Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Zinloze luchtaanval

De vaste Kamercommissie deed een poging iedereen die tegenstander was van een direct bombardement in Syrië weg te zetten als een voorstander van chemische wapens. Alle neuzen moesten dezelfde kant op marcheren. Er is toch een rode lijn overschreden? 

Voor velen & Thierry Baudet ligt die lijn niet pas bij massavernietigingswapens, maar reeds bij geweld. Toen dat kwartje viel stopte de hetze, maar startte helaas niet een intelligent debat. Hoe is deze situatie ontstaan? Waarom duurt de oorlog al sinds 2011? Waarom heeft Syrië nog chemische wapens? Import? Nieuwe productie? Waarom mislukt de beoogde regime change?

De OPCW is eind 2013 bezig geweest met het verwijderen van chemische wapens, dat ging om 1300 ton. De Sarin-aanval van vorige week toont aan dat minimaal honderd kilogram miste. Deels omdat de OPCW vertrouwde op de opgaves van het regime. Wapeninspecteurs vonden in 2015 sporen van niet opgegeven Sarin en VX op Syrische militaire onderzoeksinstellingen.

Twee van de 23 opslaglocaties waren niet meer bereikbaar vanuit gebied onder controle van Assad. De meeste rebellen werkten mee, Al Nusra en IS niet. Het Noorse marineschip dat de chemicaliën moest afvoeren werd regelmatig zwaar bestookt. Ze kregen lekkende vaten mee, waardoor het schatten is, hoeveel precies is ingeleverd.

Chloor valt niet onder het verdrag en de ontwapening omdat het in de normale industrie gebruikt wordt. Daar zijn diverse aanvallen mee geweest, allemaal sinds Assad zijn andere ellende moest inleveren. 

Theresa May memoreerde de historie van Assad met chemische wapens, maar zwijgt over de 52 keer dat IS chemische wapens gebruikte. Onder andere mosterdgas. Sinds 2012 gaat het daar al fout met chemische aanvallen.

De grotere doen denken aan de Halabja genocide uit 1988. Saddam bombardeerde in de nadagen van de Irak-Iran oorlog een stadje wat net in handen was gevallen van Iran, maakte daarbij duizenden doden met gifgas. Bij zo'n omvang en waargenomen inzet van vele vliegtuigen is zeker dat een staat verantwoordelijk is.

Destijds werd Iran beschuldigd door de Verenigde Staten in vertrouwelijke berichtgeving aan bondgenoten. De genuanceerde versie is dat Iran en Irak beide chemische wapens hebben gebruikt. Nu dertig jaar later, erkent de Iraakse hooggerechtshof de genocide. Helaas blijft duister waarom het Koerdische dorp gebombardeerd werd, in plaats van de militaire basis ernaast. 

Het moeilijke van de laatste gifgasaanval in Syrië met 75 doden waaronder kinderen, is dat die chemische aanval veel kleiner is ten opzichte van de Halabja genocide. Niet minder onethisch, maar wel voor meerdere partijen uitvoerbaar. De lijst van strijdende partijen in Syrië is pagina's lang, strijdende partijen wisselen regelmatig van alliantie en gaan deels hun eigen gang.

De aanval zou gepleegd zijn met één vat en één helikopter. Dat vormt nu het "bewijs" dat Assad erachter zit. De chemische aanval is vreselijk, net zoals de rest van de oorlog. Het is "waarschijnlijk" dat Assad het gedaan heeft en dat is onbevredigend. Alleen getuigenverslagen plus de aanname dat alleen Assad over een helikopter kan beschikken zijn twee zwakke schakels.

Het is nodig duidelijk te maken dat chemische wapens absoluut niet kunnen. Alleen in het onwaarschijnlijke scenario dat Assad het niet gedaan heeft, is nu voor de dader duidelijk dat een westerse interventie met een vat rommel te koop is, zo lang dat op burgers wordt gegooid. Sowieso is voor alle idioten in de zandbak duidelijk hoe klein een valse vlag operatie hoeft te zijn.

Dat geeft hetzelfde effect als de snelle sluitingen van coffeeshops, shisha lounges en cafés na vuurwapengeweld. De politie van Amsterdam had door dat er bewust op horecazaken geschoten werd om sluitingen af te dwingen. De concurrente was de lachende derde en waarschijnlijk opdrachtgever. Goede intenties over orde & veiligheid eindigden als uitlokking van geweld.

Wat jammer is aan de aanval van afgelopen nacht, is dat alle paleizen van de president zijn overgeslagen. Gezichtsverlies is belangrijk voor een dictator. De bevolking heeft niet door als een bunker of een geheime installatie wordt opgeblazen, de aanval heeft geen effect (zie Hoogleraar Militair Operationele Wetenschappen Frans Osinga in het NOS Journaal).

Een MOAB op Umayyin Square, recht voor het Ministerie van Defensie & het Zwaard van Damascus wekt meer indruk. Frans Osinga noemde het belangrijk symbolische doelen te raken. Het is jammer dat Assad niet op een afgelegen locatie een groot standbeeld van zichzelf heeft om veilig op te blazen zoals Mount Rushmore.

De bepaling van een gepaste reactie bleef hangen in westerse denkbeelden, terwijl de ontvanger van de boodschap een dictator uit het Midden-Oosten is. Het is ook niet voor niets dat Assad al een filmpje van acht seconden had waarin hij alleen door een gigantisch leeg paleis loopt alsof er niets aan de hand is. Zelfs als hij het niet heeft overleefd, gaat de show door.

Een democratie vereist een vrije pers, vrijheid van meningsuiting inclusief verkiezingscampagnes, goede integere kandidaten, een kritische bevolking die zich kan informeren en een keuze kan maken tussen verschillende beroepsleugenaars. Dat Syrië van een dictatuur vervalt tot anarchie was volkomen logisch, ze hebben daar democratie nog niet uitgevonden. 

De Arabische lente kwam te vroeg. Syrië is het zoveelste voorbeeld dat Poetin en Rusland in de koude oorlog leven. Dat geeft patstellingen, proxy-oorlogen en oorlogsmisdaden. Een houding mede veroorzaakt door westerse expansie. Dit probleem lost zich pas op als de VN veiligheidsraad gaat functioneren zonder vetomachine

Syriërs wachten met ingehouden adem af.

Reaguursels

Inloggen

'No release of chemicals is best proof there were none' – employee of bombed Syrian research site
www.rt.com/news/424228-syria-strike-c...
De gebombardeerde gasfabriek was dus geen gasfabriek. Volgens RT. Andere bronnen die dit nieuws bevestigen heb ik nog niet gevonden.

gaffelbaard | 16-04-18 | 08:51 | 3

Uietraar bericht RT dit. Maar RT is geen nieuwssite maar een Kremlin-spreekbuis. Dat weet iedereen, maar gaffelbaard niet. Het kremlin zegt elke week weer iets anders en dient dat als nieuwe waarheid op, zodat we door de bomen het bos niet meer zien, wat exact de bedoeling is.

Beste_Landgenoten | 16-04-18 | 09:43

Een gebombardeerde gifgas fabriek zonder vrijkomend gifgas.
VS: het lekte niet.
De puinhopen gezien?

Raider Twix | 16-04-18 | 15:01

@Beste_landgenoten
Had je ook de laatste zin gelezen of ben je gelijk na het lezen van de 1e zin al gaan tikken?

gaffelbaard | 16-04-18 | 17:41

Wat is dat toch, ineens allemaal mensen die niet eens de naam van n president op zijn neerlands kunnen schrijven die ineens zo in hun wiek gepikt zijn...
Ga ff bij Trump zeilen dan.

Shoarmamasutra | 15-04-18 | 21:44 | 4

Zeilen? Hij golfde toch? Of was die harde sensatie dat balletje tussen uw kruis?

Standvastig | 16-04-18 | 01:04

Bovendien heb ik het eens opgezocht. "n president" is zo fout op alle manieren. Pik zeker in uw wiek nou. Een President. Zing eens een toontje lager. Haal wat Shoarma, kook het lekker. Maar dit is echt triest.

Standvastig | 16-04-18 | 01:16

Geimporteerde troll alert!!

Pssst. Foutief gebruik van Nederlandse gezegden verraadt iemands afkomst.

gaffelbaard | 16-04-18 | 08:03
▼ 1 antwoord verborgen

http://www.dailymail.co.uk/news/article-5616533/Former-head-Britains-special-forces-says-Assad-doesnt-need-use-gas.html
Major General Jonathan Shaw heeft dingen gemeld die niet passen in het officiële narratief.
https://www.theguardian.com/world/2018/apr/15/trump-bluster-about-syria-james-mattis-calling-shots
James Mattis heeft Trump & zijn haviken (Bolton) het vuurwerk gegeven waar ze het mee moeten doen. Militair stelde de hele actie niets voor.
https://sputniknews.com/military/201804151063590931-bz-chemical-top-5/
Iedereen weet dat het gruwelgriezelige 'Novichok' niet de gepropageerde effect (instant deaud, geblowde hersens enz.) heeft gehad. Dus gaat het nu verder met BZ, wat ook niet past in het officiële anti-Rusland narratief.

Eeuwig..Op..Vakantie | 15-04-18 | 20:31 | 2

Mattis is niet gek. Bolton wel. Twee kemphanen tegenover elkaar. Mad Dog my ass! Bijnaam die hoernalisten hem gegeven heeft. Klopt niks van deze hele som. Vechten ook nog verder wie zijn raketten beter waren... Nee Patriot is zo geweldig, net als de F35! Hoor geluiden van het merendeel is niet op zijn doel gekomen (71 van de 103, zijn gejorist, althans,,,). Mja, wat is waar? In ieder geval dat chemische aanval is onzin. Sjah.. Staan wij nu. Ik dacht dat Syrië al een S300 had. Nee, nog ouder. S200. Uhhh... Ok, de Russische wapenhandelaars staan alweer met hun pik te zwaaien! 71 van de 103? Uhhh,,, Ja wie moet ik geloven? McKenzie staat doodleuk mij te vertellen dat alles kapot deaud is.... Alles on target. Geweldige generaal! Want uren na dat nutteloze gebomadeer heeft Syrië wel die toko veroverend op de hakbars. Alle Russen in uniform (niet de huurlingen) leven nog. Fuck, iemand heeft flink zichzelf voor lul gezet!

Standvastig | 15-04-18 | 22:57

Toch "vergeet" je weer wat te melden, wat in dat eerste bericht staat (ik begin je nu echt te verdenken van misleiding), namelijk dat een andere generaal zegt:

Quote: "But the ex-commander of the Army's chemical weapons regiment, Colonel Hamish de Bretton-Gordon, said: 'A sophisticated nerve agent was used at Douma, not just chlorine. Only Assad has the capability to produce these substances inside Syria. And using chemical weapons is his standard modus operandi.' /UnQuote

Tsja, dan kan een ex-militair wel vanuit de leunstoel zeggen wat hij denkt, hij mist de specifieke info die May waarschijnlijk wel had.

Beste_Landgenoten | 16-04-18 | 09:48

"Het is nodig duidelijk te maken dat chemische wapens absoluut niet kunnen. Alleen in het onwaarschijnlijke scenario dat Assad het niet gedaan heeft, is nu voor de dader duidelijk dat een westerse interventie met een vat rommel te koop is, zo lang dat op burgers wordt gegooid. Sowieso is voor alle idioten in de zandbak duidelijk hoe klein een valse vlag operatie hoeft te zijn."

Oké u heeft een punt, maar tegelijkertijd vergeet u te vermelden dat het voor een strijdende partij die een "false flag"-operatie uitvoert, nu ook absoluut duidelijk is dat bij de volgende "false flag", het westen wel eens binnen zou kunnen vallen met grof geweld. Met of zonder VN-sancties.

Ik zou met die gedachte in het achterhoofd, toch niet zo lekker op mijn stoel zitten... Zelfs niet als ik bevriend zou zijn met het westen, omdat als het uitkomt mijn hoofd zeer zeker in de meest letterlijke zin van het woord zal rollen.

Rest In Privacy | 15-04-18 | 19:51 | 1

Weet niet of dat zo is. Je kunt dat een beetje zien aan de weerzin die er bestond om de steun stop te zetten aan harakat al din al zenki. Die konden ongehinderd en met volle medeweten hulpverleners en journalisten martelen, maar kwamen uitsluitend en alleen in de problemen door in volle glorie en trots een Palestijnse jongen te onthoofden op youtube. Ook daarna werd door de bewuste partijen nog steeds fanatiek tegengestribbeld. Saoedie Arabië en Turkije vonden andere wegen.
Bij een "false flag" is er vrijwel altijd een interval waarin je kunt handelen, een window of plausible deniability zogezegd en als het goed is uitgevoerd krijg je in dat interval mensen die allerlei tegengestelde dingen gaan beweren, tegengestelde conclusies komen op basis van hetzelfde feitenmateriaal, los nog van belanghebbenden, of nog erger: ideologisch verdwaasden, die er op los gaan spinnen. En er trekt een dichte mist op over de gebeurtenissen waarin de schuldigen en verantwoordelijken als eerste oplossen.

Mazzelstof | 16-04-18 | 06:50

Wie is de lachende 3e?

steekmug | 15-04-18 | 19:24 | 1

Mag ik niet zeggen. Vindt Joris niet leuk ;)

Standvastig | 16-04-18 | 01:05

Nog een leuke: een Zwitsers OPCW erkent laboratorium zegt dat het OPCE Skripal monster gifgas geen Novichok maar BZ is.
Wat niet in Rusland maar wel in UK, navo en VS gemaakt wordt.
Het OPCW onderzoek heeft een beperkt incompleet onderzoek gedaan.

Raider Twix | 15-04-18 | 16:11 | 7

@Beste_Landgenoten | 15-04-18 | 19:16
Jij bent ver van het padje af. Al bericht over die dochter waar iedereen naar op zoek is? Of is gijzelen gerechtvaardigd omdat jij allemaal spoken ziet? Bovendien... Hoe leven deze mensen nog? Onmogelijk als ik die praatjes die mij verteld wordt moet geloven. Hadden al in de branders moeten gaan nu. Echter zij leven nog... Uhhh.... Klopt hier iets niet. U weet dat Rusland het Internationaal Recht heeft hun onderdanen te bezoeken? Mag ook niet. Waar is die meid? En hoe is pa opeens ook weer okee? Hoe is zij ooit wakker geworden?

Ga mijn stront emmer maar even pakken en ermee rammelen, dit klopt van geen kanten! Erger dan VX? Mensen liegen tegen ons!

Standvastig | 16-04-18 | 02:12

Standvastig | 16-04-18 | 02:12 |
Ik denk dat Julia Skripal geen enkele behoefte heeft om officiele Russen te ontmoeten nu. Wat haar betreft hebben die het op haar leven gemunt en geef haar gelijk. Ik ben overigens totaal niet van het padje maar stel me zoveel mogelijk op de hoogte via informatie die wat meer gestoeld is op kennis en logica dan op vage complot-websites zoals Zerohedge en RT. Met name deze website is interessant:
www.understandingwar.org/

Beste_Landgenoten | 16-04-18 | 09:42

De pa van Livitenko zou in een interview hebben gezegd dat MI6 zijn zoon heeft vermoord.
Onderzoekje waard. Het Britse proces van toen zou nogal wat geheime stukken kennen volgens de Russen.
Ook een vreemde boel.
Livitenko zou een Rus in het VK een kunstje geflikt hebben.

Raider Twix | 16-04-18 | 15:22
▼ 4 antwoorden verborgen

Als je de gebeurtenissen niet meer begrijpt, beantwoord dan de volgende vraag: Wie handelt in het belang van groot-israel, en wie niet.
Trump wilde weg uit Syrië. Netanyahu belt even met Trump, opeens is er een vermeende gigasaanval, en vervolgens krijgt Syrië een aantal bommen op zijn dak waarvan de doelen door israel zijn uitgekozen.
www.haaretz.com/us-news/netanyahu-had...
www.haaretz.com/us-news/.premium-trum...

arbeid_loutert | 15-04-18 | 15:44 | 1

Exact voorafgaand aan de gifaanval veegde generaal Sisi zijn billen met de Haaretz, terwijl hij belde met zijn vrouw, die net aan het winkelen was met de vrouw van Assad. Want toen hij een nieuw velletje afscheurde las hij over Syrie en zag een fles dikke bleek op de plank staan, hij combineerde 1 en 1 en zo werd Assad dus getipt over het gebruiken van chloorgas. Deze gebeurtenis is bevestigd door de presidentiele schoonmaker in Cairo, die in dezelfde ruimte was als Sisi toen het plaastvond. Dit is de link:
www.haaretz.com/1.4775098

Beste_Landgenoten | 15-04-18 | 18:42

Wie over gifgas in Syrië bericht maar de mogelijk door de VS geleverde grootste gifgasfabriek ooit in rebellen gebied Oost Goutha negeert, onlangs gevonden, kwalificeert voor nepnieuws.

Dit had het Westen moeten onderzoeken i.p.v. negeren.

Raider Twix | 15-04-18 | 14:39 | 3

Nou, vertel!

Oepsie1234 | 15-04-18 | 15:22

We zijn benieuwd!

Beste_Landgenoten | 15-04-18 | 18:43

Wacht maar af ze zijn nu vast in St Petersburg al 10 mooie weblogs, sites en nepkrantwebsitrs aan het maken waar ze straks je de linkjes van geven.

Shoarmamasutra | 15-04-18 | 20:12

Niet alleen Rusland leeft in de koude oorlog. Annexatie Krim was directe reactie op Europees handelen en met een beetje wil was die geeneens zo onlogisch zoals Europa het voor doet.

hoochee | 15-04-18 | 14:38 | 5

Ja, en in Luxemburg ligt ook de hele Zwarte Woudvloot van Duitsland aangemeerd in de havens. Toch?

duh! | 15-04-18 | 22:50

Kunnen wij daar eens over ophouden? Een mooie kleur revolutie, waarbij de Russische Federatie hun eigen actie op heeft ondernomen. Mag ik er aan toevoegen dat het zonder geweld gebeurt is? Hoe "steelt" men iets dat altijd historisch gelinkt is aan..? Laat het strategisch gedeelte nog maar weg.

Standvastig | 16-04-18 | 01:38

@duh! | 15-04-18 | 22:50
Hadden die dan nog een vloot? Dacht dat wij sukkels, de Nederlanders, hun voetveegje was. Alles wat wij mogen bouwen aan oorlogsbodems is niet van ons. Doe het rekensommetje zelf.

Standvastig | 16-04-18 | 01:44
▼ 2 antwoorden verborgen

@Feynman
Ik had je hoger aanslagen.
Massa vernietigingswapens en dan geloven dat 70 doden daardoor komen. 1000 komt eerst.
Bijna elk gewoon Russisch of VS bombardement had er meer.

Assad is gekozen president, Poroshenko een aangewezen coup president.

In Yemen helpen de Britten en VS 8,5 miljoen Houties te verhongeren, omdat de verkeerde daar president is. Uithongeren via totale blokkade.

Foto's van rond 1944 in wat kampjes van ene Adolf geven een indicatie hoe echte honger er uit ziet.

Oxfam Novib en Jugend Rettet o.a. zijn even elders druk.

Raider Twix | 15-04-18 | 14:28 | 1

Raider Twix; helemaal met je verhaal eens. Hoef nu zelf niet meer te reaguren.
Morele verontwaardiging met bij behorende wraak gevoelens optima forma.
Heb de voorkeur voor een meer rationele benadering dan die van Fyenman.
Heb meer vertrouwen in Putin/Lavrov dan het triotje Trump-May-Macron.

Goedzo | 15-04-18 | 15:05

Partijdig gezeur van Azijnman. Dus omdat IS t ook gebruikte is een aanval op Assad zinloos? WTF? Onder n steen gezeten? IS is ook tot in de steentijd gebombardeerd.

Shoarmamasutra | 15-04-18 | 14:07 | 1

IS is terecht gebombardeerd.

gaffelbaard | 16-04-18 | 08:12

Oef, waar te beginnen... VX is gas is eenvoudig, maar zeer gevaarlijk, om te maken. Ergo als een willekeurig land het wil kan het gifgas maken. Syrië kan op ieder moment bijmaken, ook al heeft het al het gas 'ingeleverd'. Ergo een bombardement met VX was dan ook meer voor de hand geweest, echter de sporen van VX blijven naar ik meen 2-6 dagen in de bodem aanwezig.

Het bombarderen met een MOAB van het Ummayad plein is niet alleen een oorlogsmisdaad, het is een van de drukst bezocht pleinen van de stad, maar ook veruit het slechtste wat je als coalitie kunt doen. Immers de naam van het plein stamt af van de Ummayyad stam die een seculier Kalifaat hadden in de zevende en achtste eeuw na christus. Ergo, koren op de molen van alles van wat IS en al-Sham is.

Briljant plan, vooral niet doen.

Een andere reden is dat welk scenario je er tegenaan houdt, het beste is dat Assad blijft zitten. Mede door zijn toedoen heeft het verzet in zijn land een heel hoog wappie gehalte zodat hem steunen de allerbeste optie is. Ook al heeft hij voor de VS vervelende dingen gedaan tijdens de tweede golfoorlog.

Maar ja, dan had je maar geen Arabische lente moeten starten en dan had je deze problematiek allemaal niet gehad. En dat had de kern van het verhaal moeten zijn.

RenHoek | 15-04-18 | 14:00 | 1

"... dan had je maar geen Arabische lente moeten starten..."
Die is niet "gestart" maar ontstaan in eerst Tunesie na de dood van een demonstrant, toen over naar Egypte en later Syrie. Het leidde uiteindelijk tot niets maar de suggestie dat het "gestart" is getuigt alweer van overmatig complotdenken. De CIA natuurlijk weer?

Beste_Landgenoten | 15-04-18 | 19:02

@Feynman
Dat heb je mooier samengevat dan ik zou kunnen. Maar wat denk jij hiervan?

Gisteren had ik het in een ander draadje over de OIC (organisation of Islamic Countries). Vandaag dacht ik: welke partijen in de twee kampen horen bij welke club? Welk plaatje krijgen we dan?
Dus opgezocht.
Resultaat: de anti Assad coalitie - 4 NAVO leden, muv 7 leden de Arabische Liga (alle AL lidstaten zijn ook lid van de OIC), 4 OIC lidstaten en 14 OIC lidstaten via de AL
Resultaat 2: de Assad coalitie - 8 OIC lidstaten waarvan 1 waarnemend (Rusland), 7 AL lidstaten.

Welke conclusie kan je daaruit trekken?
Ik denk: er is een wereldwijde strijd tussen moslims (sunni en die andere) en die strijd woedt ook binnen internationale organisaties zoals de AL en de IOC. Er is een scheuring of schisma(?) ontstaan in de moslimwereld wereldwijd. Bij de strijd en oorlog nu gaande proberen beide kampen oa westerse landen in hun oorlog te betrekken (dat is gelukt) met als doel hun eigen invloed op de internationale politiek te vergroten.
Wat denk jij? (of andere reaguurders)

gaffelbaard | 15-04-18 | 13:44 | 2

De kleinere grootmachten in het Midden Oosten bevechten elkaar om regionale dominantie, vandaar ook de rel tussen Qatar en Saoedi-Arabië. En de rest van de wereld laat zich achter een karretje naar keuze spannen afhankelijk van hun economische motieven, religie is slechts een scheidingslijn waarmee men de boel in kampen delen kan, kon evengoed om communisme versus kapitalisme gaan.

Abject | 15-04-18 | 14:16

@abject
Niettemin is religie een factor die een grotere invloed op internationale politiek en economie uitoefent dan westerse landen tot ongeveer een generatie terug gewend waren. Het is voor politici en andere beleidsmakers ook lastig om dat te erkennen omdat eenieder die dat doet versleten word voor ofwel conservatief ofwel (extreem-)rechts. Daar moeten we van af.

gaffelbaard | 16-04-18 | 08:22

Zozo, Lavrov blijkt gelogen te hebben over de resulaten van het lab in Spiez. Wat een laffe hond. Typisch russisch.

van Oeffelen | 15-04-18 | 13:29 | 4

Moet je dat stuk goed lezen,iets wat je niet gedaan hebt zie ik.

Roger-Rabbit | 15-04-18 | 15:38

De strategie is de waarheid te verdunnen met zoveel andere versies dat niemand mer weet wat te geloven en de ene echte waarheid verandert in 1 van de zoveel meningen. Het is een heel bewuste strategie waarbij het niet uitmaakt dat alternatieve versies gewoon onzinnig zijn of overduidelijke flauwekul, dat doet er niet toe. Het gaat erom de waarheid in diskrediet te brengen.

Dat zien we met Syrie, dat zagen we met De Krim, Oekraine, MH-17 en Skripal. Het is de zeer bewuste mediastrategie van het Kremlin. Telkens waggelt men weer even aan achter een nieuw verhaal, zoals je hier duidelijk enkele domoors ziet doen, en dan is de volgende theorie weer gelanceerd. Waarbij die ene versie van Engeland aan waarde verliest. Dat is het hele idee en ik denk zelfs wel: Dat zou best eens de achterliggende reden kunnen zijn dat we nu zoveel van dit soort (min of meer gelijke) provocaties achter elkaar zien. Het lijkt een oefening te zijn in desinformatie om het effect op de westerse reactie en opinie te testen. Tot nog toe werkt het feilloos en betaalt Rusland er een miniamle prijs voor.

Beste_Landgenoten | 15-04-18 | 18:35

Als de russen eens geen " betere" verklaring hebben, dat zou pas nieuws zijn.

Shoarmamasutra | 15-04-18 | 21:33
▼ 1 antwoord verborgen

"Het moeilijke van de laatste gifgasaanval in Syrië met 75 doden waaronder kinderen, is dat die chemische aanval veel kleiner is ten opzichte van de Halabja genocide. Niet minder onethisch, maar wel voor meerdere partijen uitvoerbaar. De lijst van strijdende partijen in Syrië is pagina's lang, strijdende partijen wisselen regelmatig van alliantie en gaan deels hun eigen gang.

De aanval zou gepleegd zijn met één vat en één helikopter. Dat vormt nu het "bewijs" dat Assad erachter zit. De chemische aanval is vreselijk, net zoals de rest van de oorlog. Het is "waarschijnlijk" dat Assad het gedaan heeft en dat is onbevredigend. Alleen getuigenverslagen plus de aanname dat alleen Assad over een helikopter kan beschikken zijn twee zwakke schakels."
En toch durft men te claimen dat er zowel sporen van chlorine als zenuwgas gevonden was (CNN). Totale stierenpoep dus. Sowieso lijkt het mij dat het sterk reactieve chloorgas de werking van het vele malen effectievere zenuwgas teniet doet wegens chemische interactie.
Dan de beelden van die kind-slachtoffers. Geen een had bloeddoorlopen rode ogen, en als chloor iets doet, bij veel mensen al in een gewoon zwembad, dan is het je ogen aantasten. Dit is chemie voor leken voorbij, dit is gewoon een klinkklare leugen.
Een oorlogsmisdaad.

Abject | 15-04-18 | 13:27

Dacht gelezen te hebben dat Kaag zo geweldig was omdat ze de chemische wapens aldaar opgeruimd had. Is dus ook alweer niets van terecht gekomen. Misschien moet ze haar werk DAAR dan maar eens afmaken alsvorens hier de minister uit te hangen.

watazooi | 15-04-18 | 12:57 | 3

Tja, nu ze vice-premier is geworden is alle kritiek verstomd, dergelijk falen zou in mijn boekje toch echt een bewijs van onbekwaamheid zijn.
Sigrid Kaag, dat er maar vele journalisten mogen zijn die haar aan de tand gaan voelen.

Abject | 15-04-18 | 13:22

Wat een lage aantijging, om te stellen dat Kaag die wapens zou opruimen. Je hebt het maar te doen met de toezegggingen en medewerking van een stel notoire dwarsliggers zoals Assad en Poetin, die feitelijk de dienst uitmaken daar. Gemakkelijke en onterechte aantijgingen.

Beste_Landgenoten | 15-04-18 | 18:54

Ze heeft tenminste al eens met een gasverspreider onderhandeld. Dat kon Halve Zoolstra niet zeggen.

Shoarmamasutra | 15-04-18 | 21:35

Als IS op de drempel staat zou ik ook een lading gifgas erover heen pleuren. Dat gezegd hebbende zie ik momenteel geen reden voor Assad om het nu in te zetten. Hij is aan de winnende hand en zit niet op ingrijpen te wachten. Zie dit eerder de terroristen doen.

Oepsie1234 | 15-04-18 | 12:52

Wel, het ziet er naar uit dat wereldoorlog 3 alweer voorbij is.

Trump heeft een weloverwogen beperkte actie uitgevoerd als waarschuwing tegen het gebruik van chemische wapens. laten we hopen dat de boodschap is overgekomen.

Kaskensj | 15-04-18 | 12:43 | 1

Als je dit wel overwogen noemt en toejuicht zal Trump het volgens jou nog druk krijgen. Hij moet en mag dan overal voor straf gaan bombarderen waar er een bepaald vermoeden van een bepaald soort geweld door een bepaalde partij is. En leg eens uit, waarom is een relatief beperkt gebruik van gifgas (waarvan - heel belangrijk - niet bewezen is dat het plaatsvond en door wie) erger zijn dan het bombarderen van burgers door bv Saudi-Arabië in Jemen, waarbij duizenden burgerdoden vallen? Moet Trump nu ook de Saudi’s gaan bombarderen?

duh! | 15-04-18 | 13:55

Zonder bewijs van schuld van Assad voor een chemische aanval die niet in zijn belang is en zonder goedkeuring van de VN Veiligheidsraad mag je geen soeverein land aanvallen.
Deze aanval van de VS/GB/Knoflook was dus illegaal en een schande.
Verder gaat het het Westen in Syrië helemaal niet om democratie en mensenrechten maar om geopolitieke belangen en pijpleidingen.
Voor het welzijn van de Syriërs was het beter om een voor islamitische begrippen gematigde leider als Assad te laten zitten.
Erdogan is veel gevaarlijker en die laat men zijn expansionistische (inval in Syrië), chanterende (“vluchtelingen”) en afslachtende (Koerden) gang gaan.
Wat Saoedie-Arabië in Jemen aan het doen is, mag blijkbaar ook van het Westen.
Hypocrisie op internationaal niveau. Het ziet er inderdaad vies uit.

kempenaer | 15-04-18 | 12:20 | 2
-weggejorist-
Lars030 | 15-04-18 | 13:08

Niemand heeft nog schone handen.
We denken graag dat het Westen die nog wel heeft.

LuckyGirl | 15-04-18 | 18:27

Die 1 zegt dit, de ander zegt dat. Beide partijen komen met NUL bewijs.

Oepsie1234 | 15-04-18 | 12:50

"De Arabische lente kwam te vroeg. Syrië is het zoveelste voorbeeld dat Poetin en Rusland in de koude oorlog leven."

Hoe kom je er in hemelsnaam bij dat Rusland de veroorzaker is?

Hier klopt lettelijk geen ene malle moer van.

Al-Dente | 15-04-18 | 11:42 | 3

"Hoe kom je er in hemelsnaam bij dat Rusland de veroorzaker is?"
Hoe kom jij erbij dat ik daarbij kom? Het was niet de bedoeling jou die kant op te sturen.

Feynman | 15-04-18 | 12:55

Dat stelt hij dan ook niet. Waar het om gaat is www.youtube.com/watch?v=lW0HP7Xd2rs, een volledig verhaal zou alleen ook Westerse expansiedrift in ogenschouw nemen. Het is niet alleen Moscow dat nog in de koude oorlog zit, alleen hebben de yanken momenteel een diffuus vijandbeeld (het zou iedereen kunnen zijn) variërend van groot tot kleine tegenstander. Maar dat wil niet zeggen dat ook de VS niet al enige tijd bezig is met een wapenwedloop. Althans, dat is wat ik onder "koude oorlog" versta. Proxy wars en wapenwedloop.

liggend_streepje | 15-04-18 | 13:09

@Feynman | 15-04-18 | 12:55
“Hoe kom jij erbij dat ik daarbij kom? Het was niet de bedoeling jou die kant op te sturen.”

Je kunt het rampzalige besluit, de rampzalige inval van Irak in 2003, de sektarische strijd tussen shia en sunni daarna, de opkomst en groei van IS erna, inclusief die in Syrië, de Saudische steun voor deze jihadi’s, de wens tot Syrische regime change, de jihadi terreur in Europa niet afsluiten met "Syrië is het zoveelste voorbeeld dat Poetin en Rusland in de koude oorlog leven”. Dit lijkt me geen juiste voorstelling van zaken.

Er valt denk ik maar één echte conclusie te trekken: de westerse plannen voor regime change, de kleurenrevoluties na de val van de Sovjetunie, toen de kans daar was, zijn overal volledig in het honderd gelopen. In al die landen ontaard in burgeroorlogen, moord, terreur en genocide.

Nu nog beweren of volhouden dat het ‘De Russen’ zijn geweest die deze epische clusterfuck in het Midden Oosten hebben veroorzaakt omdat die zogenaamd nog vasthouden aan de ideeën van de koude oorlog valt niet meer vol te houden.

Als je dit niet zo bedoelde, vergeef m’n eerdere, wat kort-door-de-bocht antwoord en beschouw dit schrijven dan als niet geschreven uiteraard ;-)

Al-Dente | 15-04-18 | 17:37

Dus, maar waarom?

Wat zou het motief kunnen zijn voor Assad's troepen om een vat gifgas in een helicopter te takelen en leeg te gooien over een dorp die al volledig was omsingeld door Assad's leger? Welk strategisch genie, ongetwijfeld hoog in de militaire hiërarchie, zou dit briljante plan eerst hebben geopperd? En met welk enthousiaste instemming zou dit zijn ontvangen?

Als het gebruik van een helicopter met dermate grote stelligheid de betrokkenheid van een staat suggereert dat de waarschijnlijkheid zo hoog is dat het op zich al bombardementen legitimeert (althans aldus door Rutte voorgerekend) op basis waarvan is uitgesloten dat die niet van de directe belanghebbenden: Saoedie Arabië, Qatar en Turkije bijvoorbeeld zou kunnen zijn, via de door hen gesteunde terroristenorganisaties die ter plaatse er vrij wanhopig voor staan?

Mazzelstof | 15-04-18 | 11:16 | 3

Het is zeer onwaarschijnlijk en een onlogisch dat Assad zelf een aanval met chemische wapens op burgers zou hebben ingezet. Volledig tegen zijn belangen en die van het Syrische volk in. Wel in het belang van extremistische islamitische groepen en Westerse landen die om grondstofredenen een regimechange nastreven. Bovendien hebben de Russen een marinebasis in Syrië, hun enige in het Middellandse zee gebied.
Dat zien bepaalde Westerse landen (hamburger, fish&chips en knoflook) ook liever niet.

kempenaer | 15-04-18 | 12:29

Actie Assad uitermate waarschijnlijk, omdat na Trumps toezegging weg te willen uit Syrie Assad zijn kans schoon zag. Omdat gas heel effectief werkt als terreurwapen en omdat een dag later de opstand zich overgaf. Ook is het een gebaar aan zowel de rebellen (ik fuk jullie waar en hoe ik wil) als aan het westen (ik heb schijt aan jullie) een goede rden. En je ziet: Assad wint, Duma is weer van hem en het westen heeft een fabriekje platgegooid. Rebellen daarentegen zouden eigen bevolking moeten offeren, iets wat bij ontdekking desasterus is qua PR, het zou nik sopleveren want na eerdere 50 aanvallen is ook geen westerse steun gekomen en men heeft gewoon minder middelen ter beschikking, zoals helicopters en gif. Het is eigenlijk heel erg simpel, maar kennelijk erg moeilijk in te zien.

Beste_Landgenoten | 15-04-18 | 19:07

Okay, je kunt dus allerlei redenen verzinnen waarom het bedoelde scenario juist wel plausibel is en redenen waarom het juist niet plausibel is op basis van de beschikbare achtergrondkennis. Wat je uitkomt kan je een beetje verder aandikken en wat niet zo past te bagatelliseren. Dat lijkt me een uitstekende manier om te komen tot een betrouwbare inschatting van de waarschijnlijkheid van het ene of andere scenario.

Het gaat uiteindelijk om het gevoel in een post-truth wereld nietwaar?

Mazzelstof | 15-04-18 | 21:37

"Syrië is het zoveelste voorbeeld dat Poetin en Rusland in de koude oorlog leven"
Jammer dat Feynman niet inziet dat na het einde van de koude oorlog Amerika alleen maar bezig is geweest om haar positie rond Rusland te verstevigen.

Het plempsel van Feynman heeft niets met feiten te maken als je de legitimiteit van de aanval niet eens in twijfel trekt. Zonder veroordeling geen schuldige toch?

Logisch toch? | 15-04-18 | 11:07 | 5

ik bedoelde niet mazzeltorf, maar "logisch toch?"

Vedor | 15-04-18 | 12:26

Nee hoor, ik trek de legitimiteit niet in twijfel. Ik schrijf niet dat waarschijnlijk niet genoeg is. Ik schrijf niet dat de VS bij de vorige grote gifgasaanval de verkeerde dader aanwijst. Ik schrijf niet dat meerdere partijen die chemische wapens hebben. Staat er allemaal niet. Links naar bronnen ontbreken ook. www.nytimes.com/2003/01/31/opinion/a-... en mobile.twitter.com/nytimes/status/985...

Feynman | 15-04-18 | 13:01

@Vedor
Die zijn verkast naar Oost Europa,ook geheel tegen de afspraak in.

Roger-Rabbit | 15-04-18 | 13:07
▼ 2 antwoorden verborgen

Welke wijze les kan het Westen leren van de puinhoop in het Midden-Oosten?
Grenzen dicht. Geen massa-immigratie meer, geen toestroom meer van m.n. moslims. Want als we daar mee doorgaan, krijgen we hier dezelfde toestanden als in het Midden-Oosten. Helaas heeft het Westen die conclusie nog niet getrokken, hoewel de brexit en de verkiezing van Trump wel in de goede richting wijzen. Maar de herverkiezing van Merkel wijst erop dat de Duitsers wel erg hardleers zijn.

Rest In Privacy | 15-04-18 | 11:04

Haha, democratie in zo'n islamitisch hol. Die lui hebben gewoon een dictator nodig, anders gaan ze helemaal moslim op elkaar.

Jacques_SiConto | 15-04-18 | 10:41 | 4
-weggejorist-
Lars030 | 15-04-18 | 13:10

Dit dus!! En voor degene die echt nog denkt dat dit om "democratie brengen" gaat.. Kijk naar Irak en Lybie.. Werkt goed die democratie daar....

ruiZ | 15-04-18 | 13:14

Een beter leven is dus eigenlijk niets iets voor mensen daar. Ze verdienen dus feitelijk een dictator, marteling en gevangenzetting bij protesten, oneerlijke behandeling, achterstelling en rechteloosheid, want, het zijn moslims. Een soort dieren die niet beter verdienen. Is dat het?

Beste_Landgenoten | 15-04-18 | 19:09
▼ 1 antwoord verborgen

Oke het aanvallen van een land zonder keihard bewijs van een oorlogsmisdaad is glad ijs.

Het schept een precedent voor andere naties die dezelfde redenering kunnen toepassen in een door henzelf gekozen geval. De volgende keer dat in Oekraine een gasfles ontploft kan Rusland tot een aanval besluiten en zo een lange neus maken naar de VN met de mededeling dat iets dergelijks ook in Syrie heeft plaatsgevonden.

Maar anderzijds: Je kunt een dictator ook niet laten wegkomen met het telkens weer gebruiken van de meeste wrede middelen tegen zijn eigen volk, meestal en vooral tegen burgers (dat is het punt) en hem ermee weg laten komen met het argument "ja maar er zijn geen keiharde bewijzen".

Natuurlijk zijn er geen keiharde bewijzen als in een strafzaak, enkele dagen na zo'n aanslag zonder vrije toegang, controle en onderzoek in zo'n gebied. Dat eisen is natuurlijk het perfecte excuus voor elke dictator om een interventie weg te wuiven als onterecht, want 'er is geen bewijs'. Er is ook nog zoiets als grote aannemelijkheid en er is uitgebreid inlichtenwerk, dat veel meer weet dan wij weten over dat land. Waarom anders zijn nu plaatsen aangevallen waar nog gifwapens lagen ofwel werden gemaakt? Omdat men dat weet. Er is info genoeg.

Je kunt afgaan op aannemelijkheid in dit geval: Twee weken nadat Trump het vertrek aankondigt uit Syrie is er een gasaanval, heel effectief op een harde verzetshaard die zich een dag later overgeeft aan Assad. Eerder hebben we dit gezien in andere plaatsen van verzet. Tot nog toe is elke steun aan de rebellen uitgebleven, ook na 50 eerdere gifgasaanvallen dus waarom zouden rebellen het riscico nemen op nog een mislukking, met de extra kans dat zoiets ontdekt wordt en terugslaat? Want wordt zo'n "false flag" aangetoond dan kan de oppositie iedere hulp, ook humanitaire, wel vergeten verder.

Ik vind het prima dat Assad op zijn flikker krijgt, maar dan ben ik eerder voorstander van een persoonlijke aanval, op zijn paleis, familie, huis, kinderen, vrienden. Oh is dat gemeen? Wat is er aan Assad's kinderen (als hij ze heeft) belangrijker dan de kinderen die dagelijks zijn vatbommen op het hoofd krijgen dan?

Je ziet aan de Russische reactie, in de praktijk uitermate mild want geen echt verzet, geen echte tegenacties, terwijl in de VN onderzoek naar de dader wordt geblokkeerd dat Rusland allang heeft ingecalculeerd dat dit de prijs is die betaald moet worden voor een militaire positie in het Midden-Oosten. Maar hiertegen blijven optreden vind ik een zeer goede zaak, al was VN goedkeuring beter geweest, niet zozeer in dit specifieke geval maar vooral met het oog op de toekomstige acties van Rusland, met hetzelfde argument.

Kosovo is zo'n dingetje dat Rusland al jaren als excuus gebruikt, voor de Krim, voor Donbass, voor Georgie. Even vergetende dat er essentiele vercshillen zijn, maar als argument telt dat even niet en dat argument had beter voorkomen kunnen worden. Enfin, het is zoals het is.

Beste_Landgenoten | 15-04-18 | 10:40 | 8

@Beste_Landgenoten

"Je kunt een dictator ook niet laten wegkomen met het telkens weer gebruiken van de meeste wrede middelen tegen zijn eigen volk"
Nee maar het bedreigen van andere landen en hun bevolking tegen totale vernietiging mag dus wel.
en dan bedoel ik,
Grenada,Panama,Sudan,Jemen,Irak 2x,Libië, Syrië,Afghanistan,Bosnië,Jugoslavie,.
Stuk voor stuk zijn deze landen gruwelijk door de mangel genomen zonder toestemming,zijn totaal verwoest.
Irak werd 10 jaar lang bijna dagelijks gebombardeerd door de vs& co onder het mom van luchtverdediging.
moet je eens natellen hoeveel luchtafweer je wel niet nodig hebt voor die tien jaar.
maar de Russen hebben het gedaan !!
VS heeft met deze acties al over de 2 MILJOEN doden op zijn naan,en dan ga jij dit nog goedpraten ??
je bent niet wijs man.
Overal waar een land niet doet wat de VS zegt of wil,kan je heeeeeeeeeel snel een opstand verwachten,zijn ook altijd wel terroristische groepen die als een wonder plots overal opduiken,Egypte,Tsjetsjenië,Libië zijn al een paar voorbeelden daarvan.

Hoe kan de VS überhaupt de overwinning opeisen over ISIS als ze die kneuzen in Afganistan niet eens oder de duim krijgen na 17 JAAR !!!
en die hebben niet eens zoveel wapens als ISIS !!

Maar als de Russen beginnen over internationale regels moeten ze hun kop houden omdat ze niet toestonden dat ook de Krim ingepikt zou worden door "usefull idiots" uit Kiev.
denk daar maar eens over na oud !!

Roger-Rabbit | 15-04-18 | 12:59

De enigen die hier belang bij hebben zijn de wapenfabricanten. ‘Het Westen’ is hypocriet en meet met twee maten: oogjes dicht bij onrechtmatige inval van NAVO-bondgenoot Turkije in Syrië en misdaden tegen de Koerden daar, idem bij op grote schaal bombarderen van burgers in Jemen door vriendje Saudi-Arabië, maar de rode lijn is overgegaan bij nog niet eens aangetoonde aanval met gifgas op burgers Syrië. Dit kon - zeker als het chloor betrof - iedereen zijn! OPWC onderzoek stond op het punt gestart te worden, en daar had best even op gewacht kunnen worden.

duh! | 15-04-18 | 13:46

Wat interesseert mij die Russen nou in dit verhaal. Assad flikt wat en de VS reageert. En opeens honderen reacties die over Rusland blaffen, huilen of stoken.

Shoarmamasutra | 15-04-18 | 21:38
▼ 5 antwoorden verborgen

Maar..... wat zal de wraakactie van Putin nu zijn....

Rest In Privacy | 15-04-18 | 10:35 | 7

Wellicht meer steun aan Noord-Korea en China. Zoals dat in het verleden heeft plaatsgevonden. Voor de buitenwereld minder zichtbaar, maar op niveau wel.

Zo leverde Rusland, via de Oekraïne de raketmotoren voor de Hwasong 14 en 15. En gaf daarmee het raketprogramma een 'boost'.

RenHoek | 15-04-18 | 14:05

Niet. Poetin heeft zijn volledige zin: Assad blijft de baas, hij houdt zijn bases in Syrie. Plus hij heeft nu een prachtig excuus erbij: Hij "mag" nu ook ingrijpen zonder VN mandaat, in een buurland naar keuze, in een situatie naar keuze.

Beste_Landgenoten | 15-04-18 | 18:57

Feit dat ie t zo opneemt voor een gifgasverspeider maakt zijn geloofwaardigheid qua gasaanval op die Skipral niet meteem beter.

Shoarmamasutra | 15-04-18 | 21:39
▼ 4 antwoorden verborgen

De aanval zinloos noemen en tegelijkertijd andere targets (paleizen) aanbevelen is nogal tegenstrijdig. Mij lijkt het een gerichte en beperkte actie die een hoop machteloosheid toont maar ook een punt maakt. Niet meer en niet minder.

Simon_GS | 15-04-18 | 10:19 | 1

Yup. Zo kijk ik er inmiddels ook een beetje tegenaan.

liggend_streepje | 15-04-18 | 13:21

Het is wel duidelijk, het westen is gegijzeld door de moslim, door middel van olie, gas, en "vluchtelingen". Ze hebben ons mooi onder de duim!
Wat dat betreft, hebben ze het westen al veroverd!

vluchtelingallergie | 15-04-18 | 10:14 | 1

Vooral de Sjiitische moslims, de meest beroerde van allen.

LuckyGirl | 15-04-18 | 18:17

FirmaLenB | 15-04-18 | 09:58
Het zijn zo maar wat feiten, meer niet. Feiten ook die iedereen met een beetje verstand kan zien. Groeten uit Sint-Petersburg.

Rest In Privacy | 15-04-18 | 10:05

Om het even samen te vatten:
- de aanval van Trump was illegaal onder internationaal recht
- gebruik van een chemisch wapen staat niet vast
- geen bewijs dat Assad de dader was
En toch lees en hoor ik in de MSM dat iedereen tevreden is over deze actie van Trump, van Merkel, Rutte, tot aan Macron en May.
De Westerse leiders zijn tevreden over, stemmen in met een illegale aanval van de VS naar aanleiding van een incident waarbij geen enkel bewijs aanwezig is.
Gaat lekker zo.

Rest In Privacy | 15-04-18 | 09:45 | 5

Hey, is dit een variant van het nieuwe pro-Russen-frame?

nikolaos | 15-04-18 | 10:14

ja, snap jij het nog?

ogeon | 15-04-18 | 11:07

FirmaLenB | 15-04-18 | 09:58 |:
Je bewijst maar eens te meer de kracht van een onderbouwde tegel.
Sukkel.

LuckyGirl | 15-04-18 | 18:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Waarom blokkeert Rusland het onderzoek naar de hamvragen?

van Oeffelen | 15-04-18 | 09:44 | 8

Beste_Landgenoten | 15-04-18 | 10:18 |
De Russen doen een onderzoek, dan hoor ik de kreet wij van WC eend?
Er zijn al twee onderzoeken geweest maar deze worden door de Putin fan boys angstvallig verzwegen.
Bovendien heeft Assad in het verleden bewezen chemische wapens gebruikt tegen burgerdoelen.

botbot | 15-04-18 | 10:31

Rusland blokkeerde die omdat in die motie expliciet het gebruik van geweld door de Westerse landen stond, mocht het onderzoek( dat gisteren pas is begonnen) Assad als schuldige aanwijzen.. Geen enkel land of persoon die zijn verstand gebruikt zou hier mee akkoord gaan.. Het is zoiets als: Dat je vooraf moet instemmen met,als bewezen wordt dat jij bij de Appie een stuk chocola hebt gejat, je helemaal in elkaar wordt geslagen door de beveiliging... right... Wie gaat daar ja op zeggen...

ruiZ | 15-04-18 | 13:21

botbot | 15-04-18 | 10:31 |:
En een Nederlander leverde de belangrijkste grondstof voor de gifgasaanval in Irak.
Dus?

LuckyGirl | 15-04-18 | 18:14
▼ 5 antwoorden verborgen

Die George Dobbel Joe Boessjch en Hillary Clinton hebben er een mislukt potje van gemaakt. Zij dachten Khadaffi en Sadam Hoessein weg en democratic regime change inplanten. Nou mooi niet. En nou mag Trump het oplossen.

Ikbeneenzelfbouwer | 15-04-18 | 09:35 | 1

Zowel Bush als Clinton hebben de lucht van Kissinger aan zich kleven.

LuckyGirl | 15-04-18 | 18:10

Douma was 1 van de laatste bolwerken van anti regeringstrijders en was al tijden omsingeld door de regering. Het was een kwestie van tijd voordat Assad douma zou terugveroveren. Het een en and er zoals transport van mensen vanaf douma naar het noorden richting turkije had al plaatsgevonden. Waarom, welk strategisch voordeel valt er nog te behalen wanneer je voor chemische wapens kiest? Volgens mij zitten er geen domme jongens in de syrische legertop... en ook heel toevallig dat de wittehelmen wéér on the spot zijn, zoals bij nog paar gifgas aanvallen. Je zou ze haast verdenken van vieze handjes maar ze helpen alleen de mensen, en filmen de gebeurtenissen in non government controlled gebieden waar heel frapant veel mensen te zien zijn maar nooit de anti regerings strijdkrachten. En ook nog eens direct vinger wijzen van de westerse kant zo goed als na het gebeuren.

Kom op @feynman, beetje bashar bashen is okay maar dit artikel is toch een beetje blauw met roodwittestrepen gekleurd. Wie zijn wij om te bepalen wat de beste regeringsvorm is? Dat democratie bij ons werkt betekent niet dat het overal werkt, hoef ik je niet uit te leggen. Je blamed rusland en syrie van koude oorlog neigingen maar je vergeet de rusland bashing van onze kant wat al veel langer speelt dan de oorlog in syrie gaande is + andere zaken. Klein beetje disappointed in dit artikel. Maar ook weer een goede lees thru omdat het toch de gebeurtenissen vanuit een bepaalde perspectief omschreven worden. Lievve Feynman, ik hoop dat je in je volgend artikel een breder kleurenpalette gebruikt.

Abu Koop Dan | 15-04-18 | 09:29 | 3

Stop eens met die fucking anglicismen man!
On the spot, Non government controlled, bashen, disappointed, en lees thru!? Daar zijn prima Nederlandse alternatieven voor.

BJ81 | 15-04-18 | 09:45

Helemaal mee eens!

ruiZ | 15-04-18 | 13:22

De orlog is Syrië gaat om niets anders dan een fucking pijpleiding, Syrie heeft gekozen voor de Russische alliantieiet de amerikaanse.
Turkije valt onder de Amerikaanse, vandaar dat deze de aanval ook net zo "rechtvaardig" bestempeld net als heel europa.

Lees dit en het wordt heel doorzichtig:
www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/08/...

boerk | 15-04-18 | 09:24 | 4

Interessant.

kaasfondue | 15-04-18 | 09:41

Dank voor de link.
#F*ckin interesting

oplichter | 15-04-18 | 17:32

Goed zo boerk, blijf de link posten tot iedereen hem gezien heeft.
Dit is waarom ik op GS kom!

LuckyGirl | 15-04-18 | 18:08
▼ 1 antwoord verborgen

Over de rechtvaardigheid van de aanval:
De syrische overheid is degene die chemische wapens heeft geproduceerd. De rebellen hebben daar een deel van in handen gekregen. Dus wie er ook op het knopje heeft gedrukt om de wapens te lanceren, zonder de cw productie van Assad was er geen aanval geweest.

Dus Assad heeft in elk geval deels verantwoordelijkheid dat dit soort aanvallen kunnen gebeuren.

Barre_de_k | 15-04-18 | 09:23 | 11

Hier heb je je saloon Mickey.

nikolaos | 15-04-18 | 11:04

Tuurlijk joh... UIt FTM: Nederlandse grondstof voor Syrisch gifgas, ondanks waarschuwing van de Amerikaanse regering.

Syrië importeerde jarenlang grondstof voor gifgas uit Nederland, zo melden de collega’s van NRC en RTL. Het middel, Glycol, was bestemd voor het ministerie van industrie. Toevallig - of niet - valt dat ministerie onder het Syrische ministerie van defensie. In 2003 drong de Amerikaanse regering bij de Nederlandse collega’s meermaals aan op het staken van de leveringen. Tevergeefs. In 2008 maande Nederland andere landen nog wel om export van glycol naar Syrië tegen te houden, maar ging zelf tot in 2010 door met exporteren, nog net voor de uitbarsting van het Syrisch geweld. www.ftm.nl/artikelen/nederland-hielp-... Daarbij aantekenend dat zowel de US als het VK nog steeds chemische wapens maken en er mee experimenteren.. Zie dit artikel uit de Guardian: www.theguardian.com/science/2004/may/... Er is hier geen "Moral High Ground" voor niemand niet!!

ruiZ | 15-04-18 | 13:26

Barre_de_k | 15-04-18 | 09:23 :
Onzin, net als
"Het Westen is de allergrootste wapenproducent/handelaar, dus elk gewapend conflict is deels onze verantwoordelijkheid"
of
"de uitvinder van de helikopter is deels verantwoordelijk voor deze gifgasaanval".
Ongelofelijk domme redenering verhuld in een sausje van zogenaamde redelijkheid.

LuckyGirl | 15-04-18 | 18:06
▼ 8 antwoorden verborgen

Hoe kan 't in godsnaam dat het meest kritische geluid over de verantwoordelijkheid van de gif aanval in de rukking NRC de uitspraak van Rutte is dat het "waarschijnlijk' Assad is? Is dat het nivo van de Nederlandse kritische journalist. Verbijsterd Volgzaam de nieuwe kreet van deze voormalige scherpslijpers.

kaasfondue | 15-04-18 | 09:19 | 2

Ja. Op skynews in GB hadden ze een voormalig generaal die dezelfde vragen stelde live op tv. Die wordt weggedraaid wegens nieuw onderwerp / "lastige vragen stellen".
www.rt.com/news/424078-sky-news-gener...

Is dit nog nieuws? | 15-04-18 | 09:29

Let ook veel op aanhalingstekens zoals ik ze bij het woord "bewijs" heb zien gebruiken.
De meeste mensen (zeker diegenen die vooringenomen zijn) zullen het bericht onthouden zonder zich de aanhalingstekens te herinneren.

LuckyGirl | 15-04-18 | 17:54

"De vaste Kamercommissie deed een poging iedereen die tegenstander was van een direct bombardement in Syrië weg te zetten als een voorstander van chemische wapens."

Dit! Wanneer precies is deze manier van argumenten/debatteren/discussiëren in Nederland in zwang geraakt? Het probleem speelt maatschappijbreed: je mag gewoon geen andere mening meer hebben. Van de week nog op school bij mijn dochter: twee meiden gaan iets doen, mijn dochter trekt zich even uit de berekening vanwege huiswerk en wordt linea recta weggezet als een "fucking hypocriet". P-p-pardon?! Wat is er gebeurd met die vijftien miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde die je niet in een keurslijf moest duwen? Het sociale klimaat begint hier met de dag Noord-Koreaanser aan te voelen.

MickeyGouda | 15-04-18 | 08:45 | 12

Zeker Parel, dat het vooral dat in dat debat gebruikt werd is zeker waar als je het mij vraagt. Mijn these is dat er gebruik werd gemaakt van een enorm trauma, dus de meeste mensen kunnen er weinig aan doen denk ik.

nikolaos | 15-04-18 | 10:20

@nikolaes

Bedankt voor dit fijne linkje ter lering ende vermaek.

@Parel van het Zuiden

Inderdaad. Naoorlogs Nederland heeft jarenlang vol spanning naar Rusland gekeken, daarna naar het Midden Oosten. Blijkt het grootste gevaar toch van binnenuit te komen. We gaan nu kopje onder door onze eigen "elite". Hoe wrang.

MickeyGouda | 15-04-18 | 10:27

nikolaos | 15-04-18 | 10:10 |:
Bedankt voor de link, een uitermate goede analyse.

LuckyGirl | 15-04-18 | 17:49
▼ 9 antwoorden verborgen
-weggejorist-
gato | 15-04-18 | 08:15

Xirdalan | 14-04-18 | 21:59
Het was de OPCW zelf die begin 2014 schreef aan de VN te werken op basis van info verstrekt door Assad en dus niet te kunnen garanderen dat alles was ingeleverd. OPCW heeft 1300.000 kg chemische wapens en chemicaliën om die te maken afgehaald, een vaatje achterhouden was niet zo moeilijk. Twee opslaglocaties waren niet bereikbaar, dus tot in hoeverre zijn die geplunderd? OPCW heeft ook nog op een locatie die Assad NIET had opgegeven sporen van Sarin gevonden. Samengevat rammelt de chemische ontwapening van Syrië aan alle kanten. Ik geloof niet dat die volledig gelukt is, en ik geloof dat Assad het kan inkopen of maken of beide. Nog steeds.

Vervolgens meldden meerdere bronnen dat meerdere artsen symptomen zien die wijzen op een zenuwgas, maar ruiken chloor. Het aantal slachtoffers is een indicatie voor een zenuwgas, is niet haalbaar met chloor. Dan klopt de 1 helicopter met 1 vat propaganda niet.

Mijn inschatting is dat er meerdere aanvallen met gas zijn geweest. De ene is waarschijnlijk Sarin aangezien dat zenuwgas in idiote hoeveelheden in Syrië aanwezig was of is. 100 kg is echt de onderkant van die inschatting. De andere is chloorgas aangezien dat ook civiele doelen heeft en niet is afgehaald of bestudeerd door de OPCW.

Dus welke aanwijzingen hebben wij nog allemaal nodig voordat de conclusie dat Assad nog over Sarin beschikt WEL acceptabel is?

In de Iran/Irak oorlog sloeg de VS ook hard op de trommel dat Iran met gifgas had gegooid. Saddam bleek zooi te hebben gegooid die Frans van Anraat had verkocht. De genuanceerde versie is dat beide die rommel hebben gegooid.

Er wordt nu heel hard geroepen dat Assad het gedaan heeft en die troep heeft, maar tot in hoeverre is zeker dat rebellen en terroristen die rommel daar niet uit een militaire basis hebben gejat? Is dit niet allemaal een rookscherm om onder het tapijt te vegen wat wij in Europa mogen verwachten?!? (hier ben ik pas aan het speculeren of zoals ik het zelf zie, een risico-inschatting aan het maken)

Isis in Mosul was overladen met gejat Amerikaans wapentuig dat het Iraakse leger in paniek had achtergelaten. Net zoals in de Vietnamoorlog was de VS weer onbedoeld de primaire logistieke partner van hun tegenstander.

Feynman | 15-04-18 | 08:08 | 3

Meeste hebben ze nog van de Amerikaanse zelf gejat nadat die in alle haast ervandoor gingen,complete basis lieten die achter met alles erop en eraan.
Of die 150.000 vz 58 die de vs in 2016 kocht in Tsjechië van het leger,daar zijn dik 100.000 bij isis en die andere clubgenoten terecht gekomen.

Roger-Rabbit | 15-04-18 | 09:09

@ Feynman
Lekker een stukje schrijven op basis van wat vermoedens: “ik geloof dat”, “mijn inschatting is”, aanwijzing zus, aanwijzing zo. Waar baseer je je toch met stelligheid gebrachte aannames eigenlijk op?
En dan het pleidooi om de paleizen Assad te bombarderen. Wat denk je dat er gebeurt als de macht van Assad wegvalt, en in wiens belang is dat eigenlijk? De oorlog zal iig worden voortgezet en de bevolking nog meer lijden.

duh! | 15-04-18 | 14:12

Dan nog is de vraag wat de rebellen in jezusnaam opschieten met een gifgasaanval op eigen burgers? Ten eerste heeft het tot gevolg dat enorme paniek uitbreekt en men weg wil uit dat gebied, waarmee de rebellen dus hun "beschermende" bevoking verliezen (even uitgaande van de cynische waarheid dat men de bevolking als schild ziet) want dat zou een gewldig strategisch kadootje zijn aan Assad. Dan nog, hoe vaak heeft een eerdere gifgasaanval geleid tot robuust westers ingrijpen? Niet 1 keer. Op wat symbolische bommen na. Het zou dus totaal contraproductief zijn, en bovendien vereiste het nogal wat geheimhouding en organisatie (en wie zegt dat men overeenstemming verkrijgt onder het verzet, als iemand een false flag aanval voorstelt?)

Assad had de middelen, het motief, de kans en het strategisch voordeel van zo'n aanval.

Beste_Landgenoten | 15-04-18 | 19:28

Vannacht heeft Israel Iran bestookt met raketten.

Maar nu eerst max, Bahrein zien.

gato | 15-04-18 | 07:58 | 5

Ruimdenker, nee, Israel bestookte Iran.
max P3 in China, niet Bahrein.

gato | 15-04-18 | 08:25

Grapje gato.
Heb je een linkje, want dat is groot nieuws. Of bedoel je dat Israël stellingen van Iran in Libanon of Syrië bombardeert.
Plezier met Max.

Ruimedenker | 15-04-18 | 08:38

China Iran bestookt met raketten?

kaasfondue | 15-04-18 | 09:21
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat doet Nederland nadat duidelijk was dat Rusland de wapens had geleverd bij het neerhalen van de MH17? Jarenlang met Rusland praten of ze mee willen werken aan het onderzoek. Resultaat 0. Wat deed GB toen duidelijk was dat Rusland achter de vergiftiging zat van Skripal? Direct en duidelijk de vinger naar Rusland wijzen, Russische diplomaten uitzetten, bondgenoten oproepen hetzelfde te doen, etc.
Wat toont dit aan? Nou simpel.. Nederland is gewoon een zeer slap land zonder enige ruggegraat. Er zijn 194 Nederlanders vermoord door Rusland en wat is er in de tussentijd gebeurd? Geen zak. De landen met 'ballen' zijn de enige die wel het lef hebben om ongeacht alle Russische dreigementen te hulp te schieten in Syrie. Diep respect voor deze 3 landen.

salsaparilla | 15-04-18 | 07:17 | 4

Ja zeg, diep respect voor het afschieten van wat kruisraketten op een afstandje op vooraf ontruimde locaties, op basis van een onbewezen aanval. Dapper! En ook voor het steunen van Saudi-Arabië tegen de Jemenitische burgerbevolking en van Turkije tegen de Koerden. Wat een ‘ballen’. Wat je schrijft over Rusland (zowel Skripal als Mh17) is tevens onbewezen, dus gelul.

duh! | 15-04-18 | 14:05

boerk | 15-04-18 | 09:33 |:
Ik had het in een eerder draadje ook al geschreven: dank voor deze link.
Zeer verhelderend.

duh! | 15-04-18 | 14:05 |: Juist!

LuckyGirl | 15-04-18 | 17:31
▼ 1 antwoord verborgen

Onze supermarkten liggen vol met chemische "wapens".
Vrij verkoopbaar, zelfs voor minderjarigen.
Ik maak liever gebruik van groene zeep,soda en schoonmaakazijn maar meng absoluut geen bleek/chloor met azijn of gootsteenontstopper anders krijg je het OPCW op bezoek en misschien wel een kruisraket,na een gifgasaanval op jezelf.

steekmug | 15-04-18 | 06:29 | 1

Ammoniak. Ook lekker in de mix.

Is dit nog nieuws? | 15-04-18 | 09:30

Dus omdat met een gifaanval 76 mensen zijn vermoord zijn de Amerikanen zo superslim dat ze alle gif opslagplaatsen en fabrieken gaan bombarderen?? En dat gif dan? Zit dat nu daar in de lucht ofzo? Is dat nu vrij toegankelijk mee te nemen door rebellen uit ruïnes? Kan aan mij liggen hoor, maar stel we vinden alle kerncentrales na de laatste ramp gevaarlijk, dan is het toch juist niet zo slim om alle kerncentrales te bombarderen? Ik geloof er niets van dat alle Sarin gas opslagplaatsen en fabrieken zijn plat gebombardeerd en dat iedereen de nog heel gebleven sarin gas vaten daar nu gratis op z''n ezel kan laden en mee kan nemen in Syrie...

CarloCarpacio | 15-04-18 | 05:38 | 4

@Miko: Omdat het allemaal leugens zijn natuurlijk, er verschijnen nu filmpjes van platgebombardeerde gebouwen waar je de rook nog uit ziet komen, Lekker slim om dat te filmen terwijl verteld wordt dat dit een dodelijk gifgas magazijn was.. Maar als de wind een beetje goed staat komt al dat dodelijke gifgas volgens het KNMI met sahara zand naar Nederland, en ademen we dat van de week allemaal samen in, dankzij de geweldige succesvolle bombardementen op gifgas fabrieken en gifgas opslagplaatsen, hoe dom is iedereen om dit te geloven en niet eens te vragen waar dat gifgas na bombardementen blijft en waarom filmende journalisten van dampende verwoeste gebouwen nergens last van hebben? Als u van de week een vreemd kuchje signaleert denk dan niet aan een griepje, maar aan sahara zand gemixt met sarin gas overgewaaid naar Nederland!!! Tenzij...... tenzij Amerika gewoon wat pijltjes naar oude doelloze gebouwtjes heeft gestuurd natuurlijk...

CarloCarpacio | 15-04-18 | 06:33

De energie van de impact verbrandt het gifgas.

the Jackdawn | 15-04-18 | 06:45

The_Jackdawn: C4H10FO2P kookpunt 158 graden, smeltpunt -56 graden. En kijk eens naar de elementen? Als er sprake is van een gifgasfabriek zijn die nog gesplitst en is er mogelijk nog een hoop DMMP, het goedje dat de El-Al boeing die in de bijlmer neergestort is ook aan boord had....

CarloCarpacio | 15-04-18 | 06:56
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Chow | 15-04-18 | 04:07 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Nederlandse regering liegt weer eens: zegt volgends de NOS t.co/MZEfr92DyT dat de Russen geen onderzoekers accepteren of toelaten. De Opcw is echter inmiddels in Damascus geland: twitter.com/OPCW/status/9851633432238...

Westerse propaganda en leugens worden steeds erger.

La Bailaora | 15-04-18 | 02:10 | 5

Het is wel heel toevallig dat juist vlak voor dat de OPCW aankomt om onderzoek te doen met hun 'Fact-finding Mission', de locaties zijn gebombardeerd.
Had dat onderzoek de herkomst en/of aanwezigheid van chemische wapens kunnen aantonen?

Endoxa | 15-04-18 | 08:38

@Feynman
VS resolutie ging uit van een dader(Assad) en elk bewijs zou dan aan hem toegeschoven
worden.
Gaat lekker met je Feynman,jij kan meteen aan de slag bij het OM.

Roger-Rabbit | 15-04-18 | 08:43

Roger-Rabbit | 15-04-18 | 08:43 |
Nee dus: VN stelde onderzoek naar zowel oorzaak als dader voor. Dat werd al getorpedeerd door Rusland. Waarom toch? Nou wie het weet mag het zeggen.

Beste_Landgenoten | 15-04-18 | 19:32
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
ik2! | 15-04-18 | 01:33

Interessante link die wij doorkregen eergisteren van een reaguurder. Ardberg als mij niet vergis, waarvoor dank! syria.liveuamap.com/

Basil Fawlty | 15-04-18 | 01:28 | 1

deze is veel beter: militarymaps.info jouw link staat vol met propaganda.

La Bailaora | 15-04-18 | 02:07

Op een ander platform verschijnen momenteel berichten over o.a. een aanval door Israëlische jets en 20 Iraanse militairen die zouden zijn omgekomen in Syrië

Linksbuitengewoon | 15-04-18 | 01:13

Gelul. zonder veto loopt iedereen van tafel.

kaasfondue | 15-04-18 | 00:39 | 1

Het vetorecht is inderdaad het bindmiddel bij uitstek.

LuckyGirl | 15-04-18 | 17:24

In Syrië zou chloorgas ingezet zijn. Dus geen Sarin zoals Feynman beweerd. Chloride is heel eenvoudig te produceren.
Natuurlijk een afschuwelijk wapen net zoals mosterdgas dat is of Sarin. Maar.... Heel wat minder dodelijk dan conventionele wapens. Dat is aangetoond in de eerste wereldoorlog. Afschuwelijk? zekers maar als moordwapen veel minder effectief dan conventionele wapens.
De inzet er van is altijd afhankelijk van de weersomstandigheden en er zijn goede beschermingsmiddelen.
Ja afschuw over het gebruik van strijdgassen is op zijn plaats maar diezelfde afschuw moet er ook zijn over bommen, landmijnen, artillerie enz.

Zapata10 | 15-04-18 | 00:33 | 3

Ja, gelukkig zijn alle opslag magazijnen en fabrieken van dodelijke gassen platgebombardeerd en vraagt niemand zich af waar dat dodelijke gas dan is gebleven, hoeveel gas in verpakkingen intact is gebleven en hoe makkelijk dat laatste nu gratis op te halen is door wie dan ook doordat de opslag plaatsen en fabrieken onbewaakt en verwoest zijn. Als Amerika zo slim blijft bombarderen ze ook alle opslagplaatsen van Plutonium en Uranium. Kortom, allemaal leugens, gewoon wat Hollywood vuurpijlen die recht een grote zandbak zijn ingestuurd, en iedereen gelooft het, niemand vraagt zich af waar is dat dodelijke gas nu, in welke conditie en hoeveel.....

CarloCarpacio | 15-04-18 | 05:49

Met chloorgas haal je geen 75 doden, of je moet echt idiote hoeveelheden gooien, dat is niet haalbaar in het 1 helicopter scenario wat gemeld wordt. De artsen roken chloorgas, maar zagen symptomen die horen bij een zenuwgas zoals Sarin. Ik denk dat beide gegooid zijn, en er dus geen sprake is van maar 1 aanval.

CarloCarpacio | 15-04-18 | 05:49
Sarin degenereerd, ontleed, valt uit elkaar bij hogere temperaturen. Ook verdund het in de lege woestijn.

Feynman | 15-04-18 | 07:34

Nee het soort gas is nog niet eens vastgesteld. Überhaupt is er nog niet vastgesteld dat eer een gifgasaanval plaats heeft gevonden. Maar goed. Feiten en meningen.....

Is dit nog nieuws? | 15-04-18 | 09:23

De Arabische lente heeft daesh in t zadel geholpen en ze zijn reuze hardnekkig. Ze blijven financiering hebben. Omdat ze de heimat willen bevrijden, zeggen ze, en t zijn pubers die uit de halve wereld komen. Wat bevrijden. Hoezo bevrijden? Een kalifaat in de Levant is geen bevrijding. Die pubers dromen mooi en om t waar te maken liquideren ze elkaar en verkopen ze kinderen. Daarom is t zo hardnekkig. Misdaad loont tegenwoordig.
Dat Rusland Assad wil helpen is dan ook logisch en op zich niets om van in koude oorlog russen-gasmaskerpaniek te raken.
Van het verkopen van de kinderen van je "vijand" d.i. gewoon mensen die in Syrie wonen en waarvan je als goede moslim het huis hebt kapot geschoten en de kinderen ontvoerd woellah.
De Arabische lente heeft niet geleerd van de revolutie in Iran. Wil je democratie en vrede zoals in het Westen dan krijg je: een kalifaat Waarom omdat die dikke baardventjes op die scootertjes ipv een vrouw versieren en vakken vullen bij de ah liever oma's overvallen en van hun pinpas beroven en hun jonge broertje aan een pedo verkwanselen in ruil voor een reisje zandbak.
Zolang je die warlordjes laat wegkomen met hun terreur heb je geen democratie.
Zonder veiligheid heb je niks en is er geen ruimte voor democratie.
Wíj hebben dat ook nog niet geleerd. We laten de warlords van Staatsbosbeheer wegkomen met konikspaardocide en vervolgen mien uit assen voor t voeren van hooi terwijl onze nederberbers elkaar bij bosjes mogen afschieten zonder dat de staat ze iets in de weg legt.

als je iets wil doen vor syrie help je moslimburen dus die pubers knechten ipv ze wegstaren tot ze jan de vries heten: bijvoorbeeld door die krengen op de fiets te krijgen ipv op zo'n dure scooter. Is ook beter met al die baklava moet je wel blijven bewegen.

sputniknews.com/middleeast/2017012710...

zazkia | 15-04-18 | 00:25 | 2

als je iets wil doen, zoals trekken aan een dooie kameel bijvoorbeeld.

De Briemusketier | 15-04-18 | 02:03

Islam is geen puberale stoornis maar een vorm van totale krankzinnigheid die bij alle leeftijden kan voorkomen.

Rest In Privacy | 15-04-18 | 04:56

Gelukkig zijn wij heel humaan. Jawel. Wij gebruiken geen gifgas. Nee. Want wij zijn humaan. Onze mitrailleurs maaien mensen om bij bosjes dat is heel humaan. Onze bommen veroorzaken vuurstormen. Dat is heel humaan. Onze landmijnen zijn heel humaan en onze clusterbommen ook.
Het is veel humaner om te creperen aan het effect van conventionele wapens dan aan gifgas. Wat een totale waanzin.

Zapata10 | 15-04-18 | 00:23 | 2

Hear, hear!

IkwilJinekwel | 15-04-18 | 07:53

Ik ben prettig verbaast over veel tegels, steeds minder Pavlov-reacties op het woord gifgas.

LuckyGirl | 15-04-18 | 17:03

Een leuk stuk maar het minst de rechtvaardiging en de achtergrond waardoor het zo is in Syrie. De gifgasaanval, volkomen onlogisch dat Assad, hier achter zou zitten. Een beetje oorlogstrateeg kan inschatten dat juist Assad, er geen enkel belang bij had om tot een gifgasaanval over te gaan. De vijand, lag al op zijn rug, de stad/dorp was immers omsingeld. Het was slechts wachten en de stad/dorp zou vallen, met of zonder afspraken over aftocht. Als je een beetje intelligent bent, moet je weten dat juist de tegenstanders van Assad, hierbij een belang hadden. Zij weten als geen ander, dat bij voorbaat het Westen, naar Assad, wijst zonder over echte bewijzen te beschikken. En ja hoor, het Westen deed wat de rebellengroepen verwachten, zij keerden zich tegen Assad. De rebellen zijn inderdaad terroristen die er niet voor terugdeinzen om de eigen burgers op te offeren. Zij zijn niet zo slecht of nog slechter dan Assad. Hoe is deze oorlog ontstaan. Punt 1, het Westen heeft de Staat Syrie, laten ontstaan. Allerlei stammen en bevolkingsgroepen werden bij elkaar geduwd. De een, haatte de ander nog meer dan ander. De vader van Assad, en Assad zijn dictators en Alawiet. De minderheid in Syrie. Gelijk als Saddam Hoesein, een Soeniet was en deze groepering de minderheid van Irak is. Zij kunnen het land alleen met harde hand bij elkaar houden. Het vormen van een democratie is derhalve een utopie. De opstand in Homs, werd gesteund door, daar zijn zij weer, het bemoeizuchtige Westen, met hun democratie- en mensenrechtendroom. De opstand spreidde zich uit als een olievlek. Met dank aan het Westen en zo ontstond en burgeroorlog die tot aan de dag van vandaag voortduurt. Hier komt nog bij dat de val van Saddam Hoessein, IS creëerde. Met dank aan jawel het Westen. Zie hier de puinhoop ontstaan door het bemoeizuchtige Westen.

De Evangelist | 15-04-18 | 00:21 | 4

En dan nog te zwijgen over t feit dat Assad niet koos voor een "Amerikaanse" pijpleind, maar een Russische wat om Miljarden gaat.
De Russische gaat ook niet meer door Turkije en die was voor het bombardement.
Assad doet niet wat Amerika hem opdraagt.
www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/08/...

boerk | 15-04-18 | 09:54

Interessant en klinkt logisch.

EefjeWentelteefje | 15-04-18 | 11:27

boerk | 15-04-18 | 09:54 |:
Dit is de link waar ik op zat te wachten.
Dank!
Goede analyse van De Evangelist ook.

LuckyGirl | 15-04-18 | 16:58
▼ 1 antwoord verborgen

Wat een gezeik hier weer,
Alle luchtaanvallen op die gestoorde idioot zijn OK.

HoerieHarry | 15-04-18 | 00:19 | 4

Goh, dat is een weloverwogen, op kennis gebaseerde, stelling.

Koos8173 | 15-04-18 | 03:30

Overigens ben ik er nog steeds niet zeker van dat Assad die gasaanval heeft gepleegd. Ten eerste weet ik niet zeker of er een aanval is geweest maar als dat zo is dan lijkt het me vreemd dat Assad erachter zat. Waarom zou hij om een gegarandeerde aanval vragen door gas te gebruiken in een gebied dat hij praktisch veroverd heeft?

Koos8173 | 15-04-18 | 03:36

Hoi Harry.
Wat een gezeik weer. Alle luchtaanvallen op bijvoorbeeld Erdogan zijn ook OK?
Erdogan is ook aan het oorlog voeren in Noord-Syrie.
Trump en Saoed in Jemen.
Nederland in Mali.
Enzovoort.

Is dit nog nieuws? | 15-04-18 | 09:34
▼ 1 antwoord verborgen

De wereld is een gevaarlijke plek om in te leven. Niet door de mensen die kwaad doen, maar door de mensen die daar niets aan doen.

Albert Einstein

Denkhetnjet | 15-04-18 | 00:12

Jan Dribbel is een plichtsgetrouw man. Laat zich vertellen door trollen wat te denken en hey. Het is precies wat onze minister Trollongren allemaal zegt dus is het waar. En het is je plicht. Dat maakt hem geen slaaf. Welnee.

LibertasSimplex | 15-04-18 | 00:09 | 1

Slaaf van de moraalloze Berbaar. Stel je voor.

LibertasSimplex | 15-04-18 | 00:10

Sinds Nederland besloten heeft geen gas meer te leveren moet de leiding vanuit het midden-oosten er maar eens komen.
Het zal onze leiders een zorg zijn hoe mensen aan hun eind komen, zolang er geld verdient kan worden.
Is dit ook een gevalletje van.
Maar iedereen met een groot rechtvaardigheids gevoel zit toch goed fout met het trots zijn op dit gebeuren.

Rest In Privacy | 14-04-18 | 23:55 | 3

Waarom het toch altijd het over gasleidingen uit het Midden-Oosten hebben terwijl Noorwegen dichterbij en betrouwbaarder is.

Jan Dribbel | 15-04-18 | 00:01

Wel toevallig dat de grootste moordenaar uit het midden-oosten “ de Prins “ even aan het buurten is geweest.
Wat die uitvreten in jemen heeft niemand wat van.
Denk er het mijne van, maar zullen het gaan zien tijd zal het uitwijzen.

Rest In Privacy | 15-04-18 | 00:10

Lees maar eens over de gasleiding uit Qatar die moet gaan concureren met Rusland. Het verklaart een hoop.
@Jan Dribbel | 15-04-18 | 00:01 Ja, want er zijn geen andere afnemers van het Noorse gas? Onze buurlanden bijvoorbeeld?

Koos8173 | 15-04-18 | 03:34

De feiten zijn gewoon dat het volk in het MO. Gewooon een dictator nodig hebben. Hoezo die paleizen bombarderen? Net of die lui de komende 500 jaar democratie kunnen begrijpen.

HoezoStom? | 14-04-18 | 23:39 | 1

Hebben = heeft natuurlijk

HoezoStom? | 14-04-18 | 23:42

Ronaldo is dus feynman, vandaar al die grafiekjes.
Laat er dan gewoon je naam onder staan, wanhopige reaguurder uit het verleden.
Al een vast contract?

Ongeblustekalk | 14-04-18 | 23:36 | 1

Dacht gisteren nog dat het een oprechte vergissing was. Nu denk ik ook dat ze 1 en dezelfde zijn. We gaan het meemaken in ieder geval.

Rest In Privacy | 15-04-18 | 13:50

O lekker. Rumoer gaat dat er momenteel een aanval op Syrische troepen in Deir Ezzor gaande is.

Verder dat mogelijk een gecombineerde Russisch-Syrische aanval op olievelden in de buurt van Deir Ezzor die in handen van de Amerikaans gesteunde YPG zijn, op handen is. Er zijn 100% zeker Amerikaanse troepen daar.

omanders | 14-04-18 | 23:34 | 2

Dat gaat dan zo aflopen als een maand geleden toen een paar honderd Wagner huurlingen zijn omgekomen.

Beste_Landgenoten | 14-04-18 | 23:46

Jan Dribbel: `Dotan heeft de Russen uit mijn meterkast verdreven.´

LibertasSimplex | 14-04-18 | 23:33 | 3

Dat is fijn voor je dan kan er nu een paartje ooievaars in je meterkast nestelen.

Jan Dribbel | 14-04-18 | 23:38

Goeie reactie man. Paartjes ooievaars in meterkasten. Hoe staat het met de Russen. Pak ze Jan! Ze zitten nu in je gootsteenkast. Stay woke!

LibertasSimplex | 15-04-18 | 00:01

LibertasSimplex | 15-04-18 | 00:01
Hoe wisten de Russen dat in mijn gootsteenkast mijn wodka-voorraad staat?
Nu zingen ze strijdliederen.

Jan Dribbel | 15-04-18 | 00:11

Opmerkelijke slotzin, in deze context...

bisbisbis | 14-04-18 | 23:31

Maar ok. Dit is dus WOIII? 103 Raketten en dat was dan het hele verhaal. Geen invasie zoals tijdens de Desert Storm. Ben best teleurgesteld.

Mark_D_NL | 14-04-18 | 23:27 | 2

Desert storm en de invasie in Afghanistan waren de laatste ouderwetse oorlogen. Sindsdien wordt alles op basis van de superieure Amerikaanse technologie beslist. Als straks de warrobots kunnen worden ingezet is er helemaal geen soldaat meer nodig.

Rest In Privacy | 15-04-18 | 04:29

@Gulliver
In Afghanistan slaan ze al 17 jaar een modder figuur met al die high tech wapens,Taliban heeft genoeg aan een RPG en oude AK 47.
Zie je maar weer dat de Russen toch betere wapens hebben.

Roger-Rabbit | 15-04-18 | 08:56

Het afsteken van een zevenklapper in het paleis van Assad had meer indruk gemaakt lijkt mij.
Maar je zult de wapenindustrie niet horen klagen, weer een fijne omzet van 100 stuks kruisraketten. Verder was onze eigen MP helemaal overtuigd dat het prima is om zonder hard bewijs proportioneel los te gaan
Het is net als vroeger op school, je geeft iemand die voor een ander zit een draai om zijn oren en de onschuldige krijgt een klap op zijn Kanis.
Dat niveau zitten we zo’n beetje.

Eppo | 14-04-18 | 23:24 | 1

Onze MP heeft gewoon het verhaaltje te herhalen van de VS en heeft zelf helemaal niets in te brengen.
Dat heeft niets met overtuiging te maken.

LuckyGirl | 14-04-18 | 23:33

Dit is oa een powergame tussen de VS en Rusland die we lang niet meer hebben gezien. En ik schrik er als koude oorlog kind niet van dat itt tot de millenials en sneeuwvlokjes. Ergens voelt het weer zeer vertrouwd. Poetin, ex KGB en Trump weten hoe het vroeger was. Beiden willen geen WOIII dat weet ik zeker maar dit is standaard "muscle flexing". Zoals ik al eerder, een paar weken geleden, zei. Ze zijn op zoek naar een balans daar. Het is een teringbende en die Russische marinebasis en vliegveld in Syrie daar heeft de VS geen problemen mee. Dat is een feit. Anders hadden ze niet al een paar dagen geleden aangekondigd dat ze wat raketten op (lege) gebouwen zouden dumpen. Onder het motto: Vlad haal je schepen effe weg en zet je vliegtuigen 300 meter naar rechts zodat we ze niet raken. Vlad is niet de beroerdste en verplaatste de boel effe maar zei wel: "Is het ok als ik dan wat grote woorden zeg"? "Tuurlijk Vlad" zei Donnie "Dat hoort erbij". ;-)
Dit was werkelijk de meest belachelijke move ooit. In de categorie dat de VS Grenada bezetten in 1983. Maar, serieus, en daar het gaat de VS en ook Rusland om, zij willen zich positioneren wat er ook gebeurd want ondanks dat ze grootmachten zijn hebben ze 1 ding niet in de hand en dat is de strijd tussen sjiieten en soennieten. Maw de islam. Jordanie, VAE, SA, Egypte zijn "stabiel" soennie en pro VS. Iran, Inmiddels ook Irak en Assad Syrie zijn sjia en dus Russisch. En dan heb je nog de probleem gebieden. Yemen, Qatar, alles buiten Assad beheerd Syrie en Libanon. En dan loopt er nog een vent doorheen die niet te controleren is en dat is Erdogan. De zichzelf benoemde nieuwe Ottomaanse sultan. En daar zit in die regio werkelijk niemand op te wachten want ze hebben daar een bloedhekel aan hem want oud zeer. En Israel? Israel bekijkt het en zolang ze niet direct worden aangevallen vinden ze het prima. Laat die Islamitische stammen elkaar maar afmaken zolang zij er niet bij betrokken worden en oh ja Iran, zegt Israel, probeer het niet om Israel af te maken wat ze zo graag willen want dan wordt Iran weggevaagd en daar heeft Israel nul moeite mee en dat weet Iran ook. En daar zit je dan als VS en Rusland. En geloof me dit is exact wat de VS en Rusland dus niet willen want die willen rust en economisch binnenlopen maakt niet uit welke dictator waar aan de macht is die stabiliteit geeft want het draait om de centen. Money makes the world go around.
Kleine "eenvoudige" uiteenzetting van de situatie daar.
Maw een grote teringzooi.
My 2 cents.

Basil Fawlty | 14-04-18 | 23:16 | 17

Erdogan is de grote onstabiele factor in het geheel. Het zou fijn zijn als hij een ongeluk met een keukentrapje krijgt.

Rest In Privacy | 15-04-18 | 04:36

Nou je bent niet de enige met "Ronnie, talk to Russia"-herinneringen...

"Onder het motto: Vlad haal je schepen effe weg en zet je vliegtuigen 300 meter naar rechts zodat we ze niet raken. Vlad is niet de beroerdste en verplaatste de boel effe maar zei wel: "Is het ok als ik dan wat grote woorden zeg"? "Tuurlijk Vlad" zei Donnie "Dat hoort erbij". "

Spot-on.

EefjeWentelteefje | 15-04-18 | 11:31

Basil Fawlty | 15-04-18 | 00:54 |
20/20, Basil.

LuckyGirl | 15-04-18 | 16:51
▼ 14 antwoorden verborgen

Al die tweets, het tromgeroffel en het minieme aanvalletje was allemaal gericht op de bühne. De inwoners van Syrië die moeten vrezen voor het ene geweld of het andere schieten er geen bal mee op. Het is het tijdperk van de populistische Mussolini's, of ze nou Erdogan, Trump of Poetin heten; de Grote Ego's die het belang van zichzelf boven alles stellen. Vroeger had je nog staatsmannen die het land boven zichzelf stelden, maar niet bij deze potentaten.

Donkersloot | 14-04-18 | 23:15

Wauw, Cortés, gewoon wauw!
Dark aged spirit.

LuckyGirl | 14-04-18 | 23:13

Ik zie het nog voor me: Die lelijke hypocriete kop van Pechtold op het Malieveld protesterend tegen die "levensgevaarlijke racistische" Trump. Nu schaart hij zich vierkant achter zijn bommen gooiende oompie Donald.

Freezzz | 14-04-18 | 23:13

Assad won the war.
West slammed a door.
It’s all about priorities...

wezen | 14-04-18 | 23:13

leuk verhaal bedankt daar voor wbt democratie daar..
Staat dat in de Syrische grondwet?

Lionfromzion | 14-04-18 | 23:03

Obama durfde niet.
Trump durft wel.
De ene Amerikaan is de andere niet.
Hoe deed dat kleine macho-baasje ook alweer in Noord-Korea?
Die krijgt toch van beschermbroer China te horen, toch maar wat meer te dimmen.
Maar waarschijnlijk tart mr Un nog 'n keertje, en dan gaat Trump echt meppen, wetend, ingedekt te zijn door onvrijwillig aangesloten coalitielanden, 'want Trump heeft de vrede echt geprobeerd hoor'.
Hoe doet 't kleine lefgozertje Assad het?
Precies zoals zijn vrindje mr Un.
Wederom gaat beschermbroer Rusland zeggen, toch maar wat meer te dimmen met dat gifgas.
Maar waarschijnlijk tart mr Assad nog 'n keertje, en dan gaat Trump echt meppen, wederom wetend, ingedekt te zijn, 'het toch echt 'n keer met eerdere repercussie-beschietingen geprobeerd te hebben'.
Waarschijnlijk komt er nog 'n puist opzetten in de vorm van tartende pusbult vol vuil. Iran.
Ook dat land gaat ongetwijfeld iets ernstigs uithalen in Jemen, de achtertuin van Saoedi Arabië.
Zelfde recept; wie niet horen wil, moet maar voelen.
Zelfde volgorde; eerst 'n stevige niet voor misverstanden vatbare waarschuwing; daarna volledige ronde meppen door Trump.
Fasten your seatbelts.
It's gonna be nasty.
Alle meisjes en mietjes gaan geschokt onthutst verklaren, 'maar dat was niet de bedoeling'.
Alle beschaafd mietje-achtige landen gaan zeggen, en blijven herhalen met hun mono-methode; dat er alleen maar overlegd moet worden.
Eh, dat kan dus niet.
De vredes-god is vrouwelijk, en die wil alleen maar diplomatiek overleggen, want *zoveel leuker*; want *zoveel beschaafder*.
De oorlogs-god is mannelijk, die wéét, dat zonder af en toe hardhandig duidelijk te maken strijd, er geen afschrikwekkende grenzen bestaan, die nodig zijn voor afgedwongen 'respect'.
Niet verheffend, maar wel bitter noodzakelijk. Er bestaat geen beschaving, zonder 'n onderliggende in de hand gehouden machtsverhouding.
Mensen zijn geen mietjes. Mensen zijn de kleinkinderen van wrede massamoordenaars in het verleden, en wij zijn geen haar beter dan onze voorouders. In elk mens ligt in zijn geestelijke kelders een wapenarsenaal, om in tijden van nood, de oorlogswapens op te pakken. Trump weet dat. En nu leren de dames overnieuw, en de Westerse mietjes, hoe de echte wereld in elkaar steekt. Wij mensen, zijn de kinderen van massamoordenaars. Dat is geen erfzonde, maar 'n zegen om te kunnen bestaan. Die eigenschappen hebben tot nu toe prima gewerkt, toen die af en toe nodig waren.

Der Paulie | 14-04-18 | 23:01 | 15

Nogmaals, ik neem aan dat je niet bij de beta's will horen die als toetsenbordfanaten vanaf een afstand roepen dat agressiviteit een onderdeel is van het arsenaal, maar zodra je ooit een keer gezeik hebt op straat, je als een haas met de staart tussen de benen wegrent. Zet lekker een straatmilitie op in plaats van allerlei theoretische uiteenzettingen te doen naar 'de aard van de man'.

pinosjet | 15-04-18 | 14:56

bodemloos | 15-04-18 | 00:54
Nee, ik bedoel dat der Paulien een leuke fantast is. Dit soort praat heb ik alleen maar gehoord van kerels die eigenlijk watjes zijn en niet in consequenties geloven (eigenschap van watjes). Geweld toepassen betekent leven met de consequenties en die pakken vaak slecht uit. En dan gaan mensen janken. Ik denk dat Paulie een keer door Marokkanen in elkaar gebeukt is en sindsdien geweldsfantasien heeft. Ondertussen zal hij in een werkelijke geweldsuitbarsting als een teefje op zijn rug draaien en om genade smeken omdat geweld voor hem een abstract ding is wat gekoppeld is aan mannelijkheid en eer. Maar dat is in het algemeen iets wat bij Geenstijl vaak gebeurt. Zie de gstv filmpjes waar geweld in voorkwam. Eerst stoer doen met allerlei theorieën, maar als het puntje bij paaltje komt dan liggen ze op hun rug.

pinosjet | 15-04-18 | 15:07

pinosjet | 15-04-18 | 15:07
Het ontbreekt hem, 'pinosjet', niet aan inlevingsvermogen.
Ook ik heb inlevingsvermogen: pinosjet heeft vast 'n heel lief karakter en zo.
Wat hij goed begrepen heeft is, dat in de aard van ieder mens, man en vrouw, in hun geestelijke kelders, 'wapenarsenalen' liggen opgeslagen.
Elk mens kan die wapens gebruiken; niemand kan blijvend 'weerloos' leven.
De ene 'gelooft' meer is de vrouwelijke vredes-god; de ander kan af en toe ook de mannelijke oorlogs-god inschakelen. Dan loop je op twee benen. De mietjes zijn mono-denkertjes; die menen dat je alleen maar de vrouwelijke vredes-god moet dienen, die ontkennen de mede-noodzaak, ook de mannelijke oorlogs-god nodig te hebben. Zowel mannen als vrouwen kun je dus 'mietje' noemen, als ze
geestelijk hinkelen, of stil blijven staan, bij hun weigering, hun andere poot, hun andere god te gebruiken.
Ik vind dat geen theorie.
Anderen denken, dat het alleen maar theoretisch geleuter is. En dat mag natuurlijk. Iedereen 'mag' mietje' zijn.

Der Paulie | 15-04-18 | 16:13
▼ 12 antwoorden verborgen

Ik verafschuw chemische oorlogsvoering ook, maar hier is wat anders aan de hand. Na de uitspraken van die Russische diplomaat in Libanon was er voor de Amerikanen geen weg terug en moesten ze wel actie ondernemen. De afgang zou te groot zijn geweest als men zich had laten afbluffen door een Rus.

Ulle Ruttelflut | 14-04-18 | 22:56

Is dit nu wereldnieuws? En als die chemische fabrieken al jaren bestonden, waarom zijn die dan niet eerder bestookt door de landen die het schijnbaar goed voor hebben met met globale gemeenschap? Ik ben dit weekeinde weer een beetje misselijk van alles, maar dat is maandag vast wel weer over. Jammer dat NOS-achtigen niet datzelfde gevoel hebben

batvoca2 | 14-04-18 | 22:54

Neocons zoekend naar casus belli tegen Rusland. Dat is alles wat er gebeurt. Dat de aanval vorige nacht beperkt was in aard en omvang, geeft me dan, tegen misschien beter weten in, nog een beetje hoop. Mattis is niet gek. En Trump ligt zo verschrikkelijk onder vuur van 'deep state'.

En dat we nog leven, uiteraard. Een hoop leven. Hoop doet leven.

LibertasSimplex | 14-04-18 | 22:53 | 4

Die komen straks Jan als er een borreltje meer in zit.

Berbaar | 14-04-18 | 23:00

Ah. Daar zijn de Dotanfans. "Deep State bestaat niet." "Je bent gek. Of dronken."

LibertasSimplex | 14-04-18 | 23:30

Ach je ontkent de chemtrails niet, dus voor hun zit je in hetzelfde schuitje als de aluhoedjes. Je moet daar afstand van nemen anders geloof je daar ook in.

pinosjet | 15-04-18 | 15:21
▼ 1 antwoord verborgen

Leuke draadjes dit wel.
Reaguurdertjes die pro sterke man zijn, fan van Putin en de Chimp in Chief en dan nu ineens in een onmogelijke spagaat staan.
Humor om te lachuh!!

Berbaar | 14-04-18 | 22:35 | 4

U zit er vol van..

BozePaarseMan | 14-04-18 | 22:44

Over spagaat gesproken, jij kan ertussen de waarheid ontvangen?
Jouw comment is triest, en je vind het zelf ook geen humor. Jij bent dit draadje :)

Ongeblustekalk | 14-04-18 | 23:23
▼ 1 antwoord verborgen

Een hele hoop manipulatief gelul. Hoe meer hoe beter.
Er is geen enkel bewijs gevonden voor gifgas.

Rest In Privacy | 14-04-18 | 22:34 | 1

Hahaha, geen greintje zeker?

BozePaarseMan | 14-04-18 | 22:45

Ha, reken maar dat deze aanval nut had.
Assad moet weten dat het westen niet bang is voor zijn Russische vrienden, en de Russen zelf, met hun in elkaar geduvelde wereldmacht, moeten goed beseffen dat ze niets kunnen doen tegen een aanval van (voornamelijk) de US.

Mather | 14-04-18 | 22:32 | 2

Het vingertje!

Rest In Privacy | 14-04-18 | 22:35

Inderdaad, Rusland is weggezet als een keffertje. Prima actie.

strijpsestraat | 14-04-18 | 22:40

Als bevolkingsgroepen al eeuwenlang strijden over de juiste opvolger van Mohammed zijn de meeste interventies alleen nuttig als het met veel geweld gepaard gaat. Een paar raketten doet niets af aan die strijd, terecht hoor dat het westen iets probeert maar het is meer voor de show.

BozePaarseMan | 14-04-18 | 22:29 | 1

Onze politici hebben een horizon tot de volgende verkiezingen. Een islamist heeft een horizon tot de overwinning. Whenever. In principe een vijand die je volledig moet vernietigen. Anders duurt het gezeik nog 1400 jaar.

Wachtmeester R | 14-04-18 | 23:58

Soms is het beter om niet actueel te willen zijn, maar pas een week later ofzo iets te willen duiden.

zimmeradel | 14-04-18 | 22:28

De Amerikaanse aanval was een oorlogsmisdaad, zo simpel is het. Want het is tegen het internationaal recht om zomaar een ander land aan te vallen. Daar hoor ik Feynman niet over, in plaats daarvan zegt hij dat een aanval op symbolen van de dictatuur veel meer indruk zou maken; de vraag is: indruk op wie. De aanval was illegaal.

Rest In Privacy | 14-04-18 | 22:23

Je hebt de oorlog praktisch gewonnen, en dan ga je nog even 40 willekeurige burgers vergassen, in de wetenschap dat je daarmee de Oranje Idioot en het hele westen uitdaagt. Ja, dat klinkt logisch.

RaspberryPie | 14-04-18 | 22:11 | 1

Volgens berbaar en landgenoten wel ja. Maar wij zijn de aluminium hoedjes. ;)

Is dit nog nieuws? | 15-04-18 | 09:36

Het lijkt mij dat we Assad al een hele tijd geleden onze wapens hadden moeten verkopen. Het enige wat ik hoor is dat zijn wapens niet mogen. Barelbombs, 'chemise' wapens.
Wat mij betreft is elk leger een grap en kan de jeuk krijgen. Maar als we in het nieuws gaan besluiten wat wel of niet een kwade of waardige dood is, en ook wie dat gaat bepalen, dan houdt dit nooit meer op.
Niet om al te denigrerend te zijn. Maar de vrienden die ik heb die het leger in gegaan zijn zijn over het algemeen het probleem.

Geen01 | 14-04-18 | 22:00 | 2

IK zie het verschil niet tussen een vatbom of een kruisraket. Ze worden op 'commandoposten' afgevuurd maar dat blijken nog al eens woonhuizen te zijn.
Verder snap ik de weerzin tegen gifgas niet zo ten opzichte van al het andere wapentuig dat we hebben inclusief kernwapens die in tegenstelling tot gas tientallen jaren slachtoffers maken.
Volgens mij zou de Syrische bevolking fysiek er iets beter aan toe zijn als we ons nooit ergens ingemengd hadden.

miko | 14-04-18 | 22:38

Het maakt mij ook niet zo uit of ik 1 of 2 vingers nog kan opsteken als ik dood ga.

Geen01 | 14-04-18 | 22:43

"De Sarin-aanval van vorige week toont aan dat minimaal honderd kilogram miste."

Knap dat u nu al weet dat het een "Sarin-aanval" was "vorige week," meneer Feynman! Kun u ons misschien vertellen waar u dit FEIT gevonden hebt?

Voor zover ik weet moet het rapport van de OPCW inspectie namelijk nog gepubliceerd worden. De inspectie in Ghouta door de OPCW zou namelijk vandaag beginnen, maar die is waarschijnlijk een beetje vertraagd door de bommenregen van vorige nacht. Wat een toeval hè....? (/sarc)

Xirdalan | 14-04-18 | 21:57 | 5

Feynman | 14-04-18 | 22:46
Zo als gewoonlijk zijn het weer internet wijsheden die je hier poneert. Jij bent geen nbc expert, hou dan gewoon je muil als je het niet weet en trek er geen conclusies uit.
Misschien dat de frequentie van copuleren met het verwarde dinnentje enig hout slaat, of hoe je dat ook noemt, maar dit niet. Verwerk dat eens in een grafiekje.
Wel als immer vermakelijk en je doet erg je best, meer is het niet.

Ongeblustekalk | 14-04-18 | 23:20

@Feynman Waar is het gifgas gebleven na de bombardementen? Zit dat nu in de lucht daar? Kunnen rebellen nu onbewaakte en verwoeste gifgas magazijnen betreden en gifgas gratis meenemen? Kun je een dodelijk gas fabriek zo maar bombarderen inclusief de opslagplaatsen zonder gezondheids- en milieu risico's? Waarom informeert niemand ons over de consequenties van het bombarderen van fabrieken en opslagplaatsen van chemische wapens? Hoe kan Assad zo snel al hun militair materieel verplaatsen naar locaties waar de Russen zijn en waarom laat hij al het gifgas achter in plaats van dit ook te verplaatsen, wat Israel al gezien heeft? Er klopt helemaal niets van deze aanval.

CarloCarpacio | 15-04-18 | 06:09

LiniaalRectaal | 14-04-18 | 22:55
Dat was mijn punt niet. in 2013/2014 is op basis van de eigen opgave van Assad 1300.000 kg rommel verwijderd, dan is 130 kg een procent van een procent. Zelfs als 99,99% door de OPCW is afgehaald, dan nog heeft die genoeg voor een hele stad.

CarloCarpacio | 15-04-18 | 06:09
De meeste chemicaliën vallen uit elkaar bij hogere temperaturen en verdunnen in een lege woestijn. Je kan ook niet met je had zuurstof uit de lucht pakken, dat werkt ook al niet, het zijn geen knikkers.

Feynman | 15-04-18 | 07:52
▼ 2 antwoorden verborgen

"bleef hangen in westerse denkbeelden, terwijl de ontvanger van de boodschap een dictator uit het Midden-Oosten"

De gebeurtenissen zijn beter te begrijpen als je eerst de verbijsterende waarheid accepteert dat de beoogde ontvanger helemaal niet de dictator in Syrië was, zijn burgers of zijn tegenstanders waren. In naam, in het reclamespotje wel. Maar verder helemaal niet.

Het is een opgevoerde show met als performers, de besluitnemers en de bestuurlijke elite met als publiek diezelfde elite en dan met een minderheid aan goedgelovigen uit het volk zelf. Het heeft niets meer te maken met effectiviteit of zelfs uitputtend onderzoek (alleen wat ruwe, geïnterpreteerde intelligence Irak stijl). Er is dan ook geen strategie of end game die met de werkelijkheid te maken heeft. Baudet stipte het al aan maar niemand beseft het gebrek aan visie en Endgame niet twee dozijn maar honderdduizenden kinderen het hoofdje (weer!) kan gaan kosten.

En een endgame, dat hoeft daar ook niet meer. De Atlantische dromers-in-chief zitten allemaal gevangen in een simulacrum, aan elkaar hangend van het moderne 24h media echoputje. Er is geen noodzaak meer! Deze bizarro heteluchtballon heeft zichzelf inmiddels los geknipt en verdwijnt langzaam uit het zicht, hoger en hoger.

GeenAccount | 14-04-18 | 21:54

De wereld is door de "leiders" ontzettend gaan stinken. Op aannames en waarschijnlijkheden worden de meest stomme onsmakelijke acties ondernomen. Geen een heeft het verstand even de onderzoeken af te wachten. Een stelletje tuig bij elkaar. Bah.

Muuke | 14-04-18 | 21:53

Feyman waar zijn de belangrijke feiten?

Hoeveel raketten zijn er afgevuurd?
Hoeveel daarvan zijn er door de russen uit de lucht geschoten?
Hoeveel hebben hun doel geraakt ?
Hoeveel hebben hun doel gemist?

CleanUpTime | 14-04-18 | 21:49 | 3

Dat hangt ervan af aan wie je het vraagt.

Muuke | 14-04-18 | 21:54

Alle dodelijk gifgas fabrieken en opslagplaatsen zijn geraakt en als de wind een beetje goed staat ademt u het morgenochtend allemaal vrolijk in......

CarloCarpacio | 15-04-18 | 06:14

Alle gifgasfabrieken zijn geraakt. Waarom hoorden werkt deze aanval van het westen op deze doelen niks over de gifgasfabrieken? #ophef
Oh we moeten iets aanvallen. Laten we wat raketten schieten op eh....
Eh... Gifgasfabrieken! Ja! Briljant!

Is dit nog nieuws? | 15-04-18 | 09:39

@maxvol | 14-04-18 | 21:47

Inderdaad, maar meneer Feynman weet wel al het 'feit' te melden dat: ""De Sarin-aanval van vorige week toont aan dat minimaal honderd kilogram miste."

Xirdalan | 14-04-18 | 21:59

Joehoe maxie, RT is geen bron.
Berbaar | 14-04-18 | 21:56

Nee, Joop.nl en de NOS wel zeker? (/sarc)

Xirdalan | 14-04-18 | 22:00

@Xirdalan | 14-04-18 | 22:00
Zeg ik dat dan?
Feiten best wel belangrijk en RT doet daar niet aan.
Een betere promo voor dat EU disinformation buro krijg je niet dan de panelen alhier.

Berbaar | 14-04-18 | 22:32
▼ 1 antwoord verborgen

Naïef om te denken dat er een oplossing ligt in het wegnemen van het vetorecht in de Veiligheidsraad. Die hele vn is gewoon een tandeloze tijger. Rechten en afspraken gelden überhaupt pas op het moment dat er ook handhaving is. Zelfs al zouden er duidelijke afspraken kunnen maken, is lang niet iedereen in alle gevallen bereid te handhaven.
Voorts natuurlijk ook naïef om te denken dat alleen Rusland in een koude oorlog stand staat en een proxy oorlog vecht. Want Europa, de Vs en de verschillende actoren uit het midden oosten (Qatar / Saudie Arabië) hebben Syrië ook vol gepompt met wapens en milities gefinancierd. Sterker nog, je zou kunnen beargumenteren dat juist dat de landen zijn die de belangrijkste bijdrage hebben geleverd aan de escalatie van het geweld in Syrië.

bulk | 14-04-18 | 21:44

Hoe dan ook, het gevolg kan zijn dat Kim Jong-un zich na dit voorval wel drie keer zal bedenken om zijn nucleaire arsenaal op te geven.
Of hij moet keiharde garanties van China en Rusland krijgen wat ik nog niet zo snel zie gebeuren.

von Strumpfhausen | 14-04-18 | 21:31 | 1

Ik denk niet dat je Noord-Korea hier op enige manier mee kan vergelijken. Bovendien is het opheffen van zijn arsenaal ook helemaal niet ter sprake geweest, ze zijn bezig met onderhandelingen over het toelaten van toezichthouders het laten stoppen van raketoefeningen, en eventueel vrede met Zuid-Korea

politiekgemotiveerd | 14-04-18 | 22:22

In vergelijking met de andere spelers in de Syrische zandbak is de Russische aanwezigheid niet groot. Elke militaire grootmacht heeft een oefenterrein nodig, waar de eigen piloten oorlogservaring kunnen opdoen en waar het nieuwste tuig uitgetest kan worden. Naast alle gas-bespeling van MSM zijn de producenten en consumenten van oorlogstuig vooral geïnteresseerd, hoe hun spullen het in een echte confrontatie het doen. Nu, ondanks alle Trumpeske pocherij meen ik, dat de producenten aan VS, GB en Fr zijde zich nu achter hun oren krabben en dat de consumenten van Russisch afweermateriaal tevreden tot zeer tevreden zijn met de resultaten van dit tandenloos geschutter. Trump zat op z'n twitter te bulken van trots over zijn nieuwe en snelle raketten: kijk eens wat er nu over is van deze poeha.
Op het Skripal front is er nieuws over het gas:
https://www.rt.com/news/424149-skripal-poisoning-bz-lavrov/
Dit niet-Russische gas heeft slechts een werkzaamheid van vier dagen. Dat lijkt meer in overeenstemming met de gezondheidstoestand van Yulia en Sergei Skripal. Wel wordt geïmpliceerd dat MI6 & CIA de gas-aanval op hun geweten hebben.

Eeuwig..Op..Vakantie | 14-04-18 | 21:19 | 4

Het zou mij bij die Skripals niet verbazen als het gewoon door het Engelse eten kwam.

Rest In Privacy | 14-04-18 | 22:07

Komt hij weer met een bericht uit de Russische propagande machine.
Iedere dag heeft weer een ander het gedaan: de Engelsen, de Amerikanen, de Fransen, de Israeliërs, de Oekrainers, enz.

Jan Dribbel | 14-04-18 | 22:37
▼ 1 antwoord verborgen

Gemiddeld IQ in Syrie is 80. De gedachte dat als we ze gaan bombarderen/straffen dat ze dan ineens een westerse seculiere vrije maatschappij worden is waanzin en extreem wreed.

KutFilosoof | 14-04-18 | 21:16 | 7

@Ichneumonidae
"Maar.. maar het IQ gaat per gemiddelde dus is het altijd overal 100... Sub sahara Afrika of Japan. beiden 100... want gemiddelde enzo." Retard alert people!! Man man man...

Maar ja, vrije en seculiere maatschappijen ontstaan alleen bij IQ >95.

@Mark_D_NL | 14-04-18 | 21:32 |
Dat onderzoek is zo'n 3-4 jaar oud. Vaak bij migratie gaan de hoogste IQ mensen als eerste weg.(Al zijn 2/3 van de Syrische migranten analfabeet in hun eigen taal) Dus het is aan te nemen dat het nu nog iets lager ligt.

KutFilosoof | 14-04-18 | 21:56

KutFilosoof | 14-04-18 | 21:56
"Na het uitvoeren van het grootste online intelligentieonderzoek in de geschiedenis – meer dan 100.000 mensen uit alle hoeken van de wereld deden mee – heeft een onderzoeksteam van de Western University in London (Ontario,Canada) eind 2012 geconcludeerd dat het concept van het meten van iemands IQ door een singuliere, gestandaardiseerde test zeer misleidend is: intelligentie is niet uit te drukken in een alleenstaande component of IQ."

Heb zelf ook wel eens van die testen gedaan. Kwam nooit hoger dan 20. Kijk, daar ga je al. Als ik in NL die test doe ben ik hoogbegaafd, terwijl ik serieus zo goed als anencephaal ben.

Goed, beetje OT.

Ichneumonidae | 14-04-18 | 22:11

@Ichneumonidae

Wat is je punt? Het is niet 100% zuiver dus is het compleet waardeloos?
De psychometrische wetenschappen hebben hun fundering in o.a de IQ testen.
Dat een tak van wetenschap waar meer dan honderd jaar onderzoek in zit. Die kun je niet compleet wegwuiven door te zeggen met dat een gestandaardiseerde test niet alles perfect meet.

KutFilosoof | 14-04-18 | 22:53
▼ 4 antwoorden verborgen

Een stel van dat soort cocktail's had ik begin van de week nog voor m'n neus staan. #^% Cortés %#$&. .... Ik dacht nog; wat doet de wereld raar.
Nu ik wakker wordt uit een deep state, blijkt er ook nog een prachtig verhaal van @Feynman over te gaan.
Welk een kosmische toestand. Gelukkig doet Nederland ons land geen uitspraak over deelname, voor wat ik heb meegekregen.

bodemloos | 14-04-18 | 21:14

Goed verhaal,

Jacktheflipper | 14-04-18 | 21:12

Heeft er iemand trouwens een video van een coalitie aanval op ISIS ? Je zou toch denken dat het allemaal live te aanschouwen is op de tv met het ruime aanbod van kwaliteitsmedia.

MogeWijEveOvergeve | 14-04-18 | 21:08 | 1

Er is verdacht weinig beeldmateriaal van deze aanval. Heel opvallend.

Mark_D_NL | 14-04-18 | 21:23

De Russen vertelden ook dat de gifgasaanval in Syrië door Engeland was gepleegd.
Tuurlijk, de Engelsen vliegen even met een helicopter boven Beiroet.

Jan Dribbel | 14-04-18 | 22:31

Voor berbaar
nos.nl/artikel/2227336-minister-lavro...
Zwitserland. Neutraal.
Marokko heeft niet de reputatie om zo'n onderzoek te doen. Zou je de uitkomst betwisten als Marokko met die conclusie kwam?

Is dit nog nieuws? | 15-04-18 | 09:14

Is dit nog nieuws? Dank je.

Berbaar BTFO.

Rest In Privacy | 15-04-18 | 13:45
▼ 6 antwoorden verborgen

Het enige dat de clown heeft bereikt, is zoals eigenlijk altijd: ruzie. Briljant.

wapster | 14-04-18 | 21:05 | 2

Welke clown en welke ruzie, want er zijn er nogal wat bij betrokken.

MogeWijEveOvergeve | 14-04-18 | 21:10

Hij bedoelt natuurlijk clown Rutte

poiuytrewq | 14-04-18 | 21:45

Ben je een dagje lachend op stap geweest... lees je bij thuiskomst GS. Liegende zangers, metoo'ende eu-muppets, zeikende studenten, valse onderzoeken, neppe helpers en een lukrake/zinloze gifaanval. Éen en al integriteitsprobleem - is 'integer' ouderwets ofzo? Je vraagt je af waarom je het nog leest: of het is zo onzinnig dat je er niks aan kan doen, of het is zo ver weg dat je er niks aan kan doen. En het verpest het leuk van je dag ook nog eens. En dat elke dag weer... *zucht*

Rest In Privacy | 14-04-18 | 21:03 | 12

@Aandiggelen, o sorry, dit is een andere video dan eerder vannavond. Proost.

kleurdoosje | 15-04-18 | 02:39

@Aandiggelen, ehum, toch helemaal aan het het end van de video komt de antizionistische aap uit de mouw. In de commentaren is het voor mij niet erg aangenaam, ik reageer daar nu maar niet met mijn Joodse naam, dan krijg ik die horde jew haters over me heen, geen zin in want ga naar bedje toe.

kleurdoosje | 15-04-18 | 03:07

He Kleurdoosje, ik heb eerder hier al uitgelegd dat deze videos niet DE joden aanklagen, maar joden. Waarom wordt er zo krampachtig gedaan als er joden zijn die werken tegen de belangen van de gewone European, Jood en Arabier? Je mag blijkbaar wel zeggen dat de islam, het christendom, kapitalisme, de Russen etc slecht zijn maar als er een paar joden uitgeligd worden is het paniek. Geestelijke armoede is het. En die houding zal ook ten koste gaan van joden zelf, want de grenzen blijven openstaan waardoor er vele antisemieten Europa binnenkomen. En dat zul je zelf ook wel begrijpen met je hoge IQ.

Rest In Privacy | 15-04-18 | 08:21
▼ 9 antwoorden verborgen

Helemaal mee eens dat deze aanval zinloos was. Hij diende alleen om Trumps gezicht te redden na die domme twitter actie van hem afgelopen week. Het enige signaal dat echt was aangekomen was een aanval op Bashar zelf of zijn paleis. Dat had indruk gemaakt maar dat risico wilde Trump niet nemen omdat zelfs Trump van mening lijkt dat het aanblijven van Assad mogelijk beter is uiteindelijk, nu hij toch al gewonnen heeft. Een nieuwe ronde oorlog met de kans dat Iran daar de baas wordt of IS, zou ook voor de VS een horrorscenario zijn. Is verder nog van belang dat Israel liever nog Assad heeft, gesteund door Iran, dan geen Assad en Hezbollah en Iran de baas.

Al met al een uitsluitend symbolosche actie, zonder enige militaire betekenis. Het signaal aan Rusland en Assad is helder: Alles is prima, maar chemische wapens zijn taboe. Ik denk dat Assad daar best mee kan leven.

Beste_Landgenoten | 14-04-18 | 21:03 | 2

De Syriers zelf vonden het niet meer dan wat vuurwerk. En volgens Rusland was het een aanval op de mensheid.

rik_meleet | 14-04-18 | 21:15

Beste_Landgenoten | 14-04-18 | 21:03 |
Denk zelfs dat het Assad en de Russen geen moer kan schelen dat die maffe Trump een paar raketjes afschiet en daar in S. niets, maar dan ook niets mee bereikt.

Inderdaad, symbolisch. Trump had beter wat geld aan de Dierenbescherming kunnen geven.

Ichneumonidae | 14-04-18 | 21:21

Het is een beperkte actie geweest als waarschuwing tegen het gebruikt van chemische wapens.

In dat kader zijn drie gebouwen vernietigd die met deze chemische wapens hebben te maken.

Dus ik begrijp al dat gescheld niet zo.

Trump heeft duidelijk aangegeven dat hij geen politieagent in de regio wil spelen en geen regime change nastreeft.

Als Trump niets zou doen zouden veel mensen die nu Trump bekritiseren hem juist bekritiseren omdat hij niets had gedaan tegen het gebruik van chemische wapens.

Wees blij dat Hillary geen President is; die zou net als in Libië regime change nastreven en wel voor een militaire interventie zijn.

Kaskensj | 14-04-18 | 21:02 | 1

Zucht.
Alsof regime change nu van tafel is. Not about regime change - was een uitspraak van May. Niet van Trump.
Hillary is niet aan de orde dus potentiele reactie is speculeren.
Verder noem je het gebruik van chemische wapens. Bewijs?

Etcetera. Nadenken voor typen? Idee?

Is dit nog nieuws? | 15-04-18 | 09:45

Het word waarschijnlijk geacht omdat men denkt te leren van Irak, men ging af op bewijs dat geacht werd te bestaan maar een lulverhaal bleek. Helaas leren ze niet de echte les: Zonder bewijs geen vergaande besluiten nemen en dat bewijs ontbreekt hier.
Ik vind het uitermate waarschijnlijk dat er gifgas is gebruikt, zeer waarschijnlijk kan aangetoond worden dat dit door Syrie is geproduceerd maar daarmee staat niet vast wie het heeft gebruikt.
Assad heeft geen enkele winst te halen met chemische wapens, kan alleen maar tegen hem werken en het is ook niet nodig om te gebruiken. De tegenpartijen echter....
Lijkt mij beter als we vol inzetten op een eigen energievoorziening, weg te blijven uit die regio en stoppen met de Arabische cultuur als "aanpasbaar" te zien. Islam is meer vergelijkbaar met dit: www.youtube.com/watch?v=AyenRCJ_4Ww

BootleggersSmurf | 14-04-18 | 20:59

Gaat ook niet zo zeer om de veto recht maar dat landen zich onder druk laten zetten door de VS,ook zouden ze Groot Brittannië en Frankrijk eruit moeten schoppen en ipv die 2 Brazilië en bv Egypte erom moeten of In die met meer als een miljard inwoners.
Geen stem slaven meer erin.

Roger-Rabbit | 14-04-18 | 20:59

Doet Trump niets is het niet goed. Doet Trump wel iets ook niet.
Fact is dat Poetin te zien en te horen heeft gekregen dat Trump wel doet wat ie zegt in tegenstelling tot de zo verafgode Obama. Poetin en ook Iran weten nu dat het Trump menis is. Ook zien ze dat Trump de onvoorwaardelijke steun van Frankrijk en Groot Brittannië heeft en dat zal zich op langere termijn uitbetalen.

Trumme | 14-04-18 | 20:58 | 1

Menis = menens en verder prima reactie, that's the way it is!

hoogstetijd | 14-04-18 | 22:24

Queen Ann Coulter is het ook helemaal zat met Trump. mobile.twitter.com/AnnCoulter

Ze retweet alt lite en Alt Right als Mike Enoch. Haha, je had moeten luisteren Trump, maar je achterban, niet naar de neocons.

Rest In Privacy | 14-04-18 | 20:54

Hoe zit het met de chemische wapens van de VS,zouden ze vorig jaar al moeten afstaan en tot heden is dat niet gebeurt.
Gaan we nu de VS plat gooien ?

Roger-Rabbit | 14-04-18 | 20:53

Gokmaar | 14-04-18 | 20:26
With is met. Whit met een e er achter is weer wit zonder h er achter. Maar dat wist u wel. Toch.

zimmeradel | 14-04-18 | 20:52

Toegeven dat je voor een deel fout zit, om vervolgens te benadrukken dat de rest waar is.. Machthebbers onderschatten hun geloofwaardigheid. Maar mensen overschatten het volk.

Balgesjaakt | 14-04-18 | 20:49

Slecht stuk. We weten niks maar trekken wel conclusies.

jan99 | 14-04-18 | 20:47 | 2

Dit.

BarryONine | 14-04-18 | 21:05

Precies! Feynman onwaardig.

Rest In Privacy | 14-04-18 | 22:49

Komt Ronaldo met dit stuk iit de kast als neocon stemming maker? Meneer(?) had graag gezien dat Assad vermoord was.

En wat een lacher, Poetin en Rusland zouden nog in de koude oorlog leven? Jemig, het zijn toch echt de West Europese en Amerikaanse politici en stemmingmakers die het constant over de Russen dit, de Russen dat hebben. Met als toetje de chemische aanval op een oud spion. Straks komt James Bond nog even de zaak op lossen jongens.

Geestelike armoede is de houding dat Amerika, Europe, de NAVO en of Israel de goede jongens zijn. R schrijft terecht dat een onafhankelijke pers en VvMU belangrijk zijn voor de democratie. We kunnen dus concluderen dat er in West Europa geen democratie is. De meeste media loppt aan d eleiband van Brussel (NAVO HK) en mensen worden opgepakt om een Mening. Jordan Peterson is zo populair bij GS, ga dan eerst je eigen land en werelddeel de maat nemen voordat je de rest van de wereld kapot bombadeert.

Invade the world, invite the world werkt niet voor de gewone bevolking. Wel voor de elite. Nu deze aanval en begin van verdere escalatie zo open en bloot gesteund wordt dolr diverse media weten we okk direct wie we verantwoordelijk moeten houden voor de aankomende instroom aan vluchtelingen.

Rest In Privacy | 14-04-18 | 20:45 | 6

AanDiggelen
Wilde ik ook zeggen, maar schrijf niet zo goed. Dank ook Roger

am*dam | 14-04-18 | 22:29

He Ronaldo, dank. Excuses dat ik je beschuldig van neocon zijn. Blijkbaar moet ik de comments van Feynman met een andere bril gaan lezen.

Rest In Privacy | 14-04-18 | 22:29

Muchnadt, hier een link www.rt.com/news/424149-skripal-poison...

Am'dam. Graag gedaan. Probeer op deze manier mijn gedachte wat te ordenen. En maak daarbij wel veel schrijffouten zie ik nu ;)

Rest In Privacy | 14-04-18 | 22:34
▼ 3 antwoorden verborgen

Iedereen roept nepsnieuws bij alles en nog wat en dat is terecht. En nu zal opeens de MSM wel de waarheid vertellen? Hoe dan? Wij weten domweg niets. Het heeft geen eens zin om over dit soort oorlogen te schrijven. In die zin heeft Ronaldo gelijk. Een zinloze luchtaanval.

Pedronegro | 14-04-18 | 20:45

In ieder geval zullen ze wat voorzichtiger zijn met gifgas. Trump heeft niet veel aanleiding nodig om flink te keer te gaan.
Die boodschap zal wel overgekomen zijn. Je hoort nu niet zo veel van Poetin.

Mr.Crowley | 14-04-18 | 20:44

Ik stel het niet voor de eerste keer: wij zullen met gepaste weemoed terugdenken aan het vluchtelingenloze tijdperk van Muammar Ghadaffi, Saddam Hussein, Hosni Mubarak, Zine ben Ali, Ali Abdallah Saleh en Zia ul-Haq. Stuk voor stuk geen koorknaapjes - maar ze wisten hoe je moslimbroeders een kopje kleiner maakt.

bisbisbis | 14-04-18 | 20:43

Dit artikel noemt Assad een paar keer een dictator. Dat is onzin. De enige dictators zijn de westernaren en iedereen die hen steunt, die zich als zelf benoemde politieagentjes van Syrië en de rest van de wereld gedragen.

Balgesjaakt | 14-04-18 | 20:41 | 5

@Beste_Landgenoten
Net zoiets als Saudi Arabië,landen uitmoorden doen ze ook goed.
Snap allen niet waarom hun geen raket voor hun kop krijgen .
Hoe lang zit onze koninklijke familie er al wel niet,kom je ook nooit meer vanaf.

Roger-Rabbit | 14-04-18 | 21:15

Winter_is_coming | 14-04-18 | 20:52
U heeft een poll gehouden onder de Syrische bevolking?? Soms is het bekijken van onafhankelijke journalisten een heel aparte ervaring om de situatie toch wat beter in te schatten dan de vooringenomenheid van de alhier opererende journalisten die met geen teen over de grens staan.

toetssteen | 14-04-18 | 22:42

Een unitaire staat betekent niet een dictatorschap. Geen van de boven genoemde argumenten is voldoende reden om een leider een dictator te noemen of überhaupt waar.

Balgesjaakt | 14-04-18 | 22:46
▼ 2 antwoorden verborgen

Doel is in de eerste plaats de aandacht af te leiden, nu er een strafrechtelijk onderzoek blijkt te lopen tegen de consigliere van Trump, er allerlei beschuldigingen lopen over sexuele escapades, een speciaal aanklager in zijn nek zit te hijgen, de republikeinen zeldzaam laag staan in de peilingen, het een na het andere regeringslid dan wel vooraanstaande republikein er de brui aan geeft en er een naar boek in de schappen ligt waarin Trump vergeleken wordt met een maffiabaas doir een voormalig FBI directeur, waar hij nog niet van af is.

wapster | 14-04-18 | 20:41 | 3

En zn huwelijk zal ook wel een feest zijn.

wapster | 14-04-18 | 20:42

Alles wat je nu opnoemt was vanaf het begin tegen Trump en heeft op een paar hoeren die iets beweren na niets aan bewijs opgeleverd dat Trump door medewerking van Rusland de verkiezingen heeft gewonnen.
Daar was het onderzoek om te doen.

Trumme | 14-04-18 | 20:52

Geinig.. er zijn blijkbaar nog mensen die cnn kijken en het ook nog geloven.

Jannes K. | 15-04-18 | 13:45

Zinloze luchtaanval? Nou ja ligt eraan hoe je het bekijkt. Aandeeltjes Raytheon zullen wel omhoog schieten (moet immers weer bij besteld worden die Tomahawkjes). Zullen ook een hoop mensen van profiteren. Daarnaast is deze actie overduidelijk een zet in het schaakspel om de regionale macht (lees de pijpleidingen die olie en gas vervoeren).

Dat het voor de gemiddelde burger van alle betrokken landen niet boeiend en onbegrijpelijk is, dat staat wel vast. Maar die hebben niets te zeggen over the Game of Thrones wat hun beteren spelen.

Graaf_van_Hogendorp | 14-04-18 | 20:41

Gelukkig ben ik een complotdenker, dan loop je niet de hele dag rond met onverklaarbare vragen.

MogeWijEveOvergeve | 14-04-18 | 20:36 | 4

Precies zo, false flag. Een complot dus.

MogeWijEveOvergeve | 14-04-18 | 20:41

Ah net zoals gelovigen 'god' het antwoord op alles is, hebben aluhoedjes 'complot' als antwoord.
Dat je na 2000 jaar nog steeds geen bevestiging hebt, neem je dan maar te koop toe.

rik_meleet | 14-04-18 | 21:25

Ik ken je niet, Ik mag je nu al haha.

HoerieHarry | 15-04-18 | 00:15
▼ 1 antwoord verborgen

Wat een rotzooi, allemaal. Iedereen die zijn vingers kan natellen, kan ook optellen tot de uitkomst dat die baardmannen dat met dat gif natuurlijk uitgevreten hebben. Tel even op tot wie profiteert ...

RuudZ | 14-04-18 | 20:35

Niet alles is logisch helaas. Zie ook: bombardement van Dresden.

En als je het wat dichter bij huis zoekt: hoe het afliep met gebroeders de Witt

Kartelmaster2000 | 14-04-18 | 20:35 | 1

Of de Joodse Nederlanders...

Re:Kniftig | 14-04-18 | 20:43

@Ronaldo Laatste regel is waanzinnig goed.

Gokmaar | 14-04-18 | 20:34 | 2

Alsof er een homogeen Syrisch volk bestaat.

Pedronegro | 14-04-18 | 20:48

is column Feynman, excuus dat ie onder mijn naam stond

Ronaldo | 14-04-18 | 20:56

Laat dat hele Midden Oosten toch in het eigen sop gaar koken. Zodra ze bij ons aan de grenzen verschijnen ruimen we ze op. Anders elkaar lekker uit laten moorden en niet mee bemoeien.

KamikazeKut | 14-04-18 | 20:34 | 2

Ze Zealand jn al met miljoenen voorbij onze grenzen. Dus die grens werkt blijkbaar niet. Merkel schaft dass.

Winter_is_coming | 14-04-18 | 20:41

Zealand-> zijn. Fucking English autocorrect

Winter_is_coming | 14-04-18 | 20:42

Dus een tegenstander van Assad met een paar vaten gifgas verkregen uit eerdere veroveringen zet deze in het 'grensgebied' in en activeert deze op het moment dat er regeringshelicopters overvliegen. Daarmee wordt de schuldvraag hij Assad in de schoenen geschoven want 'waarschijnlijk' en wordt de vijand van van onze gifgasvatenbezitter door The Donald aangevallen.
Tactisch geen gekke move.

Winter_is_coming | 14-04-18 | 20:30 | 2

Maar dan nog, je ziet dat zo'n aanval helemaal niets doet. Een paar raketten op afgelegen plaatsen war niemand zich druk over maakt. De enige punten die dat scoort zijn bij de PR communiques van het Witte Huis.

Het uilokken van zo'n aanval met een chemisch wapen op eigen burgers is dus stretaegisch gezien totaal zinloos, het is al eerder gebleken ook. Men weet allang dat het westen de rebellen heeft laten stikken dus zo'n gifvat in scene zetten is dan een heel onwaarschijnlijk scenario. Zeker ook omdat de inzet nogal wat organisatie vergt die als het uitlekt een enorme repercussie kan geven. Dan is de kans op hulp sowieso bekeken.

Assad echter heeft schijt aan het westen, ook omdat Poetin hem stfeunt, en weet dat gifgas een heel effectief terreurwapen is. Telkens heeft de inzet ervan snel geleid tot overgave van opstandelingen. En hij had nog gifgas over, achtergehouden uit oude voorraden of gewoon niet opgegeven. Of nieuw gemaakt, wat de suggestie is van de bombardementen op de "medicijnenfabriek".

Beste_Landgenoten | 14-04-18 | 20:48

Beste_Landgenoten | 14-04-18 | 20:48
U loopt achter de muziek aan. Die IS maffie's zitten in een Koerdisch kamp. Dus waar heeft u het over???

toetssteen | 14-04-18 | 22:39

Lijkt me nog steeds onwaarschijnlijk dat Assad iets met het 'waarschijnlijke' incident te maken had. Dat de Russen tam blijven zal vooral te maken hebben met mentaliteit. Amerikanen schreeuwen hard, en slaan vervolgens als een wijf.
Russen denken rustig na, en delen dan ineens een rotklap uit.

Er zijn 100 raketten afgevuurd op een land zonder proces, mandaat of bewijs. En Rutte keurt het namens ons goed. Het zal nu met een sisser aflopen, maar het vuurtje is weer een beetje verder opgestookt.

koolteer | 14-04-18 | 20:30 | 6

laatmaargaan | 14-04-18 | 20:59
Je vergeet voor het gemak dat het in feite de Russen zijn geweest die WO-II gewonnen hebben en men daar alles voor het moederland over heeft.
Je hoeft geen glazen bol te hebben om te weten dat Rusland in het uiterste geval gewoon een nucleaire oorlog begint - zij hebben niet zo gek veel met die, in wezen policor precieze aanvallen.
Moet je eens kijken hoe hysterisch de VS doen als een dwergstaatje als Noord-Korea zich nucleair ontwikkelt; dat gekut met conventionele wapens, dat gaat nooit wat worden tegen Rusland.
Plus, denk zomaar dat de Amerikaanse bevolking niet zo'n zin meer heeft in boots on the ground. In Afghanistan al een totale fail, in Irak ook en dat zal overal zo zijn.
Schiet je wat raketjes, who gives a shit?

Ichneumonidae | 14-04-18 | 21:10

Beste_Landgenoten | 14-04-18 | 20:50
Zou wat zijn dat Putin eerst wat van de Oekraïense rebellen aan het gas legt en daarna het halve land bombardeert. Niet dat het mijn een reedt kan schelen

miko | 14-04-18 | 21:17

@Ichneumonidae | 14-04-18 | 21:10
Om Japan onder de duim te houden, draait de USA voor de kosten op.
Noord Korea is dus een grote kostenpost.
De macht van Rusland is lang zo groot niet meer als tijdens de tweede wereld oorlog.
Tanks en mankracht doen er tegenwoordig veel minder toe.
De ontwikkeling van vliegtuigen gaat in rusland ook al mis.
De F-22 killer ligt weer op de tekentafel, en er is geen geld meer, terwijl de USA al 10 jaar bezig is met een opvolger.
En dan heb ik het nog niet eens over de Chinezen, die de Russen keer op keer weten voorbij te streven, terwijl de Russen het geld niet hebben om Chinese waar te kopen, als hun ego dat al zou toelaten.

laatmaargaan | 14-04-18 | 21:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat een ongelofelijke puinhoop heeft het Westen gemaakt van het 'vrije' Syrie. Zogenaamd om het voor de bevolking beter te maken is het land nu veranderd in een hel voor de bevolking. Tuurijk, Assad is een disctator maar wat is het alternatief? Syrie was altijd een van de meest vrije landen van het Midden Oosten totdat gezellige clubs als IS de macht grepen (geholpen door het Westen dat Assad wel wilde). Als je het regime maar niet in gevaar bracht kon je er prima leven, man, vrouw, Christen en Moslim. Onderwijs was goed en bijna iedereen had een dak en eten.
Waarom het Westen Assad niet aanvalt? Omdat een groot deel van de lokale bevolking dat niet zal accepteren. Het zal een regime change alleen maar moeilijker gaan maken. Verder denk ik dat er in het Westen (terrecht) grote twijfels zijn aan de schuld van Assad. De aanval van gisteren zijn dan ook symbolisch - 'we tolereren dit niet'.
Misschien dat het Westen Assad weer ziet zitten als die de gas leiding uit Qatar toestaat - concurrentie voor Rusland.

Koos8173 | 14-04-18 | 20:29 | 16

Koos8173 | 14-04-18 | 21:02 |
Dan heb je waarschijnlijk gewoond in het gebied dat Assad steunt. Als je bij de goede groep hoort is het leven in Syrie vast aangenamer geweest, maar als je dat niet doet heb je een rottijd. Ik kan ook een prima tijd hebben in Noord Korea, zo lang ik maar onder de beschermde elite woon en leef en geen kritiek heb op Kim. Maar het feit dat Bashar zijn tegenstanders op een schofterige manier terroriseerde, allang voor de opstand van 2011 en zeker zijn vader, dan zou je beter moeten weten dan dat Syrie een vrij land is. Het enige vrije land daar is Israel, en mogelijk enigszins Jordanie, alle andere landen zijn ellendepoelen.

Beste_Landgenoten | 14-04-18 | 21:14

Beste_Landgenoten | 14-04-18 | 21:14
Gebied dat Assad steunt? Je weet blijkbaar niet waar je het over hebt. Syrie was een gemixte samenleving. Overal waren supporters en tegenstanders. Met de geheime dienst er tussen in.
Tuurlijk - als je Assad steunde was het een stuk makkelijker. Maar is dat anders dan in 90% van de armere landen? Is dat zelfs anders dan in veel rijke landen?
Kijk - dat is nou wat een dictator doet - hij houdt zaken in de hand, goedschiks en anders kwaadschiks. Daardoor hadden clubs als IS ook geen kans.
Dat het niet gaat zoals hier klopt. En ook ik vind dat zaken uiteindelijk moeten veranderen. Maar een land als Syrie is er uiteindelijk een stuk beter aan toe met iemand als Assad dan zonder Assad. En dan moet het regime langzaam aan gaan veranderen in een meer moderne samenleving.
Assad stelselmatig ondermijnen in zijn eigen land heeft voor een puinhoop gezorgd. Met als grootste slachtoffer de burger zelf. De mensen die eerder hun weg wisten in het land met Assad aan de macht en die toch een behoorlijk leven konden hebben zijn nu compleet de pineut. Als ze uberhaupt nog leven. Dat bent u toch hoop ik wel met mij eens.

Koos8173 | 15-04-18 | 03:24

@koos
Landgenoten doet alleen aan aanname niet de discussie waard. Gisteren kwam hij nog met de stelling dat er geen bewijzen nodig zijn voor gifgasaanval om de aanval van het westen te legitimizeren.

Is dit nog nieuws? | 15-04-18 | 09:12
▼ 13 antwoorden verborgen

Door alleen te reageren op gifgas aanvallen legitimeert het westen de andere misdaden die Assad pleegt met conventionele wapen.

Skunk57 | 14-04-18 | 20:28 | 3

Daar zit absoluut een kern van waarheid in.

Beste_Landgenoten | 14-04-18 | 20:53

niet echt. misdaden gepleegd met conventionele wapens worden door alle partijen gepleegd en kunnen dus niet worden gebruikt als excuus voor regime change om de oliepijplijn in handen te krijgen. De enige reden dat het Westers imperialisme zich nu op syrie en Assad richt. Voor minder dan dat komt de coalitie niet in actie. Het is nog niet gelukt, dus zal er binnen afzienbare tijd een nieuwe false flag worden gecreeerd. De Russen trappen daar alleen sinds het Maidanplein niet meer zo makkelijk in. Evenals de bevolking in de Westerse landen.

accijnstoerist | 15-04-18 | 00:16

Door alleen te reageren op beschuldiging van gifgasaanval gaat het westen tegen de VN in. Kunnen we de VN en die bijdragen ook afschaffen.

Is dit nog nieuws? | 15-04-18 | 09:10

Dus jij denkt dat je weet wat daar allemaal gebeurt? Kom op zeg. De werkelijke feiten? Het eerste wat sneuvelt in een oorlog is de waarheid. Het is geen natuurkunde. En daar heb je zelfs alleen maar kansberekening...

Rest In Privacy | 14-04-18 | 20:27 | 6

@MarcS | 14-04-18 | 21:51: Ooit van Kwantummechanica gehoord, dombo?

Rest In Privacy | 14-04-18 | 22:46

MacMiep.nl | 14-04-18 | 22:46 |
God does not throw dice

JdelaT | 15-04-18 | 08:31

@JdelaT | 15-04-18 | 08:31: maar Einstein had het wel mis!

Rest In Privacy | 15-04-18 | 17:58
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik vind het helemaal niet aannemelijk dat Assad erachter zat.
- Hij had 90% van houms in handen, overwinning was slechts een kwestie van tijd
- Hij had alles te verliezen, vooral gezien de vorige keer dat gifgas 'ingezet' werd door Assad
- Assad had beter de vijand kunnen vergassen dan zijn eigen supporters.

nee, ik geloof er eigenlijk helemaal niets van dat Assad erachter zit/zat.

inlogknopje | 14-04-18 | 20:26 | 6

Gokmaar | 14-04-18 | 20:27
Komkom, doe niet zo kinderachtig. De stelling dat het waarschijnlijk is dat Assad de gifgas-man was is niet alleen volstrekt ontoereikend, maar nagenoeg volstrekt debiel.
Zou je werkelijk van mening zijn dat het zeker was dat Assad de dader was en je gaat dan een honderd raketten afschieten op verlaten voetbal- en korfbalvelden, tsja, hoe serieus moet je dat dan nemen?
Meer dan Rusland-bashing was het niet. Mss, weet ik niet, een test om de Russische luchtafweer te testen, geen idee.
Maar doe niet zo lullig, jij weet, evenmin als ik, ook niet hoe het precies zit.

Ichneumonidae | 14-04-18 | 20:43

Helemaal mee eens.

Maris v.d Hof5393 | 14-04-18 | 20:55

Ichneumonidae | 14-04-18 | 20:43
"... Mss, weet ik niet, een test om de Russische luchtafweer te testen..."
Was mijn gedachte ook. De USA vuurt een aantal CM's af, er worden een x aantal onderschept, dan hebben ze een echte veld proef gehad en kunnen de gevonden zwakke punten verbeteren voor een volgende keer.
De Russen op hun beurt hebben nu ook echte data kunnen verzamelen over hun "ground to air" afweer en zullen ook gaan sleutelen om de resultaten te verbeteren.
Dat gifgas verhaal kwam beiden goed uit...........

Muchnadt | 14-04-18 | 21:06
▼ 3 antwoorden verborgen

Drie doelen en 35 cruise missiles per doel? Wie spreekt er niet de waarheid, of werden er echt zoveel onderschept?

070 | 14-04-18 | 20:24 | 3

Welnee, de Russen hebben er drie doorgelaten om een blamage te voorkomen.

botbot | 14-04-18 | 20:27
-weggejorist-
Rest In Privacy | 14-04-18 | 20:36

103 missles afgeschoten en 71 hebben de russen er afgeschoten, mooie BUK test.
na symbool politiek is er nu ook symbool oorlog. gezicht verlies is meer kwalijk dan het oplossen van het probleem.

Rest In Privacy | 15-04-18 | 00:42

Puttin, Assad en Iran wanen zich onkwetsbaar met het nieuwe s400 luchtafweer systeem.
Daarom hebben ze zo'n grote mond de laatste tijd.
Trump laat ze even zien dat dat niet zo is.
Nu blijft het weer even rustig.

Rest In Privacy | 14-04-18 | 20:22 | 6

Ik denk dat Rusland expres geen enkele actie heeft ondernomen. Blijkt dat Poetin als puntje bij paaltje komt toch gewoon voor de knikkers gaat: Wetende dat hij straks ongestoord verder kan gaan in Syrie is belangrijker dan symbolisch verzet met de kans een westerse jet neer te halen.

Bijomend risico: De s400 wordt een mogelijke blamage bespaard, als blijkt dat het niet in staat is om de raketten neer te halen. Er staat een grote bestelling door Turkije voor de deur, die dan uiteraard van de koop zal afzien.

Beste_Landgenoten | 14-04-18 | 20:57

Beste_Landgenoten
We weten nu nog niet hoe effectief de aanval was. Die S 400 zou inderdaad best tegen kunnen vallen.
Israel heeft er tot nu toe nog weinig last van gehad.
Dat is inderdaad een blamage voor Puttin, die thuis verteld dat zijn nieuwe wapens geweldig zijn.

Rest In Privacy | 14-04-18 | 21:13

Ayatholla_Buttbanger | 14-04-18 | 21:13
... we weten niet...
Says it all.

Ichneumonidae | 14-04-18 | 21:34
▼ 3 antwoorden verborgen

Ronaldo. ze hebben de verkeerde bommen gebruikt. beetje dom, dat dan weer wel...

Gokmaar | 14-04-18 | 20:22 | 3

Wat bedoel je daarmee, Gokmaar.... dat de VS meteen maar een A-bom had moeten gooien? Heb jij 1962 meegemaakt als jochie en dus de Cubacrisis?
Hoop dat nooit meer mee te maken en was als een kind zo blij toen Reagan en Gorbatsjov in 1989 ervoor zorgden dat het IJzeren gordijn naar beneden kwam.

Keyboardspeler | 14-04-18 | 20:33

is column Feynman, excuus dat ie onder mijn naam stond

Ronaldo | 14-04-18 | 20:57

Ronaldo | 14-04-18 | 20:57
Mooi dat je dat zegt. Ik vroeg het me al af. Ik hoop dat de column van Feynman elke zaterdagavond tot in lengte van jaren mag blijven bestaan.

hoogstetijd | 14-04-18 | 21:54

En als we ons er nou eens niets van aan gingen trekken, hoe men op andere plekken elkaar met volle overgave de strot afsnijdt? Als we dat nou eens gingen doen. Ook met volle respect voor de DAAR heersende islamitische middeleeuwse moord-cultuur. Gelukkig gaan we die kant al op, ook al doet de media er alles aan om iedereen zich ALLES aan te trekken van alle onrecht die er op de wereld gebeurt.

skoftig | 14-04-18 | 20:22 | 2

Skoftig. Je snap het niet. dit is een omekeer in de wereld problematiek... Do not fuck whit us., lijkt me heel duidelijk.

Gokmaar | 14-04-18 | 20:26

er zijn 7 miljard (en dagelijks meer) mensen op deze wereld; moeten wij ons dan alle zielepoten gaan aantrekken, en er zelf onderdoor gaan? alleen pure masochisten doen dat.
Ik ben Nederlander, ik ben gek!

telelezer | 14-04-18 | 20:39

In heel het Midden-Oosten is maar 1 democratie: Israël.
In de rest prefereert men de hel.

watergeus | 14-04-18 | 20:21 | 7

Gulliver, geen idee. Hier een video van Mark Collett, m.youtube.com/watch?v=Eqain8VShmg The wars for Israel drive the mass migration to Europe. Kan geen kwaad hoor om je horizon te verbreden. Kritiek op Israel en sommige joden kan daar bij horen. Hoeft niet, als je ke daar pretiiger bij voelt. Alleen moet je dan niet verbaast zijn over de maar blijvende stroom migranten naar Europa.

Rest In Privacy | 14-04-18 | 22:18

Aanvulling voor Gulliver. Je antwoord is zo voorspelbaar. Bij positieve zaken mag er uiteraard wel gezegd worden dat iemand jood is, denk aan Nobelprijswinnaars of gemiddeld hoog IQ. Als er iemand de kwalijke rol van sommige joden benoemt, oh ja, dan wordt het opeens DE joden. En dan, dan ze holocaust. Ga toch weg man. Dat verhaaltje werkt niet meer.

Rest In Privacy | 14-04-18 | 22:21

Als laatste. " We always use the antisemitism trick or bring up the holocaust" Former Israeli minister m.youtube.com/watch?v=uW3a1bw5XlE

Rest In Privacy | 14-04-18 | 22:23
▼ 4 antwoorden verborgen

Nou, lekker lulverhaal. Tenzij het ironisch is.
Eerst mekkeren dat het onbewijsbaar is dat Assad de dader was en vervolgens schrijven dat men beter de paleizen van Assad had kunnen bombarderen.

Was een 'wie heeft de grootste', bedacht door Trump. Er intussen wel voor zorgend dat geen Rus geraakt werd.

Hoe krijg je de inhoud van zo'n topic verzonnen?

Ichneumonidae | 14-04-18 | 20:21 | 6

Goed stuk Ichneu.

Pedronegro | 14-04-18 | 20:42

Ichneumonidae | 14-04-18 | 20:30
De oligarchen misbruiken het woord democratie om hun wil door te drenzen en het land (en) leeg te zuigen. Maar ja, blijkbaar willen velen Jeltsin terug. (lees het land uitleveren aan de oligarchen.) Echter, het gros van de Russen wenst zulks niet.

toetssteen | 14-04-18 | 20:51

Begrijpend lezen, het valt niet mee.

MarcS | 14-04-18 | 21:49
▼ 3 antwoorden verborgen

En morgen gaat men weer over tot de orde van de dag.

Montgomery Burns | 14-04-18 | 20:17

Ze zitten in hun hok te miesmauwen, voorlopig weten ze als het puntje bij het paaltje komt wie er de baas is.
Dus wat dat betreft heeft het wel zin gehad.

botbot | 14-04-18 | 20:16 | 1

Assad is inderdaad nog steeds de baas. Of eigenlijk Rusland. Zonder Rusland immers geen Assad meer.

grancolombiano | 14-04-18 | 20:46

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen