Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Dement en incontinent

Prinsjesdag begint niet met de troonrede, maar met een lek. 1,8 procent extra koopkracht klinkt positief, maar is nietszeggende marginale informatie. Bedoelen we hier ten opzichte van iemands koopkracht van twaalf maanden geleden, of ten opzichte van geen beleidswijzigingen? Zonder duidelijke definities wordt de informatie van NRC en Telegraaf onleesbare propaganda.

Zo lang inflatie cumulatief werkt, wordt de uitspraak “inflatie daalt” verkeerd begrepen en treedt een misleidend effect op. De verdere inflatie vertraagt, waardoor de prijzen ietsje langzamer doorstijgen. Jaren later volgt via de CAO een gedeeltelijke inflatiecorrectie, waardoor mensen jarenlang mochten interen op reserves, en daarna nooit terugkeren op hun oude koopkracht of spaarpot.

Dat onze staatsschuld daalt als percentage van onze totale economie, zegt vooral iets over de munt waarin die staatsschuld wordt bijgehouden. Deze inflatiegolf is welkom in mediterrane landen, hun fiscale stelsel is verslaafd aan inflatie om hun staatsschulden te verwateren. Toen inflatie bij de invoering van de euro uitbleef, kwamen ze in grote betalingsproblemen en ontstond de eurocrisis.

Na twaalf jaar Rutte volgt er twee miljard aan armoedebeleid. Het doet me denken aan een knopje in het spel Tropico. Binnen dat spel zit een vrij goed model met politieke fracties, die je als president moet bedienen om herkozen te worden. Dat spel kent ook de mogelijkheid om vlak voor de verkiezingen wat helikoptergeld te strooien over het gepeupel voor je herverkiezing.

Erdogan kent dit principe maar al te goed, zie deze beelden waarin hij voor een stemlokaal bankbiljetten uitdeelt aan mensen die een stembiljet mogen invullen. Als het armoedebeleid oprecht was geweest, hadden we dat in de afgelopen twaalf jaar gezien. Augustus 2022 hadden we 13,6% inflatie, het kabinet viel pas negen maanden later. Waar was deze hulp toen die het hardst nodig was?

We missen een miljoen betaalbare en duurzame woningen. De stijgende energieprijzen worden regelmatig buiten inflatiecijfers gehouden om een te deprimerend beeld te voorkomen. Huurders kunnen meestal niet investeren in de isolatie van hun woning, er zijn nog steeds “sociale” huurwoningen zonder dubbelglas. Daar werkt de energietoeslag als een doekje voor het bloeden.

Het wordt tijd het energielabel op te nemen in de gebrekenlijst. Dan betaal je met een A-label 100% van de huur, met een B label 90% van de huur en zo verder. Huurders met een G label gaan nu failliet aan de energierekening, en hebben een extreme huurkorting nodig om te overleven. Verhuurders worden nu financieel gestraft als ze investeren in de energietransitie, dat moet andersom.

Als samenleving levert dit geld op, want op muurisolatie zit een terugverdientijd richting de anderhalf jaar bij hoge prijzen dankzij voortdurende oorlogen. Hoog rendement dubbel glas wordt in een paar jaar terugverdiend. We subsidiëren dure elektrische auto`s voor rijkelui, maar we missen al decennialang simpele, winstgevende maatregelen voor de armen. We verbranden daarmee aardgas en geld.

Dankzij de stijgende brandstofkosten voor automobilisten, forenzen in het openbaar vervoer en de diefstalgolf onder elektrische fietsen wordt het steeds duurder voor arbeiders om naar hun werk te gaan. Alleen leaserijders met tankpas en wandelaars zijn ongevoelig voor dit leed. Sommige werkgevers vergoeden die kosten, maar dat gebeurt zelden aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

De groep mensen die op basis van karakter en persoonlijke integriteit naar hun werk gaan, maar onder de streep minder overhouden dan de buren die hun hand ophouden is daarmee gegroeid. Er zitten extreme gevallen tussen die het niet meer kunnen betalen om naar hun werk te gaan. Echt armoedebeleid voor werkende minima zou een volledige vergoeding van reistijd en reiskosten zijn.

Dan wordt het voor werkgevers interessant om te investeren in thuiswerkmogelijkheden, lokale dependances en duurzame werkprocessen. Nu worden werkgevers die vervoerskosten verhuizen naar werknemers via centralisatie van kantoorgebouwen beloond met een kostenbesparing. Voor de samenleving als geheel is het duurder, en blijven we onnodig afhankelijk van dure fossiele olie.

Deze ongewenste samenloop van omstandigheden werkt als een indirecte fossiele subsidie. Het zorgt ervoor dat werkende minima en uitkeringstrekkers hun aardgas, benzine en diesel blijven betalen, maar zet niet in op een milieubewuste forse consumptie verlaging die ons geld oplevert, en enorme kosten in huisuitzettingen, schuldsaneringen en verminderde leerprestaties voorkomt.

De zomervakantie is voorbij, en de voormalige coalitie heeft helaas niet het reces gebruikt om een andere bestuurscultuur te etaleren. We varen nog steeds in de mist. Zodra informatie een beetje politiek gevoelig wordt, staan er duizenden voorlichters klaar om feiten te verdraaien, en duizenden landsadvocaten om de Wet Openbaarheid van Bestuur en de Wet Open Overheid te saboteren.

Deze plek op zaterdagavond is bedoeld om feiten te checken en te duiden. Dat vereist dat feiten eerst gepubliceerd worden, zodat ik ze daarna kan vergelijken met mijn hersenspinsels, berekeningen en andere bronnen. Zo lang de Ruttedoctrine overheerst, mis je die eerste stap, en valt er voor mij en kwaliteitskranten weinig anders af te drukken dan een strategisch gelekte staatsadvertentie.

Als de miljoenennota gelekt wordt door het kabinet, is het tijd de rest ook te lekken.

(afbeelding via achterdecijfers)

Reaguursels

Inloggen

Wat is de “elektroauto subsidie”?
Brandstofauto heeft bpm met btw erover en extra motorrijtuigen belasting, brandstofaccijns etc. Elektrisch krijgt geld toe, geen bijtelling of verlaagde bijtelling.
Goed om uit te rekenen nu we van die alternatieve definities aanhouden.

Nichtsneues | 17-09-23 | 07:46

als "subsidie op fossiele brandstoffen" maar vaak genoeg als een mantra herhaald wordt, gaat het vanzelf overgenomen worden.

Heurtebise | 17-09-23 | 06:03

Goed je hebt een opleiding gevolgd en je wil gaan werken tegen betaling.
Om daarna tot ontdekking te komen dat om te kunnen werken je een aanzienlijk deel van dat te verdienen geld kwijt bent om op je werk te komen ik kan mij voorstellen dat de gemiddelde loonslaaf denkt na mij de zondvloed ik zorg er wel voor dat ik in een uitkerings situatie terecht kom en heeft ie nog gelijk ook.
De laatste paar jaar van mijn werkzame leven moest ik verder van huis werken reken maar dat de extra reistijd en de kilometers betaald werden ik ben gekke henkie niet.

Toedels | 16-09-23 | 23:22 | 1

En dan wordt het betaald en dan wordt het boven de 19ct alsnog afgeroomd door de belasting.

eentweehuppekee | 17-09-23 | 07:56

Teveel typer op hoge posities lijken te denken dat iedereen wel thuis kan werken. Maar hoe zit het met mensen die 'met hun handen' werken? Monteurs (van geyle warmtepompen of -schandalig- auto's), slagers (o... die moeten deaud), tuinders, verkopers (als je niet wil dat spullen -tig keer heen en weer worden getransporteerd) etc etc.
Of is het stiekem de bedoeling dat we idd allemaal in 15 minutensteden gaan wonen, in woontorens van -tig hoog?
De afstand tussen de 'boven ons gestelden' en ons, het kleautjesvolk, wordt bewust en trots steeds groter gemaakt.

klimgek | 16-09-23 | 22:18

Laat die troonrede toch achterwege. Gewoon alleen het lek is voldoende. Kan koning pils die dag ook eens echt werk verrichten.

zwenkwieltje | 16-09-23 | 21:37 | 1

Beetje jagen op wild op de Veluwe, zorgen voor eten voor de meisjes

sgaapje | 16-09-23 | 22:01

Wat écht telt is de handelsbalans en het voorkomen van kapitaalvlucht.
Kapitaalvlucht is als een lekkende badkuip. Ook al stroomt de kraan volop, het bad wordt toch steeds leger.
En het zijn niet enkel de binnenlandse buitenlanders die kapitaalvlucht veroorzaken door met hun zwart geld huizen te kopen in Marokko of Turkije.
Wie rommel uit China bestelt doet net zo goed mee aan de uitverkoop van onze eigen economie. Dat is geld dat wegvloeit uit onze kringloop.

Nonkel Frituur | 16-09-23 | 21:08 | 2

De overheid ook: zonepanelen, warmtepompen, windmolens, en elektrische auto's promoten die hier allemaal niet gemaakt worden. Vroeger maakte Shell hier zonnepanelen. Koelcompressors (warmtepompen), windmolens en hadden we een tesla "fabriek". Als onze overheid hoge belastingen nodig heeft om onze economie te stimuleren dan is dat jammerlijk mislukt.

W_F | 16-09-23 | 22:38

Maar Action, Blokker, e.d. kopen ook in China hoor...

Kartelmaster2000 | 17-09-23 | 00:03

November, verkiezingen, geen wonder dat iedereen erop vooruit gaat.

meneer Q | 16-09-23 | 21:07 | 1

Maar in December niet meer.

zwenkwieltje | 16-09-23 | 21:37

Ze denken gewoon.. ohw.. nou.. het bedrijfsleven.. het mkb lost het wel op. Dus verhogen ze gewoon weer alle accijnzen en belastingen. En dat gaan wij weer de prijzen moeten verhogen.. maar er is zoveel voorraad overal dat het niet meer kan.

schillenboer | 16-09-23 | 21:04

Lijkt mij heerlijk een bijstanduitkering en gezegend zijn met gouden handjes.

U-boot | 16-09-23 | 21:02 | 1

Waardeer ik ook, zal aan mn beperkte leesvaardigheid liggen maar goed.

Baksteenbakker | 16-09-23 | 23:20

Heerlijk, zo'n tekst opgedeeld in hapklare alinea's.

Zouden meer mensen moeten doen.

Alhoewel, je moet ook weer niet overdrijven.

Niet elk zinnetje is een paragraaf.

In my book.

King of the Oneliner | 16-09-23 | 21:00

@Feynman,

In grote lijnen mee eens, behalve dat "indirecte fossiele subsidie". Fossiele subsidies bestaan gewoon niet. Dat is een belachelijke XR-leugen die naar oud NPO-gebruik zo vaak herhaald is dat het vanzelf een waarheid lijkt. Maar dat is het niet.
Fossiele brandstoffen hebben nooit subsidies nodig gehad, ze worden juist zwaar belast.

En verder ligt de oplossing voor veel te hoge belastingen en reiskosten nooit in hogere lonen en/of reiskostenvergoedingen. Die leiden alleen maar tot hogere winkelprijzen en dus tot nog hogere inflatie. De overheid creëert hier kostenposten die werkgevers niet zomaar op kunnen lossen.
Nederland heeft vrijwel de meeste en hoogste belastingen ter wereld. Dat veroorzaakt niet alleen armoede, maar leidt ook tot grootschalig wanbeleid.

Bijvoorbeeld op het gebied van "armoedebestrijding". De overheid creëerde een belasting- en toeslagen- stelsel dat zo ingewikkeld is geworden dat de belastingdienst er zelf niet meer uitkwam. Elke dag gaan duizenden goedbetaalde ambtenaren naar hun werk om geld van links naar rechts te schuiven; en weer van rechts naar links. Deze waanzin is naast extreem duur ook fraudegevoelig. Bovendien leidt dit tot de situatie dat part-timers meer overhouden dan full-timers, en in veel gevallen zijn uitkeringstrekkers het beste af. Dat is onrechtvaardig naar de mensen die dit land draaiende houden, maar op termijn ook funest voor de samenleving als geheel.

Dandruff | 16-09-23 | 20:54 | 3

Heb zomaar het idee dat energiebelastingen en accijnzen niet in mindering worden gebracht op de fossiele subsidie, inderdaad een zwaar misleidende term.

Malle moer | 16-09-23 | 21:07

Dat is wellicht ook de reden dat wij nog steeds kampioen parttime werken zijn. Waarom 40 uur per week zweten als je met 20 uur bijna net zoveel netto overhoudt?

Ik moet (helaas) trouwens zowel XR als Rob Jetten een beetje gelijk geven. Een beetje. Nee, lagere belastingtarieven voor hoog energieverbruik zijn geen "subsidie". Maar het is wel een goed idee om die lastendruk wat gelijker te verdelen, daar heeft XR een punt. Lagere tarieven voor kleingebruikers, en hogere tarieven voor grootverbruikers. En dat doet men al, tenminste de tarieven voor grootverbruikers gaan dit jaar fors omhoog. Maar ook Jetten heeft gelijk als hij zegt dat je dat behoedzaam moet doen, met oog voor de neveneffecten.

Muxje | 16-09-23 | 21:55

@Muxje | 16-09-23 | 21:55:

Ongeacht hoe men over die lagere belastingtarieven denkt, het zijn geen subsidies. Het opzettelijk door elkaar halen van definities is naar mijn mening gewoon liegen.

En wat die belastingkorting voor grootverbruikers betreft, die grootverbruikers zijn geen particulieren maar economische sectoren. Waar wij dus allemaal van profiteren, ook de kleinverbruikers.
Denk aan producten die wij zelf kopen, zoals groenten uit gasgestookte kassen. En die wij ook exporteren, waar we als land aan verdienen. Idem met lagere accijnzen op kerosine; dat houdt onze vliegtickets goedkoper, en levert tienduizenden banen op rond onze luchthavens. We winnen er als land niks mee als we alle bedrijven wegjagen.

Nederland heeft vrijwel de meeste en hoogste belastingen ter wereld. Dat heeft al geleid tot een veel te grote, regelzieke en omnifalende overheid. Als Jetten iets goeds wil doen kan hij beter de veel te hoge belastingen voor kleinverbruikers halveren.

Dandruff | 16-09-23 | 22:25

Word denk ik ook maar een opvreter…..

Habe das Gewust | 16-09-23 | 20:53

Het energielabel is al onderdeel van het nieuwe puntensysteem. Maar de mogelijkheid voor huurbazen om ook gebruik te maken van verduurzamingssubsidies levert veel meer op. De huisbazen doen dit doorgaans niet uit zichzelf, het is duur en de lagere energiekosten zijn voor de huurders. Kan je ze straffen... maar verhuur is al nauwelijks rendabel. Niemand is nog bereid om te investeren in een sector waar de overheid in korte tijd zo hard en breed heeft ingegrepen. Dus dwing je ze te investeren, dan stoppen ze gewoon.

Muxje | 16-09-23 | 20:50 | 1

Geen probleem toch. Huizen zat.

Malle moer | 16-09-23 | 21:05

Qaq laat een onvoorstelbare chaos achter, rekent op koopkracht, maar vergeet de tarieven in de zorg, vervoer, energie, water, waaraan de slechtste MinFin, van d666 uiteraard, natuurlijk niets kan doen. Een ramp voor het land. En ze lekt ook nog eens, begrijp ik, althans haar wereldvreemde mijardennota.

dathoujetoch | 16-09-23 | 20:47

Ik ben geen doemdenker maar we varen nog steeds in de mist. En die wordt steeds dikker.

Plukkieplukkie | 16-09-23 | 20:45

Ik vind dit een geweldig epistel.
Propageert daarom het Noorse bestuursmodel, met volledige transparantie en onmiddellijke publicatie van besluiten en stukken op de intereebs

de visser | 16-09-23 | 20:42 | 5

Of het mot een Rotterdamse natte t zijn

de visser | 16-09-23 | 20:46

@de visser | 16-09-23 | 20:46: het voordeel aan een kroontje is dat u gewoon uw plempsels kunt redigeren. Dan hoeft u niet drie keer op uzelf te reageren.

kapoerewiet | 16-09-23 | 20:55

doen volgens mij alle scandinavische landen. dus zo moeilijk is het niet. en als ze de socialsiten dan ook het deens model volgen kunnen ze met gemak de grootste worden, maar die zijn gegijzeld door de grachtengordel/consultants wokies die baat hebben bij de huidige verdeel en heers politiek

Snap_het_ook_niet | 16-09-23 | 20:56
▼ 2 antwoorden verborgen

De Titanic lekte ook een beetje maar hoe liep dat af?

HaaiBaai | 16-09-23 | 20:42

Even een vraag over de wens op subsidie op fossiele industrie af te schaffen. Aangezien de NS ook elk jaar ruim 2 miljard subsidie krijgt van de overheid en de energie grotendeels wordt opgewekt in kolencentrales, wil XR dan dat de subsidie van de staat aan de NS ook wordt stopgezet ? Of geldt daar dan weer een uitzondering op? En hoe gaan de XR leden dan naar Den Haag ? Zomaar een vraag

Harry99 | 16-09-23 | 20:39 | 5

@Malle moer | 16-09-23 | 21:02: klopt. Eea ligt zeker een stuk genuanceerder dan de meeste XRers en media willen doen geloven. Zo berichten Nederlandse nieuwssites gewoon dat KLM geen belasting betaalt in Nederland op kerosine. Dat is nogal de plank misslaan en KLM in een kwaad daglicht plaatsen. Men zou ook de waarheid kunnen vertellen en melden dat er wereldwijd geen belasting op kerosine wordt geheven om landen en mensen met elkaar te verbinden. Maar als de Nederlanders en XR nu denken dat even op te lossen of alleen in Nederland dan kan ik verklappen dat dit onmogelijk is zonder klm in een jaar volledig failliet te laten gaan en de Emiraten en Qatar alles vrolijk over te laten nemen zonder belasting op hun brandstof

Harry99 | 16-09-23 | 21:12

@Harry99 | 16-09-23 | 21:12:

Plus het milieueffect als een paar miljoen Nederlanders elk jaar naar Duitsland en België rijden om daar het vliegtuig te pakken.
Overigens wordt er op binnenlandse vluchten wel accijns op kerosine betaald.

Dandruff | 16-09-23 | 21:21

@Harry99 | 16-09-23 | 21:12: dit is precies het punt. XR denkt dat bedrijven dan gaan investeren in alternatieve energie, maar zodra dat je kostprijs verhoogt wordt je handel gewoon overgenomen door bedrijven die niet aan belastingen, accijnzen en regelgeving vastzitten. Zelfs al wil je dolgraag als bedrijf, je verliest gewoon je handel. En de overheid int geen belastingen, werkgelegenheid weg.
Zou zo fijn zijn politici een paar stappen vooruit kunnen denken…

Malle moer | 16-09-23 | 21:22
▼ 2 antwoorden verborgen

In de guldentijd stond er op bepaalde munten "god zij met ons".
Sind we overgegaan zijn naar de euro is het "ieder voor zich" wat de euro slaat.

steekmug | 16-09-23 | 20:37 | 1

Nee hoor.
Er staat: "binnenkort zit ik in de staatskas, klungel".

zwenkwieltje | 16-09-23 | 21:35

Italie, de derde economie in euroland, zit nu al in de problemen door de rentestijgingen.

ChalinaRosa | 16-09-23 | 20:35

Bij elke huurwoninggevel vooraf een vleermuisinspectie laten uitvoeren voor de muurisolatie kost jaren de tijd en geld wat beter besteed kan worden aan bv. isolatieglas.

steekmug | 16-09-23 | 20:30 | 4

Je kunt natuurlijk ook je spouwmuren laten volplempen met vleermuizen. Met de juiste dichtheid geeft dat een geweldige isolatiefactor

Harry99 | 16-09-23 | 20:57

@Harry99 | 16-09-23 | 20:57:
Geen goed plan want dan krikg je een vochtbrug in je spouwmuur en dan van die zwarte/ van kleur schimmel = longziektes = klappen voor de onderbemande zorg.

zwenkwieltje | 16-09-23 | 21:24
▼ 1 antwoord verborgen

Wat is nu de conclusie van dit stuk? Omdat er veel fatbikes worden gestolen, moet de accijns op brandstof omlaag, of zo?

de IJsman | 16-09-23 | 20:28 | 2

Als u dat eruit haalt dan is dat toch prima?

goedverstaander | 16-09-23 | 20:39

Fijne schrijfsels altijd, Feynman, dank je.

pollens | 16-09-23 | 20:28

Ff stoppen met het repareren van reparaties. We maken het steeds complexer en niemand overziet nog welk netto effect maatregelen hebben.
Dus: uitkeringen en toeslagen afschaffen, heffingskorting op redelijk bestaansminimum (die uitgekeerd wordt bij te laag inkomen). Daarboven vlaktaks.
Accepteer de eenmalige effecten op inkomens. Het herstelt wat in het verleden is scheefgegroeid. Weg met de ‘inkomensplaatjes’.

Malle moer | 16-09-23 | 20:27

Als je nu nog zonder reiskostenvergoeding met je auto naar je werk rijdt snap je er niks van, er is dik personeelsgebrek en je kan eisen stellen. Andersom, als je nu als werkgever nog steeds geen reiskostenvergoeding betaald ben je dom bezig, het is simpeler mensen vast te houden dan nieuwe te vinden.

captainobvious | 16-09-23 | 20:16 | 2

Mee eens, eerst was minder werken niet bespreekbaar. Pas geleden aangegeven als ik niet die dag minder mocht werken ik vertrok.
2 maanden later werkt Shimanski 4 dagen

shimanski | 16-09-23 | 20:21

Hogere reiskostenvergoeding leiden tot hogere winkelprijzen dus hogere inflatie.

Nederland heeft vrijwel de hoogste belastingen ter wereld. Hogere winkelprijzen lossen dat probleem niet op.

Dandruff | 16-09-23 | 21:00

gevalletje alle maategelen zijn goed voor de consultants en ambtenaren wijken, zij die de wetten schrijven en over vertegewnoowrdigt zijn in de tweede kamer. Daar kan je dus echt geen verandering van verwachten. Alleen de asielzoekers krijgen alles, want die stellen nog geen alstige vragen over vrijheid van menigsuiting etc in hun ghetto's die hebben hun zandbak/jungle cultuur meegenomen en zijn totalitiare regimes gewend dus die houden zich zoet. Vandaar dat "nestbevuilers" zoals Hirsi ali en yezilguz zo aangevallen worden, want de rest zou ook opeens zelfstandig kunnen gaan nadenken en dat is slecht voor hun gekochte electoraat

Snap_het_ook_niet | 16-09-23 | 20:14 | 2

Lees zo’n dom stukje in ieder geval na op taalfouten, denk ik dan.

captainobvious | 16-09-23 | 20:17

De producten en voedingswaren worden niet duurder .
De Euro wordt gewoon minder waard op alle fronten .

likmegaties | 16-09-23 | 20:14

Prutte,de groene kmher en ddr66 hebben Nederland tot de grond( armoede) toe afgebroken,nu gaan ze fier ingrijpen om hun eigen falen te repareren.

Wie zijn deze mensen en waarom rekent de media het niet uit water aangeklooid is,het heldere beeld wordt vertimmermanst.

Coolcalmcollected | 16-09-23 | 20:05 | 1

Wat er

Coolcalmcollected | 16-09-23 | 20:11

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland