achtergrond

Geenstijl

Universiteit Utrecht: "Europa moet rekening houden met nieuwe IJSTIJD"

Het kan vriezen het kan dooien maar trust the science

Vorige week Zhufeng Mountain, China. Morgen Utrecht

De temperatuur op aarde is het resultaat van de interactie tussen elke denkbare variabele tussen de aardkern en de kern van de zon. Stel nou dat een gehele wetenschappelijke kaste de religieuze autoriteit van de priesters van weleer aanneemt door de enige te zijn die de Latijnse bijbel 'wetenschappelijke data' kan lezen. En dat die wetenschappelijke kaste al die denkbare variabelen tussen genoemde kernen vervolgens reduceert tot slechts één enkelvoudige variabele, namelijk CO2.

Ja, dan kun je er wel eens exact volledig naast zitten met z'n allen. Maar ook dat valt te ondervangen, want die "nieuwe ijstijd over zo'n 100 jaar" komt namelijk door global warming. En om het nog meer onze schuld te maken: hoe kouder 't hier wordt, hoe hoger de wereldwijde gemiddelde temperatuur. 

Zou allemaal te maken hebben met de dichtheidsverschillen tussen warm, zoet water en koud, zout water die de AMOC-golfstroom (Atlantic Meridional Overturning Circulation) aandrijven. Klimaatwetenschapper Universiteit Utrecht René van Westen:

"De AMOC draagt aanzienlijke hoeveelheden warmte van de Golf van Mexico naar West-Europa. Hierdoor is het klimaat op breedtegraden waar Nederland ligt gemiddeld 5 à 10 graden warmer dan vergelijkbare breedtegraden elders, zoals in Canada." De AMOC is volgens metingen sinds 1950 met zo'n 15% verzwakt, maar Van Westens team is bezorgd dat deze afname na een zogeheten "kantelpunt" met wel 90% kan verzwakken.

"Dit fenomeen kan leiden tot abrupte veranderingen in het klimaat. Er wordt verwacht dat als de AMOC instort, West-Europa 'tot wel 10 graden' zal afkoelen. Bij zo'n enorme verandering neemt de globale gemiddelde temperatuur toe, terwijl het in West-Europa drastisch afkoelt.

'De verschillen zullen dan zeer uiteenlopen, en dat kan vergaande gevolgen hebben.' Neerslagpatronen zullen veranderen, 'waarbij in de Amazone het natte seizoen het droge seizoen wordt, en andersom'. Bovendien zal het grote gevolgen hebben voor boeren. 'Door minder neerslag en koelere temperaturen wordt het enorm lastig om landbouw te bedrijven.'

'En dan heb je ook nog de zeespiegel', zegt Van Westen. Die is niet vlak en heeft allerlei glooiingen, die door de AMOC in stand worden gehouden. 'Als deze golfstroom instort, zal de zeespiegel voor de kust van Nederland met 80 centimeter stijgen.'"

Okay dus onderaan de streep wordt het:

- 10 graden kouder
- 80 centimeter natter
- in de Amazone wisselen het natte en droge seizoen van stoel
- voor boeren "enorm lastig om landbouw te bedrijven" NOU DAT WAS HET AL
- en dat allemaal over zo'n 100 jaar als de laatste Nederlandse boer al 50 jaar overleden is

Spock in  docu 1979: "Onze kleinkinderen zullen op arctische steppe leven" ja jongens wat is het nou

In ander nieuws: kalm aan Carice

Hij is zeker geen klimaatontkenner. Maar hij vindt wél dat we de gevaren van opwarming van de aarde overdrijven. Mike Hulme is een vooraanstaande klimaatwetenschapper met een onconventionele boodschap: laten we niet doen alsof de mensheid ten dode is opgeschreven.

990
Reply

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.