achtergrond

Geenstijl

Cold War Clowns in Minsk: Poetin reanimeert dreiging invasie Oekraïne vanuit Wit-Rusland

bluf

Staat altijd garant voor de mooiste televisie: koude oorlog-relikwie Luka. Soms staat de meesterstrateeg met een stokje op een oorlogskaart te wijzen, dan staat-ie ineens hout te hakken voor Europa en dan feliciteert hij zichzelf weer met zijn 68e verjaardag. En nu bovenstaande toestand weer tijdens Poetins eerste bezoek aan Minks sinds 2019. De vorige dertien (!) keer kwam Luka naar Moskou.

Veel impliciete 'posturing' natuurlijk, en het wekken van de suggestie dat Rusland én Wit-Rusland vanuit laatstgenoemde een nieuw front tegen Oekraïne zullen openen. Onze lezing: dit staatsbezoek van Poetin dient vooral om de dreiging van een Russisch/Wit-Russische aanval tegen Oekraïne in leven te houden, maar zal er niet daadwerkelijk van komen. Luka mist elke motivatie om zijn extreem armzalige en onervaren leger - dat net aan sterk genoeg is z'n eigen bevolking onder de duim te houden - in de Oekraïense vleesmolen te gooien. 

Rusland heeft nu tussen de 10.000 en 15.000 troepen in Wit-Rusland, veelal zonder zwaar materieel. Dat is beslist geen invasiemacht en dat gaat het ook niet worden.

lol dit vertoon

Heir to the throne (links)

Deze Jiskefet-makker

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.