achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - Twijfel scheppen over formatie door Timmermans en Jetten is oude bestuurscultuur

NRC doet er nog een boosaardig complotsausje overheen

Daar waar Dilan Yesilgöz zaterdag een tipje van de sluier over de formatie oplichtte - "Er is een goede kans op samenwerking. Die kans laten wij niet voorbijgaan." – is er een andere kracht die de formatie probeert te frustreren door twijfels te scheppen over het proces. Voor de tweede keer beklaagde Frans Timmermans zich afgelopen week over de onderhandelingen geleid door partijgenoot Ronald Plasterk. De PvdAGroenLinkser wilde een tussenverslag over de stand van zaken. Plasterk maakte korte metten met die wens maar het is opvallend hoe verschillende partijen (en media) het hele proces in een kwaad daglicht proberen te stellen door de suggestie te wekken dat er iets onoorbaars gebeurt.

Het was de tweede keer dat Timmermans en de Partij voor de Dieren vroegen om een update over de gesprekken die Plasterk voert met PVV, VVD, NSC en BBB. Terwijl een Kamermeerderheid vorig jaar heeft afgesproken dat dat juist niet de bedoeling is. Dat PvdAGL en PvdD dat niet leuk vinden is toch echt hun probleem, schreef Plasterk donderdag. Volgens planning wil hij begin februari verslag doen van zijn avonturen aan de formatietafel.

Briefje

D66-voorman Rob Jetten en de zijnen proberen ondertussen ook het proces onder druk te zetten door zich te beklagen over de duur van de gesprekken. Potsierlijk: na de verkiezingen volgden de Kerstdagen, deze maand wordt er juist volop gesproken aan de tafel van Plasterk die dus zegt op schema te liggen. Funfact: De formatie van het inmiddels demissionaire kabinet waar Jetten deel van uitmaakt duurde 300 dagen, Plasterk is vandaag 46 dagen bezig. Zowel Timmermans als Jetten zitten overduidelijk nog steeds in hun maag met de verkiezingsuitslag en trekken het schijnbaar slecht dat een ruime kamermeerderheid (99 stemmen voor, 45 tegen) op woensdag 13 december besloot deze lijn te volgen.

Het duo zegt zeer te hechten aan grondwettelijkheid en rechtstatelijkheid maar dat blijkt niet uit de pogingen het proces in een kwaad daglicht te zetten. Die bovendien school maken. NRC-columnist Hubert Smeets die u kent van stukjes over Rusland kwam afgelopen week in de courant met een complottheorie op de proppen dat Kamervoorzitter Martin Bosma en Plasterk gemene zaak aan het maken zijn met niemand minder dan de Koning. Terwijl de Tweede Kamer (Had ik al 99 stemmen voor en 45 tegen gezegd?) opdracht heeft gegeven WIllem-Alexander op de hoogte te houden (zie de laatste alinea). Het is bovendien niet ongebruikelijk dat de informateur van dienst de vorst op de hoogte houdt. Bij de vorige formatie hielden Plasterks voorgangers Herman Tjeenk Willink (PvDA), Mariette Hamer (ook PvdA), Wouter Koolmees (D66) en Johan Remkes (VVD) de vorst meermaals telefonisch en ten paleize op de hoogte van de voortgang van een en ander. 

De roep om een nieuwe politieke bestuurscultuur is er nog steeds maar PvdAGroenLinks en D66 lijken terug te verlangen naar de oude. NRC is niet te beroerd daar nog een boosaardig complotsausje overheen te doen. Kwalijk.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Friese partijbaron PvdA pleit voor 'time-out' voor fusie met GroenLinks

Rood ontdekt dat het is overgenomen door Groen (en niemand houdt van Timmerfrans)

@Bas Paternotte | 27-03-24 | 14:00 | 240 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.