Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Transferunie hapert

Deze week begon met de rijke Noord-Italiaanse delen Lombardije en Veneto die referenda hielden voor meer autonomie en meer zeggenschap over eigen geld.

In de restanten van de 1100 jaar zelfstandige republiek Venetië stemde 98,1% voor meer autonomie, bij een opkomst van 57%. In Lombardije stemde 95,3% voor meer autonomie bij een opkomst van meer dan 40%. De belangrijkste nettobetalers binnen Italië bedanken voor de eer. 

Deze twee regio's hebben een BNP dat even ruim boven het EU28-gemiddelde zit, vergelijkbaar met de rijkere Nederlandse provincies. Kaartje. Op landelijk niveau was harde EU-austerity nodig om de tering naar de nering te zetten, op regionaal niveau betekent dat belasting betalen zonder vertegenwoordiging (want vervangen door Brusselse technocraten) en wegbezuinigde tegenprestaties.

Het Verenigd Koninkrijk bestaat voornamelijk uit gebieden met een BBP per inwoner van (ver) beneden het Europees gemiddelde. Toch is het hele land een forse nettobetaler. Het Schotse Aberdeen en omgeving verdient fors aan olie & gas, de rest zit onder EU28-gemiddelde. Het Londense financiële centrum is schatrijk, maar daar kopen de boeren niets voor.

Groot-Brittannië kent meerdere gebieden die net zo arm zijn als Oost Europa, Griekenland, Zuid-Italië, Zuid-Spanje of Zuid-Portugal. Solidair zijn met Europeanen op duizenden kilometers afstand gaat nooit werken als in je eigen dorp iemand honger heeft. 

Iedere Groninger stuurt jaarlijks ruim twintigduizend euro aan gasbaten richting het zuiden, voor het privilege hun ouderlijke boerderij in elkaar te zien storten. Nederland klaagt al over een paar procent die naar het zuiden verdwijnt, in Groningen is het bijna de helft van hun BNP, via de gasbaten bovenop de normale belastingen.

Crisis

Toen de Griekse staat faalde, volgde een enorm noodprogramma. De interne economie was nog redelijk gezond, maar na negen jaar EU-austerity kwam daar een economische depressie die inmiddels dieper en langdradiger dan de Amerikaanse uit 1929-1936 of de tweede Argentijnse van 1998-2002. Binnen de vrije markt is Griekenland de grootste fuck-up.

Amerika ging maximaal 30% in de min en was binnen zeven jaar weer op het oude BBP. Argentinië ging 20% in de min en groeide in een vergelijkbaar tempo eruit. Griekenland is negen jaar aan het krimpen, inmiddels 45% in de min. Luie Grieken en incompetente eurofiele technocraten blijken het ideale recept voor de eerste failed state binnen de EU.

Gyrossoep

Waar Basken, Catalanen, Milanezen en Venetianen de route kiezen van meer autonomie om minder belastinggeld naar hoofdsteden te zien verdwijnen, kozen de Grieken een snellere en effectievere methode. Geld werd in de eerste momenten van de crisis buiten het zicht en de macht van de Griekse belastingdienst gezet.

Voor jongeren was de keuze te emigreren of tegen lage lonen hard te werken in Griekenland en hun leven lang de gokschuld van hun ouders te dragen, zonder een kans deze ooit af te betalen. Een kwart van de jeugd kon wél rekenen en vertrok. Die werken en leven in de rest van de EU, verdienen meer, en dragen geen cent af aan de Griekse staatsschuld.

Misschien is Griekenland door de EU, ECB en IMF niet meer autonoom, de Grieken zelf zijn dat wel. Dat gegeven is een bom onder het concept staatsschuld. Als de staat geen netto betalende inwoners kan gijzelen, welk fundament of onderpand zit er onder het schuldpapier?!?

Ashes to ashes

Portugal heeft alleen Lissabon boven het EU-gemiddelde, en is door het te vroeg in het seizoen halveren van de bosbrandweer fors afgebrand. Cijfers kunnen volgend jaar tegenvallen. Frankrijk doet het niet veel beter. De regio rond Parijs floreert, de regio Rhône-Alpes zit in de achtervolging en de rest zit onder het EU-gemiddelde. 

Baskenland en Catalonië zijn samen met de Community of Madrid en autonome regio Navarre de vier Spaanse regio's die een BNP hebben boven het EU28-gemiddelde. Die doen het net zoals Noord-Italië fors beter dan Friesland, Drenthe, Flevoland en Zeeland. Olie, banken en belastingfraude bepalen wie netto mag betalen, niet de inkomens van normale inwoners.

His masters voice

In Catalonië moet men 21 december naar de stembus voor nieuwe verkiezingen. Het nut ontgaat mij. Het wordt een verkiezing met een hele korte campagne, want die mag pas 5 december beginnen. Dat kan hetzelfde parlement en kabinet opleveren. Meer dan quitte of dubbel is dit niet.

Na het in elkaar beuken van kiezers, kiest Madrid er nu voor ook Catalaanse TV en radio over te nemen. De lijn van Madrid is duidelijk. Er gaat een minister van Waarheid naar Catalonië. Catalonië betaalt 20% van de Spaanse belastingontvangsten en ontvangt 14% van de Spaanse bestedingen. Een exodus of grote staking geeft direct een extra begrotingstekort van 6%/80% = 7,5%-punt in Madrid.

Dutch Approach

Rutte neemt die aanpak nog een stap verder. Sint Maarten krijgt alleen verdere noodhulp in ruil voor het opgeven van de soevereiniteit. De grenswachten moeten worden vervangen door Nederlanders en er moet een Nederlands recherchebureau komen. Dat maakt de Nederlandse handreiking slechts smeergeld om hun net verworven autonomie weer in te leveren. 

Waar je ook kijkt, het draagvlak om solidair te zijn met andere landen, of regio's binnen het eigen land is aan het instorten. Het tijdperk van het rondpompen van geld is voorbij. 

De EU heeft alleen een toekomst in samenwerking, niet in subsidies.

Feynman

Reaguursels

Inloggen

"Als de staat geen netto betalende inwoners kan gijzelen, welk fundament of onderpand zit er onder het schuldpapier?!?"

Het enige echte onderpand van een staat is natuurlijk de grond en eventueel wat territoriale wateren.

Joffri | 29-10-17 | 13:23

Feiten Feynman?
Catalonie heeft een netto negatief resultaat in Spanje van ongeveer 2,3 Miljard
Op een BNP van ongeveer 203 Miljard (net geen 19% van het totaal van Spanje), ongeveer 1% negatief dus.

Caras | 29-10-17 | 12:07

Alleszins redelijk verhaal alleen is het "rondpompen van geld" al heel lang de formule van het economische handel. Door de snelheid van reikwijdte van het pompen steeds te verhogen ontstaat er meer en meer kredietruimte en dat is dus de "groei" die dan als prognose, als "feedback loop" het proces terug in gaat.

Je kunt dat natuurlijk niet willen maar dat zal een herevaluatie van vele economische principes vereisen. En zonder al te veel marxistische theorie deze keer. Krimpen en "nee zeggen" is op zichzelf geen visie voor de toekomst.

GeenAccount | 29-10-17 | 11:08

Er zijn zelfs op deze site vele dwazen die het nog steeds niet begrijpen.

Alles wat wij hebben gespaard voor ons pensioen is alleen iets waard als er mensen zijn die op het moment dat wij met pensioen zijn voor dat geld voor ons willen werken.

Zou dan nu iedereen er goed over willen nadenken wat het betekend dat Jeroen Dijsselbloem ons spaargeld heeft uitgeleend aan Tsipras?
Tsipras stelde dat Europa de Griekse schuld kwijt moest schelden omdat Europa het geld toch nooit terug zou zien. Nee, zei Jeroen, we zetten het om in een lening. Vervolgens zei Tsipras dat de Grieken het toch nooit terug zouden kunnen betalen.... En dat ging zo een hele tijd door. Maar de essentie is dat de Euro als munt nooit had mogen bestaan. Om de eenvoudige reden dat deze te zeer verschillende economieën aan elkaar vast ketent.

Orakel1958 | 29-10-17 | 11:03

Ach, het is met de transferunie hetzelfde als met de meeste andere politieke vraagstukken: hoewel de man in de straat het er meestal niet mee eens is, drukken de politici het er gewoon door.
En aangezien de man in de straat desondanks op diezelfde politici blijft stemmen, verandert er uiteindelijk niets.

jemagookniksmeer | 29-10-17 | 10:49

Toch grappig dat men altijd solidariteit verwacht van degene die meer heeft, maar zelf niet wil geven. Noch op eigen benen staan.

Je kunt natuurlijk ook gewoon een vrijwillige onderlinge verzekering of co-op regeling treffen. Maar dan betaal je dus een premie gebaseerd op je verzekerde inkomen en eventueel zelfs op het risico dat je werkloos wordt, ziektekosten krijgt, enzovoorts. En dan kun je niet straffeloos de kosten afwentelen op "de rijken" (= iedereen met meer dan ik).

Vrijwel elk land of regio, ook als is het arm, is in staat om een sociaal vangnet te regelen, gebaseerd op het lokale welvaartspeil. Of het nu de vorm heeft van een laag basisinkomen ter hoogte van het bestaansminimum of een verzekering van een wat hoger inkomen met een verplichting om werk aan te nemen of vervangende activiteiten te doen in de uren dat anderen werken voor jouw uitkering. Wellicht met een (al dan niet vrijwillig) eigen risico ter hoogte van wat je zelf kunt betalen in ruil voor een lagere premie.

Het probleem ontstaat als een groep mensen ongegêneerd wil parasiteren op een andere groep en dat dan serieus "solidariteit" durft te noemen. Vrijwel elk mens wil een vangnet. Al was het maar uit eigenbelang. Of uit naastenliefde natuurlijk. Alleen een enkele domme, arrogante en psychopate miljonair misschien niet, zoals het spreekwoordelijke vrouwtje van Stavoren. Er zijn genoeg voorbeelden van steenrijke mensen die rijkelijk met miljoenen of zelfs miljarden strooien vanuit medemenselijkheid of met een ander motief.

Je zult weinig mensen vinden die niet solidair willen zijn met wanhopige werkloze weduwen en wezen. Maar als het gaat om een weduwe die de kans had om zelf een verzekering tegen overlijdensrisico af te sluiten, of haar man kreeg dat aangeboden maar wilde niet betalen, of mevrouw kan eigenlijk wel een baan krijgen maar wil dat niet, wordt het al een ander verhaal. De krekel die de hele zomer lang feest en dan komt aankloppen bij de mier die zich heeft voorbereid op de winter, krijgt op z'n minst een scheve blik.

Met Catalonië en Spanje, Venetië-Lombardije en Italië en ook Nederland versus Griekenland is het een zelfde verhaal. Het is niet dat men een ander niet wil helpen, maar men krijgt toch stellig de indruk dat men leeggetrokken wordt door mensen die eigenlijk wel degelijk hun eigen boontjes kunnen doppen. Of dat men zelfs moet opdraaien voor "de rijken". Zoals in dit geval de banken en investeerders in Griekenland die een bail out kregen terwijl de bevolking kan vegeteren.

De kip met de gouden eieren raakt al snel van de leg als ze herhaaldelijk al haar eieren moet afstaan, geen enkele zelf mag houden om uit te broeden en vervolgens nog een trap na krijgt van de boer die vindt dat ze niet hard genoeg voor hem blijft leggen.

Overigens is het ook daarom dat ik Sint Maarten wel degelijk eisen zou stellen over hoe ons (!) belastinggeld besteed wordt. Maar zo'n eiland dat ironisch genoeg naar een heilige genoemd is die zijn eigendom deelde met de armen wil gewoon van twee walletjes eten: én andermans centen ontvangen én geen enkele voorwaarde accepteren hoe het besteed mag worden. Alsof je een alcoholist of drugs- of gokverslaafde met een strafblad wegens financiële delicten geld voor z'n hele gezin geeft en er maar op moet vertrouwen dat het niet in de plaatselijke kroegen of casino's verdwijnt.

Als Sint Maarten onafhankelijk wil zijn, moet ze niet afhankelijk doen richting anderen. Doet ze dat wel, zitten er voorwaarden aan, zeker als ze nooit voor die hulp vooraf betaald heeft. Nu zit ze prettig in een schemergebied, wel de lusten, niet de lasten. Wel deel van het Koninkrijk, met dezelfde voordelen, maar niet dezelfde voorwaarden. Wel de uitkering ontvangen, maar niet de verzekeringspremie betalen. Zo werkt dat dus niet als je mensen "solidair" wilt houden. Niet vrijwillig tenminste.

Wol | 29-10-17 | 10:26 | 2

Yep.

Où est Charlie? | 29-10-17 | 11:37

Goed verhaal.

Ik zou er bij willen opmerken dat men niet de polisvoorwaarden kan veranderen als het verzekerde risico reeds is ingetreden.

Knoeperd | 29-10-17 | 16:33

Wat een warhoofdig stuk. Links en rechts wat feiten en meningen door elkaar klutsen en dan denken dat het verteerbaar is.
No, thank you.

Koos Knak | 29-10-17 | 10:18

Dat de Grieken lui zijn vindt ik onzin, ze hebben alleen geen haast. De Grieken werken om te leven, en leven niet om te werken.

Alleen,... in dit gedeelte van de wereld zijn we compleet doorgeschoten met het VVD / CDU systeem bancaire macht = economische macht = politieke macht!

Wolfgang Schlaube is sinds september weg uit de Europese politiek. Dit alleen al is een overwinning voor de Grieken en geeft hoop.

yeia mas

Viva_La_Revolucion | 29-10-17 | 10:03 | 1

Gast....
Griekenland zou niet meer bestaan zonder geld van Europa/Duitsland/Nederland....
Pleur op met je "een overwinning voor de Grieken en geeft hoop."

Is dit nog nieuws? | 29-10-17 | 12:20

Bankrun anybody?

Rest In Privacy | 29-10-17 | 09:10

Ik zou wel eens willen weten wat de geboortecijfers zijn in de rijke en arme regio's. Ik heb zo het idee dat in de rijke regio's minder fanatiek wordt geneukt ivm werk en kosten van huisvesting.

Yeohan | 29-10-17 | 08:56

"er moet een Nederlands recherchebureau komen "
Nee, St Maarten moet zelf een integriteitskamer oprichten, dat is heel wat anders dan je "soevereiniteit opgeven". En als je weet hoeveel illegalen er op SXM zijn is het helemaal geen gek idee als Nederland komt helpen de grenzen van het Koninkrijk te bewaken.

Tapu | 29-10-17 | 08:47 | 2

Nog beter is totale onafhankelijkheid. Ze willen het toch allemaal daar zelf regelen? Dan doen ze dat ook maar zonder nog een cent uit Nederland te krijgen. We zijn toch allemaal racistische kolonialen in hun ogen.

2voor12 | 29-10-17 | 08:57

Van mij mogen ze ook onafhankelijk worden en volgens VN dekolonisatieverdragen mogen ze onafhankelijk worden als ze daar om vragen (bijvoorbeeld middels een referendum). De vraag is echter of onafhankelijkheid in het beste belang van de bevolking van SXM is. Ze hebben noch het economische, noch het menselijke kapitaal (een integere, goed opgeleide beroepsbevolking) om zelfstandig te zijn. Bij onafhankelijkheid zie ik St Maarten afzakken naar het niveau van Jamaica of Haïti.

Tapu | 29-10-17 | 10:17

Bedankt voor alle info Feynman.

frisenfruitig | 29-10-17 | 08:44

Ik zou willen dat we ophielden met dat belachelijke "procentpunt". Het is gewoon 1 procent of 2 procent. Je kunt ook 2 komma 3 procent zeggen. In het Nederlands gebruiken wij de punt niet i.p.v. de komma. Dat komt uit Amerika. Sinds wanneer gaan wij een derde(punt)wereld land imiteren?

BrabantBovenAlles | 29-10-17 | 08:40 | 2

Misschien moet je even opzoeken wat procentpunt betekent. Als de BTW van zes naar negen procent gaat, is dat een verhoging van vijftig procent en van drie procentpunt.

Tapu | 29-10-17 | 08:44

@Tapu Percentages zijn altijd aan een referentiebedrag gekoppeld. Iets is zoveel procent VAN iets anders. In uw voorbeeld kun je net zo goed spreken van een verhoging van 3 procent, maar 50% is ook niet fout. Als je er niet bij zegt hoeveel procent van wat zegt procentpunt even weinig als procent. Ik ben het eens met Brabant etc.

JvanDeventer | 29-10-17 | 22:15

De omvolkings transfer unie hapert iig niet > Soros network in Brussels plots creating ‘Europe of mixed population’ – Hungarian PM. Soros’ people have infiltrated the European Parliament and other bodies of the 28-member bloc. www.rt.com/news/408106-soros-influenc...
-
En bt de ECB 'waanzin' airmoney schuldenberg (German alert) > www.mmnews.de/wirtschaft/33831-ezb-die...

HdJ | 29-10-17 | 08:37

Solidariteit mensen. Dat de aardgasbaten worden opgemaakt door heel Nederland betekent nog niet dat Groningen zich moet gaan afsplitsen. Die rijkdom is bovendien niet hun eigen verdienste maar die van moeder natuur. Zelfde geldt voor Schotland. Limburg splitste zich ook niet af toen de kolen met karrenvrachten uit de grond werden gehaald. Die provincie werd vervolgens wel in de steek gelaten.
Catalonië wil zich afscheiden, althans een deel van de bevolking. En dan? Dan word je een klein land dat niet zomaar handelsverdragen kan sluiten en dan worden de aardappelen toch wel erg duur...
Je ziet het al in Groot Brittannië gebeuren, onderhandelingen die stroef lopen en straks loopt d8e hele brexit uit op een fiasco. Laat t maar gebeuren, dan weet de rest hoe stom het was.
Europa is zo gek nog niet maar reaguurders met twee jaar MAVO economie menen het wel te weten. Die dommigheid begint aardig op de wekker te gaan hoor.

Bakkeleures | 29-10-17 | 08:25 | 8

Tijdens de crisis liep ik met een afgestudeerd econoom langs het ANP gebouw in Rijswijk. Hij schrok zich rot vsn de meldingen op de muurkrant. Overal miljarden verliezen en snapte daar niets vsn. Hoe kon dat? Zo had hij het niet geleerd. Nee, natuurlijk niet. Boerenverstand met een scherpere blik en een andere insteek verteldr me meer en we hadden een leuke discussie verder die dag

Mark van Leeuwen | 29-10-17 | 08:55

Je moet, als je toch meent over enige economische kennis te beschikken, afvragen wat het verschil tussen een munt unie, een economische unie en een politieke unie is. De verdeling vand e welvaart (nivellering) die de EU voorstaat gekoppeld aan een strak begrotingsbeleid zou in de noordelijke staten wellicht helpen, in de zuidelijke staten totaal niet. En dat zie je nu al gebeuren. Daarbij verdampt de wil van vooral de noordelijke staten (die de grootste netto betalers zijn) rap nu duidelijk wordt dat sommige landen ordinaire leugenaars en bodemloze putten blijken te zijn. Naast dit economische en monetaire beleid willen oostelijke staten niet aan de politieke unie meedoen (Polen, Hongarije igv de vluchtelingen).

Ergo, dit project gaat steeds meer geld kosten want het MOET slagen. Dit terwijl het in principe kansloos is. Maar daar komt men over 20 jaar pas achter.

RenHoek | 29-10-17 | 09:04

Waarom zou de Brexit op een fiasco uitlopen? Dat de Britten de EU verlaten is pijnlijker voor de EU dan voor de GB. Groot Britanië is binnen een paar jaar het dipje van de Brexit te boven terwijl de EU landen maar door blijven klungelen. De EU is de kroon van het Neo Liberalisme maar het Neo liberalistische gedachtegoed heeft bewezen niet realistisch te zijn. Je ziet de breuken in rap tempo ontstaan, Brexit, Catelonië, Lombardije, Venetië en er zal ook straks in Oost Europa nog wel een breuk ontstaan. Vriendschappelijke banden in Europa zijn prima, ook de goede handelsbetrekkingen maar een politieke eenheid gaat de mensen tegenstaan. Dat zie je op dit moment gebeuren. En gezien Economie de leer van de welvaart is heeft dit alles met economie te maken.

Toetsiemonster | 29-10-17 | 09:17
▼ 5 antwoorden verborgen

Zitten veel brievenbus firma's. Daarom lijkt het alsof Amsterdam veel betaald.

Is dit nog nieuws? | 29-10-17 | 08:28

Daarom worden de Nederlandse studenten ook met hun kop in de strop van het Sociaal Leenstelsel gestopt. Wanneer ze wanneer ze afgestudeerd zijn E50.000 schuld hebben, kunnen ze geen kant op. Ze mogen dan niet emigreren.

Ik lees in de comments opvalkend weinig over het feit dat kastnicht Macron in zijn broek schijt voor de Duitse FDP die strenge begrotingseisen stelt.
.hoever gaat eveneens kastnicht Rutte de Nederlandse belangen verkwanselen in hoop op een leuk Europees baantje?

Haberdoebas | 29-10-17 | 05:55 | 1

Wil je homo's niet beledigen door ze met Rutte of Macron te vergelijken!

Oepsie1234 | 29-10-17 | 08:52

ook Nederland heeft jaren aan het infuus gelegen en is door de solidariteit van andere nettobetalers uit het diepe daal geholpen, het streven naar een republiek door de Catalanen kan ik alleen maar toejuichen, monarchieën zijn pas ouderwets en nooit democratisch

adjudant | 29-10-17 | 05:04 | 2

Inderdaad, het Marshall plan uit de VS.
Wij staan bij de VS in het krijt..... niet bij Zuid Europa

Oepsie1234 | 29-10-17 | 08:54

Corruptie wordt onze ondergang, zij vernietigd alles en ons geld verdwijnt in de verkeerde EU-zakken. www.nrc.nl/nieuws/2004/04/28/europa-i...
www.europa-nu.nl/id/vi0pglrmhgxy/nieu...
Daarom nu uit de EU! De grote bedrijven lobbyen bij ondemocratische commissies de burgerrechten en kleine concurrenten kapot. EU moet weer van de EU-burgers worden en mag in huidige totaal verdwijnen.
De open markten zorgen voor concurrentie-vervalsing en de Euro maakte inflatie in Zuid Europa onmogelijk.
Stop arbeids-verdringing op de arbeidsmarkt vanuit Polen, Bulgarije, Roemenië. Stop de race to the bottom. Een paar werkgevers zijn goedkoper uit maar verder is het meer welvaartsverlies en meer mensen zonder baan terwijl er minder premies wordt afgedragen.
Geen uitbuiting in Nederland!
Soros koopt strategische invloed in Europa en speelt activisten tegen groepen met gezonde West Europese waarden uit. Wie betaald bepaald, zo was het altijd en zo zal het altijd blijven.
www.geenstijl.nl/4963482/soros_leaks/...
Daarom verbied inmenging in de binnenlandse en EU-politiek met buitenlands geld. Ook als dit geld naar dubieuze pseudo-religieuze partijen gaat zoals moslim jongeren/broederschap.
Daarom geen geld naar Erdogan, als je niet langer buigt voor Turkse chantage krijgt je scheldkanonnades, bedreigingen en bommen voor je miljarden terug.
Gooi de grenzen dicht en beloof hulp in de regio. Veel goedkoper en veiliger voor ons vrije westen. Laat ze hun trots, armoede maakt inventief.
Daarom geen buitenlandse financiering en invloed moskeeën in Nederland.
Salafisme is een broedplaats voor radicale islam en ze belazeren de kafir altijd.
Sluit salafistische moskeeën. www.nrc.nl/nieuws/2017/04/21/salafist...
Geen onderwijs meer op basis van (nep)religie. Zij is de voet tussen de deur die de onze jeugd indoctrineert en vergiftigd.
Daarom, ga vooral door met uw (EU)corruptie, fraude en omkoping met geheime agenda's. De burgers van Nederland, Catalonië, Veneto, Lombardije, United Kingdom en vele andere soevereine gebieden zullen hun welvaart niet langer willen prijsgeven aan de in en in corrupte politici, de graaiers van de EU en de darklord Soros. Eis totale transparantie, wie koopt wie en eis waar voor je geld!
Laat je niet verdelen en belazeren, blijf soeverein in je eigen regio en portemonnee. Laat je niet langer uitzuigen en onderdrukken. Je hoeft niet solidair te zijn met uitbuiters, criminelen en luiaards. Laat je rechten niet ontnemen door bureaucraten, technocraten, eurocraten, nep-activisten, anti-zionisten en moslims.
De verheffing van Europa is niet gebaseerd op de bodemloze zakken van deze paria's, groot geld, nep-idealisten en eenieder die op valse gronden in de EU blijft zal ziende blind en horende doof naar haar eigen ondergang worden geleidt.

Flappie2006 | 29-10-17 | 02:46

Het is eigenlijk redelijk simpel.
Buiten wat naaste kennissen en familie om zal het niemand iets interesseren of u morgen nog leeft of dood bent. Echt niet, u bent binnen een week vergeten.
Maakt niet uit zal mij geen drol interesseren.
Maar waarom verwacht een goegemeente dan wel dat ik of groepen van mensen bijdragen aan het welzijn van anderen die het werkelijk geen zak uitmaakt of ik leef of niet.
Ik zie dat niet.
Ik ben wat te oud geworden voor al dat idealisme. Ik heb geen enkele zin meer om de wereld te redden of om er voor te zorgen dat het met anderen goed gaat.
Want zoals gezegd het zal die anderen geen drol uitmaken of het met mij goed gaat.
Dus als regio's heel egoïstisch besluiten om hun poen lekker voor zichzelf te reserveren, zeer goed! De anderen moeten dan gewoon zorgen dat ze hun broek leren ophouden.
Dat is me dunkt toch een kernpunt van rechts liberalisme? Je eigen broek ophouden?

Zapata10 | 29-10-17 | 02:46 | 2

Het liberalisme zal het meest maatschappij ontwrichtende -isme van allen zijn.

Bigi Bana Boy | 29-10-17 | 08:03

Daar heb je gewoon gelijk in, ga je dood, niemand interesseert het, behalve je kinderen, als je een goede verhouding hebt tenminste,
Dus , ook ik als oudere, heb geen zin om voor de hele wereld te zorgen, misschien is dat onze leeftijd.
Ik heb ook een pelletkachel en houtkachel, want electriciteit is peperduur in Spanje en slecht voor de gezondheid, is roken ook, dus ik rook dus ook nog steeds.Hier boven op mijn berg en hout genoeg.
Kaas naar het Zuiden, nou in Spanje heb je Gouda kaas en Edammer, maar dat is echt geen Hollandse kaas, het staat erop, maar ik heb 60 jaar Hollandse kaas gegeten en deze kaas hier in Spanje lijkt nergens op. Dus die komt niet uit Nederland. St Maarten zit vol met gasten uit Nederland , die hun geld daar verstoppen, ja, de hoge klasse zullen we maar zeggen , dus best handig zo een eilandje en anders kan je nog altijd naar Zuid-Amerika en daar alles opkopen. Volg Catalunya en laat Nederland weer voor zichzelf zorgen, dit is weer eens voor de hoge heren, fabrikanten en de burger mag betalen. Dus zijn we allemaal slaven , want er moet brood op de plank, daarom vind ik het een verdomd flinke daad van Catalunya, die zeggen, we zien wel waar het schip strandt, wat ook wel typisch Spaans is, manana en er zit daar veel oud zeer. En wij Hollanders maken ons teveel zorgen wat er allemaal kan gebeuren, het calvinisme ten top. Zo gaat Nederland berafwaarts en we doen het zelf, namelijk niets.

gato | 29-10-17 | 08:51

Graaf van Egmont | 29-10-17 | 01:59
Je auto volgooien met flessen, jerrycans en alles wat je verder kunt vullen met benzine: wat ben je dan?
Een oerdomme burger of een potentiële terrorist?
Zeg het maar Jonkheer.

Jan Dribbel | 29-10-17 | 02:22 | 1

Dribbel hou eens op met je kleinburgerlijke onzin. Als je iets wil vervoeren dan doe je dat en daar heb je niet de toestemming van koningin Willemina voor nodig. Gedraag je als een slaaf en je wordt behandeld als een slaaf. Graaf, gassen met die handel.

Pedronegro | 29-10-17 | 07:48

@Feynman
"Als de staat geen netto betalende inwoners kan gijzelen"
Je kunt de burgers niet gijzelen, maar wel hun kleine vermogens. Dat is dan ook exact wat er al jaren geniepig doorgevoerd wordt, met de "aflosboete" als meest recente voorbeeld.

kindapaas | 29-10-17 | 02:14

Ja, 3 uur wordt 2 uur.

Jan Dribbel | 29-10-17 | 02:01

Wat je als burger hiertegen kan doen is je huis de hele winter verwarmen met een 12 kW houtkachel gestookt met wegwerp pallethout dat je gratis kan ophalen bij elke aannemer. (Die moet anders vet betalen om het naar de milieuwerf te brengen, dus die is steeds dolblij als jij gratis komt halen). Ik kan u vertellen, 6 dagen halen-zagen-tassen = 6 maanden gratis stoken. Voor 6 maanden stoken heeft u 13 kuub op kachelformaat gezaagd wegwerppallethout nodig. Het aantal houtkachelbranders is als met 25% toegenomen, dus anderen zijn u al voor. En u helpt de Groningers wat van hun rijkdom te sparen voor de toekomst. De cv-ketel staat dus uit! En met 12 kW kan je prima een vrijstaand huis warm stoken. Het enige verschil met een 20 kW houtkachel is dat het slechts 3 dagen langer duurt eer dat je hele huis op temperatuur is (dus ook de zolder!!!). Maar als je dan die kachel de hele winter continu blijft stoken blijft je huis de hele winter op temperatuur.
.
Tweedes, haal bij de Action voor €4,- twee 20-liter jerrycans. Ga naar den Bels en tank alles heulemaal vol, auto, jerrycan, lege flessen, whatever. Voor elke getankte liter E10/95 benzine kunt u twee kwartjes van Kok in uw spaarpot doen.
.
Voordat u uw baas de groeten doet, vraag dan bij personeelszaken nog even een loonverklaring, zogenaamd vanwege het verlengen van uw hypotheek. Daar trappen ze altijd in, en met die verklaring haalt u een hypotheek voor een bouwkavel in het buitengebied bij een buur die ermee stopt en z'n land in de verkoop doet. Doe uw baas dan de groeten en ga lekker met alles wat u op internet kan vinden een huis bouwen.
.
Bij een rentestand van 0,05% gaat uw bedrijfspensioen geen stuiver opbrengen. Voor elke ingelegde euro krijgt u straks niks geen pensioen. Alles gaat op aan de salarissen en onkosten. Sta daar eens bij stil en denk daar eens over na. Als u €25,- per maand bedrijfspensioen kan krijgen mag u blij wezen.
.
Kijk de komende 4 jaar niet meer naar tv want Jesse Klaver wou niet meeregeren, maar hij is de eerste om Buma af te kraken op zijn uitspraak over het referendum. Wilt u dat nog voor uw smoel te zien krijgen de komende vier jaar? En Allegander Pechold die het steeds oneens is met wat iemand zegt maar niet weet te duiden wat er onder de kiezer leeft? Zet die tv dus uit en ga GeenStijl lezen.
.
Lees Feynman en laten we er van leren!

Ikbeneenzelfbouwer | 29-10-17 | 01:34 | 7

Wat een gezever! Zes dagen rijden, hakken en hakken om 6 maanden het huis warm te houden...

Pff, liever drie dagen werken, gas branden en drie dagen op de bank zitten.

jcvjcvjcvjcv | 29-10-17 | 03:29

Heel goed zelfbouwer. Jij begrijpt het. Moestuin erbij. Regenwater in het depot. Mss nog wat antireligie damschijven op de oprit en klaar is Klara. Dit concept gaat het helemaal worden. Toegegeven het is wel gedoe maar je hebt alle tijd.

Pedronegro | 29-10-17 | 07:42

jcvjcvjcvjcv | 29-10-17 | 03:29 U bent zeker van de schultenbrau U vreet in ieder geval vast uit de grote ruif in ieder geval nooit eelt op de handen gekregen van iets wat op werken leek

likdoorn | 29-10-17 | 08:58
▼ 4 antwoorden verborgen

Feynman, op St. Maarten zit al meer dan 15 jaar een Nederlands rechercheteam. Alleen al vanwege de corruptie daar.
Overigens is de EU precies hetzelfde als St. Maarten, alleen dan in het groot.

Graaf van Egmont | 29-10-17 | 01:08

Wat ik leuk vind is dat ik nieuwe dingen leer, goed stuk Feynman. Wat ik niet zo leuk vind is dat er in de godganse EU verwacht wordt dat mensen met geld maar blijven betalen voor het falen van mensen zonder geld. Een beetje meer zelfredzaamheid zou dit continent een boel goed doen.

Upendo | 29-10-17 | 00:41 | 1

Die zelfredzaamheid bestaat al als en heet "(Partiële*) Participatie Maatschappij". Het doel is de burgers gevangen te houden binnen de beperkingen van zijn natiestaat, iets waar je iedere dag tegen aan loopt maar meestal niet meer bewust waarneemt vanwege de alledaagsheid ervan.

* Partiëel vanwege het staatsmonopolie op het willekeurig benoemen van Permanent Zielige Groepen.

kindapaas | 29-10-17 | 05:01

Onder auspiciën v.d. EU nivelleerde Nederland -20% v.h. BNP t.g.v. MOE en de Zuidelijke landen. M.a.w. u droeg een aanzienlijk deel van uw inkomen en/of vermogen af t.g.v. een socialistisch project van herverdeling van rijkdom in de EU. Feit. Wat mist is de informatieverstrekking en goedkeuring vooraf over dit monsterproject…

Veluwse-Eikel | 29-10-17 | 00:27

Goed te zien waar het Groninger aardgas blijft. Het Westland draait volledig op het Groninger gas en de Rotterdamse haven is zonder Groninger Gas niet meer dan een jachthaventje. Niets poort naar Europa zonder Groninger gas. Zonder Groninger aardgas geen verwarming in de winter, geen groente uit de kassen te eten en geen nieuwe Hyundai via de de Rotterdamse haven. Voor Groningers zijn er alleen instortende boerderijen waar al jaren over gezeurd wordt en Kamp rapport op rapport nodig had om tot geen maatregel te komen. Zelfs een spoorlijntje van Groningen naar de randstad kon er niet af en werd afgekocht met wat lullige "zuiderzee-gelden". Zonder de rest van Nederland was Groningen gewoon Dubai aan de Wadden.

Ruikbaard | 28-10-17 | 23:39 | 4

De overheid heeft ervoor gekozen om het merendeel van de baten te spenderen aan de sociale voorzieningen. Naarmate de baten afnamen zijn ook de voorzieningen weer genormaliseerd. Conclusie is dat het geld is verspild aan mensen die gek zijn op gratis geld.

Buerman | 29-10-17 | 00:46

_kees_ | 29-10-17 | 00:18
Gronings gas is niet alleen gas uit de bodem van Groningen, maar ook de standaard voor de kwaliteit. Westland Energie is onderdeel van Essent (Gronings bedrijf). De hele infrastructuur in het westen mbt bijvoorbeeld wegen is betaald uit de opbrengsten van Gronings Gas. Zonder de vondst van het gas zou het westen er aanzienlijk slechter voor staan (trouwens de mijnen in Limburg hebben al eerder dan de gasbel daaraan flink bijgedragen).

Ruikbaard | 29-10-17 | 00:53

Ik vind het Texas van het Noorden een wat prettigere vergelijking.
In Groningen ook veel grote boerderijen met veel land. Bovendien knauwen ze daar net zo lekker.

Où est Charlie? | 29-10-17 | 11:44
▼ 1 antwoord verborgen

"Between 2000 and 2015, the Netherlands was on average the largest net contributor to the EU relative to all other EU members. The Netherlands’ average net contribution exceeded 0.4 percent of gross national income (GNI). This is the outcome of a survey by Statistics Netherlands (CBS) on remittances to the EU between 2000 and 2015."

Engeland zat er niet zover bij weg, de Brexit komt niet zo maar uit de lucht vallen. Uk mag gewoon dik betalen maar de vertegenwoordigers van UK werden/worden gewoon vierkant uitgelachen door Juncker en Verhoffstadt....

Tee Of Cup | 28-10-17 | 23:32 | 2

UK heeft vooral profiteert van de EU, het vierkant uitlachen en feestvieren gaat in Duitsland pas echt los als de Britten zijn opgerot uit de EU, Europa is eindelijk bevrijd van de Angelsaksen

adjudant | 29-10-17 | 04:38

Ik denk niet dat de UK dik gaat betalen. Juncker en zijn vriendjes gaan nog lelijk op hun neus kijken van wat uiteindelijk hun kant niet op gaat koen. Ergo, Nederland zal meer mogen gaan betalen (daarom wordt de HRA dan ook beperkt) en andere landen zullen eerder mogen toetreden (Oekraïne) om het begrotingstekort aan te vullen. Want bezuinigen... daar doet het Moloch niet aan.

RenHoek | 29-10-17 | 09:23

Wat een gelul. Al die regio's willen autonomie maar wel in de EU blijven. Dat betekent dat wat je naar de hoofdstad stuurde nu naar Brussel moet. Als dat vrijheid is......

Febofiel | 28-10-17 | 23:32 | 2

So true. Als de regio's binnen de EU willen blijven weet je dat hun wens naar 'vrijheid' fake is.

La Bailaora | 29-10-17 | 01:25

De EU afdracht zijn vastliggende percentages, de interne afdracht is wat er volgens auterity nodig is. Dat is veel onbeperkter, onberekenbaarder en per decreet uitgebreid. Daar laatste gaat om veel grotere bedragen. Dat had ik duidelijker moeten aangeven.

Feynman | 29-10-17 | 06:25

De EU zal uiteenspatten in een allesvernietigende oorlog. Dat kan niet anders. Je kunt mensen niet dwingen solidair te zijn met personen en landen waar ze niets mee hebben.
Niet voor niets druppelt de intentie voor een Europees leger steeds harder door.

DrumPiet | 28-10-17 | 23:23 | 6

Sorry voor de spaties heb Parkinsons-moeder gepakt!

Dr. Frambozenjam | 29-10-17 | 02:40

de nationale gevoelens zijn ouderwets, het federale Europa heeft toekomst nationale bezigheden niet meer,

adjudant | 29-10-17 | 04:48

@adjudant
Dat is juist. Het interessante op dit moment is dat de natie-staten verankerd zijn in het verdrag van Lissabon. Zonder verandering van dat verdrag is een federale EU alleen op papier denkbaar; feitelijk zullen de 28 staatshoofden de dienst blijven uitmaken. Daar hebben ze alle belang bij; het gaat om toegang tot landelijke snoeppotten en baantjesmachines.

Voor een werkelijk* federaal Europa is het opheffen en structureel wijzigen van de huidige natie-staten een voorwaarde. Dat de natie-staten verdere ontwikkeling van een échte federale EU in de weg staan wordt nu aangetoond in Spanje: repressie als antwoord op een in wezen administratief/bestuurlijke herindeling, met Brussel vooralsnog aan de kant van de repressie.
"Pan-Europa" lijkt voor de huidige kartellisten een grote bedreiging te vormen, wat toch wel grappig is als het niet zo belangrijk was.

* Een werkelijk federaal Europa is mogelijk bij:
één taal voor onderwijs, openbaar bestuur en media;
één codex van wet- en regelgeving;
directe democratie (zonder tussenkomst van de natie-staten);
afzettingsprocedures voor teleurstellende volksvertegenwoordigers;
uniformering van staatsinrichting van de lidstaten (republieken)

kindapaas | 30-10-17 | 09:50
▼ 3 antwoorden verborgen

De meeste mensen in rijkere regio's willen heus wel solidair zijn met anderen in mindere omstandigheden. Maar wat tegen de borst stuit is (af)gedwongen solidariteit door utopisten (bijvoorbeeld nazisme, socialisme, communisme en fascisme waren/zijn op ideologie gestoelde utopiën) die er zelf www.google.nl/search?q=verhofstadt&am... nou niet bepaald lekker uitzien. Men is het zat te moeten betalen voor ideeën van griezels www.google.nl/search?q=juncker+kiss&a... die meer waarde te hechten aan hun ideaal van een nieuwe wereld met zichzelf en hun vrindjes in de hoofdrol dan dat die rekening houden met gewone mensen en hun belommeringen. De EU wil een wereldrijk zijn en de regio's hebben daar last van. Imperialisme bestaat. www.nederlands.nl/images/140798.jpg

Jan-Joris-Jaap-Joop | 28-10-17 | 23:17

Gelukkig hebben ze onze pensioenpot al voorgesorteerd. Ze hebben ons bij de ballen, let maar op. Zelfstandig is pensioenpot kwijt.

MarcS | 28-10-17 | 23:13

Een coherent verhaal houden is niet Feynman’s specialisme. Via Portugese bosbranden, Groningse aardgasbaten, Venetië, Gyrossoep, Amerikaanse depressie, Argentijns bankroet, Catalonië, en Sint Maartenkomen we tot de conclusie...... dat degene die de rekeningen mag betalen eigenlijk geen zeggenschap mag hebben wat er met dat geld gaat gebeuren. De enige zinnige inhoud van het stuk is het adagium: ‘no taxation without representation’ Alleen al op dat thema kon je een schitterend essay schrijven om de onhoudbaarheid van de EU aan te tonen. En nog even een puntje: als je ergens het nut niet van inziet probeer eens je geest te verrijken door er eens dieper op in te gaan.

Buerman | 28-10-17 | 23:08 | 3

@Buerman | 28-10-17 | 23:08: Ik ken er zeer veel zoals jou... Je begrijpt het echt niet.

Orakel1958 | 28-10-17 | 23:12

Orakel1958 | 28-10-17 | 23:12 buerman begrijpt het volkomen ,trollen kunnen we allemaal,tief jij maar lekker op naar de joop ,lampekap.

gelukzoeker | 28-10-17 | 23:16

@Buerman | 28-10-17 | 23:08
Waar blijft dan de zo op dit blog geprezen uitspraak " wie betaald bepaalt " in deze posting,waar is de binding en macht gebleven, of gaat het ons nog steeds te goed??

steekmug | 29-10-17 | 03:37

@Feynman
Die prijs voor de beste columnist zou naar jou moeten gaan.

Even een stukje in mijn eigen woorden:
In Nederland kennen we de armoedeval. Het systeem waarbij mensen in de bijstand er op achteruit gaan als zij gaan werken. Zuid-Europa zit in de Euro Armoedeval. Gezien de situatie in de Zuid-Europese landen kunnen zij door de voor hen te dure Euro niet concurrerend produceren. Het wordt arme mensen ten zeerste afgeraden geld te lenen om een andere lening af te lossen. De ECB dwingt de Zuid-Europenen dit als land wel te doen. Er wordt een schuld opgebouwd die niet meer af te lossen is. Zelfs niet als zij dit met de beste wil van de wereld zouden willen. Als de een schuld heeft dan is er een ander die geld van hem krijgt. De Nederlandse Bank heeft inmiddels 101 miljard Euro uiteleend aan Zuid-Europa. 5940 Euro per Nederlander, ongeacht werkend baby, bejaard of wat dan ook. Dit geld zijn we dus kwijt. Het wordt zelfs in hoog tempo meer.
Uiteraard kan een dergelijk systeem niet blijven bestaan. Hoe langer het kaartenhuis kunstmatig overeind wordt gehouden hoe groter de uiteindelijke klap.
Het wordt nog erger als we gaan bedenken waar alle virtueel bijgedrukte Euro's naar toe gaan. De Zuid-Europeanen kopen er hun levensbehoeften van, bijvoorbeeld Nederlandse Kaas, Varkensvlees en Tomaten. En via een aantal stappen komt het terecht in de spaarpot van "het Kapitaal". Het volume aan bijgedrukte Euro's komt vrijwel overeen met de stijging op de beurzen van de afgelopen paar jaar. Zodra "het Kapitaal" dit geld in grote hoeveelheden gaat uitgeven klapt het systeem in elkaar. En dan nu het allerergste: "het Kapitaal" is voor een groot gedeelte uw en mijn pensioen.

Orakel1958 | 28-10-17 | 22:52

Het probleem van een gemiddelde is dat 50% er boven zit en 50% er onder.

NatNiks | 28-10-17 | 22:50 | 3

Hulde, dat is precies de essentie van de nutteloosheid van het schermen met gemiddelden

Buerman | 28-10-17 | 23:11

Eh nee, dat is de mediaan.

JTKDM | 28-10-17 | 23:20

Onjuist NatNiks, stel je hebt 100 als gemiddelde prijs. Er zijn 1000 mensen. 100 mensen betalen 90 euro en 900 mensen betalen 101 euro (ongeveer). Dan klopt je verdeling niet. Er zijn 10 keer zoveel mensen die meer dan het gemiddelde betalen.

-=PyP=- | 29-10-17 | 00:32

De enige oplossing tegen deze grote verschillen in BNP is het invoeren van verschillende valuta's: einde Euro dus.

PeterSimons | 28-10-17 | 22:48 | 1

Een groot verschil in BNP is geen probleem, grote verschillen in begrotingstekorten, staatsschuld en kans op terugbetaling wel. Dat zijn ook een van de weinige dingen waar de EU goede afspraken over gemaakt had, alleen hebben ze de landen die zich er niet aan hielden vergeten er uit te knikkeren. Ook Nederland moet meer dan 10% van de hele staatsschuld aflossen om weer onder de 60% te komen.
Één ding durf ik wel te voorspellen: de volgende munt zal zonder cash zijn en een vaste wisselkoers met oude euro biljetten en munten zal tijdelijk zijn. Crimineel geld word niet aangepakt maar moet wel gaan pinnen, zwart sparen wordt wel aangepakt.

W_F | 29-10-17 | 10:58

Je kan deze theorie ook door redeneren naar het individu. Waarom moet driemaal modaal voor dertig bijstandtrekkers betalen? Solidariteit mijn vrienden. Maar gaat u vooral door met de race naar de bodem. Op de puinhopen zal iets nieuws herrijzen.

Pedronegro | 28-10-17 | 22:45

Ik ben 100% solidair met mijn gezin. Liever lijd ik zelf honger dan dat zij het doen. Ik ben ook solidair met mijn familie. Als iemand van hen geld nodig heeft dan zal ik dat geven. Ik ben ook wel solidair met mijn dorp. Ik help mensen als dat kan. Ik ben ook nog wel bereid belasting te betalen in Nederland. Maar hoe verder weg, hoe sneller die solidairiteit afneemt. Dat is heel natuurlijk en geld voor iedere mens.
Met corrupte Italianen ben ik nauwelijks nog solidair. Met Afrikanen nog minder. Daarom zal de EU nooit, nooit, nooit werken en eindigen in een bloedbad waarbij WOI en WO II zullen verbleken. Dat garandeer ik.

du Roi Soleil | 28-10-17 | 22:20 | 2

Daarom is die eu gedoemd te mislukken. Nationalisme en chauvinisme hebben o. a. als functie om solidariteit te waarborgen. De soladariteit van de eu landen wordt door de eu ondermijnd. Net zoals socialisme de solidariteit ondermijnd. Laat de staat de pechvogels maar helpen wordt dan het adagium wat ik in rusland heb ervaren en ik hier steeds meer terug zie.

Ben Hetzat | 29-10-17 | 02:20

Ik heb met je idee zitten spelen, maar ik denk dat het best nog wel zou kunnen. Een EU leger dat naar opstandige provincies als Polen en Hongarije wordt gestuurd om daar de 'rust te herstellen' en zo te dwingen om vluchtelingen op te nemen. Rusland die intervenieert want die wil geen vijandelijke troepen zo dicht bij Moskou, etc.

Zou best kunnen, Juncker c.s. is daar gek genoeg voor.

RenHoek | 29-10-17 | 09:27

Geld is wel een belangrijke, maar niet de enige factor die solidariteit bepaalt...

Min. v. Communicatie | 28-10-17 | 22:17 | 1

Zit wat van in ,slaap gerust verder mensen redder.

gelukzoeker | 28-10-17 | 23:21

Misschien OT... maar op de kaart te zien... Praag is rijker dan Berlijn!

kibambam | 28-10-17 | 22:11 | 3

Dat lijkt me niet vreemd. Kijk eens hoeveel werkloosheid er nog altijd is in het oude Oosten en in Kreuzberg. Vergelijk dat met het moderne Wirtschaftswunder dat in Tsjechië (maar ook Hongarije) heeft plaatsgevonden.

SoldierNurse77 | 28-10-17 | 22:50

De wiskunde opleiding aan de Universiteit van Praag behoorde onder het communisme tot de besten van de wereld. Daardoor heeft Praag zich in korte tijd ontwikkeld tot een hoogwaardig technologisch centrum.

Orakel1958 | 28-10-17 | 23:04

Berlijn is de op vijf na (na Leipzig, Dordtmundt, Duisburg, Hannover en Bremen) armste stad van Duitsland, met 21 procent van de bevolking die op of beneden de armoedegrens leeft en 21 procent bijstands (HartzIV) ontvangers (en dat zijn niet dezelfden!). Dat is historisch zo. Berlijn was de hoofd- en hofstad, met veel ambtenaren weinig eigen productiemiddelen of overslag. En als een vijfde deel van je bevolking (jawel: dezelfden!) het moet doen met 409,= Euro uitkering per maand (de uitkeringen in Duitsland zijn lang niet zo hoog als die in NL) , dan heb je als stad weinig in de melk te brokkelen. Als je daarentegen Bronze, Ingolstadt of Wolfsburg heet, dan heb je als stad met een gemiddeld bruto inkomen per kop van rond de 85.000,= Euro iets meer te melden dan Praag...

bisbisbis | 29-10-17 | 00:57

Gewoon government bonds blijven opkopen en 180 miljoen Euro per etmaal blijven bijdrukken daar in Frankfurt - dan komt het vanzelf goed.

bisbisbis | 28-10-17 | 22:10

Gert, van Hermien is deaud...

Air van Boven Dorens | 28-10-17 | 22:09 | 3

En Gert bijna.....

Herr Zimmermann | 28-10-17 | 22:22

Gert was al in de Heer en nu is hij ....?

Jan Dribbel | 28-10-17 | 22:28

Tsja, aan alles komt een end
ook aan de EU, overigens

Tobi | 28-10-17 | 22:36

Als je verhaal maar warrig genoeg is, zullen de meeste reaguurders denken dat het klopt.
Knap geschreven dus.

Mather | 28-10-17 | 22:08 | 2

gelukkig dat jij niet warrig bent , heb zeker gestudeerd?

gelukzoeker | 28-10-17 | 23:23

Mat leest de Viva.

Is dit nog nieuws? | 29-10-17 | 08:22

Omwille van een federaal Europa moet nu dus ook onder aanvoering van Feynman elke rijke regio maar beter zelfstandig worden. Nooit geweten dat een D66 column van Feynman hier met gejuich ontvangen. Mede mogelijk gemaakt door G. Soros. Als dit zo doorgaat maken we het de dictators in Brussel alleen maar makkelijker. Oh ja, Feynman drie keer raden wie alles mag gaan betalen als landen als Italië, Portugal en Spanje door afscheidinge n de rekeningen niet meer kunnen betalen.

Indoneesje | 28-10-17 | 21:46 | 5

Degenen die dan moeten betalen zijn wij onder andere. Daarom ook Nexit graag. Ik ben nog nooit in Catalonië of UK geweest en vraag me af waarom ik het nieuws over afscheidingen zo geïnteresseerd volg. Het rare is dat Catalonië niet anti EU is zoals ik heb begrepen. Maar het niet accepteren van het feit dat we niet meer demicratisch geregeerd worden is denk ik de verbindende factor in dit verhaal. Eigenlijk hoop ik dat door diverse opstanden de EU klapt, of dat door millitair ingrijpen de ogen van de mensen opengaan voor het autoritaire regime waar we onder leven. Er slapen nog te veel mensen.

Rest In Privacy | 28-10-17 | 22:12

Of Catalonië pro- of anti-EU is, zal me nagenoeg worst wezen
mij gaat het om het verlangen van de rijkere, succesvolle regio's binnen Europa (fuck de EU)
om de povere, labbekakkerige delen, landen etc binnen Europa (fuck de EU)
van de volle tiet af te slaan
en dat die het verder maar uitzoeken
Het geldt hier net als bij ontwikkelingshulp: al die hulp brengt hen geen zier vooruit
het maakt bepaalde delen binnen Europa, net als vrijwel geheel Afrika, afhankelijke van hulp, er wordt óf nauwelijks iets met de hulp gedaan, óf/en enige prikkel om zelf eens iets te verbeteren of te ondernemen verdwijnt
Is vrijwel gelijk als bij de werkloosheidsuitkeringen voor sommigen: enige prikkel om zelf iets te ondernemen verdwijnt
Time to Grow the fuck Up

Tobi | 28-10-17 | 22:20

Er is dus geen solidariteit in Europa. Zelfs niet binnen Europese landen, als rijkere regio's al niet willen betalen voor de armere regio's binnen die eigen landen.

Verder heeft Indoneesje wel gelijk hoor. De hele regionalisatie is een push door de EU en Soros teams om de landen te verzwakken en de EU te 'regionaliseren', zodat er een federaal nieuw Europa kan worden gesticht ipv nationale staten. Kleinere regio's zijn per definitie zwakker, want met minder, en dus via de verdeel en heers module gemakkelijk te besturen. Dat zeggen ze zelf, dus in deze is het stuk niet gestoeld op achterliggende kennis, van wat er werkelijk onderhuids wordt georganiseerd.

La Bailaora | 29-10-17 | 01:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat van Sint Maarten is zo gek nog niet
even los van dat de bewonerts zelf graag iedereen daar de wederopbouw zien regelen,
als het maar niet hun in-en-in-corrupte bovenklasse is
De bestuurders aldaar wensen geen openheid te geven, dan ook geen geld naar die overzeesche landpukkel

Tobi | 28-10-17 | 21:45 | 1

Weg met de Antillen! Wat hebben we aan die van der valk eilanden?

Is dit nog nieuws? | 29-10-17 | 08:21

Toch zullen de eurofielen niet opgeven, al moeten ze er de democratie voor buitenspel zetten. Over tig jaar zijn we allemaal gelijk en even arm, behalve de EU-politici zelf, die zijn dan natuurlijk net wat gelijker dan ons pummels. Heil Brussel!

Mike Gaatjeniksaan | 28-10-17 | 21:45

Goed geschreven met een juiste conclusie.

Rest In Privacy | 28-10-17 | 21:43 | 1

Volledig mee eens.

A.Men | 28-10-17 | 21:52

Denk dat er best nog wel solidariteit onderling Is, maar dat schept ook verwachtingen. En deze verwachtingen blijven achter, wat ook de oorzaak daarvan is. Want inderdaad: het rondsluizen van geld binnen Europa en beslaglegging op onze pensioenen dient geen enkel nut.

Jan, Leiden | 28-10-17 | 21:41

De niet verkozen plucheplakkers zullen er alles aan doen om de huidige status quo in stand te houden. Dus leuke boodschap maar met de mensen die het moeten horen staan met vingers in de oren NEH NEH NEH te roepen.

h3* | 28-10-17 | 21:39 | 1

Want de beste oplossing voor dit probleem is MEER EU! (volgens hen dan). Zie ook de parallellen met onze eigen overheid.

h3* | 28-10-17 | 21:40

Amen.

Rest In Privacy | 28-10-17 | 21:37

Eigenlijk zijn dit libertarische cijfers, eens kijken, welke provincie is het rijkst, enne, kunnen we niet afsplitsen?

Einde van de Domheid | 28-10-17 | 21:34 | 3

Ook een beetje de toon van de VVD, jarenlang niets aan de vergrijzing doen en nu de vergrijzing betalen zonder er ooit voor gespaard te hebben.

Einde van de Domheid | 28-10-17 | 21:35

'laten' betalen

Einde van de Domheid | 28-10-17 | 21:36

www.waarstaatjeprovincie.nl/Paginas/Ec...

Het antwoord is Zuid Holland, wat ruim 6x meer oplevert dan Groningen met zijn zogenaamde geweldige aardgasbaten. Zuid Holland, Noord Holland, en Braband leggen samen meer gewicht in de schaal dan de rest van het land bij elkaar.

Kunnen we verder gaan als de Republiek Holland? Ik zie niet in waarom niet. Maar ik heb er ook niets tegen om de rest van het land financieel te ondersteunen(*), er wonen iha. aardige mensen waarmee ik toch een stuk meer gemeenschappelijkheid ervaar dan met, zeg, Zuid- of Oost-europeanen.

(*) dit geldt niet voor de Caribische landsdelen, die zet ik het liefst gisteren nog op ebay.

Opslag Medium | 29-10-17 | 08:40

de EU heeft geen toekomst, de EG wel.
Dit wegens een groot tekort aan democratie binnen de surpra-nationale organisatie.

paost712 | 28-10-17 | 21:33

Parels voor de zwijnen Feynman. Druncker heeft nog een keer het glas en de middelvinger.

Rest In Privacy | 28-10-17 | 21:31

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl