Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (30)

Waarin het bijna allemaal mis gaat

Vrijdag 28 juli

Hoe Bart Nijman zijn siderodromophobia overwon. 

Vandaag de feestelijke presentatie van Portugal voor Bonvivanten in de ambtswoning van Margriet Leemhuis, onze ambassadrice in Lissabon. Ik heb buurman Bart, die aan siderodromophobia (treinvrees) lijdt, ervan overtuigd dat de Portugese treinen - op voorwaarde dat ze rijden, want dat weet je maar nooit in dit stakerswalhalla - veel aangenamer zijn dan de mensonterende en vooral peperdure Nederlandse treinen.  

Een enkele reis Faro-Lissabon in de eerste klas kost 25 euro, voor een rit van drie uur, en dan zit je vlak bij de bar waar je ijskoud bier voor 2 eurootjes kan drinken. Enfin, lees broeder Bart er maar op na

Dikke gehaakte gordijntjes in PTT-groen hangen voor de ramen en de gestoffeerde blauwe zetels zakken zacht weg, als een Franse auto uit de jaren zeventig. De schone vloerbedekking en in de grijs pak gesneden conducteur, met erudiet baardje, maken het ingetogen deftige compleet. De trein  fungeert niet als volgezogen geurvreter voor de Smullersfriet van studenten of snoevend belhok voor slaapstadyuppen, maar als een serene ruimte, als de familiekamer in een oud crematorium waar iedereen zich navenant gedraagt: beschaafd, ook de kinderen, zelfs de talrijke Amerikanen. Bovendien is er stroom voor je telefoon, de treinwifi doet het best (handig rond de vele black spots op de telecomkaart) en de restauratiewagen - met brandschone witlederen zitjes - serveert koude pils voor 1 euro 90 of een half flesje vinho tinto voor nog geen vier piek. Tuurtje, herboren geheelonthouder en algeheel verstandig mens, heeft zijn eigen bammetjes mee.

Ik heb heel Portugal per trein bereisd voor mijn boek Saudades. Tijdens die lange treinreizen door Portugal, in de verzengende hitte en met een verstikkend mondkapje op, werd ik heel erg met mezelf geconfronteerd. Noem het voor mijn part treintherapie. Stel dat dit mijn laatste boek is, vroeg ik mij telkens vol zelfbeklag af, schrijf ik dan of mijn leven er van af hangt? De volgende vraag die bij mij rees was: zou ik dit boek schrijven als ik op een onbewoond eiland woonde? Neen. Ik schrijf om gelezen te worden. Niet dat ik verheven gedachten koester over het schrijverschap. Integendeel. Schrijven is voor mij geen noodzaak of een natuurlijke behoefte, maar ik kan verder niet zoveel. Eigenlijk kan ik niks. Men denkt altijd dat schrijvers zulke interessante mensen zijn, maar dat was vroeger misschien zo. Tegenwoordig wordt de Nederlandse bellettrie gevormd door millennials, sneeuwvlokjes en andere nonbinaire ongewervelden. Hun thema’s variëren van sojakoffie drinken uit een avocado, genderkul als ‘het vagijn is een sociale constructie want ook mannen kunnen menstrueren uit hun mensenkut’, een wirwar van verzonnen allergieën, de climapocalypse, het optuigen van bakfietsen, vinexleed, tot andere damesperikelen. 

Voor Saudades printte ik een kaart van het Portugese spoorwegennet en hing die boven mijn bureau. Alle stations die ik wilde bezoeken, heb ik afgevinkt.

Ik ben overigens niet zo’n tiepje dat medepassagiers op zeer hinderlijke en vooral luidruchtige wijze aanspreekt, want ik ben van nature erg verlegen. Tijdens het half jaar treinen heb ik dan ook niet één medereiziger aangesproken. Heel soms wisselde ik wat beleefdheden uit met de conducteur of ik zei: “met alle plezier” tegen een moddervette, zwetende, vlekkerige, puffende en naar stokvis stinkende dame wier loodzware koffer ik in het bagagerek moest schuiven, maar dat was het wel qua obligaat treingebabbel en praatjes voor de vaak. Voor mijn research las ik treinreisboeken van onder andere Charles Dickens, Émile Zola, Paul Theroux, Marcel Proust, Graham Greene, Thomas Hardy, Patricia Highsmith, Bob den Uyl. Ik geloof nooit zo in het waarheidsgehalte van de ontmoetingen met heel bijzondere mensen die door de uiteenlopende auteurs worden beschreven in hun reisboeken.

In het vliegtuig komt er altijd net op het laatste moment – terwijl ik mij al rijk had gerekend met de lege stoel naast me – een kamerolifant binnen gestampt die al tijdens het taxiën zijn levensverhaal begint te vertellen en na een uur en drie gin-tonics onschuldig als een baby en snurkend als een varken op mijn schouder in slaap valt.

In de smaakvol ingerichte ambtswoning aan Rua Sacramento à Lapa, met onder andere kunst van Keith Haring, worden we warm onthaald door Margriet en haar man David, die ook diplomaat is. We blijken wat gemeenschappelijke kennissen te hebben in het Nederlandse corps diplomatique en ik waan mij even Thomas Lepeltak alias Stan Huygen als we anekdotes uitwisselen. Mijn favoriete anekdote is die over de fijne whisky en cognac die ik dronk op de Nederlandse ambassade in Teheran. De flessen kwamen per diplomatieke post in ondere andere pianokisten naar Iran. Dat ging goed tot er er een pianokist tijdens het overladen uit elkaar donderde en de flessen uit elkaar spatten...

De vijftig genodigden waren een mooie doorsnee van de expat-beau monde en lieten zich de bitterballen van Hare Excellentie Leemhuis goed smaken. Daarna op bezoek bij onze legendarische landgenoot Kees Eijrond, de trotse bezitter van het mooiste hotel van Lissabon: de Verride Palácio de Santa Catarina. Je kan er al vanaf 600 euro terecht en als je echt wilt uitspatten, ga je voor een suite van 3000 euro per nacht. 

Ik ken Kees via Gerrit Komrij en Charles Hofman. Toen Charlie weduwnaar was geworden bood Kees, die het tweetal al kende uit de scene in Amsterdam van de jaren zestig, aan om  het Komrijk te verruilen voor een permanente suite in de Verride Palacio de Santa Catarina. Van het Komrijk zou Kees dan een permanent Komrij-museum maken. De deal ging niet door omdat Charlie zijn honden en katten niet mocht meenemen. Mij had het wel wat geleken als Charles als een oude diva audiëntie had gehouden in dat schitterende hotel. Madonna wilde er een paar jaar geleden neerstrijken met haar hofhouding - haar zoontje speelde in de jeugd van Benfica - maar dat vond Kees geen goed idee. Madonna bleef enorme bedragen bieden, maar Kees zit goed in de slappe was dus dat ging niet door. 

Eijrond, ook eigenaar van de Winkel van Sinkel in Utrecht, en zijn levenspartner Naushad Kanji kregen het hotel niet in de schoot geworpen. Ze wonnen na bijna tien jaar juridisch touwtrekken met de stad Lissabon en met één van de grootste banken van het land - die heel andere plannen hadden met het monumentale pand, en dat kunt u hier op uw gemak lezen. 

Ik vond een mooie omschrijving van de zeer excentrieke Kees - die net als mijn ouwe heer aan de Landbouwhogeschool in Wageningen studeerde - door Loes Luca: 

In 1972 woonde ik samen met Pieter Kramer in de Kraanstraat in Utrecht, waar ik aan de Academie voor Expressie door Woord studeerde. Tijdens een opening van een winkel van een vriendin zag ik een gesoigneerde man die me meteen opviel. Een soort Kuifje. Hij was lang, droeg grote schoenen en kniekousen met een geruit patroon en een knickerbocker. Hij kwam meteen bij me binnen, met dat prachtige uiterlijk en zijn beschaafde stem. Onze vriendschap bouwde zich in de jaren op. Nadat hij zijn bloemenhandel verkocht en een spiegeltent opende, ging ik daar werken. In die tijd kocht hij ook een monumentaal pand dat hij zorgvuldig restaureerde.

Zo leerde ik wat goede smaak was. Laatst heb ik mijn slaapkamer behangen met behang dat ik nooit gekocht zou hebben als ik Kees niet had gekend. Hij leerde me ook autorijden. Nog steeds heb ik baat bij zijn opmerking dat een auto in principe rechtdoor rijdt. Hoewel hij het bijzonder druk had, hielp hij me bij mijn administratie, die ik als zelfstandig kunstenaar moest bijhouden. Eén gulden vijftig, plus drie gulden, dat soort bedragen. Op een gegeven moment zei hij dat het tijd voor me werd om een huis te kopen. Heel eng vond ik dat, maar hij nam mijn angst weg om grote dingen te kopen. “Een hypotheek is de goedkoopste manier om aan geld te komen”, zei hij. Toen we een pand binnenstapten, riep hij meteen: “Verkocht!” Ik woon er nog steeds. Hij kocht een huis voor zijn moeder, dus deed ik dat ook, op zwaaiafstand van mijn huis. Nadat ik scheidde van mijn eerste man, belde ik hem huilend op. Hij zei: “Als je wilt dat je dochter geen schade van de scheiding oploopt, moet je vanaf nu veel slikken.” Nog steeds ben ik hem dankbaar voor die opmerking, want ik ga nog steeds in harmonie met mijn ex om, dankzij Kees. Zo lang als ik hem ken is hij mijn geestelijke en financiële leidsman. Ik neem dan ook geen beslissing zonder hem. Bij tijd en wijle heb ik ook voor hem gezorgd, zoals dat gaat in het leven. Een paar keer per jaar bezoek ik hem in Lissabon, waar hij een groot hotel heeft. Die schat is zo zorgzaam voor me. Voor ik vertrek belt hij me op en zegt me wat ik allemaal moet doen om op het juiste moment en levend ter plekke te komen. En dan wacht hij me op, nog steeds in knickerbocker.

Twiet van de dag

Zaterdag 29 juli

Met Carrie en Bart naar Feira de Ladra, de vlooienmarkt van Lissabon. Arie en een goede vriend, de excentrieke architect Willem Steenvoorden, zijn met de auto naar de Algarve vertrokken. De twee Boskopers zullen dit weekeinde bij ons logeren. Willem is druk bezig met prachtige projecten zoals Meerlust. We hebben het uitvoerig over Boskoop gehad, en op een gegeven moment zongen Arie en Willem zelfs het Boskoops Volkslied uit volle borst. 

Waar de schoonste rozen groeien,
Waar de Gouwe rustig stroomt,
Waar de rhododendrons bloeien,
Tusschen allerlei geboomt’;
Daar bij Flora's liefste kind'ren,
In dat drassig veengebied,
Tusschen dartel mooie vlind'ren,
Zingt de boomkweeker zijn lied.

Open grenzen zij ons streven,
Voor het kweekersfabrikaat,
Dan alleen kan Boskoop leven,
Als de wereld open staat.
Nooit kon Boskoops roem verbleeken,
Boskoops glorie blijft vooraan,
Ja, naar alle hemelstreken
Zullen Boskoops planten gaan.

IJv'rig en vol Gods vertrouwen
Doet de Boskooper zijn plicht;
Helpt aan Neêrland’s toekomst bouwen,
Dat maakt alle arbeid licht.
Met het oud Oranje-Boven,
en het Rood, Wit, Blauw in top,
Zullen wij altijd gelooven:
Boskoop geeft het nimmer op.

Boskoop kent iedereen natuurlijk ook van Lex Harding, Jhim van Bemmel, Koos Rietkerk, Ad 's-Gravesande en de legendarische uitgever en guerillamarketeer Oscar van Gelderen, die helaas niet meer uitgeeft maar nu een soort impressario van aanstormende schrijftalent is. 

Van Gelderen over zijn jeugd:

"Mijn vader was boomkweker in Boskoop, ik ben op mijn zestiende al het huis uit gegaan. Ik hield het daar niet uit. Ik paste niet in het dorp en had een moeizame relatie met mijn ouders. Ze waren allebei nogal aangetast door de oorlog. Mijn vader fysiek, hij heeft kinderpolio gehad en had zijn leven lang een slepend been. Een van mijn vroegste herinneringen is nagekeken worden op straat. Naar. Mijn moeder was Joods, zat ondergedoken in de oorlog, en is tijdens de onderduik misbruikt. Zwaar getraumatiseerd was ze, maar daar werd thuis niet over gepraat. Er was iets aan de hand, dat wist ik, maar niet precies wat. Ze waren wel lief voor elkaar, hebben elkaar echt geholpen, maar echte communicatie tussen ons was er niet. Een knuffel of een zoen thuis? Ik kan het me niet herinneren. Ze hadden een verbond waar ik niet tussenkwam, er was geen Anschluss. Dus ik begon te lezen, en daardoor verwijderde ik me steeds meer van hen. Mijn vader was een echte VVD'er, mij kon het allemaal niet links en anarchistisch genoeg zijn. Alleen al om hem op te fokken sloeg ik de meest wilde taal uit. Inmiddels leven ze beiden niet meer."

Van Gelderen vertrok met slaande deuren bij notabene zijn eigen uitgeverij: Lebowski. De echte reden was niet bekend, maar ik hoorde uit zeer betrouwbare bron dat Van Gelderen een griezelig akkefietje had met Jan Boellaard alias Poes, en onder andere bekend van de Heineken-ontvoering. 

Vico Olling, chef misdaad van de Panorama, schreef eerder dit:

"Soms zit het mee, soms zit het tegen. Het jaar is nog maar goed en wel begonnen of ik ben nu al totaal door elkaar geschud. Dat zal ik uitleggen. Naast mijn werk voor Panorama maak ik ook boeken. Zo heb ik samen met mijn collega Martijn Haas het boek ‘De Kouwe Ouwe’ uitgebracht, over het leven en de dood van Stanley Hillis. Die Haagse gangster is in 2011 doodgeschoten in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Het is een van de meest mysterieuze liquidaties die er ooit in Nederland hebben plaatsgevonden: Hillis parkeerde zijn auto naast een boedelbak waar rechercheurs in zaten die hem wilden afluisteren, het moordcommando nam uitgebreid de tijd om Hillis te liquideren en hoewel er in de wijde omtrek politie aanwezig was – er hing zelfs een helikopter in de lucht - wist de dader toch te ontkomen. Haas en ik hebben iets meer dan twee jaar aan De Kouwe Ouwe’ gewerkt en precies drie jaar geleden kwam het uit bij uitgever Lebowski. Het heeft zelfs nog geleid tot de serie ‘Stanley H.’, die onlangs op tv was. Ik was onwijs trots dat ons boek bij Lebowski uitkwam. ‘Mocro Maffia’ is daar ook verschenen, net als het boek ‘Judas’ van Astrid Holleeder. Stuk voor stuk bestsellers. Bij Lebowski werken ook mensen die echt houden van boeken. Roel van Diepen was mijn redacteur, een geweldig scherpe lezer, en Oscar van Gelderen was mijn uitgever. Oscar is een instituut in het Nederlandse boekenlandschap. Begin januari had ik een afspraak met Oscar. Haas en ik werkten alweer anderhalf jaar lang aan een nieuw boekproject en het was tijd om de vorderingen te laten zien. Ik had 105.000 woorden bij me. Ik zei dat er zeker nog iets moest gebeuren, maar dat ik een goed gevoel had over wat er nu lag.

'We gaan het niet uitgeven hier', was de eerste zin die Oscar uitsprak. Ik dacht dat ik het niet goed verstond, dus Oscar herhaalde het nog een keer en zei dat Lebowski stopte met het uitgeven van misdaadboeken. Mijn nieuwe boek zou niet uitgegeven worden daar. In mijn hoofd begon het te tollen. Al het werk van de afgelopen maanden, al de geïnterviewden, al de teksten, alles...

Wat? Waarom?

Uit de woorden van Oscar maakte ik op dat er niet echt één reden was aan te wijzen. Het nieuws in de herfst van vorig jaar was dat Lebowski een boek uit zou brengen van Jan Boellaard, één van de Heineken-ontvoerders. Dat was de reden voor Telegraaf-misdaadjournalist John van den Heuvel, die ook zijn boeken bij Lebowski uitgaf, om op te stappen bij de uitgeverij. Van den Heuvel was degene geweest die Lebowski en Astrid Holleeder met elkaar in contact had gebracht. Uiteindelijk is dat boek van Boellaard nooit verschenen. Zou het hierdoor komen? Het werd niet echt duidelijk. Hoe dan ook, de uitgeverij als geheel heeft eind vorig jaar besloten geen ‘true crime’ meer uit te brengen.

Nu ligt het nieuwe boekproject van Haas en mij dus stil. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Maar ik kan niet geloven dat die meer dan 100.000 woorden die we hebben geschreven voor niks zijn geweest. Ik was eerst verwonderd, toen boos en nu vind ik het vooral erg. Ook voor Lebowski en de mensen met wie ik altijd zo fijn heb gewerkt. Ik weet niet wat daar precies is gebeurd, maar er moet iets vreselijks zijn misgegaan."

Enfin, er is iets naars gebeurd tussen Jan Boellaard en Oscar van Gelderen, waardoor de laatste hals over kop uit Lebowski stapte. De boeken over Jan, geschreven door zijn broer George, kwamen uiteindelijk wel uit bij Just Publishers: Wij willen gangster worden en Bloedgabbers

Twiet van de dag: 

Social

Zondag 30 juli

Vandaag de Algarviaanse boekpresentatie van Portugal voor Bonvivanten in de Quinta Nova Rockanje, de prachtige villa van mijn goede vriendin Addy Franke. Eerder streek hier de voltallige redactie van GeenStijl neer vanwege het twintigjarig jubileum. Het was uiteraard weer waanzinnig weer en ik had medelijden met het klootjesvolk in Nederland dat vanwege Frenske’s groene agenda noodgedwongen op kampeervakantie gaat in Flevoland, in de stromende regen op de fiets. Volgens het Algemeen Dagblad van de Vlaamse kartelmedia is het trouwens helemaal geen slecht weer bij jullie. Slecht weer zit namelijk tussen  oren. Kwestie van omdenken. 

Ik kreeg een fles alcoholvrije wijn kado en toen ging het mis. Het was een witte van de adega van José Maria da Fonseca, in Azeitão op het schiereiland van Setúbal. Die bezocht ik met mijn mattie Reggie Smith in het kader van onze wijngids voor Lissabon en omstreken, de opvolger van de wijngids voor de Algarve en de Alentejo. Niemand minder dan Louis van Gaal kreeg het eerste exemplaar van die gids en GeenStijl was er bij

Reggie schreef deze recensie voor onze tweede wijngids, die volgend jaar uitkomt bij Ezo Wolf

"Onze wijnafspraken lopen altijd uit. We weten vaak niet wat we zullen aantreffen. Het is elke keer anders en altijd gezellig (we zijn dan ook het vrolijke tweetal). Vaak ook het onverwachte tweetal, want er zijn natuurlijk weinig bezoekers aan de wijnhuizen die zo sjofel en vrolijk gekleed zijn als wij. De temperatuur oversteeg inmiddels de 30 graden en we vertrokken zonder lunch richting één van de grootste en beroemdste wijnhuizen van Portugal en zeker van het schiereiland. Even melden bij de receptie dat wij eerst nog een lunch aan de overkant gingen doen met uitzicht op de werkelijk prachtige adega. Met gevulde buiken meldden wij ons bij Renata Abreu, waar de afspraak mee stond.

Eerst kregen wij nog de rondleiding door het museum met verhalen over de honderden jaren oude geschiedenis van dit familiebedrijf. Een wandeling door de schitterende botanische tuin bracht ons bij de moscatel-opslag: gigantische houten vaten vol met deze godendrank uit verschillende jaargangen waar je een stap in  de geschiedenis  zet. Het proeven begon met de beroemde Lancers rosé, waarvan 150.000 flessen per jaar verkocht worden en die vroeger in een kruiken flesje zat maar tegenwoordig in een flitsende roze fles. Volgens Renata ideaal voor mensen die wijn nog moeten ontdekken c.q. leren drinken. Volgens mij kan men dat beter met echte wijn doen. De Sangria moesten wij ook proeven. Ik  vind dat je Sangria zelf moet maken. Heel simpel en en de volgende dag nog lekkerder. Gelukkig gingen we snel over naar echte wijn, dit keer uit de Alentejo, waar Fonseca ook wijn maakt onder de naam Josė de Sousa in een prachtige ondergrondse adega. We proefden Josė de Sousa 2018 met 10% gefermenteerd in de talha (gigantische klei pot) een interessante diepe rode van 3 verschillende druiven. De Sousa Mayor uit 2017 van dezelfde druiven maar 50% in de talha gefermenteerd is prachtig met fijne tannines en een mond vol stevige kruidigheid. Nu de Moscatels:  te beginnen met de Alambre van 20 jaar oud, waarvan 1% van de wijn uit een vat uit 1911 komt, een aanrader bij niet al te zoete desserts. In de Moscatel vinden we koffie, caramel, nootjes, rozemarijn en natuurlijk sinaasappels. De DSF van de edele Moscatel Roxo is een tikkie zoeter met meer geroosterde smaken. Later in de winkel van dit huis proefden we nog wat lekkere Vinho Verdes, want ook daar maakt de familie wijn. We sloten af met een Piriquita Superyor alvorens ik nog een fles Aguardente Velha uit 1966 aanschafte om thuis te drinken. Indrukwekkend spul."

Twiet van de dag: 

Das war einmal. Ik kreeg dus die alcoholvrije witte wijn kado, de eerste van Portugal. Nooit aan een moslim geven, want er zit dus - bij de Baard van de Profeet - wel alcohol in. 0.5 procent namelijk. Ik zoop de fles in ene ruk leeg en voelde een aangename tinteling in mijn hoofd. Daar moet een sigaret bij, dacht ik, en bietste er eentje van mijn mattie Ivo Teulings. Nijman was er als de kippen bij om dit magische moment vast te leggen. Later op de avond heb ik thuis nog wat rode wijn zitten slobberen en daarna plaatjes gedraaid op X, en daar maakte ik heel wat eenzamen en nooddruftigen heel gelukkig mee! 

Social

Maandag 31 juli

Doorgesnoven Bassie en Adriaan

Lekker een dagje toeren door de Algarve met Ivo Teulings, met wie ik het cultboek Costa del Coke schreef. Oesters, inktvis en scheermessen gegeten  bij Zeca da Bica in Tavira, een old school visrestaurant in Tavira. 

We verkochten 4000 exemplaren van Costa del Coke en hadden zelfs een eigen vitrine bij de AKO op Schiphol. Het enige nadeel was dat de lockdown inging, kort na de verschijning. Wij kregen jubelend recensies, zoals deze:

"Arthur van Amerongen en Ivo Teulings trekken als een crack- en seksverslaafde Bassie en Adriaan door Zuid-Spanje om het geheim te ontdekken achter die goedjes die hen al jaren door het leven slepen: crack, coke en aanverwante middelen. Het resultaat is vooral een reisgids voor de gebruiker. Verder kun je alle doorgesnoven feiten vaak in twijfel trekken. En wie niet tegen misogyne en tegen racisme aanschurkende teksten kan, moet dit boek helemaal laten liggen. Maar het leest als een trein, dat moet gezegd. En een ding is zeker, na het lezen van dit licht hallucinerende werk zullen we de Costa del Sol altijd met andere ogen bekijken."

En laten we nou niks gelogen hebben in onze bestseller! Die meneer van de recensie is gewoon jaloers dat we met een pak geld in de tijd van de baas een paar maanden mochten hoeren en snoeren in Andalusia! Het is trouwens allemaal gefilmd door Vincent Verweij, de baas van Crimesite en een gelauwerd documentairemaker. En deze beelden over ons tijdens het werken aan Costa del Coke liegen niet, amigos. 

Ivo et moi waren ook nog te bewonderen in het jongerenprogramma Trippers, dat voorheen Spuiten en Slikken heette. Emma, Kim en Eva hadden mij en Ivo Teulings een dag gevolgd in Marbella. Dat was knus, tot de meisjes over bloedcocaïne begonnen. Ik stamelde dat ik de cocaleros steunde, de arme cocaboertjes in de Andes, maar ik snuifschaamde me wel voor de camera. Gelukkig waren we uiteindelijk maar vier minuten in beeld en werden Costa del Coke en onze achternamen niet genoemd.

We kregen welgeteld 1 positieve recensie om de oren bij Bol.com, en die wil ik u niet onthouden: 

"Op het moment dat bekend werd dat ‘Costa del Coke’ er zou komen was ik direct geïnteresseerd. Niet alleen omdat Arthur van Amerongen mijn favoriete schrijver is, maar ook vanwege het onderwerp, omdat ik er als partner van iemand die verslaafd was aan van alles en nog wat ooit mee te maken heb gehad. Ik vraag me over dit onderwerp al lang en aantal dingen af: Wat gaat er door gebruikers heen? Dat had ik nooit kunnen ontdekken, al zat ik er al die jaren met mijn neus bovenop. Waarom is de één een recreatieve gebruiker en de ander een regelrechte junk? Hangt dat af van wat iemand gebruikt, of is het maar net de vraag of je de genetische aanleg hebt om verslaafd te raken? En wat moet je in deze tijd eigenlijk denken van die open grenzen, van al die kapsalons en belwinkels die overal opduiken? Hoe zinvol is het om te roepen ‘als je een pilletje neemt ben je onderdeel van het probleem’? Ik hoopte eigenlijk dat ik op dit soort vragen een antwoord zou vinden.
Nu ik halverwege ben kan ik uit de grond van mijn hart zeggen dat iedereen die zich een gefundeerde mening wil vormen over de strijd tegen de drugsmaffia – in ons land en daarbuiten – Costa del Coke eens moet lezen. Voor mensen in de Biblebelt is het even doorbijten, het is geen streekroman en er staan wel wat dingetjes in waar je dan moeite mee zou kunnen hebben. Maar laten we eerlijk zijn: Een boek over drugshandel dat rekening houdt met de tere ziel van de lezer kan nooit een goed boek zijn. Van Amerongen speelt in het boek de rol van de junk die bakken geld uitgeeft aan allerhande geestverruimende middelen die hij overal en nergens van alles en iedereen lijkt te kunnen kopen en maakt er een sport van om zo grof mogelijk uit de hoek te komen. Maar het zou zonde zijn als je het daarom niet zou lezen, zeker als je bedenkt dat van de gevorderde drugsverslaafde de normen en waarden mettertijd veranderden en dit dus ongeveer de manier is zoals een verslaafde denkt. "

Twiet van de dag:

Social

Reaguursels

Inloggen

Nergens een grotere pauperbende dan de treinen in Nederland. Spanje zelfde verhaal als Portugal ; prima dus. De eerste keer in een trein ( voor een fooi overigens) in Belarus en Oekraine : een belevenis! Maar ja, ook nergens een groter schorem gehalte per m2 dan in Nederland en gebrekkige handhaving.

daytripper | 03-08-23 | 09:43

Enquête: een derde van Amerikanen wil troepen naar Oekraïne
Bijna een derde van de Amerikanen wil dat hun land troepen naar het front in Oekraïne stuurt. Dat is de uitslag van een enquête die werd uitgevoerd in opdracht van het tijdschrift Newsweek.

Volgens de uitslag van de enquête zou 31 procent van de respondenten het sturen van Amerikaanse troepen steunen. Een kwart zou niet voor, maar ook niet tegen zijn, en 34 procent stemde tegen. Het tijdschrift heeft het Pentagon om een reactie gevraagd, maar kreeg te horen dat het Pentagon geen reactie wilde geven.

In totaal deden er 1500 mensen mee aan de enquête. Voorstanders van het sturen van troepen bevonden zich vooral onder de millennials, respondenten van 59 jaar en ouder waren voornamelijk tegen.

Cornelis12 | 03-08-23 | 08:45 | 7

Bijna een derde heeft zin in directe aanleiding ww3, handig

Baksteenbakker | 03-08-23 | 08:54

Een (overleden) Engelse kennis die erbij was tijdens de landing in Normandie noemde de Amerikanen "trigger happy" . Maar hij gaf ook ruiterlijk toe dat zonder de Amerikanen de overwinning op de Duitsers niet mogelijk was geweest.

Slough | 03-08-23 | 09:36
▼ 4 antwoorden verborgen

Sinds kort is Steven Seagal een van mijn lievelingsacteurs. Zijn films zijn allemaal totaal kut, maar de recensies van Space Ice zijn fantastisch. Zijn YT-kanaal is plus veel. De commentsection is vaak ook erg amusant.
"Steven Seagal Movie Shadow Man Is So Bad It'll Give You Syphilis - Worst Movie Ever"
youtu.be/M_aPo1y51O8

Ichneumonidae | 03-08-23 | 08:42 | 5

@Beste_Landgenoten | 03-08-23 | 08:48: Dat weet ik niet, wel dat hij de domste, incoherente kutfilms maakt die je maar kunt verzinnen.
Dat met Poetin zou me trouwens niet verbazen.

Ichneumonidae | 03-08-23 | 09:01
▼ 2 antwoorden verborgen

UPDATE,

De gevangene die woensdag ontsnapte tijdens een plaspauze in Vught is weer opgepakt. Hij is aangehouden na een belletje van een getuige, meldt de politie aan Omroep Brabant. De man ontsnapte bij Reinier van Arkel, waar mensen met psychische problemen zitten.
www.omroepbrabant.nl/nieuws/4319209/g...

Cornelis12 | 03-08-23 | 08:38

Bij AH zijn de plastic tasjes (60 cent per stuk !) nu ook voorzien van een regenboog. Ik haak even af. Geen zin om mee te doen met die homo hysterie.

Asteroid-B612 | 03-08-23 | 08:32 | 11

Goedemorgen Asteroid. Het wordt ons wel heel erg door de strot gedouwd. Word er wel eens een beetje moe van. Niet 1 ding op zichzelf maar het geheel aan dingen. Ik neem nog maar een kopje koffie.

lezeres | 03-08-23 | 09:00

@Beste_Landgenoten | 03-08-23 | 08:40: Weet ik, maar is niet het punt. Het is vreemd dat een bedrijf zijn solidariteit met wat dat ook aan de klanten probeert op te dringen, die in dit geval ook nog eens moeten betalen om er reclame voor te maken.

Asteroid-B612 | 03-08-23 | 09:06
▼ 8 antwoorden verborgen

Gezichtsherkenning in de stadions, moeten we dat willen? is dit het begin van een veel groter plan? Is privacy nu in eens geen dingetje?
En dat samen met een digitale identiteitsbewijs, wie had dat ooit durven dromen.

zoalsikhetzeg | 03-08-23 | 08:13 | 7

Stalin en Hitler hebben daar vast wel van gedroomd. En von der Leyen en Klaus Schwab natuurlijk ook.

intrigant | 03-08-23 | 08:51

Mijn ogen zijn niet zo best en ik ben ook een snobistische ijdeltuit om niet constant een bril op te zetten. Maar ik las ; gezichtsbedekking in de stadions moeten we dat willen? Want e.e.a. is daarmee natuurlijk wel begonnen. Gasten die met sjaals en hoodies op lekker anoniem hun idiote gang kunnen gaan. Een stadion is natuurlijk ook geen publieke ruimte maar een plek waar de 'uitbater' allerlei regels kan en moet bepalen.
Tegelijkertijd deel ik je wantrouwen want zaken zoals gezichtsherkenning is natuurlijk ook de natte droom van lieden die het minder goed voor hebben met de privacy van mensen. Denk hierbij aan China met hun social-credit systeem.
Ik ben geen wappie maar probeer wel van de geschiedenis te leren en weet ook dat je je soms moet voorbereiden voor zaken die je niet verwacht. Het is een oud en beproefd systeem van machthebbers om een bepaald probleem zo uit de hand te laten lopen dat zij zich als verlossers zullen aanbieden om het probleem op te lossen. U moet daar echter wel voor betalen en uw vrijheid inleveren. Denk aan bovenstaand probleem maar ook aan het al dan niet verdwijnen van cash geld.

Cunucu | 03-08-23 | 08:58
▼ 4 antwoorden verborgen

@Verbandmeester | 03-08-23 | 08:57: Die moet ik even goed onthouden want ik ben sterk geneigd om mensen te geloven in wat ze zeggen. Behalve dan met pokeren. Daar ben ik grappig genoeg best goed in, lol ;-))

lezeres | 03-08-23 | 09:11

Is dit het 'prisoners dilemma'? Ooit verteld op de middelbare school door leraar Nederlands. Het was een situatie waarbij een rechercheur achter de waarheid moest komen met twee verdachten.

Cunucu | 03-08-23 | 09:27

Is dat Baldrick?!

MickeyGouda | 03-08-23 | 09:28
▼ 8 antwoorden verborgen

Iets met kalf ?

Wekelijks leggen autoschepen in Amsterdam aan. Sommige nog groter dan rampschip Fremantle Highway dat vorige week op de Noordzee in brand vloog. Met de optie dat zo’n brand aan de kade of op het Noordzeekanaal woedt, is nooit rekening gehouden. Voor de havenbrandweer reden om nog deze week voor het eerst op zo’n autogigant te oefenen.
www.parool.nl/nederland/wat-als-in-am...

Cornelis12 | 03-08-23 | 07:55 | 2

Branden in de Westpoort zijn schering en inslag

Baksteenbakker | 03-08-23 | 08:42

's Niet best daar.
Mooi land, de mensen zijn er redelijk geïndoctrineerd maar (helaas) door 'het systeem' volledig afgestompt en uitgekleed.
Denk niet dat de familie Castro er moeite heeft een flesje water te regelen.

EEnzame SchizofrEEN | 03-08-23 | 08:15

Gelukkig zijn er geen aanhoudingen verricht dus iedereen kan doorschillen.

LD69 | 03-08-23 | 08:19

Is inmiddels onderdeel van de inburgering: 'de Aardappelstekers'.

EEnzame SchizofrEEN | 03-08-23 | 08:21

Ze krijgen toch wel voorrang op een eengezinswoning hoop ik?
En hulp bij het aanvragen van levenslang gratis geld?
Anders moeten ze weer geweld gebruiken.

Dandruff | 03-08-23 | 08:22
▼ 4 antwoorden verborgen

oud Nieuws.

* Energie komt ook na 2050 nog volop uit olie, gas en kolen.
* Trump vandaag voor het eerst voor de rechter in verkiezingszaak.
* Vrachtschip gaat naar Eemshaven: 'Kortst mogelijke sleepreis'.
* Zeer grote brand op bedrijventerrein (Ankerweg) in Amsterdam.
* Lichaam gevonden in omstreden barrière op grens Mexico en VS.
* Ontploffing winkelpand in Berkel en Rodenrijs.
* Brusselse schooljuf verdacht van omvangrijke drugshandel.
* UWV wist al jaren dat het de wet overtrad. Gaat over cookies op hun site.
* koningspython aangetroffen in sorteercentrum kringloopwinkel Dordrecht.
* Nog eens 13, nee, 19 Nederlanders weg uit Niger. (berichten onduidelijk)
* Kaas plots dubbel zo duur; plots moeten Duitsers de 'echte' prijs betalen.
* Gevangene ontsnapt in omgeving Vught tijdens transport, komt niet uit de ebi.
* Amnesty laat iets weten over Soedan.
* Historisch schip vertrekt uit Rotterdam en vaart de route van Darwin. Aan boord jongeren die klimaatonderzoek doen.

Weer: hele hete zomer in Zuid-Amerika, hier regen en koud voor de tijd van het jaar.

Koffie: prima, inclusief een grote bak thee voor de dames. Croissantje

EEnzame SchizofrEEN | 03-08-23 | 07:24 | 14

@EEnzame SchizofrEEN | 03-08-23 | 08:20:
Jazeker. En m'n favoriet is de sinaasappel-marma. Waarschijnlijk de meest klassieke. Maar wie heeft ooit bedacht dat deze onwaarschijnlijke combinatie van ingrediënten, tijd en aandacht zo smaakvol kan zijn. Was het weldoordacht of gewoon een 'happy accident' ?

LD69 | 03-08-23 | 08:28

@EEnzame SchizofrEEN | 03-08-23 | 08:38:
Dank voor de link. Maar over betaalbaar gesproken, jazeker, maar er komen nog reiskosten bij want: This can’t be delivered to European Union & selected other European countries. Find out more information about our international delivery options here...

LD69 | 03-08-23 | 09:17
▼ 11 antwoorden verborgen

"maakt er een sport van om zo grof mogelijk uit de hoek te komen"
"En wie niet tegen misogyne en tegen racisme aanschurkende teksten kan, moet dit boek helemaal laten liggen"
Rechts.
Ook viel het mij vandaag op dat groot nieuws als het proces tegen een schurk die een staatsgreep wilde plegen terwijl hij president van Amerika was, hier op GS met geen woord genoemd wordt:
www.nrc.nl/nieuws/2023/08/02/de-hoofd...
Trump weet kort na de stembusgang al dat hij verloren heeft, dat wordt hem ook meermaals door zijn entourage verteld. En dan spant hij samen om Joe Biden nog uit ‘zijn’ Witte Huis te weren. Een poging tot ‘zelfcoup’ in een republiek die prat gaat op ruim twee eeuwen van vreedzame machtsoverdrachten.
Overigens heeft Trump 40 miljoen dollar uit bijdragen voor zijn verkiezingscampagne door kleine spaarders gejat voor zijn juridische verdediging:
vm.tiktok.com/ZGJbtYwS4/
Zag ik hier: Attenzione, pickpocket!!
Ondertussen werkt de economie van Biden wel:
www.theguardian.com/commentisfree/202...
In contrast to both supply-side economics and neoliberalism, the Biden administration is focused on altering the structure of the economy.
Over the past year, manufacturing construction in hi-tech electronics, which the administration has subsidized through Chips and the Inflation Reduction Act, has quadrupled. Etc.

Ook was vandaag de dag dat we alle ressources die we voor dit jaar hebben, hebben opgebruikt:
Via Euronews: Earth Overshoot Day: Humanity burns through planet's yearly resources by 2 August
www.euronews.com/green/2023/08/02/ear...
“Persistent overshoot leads to ever more prominent symptoms including unusual heatwaves, forest fires, droughts, and floods with the risk of compromising food production,” says Steven Tebbe, CEO of the Global Footprint Network - the organisation which produces the estimate.
Je zou zeggen: tamelijk belangrijk nieuws. Maar GS besteedt er geen aandacht aan. Wel uiteraard aan hoogst belangrijke zaken:
"Eindelijk weer bloot-BN'ers in de Playboy"
Boomers die dit land hebben opgebouwd worden belachelijk gemaakt, terwijl ik wil wedden dat de schrijver, die in zijn nick verwijst naar een lijmstick, zelf een boomer is. En de toekomstige generaties die die ressources nodig zullen hebben en ook wel zouden willen leven met een prettig klimaat worden volledig genegeerd. Zolang de huidige rechtse generatie maar rond kan scheuren in de auto en alles heeft wat ze nodig hebben maken zij zich niet druk.

is it too late to stop extremism taking over politics?
Bizarre conspiracy thinking has infiltrated the mainstream in many western democracies. How can we push back?
www.theguardian.com/books/2023/jul/31...
The German far-right populist party Alternative für Deutschland is at an all-time high in terms of both its radicalism and its popularity, while Austria’s xenophobic Freedom party is topping the polls. The recent rise to power of far-right parties such as Fratelli d’Italia and the populist Sweden Democrats bolster this trend.
En dan hebben ze het nog niet eens over Nederland waar door de constante dreiging van extreem rechts Kaag de politiek heeft verlaten, de regering Rutte 4 is gevallen en waarbij nu de rechtse pers met constant gezeik over dat Timmermans te dik is, want inhoudelijke kritiek hebben ze niet, laat staan een acceptabele tegenkandidaat, probeert Frenske Timmerfrans (want zijn naam is te moeilijk dus proberen wij hem op die manier belachelijk te maken, omdat we het niveau van de kleuterklas nog niet achter ons hebben kunnen laten) kalt te stellen.

Een beetje zoals in Israël, waar de rechts religieuze gekken Netanyahu in de tang hebben:
The Face of Israel’s Protests Is a Particle Physicist www.nytimes.com/2023/08/02/world/midd...
While the far-right and religiously conservative governing coalition that campaigned for the changes argues that they are a much-needed move to bolster the authority of elected governments, critics like Dr. Bressler see them as an effort to erode Israel’s democracy and worry that they could lead to a dictatorship.

“We are at a historical crossroads,” Dr. Bressler said in the interview, which was conducted a few days after the vote. “From here, there is no going back; we can only take one of two ways forward,” she added.

“We can either fall into a very dark, extreme, racist place where the Israel that we know, in all its social and economic aspects, will be destroyed,” she said, touching on another issue that has struck a nerve with liberal Israelis — the presence of ultranationalist ministers in the government with a history of anti-Arab incitement and homophobia. “Or we can build a new stronger, better democracy for the good of all the people.”

cugel | 03-08-23 | 07:18 | 34

@LD69 | 03-08-23 | 09:15:
In ieder geval volg je wat daar gebeurt. Ook ik denk dat de Palestijnen best in de naburige landen opgevangen zouden kunnen worden. Maar om daarvoor de scheiding der machten op te heffen die aan de basis staat van de Westerse democratieën?
En je weet dat er mannen zijn die het als hun taak zien om alleen maar met religie en procreatie bezig te zijn? Laten de anderen maar geld verdienen en het land verdedigen. De ietwat pejoratieve beschrijving die ik van deze bevolkingsgroep gaf was, denk ik, niet helemaal onverdiend. Hoewel zij op hun eigen wijze inderdaad ook hun best doen om Israël in stand te houden.
@LD69 | 03-08-23 | 09:28:
Nee, nee, ik prijs GS vaak vanwege hun tolerantie. Ik ben best kritisch en GU accepteerd dat. Misschien omdat ik ook probeer om beleefd te blijven en nette tegels te schrijven. En ik waardeer GS vanwege die vrijheid en tolerantie. Hier lees ik de kritiek op mijn voornaamste nieuwsbronnen. Maar Kaag was competenter dan welke tegenkandidaat van rechts die ik tot nog toe gezien heb. En een zekere mate van onredelijkheid kan beide zijden aangewreven worden.

cugel | 03-08-23 | 09:48

@ratelaar | 03-08-23 | 09:35:
Weer een perfecte tegel en ik heb eigenlijk geen tijd meer om daar veel aan toe te voegen voor het café dicht gaat.
Dus sluit ik me aan bij je conclusie:
"Zo beschouwd denk ik dat we in essentie dezelfde idealen en opvattingen hebben alleen een fundamenteel andere benadering."
Jij ook een prettige dag!
@lezeres | 03-08-23 | 09:45:
Jij ook een knuffel van mij. En dom rechts is meer een term van Schimmelpenninck. Hoewel ik het bijna altijd met hem eens ben gebruik ik dat soort termen liever niet. Las ik overigens hier niet ergens dat je goed bent in pokeren? Ik ben meer van Go en schaken, maar het psychologisch inzicht dat je bij pokeren nodig hebt maakt dat je dingen in dat opzicht waarschijnlijk scherper ziet dan ik.
Tot een volgende keer!

cugel | 03-08-23 | 10:00

@cugel | 03-08-23 | 09:48:
Dit topic gaat bijna sluiten dus ik hou het kort.
De situatie in Israël volg ik sinds m'n vroege jeugd dus al ruim 50 jaar. Mijn mening was lange tijd genuanceerd maar sinds Ariel Sharon premier werd is die mening uitgekristalliseerd.
Jouw kritieken en ook zeker jouw beleefdheid waardeer ik zeer, anders zou ik je negeren. Dat ik mijn mening stellig (hard & duidelijk) poneer heeft vooral met mijzelff te maken. De wereld neigt naar verwardheid en ik ben daar tegen.
En Kaag was wellicht competent maar niet op haar plaats, in Den Haag.

LD69 | 03-08-23 | 10:01
▼ 31 antwoorden verborgen

Jongeren vinden dat een punt gebruiken in berichten agressief overkomt
https://www.ad.nl/tech/jongeren-vinden-dat-een-punt-gebruiken-in-berichten-agressief-overkomt~a37a8145/

Warme oproep aan allen die communiceren met ""jongeren"" Gebruik niet het leesteken 'punt' IK HERHAAL: gebruik niet het leesteken 'punt' STEP AWAY from the punctuation [inaudible], sir Gevoelens kunnen gekwetst worden Verder onderzoek moet nagaan wat de gevolgen zijn van het gebruik van komma's

Hevvlan Demuru | 03-08-23 | 06:48 | 14

Als Gen X'er heb ik SMSjes of appjes nooit met een punt afgesloten, tenzij deze uit meerdere zinnen bestond. Maar goed. Een punt is dus intimiderend. Bij deze dan voor Generation SnowFlake: ........
...
.

Muxje | 03-08-23 | 08:10

@Muxje | 03-08-23 | 08:10: au! Dat komt hard binnen! Wat een toxische sfeer hangt er hier dankzij al die microagressies.

intrigant | 03-08-23 | 09:07

Ergens een punt van maken, is niet grappig. Zoiets? het regent hier, iemand zin in een potje Miezemausen?

Cunucu | 03-08-23 | 09:17
▼ 11 antwoorden verborgen

@lezeres | 03-08-23 | 06:55:

4 water, 3 schepjes....

Koffie is vanaf nu officieel op.... Morgen laatste dag dus hoop weer even gezellig in het cafe te komen....

neonreclame | 03-08-23 | 06:58
▼ 4 antwoorden verborgen

Leg neer dat doosje...!! *Neon streng aankijkt*

MickeyGouda | 03-08-23 | 09:31

Op de foto een mijnheer die eet in de trein . Wat ik zie is een zak met brood .

Minus Richels | 03-08-23 | 06:06

Ik ben indrukken aan het opdoen in een moslimland.
Geen bier, lelijke wijven, vies, warm.

Met de juiste mensen aan het roer, kunnen we dit ook spoedig in Nederland creëren. We zijn in elk geval al een eind op de goede weg!

kleybeuker | 03-08-23 | 05:24 | 3

Het ( geen bier ) kan ook een verklaring zijn voor de lelijke wijven .

likmegaties | 03-08-23 | 05:55

@likmegaties | 03-08-23 | 05:55: Geheel en al in gordijnen gewikkeld is natuurlijk ook geen smaakmaker. Hetgeen zoals u weet, officieel, juist de bedoeling is .

daytripper | 03-08-23 | 07:23

Trust allen.

TheOne48 | 03-08-23 | 05:21

Er lopen toch wel heel vreemde figuren rond:

'Als de vriend van R. (22) hoort dat ze longkanker heeft, zet hij zijn studie stop - maar dan ontdekt hij de waarheid'
archive.today/2p37B

CLoVis | 03-08-23 | 05:07 | 1

Ik hoorde ooit eenzelfde verhaal waarbij zo'n narcistische aandachttrekker haar verhaal jarenlang heeft volgehouden, ook richting haar ouders. Münchhausen maakt meer kapot dan je lief is.

MickeyGouda | 03-08-23 | 09:39

Tragedy of the commons
https://en.wikipedia.org/wiki/Tragedy_of_the_commons

Hevvlan Demuru | 03-08-23 | 05:02

'Corpsbal verdacht van verkrachtingen en bezit kinderporno voelt zich niet thuis tussen de criminelen. Toch blijft hij vast'
archive.today/KqDDJ

CLoVis | 03-08-23 | 04:57 | 3

"Hij is onderzocht en gaf aan dat hij begrijpt dat hij meer rekening moet houden met de gevoelens van een ander op seksueel gebied."

Zei die messentrekker ook, "Ik begrijp inmiddels dat metaal ook gebruikt kan worden als bestek."

Hevvlan Demuru | 03-08-23 | 05:04

Leuk voor hem.

kleybeuker | 03-08-23 | 05:04

Je kan dus worden vrijgelaten als je "je niet thuis voelt" in de gevangenis ? Of, beter nog, je hoeft helemaal niet naar de gevangenis als je "geen meewerking verleent" ? NIETS verbaast me nog in deze open inrichting aan de Noordzee.

Asteroid-B612 | 03-08-23 | 06:06

Ook een lang nummer.
Over meesterwerken gesproken.
Azymuth-Last summer in Rio
youtu.be/sVTNgs_C5hc

TheOne48 | 03-08-23 | 04:31 | 6

@TheOne48 | 03-08-23 | 05:04: tnx, maar ook niet mijn kopje thee. Spreaking of which:

-1 Chamomile tea bag
-1 Cup or mug (8-12 oz. of water)
-1/2 Lemon
-1 tablespoon of apple cider vinegar (organic)
-1/2 teaspoon of cinnamon powder
-Add 1 cup of boiling water with Chamomile
-Add all other ingredients into cup
Let it steep for 10 minutes
Drink 30 minutes before bedtime.
https://www.youtube.com/watch?v=ykfwGujHnNw

Welterusten alvast!

Hevvlan Demuru | 03-08-23 | 05:06

@Hevvlan Demuru | 03-08-23 | 05:06:
Thee is voor mietjes, zei een door mij gewaardeerde mevrouw mij ooit.
Nooit meer thee gedronken.
Truste Demuro.

TheOne48 | 03-08-23 | 05:20

@TheOne48 | 03-08-23 | 05:20: drink het ook ni echt graag. Grootgebracht met koffie i.p.v. melk, oh well. Truste Thé

Hevvlan Demuru | 03-08-23 | 05:23
▼ 3 antwoorden verborgen

AvA gaat, als muse van van Rossem, niet zomaar verdwijnen van GS, vrees ik.

Hevvlan Demuru | 03-08-23 | 04:28

JAaja, de Herfst begint 8 augustus :p

24 Solar Terms
https://www.travelchinaguide.com/intro/focus/solar-term.htm

Hevvlan Demuru | 03-08-23 | 04:15

Paar fruitvliegjes in huis.
Morgen even fruit voor ze kopen.

TheOne48 | 03-08-23 | 04:11 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

@TheOne48 | 03-08-23 | 03:55:
Haha nou ja bedankt voor het compliment maar ik ben het niet met je eens. Dat nummer van Porcupine Tree is een meesterwerk!

keestelpro | 03-08-23 | 04:18

@keestelpro | 03-08-23 | 04:18:
Geen onaardig nummer maar doet me niks. In tegenstelling tot jouw nummer, dat pakt me wel. Dus smaken verschillen as usual:)

TheOne48 | 03-08-23 | 04:25

Weer een mooi leesartikel van onze gewaardeerde Tuur uit Portugal. Heb het gelezen en vond vooral het verhaal van Loes Lucca en Kees Eijrond interessant, Dit zijn toch wel de mensen welke voor een eigen stijl en levenspad kiezen. Overigens poog ik dat ook al vele jaren, maar het verschil is denk ik afkomst en er ervaring. Ga ik nu niet op in, echter ben wel verzot op lieden welke zich niet laten leiden door meningen van anderen of stoppen voor obstakels, iets wat onherroepelijk bij het leven hoort.

Ook zag ik dat Tuur een fles wijn plus peuk soldaat had gemaakt, hopelijk gaat het eerdere chagrijn wat naar de achtergrond en komt de levensvreugde weer wat terug.

Voorts wens ik alle mensen uit het artikel hierboven het het allerbeste toe. Geld ook voor (bijna) alle reaguurders! Maak wat van jullie leven, mensen, doe het omdat het kan!

Unsinkable-Sam | 03-08-23 | 03:24 | 3

We zijn het eens, Sam. Deze bijdrage van Arthur leest als een Portugese trein, gehaakte gordijnen en al.

MickeyGouda | 03-08-23 | 05:10

Wens jou het allerbeste en het allerliefste terug Sam! :-))

lezeres | 03-08-23 | 07:10

Dat gezeik over Portugal de hele tijd. Fuck Portugal.

Asteroid-B612 | 03-08-23 | 08:37


Ik had vroeger in de disco vaak last van Premature Rejection: de meiden gingen bij voorbaat al met hun rug naar mij toe staan.
En dat doet pijn.

Daarentegen, hoeren waren dolenthousiast als ze me zagen, dus zo simpel en hardpraktisch zit de wereld in elkaar.

King of the Oneliner | 03-08-23 | 03:18

Die positieve recensie bij Bol.com over het boek van Arthur samen met Ivo Teulings is volgens mij en met een zeer grote waarschijnlijkheid geschreven door één van de schrijvers zelf. Ik denk Arthur zelf.

Dit is te zien aan de woordkeuze, stijl en andere zaken.
Dit is trouwens tegenwoordig een bekende truc bij webwinkels: de fabrikant/verkoper schrijft zelf zijn eigen reviews.
Je haalt ze vaak er snel uit doordat ze soms delen van de handleiding/productinformatie bevatten.

Maar vooral zie je het aan de veel langere teksten, die vaak behoorlijk foutloos geschreven zijn in een verzorgde stijl.
Terwijl de andere reviews (if any) vaak taalfouten hebben, kort zijn, nogal persoonlijk, en een beetje een facebookniveau uitstralen. Voorbeeld over een parfum:"lekker lucht men man was er blij mee. Blijft ook goed hangen." Of iets in die stijl.

Maar ik zie ook de ironie hierin, dat Arthur dit even laat vallen in zijn topic, het is aan ons om de grap te zien.
Dus: het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven.

Nou, Arthur heeft zijn lang verwachte terugval gekregen: het valt ook niet mee om zonder roken en drinken de tijd door te komen, vooral niet als je een druk sociaal leven hebt, en behoorlijk stressvol beroep zoals schrijver.
En jarenlang zo heeft geleefd.
Met mate drinken en roken zit er zeker niet in?

Maar hij ziet er gezond uit, en ook de productie ligt hoog. Ook zijn hij en Bart goed gebruind.
Voor de rest houd ikzelf helemaal niet van verre buitenlanden, ik houd juist van het gematigde, rustige klimaat en leven in Nederland met sarcasme en nuchter Calvinisme.
En in de zomer valt Nederland best mee.

Wat tevens de titel is van mijn volgende nooit uit te geven boek, want ik doe de hele dag niks meer, nu ik mijn duivels heb ontmaskerd en er geen motieven meer zijn om mijn leven te rechtvaardigen of te bewijzen.

King of the Oneliner | 03-08-23 | 02:42 | 5

@King of the Oneliner | 03-08-23 | 03:03: Ach die site die je had was best vermakelijk. Zoals ik zeg. De kunst van het weglaten, fantasie prikkelen, je komt een heel eind.

Zalwelweer | 03-08-23 | 03:05

Een broodschrijver plaatst denk ik geen hoofdletter na een dubbele punt, King. Ook was er iets te veel omhaal, wat mij juist deed vermoeden dat de schrijver van de bewuste recensie zijn grote voorbeeld wilde benaderen. Voor wat betreft jouw werk: is die ontmaskering niet een motief op zich? Ik ben er bijvoorbeeld heel benieuwd naar. Gekwelde kunstenaars zijn er al genoeg. De variant die kwelduivels in de ogen kijkt daarentegen...

MickeyGouda | 03-08-23 | 07:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Even een tip. Mocht u nou per ongeluk op de verkeerde stukje tekstmaker op de verkeerde naam hebben gereageerd, kunt u dat binnen 5 minuten compleet herstellen. Zie hierboven in stukje van wilderst 01:53. Goed opletten.

Zalwelweer | 03-08-23 | 02:40 | 10
▼ 7 antwoorden verborgen

Hier een lekker koud biertje voor je Spriet. Proost! :-))

lezeres | 03-08-23 | 02:35

Lekker rustig, mooi nummer dit.

lezeres | 03-08-23 | 02:39

Ik wil Pegaje bij deze bedanken voor het openen van het Stamcafe. Na 37 minuten was ie weer weg. 10 mensen hebben er van kunnen profiteren, hulde

wilderst | 03-08-23 | 01:53 | 8

@wilderst | 03-08-23 | 01:53: Ok ik begon erover. Anderen waren me voor met liedjes plempen. Welterusten. Alweer.

Zalwelweer | 03-08-23 | 02:34
▼ 5 antwoorden verborgen

Een perfecte zomer,aangename temperaturen en veel regen.

Theodorik1 | 03-08-23 | 01:52 | 1

Inderdaad , als je jaren in Spanje hebt gewoond beleef je 20 graden en het genot van seizoenen toch op een andere manier.

daytripper | 03-08-23 | 07:26

Echter, nu met een Nokia paraat en Nike's.
Herman Lippinhof- Een karavaan.
youtu.be/48vGXQcuon4

Theodorik1 | 03-08-23 | 01:35

Ik knal er even flink uit, zo me nest in. Welterusten alvast.

Tiësto - The Business.
youtu.be/nCg3ufihKyU

Zalwelweer | 03-08-23 | 01:31 | 1

Trusten en slaap lekker.

lezeres | 03-08-23 | 02:04

Wat fijn dat we binnen in onze huizen beschermd zijn voor de regen, harde wind en kou!

Oh wacht, het is de gemiddeld warmste week van het jaar...

wilderst | 03-08-23 | 01:20 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik geef een rondje en trek aan de bel, ik ga naar huis en wens jullie een fijne nacht verders. En stuur maar een tikkie als ik iemand vergeten ben te betalen.

www.youtube.com/watch?v=gD3D5xdI_-o&a...

pegaje | 03-08-23 | 01:15 | 3

Zit wel goed. Ps. Kijk even, ok hoor mijn tip hierboven.

Zalwelweer | 03-08-23 | 01:17

@pegaje | 03-08-23 | 01:26: Ja eind jaren 60 begin 70 kon hij de pest krijgen van zijn platenmaatschappij. De documentaire over hoe dat ging is de moeite waard. Simpelweg zijn tijd vooruit.

Zalwelweer | 03-08-23 | 01:29

On the Road Again " is een nummer dat in 1967 is opgenomen door de Amerikaanse bluesrockgroep Canned Heat . In tegenstelling tot de meeste nummers van Canned Heat uit die periode die werden gezongen door Bob Hite , zorgt tweede gitarist en mondharmonicaspeler Alan Wilson voor de kenmerkende hoge stem, soms omschreven als een falset .

"On the Road Again" verscheen voor het eerst op hun tweede album, Boogie with Canned Heat , in januari 1968. Een bewerkte versie werd in april 1968 als single uitgebracht en werd de eerste hit van Canned Heat en een van hun bekendste nummers.

www.youtube.com/watch?v=Jcb-h8z1uQo&a...

pegaje | 03-08-23 | 01:06 | 3

Blijft goed. Zoek ook eens naar Rodriguez. De wereldster die maar bouwvakker moest blijven.

Zalwelweer | 03-08-23 | 01:13

Not too bad !

Wattman | 03-08-23 | 01:14

Ken het van Woodstock

Jos Tiebent | 03-08-23 | 01:14

Why Can't We Live Together
www.youtube.com/watch?v=hULALx9PuXA

Het verassende is dat diegenen waarvan je dacht niet met ze te kunnen samenleven je soms juist gered hebben. Dat is het gevaar van generaliseren, beoordeel de mens op wat en wie hij/zij is.

Ondanks statistieken..

Wattman | 03-08-23 | 01:05 | 1

De meest behulpzame collega turns out to be your worst enemy.
Sounds familiar?

Theodorik1 | 03-08-23 | 02:00

Nederlanders mogen niet meer parkeren in het centrum van Antwerpen (aan de straat) dus parkeren ze maar massaal op de pechstrook...

Guido Belcanto - Op De Pechstrook Van Het Leven
www.youtube.com/watch?v=tSZuHs7eW5s

Gelukkig een goede relatie met mijn parkeerplaats beheerder, een steenrijke Jood, altijd plaats in zijn parking.. (100 auto's)

Mooie kerel

Wattman | 03-08-23 | 00:53

Nou er werd al op gehint. Deze is toepasselijk voor vandaag.
youtu.be/5qm8PH4xAss

Zalwelweer | 03-08-23 | 00:47 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

Heeyy, biertje ? Oude schaapsherder...

Wattman | 03-08-23 | 00:45

Lezersvraag: waarom bestaat het Zuid Afrikaanse vrouwen voetbalteam uitsluitend uit donkergetinte vrouwen ?

Cornelis12 | 03-08-23 | 00:09 | 6

Voetbal is daar vooral een sport voor zwarte volkeren. Bij de mannen ook weinig blanken. Blanken spelen er rugby.

Nuuk | 03-08-23 | 00:19

@Nuuk | 03-08-23 | 00:19: Daar moet dus iets aan gedaan worden! Weinig inclusief ofzo nu pff

wilderst | 03-08-23 | 00:24
▼ 3 antwoorden verborgen

Lieve @Zalwelweer Van harte gefeliciteerd met jouw 26e verjaardag. Nog heel veel gezellige jaren. Hele dikke kus.
www.youtube.com/watch?v=inS9gAgSENE

Miss_Pinky | 03-08-23 | 00:02 | 3

Hehe. 26. Bijna goed. 49 klopt wel.

Zalwelweer | 03-08-23 | 00:23

Oppakken en uitleveren aan internationaal strafhof ?

De Turkse media melden eveneens dat Poetin op korte termijn een bezoek zal brengen aan Turkije. Mogelijk in de hoop om de Russische president gunstig te stemmen bedankte Erdogan het Kremlin uitvoerig voor het sturen van blusvliegtuigen om bosbranden in Turkije te bestrijden. Ook zei hij dankbaar te zijn voor het recordaantal Russische toeristen dat deze zomer Turkije bezoekt.

Cornelis12 | 02-08-23 | 23:58 | 17

@Après toi | 03-08-23 | 00:43: Waarvan akte,dat is u wel toevertrouwd.

Theodorik1 | 03-08-23 | 00:48

@Après toi | 03-08-23 | 00:43: Ouwe polarisator ;-)
youtu.be/3xy1FZYRU6Y

Theodorik1 | 03-08-23 | 00:54
▼ 14 antwoorden verborgen

Dat is een herinnering van lang geleden voor mij! The Mo speelden vroeger een aantal keren in een zaal bij ons in de buurt, in Hattem. Daar was toen een grote evenementenhal en in trek bij een paar TV programma’s en ook soms concerten. U2 heeft er nog gespeeld en de singel I Will Follow is de live versie van dat concert.

Maar goed; the Mo speelde er vaak en ook Mark Foggo.
Haircut
www.youtube.com/watch?v=ffj0xbsqjRI

Nuuk | 03-08-23 | 00:03

Schrok me het lazerus bij de laatste foto, mijn schoonvader loopt ook overal in zijn blote reedt.

d e r e a l i s t | 02-08-23 | 23:43 | 2

Schoonfamilie kan men uitkiezen ..

Smoelensmid | 03-08-23 | 00:03

De overige fotos in het oorspronkelijke artikel (Parool, uiteraard) waren ook grappig, waaronder 1 totale freak die een broekje droeg met de tekst "one way" boven een pijl die naar zijn reet wees, die op zijn been een tatouage had met de tekst "Ik slik ! Slik jij ?"

Asteroid-B612 | 03-08-23 | 00:25

Bijna vier kilometer minder file in het centrum van Zandvoort. Dat is volgens Circuit Zandvoort het allergrootste voordeel van een extra, noordelijke toegangsweg van de Boulevard Barnaart (N200) naar het circuit.

,,Want dan vangen we bij grote evenementen direct al 550 auto’s af die we via de noordelijke toegangsweg naar het parkeerterrein kunnen leiden. Die hoeven dan niet meer door het centrum van Zandvoort, dat scheelt zeker dertig procent extra verkeer’’, aldus trackmanager Niek Oude Luttikhuis dinsdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.

De circuitbeheerder hoopt dat de hoogste bestuursrechter met een uitspraak de Haarlemse bestuursrechter en de provincie Noord-Holland zal passeren en alsnog het gebruik van de toegangsweg op maximaal vijftig evenementendagen per jaar zal goedkeuren.
www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf2023080...

Cornelis12 | 02-08-23 | 23:38 | 3

Oftewel Bernard jr. probeert op alle mogelijke manieren zijn door de gemeente Zandvoort betaalde illegale privé ingang, recht tegenover zijn besloten beachclub, gelegaliseerd te krijgen.

Cornelis12 | 02-08-23 | 23:42

@Cornelis12 | 02-08-23 | 23:42: Je kunt het ook anders zien.

In een normaal land kun je rijden tot je doel...

Dus we hebben te weinig wegen of teveel inwoners

wilderst | 03-08-23 | 00:02

Beter voor het milieu toch, de kortste weg.
Anders sta je al vanaf Bloemendaal City in de file.
Zandvoort had net als Knokke Heist een tramlijn horen te hebben.
Maar in Nederland hebben gemeentes meer met Parkeerterreinen verpachten aan de hoogste, bieder, die conform Rutte Doctrine, die de parkeerders ook weer compleet leegtrekt, met exorbitante prijzen.

Torquemada | 03-08-23 | 00:09

Ik denk morgen even je stuk op mijn gemak te gaan lezen, Arthur, nu wat snel er doorheen. Laatste kan ik niet laten, ook al is het voornemen om later te lezen.
Leuk die Portugese avonturen. De keren dat ik daar was, viel op dat ik er vaak regen had. Net als nu op Ameland, ook een soort Portugal, waar je volgens mij mooie verhalen over de eilanders kan schrijven. Een rondje Waddeneilanden? Het zijn toch wel de Azoren van Nederland.

Nuuk | 02-08-23 | 23:36 | 9

@Nuuk | 02-08-23 | 23:55: Afgelopen zaterdag en zondag waren ze te zien op RTL7. Nauwelijks reclame. Heb heus niet gekeken.

Zalwelweer | 03-08-23 | 00:01
▼ 6 antwoorden verborgen

Daar kan je veel kibbeling van maken!

keestelpro | 03-08-23 | 03:56

Trump krijgt aanklacht.
Gaat niet op de aanklacht in, maar woordvoerder begint over nazi-methodes, de reden waarom ze daar nu mee komen, en meer om zich heen wijzerij.
Niet zo handig toch.
Weerleg dan die aanklacht.
Anders blijft het toch hangen.

AdvocatusDiaboli | 02-08-23 | 23:29 | 1

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is en daar hoef jij niet aan mee te werken!

Bodycam bewijst: ‘vechthond’ onschuldig
www.youtube.com/watch?v=9X5VNrTBV3s

BadPatNL | 02-08-23 | 23:33

Lezerswaarschuwing: hoorde van kennis die werkzaam in een ziekenhuis is dat er geregeld mannen met voorwerpen in hun anus onder het mes moeten. Onlangs man die een vibrator van z'n vrouw naar binnen had geschoven. Dat ding had zich vacuüm gezogen dus onder het mes. Daarna werd de echtgenote netjes gebeld of ze 'm nog terug wilde. Ze zag er vanaf.

Cornelis12 | 02-08-23 | 23:28 | 12

Smoelensmid, erg fraai design... de kwaliteit en service zal uitmuntend moeten zijn voor de prijs. Maar goed, ik verdien dan ook geen 300,- in 10 min. (kijkt op z'n tandartsrekening).

Unsinkable-Sam | 03-08-23 | 02:12

@J.Cash | 03-08-23 | 01:26:
Fransen en meubeldesign meestal een ongelukkige combinatie ook in dit geval.

Basil Fawlty | 03-08-23 | 09:58
▼ 9 antwoorden verborgen

Ja! Dikke sh$#t!

Zqwiqly | 02-08-23 | 23:59

Chris Rea - Last Train (2017)

youtu.be/JW6M3MEgDKY

Gelijk ook zijn laatste album. Nadat hij knockout ging tijdens een concert eind 2017 (beroerte waarschijnlijk) is hij niet meer in staat om op te nemen / op te treden ben ik bang.

Hier nog wél een teken van leven, een race met klassieke auto's in 2020:

youtu.be/EdLIX8907M8

Papa Jones | 03-08-23 | 00:28

Gaan we Stamcafé? Ja / Nee / Risico? / Duurt lang?

Zalwelweer | 02-08-23 | 23:24 | 26
▼ 23 antwoorden verborgen

Goed nummer.

Zalwelweer | 02-08-23 | 23:37

Bedankt. Not.

Zalwelweer | 02-08-23 | 23:38

Holleeder of Taghi ?

Gevangene ontsnapt bij Vught tijdens plaspauze uit cellenbus, zoektocht levert niets op: ‘In paar uur kan hij ver komen’
www.bd.nl/vught/gevangene-ontsnapt-bi...

Cornelis12 | 02-08-23 | 23:05 | 14

De idioten, mag ik even plassen, en hop weg is de gevangene. Dom volk. En die moeten de gemeenschap beschermen.

AntiZanicz | 03-08-23 | 08:39

Lulhannes is al gepakt. Zat in de trein te bellen met een geleende telefoon. Een oplettende reiziger belde de popo.

AntiZanicz | 03-08-23 | 08:54
▼ 11 antwoorden verborgen

1 uur erop, 26 reacties.

23.02 en nog geen stamcafe.

Trusten lieve mensen!

wilderst | 02-08-23 | 23:04

mensen, type bij google even in: review coinmarkt.

_kees_ | 02-08-23 | 22:57 | 8

@Papa Jones | 02-08-23 | 23:09: Hehe.

Zalwelweer | 02-08-23 | 23:22
▼ 5 antwoorden verborgen

Mensen die eten in de trein, altijd -1.

Schadenfreude | 02-08-23 | 22:56 | 11

@Miss_Pinky | 02-08-23 | 23:42: De mijne ook niet. Maar ik zou weleens mijn auto's weg moeten doen want lastige handen. We gaan het zien.

Zalwelweer | 02-08-23 | 23:52

@Zalwelweer | 02-08-23 | 23:52: Ja maar nu nog niet, toch? En anders kan je op de Slinge op de metro stappen. Komt goed !

Miss_Pinky | 03-08-23 | 00:09

Zeker als het een BBQ is.

Piggelmee | 03-08-23 | 00:19
▼ 8 antwoorden verborgen

Zijn er meer mensen die net als ik heel wat uurtjes hebben gedanst in de Winkel van Sinkel?

Roos | 02-08-23 | 22:56 | 23

Doet mij denken aan een rijmpje uit mijn jeugd:

In de Winkel van Sinkel is alles te koop

Hoeden en petten
En damescorsetten

Dropjes om te snoepen
En pillen om te poepen.

Maar dansen? Nee, wist ik niet.

rustzacht6 | 03-08-23 | 06:56

@rustzacht6 | 03-08-23 | 06:56: ha... dat is het ook lang geweest. Die winkel verdween uit het pand, de naam bleef. Eerst is er nog een bank in gehuisvest geweest

Roos | 03-08-23 | 07:07
▼ 20 antwoorden verborgen

Mijnheer Arturo valt eigenlijk best mee als hij niet gezopen heeft.
Jammer dat hij naar een feestje moest bij rijke landgenoten die er niks beter op vonden dan ... bitterballen te serveren.
Ik kijk vanzelfsprekend niet neer op gefrituurde gerechten, en ik begrijp dat bitterballen het hoogtepunt zijn van de Nederlandse culinaire traditie, maar ik hoop dat Arturo ook nog iets anders te vreten kreeg.

Nonkel Frituur | 02-08-23 | 22:54 | 5

Het moet gezegd, hij oogt veel gezonder.
Maar don't fuck with da Bitterbal.
Wij behandelen jullie gore maagzuurverdraaiende oosenwit ook met respect, Frituur is nu eenmaal de ultieme guilty pleasure.

Shoarmamasutra | 03-08-23 | 00:12

Bitterballen zijn de bom. Altijd en overal. Naast heel veel ander lekkers, that is.

2tribes | 03-08-23 | 00:14
▼ 2 antwoorden verborgen

Heel verhaal weer. Wel mooi.

Zalwelweer | 02-08-23 | 22:49

De uitdrukking; “Die heeft twee linkerhanden”, waar zou dat toch vandaan komen?

Normpje | 02-08-23 | 22:45 | 3

En link(s)miegel.

Après toi | 02-08-23 | 23:11

@Après toi | 02-08-23 | 23:11: Precies en de rechterhand zijn betekent behulpzaam, goed werk leveren, op kunnen vertrouwen, altijd beschikbaar, gedienstig, groot oplossend vermogen. Jammer dat vvd dat nou net niet in zich had. Daar zijn we Geert dan weer voor nodig.

Normpje | 02-08-23 | 23:24

Ik heb twee linkerhanden maar helaas ben ik rechts.

Piggelmee | 03-08-23 | 00:20

Fijn weer om je te lezen Arthur. Laatste nachtje in mijn blokhut en morgen weer met de auto richting de open inrichting die Nederland heet. Gelijk even checken hoe het aan de Pools Wit-Russische grens is. Nog even genieten van mijn rijkdom in de wetenschap dat volgend jaar ik hier vaker kan zijn.

Kaitseliit | 02-08-23 | 22:44

Altijd vervelend wanneer mensen in de omgeving gaan zitten eten. Meegebracht of niet. Vooral later op de dag niet uit te roeien.

AntiZanicz | 02-08-23 | 22:42 | 9

@Normpje | 02-08-23 | 23:29:
Heerlijk, krijg er nu al zin in!
@Smoelensmid: Dank. Ben sowieso een late eter maar dit is wel een beetje "te". Moet ook op een normale tijd naar bed en er morgen redelijk vroeg uit.

Graaisnaaiert | 02-08-23 | 23:41

@lezeres | 02-08-23 | 23:26: Etensluchten in de trein zijn wel vreselijk op zich. NS verdient het meeste door vreten te verkopen via het vastgoed bedrijf. Alle vreetzaken op stations zijn van NS. Vreemd genoeg zijn de stations van NS geworden terwijl het geld kostende spoor van de gemeenschap is gebleven. Hoe dom is men toch bij die ministeries.

AntiZanicz | 03-08-23 | 08:36
▼ 6 antwoorden verborgen

Dat is diep rood

Papa Jones | 02-08-23 | 22:59

Daar had een waarschuwing bij gemogen. Toch geklikt.

JJMS | 02-08-23 | 23:08

@JJMS | 02-08-23 | 23:08: Zelfs na jouw waarschuwing toch ook geklikt en onmiddellijk spijt! Nieuwsgierigheid is soms, niet altijd, een slechte eigenschap, ;-))

lezeres | 02-08-23 | 23:18

@W_F | 02-08-23 | 22:52:

Dat heb je zeker gelezen op Feesboek?
Er is nog nooit een mens dood gegaan aan suiker of vlees maar wel aan veganistische dieeten.
Geen mens blijft gezond zonder vlees.

Piggelmee | 02-08-23 | 23:42

@Piggelmee | 02-08-23 | 23:42: Dat is niet waar. Je kunt vlees wel degelijk vervangen. Stond laatst een uitgebreid artikel over in de Linda.

Après toi | 03-08-23 | 00:18

@Après toi | 03-08-23 | 00:18:

Als je 10 kilo soja en een paar vitaminepillen vreet wel.

Piggelmee | 03-08-23 | 00:22
▼ 16 antwoorden verborgen

Maak van "mensenkut" nog even "mannenkut" en het artikel is helemaal af.

Zuurteregelaar | 02-08-23 | 22:07 | 1

Hoi Rob Jetten…

eerstneukendanpraten | 02-08-23 | 22:29

Jongens waren we- maar aardige jongens. Al zeg ik 't zelf.

Après toi | 02-08-23 | 22:06 | 2

Vond het boek van Nescio zwaar overgewaardeerd.

eerstneukendanpraten | 02-08-23 | 22:28

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland