achtergrond

Geenstijl

'Slechte schoolprestaties allochtone leerlingen = Schuld van Ongelijkheid'

Weet u wie pas zielig zijn? Kinderen die naar scholen gaan die in arme buurten staan! Want dat hep gestaan op Facebook in de NRC (spiegel). Ze hebben daar iemand die helemaal niets van cijfers en nog minder van onderwijs snapt naar onderwijscijfers laten kijken  en wat blijkt? Kinderen op scholen die in rijkere buurten presteren beter dan kinderen op scholen in arme buurten! Nou moe NRC. Wie had dat gedacht. Daar is echt nog nooit onderzoek naar gedaan. 

Dat kinderen van hoogopgeleide ouders a) een lekker genenpakketje bezitten, b) thuis iets beter geholpen worden met hun schoolwerk en c) ook normen & waarden meekrijgen die iets beter bij ons onderwijs aansluiten dan leren dat iedereen die met een rokje in de club staat een kech is, dat negeert NRC. De werkelijk met geen enkele redenering gestaafde kop 'Ook de buurt heeft invloed op het rekenen en lezen' (Hoe dan? Gaan kinderen die vaak door een brede straat lopen spontaan beter optellen en aftrekken?) is nog tot daar aan toe. 

Maar dat Peter 'Vakantieman' Vandermeersch het dan meteen maar op ongelijkheid gooit is wel tekenend voor het gratuite feitenvrij gedeug dat wij inmiddels zo goed kennen van de meubelfolder. Logische verklaringen negeren, nergens weerleggen maar gewoon roepen dat allochtone kinderen ZIELIG zijn. 

En oh ja NRC. Je had ook gewoon naar de postcode van de leerlingen zelf in plaats van die van de scholen kunnen kijken. Dat had iedereen die wel eens naar dit soort cijfers kijkt je kunnen vertellen. Maar ja, dan had je misschien een beetje moeten reflecteren over waar je nou eigenlijk helemaal mee bezig bent.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.