achtergrond

Geenstijl

Het is tijd voor een zwarte universiteit

Kapothard lollen om al die geestige zwarte pantherwelpjes die nu door de wide-eyed blanke deugers van Vrij Nederland worden geïnterviewd over hun zwarte activisme op de universiteit. U weet wel, de mensen die na een gratis middelbare school, gratis basisschool en bijna gratis universiteit nog steeds klagen over het feit dat de Witte Man de Zwarte Onderdrukt middels racistische onderwijspolitiek. Demense die in weerwil van tientallen stichtingen voor zwart welzijn, een miljoenmilard gesubsidieerde praatgroepen en een uiterst welwillende houding van de systeemmedia nog steeds denken dat Nederland een soort Alabama in 1920 is en niet bang zijn om dat te bewijzen met obscure formules over "microagressions" en "invisible power structures". Ze willen niet herkenbaar in beeld uit angst voor u, de reaguurders, en ook nog eens in het Engels praten want Nederland is evil (behalve als er betaald moet worden, dat begrijpt u zelf wel). Ze willen dat de universiteit witte wetenschap vervangt door zwarte want die is er nauwelijks en houdt dus nog de belofte van het onbewezen gelijk. Bovendien zijn ze allemaal heel boos op de grootste motoren van de vooruitgang, namelijk wit liberalisme en kapitalisme. Prima! 

In Kampen hebben we ook een universiteit voor gekkies die geloven in een niet-bestaand godje, we hebben er twee voor de tofelemonen en zelfs een fopuniversiteit voor de islamieten. Dus. Waarom niet gewoon een zwarte universiteit waar men lekker de hele dag in krom Engels circlejerkgesprekken mag voeren over hoe alles de schuld is van Whitey? Laten we ze gewoon een zak oppleurgeld geven en ze lekker in eigen kring rondjes laten draaien. Kennelijk was het instituut van mw. Wekker voor fopstudies niet genoeg en is de UvA nog steeds te wit, dus waarom niet gewoon een eigen KFCUvA in de Bimma? Bovendien willen de intersectioneel verwarden de universiteit helemaal niet verbeteren, maar helemaal slopen, lees maar: 

"Er klinkt groot applaus. Maar echt gejuich klinkt pas tijdens de speech van Olave Basabose, die zichzelf op sociale media omschrijft als ‘zwart, veganist, non-binaire trans femme, queer, feminist en verbeten romanticus’.

In een lyrische donderpreek trekt ze – in het Engels – van leer tegen het ‘imperialistische, kapitalistische, cis-hetero-normatieve, white supremacist, ableistpatriarchaat waar we in leven’. Ze roept op om ‘onze woede’ te bundelen om ‘het systeem’, dat gebouwd is op ‘massa-onderdrukking, plundering, uitbuiting en vernietiging’, dit ‘onzalige verbond’ van ‘global white supremacy’ tot de grond toe af te branden. Ook de universiteit, betoogt de zwarte activiste, ‘kan niet worden gedekoloniseerd zonder haar te vernietigen.’ Basabose zegt zelfs de verleiding te voelen van geweld tegen de onderdrukking: ‘The oppression of the oppressor has a ring to it, doesn’t it, it holds a kind of promise: the promise of retribution and perhaps, of justice.’"

Het is ernstig grappig dat deze zwarte mensen alles willen van de witte bourgeoisie (werk, geld, onderwijs), maar dat ze alle waarden die daaraan ten grondslag liggen (hard werken, kapitalisme, eigen verantwoordelijkheid en matiging in alles behalve kneiterhard werken) maar niet kunnen accepteren. Ook grappig dat de beweging natuurlijk weer van interne conflicten uit elkaar knettert, want de haat en nijd over de strijd wie nu het zieligst is, zit vreselijk diep. Nouja, dan moeten wij blankes het maar weer oplossen met nog meer gratis geld. Zullen wij als economisch succesvol wit land dan maar gewoon een zoethoudacademie beginnen voor de Permanent Boze Mensen of Couleur?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.