (ja ik heb ook vrienden) krijgt ban op ban, wanneer hij op Zentgraaf reaguurt, misschien is Zentgraaf wel Joris?

Slurfje | 24-06-18 | 00:21

Ja, dan is de driehoek weer rond!

benjeallanggek | 24-06-18 | 00:34

Voor een appartementje worden wel meer principes overboord gegooid.

Pelforth | 24-06-18 | 00:04 | 1

En wanneer je een moslima bezwangerdtdt stuur je haar toch over de plas om te flyeren voor H. Cliton.

Slurfje | 24-06-18 | 00:26

Sorry maar je haalt alles door elkaar. Punt 1, links is voor kunst en cultuur en solidariteit. Dit heeft niets met links te maken. Mensen die rechts stemmen, hebben of kunnen ook alles hebben met kunst, cultuur en solidariteit. Dit geldt ook voor linkse mensen. Het verschil zit hem in opvatting. Linkse mensen willen heel graag deugen en dan deugen in het licht bezien van immigratie (zelf vangen ze helemaal niemand op), hard schreeuwen over solidariteit omdat zij het heeeeeeel erg goed hebben. De linkse mensen die zogenaamd tegen zeg maar het kapitalistische systeem zijn, profiteren er zelf het meeste van. Vandaar het gezegde: "links lullen en rechts zakken vullen". Aan de zijlijn roepers zijn het. De beste stuurlui staan aan wal. Het voetvolk, de mensen met de lage inkomens laten zij ook barsten en zeker als zij er zelf minder van dreigen te worden. Dan hebben zij plotseling niet meer zoveel op met deze mensen. Hypocriet, staat met grote letters in hun vaandel. Ook typerend is het softe, slappe gedoog beleid wat zij voorstaan. Want hey, besturen is kordaat de zaken aanpakken en dat geeft wel eens wat frictie en weerstand. Zeker als het allochtonen aangaat. Daar brandden de linkse luitjes liever niet hun handen aan. Want stel je voor dat zij uit worden gemaakt voor racist, xenofoob en discriminatoir gedrag. Brrrrrr daar moet de linkse deugers niet aandenken. En dus worden misstanden niet aangepakt en groeit het verzet van het VOLK. Populistisch heet dat.

De Evangelist | 24-06-18 | 00:01

Is er nog iemand die de woordkots van Zentgraaf leest? Wat een flapdrolis dat toch. Steeds maar weer.

Billendoekje | 24-06-18 | 00:00 | 5

Berbaar | 24-06-18 | 00:18
Daar heb je helemaal gelijk in. Wanneer komt het schandaal in de krant denk je?

Ongeblustekalk | 24-06-18 | 00:23

@berbaar
Mag jij eigenlijk wel alcohol drinken?

benjeallanggek | 24-06-18 | 00:30

@berbaar. Afwijkende dingetjes lezon ? Niks mis mee, kom vooral door met je plempsels. Maar onderbouw je betoog met feiton ipv veronderstellingen, aannames, halve waarheden en (vooral) zelfdienende betogen. Doe je dat niet of nauwelijks of zelfs zwaar onvoldoende dan is op dit forum hoon je verdiende lot. En gast.... dan nog iets...."alt-right circle jerk"..... pffff.... groei'ns een paar.

Grijskijkert | 24-06-18 | 06:57
▼ 2 antwoorden verborgen

Zentgraaff snapt het punt niet helemaal. De school moet een vrije leeromgeving zijn waar ideeën uitgewisseld worden. Als je als leerling zegt sympathie voor standpunten van de PVV of het FVD te hebben is het niet de bedoeling dat je door leraren verketterd wordt en bij je afscheid een 'Fascisme, een waarschuwing' boek cadeau te krijgen.

Zelfs onderdrukkende religies krijgen tegenwoordig op school vrij een podium, maar je kritisch uitlaten over immigratie en integratie of klimaatbeleid zorgt ervoor dat je als leerling in het verdomhoekje komt te staan.

GroetenVanUrk | 23-06-18 | 23:53 | 6

@Ongeblustekalk | 24-06-18 | 00:04
Heb je niks te ne*ken ? Je klinkt wat frusti ..

ChatBot | 24-06-18 | 00:09

ChatBot | 24-06-18 | 00:09
Nee ga jij even tegen een ex collega vertellen dat we hem moesten ophangen vanwege landverraad.
En ik heb genoeg te neuken, bedankt voor het medeleven.

Ongeblustekalk | 24-06-18 | 00:18
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
WillTRiker | 23-06-18 | 23:52

citaat:" Bovendien mag het onderwijs dan wel links zijn, tot linkse uitkomsten leidt het nauwelijks"
---
Dat waag ik te betwijfelen. Voorbeeld: Mijn dochter heeft HBO journalistiek gedaan waar de leraren nog net niet extreem links waren, maar het scheelt niet veel. Ook veel studenten trouwens. Als je als student enige kans van slagen wil hebben is de linkse gedachte een must..... een rechts geluid mag wel, alleen is daarmee een kans op een diploma verkeken...
En dat in een bolwerk wat de objectiviteit en hoor en wederhoor als basis zou moeten hebben..... Als je de wereld eng burgerlijk in twee kampen wilt verdelen is alles waar links zich voorop de borst slaat exact het tegenovergestelde. Het is rechts wat zich op feiten focust waar links zich manifesteert als feitenvrij gebazel met een enorme wrok en haat tegen alles wat niet zogenaamd links is.
Vooral als de linkse droom doorgeprikt wordt wat nooit moeilijk is. Dan worden ze pas echt giftig en willen ze je kostte wat het kost de mond snoeren.
Eng wraakzuchtig volk die links mensen. Wat dan weer logisch is als ze de islam als een hulpbehoevende ideologie van gemartelde vluchtelingen zien en de voordeur ruimhartig voor ze open zet om de islam lekker te laten nestelen, te bemoederen en te beschermen tegen al te kritische geluiden....
Als het wat later in de tijd is begint het schreeuwen, het rennen , het allah akbar en het bloed op het beton........ Links is niet gewoon dom, nee links is verbijsterend, angstaanjagend, zelfdestructief weg met ons dom....

dijkbewaker | 23-06-18 | 23:48
-weggejorist-
Joffri | 23-06-18 | 23:33 | 10
▼ 10 antwoorden verborgen

Top stukkie Zentgraaf!!
Waarvoor dank.

Berbaar | 23-06-18 | 23:26

De schrijver trekt conclusies gebaseerd op zijn eigen voorkeur.
Onderwijs hoort politiek neutraal te zijn,oen.

pejoar | 23-06-18 | 23:25 | 1
-weggejorist-
Jamie Madrox | 23-06-18 | 23:17
-weggejorist-
namensmijnhond | 23-06-18 | 23:07
-weggejorist-
purist69 | 23-06-18 | 23:05

Soms heb je van die momenten dat je bek openvalt van verbijstering. Een half jaartje geleden beklaagde de redactie zich nog over de censuur op Twitter maar ondertussen wordt hier ook aardig huisgehouden. Ja, ik formuleer altijd scherp, maar volgens mij nooit té. Maar het lijkt erop dat stevige kritiek op een stukkie van Graaf Z nu ook al te ver gaat. Waar kan ik mijn geld terugkrijgen?

Hetze Haatstra | 23-06-18 | 23:05 | 10

@Hetze: ghehe, goed bezig dus. En wb dat geld, dat denk ik ook weleens.

Rest In Privacy | 24-06-18 | 00:01

@Berbaar
En u hecht blijkbaar alleen waarde aan de vvmu als het in uw kraam te pas komt. Da’s pas sneu....

Hetze Haatstra | 24-06-18 | 00:19

Berbaar is eenzaam.
Heeft helemaal geen vrienden meer om tegen te schelden en zijn vrouw is er vandoor met de melkboer.

Rest In Privacy | 24-06-18 | 01:41
▼ 7 antwoorden verborgen

Het onderwijs is al decennia lang het domein van D’ 66: klaar stomen voor de EU

Guust Kadaver | 23-06-18 | 22:59

ik zeg maar zo, een beetje scholier zet zich zoveel mogelijk af tegen z'n docenten en hoe linkser die zijn hoe rechtser de scholier zal eindigen.

Bert Konterman | 23-06-18 | 22:51

Zelfs linkse politici worden op latere leeftijd wakker en laten zich tot rechts bekeren. Soms omdat ze inmiddels rechts gevuld zijn. Maar vaak door voortschrijdend inzicht. Onderwijs leidt wel degelijk tot linkse stemmers. Linkse partijen willen niet voor niets de leeftijd voor stemmers verlagen.

Premier Trutte | 23-06-18 | 22:51

Waardering voor kunst is links? Niks daarvan. Hoewel ik de strekking van het artikel begrijp en omarm, is dit toch wel apekool. Er is een groot verschil tussen wat mensen als kunst beschouwen (dit is m.i. ontzettend breed, discipline-overstijgend en -bovenal- heel persoonlijk) en het quasi-interessant staren naar een postmodernistisch flutstuk van een kunstenaar die vindt dat 'je het kunstwerk los moet zien van de kunstenaar' met je moeilijke bril.

El_Embajador | 23-06-18 | 22:44 | 4

Kunst is vooral marketing en gunfactor. Jij maakt het groter dan het is, vooral sneue mensen die proberen een ander tot denken aan te zetten. Alleen idioten trappen erin om met hun gedachten mee te gaan.
Een kunstenaer is vooral een narcist en de mensen die erin meegaan hebben last van een gebrek aan zelfkennis.
Die lieden proberen je brein te gijzelen en bij jou is het blijkbaar gelukt.
Sukkel.

Ongeblustekalk | 23-06-18 | 23:07

Ongeblustekalk | 23-06-18 | 23:07 Jij hebt geen flauw benul wat ik wel of niet als kunst beschouw dus bespaar me je ongefundeerde persoonlijke aanval.

El_Embajador | 23-06-18 | 23:14

El_Embajador | 23-06-18 | 23:14
Geen weerwoord maakt je nog een grotere idioot. Ik heb wel een benul wat jij als kunst beschouwd. Met je ingeklikte gunfactor. Probeer eens een echt mens te zijn.

Ongeblustekalk | 23-06-18 | 23:28
▼ 1 antwoord verborgen

@ Zent; je hebt er één en je hebt niet eens helemaal ongelijk, doordouwen, goed voor de geest v.h. sputteren.

Dr. Blechtrummel | 23-06-18 | 22:43
-weggejorist-
Verkeerd_verbonden | 23-06-18 | 22:42

Bij van Oef op school viel het nog wel mee, alleen de leraren Aardrijkskunde en Nederlands waren zwaar links. Daar leer je snel doorheen te kijken. Maar op die leeftijd zijn er nog velen die dat niet kunnen.

van Oeffelen | 23-06-18 | 22:40

Een stuk om je boos over te maken; Onderwijs puilt uit van het linkse indoctrinatie.
Een conservatief geluid is gewoonweg ontoelaatbaar vies, racistisch, vrouw hatend, niet inclusief.
De linkse kerk haat alles wat klassiek is, jaren training vereist, je talent voor nodig hebt, discipline, verantwoordelijkheid, succes, het individu en vooral zelfreflectie. Het is doorspekt van zelfhaat en rancune met een glazuurlaag van compassie.

Bubsy | 23-06-18 | 22:31

Zentgraaff D66-er dus economisch eclatant rechts, heeft gelijk. Op de middelbare school was ik behoorlijk links. En toen had mijn geschiedenislerares het volgende slimme idee: ze zette mij een tekst voor om te lezen van de vriendschapsvereniging Sovjet Unie-Nederland. Ik kon niet anders dan toegeven dat het onzinpropaganda was. Een wijze les.

Rest In Privacy | 23-06-18 | 22:28
-weggejorist-
bijna_raak | 23-06-18 | 22:25 | 1

Zentgraaff , vraag eens aan een willekeurige scholier wat ze van Trump vinden. Dan gaan ze los met wat ze op school allemaal over Trump horen. Vraag daarna eens wat ze van Juncker vinden. De kans is zeer groot dat je als antwoord krijgt , hu ? Wie ? Toe , probeer maar eens en schrijf daar dan een artikel over.

ja,diedus! | 23-06-18 | 22:21

Natuurlijk is het erg dat het onderwijs links (of rechts) is. Als je gelooft in een vrij land, zeker als je die vrijheid probeert te combineren met democratie.

Nuttig onderwijs betaalt zichzelf terug. Het levert meer op dan het kost om iemand te leren lezen, schrijven, rekenen, een vak te leren en hopelijk kritisch na te denken. Al is dat laatste misschien iets dat je gewoon hebt en niet iets dat je aan kunt leren. Leren om de juiste mening te hebben die door je buren als aangenaam wordt gewaardeerd, leert je niet om de waarheid te onderscheiden van de welgevallige leugen. Dat is waar fundamentalistisch geloof en ideologie op gebouwd zijn. Niet leren kritisch na te denken maar standpunten uit je hoofd te leren.

Wat Baudet verder is qua persoonlijkheid interesseert me weinig. Maar kijk eens naar hoe de NOS haar ideologische tegenstanders behandelt:
nos.nl/artikel/2238033-woordvoerder-t...

Serieus, als dit een persoon van kleur of van buitenlandse of Islamitische afkomst was geweest, zou de wereld te klein zijn. De NOS of NPO zou witheet van woede verkondigen dat iemand in je restaurant of winkel weigeren wegens een persoonlijke eigenschap smerige discriminatie en racisme is. Nou moet iedereen van mij zelf weten wie hij toelaat in z'n privé, maar ik voel me even zo vrij om je dan een achterlijke gladiool te noemen.

Dát is het gevolg van links onderwijs Zentgraaff: racisme, discriminatie, maar dan toegepast op de groepen die links de juiste vindt.

Wol | 23-06-18 | 22:19 | 1

En er nog serieus op reageren ook. Piet Bambergen zou jou destijds graag voor De Mounties willen hebben.

Ongeblustekalk | 23-06-18 | 22:27

Ik word zo moe van die ophitsende opiniestukjes. Zo ontzettend moe...
Links rechts links rechts, tingelingeling.

Rest In Privacy | 23-06-18 | 22:19

Zendgraaf weet wel beter. Toch fijn dat hij inclusief probeert te zijn t.o.v. linkse dimwits als baakieteeau.

Fijnstoffer | 23-06-18 | 22:18

Blijkbaar is het laten zien dat men geen kaalkopje is, te verkiezen boven het laten zien dat men het verstand gebruikt. Duaal profileren verandert niets aan de baseline. Dit gaat geld kosten.

Het onderwijs is links omdat het wordt aangestuurd door vrouwen en die zijn niet goed in rationeel nadenken. Vandaar deze puinhoop waar we in leven.

Ongeblustekalk | 23-06-18 | 22:14
-weggejorist-
The_Master_Bear | 23-06-18 | 22:09

Meer meer meer Thierry-stemmers voor onderwijs zonder eurofiele indoctrinatie.

frisenfruitig | 23-06-18 | 22:08

Vind het prima dat hij het aan de kaak stelt, merk aan mijzelf dat ik pas wat later verstandiger ben geworden

Bokito ergo sum | 23-06-18 | 22:05

Nou die Zentgraaf krijgt van mij geen voldoende hoor voor deze onzin/cul.

frisenfruitig | 23-06-18 | 22:05
-weggejorist-
stormtijd | 23-06-18 | 21:52

Ik pleit voor beter geschiedenisonderwijs voor zwarte moslims.

getzappad | 23-06-18 | 21:46 | 1

lol! Echt, dat zou heel goed zijn i.d.d.

BlowingBubbles | 23-06-18 | 22:28
-weggejorist-
Hetze Haatstra | 23-06-18 | 21:43

Bestaat er zoiets als links of rechtse natuurkunde, wiskunde, scheikunde dan? Hoewel bij Christelijke biologie de boel al wat troebeler wordt, want Darwin, dat kan natuurlijk niet waar zijn. Gewoon vingers en je oren, ogen dicht en wawawawawa roepen.

kloopindeslootjijook | 23-06-18 | 21:42 | 2

Tuurlijk. Scheikunde is bij uitstek het vak om alle groot industriëlen zwart te maken. En natuurkunde is het ideale vak om die alternatieve energie bullshit in die onkritische kopjes te stoppen. Vergis je niet wat voor invloed een leraar (per definitie ongeschikt voor een baan in de echte wereld) in 3 uur per week, een jaar lang, kan uitoefenen.

The_Master_Bear | 23-06-18 | 22:12

Oh, zei ik daar "zwart". Ik bedoel natuurlijk overmatig gepigmenteerd.

The_Master_Bear | 23-06-18 | 22:13

Met links onderwijs als bagage, heb je niet geleerd om te kunnen beargumenteren en objectief naar de feiten te kijken. Daar is het leven in lala-land met subjective ideeën die niet werken in de maatschappij. En als je met feiten komt, objective feiten, wordt je voor racist of fasist uitgemaakt. Vrijheid van meningsuiting is alleen als het in het linkse straatje past. Daar wordt op de man gespeeld, want argumenten zijn er niet. Alleen subjectieve argumenten, waar je weinig mee kunt. Links is kut. En voegt niets toe.
Slecht voor een handelsland als Nederland als ze uit die safe-space bubble komen en de harde maatschappij in moeten gaan.

Wim Venijn | 23-06-18 | 21:41

Is Baudet een kruistocht begonnen?--"Kruistocht" is de kop van jut van deze topic, waar Z--ff met zijn stukjeshamer op los mokert. Maar let wel: "eenmanskruistocht" of "kruistocht" zijn niet meer dan verwekkingen van Z--ff zelf, die hij met zijn anatomische les onder veel metaforisch bloedgespetter aborteert op GeenStijl. Het zijn z'n eigen doodgeboren kindjes, die hij verproleteerd, verbruinschoend, en tenslotte stijlloos in de Gradgrinder verpatjepeeërd. Nee, Z-ff, het typerende van kruistochten in al zijn gedaanten is, dat die nooit en never eenmansacties waren. Zelfs de 'eerste' kruistocht van ene Jezus eindigde ermee dat een misdadiger links en een misdadiger rechts omhoog werden gehesen. Wellicht is dat hetgeen Z--ff stoort aan Thierry Baudet: in plaats van als eenmansDonQuichot gaat hij steevast op pad in gezelschap van Theo Hiddema + een filmploeg, die ook vijandige schoolontvangsten filmt en op YouTube plempt. Net zo min Baudet op een kruisvaarder of een dolende ridder gelijkt, lijkt Hiddema op een kruisslippendragende Sancho Panza. Wie hier echter wèl op een dwaze kruisvaarder lijkt, is Z--ff zelf. De tijd van de renaissance begon, toen de tijd van de linkse kruisvaarders zichzelf volstrekt belachelijk begon te maken. De satire van Cervantes is meer actueel dan een oubollige Charles Dickens.

Eeuwig..Op..Vakantie | 23-06-18 | 21:36

Het onderwijs IS links. Op de lagere school kregen we ongevraagd de SamSam door de strot geduwd. een glossy over ontwikkelingssamenwerking.
En iets linkser dan de uni bestaat niet.
Of dat erg is weet ik niet. Het houdt misstanden zoals tolerantie voor de islam langer instant.
Maar met de huidige islamofascistische ontwikkelingen worden kinderen al vroeg wijs en volwassen.
En om het onderwijs weer rechts te maken zoals in de jaren 50 is ook niet erg gezellig denk ik.
Laat kinderen nog maar even lekker dromen over wereldvrede, solidariteit en andere onzin.

Rest In Privacy | 23-06-18 | 21:34

Zolang leerlingen zelf met voorbeelden komen en publiekelijk door de docenten aangesproken worden op hun politieke voorkeur zit Thierry nog niet zo heel ver uit de richting!

Rest In Privacy | 23-06-18 | 21:27

Zolang Baudet niet gaat uitleggen wat hij precies met links of rechts bedoelt maar het alleen maar loopt te labelen en naar te wijzen, kunnen we er niet veel mee. Er bestaat bijvoorbeeld zoiets als progressief rechts vandaag de dag. Progressief als vinden dat de algemene opvattingen van ons land aan vernieuwing toe zijn.
In de 70ies was links progressief en rechts zo star als de pest. Of die standpuntloze cq gewetenloze dus comfortabele laat-maar-waaien mentaliteit van de VVD, die nemen het woord levenskwaliteit al helemaal niet in de mond.
Hiddema heeft het ook steeds over 'van die types'. Terwijl juist de FvD er prat op gaat specialisten te hebben die voor de inhoud gaan. Dus daarmee wordt het een mopperend maar nikszeggend clubje. Kom nou Thierry, het ging net zo lekker.

kloopindeslootjijook | 23-06-18 | 21:24 | 1

Thierry heeft luid en duidelijk gezegd dat de leerlingen van linkse docenten geen eigen kritische inbreng mogen hebben, of het nou links is of rechts, ze worden niet geleerd kritisch te denken, doen ze het wel zijn de gevolgen voor de leerling, het cadeau krijgen van een boek over fascisme. Hoe links wil je het hebben.

lanexx | 23-06-18 | 23:02

Wat een niveau. Thierry stemmers hebben evengoed recht op een plek in de klas of een baan als docent!

jip_86 | 23-06-18 | 21:21

Kinderen moet je feiten aanreiken en leren zelf kritisch na te denken. Als ze vooral het,linkse gedachtengoed krijgen opgedrongen is dat simpelweg fout. En geen bescherming tegen barberij zoals Zentgraaff wil doen geloven. Integendeel, met naieviteit herken je barberij niet en haal je het mogelijk zelfs in huis. Overal in de wereld waar de islam een kritische grens overschrijdt, zie je barberij terug. Het stukje van Zentgraaff is slecht genoeg voor Joop.nl....

benjeallanggek | 23-06-18 | 21:19 | 5

knutsel_ | 23-06-18 | 21:33
Het gaat iets subtieler. Ze verdedigen de moderniteit, de ontwikkelingen en inzichten van de afgelopen paar honderd jaar. Dat zijn dingen die je kunt uitleggen en onderbouwen. Zodra die gaan conflicteren met iets uit een geloof of 2000 jaar ouder/andere cultuur wordt het interessant .

Daarom presenteerde Forum voor Democratie de voorzet voor hun Wet Bescherming Nederlandse Waarde.
Ze wilden dat al dan niet religieuze instellingen vijf fundamentele waarden gaan onderschrijven. Van school tot moskee, van NGO tot kerk.
1 Wanneer religieuze leefregels conflicteren met de Nederlandse wet, gaat de Nederlandse wet altijd voor.
I2 edereen heeft het recht te geloven wat hij of zij wil; dus ook het recht om van zijn of haar geloof af te vallen.
3 Iedereen heeft het recht godsdienstige ideeën te bekritiseren, te ridiculiseren, te analyseren en in twijfel te trekken. Geen buitenlandse financiering meer van religieuze instellingen of scholen.
4 Alle mensen zijn fundamenteel gelijkwaardig, ongeacht geslacht, ras of seksuele gerichtheid.
5 De partnerkeuze is vrij; uithuwelijking en kindhuwelijken zijn onaanvaardbaar.

kloopindeslootjijook | 23-06-18 | 21:51

@knutsel_ | 23-06-18 | 21:33
Naïviteit zit helaas in onze cultuur. Het is zo. Ik ben een vreemde vogel. Gezien ik zo cynisch ben als de pest. Volk moet eens wakker worden... gaat niet gebeuren.

Standvastig | 23-06-18 | 21:55

Standvastig | 23-06-18 | 21:55
Nee, dat komt omdat je met idioten omgaat en niet de reflectie krijgt die een normaal mens heeft.
Denk eens 5 minuten na of ik misschien gelijk heb voordat je ontploft.

Ongeblustekalk | 23-06-18 | 22:18
▼ 2 antwoorden verborgen

Rechts is geld verdienen aan diensten en producten die mensen willen. Daar komt innovatie en goedkope en goede producten vandaan.
Links is geld beroven van mensen die geld verdiend hebben en geven aan mensen die het niet verdienen en er geen ene fuck voor hoeven te doen. Stilstand en met ideeën die de maatschappij doen ontwrichten. Importeren van uitheemse bevolkingsgroepen, want zij voelen de pijn niet. Ze beroven degene die geld verdienen wat extra. Kut linkse mensen met hun kut linkse hobbies van ze. Die de rest mag financieren.

Wim Venijn | 23-06-18 | 21:16 | 3

Links is het parasiteren op en kweken van grote groepen slachtoffers.

Linkse mensen zijn niet goed in staat om te overleven in het bedrijfsleven omdat ze nooit geleerd hebben om de eigen talenten te ontplooien. Vandaar dat ze graag schuilen onder het afdakje van de ambtenaar en als ze dan toch enige zakelijke aanleg hebben verkiezen ze de NGO en of stichting als de pooier van een zieligheidsgroep.

Beefbus | 23-06-18 | 21:29

Links hield zich vroeger vooral bezig met dingen als levenskwaliteit, rechts met de economie of het geloof. Maar toen speelde het ook nog hoe een fulltime loonslaaf nog iets van een normaal leven kon hebben voor dat hij voor zn pensioen de pijp uit ging. Dingens als de vijfdaagse werkweek en een vrij weekend zijn dingen die van links kwamen. Nu zijn die dingen veel meer door elkaar gehusseld of zo.

kloopindeslootjijook | 23-06-18 | 21:34

Yep. En we staan erbij en kijken erna. Verder nada, noppes, niets! Gekkenwerk.

Standvastig | 23-06-18 | 21:39

Jeetjemineetje wat een geestelijke armoede. Gênant gewoon.

Lozewoorden | 23-06-18 | 21:14
-weggejorist-
Retepsteeltje | 23-06-18 | 21:14

Onderwijs zou kinderen moeten leren hoe te denken in plaats van wat te denken.

osolemio | 23-06-18 | 21:10

Had 3 regels gelezen en dacht: kudt, Zentgraaff. En ja hoor. Hij mocht vandaag weer los in de tuin rennen...

Pierre Lebon | 23-06-18 | 21:10 | 1

Snel hoor, ik had het pas na 5 regels door........

Muchnadt | 23-06-18 | 21:12

Stukkie van Zentgraaff.
Laat maar...

Lefty-Messup | 23-06-18 | 21:06 | 1

Wilde precies hetzelfde zeggen.

Synthese | 23-06-18 | 21:19

Nondeju zeg, wat een kolderiek geleuter. De hele stelling dat Baudet tegen links onderwijs is omdat hij op school slechte cijfers zou hebben gekregen, is volledig uit de lucht gegrepen. En de stelling dat alleen linkse, en dus niet rechtse waarden bijdragen aan een goede samenleving, is veel te kort door de bocht. Waarom zouden typisch rechtse waarden als nationalisme en traditionele gezinsvorming niet kunnen bijdragen aan goed samenleven? En rechtse waarden per definitie minder solidair en egoïstisch noemen is volslagen nonsens. De rijkste landen ter wereld, met de hoogste levensstandaard voor arme mensen, functioneren met een rechts economisch systeem.

His Lordship | 23-06-18 | 21:06

Linkse waarden als de maat der beschaving? Laten we eens naar de AFA kijken....

Met 1 zin je hele betoog omver getrokken Zentje. Dikke doei.

Rest In Privacy | 23-06-18 | 21:03

Ik heb geen problemen met een links of rechts artikel, maakt mij niet uit. Wat mij wel uitmaakt is of iemand zijn verhaal kan onderbouwen en met feiten aan komt zetten oftewel niet een beetje de boel bij elkaar verzint.
Zentgraaff poneert hier, zonder blikken of blozen, maar de stelling dat onderwijs links behoort te zijn ?
Waar baseert hij die stelling op ? Zijn eigen politieke voorkeur ?
Onderwijs is bedoeld om de studenten (links en rechts) de middelen aan te reiken zodat zij in hun verdere leven die kennis kunnen gebruiken in hun werk, in hun sociale omgeving etc. Een eenzijdige benadering van een politieke kwestie behoort niet thuis in het onderwijs. Het onderwijs dient alle facetten te behandelen en vervolgens kan de student daar zijn eigen afweging bij maken, een en ander wel voorzien van een logische gevolgtrekking en feiten. Dan heb je nog steeds genoeg mogelijkheden tot interpretatie, immers de ene persoon vindt argument A belangrijker dan B en omgekeerd.

Het indoctrineren van leerlingen en studenten vindt iedereen verwerpelijk zodra we de beelden zien van kleine kinderen die verplicht godsdienst onderricht krijgen. Echter, zodra het politiek betreft is dit ineens niet alleen acceptabel, maar ook gewenst ?
Hoe verzin je het ?

Zentgraaff, ben blij dat je je masker zo verschrikkelijk hard laat vallen, maar probeer je de volgende keer eens tot de feiten te beperken en ga geen onzin goedpraten.

mambo43 | 23-06-18 | 21:00 | 1

Amen. Probleem is niet zozeer dat onderwijs links is, maar dat er leerlingen / studenten op sommige onderwijsinstellingen wordt verteld dat 'rechts' gelijk staat aan haatzaaien, uitsluiting, egoïsme, racisme en xenofobie.

raskol | 23-06-18 | 21:03

Wat DaFuQ is dit voor geratel. Kind kan niet afronden, laat staan rekenen, kan wel goed deugen. En daar moet ik heel trots op wezen? Want humanitair?

Nee, ga weg.

Standvastig | 23-06-18 | 20:58

Natuurlijk is 'het collectief' belangrijk. Punt is alleen, dat collectief is niet vrijblijvend. Nergens. Iemand die op school in een groepsopdracht geen flikker uitvoert en profiteert van het werk van de anderen, wordt uit de groep gegooid. Niemand wil een free-rider erbij.

Dat idee van ontvangen maar óók moeten leveren & meedoen is juist hetgeen dat door linkse politiek doelbewust is genegeerd. De zieligheidsindustrie draaide om slachtofferschap en eindeloze rechten zonder plichten. Nieuwkomers hoefden niet te integreren, leven in een parallelle samenleving en zijn vaak afhankelijk van een uitkering.

Collectief? Door eenzijdig te focussen op nieuwe slachtoffergroepen heeft links het totaal kapotgemaakt.

raskol | 23-06-18 | 20:57 | 1

Hebben ze gejat van de Sovjet-Unie. Kollektiv. En wat een gezellige boel was dat! Niet dus, zoals geschiedenis ons leert.

Standvastig | 23-06-18 | 21:05

Waarschijnlijk zijn linkse typisch vaker wat idealistischer dan rechtse en voelen ze een grote behoefte hun onmetelijke kennis en mening te delen met nog kneedbare jongeren tegen een kutsalaris.
Anders weet ik het ook niet.

HoerieHarry | 23-06-18 | 20:54

Wow, ga mijn naam maar veranderen naar ZentgraafZuigt...

LinksZuigt | 23-06-18 | 20:52
-weggejorist-
Kamervraag | 23-06-18 | 20:51


Dit heb ik ooit eens ergens gelezen en het is blijkbaar blijven hangen:
- Wie onder de twintig niet links (progressief) is heeft geen hart of idealen.
- Wie boven de dertig niet rechts (conservatief) is heeft geen mensenkennis of levenservaring.
Het is natuurlijk te generaliserend maar in de strekking kan ik me wel vinden.

pjotr nicknaamtov | 23-06-18 | 20:50 | 2

Als ik me niet vergis was dat een uitspraak van Winston Churchill.

getzappad | 23-06-18 | 20:55

Gelukkig is er een groeiend aantal mensen <30 al voortijdig geredpilled.

El_Embajador | 23-06-18 | 22:51

Eigenlijk is het vrij simpel. Heeft Terry zich wel eens bedacht hoe de samenleving er uit zou zien als iedereen zoals hij is?

knutsel_ | 23-06-18 | 20:49 | 5

@Jackanders Lol. Meer van ik een piano. Bladibla -ismen. Yadayadayada zestiende eeuw.
Hé waar is iedereen?

knutsel_ | 23-06-18 | 21:03

@AlexStone | 23-06-18 | 20:52
Heel saai.

Rest In Privacy | 23-06-18 | 21:04

Dat is geen FvD standpunt hoor. Wel dat we vast moeten houden aan de Westerse waarden omdat die van een hoger niveau zijn dan die van de meeste andere culturen. En daar heeft Thierry gewoon een sterk punt.

benjeallanggek | 23-06-18 | 21:26
▼ 2 antwoorden verborgen

Zentgraaf is een exponent van het onderwijs dat hijzelf propageert: hij slaagt er dan ook niet in om zijn punt te maken.

Wat het onderwijs in NL nodig heeft is de focus op de exacte vakken, exacte wetenschappen en toepassing daarvan. De rest (sociologie en aanverwante alphastudies) beijveren zich zonder uitzondering voor het volgende businessmodel: het aankweken van een zo'n groot mogelijke groep van slachtoffers en het zo lucratief mogelijk managen en uitbaten daarvan middels een NGO of stichting.

Dit is in feite dezelfde perverse mentaliteit van die lui die kinderslaven lieten werken in de mijnen in het begin van de industrialisatie, maar nu gekleed in een hip jasje van solidariteit.

ChatBot | 23-06-18 | 20:48 | 1

Misschien moet het onderwijs financieel gestraft worden per student als hun studenten na hun opleiding niet binnen hun werkveld aan de slag kunnen.

Jostifiel | 24-06-18 | 13:36

"Solidariteit, opoffering, een waardering voor kunst en literatuur en het idee dat de klas (het collectief, demense) belangrijker is dan het individu."

Teeee-ring! Heeft iemand een teiltje? Of beter, doe maar een complete bruine biobak. Of twee.

blikjeheineken | 23-06-18 | 20:46

Zent rijmt op links. Alleen heeft links niets met Zent te maken. Ik capitaleer en steek mijn rechterhand in mijn linker broekzak.

Poessiepiloot | 23-06-18 | 20:46

Zentgraaf speelt weer eens op de man want dat is de enige optie voor linkse clowns. Feiten zijn maar van die enge dingen waar je niets mee te maken moet hebben, feiten zijn populistisch!

Reagurend_Nijlpaard | 23-06-18 | 20:45

"het idee dat de klas (het collectief, demense) belangrijker is dan het individu"
Sinds de renaissance en zeker de Verlichting zetten we juist het individu centraal, en dankzij een aantal geniale individuen (overigens waren dat blanke mannen) is de aardkloot een stuk verder gekomen.

Het idee dat het collectief belangrijker is dan het individu leidde via Stalin en Pol Pot direct naar de Goelag of de killing fields.

Zware Guy | 23-06-18 | 20:45 | 1

Waarbij het "collectief" vooral ten dienste stond (en in sommige regimes nog steeds staat) van een selecte groep "individuen".

Grijskijkert | 23-06-18 | 20:49

Onderwijs mag best beetje linksig zijn. Moeten alleen individuen als Baudet Niet stelselmatig en onbeargumenteerd in hoekje duwen. Is niet nodig. Is niet netjes en in deze tijden potentieel gevaarlijk. Kan zijn reactie dan ook goed begrijpen.

Rest In Privacy | 23-06-18 | 20:45

Zo te lezen niet echt je beste dag en/of plempsel Zentgraaff. Je hele verhaal rammelt en ruft aan alle kanten. QED door het volgende. Gaatiedan hè. Thierry zegt/beweert het dus is het niet waar. Aanhangers van Thierry zijn dom dus is het niet waar. Onderwijs is niet links maar moet wel als (broodnodige ?) tegenhanger van Thierry c.s. en diens gedachtengoed. Policor gedachtengoed viert hoogtij in onderwijsland (hallo UVA !) en dit gedachtengoed is oververtegenwoordigd ter linkerzijde. Ergo: onderwijs is hoofdzakelijk linksdraaiend ingesteld. Was trouwens al zo in de middelbareschooltijd van Grijs. Vooral leraren Nederlands en maatschappijleer (type ongewassen hoofd, leren schoudertas en schandalen aan de poten) waren voor Grijs de archerypes. Inhoudelijk mist je stuk (en niet voor het eerst mind you) de nodige onderbouwing. Eigenlijk gewoon een trollend roeptoeterstuk. Bekend linkse aanpak.

Grijskijkert | 23-06-18 | 20:44

Ik ben er dan zo eentje die al 30 jaar in de geitenwollensokkenindustrie werkt en die uw kinderen iets moeten leren wat ze niet willen leren. Mijn subjectieve ervaring met collega's is dat..... ze links zijn. Ultra links wel te verstaan aangezien er velen zijn die op Groen Links stemmen. GL, u weet wel, dat partijsamenraapsel uit de voormalige communisten, politieke partij radicalen (PPR) en PSP. Inmiddels hebben ze stilzwijgend verbonden gesloten met de islam en infiltreren al jaren het onderwijs met hun onzichtbare NGO programma's. Lees de uitstekende boeken eens van Peter Siebelt zoals Eco Nostra en De 4e wereldoorlog. - het pad van marx naar allah -
Al zou de inhoud maar voor de helft kloppen zou de signalering van deze ontwikkelingen onthutsend genoeg zijn.
www.bol.com/nl/p/de-vierde-wereldoorl...
www.bol.com/nl/p/rara-wie-ben-ik/1001...
www.bol.com/nl/p/eco-nostra/100100400...

matrixbluepill | 23-06-18 | 20:42

Onderwijs hoort neutraal te zijn.
Volgens mij heeft het bijbrengen van normen en waarden niks met links of rechts te maken.
Waarom moet mijn kind leren dat Trump een grote klootzak is volgens de leraar? Laat hem dat lekker zelf bepalen.

HoerieHarry | 23-06-18 | 20:37

Wat een onzinstuk, geen touw aan vast te knopen.

caspert79 | 23-06-18 | 20:37 | 1

zent is gewoon xxx Terry

newray | 23-06-18 | 20:42

Ah, Zentgraaff is aangenomen voor de diversiteit bij GS. Tof zo'n excuuscommunist op de burelen. Maar neem de volgende keer dan eentje aan die moeilijke woorden spuien niet verwart met goed kunnen argumenteren. Eentje die daadwerkelijk een eenvoudig punt kan maken in plaats van op basis van vooroordelen over 'de ander' slechts zijn eigen stokpaardjes uitlaat.

Tisnietanders | 23-06-18 | 20:37 | 1

Hear hear <applaudiseren doet>

Grijskijkert | 23-06-18 | 20:50

When governments take control of our lives. Their arguments are always the same, fewer costs, greater efficiency. But the result is the same, too. Less control by the people, more control by the state. Until the individual's own wishes count for nothing.

overcoat | 23-06-18 | 20:35

kraa-ka-ka
FVDs worden gepopt met ak's in de back.
Ik ben het niet helemaal eens met je analyse Zentgraaff, maar god wat haat ik patjepeëers.
Is dit topic trouwens een goedmakertje voor die ene over leiderschap en Trump: www.geenstijl.nl/5142567/wat-is-t-ver...

Barre_de_k | 23-06-18 | 20:34

De ironie in dit stuk is toch wel grenzeloos. Een schrijver die Baudet een gebrek aan intellectuele capaciteit toedicht (terecht of niet), maar dan vervolgens zelf niet verder komt dan een wat onsamenhangende stromanredenering waarin hij pijnlijk stereotype en nodeloos rigide conceptualisaties van wat 'links' en wat 'rechts' zou zijn tegenover elkaar zet. Wat een armoede. Dat je Baudet een knor en een proleet vindt, moet je zelf weten, maar verder is dit verhaal toch wel een beetje een pijnlijk geval van pot verwijt de ketel.

Reynaerde | 23-06-18 | 20:33

God weet hoeveel jaar ik al GeenStijl lees en nooit in de verleiding kom inhoudelijk ergens op te reaguren. Verwarde of ontplofte mensjes, getackelde volksraadplegingen, pieuw-pieuw op de premier die er had moeten zijn door rancuneus linksgekkie, Trump bashes en verheerlijking tot zelfs Ad-melkert. Ik kwam niet in de verleiding.. Enkele beschonken aangelegenheid daargelaten misschien, maar die weet ik niet meer en jullie ook niet. Hoop ik.
Maar nu.. Linkse proza over de FvD.. Ik schoot op slot, schudde met m'n hoofd en begon weer bovenaan. Nog eens lezen. And it happened. Het klopt wat er staat. Most of it. Ik ga nu niet op zoek naar de moslim die wel deugt maar hou het bij de strekking. Het is ontzettend goed dat onderwijs links begint. Aandacht geeft aan de zachte kant van mens-zijn. Knuffels voor alles waar ik een teiltje voor nodig heb. Knuffels aan de Palestijn voor zijn verloren Westbank airbnb, knuffels aan onze nieuwe Amsterdamse burgervrouw, knuffels aan linkse leraren die opgezette halsaderen krijgen als je zegt dat zo'n muur in elk geval een duidelijke fysieke oplossing is tegen het scheiden van ouders en kinderen. Wat er niet in komt kan ook niet gescheiden worden. Later. De werkelijkheid komt pas later. Die werkelijkheid is je aangeleerd moreel kompas waardoor je later beter inzicht krijgt in waarom mensen quinoa eten. Thierry ging gestrekt en eigenlijk denk ik dat hij er zelf ook spijt van heeft. Hij liet zich uit zijn tent lokken en verviel in wat ze op links graag willen zien. Lomp, aggrivated. Ik stop ook met zappen als ik meer voor mannen voorbij zie komen en mensen pijltjes gooien voor meer geld dan ik in een jaar verdien. Als dat me tot FvD stemvolk maakt dan soit. De volgende 179x zou ik er waarschijnlijk ook op stemmen, maar laat het onderwijs lekker links zijn. Ruimte voor de feiten is er altijd nog. Topartikel Zentgraaff en bedankt voor het laten nadenken.

digibeticus | 23-06-18 | 20:32 | 12

hahaha lol. Zo te merken is die zelf ook pleiten. Schiet allemaal weinig op zo...

Rest In Privacy | 23-06-18 | 22:40

Zeker niet. Nou ja..... pffff. *herinnert zich wijsheid van clublied dat ".... fortune is allways hidding, I looked everywhere. I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air" ende slapen gaat* truste.

BlowingBubbles | 23-06-18 | 22:46

Aha. Mooi, verklaart eea. Dean Martin versie *hmmm* Truste!

Rest In Privacy | 23-06-18 | 23:20
▼ 9 antwoorden verborgen

Gisteren was er werkelijk een verbijsterend item bij Nieuw Zuur. De gemeenteraden zouden geen goede afspiegeling van de samenleving zijn, want het gemiddelde opleidingsniveau en het gemiddelde salaris zijn hoger dan het landelijk gemiddelde, er wonen gemiddeld meer raadsleden in koopwoningen, enzovoorts. Er werd zelfs serieus voorgesteld om de duur van een raadsvergadering drastisch in te korten, zodat 'iedereen', dus ook de slager en de bakker, zo'n vergadering zou moeten kunnen volhouden.
Nee, de gemeenteraden zijn geen afspiegeling van de samenleving, maar een afspiegeling van het stemgedrag van de samenleving. Zo werkt dat.
Als ik mijn auto naar de garage breng, dan hoop en verwacht ik dat een ter zake kundig iemand eraan gaat sleutelen, en dat er voldoende tijd wordt uitgetrokken om een goede reparatie uit te voeren. Wat die monteur verdient en of-ie een een huurhuis of koophuis woont hoef ik echt niet te weten.
Dat is de vloek van links, de basisgedachte dat iedereen overal recht op heeft en iedereen alles zou moeten kunnen. Doorgeslagen socialisme leidt tot ultra-consumentisme. Het Vara-programma Kassa dat voor de achterlijke consument pindakaas gaat testen, dat werk.

Schoorsteenveger | 23-06-18 | 20:32 | 5

knutsel_ | 23-06-18 | 20:45 |
Er zijn genoeg mensen bij wie het water aan de lippen staat, maar daar kun je niet eenvoudigweg een etiket op plakken zoals vroeger het etiket 'arbeider'. Dus kun je er ook geen enge, rigide ideologie achter schuiven. Dat is het fatum van links.
Er is één emotie die Christendom en socialisme bindt, en dat is de complexe emotie "medelijden". Dat is wat op de scholen geleerd wordt, dat het medelijden beschouwd moet worden als dé emotie, de meest positieve emotie ooit, de emotie die de "zachte kant" in de mens bepaalt en overal daar in stelling moet worden gebracht waar het met de mensheid fout dreigt te gaan. Nagenoeg niemand ziet dat deze complexe emotie een product van culturen is, een samenbrengen en controleren van een aantal primaire emoties. Christendom en xocialisme, maar ook de Islam weten met die emotie om te gaan, weten hoe ze als volksmenners het medelijden kunnen cultiveren, op zodanige wijze dat een uiterst goed gebalanceerd machtssysteem ontstaat. Medelijden is fundamenteel gebaseerd op een machtsongelijkheid. "Ik heb medelijden met u" betekent "ik weet hoe ik u afhankelijk kan maken". De zachte kant van de mens? Ammehoela.

Schoorsteenveger | 23-06-18 | 20:59

@Schoorsteenveger Klopt. Mee eens. Medelijden, altruisme. opofferingsgezindheid. Groepsdenken. Allemaal veeel ouder dan Christendom en socialisme. Als je het probeert te institutionaliseren gaat het mis. Daarom heb ik ook een hekel aan beide. Dus dan komt het aan op het cultiveren van die waarden versus vastbakken in het systeem. Lastig.

knutsel_ | 23-06-18 | 21:12

knutsel_ | 23-06-18 | 21:12 |
Altruïsme als levenshouding is al te zeer verknoopt met medelijden als emotie. Het Christendom is volgens mij kampioen in het koppelen van beide: "wat u niet wilt dat u geschiedt...." is exact de solidariteitsgedachte van het socialisme. Maar Islam weet er ook raad mee: "onderwerpt u en er zal vrede heersen".
De nood lenigen van de ander zonder daarbij mee te lijden, zonder macht uit te oefenen over de ander, dat is een overwinning op jezelf én op de instituties die je getemd hebben. Geven uit geestelijke rijkdom, niet uit geestelijke armoede.

Schoorsteenveger | 23-06-18 | 21:49
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Sinister-President | 23-06-18 | 20:31 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Niet zo veel last gehad van links onderwijs. Maar ja,dat krijg je als je geen fopstudie neemt.

miko | 23-06-18 | 20:30

Onderwijs is per definitie progressief. Ben zelf economisch gezien rechts, maar zo links al het maar kan qua educatie. Gewoon omdat het zo is en de doorgevende reden is natuurlijk dat 'dom-rechts' nog nooit iets gedaan hebben voor de wereld. Echt niets. Geen eifeltoren. Geen niets. Geen destructievere kracht dan recessief dom-rechts.

De Koreaanse Slet | 23-06-18 | 20:30 | 4

Hoezo is onderwijs per definitie progressief?

E-Burke | 23-06-18 | 20:32

Ultra dom gelul hier weer. Zeker links "onderwijs" genoten. Toen ik onderwijs genoot, voor die stupide mammoetwet, was er nog geen sprake van links onderwijs en was het niveau vele malen hoger dan tegenwoordig. Zodoende weet ik dat dom-rechts een contradictio in terminis is. Dom-links daarentegen is een pleonasme.

Elessir | 23-06-18 | 21:12

Misschien moet je de term progressief definiëren. Ik vermoed dat er veel christelijke waarden onder vallen.

kaasfondue | 23-06-18 | 23:04
▼ 1 antwoord verborgen

Ik ga met Zent trouwen.

MagIkAlWeer | 23-06-18 | 20:29 | 1

Doe m zonder spuug dan.

BlowingBubbles | 23-06-18 | 20:31

@zentgraaf. Vaffanculo. Uit je stuk komen twee zaken duidelijk naar boven. Ten eerste heb je geen zak verstand van onderwijs. Ten tweede schrijf je moralistische zeikerige stukjes.

ristretto | 23-06-18 | 20:27

Laat die aanhalingstekens maar weg, het onderwijs is links. Alleen al die groteske linkse vakbonden, het slappe pedagogisch klimaat en het diversiteitsgeneuzel.

BozePaarseMan | 23-06-18 | 20:26

Volg hem een paar weken op Twitter en je ziet dat we met deze man de oorlog niet gaan winnen.

Chow | 23-06-18 | 20:26

Trolololololol.

aardappelninja | 23-06-18 | 20:25

Wel grappig dat linkse studenten aan een "linkse" universiteit zich ook beklagen over de eenheidskak. Iets met een gebrek aan tegen geluid.

HarrydeCouvert | 23-06-18 | 20:25

Wat een ongelooflijk rabiate onzin, net alsof "links" historisch de enige vertegenwoordiger van "humanistische waarden" zou zijn.......
Zou Zentgraaff niet beter snel verkassen naar Joop.nl ???
Hij werkt klaarblijkelijk toch al voor dat clubje......

Mau777 | 23-06-18 | 20:24

Over welk links heb je het? Er zijn verschillende soorten. Rem op de survival of the fittest, OK. Normloos weg met ons links, niet OK.
Ik heb niet veel van het linkse onderwijs gemerkt. In Thierry's geboortedorp heb ik geschiedenisles gehad van een 'gore' VVD-er. En in een technische studie kom je geen politiek tegen.

Rest In Privacy | 23-06-18 | 20:24 | 2

Er is geen "survival of the fittest", de onderlaag is juist de groep die zich het snelst voortplant.

witdusracist | 23-06-18 | 20:30

Dat is dus die rem. Misschien wordt er te veel geremd. Moeilijk te zeggen. De onderklasse wordt niet meer zo gepamperd als zeg 30 jaar geleden.

Kansloze Afrikanen in Europa accepteren, dat is zeker te veel rem. Afrika wordt een grote hunger games. Survival of the fittest. Het zij zo.

Rest In Privacy | 23-06-18 | 21:03

Zent heeft toch aan school gedaan zo te zien. En kijk wat er van gekomen is.

lammehond | 23-06-18 | 20:23

*herkent zich niet in het geschetste beeld van FVD-ers en betaalt zelf zijn Bommels*

BlowingBubbles | 23-06-18 | 20:23 | 2

Nee, sterker nog, die opsomming is het tegenovergestelde van mij.
*vormt een alliantie en kijkt solidair*

Rest In Privacy | 23-06-18 | 20:30

Dankt namens FVD.

BlowingBubbles | 23-06-18 | 20:33

School en opleiding moet objectief zijn en NIET leidend naar een politieke voorkeur. Het is elke dag en overal te zien wat de jarenlange linkse indoctrinaties en brainwash tot gevolg hebben.
Hoe iemand als Zentgraaff dit kan goedkeuren is mij een volslagen raadsel.
Tenzij..... van welke opleiding komt Zentgraaff?

Gerf | 23-06-18 | 20:20

Er is een moment in de tijd geweest dat vrijheid van meningsuiting, mensenrechten, vrouwenrechten, seculariteit en ja, ook solidariteit linkse waardes waren.

Ik probeer nog steeds na te gaan wanneer links deze waarden over de schutting van rechts heeft gegooid.

Seculariteit is weg, vrijheid van meningsuiting is pleite, vrouwenrechten bestaan nauwelijks binnen de door links so omarmde islam en solidariteit is niet meer iets wat we met elkaar beleven als kracht uit wederkerigheid, maar als afkoopmiddel van het geweten door de toekomst van je buren en medelanders te grabbel te gooien aan de hyena's.

Vandaag in VK een artikel over ouderen die nauwelijks pensioen meer hebben. Huilie. Dat was nl wel de PvdA generatie.

Solidariteit is niet dat je je levenswerk steekt in de uitvreter die het hardste zeurt en klaagt en z'n hand ophoudt.

Dáár is het misgegaan. Loesje had al zo'n spreuk "verwar vrijheid niet met vrijblijvendheid"

Ik zou daaraan toe willen voegen "verwar niet het hebben van idealen met de gewoonte te eisen dat een ander de wereldproblemen oplost. En dat ook betaalt".

En dan nog: er is een verschil tussen 'links' onderwijs en demoniserend onderwijs waar Volkertjes worden klaargestoomd.

Knufter | 23-06-18 | 20:20 | 1

+ veel

Lupuslupus | 23-06-18 | 20:26

Baudet heeft een nogal grote aanhang bij de jeugd. En dan wel de studerende jeugd. En ik vrees dat zijn bronnen daar zitten, dan wel vandaan komen.
verder, over beschaving, zent noemt zichzelf links. En dan denk je blijkbaar al snel dat je de beschaving komt brengen, ook dat hoort nog bij t oude denken.

Chemokar | 23-06-18 | 20:19 | 1

Zentgraaff is een zure linkse kneus.. Begrijp dat dan! Net als Kwit in vroegere tijden. Schoppen tegen het kapitaal, maar ondertussen de geneugten hiervan ten volle uitbuiten. Je kunt eigenlijk alleen socialist zijn als je zakken vol zitten.....

Ommezwaai | 23-06-18 | 20:25

Links onderwijs zou inderdaad niet zo heel erg zijn nee, maar tegenwoordig staat links helaas gelijk aan cultureel marxisme; en dat is wel erg.

IslamPislam | 23-06-18 | 20:18

Onzinstuk van Zentgraaff.
1) Dat linkse waarden bij uitstek de waarden zijn die belangrijk zijn voor samenleven is een vooringenomenheid.
2) Moslims als "nobele wilden" omschrijven is niet snappen wat Rousseau bedoelde met die term. Moslims zijn geen wilden en ook geen barbaroi, maar lieden die zich, getemd en onderwordpen, voegen naar een volledig uitgekristalliseerd religieus-cultureel systeem dat hen volledig in de greep heeft
3) Dat bij voorkeur de Linkse Kerk onze jeugd zou moeten indoctrineren om een dam op te werpen tegen consumentisme én tegen barbarij is een gotspe.
4) Dat het linkse onderwijs een tegenwicht tegen en niet een integraal onderdeel is van de decadenties in onze samenleving, is werkelijk een belachelijke stelling.

Schoorsteenveger | 23-06-18 | 20:16 | 2

Helemaal mee eens Schoorsteenveger.

HoerieHarry | 23-06-18 | 20:18

Vroeger was links opstaan voor idealen. Tegenwoordig is het blijven zitten bij aantasting daarvan.

Knufter | 23-06-18 | 20:22

Wat een simplistisch artikel. Onze westerse maatschappij is gebaseerd op de principes van het liberalisme - als tegenhanger van het socialisme dat alles gedwongen verdeelt nav sociale solidariteit. Liberalisme streeft de vrijheid van het individu na, om zo veel mogelijk te doen en denken wat ieder zelf wil, wat zowel de basis is van het kapitalisme als de democratie. Dat liberalisme kan zowel progressief als conservatief zijn, zowel een grote regelgrage overheid als middel zien als een kleine overheid ivm de eigen verantwoordelijkheid van de burger, zowel links als rechts opereren.
Dat kapitalisme, ofwel bruineschoenenmanagers en muntjes, enkel iets van rechts zou zijn slaat dus nergens op. Dat liberalisme bevat in ons land overigens sporen van socialisme, die terug te vinden zijn in sociale vangnetten zoals uitkeringen, studiefinanciering en zorgverzekeringen. Het zijn linkse kabinetten die dat de afgelopen jaren hebben uitgekleed. Dat solidariteit, opoffering de idee dat het collectief belangrijker is dan het individu typisch iets zijn van links, is dus ook al onzin.
Daarnaast is het onderwijs zeker links georienteerd. Verplicht onderwijs is ooit door de overheid ingesteld met oog op het vormen van moraal, als sociaal stuurmiddel dus, wat de oorsprong op links duidt. Ook is het zo dat, met name hoger onderwijs en speciaal de sociale kant, men veelal denkt in beleid en voorschrijven alsook in opgelegde sociale cohesie, wat inherent is aan links. Verder wint het werken in groepjes, dus ook het punten halen met elkaar, aan terrein versus het beoordeeld worden op de individuele prestatie aka de eigen verantwoordelijkheid voor je cijfers. Bovendien is het zo dat uit de praktijk blijkt dat meer docenten linkse partijen aanhangen en/of aanprijzen dan rechtse.
Dat Thierry niks kan en een klaaglaaf is, is ook een beetje een goedkope stelling. Kom dan minstens met een zinnige onderbouwing. Is er iemand op zn teentjes getrapt, of jaloers, of in de puberteit, of op zoek naar muntjes uit een andere hoek ofzo?

Rest In Privacy | 23-06-18 | 20:15 | 11

Knufter | 23-06-18 | 20:24
Nee, Zentslaaf was vanaf dag 1 al zo........

Muchnadt | 23-06-18 | 21:43

einStina | 23-06-18 | 20:15 | Goed commentaar om de dag mee te beginnen. Daarbij lijkt het werken in groepjes het niveau juist omlaag te brengen omdat anderen kunnen teren op de uitblinkers. Wellicht daarom gepromoot door de bestuurders.

Een ding wel, het verheffen van de arbeiders is een , vermeende, linkse waarde die al een tijd geen aandacht meer krijgt van links.

En Gradgrind? Ja, feiten tellen bij FvD. Toch is de aantrekkingskracht van FvD dat het om meer gaat dan allen de centen. In ieder geval werd er in de aanloop naar de TK verkiezingen een gevoel opgewekt dat het ook om volk en natie gaat. Is nuwat afgezwakt m.i. maar de potentie is er.

Ook leeft dit bij veel jongeren gezien de grootte van Jongeren afdeling van Forum. Wat daar precies voor mensen rondlopen weet ik niet wegens zelf te oud zijn en dus niet welkom :)

Rest In Privacy | 24-06-18 | 08:53

Precies... goede voorbeelden die weer extra onderstrepen dat rechts niet perse geld is en links niet perse solidariteit. Nuance is moeilijk... blijkbaar.
En dat van die groepjes... het onderwijsniveau is ook flink gedaald laatste decennia.

Rest In Privacy | 24-06-18 | 09:36
▼ 8 antwoorden verborgen

Politicus, narcist en naar eigen zeggen rechts.
Next!

knutsel_ | 23-06-18 | 20:14

Prima stuk. Op links is men over het algemeen wat geëngageerde dus daarom komen die lui eerder in het onderwijs dan op een verkoopafdeling. En hoe meer je je verdiept in sociale kwesties en bijbehorende ellende, hoe linkser je wordt omdat je die mensen helpen wil (niet dat dat nou altijd een goed idee is...). Rechts is toch altijd wat onverschilliger en egoïstischer.

Diotima | 23-06-18 | 20:11 | 4

Diotima. Je bent populistisch nog vergeten.

beau van rtl | 23-06-18 | 20:21

Ik noem mezelf rechts, maar ben, meen ik, niet onverschillig, noch egoïstisch. Wat u me wel degelijk kunt aanrekenen is dat ik realistisch ben én dat ik voor een eerlijker systeem zou gaan, waarbij de rijken niet speciale dealtjes kunnen sluiten met de belastingdienst zodat ik, maar ook u, een paar euro meer overhouden na belastingaftrek. Zodat ik ook eens een iets nieuwer autootje kan rijden, net zoals de werkeloze buurman die een BMW 420D á €70.000 rijdt. Is dat egoïstisch?

EEnzame SchizofrEEN | 23-06-18 | 20:27

Tsja, nu ik erover nadenk zijn veel van die klassieke tegenstellingen tussen links en rechts wat diffuser geworden. Verwarrend. Neem nou al die linkse mensen en ambtenaren die voor ons erfgoed opkomen, terwijl ostentatief het verleden eren weer een rechts ding is...

Diotima | 23-06-18 | 21:04
▼ 1 antwoord verborgen

Zendtgraav... laat maar...

poiuytrewq | 23-06-18 | 20:09

He Zentgraaff... doe is effe normaal!

HenkdeVies | 23-06-18 | 20:09

Therry heeft helemaal gelijk.
Op het moment dat mijn doelgroep 18+ van school komt en bij mij de vervolgstudie begint, denken zij alle dat Wilders slecht is. Maar op elke vraag waarom en hoe is er geen enkele die daar een antwoord op kan geven. Dit is zo treurig . Om te janken dat deze onderwijzers les mogen geven.

XaaD666 | 23-06-18 | 20:07 | 1

Ik leverde misschien wel een aantal van deze figuren af... Daar was met 12, 13 jaar al geen normale conversatie mee te voeren (DH, regio Schilderswijk, 99,8% allochtoon, 75% islamitisch, 65% zag Nederlands als tweede, soms derde taal).
Wilders is voor hen de belichaming van de duivel, zo wordt hen blijkbaar elk weekend ingeprent.

EEnzame SchizofrEEN | 23-06-18 | 20:33

Links onderwijs is voor mij als vader wel degelijk een probleem. Van onderwijs verwacht ik een zo objectief mogelijke voorbereiding op het volwassen leven van mijn zoon. Geen linkse indoctrinatie waarin Fatima en Mohammed de good guys zijn, en Trump de duivel.
Het is leerplicht. Dus er aan onttrekken is strafbaar. Daar verwacht ik dan wel meer voor terug dan doctrine.

koolteer | 23-06-18 | 20:06 | 1

Helaas, vrijheid van onderwijs, dus mag elk kind op een school worden geplaatst waar een sprookjesboek als uitgangspunt wordt gebruikt.

EEnzame SchizofrEEN | 23-06-18 | 20:35

Zo jezus hee, toko stiekem verkocht aan huisgenoot P. en azijnbrigade?

Gazzerop | 23-06-18 | 20:06

Links en rechts zijn relatief. De huidige VVD is linkser dan de SDAP van Drees. Het hele politieke landschap schuift steeds verder naar links.

Bytemaster | 23-06-18 | 20:06

Zal met mijn sociale omgeving te maken hebben, maar de Thierry Baudet doelgroep voldoet niet aan Zentgraaff's omschrijving. Ook niet als je naar zo'n bijeenkomst gaat, waar Thierry en de Hiddemeister de hele avond het woord voeren - geen patjepeëers, proleten, bruineschoenenmanagers, dartskijkers, witte BMW-rijders, Rolexfappers en alle andere mensen die maar rechts zijn geworden uit cultuurarmte en de zucht naar muntjes. te bekennen. Nog even en we melden je aan bij EUvDisInfo wegens nepnieuws ;-)

Non_Smoking_Gun | 23-06-18 | 20:06 | 1

Hahaha reaguurders tippen EUvDisneyinfo

kaasfondue | 23-06-18 | 20:12

Het onderwijs is gemengd genoeg, er stromen immers nog steeds genoeg rechtse ballen door richting Leiden, Rotterdam en Groningen, allemaal vrij rechtse Universiteiten. Dat Amsterdam, Utrecht en Nijmegen dan wat linkser zijn, who cares.

Baudet, zelf inderdaad een elitaire rechtse bal, probeert de werkende klas achter zich te krijgen door de elite als 'links' en dus als de vijand af te schilderen. Inderdaad het milieu waar hij zelf uit voortkomt. Een oud trucje uit het Handboek voor Fascisten 101 dat al door meerdere wannabe dictators is geprobeerd, en spijtig genoeg trapt het jaloerse en kortzichtige klootjesvolk er elke keer weer in.

Japannert | 23-06-18 | 20:05

Links heeft leuke dingen gedaan en doet nog steeds leuke dingen. Rechts idem-dito. Ze hebben elkaar nodig om niet door te slaan naar de ene of naar de andere kant. Sinds de gulden weg is, lijkt de gulden middenweg ook verdwenen.

Rest In Privacy | 23-06-18 | 20:04 | 1

mooi gezegd

Diotima | 23-06-18 | 20:06
-weggejorist-
Eucalyppta | 23-06-18 | 20:04

FvD heeft het geluk dat desondanks de kruistochten van Baudet, ze doorgaans nog steeds vele malen logischer en dichterbij de realiteit liggen dan eender welke andere partij.

Ik vergeef hem zn fratsen door gebrek aan alternatieven.

Ben ik nou een patjepeeër? Dan ben ik dr trots op.

Denkhetnjet | 23-06-18 | 20:04

Volgens mij kan je wel zeggen dat nagenoeg alle mensen in het onderwijs gewoon links tot extreem links zijn. De partijen rechts van het midden (SGP, PVV en FvD) zijn nagenoeg niet vertegenwoordigd in het onderwijzerskorps. Maar er is een uitzondering. Dat heb ik al herhaaldelijk gehoord van mijn nakomelingen: de leraren wiskunde, natuurkunde en soms ook scheikunde zijn vaker te vinden aan de rechterkant van het politieke spectrum. Ik neem aan dat dit te maken heeft met een gezonde dosis boerenverstand bij exact aangelegde mannen.

Wladimir 1928 | 23-06-18 | 20:03 | 1

Gaaf, hoor ik ook eens bij de minderheid ;)

EEnzame SchizofrEEN | 23-06-18 | 20:38
-weggejorist-
Nipplechip | 23-06-18 | 20:02
-weggejorist-
eerstffdenken | 23-06-18 | 20:02

Zentgraaff, ik ben zó blij dat jij hier ook schrijft! En als FVD-lid zeg ik +1
Een reineseance is noch dogmatisch links, noch kleinburgerlijk rechts.
Dat zijn hokjes voor mensen die slechts door het sleutelgat naar buiten kijkon.

atheïstisch stemvee | 23-06-18 | 20:02 | 3

Renaissance. Wedergeboorte.

Diotima | 23-06-18 | 20:07

precies. Alleen links denkt nog in de klassieke 2 deling. Zelfs mevr Halsema merkte reeds op dat veel van ''haar'' idealen plots bij de nieuwe ''vijand'' zitten.

Chemokar | 23-06-18 | 20:08

reineseance? Ga je de geest van koningin Juliana oproepen?

Rest In Privacy | 23-06-18 | 20:35
-weggejorist-
De musso linie | 23-06-18 | 20:01

Links onderwijs is niet zo'n probleem, onderwijs waarin Thierry & co feitloos en argumentloos worden weggezet als de nieuwe facisten lijkt me toch wel problematisch.

Harry Turtle | 23-06-18 | 20:01 | 1

Da's toch de reflex van links, het zonder argument veroordelen van de ander.

Schoorsteenveger | 23-06-18 | 20:19

Links heeft geen patent op respect, samenleven of cultuur, integendeel. Het onderwijs hoeft dus helemaal niet links te zijn. En waarom zou Baudet gefrustreerd zijn, hij heeft toch heel wat bereikt aan de universiteit. Raar stukje dit.

Vreetkonijn | 23-06-18 | 19:59

Het lijkt wel of Zentgraaff niet kan geloven dat Thierry namens èchte, gemeende principes in de Kamer zit, maar voornamelijk op macht gefocust is. Dit leidt ik af uit de zinnen “in zijn jacht naar stemmen…” en “Hij weet namelijk dat zijn electoraat bestaat uit… “ en “als hij stemmen wil…”. Dit is een beetje onder de gordel als je het mij vraagt. Natuurlijk, iedere politicus wil stemmen krijgen, maar nu klinkt het alsof het Thierry daar puur om te doen is, en bereid zou zijn om zijn principes aan aan de kant te schuiven om daardoor meer stemmen te krijgen, althans, zo interpreteer ik de boodschap die schuilgaat achter deze column. En, als ik nog even verder mag gaan met m’n Zent rant, ik stoorde me ook wel aan de zin “tot linkse uitkomsten leidt het nauwelijks”. Links onderwijs draagt wel degelijk (indirect) bij aan linkse uitkomsten, aangezien linkse studenten ook eerder tot linkse stemmers worden gevormd. Ik steun Thierry in ieder geval in zijn/onze kruistocht.

JackStick | 23-06-18 | 19:59 | 4

@ beau van rtl
Het waren de afsluitende woorden van Zentgraaff (die ik herhaalde).

JackStick | 23-06-18 | 20:57

Maar steun je Terry nu wel of niet in zijn kruistocht.

beau van rtl | 23-06-18 | 21:13

@ beau van rtl
Ja natuurlijk! En wat mij betreft mag het allemaal veel middeleeuwser in plaats dat eeuwige gediscussieer, of het nou in de Kamer is of via reaguursels op een internetforum. De tegenpartij houdt het namelijk ook niet bij praten, zij dringen aan op hoofddoekjes toestaan overal (in de praktijk), straatnamen worden worden verwijderd, kinderen moeten op bezoek in de moskee, en ga zo maar door. De slag bij Dokkum is een goed voorbeeld van, geen gepraat maar actie! En dat kan gewoon geweldloos, maar met alleen theoretisch debatteren en ja-knikkend met elkaar van ideeën wisselen komen we er niet.

JackStick | 23-06-18 | 21:50
▼ 1 antwoord verborgen

Genoeg voorbeelden van lesstof waar rechtse partijen en waarden steeds maar weer op de hak worden genomen. Geen vak op de middelbare school tegenwoordig waar je er aan ontkomt.

Nou hoort onderwijs sowieso al niet gekleurd te zijn maar probeer het dan nog een beetje te verhullen, please

Peperzaag | 23-06-18 | 19:57

Zoals Churchill zei: als je niet links bent als je jong bent heb je geen hart, als je nog steeds links bent als je ouder bent heb je geen verstand.
De man zei wel vaker treffende waarheden...

SerTheFun | 23-06-18 | 19:56

Men moet het beestje altijd bij zijn naam noemen, anders communiceert het wat lastig, meen ik.
Eea handelt over... communisme.
Wat een aardig filmpje er bij is: www.youtube.com/watch?v=Cnf0I2dQ0i0

AntiSoof | 23-06-18 | 19:56

Kort samengevat: Zentgraaff vindt Baudet een lul.

AlexStone | 23-06-18 | 19:54 | 2

Kan daar wel in meekomen.
Nou, lul misschien niet, maar eerder een niet zo serieus te nemen wannabe-intellectueel. Wat wel weer grappig is, dat hij in de kamer geen probleem maakt van live-bedenktijd nemen, bijvoorbeeld. Maar verder is hij toch vooral een poseur, iemand die op zoek is naar een overtuiging maar hem niet helemaal kan vinden en dan zijn oor maar te luister legt bij Jordan Peterson en andere kletsmajoors ter conservatiever zijde.

Beste_Landgenoten | 23-06-18 | 20:05

@ Beste_Landgenoten | 23-06-18 | 20:05
Hmm .. Jordan Peterson heeft anders wel wat betere argumenten dan dit stukje linkse l*lkoek.

Beefbus | 23-06-18 | 21:22

Zentgraaff, maak het voor de volgende keer duidelijk wat jij onder "linkse waarden" verstaat voordat je er een opiniestuk over schrijft. Ik heb namelijk het idee dat wat jij hier "linkse waarden" noemt inherent zijn aan de menselijkheid en niks tot weinig te maken hebben met politieke voorkeur.

Schimmelkaasjes | 23-06-18 | 19:54

'Nauwelijks linkse uitkomsten', u betaalt zeker geen inkomstenbelasting? Onderwijs is extreem links en onderdrukt alles op school wat een beetje 'rechts' is. En met rechts bedoelen ze dan gewoon alles waar ze het niet mee eens zijn, waaronder traditionele linkse stokpaardjes zoals tegen massa immigratie zijn. Thierry heeft gewoon gelijk.

Blasfemie | 23-06-18 | 19:54 | 1

hear hear.

Lupuslupus | 23-06-18 | 20:07

Het onderwijs is niet alleen links, ALLE mensen die er werken zijn óók links. Het probleem zit diep.

de Voorzittert | 23-06-18 | 19:53 | 4

Voorzitter, u bent af.
Deze schizofreen werkt ook in het onderwijs en ik kan u verzekeren, er zijn wel degelijk rechtse stemmers. Niet veel, maar ze zijn er.
Het probleem is, dat het een minderheid is die óók nog eens uit moet kijken voor het uiten van hun voorkeur, omdat juist de linkse kliek extreem fel, zo niet kwaadaardig, reageert.
Als u de facebook berichten van sommige collega's leest; zum kotzen. Het idealisme druipt er vanaf, exact wat u verwacht. Maar ik lees ook reacties van hen, waarbij ze plots hun extremistische haat tentoon spreiden en hun diepere beesten loslaten.

EEnzame SchizofrEEN | 23-06-18 | 20:46

Ik werk als arts in het ziekenhuis en ik moet het redelijk voor me houden dat ik op FvD stem.
Eind maart vertelde ik aan een zuster dat ik FvD had gestemd en toen zei ze dat ze mij helemaal daar geen type voor vond, want ik was geen racist en/of seksist.
Haar opmerking sloeg kant noch wal natuurlijk, want het is zo generaliserend als het maar kan.

Enfin, zij stemde groenlinks voor het milieu, maar loopt wel te klagen over hoge belasting op voedsel en auto's die niet meer in de stad mogen.
Ja muts, stem dan ook geen GroenLinks voor zulke maatregelen. Enfin, ik werk in Amsterdam dus daar zit het vol met van die linkse types, dus ik moet (helaas) uitkijken met wat ik soms zeg. Te kansloos voor woorden.

Tostiapparaat | 23-06-18 | 22:28

2Little2Late | 23-06-18 | 19:59
Reactie van collegae (leraren/docenten) hier in Bulgarij op uw verhaal: je reinste communisme (CCCP).

Maartenalsoptwitter | 23-06-18 | 23:03
▼ 1 antwoord verborgen

Dit stuk is geschreven door de man met de oogkleppen.

bergsbeklimmer | 23-06-18 | 19:53

Ik heb zojuist een hyperbool gelezen.

Maartenalsoptwitter | 23-06-18 | 19:52 | 2

Maar dan nog. Met gevaarlijke randjes.

kaasfondue | 23-06-18 | 20:09

haaientanden kaasfondue, haaientanden. Ze vallen uit en hóp, daar zijn weer nieuwe tanden. Zeer mythologisch. En dus waar, en dus gevaarlijk.

Maartenalsoptwitter | 23-06-18 | 22:58

Beste @Zentgraaff | 23-06-18 | 19:33 |, bedoel je dat "If you can't beat them, join them" de oplossing is? Oftewel dient Baudet mee te huilen met de wolven in het bos? Het partijkartel niet aan de kaak stellen? Verklaar je nader en houdt het wat korter. Please?

Een vrije paling | 23-06-18 | 19:50

""zijn electoraat bestaat uit patjepeëers, proleten""
@ Zentgraaff | 23-06-18 | 19:33
Moet ik dat persoonlijk opvatten? Of gewoon denken: "het is immers maar Zentgraaff, hij weet niet beter!

telelezer | 23-06-18 | 19:50 | 1

Dat laatste........

Muchnadt | 23-06-18 | 21:54

@Zent, is het zó persoonlijk dat het je pijn doet?

eastender | 23-06-18 | 19:50

Pff wat een kut artikel

doemijjezusjemaar | 23-06-18 | 19:48 | 1

En dan was ik veeeel bedeesder in mijn bewoording, maar wel gejorist, dat wel.
Misschien omdat ik ook wat argumenten had.
Verder eensch.

J-van-de-Bontekoe | 23-06-18 | 19:52

Zentgraaff ies ein Loel mit vingers einde citaat.

william7055 | 23-06-18 | 19:47

Het onderwijs is links en Thierry geeft de denkende jeugd een alternatief en probeert de niet-denkende jeugd te helpen, Thierry is goed bezig.

smdyasc | 23-06-18 | 19:47 | 1

tjerry ies auch ein loel mit vingers.

beau van rtl | 23-06-18 | 19:49

Wetenschap is links, domheid is rechts. Dat weet een kind.

Bakito | 23-06-18 | 19:47 | 4

Kinderen geloven ook in Sinterklaas en de tandenfee...

AlexStone | 23-06-18 | 19:51

Bakito is een aap die ontsnapte. Dat weet elk Rotterdams kind.

EEnzame SchizofrEEN | 23-06-18 | 20:48

Zodra een kind echt volwassen is, weet hij beter.

Arachne | 24-06-18 | 01:39
▼ 1 antwoord verborgen

Weet je wie het collectief ook belangrijker vond dan het individu?

Stijlicoon | 23-06-18 | 19:46 | 1

Al diegenen die menen voor het volk of de achterban te moeten spreken. Ken geen uitzonderingen in de politiek.

Dr. Blechtrummel | 23-06-18 | 19:53
-weggejorist-
J-van-de-Bontekoe | 23-06-18 | 19:45 | 1

Bij de eerste zin weet je al dat het weer eens gebazel van Zentgraaff is. Het raakt kant nog wal maar types als Berbaar zullen wel een natte broek hebben van geluk. Hebben die ook weer eens een mazzeltje.

2voor12 | 23-06-18 | 19:45

Wat ik allemaal niet thuis heb moeten recht praten en uitleggen toen Dochterlief uit het Oosten nog op het Nederlandse linkse onderwijs zat...
Maar hoe krijg je 40 jaar linkse indoctrinatie uit het (lager) onderwijs ?
De leerkrachten zeiden destijds dat het niet waar was, dat ik ongelijk had. Mijn repliek was dan altijd : "In welke krant staan de personeelsadvertenties voor leerkrachten ? Juist, de Volkskrant...."

Wijze uit het Oosten | 23-06-18 | 19:45 | 2

Mooi punt Wijze!

J-van-de-Bontekoe | 23-06-18 | 19:46

Gelukkig tegenwoordig op meesterbaan ;) Hoef ik die kattenbakbedekker niet langer te kopen.

EEnzame SchizofrEEN | 23-06-18 | 20:50
-weggejorist-
gemeentereiniging | 23-06-18 | 19:45

Het onderwijs moet zich verre houden van het propageren van welke maatschappelijke opvatting dan ook. Bij geschiedenislessen mag een beeld gegeven worden van de verschillende stromingen en daarmee basta. Laat mensen, ook jonge mensen zelf conclusies trekken uit wat ze horen. Het onderwijs is niet bedoeld om mensen op te voeden, maar om ze kennis bij te brengen en niet meer dan dat. We zijn geen totalitaire staat, dus de opvoeding berust bij de ouders en niet bij de staat of de school.

B. Randnetel | 23-06-18 | 19:44

Het probleem is : Links leert niet om na te denken . Ze scheppen slechts volgers

wolfke | 23-06-18 | 19:43 | 3

Die echter van zichzelf denken dat ze kritisch zijn. En dat zijn ze ook wel, maar alleen als het gaat over Trump, Israël, kolonialisme etc.

Vreetkonijn | 23-06-18 | 20:03

Creatief en kritisch zijn wel van origine linkse universitaire onderwijsslogans. Dat deze denkwijze verpolitiseerd is is een feit. De haat en de verblinding en het antidemocratische is er in gekropen als een maatschappelijke kanker. Dat heeft Zentgraaff klaarblijkelijk (bewust) gemist.

kaasfondue | 23-06-18 | 20:06

Doet me denken aan een lecture van ene mevrouw Barbara Spectre (heeeeeeel eng mens) waarin ze argumenteerde dat mensen niet als individu geboren worden maar altijd onderdeel zijn en zelfs afhankelijk zijn van een groep.
Maar wat ze er niet bij vertelde was dat het uiteindelijk als hij of zij eenmaal volwassen is, het individu is dat bepaalt van wèlke groep hij of zij deel wil uitmaken.

Aristotalloss | 23-06-18 | 20:07

In 1968 zijn hele vakgroepen weggepest. Daar mocht je niet tegen zijn dan was je namelijk "bekrompen".

solcama | 23-06-18 | 19:43 | 2

Dat was door de veranderende tijdgeest. Dat hield je niet tegen. Alleen Reve weigerde mee te heulen met dit collectivisme. Dat Zentgraaff dit de rattenvanger nalopen (en de melodie die gefloten werd was ontegenzeglijk mooi) enkel als maatschappelijke zegen benoemt geeft zijn historisch onbenul weer.

kaasfondue | 23-06-18 | 19:58

Ik dacht dat dat allemaal net iets later dan 1968 was. Dat jaar werd natuurlijk beroemd vanwege de studentenopstanden in Parijs - Rudi Dutschke en "Rooie Danny" (Daniel Cohn-Benditt) - en pas later drong dat door tot Nederland (Maagdenhuisbezetting; gedoe rond Hans Daudt; verder, een marxistische professor, die als enige kon regelen dat je als Nederlander China kon bezoeken; en meer van dat soort rare zaken).

Ach, begin jaren 70 zat ik nog op de middelbare school, maar wij waren ook allemaal kinderen van onze tijd en dus links-achtig: voor provo en tegen de Vietnam-oorlog enzo. Waarschijnlijk maakte het gros van onze docenten zich ook zorgen om ons; die waren in meerderheid nog conservatief, gezagsgetrouw, "zwerend bij Luns en spruitjes", tsja, als 17/18/19 jarige zette je je daar tegen af. Later ben ik zelf in het onderwijs terechtgekomen, en ongeveer vanaf het begin deze eeuw, vanaf de "Fortuyn-revolte" kon je collega's horen klagen over de "verrechtsing" onder de leerlingen: ze kwamen er openlijk voor uit LPF te gaan stemmen, en een aantal jaren later PVV. Tsja, die kinderen zetten zich net zo af tegen een oude, muffe generatie als wij dat indertijd deden. Doe je niets tegen. Baudet zou zich over belangrijker zaken druk moeten maken dan "linkse docenten".

Dr_Johnson | 24-06-18 | 00:10

Het gaat erom wat je verstaat onder links. In mijn tijd was Pim uit den boze en dat werd door veel leraren duidelijk gemaakt (wat leidde tot vrij bizarre situaties/uitspraken). Misschien niet perse links, maar persoonlijk vind ik het wel problematisch als je als leraar kinderen oplegt mee te gaan in je eigen politieke correctheid.

bleached | 23-06-18 | 19:43 | 1

Niet perse links maar wel anti-democratisch.

J-van-de-Bontekoe | 23-06-18 | 19:48

Het valt me ook steeds meer op dat GEENSTIJL een beetje naar links aan het opschuiven is. Denken ze toch meer aan de portemonnee.
On topic. Een leraar die een top student voor schut zet omdat hij FvD steunt is blijkbaar niet door geslagen links?

Neelix99 | 23-06-18 | 19:43 | 2

Zo’n leraar is een fascist.

J-van-de-Bontekoe | 23-06-18 | 19:49

Helemaal mee eens! Ik verdenk Zentgraaff er ook van dat hij stukjes schrijft voor joop

bots! | 23-06-18 | 19:58

Is ook gewoon een trol.

harry19612 | 23-06-18 | 19:42

Klopt, het jeugdjournaal is ook zo'n links indoctrinatiejournaaltje.

Wolkbreuk | 23-06-18 | 19:41

Ah, een TLDR over de waarden en diepten van het linkse onderwijs, met nog wat geschimp op Thierry, de op een na meest bedreigde man van Nederland.

Vast van grote diepgang allemaal, maar ik moet op verjaardagsvisite. Morgen zal er wel iets post-ramadan op het menu staan, de berbaren waren zo ongewoon rustig de laatste tijd.

Jan Passant mk2 | 23-06-18 | 19:40 | 4

E-Burke. En waarom zou Terry dan bedreigd moeten worden.

beau van rtl | 23-06-18 | 19:56

@beau

Gekke antifa’s en aanverwant rapaille vinden altijd wel een reden, zeker als een politicus door collegae als gevaar bestempeld wordt. Maar dan nog staan Wilders en Aboutaleb op 1 en 2.

E-Burke | 23-06-18 | 20:01

E-Burke. Antifa's en rapaille hebben allang door waar tjerry mee bezig is. Die laten ze gewoon aanmodderen tot hij vanzelf een keer goed op zijn bek gaat.V.w.b. Wilders ben ik het met je eens. Aboutaleb heb ik ook mijn twijfels over, maar zou kunnen dat daar eens een keer een gek op klapt.

beau van rtl | 23-06-18 | 20:07
▼ 1 antwoord verborgen

Ik heb uiteindelijk ook geen last gehad van mijn linkse UvA. Beetje gezond verstand en een beetje kritisch vermogen gebruiken.

Road to serfdom | 23-06-18 | 19:39 | 3

Road to serfdom: what's in a name!
Socialisme is staatsslavernij!
Hebben ze je dat ook op de UvA geleerd!?

Aristotalloss | 23-06-18 | 21:08

@Aris Precies! Hoewel mijn nick nu meer verwijst naar een andere slavernij: de religie van de vrede.

Road to serfdom | 24-06-18 | 09:32

God weet welke schade is aangericht voordat het geruststellende 'uiteindelijk' was bereikt.

sockpuppet | 24-06-18 | 12:42

Het onderwijs is extreem links, feit.

sickstyle | 23-06-18 | 19:38 | 1

Alleen dat kan verklaren waarom er zo weinig onbekwame leerkrachten ontslagen worden terwijl ze eigenlijk voor het leven van onderwijsbevoegdheid zouden moeten worden uitgesloten. Zie nu weer dat VMBO in Maastricht.

Stijlicoon | 23-06-18 | 19:51

Het onderwijs hoort neutraal gegeven te worden, geen moslimscholen en geen linkse troep.
Gelukkig kunnen een hoop kinders ondanks het linkse onderwijs en dito ouders en vrienden, uitstekende keuzes maken inzake zelf leren denken, die werpen de linkse ziekte dan ook feilloos van zich af.

Plorkface | 23-06-18 | 19:38

Het onderwijs is links. Veel te links. Naïef zelfs. Punt.

Normpje | 23-06-18 | 19:36 | 3

Ik vind toch dat geschimp op Cherry gevaarlijk. De ironie van de ironie brengt toch weer de beeldvormbevestiging op gang.

kaasfondue | 23-06-18 | 19:54

Waarom is het geschimp op tjerry gevaarlijk. De ironie van de ironie, beeldvorming. Wees eens duidelijk man.

beau van rtl | 23-06-18 | 20:02

@Bo. Ik verwijs naar het antwoord van E-Burke hieronder. Die verwoordt het wat duidelijker dan ik. Blijkbaar weet jij wat er in die Antifa's omgaat vandaag de dag. Veel geluk daarmee.

kaasfondue | 23-06-18 | 22:54

He? Ja ik zie toch echt "GEENSTIJL" als banner. Dacht effe dat ik op joop.nl had geklikt na het lezen van zo'n extreem zuur links stuk.

despecialist | 23-06-18 | 19:35 | 8

Van Zentgraaff is al langer bekend dat hij dit vindt. Niets nieuws. Jullie zijn ook geen Zwitsals meer. Hoezo de verrassing?

Hem | 23-06-18 | 19:58

Kennelijk kan je iemand wel uit D66 halen, maar D66 niet uit iemand.

BlowingBubbles | 23-06-18 | 21:35

Louter bruine schoenen hierboven dus. Zent heeft gelijk. Een land heeft niets, maar dan helemaal niets aan puisterige, cultuurarme “””rechtsen”””. FvD is best cool, maar terry speelt iets te vaak de rattenvanger van Hamelen in de hoop meer patjepeeërs aan te trekken (zoals Ebru die het in geen enkele column nalaat ordinair op te scheppen over de schamele 120k die ze zou verdienen per jaar en een hut met overwaarde in BoLo van een miljoen gulden: chapeau. Pauper).

Neta | 24-06-18 | 01:09
▼ 5 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland