Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GS tentamen journalistiek, keuzeblok: gesubsidieerde regiojournalistiek

kaarwreE

Uit de HBO-cursus: feiten, maar nu even niet

Bestudeer aandachtig dit artikel van de gesubsideerde regionale omroep RTV Utrecht. Beantwoord daarna de volgende vragen: 

1) Welke 'rode vlag' wordt wel heel erg expliciet beslist niet genoemd in het artikel? 

2) Waarom heeft de genoemde verdachte ineens geen voornaam meer, maar alleen twee initialen ('B. K.')?
Waarom is de voornaamprivacy van de ene verdachte (B. K.) belangrijker dan de voornaamprivacy van de andere verdachte (Volkert van der G., Pietje P., Michael P., etc)?
Is dit wel of niet in lijn met basale principes als 'neutraliteit' en 'objectiviteit'?

3) Op welke manieren wordt in dit artikel opzichtig om een groene mammoet in een klein kamertje bomvol porcelijnenkasten  heengedraaid? 

4) Welke patriarchale cultuur waarin de vrouw beslist minderwaardig is aan de man en waarin schaamte en eer een belangrijke rol spelen draagt per definitie fors bij aan het aantal geweldsdelicten tegen vrouwen in Nederland?
Waarom wordt die cultuur niet benoemd, ondanks een al jaren gaande groei van deze cultuur in Nederland?
Is het wel of geen zuivere journalistiek deze cultuur bewust niet te benoemen?

5) Beschrijf in je eigen woorden hoe het mogelijk is dat in 2023 een door belastingbetalers gefinancierde regionale omroep probleemloos uiterst relevante feiten en waarheden kan weglaten in een artikel?
Wat zegt dat over de staat van journalistiek in 2023?

6) Is het weglaten van dergelijke relevante feiten ook een vorm van 'desinformatie' of 'nepnieuws'?  
Zo ja, waarom?
Zo nee, waarom niet?

7) Beschrijf in je eigen woorden wat het precies betekent dat hedendaagse journalisten het niet noemen van onwelgevallige feiten nóg belangrijker vinden dan het bestrijden van 'femicide'. Maak daarbij gebruik van de termen: 'pathologisch', 'dystopisch', 'angstcultuur' en 'deugen'.

8) Schrijf een essay waarin je uitlegt dat wantrouwen in media soms wel degelijk wordt veroorzaakt door die media zelf en waarin je pleit voor gesubsidieerde regiojournalistiek die wél gewoon recht doet aan alle journalistieke principes en de wensen van de financierende belastingbetaler.

9) Beschrijf tot slot voor wie dit artikel eigenlijk is bedoeld: voor de lezers, voor een specifieke groep lezers die vooral dingen -niet- willen lezen of vooral voor de journalist en hoofdredactie zelf? Verwerk hierin de impliciete waarden en doelstelling van (gesubsidieerde) journalistiek en maak daarbij gebruik van de termen 'hysterie', 'woke', 'millennialcultuur', 'bukken' en 'collectief narcisme'.

De beste inzenders maken kans op naar keuze een geheel verzorgde rondreis door de catacomben van Haaksbergen of gratis zes uur in de wacht hangen bij de Belastingtelefoon. Succes!

Reaguursels

Inloggen

Hahaha, aangepakt die bange amateurs!

HeNKiEeE | 23-02-23 | 06:30

“Journalistiek betekent iets te drukken, waarvan iemand wil dat het niet gedrukt wordt.
Al het andere is Public Relations.”
George Orwell

Maggiesfarm | 23-02-23 | 02:42

Ik vind dat de artikelen veel gender neutraler kunnen bijv "Een persoon uit Amersfoort heeft zijn/haar ex vermoord". Verder mis ik de rode vlag eerwraak of eermoord.

HaaiBaai | 23-02-23 | 00:53 | 1

Dat laatste duurt nog even, maar zal ongetwijfeld op termijn in het wetboek van strafrecht worden opgenomen...

Maggiesfarm | 23-02-23 | 02:16

Naast bijvoorbeeld een toenemende woningnood, een buitenproportionele vraag naar zorg, druk op de instituties et cetera moet je dit gewoon op de koop toenemen.
Het behoort allemaal tot de enkele reis derdewereldland waarin velen zich weer thuis gaan voelen.....

Maggiesfarm | 23-02-23 | 00:43

De uitgang -icide wordt gebruikt om groepen te uitroeien. Hiervan is geen sprake de de term femicide is dus totaal misplaatst.

p3xxx | 22-02-23 | 23:53 | 2

Onzin, denk maar aan het woord infanticide voor het opzettelijk om het leven brengen van een kind jonger dan 1 jaar. Indien dit door ouders gebeurt, spreekt men van filicide.

de IJsman | 23-02-23 | 00:13

-cide betekent zoveel als doden/vermoorden.

de IJsman | 23-02-23 | 00:13

Als je dit benoemt, is het zielig voor de overgrote meerderheid moslims die er wel wat van proberen te maken en niet hun vrouwen onderdrukken of erger. En men heeft het al zo moeilijk met vinden van stageplaatsen en werk vanwege discriminatie door witte mannen. En als je het niet benoemt dan lijkt het net of deze problematiek in dezelfde mate ook bij witte Nederlanders zou kunnen spelen en dat is weer goed voor het gelijkheidsdenken van gekleurde Nederlanders. Want witte mannen slaan ook weleens hun vrouwen in elkaar en daar vinden we ook wat van. Kijk maar naar die kleine zanger. Zoiets toch?

Triage | 22-02-23 | 23:14

1. Dader heeft een culturele achtergrond van slachtoffercultuur?

2. Het is de schuld van lynchmobs op het guurrechtse internet. Stel nu dat iemand Bghammuchgt O. zou heten. Dan weet iedereen hem toch te vinden op social media. Nu is dat niet het geval als hij Bart heet want daar zijn er meer van. Maar je kunt mensen niet discrimineren op voornaam.

3. Niet. De mammoet wordt keurig beschreven net zoals de dader met alleen initialen. Iedereen weet hoe de mammoet heet en hoe hij er uit ziet. Alleen je mag geen mammoeten afbeelden want dat is belediging van het geloof van de mammoeten.

4. Het is erg hoor, maar heb je ook naar andere erge dingen gekeken? In patriarchale culturen zoals Rusland gebeuren ook erge dingen. En daar moeten journalisten ook bang zijn. Net als hier. Als een journalist teveel zegt, dan heeft hij een probleem. Dus de mammoet wordt ontweken.

5 en 6. Fake news. Dit kan de vorm hebben van onjuistheden verweven in een verhaal, maar ook kritieke omissies bewust in het artikel laten. Een kritieke omissie is ieder feit dat de lezer belangrijk vindt maar wat ten onrechte wordt verzwegen. Een artikel dat zich hier schuldig aan maakt is fake news en fraude. Fraude in details is minder erg dan fraude in hoofdzaken, dit is ook hoe de belastingdienst er mee om gaat als iemand fraudeert in de jaarrekening. Een journalist die betaald wordt om te frauderen door fake news te maken is een propagandist of een trol. De overheid heeft via gelieerde bedrijven trollen en propagandisten in dienst. Net als in bijvoorbeeld Rusland.

7. In het dystopische medialandschap van de steeds kleiner wordende groep deugende wegkijkers, kunnen enkel de pathologische leugenaars overblijven. De door snoeiharde pogroms ontstane angstcultuur snoert iedereen de mond die direct of indirect financieel afhankelijk is van een reputatiegevoelige klanten.

8 en 9. Fuck deze kotsvragen, ik heb geen zin meer.

geerdt | 22-02-23 | 22:41

10: schrijf een essay waarom daders beschermd worden met initalen en balkje voor de ogen en slachtoffers met naam en toenaam en volledige foto in de berichten komen.

Triple2K8 | 22-02-23 | 22:04 | 1

Daders krijgen een balkje als ze … zijn, en anders blijven ze geheel buiten beeld. In Angelsaksische landen zie je gewoon de hele porum te zien, overigens.
Groot verschil.

Analia von Solmsch | 23-02-23 | 00:32

4: Sja, hoe vaker dat voorkomt, des te vaker die meiden hun rug naar hun familie zullen keren en gewoon zelf doorgaan met hun leven te leiden, hun opleiding, en carriere en hun partner te kiezen. Dus ja, het is een proces waar die bepaalde bevolkingsgroep doorheen moet. En natuurlijk is het achterlijk dat daar niet over wordt bericht maar ja, het is al ruim 40 jaar zo dat alleen de positieve kanten van deze multiculturele samenleving worden genoemd dus eventuele problemen? Ach, incidentjes. We moeten natuurlijk wel doorgaan met mensen van buiten de EU halen he, want dat is het nieuwe verdienmodel hier voor Manage66.

Graaisnaaiert | 22-02-23 | 21:18

En als je dan leest dat de ouders van dat vermoorde meisje nog begrip tonen voor de dader, dan weet je dat het echt nooit goed gaat komen met die integratie. Nooit!

Crankhead | 22-02-23 | 21:10

DIE vrolijke islam moet je knuffelen,
anders zwaait er wat!

Verderkijkert | 22-02-23 | 20:50

"Is het wel of geen zuivere journalistiek deze cultuur bewust niet te benoemen?''
"Wat zegt dat over de staat van journalistiek in 2023?''

Ik vermoed - nav de berichtgeving over het 'kuisen' van de kinderboeken van Roald Dahl - dat er bij diverse media ook al 'sensitivity readers' in dienst zijn die ervoor moeten waken dat 'bepaalde' mensen negatief in beeld worden gebracht.

Bij de NPO had je een tijd geleden toch dat er een soort 'diversiteitsprijs' werd uitgereikt wanneer van 'bepaalde' mensen positief verslag werd gedaan? Een volgende stap is dan wellicht dat negatieve berichtgeving gewoon moet worden verboden, althans tegengegaan, althans onherleidbaar gemaakt moet worden.

Vroegah hadden kranten etc nog wel 'correctoren' in dienst, dacht ik, die storende taalfouten uit aangeleverde kopij moesten halen. Die zijn al lang geleden wegbezuinigd, zoals je vaak kunt zien bij het lezen van krantenartikelen. Maar nu zijn daarvoor in de plaats dus misschien wel 'sensitivity readers' gekomen. Het is maar een wilde theorie van me, maar toch.....

Dr_Johnson | 22-02-23 | 20:42

Het wordt toch echt eens tijd om die fluwelen handschoentjes weg te gooien. Verplicht uitzenden in het nieuws, iedere avond weer. Misschien dat de 'ongenoemden' eens tot inkeer komen door zelfreflectie o.i.d.:

Is er verband tussen toename van immigratie/islam en:

*** Homohaat?
*** Jodenhaat?
*** Kind-ontvoeringen?
*** Eerwraak?
*** De huidskleur van deelnemers bij "Opsporing verzocht"?
*** Het percentage niet-blanken in de gevangenissen?
*** Werkdruk politie?
*** Werkdruk rechterlijke macht?
*** Fraude bij toeslagen?
*** Druk op het zorgstelsel?
*** Intimidatie van hulpverleners?
*** intimidatie van artsen?
*** Enzovoort
*** Et cetera

O ja, voor de paar deugers op GS die aankomen met: "Ja maar ik ken ook een Kees die....". Klopt helemaal, van de 10 Keesjes is er zeker 1 die zogenaamd extreem-rechts is en homo's haat. Die ene Kees zien we dagelijks op het nieuws

Ik ken ook een Achmed die heeft een baan en doet zijn best. Echt een leuke gast. Maar van de 10 Achmeds zijn er gemiddeld zo'n 7 die alles extreem haten wat anders is dan islam. Van die 7 Achmeds hoor je nooit wat op het nieuws.

Roege | 22-02-23 | 20:42 | 2

Er waren eens 7 Achmeds.....

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 20:51

Je vergat nog kwaliteitsafname onderwijs en intimidatie leerkrachten + toename onveiligheid OV. Heb ik nu de bingokaart vol?

2tribes | 22-02-23 | 22:05

Het moet voor ChatGPT een koud kunstje zijn om aan de hand van de GS-vragenlijst het hele verhaal van RTV Rijnmond te reconstrueren, lijkt me.
Mij lukt het in ieder geval wel.

Schoorsteenveger | 22-02-23 | 20:26 | 8

@Joris Beltsin | 22-02-23 | 21:03:
Oh yes!

Schoorsteenveger | 22-02-23 | 21:23

Was ook mijn eerste gedachte - heeft ienand al aan ChatGPT voorgelegd?

2tribes | 22-02-23 | 22:02
▼ 5 antwoorden verborgen

Keurige cursus. Ik denk dat wij zo met elkaar tot een evenwichtiger journalistiek kunnen komen zonder kwetsbare bevolkingsgroepen te discrimineren, en aldus haatzaaierij uit extreemrechtse hoek afdoende kunnen neutraliseren.
Anders spelen wij Wilders maar in de kaart.

funda | 22-02-23 | 20:22 | 1

Ha!
De media wil gewoon geld verdienen. Als de journalist de vrijheid wordt geboden om halve waarheden te verkondigen en toch inkomsten te genereren?
LIEGEN!
Zoveel mogelijk!
Dat is het credo. Geld.

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 20:25

Het antwoord is mannen. Het zijn altijd mannen. Behalve in het nabij nooit voorkomende scenario dat een vrouw een rivale uitschakelt.

Schout-bij-Nacht-J | 22-02-23 | 20:12 | 1

Maar 4 van de 5 moordslachtoffers zijn ook man.
En vrouwen zijn nog altijd goed voor 1 van de 6 moorden (bijna nooit?)

Joris Beltsin | 22-02-23 | 20:28

Dit is de meest zieke, schandalige en misdadige vorm van wegkijken, verdraaien en niet benoemen van keiharde feiten die dit probleem veroorzaken, die ik in lange tijd gelezen heb.
Deze ‘Journalist’ moet je op staande voet ontslaan.

laurentius | 22-02-23 | 20:05 | 1

hahahaa nee joh!
Deze journalist genereert clicks en dus inkomsten.

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 20:07

Maar waarom specifiek benoemen als iedereen het toch al weet. Trouwens er zit een hint in het artikel, namelijk eerwraak wordt genoemd.

yeps | 22-02-23 | 20:05

Is het eigenlijk ook femicide als de vrouw in kwestie zich identificeert als man met de pronounces him/he?

Of is dat ongebruikelijk in mohemmedaanse kringen?

Ik stel alleen maar vragen heh.

Parsons | 22-02-23 | 20:02 | 4

En andersom dan? Een man / he / she / it / them /their, not necessarily by birth, identifies as female....

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 20:06

Mag zoiets gevraagd worden want foei...

toetssteen | 22-02-23 | 20:09
▼ 1 antwoord verborgen

"femicide"
Wat een niet-genderneutrale term zeg!
Jeetje!

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 19:58

""Het gaat namelijk om mannen die totale controle over een vrouw dachten te hebben en dat verliezen. Mannen die niet kunnen snappen dat vrouwen niet doen wat zij willen."

Het wordt ook doodleuk gebracht alsof het de normaalste zaak van de wereld is, controle hebben over vrouwen. Vooral ook de daders niet kwetsen !!

Gatverdegatverdamme.

Papa Jones | 22-02-23 | 19:58 | 1

"Vooral ook de daders niet kwetsen !! "
Standaard hier in dit debiele land. Daders zijn ook slachtoffers.

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 19:59

1) De naam, de identiteit en de culturele achtergrond van daderlief, vanwege het maatschappelijk draagvlak dat er allang niet meer is.
2) Nee, dat is niet in lijn met basale principes als 'neutraliteit' en 'objectiviteit'.
3) Op alle mogelijke manieren, ook al had ik zelf makkelijk nog een paar manieren kunnen bedenken.
4a) De islamitische cultuur. Oké, de Latijns-Amerikaanse cultuur is misschien ook wel macho, maar dan met véél minder femicide.
4b) Vanwege de grote zorgen omtrent het maatschappelijk draagvlak voor massa-immigratie. (Dat er nogmaals, allang niet meer is.)
4c) Nee.
5) Bedankt voor uw stem op Hugo de Jonge. Gaaf land. Het zou Wilders maar in de kaart spelen.
5b) Dat de journalistiek effectief monddood is gemaakt door de voorstanders van massa-immigratie.
6) Ja.
6b) Omdat je misleid wordt. Je mag namelijk niet weten dat veruit de meeste van deze ''incidenten'' gepleegd wordt door mensen met een culturele achtergrond anders dan de Nederlandse. Je krijgt hierdoor geen helder beeld van de realiteit. met alle negatieve gevolgen en risico's van dien.
7) Omdat er in het dystopische narratief van deze pathologische deugtakken geen enkele ruimte voor kritiek mag bestaan, omdat men koste wat het kost moet deugen, zelfs op straffe van ontslag, vandaar de verstikkende angstcultuur die overheerst, waarin het onmogelijk is geworden voor het jongetje om nog langer te kunnen zeggen dat de Keizer eigenlijk helemaal geen kleding aan heeft, maar in zijn blote, dikke, harige reet over straat paradeert.
8) Ik heb de aandachtspanne van een goudvis en kan derhalve niet langer dan tien regels bij mijn verhaal blijven zonder mijn relaas in schokkende neuqseks te laten ontsporen. Stop deze trein! Oké. Ik denk dat als je als journalist gewoon verslag doet van de realiteit, zonder daarbij zaken te verzwijgen, verdraaien, verbergen of te vertroebelen, dat je het vertrouwen van veel mensen in de media binnen no-time weer hersteld hebt. De positieve kant daarvan is dat wanneer problemen geconstateerd, geïdentificeerd en benoemd worden, deze problemen dan ook daadwerkelijk aangepakt of opgelost kunnen worden middels publiek debat, politiek debat en regelgeving.
9) Voor Ome Bert zelf. Hij wil gewoon dat iemand even tegen hem zegt: Ja, je hebt gelijk Ome Bert.
Alle hysterie rond de woke millennialcultuur, die eigenlijk beter omschreven kan worden als collectief narcisme, waar 99% van de journalisten dus blijkbaar gewoon voor bukken, wekken bij de hoofdredactie een dusdanige hoeveelheid kots op, dat ze hebben besloten om Ome Bert eropaf te sturen. En terecht.

P.S. Hoe kom ik aan dit kroontje? Heb ik soms een geheime aanbidster, aanbidder of een anonieme weldoener? Of vonden jullie de hoeveelheid spelfouten gewoon écht niet meer kunnen?

VBO_B_Niveau | 22-02-23 | 19:57 | 4

@Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 20:00: Pro-tip: Bedank je concurrentie nooit. Doe dus maar even héél snel zeggen dat die van jou véél beter was dan de mijne. Wat dus overduidelijk niet zo is, maar dat maakt niet uit, want je moet gewoon vechten als een leeuw voor die zes uur in de wachtrij bij de Belastingdienst! (Ik bedoel, wie wil er nou naar Haaksbergen?)

VBO_B_Niveau | 22-02-23 | 20:18

@VBO_B_Niveau | 22-02-23 | 20:18: Ha!
Pro tip terug: Geen concurrentie alleen maar inspiratie!
Leer van iedereen. Enne ik zeg niet dat die van mij beter is hoor ik ben serieus geïnteresseerd in alle tegels. Soms komen mensen met verrassende inzichten. Dus, zie het echt als een compliment.

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 20:36

@Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 20:36: Ik zit je maar een beetje te fucken joh! Kom gezellig naar het café!

VBO_B_Niveau | 22-02-23 | 22:33
▼ 1 antwoord verborgen

voorkomen; als in maatregelen treffen zodat het niet gebeurt, of als in plaatsvinden?

Bucky_Lastard | 22-02-23 | 19:55 | 3

voorkomen: voor de rechter verschijnen.....

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 20:04

@Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 20:04: geen wonder dat het zo moeilijk is om in dit land te integreren.

Bucky_Lastard | 22-02-23 | 20:14

@Bucky_Lastard | 22-02-23 | 20:14: Integreren is geen vereiste om hier te blijven en gebruik te maken van de sociale voorzieningen.

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 20:23

"De beste inzenders maken kans op naar keuze een geheel verzorgde rondreis door de catacomben van Haaksbergen of gratis zes uur in de wacht hangen bij de Belastingtelefoon. Succes!"

Sorry Bert. Leuk onderwerp, maar het betaalt te weinig.

gaffelbaard | 22-02-23 | 19:54

Utrecht. Dat zegt gelijk alles.

Ik denk dat een legertje sensitiviteitslezers het stuk onder handen genomen heeft.

Papa Jones | 22-02-23 | 19:52

"Ja maar, in de synagoge moeten Joodse vrouwen ook apart zitten" en "vroeger moest men in de H. Mis als vrouw ook het hoofd bedekken". "en religieuzen dan, de nonnen, die hebben toch ook een hijab?"

Heurtebise | 22-02-23 | 19:46 | 1

Non: is beroep....
Werk.
Net zoals een bouwvakker een helm op heeft.

Die tenten uit het Midden-Oosten werken niet. Omdat dat niet mag van hun eigenaar.

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 19:51

Heb eind vorige eeuw diverse keren gesproken met Ayaan H.A. over die blijf van m'n lijf huizen.
Was ze tolk.
Vrijwel uitsluitend mensen uit een welbekende koeltoer. Zij was zo vrij dat gewoon te benoemen.
In tegenstelling tot al die wegkijkers waar we nu mee van doen hebben.

Ichneumonidae | 22-02-23 | 19:45

Femicide. Al die nieuwe termen opeens overal vandaan. Wie verzint ze toch?
Enneh. Vrouwenhaat en geweld beperkt zich niet tot alleen Islamitische culturen. Gebeurt in elk land met welke achtergrond dan ook.

halfvolle glas | 22-02-23 | 19:45 | 5

oh dus dan moeten we dat maar accepteren.

Bucky_Lastard | 22-02-23 | 19:59

@Bucky_Lastard | 22-02-23 | 19:59: Tuurlijk. Probeer er maar eens van te zeggen en je krijgt meteen de hele cancel cultuur over je heen.

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 20:01

Per uur denk ik

Crankhead | 22-02-23 | 21:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Het is héél simpel: als Nederlandse witte vrouw kom je een 'Blijf van mijn lijf' -huis nauwelijks in - en áls je er al in komt, dan heb je er geen leven, omdat ze al sinds jaar en dag vól zitten met Turkse vrouwen. Feitelijk zijn wij daar bezig om ons belastinggeld in de meest bodemloze put aller tijden te gooien: wij pakken het probleem al een jaartje of dertig niet bij de overbekende oorzaak aan.

bisbisbis | 22-02-23 | 19:40 | 7

Ik ken maar 1 witte vrouw en dat is de dochter van Heino.

skoftig | 22-02-23 | 19:51

Ge wit het nie moar het is blank

DrJaap | 22-02-23 | 19:55

@Barend Braakbal | 22-02-23 | 19:48:
Da's die wijk met al die blanke bakfietsmoeders toch?

Spring Bruissteen | 22-02-23 | 20:12
▼ 4 antwoorden verborgen

Femicide;
Vrouwenhaat;
Vrouwen hebben een andere ingang bij de moskee.
Want minderwaardig volgens de regels van de moskee.
Is dat femicide / vrouwenhaat?
Oh.. en een hoofddoek is een keuze. Dat u het weet.

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 19:30 | 11

@Bucky_Lastard | 22-02-23 | 20:09: Ha. LoL. Nee.
Geen keuze. Geen Verzet.
Hoe is het in Iran anno nu?
Opstanden neergeslagen? Nog steeds demonstraties? Niemand die het wat kan schelen, we lezen liever nieuwsberichten over de gebroken pols van Beatrix.
Niks keuzes. Niemand kan het wat schelen.

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 20:21

@Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 20:21: mij wel, maar u hebt gelijk. We worden voortdurend afgeleid. Niet eens doelgericht, het is een gevolg van de enorme hoeveelheid informatie die iedereen ter beschikking heeft. En daardoor krijgen we ook zoveel over de islam te weten, anders kwam deze kwestie wellicht helemaal niet ter sprake.

Bucky_Lastard | 22-02-23 | 20:29

@Bucky_Lastard | 22-02-23 | 20:29: Gelukkig zijn wij niet "woke" en op de hoogte... En dus per definitie fout. Maar goed. Dan maar fout. *knipoog*

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 20:54
▼ 8 antwoorden verborgen

Ja femicide is niet voorbehouden aan allochtonen nee. Maar het artikel gaat over 'schaamte' en 'eer', dat speelt zich nadrukkelijk af binnen islamitische cultuur. Noem dat dan ook gewoon. Je schrijft toch ook geen artikel over tulpen zonder NL te noemen?

blikjegrolsch | 22-02-23 | 19:30 | 9

Lpl @tulpen die dan weer uit Turkije komen.

2tribes | 22-02-23 | 21:57
▼ 6 antwoorden verborgen

Er wordt wel enigszins naar gehint:
'Wraak, jaloezie en gekrenkte trots krijgen dan de overhand, mogelijk ook in combinatie met ernstige psychische problemen."...
Althans, als de lezert bekend is in welke 'omgeving' / context deze termen vaker vaker vallen.

Maar goed, makkelijker, veiliger en met meer 'journalistieke' zelfbevrediging is het natuurlijk om GGGGGRRRRRRistenen af te zeiken.

(Ja, misstanden daar moeten ook onder de aandacht blijven, maar de selectieve verontwaardiging valt wel heel erg op.)

klimgek | 22-02-23 | 19:29

Pfff Bert, ik vond het RTV stuk al een worsteling om doorheen te komen. Die huiswerk opdracht trek ik niet, sorry. Ik denk dat er niet veel RTV kijkers de moeite nemen te beginnen aan dit stuk, laat staan uit te lezen. Het krampachtig niet benoemen van de realiteit is tekenend voor de manier waarop we met zaken omgaan tegenwoordig. Minutieus, listig, voornaam en zeer intelligent micromanagement op beeldvorming. Resultaat is altijd het tegenovergestelde in het kwadraat. Resumé, prima stuk eigenlijk. Weer een stap richting de reset die we hard nodig hebben. *niet die 'big' die steeds aangekondigd wordt overigens.

DrJaap | 22-02-23 | 19:28

Zolang Björn niet wordt genoemd kun je moeilijk verwachten dat mensen weten dat 'B' voor 'Björn' staat. Die moet je dus gewoon noemen, want dat doet goede journalistiek, feiten benoemen. Alleen 'B' neerzetten is mensen juist verder van de feiten duwen.

blikjegrolsch | 22-02-23 | 19:28

Etnisch profileren, is dat misschien wat? De blijf-van-m'n-lijf-huizen zitten vol met, uhh, nou, nog eens uitzoeken.

Ichneumonidae | 22-02-23 | 19:27

Je zal maar iets verkeerds schrijven over een familielid van R. T. te EBI. Spreken is zilver, zwijgen is goud.

Pekketrikker | 22-02-23 | 19:27

Hoewel Bert hier een aantal legitieme punten opwerpt: femicide is een fenomeen dat niet alleen speelt binnen de patriarchale cultuur die in het gelinkte artikel ongenoemd is gebleven. Eerder deze week postte een medereaguurder een stukje proza met daarin een sadistische fantasie richting vrouwen. Het feit dat zo weinigen daar op dat moment over struikelden, bewijst wat mij betreft dat men niet altijd beseft hoe vaak vrouwen in onze maatschappij slachtoffer worden van een ernstig geweldsmisdrijf. Elke fantasie daarover zet mij, als vrouw en moeder van een dochter, in ieder geval redelijk op scherp.

MickeyGouda | 22-02-23 | 19:25 | 36

@MickeyGouda | 22-02-23 | 20:22:
Ik herken veel in jouw perspectief en persoonlijke ervaringen, maar denk ook dat je dergelijke perverse en bijna absurdistische fantasieën best los kan zien van de helaas nog steeds gebruikelijke risico's die je als vrouw loopt.

2tribes | 22-02-23 | 21:54

@MickeyGouda | 22-02-23 | 21:09:

Complete onzin: het feit dat iemand dergelijke dingen in het openbaar zegt, maakt het niet ongevaarlijk.

de IJsman | 22-02-23 | 22:29

@de IJsman | 22-02-23 | 22:29:
In dit geval heeft de reaguurder in kwestie één en ander in perspectief gezet. Zijn toelichting klonk plausibel, maar garanties zijn er natuurlijk nooit.

MickeyGouda | 22-02-23 | 23:05
▼ 33 antwoorden verborgen

Tja je hebt journaliste, hoernalisten ,gendernalisten en angsnalisten. De eerste groep is in Nederland bijna uitgestorven, de tweed groep werkt in de politiek. De derde groep werken voor een universiteit of linkse kranten en de vierde groep zijn alle uit groep 2,3 en 4 die geen gedonder willen en dus maar een laf stukje schrijven over iets onbelangrijks.

jan huppeldepup | 22-02-23 | 19:24 | 2

En wat draag jij bij vanuit de zolderkamer/kamer van je moeder?

de IJsman | 22-02-23 | 19:28

@de IJsman | 22-02-23 | 19:28: En jij?

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 19:47

Er is steeds meer aandacht voor moord op vrouwen, terwijl het aantal vrouwen dat vermoord wordt door hun partner ieder jaar afneemt. www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/39/meer-...
Iedere vrouw die vermoord wordt ( ook iedere man ) is er een te veel, maar waarom juist nu die groeiende aandacht voor de dalende moord cijfers?

Sinterbikske | 22-02-23 | 19:23 | 4

@Après toi | 22-02-23 | 19:26: klopt, maar mijn vraag blijft staan, waarom nu die groeiende aandacht? Wordt er misschien een stijging verwacht en daarom deze groeiende aandacht? Of misschien een andere reden?

Sinterbikske | 22-02-23 | 19:36

@Sinterbikske | 22-02-23 | 19:36: het heeft volgens mij meer te maken met de snelheid van media. Waar vroeger 1 moord een paar dagen het nieuws domineerde, redt eenzelfde moord het nu een halve dag. We worden gebombardeerd met ellende, dat heeft zijn weerslag op mensen die het niet zo goed kunnen plaatsen.

Komjehiervaker | 22-02-23 | 19:40

@Sinterbikske | 22-02-23 | 19:36: Het zijn toch -met alle respect -de wat sensationelere verhalen. En via social media komt er ook informatie vrij die vroeger lastiger te achterhalen was. Ik vrees dat die aandacht daardoor wordt aangewakkerd.

Après toi | 22-02-23 | 19:41
▼ 1 antwoord verborgen

Geef alle vrouwen met een VOG een doodschietpistool.
Is het snel afgelopen met die troep..

Ichneumonidae | 22-02-23 | 19:22

Vrouwenmoordenaars zijn vrijwel altijd zielige mannetjes met een fragiel ego die hun verlies niet kunnen nemen.

de IJsman | 22-02-23 | 19:22

Vraag 2 en 4 zijn samen 6 vragen. Of 6 open deuren.

Sans Comique | 22-02-23 | 19:22

Nog iets meer over deze zaak. Bron: Telegraaf.

UTRECHT - Hij wurgde hun dochter en beroofde een 3-jarige peuter van zijn moeder. Toch hebben de nabestaanden van de 24-jarige Sandra* niet de behoefte om wraakgevoelens te botvieren op hun ex-schoonzoon. Ze zagen af van een schadevergoeding en hopen dat Björn K. ooit zijn rol van vader weer op zich kan nemen. „Mannen die hun vrouw doden zijn niet allemaal brute, gewetenloze rotzakken. Voor ons was Björn K. ook een zwager en schoonzoon.”

*De naam Sandra is op verzoek van de familie, in verband met de privacy van het 3-jarige jongetje, gefingeerd.

Après toi | 22-02-23 | 19:21 | 2

Oeps.

Duwbak_Linda | 22-02-23 | 19:24

Mijn medeleven gaat uit naar dat kleine jongetje, dat door zijn familie glashard zou worden overgeleverd aan de moordenaar van zijn moeder.

MickeyGouda | 22-02-23 | 19:29

Willen jullie meer of minder Groene Mammoeten?

WasHetMaarMakkelijk | 22-02-23 | 19:20

femicide
Nog zo'n mooie term die de multiculturele samenleving naar Nederland gebracht heeft.....

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 19:18 | 2

De grootste bedreiging voor een vrouw is een man van hetzelfde ras. Dit omdat de meeste mensen een persoon van hetzelfde ras als partner uitzoeken. Daarom heeft de blonde deerne statistisch gezien meer te vrezen van een blanke hansworst dan van een noord-afrikaanse kansenparel.

de IJsman | 22-02-23 | 19:24

@de IJsman | 22-02-23 | 19:24: Ras....
Is geen geloof....

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 19:32

Bij ‘gekrenkte trots’ wist ik al wel genoeg. Dit is wel een puzzel voor gevorderden, maar hij is vrij eenvoudig te leggen.

JJMS | 22-02-23 | 19:18 | 9

@Après toi | 22-02-23 | 19:37:

Het verhaal bij RTV Utrecht gaat over een vermeende toename in geweld tegen vrouwen waarin B.K slecht een inleidend voorbeeld is. Brussen heeft dat in punt twee onterecht aangehaald als zijnde een opzettelijke loop met de gangbaarheid. Maar is daarmee het hele topic overbodig geworden?

JJMS | 22-02-23 | 19:47

@JJMS | 22-02-23 | 19:47: Nee, op zich niet. Maar als je zo'n punt wilt maken, dan kun je beter een ander voorbeeld kiezen, denk ik. En, wat Sinterbikske zich hierboven ook afvraagt: neemt moord- en doodslag op vrouwen in Nederland echt toe? Of krijgt het meer aandacht dan vroeger?

Après toi | 22-02-23 | 20:02

@Après toi | 22-02-23 | 20:02: ... als gevolg van meer incels bedoel je dan?

2tribes | 22-02-23 | 21:32
▼ 6 antwoorden verborgen

Onlangs nog in Zwijndrecht werd Anneke neergeschoten, evenals haar moeder die het niet overleefde.

Als in zoveel vergelijkbare situaties waren er genoeg rode vlaggen. Vaak wordt bij de politie tot vervelens toe aangifte gedaan van stalking, maar preventief oppakken behoort niet tot de opties.

Die vraag zou ik graag terug leggen bij de steller van het artikel: wat gaat politie, justitie doen om dit soort gevaarlijke gekken uit de samenleving te weren?

Roos | 22-02-23 | 19:18 | 5

@Après toi | 22-02-23 | 19:24:

Daarbij moet de politie een risico-inschatting maken (mensenwerk) en kunnen ze in de meeste gevallen alleen een dossier opbouwen. Dat haalt het artikel overigens wel goed aan, er is in eerste instantie vaak sprake van intieme terreur, ook bij gescheiden partners of exen.

JJMS | 22-02-23 | 19:32

@Après toi | 22-02-23 | 19:24: klopt dat het lastig is, maar daar dit werk de crux. Recht in eigen hand nemen mag niet. Welke middelen zijn er dan over om de agressor af te schrikken?

Roos | 22-02-23 | 19:37

@Roos | 22-02-23 | 19:37:
Geen. Dat Veilig Thuis is er ook alleen voor de bühne, weet ik uit eerste hand - zelfs met keiharde bewijzen. Zo'n vrouw in gevaar staat gewoon met lege handen, het is echt om te janken hoeveel ruimte die psycho's krijgen (en gebruiken).

2tribes | 22-02-23 | 21:30
▼ 2 antwoorden verborgen

Haaksbergen, kunnen we Leptob misschien terugvinden. Kom op jongens en meisjes, doe je best!

Sinterbikske | 22-02-23 | 19:17 | 1

Ja inderdaad waar is die gozer?

JJMS | 22-02-23 | 19:35

Femicide door de witte man is veel erger dan klapjes door de moslimman, want de witte man is de onderdrukker.

thanseeuwen | 22-02-23 | 19:13

Ze doen gewoon mee met de journalistieke consensus alleen vindt ik dan wel dat ze i.p.v. belastinggeld door de Belg betaald moeten worden .

Castor12 | 22-02-23 | 19:12 | 6

@de IJsman | 22-02-23 | 19:35:

Lol!

JJMS | 22-02-23 | 19:35

@Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 19:19:
Het gaat nog een beetje verder dan dat.

2tribes | 22-02-23 | 21:25
▼ 3 antwoorden verborgen

Rode vlag?
Ik zou eerder spreken van “rode draad”.
En da’s één woord.
En natuurlijk komt femicide in diverse lagen vd bevolking voor, laten we dat vooral niet bagataliseren, maar in de meeste gevallen komt het voor bij een bepaalde groep, die de rode draad gemeen hebben.
Ik noem de rode draad niet.

Ruimedenker | 22-02-23 | 19:10 | 2

Mensen met een X en Y chromosoom?

Après toi | 22-02-23 | 19:14

Uit cijfers blijkt dat vrouwenmoordenaars statistisch gezien een voorkeur hebben voor slachtoffers van hetzelfde ras.

de IJsman | 22-02-23 | 19:30

Pas op voor deze val, de naam is Björn.
En Haaksbergen kent procentueel de meeste uitreizigers van NL (vakantie mannen met baard, hoe noem je dat netjes c.q. politiek correckt)

28 | 22-02-23 | 19:09

Waarom wil je zo graag de allochtone achtergrond er bij hebben?
Dacht je nou echt dat het bij autochtonen niet voorkwam?
Malle man.

Schadenfreude | 22-02-23 | 19:08 | 3

Ach, u bent van de 'ja maar'-brigade.

Zenzeo | 22-02-23 | 19:09

Eerwraak bij autochtonen, heel af en toe misschien .
Oogkleppen dus maar ?

Castor12 | 22-02-23 | 19:15

Schadenfreude | 22-02-23 | 19:08 |
de cijfers zeggen dat inderdaad

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 19:17

Kun je kort zijn ,er zijn geen journalisten enkel trekpoppetjes.
Zoals overal

rein9576 | 22-02-23 | 19:07

Journalistiek in Utrecht is dan ook een opleiding van lik-me-vestje.

Barend Braakbal | 22-02-23 | 19:07 | 1

Zwolle idem.

2tribes | 22-02-23 | 21:22

Ja, maar Wilders.

UnderTheDevil | 22-02-23 | 19:07 | 2

willen jullie meer of min...

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 19:17

Ja, maar ON, dát is pas fake news!

langelat | 22-02-23 | 21:50

B. heet gewoon Björn. Lees de Telegraaf.

Après toi | 22-02-23 | 19:07 | 5

Gecontroleerd en het klopt wat At zegt.

Ruimedenker | 22-02-23 | 19:13

@Ruimedenker | 22-02-23 | 19:13: Ja en ?
" Man opgepakt voor doodsteken partner in Overvecht'. Het is slechts EEN KLEINE GREEP uit de femicide-gevallen in onze regio " , een Nederlandse krant die dan Björn er uit pikt is voor u voldoende om de veel grotere groep te negeren ??

Castor12 | 22-02-23 | 19:47

@Castor12 | 22-02-23 | 19:47:
Nee.
Zie m’n reactie boven.
Maar ik reageer op het artikel in de T, waar At terecht wijst op Björn.

Ruimedenker | 22-02-23 | 19:55
▼ 2 antwoorden verborgen

Jeej! Eindelijk een topic wat mij aanspreekt!

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 19:03 | 1

1: Afkomst; religie; huidskleur.
2: Omdat de dader meer privacy heeft dan het slachtoffer (die worden wel met naam genoemd). En om punt 1 te verdoezelen.
3: Standaard modus operandi: Woke. Blanke mannen zijn slecht, een ieder ander is slachtoffer.
4: de cultuur van de vrede. Een (nog) minderheid in Nederland die zichzelf altijd de slachtofferrol aanmeet en in watjes land Nederland bijval krijgt want: "minderheid, oorlogsslachtoffers *van geweld onderling, religieuze minderheid, zeur zeik help zielig woke oud kinderen geloof van vrede dus engeltjes.
5: Laatste zin: dood. Eerste zin: Trend. Iedereen is bang om het beestje bij de naam te noemen, want... Weglaten van feiten, artikelen schrijven die gebaseerd zijn op de waarheid is niet belangrijk. Het gaat om de adverteerders, de clicks, de centen. Deugen dus.
6: Ja. (geen uitleg nodig). Angst om te zeggen dat...
7: "'pathologisch', 'dystopisch', 'angstcultuur' en 'deugen'." Fincanciele zekerheid op basis van het aantal geschreven woorden en bijbehorend salaris, samen met termen als "influencer" en meningen presenteren als feiten zijn een prima recept om 'pathologisch' te liegen, 'dystopisch' weg te kijken en te doen alsof er geen enkel probleem is met duizenden mensen met een andere 'angstcultuur' hier binnen te laten en te 'deugen', want oh jee al je zegt dat andere culturen niet deugen....
8: Nah... Gaat toch niet gebeuren.
9: Voor niemand. Over een aantal klikjes is deze tegel toch ondergesneeuwd, wordt niet ge-indexeert door google en voor altijd verloren.
Tot slot:
gratis zes uur in de wacht hangen bij de Belastingtelefoon.....
Kan nu al: is gratis nummer.....

Is dit nog nieuws? | 22-02-23 | 19:16

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl