achtergrond

Geenstijl

'Geen bewijs dat asielbeleid aanzuigende werking heeft' en toch lopen ze de deur plat

+1.000 weer deze week

In een toch al oververhitte asieldiscussie gooit het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) een lading tegenstrijdigheden op tafel. Uit onderzoek komt naar eigen zeggen geen bewijs naar voren dat ons asielbeleid een aanzuigende werking heeft op nieuwe Nederlanders, maar stellen ze wel dat "onder meer een gebrekkig toekomstperspectief" aanleiding kan zijn om door te reizen naar een volgend land. Een toekomstperspectief dat mede wordt gevormd door het asielbeleid ter plaatse. Ook zou de aanwezigheid van familie of vrienden een belangrijke reden zijn om naar Nederland te reizen, wat er natuurlijk niet beter op wordt met ruime regels voor gezinshereniging. Tenslotte moeten de onderzoekers toegeven dat criteria voor het toekennen van asiel of regels voor familiehereniging "enige invloed" hebben op de keuze om vanuit een ander EU-land door te reizen. Kort samengevat: er is geen bewijs voor een aanzuigende werking, maar best veel beleidsknoppen waaraan we draaien hebben stiekem best wat invloed op de instroom. Wij zijn niet verbaasd, want die wekelijkse +1.000 komt niet uit de lucht vallen. Dank WODC, zo'n nietszeggend onderzoek waar iedereen zijn eigen conclusies uit kan cherry-picken is precies wat we nodig hebben met de verkiezingen voor de deur.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Onverbiddelijk nieuw rapport geslachtstransities: "Kwetsbare Britse tieners gebruikt als voetbal, bewijs ontbreekt, dit is een systeemfout"

De avant-garde (wij, uw weblog, gewoon hier) kan het dossier 5 jaar te laat en tienduizenden verminkte kwetsbare tieners en adolescenten verder eindelijk overdragen aan de Zembla's en Guardians

@Spartacus | 11-04-24 | 19:33 | 206 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.