Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Arthur van Amerongen - Hoe vermeend meesterdiplomaat Frans Timmermans in paniek de Venezolaanse drugsbaron Hugo Carvajal vrijliet, tot grote woede van Aruba, Amerika en de DEA

Recente uitlevering van El Pollo trekt tien jaar oud diplomatiek dossier open

Vorige maand leverde Spanje Hugo Carvajal uit aan de Verenigde Staten. Washington joeg al ruim tien jaar op de drugsbaron, die bovenaan de lijst Most Wanted van de Amerikanen stond. Carvajal is het voormalig hoofd van de militaire inlichtingendienst van Venezuela en het brein achter de omwenteling van de Bolivariaanse Republiek tot narcostaat. Hij en zijn collega-generaals van het Cártel de los Soles organiseerden met goedkeuring van Hugo Chávez - en later Nicolás Maduro - de territoria, de ladingen, de markten en de logistiek van drugshandeloperaties. Carvajal was de schakel tussen Cártel de los Soles en de FARC, waarmee hij een deal sloot die de doorvoer van drugs over de westelijke grens van Venezuela vergemakkelijkte. 

Frans Timmermans, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken en nu de best betaalde lijsttrekker uit de Nederlandse geschiedenis, liet Carvajal - de nieuwe Venezolaans consul op Aruba - op 28 juli 2014 vrij. Precies een week na de aanslag op vlucht MH17 raakte Nederland daardoor bijna in een militair conflict met Venezuela verwikkeld. 

Narco Hugo Carvajal, bijgenaamd El Pollo, had drie dagen in de gevangenis gezeten nadat hij op nadrukkelijk verzoek van de VS was gearresteerd en Washington om zijn onmiddellijke uitlevering had gevraagd. De Verenigde Staten, de DEA, Arthur Dowers (de Arubaanse Minister van Justitie), Peter Blanken, (hoofdofficier van Justitie op Aruba) en de Arubaanse rechter-commissaris Yvonne van Wersch reageerden verbijsterd en woedend. Volgens Venezuela was Hugo Carvajal diplomatiek onschendbaar, maar Nederland wees die claim aanvankelijk nog van de hand. Timmermans liet Aruba ineens weten dat Carvajal toch behandeld werd als onschendbare diplomaat en daarom moest worden vrijgelaten. Hoewel Aruba dit beschouwde als een juridisch foefje en een 'draai' van Timmermans, had het geen andere keuze dan Carvajal te laten gaan.

Tot op de dag van vandaag weet niemand waarom Timmermans geheel op eigen houtje plotseling besloot Carvajal vrij te laten, al wijst alles erop dat hij gezwicht is onder druk van Cuba en Venezuela. De vermeende meesterdiplomaat kwam goed weg met zijn paniekbeslissing, temeer omdat alle Nederlandse media over MH17 schreven en de uiterst dubieuze rol van Timmermans in de Zaak Carvajal daarom nauwelijks aandacht kreeg. 

Een WOB-verzoek van 31 januari 2017 kwam geheel grijs gelakt terug. Wel te lezenis de woedende reactie van de State Department: We are disturbed by credible reports that have come to us indicating the Venezuelan government threatened the governments of Aruba, the Netherlands and others to obtain this result. This is not the way law enforcement matters should be handled. We will continue our efforts to see Carvajal is brought to justice. 

23 November 2013 (18:27) - CARACAS - Minister Frans Timmermans (R) van Buitenlandse Zaken schudt de hand van president Nicolas Maduro (2eR) van Venezuela tijdens de receptie van Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bij het presidentieel paleis Miraflores. Het koningspaar is vanuit Colombia aangekomen voor een kort kennismakingsbezoek in Venezuela. ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT

Rutte kan godverdomme geen crisis in een crisis hebben!

De dreigementen van Venezuela bleken niet slechts ketelmuziek.  

Het Algemeen Dagblad: In de uiterste hoek van ons koninkrijk ontstaat een ernstige diplomatieke rel die tot internationaal wapengekletter leidt. Rutte ontploft: ",We kunnen godverdomme geen crisis in een crisis hebben! De eilanders en Nederland schrokken pas echt toen daags na de arrestatie 4 Venezolaanse marineschepen de Arubaanse wateren binnentrokken. Arubaanse luchtvaartmaatschappijen mochten vrijdag (plaatselijke tijd) enkele uren niet van of naar Venezuela vliegen

De Venezolaanse president Nicolás Maduro dreigde met vergaande diplomatieke en economische sancties, die Aruba veel banen hadden kunnen kosten. Ook dreigde hij de olieraffinaderij Isla op Curaçao op een laag pitje te zetten. “Het scheelde niet veel of Aruba was binnengevallen door Venezuela”, schreven de Telegraaf en de Arubaanse krant Amigoe

Wat er aan vooraf ging:

5 maart 2013. President Hugo Chávez overlijdt. Minister Frans Timmermans spreekt zijn medeleven uit met de regering en het volk van het grootste buurland van ons koninkrijk. De dood van Chávez heeft de bevolking van het Zuid-Amerikaanse land "enorm geraakt''. Het is duidelijk dat de overleden president kon rekenen op zeer brede steun, zei de bewindsman. Dat er politieke verschillen waren, is even niet belangrijk, zegt Timmermans. "Venezuela is een belangrijk buurland, waar we heel uitgebreide culturele, economische en maatschappelijke relaties mee onderhouden." De afgelopen maanden heeft Timmermans de relatie met Venezuela al geïntensiveerd, zegt hij. "En daar gaan we nu gewoon mee door."

4 juni 2013. Timmermans sluit overeenkomst met Venezuela
Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten hebben een overeenkomst gesloten met Venezuela ter verdieping van de politieke en economische samenwerking. Timmermans: 'Alle vier de landen van het Koninkrijk willen de banden met Venezuela aanhalen. Wij willen een brug zijn tussen Europa en Latijns Amerika. En omgekeerd. Er schuilt een enorm potentieel in onze relaties, maatschappelijk, politiek en economisch. Dit bezoek is een belangrijke eerste stap.' Shell heeft technologie in huis die de Venezolaanse oliemaatschappij PDVSA goed kan gebruiken. Venezuela heeft een van de grootste olievoorraden ter wereld.

23 november 2013. Koning bezoekt met Timmermans Venezuela (zie foto hierboven)
Het koninklijk kennismakingsbezoek aan Venezuela was 'heel mooi, heel menselijk'. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zaterdagmiddag bij terugkeer uit Caracas waar hij koning Willem-Alexander en koningin Máxima begeleidde bij hun bezoek aan de jarige president Nicolás Maduro.

7 januari 2014. Timmermans bezoekt Cuba
Het is tijd dat de Europese Unie de band met Cuba gaat herzien.” Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag op Cuba. Ook wil hij de banden van Nederland met Cuba aanhalen. In het land zijn de laatste jaren verscheidene hervormingen doorgevoerd. De minister stelde eerder dat Cuba is begonnen aan een politiek en economisch hervormingsproces 'dat onze aandacht verdient'. Nederland kan met zijn goede contacten 'positieve ontwikkelingen bevorderen'. De Europese samenwerking met Cuba werd in 2003 opgeschort als gevolg van de opsluiting van 75 tegenstanders op het eiland en werd in oktober 2008 hervat, nadat beide partijen in juni van dat jaar een politieke dialoog waren begonnen.

Bassiehof destijds over Frenske, die niet voor bruine bonen bad op Cuba:

”U begrijpt, de Cubaanse mensenrechten staan ook al niet op het programma van Timmermans. Terwijl hij zich als Kamerlid daar toch altijd zo druk over maakte. Het geluid van de alarmbel zwelt aan. Waarom is Timmermans er dan wel? Als Timmermans niet op Cuba is voor Nederland, de overzeese gebiedsdelen en de handelsbetrekkingen. En ook niet namens Europa of vóór de mensenrechten, wat blijft dan over? Juist, Frans Timmermans zelf. Zoals u weet treedt dit jaar een nieuwe Europese Commissie aan en Timmermans is al meermaals genoemd als opvolger van EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Wat Timmermans in Israël niet lukte, gaat hij nu proberen in Havana: geschiedenis schrijven. Frans Timmermans gaat Cuba in de vaart der volkeren opstoten door bij te dragen aan een historisch akkoord tussen de EU en Cuba. En daarmee zijn kandidatuur als Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken verzilveren. Terwijl het speelgoed van Cubaanse kinderen wordt afgepakt.”

Frenske zelfVanochtend om zeven uur vertrokken vanaf Amsterdam en nu in Parijs aan boord van de vlucht naar Havana. Eerste bezoek van een Nederlandse minister van BZ aan Cuba. Vorig jaar (in Chili) met mijn Cubaanse collega afgesproken dat wij onze bilaterale relatie gaan intensiveren, met het oog op de hervormingen in Cuba en gelet op de ontwikkelingen in de regio en in de relatie met de EU.

6 Januari 2014 (00:00) - epa04010683 - Dutch Foreign Relations Minister Frans Timmermans (C), poses with a shirt with his name printed on it, during the inauguration of the Soccer Academy Feyennord in Havana, Cuba, 06 January 2014, as part of his official visit to the island. EPA/Alejandro Ernesto

Het is niet bekend of Timmermans de Nederlandse scheepswerf Damen op Cuba heeft bezocht. Er waren op dat moment al verregaande onderhandelingen gaande tussen Damen en Venezuela voor de bouw van 38 schepen op Damens scheepswerven op Cuba, in Vietnam en op de marinebasis Admiraal Agustín Armario in Puerto Cabello, Venezuela. 

De officiële aankondiging van het contract, dat een deal van ruim 500 miljoen dollar omvat, werd in februari 2014 gedaan door admiraal Gilberto Pinto Blanco. Volgens de admiraal omvat de overeenkomst de bouw van acht multifunctionele transportschepen met een laadvermogen tot 900 ton, 12 patrouilleboten van 60 meter en 18 snelle onderscheppingsboten die over de eilandgebieden zullen worden verspreid.

De contracten waren zonder open internationale bieding, maar onderhands gegund aan het Nederlandse bedrijf, dat daarmee het Spaanse Navantia verdrong als favoriete leverancier van de marine. Het bijzondere van de contracten is dat het grootste deel van de bouwwerkzaamheden zal worden uitgevoerd op het eiland Cuba, dat een "buis" vormt waardoor de subsidies van de Venezolaanse regering aan de regering van de gebroeders Castro worden verlengd. 

21 januari 2014
Venezuela maakt officieel bekend dat Hugo Carvajal vanaf 16 januari de nieuwe consul op Aruba is, als opvolger van Jesus Arias Fuenmayor. Tot 16 januari was Carvajal Director de la Dirección General de Contrainteligencia Militar.

5 juni 2014
Timmermans zegt tijdens een officieel bezoek aan Aruba niet te weten wie de nieuwe Venezolaanse consul op Aruba wordt. 

Maar Timmermans is een jokkebrok, want al op 23 januari kreeg hij Kamervragen van de leden De Roon en Helder (beiden PVV) over de benoeming van de Venezolaanse consul op Aruba. 

Vraag: Klopt het dat Venezuela een persoon tot consul in Aruba heeft aangesteld die verdacht wordt van betrokkenheid bij drugshandel ten gunste van een terroristische organisatie?

Antwoord Frans Timmermans: Uit openbare bron is bekend dat de in de berichtgeving genoemde persoon sinds 12 september 2008 op de Specially Designated Nationals and Blocked Persons List van de Treasury Department van de Verenigde Staten staat. De Minister van Veiligheid en Justitie doet geen uitspraken over niet-openbare lijsten van de Verenigde Staten of internationale opsporings- en aanhoudingsverzoeken.

Frans Timmermans op 5 juni 2014 op Aruba: Het is voor ons als Koninkrijk ontzettend belangrijk dat Venezuela hier goed vertegenwoordigd is. Ik weet dus niet om welke persoon het zal gaan, maar het is mijn streven dat er zo snel mogelijk een consul-generaal is. Venezuela is voor ons een ontzettend belangrijk buurland. Het land gaat door een heel moeilijke periode, maar ook daar komen we overheen. We willen in die relatie blijven investeren. Ik ben niet voor niets in het afgelopen jaar twee keer in Venezuela geweest. 

Woensdagavond 23 juli 2014
De nieuwe consul Hugo Carvajal arriveert met het privévliegtuig van de later veroordeelde crimineel Roberto Rincón op Aruba en wordt gearresteerd, vrijwel gelijktijdig met Benny Palmeri-Bacchi, een andere Venezolaanse narcobaron die met zijn familie Disney World in Miami wilde bezoeken. Carvajal wordt tijdelijk vastgehouden op het hoofdkwartier van het Macuarima-hoofdkwartier in Santa Cruz, Aruba, waar hij ten minste 10 dagen moet blijven totdat de rechter beslist over zijn zaak: detentie, vrijheid of uitlevering aan de VS. 

De Arubaanse rechter-commissaris Yvonne van Wersch besluit dat Carvajal geen diplomatieke immuniteit geniet en dus vast blijft zitten in afwachting van zijn uitlevering naar de VS. Na zijn voorgeleiding, eerder op de dag, gaf Van Wersch te kennen dat zij zich door niemand onder druk zou laten zetten en vasthield aan haar besluit. Carvajal’s raadsman Chris Lejuez wijst erop dat zijn cliënt al diplomatieke taken uitvoerde in afwachting op goedkeuring vanuit Nederland. 

De Arubaanse journalist Patrick Paskel meldde dat de VS twee verzoeken had in de Carvajal-zaak, het eerste is zijn arrestatie en het andere is uitlevering. Hij wees erop dat de procureur-generaal van Aruba het arrestatiebevel dat op 4 juli door de VS was uitgevaardigd tegen de voormalige directeur van de DIM, heeft beoordeeld en goedgekeurd. 

25 juli 2014
Venezuela reageert woedend op de arrestatie. De junta in Caracas herinnert eraan dat de regering van Aruba wist dat de consul-generaal zijn consulaire functies begon op 7 februari 2014 en sluit het luchtruim voor vliegverkeer van en naar Aruba, Curaçao en Bonaire. Vluchten richting Colombia en Suriname worden teruggestuurd, omdat die ook door het luchtruim van Venezuela moeten. De Arubaanse kustwacht zag 4 Venezolaanse marineschepen op Aruba afstevenen tijdens de besprekingen over de gearresteerde Venezolaanse diplomaat. Hoofdofficier van Justitie op Aruba, Peter Blanken, bevestigt dan aan The Wall Street Journal: "Het dreigement was er. We weten niet wat hun bedoelingen waren, maar ik denk dat veel mensen op Aruba bang waren dat er iets zou gebeuren." 

De gezaghebbende website Marineschepen.nl

Wat Venezuela daadwerkelijk had gedaan als Carvajal niet was uitgeleverd is natuurlijk moeilijk na te gaan. De kans van slagen van iedere actie was echter groot, want van een echte verdediging op en rond Aruba, Bonaire en Curaçao kun je niet spreken. Er is weliswaar altijd één marineschip in die wateren, het zogenaamde stationsschip, maar ‘Zr.Ms. Groningen’ was dit weekend volgens het Twitteraccount van de commandant in Philipsburg, Sint Maarten. Een kleine duizend kilometer naar het noorden dus, een hele dag varen. Belangrijker nog; de ‘Groningen’ is een patrouilleschip en niet geschikt voor een treffen met andere marineschepen. Verder zijn zo'n 500 militairen verspreid over de eilanden die zich bezighouden met onder andere training, onderhoud en ondersteuning van de kustwacht. Ook is er op Curaçao en Aruba een militie. Venezuela heeft op een tiental kilometers afstand van de eilanden een complete krijgsmacht, die gemoderniseerd en uitgebreid wordt. De marine beschikt over 90 schepen, waaronder 6 fregatten en 2 onderzeeboten. Maar de afstanden zijn klein, dus ook de Venezolaanse luchtmacht kan een belangrijk aandeel hebben en heel lang boven de eilanden acties uitvoeren. Op steun van de NAVO hoeft Nederland niet te rekenen bij een aanval. Want het Caribisch gebied valt niet onder het verdrag. Ons land zal het dus in geval van een conflict alleen moeten klaren.

27 juli 2014 De beoogde Venezolaanse consul-generaal voor Aruba, Hugo Carvajal, is na een verblijf van drie dagen in de KIA gevangenis weer vrijgelaten. Hij is met een privévliegtuig opgehaald op de luchthaven van Aruba en ondertussen ook al aangekomen in Caracas. Daar werd hij feestelijk en als een held verwelkomd door zijn familie en de echtgenote van de Venezolaanse president Maduro.

De Amerikanen zijn woedend en onthutst

Speculaties dat Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, de status van diplomatieke onschendbaarheid heeft gegeven aan Carvajal onder druk van Venezuela, werden door een woordvoerder BuZa ontkracht: "Het onderzoek dat is verricht naar de heer Carvajal is zuiver van juridische aard geweest. Het onderzoek kende geen enkele politieke dan wel economische drijfveer.”

Peter Blanken, hoofdofficier van Justitie op Aruba, is onaangenaam verrast over de gang van zaken. "Als wij een rechtshulpverzoek krijgen vanuit de VS voeren wij dit uit op basis van het uitleververdrag dat gesloten is in 1980." Volgens Blanken blijkt uit de informatie die hij over Carvajal had ingewonnen op hoog ambtelijk niveau dat Carvajal geen enkele immuniteit genoot. "Daarom besloten wij tot aanhouding."

Blanken is verbaasd over de handelwijze van Nederland. 'Na de arrestatie op 23 juli hebben we advies gevraagd aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toen was het voorlopige standpunt nog dat Carvajal geen diplomatieke onschendbaarheid geniet. Zondag heeft de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans gezegd dat hij wél deze bescherming geniet. Timmermans heeft een andere beslissing genomen dan zijn ambtenaren. Blanken noemde het besluit van minister Timmermans ‘een novum. “Laat het duidelijk zijn dat deze beslissingen door Nederland zijn genomen. Het is vervelend dat Aruba hierop wordt aangekeken. Wij willen door Amerika niet als een onbetrouwbare partner worden gezien.”

Timmermans wist kennelijk meer over Carvajal dan rechter-commissaris
De Arubaanse rechter-commissaris Yvonne van Wersch handelde bij het vasthouden van Hugo Carvajal op grond van informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken waar zij op dat moment over beschikte. Zij was ten tijde van Carvajal’s voorgeleiding niet bekend met de informatie waar Timmermans zijn besluit om hem alsnog diplomatieke immuniteit toe te zeggen, op had gebaseerd. Dit zegt het Arubaanse Gerecht in een persverklaring. In die verklaring stelt het Gerecht dat Carvajal, toen hij voor de rechter-commissaris werd voorgeleid aangaf dat zijn aanhouding op verzoek van de VS onrechtmatig was. De Venezolaanse overheid had hem immers tot consul-generaal in Aruba benoemd en hem van een diplomatiek paspoort voorzien, waardoor hij immuniteit zou genieten. Het OM daarentegen wilde voortzetting van de detentie omdat uit informatie afkomstig van het Ministerie van Buitenlandse Zaken bleek dat Carvajal’s benoeming tot consul niet door de Nederlandse overheid was aanvaard. Bovendien was Carvajal’s benoeming door de Venezolaanse overheid niet zoals het hoort via de Venezolaanse ambassade in Den Haag aangemeld. Hierdoor was het dus nog niet eens officieel bekend in Den Haag dat Carvajal door Venezuela op die post was aangesteld. Van accreditatie en dus immuniteit was dus geen sprake. De rechter-commissaris bepaalde op grond daarvan dat Carvajal geen consul was. 

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans was er na nadere bestudering van het dossier achter gekomen dat de benoeming van Carvajal tot consul-generaal in Aruba weliswaar niet op de juiste wijze bij de Nederlandse overheid ter goedkeuring was aangemeld, maar wel was aangemeld bij het Bureau Buitenlandse Betrekkingen in Aruba. Hierdoor was niet aan de Venezolaanse regering gemeld dat geen goedkeuring aan de benoeming zou worden verleend. Om deze reden zou Timmermans alsnog hebben besloten dat Carvajal op grond van artikel 13 van het Verdrag van Wenen inzake Consulaire Betrekkingen voorlopig immuniteit bezat. 

Toenmalig Arubaans minister van Justitie Arthur Dowers: 'Schurkerige beslissing van Timmermans'
Nederland kon ons niets opdringen. Wij wilden Hugo Carvajal uitleveren aan de Verenigde Staten. Aruba heeft vaker zware criminelen uitgeleverd aan de VS, kort voor de zaak Carvajal nog een Colombiaan. Het was een puur politieke beslissing van Den Haag om Carvajal de diplomatieke status te geven. Fred Teeven was staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en verzon die constructie om Carvajal diplomatieke onschendbaarheid te geven. Dat deed hij om Frans Timmermans tegemoet te komen. Ik heb Teeven er in een lang gesprek op gewezen dat die hele constructie onrechtmatig was. En dat was de constructie ook. Teeven had het tegen mij over een misunderstanding toen ik uit de krant moest vernemen dat Venezuela verklaarde dat Carvajal vrij zou komen. Tijdens koortsachtig over; tussen mij, de officier justitie de veiligheidsdienst, de korpschef en de procureur generaal, Marc van Erve. Van Erve zei toen: laat Carvajal maar gaan. Ik als minister van Justitie was de hoogste autoriteit en ik had mijn poot stijf kunnen houden, om te voorkomen dat Nederland in zijn hemd stond. Ik was al 8 jaar minister en wel wat gewend maar ik was woedend op Timmermans. Die had makkelijk kunnen zeggen: ik ga niet over justitie op Aruba. Nogmaals, het was een politieke beslissing. Een schurkerige beslissing. Ik wil Timmermans nooit meer zien, en ik heb tegen mijn kinderen in Nederland gezegd: stem nooit op die man. 

BuZa: De actie van Timmermans kende geen enkele politieke dan wel economische drijfveer
Ik heb navraag gedaan bij INFODIO, een website die zich vooral bezighoudt met de corruptie in Venezuela: It is our opinion that the government of the Netherlands at the time took the decision of freeing el Pollo, and send him back, purely for commercial and political reasons. 

BuZa beweerde daarentegen: "Het onderzoek dat is verricht naar de heer Carvajal is zuiver van juridische aard geweest. Het onderzoek kende geen enkele politieke dan wel economische drijfveer.”

INFODIO: Venezuela’s army / navy readiness for combat isn’t something that will deter any serious country. What was surprising about the decision was the Dutch government’s willingness to antagonise the US over such meagre trade relations with Venezuela. Maduro would’ve, surely, made numerous threats that were almost certainly amplified by Cuba’s most formidable diplomatic apparatus. The Dutch just caved to the bigger problem. 

Volgens Martí Noticias is een grote deal tussen Nederland en Cuba een van de redenen voor het besluit van Frans Timmermans om Carvajal vrij te laten. 

De onafhankelijke digitale nieuwskrant 14ymedio in Cuba publiceerde op 28 juli een artikel over ‘de verrassende vrijlating van het voormalig hoofd van de Venezolaanse Militaire Inlichtingendienst van Venezuela, Hugo Carvajal.’ In het artikel, gebaseerd op informatie afkomstig van de Venezolaanse krant La Patilla worden de nauwe banden beschreven tussen het Nederlandse bedrijf Damen Shipbuilding & Engineering met een scheepswerf in Santiago de Cuba, Venezuela en Cuba. La Patilla concludeert dat het geen dwaze gedachte is, in het licht van ‘de uitstekende relaties die het Nederlandse bedrijf Damen heeft met zowel de marine in Venezuela als met het staatsbedrijf PDVSA,’ dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag uiteindelijk besloot Carvajal niet uit te leveren aan de VS maar uit te wijzen naar Venezuela.

Timmermans' beslissing om Carvajal vrij te laten, ondanks het Amerikaanse verzoek om zijn uitlevering, leidde tot diplomatieke spanningen tussen Nederland en de Verenigde Staten. 

7 augustus 2014. Officier van Justitie Peter Blanken weggepromoveerd:
De officier van justitie van Nederland, Peter Blanken, die de leiding had over de arrestatie op Aruba van de voormalige directeur van de Militaire Inlichtingendienst (DIM), generaal-majoor Hugo Carvajal, is volgens berichten in de media op dat eiland uit zijn functie ontheven. De informatie over de verwijdering werd gepubliceerd op het 24ora nieuwskanaal van Aruba en de directeur, Mark Bensen, legde aan het NTN24-kanaal uit dat de reden voor de wijziging niets te maken heeft met de controversiële zaak van het Venezolaanse leger, maar vanwege de afloop van het arbeidscontract, dat in augustus 2010 is ingegaan. Bensen meldde dat Blanken officier van justitie in Nederland zal blijven.

De Tweede Kamer had veel vragen bij het optreden van de Nederlandse regering. Het CDA, D66, de VVD en VNL stuurden vragen aan minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn collega Ronald Plasterk voor Koninkrijksrelaties. Venezuela heeft nooit gedreigd om Aruba binnen te vallen naar aanleiding van de arrestatie van het hoofd van de militaire inlichtingendienst Hugo Carvajal. Dat schreef minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in antwoord op vragen van D66-Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma en Wassila Hachchi. Volgens de minister zijn er geen dreigementen geuit. De Venezolaanse marineschepen die zondag voor de kust van Curaçao en Aruba zijn gezien voeren buiten de territoriale wateren. De schepen waren op weg van Maracaibo naar Puerto Cabello. Een gangbare route, aldus Timmermans. Volgens de minister is er dan ook geen reden om actie te ondernemen tegen mogelijke dreigingen. 

De benoeming van Carvajal tot consul-generaal in Aruba was weliswaar niet op de juiste wijze bij de Nederlandse overheid ter goedkeuring was aangemeld, maar wel was aangemeld bij het Bureau Buitenlandse Betrekkingen in Aruba. Hierdoor was niet aan de Venezolaanse regering gemeld dat geen goedkeuring aan de benoeming zou worden verleend. Om deze reden zou Timmermans alsnog hebben besloten dat Carvajal op grond van artikel 13 van het Verdrag van Wenen inzake Consulaire Betrekkingen voorlopig immuniteit bezat. Tegelijkertijd verklaarde Timmermans Carvajal tot persona non grata. Volgens de minister was dat zijn beslissing en heeft hij dat niet afgestemd met de VS. Carvajal werd na zijn vrijlating tot persona non grata verklaard, maar waarom dat precies is gebeurd, wil Timmermans niet zeggen. Volgens de minister is het koninkrijk niet verplicht om daar mededelingen over te doen.

Nederland zwicht voor narco-terreur
Deze opinie van George Lichtveld spreekt boekdelen: 

De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken (Koenders) gaf als reden daartoe te kennen dat de gevangenneming niet terecht was daar Carvajal immuniteit genoot, terwijl dat absoluut niet het geval was. Daarnaar gevraagd heeft Koenders zelfs het Nederlandse parlement voorgelogen. Ik heb nooit begrepen waarom de juristen van de Tweede Kamer die valse bewering niet nader juridisch hebben uitgezocht, het verdrag over de consulaire diensten is op dat punt glashelder. Feit is dat Carvajal op vrije voeten werd gesteld en in opdracht van Maduro meteen door een vliegtuigje werd opgehaald. Als doekje voor het bloeden werd Carvajal wel persona non grata verklaard hetgeen echter niets uitmaakt, want Carvajal woont de facto deels op Aruba in een luxeappartement op een steenworp afstand van het consulaat, waar thans zijn voormalige militaire collega plaats gaat nemen. Carvajal gaat fluitend zijn gangetje zonder dat de autoriteiten hem het minste in de weg leggen, laat staan hem uitzetten. Nu krijgt deze capo van het Cartel de los Soles, dankzij Bloks diplomatieke missie, ook nog de ondersteuning van zijn ondergeschikte kartelsolda"at Figueroa.

Vlak na Carvajal’s vrijlating sprak ik met een Venezolaanse ex-diplomaat die toevallig op het eiland vertoefde. Die vertelde mij dat in kringen van staatsjuristen in zijn thuisland men uiterst verbaasd heeft gereageerd over dit plotseling veranderde standpunt van Nederland, dit omdat het nieuwe Nederlandse standpunt juridisch gezien niet terecht is, althans in hoge mate aanvechtbaar is. Hij wees mij op het gestelde in artikel 41 van het Verdrag van Wenen inzake consulaire betrekkingen van 24 april 1963, welk verdrag in casu van toepassing is. Voor zover mij bekend is dit verdrag namelijk door zowel Nederland als door Venezuela geratificeerd. Artikel 41 eerste lid van het verdrag luidt:

,,Consulaire ambtenaren zijn gevrijwaard tegen arrestatie of voorlopige hechtenis, behalve in geval van een ernstig misdrijf en ingevolge een beslissing genomen door de bevoegde rechterlijke autoriteit.”

Het komt mij voor dat drugshandel waarvan Carvajal werd verdacht, beschouwd mag worden als een ernstig misdrijf zodat naar mijn mening en dat van de voornoemde Venezolaanse juristen, deze uitzondering op de vrijwaring van consulaire ambtenaren, heel duidelijk in dit geval van toepassing is. Eveneens mag erop worden gewezen dat onder het begrip ‘consulaire ambtenaren’ ook de consul-generaal wordt begrepen. In artikel 42 van het voornoemde verdrag staat immers vermeld:

,,Indien een lid van het consulaire personeel wordt gearresteerd of in voorlopige hechtenis wordt genomen, of indien tegen hem een strafvervolging aanhangig wordt gemaakt, dient de ontvangende Staat het hoofd van de consulaire post hiervan onmiddellijk in kennis te stellen. Mocht deze laatste zelf het voorwerp van een dergelijke maatregel zijn, dan dient de ontvangende Staat dit langs diplomatieke weg aan de zendstaat mede te delen”.

Het klopt dus dat een consul in principe vrijwaring (immuniteit) geniet, maar het verdrag maakt een heel duidelijke uitzondering voor die gevallen waarin er sprake is van een ernstig misdrijf, hetgeen ook is waar Carvajal van wordt beschuldigd. Als grensoverschrijdende drugshandel geen ernstig misdrijf is dan weet ik niet wat het dan wel is. Het al dan niet genieten van immuniteit heeft in dit geval dus ook niets te maken met de vraag of accreditatie al dan niet had plaatsgevonden. De voormelde artikelen zijn zo klaar als een klontje en zijn volledig van toepassing in het onderhavige geval.

23 december 2015. Opnieuw grote order van werf Damen voor Venezuela 
Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) heeft een order voor 10 schepen geplaatst bij Damen Shipyards Group, als onderdeel van de strategische verschuiving van de staatsonderneming van gecharterd tonnage naar tonnage in eigendom. De nieuwe sleepboten, die naar verwachting de operationele efficiëntie zullen verbeteren en tegelijkertijd de exploitatiekosten zullen verlagen, zullen tankers in Venezolaanse havens en havens ondersteunen bij het afmeren en manoeuvreren.

Sprong naar het heden, aankomende maandag 21 augustus 2023: Kamervragen van het lid Van Haga aan de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken over rol Frans Timmermans bij vrijlating Venezolaanse drugsbaron Hugo Carvajal 

1) Bent u bekend met het feit dat Frans Timmermans, toenmalig Minister van Buitenlandse Zaken, Carvajal op 28 juli 2014 op Aruba, waar de drugsbaron 3 dagen in de gevangenis had gezeten, vrijliet? 

2) Bent u bekend met het feit dat de Verenigde Staten, de DEA, Peter Blanken, hoofdofficier van Justitie op Aruba en de Arubaanse rechter-commissaris Yvonne van Wersch destijds verbijsterd en woedend reageerden? En dat Hoofdofficier Blanken het besluit van minister Timmermans ‘een novum’ noemde en het volgende stelde: “Laat het duidelijk zijn dat deze beslissingen door Nederland zijn genomen. Het is vervelend dat Aruba hierop wordt aangekeken. Wij willen door Amerika niet als een onbetrouwbare partner worden gezien”?

3) Deelt u de mening dat drugsbaronnen en zware criminaliteit bestreden dienen te worden? Zo ja, hoe duidt u het lakse optreden destijds van Timmermans en deelt u de mening dat dit weinig goeds belooft als Timmermans het onverhoopt voor het zeggen krijgt? Graag een gedetailleerd antwoord. 

4) Heeft u de bereidheid om te onderzoeken waarom Timmermans, thans premierkandidaat, op eigen houtje plotseling besloot Carvajal vrij te laten? Graag een gedetailleerd antwoord, waarbij u ook aangeeft of u de rol van het ministerie van Buitenlandse Zaken hierbij onderzoekt.

Tien jaar later, wacht ons een staartje! Frenske is er precies op tijd voor terug.

Reaguursels

Inloggen

Narcos Aruba netflix ?

HaaiBaai | 20-08-23 | 09:17

Over meesterdiplomaten gesproken. In Niger daarentegen heeft Kaag veel bereikt.

drs. Levi Samsonov | 20-08-23 | 09:10 | 1

Het morele compas van timmerfrans hangt dus af van het doel en het geld dat zijn vrinden er mee kunnen verdienen,hij huilt wel mee met de wolven ,zie zijn toespraak over de vliegramp

Coolcalmcollected | 20-08-23 | 09:13

Even een vraag voor de cafébezoekers met verstand van voedsel;
wij kopen vaak meerdere broden bij de Appie. Alles in de aanbieding is prima, dus som dit, soms dat.
Maar bij één soort, de Zaans volkoren, gaat het altijd mis. En daarmee bedoel ik dat ik er veel meer van moet eten omdat het niet vult, ik voel me de hele dag door misselijk.
Heb nu al 4 bammen op, zit aan nummer 5 en 6, om 12:00 gaan er nog eens vier achteraan en ik weet nu al dat ik om half vijf zit te wiebelen van de honger.
En werkelijk waar, dat is altijd als we dat specifieke brood eten.

EEnzame SchizofrEEN | 20-08-23 | 09:10 | 2

Er zit mogelijk een overdaad aan gebakken lucht in.

De_fluitlokker | 20-08-23 | 09:12

Flinke lap text en ja Frenske de narcist sprint weer van het scherm af.

fifi23 | 20-08-23 | 09:06 | 1

En toch denk ik dat dit soort (terechte) schrijfsels alleen maar meer stemmen gaat opleveren voor Franske.

Cornelis12 | 20-08-23 | 09:12

Doet me denken aan Julio Potch, een omgekeerd geval, keurige vent en genaaid door Buitenlanse zaken en Justtie. Fijn die NL Overheid.

Uw Verzekeringsadvis | 20-08-23 | 09:06

Gemiste kans om van de boedel in de Caraïben af te komen. In ieder geval is de business van Damen Shipyards gered. Dat is ook wat waard, van die omzet en winst trekken we immers mooi wat belastingcenten.

Heurtebise | 20-08-23 | 08:54

Prima artikel van Van Amerongen, waarvoor dank.
En wat zeggen reaguurders Beste Landgenoten (00:40) en Cugel (07:38) hieronder, als reactie op de feiten die Van Amerongen aandraagt?
Die twee nemen het op voor hun grote idool Timmermans.!
BL gaat met geen woord in op de inhoud van het artikel, en begint meteen een tirade over asielzoeker, het klimaat en de haat op deze site richting Timmermans.
Cugel zegt het artikel nog niet gelezen te hebben, kent de inhoud dus in het geheel niet, maar weet op voorhand al te melden dat het "een nieuwe poging om Timmermans af te branden" is. En begint over Wilders, terwijl het verhaal over Timmermans, niet over Wilders, gaat.
Ik zou beide heren even willen verzoeken om eens op de INHOUD van het artikel in te gaan. En niet steeds te zwaaien met stromannen en 'whataboutisms'.
BL wordt het niet moe om te zeggen dat we op de inhoud van Timmermans moeten letten, niet op zijn postuur.
Welnu, voeg dan even de daad bij het woord, en ga eens in op deze schandelijke misser van Timmermans, die rustig een drugsbaas als consul laat zitten, omdat hij niet alleen een narcist en een ijdeltuit, maar ook een angsthaas blijkt te zijn.

KeesBruin | 20-08-23 | 08:52 | 9

@Ichneumonidae | 20-08-23 | 09:09: Aanvullend op uw tegeltje, laatst viel mij op dat de tegels van BL soms compleet anders 'lezen', alsof een heel ander persoon de tekst had getypt.
Naast de andere schrijfvorm stonden er plots veel 'jongere' uitdrukkingen in, een paar opvallende typefouten.
Het viel gewoon op. En beste BL, geeft niet, hoor. We weten inmiddels wat we aan je hebben.

EEnzame SchizofrEEN | 20-08-23 | 09:13

@Blonde Nel | 20-08-23 | 09:12: Beetje kort door de bocht, Nel.
Vaak bijzondere bijdragen (waar ik het overigens doorgaans mee oneens ben) en in de regel toch vrij hoffelijk.

Ichneumonidae | 20-08-23 | 09:15

@EEnzame SchizofrEEN | 20-08-23 | 09:13: Dit ging over de vereenzelviging van Cugel en B_L. Dat lijken mij duidelijk verschillende reaguurders.
Wat mss wel mogelijk is, is dat een account door meerdere personen gebruikt wordt. Daar heb ik dit geval niet echt kijk op.

Ichneumonidae | 20-08-23 | 09:18
▼ 6 antwoorden verborgen

Kaag weg. En nu gaan we Timmermans pakken? En iedereen loopt er klakkeloos achteraan. Lijkt we een schoolplein in een slechte buurt hier. Schijnt ook van belang te zijn om altijd een gezamelijke vijand te hebben om het niet onderling met elkaar aan de stol te krijgen.

zeeman73 | 20-08-23 | 08:48 | 11

Timmerfrans,el quack beide even staatsgevaarlijk en niet goed voor Nederland.

Coolcalmcollected | 20-08-23 | 09:08

Welnee. Timmermans op een bezem?

bitterpete | 20-08-23 | 09:09

Toch grappig dat degenen die iedereen met kritiek op de sharia 24/7 voor "nazi" uitschelden, wel heel gevoelig zijn voor inhoudelijke kritiek ("=pesten op een schoolplein").

Timmerfrans liet een drugsbaron lopen.
Ga daar op in of zeg niks.

Dandruff | 20-08-23 | 09:19
▼ 8 antwoorden verborgen

Counting Crows - A Long December (Official Video)
https://www.youtube.com/watch?v=1D5PtyrewSs

Hevvlan Demuru | 20-08-23 | 08:46 | 1

Een mooie keuze, Hevvlan. Möge.

MickeyGouda | 20-08-23 | 09:14

Wat een weer. Maak er weer een mooie dag van!

Bad English - Street to your Heart
youtu.be/appgDoruae0

R. Skickr | 20-08-23 | 08:45

Timmermans zou zeggen ; eind goed al goed en neemt nog een gebakje. https://www.justice.gov/usao-sdny/pr/former-venezuelan-official-hugo-armando-carvajal-barrios-extradited-united-states

DontLookWhenIP | 20-08-23 | 08:36

Overigens als de Amerikanen perse door hadden willen zetten had Timmermans de ruimte om hem vrij te laten nooit gekregen van de Amerikanen.

Kan me niet voorstellen dat de vrijlating totaal niet overlegd is mer de Amerikanen, off the record.

Wattman | 20-08-23 | 08:18 | 5

@BoerkaLover | 20-08-23 | 08:43:

Ja hoor. Zoals in Oekraïne de VS ook bepaalt hoe de oorlog in Oekraïne loopt qua doorvechten of niet. Of denk je dat een medewerker van de NAVO chef dingen zelfstandig de wereld inslingert. Wat je naar buiten communiceert is vaak anders dan wat binnen is besproken.

Wattman | 20-08-23 | 08:45

@Wattman | 20-08-23 | 08:53: Mss is het idd niet veel ingewikkelder, maar zou '... de woedende reactie van het State Department...' dan ook gespeeld zijn?
Lijkt me toch vrij sterk, hoewel het niet uit te sluiten is.
Zou er zelf ook geen oorlog om beginnen.

Ichneumonidae | 20-08-23 | 09:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Welnee, Spanje levert hem nou toch ook uit?
En schurkenstaat Venezuela kan een grote muil opzetten maar de VS accepteert geen invasie vanwege dat uitleveringsverzoek. Het was bluf, en dat heeft gewerkt.

Dandruff | 20-08-23 | 08:36

@Dandruff: Spanje kon dat makkelijker doen. 9 jaar later en geen land naast Venezuela. Wat blijft is dat Frans een enorme flapdrol is.

eentweehuppekee | 20-08-23 | 08:42

The Proper Context of Sexuality
https://www.youtube.com/shorts/724NScxXKjE

Hevvlan Demuru | 20-08-23 | 08:16

Mooi voor een zaterdag bijlage in de volkskrant. Complimenten voor de onderzoek journalist !

Ray Skak | 20-08-23 | 08:13

Fransie is een simpele opportunist en nadat hij de bbb-Plas in de corrupte MSM hier mocht wegzetten als provinciale kleuter is hij zijn bluf-kompas definitief kwijt, Napoleon kreeg een weg naar zich genoemd in Limburg, dat gaat hem niet en nooit lukken.

hagelkruis | 20-08-23 | 08:11

Achteraf is niet zo verrassend dat forse Frans gelinkt wordt in met “el pollo”

sub zero ice cold | 20-08-23 | 08:09

Het lijkt de Godfather wel. Daar waren ook veel politici als was in de handen van de gangsters.

Tiscali-2 | 20-08-23 | 08:03

Ik ga deze nieuwe poging Timmermans af te branden nog lezen, maar hier is toch een kleine ondermijning van de gouden rechtse toekomst:
Geert Wilders die in december '21 zegt dat Yeşilgöz met haar Turkse nationaliteit absoluut NIET in het Nederlandse kabinet hoort.
twitter.com/TomKreling/status/1692532...
Dus geen samenwerking VVD en PVV? Of zijn ze net zo inconsequent als hun tegenstanders toch al denken?

cugel | 20-08-23 | 07:38 | 21

@cugel | 20-08-23 | 08:48: Het was "inhoudelijke kritiek", zeg je na lezing van het verhaal.
Oké, en wat vond je ervan, en hoe vind je dat dit afstraalt op beoogd premier Timmermans?

KeesBruin | 20-08-23 | 09:11

@BoerkaLover | 20-08-23 | 08:51:
Sorry, Wilders noch Yeşilgöz heeft me op de hoogte gebracht van hun gesprek over deze kwestie. Anders had ik je mogelijk niet gewezen op deze tweet van Wilders. Maar het blijft toch inconsequent van Wilders als hij in zijn tweet zegt dat Yeşilgöz met haar Turkse nationaliteit absoluut NIET (kapitalen van Wilders) in het kabinet thuishoort.
@Papa Jones | 20-08-23 | 08:56:
Dus ben jij wel voor regeringsdeelname van Baudet's FvD? Ondanks dat hij hier op GS werd afgebrand, na hier aanvankelijk te zijn opgehemeld als "de renaissancekapitein"? Baudet vertegenwoordigt zeker een aanzienlijke hoeveelheid kiezers. Bij voorbaat uitsluiten zou dus niet kunnen?

cugel | 20-08-23 | 09:14

@KeesBruin | 20-08-23 | 09:11:
Mee eens dat dat serieuze kritiek op Timmermans is. Benieuwd naar even diepgravende kritiek op rechtse kandidaten.
@Dandruff | 20-08-23 | 09:00:
De Nederlandse wet zegt dat Turkije en Marokko onze regering MOETEN kunnen chanteren???????

cugel | 20-08-23 | 09:20
▼ 18 antwoorden verborgen

Turks-Nederlandse vrouw (42) in Turkije opgepakt om ’beledigen president Erdogan’
www.telegraaf.nl/nieuws/2080071264/tu...

Let wel:
De vrouwen die haar filmen reageren in het filmpje: „Ben je gek geworden? Wat gaat het jou aan. Ga dan weg hier. Wie ben jij om zo te schelden op de mensen in Turkije? Kijk naar de grond, dit is de Republiek Turkije.”

Met een kleine aanpassing ook geldend voor de türken hier?

CLoVis | 20-08-23 | 07:34

Dus, Timmermans liet een Venezolaanse diplomaat vrij, of drugsbaron. Onduidelijk was dus voor beide landen of de beste man nu reeds diplomatiek onschendbaar was off niet. Op Aruba dachten ze van niet. In Venezuela van wel maar ergens is zijn aanmelding beland in het verkeerde laatje. Na zijn arrestatie werd Venezuela pissig en stuurde aan op een oorlog met de kansloze Abc eilanden. Ondertussen had Damen grote orders liggen. In dat geval begrijp ik Timmermans wel. Wie had een oorlog voor Nederland kunnen winnen daar? Dat was uitgedraaid op een heel simpel zaakje. Kijk eens op de kaart waar Curaçao ligt. Je zwemt zo ongeveer naar Venezuela. Dus van Amerongen had die oorlog liever gezien, omdat een halve of hele crimineel op Aruba consul zou worden? Hebben we nog banden met Kashoggi slager Saoedi Arabië? Het moge geen schoonheid van juridisch dichtgetimmerde procedures zijn, maar kijkend naar het hoger belang, een kansloze oorlog met Venezuela of een vrijgelaten drugshandelaar, zie ik een situatie waarin de oorlogsheld van Haga ongetwijfeld met het mes tussen de tanden zelf naar Aruba was gezwommen in het eiland te ontzetten.

Beste_Landgenoten | 20-08-23 | 07:19 | 8

Handel is handel.
Ben het wel eens met de strekking van je comment.

Ichneumonidae | 20-08-23 | 08:21

@Dandruff | 20-08-23 | 08:17:

Dit soort extreem moeilijke dingen, het gaat mijn pet te boven.... de vrijlating was in ieder geval de weg van de minste weerstand.

Wattman | 20-08-23 | 08:28

BL: Het is onlogisch om een oorlog met Venezuela te verwachten. De relatie met de VS staat dat niet toe, het is een jammerlijk kul argument, volkomen onlogisch.
Bij een ander politicus, een die niet de activistische liefde deelt, zou je argument een andere zijn.

donkieshot | 20-08-23 | 09:19
▼ 5 antwoorden verborgen

O’Malley heb gewonnen

RickTheDick | 20-08-23 | 07:11 | 1

Voor 50+ Nederland is dit dus onze nieuwe baas.

joajoa | 20-08-23 | 07:04 | 1

Quid?   Quimodo?

CLoVis | 20-08-23 | 07:08

Tnx, die wilde ik gstr ook posten!

Hevvlan Demuru | 20-08-23 | 07:35

Heeft El Pollo nog Hermanos die zijn zaakjes waar kunnen nemen tijdens zijn langdurige afwezigheid?

Mijn GS nick magnie | 20-08-23 | 06:41 | 1

Schijnt dat hij een vriendin heeft in Groningen. Echt waar.

Beste_Landgenoten | 20-08-23 | 07:20

Wat een verhaal joh!
En wat ook storend is, is dat Timmermans en Rutte de dood van dictator Hugo Chávez kudt vonden voor het Venezolaanse volk.
Bizar gewoon.
Waar haal je het vandaan om te zeggen dat de dood van een socialistische dictator enorm kudt is voor een hongerlijdend volk,
Alsof je straks bij het overlijden van Putin zegt: “best kudt voor de Russische bevolking.”
“Dit is niet de tijd politieke verschillen te benadrukken."
Dan mankeer je iets in je bovenkamer.
Goed stuk van AvA om maar even te benadrukken wat voor een mafkees straks kans maakt MP van NL te worden.
Heel Nederland zou kennis moeten nemen van deze feiten.
Wat een dwaas is die Timmermans.

Ruimedenker | 20-08-23 | 05:33 | 5

Het is alleen jammer dat wij op GS dit alleen kunnen lezen en dat het voor de rest van de Nederlandse kiezer verborgen blijft, Met andere woorden die volgevreten teringhond komt ook hier mee weg

sloper | 20-08-23 | 05:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Frans Slimmermans , hij is iedereen te slim af. Benieuwt of het hem NU ook lukt ?? Misschien met een leuke docu vlak voor de verkiezingen . . . . .

Minus Richels | 20-08-23 | 04:50

Zojuist een inbreker moeten verjagen.
Deze buurt waar ik woon is zo verpauperd tijdens 20 jaar VVD wanbeleid.
Gelukkig vond die krullenbol er mij er agressief genoeg uitzien om het op een lopen te zetten. Ik had niet graag een fysieke confrontatie aangegaan.
Niet dat ik mezelf kansloos acht maar gewoon vanwege de juridische consequenties. Daar heb ik helemaal geen zin an.

keestelpro | 20-08-23 | 04:40 | 17

@keestelpro | 20-08-23 | 05:33:
Beetje jammer dat je mijn mailtje van 7/5/23 nooit beantwoord hebt.
Maar komt allemaal goed!

TheOne48 | 20-08-23 | 06:00

Weet je zeker dat hij niet kwam collecteren voor greenpaeace?

BrutusBosch | 20-08-23 | 07:03

Zo dan! Inclusief heuptasje.
En deed hij op het laatst nou of hij in de bosjes wilde plassen??
Wat een idioot en jammer dat ik er niet was. Ik heb de neiging achter overlastgevend aan te rennen om ze in hun nekvel te pakken en beloftes te doen als ik ze nog een keer in mijn wijk zie.
X

Roos | 20-08-23 | 08:49
▼ 14 antwoorden verborgen

Het is wel genant dat er een melding is blijven hangen.

Frenskes opportunistische reactie daarop kan het daglicht echter niet verdragen. Maar was wel goed voor zijn positie. De relatie met de VS vinden veel mensen toch niet zo belangrijk. Met boevenlanden heulen levert veel meer op.

En daar ging opportunist Frenske.

Zomaarwat | 20-08-23 | 03:29

Mijn nachtbijdrage dan maar in dit toch wel rustig stamcafé, een actie held, vergruist als vriendje van Putin, lekker blues voor het slapen gaan: youtube.com/watch?v=73A_HB5k--M&s...

Kaitseliit | 20-08-23 | 03:04

Welke lokatie betreft dit, Helmond (L) ?
In R'dam gaat het een dagje eerder regenen:
www.yr.no/en/forecast/daily-table/2-2...

En ik denk dat dat klopt.
Want Buienradar zuigt. Apenballen.

LD69 | 20-08-23 | 03:05

De Nachthap.

Morgen een Griekse salade?

Beter maak je nu vast een klein bakje olie met oregano om te trekken. Morgen knoflook erbij.

En dan kan je verder varieren. Tomaat, komkommer, paprika, (rode) ui, stukjes knoflook, ingelegde pepertjes, feta, olijven, tonijn, kappertjes, sla

wilderst | 20-08-23 | 02:47

Even los van drank, muziek en de gezelligheid, terug naar toppic. Blijven bij mi 2 grote vraagtekens over: ‘Ook is er op Curaçao en Aruba een militie.’ Dat mag toch niet volgens Nederlandse wet, een militie (gewapende burgers, toch); en: ‘Op steun van de NAVO hoeft Nederland niet te rekenen bij een aanval. Want het Caribisch gebied valt niet onder het verdrag. Ons land zal het dus in geval van een conflict alleen moeten klaren.’ Dus toch geen Nederlands grondgebied? Hoe zit dit…. Vragen vragen, das niet goed in het bolleke vlak voor het slapen gaan.

Kaitseliit | 20-08-23 | 02:42 | 6

@LD69 | 20-08-23 | 03:24: gaat helemaal goed komen, dank en uiteraard u ook een goede nachtrust toegewenst.

Kaitseliit | 20-08-23 | 03:26

@LD69 | 20-08-23 | 03:25: inderdaad milities. Persoonlijk zeer in geïnteresseerd, zie mijn nick. In het kort vind ik als militi vorming in de grondwet is verankerd een groot democratisch goed. Echter in Nederland is dit niet zo, dus verbaast me dat dit in Curaçao en Aruba wel is geregeld.

Kaitseliit | 20-08-23 | 03:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik ga slapen fijne nacht alvast allemaal .

Heel weinig mensen geven echt om vrijheid, om de waarheid, echt heel weinig. Heel weinig mensen hebben lef, het soort lef waarvan een echte democratie afhankelijk moet zijn. Zonder mensen met dat soort lef sterft een vrije samenleving of kan het niet worden gevormd.

pegaje | 20-08-23 | 02:24 | 1

Helaas klopt dat. Nou slaap lekker en tot gauw.

keestelpro | 20-08-23 | 02:35

Ik gooi wat bier in de rondte want we zijn met weinig mensen hier, kniert dat ik ben. Tip voor ons boven de vijftig. www.oldversion.com/

pegaje | 20-08-23 | 02:06

Kende ik niet, maar wat een mooi nummer!

Theodorik1 | 20-08-23 | 01:58

@pegaje | 20-08-23 | 01:54:
Laat me een gok doen: Peter en Gaby J€nsen.
Geef toe: 1 van de 3 woorden kloppen! XD

keestelpro | 20-08-23 | 02:34
▼ 1 antwoord verborgen

Hoe moet je als scheidsrechter een wedstrijd compleet laten ontsporen?
Telstar - Cambuur was een masterclass van arbiter Stan Teuben!
www.youtube.com/watch?v=7lQqohbpCtw

keestelpro | 20-08-23 | 01:45

Oei oei Theo,wat is dit lekker man Steve Vai soms veels te druk maar deze Pieuw

pegaje | 20-08-23 | 01:44

Nice.

Patje | 20-08-23 | 06:00

Komt er gisteren vriendin van mijn vrouw in de keuken naar mij toe, zegt ze zo: "Ik heb gisteren vegetarisch gepijpt!"
"Vegetarisch gepijpt?" Zeg ik... "wat is dat nou weer?"
Waarop zij antwoordt: "Heel makkelijk: Gewoon de kaas eraf eten en de worst laten hangen"

Maar goed nu youtu.be/b8HpLJlDetM?t=10

pegaje | 20-08-23 | 01:33

"7 augustus 2014. Officier van Justitie Peter Blanken weggepromoveerd"
Duidelijk een voorbode van functie elders.

Met_baard | 20-08-23 | 01:32

GeenStijl snapt er niets van. Hugo Carvajal is door Frans persoonlijk gedraaid en een snitch geworden. Jaren heeft hij voor ons gewerkt en informatie over drugsdeals aan ons doorgegeven. Frans wil naast goed eten en drinken ook voor weinig goed snuiven. Nu de handel meer in handen van naffers is gekomen, is hij overbodig geworden en geofferd aan de yanks. Frans is gewoon een baas.

Mokum Kosher | 20-08-23 | 01:21

Potverdomme dit ga ik dus zondag avond lezen, lekkere peop weer!

PaardenliefhebberVet | 20-08-23 | 01:17

Nou die dreiging is lariekoek. Frans had in dit geval alleen maar bij de US moeten aankloppen. Alsof Washington zin heeft in een invasie op Aruba. En in ruil voor deze klootzak even een serieus Amerikaans schip in de buurt leggen is niet veelgevraagd lijkt me. Teveel landen daar gaan naar de stront door cocaïne kartels en hun politieke macht. Er moet gewoon kordaat opgetreden worden. Hij is dus een laffe hond die het hoofd niet koel houdt.

geerdt | 20-08-23 | 01:12 | 2

Wat een oplossing: gewoon even een Amerikaans oorlogsschip charteren.
Dat niemand daaraan gedacht heeft.

Jan Dribbel | 20-08-23 | 01:34

Ja.. de lijntjes zijn kort en als ik mij wel herinner zit er op Curacao ook korps mariniers. Wat had Venezuela (rooien) willen doen dan, Aruba innemen?

Unsinkable-Sam | 20-08-23 | 04:35

Olie gevonden voor de kust van Namibië, zeven miljard vaten.
Ter vergelijking, het Brent veld leverde drie mijard vaten.

pollens | 20-08-23 | 01:07 | 6

@kleybeuker | 20-08-23 | 02:48:
Afrikanen zullen ons niet met ♫ je bent welkom ♫ liederen komen inhalen. Tegen die tijd wordt je waarschijnlijk gelyncht simpelweg vanwege je blanke huidskleur.

keestelpro | 20-08-23 | 02:56

Eens met Kees, geen speld tussen te krijgen!

wilderst | 20-08-23 | 03:16
▼ 3 antwoorden verborgen

Uitstekend artikel! Met veel intresse gelezen. Lang verhaal kort: Normaliter verschuilen politici zich bij fuck ups achter falende ambtenaren behalve als het hun zelf beter uit komt, dan schuiven ze hun ambtenaren aan de kant of ze worden weg "gepromoveerd". Dat TimmerSchranz een vreselijke narcistisch gevaar voor NL is wisten wij al...

CornholioNL | 20-08-23 | 01:06

Nog 10 uur (en een beetje) en dan zak ik af naar het zuiden om een paar Australianen aan het werk te zien. Mijn niet zo 'hidden window' (ha ha) voor morgen is dus nu bekend: Be'Lakor - Hidden Window:
youtu.be/pYZQVgL84rA

RM666 | 20-08-23 | 01:02

Komt ook Frenske mee weg, let op "ik heb hier geen actieve herinnering aan".

Sintjuttemuts | 20-08-23 | 00:42 | 1

Nee hoor erger nog de 'onafhankelijke' 'kwaliteits-' media in Nederland negeert dit gewoon compleet. De doorsnee kiezer krijgt dit nooit te horen. Die krijgt straks op de staatszender een van-hier-tot-Brussel onafhankelijke documantaire. Waarin Frans aangeprijst wordt als een wereldleider: een messias waar Nederland niet zonder kan.

Revolución | 20-08-23 | 02:30

Calvin Harris, Sam Smith - Desire (Official Video)
https://www.youtube.com/watch?v=1JPNFp0f53I

Hevvlan Demuru | 20-08-23 | 00:42 | 1

E30, geyl!

Sinterbikske | 20-08-23 | 00:51

Toch benieuwd welke politici dan wel de goedkeuring van hier kunnen wegdragen. Frans dus duidelijk niet en dan is hij ook nog eens dik. Aan de serie patriotten die eerder gepresenteerd werden en met lot werden ontvangen belooft dat weinig goeds, alle van het slag rechtse nationalisten en opportuun gajes dat langs mag komen om bij Ongehoord Nederland aan tafel leeg te lopen over omvolking, over onze eigen superieure cultuur en de Grote Dreiging van de asielzoekerij. Type dat bij de boze middelbare blanke man met succes de rancuneknop weet in te drukken. Ik weet het, en het is ook heel erg allemaal en klimaat is een verdienmodel voor ijdele linkse mooipraters met een verleden van jeugdig kerkelijk misbruik. We hèbben ook te weinig oor voor de islam. En het kóst ook veel geld dat de hardwerkende burger mag betalen en voor wat! Voor nog geen nul komma weinig graad opwarming die we hier juist zo goed kunnen gebruiken.

Beste_Landgenoten | 20-08-23 | 00:40 | 13

De een heeft het over vluchtelingen, de ander over migranten. Ze doelen op hetzelfde probleem maar de noemers zijn verschillend. Benoem die zaken eerst even goed.

Jos Tiebent | 20-08-23 | 01:47

Vanaf de 10e regel volgt eigenlijk een best wel sterk verkiezingsprogramma. Begrepen politici de problematiek maar net zo goed. ;-)

MickeyGouda | 20-08-23 | 01:51

Ik vind juist dat Frans bij Nederland past. Hij is Nederland in levende vorm.

kleybeuker | 20-08-23 | 02:53
▼ 10 antwoorden verborgen

Nice.

Patje | 20-08-23 | 00:41

@Sinterbikske | 20-08-23 | 00:40: Mooi! Ik heb ze gezien op Bevrijdingspop in Haarlem, het moet ergens midden jaren '90 geweest zijn. Goed concert was dat.

Tashtego | 20-08-23 | 01:18

35½ graden Celsius in de schaduw in 1980. Waar hebben we het in godsnaam over? ;-)

keestelpro | 20-08-23 | 02:27

@Sinterbikske | 20-08-23 | 00:40: Grappig, daar heb ik die gasten ook gezien. Volgens mij was dat hetzelfde jaar als met Gotcha. In ieder geval is Third World typisch een echte live knaller. Op plaat is de muziek tof, maar de extra’s op een goeie live set zijn ontzettend vet. Helaas blowen ook die mannen zich soms wat suf dus je moet een beetje geluk hebben.

Verbandmeester | 20-08-23 | 07:16
▼ 1 antwoord verborgen

Ik hoor net dat de Russen weer een mispeer in hun ruimtevaartprogramma kunnen bijschrijven. De Luna 25 zal nooit heelhuids op de Maan gaan landen. Sterker nog, dat ding is kennelijk compleet op hol geslagen. En dit is geen propaganda. De Russen zijn best goed in lanceringen en dat soort basiszaken. Maar alles wat je met de rug naar de Zon moet doen, zoals op de Maan landen of op Mars ofzo, gaat bij die ouwe communisten structureel fout. Daar staat dan weer tegenover dat ze wel heel goed naar binnen, dus richting de Zon, kunnen vliegen. De NASA of ESA heeft daar 7 jaar vliegtijd voor nodig. Dat is best lang, maar het werkt wel. Het is en blijft jammer dat andere mensen ruzie hebben met de Russen. Het grootste ESA project ooit, is daardoor door het afvoerpijpje gegaan. Een paar miljard belastinggeld is nooit in rook kunnen opgaan, wanneer de raket boem had gezegd. En toch is dat geld allemaal weg. Die Europese marsrover staat ergens weg te rotten in vergetelheid.

Xaphan | 20-08-23 | 00:24 | 4

Sowieso zou wetenschap gewoon zaak van de hele mensheid moeten zijn en politiek of machtsgedoe.
Wat wetenschappers betreft is dat ook meestal zo.
Natuurwetten zijn overals hetzelfde namelijk.
Maar ja... politiek, macht, belangen.
Eigenlijk zie je aan de ruimtevaart hoe lekker het samengaat allemaal.

AdvocatusDiaboli | 20-08-23 | 00:55

En zo verdampt er onnodig veel geld en gaat er kennis verloren omdat geo politieke machtsspelletjes óók in de onmeetbare ruimte verspeeld wordt.

Squeezelover | 20-08-23 | 00:59

Dergelijke projecten zijn toch vooral een beetje politiek ver pissen, maar dat is veel beter dan echte oorlogen voeren. De russische technische ontwerp kwaliteiten werden behaald door ontzettend veel trail-and-error, wat een goed werkende ontwerp methode is, maar wel een dure methode, waar het land nu helemaal geen budget voor heeft. De huidige wedloop is simpel: elke land dat geen grote herbruikbare raket heeft doet niet mee op Mars. Met de huidige raketten gebben we nog geen gram aan Mars monsters terug gebracht naar aarde, terwijl de nieuwe Starship raket (na bijtanken op Mars) minimaal 50 ton in een keer terug kan brengen. Europa heeft ook de boot een beetje gemist, het ontwerp van de nieuwe Ariane 6 raket is nog steeds een weggooi raket.

W_F | 20-08-23 | 01:08
▼ 1 antwoord verborgen

Tring
De telefoon gaat in huize Timmerfrans.
Frans loopt naar de keuken en pakt de hoorn van de haak.
"Hallo, met Frans Marsmeijer, als U straks premier wordt, wilt U mij dan benoemen als consul op Aruba met diplomatieke onschendbaarheid?"

Osdorpertje | 20-08-23 | 00:18

Ik blijf het zeggen. Trap niet in de peiling van Maurice de Hond.

Waarom opiniepeiler Maurice de Hond zijn beste tijd heeft gehad
overdemuur.org/waarom-opiniepeiler-ma...

seasicksteve | 20-08-23 | 00:18 | 1

Hans van Mierlo en Desi Bouterse? Hoe ging dat ook al weer? Brazilië.

Après toi | 20-08-23 | 00:14 | 4

@Après toi | 20-08-23 | 00:46:
Waar Après toi die naam van kent weet ik niet. Wat ik wel weet is dat Après toi regelmatig refereert aan het verleden van, en vervolgens suggereert dat Het Kind de zonden van De Ouders erft.
Dat is een helder concept dat wij in West Europa kennen en pertinent afwijzen.

Verklaar je nader Après toi, waarom deze hetze, is het kinnesinne, rancune, heeft-ie je meisje afgepakt ? Of zit er echt iets achter.

LD69 | 20-08-23 | 02:56
▼ 1 antwoord verborgen

What are We Doing to White People?
www.youtube.com/watch?v=BFpUjyM0orQ

Ik heb het over het opkomende tij van rassenhaat tegen blanke mensen waarvan sommigen weigeren te erkennen dat het gebeurt. Zes minuten van deze zestien minuten durende video is een compilatie van wat mensen online zeggen over blanke mensen. Kijk zelf maar en vraag jezelf af: waar gaat dit allemaal heen? We kunnen een blik in de toekomst werpen door te onderzoeken wat er gaande is in dit culturele klimaat: segregatie en haat tegen blanken, gesanctioneerd door overheid en wet. Je kunt roepen wat je wilt dat dergelijk beleid corrigerend van aard is, maar dat maakt het nog niet zo. Het is niet waar dat mensen van kleur niet de macht hebben om blanke mensen te discrimineren. Het is gewoon dat we profiteren van onze nieuwe culturele macht en verandering in de sociale dynamiek om deze onwaarheid te propageren terwijl we ons bezighouden met actieve discriminatie. De pestkop op het schoolplein zegt vaak: "Ik pest je niet", terwijl hij precies dat doet. We gaan achteruit. "De geschiedenis herhaalt zich niet, maar het rijmt vaak."

Charlie Cheon

AdvocatusDiaboli | 20-08-23 | 00:12 | 6

Ik heb eerlijk gezegd, de door u bijgevoegde link niet bekeken, maar wel uw betoog gelezen. Het door u verwoorde is de realiteit en mag niet worden ontkend. U maakt het bespreekbaar echter is het in deze tijdgeest een soort van besmettelijke ziekte om dingen te benoemen die kennelijk niet politiek correct zijn.

Squeezelover | 20-08-23 | 00:28

@BobDobalina | 20-08-23 | 00:15:
Nou, het weer gewoon deze video plempen als verschijnsel.
Zoals de SP een zichzelf links noemende organisatie als Antifa al jaren geleden heeft afgekeurd, zo zijn er ook rechts en links die de Woke-manier (weer in een wij en hunnie gaan praten) zinloos en contraproductief vinden.
Een ander probleem is dat het moeilijk bespreekbaar blijft omdat woke meteen gaat gillen en de discussie over waar het over zou moeten gaan onmogelijk maakt en dat degene die er een keer op in wil gaan meteen fout was in de oorlog.
Die Charlie Cheon stelt het wel ter discussie en geeft ook voordelen.
Anders schieten we weer door naar de andere kant en dan schiet het ook niet op.

AdvocatusDiaboli | 20-08-23 | 01:01

Al die naïeve geïndoctrineerde roomblanke klimaatrebellen die denken dat global warming een bedreiging voor hun toekomst is: denk nogmaals! Klimaat is wel het minste waar je je druk over zou moeten maken. Maak je maar druk over je huidskleur en welke privileges je nog hebt in de toekomst simpelweg omdat je blank bent. ('wit' in fascistisch jargon)

keestelpro | 20-08-23 | 02:20
▼ 3 antwoorden verborgen

Het geheugen van de gemiddelde politicus lijkt niet zo sterk als het erop aankomt dat ze met bijvoorbeeld hun tegenstrijdige opvattingen of beleid worden geconfronteerd. Zelfs het verdraaien van feiten en omstandigheden wordt niet geschuwd. Geef het volk brood en spelen en zorg dat het geen eenheid wordt.

Squeezelover | 20-08-23 | 00:09 | 6

BL, met belangstelling zie ik de ontwikkelingen tegemoet. Ik hoorde de nieuwe lijsttrekker van de VVD zeggen dat ze geen kiezers wil uitsluiten.

Squeezelover | 20-08-23 | 00:49

@Beste_Landgenoten | 20-08-23 | 00:44: Het is een paringsdans.
VVD,bang voor verlies, sluit de PVV niet uit. Stemmen wegtrekken bij de PVV.
Na de verkiezingen gaat ze gewoon weer in zee met de alom bekende partijen. Kiezersbedrog.

Theodorik1 | 20-08-23 | 01:02
▼ 3 antwoorden verborgen

Extreem weinig verandering in extreme regenval (30 mm en hoger per dag.) In Duitsland.

No Significant Precipitation Trend Change in Germany Since Recordings Began In 1881

By P Gosselin

More drought and more extreme rainfall are occurring : that’s what Germans are often told by the climate hysterical media and activists. Yet, a look at precipitation data for Germany over the past 140 years shows no significant change at all.

wattsupwiththat.com/2023/08/19/no-sig...

Zwizalletju | 20-08-23 | 00:01

Zag verleden week docu op tv over de afslachting van de Saoedi-Arabisch journalist Khashoggi. Hoe toenmalig president Trump gewoon openlijk zei dat business voor het aanpakken van de opdrachtgevers van zo'n beestachtige moord gaat en ze met alle egards ontving in het witte huis. De mensheid is beestachtig, nooit anders geweest.

Cornelis12 | 20-08-23 | 00:01 | 2

Exact. De zogenaamde 'License to Kill'.
Heb die docu ook gezien; VPRO of NTR of zo geloof ik.
Slechts een schoonheidsfoutje voor MbS.

Aristotalloss | 20-08-23 | 00:08

Als het nu nog niet duidelijk is valt het kwartje nooit meer.

Theodorik1 | 20-08-23 | 02:01

Mooi stuk weer, Tuur, je bent er maar druk mee. Dit gaat Franske niet leuk vinden. Ben je niet bang dat je vroeg of laat tegengewerkt gaat worden, net zoals Willem Oltmans destijds?

quigg | 19-08-23 | 23:59 | 6

@Après toi | 20-08-23 | 00:21:
Oltmans 'foute man'? We verschillen van mening. Oltmans was, los van zijn denkbeelden, een onafhankelijke geest, die er niet voor terugdeinsde zijn onafhankelijke denkbeelden te berde te brengen. Reken mij tot zijn aanhangers, in ieder geval van de stijl die hij hanteerde.

PPuk | 20-08-23 | 00:34

@Après toi | 20-08-23 | 00:21: Hij zat een keer in het Zwarte Schaap...(vond ik best wel een aardig programma, Fortuyn heeft er ook gezeten) :
www.youtube.com/watch?v=KW1vLDiY1e0&a...

Keyboardspeler | 20-08-23 | 01:07
▼ 3 antwoorden verborgen

Enigszins onderbelicht en wellicht meer van hetzelfde, maar toch weer erg grappig en classic Trump:

www.nbcnews.com/politics/donald-trump...

De man wordt onder meer verweten te liegen over verkiezingsfraude en gaat dat weerspreken met een rapport waarin de claims worden onderbouwd. Althans dar riep hij al dagen nav de Georgia case.

Intussen heeft Rudy meermalen aangegeven dat de claims gebaseerd waren op verzinsels en in een recente zaak van twee stembureaumedewerkers die door dit stelletje boeven door het slijk zijn gehaald bekende hij dat hij ze valselijk heeft beschuldigd.

www.npr.org/2023/07/26/1190173929/rud...

Trump blijft lekker volharden maar zijn legal team zag de bui al hangen met een nieuw flutrapportje vol met laster, waardoor de man op het laatste moment zijn groteske claim weer kon intrekken. belofte #34795 die hij niet nakomt.

Die georgia case mag ook nog eens live worden gestreamd. Dat zal nog best eens goed kunnen uitpakken in het verder ontmaskeren van deze beroepsfantast al heb ik weinig hoop meer op verbetering bij de trumptards.

BobDobalina | 19-08-23 | 23:56 | 12

@Après toi | 20-08-23 | 00:09: Dat was wel erg slecht,kon nog wel eens een deceptie worden tegen Loedogorets.
Wat een verschil met Spurs vs United, heerlijke pot.

Theodorik1 | 20-08-23 | 00:24

Phoxy is inderdaad de mascotte van PSV

thanseeuwen | 20-08-23 | 00:59
▼ 9 antwoorden verborgen

Wat kunnen klanten lastig zijn zeg. En dan zijn ze vaak ook nog geshockeerd als de erachter komen dat ik geen erg goede elektricien ben.

Sinterbikske | 19-08-23 | 23:55 | 1

Geen erg goede, van een elektricien eis ik dat ie net als een tandarts vakbekwaam is , Goed dus!

Smoelensmid | 20-08-23 | 00:15

Frans zorg wel voor paniek in de tent hier in het populistische kamp hè? Gaat al de hele week nergens anders over.

Bigi Bana Boy | 19-08-23 | 23:54 | 5

Terechte kritiek en zorgen hebben is populistisch?

Sinterbikske | 19-08-23 | 23:57

@Papa Jones | 19-08-23 | 23:55: Een deel van het volk wel. Waarom je zo druk maken als je weet dat demense toch meestal in hetzelfde straatje stemmen? Frans wordt echt niet iemand die 75 zetels binnenhaalt hoor. Geert ook niet. Zo werkt Nederland niet.

Bigi Bana Boy | 19-08-23 | 23:59

@Sinterbikske | 19-08-23 | 23:57: Waarom zorgen? Kiezers bewegen meestal alleen binnen hun eigen segment. Linksige lui blijven linksig stemmen, Gristenen stemmen Gristelijk, Liberale luchtfietsers Liberaal en de Popupipo’s op de Populisten. Dat verandert echt niet met de komst van Frans hoor. Het blijven verschuivingen binnen hetzelfde segment van de Vaderlandse politiek.

Bigi Bana Boy | 20-08-23 | 00:02
▼ 2 antwoorden verborgen

Mooi verhaal! Wat ik uit dit verhaal haal is dat diplomatie een complex geheel is met contrasterende belangen. Ok, wellicht dat NL meerdere motieven heeft gehad om te handelen hoe ze gehandeld hebben, maar dit verhaal is helemaal om Timmermans gebouwd en dat gaat mij wat te ver. Er zijn genoeg zaken om kritiek op hem te hebben, maar dit vind ik een vergezocht verhaal. Wel leuk om te lezen trouwens.

rederijker | 19-08-23 | 23:53 | 2

Onder wiens verantwoordelijkheid… lees het stuk nog eens, en kijk dan of je het nog steeds een vergezocht verhaal vindt. Overigens zul je zien dat het een onderbouwd verhaal is.

Analia von Solmsch | 20-08-23 | 00:23

Nederland is bang voor een militaire aanval vanuit Venezuela op de Antillen. Het is dan maar de vraag of de VS te hulp schieten. Zie daar het dilemma van Timmermans.

Après toi | 20-08-23 | 00:24

Venezuela is één en al Narcos, zou je een mooie tv-serie over kunnen maken.

Tuyo: youtu.be/npL0_ZAXg9E

Après toi | 19-08-23 | 23:51 | 3

U doet de Venezolaan nogal tekort, leuk voor de buehne maar nogal generaliserend en stigmatiserend, zeg dan de machtshebbers.
Ik denk dat de gewone Venezolaan een leven met een leuke baan, mooie vrouw ( moet geen probleem zijn) en een gevulde koelkast wil.

Theodorik1 | 20-08-23 | 00:35

@Après toi | 20-08-23 | 00:49: Ja,die maken momenteel steden als Medellin onveilig.

Theodorik1 | 20-08-23 | 01:08

Timmermans gaat toch geen stand houden in debatten al kan hij goed lullen. Dit wordt genieten van een totale afgang.

Patje | 19-08-23 | 23:51 | 3

Onderschat hem niet.

Après toi | 20-08-23 | 00:03

Gewoon een beetje prikkelen en Troms' eigendunk doet de rest.

vladimirows | 20-08-23 | 00:04

Ik ben het met Kuifje eens. Timmermans is verbaal sterk en weet doorgaans zijn onhebbelijkheden heel goed te camoufleren. Hij komt voor de naïeve kijker over als een charmante innemende en deskundige man.

thanseeuwen | 20-08-23 | 00:11

Weten jullie nog wanneer plastische chirurgie een taboe onderwerp was? En als je het nu over Botox hebt lift niemand nog een wenkbrauw op..

Sinterbikske | 19-08-23 | 23:50

Timmerfrenske kan na zijn politieke carrière altijd nog bij Damen aan de slag. Lekker uitbuiken onder een RvB vergadering.

Hendrik_Ijzerbroot | 19-08-23 | 23:49

Zag vandaag een verhelderend videootje over de training van Oekraïense militairen door de NAVO. Die training deugt niet. Is gericht op urban fighting terwijl Oekraïne - Rusland zich voor 80, 85 procent afspeelt op het land en tussen gigantische mijnenvelden en uitgebreide netwerken van loopgraven.
Bureaucratie weer van een veel te lompe organisatie.
Soldiers Reveal Why NATO Training Doesn't Fit Ukraine's War | Western Tactics Fail Against Russia?
www.youtube.com/watch?v=TwSTZeKjKGY
You're in the army now. Bolland (x2)
www.youtube.com/watch?v=jo_6TT0YCFc

Aristotalloss | 19-08-23 | 23:49 | 3

En Bolland leeft nog steeds.

Après toi | 20-08-23 | 00:11

Maar de Oekraïne gaat toch winnen, lezen we overal.?

de IJsman | 20-08-23 | 00:26

@Après toi | 20-08-23 | 00:11 Falco. Emmotional.. hick

onbekend | 20-08-23 | 03:38

Hoe een redactie een koe misbruikt om te blijven neuzelen over een statement tegen de LHBTIQ+- gemeenschap terwijl er totaal geen bewijs voor is.
www.nhnieuws.nl/nieuws/323471/alle-kl...

Cornelis12 | 19-08-23 | 23:40

Een mes, een vork, een fles en een kurk.
Zo spel je New York.
Fransje, deze is voor jouw.
youtu.be/J9JLen8TTJg

Osdorpertje | 19-08-23 | 23:38

In de nieuwste peiling van Maurice de Hond staat de VVD op 28 zetels, PvdAGL 26. Maar... een mogelijke deelname van Pieter Omtzigt met een nieuwe partij, kan een groot verschil gaan maken. In dat geval zal Omtzigt op 27 zetels uitkomen, VVD op 25 en PvdAGL 24. De PVV zou op 15 zetels uitkomen en de BBB op 12 zetels. Mocht de peiling de komende 3 maanden zo blijven, dan zal een percentage kiezers overwegen strategisch te stemmen in de hoop een bepaalde coalitie mogelijk te maken.

drs.Nee | 19-08-23 | 23:33 | 11

@Smoelensmid | 20-08-23 | 00:04:
Destijds waren FvD, Volt, BBB, Bij1 nog niet van de partij en was DenK nog niet afgesplitst van de PvdA.

drs.Nee | 20-08-23 | 00:16

@Après toi | 20-08-23 | 00:25:
Uiteindelijk gaat het om daden. De oorzaak van structureel overbelaste zorg, het onderwijs, de woningmarkt etc. is migratie. Om de leefbaarheid niet nog meer aan te tasten zal gestreefd moeten worden naar de cijfers van 2003-2007.
CBS: In 2022 immigreerden 403 108 personen naar Nederland. Dat waren er 150 580 meer dan in 2021. Daarnaast emigreerden 179 310 personen uit Nederland, 33 980 meer dan een jaar eerder. In totaal migreerden er in 2022 meer personen naar Nederland dan dat er vertrokken. Het migratiesaldo (de immigratie minus de emigratie) bedroeg 223 798 personen. Van 2003 tot en met 2007 was het migratiesaldo negatief: er waren minder immigranten dan emigranten.

drs.Nee | 20-08-23 | 00:34
▼ 8 antwoorden verborgen

Welke clown?
De clown van het circus...

Erna Temming - Clown van het circus
youtu.be/jcjWAug37U0

Roos | 19-08-23 | 23:25

Trompetten schallen, ik rol mijn perkament uit op de markt der markten en roep: 'dames en heren dit is het stamcafé!'

Patje | 19-08-23 | 23:23 | 1

De heraut heeft gesproken.

BrutusBosch | 19-08-23 | 23:30

Goed werk!

nancystjago | 19-08-23 | 23:23

Vanavond dus WK atletiek gekeken. Twee WK titels misgelopen omdat Hasan en Bol vlak voor de finish vallen. Bizar.

Cornelis12 | 19-08-23 | 23:20 | 1

Een aantal jaar geleden was Hongarije ook al het Waterloo van een Nederlandse atleet, de drugsverkopende Roelf Bouwmeester.
Voor de atleten van vandaag. Running with the devil.
youtu.be/i5txwFv-zYM

BrutusBosch | 19-08-23 | 23:33

Met het PvdA-socialisme heeft Timmermans nog maar weinig te maken

Met goed fatsoen kun je hem zelfs geen salonsocialist noemen.

Roos | 19-08-23 | 23:17

Jezus Christus wat doen jullie paniekerig over die Timmerschrans. Als het electoraat ineens massaal links gaat stemmen. Chill.

wapster | 19-08-23 | 23:16 | 1

Dat is niet zozeer het probleem.
Op rechts kunnen 3, misschien wel 4 partijen aardig wat zetels krijgen. Opgeteld misschien een meerderheid, maar wel verdeeld over partijen.

De kans is groot dat de PvdA GL combinatie op links de meeste stemmen trekt. Dan kan het gebeuren dat links totaal kleiner is dan rechts, maar dat die partij wel de meeste zetels heeft. In dat geval heeft die het voor het zeggen.

In geval Omtzigt een eigen partij begint, doet hij er daarom goed aan ook een lijstverbinding aan te gaan met naar ik denk de BBB.

Roos | 19-08-23 | 23:22

Frenske is een clown die in zijn eigen act is gaan geloven. Ronduit rampzalig als dit figuur minpres wordt.

v_Heemschut | 19-08-23 | 23:12 | 3

Zou er maar aan gaan wennen want gaat gebeuren. Iets met PvdA /GL, BBB, VVD.
NB: ben fervent PVV stemmer.

Cornelis12 | 19-08-23 | 23:17

In de Tweede Kamer wordt daar zó gehakt van gemaakt, en veel.

pan.met.de.jet | 19-08-23 | 23:20

@Cornelis12 | 19-08-23 | 23:17: U zou zomaar gelijk kunnen krijgen. Maar ik blijf optimistisch en hoop dat de VVD niet de boel voor de gek houdt.

v_Heemschut | 20-08-23 | 01:15

Uitstekend verhaal. Benieuwd naar het vervolg en
heb gedoneerd. Bedankt Arthur.

Zwizalletju | 19-08-23 | 22:58

Bedankt. Morgen weer wat te lezen.

Plukkieplukkie | 19-08-23 | 22:58
-weggejorist-
Beste_Landgenoten | 19-08-23 | 22:53 | 13
▼ 13 antwoorden verborgen

Is Haga hier zelf mee gekomen, of heeft Arthur de bal op de stip voor kamervragen gelegd?

Roos | 19-08-23 | 22:52

Belg: 'Timmermans? Echt een typische Nederlandse diknek'

Patje | 19-08-23 | 22:50

Wat is het ook een patjepeeër, die Brusselmans

de visser | 19-08-23 | 22:50 | 1

patjepeeër is kwetsend ja.

Patje | 19-08-23 | 23:25

Moeten we nu heel diepgaand op Timmerfrans ingaan of is dit het stamcafe?Ik vind die vent zo oninteressant dus ik hoop op het stamcafe.

Koppig | 19-08-23 | 22:47 | 1

Ik ook, hier drink een kopstoot van me , die kan Koppig wel aan denk ik proost;)

Smoelensmid | 19-08-23 | 23:56

Ik krijg bij Frenske altijd het "alles is voor Bassie" gevoel

NaughtiusMaximus | 19-08-23 | 22:46 | 2

Er gaat een enorme laxerende en/of antiperistaltische werking van die man uit.

goedverstaander | 19-08-23 | 22:54

Rustig hier.
Mooie zomeravond.

Kapitein Sjaak Mus | 19-08-23 | 22:45 | 2

Niemand wil het over Fransje nooit genoeg hebben, maarja

Koppig | 19-08-23 | 22:52

Nice. Hier is het kermis.

Patje | 19-08-23 | 22:55

Een linkse notoire veelgraaier en diehard narcist die drugsbaronnen laat lopen wil MP van Nederland worden.
What could possibly go wrong?

goedverstaander | 19-08-23 | 22:44

Ik moet altijd denken aan de anekdote van Ronald Plasterk over zijn eerste dagen in de politiek bij de PvdA. Frans vertelde hem dat het niet de bedoeling is om problemen op te lossen, maar juist om ze te laten bestaan zodat je ze kunt blijven uitmelken.

Zelfs linkse mensen zouden een dergelijke pure machtswellusteling toch moeten verafschuwen?

Zeurders | 19-08-23 | 22:42

Zodan Wodan, wat een berg lettertjes. Maar goed, ik hoef die Timmerfrans niet, dus ik slik dit voor zoete koek!

Sjompie | 19-08-23 | 22:40

Helemaal gelezen. Interessant stuk. Doen we niks mee.

Het was de eerste en laatste keer dat Timmerfrans een kip heeft laten lopen. Alle andere kippen zijn jammerlijk in een ommezien in het maagdarmkanaal van Frenske verdwenen.

goedverstaander | 19-08-23 | 22:35

Arthur ik heb een tip voor je.
Schrijf een boek of begin ( zolang de zoveelste laatste stuiptrekking je niet fataal treft) een eigen website.

hero_of_heaven | 19-08-23 | 22:35 | 2

U kunt een muur(tje) vullen met boeken van zijn hand.

goedverstaander | 19-08-23 | 22:37

Hey psssst! Studio Sport Eredivisie begint nu!

keestelpro | 19-08-23 | 22:34 | 4

@Patje | 19-08-23 | 22:38:
Pfff dank je Patje! Die eerste helft was niet om aan te gluren van PSV zijde. Gelukkig heeft de Eindhovense ploeg een zelfcorrigerend vermogen.

keestelpro | 19-08-23 | 22:46

@Patje | 19-08-23 | 22:51:
Twas moeilijk maar PSV had meer geluk dan Ajax vanmiddag. Jammer voor jou maar goed voor PSV.

keestelpro | 19-08-23 | 22:56
▼ 1 antwoord verborgen

Je zou er een hele mooie collage van kunnen maken, biertje drinken, koetsje rijden en handje schudden met oorlogsmisdadigers, pedofielen en verkrachters. En altijd blijven lachen Willem! Geen makkelijke baan, dat koning der Nederlanden.

sjaakdeslinksesul | 19-08-23 | 22:34 | 1

Ignorance is bliss.

Analia von Solmsch | 19-08-23 | 22:37

Volgens mij zijn de meeste guurders het er wel over eens dat Timmermans een incompetente rasopportunist is. Nu de rest van Nederland nog zien te bereiken.

MickeyGouda | 19-08-23 | 22:30 | 8

@Après toi | 19-08-23 | 23:33: ik echo het bedrag dat in het topic gisteren werd genoemd. Kan meer of minder zijn, maar in elk geval overstijgt het de Balkenendenorm en dat kan nog interessant worden. Dus.

Roos | 19-08-23 | 23:36

@Roos | 19-08-23 | 23:36: Als ik de berekening in het Telegraaf-artikel volg kom ik op jaarbasis op een veel lager bedrag uit. Hooguit een ton. En dat bedrag moet ook nog verrekend worden met de verdiensten uit een nieuwe baan.

Après toi | 19-08-23 | 23:57

@Après toi | 19-08-23 | 23:57: En toch, met dit "magere" salarisje, weten ze in een paar jaar miljoenen binnen te harken. Rara politiepet.

Sneerpoets | 20-08-23 | 09:10
▼ 5 antwoorden verborgen

Waar rook is, is vuur......

bqbq | 19-08-23 | 22:26

Wat zou Timmermans denken als hij in de spiegel kijkt? Koning, keizer, wereldse filosoof of toch iets anders? ("fuck ik ben afgevallen waar is de dichtstbijzijnde McDrive"?)

Patje | 19-08-23 | 22:25 | 3

Ik denk dat hij een liedje neuriet. 'T is moeilijk bescheiden hmmm mmm mm pompiedom.

letopuwzaak | 19-08-23 | 22:34

Koning keizer admiraal, Timmerfrans eet het allemaal.

P-unit | 19-08-23 | 22:34

Ook al is de leugenaar nog zo dik, de waarheid zet hem alsnog in de fik

Harry99 | 19-08-23 | 22:24 | 1

Nou, laten we dat vooral hopen.

bqbq | 19-08-23 | 22:25

1) Ja, wij zijn bekend met de gebeurtenissen rondom de vrijlating van Hugo Carvajal op Aruba in 2014 en de rol die Frans Timmermans als toenmalig Minister van Buitenlandse Zaken daarin speelde.

2) Wij zijn ook op de hoogte van de verbijsterde en woedende reacties vanuit de Verenigde Staten, de DEA en de genoemde Arubaanse autoriteiten.

3) Het bestrijden van drugsbaronnen en zware criminaliteit heeft hoge prioriteit binnen ons beleid. De beslissingen die destijds zijn genomen, dienen in de context van dat moment te worden beoordeeld. Het is belangrijk om de volledige informatie en de diplomatieke overwegingen die op dat moment een rol speelden, te kennen alvorens een oordeel te vellen. Wij zullen ons echter niet uitlaten over potentiële toekomstige posities van Frans Timmermans of anderen.

4) Wij kunnen overwegen om, indien er nieuwe informatie naar voren komt, te onderzoeken waarom bepaalde beslissingen destijds zijn genomen. Hierbij zullen we de rol van alle betrokken partijen, inclusief het ministerie van Buitenlandse Zaken, in overweging nemen.

kanookmorgen | 19-08-23 | 22:23 | 1

en door

kanookmorgen | 19-08-23 | 22:23

“Rutte ontploft: ",We kunnen godverdomme geen crisis in een crisis hebben!” Sic.
Tiens. Waar heeft rutte zich niet mee bemoeid? Uiteraard pleit dit timmerfrans niet vrij, ookal was hij 50 kilo lichter, het is dezelfde persoon.
Overigens wordt vvd (bewust en terecht) met kleine letters gespeld alhier, jammer dat hier geen script voor is dat dit automatisch aanpast.

Analia von Solmsch | 19-08-23 | 22:22

Niemand:

(Belgische) Media: "Jaaaaa Frans Timmermans - Dé verlosser, de geweldenaar ,de held !"

Nederlandop1 | 19-08-23 | 22:22 | 1

Echt hè? Als dit hun troefkaart is, dan is het wel heel treurig met ze gesteld.

Trekhaas | 19-08-23 | 22:26

Was misschien leuker geweest om deze achter de hand te houden voor tijdens de televisie debatten, maar enfin.

konjodebonjo | 19-08-23 | 22:20

Het meer algemene probleem van Nederland is dat het Ministerie van Defensie door het Torentje wordt gezien als in feite een soort onder-departementje van BuZa (zie ook onze *kuch* evacuatie van Kabul). En dat BuZa over het algemeen bevolkt wordt door het soort mensen die maar twee dingen kunnen denken: don't rock the boat, en wat kan ik verdienen.

konjodebonjo | 19-08-23 | 22:19 | 2

Alle ministeries worden bevolkt met ruggegraatloze mensen. Ik weet dat, ik ken ze via mijn sportvereniging. Grijzer en nietsiger kun je ze niet vinden. Je zou ze niet eens voor een boodschapje sturen naar een buurtsuper.

Analia von Solmsch | 19-08-23 | 22:26

Koenders was altijd zo begaan met zijn Mali. Hij zou wel even wat NL vredestroepen regelen. Resultaat: nog altijd een shitgole en we zijn er een aantal van onze mensen en een Apache kwijtgeraakt.

SDI | 20-08-23 | 04:47

Zijne Gluiperigheid.

Cor Netto | 19-08-23 | 22:17

Dit is serieus TL Wanna try to read… but sorry, too long to read.
En hoe moet dat ook, met zo’n titel?
Timmerfrans ook echt ver over de grens al zo discutabel dat je je afvraagt waarom ie maar uit de Brussel-Bubble durfde te komen?

Nou moet ik deze linkse opportunist ook niet (ga ergen bloemen kweken of zo), maar om het tegengeluid van zó ver te halen?

Kudtkip | 19-08-23 | 22:16

Goeie. Was ik vergeten maar inderdaad: wat een zeperd was dat zeg.

konjodebonjo | 19-08-23 | 22:15

Goeie zet van Van Haga. Aanstaande maandag Kamervragen over deze onverkwikkelijke zaak die tien jaar geleden plaatsvond.
Warmhouden dit soort zaken die vaak worden vergeten. Tien jaar na dato wordt dit hopelijk het begin van het einde van Frenske die als premierskandidaat opnieuw de arena van het Nederlandse parlement gaat betreden.
Hoe meer drek er naar buiten komt hoe beter. Frenske moet wegblijven.

aamert | 19-08-23 | 22:09

Als ik het goed begrijp steunt en bemoeit Nederland vanuit de coulissen, door militair materieel te sturen en politieke steun, zich met een niet Navo land dat in oorlog is. Maar als eigen grondgebied vanuit een narcostaat onder militaire druk staat dan knikt en buigt de Nederlandse politiek. Vragen om steun vanuit de VS had wonderen gedaan, die hebben namelijk ervaring in militair optreden in het Caraïbisch gebied.

swapper | 19-08-23 | 22:07 | 3

Ja precies… hadden ze kunnen laten zien hoe graag ze die kerel wilden hebben. Komt er niks, dan laat je ‘m alsnog vrij, maar dan is het hun eigen keuze geweest. Ik snap niet hoe iemand zo’n simpele onderhandeling gewoon niet eens voert.

Trekhaas | 19-08-23 | 22:15

Ja natuurlijk kninkt en buigt de Nederlandse politiek. Want Nederland is een laf en eerloos land. Venezuela had bij wijze van spierballenvertoon ook nog 4 oorlogsbootjes naar de NL territoriale wateren gestuurd en dreigde zowaar met een invasie ! Er is geen land die dat over zijn kant laat gaan behalve Nederland.

Asteroid-B612 | 20-08-23 | 07:28

VS ervaring in Caribisch gebied? Bay of Pigs was niet zo'n beste ervaring anders..

Sneerpoets | 20-08-23 | 09:05

Al wordt Frans Timmermans betrapt in een Rotterdamse zeecontainer met een hoofd als van een pierrot, dan nog wordt hij door NRC Handelsblad, NOS Journaal, Volkskrant en AD uit de wind gehouden. Sterker nog hij zal geprezen worden om zijn maatschappelijke engagement en zijn wil zich te verdiepen in de lokale sociale problematiek.

Boeser_Onkel | 19-08-23 | 22:06 | 4

@Boeser_Onkel | 19-08-23 | 22:09: Van Mierlo die met Poncke Princen 1 van de ergste landverraders ooit het land heeft binnen gehaald.

Farnk | 19-08-23 | 22:17

@Farnk | 19-08-23 | 22:17: Wil je Ponce Pricen hier even buiten houden? Iemand die het lef had om tegen de draad en de mainstream in het achterbakse optreden van Nederland in Indië aan de kaak te stellen?

Prinsemarij | 19-08-23 | 22:23

Onzeker. Op een gekke manier blij dat je het noemt. Poncke Princen is destijds onder aanvoering van mijn oom (Willemsorde) uit z’n hut gejaagd in een oost: Hij vond zijn dagboek en overhandigde het aan zijn meerdere. Het is mooi terug gevonden, verdwenen als de rolletjes van Scebenica.

Terug naar nu: Timmerfrans is ongeschikt als MP van Nederland.
Hij heeft zich simpelweg te veel internationaal laten gelden. Dat werkt niet.
Zie Kaag.

Kudtkip | 19-08-23 | 22:25
▼ 1 antwoord verborgen

Frenske heeft een minderwaardigheidscomplex omdat z'n vader in diplomatieke dienst de prullebakken mocht legen. Frenske's revenge is alle borden leegeten.

Slough | 19-08-23 | 22:01 | 2

“Wanneer iemand haar/zijn minderwaardigheidsgevoel ontkent door zich superieur op te stellen, en daarin te geloven is dat een mogelijke oorzaak van narcisme en in ernstige gevallen kan dat tot een narcistische persoonlijkheidsstoornis leiden.”

BASinnic | 19-08-23 | 22:20

Het schijnt dat rutte geen narcist is, maar een psychopaat, aldus een bekende neuroloog. Heb ik naar gevraagd.
Ik neig toch naar narcist, desondanks.
Welke diagnose ook juist is, in geen van beide gevallen zou ik er een tweedehands auto van kopen, toch leidt dit soort mensen een land/Europa. Lood om oud ijzer dus.

Analia von Solmsch | 19-08-23 | 22:35

Nieuwe bestuurscultuur links ingehaald door lijken in kasten.

vladimirows | 19-08-23 | 22:01

Als Frenske moet kiezen tussen onze bondgenoten in Washington en de narco-communisten in Venezuela, kiest hij dus voor de laatsten. Ik viel van mijn spreekwoordelijke stoel...

J.P.Drapeau | 19-08-23 | 22:00

Mooi inkijkje in het doen en laten van Frans

Kowalski11 | 19-08-23 | 21:55

Wat een lap tekst weer. Samenvatting in drie zinnen?

de IJsman | 19-08-23 | 21:55 | 4

Een consul was aangeklaagd voor een ernstig misdrijf -dan geldt diplomatieke onschendbaarheid niet- , VS wilden zijn uitlevering, Timmermans heeft de man vrijgelaten.

Roos | 19-08-23 | 22:28

Lees dan liever de donald duck zou ik zeggen?

tantesidonia | 20-08-23 | 08:45
▼ 1 antwoord verborgen

Walgelijk, die linkse sukkels. Zowel openlijk als achterbaks de hielen van je dictatoriale linkse kameraden likken. De opperhoofdman van de SP stond ooit zo hoog in de peilingen dat de (totaal niet) ultralinkse Nederlandse media al hardop droomden van een SP-premier. En hoewel Roemer nu (door diezelfde media uiteraard) geframed wordt als lieve vaderlijke knuffelbeer, haalde hij, als ware hij een groot staatsman, de dictator van Venezuela naar Nederland. Vervolgens hoeft heel NL de SP niet meer.

Geen verassing ook dat opnieuw uit Nederlands-linkse hoek criminele en vijandige elementen boven alles verheven worden, simpelweg omdat het linkse kameraden zijn. De leider van de linkse gifwolk is duidelijk een betere leider van Cuba, Noord-Korea etc. dan van een krakende democratie.

De lessen zijn duidelijk:
- links ziet dictaturen als vriend en inspiratie.
- links = landverraad.
- de belangen van “de internationale” worden gediend, Nederlanderschap is slechts schaapskleding voor de linkse wolvenroedels.

Zo, nu een biertje.

erkomenanderetijden | 19-08-23 | 21:53 | 4

Tja in de jaren 30 had je maar 1 landverraders partij. Nu heb je PVDA Groen Links D66 en SP. Vlak dan CDA en VVD niet uit hebben zeker een geurtje.

Farnk | 19-08-23 | 22:22

Roemer stond onder curatele van het SP politbureau met oa Jan Marijnissen en Tiny Kox.

Louter Leuter | 19-08-23 | 23:54

@Louter Leuter | 19-08-23 | 23:54: Ja,,dat zeker. En Jan was ook vaak in de Stopera op bezoek toen de SP een wethouder mocht leveren in 020.

Après toi | 20-08-23 | 00:28
▼ 1 antwoord verborgen

Fred. Nicolas, lekker stelletje.

BrutusBosch | 19-08-23 | 21:48 | 1

@kuifmans

BrutusBosch | 19-08-23 | 21:48

Was het maar een meesterdiplomaat, dan kon hij misschien nog iets positiefs voor de wereld betekenen.

Zeurders | 19-08-23 | 21:44 | 1

Schrans heeft oorlogen voorkomen en gasvoorraden opgebruikt.

Louter Leuter | 19-08-23 | 23:50

“Weet u dat er mensen dood zijn gevonden met een opgerold € 50 biljet in de neus, met witte kruimels erin?”

Het goede nieuws aan Frenske is dat het zo’n immorele gluiperd is dat er altijd wel dirt naar boven zal komen…

NACademicus | 19-08-23 | 21:44

Frans is een wereldburger die uit leedvermaak vooral apenlanden bezoekt.

gestoptmetroken | 19-08-23 | 21:42

"Frans Timmermans (...) de best betaalde lijsttrekker uit de Nederlandse geschiedenis"
Is het wel legaal wat hij doet?
Immoreel is het zeker... Maar legaal?
Wordt hij als lijsttrekker dan niet betaald? En zo niet.., heeft hij dan wel een officiële functie in de politiek?
Wat zegt de wet hierover?

Aristotalloss | 19-08-23 | 21:42 | 1

Er is natuurlijk een Balkenendenorm. Mocht Frans werkelijk dat wachtgeld willen incasseren, dan komt het daarmee in de knel. Er zal dus óf een excuus moeten worden gezocht, óf Frans gaat heel ruimhartig afstand doen van dat bedrag, waarna de leden van de partij niet zullen nalaten hier publiekeljk voor te applaudisseren.

Roos | 19-08-23 | 23:14

' ne regrete rien ' aldus Frans tegen de Russen in het Greenpeace vs Rusland incident. Laat maar meer lijken uit de Limburgse mijnen komen van 'onze' klimaatpaus en volgende MinPres

HetOorAakel | 19-08-23 | 21:41 | 3

Hufter mijnrampen van 1928 en 1947 in Brunssum 13 koempels gestorven op grote diepte.Heb ik het nog niet over de silicose doden.

Kilroywashier | 19-08-23 | 21:53

@Kilroywashier | 19-08-23 | 21:53: En de kort voor de bevingsschade (mijnschade) in Groningen gecancelde wet die tientallen jaren in Limburg de vergoeding bij mijnschade regelde. Bevingsschade waarvan men wist dat die zou ontstaan. Men sprak namelijk al in de jaren 70 over verzakkingen welke zou ontstaan door de gaswinning.

swapper | 19-08-23 | 22:13

@Kilroywashier | 19-08-23 | 21:53: Dat heeft nou niks met Timmerfrans te maken maar meer met de hypocrite en huichelende Staatsmijnen (nu DSM) die nog nooit ergens verantwoordelijkheid voor hebben genomen.

Juular22 | 19-08-23 | 22:16

Het is wel heel veel tekst. Voor de lees verder moest ik aan de CIA denken. En die hebben een heel verleden in Zuid Amerika. Ook in andere contreien, maar als dit verhaal klopt, zet ik mijn geld op de CIA of een andere geheime dienst die door de CIA is opgetuigd.

Xaphan | 19-08-23 | 21:38

Normaal laat Franske een kip niet zomaar lopen..

SterF... | 19-08-23 | 21:37

Een telefoontje met z’n Amerikaanse collega was handiger geweest

Trekhaas | 19-08-23 | 21:37

Carvajal kent onze toekomstige premier als Franseco Hombre de Carpintero.

Subietzometeenstraks | 19-08-23 | 21:29

Dat verhaal van vette Frenske kon ik nog niet.

hisxxx | 19-08-23 | 21:28 | 3

De komende maanden zal er wel meer van dit soort (goed en onderbouwd) nieuws naar voren gaan komen, waarschijnlijk niet alleen over de schijnheiligman Timmermans, maar ook over zijn connecties.

Dezenaamhier | 19-08-23 | 21:36

Er zijn vast nog meer verhalen en hopelijk komen die allemaal aan bod voor de verkiezingen.

Bakkeleures | 19-08-23 | 22:54

@Dezenaamhier | 19-08-23 | 21:36: Als dit zo nog 3 maanden doorgaat is die TimmerFrans op 22 November al tot op zijn schoenveters afgebrand(t?)..... die gaat het zo niet worden en dat is maar goed ook.... was ik verdomme blij dat DIT kabinet eindelijk is opgestapt met hun Pro EU gezwam..... komen er nu andere partijen aan met misschien wel als grootste Groep Omtzigt en BBB die vermoedelijk een hele andere koers gaan varen, schepen ze NL op met zo'n relikwie als Timmermans.

Keyboardspeler | 20-08-23 | 01:00

Lekker kort weer......

Supernerd | 19-08-23 | 21:25 | 4

Kon u het niet bevatten?

Patje | 19-08-23 | 22:17

Laat dat Super ook maar weg, een beetje nerd leest diagonaal een tekst in no-time weg.. ;(

Smoelensmid | 19-08-23 | 22:27

@Smoelensmid | 19-08-23 | 22:27:
Nee hoor, een beetje nerd haalt die lap text door de AI en laat daar een fraaie samenvatting van maken. Makkelijk leesbaar zonder de opsmuk.

Sleeter | 20-08-23 | 09:06
▼ 1 antwoord verborgen

Hey Arturo, heb je iets tegen buschauffeurs?

Après toi | 19-08-23 | 21:24

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland