Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten — Russische waterlinie

Poetin ziet Russische, Europese en Aziatische levens als muntgeld dat je moet uitgeven

“Tot 1 januari 2028 vindt geen technisch onderzoek plaats naar ongevallen op gevaarlijke productielocaties en ongevallen van kunstwerken die hebben plaatsgevonden als gevolg van vijandelijkheden, sabotage en terroristische daden.” Was getekend, de Russische Federatie, op hun eigen website. De dictator liet een verkapte bekentenis notuleren, ruim voor de oorlogsmisdaad.

Poetin besloot op 30 mei 2023 dat er vijf jaar lang geen onderzoek komt naar het opblazen van de stuwdam op 6 juni 2023, precies een week later. Om zeker te zijn van de reikwijdte van deze wet over de gehele stuwdam wordt deze aangehaald als waterbouwkundige, hydraulische constructies en elektrische energie-industrie. De regio Kherson, waar de dam lag, wordt expliciet genoemd.

Binnen hetzelfde document heeft de Russische Federatie het over de Zaporizhia-regio. Dat is een stad aan de bovenstroomse, noordelijke kant van het stuwmeer. Midden in het stuwmeer ligt de grootste Europese kerncentrale. Die eerder regelmatig beschoten kerncentrale heeft de komende dagen nog koelwater uit de rivier nodig om zichzelf gecontroleerd uit te zetten. U mag gaan bidden...

Gebrek aan rondgepompt koelwater blokkeerde in Fukushima een gecontroleerde stillegging. De dieselgeneratoren waren beschadigd door zeewater, er was geen ondergrondse elektriciteitskabel tussen koelwaterpomp en de rest van Japan en er was geen loze koelleiding direct naar de reactor. Omdat een tonnetje aan investeringen ontbrak, werd Fukushima wereldwijd nieuws.

De Krim heeft eveneens geen watervoorziening meer. Zoetwater werd afgetapt vlak voor de stuwdam. Poetin wil graag de Krim annexeren voor de marinebasis in Sebastopol, waar zijn vloot van de Zwarte Zee resideert, maar de plaatselijke bevolking hoeft niet per se water te drinken of hun akkers te irrigeren. Sterf maar. Poetin ziet jonge Russen, boeren en burgers als zand in de woestijn.

De gevolgen van deze watersnoodramp treffen een gebied groter dan Zeeland. Oekraïne moet over de frontlinie en rivier heen proberen humanitaire hulp te verlenen aan Oekraïners in bezette gebieden. Poetin vindt het prachtig om met civiele taken het Oekraïense leger af te leiden. Hij laat Zelensky kiezen tussen mensen redden en mensen bevrijden.

De landbrug van Poetin werd al voor de helft beschermd door het stuwmeer in de Dnipro-rivier. Daarvan zal de waterstand dalen, maar er zit nergens een brug. Het stuwmeer zal leeglopen, er blijft een rivier met aan twee kanten een moeras over. De natuurlijke bescherming blijft voor Poetin, tweehonderd kilometer aan front blijft afgedekt.

Benedenstrooms zijn bruggen te laag voor huidige rivierstanden, wegen beschadigd door de overstroming en er zit aan twee oevers een rampgebied. Dit honderd kilometer brede front werd met een enkele explosie een ondoorwaadbaar rampgebied. De directe route tussen Kyiv en de Krim is voorlopig geblokkeerd. Daarom hield het Russische leger de dam ruim een jaar in bezit.

Poetin had na alle aanvallen op de infrastructuur van zijn landbrug naar de Krim al grote moeite zijn troepen op het Zuidfront met Oekraïne te bevoorraden. Nu kan hij zich meer concentreren op het Oostfront en eenheden in reserve houden voor de verdediging van het noordoosten. Elke vertraging is in het voordeel van Poetin, die de oorlog nodig heeft om aan de macht te blijven.

Poetin is een waanzinnige ex-KGB-er die vanuit de bunker denkt dat de koude oorlog nog bezig is. Hij offert zijn jeugd met verouderde wapens op het slachtveld. Een slagveld kan je het niet noemen, want dit is een pure gehaktmolen. De uitkomst van deze oorlog is zeker, het is alleen zo jammer dat het nog jaren gaat duren. Rusland mag straks weer zichzelf zonder economie en jeugd opnieuw uitvinden.

De internationale gemeenschap heeft echt een beter antwoord nodig op dit type dictators die met een setje kernwapens de wereld gijzelen en onbeperkt dood en verderf zaaien. Noord-Korea is met 26 miljoen ondervoede en gehersenspoelde zombies klaar voor decennia aan zinloze gewapende strijd ter glorie van hun superieure leider. Het zijn tikkende tijdbommen, die zich lastig laten ontmantelen.

Hier helpen geen miljarden, boycotts of wapens. Oligarchen houden Poetin aan de macht, bang om uit een raam te vallen. Die zien handelsblokkades als hinderlijke jeuk, inbeslagnames als incidentele belasting. Als je een pistool tegen je hoofd hebt, denk je niet na over je bankrekening of superjacht. Wie vreest voor zijn eigen leven en het leven van zijn kinderen kijkt niet naar materiële zaken.

Terwijl jonge Russen worden gedwongen te sterven voor het vaderland, feesten de kinderen van oligarchen rustig door in het westen. Kostscholen, dure mode en sportwagens, het kan allemaal. We belonen dit wangedrag met extreme rijkdom. We werken eraan mee, we faciliteren het. Een biljoen aan Russische rijkdom is verstopt in de westerse samenleving, dat gaan we nooit allemaal vinden.

Wie het gemeenste vecht, wint.

Reaguursels

Inloggen

Nou zo makkelijk is het niet in Rusland. Ze produceren te weinig en moeten een totale oorlogseconomie gaan voeren en zelfs dan is er aan vele dingen een tekort. Ook als dit counteroffensief een sisser wordt. Er is op een gegeven moment niks meer om mee aan te vallen. Dan komen er op een gegeven moment F16's en nog meer spul. Oekraïne wordt met de dag sterker. Er blijft op deze manier niet veel over van het Russische tankleger en de Russische artillerie, twee voorheen krachtige entiteiten.

geerdt | 11-06-23 | 01:18 | 1

SAMUEL CHARAP is a Senior Political Scientist at the RAND Corporation and a co-author of Everyone Loses: The Ukraine Crisis and the Ruinous Contest for Post-Soviet Eurasia. He served on the Policy Planning Staff of the U.S. Department of State during the Obama administration.

www.foreignaffairs.com/ukraine/unwinn...

theo-is-dood | 11-06-23 | 06:51

Wie het gemeenste vecht die wint... Ik zet mijn kaarten liever op het meest profesionele en gemotiveerde leger met de modernste wapens. Verder is de tijd dat het Westen zich laat chanteren door nucleaire dreigementen ook voorbij, wat betreft wapensteun. Een goede les voor andere landen die dat ook doen of misschien dat soort plannen hebben..

Geilbaard | 11-06-23 | 00:07

Mijn waarde @Feynman, mag ik zo vrij zijn om een paar correcties aan te brengen in uw schrijfsel? U zult me sommige Engelse termen moeten vergeven. Ik lees al mijn reactor lectuur in het Engels.

De reactoren in Fukushima liepen op vol vermogen toen ze ge-scrammed werden. Het "scrammen" van een reactor is het stoppen van het kernsplitsing proces door middel van insertie van alle control rods tegelijk. Ziet u het maar als een noodrem voor de reactor. Een PWR/ VVER/ BWR ligt binnen 2-3 seconden volledig stil. Ter illustratie, de RBMK, de reactor die in Chernobyl op de loop ging, had maar liefst 18(!) seconden nodig om volledig tot stilstand te komen. Na het stil leggen van een reactor zorgt de zogenaamde decay heat er voor dat zeker de eerste uren na een scram de restwarmte nog tot 10 procent van het thermisch vermogen van een reactor kan bedragen. Daarom is het in de eerste dagen/ weken zeer belangrijk om de reactor van voldoende koelwater te voorzien om te voorkomen dat de boel in een meltdown vliegt. En dat is letterlijk wat het woord zegt. De fuel rods worden zó warm door de decay heat dat ze letterlijk smelten. Let op; dit is dus geen tweede Chernobyl! Onherstelbare schade aan de reactor? Dat zeker, maar zolang het containment gebouw (die betonnen puist om de reactor heen) intact blijft is er weinig aan de hand. Vergelijk het met wat er in 1979 met de TMI 2 reactor van de Three Mile Island centrale gebeurde. De reactor kon als verloren worden beschouwd, maar er was niemand dood, en ook de omgeving bleef gevrijwaard van ernstige besmetting zoals bij de ramp in Chernobyl.

"Gebrek aan rondgepompt koelwater blokkeerde in Fukushima een gecontroleerde stillegging."

Dit is feitelijk incorrect. Op het moment dat alle control rods door middel van een scram in de reactor gebracht worden, wordt het kernsplitsing proces ter plekke beëindigd. Dan ligt de reactor dus volledig stil. Wat wel doorgaat is het verval van de kortlevende splitsingsproducten. Dat is de zogenaamde decay heat. Dit is waarom je de pompen gaande moet houden na het stil leggen van de reactor. Die decay heat kan de boel nog aardig opwarmen daarbinnen, en kan de reactor in de problemen brengen wanneer die afvoer stokt. Ziet u boven voor het waarom.

Van de zes units in de Zaphorizhzhia centrale waren vijf units al sinds eind september in "cold shutdown mode". Dat wil zeggen dat de reactor op atmosferische druk is. Ter vergelijking; als de reactor in vol bedrijf is, is de werkdruk zo'n slordige 12,5/ 15,7 / 16,2 MPa, afhankelijk van het model VVER. De watertemperatuur ligt rond de 93 graden C bij een "cold shutdown". Als de reactor op vol vermogen loopt is de inlaat temperatuur 280-290 C, en de uitlaat temperatuur 320-325 C. Alleen Unit 5 was nog tot zeer recent in "hot shutdown mode" om de gehele centrale van stoom en warm water te voorzien. Maar ook deze laatste reactor unit is nu in "cold shutdown mode":

- www.world-nuclear.org/ukraine-informa...

Sjefke7807 | 10-06-23 | 23:23 | 1

Sjefke,.. Chapeau!

The Felchmeister | 10-06-23 | 23:58

..en waarom maken wij ook al weer (als NAVO, of EU) druk om dit conflict tussen twee Slavische landen? Rusland, Oekraïne..allebei landen waar wij niets mee hebben, niets van (moeten) willen..

Nederlanddraaitdoor | 10-06-23 | 23:14 | 4

Duss, conflict tussen twee landen/ Slavische volkeren...niet NATO, niet EU..

Nederlanddraaitdoor | 11-06-23 | 00:19

@Nederlanddraaitdoor | 11-06-23 | 00:19: het is extreem, maar dan ook extreem, gebruikelijk voor landen om zich te bemoeien met conflicten aan hun directe grens. NAVO grenst aan Oekraine, EU ook. Rusland is een agressor en dus is het niet gek ze een halt toe proberen te roepen in een grensland ipv te wachten tot ze ook leuke speciale operaties gaan uitvoeren in Finland, Baltische staten, Moldavië, Roemenië, Polen etc.

Ik vind het prettig dat wij een soeverein "buurland" (EU/NAVO perspectief) steunen in hun legitieme strijd tegen een agressor. Zie dat veel liever dan dat we die agressor altijd maar zijn gang laten gaan.

TancredvanTiberias2 | 11-06-23 | 04:59

61.1% van de Nederlanders willen zich hier ook niet mee associeren.... maar erwerd doorgedrukt door Rutte en consorten

Johan C. | 11-06-23 | 05:51
▼ 1 antwoord verborgen

En daarom zou ieder land elke rus het land uit moeten trappen en nooit meer een toe moeten laten.

drs. P | 10-06-23 | 23:09 | 2

Dus omdat Poetin een klootzak is, zijn alle Russen klootzakken? Omdat onze premier een leugenaar is, zijn alle Nederlanders leugenaars? Aparte gedachtengang.

Kopieerapparaat | 11-06-23 | 00:46

De internationale gemeenschap heeft echt een beter antwoord nodig op dit type dictators die met een setje kernwapens de wereld gijzelen en onbeperkt dood en verderf zaaien. Noord-Korea is met 26 miljoen ondervoede en gehersenspoelde zombies klaar voor decennia aan zinloze gewapende strijd ter glorie van hun superieure leider. Het zijn tikkende tijdbommen, die zich lastig laten ontmantelen.
----
slik... pijnlijk stukje

appeltjesgroeneweide | 10-06-23 | 23:08

Heb laatst een film over water gezien, Avatar the way of the water. Toeval, wel eng zo...

Drs. D. | 10-06-23 | 22:58

Zou zo'n man als Putin zich nu echt nooit afvragen waarom hij 100-duizenden mensen zonodig de dood in moest jagen en nog veel meer mensen in de ellende moest storten, inclusief de nauwelijks te bevatten financiële schade? Of op zijn minst twijfelen?

_pacman_ | 10-06-23 | 22:15 | 4

Kunt u 1 voorbeeld noemen, van een dergelijke leider met normbesef? Maar bel hem gerust en vraag het hem. Wie weet.

vladimirows | 10-06-23 | 22:46

Nee, want korte ellende is nodig en de investering waard, ten gunste van het glorieuze duizendjarige Russische Rijk.

Mean Dean | 10-06-23 | 23:38

De dood is dan sowieso de schuld van de ander vind hij. En hij vindt het een heroisch sterven voor zijn eigen rijk

Shoarmamasutra | 10-06-23 | 23:53
▼ 1 antwoord verborgen

Als de uitkomst van de oorlog vast zou staan, dan zou Putin dat ook weten. Helaas staat de uitkomst niet vast.

Hadena | 10-06-23 | 21:53 | 3

Lees hieronder Foreign Affairs, winnen bestaat niet meer

theo-is-dood | 10-06-23 | 22:02

Jawel: duizenden onnodige doden, gevolgd door vredesoverleg.

vladimirows | 10-06-23 | 22:48

“An Unwinnable War
Washington Needs an Endgame in Ukraine”

In: www.foreignaffairs.com/ukraine/unwinn...

“But it is now time that the United States develop a vision for how the war ends. Fifteen months of fighting has made clear that neither side has the capacity—even with external help—to achieve a decisive military victory over the other. Regardless of how much territory Ukrainian forces can liberate, Russia will maintain the capability to pose a permanent threat to Ukraine.
[….]

These factors could lead to a devastating, years-long conflict that does not produce a definitive outcome. The United States and its allies thus face a choice about their future strategy. They could begin to try to steer the war toward a negotiated end in the coming months. Or they could do so years from now. If they decide to wait, the fundamentals of the conflict will likely be the same, but the costs of the war—human, financial, and otherwise—will have multiplied. An effective strategy for what has become the most consequential international crisis in at least a generation therefore requires the United States and its allies to shift their focus and start facilitating an endgame.
[…]

Either Russia or Ukraine, or, more likely, both, will have to settle for a de facto line of control that neither recognizes as an international border.“

www.foreignaffairs.com/

theo-is-dood | 10-06-23 | 21:37 | 1

Wat Putin op z'n minst wil: Oekraine (& Georgia, e.a.) niet bij de NAVO. Wat ook niet zal gebeuren bij een Frozen Conflict met een stuk niemandsland a la N & Z Korea.
Maar NAVO is de enige garantie voor lange termijn bescherming & vrede.

Dus.... (doet hersens breken)

Klompz | 11-06-23 | 00:14

Oekraïne gaan hard verliezen, over een paar dagen horen we van de russen dat ze van de kleine honderd Leopard 2 tanks die Oekraïne hadden, ze er al tweehonderd vernietigd hebben. Ja ja, dat gaat hard zo.

jan huppeldepup | 10-06-23 | 21:07

"De uitkomst van deze oorlog is zeker, het is alleen zo jammer dat het nog jaren gaat duren. Rusland mag straks weer zichzelf zonder economie en jeugd opnieuw uitvinden.''

Dat mag ik hopen. Alleen, soms twijfel ik er toch wel aan. Poetin kan er eindeloos jonge Russen tegenaan blijven gooien, lijkt het wel, en of die bij bosjes sneuvelen zal hem een worst wezen. Ik vrees dat de Oekraïners op termijn moeite zullen hebben om hun legers getalsmatig op peil te houden.

Nou ja, misschien zie ik het te somber in. Dat hoop ik dan maar.

Dr_Johnson | 10-06-23 | 20:59 | 2

Russische federatie heeft een veel grotere bevolking, met een naar verhouding veel grotere, schijnbaar oneindige, hoeveelheid slachtvee dat zich gewillig naar de slachtbank laat voeren. Dus het wordt moeilijk.

matatwork | 10-06-23 | 22:25

Maar wij, het westen, kunnen er toch ook eindeloos jonge oekrainers tegenaan gooien.

Portemonnee van de A | 10-06-23 | 22:44

Prima stuk, laten we niet vergeten waarom Oekraïne gesteund dient te worden.

SterF... | 10-06-23 | 20:41 | 6

@niv01 | 10-06-23 | 20:52: gaat u nu onder iedere bijdrage "niet mee bemoeien" schrijven? Waar bemoeit u zich mee!

BenZen | 10-06-23 | 21:07

@theo-is-dood | 10-06-23 | 21:38: leuk stukje, maar het stuk staat of valt op de VS of EU iets geven om de levens van Oekraïners of Russen. Misschien ben ik te cynisch, maar het lijkt me niet onaannemelijk dat het meer om macht draait dan om vrede te brengen.

Ikdoemisschienmee | 10-06-23 | 23:47
▼ 3 antwoorden verborgen

De plaats van het westen is veranderd, alleen heeft nog niet iedereen het door. Zie het subtiele verschil in benadering door vroegere bondgenoten: smoothiex12.blogspot.com/2023/06/wow-...
En niet alleen in Saoedie-Arabië. Kijk naar hoe India, Zuid-Afrika en Brazilië zich tegenwoordig opstellen. Dit zijn veelzeggende ontwikkelingen die we zelf hebben opgeroepen/versneld door de rest van de wereld op arrogante wijze te schofferen en nu ziet die wereld door de opstelling van Rusland en China een kans om onder de westerse laars uit te komen.

Spie | 10-06-23 | 20:37 | 7

@RandyBiel | 10-06-23 | 20:48: Ja, blijkbaar wel, althans de leiders van die landen. We hebben als westerse landen echt bepaald geen goede naam in de rest van de wereld, hoor. Je kunt dan denken aan het koloniale verleden, maar ook aan het feit dat de EU de markt voor concurrentie uit die landen gesloten houdt, denk bijv. maar aan de agrarische markt. En die vele honderden Amerikaanse bases over de wereld en de Amerikaanse houding t.o.v. die landen (bek dicht en doen wat er gezegd wordt!) maakt het land er ook niet populairder op. Zie de strong-arm politiek ten opzichte van landen die hun schamele welvaart niet op het spel willen zetten door Rusland te boykotten.

Spie | 10-06-23 | 21:23

De economie van de Briigslanden is peanuts vergeleken met het westen
En waarom zouden we ons überhaupt iets gelegen houden aan al die kleine tenen en pemels van potentaten die je voor een korting per vat tijdelijk je vriend mag noemen

Shoarmamasutra | 11-06-23 | 00:18
▼ 4 antwoorden verborgen

Van wat ik heb begrepen heeft Poetin al zo'n 3 andere dammen opgeblazen. De waterlinie dus. Ik kan me niet voorstellen dat ze in Kiev daar geen rekening mee hielden. En toch, het blijft raar. Oekraïne had al bruggenhoofden.

Ndranghitiari | 10-06-23 | 20:20 | 4

@Spie | 10-06-23 | 20:38: waarom zou hij? U weet toch altijd alles? Zoek het lekker zelf op.

BenZen | 10-06-23 | 21:08

@BenZen | 10-06-23 | 21:08: ik zocht maar kon alleen een dam bij Krivoi Rog vinden en een dam die Oekraïne opgeblazen had. Vandaar mijn post.

Spie | 10-06-23 | 21:27
▼ 1 antwoord verborgen

Daarom moet je never never nooit elke vorm van inperking van de democratie accepteren.
Protesteren tot je erbij neervalt, daarna kan het niet meer.

snapal | 10-06-23 | 20:11 | 1

U spreekt als een 101 airborne dicision veteraan. Waardevol.

nobodiesunmighty | 10-06-23 | 20:38

De Oekraïense militaire leiding had er eigenlijk vanuit moeten gaan dàt Poetin uiteindelijk de dam zou laten ploffen. Dan had Oekraïne dus beter zelf het ding kunnen laten springen op zo'n wijze dat het nadelig was voor de Russen en de versterkingen net ten noorden van De Krim. Bijvoorbeeld door het ergens in de rivier aanleggen van een korte dam vanaf de westelijke oever om het water de kant van De Krim op te sturen. Of iets dergelijks. Of ze hadden een gedeelte van de dam kunnen 'openen' zodat het water gelijkmatiger weg zou vloeien. Nadat ze de bevolking hadden gewaarschuwd natuurlijk.
Maar ja, ik heb makkelijk praten, zo achteraf...

Aristotalloss | 10-06-23 | 19:59 | 7

@jan huppeldepup | 10-06-23 | 21:00: wie had die schade aan de sluisdeuren veroorzaakt door er een raket op af te schieten?

Spie | 10-06-23 | 21:29

Ja precies. En wie in 1940 schoot gaten in de Afsluitdijk, toen de Duitsers Kornwerderzand naderden? Precies, die Hollanders. Ze moesten zo nodig hun eigen land in de vernieling schieten. En dan nog de inundaties... schandelijk.

Beste_Landgenoten | 10-06-23 | 21:46

@Beste_Landgenoten | 10-06-23 | 21:46: u bent bar slecht op de hoogte. Koornwerderzamd is de enige plek in europa in 1940 waar de Duitsers niks konden bereiken. De verdediging is tot de capitulatie ongeslagen

Shoarmamasutra | 11-06-23 | 00:27
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
niv01 | 10-06-23 | 19:56 | 8
▼ 8 antwoorden verborgen

Een van de beste analyses van de dam, en dat rusland waarschijnlijk de dam (zonder explosieven) heeft laten instorten door verkeerd gebruik van schuiven in de dam. rusland had de dam onder controle dus blijft ook verandwoordelijk voor ongelukken of slecht beheer. Duidelijkste "bewijs" is dat weg over de dam in de satelliet foto's al een of meer dagen eerder ingestort was: youtu.be/6z4rhBKTT5U

W_F | 10-06-23 | 19:55 | 6

Ach, het was een ongelukje....

BenZen | 10-06-23 | 21:23

Raar verhaal. Er zijn videos dat het over de dam loopt, hoger dan de schuiven.

Shoarmamasutra | 11-06-23 | 00:36
▼ 3 antwoorden verborgen

Slachtveld? Dat moet zijn 'slagveld'.
Begrijpelijk misverstand, heel veel verschil is er ook niet.

Ichneumonidae | 10-06-23 | 19:53 | 2

12 dooien toch.. Poeh hee

niv01 | 10-06-23 | 19:54

sjglagchtfeld..(lang trekken), klinkt dramatischer.

nobodiesunmighty | 10-06-23 | 20:56
-weggejorist-
niv01 | 10-06-23 | 19:52 | 3

Is er werkelijk niemand meer die weet of snapt dat hier gewoon een oorlog aan de gang is en dingen gebeuren die in oorlogen gebeuren? is al eeuwen zo, niet leuk, maar de onaangename realiteit.

smdyasc | 10-06-23 | 19:50 | 1

Ja in oorlogen slopen ze, plunderen ze en verkrachten ze alles waar een gat in zit sinds eeuwen. Moet je je er dan maar bij neerleggen? Jij hebt geen dochters zeker.

Shoarmamasutra | 11-06-23 | 00:37

Het ziet er naar uit dat Rusland het de komende 50 jaar best lastig gaat krijgen.

Polycynisch | 10-06-23 | 19:42 | 3

Oost rusland zou wel eens Chinees kunnen worden. Er zit meer olie en gas dan in Taiwan.

W_F | 10-06-23 | 19:58

@W_F | 10-06-23 | 19:58: nee, die zijn twee handen op één buik. China weet dat het als volgende in het visier van de VS is en ze houden elkaar stevig omarmd: zodra de ene valt, is de ander ook verloren. Verder wonen daar geen Chinezen, wel als gastarbeider, maar alleen Russen kunnen grond in Rusland bezitten en de enige manier om Rus te worden is het trouwen met een Russische vrouw en maar weinigen van hen zien een Chinese echtgenoot erg zitten. Dus ook op lange termijn geen echt probleem. Bovendien investeert Rusland nu sterk in het oosten en dat zal op termijn mogelijk betekenen dat er meer Russen die kant op gaan.

Spie | 10-06-23 | 20:49

Feyman, dat stukje over Noord-Korea klopt niet echt helemaal. Kim Jong-Un heeft deelgenomen aan onderwijs in Zwitserland en heeft een ander verleden dan Poetin. De elite van Noord-Korea heeft baat aan het in stand houden van de huidige situatie. De meeste mensen in Zuid-Korea delen (helaas) deze mening, een hereniging is een verloren droom. China heeft ook vrij veel achterdeurtjes inmiddels en heeft baat aan een buffer met het westerse Zuid-Korea.

Redelijk off-topic maar wilde het wel even kwijt. Voor de rest heldere analyse over het vreselijke conflict in Europa

Kartelmaster2000 | 10-06-23 | 19:40 | 1

De elite in Rusland (oligarchen) hebben ook baat bij het in stand houden van het systeem.

snapal | 10-06-23 | 19:59

Serieus, Google Translate... "ongevallen van kunstwerken"? Hup XR, snel verf op wat beroemde kunstwerken smijten in de Hermitage.

OverdaanDerOnderheid | 10-06-23 | 19:32 | 2

Rusland gaat zich niet opnieuw uitvinden. Ze nemen na Putin weer een sterke leider.

impy | 10-06-23 | 19:25 | 5

@bqbq | 10-06-23 | 19:34:
In het hele voormalige Oostblok, vroeger overleefden alleen de allersterksten daar, denk ik.

Mr_Natural | 10-06-23 | 19:36

Tegen die tijd heeft rusland geen goed onderhandelingspositie met de landen die nog zaken met ze willen doen, dus die nieuwe leider zal macht (en misschien wel grond) af moeten staan als hij er nog iets van wil maken. Maar de kans is groter dan een nieuwe leider het land nog verder wil uitmelken in plaats van opbouwen.

W_F | 10-06-23 | 20:03

@W_F | 10-06-23 | 20:03: ik ben bang dat je je lelijk vergist. Kijk naar de huidige situatie: ze staan letterlijk in de rij met een strooppot in de hand. Bedenk dat Rusland een onmetelijke hoeveelheid bodemschatten heeft. Reken bijv. maar even uit hoeveel India heeft verdiend met het importeren van olie (met een flinke korting!) om die vervolgen als geraffineerd product (benzine, diesel) door te verkopen aan bijv. de EU. Dat geldt voor veel meer landen en producten. De auto’s en vrachtwagens in de EU rijden voor substantieel deel nog steeds op Russische olie, alleen het heeft een omweg via India, China of een ander land gemaakt en levert die landen gigantische winsten op. Zie het maar als een soort ontwikkelinghulp, dan doet het je wellicht minder pijn.

Spie | 10-06-23 | 20:59
▼ 2 antwoorden verborgen

Heeft Putin recentelijk nog wel rondgevraagd of hij nog schepen heeft die het doen of niet uit 1934 komen? Als zijn marine in dezelfde belabberde staat als zijn landmacht, volgens zeggen, ontgaat mij de noodzaak van een militaire haven, die je overigens ook per boot kunt bevoorraden.

Bootvisser | 10-06-23 | 19:23 | 1

Nah, de Russen hebben helemaal geen oorlogsschepen of onderzeeërs. De landmacht is uitgerust met pijl en boog, vandaar ook dat de Oekraïners al zo ongeveer bij Vladivostok staan.
Kernwapens? Welnee, zijn overigens irrelevant.
Denk ik hoor, weet het ook niet precies.

Ichneumonidae | 10-06-23 | 20:09

De kerncentrale heeft een eigen koelvoorraad voor dit scenario. Als er verder geen gekke dingen gebeuren, kan er genoeg gekoeld worden om af te schakelen.
Voor productie is er te weinig koelwater inderdaad maar gevaar is er eigenlijk niet. De vergelijking met Fukushima is niet terecht.

Bakkeleures | 10-06-23 | 19:23 | 5

De kerncentrale stond al bijna uit, dat scheelt al een een hoop warmte.

W_F | 10-06-23 | 20:05

"Als er verder geen gekke dingen gebeuren."
Dat is het punt nu juist: het conflict blijft maar escaleren.

guldenmiddenweg | 10-06-23 | 20:48
▼ 2 antwoorden verborgen

Het Westen/NAVO moet gewoon grenzen gaan stellen. Geen onderhandelingen meer met de Russen over de graandeal. Gewoon met NAVO oorlogsschepen de oekraïnese export vanuit de havens beschermen. Russen zullen hiertegen niets ondernemen. Geen gezeik meer over de rode lijnen van het Kremlin. Geef Oekraïne toestemming om alle westerse wapens ook te gebruiken tegen doelen in Rusland. Lever die ATACMS!

befkelulsema | 10-06-23 | 19:22 | 13

Maar we worden geen oorlog ingerommeld hoor. Is u uit eten geweest met Sjoerd S.?

vladimirows | 10-06-23 | 21:02

@AntiZanicz | 10-06-23 | 20:51: nee, dat wordt geregeld door het Verdrag van Montreux: nl.m.wikipedia.org/wiki/Verdrag_van_M...
Turkije heeft heel goede redenen om dat verdrag strikt overeind te houden, dus gaat beslist geen schending toestaan. Verder is de Zwarte Zee relatief ondiep en van een beperkte omvang. Rusland heeft daar een enorm militair overwicht en zal dat ook zeker gebruiken als het westen daar gaat ingrijpen. Verder kan de haven van Odessa met een paar langeafstandsraketten worden platgelegd. Dus kansloze onderneming.

Spie | 10-06-23 | 21:07

@AntiZanicz | 10-06-23 | 20:55: Dan is Duitsland oorlogsdeelnemer geworden en als Rusland die Duitse vliegtuigen neerschiet, geldt het navo-verdrag niet, want die waren buiten navo-gebied bezig. Ik denk niet dat er veel westerse piloten voor zo’n zelfmoordmissie te vinden zijn, want de Russische luchtverdediging is behoorlijk op niveau en boven Oekraïne heb je geen geïntegreerd systeem dat die vliegtuigen kan beschermen.

Spie | 10-06-23 | 21:12
▼ 10 antwoorden verborgen

Zodra we klassenbroekdrager knaapje Jetten van het CO2 dossier afhalen en met afgemeten zinnetjes op het oostfront loslaten, is het snel gedaan met Poetin.

Ervaringsdeskundige | 10-06-23 | 19:21 | 1

broek = boek

Ervaringsdeskundige | 10-06-23 | 19:21
-weggejorist-
Meneertjehetheertje | 10-06-23 | 19:15 | 1

“ . De uitkomst van deze oorlog is zeker, het is alleen zo jammer dat het nog jaren gaat duren. ”

Wat exact gaat die uitkomst dan worden? Om de gedachten te vormen; Dictator Assad is nog steeds de baas in Syrië .

theo-is-dood | 10-06-23 | 19:12 | 6

@A.I. van Dee | 10-06-23 | 19:25:
De afgelopen jaren onder Assad waren wel een doorslaand succes?

RandyBiel | 10-06-23 | 19:35

@leo de pejo | 10-06-23 | 19:22: Rusland implodeert niet, de zorgvuldig bij elkaar geraapte kliek van Poetin staan al klaar om hem op te volgen.
De meesten zijn nog fanatieker dan Poetin.
Rusland is verloren, ze hebben de democratie begraven (voor zo ver die aanwezig is) en ik zie niet in hoe die ooit terug kan komen.

snapal | 10-06-23 | 19:44

@RandyBiel | 10-06-23 | 19:35: Voor Assad wel, zijn leventje is niks veranderd.
Wat er met zijn bevolking gebeurt interesseert hem niks.
Hij weet nu toch dat hij elke opstand de kop in kan drukken, desnoods met hulp van Rusland.

snapal | 10-06-23 | 20:04
▼ 3 antwoorden verborgen

Rutte gaat hulp bieden, dus gaat helemaal goedkomen.
De ellende in Limburg is ie inmiddels alweer vergeten.

Ommezwaai | 10-06-23 | 19:10

Goede analyse Feynman. Nou alleen nog een boot in die famdoorbraak varen. Een flinke, dat dan weer wel

Einde van de Domheid | 10-06-23 | 19:10 | 1

Een flinke gaapdoorblaak.

Ochtendklok | 10-06-23 | 19:35

Zo is dat.

Dat kernenergieprobleempje snijdt voor Poetin gunstig aan twee kanten. De Samsoms hier gaan weer gillend in de antikernenergiemodus en Rusland heeft nog vele vele decennia gegarandeerd afzet voor olie en gas (sowieso trouwens, maar dat terzijde).

Zomaarwat | 10-06-23 | 19:09 | 1

Ruslands positie op de kernenergiemarkt is nog veel overheersender dan de al behoorlijk sterke positie op olie en gas.

Spie | 10-06-23 | 21:15

De centrale is al uit. Ze hebben koelwater nodig om de afschalende elementen te koelen. Dat is niet in drie dagen klaar. Een meltdown is nog steeds mogelijk met geremde staven.

AntiZanicz | 10-06-23 | 19:04

Kinderen van de rijken hoeven toch nooit naar het front als ze daar niet echt zin in hebben? Dat is in elke oorlog zo.

Mr_Natural | 10-06-23 | 19:04 | 8

Winston Churchill vocht in oorlogen in zijn jongere jaren.

Nederlandop1 | 10-06-23 | 20:54

Denk je? Naieve rus. Zelfs engelse prinsen vechten gewoon mee

Shoarmamasutra | 11-06-23 | 00:40
▼ 5 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland