achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Hey. Stafchef van NAVO-secretaris Stoltenberg: "Oekraïne kan territorium opgeven in ruil voor lidmaatschap, is mogelijke oplossing conflict"

Voor de duidelijkheid: niet NAVO-chef Jens Stoltenberg zelf, maar zijn stafchef Stian Jenssen zei dit vanochtend

Spreekt een veredelde office manager hier voor z'n beurt of mocht hij het proefballonnetje voor een koerswijziging oplaten? Het letterlijke citaat van stafchef Stian Jenssen tijdens een paneldebat vanochtend in Arendal: "Ik denk dat een oplossing voor Oekraïne het opgeven van territorium zou kunnen zijn, in ruil voor NAVO-lidmaatschap." Stoltenberg zelf heeft zich expliciet nog nooit gewaagd aan het bespreken van eventuele oplossingen, anders dan Ruslands volledige verdrijving uit Oost Oekraïne en zelfs over het lot van de Krim is hij tot nu toe 'strategisch ambigue'. 

Bij een vraag om verheldering van zijn standpunt antwoordde Sitan Jenssen dat "de discussie over mogelijke na-oorlogse status al gevoerd wordt en dat ook anderen al de vraag stellen of Oekraïne territorium af moet staan aan Rusland." Tegelijkertijd was de NAVO half juli natuurlijk nog verdeeld en daarom opzettelijk vaag over Oekraïne mogelijke toetredingstraject en kreeg Zelensky nadrukkelijk geen concrete toezeggingen.

Mocht het een daadwerkelijk NAVO-proefballonnetje zijn dan is dat een reactie op het Oekraïense tegenoffensief dat de VS al een tijdje "teleurstellend" noemt. Al vinden er hier en daar wel bescheiden Oekraïense heroveringen plaats. Kortom; mogelijk sorteert de NAVO voor op het einde van de oorlog en het de start van onderhandelingen.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

LIVE - Debat over WOIII met NAVO-baas Rutte

War, huh, yeah... What is it good for? Absolutely nothing, uhh

@Pritt Stift | 16-04-24 | 16:47 | 126 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.